Welcome in Greece Welcome in Greece

 
ΑρχικήInitial Περιοδικό Νέα ΑρθραO ΜΟΝΟΒΟΛΟΣ 2010 !

Γρήγορα νέα, ειδήσεις , αξιοπερίεργα , ανέκδοτα, αστεία που αφορούν εμάς τους κυνηγούς και όχι μόνο !!

  Μονόβολος 2009    Μονόβολος 2008    Μονόβολος 2007    Μονόβολος 2006    Μονόβολος 2005    Μονόβολος 2004    Μονόβολος 2003       17-12--2010    :

  ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    17-12--2010    : «Εμπάργκο» της Κ.Ο.ΜΑ.Θ. σε «διώκτες» κυνηγών...

  Την απαγόρευση... του κυνηγίου και της βοσκής(!) σε όλη την περιοχή του Δήμου Παλλήνης στη Χαλκιδική, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές ο σύλλογος ενοικιαστών διαμερισμάτων του Πευκοχωρίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας ? Θράκης. Σε σχετική της μάλιστα ανακοίνωση, η Κ.Ο.ΜΑ.Θ. καλεί τους 58.000 κυνηγούς της δύναμής της να «μποϊκοτάρουν» ουσιαστικά τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα του Πευκοχωρίου, όταν επισκέπτονται τον Δήμο Παλλήνης... Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα της επιστολής που έστειλε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας ? Θράκης στον σύλλογο... των ενοικιαστών: - «Σε επικοινωνία που είχαμε με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του Νομού Χαλκιδικής, με τους υπαλλήλους μας θηροφύλακες και με το αρμόδιο δασαρχείο πληροφορηθήκαμε ότι ουδέποτε ο Σύλλογός σας έχει προβεί σε συγκεκριμένη καταγγελία για παραβάσεις του νόμου περί θήρας. Αν λοιπόν γνωρίζατε και είχατε αντιληφθεί, είτε οι υπογράφοντες την επιστολής σας αυτή είτε μέλη του Συλλόγου σας, τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές οφείλατε να τις καταγγείλετε επώνυμα στα αρμόδια όργανα είτε του Δασαρχείου είτε της Θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων. Παρ' όλα αυτά, για δικούς σας λόγους αποκρύψατε αυτά τα συγκεκριμένα περιστατικά, προβαίνετε σε γενικές θεωρήσεις και διατυπώνετε την άποψή σας κατηγορώντας συλλήβδην τους κυνηγούς της περιοχής και τους χιλιάδες επισκέπτες κυνηγούς. Με βάση αυτή τη μονόπλευρη συμπεριφορά, εμείς σας ζητούμε σε κάθε περίπτωση να καταγγέλλετε στα αρμόδια όργανα επώνυμα και συγκεκριμένα παρόμοια περιστατικά, που θα ήταν πιο χρήσιμο, από το να προβαίνετε σε γενικόλογες παρατηρήσεις. Αν απλά πρόθεσή σας ήταν να καταστήσετε γνωστό ότι οι κυνηγοί για σας είναι ?ανεπιθύμητοι πολίτες?, τότε εμείς απλά γνωστοποιούμε στα 58.000 μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων της Μακεδονίας και της Θράκης τον χαρακτηρισμό σας αυτόν και τους προτρέπουμε κατά τη διαμονή τους σε καταλύματα όταν επισκέπτονται τον Δήμο Παλλήνης να μην επιλέγουν μέλη του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Πευκοχωρίου». Με τιμή,
  Ο Πρόεδρος, Πολυχρόνης Ιωάννης Ο Γεν. Γραμματέας, Καλογεράκος Νικόλαος


    17-12--2010    : Παράνομο εμπόριο ελαφιών στην Πάρνηθα !

  Προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μετά την καταστροφική φωτιά των τελευταίων ετών στην Πάρνηθα, το λαθραίο κυνήγι ελαφιών που παράνομα διεξαγόταν πολλά χρόνια, ακόμα συνεχίζεται. Αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με δική του πρωτοβουλία απαγόρευσε το κυνήγι και στην περιφέρεια του βουνού, οι «κυνηγοί» που τώρα πολύ πιο εύκολα βρίσκουν ελάφια γιατί έχουν μεταναστεύσει χαμηλότερα, τα σκοτώνουν, πουλούν το κρέας τους πολύ ακριβά κι εμπορεύονται τα κέρατά τους ακόμα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικό στοιχείο για το λαθραίο κυνήγι, σύμφωνα με τον δασολόγο και συνεργάτη της WWF, Παναγιώτη Λατσούδη, αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθυσμός των ελαφιών δεν παρουσιάζει γεωμετρική όπως θα περίμενε κανείς -αφού θεωρητικά δεν έχει φυσικούς θηρευτές. Αυτό συνέβη όμως με τα τσακάλια, τις αρκούδες και τους λύκους που εξαφανίστηκαν γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα, τότε δηλαδή που επιτρεπόταν το κυνήγι. Εν τω μεταξύ, καθημερινά μοτοσικλέτες κρος διοργανώνουν αγώνες ταχύτητας στην Πάρνηθα, γεγονός που αναστατώνει πολύ τα ζώα, τα οποία έχουν αναγκαστεί να κατέβουν σε πιο χαμηλές περιοχές για να επιβιώσουν αφού ψηλά δεν υπάρχει τίποτα για να τους θρέψει και να τα προστατέψει. Εκτός αυτού, ενοχλούνται πάρα πολύ και από τα φώτα των αυτοκινήτων που κινούνται από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω. Η WWF είχε προτείνει να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων μετά τη δύση του ηλίου, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Ενόχληση για τα ζώα είναι ακόμα και τα ποδήλατα που βρήκαν μετά την πυρκαγιά ανοιχτό χώρο να «σεργιανίσουν» χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την ανησυχία που δημιουργούν στα ζώα, τα οποία σημειωτέον, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν υποστεί σοκ που δεν έχει ξεπεραστεί. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι προσπαθούν να βρουν μέρη όπου θα «ξαναχτίσουν τη ζωή τους» από την αρχή. Λαγοί, κόκκινες αλεπούδες, χελώνες έχουν χαθεί στην πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε 50.000 στρέμματα. Στην Πάρνηθα έβρισκαν καταφύγιο 42 από τα 116 θηλαστικά της χώρας, εκ των οποίων τα 35 ήταν προστατευόμενα ενώ τα 26 σπάνια και απειλούμενα. Οι κρασπεδωτές χελώνες, είδος αποκλειστικά ελληνικό, υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πυρκαγιά.


    2-12--2010    : Και Ιταλοί κυνηγοί στην Ελλάδα !

  Κι όμως στην Ήπειρο δεν κυνηγούν μόνο Ηπειρώτες κυνηγοί, άντε και κάποιοι Αλβανοί οι οποίοι σκοτώνουν με παράνομο τρόπο θηράματα όπως το αγριόγιδο. Λάτρεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας έρχονται στα μέρη μας ακόμα και από την Ιταλία! Περίπου 800 άδειες για κυνήγι έχουν εκδοθεί στην Ηγουμενίτσα από Ιταλούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Παν. Σκαμαντζούρα! Δεν φτάνουν οι ντόπιοι δηλαδή, έρχονται και ξένοι κυνηγοί και άντε οι λιγοστοί θηροφύλακες να επιβάλλουν το νόμο, με τόσους που πρέπει να ελέγχουν!..


    30-11--2010    : Σύμφωνα με μετρήσεις της NASA 2010 η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία !

  H χρονιά που φθάνει στο τέλος της είναι πολύ πιθανό να σπάσει το ρεκόρ της θερμότερης από τη δεκαετία του 1850, όταν άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις. Επικαλούμενη και τις μετρήσεις της NASA, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το τρέχον έτος θα είναι το θερμότερο ή το δεύτερο θερμότερο, μετά το 1998, όταν το Ελ Νίνιο «αναστάτωσε» το κλίμα και όχι μόνο. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της άλλωστε, την τελευταία δεκαετία ο πλανήτης θερμάνθηκε ταχύτερα απ' όσο περίμεναν οι επιστήμονες, γεγονός που όπως λέει καθιστά ακόμη πειστικότερη την εξήγηση της «ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής». Οι ερευνητές περίμεναν ότι το 2010 οι θερμοκρασίες θα ήταν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το 1998, καθώς ο Ελ Νίνιο - η περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων του Ειρηνικού - «υποκλίθηκε» μπροστά στη Λα Νίνια, δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία των υδάτων του κεντρικού και ανατολικού Ειρηνικού είναι 3-5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τη συνηθισμένη. Οι προβλέψεις τους ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν κι έτσι τα δύο έτη - το 1998 και τώρα το 2010- αναμένεται να είναι τα δύο θερμότερα στη νεότερη Ιστορία. «Πρόκειται για μία ένδειξη ότι η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί πραγματικότητα», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος κλιματικής επιστήμης στη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Βίκι Πόουπ. Οι διαπιστώσεις θεωρούνται σημαντικές καθώς οι ρυθμοί της υπερθέρμανσης την περίοδο 2000-2009 κινήθηκαν κάτω από τους 0,16 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία - μια τάση που είχε αρχίσει να παρατηρείται λίγο πριν το 1980. Με τα νέα δεδομένα, τα οποία αυξάνουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου, η άνοδος της θερμοκρασίας κατά την τελευταία δεκαετία εκτιμάται στους 0,08 με 0,16 βαθμούς Κελσίου. Η Δρ. Πόουπ ερμηνεύει την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης των τελευταίων δέκα ετών κάνοντας λόγο για «φυσικές διακυμάνσεις» που εκδηλώνονται κάθε 80 χρόνια και για αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων. Κατά την ίδια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελευταία δεκαετία ήταν κατά μέσο όρο θερμότερη από τη δεκαετία του 1990. Πώς γίνεται όμως από τη μία να λιώνουν ταχύτερα οι παγετώνες κι από την άλλη οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν με χαμηλότερους ρυθμούς; «Αυτό είναι καθ' όλα συμβατό με τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κλίμα και με τις προβλέψεις των μετεωρολογικών μας μοντέλων», λέει. Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτιμά ότι ακόμη κι αν ο Δεκέμβριος φέρει χαμηλές θερμοκρασίες, το 2010 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση το τρίτο θερμότερο έτος από το 1850. «Δεν θα με εξέπληττε εάν όλες οι υπηρεσίες διαπίστωναν ότι το 2010 είναι ένα από τα θερμότερα έτη», συμφωνεί ο Δρ. Τζέιμς Χάνσεν της NASA. Την ετυμηγορία θα δώσει κατά τη διάρκεια της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στο Κανκούν, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
  Πηγή:Πρώτο ΘΕμα

    30-11--2010    : Συμφωνία για τη σωτηρία των τίγρεων !

  O Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος ομόλογός του Ουέν Τζιαμπάο και οι κυβερνήσεις των δέκα ακόμα χωρών όπου επιζούν τίγρεις, συμφώνησαν σε ένα σχέδιο διπλασιασμό των απειλούμενων αιλουροειδών έως το 2022. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισήμανε ότι «μέσα σε ένα αιώνα ο πληθυσμός των τίγρεων που ζουν ελεύθερες μειώθηκε κατά 30 φορές. Σήμερα υπάρχουν μόνο 3.200 τίγρεις στον πλανήτη». «Είναι ένα τραγικό και λυπηρό αποτέλεσμα», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη μείωση του πληθυσμού τους. Ο Ρώσος πρόεδρος εκθείασε μάλιστα την κίνηση που έκανε ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο που δώρισε 1 εκατ. δολάρια στο WWF για την προστασία της τίγρης. «Είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε αυτό το υπέροχο, αυτοκρατορικό πλάσμα για τις μελλοντικές γενιές» είπε ο Πούτιν, προεδρεύων του Διεθνούς Φόρουμ για τη Διατήρηση των Τίγρεων, το οποίο πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη από τις 21 έως 24 Νοεμβρίου. Οι 13 χώρες στις οποίες ζουν σήμερα τίγρεις είναι: Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Μυανμάρ, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Καμπότζη, Νεπάλ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Η Σύνοδος για τη Τίγρη στην Αγία Πετρούπολη, είναι η πρώτη που έχει πραγματοποιηθεί για τη σωτηρία ενός μόνο είδους του ζωικού βασιλείου.
  Πηγή:Πρώτο ΘΕμα


    30-11--2010    : Αποκεφάλισαν ελάφι στην Πάρνηθα!. !

  Σοκ και ντροπή προκαλεί η είδηση ότι κάποιοι αποκεφάλισαν ελάφι στην Πάρνηθα. Το κεφάλι του άτυχου ζώου βρέθηκε μέσα σε μια μαύρη σακούλα σε δασική έκταση στην Πάρνηθα, δυτικά της πόλης του Ασπροπύργου. Οι θηροφύλακες της 4ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας που το εντόπισαν, ενημέρωσαν αμέσως το Δασαρχείο Αιγάλεω το οποίο και παρέλαβε το κεφάλι του ελαφιού. Θα ακολουθήσει μήνυση κατ΄ αγνώστων και παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή τα περιστατικά λαθροθηρίας είναι συχνά μιας και το δασαρχείο διαθέτει μόλις 54 δασοφύλακες για να καλύψουν μια δασική έκταση 640.000 στρεμμάτων.


    29-11--2010    : Το μεσογειακό κοκκινόχωμα “ταξίδεψε” από τη Σαχάρα !

  Έρευνες μεταλλειολόγων και χημικών από την Ισπανία και την Αμερική έδειξαν πως το χώμα που βρίσκεται σε μεσογειακές περιοχές όπως η Μαγιόρκα και η Σαρδηνία μεταφέρθηκε από τη Σαχάρα και το Σαχέλ πριν από 12.000 με 25.000 χρόνια. Η ένδειξη που οδήγησε τους επιστήμονες στο παραπάνω συμπέρασμα είναι το κόκκινο χρώμα του χώματος, που βρίσκεται τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Αφρική. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Quaternary Science Reviews έδειξε πως οι προσθέσεις αφρικανικής σκόνης, αποτελούν σημαντικό μέρος των παλαιοεδαφών της Μεσογείου. Η σκόνη επικάθεται στα ανθρακικά πετρώματα που συνθέτουν τη βάση των εδαφών των μεσογειακών περιοχών. Το κοκκινόχωμα (terra rossa) συναντάται στην Ιβηρική Χερσόνησο, τη Νότια Γαλλία, την Ιταλία και τις ακτές της Αδριατικής από τη Σλοβενία μέχρι την Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες πηγές αερομεταφερόμενης σκόνης είναι οι περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ (υποσαχάρια ζώνη που εκτείνεται από τη Σενεγάλη ως την Ερυθραία), καθώς εκπέμπουν 600 με 700 τόνους σκόνης κάθε χρόνο. Η αφρικανική σκόνη έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς ευθύνεται για αναπνευστικά προβλήματα και μειωμένη ορατότητα. Πηγή:econews


    28-11--2010    : Λύκαινα θύμα λαθροθήρα στη Σιάτιστα !

  Άλλη μια ενήλικη λύκαινα βρέθηκε νεκρή στην περιοχή της Σιάτιστας, ανεβάζοντας σε τέσσερις τους εκπροσώπους αυτού του προστατευόμενου είδους, που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους, είτε από τα σκάγια λαθροθήρων είτε πέφτοντας θύματα τροχαίου! Το άτυχο θηλυκό, που ήταν περίπου επτά χρόνων, βρέθηκε από κατοίκους της περιοχής νεκρό στους πρόποδες του όρους Βούρινου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοκάστρου του Δήμου Σιάτιστας. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Ενημέρωσης του «Αρκτούρου», που έσπευσε στην περιοχή, διαπίστωσε ότι έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στο αριστερό πλευρό, το οποίο ήταν θανατηφόρο. Ο θάνατος του αγριμιού προκλήθηκε πριν από τρεις ημέρες. Όμως, ο δράστης δεν αρκέστηκε στο να του αφαιρέσει τη ζωή! Το έδεσε με σκοινί από το μπροστινό δεξί πόδι και το έσυρε από το σημείο όπου το πυροβόλησε ως το σημείο που βρέθηκε νεκρό, προφανώς για να το κρύψει! Η οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την έλλειψη αποτελεσματικής φύλαξης από τους αρμόδιους φορείς, που έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη δραστηριότητα των λαθροθήρων στην περιοχή και την εμφάνιση ανάλογων βίαιων περιστατικών.


    25-11--2010    : Βρήκαν νεκρή και άλλη αρκούδα !

  Σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης βρέθηκε άλλη μία νεαρή αρκούδα στα όρια των νομών Κοζάνης και Καστοριάς, ανεβάζοντας σε δέκα τον συνολικό αριθμό των αγριμιών που έχουν βρει τον θάνατο στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο… Ωστόσο, λόγω της κατάστασης του πτώματος, δεν έχει εξακριβωθεί αν είχε δεχτεί πυροβολισμούς ή σκοτώθηκε από άλλα αίτια που προκάλεσαν άνθρωποι. Τη νεκρή αρκούδα, που ήταν μόλις ενός έτους, βρήκε ένας κάτοικος της περιοχής μεταξύ των χωριών Διχείμαρρο και Λικνάδες, ο οποίος ειδοποίησε την ομάδα άμεσης επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ». Ο κτηνίατρος που την εξέτασε, διαπίστωσε ότι ο θάνατος του άτυχου ζώου είχε επέλθει πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης δεν αποκλείουν την πιθανότητα η αρκούδα να δέχτηκε επίθεση από κάποιο ενήλικο αρσενικό, στην "επικράτεια" του οποίου βρέθηκε κατά λάθος αναζητώντας τροφή… Πάντως, τα περιστατικά θανάτου αρκούδων είναι ανησυχητικά στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως λόγω του ανθρώπινου παράγοντα και ειδικά εξ αιτίας των λαθροθήρων ή των γεωργών και των κτηνοτρόφων που τις κυνηγούν λόγω των ζημιών που προκαλούν.


    5-11--2010    : Eορτασμός του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 8 Νοεμβρίου 2010. !

  εορτασμός του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 8 Νοεμβρίου 2010. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις: Επίσημος Εορτασμός - Δοξολογία στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στις 8 Νοεμβρίου (πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων 10:30). Στην 114 ΠΜ (Αεροπορική Βάση Τανάγρας), στις 07 Νοεμβρίου και ώρα 12:30, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη Solo Demo Flight F-16 Block 52+. Σε εννέα (9) άλλες Μονάδες, μετά τον Επίσημο Εορτασμό, θα επακολουθήσει Τελετή Απονομής «Μεταλλίων Εξόχου Πράξεως» σε εκατόν δώδεκα (112) εν ζωή Στρατιωτικούς ή μεταθανάτια στους συγγενείς τους, ως επιβράβευση των εξόχων ή μέχρι αυτοθυσίας πράξεων τους. Μετασταθμεύσεις αεροσκαφών για εμπλουτισμό των στατικών εκθέσεων των Μονάδων. Στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις στις Μονάδες. Μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στις 6 Νοεμβρίου (πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων 10:45). Η είσοδος των επισκεπτών θα πραγματοποιηθεί μετά τις 12:00. Ειδική σφράγιση επιστολών ΕΛΤΑ. Διάφορες εκδηλώσεις Αερολεσχών και Αεραθλητικών Σωματείων σε Αεροπορικές Βάσεις.


    10-10--2010    : Ο πρώτος 3D χάρτης της Γης !

  Δύο γερμανικοί δορυφόροι ραντάρ πετούν από σήμερα σε σχηματισμό ώστε να παραδώσουν το πιο λεπτομερή χάρτη 3D Της Γης που είχαμε ποτέ. Tandem-X και TerraSAR-X σαρώνουν ολόκληρο τον πλανήτη με... ... 7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Το ζευγάρι των δύο δορυφόρων θα ξεκινήσει σύντομα μια έντονη εκστρατεία παρατήρησης ώστε να απομονώσει τα κομμάτια της υδρογείου με ακρίβεια καλύτερη από δύο μέτρα. Το ψηφιακό αυτό μοντέλο εδάφους δε θα χρησιμεύσει μόνο στη βελτίωση ναυσιπλοΐας των αεροσκαφών αλλά και στην άμεση προειδοποίηση για το ποιες περιοχές κινδυνεύουν πιο πολύ ενόψει μιας επερχόμενης πλημμύρας. Το ζευγάρι των ραντάρ δουλεύει ρίχνοντας συνεχώς δυνατούς παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια του εδάφους και της θάλασσας. Χρονομετρώντας πόσο χρειάζονται τα σήματα αυτά για να επιστρέψουν στη βάση τους οι δορυφόροι μπορούν να προσδιορίσουν διαφορές στα ύψη του πλανήτη. Σύμφωνα με το διαχειριστή του έργου Manfred Zink η βάση διάφορων επιστημών όπως η γεωλογία ή η υδρολογία είναι η τοπογραφία του εδάφους. Αναμφισβήτητα λοιπόν το Tandem-X και TerraSAR-X ανοίγουν μια νέα εποχή στο χώρο της τηλεπισκόπισης μέσω ραντάρ. Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/10/3d_20.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FMdtyn+%28%CE%A4%CE%BF+%CE%A4%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9%29#ixzz12vWu3D00


    10-10--2010    : Οι άνθρωποι των σπηλαίων έτρωγαν ψωμί !

  Η κουζίνα των ανθρώπων των σπηλαίων στην Παλαιολιθική Εποχή στην Ευρώπη ήταν τελικά πιο πλούσια απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Υπολείμματα κόκκων αμύλου που βρέθηκαν πάνω σε πέτρες ηλικίας 30.000 που χρησιμοποιούνταν για άλεσμα, δείχνουν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι πιθανότατα έτρωγαν μια πρώιμη μορφή επίπεδου ψωμιού (μάλλον όχι ιδιαίτερα νόστιμου!)... με το οποίο συνόδευαν το κρέας τους, αντίθετα με τη μέχρι τώρα κυρίαρχη άποψη, ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες εκείνης της εποχής ήσαν πρωτίστως -αν όχι αποκλειστικά- κρεατοφάγοι. Ο λόγος που μέχρι σήμερα είχε επικρατήσει μια κρεατο-κεντρική αντίληψη για τους προϊστορικούς ανθρώπους, είναι ότι η κρεατοφαγία αφήνει πολύ πιο εύκολα ανιχνεύσιμα ίχνη (π.χ. οστά ζώων που φέρουν χαράγματα από δαγκωματιές) σε σχέση με την κατανάλωση φυτών, πολύ περισσότερο που οι αρχαιολόγοι παλαιότερα έπλεναν τα λίθινα εργαλεία και έτσι άθελά τους εξαφάνιζαν τα όποια φυτικά υπολείμματα. Η νέα ανακάλυψη από ερευνητές του Ιταλικού Ινστιτούτου Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας στη Φλωρεντία, υπό την Άννα Ρεβεντίν και την Λάουρα Λόνγκο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά "Science", "Nature" και "New Scientist", δείχνει ότι οι παλαιολιθικοί Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν θρεπτικές ρίζες, κοτσάνια και φύλλα άγριων φυτών πλούσιων σε υδρογονάνθρακες (π.χ. από φτέρες ή το χόρτο βραχυπόδιο), παρόμοιες με την πατάτα, για να δημιουργούν μια μορφή αλευριού. Στη συνέχεια το μετέτρεπαν σε ζυμάρι με την προσθήκη νερού και το έψηναν πάνω σε καυτές πέτρες, φτιάχνοντας έτσι μια πρωτόγονη μορφή ψωμιού με μορφή τηγανίτας ή πίτσας. "Πρέπει να ήταν τραγανό σαν κράκερ, αλλά όχι πολύ εύγεστο" δήλωσε η Λόνγκο. Η όλη εργασία μάλλον γινόταν από τις γυναίκες και αυτό δείχνει ότι είχαν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις προϊστορικές κοινωνίες, σύμφωνα με την Ρεβεντίν. Πέτρες για το άλεσμα των φυτών, που χωρούσαν άνετα στη χούφτα ενός ανθρώπου, βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στην Ιταλία, την Τσεχία και τη Ρωσία. Μέχρι σήμερα η παλαιότερη γνωστή χρήση αλευριού είχε γίνει πριν από περίπου 20.000 χρόνια στο Ισραήλ, αλλά η νέα ανακάλυψη μεταφέρει αυτή την χρονολογία τουλάχιστον κατά 10.000 χρόνια πιο πίσω στο παρελθόν και 20.000 χρόνια πριν την εμφάνιση της νεολιθικής γεωργίας γύρω στο 10.000 π.Χ., όταν πια άρχισε η εξημέρωση των ζώων και η καλλιέργεια δημητριακών. Οι ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η πρόωρη ανακάλυψη του αλευριού βοήθησε τους παλαιολιθικούς κυνηγούς-συλλέκτες να επιβιώσουν τις κλιματικές αλλαγές.
  http://www.skai.gr/news/technology/article/154474/oi-anthropoi-ton-spilaion-etrogan-psomi-/


    10-10--2010    : Η κατανάλωση δημητριακών χρονολογείται πριν από 30.000 χρόνια !

  Η ανακάλυψη κόκκων αμύλου πάνω σε πέτρες που χρησίμευαν ως μυλόπετρες στην Ευρώπη και χρονολογούνται πριν από 30.000 χρόνια, αφήνει να εννοηθεί ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι, κυρίως οι κυνηγοί, δεν έτρωγαν μόνο κρέας αλλά και δημητριακά, και μάλιστα έναν υποτυπώδη τύπο ψωμιού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Αυτό που ανακαλύφθηκε σε τρεις τοποθεσίες στην Ιταλία, τη Ρωσία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας δείχνει ότι η μετατροπή δημητριακών σε τρόφιμα και ίσως στην παραγωγή αλεύρου ήταν μια διαδεδομένη πρακτική σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια τουλάχιστον 30.000 ετών, γράφουν οι συντάκτες των εργασιών αυτών που δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, στο σημερινό τους τεύχος. "Είναι πιθανόν τρόφιμα από φυτά και με υψηλά ποσοστά ενέργειας να υπήρχαν και να έπαιζαν ένα ρόλο στη διατροφή των φυλών αυτών που ζούσαν από το κυνήγι και τη συγκομιδή των καρπών", γράφουν οι συντάκτες. Οι δείκτες της διατροφής των ανθρώπων της παλαιολιθικής εποχής προέρχονται από τη χημική ανάλυση των οστών, από την οδοντική μικροδιάβρωση και αναλύσεις αρχαιοζωολογικού και αρχαιο-βοτανικού υλικού, διευκρινίζουν. Για αρκετούς λόγους ταφονομικής ανάλυσης, οι άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής θεωρούνταν κυρίως κυνηγοί, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης. Προγενέστερες έρευνες σε αρκετές τοποθεσίες στην Ευρώπη είχαν διαπιστώσει ότι απομεινάρια φυτών αντιπροσώπευαν εν δυνάμει ένα σημαντικό διατροφικό στοιχείο των προϊστορικών ανθρώπων. Σε μια από τις τοποθεσίες που αναφέρθηκαν στη μελέτη, οι αρχαιολόγοι είχαν βρει δείκτες που φανέρωναν ότι η μετατροπή των αγρίων δημητριακών ήταν κάτι σύνηθες. Οι ερευνητές αυτοί είχαν επίσης ανακαλύψει ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι γνώριζαν μεθόδους ψησίματος των σπόρων. Σε τοποθεσίες της παλαιολιθικής εποχής έχουν βρεθεί μυλόπετρες της εποχής εκείνης, εκ των οποίων ορισμένες ενδέχεται να είχαν χρησιμοποιηθεί για το άλεσμα φυτών, ενώ άλλες χρησιμοποιούνταν για να αλέθουν την ώχρα, ένα αργιλώδες πέτρωμα. Σε αυτή την τελευταία μελέτη οι συντάκτες αναφέρουν την ανακάλυψη κόκκων αμύλου που βρέθηκαν πάνω σε πέτρες στο Μπιλαντσίνο της Ιταλίας, στο Κοστένκι της Ρωσίας και στο Παβλόφ της Δημοκρατίας της Τσεχίας, προσφέροντας μια ποικιλία γεωγραφικών τόπων από τη βορειοανατολική Ευρώπη έως την κεντρική Μεσόγειο.


    10-10--2010    : Ρεκόρ βροχών τον Οκτώβριο !

  Πιο βροχερός από το συνηθισμένο φαίνεται ότι θα είναι ο φετινός Οκτώβριος, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Παρά το γεγονός ότι υπολείπονται ακόμη 12 ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο Οκτώβριος θα υπερβεί τις μέσες τιμές βροχόπτωσης. Οι καταιγίδες προβλέπεται να συνεχιστούν και σήμερα, ενώ ισχυροί νοτιάδες με ένταση έως και 9 μποφόρ θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, όπου αναμένονται και κύματα υψηλότερα των 7 μέτρων. Χθες και προχθές οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σημαντικά ύψη βροχής σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οπως εξηγεί ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Κώστας Λαγουβάρδος, τα ύψη νερού που διαπιστώθηκαν το τελευταίο τριήμερο δεν συνιστούν ακραίο φαινόμενο, καθώς ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά οι πιο βροχεροί μήνες του ελληνικού έτους. Οι συνολικές, όμως, ποσότητες βροχής που έχουν καταγραφεί από την αρχή του μήνα δείχνουν πως είναι πιθανόν ο Οκτώβριος να αποδειχθεί εξαιρετικά «υγρός». Στην Ηπειρο Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ηπείρου: Από την αρχή του μήνα και μέχρι χθες είχαν ήδη καταγραφεί 180 χιλιοστά βροχής -με τα 80 να πέφτουν μέσα σε μία ημέρα-, όταν η μέση τιμή του Οκτωβρίου κυμαίνεται στα 120 χιλιοστά. Οπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, έξι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου στην Ηπειρο έχουν καταγράψει ύψος βροχής μεγαλύτερο των 240 χιλιοστών, στοιχείο εντυπωσιακό για την εποχή. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αρη Μπαρτζώκα, μέχρι το τέλος του μήνα τα ποσοστά βροχής στον νομό είναι πιθανό να υπερβούν τα 200 χιλιοστά, ενώ τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 140 χιλιοστά βροχής, με τον μέσον όρο να κυμαίνεται στα 50... Η μετεωρολογική ιστορία του μήνα περιλαμβάνει αρκετές ακραίες καιρικές εκδηλώσεις. Πριν από τέσσερα χρόνια πολύ μεγάλα ύψη βροχής και πλημμύρες είχαν πλήξει τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τον Βόλο και την Κρήτη, ενώ σημαντικές πλημμύρες είχαν σημειωθεί και στη Σάμο το 2003.
  ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


    21-9--2010    : Απίστευτη ιστορία αγάπης ανάμεσα σ' έναν άνθρωπο και έναν ...καρχαρία!

  Το γαλλικό περιοδικό "Le magazine des voyages de peche" στην 56η έκδοσή του έφερε στο φως της δημοσιότητας μια απίστευτη ιστορία αγάπης. Ο Arnold Pointer ένας επαγγελματίας ψαράς από τη νότιο Αυστραλία απελευθέρωσε από σίγουρο θάνατο έναν μεγάλο θηλυκό λευκό καρχαρία που είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του. Τώρα αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα όπως λέει...: «Εδώ και 2 χρόνια δεν με αφήνει μόνο μου...με ακολουθεί όπου και αν πάω και η παρουσία της τρομάζει τα άλλα ψάρια. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω» Έχει αναπτυχθεί μια αμοιβαία σχέση μεταξύ του ψαρά και του καρχαρία και όποτε σταματάει το σκάφος του τον πλησιάζει και γυρίζει έτσι ούτως ώστε να τη χαϊδέψει στην κοιλιά και στον λαιμό και μετά κάνει τούμπες, κουνάει τα πτερύγια και βουτάει ξανά στο νερό με έκδηλη χαρά. Δείτε...    21-9--2010    : Αλεπού της ...έκοψε το αυτί την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι της!

  Η 46χρονη δικηγόρος, Annie Bradwell, την ώρα που κοιμόταν μέσα στο σπίτι της στο Fulham του Δυτικού Λονδίνου δέχτηκε επίθεση από μία αλεπού! Έντρομη η γυναίκα πετάχτηκε από τον ύπνο της, όταν ένιωσε ένα δυνατό δάγκωμα που έκοψε το αυτί της! «Ξύπνησα και κατάλαβα τρομοκρατημένη ότι αιμορραγούσα», είπε η Annie Bradwell. Η δικηγόρος αντέδρασε γρήγορα μετά την επίθεση, κατάφερε να φοβίσει την αλεπού και να την διώξει, ενώ πιστεύει ότι μπήκε στο σπίτι από ένα ανοιχτό παράθυρο στο ισόγειο του σπιτιού. Οι γιατροί που την εξέτασαν δεν μπορούσαν να κάνουν ράμματα στο τραύμα της και χρειάστηκε να κολλήσουν το κομμένο αυτί χρησιμοποιώντας ειδική μέθοδο. «Υπάρχουν πολλές αλεπούδες στην περιοχή και φαίνεται ότι ακόμα και την μέρα πλησιάζουν τις κατοικημένες περιοχές και γίνονται επιθετικές», συμπλήρωσε η δικηγόρος.
  Πηγή: typos.com.cy    19-9--2010    : Πριν 80.000 χρόνια η μετανάστευση των homo sapiens

  Η ανακάλυψη νέων ευρημάτων -πέτρινων εργαλείων- "σπρώχνει" πιο πίσω στο παρελθόν την χρονολογία εξόδου από την... Αφρική των προγόνων των σύγχρονων ανθρώπων. Ενώ οι γενετιστές μέχρι σήμερα πίστευαν ότι αυτή η μαζική μετανάστευση του homo sapiens πραγματοποιήθηκε πριν από 60.000 χρόνια ή πιο πρόσφατα, τα νέα στοιχεία βρετανών ερευνητών δείχνουν ότι η εξάπλωση αυτή προς τις άλλες ηπείρους συνέβη πριν από 70.000 - 80.000 χρόνια ή και παλαιότερα. Η νέα έρευνα, υπό τον Μάικλ Πετράλια της Σχολής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με ινδούς και αυστραλιανούς επιστήμονες, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βρετανικής Επιστήμης, σύμφωνα με το BBC. Τα νέα λίθινα εργαλεία βρέθηκαν στην Αραβική Χερσόνησο και την Ινδία, σε απομακρυσμένες, δύσβατες και άγονες περιοχές σήμερα, αλλά οι οποίες τότε θα ήσαν πιο βατές για μεταναστεύσεις πληθυσμού. Τα εργαλεία ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων χρησιμοποίησαν χερσαίες οδούς και όχι θαλάσσιες. "Πολλαπλοί πληθυσμοί εξήλθαν από την Αφρική την περίοδο πριν από 120.000 έως 70.000 χρόνια. Την εποχή εκείνη αυτές οι περιοχές (σ.σ. που διέσχισαν) ήσαν στην πραγματικότητα πολύ φιλόξενες. Εκεί όπου σήμερα υπάρχουν έρημοι, τότε υπήρχαν λίμνες και ποτάμια, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία ζώων και φυτών", δήλωσε ο Πετράλια. Τα εργαλεία που βρέθηκαν (κυρίως λόγχες δοράτων και ξέστρες), είχαν μήκος από δύο έως δέκα εκατοστά περίπου και χρονολογήθηκαν με βάση τα ιζήματα και τα ηφαιστειακά υλικά που υπήρχαν από κάτω και από πάνω τους. Μερικά εργαλεία βρίσκονταν μέσα σε σκόνη που είχε εκτοξευτεί από την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα, πριν από 74.000 χρόνια. Και άλλα προγονικά είδη ανθρώπων έφυγαν από την Αφρική πριν από το δικό μας, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα εργαλεία που βρέθηκαν, παραπέμπουν στον homo sapiens και όχι στους Νεάντερταλ ή άλλους. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, οι αναλύσεις γενετικού υλικού (DNA) δείχνουν ότι οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική για άλλες ηπείρους πριν από 60.000 χρόνια ή πιο πρόσφατα, όμως ο Πετράλια αντέτεινε ότι αυτές οι γενετικές αναλύσεις βασίζονται σε σημερινούς ανθρώπους και μπορεί να μην είναι ακριβείς. Η απουσία αυθεντικού αρχαίου DNA, όπως είπε, καθιστά αυτά τα γενετικά στοιχεία λιγότερο αξιόπιστα σε σχέση με τα γεωλογικά-παλαιοντολογικά. Η ομάδα του Πετράλια σκοπεύει να συνεχίσει τις ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες.

    19-9--2010    : Tα πουλιά πεθαίνουν στο φώς :


  Birds in the Light

  Δέκα χιλιάδες αποδημητικά πτηνά ήταν τα θύματα της φετινής επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Από τα φώτα που χρησιμοποίησαν οι αρχές της Νέας Υόρκης για την ένατη θλιβερή επέτειο των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους χιλιάδες πτηνά έχασαν τον προσανατολισμό τους, καθώς συγκεντρώθηκαν γύρω από τα τεράστια φώτα στο Σημείο Μηδέν, λόγω εξάντλησης, καθώς πετούν για ώρες γύρω από τις δέσμες φωτός, είτε λόγω πρόσκρουσης σε κτήρια λόγω της έλλειψης προσανατολισμού. Περισσότερα από ενενήντα χιλιάδες πτηνά έχουν πεθάνει λόγω των ετήσιων επετείων της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.


    18-9--2010    : Λιοντάρι επιτίθεται στον εκπαιδευτή του :

  Έκπληκτοι έμειναν οι θεατές όταν κατά τη διάρκεια show σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας, ένα αρσενικό λιοντάρι επιτέθηκε στον έναν από τους δύο εκπαιδευτές άγριων ζώων. Το θηλυκό λιοντάρι προσπαθούσε να ηρεμήσει το αρσενικό, ενώ ο συνάδελφος του να του αποσπάσει την προσοχή. Τελικά ο εκπαιδευτής κατάφερε να ξεφύγει χωρίς να τραυματιστεί. Το γεγονός κατέγραψε με κάμερα ένα ζευγάρι και το βίντεο έκανε το γύρο του κόσμου.


    18-9--2010    : Eπιδρομές αγριόχοιρων στην Άρδασσα

  Έκπληκτοι οι κάτοικοι της Κατερίνης τα είδαν να τρέχουν στους δρόμους Ολονύχτιες «μάχες» δίδουν τις τελευταίες εβδομάδες αγρότες και κυνηγοί στα καλαμποκοχώραφα του Δημοτικού Διαμερίσματος Άρδασσας στο Δήμο Μουρικίου προσπαθώντας να απωθήσουν τις επιθέσεις αγριόχοιρων που κατά κοπάδια κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο του Μουρικίου καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Οι θιγόμενοι ζητούν από την Πολιτεία και τη διεύθυνση Δασών της Ν.Α. Κοζάνης να επισκεφθούν την περιοχή και να συζητήσουν το πρόβλημα για να δοθεί αποτελεσματική λύση ώστε και να προστατευτούν τα θηράματα αλλά και να μην απειλούνται περιουσίες αγροτών που συντηρούν δεκάδες οικογένειες. Οι επιδρομές των πληθυσμών σε μία τεράστια έκταση όπου αναπτύσσονται δυναμικές καλλιέργειες καλαμποκιού είναι φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα το διάστημα από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου οι αγριόχοιροι κατά αγέλες εφορμούν στις καλαμποκαλιέργειες ρημάζοντας τα πάντα στο διάβα τους, με τους αγρότες ανήμπορους να αντιδράσουν, αφού, δεν ενδιαφέρεται κανείς από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας . Οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την εγκατάσταση ηχητικών συστημάτων και τεράστιων προβολέων δεν απέδωσαν, ενώ, ούτε και τα κανονάκια, μηχανισμοί που βγάζουν κρότο για εκφοβισμό των αγριόχοιρων, δεν απέτρεψαν τον κίνδυνο καταστροφής αφού, τα θηράματα έχουν εθιστεί στον κρότο και αδιαφορούν. Όπως αναφέρει ο Νίκος Κουρπουανίδης πρόεδρος του Κυνηγετικού και Σκοπευτικού Συλλόγου Εορδαίας, κατά τη φετινή περίοδο αγρότες και κυνηγοί κινούνται με τα αυτοκίνητα τους στους περιφερειακούς δρόμους κάθε βράδυ, προσπαθώντας να «αναχαιτίσουν» τις επιθέσεις των αγριόχοιρων, ώστε να μην καταστραφούν οι καλαμποκαλλιέργειες. Τονίζει ότι η κατάσταση είναι τραγική αφού ένα κοπάδι αγριόχοιρων που θα εισβάλει για μία η δύο φορές στο χωράφι, δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο αφού οι φρέσκιες καλλιέργειες προσελκύουν τους πεινασμένους πληθυσμούς υπογραμμίζοντας ότι όλος ο κάμπος στην γύρω περιοχή είναι καλυμμένος με καλαμπόκι. Σημειώνει ακόμη ότι το θέμα είναι γνωστό τα 2 τελευταία χρόνια και στη Ν.Α. Κοζάνης όπου έκανε παρέμβαση, καταγγέλλοντας την αδιαφορία της Πολιτείας και της διεύθυνσης δασών.


    18-9--2010    : Αγριογούρουνα «βγήκαν παγανιά»

  Έκπληκτοι οι κάτοικοι της Κατερίνης τα είδαν να τρέχουν στους δρόμους Πήγαιναν στα χωράφια τους όταν μια ομάδα αγριογούρουνων βγήκαν στο δρόμο έτοιμα για επίθεση. Πριν τη «βόλτα» του όμως στους δρόμους είχαν περάσει και από αρκετά χωράφια, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κατερίνη «φιλοξενεί» τους αγριόχοιρους που φαίνεται πως την προτιμούν για να κάνουν τις ζημιές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που ο ΕΛΓΑ δεν τις δικαιολογεί. Συχνά όμως τα αγριογούρουνα είναι και η αιτία τροχαίων ατυχημάτων, αφού πέφτουν πάνω στα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα τα οχήματα να βγαίνουν από την πορεία τους και να προκαλούν υλικές ζημιές, ακόμα και τραυματισμ
  Πηγή: http://www.newsbeast.gr/society/arthro/43955/agriogourouna-vgikan-pagania/

    26-8--2010    : Καμία αρχή δεν περιθάλπει ένα τραυματισμένο ζαρκάδι

  Ζαρκάδι εντοπίστηκε τραυματισμένο από θηροφύλακα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και παραμένει στα χέρια του καθώς καμία αρμόδια αρχή δεν δύναται να το περιθάλψει! Ο θηροφύλακας απευθύνθηκε αρχικά για βοήθεια στο δασαρχείο Κοζάνης, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο. Στη συνέχεια, πήγε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Καστοριάς η οποία επίσης δεν μπορούσε να προσφέρει τίποτα. Αρνητική απάντηση πήρε και από την κτηνιατρική κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, καθώς ο χώρος βρίσκεται σε διαδικασία απολύμανσης.
  Πηγή: http://www.skai.gr/news/environment/article/150612/kamia-arhi-den-perithalpei-ena-traymatismeno-zarkadi/

    25-8--2010    : Τι άλλο θα ακούσουμε! !

  Μια περίεργη υπόθεση λαθροθηρίας έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε Κυκλαδονήσι. Συνελήφθη επισκέπτης κυνηγός από την Θεσσαλία, ο οποίος όντας φιλοξενούμενος μέλους του Δ.Σ. του κυνηγετικού συλλόγου, επιδόθηκε σε κυνήγι λαγού! Μετά από πληροφορίες που είχε ο Πρόεδρος από αυτόπτες μάρτυρες, ο λαθροθήρας συνελήφθη και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης. Το παράξενο και το μεμπτό δεν είναι μόνο αυτό, αλλά το γεγονός ότι το υψηλόβαθμο μέλος του Δ.Σ. που φιλοξενούσε τον Θεσσαλό, υπέδειξε ο ίδιος στον φερόμενο λαθροθήρα το μέρος για να κάνει το «κέφι» του! Όταν ρωτήθηκε δε από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. για τον λόγο που τον οδήγησε σε αυτή την πράξη, απάντησε αφοπλιστικά λέγοντας ότι «Του έχω μεγάλη υποχρέωση, γιατί κάποια στιγμή με είχε πάει στο μέρος του για κυνήγι κάπρου...μέσα στο καταφύγιο»! Ο Πρόεδρος του συλλόγου σκέφτεται σοβαρά την αποπομπή του μέλους, το οποίο έχει την ηθική ευθύνη αυτής της βλακώδης ενέργειας εις βάρος τόσο του θηραματικού πλούτου του νησιού και του ίδιου του κυνηγίου, όσο και του προφίλ όλων των κυνηγών του νησιού. Το ψάρι λοιπόν βρωμάει από το κεφάλι και σίγουρα κάποιοι, νιώθουν εσφαλμένα το κυνήγι «μαγαζί» τους! Πρόεδρε στάσου στο ύψος των περιστάσεων και στείλε σπίτι του το παλικάρι. Αυτές οι υποχρεώσεις ρε παιδί μου, παντού δημιουργούν καταστάσεις για σφαλιάρες…! Να επισημάνω εδώ ότι αυτή η υπόθεση καταδεικνύει ότι οι λαθροθήρες και οι ανεγκέφαλοι, δεν κατάγονται όλοι από την Σύρο!!! Τα ονόματα και το νησί δεν κοινοποιούνται, για τον λόγο ότι η υπόθεση είναι ακόμα σε εξέλιξη.
  Πηγή: http://kaliakouda.blogspot.com/2010/08/blog-post_4785.html

    24-8--2010    : Φρένο ΣτΕ στα σχέδια της Εκκλησίας !

  Απέτυχε η προσπάθεια της Εκκλησίας για τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης 3.500 στρεμμάτων στη θέση Λακώματα Σχιστού στο Πέραμα. Η επίμαχη έκταση, η οποία ανήκει στην Εκκλησία και εμπίπτει στη ζώνη Α του όρους Αιγάλεω που προστατεύεται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κηρύχθηκε αναδασωτέα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής (30.10.2006). Κατά της απόφασης αυτής στράφηκε η Εκκλησία ζητώντας με προσφυγή της να ακυρωθεί, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά την κρίση των δικαστών, η απόφαση για την αναδάσωση είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς τη διαπίστωση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης και κατά συνέπεια πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι όλοι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί της Εκκλησίας. Η Εκκλησία υποστήριζε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει γίνει επανειλημμένως άρση της αναδάσωσης για την εγκατάσταση διάφορων χρήσεων (βιομηχανική ζώνη, νεκροταφείο Σχιστού, χώρος απόθεσης απορριμμάτων), ισχυρισμός που κρίθηκε αόριστος διότι δεν προσκόμισε συγκεκριμένα στοιχεία που να αφορούν την επίμαχη έκταση αλλά εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής. Την ίδια τύχη είχε και το επιχείρημα ότι η έκταση δεν είναι δημόσια αλλά ανήκει στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας. «Η υποχρέωση κήρυξης ορισμένης έκτασης ως αναδασωτέας δεν συναρτάται, κατά το νόμο, προς τον ιδιωτικό ή δημόσιο χαρακτήρα της» αποφάνθηκαν οι δικαστές.
  Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=195801

    20-8--2010    : Πάρνηθα: κατασκευάζουν μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων !

  Εκδόθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείο Πάρνηθας, η άδεια για την κατασκευή μονάδας επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, η άδεια εκδόθηκε μετά την εξέταση όλων των στοιχείων που βρίσκονται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία Αχαρνών. Συγκεκριμένα μετά την μεγάλη πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου 2007, η Πολεοδομική Υπηρεσία Αχαρνών απηύθυνε, με το από 31 Ιουλίου 2007 έγγραφό της, ερώτημα προς το Δασαρχείο Πάρνηθας για το αν μπορεί να συνεχίσει να εξετάζει οικοδομικές άδειες στις περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου 3139/2003 για το Καζίνο Πάρνηθας. Το Δασαρχείο Πάρνηθας με το από 27 Αυγούστου 2007 έγγραφό του γνωστοποίησε στην Πολεοδομική Υπηρεσία Αχαρνών ότι οι εκτάσεις στις περιοχές Μαυροβούνι και Σανατόριο της Πάρνηθας που εμπίπτουν στο άρθρο 3 του Νόμου 3139/2003, βρίσκονται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης και δεν κηρύχτηκαν αναδασωτέες ύστερα από την μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας τον Ιούνιο του 2007.
  Πηγή: http://www.econews.gr/2010/08/24/news-parnitha-monada-epexergasias-ugrwn-apovlitwn/

    26-7--2010    : Έγκριση για το νυχτερινό κυνήγι αγριοκούνελου ζητά το επαρχείο Λήμνου !

  Να δοθεί έγκαιρά έγκριση για το νυχτερινό κυνήγι του αγριοκούνελου χωρίς περιοριστικούς όρους σύμφωνα με τις παλαιότερες αποφάσεις ζητά από την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Σάραγκας. Η άδεια που δόθηκε με τους περιοριστικούς όρους, είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία συγκρότησης συνεργείων αναφέρει ο Έπαρχος Λήμνου με αποτέλεσμα οι καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες να είναι πολύ μεγάλες. Για αυτό και ζητά να δοθεί έγκαιρα άδεια αυτή.

    24-7--2010    : Τέλος διαδρομής για σπείρα οπλοφόρων !

  Στον κύκλο των θηροφυλάκων, στους συνδικαλιστές της Δ΄ΚΟΣΕ και στους κυνηγετικούς συλλόγους οι οποίοι είναι ΄΄ενήμεροι΄΄ για το καθεστώς ΄΄Άγριας Δύσης΄΄ που επικρατεί σε κάποιες περιοχές γύρω από τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, η είδηση προκάλεσε χαμόγελα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας. Οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες Αλέκος Κόκκαλης και Δημήτρης Ζιώγας κατάφεραν την προηγούμενη εβδομάδα στα Δερβενοχώρια ένα ηχηρό πλήγμα, εναντίον του κυκλώματος που ειδικεύεται στη λαθροθηρία ελαφιών και λαγών, με σκοπό τη μεταπώληση και το εμπορικό κέρδος. Σε ορεινή περιοχή κοντά στα Σκούρτα, οι δυο θηροφύλακες είχαν στήσει ενέδρα μετά τα μεσάνυχτα, αξιοποιώντας πληροφορίες και έρευνες αρκετών. Αντιστοίχως, εκείνη τη νύχτα βρίσκονταν στο ίδιο σημείο με το φορτηγό τους αυτοκίνητο και οι δυο λαθροθήρες, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τα φώτα του αυτοκινήτου και φορητό επαγγελματικό προβολέα. Ο ένας από αυτούς πρόλαβε να πηδήξει από την καρότσα και να διαφύγει,ενώ ο άλλος κάτοικος Στεφάνης – παρέδωσε την καραμπίνα του που ήταν πλήρης φυσιγγίων Νο 4 και 9βολων! Η έρευνα των θηροφυλάκων αποκάλυψε επίσης δυο σκοτωμένους λαγούς. Στην περιοχή πάντως, και οι δυο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι ΄΄συνώνυμοι΄΄ της οργανωμένης λαθροθηρίας ελαφιών για μια μακρά περίοδο, πριν και μετά τη φωτιά στην Πάρνηθα…
  Πηγή - Εφημερίδα Εθνος


    23-7--2010    : Επτά μήνες για τοποθέτηση θηλιών σε λαθροθήρες !

  Σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, δύο συνταξιούχοι από τη Νότια Ρόδο, οι οποίοι είχαν συλληφθεί και είχαν παραπεμφθεί στο δικαστήριο ως υπαίτιοι για την αιχμαλωσία με θηλιά ενός ελαφιού και τον αποκεφαλισμό του στη συνέχεια.Το περιστατικό είχε τελεσθεί το 2004 σε δασική περιοχή της Νότιας Ρόδου και είχαν συλληφθεί αρχικά τρία άτομα. Ο τρίτος κατηγορούμενος, αθωώθηκε χθες το μεσημέρι από το αρμόδιο δικαστήριο.Πρόκειται για την υπόθεση που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου 2004 σε δασική περιοχή της Νότιας Ρόδου, όταν τρεις νοτιοροδίτες, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω στην περιοχή «Κουναράς» που βρίσκεται ανάμεσα σε Λάερμα και Ασκληπειό, την ώρα που επιχειρούσαν να απομακρύνουν ένα νεκρό ελάφι που είχε πιαστεί σε θηλιές που είχαν στηθεί στην ευρύτερη περιοχή για την περισυλλογή αδέσποτων κατσικιών, κόβοντάς του μάλιστα και με τσεκούρι το λαιμό του!Οι ίδιοι αμέσως μετά την σύλληψή τους είχαν κάνει λόγο για θρασύτατη ενέργεια προβοκάτσιας σε βάρος τους, από κτηνοτρόφους της περιοχής, που είχε ως στόχο να αμαυρώσει την γενικότερη προσπάθεια περισυλλογής αδέσποτων αιγοπροβάτων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες!Οι θηροφύλακες, που τους τσάκωσαν επ’ αυτόφωρω, απέρριψαν τους ισχυρισμούς και υπογράμμισαν ότι αν οι ίδιοι δεν είχαν σχέση με το περιστατικό, τότε ως όφειλαν θα έπρεπε να είχαν καλέσει τις αρμόδιες αρχές αμέσως μόλις είδαν αιχμαλωτισμένο το ελάφι.Πάντως, ο τότε αρμόδιος αντεισαγγελέας Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος, (σήμερα προϊστάμενος της Εισαγγελίας) είχε ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος τους, μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψή τους, από θηροφύλακες, που είχαν στήσει καρτέρι στο σημείο εκείνο περιμένοντας έτσι αρκετές ώρες, μέχρι που εμφανίστηκαν στο σημείο οι τρεις νοτιοροδίτες.Πρόκειται για δύο συνταξιούχους και έναν 35χρονο, οι οποίοι μάλιστα ήταν εθελοντές στην προσπάθεια περισυλλογής αδέσποτων αιγοπροβάτων που έχει ξεκινήσει και ο Δήμος Νότιας Ρόδου.Οι ίδιοι συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους κ. Δημήτρη Σαλαμαστράκη, είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες που τους καταλογίστηκαν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «καραμπινάτη περίπτωση προβοκάτσιας σε βάρος τους» από κτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι έχουν… ενοχληθεί, όπως τόνισαν, από την γιγάντια προσπάθεια περισυλλογής των αδέσποτων αιγοπροβάτων, που επί σειρά ετών, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον σε ολόκληρη τη νότια Ρόδο.Εντυπωσιακό στοιχείο πάντως, ήταν η συγκέντρωση φίλων και συγγενών τους στο δικαστικό μέγαρο της Ρόδου το πρωί της ημέρας που είχαν συλληφθεί, εκφράζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την συμπαράστασή τους καθώς επίσης και του δημάρχου Νότιας Ρόδου κ. Μανώλη Σαββή.Το δικαστήριο, δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς και δεν πείστηκε όπως φάνηκε από την ετυμηγορία του, αφού καταδίκασε τους δύο από τους τρεις σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών. Η υπόθεση, μετά την έφεση που άσκησαν οι καταδικασθέντες, θα κριθεί εκ νέου από το αρμόδιο Εφετείο μέσα στους επόμενους μήνες.


    15-7--2010    : Ενα φυτοφάγο ελάφι μετατρέπεται σε θηρευτή και παρ όλες τις προσπάθειες των γονιών καταβροχθίζει τελικά ένα κλωσόπουλο.

  Η άγρια φύση ποτέ δεν παύει να σε εκπλήσσει αλλά και να σε διδάσκει όπως μόνο αυτή ξέρη .


    5-7--2010    : Η απίστευτη ιστορία του Μάρκος Παντόχα που μεγάλωσε με λύκους και τους εμπιστεύεται περισσότερο από τους ανθρώπους.

  Εδώ η ιστορία του


    3-7--2010    : Το ταξίδι των 10.000 χλμ. ενός φτερωτού τραγουδιστή !!!

  Ενα από τα πιο μικροσκοπικά πτηνά του κόσμου διήνυσε σχεδόν 10.000 χλμ. σε διάστημα 10 μηνών. Ο ασυνήθιστος ταξιδιώτης δεν είναι παρά ένα καλληκέλαδο αηδόνι που ταξίδεψε από το Νόρφολκ της Βρετανίας ώς τη Γουινέα Μπισάου, στη δυτική ακτή της Αφρικής.
  Για πρώτη φορά, χάρις σε έναν δορυφορικό ιχνηλάτη που τοποθετήθηκε στη ράχη του, έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την ακριβή διαδρομή που ακολουθεί κατά τη χειμερινή του μετανάστευση. Είναι γνωστό πως τα αηδόνια της Βρετανίας ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί πού ακριβώς. Οι επιστήμονες από τη Βρετανική Εταιρεία Ορνιθολογίας ελπίζουν πως με την αποκάλυψη των μυστικών του ταξιδιού θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν τη μεγάλη μείωση των πληθυσμών των πουλιών. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: την τελευταία δεκαετία έχει καταγραφεί 40% μείωση του πληθυσμού τους και 90% τα τελευταία 40 χρόνια. Ο κούκος, το τρυγόνι, ο καστανολαίμης είναι τρία από τα είδη που τον χειμώνα κατευθύνονται και αυτά προς την Αφρική και που οι επιστήμονες ελπίζουν να βοηθήσουν ώστε να πάψουν να μειώνονται.
  Το ταξίδι του αηδονιού- βάρους περίπου 25 γραμμαρίων- άρχισε πέρσι στα τέλη Ιουλίου. Στα μέσα Αυγούστου διέσχισε τη Γαλλία. Κατόπιν πέταξε κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Ισπανίας, πέρασε τα Στενά του Γιβραλτάρ και κατά τα τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου κατευθυνόταν προς Μαρόκο. Επειτα από περίπου δύο μήνες ταξίδι, τα αποθέματα της τροφής του- τα οποία αποθηκεύει κάτω από τα φτερά του, τον λαιμό του, τα πόδια του και την κοιλιά του- είχαν εξαντληθεί κι έτσι αποφάσισε να ξεκουραστεί για τρεις εβδομάδες. Προς τα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου, το αηδόνι συνέχισε τη διαδρομή του προς Νότο, κάνοντας ίσως μία ενδεχόμενη στάση στη Δυτική Σαχάρα προτού συνεχίσει για Σενεγάλη. Περίπου τα Χριστούγεννα, ο βασιλιάς των ωδικών πτηνών είχε φθάσει στον τελικό προορισμό του. Εξι εβδομάδες διήρκεσε η παραμονή του εκεί, για να πάρει ξανά τον δρόμο της επιστροφής.
  πηγη ΤΑ ΝΕΑ    1-7--2010    : Το Ιντερνετ έχει καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στο διεθνές εμπόριο των απειλουμένων ειδών !!!

  Το Ιντερνετ συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα κινδυνεύοντα είδη, γιατί, παρά το ότι η διαπίστωση αυτή φαίνεται να μην έχει συνάφεια, είναι γεγονός ότι αγοραστές και προμηθευτές επωφελούνται από την ανωνυμία που προσφέρει το Διαδίκτυο και μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν από ζωντανά λιονταράκια μέχρι σπάνια κοράλλια.
  Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει επιστήμονες παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών, στην Ντόχα του Κατάρ. «Το Ιντερνετ έχει καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στο διεθνές εμπόριο των απειλουμένων ειδών», δήλωσε ο Πολ Τοντ, του Διεθνούς Ταμείου Μέριμνας Ζώων. Οπως τόνισε, χιλιάδες απειλούμενα είδη πωλούνται σαν να πρόκειται για οποιοδήποτε νομίμως διακινούμενο είδος, καθώς αγοραστές και προμηθευτές αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό το πλεονέκτημα της ανωνυμίας που προσφέρει το Διαδίκτυο αλλά και την τεραστίου εύρους αγορά.
  Εκπρόσωποι των υπηρεσιών δίωξης των παράνομων πωλήσεων θεωρούν ότι το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, για τις οποίες όμως δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση. Καταγγέλλουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη αγορά απειλουμένων ειδών, αλλά και η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και η Αυστραλία διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο.
  Το εμπόριο ελεφαντόδοντου έχει τη μεγαλύτερη δυναμική, αλλά το Διεθνές Ταμείο επισημαίνει εξίσου σοβαρό πρόβλημα στη διακίνηση εξωτικών πτηνών όπως και σπάνιων προϊόντων, όπως κρασί από κόκαλα τίγρεως (ελιξίριο στην κινεζική φαρμακευτική) και γούνες από πολικές αρκούδες και λεοπαρδάλεις.
  Την Κυριακή, οι εκπρόσωποι των 175 κρατών που μετέχουν στη Σύμβαση ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης του διεθνούς εμπορίου ενός τύπου σαλαμάνδρας (Kaiser's spotted newt ή Neurergus kaiseri), που σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση έχει οδυνηρά πληγεί από το εμπόριο μέσω Ιντερνετ. Στην πρόταση αντιτάχθηκε η Ιαπωνία που είναι επίσης αντίθετη στην κατάργηση του εμπορίου γαλαζόπτερου τόνου του Ατλαντικού, που αποτελεί βασικό συστατικό στο σούσι. Η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι προσπάθειες για την απαγόρευση του εμπορίου πολικής αρκούδας, γαλαζόπτερου τόνου και κόκκινων κοραλλιών έχουν πρακτικά πέσει στο κενό.
  πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ    30-6--2010    : Το Who is Who του Ελληνα blogger !!!

  Της Σόνιας Χαϊμαντά
  Γένους αρσενικού, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, μισθωτοί της μεσαίας τάξης που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Ελληνες bloggers. Σύμφωνα με έρευνα του αναπληρωτή καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Πλειού 7 στους 10 Bloggers στην Ελλάδα είναι άνδρες (74%). Είναι άτομα που βρίσκονται στην ακμή της παραγωγικής τους ηλικίας 25-44 (66%), μισθωτοί του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα (48%) ή ελεύθεροι επαγγελματίες (17%) και μαθητές (24%).
  Εισοδηματικά οι Ελληνες bloggers φαίνεται να ανήκουν κυρίως στα μεσαία στρώματα (39%). Το 66% των bloggers είναι άτομα υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και περίπου οι μισοί έχουν μεταπτυχιακές σπουδές. Σε άλλη έρευνα βρέθηκε ότι το 68% των Ελλήνων bloggers έχουν «ανώτερη μόρφωση», το 30% «μέση», ενώ δεν εντοπίστηκε στατιστικά σημαντικό ποσοστό bloggers που να έχουν «κατώτερη» μόρφωση (0%).
  Υψηλή αναγνωσιμότητα
  Στην Ελλάδα, τα blogs έχουν υψηλή αναγνωσιμότητα και φαίνεται να παίζουν τον ρόλο ενός άλλου είδους παραδοσιακών μέσων και τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 4% των Bloggers στην Ελλάδα έχουν κερδίσει χρήματα από αυτή τη δραστηριότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των blogs χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους bloggers «γενικού περιεχομένου» (58%), «προσωπικά» (56%), «πολιτικά» (42%) και με σημαντική διαφορά ακολουθούν πολύ εξειδικευμένα blogs, επικεντρωμένα στη μουσική (18%) τον κινηματογράφο (12%) κ.ά.
  Ανωνυμία
  Στην Ελλάδα διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της ανωνυμίας (συμπεριλαμβανομένης και της ψευδωνυμίας) αγγίζει το 75%, ενώ στα δημοσιεύματα που σχολιάζουν την προσωπική ζωή των ίδιων των bloggers ή τρίτων ξεπερνά το 88%, είναι ανώνυμα.
  Παρά τους φόβους σχετικά με την έκταση ή τις επιπτώσεις της ανωνυμίας στην blogόσφαιρα, έρευνες δείχνουν ότι αυτή δε φαίνεται να συνιστά, επί του παρόντος, κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
  H συντριπτική πλειοψηφία των πιο διάσημων blogs στην Ελλάδα (troktiko, fimotro, nonews-news, pres-gr, antinews, trelokouneli, taxalia, newstime, kafeneio-gr, prezatv, totefteri, neolaia.gr, papatzides), παραμένει στην... ανωνυμία, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για την ποιότητα της παρεχόμενης πληροφόρησης.    16-6--2010    : Διαφορετικό γενετικό προφίλ στις αρκούδες Γράμμου και Κ. Μακεδονίας !!!

  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ προφίλανήκουν δηλαδή σε άλλες φυλές- αποδεικνύεται πως έχουν οι αρκούδες που ζουν στον Γράμμο σε σχέση μ΄ αυτές που ζουν στην περιοχή του Ασκίου, στην Κεντρική Μακεδονία. Το γεγονός προβληματίζει τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει τη δορυφορική και γενετική παρακολούθηση των περίπου 300 ζώων που διαβιούν στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι το φαινόμενο οφείλεται και στη λειτουργία της Εγνατίας Οδού. «Οι αρκούδες των δύο περιοχών δεν έχουν εξωτερικές διαφορές, παρά μόνο γενετικές. Πρόκειται στην ουσία για δύο υποομάδες με διαφορετικό γενετικό αποτύπωμα, που προσπαθούμε να διερευνήσουμε γιατί δεν έχουν γίνει ένα», εξήγησε ο επιστημονικός διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρκτούρος Αλέξανδρος Καραμανλίδης. Οπως είπε, ο πληθυσμός των αρκούδων στο Ασκιο είναι πρόσφατος και εικάζεται ότι ήρθε από άλλη περιοχή. «Η ακαταλληλότητα του βιοτόπου και ο δρόμος Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή, όπου τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, φαίνεται να είναι εμπόδιο στη γενετική επικοινωνία μεταξύ των δύο πληθυσμών» τόνισε. Ο κ. Καραμανλίδης παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της, που υλοποιούν ο Αρκτούρος και εταιρεία κινητής τηλεφωνίας από το 2008. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, μέχρι σήμερα, στις εξής γεωγραφικές περιοχές: Γράμμο, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη. «Από το 1994, ο Αρκτούρος δραστηριοποιείται με προγράμματα έρευνας και προστασίας των ελεύθερων πληθυσμών αρκούδας στην Ελλάδα και πλέον η αρκούδα τείνει να γίνει το εθνικό μας ζώο», επεσήμανε ο πρόεδρος της οργάνωσης Γ. Μπουτάρης. Η μελέτη των ζώων γίνεται μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση κολάρων, τα οποία με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο των επιστημόνων δίνουν το στίγμα της αρκούδας. Οπως προέκυψε, ο ελάχιστος πληθυσμός της καφέ αρκούδας ξεπερνάει τα 300 άτομα, αριθμός μεγαλύτερος απ΄ ό,τι στις αρχές του 2000, όταν ανερχόταν σε 280. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι οι αρσενικές αρκούδες διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις ημερησίως σε σχέση με τις ενήλικες θηλυκές, σε διαστήματα με αυξημένη θερμοκρασία οι αρκούδες αποφεύγουν τις εκτεταμένες μετακινήσεις και οι αρσενικές δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
  Πηγή- ΤΑ ΝΕΑ
  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

    15-6--2010    : Ξεπερνά τα 300 άτομα ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας !!!

  Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας είναι μεγαλύτερος από ό,τι στις αρχές του 2000 και ξεπερνάει τα 300 άτομα. Αυτό είναι ένα από τα ευχάριστα συμπεράσματα της απολογιστικής δράσης που είχε το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης της Vodafone με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ανανεώθηκε ώστε να συνεχιστεί η ερευνητική προσπάθεια. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα του προγράμματος σχετικά με τις συνήθειες των θηλαστικών και τις διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Οι αρκούδες κινούνται περισσότερο το φθινόπωρο και την άνοιξη. Εκτιμάται ότι ο ζωτικός χώρος (δηλ. ο χώρος που χρειάζεται μια ενήλικη αρκούδα για να ικανοποιήσει τις βιολογικές της ανάγκες κατά τη διάρκεια ενός έτους) των αρσενικών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των ενήλικων θηλυκών. Επιπλέον, οι αρσενικές αρκούδες διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις ημερησίως σε σχέση με τις ενήλικες θηλυκές και σε διαστήματα με αυξημένη θερμοκρασία αποφεύγουν τις εκτεταμένες μετακινήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αρσενικές αρκούδες δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στην ανθρώπινη δραστηριότητα δηλ. πλησιάζουν πιο συχνά και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές από ότι οι θηλυκές αρκούδες Οι δράσεις γενετικής παρακολούθησης, που υλοποιούνται με την υποστήριξη της Vodafone, εντάσσονται στις ευρύτερες δράσεις του προγράμματος του Εθνικού Μητρώου Αρκούδας, της πρώτης γενετικής απογραφής του είδους στην Ελλάδα (2010 – 2011), που συγχρηματοδοτείται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η Vodafone πρόκειται να διευρύνει την συνεργασία της με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος στον κάθετο άξονα της Εγνατίας, στο κομμάτι Σιάτιστα – Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή, όπου τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντικός αριθμός θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή του ζωτικού χώρου, καθώς και των προτύπων κίνησης του είδους μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone, και στη συλλογή πληροφοριών για τη γενετική ποικιλομορφία και την εκτίμηση του ελάχιστου μεγέθους του συγκεκριμένου πληθυσμού με τις δυνατότητες που δίνει η γενετική ανάλυση και ταυτοποίηση.

    3-6--2010    : Κυνηγώντας με τσιτάχ στην Ινδία το 1939 !!!    10-5--2010    : Ο άνθρωπος και τα λοντάρια !!!    28-4--2010    : Ο νευρικος παπας...

   O καινούριος παπάς της ενορίας ήταν τόσο νευρικός στην πρώτη του λειτουργία, που δε μπορούσε να μιλήσει... Πριν την επόμενη λειτουργία ρωτάει τον Αρχιεπίσκοπο, τι θα μπορούσε να κάνει για να χαλαρώσει. Ο Αρχιεπίσκοπος τον συμβουλεύει ως εξής: "Την επόμενη φορά ρίξε μερικές σταγόνες βότκα στο νερό που θα πιεις και θα δεις πώς θα χαλαρώσεις." Την Κυριακή ο παπάς ακολουθεί τη συμβουλή και πραγματικά νιώθει ότι θα μπορούσε να κάνει κήρυγμα χωρίς άγχος. Μετά τη λειτουργία επιστρέφει στο σπίτι του, όπου μετά από λίγο εμφανίζεται ο Διάκος του Αρχιεπισκόπου και του παραδίδει ένα σημείωμα που έγραφε τα εξής:
     "Αγαπητέ πάτερ, την επόμενη φορά να ρίξετε μερικές σταγόνες βότκα στο νερό, κι όχι, μερικές σταγόνες νερό στη βότκα. Σας παραθέτω μερικές παρατηρήσεις, για να μην επαναληφθούν τα σημερινά:
     *Δε χρειάζεται να τοποθετείτε φέτα λεμονιού στο χείλος του δισκοπότηρου.
   *Το κουβούκλιο στην αριστερή πλευρά είναι το εξομολογητήριο, όχι το μπάνιο.
   *Ο Αρχάγγελος είπε στη Παρθένο: "Χαίρε κεχαριτωμένη", όχι "Γεια σου πιπίνι".
   *Καλό θα είναι να μην ακουμπάτε στο άγαλμα της Παναγίας, πόσο μάλλον να το αγκαλιάζετε και να το φιλάτε με τέτοιο πάθος.
   *Οι εντολές είναι 10 και όχι 12.
   *Οι απόστολοι ήταν 12 και όχι 7. Κανείς δεν ήταν νάνος.
   *Δεν αναφερόμαστε στον Ιησού Χριστό και στους αποστόλους ως "Ι. Χ και Σία ".
   *Ο Ιούδας ήταν προδότης, όχι "σκατορουφιάνος του κερατά" που είπατε εσείς.
   *Ο Χριστός μας, είπε στον Πέτρο ότι "πριν αλέκτωρ λαλήσει τρίς, θα με αρνηθείς", δε του είπε: "Μέχρι να λαλήσουν τα κοκόρια θα με έχεις γράψει στα αρ....ια σου".
   *Δεν επιτρέπετε να αποκαλούμε την κεφαλή της εκκλησίας μας "Νονό".
   *Το καθαγιασμένο ύδωρ είναι για να ευλογούμε, όχι για να δροσίζουμε τον σβέρκο μας.
   *Ποτέ δε κηρύττουμε καθισμένοι στα σκαλιά του ιερού και σε καμία περίπτωση δεν ακουμπάμε το πόδι μας πάνω στη Βίβλο..
   *Ο άρτος χρησιμεύει για τη Θεία Ευχαριστία όχι ως απεριτίφ που συνοδεύει το κρασί.
   *Η παρότρυνση να χορέψει το ποίμνιο ήταν ενδιαφέρουσα, δε χρειαζόταν όμως και να χορέψει γιάνκα γύρω από την εκκλησία.
   *Τη λειτουργία την τελειώνουμε με "Αμήν", όχι με "Όλε"!
   *Αυτός που καθόταν στην άκρη του Ιερού και τον οποίο αποκαλέσατε "αδελφάρα" και "τραβεστί με μάξι" ήμουν εγώ!!!
   *Τις σκάλες του άμβωνος τις κατεβαίνουμε κανονικά, όχι τσουλήθρα στο κάγκελο.
    Ελπίζω αυτά τα λάθη να διορθωθούν την ερχόμενη Κυριακή!
    Με τιμή, Ο Αρχιεπίσκοπος"

    22-4--2010    : Κινητοποίηση της ΚΟΜΑΘ για τη διάσωση τραυματισμένου πλατωνιού (Dama dama) ΚΟΜΑΘ

  To πλατώνι (Dama dama) τραυματίσθηκε σε τροχαίο στη Ρόδο και διακομίσθηκε με τη βοήθεια της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης και του Δήμου Ωραιοκάστρου στις κτηνιατρικές κλινικές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη Ρόδο με αεροπλάνο που διέθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στον συντονισμό παραλαβής συνέδραμε η Περιφέρεια Δασών Κεντρικής Μακεδονίας. Η συμβολή της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, μέσω των επιστημονικών της συνεργατών ήταν χρήσιμη για την παραλαβή του τραυματισμένου ζώου. Στην μεταφορά του από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στις κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΤ' ΚΟΜΑΘ κ. Ν.Καλογεράκος. Το ζώο άμεσα δέχθηκε τη φροντίδα των κτηνιάτρων, καθώς είχε κατάγματα σε τρία πόδια.

    19-4--2010    : Κ Σ ΑΝΔΡΟΥ- Πετρίτες

  Σε προηγούμενη ανάρτηση, είχαμε ενημερώσει για τα γεράκια-μαυροπετρίτες στα οποία πέρυσι τον Αύγουστο τοποθετήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας πομποί προκειμένου να καταστεί εφικτή η παρακολούθηση του μεταναστευτικού τους ταξιδιού από την Άνδρο στην Αφρική. Οι δορυφορικοί πομποί είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου σε 2 ενήλικα (Ίρις και Βορέας) και 2 νεαρά άτομα (Νότος και Ζέφυρος) και όλα ολοκλήρωσαν με επιτυχία το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τα τροπικά δάση της Μαδαγασκάρης, έχοντας διανύσει περισσότερα από 7.000 χλμ.! Τώρα, οι τέσσερις Μαυροπετρίτες που βαπτίστηκαν στην Άνδρο, ξεκίνησαν τη μετανάστευσή τους προς τις ελληνικές βραχονησίδες προκειμένου να αναπαραχθούν. Πρώτη ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής η Ίρις, ένας από τους ενήλικους Μαυροπετρίτες, στη συνέχεια ακολούθησε ο Βορέας, το άλλο ενήλικο άτομο και μετά ο Νότος, ένα από τους ανήλικα πουλιά. Η δορυφορική παρακολούθηση της μετανάστευσης των Μαυροπετριτών από τη χώρα μας στις περιοχές διαχείμασής τους, γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος για τη μελέτη των πτηνών του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και σε συνέχεια του Προγράμματος LIFE «Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) στην Ελλάδα». Για να δούμε...θα επιστρέψει κάποιο από αυτά τα γεράκια στην Άνδρο...!

    16-4--2010    : Keankennel's !

  Βίντεο- Μία σπουδαία συνέντευξη της Lady Auckland με την γνωστή ιστορική εκτροφή CROMLIX

  Καλώς ήρθατε στο Blog Keankennel, στην εκτροφή αγγλικών πόιντερ Traigmhor Πόιντερ των Jon και Janette Kean. 
  Το όνομα Traigmhor ήρθε ως αποτέλεσμα από διακοπές στο μικρό νησί του Ιωνά, όπου είχαμε διαμείνει σε ένα εξοχικό σπίτι στο Traigmhor, στα Κέλτικα σημαίνει το «μεγάλο σκέλος».
   Το εκτροφείο ιδρύθηκε το 1979 με την αγορά του πρώτου Pointer μας από την Crookrise εκτροφείο.
  . Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η εκτροφή των πόιντερ μας ήταν για Show με αρκετούς πρωταθλητές , ωστόσο μετά από επίσκεψη σαν θεατές σε αγώνες filed trial στο Perthshire το 1978 νιώσαμε μία ακαταμάχητη έλξη για το filed και έτσι αποφασίσαμε να εκτρέφουμε ζώα για αγώνες .
  Αγοράσαμε λοιπόν το πρώτο μας ποιντερ Ashcraig Roscoe από την Marcia Clark, η οποία την εποχή εκείνη ήταν εκπαιδεύτρια της  Lady Jean Fforde's Isle of Arran Pointers. . 
  Δεδομένου ότι αυτές τις πρώτες αρχικές ημέρες με τα σκυλια εργασίας , είχαμε αρκετές επιτυχίες στην φυλή όπως μέσω κάποιων επιτυχημένων ζευγαρωμάτων με αρκετά FT Ch Here We Go at Traigmhor, FT Ch Isle of Arran Micha (winner of the 1989 Champion Stake), FT Ch Traigmhor Jaguar, Jaguar's daughter FT Ch Gerensary Cherub, FT Ch Traigmhor Top Class and his litter brother FT Ch Traigmhor Top Gear.με αρκετά FT Ch.
  Κατά τα τελευταία έτη του προγράμματος αναπαραγωγής μας είμαστε σε συνεργασία με το μεγάλο φίλο μας, τον Richard MacNicol του Gerensary εκτροφείου . Εμείς αγωνιζόμαστε σήμερα με δύο πολύ ελπιδοφόρος νέες Fearn Mist (FT Ch Traigmhor Top Gear x Fearn Image) and Fearn Natasha (Burncastle Jamsie Cotter x Fearn Image), τόσο αναπαράγεται από τα τέλη της Eppie Buist και Jim Howden. Και οι δύο σκύλες ζευγαρώνουν με σκύλους που έχουν εκτραφεί ή ανήκουν σε εμάς τους ίδιους. 
  Ο Jon είναι κριτής για  'A' panel FT judge όπως και για the Kennel Club 'A'  και για τη χορήγηση πιστοποιητικών Challenge στη φυλή. Είναι μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Field Trials Sub-Committee και έχει γίνει πρόσφατα εγκεκριμένος παρουσιαστής για το νέο Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση κριτών . Ως γραμματέας της Scottish Field Trials Association είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Κυνολογικού Ομίλου Champion Stake για Πόιντερ και άλλους αγγλικούς δείκτες σε εναλλακτικά χρόνια και από το 2006 έχει επιδοθεί στον Κυνολογικό Όμιλο ομάδα εργασίας για το Κόκερ Σπάνιελ πρωταθλήματος, που αναλαμβάνει ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας το 2008. Janette εξυπηρετεί στην επιτροπή του Pointer Club της Σκωτίας.  Ευχαριστούμε την Connolly's Red Mills για την ευγενική της προσφορά που μας επιτρέπει να ανεβάσουμε αυτά τα βίντεο από τις σημαντικότερες στιγμές του 2008 του Κυνολογικού Ομίλου Champion Stake για Δείκτες , που πραγματοποιήθηκε στο Byrecleugh Estate, στο Lauder, Berwickshire με την την ευγενική άδεια του Δούκα του Roxburghe. 

    24-3--2010    : Φάλαινα δολοφόνος σκότωσε την εκπαιδεύτριά της!

  Mπροστά στα μάτια των θεατών του πάρκου SeaWorld του Orlando, μία φάλαινα Όρκα, επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό του είδους στο οποίο ανήκει, ως «δολοφόνων», όταν την Τετάρτη (24/02), επιτέθηκε στην εκπαιδεύτριά της και τη σκότωσε. Σημειώνεται δε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη φάλαινα αφαίρεσε τη ζωή εκπαιδευτή της, αφού το 1991, είχε επιτεθεί στον τότε «καλύτερο φίλο» της στον Καναδά, σε ένα επεισόδιο, που είχε την ίδια τραγική κατάληξη. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC, οι υπεύθυνοι του πάρκου χαρακτήρισαν «τραγικό» το περιστατικό, δηλώνοντας πως η άτυχη 40χρονη γυναίκα, έπεσε στο νερό, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είδαν τη φάλαινα να πετάγεται στο νερό και να την αρπάζει. Αμέσως εκκενώθηκε το πάρκο και οι θεατές αποχώρησαν από τις θέσεις τους, καθώς μέλη σωστικών συνεργείων κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν τη ζωή της 40χρονης, την οποία δυστυχώς δεν κατόρθωσαν να επαναφέρουν. Η φάλαινα δολοφόνος, που ακούει στο όνομα Tilikum, δεν είναι η μόνη που έχει επιτεθεί σε εκπαιδευτές σε πάρκα Sea World. Ακόμα δύο περιστατικά σημειώθηκαν το 2004 και 2006. «Μία από τις πιο έμπειρες εκπαιδεύτριες ζώων πνίγηκε κατά τη διάρκεια show», δήλωσε ο υπεύθυνος του πάρκου, Dan Brown, προσθέτοντας πως ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες για την εξακρίβωση των αιτίων του τραγικού περιστατικού. Το θύμα, η Dawn Brancheau, είχε αφιερώσει τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής της στην εκπαίδευση άγριων ζώων. Ο Jim Solomons, εκπρόσωπος του Orange County Sheriff's Office, ανέφερε πως η γυναίκα «προφανώς γλίστρησε και έπεσε στο νερό» και υποστήριξε πως είναι πρόωρο το να πει κανείς ότι η φάλαινα της επιτέθηκε πρώτη. «Μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο φάουλ, αλλά όλα δείχνουν πως πρόκειται για ατύχημα», προσέθεσε ο ίδιος. Ωστόσο, μία επισκέπτρια του πάρκου, η Victoria Biniak, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, πως η εκπαιδεύτρια είχε μόλις ολοκληρώσει της περιγραφή προς το κοινό, ως προς το τι επρόκειτο να συμβεί στο show. «Σε εκείνο το σημείο, η φάλαινα σηκώθηκε πολύ γρήγορα και την άρπαξε από τη μέση, κουνώντας την με πολύ βία. Το τελευταίο πράγμα που είδαμε ήταν το παπούτσι της, που επέπλεε», είπε η ίδια, ενώ παρόμοια περιγραφή έκανε ακόμη ένας θεατής στο CNN. Το βίαιο παρελθόν της.. Η συγκεκριμένη φάλαινα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Florida, Andy Gallacher, έχει εμπλακεί ουκ ολίγες φορές σε παρόμοια περιστατικά, σε ένα εκ των οποίων, το 1991, έχασε τη ζωή του ο τότε εκπαιδευτής της. Το συγκεκριμένο συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια show στον Καναδά, ενώ μετά την πώλησή της στο SeaWorld του Orlando, το 1999, επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά ακόμη έναν άνδρα. Αυτή δεν ήταν ωστόσο η μόνη φάλαινα που επιτέθηκε σε άνθρωπο σε κάποιο από τα πάρκα SeaWorld. Το 2006, ο εκπαιδευτής, Kenneth Peters, δέχθηκε την επίθεση μιας 3 τόνων θηλυκής φάλαινας, κατά τη διάρκεια επίδειξης, κατορθώνοντας να ξεφύγει με ένα σπασμένο πόδι. Το 2004, μία άλλη φάλαινα στο πάρκο του San Antonio επιτέθηκε και δάγκωσε τον εκπαιδευτή της, ο οποίος στάθηκε επίσης τυχερός, έχοντας υποστεί ελαφρά τραύματα.

    20-3--2010    : Κυβέλη η Θεά της άγριας φύσης και των δημιουργικών δυνάμεων της Γης

  Φρυγική και Λυδική θεότητα καλούμενη και Κυβήβη και Άγδιστις, ήταν η αντίστοιχη με τη θεά Ρέα στην Ελληνική μυθολογία καλούμενη και αυτή ακόμη Ρέα – Κυβέλη, κόρη της ήταν η Νικαία. Η Κυβέλη ήταν θεά γενικά της άγριας φύσης και των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας. Ο Πίνδαρος την προσφωνεί «Κυβέλα, μάτερ θεών» (Διθύραμβου απόσπασμα 80). Από τους σχετικούς με τη θεά μύθους γνωστότερος ήταν ο του Άττι, του νεαρού ευνοούμενού της, που για να κατασιγάσει τη βασανιστική ζηλοτυπία της θεάς έφθασε στο σημείο να αυτοευνουχισθεί. Η Κυβέλη στη συνέχεια μέσα σε θρήνους έθαψε αλλά και αργότερα τον ανάστησε. Κύρια πατρίδα της λατρείας της ήταν η πόλη Πεσσινούντα στην Άνω Φρυγία κοντά στο Σαγγάριο ποταμό. Εκεί και επί του όρους Δίδυμο υπήρχε ιερός βράχος με το όνομα Άγδος εξ ού και το όνομά της Άγδιστις. Στο ίδιο όρος υπήρχε και το ιερό «άντρο» της θεάς, το αρχαιότερο όλων, όπου βρισκόταν αντί ομοιώματός της λατρευτικός λίθος ακατέργαστος (πιθανώς αερόλιθος), ο οποίος το 204 π.Χ. μεταφέρθηκε στη Ρώμη όπως επίσης και ο τάφος του αγαπημένου της εραστή Άττιου. Ακόμα δε και αργότερα όταν είχε σβήσει η παλιά λάμψη της ακμάζουσας Φρυγίας η λατρεία της Κυβέλης διατηρούσε όλη τη λαμπρότητά της. Το πρώτο της Ναό έκτισε στη Πισσινούντα ο Βασιλιάς Μίδας τον οποίο αργότερα στόλισαν και πλούτισαν με αφιερώματα οι βασιλείς της Περγάμου καθώς και οι Ρωμαίοι. Από τη πόλη αυτή στην αρχή διαδόθηκε η λατρεία της θεάς σε όλες τις ελληνικές αποικίες των Μικρασιατικών παραλίων (Έφεσος, Σμύρνη. Μίλητο κλπ) και από εκεί στη κυρίως Ελλάδα όπου μολονότι διαδόθηκε ταχύτατα και ταυτίσθηκε με την «μητέρα ανθρώπων τε θεών» θεωρούμενη Ρέα απέκτησε δικούς της Ναούς κυρίως στη Θήβα, Αθήνα, Ολυμπία, Φυγαλεία κ.ά. Αντίθετα οι Ρωμαίοι διατήρησαν τη λατρεία της ακριβώς όπως την παρέλαβαν από την Ανατολή μετονομάζοντας τους ιερείς, που οι Λυδοί αποκαλούσαν Κυβήδους σε Γάλλους. Επίσης «Κύβελα» ονομαζόταν και έτερο βουνό της Φρυγίας αγνώστου όμως σημερινής θέσης του επί του οποίου υπήρχε και ομώνυμη πόλη. Ακόμα «Κυβέλεια» ήταν αρχαία πόλη της Ερυθραίας στη Μικρά Ασία απέναντι από τη Χίο μεταξύ του όρους Μίμαντος και του Ακρωτηρίου Μέλαινα, στην οποία η λατρεία της Κυβέλης ήταν πολύ διαδεδομένη.

    18-3--2010    : Le dernier Trappeur ( O Τελευταίος Κυνηγός)

  Οι "πραγματικοί" παγιδευτές θηραμάτων των νεαρών μας χρόνων, όπως ο Τζακ Λόντον και ο Ντέιβι Κρόκετ, δεν υπάρχουν πια. Υπάρχει, όμως, μία σημαντική τελευταία ψυχή που ακόμα ζει σύμφωνα με την παλιά φιλοσοφία του παγιδευτή θηραμάτων που ζει ενωμένος με τη φύση. Ο τελευταίος παγιδευτής θηραμάτων λέγεται Νόρμαν. Είναι πενήντα ετών και ζει μαζί με την Νεμπράσκα, μία ινδιάνα της φυλής Νεχάνι. Ακολουθώντας τον Νόρμαν, την Νεμπράσκα και τα σκυλιά τους για έναν ολόκληρο χρόνο στον Βορρά, η ταινία αυτή μας βάζει στα χνάρια ενός αληθινού χαρακτήρα ρίχνοντας φως στο δράμα και τις μάχες που αποτελούν την καθημερινή πραγματικότητα αυτού του ανθρώπου και τις περιπέτειές του στις οποίες τα σκυλιά είναι οι βασικοί χαρακτήρες. Είναι μία ταινία που σε βυθίζει απόλυτα στο μοναδικό περιβάλλον, ένα ταξίδι μύησης και εορτασμού ενός τρόπου ζωής που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τα ζώα και τη φύση.

    15-3--2010    : Αραβες γαλαζοαίματοι κυνηγούν απαγορευμένο είδος

  Αδεια κυνηγιού της προστατευόμενης χλαμυδωτίδας με γεράκια έδωσε σε 27 Αραβες αξιωματούχους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν. Συγκεκριμένα η άδεια αφορά την εγκατάσταση κυνηγετικών κατασκηνώσεων σε 63 περιοχές όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο το αποδημητικό αυτό είδος, το οποίο βρίσκει καταφύγιο στο Πακιστάν, ερχόμενο τον χειμώνα από τη Σιβηρία. Τον περασμένο μήνα δόθηκαν και δέκα άδειες σε Αραβες πρίγκιπες και σεΐχηδες να φέρουν μαζί τους 470 γεράκια με τα οποία κυνηγούν τη χλαμυδωτίδα. Αν και πρόκειται για προστατευόμενο και υπό εξαφάνιση είδος πουλιού, η πακιστανική κυβέρνηση έδωσε τις σχετικές άδειες χωρίς μάλιστα καμία αντίδραση από τις διεθνείς περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις.

    14-3--2010    : Into the Wild

  Το ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ του Σον Πεν είναι ένας ύμνος στην απόλυτη ελευθερία , ένας ύμνος απεξάρτησης από τα δεσμά της καταναλωτικής κοινωνίας, τα ιδανικά της ευημερίας και το "αμερικάνικο όνειρο". Το να απεγκλωβιστεί κάποιος επιλέγοντας ουσιαστικά την αποκοινωνικοποίησή του με την πραγματοποίηση ενός παιδικού ονείρου, την είσοδό του στην γνωστή # άγνωστη αγκαλιά της μητέρας φύσης, θέλει "παραίτηση" από τα εγκόσμια, άρνηση του τρόπου ζωής που μας επιβάλλεται από τη στιγμή της γέννησης, σαρκική απεξάρτηση, ερωτική αυτοσυγκράτηση και αποχή, παθητική αυτοκυριαρχία, αυτοπεποίθηση, εσωστρέφεια, ελαχιστοποίηση του φόβου, αγάπη για το άγνωστο, λατρεία για την περιπέτεια και ριζική αντίδραση στο κοινότοπο, το συνηθισμένο. Χρειάζεται το αίσθημα του ηρωισμού να καταπνίγει και να θάβει φυσιολογικά ανθρώπινα ένστικτα για μία μεγάλη "Ιδέα" με πλήρη ανεξαρτησία από υποκείμενα και αντικείμενα. Χρειάζεται η αποδοχή της πίστης σ' ένα ποίημα, στον άνθρωπο, στον εαυτό σου και στην παρθένα φύση. Χρειάζεται να ζήσεις το "παραμύθι" σου όσο καλύτερα το φαντάστηκες μικρός. Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος των πράξεών του ακολουθώντας την ανευθυνότητα και ανοησία - πολλές φορές - των λόγων του. Ο ήρωάς μας ακολουθεί το δικό του μονοπάτι, πιστεύοντας ότι είχε γεννηθεί γι' αυτό. Ήταν αυθεντικός, ένα πνεύμα αλτρουισμού και ηθικής εντελώς ασυμβίβαστο με την εποχή που μεγάλωσε. Ένα πνεύμα που δεν μπορούσε κανείς να τιθασεύσει και να θεωρήσει ότι θα υπακούσει σε κανόνες και τη λογική της "κοινότητας", όταν το "κόλλημά" του ήταν αδιαπραγμάτευτο. Η σχέση με τη φύση και αγάπη για την επιβίωση χωρίς τα δεκανίκια του πολιτισμού στο διάβα της εξέλιξης της ανθρωπότητας προέβαλλε αρχέγονα και ίσως πρωτόγονα ένστικτα. Το σίγουρο είναι πως πολλοί σήμερα, οι περισσότεροι δεν μπορούν να κατανοήσουν τις πράξεις του νεαρού Μακάντλες. Κι αυτό γιατί τα ιδανικά του παραμένουν ανεξήγητα όπως και το κίνητρό του, ένα όμως είναι σίγουρο και κατανοητό. Έζησε το όνειρό του και πέθανε ευχαριστημένος. Μπορεί να μην έζησε όλες τις εμπειρίες που είχε σχεδιάσει, όμως κατόρθωσε ακολουθώντας τον πιο δύσκολο δρόμο της ζωής, να βρει το νόημα που τον γέμιζε και απογείωνε. Μπορεί να ηχεί ουτοπικό, άκρως ιδεαλιστικό, "χίππικο" και εγωιστικό, όμως η φιλοσοφική αναζήτηση της ελευθερίας μέσα από ένα ταξίδι - αν τα' χεις "καλά" με τον εαυτό σου - είναι η απόλυτη ευτυχία. Ο Σον Πεν προβάλλει αυτό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στην ταινία του με εξαιρετικό τρόπο, σεβασμό και οικονομία στα μέσα έκφρασης. Για όσους ονειρεύτηκαν έναν 100% αντίθετο και αντίρροπο τρόπο ζωής, η ταινία τους αποζημιώνει για δυόμισι ώρες καθώς ταυτίζεσαι και μοιράζεσαι το όνειρο... Καταλαβαίνουμε απόλυτα γιατί συνειδητά ο Σον Πεν επέλεξε να κάνει ταινία αυτόν τον μοναχικό και "μοναδικό" χαρακτήρα φτάνοντας στα άκρα. Δεν είναι δύσκολο να διακρίνεις τις ομοιότητες ανάμεσα σε δύο ασυμβίβαστες και απελευθερωμένες από κάθε καταναγκασμό, προσωπικοτήτες. Μας δικαιώνει απόλυτα και μας ευχαριστεί που επιλέγουμε να τον θεωρούμε ως "πρότυπο" αγωνιστή, έναν δημιουργό που η υπέρβαση της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι στάση ζωής.

    15-3--2010    : Κυνηγός αυτοκτόνησε για να δώσει τέλος στο μαρτύριό του

  Ενας κυνηγός βρέθηκε στον πάτο ενός ξεχασμένου πηγαδιού βάθους 30 μέτρων στο χωριό Σολ ντε Μαγιόρκα, στο ομώνυμο νησί. Είχε αυτοκτονήσει με το κυνηγετικό του όπλο. Οπως εκτιμά η ισπανική αστυνομία, ο 48χρονος έπεσε κατά λάθος στο κρυμμένο στη βλάστηση πηγάδι, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Είχε σπάσει όλα του τα άκρα και από ό,τι φαίνεται η απόγνωση τον οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα για να δώσει τέλος στο μαρτύριό του, καθώς υπολογίζεται ότι βρισκόταν εκεί τρεις ημέρες περιμένοντας βοήθεια. Ο αστυνομικός στο επάγγελμα είχε βγει για κυνήγι στην περιοχή στις 24 Νοεμβρίου και από τότε αγνοούνταν. Ομως η απουσία του έγινε αισθητή μόνο όταν τελείωσε η άδεια 7 ημερών που είχε πάρει από την εργασία του. Τότε τον αναζήτησαν οι συνάδελφοί του καθώς δεν παρουσιάστηκε στην υπηρεσία του. Ο ιδιοκτήτης της έκτασης που βρίσκεται το πηγάδι δήλωσε ότι πρέπει να είχε ανοιχτεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, τουλάχιστον πριν από 60 χρόνια, και είχε χαθεί στη βλάστηση. Η αστυνομία του νησιού ζήτησε από όλους τους κτηματίες να εντοπίσουν και κλείσουν τα αχρησιμοποίητα, κρυμμένα, πηγάδια στις ιδιοκτησίες τους, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα τέτοια περιστατικά.

    10-3--2010    : Οι κυνηγοί πολύτιμοι σύμμαχοι της Πολιτείας

  Σημαντική θεωρείται η συμβολή των κυνηγών στην αντιμετώπιση της φυματίωσης των βοοειδών στην περιοχή του Riding Mountain στη Μανιτόμπα του Καναδά. Από το 1992 ως σήμερα η νόσος έχει εντοπιστεί σε άγριες και ελευθέρας βοσκής άλκες αλλά και σε οικόσιτα βοοειδή σε κτήματα της περιοχής. Οι κυνηγοί βοηθούν εντοπίζοντας και απομακρύνοντας τα άρρωστα ζώα από τα κοπάδια, ενώ τα δείγματα από τα θηράματά τους, τα οποία προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, βοηθούν στον προσδιορισμό της έκτασης της νόσου ανά γεωγραφική περιοχή. Από το 1998 οι κυνηγοί έχουν προσκομίσει περισσότερα από 7.500 δείγματα «ύποπτων» θηραμάτων. Ανταμοιβή τους είναι η επίσημη αναγνώρισή τους ως συνεργάτες του Προγράμματος Υγείας Αγριας Ζωής και η δωρεάν χορήγηση άδειας κυνηγιού ενός επιπλέον λευκόνουρου ελαφιού σε συγκεκριμένες περιοχές

    10-3--2010    : Βαγγέλης Λύτρας:πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων

  ΣΣυνάδελφοι, Η υπόθεση παραδοσιακό κυνήγι στη χώρα μας μπαίνει σε νέα φάση. Η αλλαγή υπουργείου για τη θήρα, η αλλαγή υπουργού, η έντονη «οικολογία» που έχει γίνει της μόδας δημιουργούν μια αβεβαιότητα και σύγχυση ως προς το μέλλον του κυνηγίου. Αβεβαιότητα που πηγάζει από τον εφησυχασμό που μας καλλιεργούσαν αυτά τα χρόνια τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Εφησυχασμό για να εκλέγονται και να ξαναεκλέγονται τα ίδια πρόσωπα τα οποία δεν ενοχλούσαν τους πολιτικούς παράγοντες για το κυνήγι, δεν τους γίνονταν τσιμπούρι για θέματα διαχείρισης του κυνηγίου, άφηναν να περάσει όποια απαγόρευση ήθελαν οι πολιτειακοί ή οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Εμφανίζονταν μόνο στις αρχές Αυγούστου όταν υπογράφονταν τα τέλη έκδοσης κυνηγετικών αδειών για να ζητήσουν κάτι παραπάνω από τον κυνηγό. Να βάλουν το χέρι στην τσέπη του κυνηγού για να μη στερηθούν τα ταξιδάκια αναψυχής στον Αργοσαρωνικό, τα ευρωπαϊκά συμπόσια και τα λουκούλλεια γεύματα σε πολυτελή ξενοδοχεία. Κατά τ’ άλλα, κρατούσαν τις κυνηγετικές οργανώσεις δέσμιες των «αναγκαστικών» νόμων της Χούντας παζαρεύοντας τη μη ενόχληση στην Πολιτεία με τη δική τους εκλογή. Αλωσαν τον κυνηγετικό Τύπο, γνωρίζοντας το οικονομικό κόστος για να κρατηθεί, μετατρέποντάς τον σε λιβανιστήρι των ίδιων και των συν αυτοίς για να μην υπάρχει προς τα έξω ενημέρωση, για να μην αποκαλυφθούν ποιοι είναι, να μην τους μάθει ο κυνηγόκοσμος, να μην τους μάθει η κοινωνία. Οχι, συνάδελφοι, το κυνήγι δεν κινδυνεύει από την υπουργό με το σακίδιο και τα πάνινα παπούτσια, κινδυνεύει από την ανυποληψία των δικών μας παραγόντων. Με απλά ελληνικά λόγια, τους έχουν καταλάβει τι είναι και δεν τους δίνουν σημασία, δεν έχουν καμιά αξιοπιστία, δεν γίνονται καν δεκτοί από κανέναν υπουργό ή υπηρεσιακό παράγοντα και δεν μπορούν να στηρίξουν το κυνήγι σήμερα. Το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να κάνουν στην υπόθεση κυνήγι και στον κυνηγό είναι να πάνε στα σπίτια τους και να αφήσουν τις κυνηγετικές οργανώσεις να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που τους διέπει, να σταματήσουν να είναι εκκολαπτήρια της λαθροθηρίας και βιομηχανία συγκάλυψης λαθροκυνηγών, να αποκτήσουν αξιοπιστία και καθαρή φωνή στην κοινωνία γιατί τότε και μόνο τότε δεν κινδυνεύει το κυνήγι.

    2-3--2010    : Κυνήγι στην Αγγλία

  Όλα λοιπόν ξεκινούν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Από την εποχή του Μεσαίωνα και μέχρι σήμερα όλη η Μ. Βρετανία είναι ιδιόκτητη, κρατική γη δεν υπάρχει. Πρώτος και μεγαλύτερος ιδιοκτήτης είναι το βασιλικό στέμμα και έπειτα ακολουθούν εύποροι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας που σήμερα νοικιάζουν την γη τους σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Μέσα σε αυτήν την μερί δα των ενοικιαστών βρίσκονται και οι κυνηγοί, είτε σαν μια οργανωμένη παρέα, είτε μεμονωμένα, είτε σαν εταιρεία που διοργανώνει κυνηγετικές εξορμήσεις. Το δύσκολο ώστε να μπορέσεις να κυνηγήσεις στην Αγγλία είναι να σου δώσουν άδεια οπλοκατοχής η οποία χρειάζεται πολλές και σοβαρές προϋποθέσεις αν λοιπόν εξασφαλίσεις τις προϋποθέσεις τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

    26-2--2010    : Θα είμαστε έτοιμοι;

  Το καρναβάλι τελείωσε και ο «Βασιλιάς Καρνάβαλος», όπως απαιτούν τα έθιμα, παραδόθηκε για μια ακόμη φορά στην πυρά. Καιρός λοιπόν για όλους μας να βγάλουμε τις μάσκες και να ασχοληθούμε από εδώ και πέρα σοβαρά με τα φλέγοντα θέματα του κυνηγιού. Εχουν περάσει περίπου δυόμισι μήνες απ’ την ημέρα έκδοσης της «χαριστικής» ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι, περί της οποίας συναίνεσε η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, δίνοντας σαφείς οδηγίες στον υφυπουργό κ. Θάνο Μωραΐτη. Το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στη συνέχεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος άφηνε σαφείς υπαινιγμούς για αορίστου τύπου αλλαγές οι οποίες θα επέλθουν στο κυνήγι, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της η υπουργός Περιβάλλοντος. Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη υποσχέθηκε έναν «ανοικτό διάλογο» στον οποίο θα λάβουν μέρος αμέτρητες προσφιλείς της Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ζωοφιλικές, οικολογικές, περιβαλλοντικές κ.λπ.), ορισμένοι ξενοδόχοι (;) και –προφανώς– εκπρόσωποι των κυνηγών. Σ’ αυτό το –κατά τη γνώμη μας– ανισομερές και πιθανόν «στημένο» πλαίσιο συζήτησης πιθανόν να υπερτερήσουν οι γνωστές απόψεις της κ. υπουργού και των φιλικών οργανώσεών της. Αυτές οι συναντήσεις θα είναι δύσκολες και σκληρές για τους εκπροσώπους των κυνηγών. Θα πρέπει να είναι άρτια προετοιμασμένοι για να κερδίσουν τη μάχη ή έστω ό,τι περισσότερο μπορέσουν απέναντι σε μια ενδεχόμενη προαποφασισμένη καταδίκη του παραδοσιακού κυνηγιού. Σε ό,τι αφορά την κυνηγετική προετοιμασία δεν έχουμε τόσο εμείς όσο και οι 300.000 Ελληνες κυνηγοί καμία ενημέρωση. Κι αυτό μας προβληματίζει. Την ίδια στιγμή εμφανίζονται διάφοροι ανώνυμοι «κουκουλοφόροι» οι οποίοι με όποιον τρόπο μπορούν δημιουργούν μια επικίνδυνη προπαγάνδα η οποία στοχεύει θεσμούς, έντυπα του χώρου και ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν υπηρετήσει –στα μέτρα που αναλογεί στην κάθε πλευρά– έντιμα και με αφοσίωση στο παραδοσιακό κυνήγι. Αυτές οι μεθοδεύσεις –αν και αρκετά επικίνδυνες– είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα επιστρέψουν με οδυνηρό τρόπο προς εκείνους που τις επιχειρούν ή τις σχεδιάζουν.

    23-2--2010    : 12η ετήσια συνάντηση των κυνηγών του νομού Φθιώτιδας

  Free image hosting powered by PostImage.org

  Την καθιερωμένη 12η ετήσια συνάντηση των κυνηγών του νομού μας συνδιοργανώνουν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 11 το πρωί στο χωριό Περίβλεπτο Δυτικής Φθιώτιδας ο Όμιλος Φίλων Αθανασίου Γιαννόπουλου «Κοινωνική Παρέμβαση και Δράση» και Κυνηγετικοί Σύλλογοι Φθιώτιδας. Η συνάντηση αυτή, πέραν της επικοινωνίας και της ανταλλαγής απόψεων για κυνηγετικά θέματα, θα διανθισθεί και με ανάλογη διασκέδαση με φόντο το χιονισμένο Βελούχι και τις χάρες που προσφέρει απλόχερα η Φθιωτική φύση. Αναμένουμε τη συμμέτοχη όλων των κυνηγών και των φίλων αυτών στην ετήσια αυτή κυνηγετική εκδήλωση.

    15-2--2010    : Πλημμύρα από... αγριογούρουνα

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Εισβολή αγριογούρουνων» στο ελληνικό έδαφος από την πλευρά της Τουρκίας έχουν προκαλέσει, εκτός των άλλων, οι πλημμύρες στο τριεθνές Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας. Μεταξύ, λοιπόν, των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η διάσωση της άγριας πανίδας του Εβρου από εκπροσώπους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης. Οπως είπε στην «Κ» ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας κ. Πέτρος Πλατής, τα ορμητικά νερά από την πλευρά της Τουρκίας εκτόπισαν σημαντικό αριθμό ζώων προς υψηλότερα σημεία στην ελληνική πλευρά. Ομως στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, πολλά αγριογούρουνα εγκλωβίζονται σε νησίδες ξηράς ανάμεσα σε πλημμυρισμένες εκτάσεις και γίνονται εύκολο θήραμα. Γι’ αυτό τον λόγο δώδεκα θηροφύλακες της Ομοσπονδίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή και περιπολούν με βάρδιες κοντά στις πλημμυρισμένες περιοχές του νότιου Εβρου για να αποτρέψουν τη δράση λαθροθήρων. Οπως ανέφερε ο κ. Πλατής, χθες το πρωί χρειάστηκε και η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό ενός μεγάλου αγριογούρουνου που είχε παγιδευτεί κοντά στον Πόρο. Τα μέλη της Ομοσπονδίας επενέβησαν σωτήρια και σε άλλες περιπτώσεις. Ανέσυραν με σκοινιά -και απελευθέρωσαν στη συνέχεια- άλλα τέσσερα αγριογούρουνα που είχαν πέσει σε τσιμεντένια αρδευτική διώρυγα στην περιοχή των Φερών. Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και κοντά στο δέλτα του ποταμού Εβρου όπου ξεχειμωνιάζουν χιλιάδες πουλιά και σπάνια είδη
  Καθημερινή.

    12-2--2010    : Κραυγή αγωνίας για τα αγριοκούνελα της Λήμνου

  Άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων στις καλλιέργειες της Λήμνου, ζητούν οι αγρότες του νησιού από τον πρωθυπουργό. Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι 19 πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Λήμνου χαρακτηρίζουν τα προβλήματα και τις ζημιές που έχουν προκαλέσει τα αγριοκούνελα ως «μεγάλη καταστροφή, η οποία θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τις πληγές του Φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο». Παρουσιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζει η λημνιακή ύπαιθρος, τονίζουν ότι το 80% της καλλιεργήσιμης έκτασης έχει εγκαταλειφθεί και ερημωθεί ή καταστρέφεται μετά τη σπορά της από χιλιάδες αγριοκούνελα, ενώ οι βοσκότοποι «έχουν μετατραπεί σε σεληνιακά τοπία». Σημειώνεται πως σχετικά με το θέμα των λύσεων που «προσπάθησαν να δοθούν, αποδείχθηκαν πρόχειρες, περιορίζοντας ελάχιστα έως καθόλου τις καταστροφές». Τα τελευταία χρόνια μετά από προσπάθειες όλων των φορέων της περιοχής, δεν υπήρξε καμμιά αλλαγή στην κατάσταση και τα «εκπαιδευμένα κουνάβια, οι συσκευές ηχητικών κυμάτων, το ελεγχόμενο για μικρά διαστήματα νυκτερινό κυνήγι, οι αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ, που όμως αργούν και σε τελική ανάλυση δεν καλύπτουν καν το καλλιεργητικό κόστος, είναι μερικές φιλότιμες προσπάθειες του κράτους, που όμως - όπως έδειξαν στην πράξη - δεν αποδίδουν, το πρόβλημα παραμένει και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο». Η εικόνα που παρουσιάζουν στον πρωθυπουργό οι αγρότες είναι πολύ αρνητική, καθώς - όπως τονίζουν - έχουν οδηγηθεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που πλήττονται, καθώς και στην απόγνωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν, εδώ και αρκετά χρόνια στη Λήμνο έχει κηρυχθεί ένας άνισος «πόλεμος» ανάμεσα στους αγρότες και στα αγριοκούνελα, για να προστατευτεί το εισόδημά τους και οι περιουσίες τους. Στη συνέχεια ζητούν από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να πάρει δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα και συγκεκριμένα προτείνουν:
  1. Για τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων δε θα πρέπει να αποζημιώνονται μόνο τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, αλλά και αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω του προβλήματος και έχουν χαρτογραφηθεί ως καλλιεργούμενες εκτάσεις ή βοσκότοποι.
  2. Το κυνήγι του αγριοκούνελου να επιτρέπεται όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο, όχι μόνο από δηλωμένα συνεργεία αλλά και από μεμονωμένους κυνηγούς, οι οποίοι θα διαθέτουν νόμιμες άδειες κυνηγιού, κάτω από τον έλεγχο της θηροφυλακής του νησιού. Ως αντιστάθμισμα της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να καθιερωθεί κατά κεφαλή αποζημίωση για κάθε αγριοκούνελο που θα θηρεύεται. Η αποζημίωση αυτή θα καταβάλλεται από κρατικά κονδύλια και κάτω από την εποπτεία κρατικών μηχανισμών.
  3. Για την οριστική λύση του προβλήματος, ίσως τη μοναδική λύση, που πιστεύεται ότι θα επιλύσει το πρόβλημα και έχει εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα κατά το παρελθόν σε άλλα κράτη, όπως Αυστραλία, Βέλγιο και Ολλανδία, είναι η ελεγχόμενη από την Πολιτεία χρήση ιού, που προκαλεί τύφλωση ή στείρωση στον πληθυσμό του αγριοκούνελου. Τέλος, οι αγρότες στην επιστολή τους ζητούν από τον κ. Παπανδρέου να τους υποστηρίξει, καθώς όπως τονίζουν «δεν είμαστε κυνηγοί που θέλουμε να κάνουμε το χόμπυ μας εύκολα και με αποδοτικό τρόπο, είμαστε αγρότες με οικολογική συνείδηση, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας, σε έναν τόπο απομονωμένο, άλλα παράλληλα σημαντικό για το ελληνικό κράτος».
  Πηγή- Agronews

    5-2--2010    : Συμμετοχή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης στην AGROTICA 2010

  Συνεχής είναι η παρουσία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης στη Διεθνή Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίου AGROTICA. Φέτος από τις 3 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2010 η συμμετοχή της πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 2, stand 48, όπου ο επισκέπτης του περιπτέρου της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί πλούσιο έντυπο υλικό και να βρει χρήσιμες πληροφορίες για το τεράστιο φιλοπεριβαλλοντικό έργο που παρέχουν οι κυνηγετικές οργανώσεις και να ενημερωθεί για τις δράσεις και το έργο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, για τις προτάσεις που καταθέτει προς την Πολιτεία αλλά και τις συνεργασίες που αναπτύσσει. Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι επιστημονικοί συνεργάτες, το προσωπικό και θηροφύλακες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ παρείχαν ενημέρωση στους επισκέπτες της AGROTICA, οι οποίοι μπορούσαν να συζητήσουν για διάφορα κυνηγετικά και ευρύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα.

    3-2--2010    : Με τι καρδιά και τι ψυχή !

  απλοί Ελληνες πολίτες που έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως κυνηγοί, νιώθουν το τελευταίο διάστημα στιγματισμένοι, προδομένοι και αφημένοι χωρίς ενθάρρυνση απέναντι στις ύβρεις, στις αστήριχτες κατηγορίες και τα σχέδια διαφόρων μηχανισμών. Απ΄ όσο θυμάμαι, στα δικά μου χρόνια, το κυνήγι έχει περάσει αρκετές τρικυμίες και έχει διέλθει ανάμεσα από πολλούς σκοπέλους. Το κυνηγετικό «καράβι» αν και κλυδωνίστηκε κι έγειρε πολλές φορές επικίνδυνα, στο τέλος κατόρθωσε να μείνει όρθιο και να συνεχίσει την πορεία του. Μεγάλη ευθύνη για τη διάσωσή του είχε το «πλήρωμα», απ΄ τον «καπετάνιο» και τους «αξιωματικούς» μέχρι τον τελευταίο «μούτσο», καθώς κατέβαλαν όλοι μαζί προσπάθειες για να υπερνικήσουν τις φουρτούνες. Το ίδιο «καράβι» βρίσκεται ξανά μπροστά σε θύελλες και κανείς από το «πλήρωμα» δεν είναι βέβαιος αν και τούτη τη φορά θα αντέξει, αν θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα. Το πλήρωμα -οι κυνηγοί- αισθάνεται πλέον κουρασμένο, απογοητευμένο και ουσιαστικά απροστάτευτο. Αλλωστε δεν είναι δυνατόν να νιώθεις διαφορετικά όταν αυξάνονται καθημερινά οι μηχανισμοί που σε απεχθάνονται και σε πολεμούν αναγκάζοντάς σε να αναρωτιέσαι μήπως τελικά έχουν δίκιο κι εσύ δεν είσαι τίποτα περισσότερο από αυτό που εκείνοι υπονοούν: ένα απειλητικό «ζιζάνιο» ή κοινωνικό απόβλητο. Διότι κι αν ακόμα πιστέψεις ότι δεν είσαι ό,τι σε κατηγορούν, πώς είναι δυνατόν να αλλάξεις αυτό που εισπράττεις και σου καταρρακώνει την ψυχολογία; Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές απαιτούνται κουράγιο και δύναμη της θέλησης για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και τα ιδανικά για τα οποία πάλεψες τόσα χρόνια. Ομως κάποιος πρέπει να σταθεί πλάι σου, να σε εμψυχώσει και να σε κάνει να πιστέψεις ότι τίποτα δεν είναι χαμένο. Κι αυτόν το σημαντικό ρόλο σε τέτοιες στιγμές τον αναλαμβάνει ο «καπετάνιος» - διότι μόνος του είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κουμαντάρει το καράβι.
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    30-1--2010    : Η παγωμένη οδύσσεια ενός σκύλου
  Σώθηκε από ναυαγοσωστικό αφού είχε ταξιδέψει 120 χιλιόμετρα πάνω σε κομμάτι πάγου

  ΒΑΡΣΟΒΙΑ Αφού ταξίδεψε 120 χιλιόμετρα επάνω σε κομμάτι πάγου που κατέβαινε τον ποταμό Βιστούλα, σώθηκε από πολωνέζικο ναυαγοσωστικό στη Βαλτική, στις εκβολές του ποταμού, 24 χιλιόμετρα ανοιχτά από το Γκντανσκ της Πολωνίας. Ετσι τελείωσε η απίστευτη περιπέτεια ενός σκύλου, μια οδύσσεια στον πάγο, χωρις τροφή, σε θερμοκρασίες-20 βαθμών Κελσίου. Τον είχαν δει για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο στο Γκρουτζιάτζ, στην ενδοχώρα, 100 χλμ. από τον κόλπο του Γκντανσκ, τότε όμως δεν μπόρεσαν να τον σώσουν γιατί ο πάγος ήταν λεπτός και δεν τολμούσαν να περπατήσουν στο ποτάμι. Ο σκύλος ειναι ημίαιμος και ίσως γι΄ αυτό άντεξε. Η διάσωση δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Δώσαμε αγώνα σκληρό. O σκύλος γλιστρούσε και έπεφτε στο νερόαλλά τα κατάφερνε ξανά και ξανά να ανεβαίνει στον πάγο. Κάποια στιγμή τον χάσαμε, βρέθηκε κάτω από το σκάφος, αλλά ως εκ θαύματος αναδύθηκε πάλι στην επιφάνεια» είπε η ναυαγοσώστρια Ναταλία Ντράγκας. Τελικά κατέβασαν μία βάρκα και ένας ναύτης τον άρπαξε από το σβέρκο. Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα: τον τύλιξαν με κουβέρτες, τον ζέσταναν με μασάζ, τον τάισαν και σε λίγο το σκυλάκι τούς έκανε χαρές τρέχοντας πέρα-δώθε στο κατάστρωμα. Εγινε φίλος με όλους και του έδωσαν το όνομα «Μπάλτικ». Ο σκύλος είναι 5-6 ετών και ζυγίζει 20 κιλά. Μάλλον δεν ήταν αδέσποτος γιατί δείχνει εξοικείωση στην παρέα με ανθρώπους. Χθες τέσσερα άτομα ισχυρίστηκαν ότι είναι τα αφεντικά του, αλλά ο σκύλος δεν αντέδρασε όταν τον πλησίασαν ούτε κούνησε την ουρά του. Θα μείνει επάνω στο καράβι που τον έσωσε ώσπου να βρεθεί το πραγματικό αφεντικό.
  Το ΒΗΜΑ 30/1/2010

    25-1--2010    : Λαθροκυνηγός πυροβόλησε και τραυμάτισε θηροφύλακα

  Θηροφύλακας, ο οποίος περιπολούσε χθες βράδυ στην περιοχή Ψυχικού Στρυμόνα Σερρών, δέχθηκε πυροβολισμούς από λαθροκυνηγούς, όταν αυτός τους αντιλήφθηκε και προσπάθησε να τους συλλάβει. Οι λαθροθήρες, ένας 40χρονος και ένας 27χρονος, κυνηγούσαν στο ποτάμι με μηχανοκίνητο πλωτό μέσο, ενώ ένας τρίτος 20χρονος κυνηγούσε από τη στεριά. Δύο θηροφύλακες, οι οποίοι τους αντιλήφθησαν, προσπάθησαν να τους συλλάβουν, όμως οι λαθροκυνηγοί προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη χρησιμοποίησαν βία. Μάλιστα, ο ένας δεν δίστασε να πυροβολήσει και να τραυματίσει στο χέρι το θηροφύλακα. Στη συνέχεια, οι δύο άντρες τράπηκαν σε φυγή και τώρα αναζητούνται για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και αντίσταση κατά της Αρχής. Αντίθετα, συνελήφθη ο 20χρονος, ενώ κατασχέθηκαν μία καραμπίνα, 356 φυσίγγια, δύο ηλεκτρονικές πηγές νυχτερινής σκόπευσης και 18 νεκρές πάπιες.

    21-1--2010    : Κυνηγοί χρησιμοποιούν "πράσινες" σφαίρες.

  Υπό το πρίσμα ότι το κυνήγι μπορεί να γίνει πιο... οικολογικό, στις ΗΠΑ αναπτύσσεται μία εκστρατεία με στόχο την εξάπλωση «πράσινων» σφαιρών. Οι κυνηγοί στρέφονται στη χρήση φυσιγγίων απαλλαγμένων από επιβλαβή τοξικά μέταλλα, όπως το μολύβι. Οι ίδιοι, μαζί με επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους, φέρονται να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του μολυβιού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο περιλαμβάνουν οι συνηθισμένες σφαίρες, θεωρείται επικίνδυνο για το IQ των παιδιών. Υπό το πρίσμα ότι το κυνήγι μπορεί να γίνει πιο... οικολογικό, στις ΗΠΑ αναπτύσσεται μία εκστρατεία με στόχο την εξάπλωση «πράσινων» σφαιρών. Οι κυνηγοί στρέφονται στη χρήση φυσιγγίων απαλλαγμένων από επιβλαβή τοξικά μέταλλα, όπως το μολύβι. Οι ίδιοι, μαζί με επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους, φέρονται να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του μολυβιού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο περιλαμβάνουν οι συνηθισμένες σφαίρες, θεωρείται επικίνδυνο για το IQ των παιδιών. Αμερικανικές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, αναδεικνύουν σε πολιτική προτεραιότητα την εξάλειψη του μολυβιού από τις σφαίρες, θεωρώντας ότι βλάπτει το οικοσύστημα και μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, προσφέρουν κίνητρα, όπως η διανομή κουπονιών για την αγορά φιλικών... προς το περιβάλλον σφαιρών. Ειδικοί διαπιστώνουν αυξημένο ενδιαφέρον των Αμερικανών κυνηγών - οι οποίοι το 2008 ξόδεψαν 1,8 δις δολάρια για φυσίγγια - στις σφαίρες που δεν περιλαμβάνουν τοξικά μέταλλα. Ταυτόχρονα, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι αγνοούν τις σχετικές συστάσεις και επισημαίνουν ότι οι εναλλακτικές σφαίρες είναι πολύ ακριβότερες.

    21-1--2010    : Ασπίδα για την προάσπιση της φύσης και του παραδοσιακού κυνηγιού ΔΚΟΣΕ

  ι πρόσφατες εξελίξεις, που έφεραν το κυνήγι για μια ακόμα φορά σε δυσχερή θέση, διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο δεδομένων τα οποία αποτελούν αιτία προβληματισμού για τα μέλη της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας - Στερεάς Ελλάδος, το διοικητικό συμβούλιο και τους επιστήμονες συνεργάτες της. Τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους-μέλη της επιχείρησε πολλές προσπάθειες που είχαν βασικό στόχο τη βελτίωση υποβαθμισμένων βιοτόπων, ακόμη και σε δύσβατες περιοχές σε μεγάλο υψόμετρο, με σκοπό την καλύτερη διαβίωση και επιβίωση πολλών ειδών - ενδημικών και αποδημητικών της άγριας πανίδας. Σ’ αυτό το πλαίσιο δράσης και σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οι προσπάθειες δεν επικεντρώθηκαν στην προστασία εκείνων των ειδών που εντάσσονται στη θηραματοπανίδα, αλλά και σ’ άλλα είδη που προστατεύονται με αυστηρά μέτρα. Αυτό αποδεικνύει ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις δεν εκπονούν μέτρα προστασίας και διαχείρισης μόνο για εκείνα τα είδη προς τα οποία υπάρχει δεδηλωμένο θηρευτικό ενδιαφέρον, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ιδιοτελής σκοπιμότητα. Η Δ’ ΚΟΣΕ, όπως και οι άλλες κυνηγετικές ομοσπονδίες, οι σύλλογοι και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων κυνηγών, θεωρούν ότι κάθε μέτρο, ενέργεια και βελτιωτική επέμβαση πρέπει να αφορούν το σύνολο των ειδών της άγριας ζωής, καθώς συλλογικά συναποτελούν ένα οικοσύστημα. Σ’ αυτές τις προσπάθειες, που είναι χρονοβόρες και δαπανηρές, υπήρξε όπως πάντα αυτοχρηματοδότηση, εν αντιθέσει με άλλες -μη κυνηγετικές- οργανώσεις, οι οποίες εισπράττουν παχυλές χρηματικές επιδοτήσεις για διάφορες επικαλούμενες μελέτες των οποίων τα αποτελέσματα και η μεθοδολογία διαχειριστικών επεμβάσεων παραμένουν ως στοιχεία άγνωστα, ασαφή ή και ατεκμηρίωτα. Παρ’ όλα αυτά, το πολύτιμο έργο που επιτελείται από την Ομοσπονδία αποσιωπάται από την κρατική μηχανή και προφανώς δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν στις συσκέψεις εκείνες όπου μεθοδεύονται αποφάσεις δυσμενείς για το μέλλον του παραδοσιακού κυνηγιού στην πατρίδα μας. Οπως είναι αυτονόητο, στο άμεσο μέλλον -σ’ ό,τι αφορά στο κυνήγι- η λογική και το δίκαιο ενδέχεται να δοκιμαστούν ίσως με το σκληρότερο τρόπο. Θα απαιτηθούν αγώνες και προσπάθειες από την πλευρά μας για να προστατέψουμε τις θέσεις μας και τα κυνηγετικά κεκτημένα, κάτι το οποίο οφείλουμε να πράξουμε με ομοψυχία και συνοχή. Σε μια εποχή όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο και που τα πάντα αναιρούνται και δοκιμάζονται, όπως συμβαίνει με τα δίκαια αιτήματα της κυνηγετικής οικογένειας, η Δ’ ΚΟΣΕ θα αποτελέσει την ασπίδα για την προάσπιση του φυσικού κεφαλαίου της πατρίδας μας αλλά και του παραδοσιακού κυνηγιού, το οποίο με αγάπη και σεβασμό υπηρετούμε. Και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν ο οποίος θα θελήσει να αμφισβητήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά μας αλλά και τα σπουδαία έργα τα οποία με πολύ μόχθο κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να φέρουμε εις πέρας. Αποφασίσαμε να παλέψουμε για μια φύση αλώβητη, ακέραιη και αειφόρο, προσβάσιμη σε κάθε Ελληνα πολίτη και κατά συνέπεια στους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες-κυνηγούς αποποιούμενοι τη φεουδοποίηση ή αποστείρωσή της.
  Ελέυθερος Τύπος

    21-1--2010    : Ποιοι παίζουν με τη λογική μας

  Οι καιροί στους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε αναμφισβήτητα είναι σκληροί, ισοπεδωτικοί, παράλογοι και ανατρεπτικοί για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Παρ’ όλα αυτά, στον προηγμένο δυτικό κόσμο -συνεπώς και στη χώρα μας-, οι νοοτροπίες που εκφράζουν πολιτικές γρονθοκοπούν καθημερινά την κοινή λογική. Ο απλός πολίτης είναι σήμερα αναγκασμένος να βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις εισπράττοντας την οικονομική ισοπέδωση που περιφέρεται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη σαν απροσδόκητο τσουνάμι. Ο πλουτισμός των ολίγων, η ανακατανομή του πλούτου, η τυχοδιωκτική βολεψιά ορισμένων και η παράλογη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων αποτελούν ένα αντιφατικό φαινόμενο απέναντι σ’ εκείνους που μόνιμα καλούνται να κάνουν παραχωρήσεις, υπομονή και να σφίξουν το ζωνάρι. Στη χώρα μας, τα συγκεκριμένα φαινόμενα είναι ίσως περισσότερο έντονα και εμφανή συγκριτικά με τις άλλες μεγάλες σε έκταση και πληθυσμό ευρωπαϊκές χώρες. Κι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να παραμένουμε απλοί θεατές κακοστημένων παιχνιδιών σε βάρος μας. Οι Ελληνες κυνηγοί -για παράδειγμα- ως πολίτες αυτής της χώρας δέχονται διπλά, τριπλά ή και πολλαπλά πλήγματα από τις αποφάσεις των κρατούντων κατά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο -όπως οι ίδιοι αισθάνονται και δηλώνουν με αποφασιστικότητα-, «ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι». Αρνούνται να υποκύπτουν σε τελεσίδικες σε βάρους τους αποφάσεις, παρακολουθώντας τη λογική του παραλόγου σε όλο της το μεγαλείο. Διότι εκείνοι χώνουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προφέροντας απ’ το υστέρημά τους για τη λήψη μέτρων προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, το επίσημο κράτος μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης χορηγεί με εκατομμύρια ευρώ μη κρατικές οργανώσεις -εκείνες που εκφράζουν την απέχθειά τους για το κυνήγι- για μελέτες οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, έχουν μηδαμινή προτεραιότητα για τη διάσωση του πλανήτη. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία τα τελευταία χρόνια για τη μελέτη του μαυροπετρίτη, του θαλασσοκόρακα και του γλάρου, όπως και τα διάφορα μουσεία φυσικής ιστορίας, η WWF, ο Αρκτούρος κ.λπ. Τα χρήματα των κυνηγών -αρκετά εκατομμύρια ευρώ- ούτε που συζητούνται. Και, βέβαια, την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ασέλγεια στο περιβάλλον από τις βιομηχανίες και τα παιδιά στον Τρίτο Κόσμο λιμοκτονούν και πεθαίνουν καθημερινά κατά χιλιάδες.Θέματα για τα οποία ελάχιστοι μιλούν
  Ελέυθερος Τύπος

    20-1--2010    : Διαμαρτυρία της ΚΟΜΑΘ για τη μη πρόσληψη θηροφυλάκων

  Διαμαρτυρία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για τη μη πρόσληψη θηροφυλάκων στη Δυτική Μακεδονία. Αρνούνται την πρόσληψη νέων ανέργων, των οποίων η μισθοδοσία τους θα γίνεται από τα χρήματα των κυνηγών (όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα). Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους, σχετικά με την άρνηση ορκωμοσίας των ιδιωτικών φυλάκων θήρας από τις δασικές αρχές της Δυτικής Μακεδονίας. Σε μια εποχή όπου η ανεργία μαστίζει τη νεολαία κάποιοι επικαλούμενοι τυπολατρίες της πολύπαθης δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας στερούν ήδη την απασχόληση 4 ατόμων και δυσχεραίνουν την πρόσληψη και άλλων 15 που προγραμματίζουν να προσλάβουν οι κυνηγετικοί Σύλλογοι της περιοχής! Η θέση τους προκαλεί ενημερωτικά καθώς οι ανάγκες φύλαξης της άγριας πανίδας είναι αυξημένες, η δε παρουσία της δημόσιας διοίκησης είναι …από ελάχιστη έως μηδενική. Ζητούμε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να επιλύσει άμεσα το θέμα και καλούμε την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να επιληφθεί της αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας εκ μέρους των περιφερειακών δασικών αρχών

    20-1--2010    : Συνελήφθη ο εμπρηστής που καταδιώκει τον θηροφύλακα Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010, 15:30

  Συνελήφθη, τη Δευτέρα το απόγευμα, ο 52χρονος ύποπτος που κατηγορείται για τον εμπρησμό στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Θηροφυλακής Χίου, την προηγούμενη Κυριακή, έξω από το σπίτι του θηροφύλακα Απόστολου Ταουσανίδη, στον περιφερειακό δρόμο της Χίου. Οι υποψίες των αρμόδιων Αρχών είχαν πέσει εξαρχής στον 52χρονο, αφού, πριν από δύο χρόνια, ο θηροφύλακας στο πλαίσιο ελέγχου δέχθηκε τα πυρά του 52χρονου άνδρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του και την επί σειρά μηνών νοσηλεία του στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου. Αμέσως μετά τη σύλληψή του, ο δράστης ομολόγησε την πράξη του, λέγοντας στους άνδρες της Π.Υ. Χίου ότι περιέλουσε το αυτοκίνητο του θηροφύλακα με βενζίνη και, έπειτα βάζοντας φωτιά ολοκλήρωσε το καταστροφικό του έργο. Αμέσως μετά την ανάκριση οδηγήθηκε ενώπιον της εισαγγελικής αρχής Χίου, όμως αφέθηκε ελεύθερος λόγω του ότι είχε λήξει η διαδικασία του αυτοφώρου.
  Πηγή: tvpatrida.gr

    20-1--2010    : Στο στόχαστρο για τρίτη φορά θηροφύλακας

  Σε εμπρησμό από πρόθεση αποδίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου, την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης, στις 02:35, σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Θηροφυλακής. Το αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Κ. Καραμάνη, στην περιοχή των νερόμυλων, ακριβώς έξω από το σπίτι του θηροφύλακα Απόστολου Ταουσανίδη, ο οποίος και το χρησιμοποιούσε, κάηκε ολοσχερώς. Και η Ασφάλεια της Χίου κάνει λόγω για εμπρησμό, αφού μόνο το τζάμι του οδηγού παραβιάστηκε. Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος θηροφύλακας είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο αγνώστων. Παλαιότερα έχει δεχθεί τα πυρά ενός κυνηγού, την ώρα που πραγματοποιούσε έλεγχο εν ώρα υπηρεσίας, ενώ άγνωστοι πάλι προκάλεσαν δολιοφθορά στα φρένα του αυτοκινήτου του, και ο ίδιος με την οικογένειά του σώθηκαν στο «παραπέντε», αφού το αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό.
  Πηγή: tvpatrida.gr

    20-1--2010    : Συνάντηση με τον Δήμαρχο Υδρούσας Κ Σ ΑΝΔΡΟΥ

  Στις 20 Ιανουαρίου 2010 στις 18:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το δήμαρχo Υδρούσας Άνδρου κύριο Κυριάκο Θωμά στο δημαρχείο Υδρούσας. Ο κύριος Δήμαρχός ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία του συλλόγου μας για τις ενέργειές τις δράσεις και τα προβλήματα του συλλόγου μας και της κυνηγητικής οικογένειας γενικότερα. Κατατεθεί πλήρες φάκελος υπόμνημα δράσεων και πεπραγμένων. Η συνάντηση έλαβε τέλος στις 19:20 περίπου.

    17-1--2010    : Νεκρός βρέθηκε 50χρονος κυνηγός στην Άρτα

  Πνιγμένος βρέθηκε σήμερα στην Άρτα ένας 50χρονος άνδρας, ο οποίος αγνοούνταν από την προηγούμενη Τετάρτη, όταν είχε πάει για κυνήγι. Το πτώμα του άτυχου άνδρα, ο οποίος ήταν κάτοικος Κεραματών Άρτας και πατέρας δύο παιδιών, εντόπισαν στις 10.30π.μ., μέσα στο ποτάμι, στα όρια Ανθοτόπου και Κεραματών, άνδρες της ΕΜΑΚ που είχαν μεταβεί στην περιοχή από τα Γιάννενα, ενώ στις έρευνες συμμετείχε και ομάδα της ΟΠΚΕ από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας. Μαζί με το άνδρα βρέθηκε και το κυνηγετικό του όπλο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για πνιγμό, ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα διευκρινιστούν κατόπιν της νεκροψίας – νεκροτομής που θα διενεργηθεί. Να σημειωθεί ότι, κατά την ημέρα της εξαφάνισης, η ροή στον Άραχθο είχε αυξηθεί απότομα. Σύμφωνα με πληροφορίες,ο 50χρονος δεν ήξερε κολύμπι και πιθανολογείται ότι παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. Για τις ανάγκες των ερευνών χρειάστηκε να διακόψουν προσωρινά τη ροή του ποταμού.
  Πηγή: epirusgate.blogspot.com

    17-1--2010    : Οι Ιρλανδοί ελαφοκυνηγοί «πήραν τ' όπλο» τους για την απαγόρευση

  Την κινητοποίηση μελών και υποστηρικτών του Ward Union Hunt στην Ιρλανδία προκάλεσε ο νόμος που απαγορεύει το κυνήγι ελαφιών με σκυλιά (σε αγέλες ή μεμονωμένα), ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα. Οι κυνηγοί διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή και το υπουργείο Περιβάλλοντος, μαζί με τα κυνηγόσκυλά τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση. Οπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο τεύχος μας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζον Γκόρμλεϊ είχε ανακοινώσει εν μέσω αντιδράσεων το νομοσχέδιο που απαγορεύει το κυνήγι του ελαφιού με σκυλιά, τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ενώ διπλασιάζει τα πρόστιμα για την παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Οι κυνηγοί του κυνηγετικού κλαμπ Ward Union Hunt πνέουν τα μένεα κατά του υπουργού, κατηγορώντας τον ότι λειτουργεί εκδικητικά καθώς είναι οι μόνοι που διαθέτουν άδεια γι' αυτό το κυνήγι. Ο γραμματέας του Ward Union Hunt, Ρόμαν Γκρίφιν, κατηγόρησε τον υπουργό ότι προχώρησε στην απαγόρευση καθώς έχασε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την οποία ζητούσε να μπουν περιορισμοί στο κυνήγι του ελαφιού. Συγκεκριμένα ζητούσε το κυνήγι να περιορίζεται στην ανίχνευση διά της οσμής, αλλά να μην προχωρά στην καταδίωξη του ίδιου του ελαφιού. Κάτι τέτοιο βεβαίως χαρακτηρίστηκε από τους κυνηγούς ως «ποδόσφαιρο χωρίς μπάλα». Οι κυνηγοί πάντως προειδοποίησαν τον Ρεπουμπλικανό πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν ότι αν η απαγόρευση συνεχιστεί, θα πληρώσει το τίμημα στις επόμενες εκλογές.
  Kυνήγι Ελεύθερος Τύπς

    17-1--2010    : ΔΤ Η πρώτη αρκούδα θύμα τροχαίου για το 2010 στα Τρίκαλα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ - ΚΑΛΛΙΣΤΩ

  Αρσενική αρκούδα, 7 ετών και βάρους περίπου 110 κιλών, βρήκε ακαριαίο θάνατο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου, σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό αυτοκίνητο στην περιοχή Ελάτης Τρικάλων. Στο ασυνήθιστο για τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτό τροχαίο, που σημειώθηκε σε δευτερεύον επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα Δ.Δ. Ελάτης και Περτουλίου (περιοχή με μόνιμη παρουσία αρκούδας) με την πόλη των Τρικάλων και σε υψόμετρο 500 μ., ο οδηγός εξαφανίστηκε. Το ζώο εντόπισε σε νυχτερινή περιπολία κλιμάκιο του Α.Τμήματος Πύλης, ενώ στο σημείο έσπευσε επίσης εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Τρικάλων (υπεύθυνος για την Ελεγχόμενη Κυνηγετική περιοχή Κόζιακα-Πύλης) καθώς και οι ομάδες άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής μέχρι να μπορέσει να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη νεκροψία από τον εντεταλμένο κτηνίατρο της νομαρχίας Τρικάλων (κλιμάκιο Δ.Δ. Πύλης) παρουσία της κτηνιάτρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Το πόρισμα υποδεικνύει σοβαρά τραύματα στην περιοχή του στέρνου και της θωρακικής κοιλότητας που προκάλεσαν τον ακαριαίο θάνατο του ζώου καθώς προφανώς ξαφνιάστηκε από τα φώτα του φορτηγού, σηκώθηκε στα δυο του πόδια για να εποπτεύσει το χώρο με αποτέλεσμα να δεχτεί σφοδρό χτύπημα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα από το τροχοφόρο. Το περιστατικό καθώς και το γεγονός ότι βρέθηκαν υπολείμματα τροφής στο στομάχι του ζώου αποδεικνύουν ότι οι αρκούδες δεν έχουν φωλιάσει ακόμη για το χειμέριο ύπνο τους λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν για την εποχή και στις ορεινές περιοχές. Οι έρευνες πεδίου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την κινητικότητα των αρκούδων με μικρότερες μετακινήσεις, σε σχετικά μεγαλύτερα υψόμετρα και κοντά σε περιοχές φωλιάσματος. Στην περιοχή του ν. Τρικάλων, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μάλιστα υλοποιεί διεθνές ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-Nature σε συνεργασία με Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία, με κύριο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα. Οι αρκούδες στην Ελλάδα, υπόκεινται σε σοβαρή διαταραχή του βιολογικού τους κύκλου λόγω των κλιματικών αλλαγών και συνεχίζουν να εκτίθενται σε ανθρωπογενείς απειλές κάθε είδους, συνθήκες που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό του είδους στη χώρα μας, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες επιβίωσής του. Ευελπιστούμε στην έλευση του χειμώνα έστω και με καθυστέρηση προκειμένου το ανώτερο θηλαστικό των ελληνικών δασών, η καφέ αρκούδα να φωλιάσει και να αναπαραχθεί φυσιολογικά. Τέλος, επισημαίνουμε την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων (σήμανση και τοποθέτηση ειδικών φραχτών) για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων στις περιοχές που αποτελούν βιότοπο της αρκούδας αλλά και την υιοθέτηση υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς από τους διερχόμενους οδηγούς. Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693 Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ» 2310252530 και 6972-694147

    16-1--2010    : Καλό το παραμύθι αλλά…

  Εχει καταντήσει βαρετό και επικίνδυνο ρετρό η υπόθεση του κυνηγιού τα τελευταία χρόνια με τη δραστηριότητα να αμφισβητείται, τους κυνηγούς να ταλαιπωρούνται και να διασύρονται αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις να προσπαθούν κάθε χρόνο να επιβιώσουν ανάμεσα σε κακοστημένα παιχνίδια, αστεία παζάρια και υπουργικές αποφάσεις που εύκολα αναιρούνται. Η άσκηση του παραδοσιακού κυνηγίου στη χώρα μας, αν μη τι άλλο, έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο πολιτικών συναλλαγών, μυστικών μεθοδεύσεων και άκαρπων συμφωνιών πρόσκαιρου χαρακτήρα. Τριακόσιες χιλιάδες Ελληνες πολίτες και οι οικογένειές τους, χιλιάδες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, βιώνουν κάθε χρόνο την ίδια θεατρική παράσταση με τους ίδιους βασικούς πρωταγωνιστές παρατεταγμένους σ΄ ένα σαθρό σκηνικό κι αυτοί από κάτω, καθαναγκασμένοι θεατές, υποχρεώνονται στο τέλος να χειροκροτήσουν το «αίσιο τέλος». Ενα φινάλε που αναδεικνύει πάντα ήρωες τους πρωταγωνιστές σε ένα κακοπαιγμένο μονόπρακτο που θυμίζει μία παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας που την έφαγε ο κακός λύκος, αλλά στο τέλος την έσωσε ο καλοκάγαθος ξυλοκόπος. Κυνηγοί και επιχειρηματίες βίωσαν φέτος μια σκληρότερη εκδοχή του ίδιου μονόπρακτου, εκφράζοντας την απέχθεια και την οργή τους σε πρωταγωνιστές «θιασάρχες» και «θεατρώνες», απειλώντας να πάρουν φεύγοντας μαζί τους ακόμα και το ταμείο. Καθώς φαίνεται, οι καιροί αλλάζουν, οι «κουτοί» πονηρεύουν, οι «κοιμισμένοι» αρχίζουν να ξυπνούν και το κλίμα γίνεται αρκετά επικίνδυνο για εκείνους που θεωρούν την κυνηγετική οικογένεια «αποβλακωμένο κοπάδι».
  Kυνήγι Ελεύθερος Τύπς

    14-1--2010    : Ενημέρωση των σπουδαστών Ειδικός Δασικής Προστασίας στα γραφεία της ΣΤ ΚΟΜΑΘ

  Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στα γραφεία της Ομοσπονδίας έγινε ενημέρωση/εκπαίδευση των σπουδαστών του Δημόσιου ΙΕΚ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Ειδικής Δασικής Προστασίας. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης αποδέχτηκε αίτημα του Τμήματος Ειδικής Δασικής Προστασίας, ώστε να γίνει ενημέρωση των σπουδαστών από Δασολόγους - Θηραματολόγους της Ομοσπονδίας, πάνω σε ζητήματα διαχείρισης της άγριας πανίδας και του έργου των κυνηγετικών οργανώσεων της Ελλάδας. Στους σπουδαστές χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΣΤ' ΚΟΜΑΘ κ. Ιωάννης Πολυχρόνης, ενώ εισηγήσεις σε μορφή παρουσίασης power point έκαναν: - Ο κ. Κυριάκος Σκορδάς, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Διευθυντής Υποστήριξης της ΣΤ' ΚΟΜΑΘ, με θέμα τη συμβολή της θήρας στην περιφερειακή ανάπττυξη - Ο κ. Χρήστος Σώκος, Δασολόγος - Θηραματολόγος, Επ. Συνεργάτης της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ, με θέμα μέτρα διαχείρισης της άγριας πανίδας, Η δράση αυτή είναι ενταγμένη στο γενικό πλαίσιο ενημέρωσης σπουδαστών και φοιτητών, που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια η ΣΤ' ΚΟΜΑΘ, παράλληλα με τις ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία.

    4-1--2010    : Κυνηγοί Μαινάλου - γιορτή για τον κάπρο ...

  Πραγματοποιήθηκε στο Μαίναλο η κοπή της πίττας παρέας κυνηγών αγριόχοιρου, που ανήκουν στον κυνηγετικό σύλλογο Τρίπολης. Η συγκεκριμένη παρέα όπως μάθαμε, κυνηγά χρόνια στο Μαίναλο και θέλησε με τον τρόπο αυτό να γιορτάσει την χρονιά που έκλεισε για το κυνήγι του κάπρου στην Πελοπόννησο. Η υπαίθρια εκδήλωση ήταν επιτυχής και για ένα ακόμα λόγο, δεν παραβρέθηκαν σε αυτήν και «επίσημοι» και γλύτωσε ο κόσμος και τα παχιά λόγια που εκφέρουν αυτοί όταν βρεθούν με κόσμο. Όσοι μίλησαν – και ήσαν λιτοί στο λόγο τους, ήσαν κυνηγοί της παρέας. Μίλησε για λίγο και ο πρόεδρος του Κ.Σ Τρίπολης κ. Ρουμελιώτης. Ας σημειωθεί ότι στην Αρκαδία οι κυνηγετικοί σύλλογοι Τρίπολης και Μεγαλόπολης επιτελούν σπουδαίο έργο εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, άλλοι σύλλογοι, όπως για παράδειγμα αυτός της Δημητσάνας, είναι ανύπαρκτοι και μόνο για να κατέχουν τη σφραγίδα.
  ΠΗΓΗ : http://artozinos.blogspot.com

    4-1--2010    : Οικολογικό κυνήγι πάπιας

  Αν έχετε οικολογικές ανησυχίες, αλλά παρ' όλα αυτά θέλετε να ζήσετε για λίγο με το ένστικτο του κυνηγού, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι η τεχνολογία έκανε πάλι το θαύμα της. Στο πλαίσιο της έκθεσης CES που διεξάγεται στο Λας Βέγκας, παρουσιάστηκε ένα νέο παιχνίδι για μεγάλα παιδιά. Ο Duck Hunter δίνει τη δυνατότητα για ανώδυνο κυνήγι πάπιας. Το σύστημα αποτελείται από τη χαρούμενη πάπια κι ένα πιστόλι που λειτουργεί με υπέρυθρες. Τα πράγματα είναι απλά. Αφήνετε την πάπια να πετάξει και προσπαθείτε να την πετύχετε με το φονικό όπλο σας. Το πιστόλι λειτουργεί με μπαταρίες ΑΑ και χρησιμεύει και ως φορτιστής της πάπιας. Η εποχή του κυνηγιού μόλις ξεκίνησε...

    3-1--2010    : Η Σουηδία κυνηγά τους «υπεράριθμους» λύκους της μετά από 45 χρόνια

  Το πρώτο κυνήγι λύκων μετά από 45 χρόνια αρχίζει στη Σουηδία μετά από σχετική απόφαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του αριθμού του είδους. Έντονη η αντίδραση του σουηδικού Συλλόγου Προστασίας της Φύσης που προσφεύγει στην Κομισιόν. Στο κυνήγι αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 10.000 κυνηγοί. Εκτιμάται ότι στη Σουηδία υπάρχουν σήμερα 180-220 λύκοι και η κρατική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας αναφέρει ότι μπορεί να χτυπηθούν οι 27. Οι κυνηγοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα που θα τους εμποδίσουν να υπερβούν αυτό τον αριθμό. «Υπάρχουν κανονισμοί, οι κυνηγοί πρέπει να ελέγχουν τις ποσοστώσεις κάθε μία ώρα» λέει στο Radio Sweden μέλος της Ένωσης Κυνηγών. Ωστόσο, ο Σουηδικός Σύλλογος Προστασίας της Φύσης καταγγέλλει την απόφαση για τον εξισορροπητικό αποδεκατισμό, τονίζοντας ότι αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς ο πληθυσμός των λύκων στη χώρα δεν έχει φθάσει σε υγιές επίπεδο. Επίσημη διαμαρτυρία πρόκειται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κυνήγι αρχίζει στις 2 Ιανουαρίου και θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την περίοδο του ζευγαρώματος στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι λύκοι κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι να αφανιστούν στη βόρεια Σκανδιναβία έως ότου επιβλήθηκε απαγόρευση τη δεκαετία του '70. Η Σουηδία και η Νορβηγία συνεργάστηκαν μετέπειτα για την επανεισαγωγή του είδους στα δάση κατά μήκος των συνόρων τους. Και όταν η Νορβηγία εξόντωσε λύκους το 2001 λέγοντας ότι ήταν υπεράριθμοι, η Σουηδία υπέβαλε διαμαρτυρία. Ωστόσο, η σουηδική Βουλή αποφάσισε πρόσφατα ότι ο αριθμός των λύκων στη χώρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά στο μέγιστο τους 210, επισημαίνει το BBC.

    2-1-2010    : Ω Ρ Ι Ω Ν " Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ

  Ενέργειες κατά της Κυνηγετικής Οικογένειας
  Αξιότιμοι κύριοι/ες,
  Εμείς οι κυνηγοί-μέλη του ΩΡΙΩΝΑ, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή δύο ενέργειες που πλήττουν άμεσα την πατροπαράδοτη κυνηγετική δραστηριότητα και κουλτούρα. Αυτές οι ενέργειες είναι:
  α) Η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδας, αίτησης ακυρώσεως κατά της ρυθμιστικής απόφασης θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2009?2010.
  β) Η κατάθεση στο ΣτΕ από τις Πανελλήνιες Ενώσεις Δασολόγων και Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων αίτησης ακυρώσεως κατά της Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει τα καθήκοντα και τη λειτουργία των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων.
  Πριν προχωρήσουμε στην ουσία του θέματος, επιτρέψτε μας να σας δώσουμε το στίγμα του συλλόγου μας. Ο σύλλογος "ΩΡΙΩΝ-ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ" ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα και είναι αναγνωρισμένο σωματείο κατά τις διατάξεις του αστικού κώδικα. Τα μέλη του είμαστε κυνηγοί από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας που γνωριστήκαμε και επικοινωνούμε κυρίως μέσω του διαδικτύου. Κύριος σκοπός μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα η διαφύλαξη της υπαίθρου και του κυνηγίου. Στην ιστοσελίδα μας (www.orion.net.gr) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους σκοπούς, το καταστατικό και τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές μας.
  Σας είναι βεβαίως γνωστό το σημαντικό έργο που επιτελούν οι κυνηγοί, ατομικά αλλά και μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων, για την προστασία της υπαίθρου. Έργο που γίνεται αποκλειστικά από ιδίους πόρους των κυνηγών χωρίς οποιαδήποτε εθνική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση.
  Το σώμα της Θηροφυλακής αποτελούμενο από 300 θηροφύλακες πλήρως εξοπλισμένους, με τετρακίνητα οχήματα που περιπολούν νυχθημερόν στην Ελληνική ύπαιθρο, οργανώθηκε και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς. Εκατοντάδες χιλιάδες έλεγχοι διενεργήθηκαν και μερικές χιλιάδες μηνύσεις υποβλήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια από τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων για πληθώρα αδικημάτων κατά της φύσης.
  Πολλές εγκαταλειμμένες ορεινές εκτάσεις καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα με τη φροντίδα των κυνηγών για την παροχή τροφής και κάλυψης στην άγρια πανίδα. Δεκάδες χιλιάδες θηράματα εκτρέφονται και απελευθερώνονται ετησίως για να αναπληρώσουν τις όποιες απώλειες προκαλούν οι κυνηγοί αλλά και οι υπόλοιποι φυσικοί θηρευτές. Ποτίστρες κατασκευάζονται σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία και πολλοί τόνοι ζωοτροφών διανέμονται για την επιβίωση των θηραμάτων στις παρατεταμένες κακοκαιρίες. Και πολλές άλλες δράσεις για την προστασία της υπαίθρου, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε στις ιστοσελίδες των κυνηγετικών οργανώσεων.
  Η κυνηγετική δραστηριότητα είναι τρόπος ζωής, υπεράνω κομμάτων και πολιτικών πεποιθήσεων, για περίπου 250.000 Έλληνες πολίτες. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι εμείς οι κυνηγοί και οι ψαράδες που βιώνουμε τη φύση, αυτονόητα επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για ένα υγιές περιβάλλον σε αρμονία με τις παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα σε αυτό. Το κυνήγι, το ψάρεμα, η συλλογή χόρτων, μανιταριών, σαλιγκαριών, η μελισσοκομία και τόσες άλλες φυσικές δραστηριότητες είναι απόλυτα συμβατές με την αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Γύρω από το κυνήγι και το ψάρεμα αναπτύσσεται μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις με αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων έχουν αποκλειστικό αντικείμενο τα είδη κυνηγίου και αλιείας. Πολλές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, (καταλύματα, καφενεία, ταβέρνες, βενζινάδικα κλπ), στα πιο απομακρυσμένα και άγνωστα χωριά της Ελληνικής επαρχίας, κατά τους χειμερινούς μήνες της πλήρους εγκατάλειψης, στηρίζουν την οικονομική τους επιβίωση στους κυνηγούς.
  Στις μέρες μας, παραγνωρίζεται συστηματικά η συμβολή των κυνηγών στην προστασία της φύσης και αποσιωπούνται τα οφέλη του κυνηγίου, για το φυσικό περιβάλλον, για τους ίδιους τους κυνηγούς και τις οικογένειές μας, αλλά και για όσους εμπλέκονται οικονομικά, άμεσα ή έμμεσα με το κυνήγι. Αντίθετα, παρατηρείται μια εντελώς παράδοξη προσπάθεια δαιμονοποίησης του κυνηγίου. Η απαγόρευση του κυνηγίου είναι το πρώτο (και δυστυχώς το μοναδικό) μέτρο που λαμβάνεται στις λεγόμενες προστατευόμενες περιοχές. Εκδιώκονται οι νόμιμοι κυνηγοί και συνήθως αναλαμβάνουν δράση οι καταπατητές, οι εκχερσώσεις, η παράνομη οικοδόμηση, η παράνομη υλοτομία, η παράνομη βόσκηση, η απόθεση σκουπιδιών, η εγκατάλειψη...
  Αποτελεί μέγα ερωτηματικό το γεγονός ότι οι διάφορες «οικολογικές» Μ.Κ.Ο, που χρηματοδοτούνται γενναία από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, έχουν αναγορευτεί ως οι μοναδικοί συνομιλητές στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ, από την άλλη πλευρά, αγνοούνται παντελώς οι κυνηγετικές οργανώσεις με το τεράστιο και αναγνωρισμένο έργο τους που εκπροσωπούν 250.000 Έλληνες πολίτες. Αξιότιμοι κύριοι,
  Πιστεύουμε ότι γνωρίζετε πλέον την πραγματικότητα και τα τεκταινόμενα εις βάρος του κυνηγίου. Αυτές τις ημέρες εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της κυνηγετικής δραστηριότητας. Η Πολιτεία θα κληθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργήσει μια απόφαση για τυχόν διακοπή του κυνηγίου.
  Ως εκπρόσωποι όλων των Ελλήνων, και των κυνηγών βεβαίως, καλείστε να πάρετε θέση, υπέρ ή κατά, ενός μεγάλου και πολύ σημαντικού κοινωνικού συνόλου που ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με την κυνηγετική δραστηριότητα. Σε αυτές τις στιγμές η μή θέση εκλαμβάνεται ως αδιαφορία - αρνητική στάση. Όλοι εμείς οι 250.000 Έλληνες κυνηγοί περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση υπέρ του Κυνηγίου, έτσι όπως παραδοσιακά έχει οργανωθεί και βιώνεται μέχρι σήμερα, στην Πατρίδα μας και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
  Για τον Ωρίωνα, με εκτίμηση O Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας Δημήτρης Χριστοδουλάκης Νίκος Παπαϊωάννου

    1-1-2010    : ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ :

  To Κυνήγι στην Ελλάδα και όχι μόνο εύχεται σ όλους τούς συναδέλφους και τις οικογένειες τους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία !

Top

© Giorgio Peppas
E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster