Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Περδικο-ιστορίες
Μπεκατσο-ιστορίεςΑρχικήInitial News Back ΑρθραO ΜΟΝΟΒΟΛΟΣ 2017

H "ματιά" του Κυνήγι στην Ελλάδα και όχι μόνο !!

Εάν ένας τρόπος ζωής συνδυάζει το τερπνό με το ωφέλιμο, την διασκέδαση με την άθληση αναντίρρητα αυτός είναι το κυνήγι .
Και όλα αυτά γιατί όταν ένας κυνηγός κυνηγάει κινείται μέσα στην ίδια την άγρια φύση και αυτομάτως μετατρέπεται σε ένα ζωντανό κομμάτι της που αντιλαμβάνεται, συμμετέχει , υφίσταται ότι συμβαίνει σ' αυτή γύρω του και όχι μόνο και το σπουδαιότερο μαθαίνει να την καταλαβαίνει !
Ο Ξενοφώντας για να αναζωπυρώσει τον πόθο των Αθηναίων για ζωή μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο έγραψε το κυνηγετικό του έργο !!
Ο Λυκούργος θέσπισε την άσκηση με το κυνήγι στους Σπαρτιάτες και σε καμία περίπτωση δεν επιτρεπόταν σε ένα νεαρό να πάρει μέρος σε τραπέζι αν δεν είχε σκοτώσει ένα κάπρο στο κυνήγι !
Ο Όμηρος απέδιδε ως προσόν προς έπαινο στους ήρωες του το κυνήγι και την αγάπη γι' αυτό « αίμων θήρης » !
Σήμερα το κυνήγι όπως και πολλές άλλες αξίες έχουν καταρρακωθεί η έστω γίνεται προσπάθεια να γίνει αυτό από κάποιους που έχουν κάνει σημαία τους το χρήμα την εξουσία και έναν κόσμο γυάλινο μα επικερδή για πολυεθνικές και λαούς χωρίς ταυτότητα και κουλτούρα ??.


Μονόβολος 2003    Μονόβολος 2004    Μονόβολος 2005    Μονόβολος 2006    Μονόβολος 2007    Μονόβολος 2008    Μονόβολος 2009    Μονόβολος 2010    Μονόβολος 2011    Μονόβολος 2012    Μονόβολος 2013    Μονόβολος 2014    Μονόβολος 2015    Μονόβολος 2016    Μονόβολος 2017   


  28-8--2017    : Οι κυνηγοί στην Ευρώπη και μία οικονομία των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. ...

Μιλώντας για το κυνήγι η FACE το 2010 δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέροντα πίνακα που απεικόνιζε τα διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη , το μέγεθος αυτών σε τετραγωνικά χιλιόμετρα , των αριθμό των ενεργών κυνηγών σε κάθε ένα από αυτά , με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην τελευταία στήλη όπου απεικονίζεται η αναλογία κυνηγών εν σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Ο πίνακας διαβάζεται με την σειρά :
Χώρα , Έκταση - Αριθμός κυνηγών - Αριθμός κατοίκων (εκ) – Αναλογία αρ. κυνηγών – αρ. Κατοίκων .

Παρόλη την γενική πτώση που παρατηρείται Ευρωπαϊκά αριθμητικά στους ενεργούς κυνηγούς, το κυνήγι κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικονομίας .
Σαν μέσο όρο έχει υπολογιστεί ότι ο κάθε κυνηγός ξοδεύει περίπου 2400 ευρώ τον χρόνο σε βασικά έξοδα , δηλαδή , άδειες , ντύσιμο , εξοπλισμό , χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσό άλλα ιδιαίτερα έξοδα .
Που σημαίνει ότι όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι κυνηγοί είναι μία οικονομική δύναμη που υπολογίζεται περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ...
Επίσης το κυνήγι στην Ευρώπη παρέχει 102.581 βασικές και μόνιμες θέσεις εργασίες και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άλλες εποχιακές ...
Επίσης η FACE μας πληροφορεί ότι στην Ευρώπη οι κυνηγοί έχουν αναλάβει την διαχείριση 2,9 εκ εκταρίων , δηλαδή το 65% των ενδιαιτημάτων της Ευρωπαϊκής άγριας ζωής . ..................... ΠΗΓΗ : bighunter.it

  28-8--2017    : Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές (ΕΚΠ) που τελούν υπό τη διαχείριση των Δασικών Υπηρεσιών ...

Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και η πληθυσμιακή έκρηξη του αγριόχοιρου δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές (ΕΚΠ) που τελούν υπό τη διαχείριση των Δασικών Υπηρεσιών.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ καθορίζονται νέα ελάχιστα τέλη έκδοσης ειδικών αδειών θήρας εντός ΕΚΠ, νέες ελάχιστες τιμές θηρευθέντων θηραμάτων, με σημαντική μείωση σε ορισμένες περιπτώσεις και παρέχονται πιο ευέλικτες επιλογές όσον αφορά τον αριθμό των ημερών κυνηγιού. Με την μείωση του κόστους κυνηγιού στις ΕΚΠ, η οποία καθίσταται αναγκαία λόγω τις οικονομικής κρίσης, οι αρμόδιες δασικές αρχές ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κυνηγετικών εισόδων.
Η αύξηση της ζήτησης για τις ΕΚΠ των Δασικών Υπηρεσιών, με την αντίστοιχη αύξηση των εσόδων τους, θα καταστήσει δυνατή τη βιώσιμη λειτουργία τους και ταυτόχρονα θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Επιπρόσθετα, η μείωση του κόστους κυνηγιού στις ΕΚΠ, θα παράσχει κίνητρα αύξησης της κάρπωσης του αγριόχοιρου στις ΕΚΠ έτσι ώστε να μειωθούν οι πληθυσμοί του και κατ΄ επέκταση οι ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες λόγω της σημαντικότατης αύξησης της πληθυσμιακής πυκνότητας και της γεωγραφικής κατανομής του.
Προκειμένου να υπάρξει μια βάση για τη διαμόρφωση ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στις ΕΚΠ που τελούν υπό τη διαχείριση των ?ασικών Υπηρεσιών, καθορίζονται τα νέα ελάχιστα τέλη έκδοσης ειδικής άδειας θήρας εντός ΕΚΠ ως εξής:

  · Για τους μόνιμους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων που ολόκληρο ή μέρος του διοικητικού ορίου τους βρίσκεται μέσα στην Κυνηγετική περιοχή 2,00 € για μία (1) είσοδο ή 8,00 € για πέντε (5) εισόδους ή 15 € για δέκα (10) εισόδους. Με το προηγούμενο καθεστώς, σε ορισμένες ΕΚΠ, η ειδική άδεια θήρας κόστιζε 17,00 € και ίσχυε υποχρεωτικά για δέκα εισόδους.
  · Για τους μόνιμους κατοίκους του Νομού 3,00 € για μία (1) είσοδο ή 14,00 € για πέντε (5) εισόδους ή 25,00 € για δέκα (10) εισόδους. Με το προηγούμενο καθεστώς, σε ορισμένες ΕΚΠ, η ειδική άδεια θήρας κόστιζε 25,40 € και ίσχυε υποχρεωτικά για δέκα εισόδους.
  · Για τους υπόλοιπους Έλληνες, τους υπηκόους ξένων Κρατών που διαμένουν στην Ελλάδα πέραν της 15ετίας και υπηκόους χωρών της Ε.Ε 5,00 € για μία (1) είσοδο ή 20,00 € για πέντε (5) εισόδους ή 35,00 € για δέκα (10) εισόδους. Με το προηγούμενο καθεστώς, σε ορισμένες ΕΚΠ, η ειδική άδεια θήρας κόστιζε 38,20 € και ίσχυε υποχρεωτικά για δέκα εισόδους.
  · Για τους υπόλοιπους υπηκόους άλλων ξένων Κρατών πλην Ε.Ε. 50,00 ΕΥΡΩ για δύο (2) εισόδους.
  · Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.

Αντίστοιχα για τα θηρευθέντα θηράματα καθορίζονται ως ελάχιστες τιμές οι αναγραφόμενες στον παρακάτω πίνακα:
Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι κατά την περσινή κυνηγετική περίοδο (2016-17) η τιμή του αγριογούρουνου στην Ε.Κ.Π. Όσσας ήταν 102,78 € για τους κυνηγούς που κατοικούν εντός της ΕΚΠ, 132,08 € για τους κυνηγούς του Νομού, 176,11 € για τους κυνηγούς εκτός Νομού κ.λπ. και 352,18 € για τους αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, ο τελικός καθορισμός των τελών έκδοσης ειδικής άδειας θήρας και καταβλητέων αξιών θηραμάτων των Ελεγχόμενων Κυνηγετικών Περιοχών που διαχειρίζονται από τις ?ασικές Υπηρεσίες καθορίζονται με τα ετήσια προγράμματα θήρας με βάση τα παραπάνω και μπορούν να προσαρμόζονται προς τα άνω ανάλογα με την προσφορά και ζήτηση και με γνώμονα την αειφορική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών και της μεγιστοποίησης τόσο των ωφελειών των τοπικών οικονομιών όσο και των εσόδων των ίδιων των Ε.Κ.Π. με την αύξηση του κυνηγετικού τουρισμού. ..................... ΠΗΓΗ : dasarxeio.com

  31-7--2017    : ΥΠΕΝ: Ξεκινά στην ώρα του το φετινό κυνηγετικό έτος ...

Υπεγράφησαν σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, οι υπουργικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου.

Tο κυνηγετικό έτος ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου, όταν και οι κυνηγοί δύνανται να εκδώσουν τις άδειες θήρας, ενώ η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου. Οπότε, χωρίς καθυστέρηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι συνεπές σε εκείνους επιθυμούν να ασκήσουν την κυνηγετική δραστηριότητα.
Tο υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή τις συνέπειες της αύξησης του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε κάποιες περιοχές της χώρας, η οποία έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο των αγροτών, αλλά και σοβαρά ατυχήματα με διερχόμενα από επαρχιακούς δρόμους οχήματα, αποφάσισε την άσκηση μιας πολιτικής για την κάρπωση του είδους, που καθορίζεται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα:

  Διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση
  Αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10.
  Δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

Από το υπουργείο αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η αύξηση της κάρπωσης δεν αποτελεί από μόνη της ικανή διαχειριστική πρακτική για τη μείωση των παραπάνω προβλημάτων, γι αυτό μελλοντικά θα προτείνει και άλλα διαχειριστικά μέτρα, όπως τη δημιουργία συνεργείων κάρπωσης, ή και τον περιορισμό των χωρικών απαγορεύσεων της θήρας του είδους. Επίσης, για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, καθορίζεται για πρώτη φορά εφέτος απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία.

Τα τέλη των κυνηγών
Στα ίδια επίπεδα είναι και τα καθοριζόμενα τέλη των κυνηγών προς το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία ανάλογα με τη χωρική εμβέλεια της άδειας θήρας καθορίζονται στα:

  10 ευρώ για την τοπική άδεια (χωρικά όρια Νομού)
  30 ευρώ για την περιφερειακή άδεια (χωρικά όρια Κυνηγετικής Ομοσπονδίας) και
  60 ευρώ για τη γενική άδεια θήρας (όλη η χώρα).

Ίδιες παραμένουν και οι εισφορές των κυνηγών προς τις αναγνωρισμένες και συνεργαζόμενες με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι οποίες καθορίζονται στα 60 ευρώ ανά κυνηγό. Από το ποσό αυτό:

  5 ευρώ κατανέμονται στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες
  14,9 ευρώ κατανέμονται στους Κυνηγετικούς Συλλόγους
  40,1 ευρώ κατανέμονται στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας η οποία έχει και την υποχρέωση της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να δαπανούν ποσό μεγαλύτερο του 50% από τις παραπάνω εισφορές και τέλη σε φιλοθηραματικές δράσεις, ενώ για την Κυνηγετική Συνομοσπονδία αυτή η υποχρέωση ανέρχεται στο 95%.
Οι κυνηγοί που επιθυμούν να εκδίδουν άδεια θήρας απευθείας από τη Δασική Αρχή επιβαρύνονται με τα τέλη που καθορίζονται με την πιο πάνω ΚΥΑ καθώς και με το 90% των εισφορών που πληρώνουν οι κυνηγοί των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων. Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό ποσό κατανέμεται στο Πράσινο Ταμείο.
Οι κυνηγοί έχουν πια τη δυνατότητα να αιτούνται και να παραλαμβάνουν και μαζικά την έκδοση άδειας θήρας από τη Δασική Αρχή μέσω ατομικού πληρεξούσιου δικηγόρου και όχι μόνο μεμονωμένα όπως ίσχυε κατά το παρελθόν. ................................................................................... ΠΗΓΗ : dytikesmaties.gr

  30-6--2017    : O σκύλος το καλοκαίρι ...

Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να γίνουν μαρτύριο για τα αγαπημένα μας τετράποδα. Οι σκύλοι γενικά είναι πιο ευάλωτοι από τους ανθρώπους στις ψηλές θερμοκρασίες και αν το καλοκαίρι προκαλεί σε εμάς απλά δυσφορία, σε ένα σκύλο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.
Ο άνθρωπος «δροσίζεται» μέσω του ιδρώτα. Το σώμα αποβάλλει τον ιδρώτα μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, ο οποίος έπειτα εξατμίζεται και το σώμα δροσίζεται. Ενώ το δέρμα του ανθρώπου είναι καλυμμένο με τους αδένες αυτούς, στην περίπτωση των σκύλων, ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν μόνο στις πατούσες (!) και έτσι δεν βοηθούν και πολύ στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, οι σκύλοι βασίζονται περισσότερο στο λαχάνιασμα (panting) για να δροσιστούν.
Με τον όρο λαχάνιασμα, εννοούμε γρήγορες και μικρές αναπνοές κατά τις οποίες ο σκύλος έχει ανοιχτό το στόμα και τη γλώσσα του έξω. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε αυξημένη ροή αέρα στην αναπνευστική οδό. Ο αέρας αυτός περνά πάνω από υγρές επιφάνειες στην αναπνευστική οδό, έχουμε εξάτμιση και η θερμοκρασία του οργανισμού πέφτει. Αν και το λαχάνιασμα είναι πλέον αποτελεσματικότερο από τους ελάχιστους ιδρωτοποιούς αδένες στο σκύλο, εντούτοις δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε να διασφαλίζει την προστασία από τις ψηλές θερμοκρασίες. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προστατεύσουμε τους σκύλους μας από τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού. Να θυμάστε πως στην περίπτωση της θερμοπληξίας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Αν και οι σκύλοι γενικώς είναι ευάλωτοι στις ψηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν κάποιες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες από άλλες και θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και αντιμετώπισης.

Πρόληψη
· Μην αφήνετε ΠΟΤΕ το σκύλο μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο. Μια ανοιξιάτικη μέρα ή κάτω από σκιά, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί ραγδαία και το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε καμίνι μέσα σε λίγα μόνο λεπτά!
· Μην ασκείτε το σκύλο σας όταν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα. Είναι καλό να τον παίρνετε βόλτα πολύ νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.
· Στη βόλτα σας, έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και ένα μπωλ. Έτσι θα μπορέσετε να δώσετε στο σκύλο νερό για να ξεδιψάσει και να τον περιλούσετε με νερό για να το δροσίσετε.
· Αν ο σκύλος σας μένει έξω, φροντίστε ώστε να υπάρχει ένα σκιερό μέρος στο οποίο να μπορεί να καταφύγει και να έχει πάντοτε άφθονο, φρέσκο νερό στη διάθεσή του. ΜΗΝ έχετε το σκύλο δεμένο με μικρό λουρί σε ένα σημείο. Ο ήλιος κινείται και λίγα λεπτά είναι αρκετά για να επιφέρουν το θάνατο αν ο σκύλος είναι κάτω από τον ήλιο.

Συμπτώματα
· Γρήγορη αναπνοή
· Έντονη κόκκινη γλώσσα
· Κόκκινα ή πολύ χλωμά ούλα
· Παχύ, κολλώδες σάλιο
· Κατάθλιψη
· Αδυναμία
· Ζαλάδα
· Εμετός, συχνά με αίμα
· Διάρροια, πιθανόν με αίμα
· Σοκ
· Κώμα

Αντιμετώπιση
Η θερμοπληξία αποτελεί επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση επέμβαση. Μόλις εντοπίσετε συμπτώματα θερμοπληξίας, μεταφέρετε το σκύλο σε ένα σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο μέρος και περιλούστε το με κρύο νερό για να ρίξετε τη θερμοκρασία. Προσοχή! Το παγωμένο νερό οδηγεί σε δραματική πτώση της θερμοκρασίας και μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καλύψτε το σκύλο με υγρές πετσέτες τις οποίες να ανανεώνετε διαρκώς, δώστε του νερό να πιει και μεταφέρετε τον το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο.
Καλό είναι να τηλεφωνήσετε αμέσως στον κτηνίατρό σας ο οποίος θα σας ενημερώνει λεπτομερώς για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και επιπρόσθετα θα τον ενημερώνετε και εσείς για την εξέλιξη της υγείας του σκύλου. Η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει και σε πρήξιμο του λαιμού. Αυτό επιβαρύνει πολύ περισσότερο την κατάσταση και μπορεί να χρειαστεί ένεση κορτιζόνης για να υποχωρήσει το πρήξιμο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για αυτό. ................................................................................... ΠΗΓΗ : happydogs.gr

  15-5--2017    : Πως δημιουργήθηκε ο Λύκος σύμφωνα με την μυθολογία. Είναι η μεταμόρφωση του βασιλιά της Αρκαδίας, που τάισε το Δία με ανθρώπινα μέλη και ο Θεός τον τιμώρησε... ...

Στον αιώνα του Σιδήρου, που διαδέχτηκε την εποχή του Χαλκού, η διαφθορά είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Η Σεμνότητα, η Καλή Πίστη και η Αλήθεια είχαν εκδιωχθεί από τη Γη και είχαν δώσει τη θέση τους στην Απάτη, τη Φιλαργυρία και την Προδοσία. Οι άνθρωποι οριοθέτησαν τις ιδιοκτησίες τους, ενώ μοίρασαν τη Γη, η οποία ανήκε σε όλους, όπως ανήκει στον καθένα ο Αέρας και το Φως.
Ανικανοποίητοι από τις σοδειές των σιτηρών και τους καρπούς που τους παρείχε η Γη και όντας πλεονέκτες, την ανάσκαψαν και ανακάλυψαν τους θησαυρούς της, όπως ήταν ο Χρυσός και ο Σίδηρος. Η Διχόνοια, χρησιμοποιώντας και τους δύο, έσπειρε τον πόλεμο και έκανε τη Γη να αντηχήσει από τον αχό των όπλων.
Η Ευσέβεια αντιμετωπιζόταν με περιφρόνηση, ενώ η Αστραία, η τελευταία από τις θεότητες που είχε παραμείνει κοντά στους ανθρώπους, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τελικά την κατοικία της στη Γη,όταν βάφτηκε με αίμα. Η επίσκεψη του Δία στη Γη, η προσβολή και η τιμωρία Ο απόηχος των ταραχών αυτών έφτασε μέχρι τον Ουρανό και ο Δίας εξαγριώθηκε.
Προκειμένου να πληροφορηθεί την αλήθεια, πήρε ανθρώπινη μορφή και κατέβηκε στη Γη. Όταν έφτασε στην Αρκαδία, έδωσε στους κατοίκους να καταλάβουν ότι ήταν θεός. Ο λαός άρχισε να του αποδίδει τις ανάλογες τιμές, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με το βασιλιά τους, τον σκληρό Λυκάωνα, που τον είχε δεχτεί στο παλάτι του....
Σε καθημερινή βάση χλεύαζε την ευπιστία και την ευσέβεια του λαού του. «Σύντομα θα μάθω, αν ο ξένος ετούτος είναι θεός ή άνθρωπος. Διαθέτω μέσο αλάθητο για να σιγουρευτώ», έλεγε ο βασιλιάς γεμάτος αλαζονεία. Το σχέδιο ήταν το εξής: θα επιχειρούσε να σκοτώσει το Δία στον ύπνο του. Προτού όμως φτάσει σε αυτή τη δοκιμασία, διέταξε τους υπηρέτες του να σφάξουν έναν αιχμάλωτο, που του είχαν στείλει οι Μολοσσοί.
Στη συνέχεια, είπε να βράσουν ορισμένα από τα μέλη του, να ψήσουν τα υπόλοιπα και να τα προσφέρουν στο θεό. Μόλις ο Δίας αντίκρισε τα αποτρόπαια εδέσματα, εξαγριώθηκε. Αισθάνθηκε προσβεβλημένος και αποφάσισε την τιμωρία του Λυκάωνα. Έδωσε διαταγή στον Ήφαιστο, ο οποίος έστειλε φωτιά και έκανε στάχτη το ανάκτορο του.
Τρομοκρατημένος ο Λυκάωνας τράπηκε σε φυγή. Όταν αντιλήφθηκε ότι είχε απομακρυνθεί από την πόλη και βρισκόταν πλέον στην ύπαιθρο, άρχισε να ουρλιάζει, θέλοντας να εκφράσει την απόγνωσή του, διότι όσο κι αν πάσχιζε να μιλήσει, δεν τα κατάφερνε. Γεμάτος οργή, άρχισε να επιδεικνύει το μένος του, σκοτώνοντας όσα ζώα έβρισκε στο διάβα του.
Ο Δίας για να τον τιμωρήσει, μετέτρεψε τα ρούχα του σε πέλος, δηλαδή σε τρίχωμα και τους βραχίονες του σε κνήμες, μεταμορφώνοντας τον σε λύκο. Αν και μεταμορφωμένος, συνέχισε να διατηρεί τα ίχνη της πρότερης του μορφής.
Το γκρίζο τρίχωμα, το αγριωπό ύφος και τα σπινθηροβολία μάτια του ζώου θεωρούνται μέχρι σήμερα η προσωποποίηση της σκληρότητας.... ......................................         ΠΗΓΗ : mixanitouxronou.gr

  1-5--2017    : Επαγγελματισμός στη διαχείριση της άγριας πανίδας: η περίπτωση των απελευθερώσεων ορνιθομόρφων στην Ελλάδα ...

Στην κάτωθι δημοσίευση καταγράφηκε η εμπειρία των θηροφυλάκων και των επιστημονικών συνεργατών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των απελευθερώσεων φασιανών και περδίκων τα τελευταία 20 έτη. Η εργασία κρίθηκε και δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Open Journal of Forestry.

Sokos C., Birtsas P., Papaspyropoulos K., Sαnchez-Garcνa C. 2016. Professionalism in Wildlife Management: the case of Gallifoms Releases in Hellas. Open Journal of Forestry 6: 51-58.

Περίληψη
Οι κυνηγετικές οργανώσεις σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία απελευθερώνουν χιλιάδες τεχνητά εκτρεφόμενους φασιανούς και πέρδικες στην Ελλάδα. Για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής ένα ερωτηματολόγιο εφαρμόστηκε σε θηροφύλακες τεσσάρων κυνηγετικών ομοσπονδιών το 2002 και μιας το 2011. Επιπλέον, δεδομένα ελήφθησαν από τους επιστημονικούς συνεργάτες μιας ομοσπονδίας από το 2009 έως το 2014.
Η απελευθέρωση των υβριδίων φασιανών και νησιώτικων περδίκων αποτέλεσε την κύρια πρακτική των περισσοτέρων κυνηγετικών συλλόγων. Οι περισσότεροι θηροφύλακες και επιστήμονες δήλωσαν ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πιο επιτυχημένης απελευθέρωσης μόνο ένα μικρό ποσοστό (1% – 10%) των απελευθερωμένων πτηνών μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από τρεις μήνες και συνήθως κανένα ή ελάχιστα επιτυγχάνουν να αναπαραχθούν.
Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες απελευθερώσεις οδήγησαν στη δημιουργία μικρών ομάδων πτηνών σε ορισμένες περιοχές, αλλά χωρίς κάποιο σοβαρό όφελος για τη θηρευτική δραστηριότητα.
Στην περίπτωση των απελευθερώσεων στους κυνηγοτόπους για άμεση κάρπωση (put and take), οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η πλειοψηφία (90%) των πτηνών θανατώθηκαν από άρπαγες ή τους κυνηγούς μέσα σε λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση, και ότι λίγοι κυνηγοί (18 – 25) καρπώθηκαν από τα απελευθερωμένα πτηνά. Μέχρι το 2009, στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, το ελάχιστο κόστος ανά φασιανό ή πέρδικα που έμπαινε στην τσάντα του κυνηγού ήταν 143 €. Το ποσό αυτό εκτιμήθηκε σε 33,47 € στα νησιά και μετά το 2009 στην ηπειρωτική χώρα. Συμπερασματικά, ο επαγγελματισμός στις απελευθερώσεις ορνιθομόρφων θα πρέπει να βελτιωθεί με τις κατάλληλες αποφάσεις και τη δημιουργία οργανωτικών δομών. ......................................         ΠΗΓΗ : panida.gr

  21-4--2017    : Εκθεση Κυνηγεσία 2017 ...

ΠΗΓΗ : TV ΙΩΑΝΝΙΝΑ

  3-4--2017    : Προϋπόθεση οι πρωτοβουλίες για νομοθετική ρύθμιση για το κυνήγι (Οικολόγοι Πράσινοι) ...

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαρίστανται στις αντιδράσεις για πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμερίζονται τις ανησυχίες του Παναγιώτη Στασινού, Δημοτικού Σύμβουλου Λαμιέων και μέλους των Οικολόγων Πράσινων κατά των πρωτοβουλιών του Περιφερειάρχη για την ενίσχυση του κυνηγετικού τουρισμού στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και στις αντιδράσεις από Οικολογικές και Φιλοζωικές οργανώσεις, για το ίδιο θέμα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουν ότι η ρύθμιση στον τομέα του κυνηγιού έχει μείνει σε εκκρεμότητα από πέρσι την άνοιξη, οπότε και ολοκληρώθηκε ο Εθνικός Διάλογος για το Κυνήγι, που άνοιξε με πρωτοβουλία του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη (μέλους των ΟΠ). Στον διάλογο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι τοποθετήθηκαν δημόσια και ξεκάθαρα αντίθετοι με τις παραβατικές συμπεριφορές, την άσκοπη άσκηση βίας, τα φαινόμενα βαρβαρότητας, τη λαθροθηρία, την αλλοίωση του περιβάλλοντος. Επέμειναν επίσης ότι η δραστηριότητα του κυνηγιού, χωρίς σοβαρή νομοθετική ρύθμιση, είναι σήμερα ασύμβατη με κάθε άλλη δραστηριότητα που ασκείται στον ίδιο χρόνο και χώρο και αφορά την ανάπαυση, την αναψυχή, την έρευνα και την εκπαίδευση στην φύση.
Με την ευκαιρία, οι Οικολόγοι Πράσινοι επανέρχονται ζητώντας από τον σημερινό Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο να ανοίξει το «συρτάρι» και τα χαρτιά του.
Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, δήλωσε σχετικά: «Ο νέος νόμος για το κυνήγι δεν πρέπει να μένει πίσω, στο όνομα των ευρύτερων θεμάτων. Ο δημόσιος χαρακτήρας της θηροφυλακής αποτελεί σημείο προγραμματικής συμφωνίας των ΟΠ με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να προχωρήσει. Εχουμε όμως επίσης την υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα στη χώρα μας το δικαίωμα πολτιών και εκλεγμένων στη γνώμη και την αντίσταση με βάση τις αξίες μας ως άνθρωποι, σε μια χώρα -σε μια κοινωνία που πληγώνονται χρόνια τώρα». ......................................         ΠΗΓΗ : ecogreens-gr.org

  29-3--2017    : Ελεύθερες 300 πεδινές πέρδικες στο Ομορφοχώρι ...

Στην απελευθέρωση 300 πεδινών περδίκων (Perdix perdix), στην περιοχή του Ομορφοχωρίου προχώρησε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας, από τους πιο παλαιούς στη χώρα μας (ιδρύθηκε το 1910), στο πλαίσιο των φιλοθηραματικών αρμοδιοτήτων του.
Η απελευθέρωση έγινε ύστερα από μελέτη (σκοπιμότητας και εφικτότητας), που κατέθεσε ο Σύλλογος στο Δασαρχείο Λάρισας και τη σχετική άδεια που πήρε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι μία προσπάθεια ετών η οποία γίνεται με την υποστήριξη της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Β. Σποράδων. Ο σκοπός της απελευθέρωσης είναι η επανεγκατάσταση της πεδινής πέρδικας σε βιώσιμους πληθυσμούς, σε μία περιοχή όπου έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια (συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα γενετικής μόλυνσης).
«Η επανεγκατάσταση ενός άγριου θηράματος σε περιοχή που έχει εξαφανισθεί είναι ένα δύσκολο και επίπονο εγχείρημα τονίζει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, κ. Χρήστος Μανώλης, το οποίο για να επιτύχει απαιτείται σωστός και λεπτομερής επιστημονικός σχεδιασμός, διάθεση πολλών ωρών εργασίας και υψηλό κόστος». Η πεδινή πέρδικα είναι ενδημικό είδος, φθάνει σε μήκος τα 20-30 εκατοστά, και σε βάρος τα 500 γραμμάρια. Έχει κοντές και στρογγυλές φτερούγες, μικρό κεφάλι με μυτερό ράμφος. Το βάδισμα και το πέταγμά της γίνεται πολύ γρήγορα. Πετά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος. Η φωνή της είναι ιδιόμορφη. Προτιμά να ζει σε ανοικτές γεωργικές εκτάσεις με καλλιέργειες δημητριακών, χορτολιβαδικές εκτάσεις, χέρσες εκτάσεις, οι οποίες χωρίζονται από φυσικούς φυτοφράκτες. Το νερό είναι απαραίτητο κυρίως κατά την περίοδο της αναπαραγωγής της. Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, σπόρους, φύλλα, τρυφερούς βλαστούς και θεωρείται γενικά ωφέλιμη για τους γεωργούς παρά επιζήμια. Η πεδινή πέρδικα, μέχρι τη δεκαετία του 1960 αφθονούσε σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Εξαπλωνόταν από τα βόρεια σύνορά μας μέχρι και τη Στερεά Ελλάδα. Ζει σε υψόμετρο από 30 μέτρα μέχρι και 2.500 μέτρα (όρος Γράμμος). Μετά τη δεκαετία του 1960 άρχισε η σταδιακή μείωση του πληθυσμού της. Το κυνήγι της απαγορεύεται αυστηρά από το 1982. Σήμερα τη συναντάμε στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, περιοχές γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, κλπ). Οι πέρδικες που απελευθερώθηκαν έχουν αναπαραχθεί σε εκτροφείο θηραμάτων απ’ όπου και αγοράσθηκαν από τον Κυνηγετικό Σύλλογο. Έγινε εξέταση DNA καθώς και έλεγχος για τυχόν ασθένειες».
Η απελευθέρωση έγινε σε χώρο, ο οποίος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να επιζήσουν και να αναπαραχθούν τα πουλιά (κατάλληλο και ασφαλές περιβάλλον όπου απαγορεύεται το κυνήγι, διαφορετικές καλλιέργειες, ύπαρξη νερού ακόμη και το καλοκαίρι, κοντινή απόσταση από τη Λάρισα, άρα εύκολη η αστυνόμευση της περιοχής, κλπ). Επίσης θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού των πουλιών και σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα θα παρθούν αμέσως τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, κ. Χρήστος Μανώλης, τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι «τα πουλιά απελευθερώθηκαν με σκοπό την επανεγκατάστασή τους και όχι το κυνήγι τους (εξ άλλου απαγορεύεται το κυνήγι για το συγκεκριμένο είδος). Για την πλήρη προστασία τους η περιοχή απελευθέρωσης θα αστυνομεύεται αυστηρά σε καθημερινή βάση από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και το Δασαρχείο Λάρισας. Παρακαλούμε τους φίλους κυνηγούς να προστατέψουν τα πουλιά και να μην πηγαίνουν για εκπαίδευση τα σκυλιά τους στο συγκεκριμένο μέρος γιατί αυτό απαγορεύεται αυστηρά. Το μελλοντικό τους όφελος θα είναι πολύ μεγάλο».
Τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία της απελευθέρωσης τηρήθηκε η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η απελευθέρωση έγινε παρουσία εκπροσώπων της Διεύθυνσης Δασών Θεσσαλίας, του Δασαρχείου Λάρισας, του πρόεδρου της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, κ. Β. Μπαλατσού, του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Χ. Μανώλη, εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, του προέδρου του Ομίλου Φίλων Σκύλων Εργασίας Λάρισας, κ. Ν. Ζαχαρούλη και πολλών κυνηγών. ......................................         ΠΗΓΗ : eleftheria.gr

  27-3--2017    : Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας: Σύγχρονη πληγή για τους κυνηγούς η κακή χρήση του Facebook ...

Πριν από μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η κυνηγετική περίοδος και έτσι χθες τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου προχώρησαν σε ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που τελείωσε, ενώ ανακοίνωσαν τις δράσεις τους από εδώ και πέρα.
Φέτος συνολικά στο σύλλογο της Καλαμάτας εκδόθηκαν 2.644 άδειες, ενώ υπήρξαν 4 ατυχήματα μελών, καθώς και 4 ατυχήματα σε σκύλους, χωρίς όμως κανένα από αυτά να είναι σοβαρό.
Για τη νέα χρόνια έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει νέα ασφάλεια για τους κυνηγητικούς σκύλους, που θα αφορούν και στον ιδιοκτήτη, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 300 ευρώ αποζημίωση, σε περίπτωση που ο σκύλος πεθάνει.
Παράλληλα, τα μέλη του συλλόγου αναφέρθηκαν στην κακή χρήση του διαδικτύου από κάποιους κυνηγούς. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις που κυνηγοί προβάλλουν μέσω Facebook το κυνήγι ως μια εγκληματική δραστηριότητα, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους κυνηγούς. Όπως τόνισαν, αυτοί οι επιδειξίες κυνηγοί, όπως τους χαρακτήρισαν, αποτελούν μίασμα για το σύλλογο.
Από εκεί και πέρα, έγινε γνωστή η κίνηση του Συλλόγου να προχωρήσει σε περισυλλογή άδειων φυσιγγιών, κάτι που υλοποιήθηκε με επιτυχία.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι στις 16 Μαρτίου έληξε ο διαγωνισμός για τους περισσότερους άδειους κάλυκες. Νικητής αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Κότσης, που παρέδωσε στο σύλλογο 7.500 άδεια φυσίγγια.
Στόχος, πάντως, του συλλόγου είναι να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η περισυλλογή φυσιγγιών και σκουπιδιών με το τέλος της κυνηγετικής περιόδου.
Κλείνοντας την ενημέρωση από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας έγινε απολογισμός και στον τομέα της θηροφύλαξης για την περίοδο που πέρασε. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.600 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 34 παραβάσεις, που αφορούσαν, κυρίως, χρήση ηχομιμητικών συσκευών, παράνομη θήρα αγριόχοιρου και λαγού κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα και παράνομη θήρα με παγίδες (θηλιές για τα αγριογούρουνα, αγκίστρια για τα πουλιά). Επίσης, υπήρξαν παραβάσεις για παράνομο καρτέρι μπεκάτσας, παραβάσεις εντός του καταφυγίου, καθώς και για έλλειψη άδειας κυνηγίου. ......................................         ΠΗΓΗ : tharrosnews.gr

  16-3--2017    : Ο Νότης Μαριάς στηρίζει στην Ευρωβουλή τους κυνηγούς και τα μέλη των σκοπευτικών συλλόγων...

Σκληρή κριτική στην Κομισιόν άσκησε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Τρίτη 14/3 με αφορμή τη συζήτηση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον έλεγχο της απόκτησης και κατοχής όπλων, νομοθεσία η οποία περιορίζει τα δικαιώματα των κυνηγών και των μελών των σκοπευτικών συλλόγων.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής η υπό συζήτηση Ευρωπαϊκή «Οδηγία δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας γιατί οι τρομοκράτες διαθέτουν όπλα τα οποία προμηθεύονται παράνομα. Η Οδηγία τιμωρεί ουσιαστικά όσους είναι νόμιμοι κάτοχοι όπλων και ταυτόχρονα υφαρπάζει κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών που είναι και τα μόνα αποκλειστικά αρμόδια για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Τα κράτη μέλη σεβόμενα τις εθνικές τους παραδόσεις, σεβόμενα τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών λαών μπορούν να καθορίζουν τους όρους της νόμιμης οπλοκατοχής υπό το φως των αναγκών τήρησης της δημόσιας τάξης και της ειρηνικής κοινωνικής συνύπαρξης».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, να μην περιορίζονται τα δικαιώματα των κυνηγών, των μελών των σκοπευτικών συλλόγων, των συλλεκτών και των μουσείων καθώς επίσης και των νομίμων κατόχων όπλων καθώς επίσης και να μην περιορίζονται τα δικαιώματα των λαών στη συλλογική αυτοάμυνα ιδίως σε παραμεθόριες περιοχές, συμβάλλοντας έτσι στη εθνική άμυνα της χώρας τους».

Επισυνάπτεται το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά. ......................................         ΠΗΓΗ : notismarias.gr

  15-3--2017    : Τέσσερα υπουργεία απαντούν για τη λαθροθηρία των αγριόγιδων...

Τις απαντήσεις τεσσάρων υπουργείων προκάλεσε η ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, σχετικά με τη διασυνοριακή λαθροθηρία του αγριόγιδου.
Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί καταγγελίες και αναφορές για παράνομο κυνήγι του προστατευόμενου είδους, κυρίως για την περιοχή του Γράμμου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνει πως το ζήτημα, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από την οικεία Δασική Υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό και εξαιτίας της σοβαρότητάς του, που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., προτείνει την εκπόνηση κοινού σχεδίου αντιμετώπισής του από τη Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων - Δασαρχείο Κόνιτσας, τη Θηροφυλακή, τον Στρατό και την Αστυνομία.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας, γνωστοποιεί πως η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων υλοποιεί Ειδικά Σχέδια Επιχειρησιακής Δράσης, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής ζητημάτων αστυνομικής φύσης κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου και τονίζει πως η δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών της θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον με στόχο την πρόληψη και, σε συντρέχουσα περίπτωση, την καταστολή κάθε μορφής περιβαλλοντικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της λαθροθηρίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον ενημερωθεί πλήρως από τα συναρμόδια Υπουργεία επί του θέματος, θα προβεί στις απαραίτητες διεθνείς παραστάσεις.
Αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, όπως η εκ νέου ενεργοποίηση του στρατιωτικού φυλακίου στο Πληκάτι Κόνιτσας, σχεδιάζει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Ο κ. Καραγιάννης, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς και προσβλέπει σε περαιτέρω ενέργειές τους που θα συμβάλουν στην πρόληψη του φαινομένου. Επισημαίνει δε ότι, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θλιβερό περιστατικό μαζικής εξόντωσης αγριόγιδων στις 21.02.2017, δηλαδή η συντονισμένη δράση των κατοίκων του Ζαγορίου, της Θηροφυλακής της Ε' Κ.Ο.Η. και της ΕΛ.ΑΣ., καταδεικνύει πως η λαθροθηρία μπορεί να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και Υπηρεσιών και, πρωτίστως, με τη συμμετοχή των μελών των τοπικών κοινωνιών. ......................................         ΠΗΓΗ : epiruspost.gr

  15-3--2017    : Νορβηγία: Aντιδράσεις για το «κυνήγι αναψυχής» λύκων

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρότεινε προς έγκριση το κυνήγι «αναψυχής» των άκρως απειλουμένων λύκων της χώρας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις δικαιωμάτων των ζώων και απλούς πολίτες.
Το νέο μέτρο βρίσκεται υπό εξέταση από το νορβηγικό κοινοβούλιο, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να μην υπερψηφιστεί. Η συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας πρόσθεσε μια νέα τροπολογία που ευνοεί τους κυνηγούς, επιτρέποντας «ψυχαγωγικές και πολιτιστικές» άδειες κυνηγιού.
Μέχρι τώρα, μόνο αρπακτικά ζώα που θεωρούνται «δυνητική ενόχληση» για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μπορούσαν να εξολοθρευτούν. Περίπου 65 λύκοι ζουν στη Νορβηγία και άλλοι 25 διασχίζουν κατά περιόδους τα σύνορα από τη Σουηδία. Συνολικά στη Σκανδιναβία υπάρχουν σήμερα περίπου 430 λύκοι, ανακάμπτοντας από τους μόλις 10 που είχαν απομείνει τη δεκαετία του 1990. Το κυνήγι αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητάς τους στην περιοχή.
Οι λύκοι είναι υπεύθυνοι μόλις για το 8% των 20.000 προβάτων που χάνονται από αρπακτικά και άλλους λόγους στη Νορβηγία κάθε χρόνο. Πέρυσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μπορούσαν να κυνηγηθούν έως και 47 λύκοι, αλλά ο αριθμός εντέλει μειώθηκε σε 15 δύο ημέρες πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.
Σήμερα υπάρχουν συνολικά εννέα αγέλες που περνούν το σύνολο ή μέρος του χρόνου τους στη Νορβηγία, αλλά η κυβέρνηση έχει στόχο να τις μειώσει σε τέσσερις με έξι, προκαλώντας επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF.
«Η προσθήκη τροπολογίας για τη θανάτωση περισσοτέρων απειλουμένων ζώων είναι εξωφρενική, ιδιαίτερα στο λεγόμενο οικολογικό κράτος της Νορβηγίας», δήλωσε η Νίνα Γένσεν, επικεφαλής της WWF Νορβηγίας. ......................................         ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr

  28-2--2017    : Καρακάξες και άλλα κορακοειδη αποτελουν σοβαρό πρόβλημα για τα ωδικά πτηνά της χώρας μας…

Παραθέτω παρακάτω μία περίληψη της έρευνας των Αγγλων σχετικα με την καρακάξα αλλά πρέπει να δούμε και τα δικά μας όπου η καρακάξα είναι ένα από πιο πολυπληθή πουλιά και τα πιο ευρύτερα διανεμημένα στην Ελλάδα.
Σε διάστημα μίας 5 ετιας έχει διαπιστωθεί μείωση του πληθυσμού σε πολλά ωδικά πουλιά και μία σοβαρή αιτία είναι οι καρακάξες και άλλα κορακοειδη.
Η βόλτα στα δασακια που κάνω πλέον είναι με μερικες δεκαοκτουρες και τις καρακάξες ενώ παλιότερα ακουγα πλήθος άλλων πουλιων και μιλαω για το κέντρο της Αθηνας (που ούτε πουλοπιαστες έχω δει ούτε κυνηγούς).
Μία λύση που δόθηκε (η οποία χωρίς να είμαι αρμόδιος , δεν θεωρώ ότι είναι και ή ποιό σωστή ) να «φροντίσουν» οι κυνηγοί για να μειώσουν το πλήθος τους όταν σε άλλες χώρες εξειδικευμένο προσωπικό από το αντίστοιχο δικό μας υπουργείο Γεωργίας κάθε αναπαραγωγική περίοδο είναι στα χωράφια και προσπαθούν να ρυθμίσουν το πλυθησμό τους.

Καλό θα ήταν οι οικολογικες οργανώσεις που υπάρχουν στην χώρα μας να κινήσουν τα νήματα (αν δεν το έχουν ήδη κανει) μήπως και βρεθεί μία λύση.
Μεγάλη επιστημονική έρευνα στην Αγγλια που εξέτασε 2300 φωλιές κότσυφα αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η μείωση του κότσυφα οφείλεται στα αρπακτικά, και κυρίως στις καρακάξες.
«Η φωλεοποίηση είναι σημαντικό συστατικό της επιβίωσης των πουλιών. Η κατανόηση των παραγόντων που επιδρούν στην επιτυχία ή την αποτυχία της φωλεοποίησης είναι σημαντική στην προσπάθεια μας να σώσουμε τα ωδικά πτηνά στο καλλιεργημένο περιβάλλον. Τα αρπακτικά τελικά ευθύνονται για ένα τεράστιο ποσοστό ματαίωσης της φωλεοποίησης. Ομως πρέπει να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ πληθυσμού αρπακτικών και βιότοπου πάνω στην φωλεοποίηση».
Κατά την διάρκεια της 15 ετης μελέτης οι επιστήμονες εξακρίβωσαν ότι 89 τοις εκατό των κατεστραμμένων φωλιών ήταν αποτέλεσμα της δράσης καρακάξας και άλλων αρπακτικών.
«Η επικίνδυνη περίοδος είναι η αρχή της φωλεοποίησης, όταν το φύλλωμα των δέντρων δεν έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει κάλυψη στις φωλιές.»
«Οταν ερευνούμε τρόπους να αυξήσουμε την επιτυχή επιβίωση των ωδικών πτηνών τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα αρπακτικά και την αλληλεπίδραση των δύο. Ο έλεγχος αρπακτικών που ρημάζουν φωλιές ενδέχεται να επιτρέπει σε είδη όπως ο κότσυφας να φτιάξουν φωλιές σε μια μεγαλύτερη ποικιλία βιοτόπων.» ......................................         ΠΗΓΗ : dikapoulia.gr  25-2--2017    : Γνωρίζετε ότι οι κότες ήταν άγρια πουλιά των τροπικών δασών και εξημερώθηκαν ώστε να μάθουν να ζουν με τους ανθρώπους; ...

Αρχικά οι κότες ήταν πουλιά που ζούσαν στα τροπικά δάση της νοτιοδυτικής Ασίας. Ωστόσο, τα τελευταία 8.000 χρόνια έχουν εξημερωθεί. Ζουν με τον άνθρωπο, ενώ έχουν διασκορπιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα λεγόμενα «ντροπαλά» πουλιά δεν έχουν την ικανότητα να πετάνε για μεγάλες αποστάσεις ούτε είναι αποδημητικά. Η διασπορά τους και η εξοικείωση με τους ανθρώπους, συνδέεται άμεσα με τον αποικισμό των ανθρωπίνων πληθυσμών ανά τους αιώνες....
Η συγγένεια με τα «Gallus gallus» και τα «Gallus sonneratii» Ο Δαρβίνος ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι οι κότες προέρχονται από τα κόκκινα αγριοκοκόρια, τα «Gallus gallus». Οι πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ήταν στην Κίνα. Βρέθηκαν οστά τα οποία ύστερα από επεξεργασία αποδείχτηκε ότι ήταν 8.000 ετών. Παράλληλα, τα οστά παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα των αγριοκοκόρων. Τα ίδια ακριβώς ευρήματα, 4.000 χρόνων, βρέθηκαν και στην Ασία....
Με την πάροδο του καιρού και με την εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, επιστήμονες πραγματοποίησαν αναλύσεις DNA. Με αυτόν τον τρόπο, οι μελέτες πέρασαν σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Η εξονυχιστική εξέταση στα μιτοχόνδρια του DNA των οστών έδειξε τη συγγένεια των κοτών και με άλλα είδη πουλιών πέραν από το «Gallus gallus». Το γονίδιο για τα κίτρινα πόδια για παράδειγμα, που έχουν οι κότες σήμερα, προέρχεται από ένα άλλο είδος γκρι αγριοκόκορα, του «Gallus sonneratii». Οι κότες έφτασαν στη δυτική και την ανατολική Ασία κατά τη δεύτερη και Τρίτη χιλιετία π.Χ, ενώ έγιναν γνωστές στην Ευρώπη τον 8ο αιώνα π.Χ από τους Φοίνικες. Μέχρι τότε είχαν συμβολικό ρόλο, ενώ συμπεριλαμβάνονταν σε θρησκευτικές τελετές ακόμα και ταφές. Ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται για παραγωγή κρέατος και αυγών όταν οι Βίκινγκς εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία το 10ο αιώνα και πήραν τις κότες μαζί τους. Σήμερα τα πουλιά αυτά ποικίλουν ως προς το είδος, το χρώμα, το φτέρωμα, το μέγεθος, το σχήμα του σώματος, τη συμπεριφορά και την παραγωγή αυγών. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επέμβει στο γενετικό υλικό των πουλιών και έχουν δημιουργήσει νέες ράτσες που παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η καθεμία, ήδη από τον 19ο αιώνα....
Η διασπορά τους στην Πολυνησία και η συμβολή του James Cook Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι απομεινάρια οστών έχουν βρεθεί μέχρι και στον Ειρηνικό Ωκεανό, τη Χαβάη και τη Νότια Αμερική, πολύ καιρό πριν ο Χριστόφορος Κολόμβος πατήσει το πόδι του στην Ήπειρο. Μόνο από τη Νέα Ζηλανδία απουσιάζουν τόσο παλιά ευρήματα και αυτό γιατί είτε οι Πολυνήσιοι δεν είχαν σε υπόληψη το συγκεκριμένο ζώο, είτε επειδή αν και προσπάθησαν να το εκθρέψουν τελικά δεν τα κατάφεραν και τα πουλιά χάθηκαν. Ο καπετάνιος James Cook στο δεύτερό του ταξίδι το 1773, έδωσε κότες και κόκορες στους Maori. Ο πληθυσμός αυτός καλοδέχτηκε την προσφορά και πέρα από τα αυγά, πολύ σύντομα άρχισε να καταναλώνει και το κρέας. Ωστόσο, υπάρχουν και συγγραφείς που διαφωνούν σχετικά με τις συνθήκες που βρέθηκαν οι κότες στη Νέα Ζηλανδία και αμφισβητούν την πορεία που ακολουθήθηκε από την αρχή.... ......................................         ΠΗΓΗ : mixanitouxronou.gr  23-2--2017    : Η κουλτούρα των κυνηγών, μέσα από τις δράσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής ...

"Κυνηγώ επειδή εκπαιδεύομαι, δοκιμάζω τις ικανότητές μου και νοιώθω ελεύθερος", αυτό απορρέει μέσα από την ελληνική κυνηγετική φιλοσοφία, διότι από κοινωνιολογικής σκοπιάς το ελληνικό κυνήγι είναι το περισσότερο φιλελεύθερο στην Ευρώπη και γι' αυτό μάλιστα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι". Αναμφίβολα είναι μία αρχέγονη πολυδιάστατη δραστηριότητα μέσα από την οποία ο άνθρωπος αποκτά σημαντικά οφέλη από την άγρια πανίδα.
Η κοινωνία των κυνηγών διέπεται από μια ιδιαίτερη κουλτούρα άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση. Και μπορεί η σχέση αυτή να συμπεριλαμβάνει την διάθεση για κυνήγι, όμως δεν αναιρεί την αρμονική σχέση με τα πλάσματα της φύσης και όσα αυτή απλόχερα προσφέρει. Άλλωστε οι κυνηγοί δεν δραστηριοποιούνται μόνο την περίοδο κατά την οποία επιτρέπεται η θήρα, αλλά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, με δράσεις στη φύση, σε ακραίες καιρικές συνθήκες και με μοναδικό στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας στο τοπικό οικοσύστημα.
Οι θηροφύλακες και το έργο τους Ένα ιδιαίτερα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη και καταστολή των παράνομων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία του σώματος της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Οι θηροφύλακες είναι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι και έχουν εξισωθεί πλήρως ως προς τις αρμοδιότητές τους με τους δασοφύλακες σύμφωνα με το Ν.Δ. 86/69 άρθρο 267 και αποτελούν πραγματική ασπίδα προστασίας για τη φύλαξη της άγριας ζωής. ...................................................         ΠΗΓΗ : xronos.gr  23-2--2017    : Φυλάκια του Σ.Ξ οι 167 «Καλύβες» του Έβρου…Επιτελούν Εθνικό έργο αναφέρει ρητά το ΥΠΕΘΑ ...

Με την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, αλλοίωση ή κατεδάφιση των καλυβών που υπάρχουν εντός του Δέλτα και οι οποίες κρίνονται «απαραίτητες για λόγους εθνικής ασφαλείας».
Όπως δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ο ΥΕΘΑ Πάνος Κομμένος: «Οι συγκεκριμένες καλύβες αποτελούν προκαλύμματα και αφορούν την εθνική άμυνα. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει καμία αλλαγή, καμία παρέμβαση αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη τον υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Η απόφαση αυτή -που αφορά αποκλειστικά τις έως σήμερα υπάρχουσες κατασκευές- αποτελεί πάγιο αίτημα τοπικής κοινωνίας και δεκάδων επαγγελματιών, ψα­ράδων και κτηνοτρόφων που βιοπορίζονται στο Δέλτα του Έβρου και τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με διώξεις λόγω των αυθαίρετων καλυβών που υπάρχουν μέσα στο ποτάμι και οι οποίες είναι αναγκαίες για την εργασία τους.
«Επιτελούν εθνικό έργο»
Η ανθρώπινη παρουσία στην ευαίσθητη περιοχή του Δέλτα Έβρου, στο νότιο τμήμα του νομού, κρίνεται αναγκαία ειδικά στις μέρες μας, όπου η Άγκυρα απειλεί ευθέως ότι θα ανοίξει την κάνουλα μεταναστευτικών ροών και προς τα χερσαία σύνορα με τη χώρα μας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον περασμένο Ιούλιο οι ροές στο βόρειο και νότιο τμήμα του Έβρου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό οφείλεται στο λουκέτο δύο hot spots στα Ύψαλα και στην Αδριανούπολη, που φιλοξενούσαν κυρίως Πακιστανούς οι οποίοι επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη με κάθε μέσο.
Μάλιστα η παρατεταμένη ανομβρία στην περιοχή, που έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται σχετικά χαμηλή η στάθμη του Έβρου, βοηθάει όσους επιδιώκουν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα διασχίζοντας το ποτάμι.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης, ζητάει να υπάρξει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Οικονομικών ώστε να παύσουν οι διώξεις και να διαγραφούν τα πρόσημα.
Σύμφωνα με mv ισχύουσα νομοθεσία, πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός της Επιτηρούμενης Ζώνης (Ε.Ζ), όπως και στο Δέλτα του Έβρου, μπορεί να τα διαχει­ρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Εάν εντός της Ε.Ζ. υπάρχουν ιδιοκτησίες που δεν ανήκουν στο Δημόσιο, αυτές μπορούν είτε να απαλλοτριωθούν αναγκα­στικά για στρατιωτικούς λόγους …Είτε να υποβληθούν σε προκαλύμματα του Σ.Ξ
«Μετά την απόφαση του ΥΕΘΑ Καμμένου θα πρέπει να υπάρξει επίσημη καταγραφή των καλυβών και των κατοχών τους και να οριστούν κάποια βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να γίνεται νόμιμη χρήση τους», λέει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Αλεξανδρούπολης Νίκος Γκότσης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που μπορούν να αποτρέ­ψουν πιθανή χρήση των καλυβών για δραστηριότητες που άπτονται του Ποινικού Κώδικα.
«Σαφώς και μιλάμε για τις 167 καλύβες που έχουν βεβαιωθεί από το Δασαρχείο Έβρου και όχι νεότερες κατασκευές», λέει ο κ. Γκότσης. ...................................................         ΠΗΓΗ : veteranos.gr  22-2--2017    : Μία ακόμα πολύ μεγάλη επιτυχία της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων στον αδιάκοπο αγώνα για την πάταξη της λαθροθηρίας ...

Ένα καίριο πλήγμα στο φαινόμενο της λαθροθηρίας, επέφερε η άμεση, συντονισμένη και καθοριστική, όπως αποδείχθηκε, επέμβαση της Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, η οποία για ακόμα μια φορά επετέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της, σε ένα σπάνιο περιστατικό, για τα ελληνικά χρονικά, με θύματα αγριόγιδα (προστατευόμενο είδος της ελληνικής πανίδας).
Η σύλληψη τριών ατόμων και η ταυτοποίηση ενός ακόμη, που αναζητείται, τα οποία σκότωσαν τα προστατευόμενα αυτά ζώα, αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και μηδενικής ανοχής της κυνηγετικής οικογένειας απέναντι στο κατάπτυστο φαινόμενο της λαθροθηρίας. Ανέκαθεν έχουμε δηλώσει και το αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι ο λαθροθήρας είναι ένας οπλοφόρος που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των κυνηγών.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η απόλυτη αποφασιστικότητα της κυνηγετικής οικογένειας, ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δε μπορούν, ούτε πρόκειται να μείνουν αναπάντητες και ατιμώρητες.
Το Σώμα της Θηροφυλακής, που επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο την τσέπη του κάθε κυνηγού και της κυνηγετικής οικογένειας στο σύνολό της, αποτελεί τον ενεργό θεματοφύλακα για την προστασία της φύσης και της μοναδικότητας της ελληνικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Με έργα και όχι με λόγια.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ, με αφορμή το μεμονωμένο περιστατικό της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου, επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την έκβαση της επιχείρησης και ταυτόχρονα τις θερμές του ευχαριστίες προς την Ελληνική Αστυνομία για την συνεργασία και άμεση συνδρομή της, για μία ακόμη φορά.
Η καίρια αυτή παρέμβαση της θηροφυλακής μας, αποτελεί αποστομωτική απάντηση στο τυφλό αντικυνηγετικό μένος, που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και όχι την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.

Το χρονικό
Το χρονικό της σύλληψης των τριών οπλοφόρων, ημεδαποί όλοι τους, εξελίχθηκε ως εξής.
Η Θηροφυλακή ειδοποιήθηκε από συνάδελφους κυνηγούς το πρωί για πυροβολισμούς που ακούστηκαν στην περιοχή του Τσεπελόβου. Άμεσα, κλιμάκιο που αποτελείτο από τρία πληρώματα κινήθηκε προς την περιοχή για να ερευνήσει το καταγγελλόμενο γεγονός.
Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση τους ανέφεραν, ότι ένα Ι.Χ φορτηγό με τέσσερις επιβαίνοντες κινείται προς την περιοχή του Σκαμνελίου. Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση και στήθηκαν μπλόκα σε καίρια σημεία.
Στη θέση «Σαλατούρα» Λάιστας εντοπίστηκε το Ι.Χ, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, χωρίς να προκύψει κάτι επιβαρυντικό στον έλεγχο, με τους Θηροφύλακες όμως να εντοπίζουν στην καρότσα του οχήματος, ίχνη αίματος και τρίχες από σκοτωμένο ζώο.
Ακολούθησε επισταμένη έρευνα και αυτοψία στην περιοχή, που ήταν καλυμμένη με χιόνι και λίγο μετά εντοπίστηκαν κάτω από σωρούς κλαδιών, σκεπασμένα επιμελώς, τα έξι νεκρά αγριόγιδα.
Δόθηκε αμέσως σήμα και ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ από το Α.Τ Κήπων και το Ι.Χ εντοπίστηκε εκ νέου για να ακολουθήσει η σύλληψη των τριών ατόμων, που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο στο Α.Τ Κατσικά.
Τα νεκρά ζώα μεταφέρθηκαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο.
Επίσης έγινε λήψη γενετικού υλικού προκειμένου να συγκριθεί με αντίστοιχο υλικό με αυτό που βρέθηκε στην καρότσα του φορτηγού, για να υπάρξει πλήρης ταυτοποίηση και τα δείγματα εστάλησαν προς εξέταση και ανάλυση.
Σε βάρος των τριών ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία και οι τρεις οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ το τέταρτο άτομο έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται. ...................................................         ΠΗΓΗ : ekoe.gr  21-2--2017    : Τριάντα χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, τα μισά αγριογούρουνα του Βοημικού Δρυμού είναι ραδιενεργά ...

Ένα ασυνήθιστο πρόβλημα αντιμετωπίζει φέτος τον χειμώνα η Τσεχία με το κρέας του αγριογούρουνου, που αποτελεί τοπική λιχουδιά: τα αγριογούρουνα είναι... ραδιενεργά.
Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα προέρχεται από την τροφή των ζώων αυτών. Ο κρύος χειμώνας με τις πολλές χιονοπτώσεις τα αναγκάζει να τρέφονται με ψευδόυδνες, ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται υπογείως και αφθονεί στον Βοημικό Δρυμό, μια οροσειρά που μοιράζονται τρεις γειτονικές χώρες, η Τσεχία, η Αυστρία και η Γερμανία. Τα μανιτάρια αυτά απορροφούν υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου Καίσιο 137. Πριν από τρεις δεκαετίες, με το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, εκλύθηκε σημαντική ποσότητα Καισίου 137 που κατέληξε στα βουνά αυτά.
Πλέον, τα αγριογούρουνα τρώνε τα μανιτάρια και μέσω αυτών απορροφούν Καίσιο 137. Έτσι, το κρέας τους γίνεται ραδιενεργό, όπως είπε στο πρακτορείο Reuters ο Γίρι Ντράπαλ της κρατικής κτηνιατρικής υπηρεσίας. "Κατά κάποιο τρόπο, είναι εποχικό πρόβλημα", διευκρίνισε.
Ωστόσο, η εποχή αυτή μπορεί να κρατήσει πολύ. Ο χρόνος υποδιπλασιασμού του Καισίου 137 είναι 30 χρόνια: αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν 30 χρόνια για να μειωθούν στο μισό οι αρχικές τιμές του ισοτόπου. Τα αγριογούρουνα μπορεί να... λάμπουν για πολλά χρόνια ακόμη. "Αναμένουμε ότι θα εντοπίζουμε (ραδιενεργή) τροφή για αρκετά χρόνια από σήμερα", πρόσθεσε ο Ντράπαλ.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με κρέας αγριογούρουνου που είναι πολύ δημοφιλές στην Τσεχία. Συχνά οι Τσέχοι το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό γκούλας που σερβίρεται σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια. Και τα αγριογούρουνα που καταλήγουν στο πιάτο θα πρέπει να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Κάθε θήραμα, όχι μόνο τα αγριογούρουνα, πρέπει να επιθεωρείται πριν καταναλωθεί και το ραδιενεργό κρέας απαγορεύεται, επισήμανε ο Ντράπαλ.
Από τα 614 ζώα που εξετάστηκαν στο διάστημα 2014-16 σχεδόν τα μισά (ποσοστό 47%) διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσαν τα όρια. Σύμφωνα με τον Ντράπαλ πάντως, ακόμη και το κρέας ραδιενεργών ζώων θα αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία μόνο αν καταναλωνόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Θα πρέπει δηλαδή να τρώει κανείς αγριογούρουνο πολλές φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον δύο μήνες, για να καταλήξει στο νοσοκομείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ...................................................         ΠΗΓΗ : news247.gr  21-2--2017    : Τραγικό περιστατικό λαθροθηρίας. Εξόντωσαν 6 αγριόγιδα, τα 5 σε προχωρημένο στάδιο κυοφορίας ...

Ένα ακόμα τραγικό περιστατικό λαθροθηρίας έρχεται να προστεθεί στο βαρύ κατάλογο του φετινού χειμώνα. «Συμμορία» ημεδαπών λαθροκυνηγών εξόντωσε ένα μικρό κοπαδάκι έξι αγριόγιδων (Rupicapra rupicapra) που λόγω των έντονων χιονοπτώσεων είχε βρει προσωρινό καταφύγιο κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο στο όρος Τύμφη. Δυστυχώς τα πέντε αγριόγιδα ήταν θηλυκά, και λόγω εποχής σε προχωρημένο στάδιο κυοφορίας, ενώ το έκτο ήταν νεαρό («χρονιάρικο»).
Όπως αναφέρει το epiruspost.gr, όλα ξεκίνησαν στις έντεκα περίπου το πρωί, της Τρίτης 21/2, όταν στην περιοχή του Τσεπελόβου, θηροφύλακες που περιπολούσαν, εντόπισαν ύποπτες κινήσεις. Η ομάδα ενισχύθηκε και στην περιοχή κατέφτασαν τρία συνολικά πληρώματα θηροφυλάκων.
Κατέλαβαν κρίσιμες θέσεις καθώς είχαν προηγηθεί αρκετοί πυροβολισμοί και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να επέμβουν. Προφανώς όμως έγιναν αντιληπτοί από τους λαθροθήρες. Έτσι όταν το αυτοκίνητο με το οποίο κινούνταν, σταθμεύθηκε για έλεγχο, δεν εντοπίστηκε κανένα σκοτωμένο ζώο. Μάλιστα τα άτομα που επέβαιναν ισχυρίζονταν ότι είχαν χάσει τα σκυλιά και τα αναζητούσαν!
Από την εξονυχιστική έρευνα των θηροφυλάκων όμως, εντοπίστηκαν ίχνη αίματος και τρίχες. Έτσι έγινε ενδελεχής έρευνα στην ευρύτερη περιοχή και κατάφεραν σε μικρή απόσταση να εντοπίσουν τα έξι νεκρά αγριόγιδα, τα οποία είχαν σκεπάσει πρόχειρα με κλαδιά. Οι τρεις συνελήφθησαν ενώ ένα τέταρτο άτομο διέφυγε μαζί με τον οπλισμό που χρησιμοποιήθηκε και αναζητείται πλέον από την αστυνομία. Οι δράστες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Η θηροφυλακή ζήτησε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και έγινε έλεγχος στα σκοτωμένα αγριόγιδα κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο.
Για την επιτυχημένη προσπάθεια σύλληψης των αδίστακτων λαθροκυνηγών αξίζει όλοι μας να συγχαρούμε τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες της Ε/ ΚΟΗ που συμμετείχαν στην εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή.

[Φωτογραφίες & πληροφορίες: Χαρητάκης Παπαϊωάννου] ...................................................         ΠΗΓΗ : dasarxeio.com
  10-2--2017    : Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Βοιωτίας. Δείτε γιατί

Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι στα ορεινά του Ελικώνα και του Παρνασσού στη Βοιωτία καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές λύκων στα κοπάδια τους.
Το θέμα επανήλθε στην αίθουσα του ΔΣ Λεβαδέων, με το Γιώργο Ζιώγα να προτείνει ενεργοποίηση παλαιότερης απόφασης της περιφέρειας, η οποία προβλέπει τη σύσταση ειδικών συνεργείων που θα προβούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για λύκους ή αγριόσκυλα. ...................................................         ΠΗΓΗ : aliartos-boiotias.blogspot.gr  10-2--2017    : Παράνοια: Απαγορεύτηκε παιδικό τραγούδι με αγρότη που πυροβολεί αλεπού μετά από αίτημα χορτοφάγου

Το επίμαχο τραγούδι του 19ου αιώνα παιζόταν από το καριγιόν της πόλης, αρκετές φορές την ημέρα, προκαλώντας αναστάτωση στην καταγγέλλουσα (vid)

Την προσωρινή απαγόρευση ενός παιδικού τραγουδιού που αναφέρεται σε μια αλεπού, που καταλήγει πυροβολημένη από αγρότη, αποφάσισε δήμαρχος πόλης της Γερμανίας. Είχε προηγηθεί αίτημα χορτοφάγου κατοίκου... AdTech Ad
Η τελευταία απευθύνθηκε στην δημοτική αρχή της πόλης Limburg an der Lahn, στην Έσση, καταγγέλλοντας ότι είχε αναστατωθεί πολύ από τους στίχους του τραγουδιού "Fuchs, Du hast die Gans gestohlen", που μεταφράζεται ως "Αλεπού, έκλεψες την χήνα". Το εν λόγω τραγούδι του 19ου αιώνα παίχτηκε από το καριγιόν της πόλης, ένα μουσικό όργανο που αποτελείται από πολλές καμπάνες και αναφέρεται στην ιστορία μιας κακιάς αλεπούς, η οποία κλέβει μία χήνα από αγρότη, με τον τελευταίο να την κυνηγάει και να την πυροβολεί.
Όπως τόνισε η καταγγέλλουσα, την ώρα που εργαζόταν άκουγε το καριγιόν και με δεδομένο ότι αυτό έπαιζε μόνο 33 τραγούδια, το επίμαχο ακούστηκε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Αυτό σε συνδυασμό με τους στίχους του, την οδήγησαν να υποβάλλει αίτημα στον δήμαρχο να σταματήσει να παίζεται, με τον τελευταίο να το κάνει προσωρινά δεκτά. ...................................................         ΠΗΓΗ : news247.gr  8-2--2017    : ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΥΤΑΒΙΑ...

Πόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι τα εντερικά παράσιτα για το σκυλί ή το κουτάβι μου; Μια απλή ερώτηση με μεγάλη σοβαρότητα και σημασία για την υγεία των κατοικιδίων συντρόφων μας.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι κάποια από τα κοινά εντερικά παράσιτα των σκύλων δεν προκαλούν προβλήματα υγείας στα σκυλιά μας. Μερικά όμως, όπως τα «νηματώδη» και τα «κεστώδη» απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά μέσω του δέρματός τους και με αυτόν τον τρόπο δεν τραυματίζουν το έντερο του κατοικίδιου ζώου. Κάποια άλλα, ωστόσο, όπως τα «αγκυλόστομα» προκαλούν τραυματισμό και διάβρωση του βλεννογόνου του εντέρου του κατοικίδιου ζώου. Τα «Strongyloides» προκαλούν φλεγμονή του εντερικού σωλήνα.
Τέλος τα μονοκύτταρα «Giardia» μπλοκάρουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή τοξινών.
Όταν ο παρασιτικός πληθυσμός σε έναν σκύλο είναι μικρός, τότε οι κίνδυνοι και μάλλον ασήμαντοι. Αλλά όταν ο αριθμός αυτών των παρασίτων είναι σε μεγάλες συγκεντρώσεις τότε, η υγεία του κατοικίδιου ζώου σας βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις παρασίτων σε έναν σκύλο έχει σαν αποτέλεσμα διάρροιες, δυσαπορρόφηση των τροφίμων, εντερικό ερεθισμό, μειώση της όρεξης, εμφάνιση εμέτου και τρώση του εντερικού σωλήνα με απώλεια αίματος και αναιμία.

ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΑΒΙΑ Τα εντερικά παράσιτα είναι πάντα επικίνδυνα όταν αυτά επηρεάζουν ζώα νεαρής ηλικίας. Τα κουτάβια πάντα απειλούνται από τα παράσιτα και είναι το χειρότερο το πρόβλημα αυτής της ηλικίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς τα κουτάβια μεγαλώνουν έχουν πολύ υψηλότερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς όμως, η παρουσία παρασίτων επιφέρει φλεγμονή των εντέρων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικά. Επίσης στο τραυματισμένο έντερο επέρχονται μολύνσεις και αιμορραγία.
Μερικά από αυτά τα παράσιτα, όπως τα αγκυλόστομα μεταφέρονται στα νεογνά μέσω του γάλακτος της μάνας (πρωτόγαλα μεταφοράς), και ενδεχομένως στη μήτρα (μεταφορά διαπλακούντια), και τέλος άλλα, όπως οι ασκαρίδες, μετακινούνται εύκολα από μολυσμένες μητέρες στα μωρά τους, ενώ είναι ακόμα στη μήτρα.
Πολλά νηματώδη παράσιτα, όπως τα αγκυλόστομα και οι ασκαρίδες δεν εμφανίζουν τα αυγά αμέσως (η λεγόμενη λανθάνουσα περίοδος) έτσι, η εξέταση κοπράνων του κουταβιού εάν είναι αρνητική, δεν μας παρέχει καμία εγγύηση ότι είναι το κουτάβι μας είναι πράγματι απαλλαγμένο από παράσιτα. Η γνώμη του κτηνίατρου είναι αυτή μετράει και ο κτηνίατρος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα,

ΕΝΤΑΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ Τα ενήλικα σκυλιά είναι πιο ανθεκτικά στα περισσότερα είδη εντερικών παράσιτων. Ωστόσο, όταν το περιβάλλον τους είναι εξαιρετικά μολυσμένο ή η υγεία τους αποδυναμώνεται, τότε και τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να ασθενήσουν λόγω παρασίτων. Μεγάλο μέρος της σοβαρότητας της παρουσίας παρασίτων σχετίζεται με την ηλικία των ζώων. Ανοσία συνήθως αποκτάται με προηγούμενη παρασιτική έκθεση. Έτσι, τα σκυλιά που δεν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν μπορεί να κινδυνέψουν τόσο σοβαρά, όσο τα κουτάβια αν ξαφνικά έρθουν σε επαφή με πληθυσμό εντερικών παρασίτων.
Σε κάθε περίπτωση η χρήση παρασιτοκτόνων φαρμάκων είναι αναγκαία όχι μόνο για την ασφάλεια των κατοικιδίων ζώων αλλά και των ιδιοκτητών τους. Τα παρασιτοκτόνα φάρμακα είναι σε πληθώρα στην αγορά και ο κτηνίατρός σας είναι ο κατ΄εξοχήν υπεύθυνος για το σκεύασμα και την ποσότητα που πρέπει να χορηγηθεί και κάθε ζώο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα ιατρεία και το νοσοκομείο μας, για να σας προτείνουμε το κατάλληλο πρόγραμμα αποπαρασιτισμού προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ζώου σας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ...................................................         ΠΗΓΗ : vets.com.gr  8-2--2017    : η "πονεμένη" σχέση μεταξύ κυνηγών και κτηνοτρόφων ...

Mερικές από τις βασικές αιτίες .
Oι κτηνοτρόφοι κατηγορούν τους κυνηγούς ότι ενοχλούν τα ζώα τους με τη δραστηριότητα τους καθώς τα κυνηγετικά σκυλιά αλλά και τα αδέσποτα κυνηγούν τα ζώα.
Οι κυνηγοί απαντούν ότι τα κυνηγόσκυλα δεν κυνηγούν τα κτηνοτροφικά ζώα και όσον αφορά τα αδέσποτα, επ’ ουδενί δεν προέρχονται από κυνηγούς.
Επίσης οι κτηνοτρόφοι παραπονιούνται πως οι κυνηγοί παραβιάζουν περιφράξεις και οι κυνηγοί με τη σειρά τους απαντούν για αυθαίρετες και παράνομες περιφράξεις. ...................................................         ΠΗΓΗ : neatv.gr  6-2--2017    : Ιταλία: Αναβολή της θανάτωσης λύκων μετά από έντονες διαμαρτυρίες …

Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε σε αναμονή ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη θανάτωση του 5% των λύκων της χώρας, προς μεγάλη ανακούφιση των οικολόγων και φιλόζωων που είχαν κινητοποιηθεί σε όλη την Ιταλία.
Το μέτρο είχε οριστεί αρχικά να εγκριθεί σε μια διάσκεψη κρατικών και περιφερειακών εκπροσώπων στη Ρώμη, αλλά μετά από σθεναρή αντίσταση ελήφθη η απόφαση να μελετηθεί περαιτέρω το θέμα.
«Οι λύκοι δεν είναι ακόμη ασφαλείς, αλλά προς το παρόν η κοινή λογική θριάμβευσε χάρις στις διαδηλώσεις», δήλωσε η Μικέλα Βιτόρια Μπραμπίλα, επικεφαλής της Ιταλικής Οργάνωσης για την Προστασία των Ζώων και του Περιβάλλοντος.
Μια νέα διάσκεψη, όπου θα αποφασιστεί αν θα υιοθετηθεί το σύνολο ή ένα μέρος του σχεδίου, προγραμματίστηκε για το τέλος του Φεβρουαρίου.
Ο λύκος του είδους Canis lupus italicus (υποείδος του γκρίζου λύκου), που διακρίνεται από τη γούνα του, η οποία κοκκινίζει το καλοκαίρι, αποτελεί προστατευόμενο είδος από το 1971. Πιστεύεται ότι περίπου 1.600 ζουν στις ορεινές περιοχές των Απεννίνων Όρεων και περίπου 150 στις Άλπεις.
Οι αντίπαλοι του σχεδίου επιμένουν ότι η έλλειψη πρόσφατης απογραφής πληθυσμού σημαίνει ότι οι αριθμοί στα Απέννινα μπορεί να είναι μεταξύ 1.070 και 2.472, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν στη θανάτωση του 5%. Εξάλλου, οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι άλλα μέτρα για την προστασία των ζώων των κτηνοτρόφων της περιοχής θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ζημιές που προκαλούν οι λύκοι.
Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις στα ζώα τους, κυρίως σε βοοειδή, έχουν πολλαπλασιαστεί και ότι ο έλεγχος του πληθυσμού είναι αναγκαίος.

Κείμενο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
...................................................         ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  6-2--2017    : Το επίμονο αρκουδάκι της Καστοριάς επέστρεψε στη παγωμένη λίμνη για να γευματίσει… ...

Νέα επίσκεψη της αρκούδας στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς. Το νεαρό αρσενικό έκανε την εμφάνισή του ξανά σήμερα νωρίς το απόγευμα στη νότια πλευρά της πόλης και «πιάστηκε» να βολτάρει στην επιφάνεια της παγωμένης λίμνης. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες του Αρκτούρου, η Εταιρία Περιβάλλοντος Καστοριάς, υπάλληλοι του δασαρχείου και η αστυνομία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ηρεμίας και το ζώο να οδηγηθεί έξω από τη λίμνη και εκτός κατοικημένης περιοχής. Μάλιστα όσοι παρακολουθούσαν με κιάλια και φωτογραφικές μηχανές την πορεία του ζώου μέσα στην παγωμένη λίμνη έγιναν μάρτυρες μια μικρής διαμάχης ανάμεσα στην επισκέπτρια αρκούδα και ένα σπάνιο θαλασσαετό. Η αρκούδα γευμάτιζε τη λεία της, έναν μεγαλόσωμο κύκνο της λίμνης, ώσπου έκανε την εμφάνισή του ένας τεράστιος αετός που προσπάθησε να διεκδικήσει το νεκρό κύκνο χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η αρκούδα σηκώθηκε πολλές φορές στα δύο της πόδια χωρίς όμως να αφήνει ούτε λεπτό τη λεία της με αποτέλεσμα ο αετός να εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του όταν παρατηρώντας καλύτερα το φωτογραφικό υλικό μέλους της εταιρίας περιβάλλοντος, διαπίστωσε ότι ο από αέρος εισβολέας δεν ήταν άλλος από ένα σπάνιο θαλασσαετό Halliaetous albicilla που φαίνεται ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στην περιοχή, μιας και η προσφορά τροφής εξαιτίας των παγωμένων λιμνών στην δυτική Μακεδονία είναι άφθονη. «Σήμερα είναι μια θαυμάσια ημέρα, είμαστε χαρούμενοι γιατί η παρουσία αυτού του υπέροχου αρπακτικού δείχνει ότι το οικοσύστημα της περιοχής μας είναι ζωντανό και γεμάτο υγεία» σημείωσε. Στην Ελλάδα Ο θαλασσαετός απαντάται ως σπανιότατο είδος με ελάχιστα ζευγάρια κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας, έχει άνοιγμα φτερών έως 2,35 μέτρα και μπορεί να διανύσει αποστάσεις έως 5.000 χλμ. όταν χρειάζεται να μετακινηθεί σε θερμότερες περιοχές.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η αρκούδα επέστρεψε εκ νέου στην παγωμένη λίμνη «γιατί η τροφή είναι σε αφθονία και το κυνήγι για το νεαρό ζώο είναι εύκολη υπόθεση». Τα μεγάλα πουλιά της λίμνης, όπως κύκνοι και πάπιες από την πολυήμερη παγωνιά και την έλλειψη τροφής είναι εξασθενημένα, αδύναμα και κάποια τραυματισμένα με αποτέλεσμα να είναι εύκολη λεία για το νεαρό αρσενικό που κάνει χιλιόμετρα πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης. Αυτή την ώρα συνεργεία των εθελοντών του Αρκτούρου και της εταιρίας προστασίας περιβάλλοντος σε συνεργασία με την αστυνομία περιπολούν στην νότια είσοδο της πόλης παρακολουθώντας εάν η αρκούδα βγει από την λίμνη ώστε να την κατευθύνουν σε μη κατοικημένη περιοχή.< P> Κείμενο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Kapourgas Kostas ...................................................         ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ  6-2--2017    : Λαθροθήρας έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή δύο κυνηγών και των σκυλιών τους. ...

Πρόσφατα δύο κυνηγοί μπεκάτσας ήρθαν αντιμέτωποι με το θάνατο σε περιοχή του νομού Πιερίας. Συγκεκριμένα οι κυνηγοί, περπατούσαν σε ένα ρέμα μαζί με τα δύο σκυλιά τους όταν αντιλήφθηκαν μία πετονιά να είναι δεμένη σε δύο δέντρα και να τους κόβει το δρόμο. Στο ένα δέντρο υπήρχε τοποθετημένος ένας παράξενος μηχανισμός που τους κίνησε την υποψία μιας και έμοιαζε με κάνη που σημαδεύει προς την πετονιά.
Πριν προλάβουν όμως να αντιδράσουν, το ένα από τα δύο σκυλιά τους πέρασε από την πετονιά. Βλέποντας το σκύλο να μη σταματά στις φωνές τους «πάγωσε το αίμα τους». Μόλις το σκυλί πέρασε την πετονιά, ακούστηκε ένας μεταλλικός ήχος και ευτυχώς τίποτα άλλο.
Πλησίασαν το μηχανισμό που αποτελούνταν από ένα σωλήνα μήκους περίπου μισού μέτρου, μία βίδα με οπή στο κέντρο της στο πίσω μέρος του σωλήνα και μία ποντικοπαγίδα. Ξεβιδώσανε τη βίδα και το αίμα τους πάγωσε για δεύτερη φορά όταν διαπίστωσαν πως μέσα υπήρχε ένα φυσίγγι με δράμια για αγριογούρουνα, το οποίο είχε μάλιστα χτυπηθεί όταν ο σκύλος ενεργοποίησε την ποντικοπαγίδα, αλλά για καλή τους τύχη το φυσίγγι δεν έσκασε!
Όταν συνήλθαν από το ισχυρό σοκ της διαπίστωσης πως μπορούσαν να χάσουν το σκύλο τους ή ακόμη και την ίδια τη ζωή τους καλέσανε τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης. Πράγματι οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες Θεοδωρακόπουλος Σταύρος και Τσιμόπουλος Διονύσης κατέφτασαν άμεσα στην περιοχή και αφού πήραν κατάθεση από τους κυνηγούς τους άφησαν να φύγουν.
Στη συνέχεια, οι Θηροφύλακές της ΚΟΜΑΘ ερεύνησαν τη γύρω περιοχή και βρήκαν άλλους δύο αυτοσχέδιους πυροβόλους μηχανισμούς που είχε στήσει κάποιος, με σκοπό προφανώς να σκοτώσει παράνομα κάποιον αγριόχοιρο. Ο μηχανισμός στον οποίο έπεσε πάνω το σκυλί των κυνηγών ήταν ο μόνος με σκουριασμένη ποντικοπαγίδα, γεγονός στο οποίο είναι πολύ πιθανό να οφείλεται το ότι έζησε τελικά το σκυλί τους μιας και η ακίδα της ποντικοπαγίδας που χτύπησε το φυσίγγι βρέθηκε σπασμένη κάτω από το μηχανισμό. Οι άλλοι δύο μηχανισμοί ήταν ολοκαίνουργιοι (δείτε τη σχετική φωτογραφία)
Ο αδίστακτος λαθροθήρας είχε στήσει τις παγίδες θανάτου του μόλις 500 μ. από τον πλησιέστερο οικισμό, σε ένα χωράφι με καρυδιές, δίπλα σε δρόμο και στο ρέμα που περπατούσαν οι κυνηγοί.
Ο κίνδυνος να σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος ή άλλο ζώο πλην αγριόχοιρου ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλος. Το γεγονός δε πως οι μηχανισμοί ήταν οπλισμένοι μέρα μεσημέρι, δείχνει πως ο ένοχος δε νοιάστηκε καθόλου για το κακό που θα μπορούσε να προκαλέσει σε οποιονδήποτε περνούσε από την περιοχή μιας και όπως είναι γνωστό οι αγριόχοιροι κινούνται μόνο νύχτα.
Οι Θηροφύλακές της ΚΟΜΑΘ κινήθηκαν άμεσα και αφού έμαθαν ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του χωραφιού τον αναζήτησαν. Τον εντοπίσανε γρήγορα στον διπλανό οικισμό μέσα στο αυτοκίνητό του. Σε έρευνα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν υλικά ίδια με αυτά με τα οποία είχαν φτιαχτεί οι αυτοσχέδιοι πυροβόλοι μηχανισμοί που είχαν εντοπίσει οι κυνηγοί.
Αν και στην αρχή ο ένοχος αρνήθηκε τις κατηγορίες, όταν βρέθηκαν τα παραπάνω υλικά ομολόγησε την πράξη του και σε βάρος του κατατέθηκε μήνυση για παράνομη θήρα και άλλες παραβάσεις, ενώ οι δύο κυνηγοί που είδαν το χάρο με τα μάτια τους, θα προχωρήσουν επιπρόσθετη νομική διαδικασία μιας και θα μπορούσαν να χάσουν το σκυλί ή τη ζωή τους.
Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε οργή και απορία ακόμη και στους έμπειρους θηροφύλακές μας αλλά και σε έμπειρους κυνηγούς της περιοχής. Οι λαθροθήρες σκαρφίζονται πολλά για να πετύχουν το στόχο τους, αλλά συνήθως θέτουν σε κίνδυνο μόνο τους εαυτούς τους και τους συνεργούς τους και όχι οποιονδήποτε περαστικό και μάλιστα μέρα μεσημέρι.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης εφιστά την προσοχή σε όλους τους κυνηγούς. Εκτός από τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε, φαίνεται δυστυχώς πως θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ακόμη και για τα πιο απίθανα ενδεχόμενα στις εξόδους μας. ...................................................         ΠΗΓΗ : hunters.gr  1-2--2017    : Oι χήνες ...

Αναρωτηθήκατε αλήθεια ποτέ, γιατι οι χήνες πετάνε σε σχηματισμό V;
Όπως και τα άλλα ζώα, οι αγριόχηνες είναι προικισμένες με ένα αλάνθαστο ένστικτο, που τις καθοδηγεί με σοφία. Όταν μία χήνα χτυπά τα φτερά της δημιουργεί ένα ανοδικό ρεύμα που διευκολύνει το πέταγμα της επόμενης χήνας.
Όταν μια χήνα ξεφύγει από την πορεία της, αισθάνεται αμέσως δυσκολία στο πεταγμά της και επιστρέφει στην προηγούμενη θέση της.
Σε σχηματισμό V λοιπόν, συνολικά υπάρχει περίπου 70% μεγαλύτερη πτητική εμβέλεια απ'ότι αν πετούσαν οι χήνες ξεχωριστά !

Αυτό στην ανθρώπινη γλώσσα ονομάζεται νοημοσύνη...

Οταν η πρώτη χήνα κουραστεί πηγαίνει στην ουρα του σμήνους και αντικαθίσταται από μία ξεκούραστη χήνα.
Οι αγριόχηνες που βρίσκονται στην ουρά του σμήνους, φωνάζουν δυνατά για να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν τις πρώτες.
Λειτουργούν δηλαδή σαν μια τέλεια ομάδα. Οι πρώτες διευκολύνουν τις τελευταίες και οι τελευταίες ενθαρρύνουν τις πρώτες. Σαν αποτέλεσμα, όλο το σμήνος πετά γρηγορότερα...

Αυτό στην ανθρώπινη γλώσσα λέγεται Ομαδικότητα...

Οταν μία αγριόχηνα αρρωστήσει ή τραυματιστεί, συνοδεύεται από άλλες 2 αγριόχηνες που αποσχίζονται από το σμήνος και τη συντροφεύουν μέχρι να ξαναπετάξει ή να πεθάνει...
Αυτό στην ανθρώπινη γλώσσα λέγεται Συντροφικότητα, Αγάπη και Αυτοθυσία.
Οταν φτάσουν στον προορισμό τους ξαναπετούν πια ελεύθερα, αφού ο σχηματισμός V εκπλήρωσε την αποστολή του...

Αυτό στην ανθρώπινη γλώσσα ονομάζεται Ελευθερία, Ξεγνοιασιά και Χαρά.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η Ζωή είναι ένα ταξίδι τόσο ομαδικό όσο και ατομικό και θα πρέπει να έχουμε τη σοφία να καταλαβαίνουμε κάθε στιγμή τη διαφορά.. ...................................................         ΠΗΓΗ : gpeppas.gr  31-1--2017    : «Το αξαμήσιο» ...

  «Ω λίμνη αχ πλάι σου τα παλιά ζωντανεμένα
  Μα όταν γρικώ νεκρά τα περασμένα
  Πως νιώθω να δακρύζει
  Ω, λίμνη ωιμένα της φαντασίας
  το βλέμμα εκστατικό»

Τη δεκαετία του '50 όταν το υδροσύστημα, ο βιότοπος και γενικότερα το περιβάλλον της λίμνης δεν είχαν τραυματισθεί θανάσιμα, κατά τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη, όταν τις βουνοκορφές του Περιστερίου και του Μιτσικελίου τις κάλυπταν τα χιόνια, όταν δηλαδή άρχιζαν οι «πάγωτες» κατέφθαναν στη λίμνη από τη Σιβηρία και τις άλλες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες μυριάδες αγριόπαπιες όπως καναβές, χήνες, γκρινίτσες, μπεχριά, σουστάρια, χαμπλοί κλπ.
Τότε οι κυνηγοί από Σιαράβα, Καλούτσια, Κατσίκα, Δροσοχώρι, Μπρακμάδι (Καστρίτσα), νησί, Λογίστα, Μάτσικα, έκαναν το αξιαμήσιο δηλαδή κυνήγι το σούρουπον. Η λέξη αξιαμήσιο προέρχεται από την τούρκικη λέξη «ΑΧΙΑΜ» που θα πει σούρουπο. Οι κάτοικοι του αγίου Γεωργίου (Σαράι Μαχαλάς) και του Μάτσικα έκαναν αξιαμήσιο στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από τον άγιο Νικόλαο Κοπάνων ενώ οι Σιαραβίνοι – κυρίως ταμπάκοι – ξεκίναγαν από το μαχαλά τους και πεζοπορώντας αφού πέρναγαν από τις τοποθεσίες Αράπηδες, Νερομάνα του Ζιώγα, Λασπόπορο, Ρύζια, Ασπραγγέλους, έφθαναν στην Βαθειά και μέχρι την Μπινίκοβα.
Εκεί κατά τους χειμερινούς μήνες τα λιβάδια και τα χωράφια ήταν «πνιγμένα» από τα νερά. Εκεί έφθαναν κατά το σούρουπο οι αγριόπαπιες για να τραφούν με σπόρους και χορταράκια. Το αξιαμήσιο γινόταν όταν το φεγγάρι ήταν στη «γέμιση» κι όταν είχε βοριά, γιατί τότε είχε ξαστεριά και έτσι γινόταν ορατές στο φως του φεγγαριού οι αγριόπαπιες. Οι κυνηγοί κάθονταν στις «καθίστρες» όπως τις έλεγαν που αποτελούνταν από λιανοκάλαμα και ήταν τοποθετημένες στην άκρη της λίμνη ς στα «περάσματα» και χρησίμευαν για κάλυψη έτσι ώστε να μην τους αντιλαμβάνονται οι αγριόπαπιες.
Οι κυνηγοί κάθονταν σε απόσταση 30-40 μέτρα ο ένας από τον άλλον και έπρεπε να είναι έμπειροι να ξέρουν δηλαδή που πηγαίνουν και που πατούν γιατί το έδαφος ήταν βαλτώδες. Έπρεπε επίσης να είναι σκληραγωγημένοι επειδή είχαν να κάνουν με δυνατό και τσουχτερό κρύο και παγωμένα νερά. Ήταν βαριά ντυμένοι και φορούσαν τραγιάσκες, γιλέκα, χιτώνια και υποδήματα (γαλότσες) που έφταναν μέχρι τους γοφούς. Τα φουσέκια έπρεπε να είχαν γερή «γέμιση» από μπαρούτι και χοντρά σκάγια για να είναι η ντουφέκια «βασιλική» δηλαδή αποτελεσματική. Οι αγριόπαπιες όταν η λίμνη είχε βοριά και είχαν «πρίμα» τον αέρα πετούσαν γρήγορα και ήταν δύσκολο να τις «κατεβάσεις». Ενώ από τη μεριά της Λαψίστας πετούσαν κόντρα στον αέρα και χτυπιόταν εύκολα.
Οι κυνηγοί ενώ είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στο φεγγάρι έριχναν ματιές και προς τις άκρες της λίμνης γιατί οι αγριόπαπιες μπουλούκια-μπουλούκια πλησίαζαν τη στεριά πλέοντος. Όταν οι κυνηγοί τις αντιλαμβάνονταν μ' ένα «ντουμπλέ» μπορούσαν να θανατώσουν και δέκα (10) πάπιες. Το αξιαμήσιο διαρκούσε περίπου μια (1) ώρα γιατί τα θηράματα μετά την παρέλευση της είχαν ήδη περάσει Το βράδυ οι Σιαραβινοι άπλωναν τα κυνήγια στο πλακόστρωτο του χαγατιού μερικά έμεναν στο σπίτι, άλλα πήγαιναν στην ταβέρνα του «Σπουργού» για κρασοκατάνυξη και ολονύκτιο νταμαμαν ενώ δύο ζευγάρια καλοθρεμμένα πήγαιναν στους γιατρούς της φτωχολογιάς Νίκο Σκοπούλη και Γιώργο Μελανίδη.
Αναδημοσίευση από το βιβλίο του Συμεών Κριθαρά «Παλιά Γιάννινα – Οι αγριόπαπιες που έφυγαν» ...................................................         ΠΗΓΗ : mkultra5979.blogspot.gr  30-1--2017    : Παγωμένος «τάφος» η Βιστωνίδα για εκατοντάδες πουλιά ...

Προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή. Ανοίγει τα μάτια του, τα φτερά του, μετά κάνει ένα βήμα και κολλά πάλι στις όχθες της Ξηρολίμνης. Ένας από τους πολλούς κύκνους, όπως και άλλα είδη πτηνών, που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στη Λίμνη Βιστωνίδα και στο ευρύτερο σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών.

Ο βαρύς χειμώνας και ο φόβος της γρίπης των πτηνών
«Ο Χειμώνας ήταν φέτος πάρα πολύ βαρύς. Πουλιά παντού φαίνονται παγωμένα, νηστικά, τι να κάνουν κι αυτά; Εδώ εμείς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, τα πουλιά πώς θα άντεχαν;» αναρωτιέται κάτοικος της περιοχής. Έντονη είναι και η ανησυχία στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας. «Γνωρίζουμε για τους θανάτους των πουλιών. Έχουν απόλυτο δίκαιο οι κάτοικοι της περιοχής. Όντως ο βαρύς χειμώνας φέτος δημιούργησε πρόβλημα, αν σκεφτούμε ότι η περιοχή ήταν καλυμμένη για αρκετό διάστημα με χιόνι και πάγο, τα πουλιά δεν είχαν τροφή και το κρύο ήταν δριμύ, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά δεν άντεξαν και πέθαναν» δηλώνει η κα Ευτέρπη Πατετσίνη βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης στην ΕΡΤ Κομοτηνής και παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι θάνατοι των πτηνών να οφείλονται στον ιό της γρίπης, «όπως ξέρουμε υπάρχει ήδη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Δέλτα του Έβρου. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, υπάρχει, όμως,  η πιθανότητα κάποια από τα νεκρά πουλιά να είναι νεκρά και λόγο του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι υπεύθυνοι του Φορέα ενημέρωσαν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συλλεχθεί ένα σωστό δείγμα, είναι κάπως δύσκολο, γιατί για να μπορέσει το δείγμα να μας δείξει αν  είναι θετικό στο ιό, πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατο, δηλαδή το πολύ- τριών τεσσάρων ημερών από τότε που προήλθε ο θάνατος. Υπήρξε σήμερα εκ νέου επικοινωνία του Φορέα και αυτοί που είναι αρμόδιοι θα πάρουνε το δείγμα, ώστε να δούμε αν όντως κάποιοι θάνατοι είναι σχετικοί με τον ιό της γρίπης».

Και έλλειψη τροφής
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να οφείλονται οι θάνατοι στην έλλειψη τροφής η κα Πατετσίνη σημειώνει «Ιδίως τα ψαροφάγα δεν μπορούσαν να βρουν τροφή όσες μέρες η Βιστωνίδα και οι Λιμνοθάλασσες ήταν παγωμένες» δηλώνει η κα Πατετσίνη απατώντας σε σχετική ερώτηση γιατί  δεν έγινε προσπάθεια ρίψης τροφής; «Είναι καλό να γίνονται τέτοιες εφαρμογές, να ρίχνουν τροφή» σημείωσε. Ένας από τους ομορφότερους υγροβιοτόπους της Ελλάδας αντί για καταφύγιο τις τελευταίες μέρες αποτελεί υγρό τάφο των άγριων πτηνών. «Δεν άντεξαν το κρύο. Μια εβδομάδα η λίμνη ήταν παγωμένη » λένε και πάλι  οι κάτοικοι της περιοχής και προσθέτουν κι εκείνοι πως ήταν αδύνατη ακόμη και η εύρεση της τροφής.

Υπουργική απόφαση για τα οικόσιτα πουλερικά
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση για όσους εκτρέφουν οικόσιτα πουλερικά να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα βιο-ασφάλειας, να κρατήσουν τα πουλερικά τους καλυμμένα σε στεγασμένους χώρους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα άγρια πτηνά».

Η αξία του βιοτόπου
Η ιδιαιτερότητα της λίμνης Βιστωνίδας, έγκειται στο γεγονός, ότι στο βόρειο τμήμα της έχει γλυκό νερό, ενώ στο νότιο αλμυρό ή υφάλμυρο. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ποικιλία σε είδη χλωρίδας και πανίδας. Ο φτερωτός κόσμος των πτηνών που συναντάμε στην περιοχή είναι εντυπωσιακός, τόσο σε αριθμούς, όσο και σε ποικιλία ειδών. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 326 είδη πουλιών με σημαντικότερα το Κεφαλούδι , τον Αργυροπελεκάνο, τους Ερωδιούς και τα Φοινικόπτερα. Οι κύκνοι, όμως, είναι εκείνοι που έλκουν, όχι άδικα, το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα με την παρουσία τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Φωτογραφίες – Κείμενο:Μαρία Νικολάου ...................................................         ΠΗΓΗ : .ert.gr  30-1--2017    : Oι κυνηγοί ως-παρατηρητές για τον έλεγxo της Γρίπη των πτηνών ...

Με την δραστηριοποίηση τους στην ύπαιθρο οι κυνηγοί καθίστανται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την παρακολούθηση της γρίπης των πτηνών. Αυτό δηλώνει με ανακοίνωση της η FACE – Πανευρωπαϊκή Κυνηγετική Ομοσπονδία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει «Επτά και πλέον εκατομμύρια Ευρωπαίοι κυνηγοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της υγείας της άγριας ζωής, ιδιαίτερα στην αναφορά ύποπτων περιστατικών για τη γρίπη των πτηνών. Καθώς η γρίπη των πτηνών εμφανίζει θετικά δείγματα σε όλη την Ευρώπη οι κυνηγοί αποτελούν αξιόλογο παράγοντα επιτήρησης για κάθε ύποπτο δείγμα, αλλά και μέλος ενός μηχανισμού άμεσης αναφοράς στις αρμόδιες κρατικές αρχές».
Αυτό ήδη συμβαίνει και στην Ελλάδα, καθώς θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, κυνηγοί και μέλη Δ.Σ. Κυνηγετικών Συλλόγων άμεσα αναφέρουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες περιστατικά νεκρών ή ημιθανών πτηνών. Παράλληλα ενημερώνουν την τοπική Δασική Υπηρεσία. Αυτό συνέβη πρόσφατα και στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, όπου ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ και ο θηροφύλακας του Κ.Σ. Χρυσούπολης εντόπισαν, μετά από υπόδειξη κυνηγών, νεκρά πτηνά. Αμέσως έσπευσε στην περιοχή ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Κ.Σ. Χρυσούπολης, το Δασαρχείο Καβάλας, ενώ ήρθαν στην περιοχή ο Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ και επιστημονικός συνεργάτης για την αξιολόγηση του περιστατικού.
Συγκεκριμένα βρέθηκαν νεκρά 50 φαλαρίδες, 8 φλαμίνγκο και δύο κύκνοι. Ενημερώθηκε άμεσα η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας και δείγμα εστάλη προς έλεγχο της γρίπης των πτηνών στο αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο. Μακροσκοπικά τα πτηνά ήταν νεκρά με πιθανή αιτία την ασιτία, ενώ ήταν φαγωμένα από διάφορα είδη αρπακτικών. Αναμένονται τα αποτελέσματα του δείγματος.
Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα άγρια πτηνά (όπως οι πάπιες) είναι πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να νοσούν απαραίτητα τα ίδια. Για το λόγο αυτό επισημαίνεται εκ νέου στους κυνηγούς πτηνών κατά τη συλλογή και περιποίηση/καθαρισμό των θηραμάτων να φορούν γάντια και να τηρούν τις γενικότερες οδηγίες:
Φορέστε γάντια! Για να εξετάσουμε ένα νεκρό θήραμα, καλόν είναι να φοράμε γάντια. Θ' αγγίξουμε ένα ζώο του οποίου δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του. Κάποιες ασθένειες της άγριας πανίδας μεταφέρονται στον άνθρωπο. Το να φοράμε γάντια για να εκσπλαχνίσουμε και να εξετάσουμε ένα ζώο είναι πάντα ένα καλό προληπτικό μέτρο υγιεινής.
Καλό πλύσιμο χεριών! Επίσης πολύ καλό πλύσιμο μαχαιρών και άλλου εξοπλισμού, πάγκου εργασίας και κάθε επιφάνειας όπου έχουμε ακουμπήσει και περιποιηθεί το θήραμα.
Αποφύγετε κάθε επαφή με τα μάτια και το στόμα την ώρα που περιποιείστε/καθαρίζετε το θήραμα, καθώς επίσης δεν πρέπει να τρώτε, να πίνετε ή να καπνίζετε.
Καλό και κατάλληλο μαγείρεμα.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΏΝ Η5Ν8 ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το κυνήγι δεν συμβάλλει στην εξάπλωση της ασθένειας. Αντιθέτως η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης. Οι κυνηγετικές οργανώσεις θα συνεχίσουν με σοβαρότητα την παρακολούθηση και τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ αναμένονται οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΠΑΑΤ. ...................................................         ΠΗΓΗ : .hunters.gr  20-1--2017    : 4μήνες μοναδικών εμπειριών ...

Η ιστορία μία τραυματισμένης μπεκάτσας τεσσάρων ημερών από ένα ιΤαλό κυνηγό μέχρι την απελευθέρωση της.

- Μετα από πέντε μέρες άρχισε να τρώει...
- Μετα από ένα μήνα έτρωγε από χέρι του και τον γνώριζε...
-Από 280 γρ έφτασε στα 330 γρ κατα την απελευθέρωση ... - Το όνομα της Τσίκα...

Στο τέλος του βίντεο γράφει :

NO ALLA POSTA - ΟΧΙ στο καρτέρι
NO ALLE STRAGI - ΟΧΙ στις σφαγές
SI RISPETTO E CACCIA GIUSTA - ΝΑΙ στο σεβασμό της και στο σωστό κυνήγι της ...................................................         ΠΗΓΗ :youtube.com  20-1--2017    : Τροποποιείται η Ρυθμιστική θήρας – Μέχρι 25/1 η περίοδος θήρας του αγριόχοιρου ...

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε χθες την απόφαση υπ.αριθμ. 151345/167/19-1-2017  σύμφωνα με την οποία τροποποιείται η αριθ. 143543/2140/2016 ρυθμιστική απόφαση θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2016- 2017» (ΦΕΚ 2536 Β') και παρατείνεται η θήρα του αγριόχοιρου (Sus scrofa) μέχρι την Τετάρτη 25/1/2017.
Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθ. 143543/2140/2016 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2016- 2017» (ΦΕΚ 2536 Β΄) .
Η απόφαση για την παράταση έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για Δημοσίευση και έχει λάβει αριθμό ΚΑΔ 4144 με τον οποίο μπορείτε να την αναζητάτε στη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, επειδή πολλές περιοχές βρίσκονται καλυμμένες με χιόνι, οι κυνηγοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις απαγορεύσεις θήρας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών.
Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας...................................................         ΠΗΓΗ : dasarxeio.files.wordpress.com  14-1--2017    : Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ...ΑΣΧΗΜΙΑΣ !!!!!!! ...

                                                 Aγαπητοί φίλοι την τελευταία περίοδο ζήσαμε πραγματικά μία τρέλλα. Μία σύγκρουση μεταξύ κυνηγών ανευ προηγουμένου. Κάποιοι πανυγήριζαν για το 'μάνα΄εξ ουρανού που έφερε αυτός ο χειμώνας και στην αντιπερα όχθη κάποιοι άλλοι που αντιδρούσαν σε όλη αυτή την σπατάλη ζωικού κεφαλαίου και θηραματικού πλούτου.
Aιχμή του δόρατος αυτής της κόντρας η πολυαγαπημένη και πολυκακοποιημένη μπεκάτσα. Έκανα μία μικρή περιήγηση στο ΦΒ, συγκέντρωσα και αναδημοσίευσα μερικά από πάμπολα βιντεάκια που τράβηξαν συνάδερφοι αυτές τις μέρες με ανύμπορες μπεκάτσες ώστε να δώσω την ευκαιρία σε κάποιους να ξανασκεφτούν την στάση τους και τα επιχειρήματά τους. Είδαμε μπεκάτσες σε χωματόδρομους, ασφάλτους, κέντρα πόλεων, αυλές, μπαλκόνια, εισόδους πολυκατοικιών, μέχρι και σε φουαγιέ ξενοδοχείου. Εύκολα μπορούμε να δούμε στα περισσότερα από αυτά τα βίντεο ότι υπήρχε μερική χιονοκάλυψη και όπου υπήρχε ολική χιονοκάλυψη το ύψος του χιονιού ήταν εξαιρετικά χαμηλό.
Δεν υπήρχει κανένα βίντεο γυρισμένο σε μισό ή ένα μέτρο χιόνι. Το επιχειρήμα κάποιων 'ε σιγά το χιόνι' ακούγεται πραγματικά ηλίθιο. Μα το χειμώνα κυνηγάμε αυτά τα πουλιά ποτέ να πάμε για μπεκάτσες, τον Αύγουστο?. Η επιτομή της άγνοιας. Δυστυχώς ένα θήραμα δεν το γνωρίζεις απλά επειδή ξέρεις πως να το σκοτώνεις. Η γνώση είναι μία πολύ πιό σύνθετη διαδικασία και φυσικά όπως κάποτε μου είπε ένας πολύ νεότερος κυνηγός 'κ.Αχιλλέα μας λύπει πολύ διάβασμα'. Γιατί άραγε δεν είχαμε αντίστοιχες εικόνες όλους τους προηγούμενους χειμώνες? Λέτε να τρελάθηκαν τα πουλιά φέτος? Προφανώς όχι.
Η ένταση (κυρίως του παγετού) και η έκταση των φετινών φαινομένων ήταν μοναδική. ¨Ηταν κακοκαιρία τουλάχιστον τριακονταετίες, ενώ πολλές περιοχές είχαν να δουν τέτοια φαινόμενα περίπου έναν αιώνα. Με αφορμή λοιπόν τα βίντεο των συναδέρφων μας καλά θα κάνουμε να σκεφτούμε πόσα άλλα αμέτρητα πουλιά βρέθηκαν στην ίδια ή χειρότερη κατάσταση δίχως να βρεθεί κάποιος να τις βοηθήσει ή να τις καταγράψει. Επίσης ένα πουλί που φτάνει στις 10 του μηνός να πέφτει στο κέντρο μίας πόλης εξαντλημένο και αποπροσανατολισμένο, δεν ήρθε στην κατάσταση αυτή από την μία μέρα στην άλλη. Το κακό ξεκίνησε πολλές μέρες πριν και ενδεχομενως εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακρυά. Είναι λοιπόν απολύτως βέβαιο ότι η απαγόρευση έπρεπε να ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες του ακραίου παγετού.
Πολλά από αυτά τα πουλιά παρότι κατόρθωσαν να επιβιώσουν έως σήμερα είναι σίγουρο ότι η φυσική τους κατάσταση είναι σε μη αναστρέψιμη καμπή και θα χάσουν την μάχη με την εξάντληση. Όσα από αυτά καταφέρουν να αντέξουν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν αρκετές ήπιες μέρες με άφθονη και εύκολη τροφή. Η περιορισμένη όχληση θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση της υγείας τους. Για αυτό αγαπητοί φίλοι που τυγχάνει να είστε σε περιοχές με αντικειμενικά καλές καιρικές συνθήκες (έλλειψη χιονιού, ψηλές θερμοκρασίες) χαλαρώστε. Τα πουλιά χρειάζονται αυτή την ανακωχή και να είστε σίγουροι πως ότι στερηθείτε τώρα θα το απολαμβάνεται για χρόνια μετα.
Βδομάδα είναι θα περάσει. Επίσης η επίκλιση των κυνηγετικών κανόνων που επικρατούν σε άλλες χώρες και μάλιστα βορειότερα από εμάς θα έλεγα ότι αποτελεί μάλλον ένα άστοχο επιχείρημα. Καλό είναι πριν επικαλεστείτε το κυνήγι στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία ,την Σερβία την Βουλγαρία καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε περισσότερο για τους κανόνες που ισχύουν στις χώρες αυτές. Μην παρασύρεστε απλά και μόνο από κάποιες φωτογραφίες με θηράματα σε χιονοσκέπαστες κάποιες φορές περιοχές. Να είστε σίγουροι ότι όταν μάθετε τις λεπτομέρειες όλοι θα κάνετε τον σταυρό σας που βρίσκεστε στην Ελλάδα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μπερδεύουμαι το Ελεύθερο Κυνήγι με το Ασύδοτο Κυνήγι. Ψυχραιμία, εγκράτεια και υπομονή. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που μας πρόσφεραν αυτό το σπάνιο υλικό και μας έδωσαν αδιάψευστα στοιχεία για την κρισιμότητα της κατάστασης.
ΥΓ. Γιά όσους θέλουν ανα μάθουν κάποια πράγματα παραπάνω παρακαλώ πολύ να διαβάσετε κάποια αρθρα που μελετάνε την συμπεριφορά της μπεκάτσας σε συνθήκες υποχρεωτικής νηστείας που αναδημοσιεύτηκαν στο ΦΒ. ...          ΠΗΓΗ : facebook.com/axilleas.giappos  14-1--2017    : Δελτίο για τη μετανάστευση της μπεκάτσας στο πρώτο μέρος της σεζόν 2016-2017 Γαλλία ...

                                                 Ο κρύος καιρός του Φθινοπώρου βοήθησε την μετανάστευση στη ΓΑΛΛΊΑ .
Στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο είχαμε ε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες για την μετανάστευση του είδους. Στις αρχές Οκτώβρη τα πρώτα κύματα ψύχους έγιναν αισθητά στην Σκανδιναβία , στην συνέχεια στα μέσα Οκτωβρίου στην Ρωσία , αυτό βοήθησε να ξεκινήσουν τα πρώτα στάδια της μετανάστευσης των πουλιών. Οι καιρικές συνθήκες των πρώτων 15ημερών του Νοέμβρη , με θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου για την Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την μετανάστευση της μπεκάτσας.
Κύμα ψύχους διαμορφώθηκε στην Σιβηρία στις αρχές , κατόπιν στην Φιλανδία και στην Ευρωπαϊκή Ρωσία σαν αρχή για τον επερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη και βέβαια και στην Γαλλία . Παρά τις πολλές βροχές στην Γαλλία , ιδίως κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στις περιοχές διαχείμασης , υπήρχε έλλειμμα νερού και λίγη υγρασία στο έδαφος που επηρέασε το «άπλωμα» των πληθυσμών της μπεκάτσας .
Ο Νοέμβριος είναι ήταν ζωτικής σημασίας για το τέλος της μετανάστευσης και την διάσπαση των μπεκατσών στους τόπους διαχείμασης . Επίσης παρατηρήθηκε μία διαφοροποίηση της κατανομής των μπεκατσών , ανά δεκαετία , όπου την τελευταία παρατηρείται μία μετατόπιση των πουλιών νότιο δυτικά ενώ παλιότερα γινόταν βόρεια ανατολικά της χώρας.
Η καταμέτρηση έδειξε ότι ο μέσος όρων (δείκτης αφθονίας ΙΑΝ) των συναντήσεων ανά έξοδο την νύχτα σε χώρους διατροφής της μπεκάτσας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα τον Οκτώβρη , αλλά αυξήθηκε γρήγορα στις αρχές Νοεμβρίου 4.7 και στην συνέχεια έπεσε στα 4.2 στις τελευταίες μέρες του μήνα. Σε εθνικό επίπεδο οι τιμές σχεδόν είναι όμοιες με εκείνες της περσινής χρονιάς με την διαφορά ότι είχαμε καλύτερη κατανομή των πληθυσμών. Ο αριθμός των νέων πουλιών παραμένει χαμηλός (58-59%) χαμηλότερος από τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών , ενώ οι συνθήκες την αναπαραγωγική περίοδο ήταν πολύ καλές στην Ευρωπαϊκή Ρωσία . Αυτά τα νούμερα δείχνουν παρουσία ενός καλού αριθμητικά πληθυσμού ενήλικων πουλιών στις ζώνες που έγιναν οι καταμετρήσεις και ότι υπήρξε καλό ποσοστό επιβίωσης από την μία σεζόν στην άλλη .
Τo ποσοστό της νεαρής ηλικίας που διαπιστώθηκε από το κυνήγι (θηρευμένα) ανέρχεται στο 75% Πηγή (CNB)
Επιμέλεια gpeppas ...          ΠΗΓΗ : setterfoto.com  12-1--2017    : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος ...

Πατήστε πάνω στην εικόνα κλικ για να την μεγεθύνεται

Μετά την Απόφαση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία απαγορεύτηκε, έως και την 18η Ιανουαρίου 2017, η θήρα σε όλη την Ελλάδα, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΗ.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό, αποτελεί πάγια θέση, όλων των Κυνηγετικών μας Οργανώσεων, η απαρέγκλιτη και πιστή εφαρμογή όλων των απαγορεύσεων θήρας που έχουν θεσπιστεί ασχέτως εάν συμφωνούμε ή όχι με ορισμένες από αυτές.
Γνωρίζουμε ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, έχετε προβεί σε μια σειρά από πολύ σημαντικά μέτρα και ενέργειες που αποσκοπούν στην προστασία των θηραματικών και μη ειδών. Ενέργειες και δράσεις
που οι Κυνηγετικές μας Οργανώσεις πραγματοποιούν κάθε χρόνο, επί σειρά ετών, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες (π.χ. ρίψη τροφών, μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της θηροφυλακής μας, οδηγίες προς τους κυνηγούς κ.λπ.).

Σήμερα, αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων μας η ακόμα μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των ενεργειών αυτών, χρειάζεται η πλήρης και συνεχής κινητοποίηση της θηροφυλακής μας, με στόχο πάντοτε την προστασία του θηραματικού μας πλούτου, με αυστηρότητα και συνέπεια, ώστε να αποφευχθούν παραβάσεις και έτσι να λειτουργήσει κυρίως ο κανόνας της πρόληψης των πιθανών παραβάσεων.
Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε την επιτυχή προσπάθειά σας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, με σκοπό πάντοτε την αειφορία της θήρας.

                                                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                         ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ                                                                ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΝΤΖΗΣ ...          ΠΗΓΗ : Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος  11-1--2017    : Μέχρι και την 18η Ιανουαρίου απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα ...

Πλήρη απαγόρευση της θήρας όλων των ειδών μέχρι και την 18η Ιανουαρίου 2017 καλούνται να εφαρμόσουν οι δασικές υπηρεσίες σύμφωνα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο (εγκύκλιο) που υπογράφει ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.
Διαβάστε για το ίδιο θέμα την Ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  ...          ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  10-1--2017    : ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. ΤΑΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ. ...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΒΙΏΣΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ. ΣΦΟΔΡΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ, ΔΥΝΑΤΟΣ ΒΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ. ΒΑΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΙΣ ΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΙΓΗ ΕΥΚΟΛΗ ΤΡΟΦΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΧΗ (ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΜΕΡΕΣ) ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΑΛΩΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΛΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ 10 ΑΤΟΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ. ΚΡΙΜΑ !!!!!!!
ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΩΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΑΔΙΑ. ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΙΣΤΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ.??????? ΔΕΝ ΞΕΡΩ. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20-30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΞΟΡΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΩΣ ΓΝΩΣΤΩΝ Ή ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ' ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Ο ΜΟΝΟ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΝΑ ΤΑΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΘΙΣΤΕΡΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ Η ΣΦΟΔΡΗ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΒΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ. ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ...          ΠΗΓΗ : facebook.com (axilleas.giappos)


Μπεκάτσα που αναγκάστηκε να αναζητήσει τροφή στα Αρμυρίκια, δίπλα στην παραλία (περιοχή Ροδόπης).
Φωτ.: Μαρία Καδρούδη/ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ

  10-1--2017    : Καθολική απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την Επικράτεια επιβάλλουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (Ορνιθολογική ) ...

Την ανάγκη για την άμεση απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την ελληνική επικράτεια τουλάχιστον μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, ζητά με κατεπείγουσα επιστολή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η πρωτοφανής κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας επηρεάζει ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνο τις «πληγείσες περιοχές». Τα περισσότερα πουλιά έχουν εγκαταλείψει τα μέρη που έχουν καλυφθεί με χιόνι και πάγο και είτε έχουν συγκεντρωθεί σε λίγες κατάλληλες περιοχές, είτε αναζητούν τροφή και καταφύγιο σε ακατάλληλους βιότοπους. Το κυνήγι με αυτές τις καιρικές συνθήκες είναι καταστροφικό, καθώς αναγκάζει όλα τα πουλιά (θηρεύσιμα και μη) να ξοδεύουν τα τελευταία αποθέματα ενέργειάς τους την ώρα που αυτά έχουν άμεση ανάγκη να τραφούν και να ξεκουραστούν για να επιβιώσουν.
Οι τοπικές ή περιφερειακές απαγορεύσεις της θήρας λόγω χιονοπτώσεων μεγάλης διάρκειας και εντάσεως ή παρατεταμένων χρονικά δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν επαρκούν για την προστασία των πουλιών που αναζητούν καταφύγιο, διότι αυτές εφαρμόζονται στις χιονόπληκτες περιοχές και όχι σε αυτές που τα πουλιά έχουν καταφύγει. Ακριβώς στις περιοχές αυτές όπου έχουν βρει καταφύγιο τα πουλιά συντελείται ένα μαζικό κυνήγι, καθώς οι κυνηγοί βρίσκουν εύκολη και άφθονη λεία, τη στιγμή που τα πουλιά έχουν ανάγκη ηρεμίας για να τραφούν και να ανακτήσουν δυνάμεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο χιονιάς που έχει πλήξει την Ευρώπη έχει οδηγήσει μεγάλους πληθυσμούς πουλιών, που συνήθως απαντούν σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί από τους παρατηρητές πουλιών αρκετά σπάνια είδη παπιών και στρουθιόμορφων που προέρχονται από πολύ βόρειες έως και αρκτικές περιοχές της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά είδη πουλιών από τον παγωμένο Βορρά είναι η Χιονόπαπια, που παρατηρήθηκε στο Δέλτα του Αξιού και την Καστοριά, οι Βελουδόπαπιες που έφτασαν ως τα Μέγαρα για να βρουν καταφύγιο, αλλά και τα Φερεντίνια στον Σχινιά (Αττική) και το Κηλιδοβούτι στα Χανιά της Κρήτης. Δυστυχώς, παράλληλα με την άφιξη ολοένα και περισσότερων ταλαιπωρημένων από το κρύο πουλιών, οι παρατηρητές καθημερινά γίνονται μάρτυρες ολοένα και περισσότερων περιστατικών λαθροθηρίας, από ασυνείδητους που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της κακοκαιρίας προς όφελός τους.
Η Ορνιθολογική απευθύνει έκκληση για εγρήγορση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και καλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να καταγγείλουν τυχόν περιστατικά λαθροθηρίας στις κατά τόπους Αρχές και στο Κέντρο Δασοπροστασίας 1591. Η προστασία της πανίδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποτελεί χρέος κάθε περιβαλλοντικά ευσυνείδητου πολίτη.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να μην επαναπαυτεί στις τοπικές απαγορεύσεις και να αναλάβει άμεσα δράση για την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την ελληνική επικράτεια τουλάχιστον μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να δοθεί χρόνος στην ορνιθοπανίδα να ανταπεξέλθει στις παρούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον για όσο διάστημα επικρατούν οι συνθήκες αυτές. ...          ΠΗΓΗ : ornithologiki.gr  9-1--2017    : Μονοπάτια της πέτρας ...

Ερχονταν οι κοκκινολαιμηδες ,οι παπαδιτσες και οι τσιομπες στα παραθυρια,τους ριχναμαν τριμματα .Καμια φορα στηναμαν το ντριμονι και τα πιαναμαν αλλα τα αφηναμαν αμεσως.Το σχολειο δεν σταματουσε ποτε ,μπροστα η μανα μου ξεφτυαριζε και ανοιγε δρομο απο πισω εμεις με την τσαντα στο ενα χερι και στο αλλο ενα ξυλο για τη σομπα του που ηταν μαντεμενια και ψηλη.Ο δασκαλος μας μαθαινε σκι με κατι πεδιλα που τα ειχαν φτιαξει χωριανοι απο φραξο και σημερα ειναι στο γραφειο του ορειβατικου για ενθυμιο.Ο ταχυδρομος δεν ερχονταν ,αυτοκινητο δεν εφτανε τοτε στο χωριο.Τα ζωντανα τα κρατουσαν μεσα και τα τα'ι'ζαν ζα'ι'ρε.και καρπο.Η νυχτα γενονταν μερα και καπου καπου ακουγονταν αγριοπετεινοι.Μαζευονταν οι γυναικες στο μαντζατο,ψεναμαν πατατες και κρομυδια στη μασινα ,επλεκαν πατουνα παιζαμαν χαρτια και κουκουβακες και ελεγαν ιστοριες για τον πολεμο και για τους ανταρτες.Εξω ολα ηταν βουβα ,ασπρα και απολυτα.Οταν ειχε ξεροπαγιες ελαμπαν τα αστρα και το φεγγαρι και οταν φυσουσε ανεμοσουριζε το χιονι απο την Αστρακα.Μια φορα απο το πολυ χιονι εσπασαν γρεντες.Οι μερες και οι νυχτες περνουσαν αργα κι ας ηταν ασπρες.Ποσο θελω και τωρα να περνουν αργα!Οταν χιονιζε γενονταν αυτα.Στον τοπο μου και στο χρονο μου.Οχι φωτογραφια δεν εχω απο τοτε τα φωτογραφισα στη μνημη μου...          ΠΗΓΗ : (Ελένη Σκούρτη)


  9-1--2017    : Η ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΘΗΡΑΣ ...

«ΦΑΙΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ Ν ΠΡΟΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ

Η παρακολούθηση και η γνώση του χρόνου έναρξης της μετανάστευσης των πτηνών από τη χώρα μας προς τις περιοχές αναπαραγωγής, είναι η γνώση στην οποία βασίζεται η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για την επιστημονική τεκμηρίωση των προτάσεων που καταθέτει για την έκδοση της Ρυθμιστικής Aπόφασης θήρας στη χώρα.
Η γνώση αυτή προέρχεται από το ερευνητικό πρόγραμμα «Φαινολογία της μετανάστευσης των πτηνών στην Ελλάδα», το οποίο υλοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων,σε συνεργασία με το Ίδρυμα των Μεταναστευτικών Πτηνών της Δυτικής Παλαιαρκτικής (OMPO) και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διατήρησης της Θηραματικής και Άγριας Πανίδας (IMPCF), μετά από δημόσιο διαγωνισμό και ανάθεση βάσει αυστηρών κριτηρίων.
Από το 2005 και μέχρι σήμερα, για 11 συνεχή έτη, υλοποιείται το ερευνητικό πρόγραμμα «Φαινολογία της μετανάστευσης των πτηνών στην Ελλάδα». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πληρέστερα προγράμματα στην Ευρώπη.          ΠΗΓΗ : kschiou.gr

  3-1--2017    : Αυτό είναι το καλύτερο μέρος για κυνήγι μπεκάτσας στο κόσμο...

Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη παγώνει το χειμώνα, η δυτική ακτή των Βρετανικών Νήσων, όπου το Ρεύμα του Κόλπου κρατά τη γη θερμή επιτρέπει στις μπεκάτσες να ψάχνουν στη λάσπη για τα σκουλήκια. Αυτό κάνει τη δυτική ακτή - από την Κορνουάλη μέσω της Ουαλίας και της Ιρλανδίας για τα Highlands της Σκωτίας και τα νησιά - ένα τεράστιο προορισμό για τους κυνηγούς μπεκάτσας. Δείτε στο βίντεο από τη χερσόνησο Ardnamurchan τρεις ημέρες κυνηγιού αυτών των καταπληκτικών πουλιών, που συνδυάζεται με τη δοκιμή του νέου κυνηγετικού Super Poze Blaser F16!          ΠΗΓΗ : youtube.com

  2-1--2017    : Παράσταση διαφυγής – απομάκρυνσης από την φωλιά μπεκάτσας

Πριν αρκετά χρόνια κυνηγούσα μπεκάτσες στα βουνά της Δράμας και έγινα μάρτυρας ενός εντυπωσιακού περιστατικού με μια μπεκάτσα.
Ο σκύλος μου φέρμαρε σε ένα δάσος με οξιές το οποίο ήταν σχετικά καθαρό δηλαδή δεν είχε πολύ βλάστηση πέρα από τις οξιές.
Πλησιάζοντας το σκύλο είδα μια μπεκάτσα με ανοιχτά φτερά να βγάζει κραυγές και να κρατάει μια επιθετική στάση απεναντι στο σκύλο.
Τα έχασα.
Δεν ήθελα να την τουφεκίσω στο έδαφος και επίσης θεώρησα ότι ήταν τραυματισμένη και με αυτό τον τρόπο προσπαθούσε να ξεφύγει από τον σκύλο.
Ο σκύλος δεν κουνιόταν από τη θέση του.
Ωραία λέω θα πάω να την πιάσω.
Μόλις με βλέπει ο σκύλος να κινούμαι προς την μπεκάτσα ήρθε και αυτός προς τη κατεύθυνση που πήγαινα και εγώ.
Δεν προλαβα όμως να κάνω μερικά μέτρα και η μπεκάτσα σηκώθηκε και έφυγε.
Για μια ακόμη φορά με κορόιδεψε.
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί αναγνώστες δεν θα με πιστέψουν, όμως σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι θα έχουν να διηγηθούν μια παρόμοια ιστορία.
Στο video που ακολουθεί μια μπεκάτσα προσπαθεί να να απομακρύνει τους εχθρούς από τη φωλιά που έχει τα μικρά της.
Αυτά υποστηρίζει τουλάχιστον αυτός που ανέβασε το video στο youtube.          ΠΗΓΗ : artozinos.blogspot.gr


  1-1--2017    : "Το κυνήγι" με άλλη ματιά ...

Περισσότερο από ενάμιση χρόνο έχω να γράψω για το κυνήγι. Κάπου έγραφα τότε στα τελευταία σημειώματά μου, ότι «ένας κύκλος έκλεισε».
Πράγματι, το κυνήγι, όπως και πάρα πολλά πράγματα στην ζωή μας, όταν γίνονται συνήθεια, χάνουν το νόημά τους. Σε εγκλωβίζουν ασυνείδητα, σου στερούν την καθαρή ματιά, το ελεύθερο μυαλό.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον πεζοπόρο, που περπατά δίχως να βλέπει την ομορφιά γύρω του, απλά πηγαίνει επειδή του αρέσει, επειδή πρέπει για λόγους υγείας κτλ.. Η δύναμη της συνήθειας είναι θάνατος, ειδικότερα δε αν αυτή αφορά την φύση.
Αντικρίζει ο κυνηγός, ο πεζοπόρος, ο φυσιολάτρης, ο ορειβάτης, ο κολυμβητής – έρχονται αλήθεια όλοι αυτοί σε επαφή με την φύση; Ο καθένας εξ αυτών κάνει τη δική του διάκριση, επιλέγει ένα μέρος και κινείται, δραστηριοποιείται, αθλείται. Από εδώ κάπου ξεκινά ο βάσανος του χόμπυ, του σπόρ.
Από εδώ αρχίζουν και οι παρενέργειες που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της κάθε δραστηριότητας. Υπάρχει ο αθλητής, ο κυνηγός, ο ψαράς, και η ανάγκη αυτόματα γεννά το σωματείο, που θα ελέγξει την κάθε δραστηριότητα, θα επιβάλει τους δικούς του κανόνες, τα δικά του θέλω, θα δώσει ώθηση στα δικά του συμφέροντα. Συμβαδίζουν τα συμφέροντα αθλητή και του συλλόγου του; Ερώτημα!
Εσύ κυνηγέ, ψαρά, μαραθωνοδρόμε, αλπινιστή – τι βλέπεις όταν ασκείς την αγαπημένη σου δραστηριότητα; Την φύση σίγουρα όχι. Μέρος της ίσως, μία εικόνα συγκεκριμένη. Αλλά η φύση δεν είναι μία ή πέντε εικόνες. Η εικόνα πάντοτε είναι μία και μοναδική, αδιαίρετος, και την σπάζουμε σε κομμάτια. Οπότε δεν την βλέπουμε. Όταν λέμε «τι ωραίο δέντρο», «τι μεγάλο κύμα», αυτόματα η ολότητα γίνεται κομμάτια. Διότι στην εικόνα υπάρχει το δέντρο, το δάσος, το αυλάκι του νερού, τα πουλιά, τα ζώα, τα βράχια, εμείς….          ΠΗΓΗ : artozinos.blogspot.gr


  24-12--2016    : Κaλά Χριστούγεννα - Καλή Χρονιά και παντα ζεστες κάννες ...

Η gpeppas.gr καλωσορίζει διαδικτυακά το νέος έτος και τους χιλιάδες αναγνώστες που την εμπιστεύονται καθημερινά για την επιλεκτική ενημέρωση τους .

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, ενότητα, αλληλεγγύη, ελπίδα και δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστούμε για την προτίμησή σας και σας ενημερώνουμε ότι η νέα χρονιά θα συνεχιστεί με το ίδιο υψηλό επίπεδο της Αυτοεκτίμησης στην προσπάθεια μας για σωστή ενημέρωση του Ελληνα κυνηγού και όχι μόνο ...          ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟTop

© Giorgio Peppas


E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster