Welcome in Greece Welcome in Greece

 
ΑρχικήInitial Back


       

O ΜΟΝΟΒΟΛΟΣ 2007 !

Γρήγορα νέα, ειδήσεις , αξιοπερίεργα , ανέκδοτα, αστεία που αφορούν εμάς τους κυνηγούς και όχι μόνο !!

  Μονόβολος 2006    Μονόβολος 2005    Μονόβολος 2004    Μονόβολος 2003       3-12-2007    : ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της «Ζωοφιλικής Οικολογικής Ενωσης Ελλάδος» από την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. :
  Η αίτηση της οργάνωσης επρόκειτο να συζητηθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο Ε τμήμα του ΣτΕ και η προσφυγή της ήταν πλέον εναντίον και των δύο ρυθμιστικών αποφάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη φετινή κυνηγετική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η απόφαση της παραίτησης της οικολογικής οργάνωσης από την προσφυγή που είχε καταθέτει, οφείλεται στο ότι έγινε γνωστό ότι ο εισηγητής του ΣτΕ είχε ήδη κρίνει ως ικανοποιητική τη δεύτερη ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι που υπέγραφε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Κιλτίδης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφαινόμενη τάση ήταν πως αν γινόταν η δίκη, το ΣτΕ θα δικαίωνε τη νέα ρυθμιστική απόφαση, όσο και τις παρεμβάσεις που είχε κάνει στο δικαστήριο ως διάδικος η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

    3-11-2007    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος ανακοινώνει ότι με την ονομαζόμενη «Ελληνική Κυνηγετική, Αλιευτική και Σκοπευτική Ομοσπονδία Η.Π.Α. για τη διατήρηση του περιβάλλοντος», οργάνωση της οποίας προεδρεύει ο Στ. Μανής, η Κ.Σ.Ε. δεν έχει καμία, απολύτως καμία, επαφή και συνεργασία για οποιοδήποτε θέμα. Ο ισχυρισμός εκ μέρους της παραπάνω Ε.Κ.Α.Σ.Ο. ΗΠΑ περί συνεργασίας με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος αποτελεί, κατά συνέπεια, ανυπόστατο και ψευδέστατο ισχυρισμό. Προειδοποιούμε ότι ψευδείς και ανυπόστατοι ισχυρισμοί αυτού του είδους, αν συνεχιστούν ή λάβουν περαιτέρω έκταση θα μας αναγκάσουν να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη.

    31-10-2007    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Συνάντηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κιλτίδη
  Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κιλτίδη Κωνσταντίνο, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τα ζητήματα της θήρας. Η συνάντηση έγινε στο Κιλκίς, ιδιαίτερη πατρίδα του Υφυπουργού και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης κ. Ι. Πολυχρονης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Δέλλιος, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Α. Ταγκαλίδης και ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας του Κιλκίς κ. Ι. Κουρτέσογλου. Ενημερώθηκε διεξοδικά ο κ. Υφυπουργός για τις ποικίλες φιλοπεριβαλλοντικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί η ΣΤ' ΚΟΜΑΘ, ενώ συζητήθηκαν και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τις κυνηγετικές οργανώσεις και τους Έλληνες κυνηγούς. Παράλληλα τονίσθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας των κυνηγετικών οργανώσεων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των υπηρεσιών του, με στόχο την πιο αποτελεσματική προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος.

    25-9-2007    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Σε εγρήγορση βρίσκονται (όπως πάντα άλλωστε) οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου
  Σε εγρήγορση βρίσκονται (όπως πάντα άλλωστε) οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται και από τις πιστοποιήσεις παραβάσεων των Νόμων περί θήρας που προέβησαν κατά το τελευταίο τριήμερο. Πιο συγκεκριμένα βεβαιώθηκαν παραβάσεις στις περιοχές ευθύνης των εξής Κυνηγετικών Συλλόγων: Εντός των ορίων του Κ.Σ. Πατρών, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πατρών και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, βρέθηκαν δύο άτομα να θηρεύουν παράνομα εντός Καταφυγίου Άγριας Ζωής, εκ των οποίων το ένα άτομο στερείτο άδειας θήρας. Επίσης ευρέθησαν άλλα δύο άτομα να κυνηγούν παράνομα χωρίς την απαραίτητη άδεια θήρας. Εντός των ορίων του Κ.Σ. Καλαβρύτων συνελήφθησαν τέσσερα άτομα να έχουν θηρεύσει πέρδικες παράνομα, αφού το κυνήγι της πέρδικας ξεκινά 3-10-07. Επίσης το βράδυ της 23-9-07 ασυνείδητος τυφεκιοφόρος πυροβόλησε και σκότωσε αγριογούρουνο αλλά επειδή οι Θηροφύλακες τον αντελήφθησαν, παράτησε την λεία του και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Ακολούθησε την άλλη μέρα εκποίηση του κατασχεθέντος θηράματος. Εντός των ορίων του Κ.Σ. Τρίπολης και σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τριπόλεως συνελήφθησαν τρία άτομα να έχουν θηρεύσει πέρδικες παράνομα καθώς επίσης σε άλλη περίπτωση έγινε κατάσχεση ηχομιμητικών συσκευών. Στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 16 ηχομιμητικές συσκευές οι οποίες είχαν τοποθετηθεί από τους γνωστούς-άγνωστους άνανδρους κασετοφονιάδες. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες, που εκτός των κατασχέσεων των πειστηρίων (όπλα, θηράματα κ.τ.λ.), σε κάποιες των περιπτώσεων έφταναν μέχρι και στην διαδικασία του αυτοφώρου!!!

    10-9-2007    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης πυροβολήθηκε από λαθροθήρα στην περιοχή του Νέστου
  Ο Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) κ. Κατσένιος με έδρα εργασία τη Χρυσούπολη κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, μαζί με τον θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Χρυσούπολης στην περιοχή του Νέστου διαπίστωσαν ένα άτομο να προβαίνει σε παράνομη θήρα υδροβίων. Στην προσπάθεια ελέγχου του ο οπλοφόρος πυροβόλησε εναντίον τους και τράπηκε σε φυγή. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Δικαιοσύνη. Η Κυνηγετική Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το περιστατικό αυτό, δηλώνει πως θα είναι πάντα συμπαραστάτης στους υπαλλήλους της και θα εντείνει τις προσπάθειες της για την αποτελεσματική φύλαξη της άγριας πανίδας.

    2-9-2007    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Άμεση κινητοποίηση της ΚΟΜΑΘ για την πυροπροστασία των δασών
  Κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο ενεργός και ουσιαστική ήταν η συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Σε πρώτη φάση διέθεσαν το υπαλληλικό προσωπικό τους και τον εξοπλισμό τους (τετρακίνητα οχήματα, κ.ά) για συνεχείς περιπολίες, ενώ επίσης κατήρτισαν καταλόγους εθελοντών κυνηγών, οι οποίοι συμμετείχαν σε αρκετές περιπτώσεις, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και όλοι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι του νομού Θεσσαλονίκης τόνισαν τη διάθεση τους για ακόμα πιο ουσιαστική συμβολή. Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες Νομαρχίες, όπου η ενεργός συμμετοχή των κατά τόπους Κυνηγετικών Συλλόγων αποδεικνύουν έμπρακτα τη δύναμη του εθελοντισμού από τους κυνηγούς Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης καλεί τον κάθε κυνηγό να είναι σε εγρήγορση, να επανδρώσει τις εθελοντικές ομάδες των Κυνηγετικών Συλλόγων, ενώ παράλληλα κατά την άσκηση της δραστηριότητάς του να ειδοποιήσει άμεσα τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που εντοπίσει εστία πυρκαγιάς ή απόπειρα εμπρησμού.

    30-8-2007    : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Απαγόρευση της θήρας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές & των περιμετρικών ζωνών
  Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος απέστειλε σήμερα - ως εξαιρετικώς επείγον - έγγραφο με το οποίο υπενθυμίζεται η εντολή που εδόθη προ εβδομάδας, στις Διευθύνσεις Δασών των Περιφερειών, λόγω αρμοδιότητάς τους, για την απαγόρευση της Θήρας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και των περιμετρικών ζωνών. Το μέγεθος των περιμετρικών ζωνών εκτιμάται από τις Δασικές Υπηρεσίες με ευδιάκριτα όρια.

    29-8-2007    : ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ :
    2-8-2007    : ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ KOH - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Ο Κυνοφιλικός Όμιλος Ηρακλείου (ΚΟΗ), διοργανώνει την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) στις Γούβες Ηρακλείου, την 3η Έκθεση Μορφολογίας Σκύλων με απονομή CAC-CACIB & αναγνώριση για τις φυλές που ορίζει ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος ΚΟΕ.
  Οι Κριτές της έκθεσης είναι οι παρακάτω : κα Δεκαριστου Μαριονκα, κος Ντούλος Διονύσιος, κος Kuplyauskas Evgeny( Ρωσία), κος Adinolfi Enrico (Ιταλία) και ο κος Weber Bernd (Γερμανία SV).
  Το πρόγραμμα και η δήλωση συμμετοχής υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του ομίλου www.KOH.gr
  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του ομίλου 2810-211003 & fax 2810-211004 και στο e-mail info@koh.gr Λήξη συμμετοχών 10 Αυγούστου 2007.

    31-7-2007    : ΑΓΟΡΙ 11 ΧΡΟΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ:
  Σε κυνήγι με τον πατέρα του το αγόρι 11 χρονών από την Αλαμπάμα ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπο με αυτό το τεράστιο αγριόχοιρο , το παιδί δεν τα έχασε αλλά με το περίστροφο κάλιμπρο 50 τον πυροβόλησε οκτώ φορέα και τελικά τον κατέβαλε ! Ο αγριόχοιρος ήταν μακρύς εννέα πόδια και ζύγιζε 1.051 λίβρες . Η φωτογραφία τα λέει όλα .

    30-7-2007    : ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΚΛΙΠΑΚΙΑ :    20-6-2007    : Ζ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & Ν. ΣΠΟΡΑΔΩΝ -ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ :

  Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και το περιοδικό '' Κυνηγεσία & Κυνοφιλία'' διοργανώνουν την Κυριακή 24 Ιουνίου 2007 στο ξενοδοχείο '' Grecotel Imperial '' και ώρα 10.30 πμ κυνοφιλικό σεμινάριο κυνηγετικού ενδιαφέροντος με θέμα τους Ιχνηλάτες – λαγόσκυλα & γουρουνόσκυλα. Ομιλητές θα είναι ο κ. Gino Tacca , Διεθνής κριτής σε κυνοφιλικούς αγώνες ιχνηλατών σε λαγό και ο κ. Angelo Ticocci Πρόεδρος Κριτών Ιταλικών ιχνηλατών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν διπλώματα συμμετοχής.

    19-6-2007    : Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ :
  Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου απελευθέρωσε την βαρβακίνα και το κιρκινέζι που φιλοξενούσε, πίσω στο Φυσικό τους Περιβάλλον
  Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι την Τετάρτη 13/6/2007 προέβη στην απελευθέρωση των προστατευόμενων ειδών που φιλοξενούσε το τελευταίο διάστημα στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου θηραμάτων της. Μία βαρβακίνα και ένα κιρκινέζι επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον ύστερα από την πλήρη ανάρρωσή τους και ανάκτηση των δυνάμεών τους. Τα προστατευόμενα είδη είχαν βρεθεί από συναδέλφους κυνηγούς ανήμπορα να πετάξουν, η βαρβακίνα λόγω τροφικής δηλητηρίασης και το κιρκινέζι λόγω χτυπήματος κατά την προσπάθειά εξασφάλισης της τροφής του. Αμέσως μετά τον εντοπισμό τους και την παροχή των πρώτων βοηθειών, τους χορηγήθηκε η συνιστάμενη φαρμακευτική αγωγή από τους συνεργαζόμενους με την Γ΄ Κ.Ο.Π. κτηνιάτρους, ενώ με την αμέριστη φροντίδα των υπαλλήλων του εκτροφείου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου οι οποίοι κυριολεκτικά υιοθέτησαν τα άγρια πτηνά, εκείνα κατάφεραν να επανέλθουν στην πρότερη καλή τους φυσική κατάσταση. Η επαναφορά τους στο φυσικό περιβάλλον ήταν κάτι το ανεπανάληπτο και πολύ ευχάριστο γεγονός για όλους τους παρευρισκόμενους. Σημειωτέο δε ότι είναι η τρίτη φορά φέτος που η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου προέβη σε ανάλογη απελευθέρωση. Η Γ΄ Κ.Ο.Π. έχει δημιουργήσει ειδικές εγκαταστάσεις στο εκτροφείο της για τέτοιου είδους περιπτώσεις και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται ένας μπούφος καθώς και τέσσερα μικρά αγριογούρουνα τα οποία βρέθηκαν δίπλα στην νεκρή από άγνωστη αιτία μητέρα τους Η προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα είναι υπόθεση όλων μας. Ειδικότερα για την κυνηγετική οικογένεια θεωρούμε ότι είναι χρέος μας, από την στιγμή που βρισκόμαστε νυχθημερόν στο φυσικό περιβάλλον να παρέχουμε ιπποτικά την βοήθειά μας σε όσα είδη της άγριας πανίδας μας, χρήζουν την συμπαράστασή μας, ιδιαίτερα δε για τα προστατευόμενα.

    5-6-2007    : ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩ :

  Έδρα: Αριστοτέλους 32 (κτίριο Ε.Κ.Θ. 4ος όροφος, γραφείο 6)
  Τ.Κ. 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
  Fax.: 2310 757 086. Ε-mail: Pothko@yahoo.gr

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΦΥΛΑΚΩΝ ΘΗΡΑΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακινώσουμε πως συστάθηκε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων με την επωνυμία Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων (Π.Ο.ΘΗ.Κ.Ο.) και έδρα την Θεσσαλονίκη.
  Το Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία που προέκυψε μετά από τις αρχαιρεσίες έχει ως εξής:

  Έδρα
  Πρόεδρος Ιωάννης Ρετζέπης Θεσσαλονίκη
  Αντιπρόεδρος Νεκτάριος Γκουλιούμης Παραμυθιά
  Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Τριανταφυλλίδης Πτολεμαΐδα
  Ταμίας Δημήτριος Μαλαματίδης Γιαννιτσά
  Έφορος Οργανωτικού Ιωάννης Σιψής Νέα Μουδανιά
  Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Άγγελος Μαρέτης Μαργαρίτη
  Μέλος Σωκράτης Τσάνης Ηγουμενίτσα

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία δημιουργήθηκε για να συμβάλλει μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία στην αναβάθμιση και εξύψωση της θέσης των φυλάκων θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων όπως και του θεσμού γενικότερα έξω από τα στενά όρια της Ομοσπονδίας. Με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση της θηρευτικής δραστηριότητας στο πλαίσιο που θέτουν οι κυνηγετικές οργανώσεις και η Πολιτεία.
  Στόχος είναι να γίνει κατανοητή η ανάγκη και να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την επίλυση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων του κλάδου όπως για παράδειγμα:

   · Η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που λείπει σήμερα με αποτέλεσμα ο μισθός των φυλάκων θήρας να είναι από τους κατώτερους των εργαζομένων της χώρας (ισοδυναμεί με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη) χωρίς να αναγνωρίζεται κανένα επιπλέον προσόν ή τίτλο π.χ. πτυχίο Δασοπόνου ΤΕ. ή Δασολόγου ΠΕ κλπ..
   · Η ουσιαστική αναγνώριση του κλάδου από την Πολιτεία για την αξιοποίηση της αποκτηθείσας εμπειρίας στις προσλήψεις του δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ. Επισημαίνεται πως αυτή τη στιγμή με τον τρόπο τον οποίο έχει καθορισθεί το προσοντολόγιο των σχετικών κλάδων (π.χ. δασοφυλάκων της δασικής υπηρεσίας) η προϋπηρεσία στην ειδικότητα του φύλακα θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, που ισοδυναμεί με την ειδικότητα του δασοφύλακα του δημοσίου, ουσιαστικά αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως άχρηστη ή μη αναγκαία.
   · Γενικότερα όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα βοηθήσουν τους φύλακες θήρας να αντεπεξέλθουν περισσότερο αποτελεσματικά στο έργο που τους έχει ανατεθεί προς όφελος της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχειας της κυνηγετικής δραστηριότητας και της εξυπηρέτησης του Έλληνα κυνηγού.


    5-6-2007    : Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση
  : Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3-6-2007 στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ στην Πάτρα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της  Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου. Στην Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Συλλόγων όλης της Πελοποννήσου και των νήσων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης
  Επίσης παρέστη ο Διευθυντής Δασών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κύριος Μόρφης Χρήστος ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας ενώ παράλληλα εξείρε τον πολύπλευρο ρόλο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας που συνίσταται στην καθοριστική συμβολή της στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και μέσα σε παραγωγικό κλίμα έγινε ομόφωνα έγκριση του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού του έτους 2006, αναλύθηκαν διάφορα επιστημονικά θέματα και συζητήθηκαν θέματα φιλοθηραματικής πολιτικής εν' όψη της νέας ρυθμιστικής 2007-2008.
  Ειδικότερη αναφορά έγινε στην ίδρυση της Κυνηγετικής Ακαδημίας Πελοποννήσου η οποία αποτελεί πρωτοποριακό θεσμό στα κυνηγετικά δρώμενα με αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα για τον κυνηγό και το θήραμα. Στόχος της Κυνηγετικής Ακαδημίας είναι η κυνηγετική και περιβαλλοντική εκπαίδευση των Νέων Κυνηγών μέσα από την Θεωρητική κατάρτιση και την Πρακτική άσκηση και συνάμα η εισαγωγή των Νέων Κυνηγών στην Ελληνική κυνηγετική φιλοσοφία και παράδοση. Η απόκτηση από τον Νέο Κυνηγό των απαραίτητων πληροφοριών που αφορούν το κυνήγι και την συνύπαρξή του με το θήραμα και την άγρια πανίδα γενικότερα, η ανάδειξη της κριτικής του ικανότητας και ευαισθησίας για το Φυσικό Περιβάλλον καθώς και η ενεργή συμμετοχή του στην προστασία του θηράματος και την αειφορική κυνηγετική του διαχείριση αποτελούν τα εφόδια που θα αποκτήσει ο Νέος Κυνηγός ούτως ώστε πλήρως καταρτισμένος να ασκεί την αγαπημένη του δραστηριότητα.
  Επίσης ιδιαίτερη μνεία έγινε στα επιστημονικά προγράμματα που εκπονούνται από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Γ΄ Κ.Ο.Π. και αφορούν την καταγραφή της ποιοτικής και ποσοτικής θηρευτικής κάρπωσης του αγριόχοιρου, την χαρτογράφηση των περιοχών κάρπωσης καθώς και την καταγραφή των τροφικών συνηθειών του είδους. Επιπλέον ανακοινώθηκε η συνεργασία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση προγράμματος που αφορά τις «Θηρευτικές επιδράσεις της αλεπούς στην Πελοπόννησο». Αντικείμενο του έργου είναι η ολοκληρωμένη μελέτη της θηρευτικής συμπεριφοράς της αλεπούς σε κυνηγετικές περιοχές ευθύνης των Κυνηγετικών Συλλόγων της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, ώστε να μπορούν να καταρτιστούν προτάσεις βελτιστοποίησης της αφθονίας των θηραμάτων στις υπό έρευνα περιοχές. Επίσης αναφέρθηκαν τα τρία επιστημονικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και των οποίων όλες οι δαπάνες καλύπτονται από τις συνδρομές των Ελλήνων κυνηγών και που στόχο έχουν την συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων που να ενισχύουν και θα τεκμηριώνουν τις θέσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία αναφορικά είναι: 1) Το πρόγραμμα προσδιορισμού της φαινολογίας της μετανάστευσης των θηρεύσιμων πτηνών στην Ελλάδα, 2) τα προγράμματα καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης ΑΡΤΕΜΙΣ Ι & ΙΙ καθώς και 3) το πρόγραμμα βελτίωσης βιοτόπων και ενίσχυσης του ενδημικού θηράματος το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με προτεραιότητα στον φασιανό, αφού στους στόχους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου είναι η εγκατάσταση του φασιανού ως ενδημικό θήραμα στην Πελοπόννησο μέσα από την επιλογή των κατάλληλων βιοτόπων καθώς και την καταγραφή της βιωσιμότητας των απελευθερωθέντων ατόμων από το εκτροφείο της Ομοσπονδίας.
  Ένα μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης αποτέλεσε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή προκειμένου να αξιολογηθεί η συνολική προσφορά της στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων αλλά και η μελλοντική πορεία του σώματος.
  Τέλος επισημάνθηκε η άμεση ανάγκη για ανταπόκριση τόσο στα προγράμματα όσο και στις δράσεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας από τους Κυνηγετικούς συλλόγους και τα μέλη τους ενώ παράλληλα τέθηκαν οι στόχοι για την προώθηση και ανάδειξη της κυνηγετικής δραστηριότητας, την προβολή του κυνηγετικού ιδεώδους και αναβάθμιση του ρόλου του κυνηγού στη φύση και στα κοινωνικά δρώμενα.

    31-5-2007    : Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ :
  Στις 28-5-2007 εκλάπηκαν δύο λαγόσκυλα στην Κυπαρισσία ράτσας Γιούρα-Γκέκας, αρσενικό και θηλυκό, με χαρακτηριστικά και τα δύο μεγαλόσωμα με καφέ κεφάλι, καφέ πόδια και μαύρη ράχη. ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΜΟΙΒΗ 2.000 Ευρώ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κυνηγετικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: τηλ. 27610 – 23563 Τηλ. Ιδιοκτήτη: 6972561750 και 27610 23478

    23-5-2007    : ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΤΡΑΧΤΧΑΑΡ:
  O Ελληνικός Ομιλος Ντρατχααρ διοργανώνει σεμινάριο μορφολογίας και εργασίας στις 26/05/2005 με ομιλητή τον κ. ΤΗΟΜΑS UNHOLZER στο Μarathon club με ώρα έναρξης τις 17,00. Έκθεση μοροφολογίας στις 27/05/2005 στον ίδιο χώρο με κριτή τον κ. THOMAS UNHOLZER (Γερμανία) Είναι μια ευκαιρία για τους λάτρεις της φυλής να γνωρίσουμε καλύτερα τα σκυλιά μας καθώς και μια ευκαιρία να αξιολογηθούν οι σκύλοι μας μοροφολογικά με το σύστημα του Ομίλου χώρας προέλευσης (ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ) δηλαδή με βαθμολογία ξεχωριστά για το σωματότυπο και ξεχωριστά για το τρίχωμα. Είναι επίσης μια ευκαιρία να μάθουμε για ακόμα περισσότερες κυνηγετικές ιδιότητες της φυλής. Σας περιμένουμε Πληροφορίες στα γραφεία του Ομίλου . τηλ 210 8140575 – 6937 305185 Με εκτίμηση για τον Ε.Ο.Ν.
  H ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Μ. ΣΚΟΥΡΑ Π. ΤΕΡΖΗΣ

    23-5-2007    : NEO ΔΣ ΟΚΑΔΕ :
  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ Πρόεδρος
  ΠΟΝΗΡΕΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Αντιπρόεδρος και πρόεδρος των κριτών.
  ΛΑΠΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γ.Γραμματέας
  ΧΗΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ταμίας και Υπεύθυνος οργάνωσης αγώνων.
  ΔΡΙΤΣΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ μέλος
  ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ μέλος
  ΒΑΣΙΛΑΚΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ μέλος της πειθαρχικής επιτροπής.

    17-5-2007    : 170 Aλεπούδες σε δύο περιόδους 2005-2006 & 2006-2007 νόμιμα στην Σπερχειάδα. :
  Στη φωτό βλέπουμε το αποτέλεσμα της νόμιμης \ θήρας, του συνάδελφου Λάκη Κόμματα, της καταστροφικής αλεπούς. Μόνος με την γεναιότητά του ώρες πήγαινε με δαπάνες του, κυνηγώντας τις περιόδους 2005-2006 και 2006-2007 νομίμως καθ' όλα αφαίρεσε περίπου 170 αλεπούδες από τον καταστροφικά μεγάλο αριθμό, που λυμαίνεται την περιοχή της Σπερχειάδας. Ελέγχοντας έτσι μερικώς τον υπερβολικό πληθυσμό του αρπακτικού αυτού βοήθησε το ίδιο και έδωσε και σε μας ένα λαμπρό παράδειγμα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Εύγε Λάκη, σε ευχαριστούμε. Οι κυνηγοί της Σπερχειάδας

  Μας γέμισες χαρά και υπερηφάνεια με την προσφορά σου στο κοινωνικό σύνολο. Η πράξη σου, γεμάτη κόπους και έξοδα μας συγκίνησε όλους. Για τον έλεγχο του αριθμού αυτών των επιβλαβών, που κανείς δεν κυνηγάει πλέον όπως εσύ. Σε ευχαριστούμε θερμά. Και σε επαινούμε δημόσια. Εύγε.
  Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΙ. Σπερχειάδας
  0 Πρόεδρος 0 Γεν. Γραμματέας
  /. Αγαπητός Θ. Πατακιάς


    17-5-2007    : Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 12 Μαΐου ο Ιταλός εκπαιδευτής Michelle Iazzetta σε τροχαίο δυστύχημα ΟΚΑΔΕ. :
  Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 12 Μαΐου ο Ιταλός εκπαιδευτής Michelle Iazzetta σε τροχαίο δυστύχημα .
  Δικό μας παιδί ο Michelle , ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στα χώματα της Μακεδονίας πριν πολλά χρόνια και έφτασε στο ψηλότερο επίπεδο των επαγγελματιών εκπαιδευτών. Έφυγε ένας γλυκός, ευγενικός και χαρούμενος άνθρωπος με αστείρευτο χιούμορ και ενέργεια.
  Ο ΟΚΑΔΕ εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

    17-5-2007    : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ :
  Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος ενημερώνει ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση με αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιουνίου 2007 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Οι υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο κατατίθενται στο πρωτόκολλο της ΚΣΕ εργάσιμες ημέρες και ώρες, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 25η Μαΐου 2007, ώρα 16:00.

    16-5-2007    : Με δικό μας τρακτέρ… στα 2000 μέτρα. ΔΚΟΣΕ :
  Νέες και πολύ πιο ελπιδοφόρες προοπτικές χαράζει για το πρόγραμμα βελτίωσης βιοτόπων που εκπονεί τα τελευταία 3 χρόνια η Δ΄ ΚΟΣΕ, η απόκτηση του υπερσύγχρονου τρακτέρ που εδώ και ένα μήνα έχει ενταχθεί στο στόλο οχημάτων της Ομοσπονδίας. Με ιπποδύναμη 95hp, διπλό διαφορικό, μεγάλη αναρριχητική ικανότητα και δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας μέχρι και 50 km την ώρα, το νέο απόκτημα της Δ΄ ΚΟΣΕ αποδεικνύει ήδη την αποτελεσματικότητα του σε περιοχές και εδάφη όπου ποτέ άλλοτε δεν είχε επιχειρηθεί καλλιεργητική προσπάθεια, λόγω της απροθυμίας των κατόχων τρακτέρ να ενοικιάσουν τα μηχανήματα τους. Για την απόκτηση του τρακτέρ η Ομοσπονδία κατέβαλε το ποσό των 43.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι εκτός από την βελτίωση της παραγωγικότητας σε περιοχές που κατ' εξοχήν ωφελούν το θήραμα, θα επιτευχθεί και οικονομία κλίμακας στις δαπάνες της για το πρόγραμμα βελτίωσης βιοτόπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η Ομοσπονδία δαπανούσε 25.000 ευρώ ετησίως για την ενοικίαση τρακτέρ, όπως και για την εκμίσθωση των υπηρεσιών των χειριστών τους. Με την απόκτηση του ιδιόκτητου τρακτέρ στόχος είναι να καλλιεργηθούν περισσότερες εκτάσεις γης, με μικρότερο κόστος και - κυρίως – σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να γίνουν ανάλογες επεμβάσεις. Τον χειρισμό του τον έχουν ήδη αναλάβει μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων και θηροφύλακες που διαθέτουν την αντίστοιχη άδεια χειρισμού αγροτικών μηχανημάτων. Στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες απεικονίζεται περιοχή σε 2.000 μέτρα υψόμετρο, όπου για πρώτη φορά έγινε δυνατή η σπορά φυτικών ειδών τα οποία απευθύνονται κυρίως στην ορεινή πέρδικα και το λαγό. Στο βαθμό μάλιστα που θα επιβεβαιωθεί ότι οι στόχοι μας επιτυγχάνονται καλύτερα με την απόκτηση ιδιόκτητων καλλιεργητικών μηχανημάτων, πρόσθεση της Ομοσπονδίας είναι να εντάξει και άλλα τρακτέρ στην προσπάθεια για τη βελτίωση των βιοτόπων. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε.

    15-5-2007    : Αρχαιρεσίες στην ΚΟ Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων:
  Την Κυριακή 13 Μαΐου έγινε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας καθώς και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ευάγγελος Μπαλατσός στην ανάγνωση των πεπραγμένων της περασμένης χρονιάς παρουσίασε στους εκπροσώπους των κυνηγετικών συλλόγων της Θεσσαλίας το ομολογουμένως σημαντικότατο έργο της απερχόμενης διοίκησης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τμήμα που αφορά τις επιστημονικές μελέτες και προγράμματα για την προστασία και ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου της περιοχής μας. Στην Γενική Συνέλευση στο σύνολο των 20 κυνηγετικών Συλλόγων της δύναμης της Ομοσπονδίας συμμετείχαν οι 18 και στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εκλέχθηκαν οι κάτωθι υποψήφιοι κατά σειρά προτιμήσεως :

  ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ψήφοι 18
  • ΤΟΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ψήφοι 18
  • ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ψήφοι 18
  • ΤΣΙΟΥΜΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ψήφοι 17 • ΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ψήφοι 17
  • ΣΥΡΤΑΔΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ψήφοι 16
  • ΧΑΤΖΗΖΩΓΙΔΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ψήφοι 12

  ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ψήφοι 17
  • ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ψήφοι 12

    23-4-2007    : KΥΠΡΟΣ - Πυροβολούν τον Ακάμα:
  Η περιβαλλοντική προστασία της χερσονήσου του Ακάμα, μέσω ενός ορθολογικού διαχειριστικού σχεδίου, συζητείται για πολλά χρόνια τώρα. Ένα σχέδιο που δίνει τη δυνατότητα αναπτύξεων στις κοινότητες με ευαισθησία όμως και σεβασμό στο περιβάλλον. Και ενώ όλοι απαιτούν από τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής να δεχτούν σημαντικές υποχωρήσεις στην ανάπτυξη της γης τους, κανένας μέχρι στιγμής δεν τόλμησε να αγγίξει το ευαίσθητο θέμα της απαγόρευσης του κυνηγίου στην περιοχή του Ακάμα. Ούτε ακόμα και οι σύνδεσμοι που επιδεικνύουν ιδιαίτερη προστασία των πουλιών δεν βγήκαν με μια φωνή και να απαιτήσουν κάτι τέτοιο. Αποτέλεσμα, το κυνήγι να συνεχίζεται και χωρίς έλεγχο και χωρίς να τιμωρείται όποιος τολμά να παραβιάζει την αυστηρή νομοθεσία. Στόχος ασυνείδητων ατόμων στον Ακάμα είναι οι πινακίδες και τα δέντρα. Κάποιοι αρέσκονται να πυροβολούν πινακίδες και κορμούς δέντρων και να βλέπουν τα σφαιρίδια να εξοστρακίζονται σε διάφορες κατευθύνσεις με μανία. Την ίδια ώρα κρυβόμενοι πίσω από την ανυπαρξία ελέγχων κάποιοι που πηγαίνουν για κυνήγι απορρίπτουν κενά φυσίγγια ή άλλα απορρίμματα στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής κυνηγίου. Και αυτό παρόλο που γνωρίζουν πως είναι αυστηρή η νομοθεσία και υπάρχει εξώδικη ρύθμιση για τα συγκεκριμένα αδικήματα. Μάλιστα, το πρόστιμο για την απόρριψη φυσιγγίων ανέρχεται σε £25 και £1 για κάθε φυσίγγιο που απορρίφθηκε. Αυτά τα άτομα δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν σχέση με την πλειοψηφία των κυνηγών που είναι ευσυνείδητοι και αγαπούν να κυνηγούν από χόμπι σεβόμενοι τους χώρους που τους φιλοξενούν
  Εφημερίδα Φιλελεύθερος

    11-4-2007    : KOΜΑΘ - Περιοδικό «Κυνήγι & Περιβάλλον» Κυκλοφορεί την Πέμπτη 12 Απριλίου 2007 μαζί με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
  Το 6ο τεύχος του περιοδικού «Κυνήγι & Περιβάλλον» κυκλοφορεί την Πέμπτη 12 Απριλίου 2007, μαζί με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με την υποστήριξη και την επιμέλεια της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης. Στην καινούρια έκδοση του έγχρωμου τεύχους, 32 σελίδων ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με τη Φύλαξη και τη Διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών, άρθρα για το λύκο και τη σχέση του με τα άλλα οπληφόρα, για τις πλούσιες δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων, για το συνέδριο παρουσίασης του έργου INTERREG που υλοποιεί η ΚΟΜΑΘ στη Ροδόπη, ένα μεστό άρθρο για το Κυνήγι ως τρόπο ζωής, κλπ, Επίσης υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Επίτιμου Προέδρου της ΚΟΜΑΘ, του κ. Δημήτρη Συρρή. Στο editorial της η Συντακτική ομάδα της ΚΟΜΑΘ αναφέρεται στη σημασία του ελεύθερου παραδοσιακού κυνηγίου, το οποίο θεωρεί ως συλλογικό αγαθό που για να διατηρηθεί χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και συμβολή από το σύνολο του κυνηγετικού κόσμου, αλλά και την προσωπική δράση του καθενός μας.
  Από εδώ και στο εξής το περιοδικό θα κυκλοφορεί την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα και μοιράζεται δωρεάν με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
  Το μεθεπόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 3 Μαϊου 2007

    28-3-2007    : Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - "Εισαγόμενη" - Παράνομη Θήρα Υδροβίων :
  Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Κορομηλάς Παναγιώτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους την 12η Μαρτίου και κινούμενος στην περιοχή Λάμια του Δ.Δ. Λάππα του Δήμου Λαρισσού Νομού Ηλείας, εντόπισε και κατάσχεσε δεκαεφτά (17) ομοιώματα προσέλκυσης υδρόβιων πτηνών καθώς και μία ηχομιμητική συσκευή (κράχτης) που είχαν τοποθετηθεί με σκοπό την χρήση τους για παράνομη θήρα. Η κατοχή ομοιωμάτων, ηχοπαραγώγων συσκευών με μιμητικές φωνές πουλιών και κάθε μορφής παγίδων για πουλιά και γενικότερα για είδη της άγριας πανίδας με σκοπό την προσέλκυση, σύλληψη, νάρκωση και θανάτωσή τους τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 4 της Κ.Υ.Α 331794/31-3-1999 με φυλάκιση έως ενός έτους. Η θήρα των υδροβίων κατά αυτό τον τρόπο παραπέμπει σε εισαγόμενες πρακτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το Ελληνικό ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι καθώς δεν αντικατοπτρίζει την ηθική και την ιδεολογία του Έλληνα κυνηγού που βιώνει την φύση, την προστατεύει, σέβεται το θήραμα και μάχεται για την διαιώνιση του θηραματικού μας πλούτου μεταλαμπαδεύοντας τον τρόπο ζωής του και στα παιδιά του.

    23-3-2007    : ΩΡΙΩΝ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ :
  Ο Όμιλός μας, στην προσπάθειά του για τη σωστή και πολύπλευρη ενημέρωση των Ελλήνων κυνηγών, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει σε ενημερωτική εκδήλωση, την Κυριακή 1 Απριλίου 2007, ώρα 12:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων της ετήσιας κυνηγετικής έκθεσης DIANA. (εκθεσιακό κέντρο MEC, Λ.Λαυρίου 301, Παιανία). Σε συνέχεια των ενημερωτικών εκδηλώσεών μας από το 2002 εως σήμερα, η φετινή εκδήλωση έχει θέμα: "Ο ενημερωμένος κυνηγός και οι δράσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων αποτελούν εχέγγυα για τη βελτίωση της κυνηγετικής δραστηριότητας". Στην εκδήλωση έχουμε προσκαλέσει Κυνηγετικές Οργανώσεις της χώρας μας να παρουσιάσουν πιλοτικές δράσεις που υλοποίησαν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν. Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην εκδήλωσή μας.

    21-3-2007    : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ :
  Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονία για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων δεν είναι ευκαιρία για εορτασμούς και εκδηλώσεις. Είναι ημέρα περίσκεψης και προβληματισμού. Οι πιστώσεις από το Γ΄Κ.Π.Σ. για τον δασικό τομέα ανέρχονται σε 180 εκατ. ΕΥΡΩ, ποσό το οποίο αν διαιρεθεί στις 102 Δασικές Υπηρεσίες της Χώρας αντιστοιχούν μόλις 250.000 ΕΥΡΩ ανά Δασική Υπηρεσία για επτά χρόνια ή 37.000 ΕΥΡΩ το χρόνο!!!!!! Τα δασικά φυτώρια για την τρέχουσα φυτευτική περίοδο δεν θα προσλάβουν εποχικό προσωπικό λόγω ισχνής χρηματοδότησης και το φυτευτικό σποροπαραγωγικό υλικό θα περιοριστεί μόλις στο 30% της περσινής παραγωγής. Την ίδια στιγμή εγκρίνεται δαπάνη ύψους 100.000.000 ΕΥΡΩ για την επανίδρυση της Αγροφυλακής και την πρόσληψη 4.500 Αγροφυλάκων!!!! όταν για τον κλάδο των Δασοφυλάκων προβλέπονται 2.230 οργανικές θέσεις και καλύπτονται μόνο οι 800!! Η δαπάνη για την πρόσληψη μόλις 500 Δασοφυλάκων υπολογίζεται σε 1.000.000 ΕΥΡΩ. Τα 286 δασονομεία και τα 1.112 δασοφυλάκεια της Χώρας που διαχειρίζονται το 65% της ελληνικής γης υπολειτουργούν ή είναι κλειστά. Ουσιαστικά σήμερα η δασοπροστασία είναι ανύπαρκτη. Το σύστημα προστασίας, διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης του δασικού περιβάλλοντος καταρρέει. Στη φετινή αντιπυρική περίοδο (με την αυξημένη ετοιμότητα λόγω ξηρασίας) η πρόληψη των πυρκαγιών καθίσταται ελλιπέστατη. Αυτή είναι η σοβαρή αντιμετώπιση των δασικών και περιβαλλοντικών θεμάτων; Έτσι και χειρότερα. Αναθεωρώντας το άρθρο 24 του Συντάγματος και ανοίγοντας την όρεξη σε αυτούς που θεωρούν το δάσος όχι δημόσιο αγαθό αλλά δική τους περιουσία που μπορούν να την διαχειρίζονται κατά το δοκούν. Είναι φανερό ότι η Δασοπονία όχι μόνο δεν απασχολεί σοβαρά την Πολιτεία αλλά μάλλον την κατατάσσει στις υποχρεώσεις που πρέπει να ξεφορτωθεί. Η προστασία του Δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρέωση του Κράτους. Όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν και ιδιώτες στην φύλαξη και στην προστασία του δασικού και θηραματικού πλούτου είναι τουλάχιστον αδαείς ή εγκληματικά αμελείς. Παράδειγμα η εμπλοκή των κυνηγετικών οργανώσεων στην προστασία του θηραματικού πλούτου και στον έλεγχο της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πως είναι δυνατόν οι κυνηγετικές οργανώσεις να ελέγχουν τα ίδια τους τα μέλη; Ο δισυπόστατος αυτός ρόλος του ελεγκτή και του ελεγχόμενου κατά πόσο συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα; Η Πολιτεία οφείλει τώρα να προχωρήσει στην χάραξη μιας σοβαρής και ρεαλιστικής Δασικής Εθνικής Στρατηγικής με τη λήψη των βασικών τουλάχιστον πρωτοβουλιών, όπως: Στην πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων Δασοφυλάκων. Στη διοικητική αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών. Στην αύξηση των κονδυλίων για την Δημόσια Δασοπονία. Κατάρτιση και ολοκλήρωση του δασολογίου και του δασικού κτηματολογίου Στην αύξηση των αναδασώσεων στις υποβαθμισμένες και καμένες δασικές εκτάσεις. Στην ίδρυση ανεξάρτητου και αυτοχρηματοδοτούμενου Ταμείου Θήρας και Δασών. Στην επαναδημιουργία αυτόνομης, αυτοδιοικούμενης και αυτοδιαχειριζόμενης Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Τα Δάση μας είναι ανοχύρωτα. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες Δασοφύλακες με δυσκολία ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Οι Δασικές Υπηρεσίες φυτοζωούν. Για αυτό καλούμε τους πολίτες αυτής της Χώρας σε εγρήγορση. Παράλληλα απευθύνουμε έκκληση σε κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες για μια συνεχή και αδιάκοπη φροντίδα των Δασών και του πράσινου που έχει απομείνει. Για όλα αυτά εμείς σήμερα δεν γιορτάζουμε.

    21-3-2007    : Πραγματοποιήθηκε Συνέδριο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης με θέμα: «Η Φύλαξη των Προστατευόμενων Περιοχών» ΚΟΜΑΘ :
  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 17 & 18 Μαρτίου 2007 το συνέδριο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης με θέμα «Η Φύλαξη των Προστατευόμενων Περιοχών». Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας κήρυξε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος δήλωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής που διαπιστώνει την πρόοδο των ελληνικών κυνηγετικών οργανώσεων, των οποίων το έργο γνωρίζει άμεσα. Παράλληλα η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης βράβευσε τον κ. Υφυπουργό για τη μεγάλη του προσφορά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στη διατήρηση της άγριας πανίδας. Παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. κ. Γαλαμάτης και Γκιουλέκας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καστοριάς κ. Συμβουλίδης, εκπρόσωπος του Νομαρχη Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του Δήμου Γκολτσε Ντέλτσεφ της Βουγαρίας και των βουλγαρικών κυνηγετικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπρόσωποι των Δασικών Αρχών και άλλων υπηρεσιών, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Παπαδόδημας και οι Πρόεδροι και επιστημονικοί συνεργάτες από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της Ηπείρου, της Κρήτης & Δωδεκανήσων, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Κυνηγετικών Συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας, ο Πρόεδρος της ΠΕΒΕΚΕ, Καθηγητές και μέλη ΔΕΠ από ελληνικά πανεπιστήμια, εκπρόσωποι Φορέων Διαχείρισης και περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι του κυνηγετικού τύπου, οι Θηροφύλακες και επιστημονικοί Συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση αυτή δόθηκε η δυνατότητα της αναλυτικής παρουσίασης του έργου INTERREG «ΦΥΛΑΞΗ / ΕΠΟΠΤΕΥΣΗ ΕΙΔΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΟΡΟΣΕΙΡΑ Ροδόπης, που υλοποιεί εδώ και λίγους η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ). Παράλληλα παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τις αρχές διαχείρισης της άγριας πανίδας, για την επίδραση των αρπάγων στους θηραματικούς πληθυσμούς, για την σημασία των Δασών της Ροδόπης, για τη διαχείριση του αγριόγιδου στη Βουλγαρία, για τη σημασία της ύπαρξης στοιχείων κυνηγετικής κάρπωσης, για τα Καταφύγια Άγριας Ζωής και για δράσεις άλλου αντίστοιχου έργου INTERREG Το έργο που υλοποιεί η ΚΟΜΑΘ συγχρηματοδοτείται στο πλαίσια του προγράμματος Interreg ΙΙΙ Α Ελλάδα – Βουλγαρία από πόρους του ΕΤΠΑ κατά 75% και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ/PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, Μέτρο 3.2 «Προστασία, Ανάδειξη και Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος»

    6-3-2007    : ΦΥΛΑΞΗ / ΕΠΟΠΤΕΥΣΗ ΕΙΔΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΡΟΔΟΠΗΣ», ΚΟΜΑΘ :
  Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) σας προσκαλεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΜΕΘ (στο Βαλκανικό Κέντρο Τύπου), Θεσσαλονίκη όπου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου με θέμα το έργο INTERREG «ΦΥΛΑΞΗ / ΕΠΟΠΤΕΥΣΗ ΕΙΔΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΡΟΔΟΠΗΣ», που υλοποιεί η Ομοσπονδία. Στις 17 Μαρτίου 2007 θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10:00 π.μ. και την έναρξη θα κηρύξει ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας. Το έργο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσια του προγράμματος Interreg ΙΙΙ Α Ελλάδα – Βουλγαρία από πόρους του ΕΤΠΑ κατά 75% και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ/PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, Μέτρο 3.2 «Προστασία, Ανάδειξη και Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος»

    5-3-2007    : Δ ΚΟΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΟΨΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ :
  - Τα αποτελέσματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν κατά την ημερίδα αφορούσαν την Γενετική ταυτοποίηση της ορεινής (Alectoris graeca) και νησιωτικής (Alectoris chucar) πέρδικας του ελλαδικού χώρου και την Διαχείριση πληθυσμών της ορεινής και νησιωτικής πέρδικας στην Ελλάδα που παρουσιάστηκαν απο τους Τριανταφυλλίδη Αλέξανδρο, Λέκτορα, Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ. και Τριανταφυλλίδη Κωνσταντίνο, Καθηγητή, Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ. αντίστοιχα.
  - Την επίδραση της αρπακτικότητας της αλεπούς (Vulpes vulpes) στα θηραματικά είδη και την δράση της ΚΟΣΕ στην προστασία του κιρκινεζιού (Falco naumanni) που παρουσιάστηκαν από τον κ. Βλάχο Χρήστο, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.
  - Την ποικιλότητα της λείας του πετροκούναβου (Martes foina) στα Μεσογειακά Οικοσυστήματα, που παρουσιάστηκε από τον κ. Μπακαλούδη Δημήτρη, Καθηγητή Εφαρμογών, Τμήμα Δασοπονίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Τ.Ε.Ι. Καβάλας.
  - Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα γενετικής ταυτοποίησης του αγριόχοιρου του ελλαδικού χώρου, που παρουσιάστηκε από την κ. Αλεξανδρή Πανωραία, Υποψήφια διδάκτορας, Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ.


    26-2-2007    : ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΣΙΧΛΕΣ:
  Οι περισσότεροι συνάδελφοι κλείνουν την φετινή περίοδο με το κυνήγι της τσίκλας . Και τα συγκεκριμένα πουλάκια λες και το κάνουν επίτηδες υπάρχουν σε καλούς αριθμούς δίνοντας τις τελευταίες συγκινήσεις , χαρές στους συναδέλφους !

    26-2-2007    : OKAΔΕ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
  Αυτές τις ημέρες γίνονται κυνοφιλικές εκδηλώσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης . Μέσα σ' αυτούς είναι και Πανευρωπαϊκοί αγώνες Μεγάλης έρευνας στις Βρετανικές φυλές. Πολλά γνωστά ονόματα του χώρου γηγενείς και μη χαίρονται τους μακεδονικούς κάμπους και τις όμορφες και πολυπληθείς λιβάδοπέρδικες !

    26-2-2007    : ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΙΑ :
  Αυτές τις τελευταίες μέρες έχουν εμφανιστεί κάποια πουλάκια . Πουλιά εμφανίστηκαν στην Ήπειρο, Μακεδονία , Αιτωλοακαρνανία , Βοιωτία , Αττική. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις τα πουλιά είναι σε καλούς αριθμούς . Φαίνεται ότι αυτές τις λίγες απομείναντες ημέρες οι μπεκάτσες αποφάσισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους , έστω και σαν ένα αντίο !

    19-2-2007    : ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ :


  Σήμερα κυνήγησα μπεκάτσες πάλι με τον δικό μου τρόπο ! Χαμηλά σε μέρη που κάποιες φορές τέτοιες εποχές και με σχεδόν παρόμοιες καιρικές συνθήκες μου έδωσαν κάποια πουλάκια . Έτσι είχα τέσσερα σηκώματα , τρεις στην τσάντα και μία που μου έδωσε όμορφες φωτό απλά φωτογραφήθηκε ! Αυτή η συγκεκριμένη ήταν ανέλπιστα σε ένα καθαρό κομμάτι το οποίο είχε μόνο μία τούφα πυκνό ! Βέβαια σε λίγη απόσταση υπήρχε ένα καλό πυκνό . Για κάποιο λόγο δικό της βρέθηκε έξω και αφού πιάστηκε εκεί κλείστηκε από τα σκυλιά χώθηκε στο πρώτο πυκνό που ήταν κοντά της ! Κράτησε λόγω του χώρου πολύ ώρα στην φέρμα και έφυγε μόνο όταν πλησίασα εγώ πολύ και την πίεσα , έφυγε στο καθαρό σχετικά βαριά και πολύ μεγαλόπρεπα δίνοντας μου άλλες 2-3 καλές φωτογραφίες . Όπως θα βλέπετε και από τις φωτογραφίες δεν φοράω κουδουνάκια στα σκυλιά , βασικός λόγος είναι ότι ο βιότοπος είναι καθαρός με μεγάλα ανοίγματα μεταξύ των διαφόρων πυκνών ! Όλα τα πουλιά κράτησαν πολύ ώρα φέρμα και σίγουρα ένας λόγος ήταν η έλλειψη στα σκυλιά ηχητικών συσκευών ! Νομίζω λοιπόν ότι η περίεργη χρονιά που τελειώνει μας δίνει και τα δωράκια αραιά και πού ! Τώρα πια μας μένουν 10 μέρες για το κλείσιμο της περιόδου , ας ελπίζουμε σε λίγες ακόμη συναντήσεις και κατόπιν ας τις αποχαιρετήσουμε ευχόμενοι να έχουν καλό ταξίδι για την γενέτειρα τους και να επιστρέψουν του χρόνου πολύ περισσότερες για να μας ξαναχαρίσουν υπέροχες κυνηγετικές στιγμές !

    15-2-2007    : Ζ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & Ν. ΣΠΟΡΑΔΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου έγιναν τα εγκαίνια και η παράδοση από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας στον Κυνηγετικό Σύλλογο Λάρισας, του πυρήνα προσαρμογής και απελευθέρωσης φτερωτών θηραμάτων στον Πυργετό Λάρισας. Ο συγκεκριμένος πυρήνας κατασκευάστηκε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας μέσα από το πρόγραμμα '' Βελτίωση των βιοτόπων και ενίσχυση θηραμάτων στην Ελλάδα ΄΄ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος αποκλειστικά με χρήματα των κυνηγών. Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η άρτια προσαρμογή των εκτρεφόμενων φασιανών στις εδαφοκλιματολογικές και τροφικές συνθήκες της περιοχής καθώς και η ορθολογική απελευθέρωση τους στο φυσικό περιβάλλον για τον εμπλουτισμό της ευρύτερης περιοχής. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κύριος Ευάγγελος Μπαλατσός τονίζοντας την σπουδαιότητα του έργου για την επιτυχή επαναφορά του φασιανού στην Θεσσαλία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δικτύου ανάλογων έργων σε όλη την Θεσσαλία. Ήδη στον πυρήνα φιλοξενούνται 250 φασιανοί οι οποίοι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα απελευθερωθούν για αν αποτελέσουν τους γεννήτορες της επερχόμενης αναπαραγωγικής περιόδου. Η παραλαβή του έργου εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας έγινε από επιτροπή του ΔΣ του συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Καραούζα Αθανάσιο.

    10-2-2007    : OKADE - ΑΓΩΝΕΣ Α.Κ.Ι ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ :
  Στις 24 & 25 Μαρτίου 2007 ημέρες Σάββατο & Κυριακή ο κυνηγετικός σύλλογος Πειραιά διοργανώνει Α.Κ.Ι σε ζευγάρια χωρείς ακινησία σε θήραμα πέρδικα τσουκαρ για Αγγλικές και Ηπειρωτικές φυλές σκύλων φερμας στο όρος Αιγάλεω (Σχιστό) υπό την αιγίδα του Ο.Κ.Α.Δ.Ε.- Κ.Ο.Ε & ομίλων φυλών. Ώρα έναρξης 6.00 π.μ. θέση καλύβα. Αιτήσεις –συμμετοχές στο σύλλογο και στα γραφεία του ομίλου Πόιντερ & Σεττερ Ελλάδος. Τηλ. Επικ. Κυνηγετικού Συλλόγου 2104122653 Fax. 2104226408 Ομίλου Πόιντερ & Σεττερ Ελλάδος 21052265222 Κόστος συμμετοχής : 30ευρο ανά σκύλο και για τις δυο μέρες.

    5-2-2007    : Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ :


  Eφημερίδα το Βήμα
  Οπως συμβαίνει με όλες τις νόμιμες δραστηριότητες, έτσι και το κυνήγι διέπεται από κανόνες. Αρκετοί από αυτούς είναι θεσμοθετημένοι από την πολιτεία, άλλοι όμως είναι άγραφοι και πρέπει να τηρούνται ευλαβικά από το σύνολο των κυνηγών ώστε να πάψουν ορισμένοι να κατηγορούν μια καθ' όλα νόμιμη δραστηριότητα ότι διαταράσσει το οικοσύστημα και είναι υπεύθυνη για όλες τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη φύση τις τελευταίες δεκαετίες. Οπως συνηθίζουν να λένε οι πραγματικοί κυνηγοί, η λαθροθηρία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη νόμιμη δραστηριότητα του κυνηγιού, όπως αυτή περιγράφεται στους γραπτούς και άγραφους νόμους.
  Στο χέρι των κυνηγών είναι, λοιπόν, να μάθουν όσοι κατακρίνουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ότι μέσω αυτής έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες οικολογικές δραστηριότητες πολύτιμες για την άγρια πανίδα και το φυσικό περιβάλλον (αναδασώσεις, εκτροφή και απελευθέρωση θηραμάτων κτλ.).
  * Ο κυνηγός οφείλει να προστατεύει τη φύση και όχι να την καταστρέφει.
  * Οφείλει να τηρεί τους κανόνες, όχι του παιχνιδιού όπως αρκετοί νομίζουν ότι είναι το κυνήγι, αλλά μιας δραστηριότητας η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποίησε ο άνθρωπος όταν έκανε τα πρώτα βήματά του στη Γη.
  * Ολοι οι κυνηγοί έχουν στόχο τη διατήρηση της πανίδας και τον σεβασμό της φύσης.
  * Ο κυνηγός πρέπει να φροντίζει για τη μετάδοση της σωστής κυνηγετικής παράδοσης στις επόμενες γενιές, να τηρεί με ευλάβεια έναν κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος άλλοτε επιβάλλεται από τον νόμο και άλλοτε από τη συνείδησή τους.
  * Ο κυνηγός θα πρέπει να κυνηγάει πάντοτε με θεωρημένη άδεια θήρας.
  * Το κυνηγετικό όπλο του πρέπει να φέρει νόμιμη άδεια κατοχής από την αστυνομική αρχή.
  * Δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ομοιώματα, παγίδες, ειδικά φώτα και κασετόφωνα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον προκειμένου να «εξαπατήσουν» τα θηράματα μέσω μιμητικών ήχων.
  * Ο κυνηγός θα πρέπει να ενημερώνεται τακτικά μέσω των τοπικών δασαρχείων και των κυνηγετικών συλλόγων για το αν και πότε επιτρέπεται το κυνήγι σε μια συγκεκριμένη περιοχή και να τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τα όσα ορίζονται στην ετήσια ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας.
  * O κυνηγός θα πρέπει να αποδέχεται ευγενικά τους ελέγχους που πραγματοποιούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους οι δασικές ή άλλες αρχές.
  * Ο κυνηγός θα πρέπει να τηρεί όπως αναφέραμε, τους νόμους (γραπτούς και άγραφους), να σέβεται τους υπόλοιπους κυνηγούς και να σκέπτεται πάντα ότι το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα η οποία για να συνεχίσει να πραγματοποιείται θα πρέπει πρωτίστως να διατηρηθούν οι πληθυσμοί των θηραμάτων και οι τόποι που τους φιλοξενούν.

    5-2-2007    : TO ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥ :
  Eφημερίδα το Βήμα
  Περίπου 800 εκατ. ευρώ δαπανούν κάθε χρόνο περισσότεροι από 250.000 κυνηγοί κατά την άσκηση θήρας σε όλη την επικράτεια κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου (από τις 20 Αυγούστου ως τις 29 Φεβρουαρίου), συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη διαφόρων απομακρυσμένων και «ξεχασμένων» περιοχών οι οποίες ζουν από τον λεγόμενο κυνηγετικό τουρισμό. Οι κυνηγοί κάθε χρόνο δαπανούν μια περιουσία για να αποκτήσουν όπλα, φυσίγγια, κυνηγετικούς σκύλους, ειδικές στολές, για τις διανυκτερεύσεις τους σε ξενοδοχεία και πανσιόν, για την αγορά τζιπ, για καύσιμα, διόδια κ.ά. Σύμφωνα με στοιχεία της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος «Αρτεμις» (πρόγραμμα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας της Ελλάδας για την καταγραφή των θηραμάτων) το 45% του κυνηγιού στη Μάνη γίνεται από Αθηναίους, ενώ ανάλογα είναι τα ποσοστά και για το κυνήγι της πέρδικας στη Λήμνο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρκετές περιοχές του Νομού Εβρου (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Φέρρες, Σουφλί κτλ.) κατακλύζονται από κυνηγούς για να κυνηγήσουν ορτύκια και τρυγόνια τον Σεπτέμβριο και υδρόβια και παρυδάτια τον χειμώνα. Σύμφωνα με τη μελέτη του επιστημονικού προγράμματος «Αρτεμις» και την καταγραφή της κυνηγετικής κάρπωσης και παρακολούθησης των θηραματικών πληθυσμών, την περίοδο 2001-2002 η μπεκάτσα, ο λαγός, η τσίχλα και το ορτύκι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων θηραμάτων για τους κυνηγούς με ποσοστό 21%, 19%, 16% και 15%, αντιστοίχως, και ακολουθούν το τρυγόνι με 6%, η πάπια και η πέρδικα με 5% κτλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κυνηγούν στις εξής περιοχές: * Οι Αθηναίοι κατά 61% στη Στερεά Ελλάδα και κατά 39% εκτός Στερεάς. * Οι Θεσσαλονικείς κατά 48% στους όμορους νομούς της Θεσσαλονίκης, κατά 45% στον Νομό Θεσσαλονίκης και κατά 7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι περισσότερες κυνηγετικές εξορμήσεις γίνονται στη Μακεδονία και στη Θράκη σε ποσοστό 40,6%, στη Στερεά Ελλάδα και στις Κυκλάδες σε ποσοστό 28,1%, στην Πελοπόννησο σε ποσοστό 13,7%, στη Θεσσαλία (7,1%), στην Ηπειρο (4,3%), στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα (3,4%) και στο Αρχιπέλαγος (Λέσβος, Σάμος, Χίος) σε ποσοστό 2,7%. Οι συνηθέστεροι προορισμοί κυνηγών για τα τέσσερα δημοφιλέστερα είδη είναι: για την μπεκάτσα ο ορεινός όγκος της Πίνδου και της Ηπείρου, για τον λαγό όλη η χώρα, όπως και για την τσίχλα, ενώ για το ορτύκι οι περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

    1-2-2007    : ΣΤ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Περιοδικό «Κυνήγι & Περιβάλλον» Κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2007 μαζί με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Το 4ο τεύχος του περιοδικού «Κυνήγι & Περιβάλλον» κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2007, μαζί με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με την υποστήριξη και την επιμέλεια της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης. Η έκδοση του έγχρωμου τεύχους, 48 σελίδων, ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα της ασφάλειας του κυνηγού στο κυνήγι του αγριόχοιρου, ενώ υπάρχει και ένα αναλυτικό άρθρο για το Που πάνε τα χρήματα που πληρώνει ο κυνηγός για το Κράτος.. Παράλληλα ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει άρθρα σχετικά με την πεδινή πέρδικα, τις τσίχλες, για τις δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων, κυνηγετικές ιστορίες, κλπ Υπάρχουν ακόμη πολλές ειδήσεις με τις ποικίλες δραστηριότητες των κυνηγετικών οργανώσεων, ένα άρθρο για την επίδραση των αιολοικών πάρκων στην άγρια πανίδα, Επίσης υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που είναι και ο ίδιος κυνηγός. Στο editorial της η Συντακτική ομάδα της ΚΟΜΑΘ αναφέρεται στο θέμα των αλλοπρόσαλλων καιρικών φαινομένων και καταλήγει: «Εμείς οι κυνηγοί, πολύ περισσότερο από άλλες κοινωνικές ομάδες, ζούμε καθημερινά και διαπιστώνουμε το γοργό ρυθμό επέλευσης των συνεπειών αυτών. Όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι φέτος, για πρώτη φορά στο βαθμό αυτό, υπήρξε και υπάρχει μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά και στις συνήθειες των περισσοτέρων ειδών της άγριας πανίδας, τόσο στα αποδημητικά όσο και στα ενδημικά είδη. Είναι λοιπόν καιρός, εμείς οι κυνηγοί να αρθρώσουμε έντονο λόγο απέναντι στην Πολιτεία, αλλά και απέναντι στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, πρωτοστατώντας και αξιώνοντας επιτέλους τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που στη χώρα μας απλόχερα προσφέρονται, αλλά και τη σοβαρή ενασχόληση και λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων που θα ανακουφίσει τη χειμαζόμενη από τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις άγρια πανίδα.» Κυκλοφορεί το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα και μοιράζεται δωρεάν με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Το μεθεπόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει την 1 Μαρτίου 2007

    1-2-2007    : Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :
  Ο Πολιτικός κόσμος της Αχαΐας, οι Αρχές, εκπρόσωποι φορέων και τα Μ.Μ.Ε. παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου
  Η αρκετά μεγάλη συμμετοχή από πολιτικά πρόσωπα, από εκπροσώπους των αρχών και από εκπροσώπους του τύπου έστεψε με επιτυχία την εκδήλωση που διοργάνωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2007 στον πολυχώρο «Πολιτεία», με την ευκαιρία της αλλαγής του χρόνου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Αχαΐας, κος Βέρρας, κα Θωμά, κος Κατσιφάρας, κος Μπεκίρης, κος Νικολόπουλος, κος Σπηλιόπουλος, ο Νομάρχης Αχαΐας κος Κατσικόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Αχαΐας κος Σερέτης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κος Αθανασόπουλος, ο Αντινομάρχης κος Τριανταφυλλόπουλος, μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Μεσσάτιδος κος Κολλιτσίδας, ο Δήμαρχος Πατρών κος Φούρας, ο τέως Δήμαρχος κος Καράβολας, ο τέως Δήμαρχος κος Φλωράτος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δ/ντής Δασών Περιφ. Δυτ. Ελλάδας κος Μόρφης, ο Λιμενάρχης Πατρών κος Σπανάκος, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αχαΐας κος Αντζουλάτος καθώς και διευθυντές, εκδότες και δημοσιογράφοι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν ευχές για μια δημιουργική καινούργια χρονιά συνδυάζοντας την ψυχική με την γαστρονομική τέρψη δοκιμάζοντας εκλεκτούς κυνηγετικούς μεζέδες. Ο πρόεδρος κος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης εξείραν τον πολυδιάστατο ρόλο της κυνηγετικής δραστηριότητας αλλά και την συνεργασία με όλους τους φορείς, δίνοντας το ερέθισμα για την διεύρυνση της συμμετοχής της κυνηγετικής οικογένειας στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αλλά και πολιτιστικής προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο

    31-1-2007    : O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ :
  ΟΤις τελευταίες δεκαετίες το ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος επηρεάζει τον τρόπο σκέψης ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων ( δυστυχώς όχι και τον τρόπο ζωής τους απαραίτητα). Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε οικολογικές οργανώσεις με αναμφισβήτητες αγνές προθέσεις, αλλά στην μεγάλη τους πλειοψηφία αγνοούν τους βασικούς "κανόνες" και τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που έχουν διαμορφωθεί μετά από χρόνια μελετών. Όλες οι επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες , καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση δεν υπάρχει πλέον "αποκατάσταση " του περιβάλλοντος μιας περιοχής που ήδη έχει αλλοιωθεί. Η απόλυτη "προστασία" που προτείνουν οι περισσότερες οικολογικές οργανώσεις για σχεδόν κάθε περιοχή του πλανήτη μας χωρίς καμία παρέμβαση, ίσως θα ήταν σωτήρια για σχετικά "αμόλυντες" περιοχές του πλανήτη μας, εκεί όπου η ελάχιστη έως μηδενική παρουσία και δραστηριότητα του ανθρώπου δεν έχει επιφέρει αλλαγές. Όμως δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω της σπουδαιότητας των ενεργειακών πηγών και των σπουδαίων πρώτων υλών που "κρύβουν" τέτοιες περιοχές, και λόγω φυσικά του τεράστιου κέρδους που αποφέρει η εκμετάλευσή τους . Δεν μπορεί λοιπον ένα "κλειστό" φυσικό σύστημα που έχει υποστεί αλλοιώσεις, χωρίς μελέτη, σχεδιασμό και παρεμβάσεις να επιβιώσει . Οπου δοκιμάστηκε κάτι παρόμοιο , απέτυχε με δραματικά αποτελέσματα για την τοπική πανίδα και χλωρίδα. Είναι γνωστά μερικά παραδείγματα. Π.Χ στην Αμερική και στην πολιτεία του Wiskoncin , απαγορεύτηκε κάθε ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση σε μια τεράστια δασώδη έκταση. Τα ελάφια και τα ζαρκάδια πολαπλασιάστηκαν με εκπληκτικό ρυθμό τα πρώτα χρόνια και οι οικολογικές Οργανώσεις πανυγήριζαν! Όμως ο τεράστιος αριθμός τους δεν ήταν δυνατόν να ελεγθεί από τα αρπακτικά της περιοχής και τα πυκνά δάση άρχιζαν να απογυμνώνονται και σε λίγα χρόνια τα δύστυχα ζώα πέθαιναν κατά εκατοντάδες από ασιτία και αρώστιες. Το ίδιο συνέβη και σε ένα καντόνι της Ελβετίας όπου απαγορεύτηκε το κυνήγι . Η ειρωνεία ήταν ότι οι ίδιες αρχές που απαγόρευσαν το κυνήγι εκεί , χρειάσθηκαν τις πληρωμένες υπηρεσίες των κυνηγών για να μειώσουν τον τεράστιο αριθμό των ζώων που αποδεκάτιζαν τα δάση του καντονιού!! Ενα άλλο παράδειγμα που αναδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τον σωτήριο ρόλο του κυνηγίου , όχι μόνο στον έλεγχο των πληθυσμών της άγριας ζωής, αλλά και στην ίδια την σωτηρία των ζώων και των ανθρώπινων πληθυσμών της περιοχής, είναι το προγραμματισμένο κυνήγι στα εθνικά πάρκα της Αφρικής. Εκεί πριν λίγα μόνο χρόνια, οι τεράστιες "προστατευμένες" περιοχές των Εθνικών πάρκων στις υποανάπτυκτες αυτές χώρες, δεν μπορούσαν , παρ'όλο τον τέλειο βιότοπό τους να συντηρήσουν ούτε τους ανθρώπους των χωριών που ζούσαν εκεί , αλλά ούτε και τα ζώα που αποδεκατίζονταν από την "λαθροθηρία" των κατοίκων. Παρ'όλες τις απεγνωσμένες προσπάθειες διεθνών οργανισμών που έστειλαν εκεί εκατοντάδες αντιπροσώπους με χρήματα και τροφές, δεν μπορούσαν να πείσουν τους ντόπιους οτι θα έπρεπε να προσέχουν τα άγρια ζώα αντί να τα σκοτώνουν. Οι ντόπιοι έβλεπαν τα ζώα σαν τροφή και χρήματα από την εκμετάλευση των οστών, δερμάτων κλπ. αλλά και σαν "εμπόδιο" στην επέκτασή τους σε νέες περιοχές. Κανένας δεν ήταν διατεθιμένος να διακινδυνέψει την ζωή του σε μια αντιπαράθεση με τους λαθροθήρες. Όταν άρχισαν τα κυνηγετικά προγράμματα είδαν το όφελος! Ενα τέτοιο κυνηγετικό πρόγραμμα εκπονείται για κάθε περιοχή , και προβλέπει πόσα και ποιά ζώα θα κυνηγηθούν από κυνηγούς απ'όλο τον κόσμο που είναι διατεθιμένοι να χρυσοπληρώσουν για κυνηγετικά τρόπαια. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται είναι αρκετά και για την ανάπτυξη των χωριών και για την συντήρηση εκπαιδευμένου σώματος θηροφυλακής που θα εξασφαλίζει ικανό αριθμό ζώων για την επόμενη κυνηγετική περίοδο. Ειδικοί χώροι διαμονής έχουν διαμορφωθεί μέσα στα πάρκα που αποφέρουν επί πλέον χρήματα από παρατητές ζώων. Σήμερα οι ίδιες οι κυβερνήσεις πολλών Αφρικανικών χωρών υποστηρίζουν τέτοια προγράμματα και τα αποτελέσματα είναι ορατά πλέον σε όλους. Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων σε αυτές τις περιοχές είναι σταθεροί και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει κίνδυνος γι'αυτά όσο λειτουργούν τέτοια προγράμματα, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών κατανόησαν την ανάγκη προστασίας τους αφού τους αποδίδουν εισόδημα. Σχεδόν όλες οι μεγάλες διεθνείς οικολογικές οργανώσεις παραδέχονται σήμερα οτι χωρίς το κυνήγι πολύ λίγα θα μπορούσαν να γίνουν για την σωτηρία των ζώων.

    31-1-2007    : ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :
  Οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν μια άλλη πτυχή του κυνηγίου. Αγνοούν τι προσφέρει άμεσα αλλά και έμμεσα στην εθνική οικονομία η κυνηγετική δραστηριότητα. Κάθε χρόνο οι κυνηγοί καταβάλλουν εισφορά υπέρ του Κεφαλαίου Θήρας, η οποία συνολικά ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000.000 δρχ. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Κυνηγετικών Ειδών ο ετήσιος τζίρος από την κυνηγετική δραστηριότητα ανέρχεται στα 321.750.000.000 δρχ. και οι εργαζόμενοι στον κλάδο ανέρχονται στις 10.000. Αξιοσημείωτη, όμως, είναι η συμβολή του κυνηγίου και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας ορεινών και παραμεθόριων περιοχών, ενισχύοντας τον εσωτερικό τουρισμό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, πρατήρια καυσίμων των περιοχών αυτών οφείλουν την ύπαρξή τους και συντηρούνται σχεδόν αποκλειστικά από τους κυνηγούς. Σύμφωνα όμως με διεθνείς στατιστικές , αυτός ο τομέας, ο κυνηγετικός τουρισμός, θα ωφεληθεί περισσότερο από την επιστημονικά οργανωμένη και διαχειριζόμενη αγροτική και κτηνοτροφική γη. Τα ωφέλη θα είναι διπλά . Θα προέρχονται από τα κέρδη της αύξησης των κυνηγετικών εκδρομών σε πλούσιες σε θηράματα περιοχές και από την παράλληλη γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλευση, η οποία θα γίνεται και αυτή εφαρμόζοντας νέες και αποδοτικές τεχνικές και καλιέργειες , που θα επιτρέπουν την διαμονή και πολαπλασιασμό των θηραμάτων από την μία και παράλληλα παράγουν αποδοτικότερα και πιο "καθαρά" είδη. Τέτοια παραδείγματα και τεχνικές υπάρχουν και μάλιστα στην "υποανάπτυκτη" γειτονιά μας! (Βουλγαρία κ.α.) Το κυνήγι σήμερα δεν είναι μόνο ένα αταβιστικό κατάλοιπο στον άνθρωπο. Δεν είναι μόνο μια άριστη πηγή καθαρής τροφής. Δεν είναι μόνο η συνέχιση μιας παραδοσιακής δραστηριότητας. Δεν είναι μόνο η συντήρηση μιας φυσικής ευρωστίας του νού και του σώματος. Είναι και μια "πνευματική έξοδος" του ανθρώπου της πόλης και του χωριού. Είναι η μαγεία μιας ελπιδοφόρας ανατολής και τα μελαγχολικά χρώματα σ'ένα ηλιοβασίλεμα. Είναι η μυρωδιά της φύσης που σε τυλίγει από παντού και σε κάνει να αισθάνεσαι ένα μαζί της και ΟΧΙ εχθρός της. Είναι η εκκωφαντική ησυχία του δάσους και του βουνού με μόνη "παραφωνία" το λαχάνιασμα το δικό σου και του πιστού σου φίλου, του σκύλου σου. Είναι η ηδονή της υπερπροσπάθειας που καταβάλεις , σε δύσκολες καιρικές και εδαφικές συνθήκες , με μόνη επιβράβευση ίσως, την ανάληψη ενός μικρού "τόκου" από το θηραματικό κεφάλαιο. Είναι τέλος μια απαραίτητη δραστηριότητα για την ίδια την σωτηρία της φύσης.

    21-1-2007    : ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ :
  Ο όρος "προστασία" που ήταν και είναι ακόμη δυστυχώς το σύνθημα κάθε οικολόγου ανά την υφήλιο , αντικαταστάθηκε σήμερα από την επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα ,με τον όρο "αειφόρος ανάπτυξη" . Λίγοι πλέον δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό, και σε αυτούς δυστυχώς συγκαταλέγεται και η πλειοψηφία των Ελληνικών οικολογικών οργανώσεων. Επιμένουν σε μια στείρα αντιπαράθεση και σε ένα απηρχειωμένο αντικυνηγετικό μίσος, χωρίς να φροντίζουν να ενημερώνονται για την διεθνώς επικρατούσα άποψη για τον σημαντικό ρόλο που έχουν αναλάβει οι κυνηγετικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Βέβαια η χώρα μας είναι ακόμη πολύ πίσω σε οργάνωση τέτοιων προγραμμάτων αειφόρου ανάπτυξης των βιοτόπων. Την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην Αμερική , οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν πρωτεύοντα ρόλο και ευθύνη για τις κυνηγετικές περιοχές, εκπονώντας και εφαρμόζοντας μεγάλα προγράμματα διαχείρησης των βιοτόπων , στην Ελλάδα η απηρχειωμένη κυνηγετική νομοθεσία , απαγορεύει σχεδόν κάθε επέμβαση!! Αλλά και οι κυνηγετικές μας οργανώσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Ξοδεύτηκαν δις δραχμές από τις συνδρομές των κυνηγών σε πομπώδεις "απελευθερώσεις" θηραμάτων , χωρίς κανένα επιστημονικό πρόγραμμα και ουδεμία μέριμνα για ειδικές εγκαταστάσεις, με μηδενικά φυσικά αποτελέσματα. Δεν ασκήθηκε ποτέ ουσιαστική πίεση στα πολιτικά κόμματα και στους εκάστοτε Υπουργούς για κάποια αλλαγή της νομοθεσίας που θα επέτρεπε στις οργανώσεις μας να έχουν λόγο στα κυνηγετικά θέματα. Τα τελευταία μόνο χρόνια κατανοήθηκε επιτέλους από τις κυνηγετικές οργανώσεις , η σπουδαιότητα αυτών των προγραμμάτων και συκροτήθηκαν επιστημονικές ομάδες από ειδικούς συνεργάτες των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών. Ηδη έχουν εκπονηθεί και είναι στο στάδιο της υλοποίησης τέτοια προγράμματα διαχείρησης (Κακοπλεύρι Γρεβενών) με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πάντα όμως προσκρούουν στην αρτηριοσκληρωτική στάση της ηγεσίας και των παραγόντων του Υπουργείου Γεωργίας, που δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων. Κύριο μέλημα των Οργανώσεών μας πρέπει να είναι η πίεση με όλα τα μέσα προς τους πολιτικούς για συνεργασία σε αυτά τα προγράμματα. Πρέπει να οραματιστούμε και να επιδιώξουμε να γίνει πραγματικότητα , μια αποκεντρωμένη σε Νομαρχιακό επίπεδο "εξουσία" που θα έχει κύριο ρόλο στην σχεδίαση και υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρησης , με την παράλληλη ενημέρωση, επιμόρφωση και βοήθεια των κυνηγετικών συλλόγων.
    9-1-2007    : ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΛΑΓΟΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕιΤΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤOY ΕΛΙΚΩΝΑ :
  Νεκρός εντοπίστηκε στον Ελικώνα ο 46χρονος κυνηγός η τύχη του οποίου αγνοείτο από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με την αστυνομία ο 46χρονος εντοπίστηκε σε μια τάφρο κοντά στο σημείο που είχε βρεθεί χθες ένα από τα σκυλιά του. Είχε καταπλακωθεί από χώματα και γι’ αυτό δεν είχε βρεθεί νωρίτερα. Άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, αστυνομικοί, μέλη ομάδων διάσωσης, φίλοι και συγγενείς του 46χρονου χτένιζαν επί τρείς ημέρες την περιοχή, ενώ στις έρευνες συμμετείχε και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ με θερμική κάμερα. Να σημειώσουμε ότι το πρωί κατά τη διάρκεια των ερευνών τραυματίστηκε ο επικεφαλής της ομάδας έρευνας και διάσωσης του στρατού. Ο υπολοχαγός και η ομάδα του επιχειρούσαν κατάβαση σε δύσβατο σημείο, γλίστρησε έπεσε και χτύπησε στο ώμο και στο πόδι του, ευτυχώς όχι σοβαρά. Διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και στη συνέχεια στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών. ert.gr !

    5-1-2007    : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ :
  Η ΚΣΕ ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Δυτ. Αττικής ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού θα διεξάγει ασκήσεις – εκπαίδευση, όλο το εικοσιτετράωρο, στην ευρύτερη περιοχή του «Δάσους Μοσχοποδίου» από την 22α Νοεμβρίου 2006 και μέχρι τέλος Μαρτίου 2007 και συγκεκριμένα από το ύψος της εξωτερικής περιμέτρου του Στρατοπέδου (προς το υπόψη δάσος) μέχρι και το Πεδίο Βολής Θηβών (εκατέρωθεν του χωματόδρομου). Για το λόγο αυτό συστήνεται η προσοχή στους κυνηγούς, που δραστηριοποιούνται στη περιοχή αυτή, τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού του Κέντρου. !

    5-1-2007    : ΕΝΘΕΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΕΦ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ :
  Το 3ο τεύχος του περιοδικού «Κυνήγι & Περιβάλλον» κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2007, μαζί με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με την υποστήριξη και την επιμέλεια της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης. Η έκδοση του έγχρωμου τεύχους, 48 σελίδων, ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα των υπερβολών στην απαγόρευση θήρας λόγω χιονιού. Παράλληλα ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει άρθρα σχετικά με τη μετανάστευση των τσιχλοειδών, το κυνήγι της μπεκάτσας, θέματα πρώτων βοηθειών στο σκύλο, για τα ίχνη που αφήνει η αρκούδα στο δάσος, για τις δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων. Διαβάστε για την παραγωγή του ρακιού, για τα κοχύλια της ξηράς, κλπ.. Υπάρχουν ακόμη πολλές ειδήσεις με τις ποικίλες δραστηριότητες των κυνηγετικών οργανώσεων, Επίσης υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην μπασκεμπολίστα του ΠΑΟΚ του Γιώργου Μπαλογιάννη, που είναι και ο ίδιος φανατικός κυνηγός Στο editorial της η Συντακτική ομάδα της ΚΟΜΑΘ αναφέρεται στο τραγικό περιστατικό του Αγρινίου, όπου πέντε νέοι κυνηγοί έχασαν τη ζωή τους, όπου ένα κείμενο με τίτλο «Κοινωνία κινδύνων και ανάγκη Αγωγής του Πολίτη» καταλήγει: "Μην μένουμε άφωνοι, λοιπόν, με το περιστατικό του Αγρινίου. Μην καταφεύγουμε για την εξήγησή του σε ανύπαρκτες «κόντρες κοινωνικών ομάδων και άλλες απίστευτες ανοησίες που κατά κόρο ακούστηκαν στα κανάλια τις τελευταίες μέρες. Όσο η κοινωνία μας απομακρύνεται από την πραγματική, την ουσιαστική αγωγή των νέων ως υπευθύνων ατόμων εξοπλισμένων με το υπέρτατο αλλά και στοιχειώδες αγαθό της αυτοσυγκράτησης και του αυτοελέγχου, τέτοια φαινόμενα, σε σχέση με την χρήση των κάθε μορφής αναπόφευκτων πηγών κινδύνου, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκλεισθούν εντελώς, όσα μέτρα κι αν ληφθούν και όσοι νόμοι κι αν ψηφισθούν". Το περιοδικό "Κυνήγι & Περιβάλλον" κυκλοφορεί το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα και μοιράζεται δωρεάν με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Το μεθεπόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσεις στις 3 Φεβρουαρίου 2007. !

    4-1-2007    : ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΟΛΕΣ :
  Με ενημέρωσαν ότι στην περιοχή των Δερβενοχωρίων υπάρχουν φόλες διασκορπισμένες . Ήδη κάποια συνάδελφοι έχασαν το σκυλί τους , όπως θύματα πέσανε και άτυχα τσοπανόσκυλα. Προσοχή λοιπόν συνάδελφοι , τα μάτια σας δεκατέσσερα !

    3-1-2007    : ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΣΥΖΥΓΟ :
  Πριν επιστρέψεις από το ταξίδι σου στο εξωτερικό, θα ήθελα να σε ενημερώσω για ένα μικρό ατύχημα που είχα με το φορτηγάκι, μπαίνοντας στο δρομάκι που οδηγεί προς το σπίτι μας. Ευτυχώς, δεν ήταν τόσο σοβαρό, κι έτσι σε παρακαλώ να μην ανησυχείς τόσο πολύ για μένα. Αλήθεια, δεν χτύπησα.
  Επέστρεφα σπίτι από τα Wal-Market, και καθώς έστριψα για να μπω στο δρομάκι, πάτησα κατά λάθος γκάζι αντί για φρένο. Στράβωσα λίγο την πόρτα του γκαράζ και ευτυχώς το Φορτηγάκι σταμάτησε μόλις ακούμπησε τη δική σου Ferrari. Ειλικρινά λυπάμαι, αλλά ξέροντας πόσο καλός είσαι, είμαι βέβαιη πως θα με συγχωρήσει. Ξέρεις πόσο πολύ σε αγαπώ και σε σκέφτομαι.
  Ανυπομονώ να σε σφίξω πάλι στην αγκαλιά μου.
  Η γυναικούλα σου.
  ΥΣ. Το αγαπημένο σου σκουτεράκι δεν έπαθε τίποτα.Top

© Giorgio Peppas
E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster