Welcome in Greece Welcome in Greece

 
ΑρχικήInitial Περιοδικό Νέα Αρθρα
O ΜΟΝΟΒΟΛΟΣ 2009 !

Γρήγορα νέα, ειδήσεις , αξιοπερίεργα , ανέκδοτα, αστεία που αφορούν εμάς τους κυνηγούς και όχι μόνο !!

  Μονόβολος 2008    Μονόβολος 2007    Μονόβολος 2006    Μονόβολος 2005    Μονόβολος 2004    Μονόβολος 2003       7-12-2009    : Ω Ρ Ι Ω Ν " Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ

  Ενέργειες κατά της Κυνηγετικής Οικογένειας
  Αξιότιμοι κύριοι/ες,
  Εμείς οι κυνηγοί-μέλη του ΩΡΙΩΝΑ, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή δύο ενέργειες που πλήττουν άμεσα την πατροπαράδοτη κυνηγετική δραστηριότητα και κουλτούρα. Αυτές οι ενέργειες είναι:
  α) Η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδας, αίτησης ακυρώσεως κατά της ρυθμιστικής απόφασης θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2009?2010.
  β) Η κατάθεση στο ΣτΕ από τις Πανελλήνιες Ενώσεις Δασολόγων και Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων αίτησης ακυρώσεως κατά της Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει τα καθήκοντα και τη λειτουργία των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων.
  Πριν προχωρήσουμε στην ουσία του θέματος, επιτρέψτε μας να σας δώσουμε το στίγμα του συλλόγου μας. Ο σύλλογος "ΩΡΙΩΝ-ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ" ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα και είναι αναγνωρισμένο σωματείο κατά τις διατάξεις του αστικού κώδικα. Τα μέλη του είμαστε κυνηγοί από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας που γνωριστήκαμε και επικοινωνούμε κυρίως μέσω του διαδικτύου. Κύριος σκοπός μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα η διαφύλαξη της υπαίθρου και του κυνηγίου. Στην ιστοσελίδα μας (www.orion.net.gr) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους σκοπούς, το καταστατικό και τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές μας.
  Σας είναι βεβαίως γνωστό το σημαντικό έργο που επιτελούν οι κυνηγοί, ατομικά αλλά και μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων, για την προστασία της υπαίθρου. Έργο που γίνεται αποκλειστικά από ιδίους πόρους των κυνηγών χωρίς οποιαδήποτε εθνική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση.
  Το σώμα της Θηροφυλακής αποτελούμενο από 300 θηροφύλακες πλήρως εξοπλισμένους, με τετρακίνητα οχήματα που περιπολούν νυχθημερόν στην Ελληνική ύπαιθρο, οργανώθηκε και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς. Εκατοντάδες χιλιάδες έλεγχοι διενεργήθηκαν και μερικές χιλιάδες μηνύσεις υποβλήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια από τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων για πληθώρα αδικημάτων κατά της φύσης.
  Πολλές εγκαταλειμμένες ορεινές εκτάσεις καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα με τη φροντίδα των κυνηγών για την παροχή τροφής και κάλυψης στην άγρια πανίδα. Δεκάδες χιλιάδες θηράματα εκτρέφονται και απελευθερώνονται ετησίως για να αναπληρώσουν τις όποιες απώλειες προκαλούν οι κυνηγοί αλλά και οι υπόλοιποι φυσικοί θηρευτές. Ποτίστρες κατασκευάζονται σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία και πολλοί τόνοι ζωοτροφών διανέμονται για την επιβίωση των θηραμάτων στις παρατεταμένες κακοκαιρίες. Και πολλές άλλες δράσεις για την προστασία της υπαίθρου, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε στις ιστοσελίδες των κυνηγετικών οργανώσεων.
  Η κυνηγετική δραστηριότητα είναι τρόπος ζωής, υπεράνω κομμάτων και πολιτικών πεποιθήσεων, για περίπου 250.000 Έλληνες πολίτες. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι εμείς οι κυνηγοί και οι ψαράδες που βιώνουμε τη φύση, αυτονόητα επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για ένα υγιές περιβάλλον σε αρμονία με τις παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα σε αυτό. Το κυνήγι, το ψάρεμα, η συλλογή χόρτων, μανιταριών, σαλιγκαριών, η μελισσοκομία και τόσες άλλες φυσικές δραστηριότητες είναι απόλυτα συμβατές με την αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Γύρω από το κυνήγι και το ψάρεμα αναπτύσσεται μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις με αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων έχουν αποκλειστικό αντικείμενο τα είδη κυνηγίου και αλιείας. Πολλές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, (καταλύματα, καφενεία, ταβέρνες, βενζινάδικα κλπ), στα πιο απομακρυσμένα και άγνωστα χωριά της Ελληνικής επαρχίας, κατά τους χειμερινούς μήνες της πλήρους εγκατάλειψης, στηρίζουν την οικονομική τους επιβίωση στους κυνηγούς.
  Στις μέρες μας, παραγνωρίζεται συστηματικά η συμβολή των κυνηγών στην προστασία της φύσης και αποσιωπούνται τα οφέλη του κυνηγίου, για το φυσικό περιβάλλον, για τους ίδιους τους κυνηγούς και τις οικογένειές μας, αλλά και για όσους εμπλέκονται οικονομικά, άμεσα ή έμμεσα με το κυνήγι. Αντίθετα, παρατηρείται μια εντελώς παράδοξη προσπάθεια δαιμονοποίησης του κυνηγίου. Η απαγόρευση του κυνηγίου είναι το πρώτο (και δυστυχώς το μοναδικό) μέτρο που λαμβάνεται στις λεγόμενες προστατευόμενες περιοχές. Εκδιώκονται οι νόμιμοι κυνηγοί και συνήθως αναλαμβάνουν δράση οι καταπατητές, οι εκχερσώσεις, η παράνομη οικοδόμηση, η παράνομη υλοτομία, η παράνομη βόσκηση, η απόθεση σκουπιδιών, η εγκατάλειψη...
  Αποτελεί μέγα ερωτηματικό το γεγονός ότι οι διάφορες «οικολογικές» Μ.Κ.Ο, που χρηματοδοτούνται γενναία από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, έχουν αναγορευτεί ως οι μοναδικοί συνομιλητές στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ, από την άλλη πλευρά, αγνοούνται παντελώς οι κυνηγετικές οργανώσεις με το τεράστιο και αναγνωρισμένο έργο τους που εκπροσωπούν 250.000 Έλληνες πολίτες. Αξιότιμοι κύριοι,
  Πιστεύουμε ότι γνωρίζετε πλέον την πραγματικότητα και τα τεκταινόμενα εις βάρος του κυνηγίου. Αυτές τις ημέρες εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της κυνηγετικής δραστηριότητας. Η Πολιτεία θα κληθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργήσει μια απόφαση για τυχόν διακοπή του κυνηγίου.
  Ως εκπρόσωποι όλων των Ελλήνων, και των κυνηγών βεβαίως, καλείστε να πάρετε θέση, υπέρ ή κατά, ενός μεγάλου και πολύ σημαντικού κοινωνικού συνόλου που ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με την κυνηγετική δραστηριότητα. Σε αυτές τις στιγμές η μή θέση εκλαμβάνεται ως αδιαφορία - αρνητική στάση. Όλοι εμείς οι 250.000 Έλληνες κυνηγοί περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση υπέρ του Κυνηγίου, έτσι όπως παραδοσιακά έχει οργανωθεί και βιώνεται μέχρι σήμερα, στην Πατρίδα μας και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
  Για τον Ωρίωνα, με εκτίμηση O Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας Δημήτρης Χριστοδουλάκης Νίκος Παπαϊωάννου

    7-12-2009    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

  Το Σαββατο 5 Δεκεμβριου και ωρα 18:00 εγινε μια εκτακτη συναντηση των κυνηγετικων συλλογων του νομου Ηλειας στα γραφεια του Κ.Σ. Πυργου προκειμενου να συζητηθει το θεμα που εχει προκυψει τις τελευταιες μερες σχετικα με την προσφυγη του Κου Αγγελετου στο ΣτΕ κατα της ετησιας ρυθμιστικης αποφασης κυνηγιου για την κυνηγετικη περιοδο 2009-2010. στην συναντηση αυτη, υστερα απο προσκληση μας, παρευρεθηκαν οι κκ βουλευτες του νομου ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. Κος Τακης Αντωνακοπουλος, Ιωαννης Κουτσουκος, Μιχαλης Κατρινης, Τακης Δημητρουλοπουλος, και Κωστας Tζαβαρας, επισης παρευρεθηκε και ο Νομαρχης του νομου, Κος Χαραλαμπος Καφυρας. Αφου, συζητησαμε και εξηγησαμε το προβλημα που εχει προκυψει το τελευταιο διαστημα, ολοι οι παραπανω εκπροσωποι του λαου και μελη της βουλης, εκ των οποιων να σημειωθει πως οι κκ Τακης Αντωνακοπουλος, Ιωαννης Κουτσουκος, Μιχαλης Κατρινης, Τακης Δημητρουλοπουλος, ανηκουν στον χωρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταλαβαν-κατανοησαν τα αιτηματα μας (οσων αφορα την προσφυγη των οικολογων στο ΣτΕ καθως επισης και τα προβληματα τα οποια θα προκυψουν απο τυχον απαγορευση του κυνηγιου οπως ανεργια μιας και χιλιαδες συμπολιτες μας ζουν απο το κυνηγι. μας βεβαιωσαν πως σημερα, (Δευτερα 7 Δεκεμβριου) θα ζητησουν εγγραφως απο την Κα Μπιρμπιλη να συναντησει τους εκπροσωπους μας δηλαδη την Κ.Σ.Ε. και να συζητησουν για το θεμα αυτο. Το ιδιο μας διαβεβαιωσε πως θα κανει και ο Νομαρχης του Νομου Κος Χαραλαμπος Καφυρας. Ας ελπισουμε ολοι, πως τελικα πως απο ολη αυτη τη διαμαχη που εχει ανοιχτει τον τελευταιο καιρο θα βγει κατι θετικο και οτι θα συνεχισουμε να ασκουμε την παναρχαια αυτη δραστηριοτητα που για εμας αποτελει τροπο ζωης.
  Για τον Κυνηγετικο συλλογο Αμαλιαδας Ο πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Βαγγελης Χριστοφορου Κων/νος Μουσας

    4-12-2009    : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ    10-11-2009    : Το κυνήγι... πεθαίνει

  Το κυνήγι δεν είναι πια της μόδας στη Γαλλία. Λίγο το σύνδρομο του Μπάμπι (ξέρετε, «Μπάμπι το ελαφάκι» της Ντίσνεϊ), λίγο το ίδρυμα της Μπριζίτ Μπαρντό για την προστασία των ζώων, λίγο οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, το κυνήγι... πεθαίνει. Αν και οι Γάλλοι κυνηγοί είναι κατ’ αρχήν ελεύθεροι να στοχεύσουν σχεδόν όλα τα άγρια ζώα που κινούνται στα δάση τους, από αγριογούρουνα μέχρι ελάφια, ο αριθμός τους βαίνει διαρκώς συρρικνούμενος. Κι αυτό, επειδή δεν ενισχύει νέο αίμα τις τάξεις τους, καθώς η μέση ηλικία των Γάλλων κυνηγών είναι γύρω στα 54 χρόνια. Οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών οργανώσεων διατείνονται ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία στη φύση, αλλά και να επιβιώσει η κυνηγετική βιομηχανία. Αν σταματήσει το κυνήγι, λένε, τότε θα εκλείψουν τα άγρια ζώα, για τα οποία τόσο κόπτονται ορισμένοι. «Θα χάσουν την ορμή, τη δύναμη και την ταχύτητά τους και θα καταλήξουν πρόβατα», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος μιας κυνηγετικής ομοσπονδίας, στα όρια του Παρισιού.

    10-10-2009    : Mετακομίζει η Διεύθυνση Δασών και Θήρας στο Υπ. Περιβάλλοντος

  Υπουργός στο νέο Υπουργείο είναι η κα. Τίνα Μπιρμπίλη, περιβαλλοντολόγος και από χρόνια σύμβουλος του σημερινού πρωθυπουργού για την πράσινη ανάπτυξη. Η Τίνα Μπιρμπίλη είναι επίσης διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Οικονομίας και Διαχείρισης και μετράει πολλά χρόνια στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι η λογογράφος του Πρωθυπουργού από την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Είναι μέλος του τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ και έχει εκπονήσει μελέτες για τους ποδηλατόδρομους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Έχει επίσης συνεργασθεί με τον Ανδρίκο Παπανδρέου στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) ως διδάκτωρ στα Έργα Υποδομής, ενώ έχει συγγράψει με τον συγκοινωνιολόγο κ. Θάνο Βλαστό, μελέτη για το ποδήλατο σε 17 ελληνικές πόλεις. Υφυπουργός στο νέο Υπουργείο, είναι ο κ. Θάνος Μοραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, μέλος Εθνικού Συμβουλίου, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου τού ΠΑΣΟΚ. Είναι αρμόδιος για το περιβάλλον, την πολεοδομία και χωροταξία, τα δάση και το κτηματολόγιο. Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση, εργαζόμενος παράλληλα στον τομέα των πωλήσεων αρχικά και αργότερα ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Γρήγορα όμως τον κέρδισε ο χώρος της Διαφήμισης, για να εξελιχθεί σε επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος μεγάλων Διαφημιστικών Εταιρειών. Αυτά τα δημιουργικά χρόνια θα τού αποφέρουν διακρίσεις και βραβεία στο χώρο. Σήμερα διευθύνει τη δική του Διαφημιστική Εταιρεία.

    30-9-2009    : Καταδικάστηκε η Μάλτα για το ανοιξιάτικο κυνήγι Ορνιθολογική Εταιρεία

  Ανακοινώθηκε η αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ανοιξιάτικο κυνήγι στη Μάλτα1. Η απόφαση βασίστηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των Άγριων Πουλιών. Πιο συγκεκριμένα, έλαβε υπόψη της τη δυσμενή κατάσταση του Τρυγονιού και του Ορτυκιού η οποία γινόταν ακόμη δυσμενέστερη με την απόφαση της Κυβέρνησης της Μάλτας να επιτρέπει το ανοιξιάτικο κυνήγι. Η Μάλτα οδηγήθηκε στα Δικαστήρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2008 μετά από καταγγελία της BirdLife International2 και της BirdLife Malta, υποστηρίζοντας ότι η Μάλτα δεν συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των Άγριων Πτηνών. Η Μάλτα επέτρεπε το κυνήγι των δύο αυτών ειδών από το 2004 και μέχρι το 2008, ενώ η Οδηγία απαγορεύει ρητά το κυνήγι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και της ανοιξιάτικης μετανάστευσης. Παρόλα αυτά, «οι Μαλτέζοι κυνηγοί μπορούν να κυνηγούν κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής κυνηγετικής περιόδου, αρκεί να σέβονται το νόμο και τα είδη που δεν είναι θηρεύσιμα», είπε ο Joseph Mangion, Πρόεδρος της BirdLife Malta. Η Birdlife International τονίζει ότι μετά από αυτή τη σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το ανοιξιάτικο κυνήγι πρέπει να απαγορευτεί μόνιμα στη Μάλτα όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αυτή έρχεται να επισημάνει άλλη μια φορά τη σημασία της προστασίας της ανοιξιάτικης μετανάστευσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στη χώρα μας αν και το ανοιξιάτικο κυνήγι απαγορεύεται ρητά εδώ και χρόνια, η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από τη πλευρά της Πολιτείας οδηγεί πρακτικά σε ανεξέλεγκτο λαθροκυνήγι με απρόβλεπτες συνέπειες για τη φύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανεξέλεγκτη κατάσταση κάθε χρόνο στα Ιόνια νησιά όπου εκατοντάδες λαθροθήρες ανενόχλητοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αποδεκατίζουν χιλιάδες πουλιά σε έναν από του σημαντικότερους μεταναστευτικούς διαδρόμους της χώρας μας. «Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θα ταρακουνήσει τη Πολιτεία η οποία θα αντιληφθεί πως πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και στο συμφέρον της να προστατεύσει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και να φροντίσει να παραμείνει πλούσιο», τονίζει ο Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

    29-9-2009    : Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της φετινής ρυθμιστικής 2009-2010

  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η «Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδος» και ζητάει να ακυρωθεί, ως αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, όπως και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, η από 4.8.2009 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία καθορίζεται η κυνηγητική περίοδος 2009-2010 (που αρχίζει από την 20ή Αυγούστου 2009 και λήγει την 28η Φεβρουαρίου 2010) και καθορίζονται τα είδη και οι ποσότητες των θηραμάτων που επιτρέπεται να κυνηγούν. Η Ένωση υποστηρίζει ότι πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν υπήρξε, όπως απαιτείται, η σύνταξη επιστημονικής μελέτης που να καθορίζει τον πληθυσμό κάθε θηρευσίμου είδους, αλλά ούτε συντάχθηκε τεκμηριωμένη έκθεση για την επίδραση της θηρευτικής δραστηριότητας επί των προστατευομένων ειδών, έτσι ώστε να διαπιστώνεται η μη ύπαρξη αφανισμού ή μείωση του πληθυσμού των θηρευσίμων ειδών. Ακόμη, υποστηρίζει η Ένωση ότι η κυνηγητική περίοδος είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και δεν έχει προηγηθεί ειδική έρευνα που να προβλέπει την επίδραση των χρονικών ορίων της κυνηγητικού περιόδου επί της αναπαραγωγής των θηραμάτων, την στιγμή μάλιστα που για όλα τα είδη η κυνηγητική περίοδος λήγει την ίδια ημερομηνία.

    29-9-2009    : Στα Δερβένια πραγματοποιήθηκε η Γιορτή των Κυνηγών

  Πλάϊ στα γάργαρα νερά του Καλαμά πραγματοποιήθηκε φέτος η ετήσια γιορτή των κυνηγών της περιοχής παρουσία του Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλ. Καχριμάνη, του Μ. Χατζηεφραιμίδη, αλλά και αρκετών Καποδιστριακών Δημάρχων της περιοχής. Η εκδήλωση γνώρισε μεγάλη επιτυχία αφού βρέθηκαν εκεί εκατοντάδες κυνηγοί με τις οικογένειές τους και φίλοι των κυνηγών. Στις δηλώσεις του ο Νομάρχης Ιωαννίνων υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια το υγιές κυνήγι «απενοχοποιείται» απ' τις βολές που δέχονταν στο παρελθόν λόγω και των λαθροκυνηγών. Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου κ. Λύτρας υπογράμμισε ότι οι κυνηγοί δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τα υδάτινα συστήματα, όπως ο Καλαμάς έμπρακτα και στέλνουν μήνυμα σε όλους για «καθαρό Καλαμά». Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ των άλλων οι Δήμαρχοι Ευρυμενών, Περάματος, Ζίτσας, Κατσανοχωρίων, Παμβώτιδος, αλλά και αρκετοί Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Απ' την πλευρά του ο «οικοδεσπότης» Δήμαρχος Ευρυμενών υπογράμμισε ότι το μήνυμα της συνάντησης είναι ιδιαίτερα ορθό περιβαλλοντικά και προσέθεσε ότι ο αγώνας για τον Καλαμά θα συνεχιστεί αποφασιστικά και με σεβασμό στους νόμους. «Οφείλω να συγχαρώ το Νομάρχη για τις προσπάθειές του στο θέμα», κατέληξε ο κ. Κατσάνος. Απ' την δική του πλευρά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Ν.Σ. κ. Χατζηεφραιμίδης επισήμανε τη συμβολή των κυνηγών στην προστασία αλλά και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος και τους κάλεσε να συμμετέχουν ενεργητικά προς αυτήν την κατεύθυνση με σχεδιασμό αλλά και μελέτες όπου αυτό απαιτείται.
  www.ipiros.gr

    29-9-2009    : Ασυνείδητοι κυνηγοί πυροβόλησαν πινακίδες

  Την ώρα που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων ολοκληρώνει ένα ακόμη οδικό έργο και αναφερόμαστε στην οδική σύνδεση Στρατίνιστα – Καστανή Πωγωνίου, μήκους περίπου δέκα χιλιομέτρων, με την οποία πλέον ενοποιούνται δύο απομονωμένες περιοχές, κάποιοι ασυνείδητοι κυνηγοί προκαλούν ζημιές στις πινακίδες. Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία οι πινακίδες που ενημερώνουν για τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να πάει στις συγκριμένες περιοχές έχουν γίνει ‘κόσκινο’ από κυνηγούς οι οποίοι της έχουν βάλλει στο στόχο με σφαιρίδια!. Εμείς στο Hpeiros.gr, κατά καιρούς έχουμε πάρει το μέρος των κυνηγών και αναδεικνύουμε τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους. Εδώ όμως θα πρέπει να καυτηριάσουμε την ενέργειά τους αυτή, να πυροβολούν δηλαδή με ‘μπάλες’ τις εν λόγω πινακίδες. Ας βρουν κάτι άλλο να βγάλουν την ‘έντασή’ τους ή την απογοήτευσή τους, εάν δεν καταφέρνουν να βρουν θηράματα. Οι πινακίδες είναι δημόσια περιουσία και δεν μπορούν να γίνονται στόχοι.
  www.ipiros.gr

    29-9-2009    : Κυνηγός τραυμάτισε κυνηγό στη Γιουργανίστα

  Στις 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00, στο Δ.Δ. Γιουργάνιστας του Δήμου Μολοσσών, κυνηγός πυροβόλησε και τραυμάτισε στη μασχάλη άλλων κυνηγών κατά τη διάρκεια κυνηγίου. Ο παθών μεταφέρθηκε στο Γ.Κ.Ν Ιωαννίνων από τον δράστη, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.Ο δράστης αναζητείται, ενώ προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Ζίτσας.
  www.ipiros.gr

    29-9-2009    : Καλά άρχισε η κυνηγετική περίοδος άγριων θηραμάτων

  Με επιτυχίες ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος των άγριων θηραμάτων (το κυνήγι κάποιων ειδών πουλιών είχε αρχίσει νωρίτερα) για τους κυνηγούς. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα κυνηγίου του αγριόχοιρου και του λαγού και όπως μας ενημέρωσαν φίλοι κυνηγοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι εξορμήσεις τους απέδωσαν αρκετά καλά. Τόσο την περασμένη Τετάρτη όσο και το Σαββατοκύριακο που επιτρεπόταν το κυνήγι με σκύλους, τα πήγαν καλά και ελπίζουν ότι θα υπάρξει και ανάλογη συνέχεια. Την ίδια στιγμή οι κυνηγοί περιμένουν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου της πέρδικας που μετατέθηκε για την 1η Οκτωβρίου. Το μόνο αρνητικό στο ξεκίνημα του κυνηγιού ήταν το ότι σε πολλές περιοχές κάποιοι εγκληματίας δηλητηρίασαν σκύλους, προκαλώντας την θλίψη και των οργή των κυνηγών. Εδώ θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει περισσότερα μέτρα και οι Νόμοι για όσους συλλαμβάνονται να ρίχνουν φόλες σε σκύλους να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί. Υπενθυμίζουμε για όσους τυχόν το έχουν ξεχάσει ότι δεν επιτρέπεται το κυνήγι της Κίσσας, και των Συκοφαγάδων.
  www.ipiros.gr

    26-9-2009    : Άνανδρη δολοφονία Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου

  Εκφράζουμε την θλίψη και την οδύνη μας για τον άδικο χαμό του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα και υπαλλήλου μας Θεόδωρου Παπασπυρόπουλου ο οποίος έπεσε θύμα ενός αδίστακτου οπλοφόρου εγκληματία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του προασπίζοντας το φυσικό περιβάλλον και την νομιμότητα. Στοιχεία σαν το δολοφόνο εγκληματία καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν με την κυνηγετική οικογένεια, είναι απλώς εγκληματίες οπλοφόροι. Εκφράζουμε εκ μέρους όλου του κυνηγετικού κόσμου, τα βαθιά μας συλλυπητήρια και την μεγάλη μας θλίψη στην οικογένεια του εκλιπόντος. Επίσης, είμαστε δίπλα στον δεύτερο Θηροφύλακα Λάττα Γεώργιο ο οποίος εκτελούσε κοινή υπηρεσία με το θύμα και ο οποίος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου σύσσωμη πενθεί για τον άδικο χαμό του εκλεκτού συνεργάτη της Θεόδωρου Παπασπυρόπουλου. Μεγάλο και δυσαναπλήρωτο το κενό τόσο για εμάς αλλά ιδιαίτερα για την οικογένειά του στην οποία η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου θα σταθεί με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο στο πλευρό της.
  - Ο Πρόεδρος – - Ο Γ. Γραμματέας – Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος Νικόλαος

    14-9-2009    : ΠΡΟΣΟΧΗ - Καινούργια ημερομηνία για την έναρξη στις ΚΥΚΛΑΔΕΣ της πέρδικας Τσούκαρ

  Η καινούργια ημερομηνία μεταφέρει για τις Κυκλάδες την έναρξη της πέρδικας τσούκαρ από από

  1/10 /2009 έως και 15/12/2009    7-9-2009    : Τεράστιος λαγός ενός μέτρου !

  λαγός του βίντεο είναι ένας από τους πιο μεγάλους καταγεγραμμένους στον κόσμο. Ο λαγός, στον οποίο έχει δοθεί το όνομα Roberto κατάγεται από την Ολλανδία, έχει μήκος 1 μέτρο και ζυγίζει 12 κιλά.

    5-9-2009    : Λαθροκυνηγός σκότωσε θηροφύλακα στην Αμαλιάδα

  Τραγωδία χθες στην Αμαλιάδα όταν λαθροκυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε έναν θηροφύλακα και τραυμάτισε έναν άλλο συνάδελφό του. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Αετοφωλιά, στο Περιστέρι Αμαλιάδας. Ο λαθροκυνηγός, που όπως αποκαλύφθηκε αργότερα είναι ένας 56χρονος κάτοικος της περιοχής, είχε πάει για κυνήγι στην περιοχή. Λίγο μετά τις 21:30 τον εντόπισαν δύο θηροφύλακες, που έκαναν περιπολία στην περιοχή. Τότε και κάτω από άγνωστες συνθήκες, ο 56χρονος έστρεψε το όπλο του εναντίον των δύο ανδρών και τους πυροβόλησε. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδος, όπου ο ένας από τους δύο έχασε τη μάχη με το θάνατο. Ο τραυματισμένος θηροφύλακας, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο 409 Nοσοκομείο Πάτρας, όπου και νοσηλεύεται. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην περιοχή όπου εξελίχθηκε η τραγωδία και κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη του δράστη, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του. Ο 56χρονος συνελήφθη, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν 5 όπλα, ένα εκ των οποίων κατείχε παράνομα.

    3-9-2009    : Ο θάνατος των πελαργών στον Χάρακα

  Δεκάδες πελαργοί πέθαναν στην περιοχή Χάρακας των Λεγραινών από ηλεκτροπληξία στα σύρματα της ΔΕΗ. Τα περισσότερα ήταν νεαρά πουλιά και σταμάτησαν να ξεκουραστούν λίγο πριν το μεγάλο ταξίδι πάνω από την Θάλασσα για την Αφρική και τις περιοχές που θα περάσουν τον Χειμώνα .

    1-9-2009    : Έκλεψαν τρία κυνηγόσκυλα στη Ρόδο

  του Μανώλη Βάια Το πάθος για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα παρασύρει συχνά τους λάτρεις του κυνηγιού, που χρυσοπληρώνουν για να αγοράσουν τα κυνηγόσκυλα τα οποία θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται τα οργανωμένα κυκλώματα που εμπορεύονται σκυλιά τα οποία συνήθως κλέβουν από άλλους κυνηγούς! Σε αυτού του είδους την παράνομη δραστηριότητα είχαν επιδοθεί δύο αλλοδαποί 22 και 49 χρόνων που συνελήφθησαν σε αγροτική περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Παραδεισίου της Ρόδου, μετά από έρευνες που έκαναν οι άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου για την κλοπή τριών εκπαιδευμένων κυνηγόσκυλων από περιφραγμένο κτήμα 43χρονου στην περιοχή Κρεμαστή. Οι δράστες είχαν αρπάξει την Κυριακή τα κυνηγόσκυλα που, σύμφωνα με το νόμιμο κάτοχό τους, η αξία τους ξεπερνά τα 9.000 ευρώ με σκοπό να τα πουλήσουν, μια και σκυλιά ράτσας –και ειδικά αν είναι εκπαιδευμένα- είναι περιζήτητα και οι κυνηγοί δεν διστάζουν να πληρώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ για να τα αποκτήσουν. Μετά την σύλληψη των δύο αλλοδαπών, τα σκυλιά βρέθηκαν στο σημείο όπου τα είχαν κρύψει και επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους.
  Πρώτο Θέμα

    1-9-2009    : Πέρδικες θα τοποθετήσουν οι κυνηγοί στον Βραχίονα Ζάκυνθος

  Στους στόχους που υπάρχουν για την επόμενη διετία, αναφέρθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, Διονύσης Μακρής, ο οποίος ανέφερε πως τις επόμενες 10 ημέρες οι κυνηγοί θα φέρουν στη Ζάκυνθο πέρδικες, οι οποίες θα “φιλοξενηθούν” στο καταφύγιο του Βραχίονα. “Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να πατάξουμε τα φαινόμενα της λαθροθηρίας, ενώ θα γίνουν ενέργειες για την αύξηση των αδειών. Ταυτόχρονα, το επόμενο διάστημα θα φέρουμε πέρδικες, οι οποίες θα τοποθετηθούν στον Βραχίονα. Ενδεχομένως να φέρουμε φασιανούς και ορτύκια. Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία κάνει μια μελέτη, ούτως ώστε να μας επιτραπεί να πάρουμε και γκρέκα. Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της θήρας στις περιοχές του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου, τονίζω ότι η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει. Εμείς, φέραμε δασολόγους από την Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία, οι οποίοι αφού ξεναγήθηκαν στις προστατευόμενες περιοχές (από το Γέρακα μέχρι και το Κερί), μας ανέφεραν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για να απαγορευθεί το κυνήγι. Εξάλλου, εμείς θέλουμε να κυνηγάμε από την 1η Νοεμβρίου και ύστερα. Τότε δεν υπάρχουν ούτε χελώνες, ούτε τουρίστες. Εφόσον δεν συμφωνεί η διοίκηση του Πάρκου με τις προτάσεις μας, ας δημιουργήσει μια μελέτη, βάση της οποίας να μας εξηγεί τους λόγους που μας απαγορεύει να πηγαίνουμε στις προστατευόμενες περιοχές” τόνισε ο κ. Μακρής. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα του ΧΥΤΑ, σημειώνοντας ότι στις επαφές που είχε με τους Δημάρχους του νησιού, οι τελευταίοι του είπαν πως επιθυμούν την αναβάθμιση του υπάρχοντος και δεν συμφωνούν να μεταφερθεί ο σκουπιδότοπος σε άλλη περιοχή της Ζακύνθου. “Τα σκουπίδια θα πρέπει να παραμείνουν στο Βροντόνερο. Παρατηρώ ότι κάτι τέτοιο θέλουν και οι Δήμαρχοι, επομένως θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μπούμε σε νέες περιπέτειες. Εφόσον γίνει αναβάθμιση του υπάρχοντος χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, τότε δεν θα δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον. Προσθέτω, δε, πως για να πηγαίνουν τα σκουπίδια στον Βραχίονα, τα έξοδα σε καύσιμα θα είναι τεράστια, αφού η απόσταση είναι μεγάλη. Επίσης, από τον Βραχίονα περνά όλος ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού και είναι απαραίτητο να τον προστατέψουμε” ανέφερε ο κ. Μακρής.
  Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου

    30-8-2009    : Διαφορετική έναρξη για την νησιώτισσα πέρδικα - Τσούκαρ και προβήματα

  Τελικά αυτή η αλλαγή ημερομηνίας στην έναρξη της ορεινής πέρδικας σε σχέση με την τσούκαρ και το λαγό έχει φέρει πολλά καλά αλλά και πολλά κακά μαζί ! Για τη ορεινή όντως είναι καλό που αρχίζει το κυνήγι της 1 Οκτωβρίου , αλλά για την νησιώτισσα μάλλον κακό της φέρνει τελικά . Το πρώτο πρόβλημα είναι η διαφορά ημερομηνίας με τον λαγό που ξεκινάει πρώτος με συνέπεια τα γνωστά... πονηρίδες που το παίζουν λαγάδες και κυνηγούν τις πέρδικες και λαγάδες light που τις τουφεκάνε. Η νησιώτισσα όμως έχει σοβαρότερο πρόβλημα ειδικά φέτος που έχει πάει καλά και το ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι. ΟΙ μικροί σύλλογοι των νησιών αλλά και στην Θράκη που υπάρχει ένας μικρός πληθυσμός τρέμουν την έναρξη και το τι θα συμβεί αφού πολύς κόσμος θα τις κυνηγήσει πρώτα αυτές και μετά τις ορεινές + λαγό. Σκεφτείτε τι να κάνουν ένας δύο η κανένας θηροφύλακας σε κάποια νησιά μόνοι τους από αυτούς που κυνηγάνε από πάνω και αυτούς που κάνουν γρήγορες αποβάσεις από την Θάλασσα κλπ Ήρθε και ρυθμιστική και έκανε το μείγμα πιο εκρηκτικό κόβοντας ορισμένα νησιά όπως Μύκονος , Σύρος , Σίφνος και επιπλέον έβαλε και σε όλο το Βόρειο Αιγαίο χρονικούς περιορισμούς ( Δηλαδή έναρξη Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη και μετά κάθε Κυριακή μόνο ) κάτι που είχε ζητήσει η Λήμνος για το εκεί κυνήγι μιας και έχει κάποιες ιδιαιτερότητες .... κατα την γνώμη τους ! Τώρα τα άλλα νησιά που επιτρέπετε κανονικά τρέμουν για το τι θα γίνει από πολλές πλευρές , πέρδικα, κακή έννοια του τοπικισμού κλπ κλπ κλπ ΟΛα αυτά με τον ένα η τον άλλο τρόπο στρέφονται ενάντια στην νησιώτισσα πέρδικα και στην διαχείριση των πληθυσμών της , ας ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει και όλοι θα λειτουργήσουν με σύνεση για να προστατευθεί αυτό το υπέροχο πουλί !

    24-8-2009    : ΦΩΤΙΕΣ 2007 - ΦΩΤΙΕΣ 2009    17-8-2009    : Τραγικό θάνατο βρήκαν δεκάδες πελαργοί

  Δεκάδες πελαργοί που είχαν ξεκινήσει το αποδημητικό ταξίδι τους για την Αφρική, βρήκαν το θάνατο πάνω σε πυλώνες της ΔΕΗ όπου κάθισαν για να ξαποστάσουν στο Χάρακα Αττικής, καθώς το σύστημα στην περιοχή δεν είναι μονωμένο. Νεκροί εντοπίστηκαν 50 πελαργοί, ενώ ένας που βρέθηκε βαρύτατα τραυματισμένος εστάλη στο σύλλογο προστασίας ΑΝΙΜΑ, όπου γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να κρατηθεί στη ζωή. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν ακόμη περισσότεροι πελαργοί στο δεύτερο μεταναστευτικό κύμα του Σεπτεμβρίου, η οργάνωση ΑΝΙΜΑ και η κυνηγετική ομοσπονδία έστειλαν επιστολή στη ΔΕΗ ζητώντας να λάβει άμεσα μέτρα. Η ΔΕΗ δεσμεύθηκε ότι θα μονώσει το δίκτυό της. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνεται το ένα τρίτο του πληθυσμού των πελαργών από εκτεθειμένους αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος.    17-7-2009    : ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ    11-7-2009    : VISIT GREECE THIS SUMMER HD    10-7-2009    : Πύθωνας έπνιξε δίχρονο κορίτσι

  Τραγικό θάνατο βρήκε ένα δίχρονο κορίτσι στη Φλόριντα, όταν ο πύθωνας που είχε η οικογένεια του το έσκασε από το κλουβί του και τυλίχτηκε γύρω από το κορμάκι του με αποτέλεσμα να πάθει ασφυξία. Ο αλμπίνος πύθωνας μήκους 3,60 μέτρων βρισκόταν σε ένα κλουβί μαζί με ένα βόα σφιγκτήρα, μήκους 2 μέτρων και ανήκει στο σύντροφο της μητέρας του άτυχου παιδιού. Ο ίδιος ανακάλυψε ότι ο πυθώνας που δεν βρήκε το πρωί στο κλουβί ήταν τυλιγμένος στο κορμί του δύστυχου παιδιού", ανέφερε ο σερίφης της κομητείας Σάμτερ. Πήρε ένα μαχαίρι και χτύπησε το ερπετό μέχρι που εκείνο άφησε το παιδί" Ήταν όμως πολύ αργά. Το παιδί έφερε ίχνη από δαγκώματα στο κεφάλι και στα χέρια. "Για το ερπετό, αυτό το παιδί ήταν τροφή", είπε, ο αστυνομικός καθώς αυτού του είδους οι πύθωνες τρέφονται με ζωντανά θηράματα. Στις ΗΠΑ δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από πύθωνες από το 1980.

    10-7-2009    : Η ΜΠΕΚΑΤΣΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Στρειδοφάγος Haematopus ostralegus

  Τακτικό κατά τη μετανάστευση σε πολύ μικρούς αριθμούς Ο στρειδοφάγος είναι ένα πολύ όμορφο μεσαίου μεγέθους πουλί με κατακόκκινο ράμφος και πόδια. Ανήκει στα παρυδάτια, μια κατηγορία πουλιών που προτιμούν τα ρηχά νερά και τρέφονται από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στη λάσπη. Όλα τα παρυδάτια πουλιά περπατούν για την αναζήτηση της τροφής τους στα ρηχά νερά, γι' αυτό κι έχουν συνήθως μακρυά πόδια. Το σχήμα και το μήκος του ράμφους τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στο είδος της τροφής τους. Ο στρειδοφάγος, όπως λέει και το όνομά του, τρέφεται με δίθυρα (δηλαδή με όστρακα όπως μικρά μύδια, στρείδια κ.α.) τα οποία μπορεί να ανοίξει με το ράμφος του που έχει ειδικό σχήμα για το σκοπό αυτό. Οι Στρειδοφάγοι απαντούν τακτικά κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση από μέσα Απριλίου μέχρι μέσα Μαϊου, αλλά οι παρατηρήσεις αφορούν πολύ λίγα άτομα. Το 1999 δύο άτομα παρέμειναν από το Μάιο έως τον Ιούλιο. Το φθινόπωρο εμφανίζονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά όχι κάθε χρόνο

    10-7-2009    : Υπεύθυνοι για το θηραματικό πλούτο οι ιδιώτες θηροφύλακες

  Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, αυξημένες αρμοδιότητες δίδονται στους ιδιωτικούς θηροφύλακες, οι οποίοι θα τελούν υπό την εποπτεία των δημοσίων θηροφυλάκων. Στα χέρια των ιδιωτών θηροφυλάκων ανατίθεται η προστασία του θηραματικού πλούτου της χώρας σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για την προστασία γενικότερα του περιβάλλοντος. Σχετική απόφαση για το θέμα υπέγραψε, μετά από συνεργασία που είχε με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αυξημένες αρμοδιότητες δίδονται στους ιδιωτικούς θηροφύλακες, οι οποίοι θα τελούν υπό την εποπτεία των δημοσίων θηροφυλάκων. Το δημόσιο αναλαμβάνει, επίσης, την εκπαίδευση των ιδιωτικών θηροφυλάκων. Η συμφωνία ανταποκρίνεται σε πολύχρονα αιτήματα 230.000 Ελλήνων κυνηγών, οι οποίοι επιθυμούν την καταπολέμηση των κάθε είδους παρανομιών μέσα στα δάση, την προστασία τους και την παρεμπόδιση των κρουσμάτων λαθροθηρίας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας θα προσλαμβάνονται αποκλειστικά από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι οποίες είναι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες πρόσληψης, αξιολόγησης και άσκησης καθηκόντων. Οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας που υπηρετούν ήδη, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους

  www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    8-7-2009    : ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2009 ΚΥΝΗΓΙ


  Για κυνήγι στη Βουλγαρία Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου επίκειται να εγκαινιαστεί επίσημα η κυνηγετική σεζόν. Και φέτος στις κυνηγετικές περιοχές, ευρισκόμενες στα πιο όμορφα μέρη της βουλγαρικής φύσης, θηρεύονται ευγενή ελάφια, αγριογούρουνα, μουφλόν, τσακάλια, λύκοι και άλλα ζώα. Οι βουλγαρικές βάσεις αναπαραγωγής θηραμάτων είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τους παραδοσιακούς τους επισκέπτες από την Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία, οι οποίοι έρχονται εδώ για τη VIP εξυπηρέτηση, που τους επιφυλάσσεται, και για τα καλά κυνηγετικά τρόπαια. Η Βουλγαρία είναι πραγματικός παράδεισος για τους ξένους λάτρες μιας από τις αρχαιότερες ανθρώπινες δραστηριότητες – του κυνηγιού. Αυτοί δεν φείδονται χρόνου και χρημάτων, για να αισθανθούν τη συγκίνηση του επιτυχούς κυνηγιού, ακόμα περισσότερο που οι ευκαιρίες να γυρίσουν με αξιοζήλευτο κυνηγετικό τρόπαιο δεν πρέπει να υποτιμούνται. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι το παγκόσμιο ρεκόρ τροπαίου από ευγενές ελάφι για όλους τους καιρούς σημειώθηκε στη Βορειοανατολική Βουλγαρία, κοντά στις όχθες του Δούναβη. Το δε παγκόσμιο ρεκόρ τροπαίου από αγριογούρουνο που θηρεύτηκε στην κυνηγετική περιοχή «Κορμισός» το 1986, καταρρίφθηκε μόλις πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διεύθυνσης των Δασών περίπου 3 χιλιάδες ξένοι κυνηγοί, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη, δοκίμασαν την ευστοχία τους στις κυνηγετικές περιοχές της Βουλγαρίας το 2004. Τα έσοδα από τον κυνηγετικό τουρισμό για την ίδια περίοδο ανέρχονται σε € 1.8 εκ. «Οι προσδοκίες για την επικείμενη σεζόν είναι ελπιδοφόρες, ακόμα περισσότερο που τα τελευταία 2-3 χρόνια τα αποθέματα των βασικών ειδών θηραμάτων αυξήθηκαν ελαφρά», είπε για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο Πλάμεν Κόλεφ, προϊστάμενος του τμήματος «Θηρευτική και αλιεία» προς την Εθνική Διεύθυνση των Δασών και πρόσθεσε: «Το βασικό είδος θηράματος, για το οποίο εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι περισσότεροι ξένοι, είναι το ευγενές ελάφι. Τα αποτελέσματα είναι σχετικά καλά. Κατακτήθηκαν περίπου 54 τρόπαια, αφού το καλύτερο αξιολογείται με 243 βαθμούς σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Κυνηγετικής Οργάνωσης. Το άλλο ενδιαφέρον θήραμα στη χώρα μας είναι το αγριογούρουνο. Το μέσο μήκος των χαυλιοδόντων των θηραμάτων που αναπαράγονται στη χώρα μας κυμαίνεται γύρω στα 27 εκατοστά. Οι ξένοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον και προς άλλα μεγάλα θηράματα, όπως το κερασφόρο ελάφι, μουφλόν, αγριοκάτσικο και άλλα. Οι τιμές των υπηρεσιών που προσφέρονται σε σχέση με τον κυνηγετικό τουρισμό είναι λίγο χαμηλότερες από εκείνες στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ταυτόχρονα η ποιότητα της εξυπηρέτησης είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Όχι τυχαία οι ξένοι κυνηγοί προτιμούν τη Βουλγαρία.» Προς το παρόν περίπου 40 βάσεις αναπαραγωγής θηραμάτων και κυνηγετικά περίπτερα προσφέρουν στους απαιτητικούς τους επισκέπτες καλές συνθήκες κυνηγιού και αναψυχής ανάμεσα στην άγρια φύση της Βουλγαρίας. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν στη χώρα επήλθαν οι δημοκρατικές αλλαγές, τα περισσότερα από τα κυνηγετικά περίπτερα ήταν καταλύματα του πρώην Βούλγαρου κρατικού ηγέτη Τόντορ Ζίβκοφ. Να γιατί το εσωτερικό αυτών των επίλεκτων κυνηγετικών περιπτέρων είναι υπερπολυτελές, με κάθε είδους ανέσεις για τη πλούσια πελατεία. Η εξυπηρέτηση είναι ατομική, σύμφωνα με την επιθυμία και τις απαιτήσεις κάθε ξεχωριστού επισκέπτη. Για τους ξένους κυνηγούς και τους συνοδούς τους φροντίζει ολόκληρη ομάδα μεταφραστών, οδηγών, μαγείρων κλπ. Οι μεταφορές από και μέχρι το αεροδρόμιο, καθώς και μέχρι τις κυνηγετικές περιοχές συνήθως περιλαμβάνονται στο πακέτο υπηρεσιών. Οι οικοδεσπότες εξασφαλίζουν τζιπ, κατάλληλα για ανώμαλα εδάφη, καλά εκπαιδευμένα κυνηγετικά σκυλιά και τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Για τις εκπροσώπους του ασθενούς φύλλου, οι οποίες συνοδεύουν τους κυνηγούς, οργανώνονται εκδρομές μέχρι τα κοντινά μοναστήρια και φυσικά αξιοθέατα, επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις και συναυλίες. Και φέτος οι προσφορές κυνηγιού στη Βουλγαρία περιλαμβάνουν γευσιγνωσία τυπικών ντόπιων φαγητών, καθώς και φολκλορικές βραδιές με πολλή δημοτική μουσική και ψητό αρνάκι, πλούσια ποτισμένο με αρωματικό βουλγαρικό κρασί και ρακί. Στους αλλοδαπούς κυνηγούς, οι οποίοι σκοπεύουν να έρθουν για κυνήγι στη Βουλγαρία, ευχόμαστε καλά αίματα και καλή παραμονή στη χώρα!

    7-7-2009    : ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ

  Αν δείτε στον ύπνο σας ορτύκια
  Αν δείτε στον ύπνο σας ορτύκια, αυτό σημαίνει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες πως θα πέσουν στα δίχτυα μιας πονηρής και ύποπτης αγάπης που θα τους προξενήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα που δύσκολα θα τα ξεπεράσουν. Αν δείτε ορτύκια να πετούν, αυτό σημαίνει πως θα πάρετε δυσάρεστες ειδήσεις και πολλά κουτσομπολιά θα γίνουν εις βάρος σας αυτόν τον καιρό. Αν δείτε να πετούν προς το μέρος σας, αυτό σημαίνει πως θα αναγκαστείτε να κάνετε ένα ταξίδι. Αν δείτε πως ενώ προχωρούσατε πέταξαν απότομα ορτύκια που ήταν κρυμμένα κι έφυγαν, αυτό σημαίνει πως θα ανακαλύψετε και θα σταματήσετε μια σκευωρία που γινόταν εις βάρος σας. Αν δείτε ορτύκι ή ορτύκια ψόφια, ή σκοτωμένα, σημαίνει πως θα γλιτώσετε από ραδιουργίες και κουτσομπολιά. Αν ακούτε ορτύκι να κελαηδά, σημαίνει πως θα ακούσετε ερωτόλογα από πρόσωπο του αντίθετου φύλου. Αν δείτε πως κρατάτε ένα ορτύκι στα χέρια σας, αν είστε άνδρας σημαίνει πως θα μάθετε για τη γυναίκα σας ή την ερωμένη σας πως σας απατά. Αν είστε γυναίκα και δείτε αυτό το όνειρο, αυτό σημαίνει πως είναι κάποια κακή τύχη που θα σας κυνηγάει για πολύ. Αν δείτε πως έχετε πολλά ορτύκια σε ένα κλουβί, αυτό σημαίνει πως θα κάνετε δουλειές έξυπνες που θα σας φέρουν πολλά κέρδη. Αν είστε νέα κοπέλα και δείτε αυτό το όνειρο σημαίνει πως με την εξυπνάδα σας θα πετύχετε τόσο στο γάμο σας, όσο και στη ζωή σας. Αν δείτε πως σκοτώνετε ορτύκια, ή τα πιάνετε σε παγίδες, σημαίνει πως πρέπει να δώσετε προσοχή στο φέρσιμό σας και στην διαγωγή σας στο περιβάλλον σας, στους συνεργάτες σας και στους ανωτέρους σας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσετε σχόλια εις βάρος σας και δεν θα σας βγει σε καλό. Αν δείτε φωλιά από ορτύκια, αυτό σημαίνει πως κάποιο ευτυχές γεγονός Θα σας συμβεί και θα σας γεμίσει χαρά.

    6-7-2009    : Ε' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

  Εξελίξεις σχετικά με τα Εθνικά Πάρκα στην Ήπειρο


  Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά και διάφορα για τα Εθνικά Πάρκα – θεσμοθετημένα και μη – στην Ήπειρο. Για το λόγο αυτό σαν Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αισθανόμαστε την ανάγκη να ενημερώσουμε όλους του Έλληνες κυνηγούς, μιας και η περιοχή μας τυγχάνει μεγάλου κυνηγετικού ενδιαφέροντος, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα Εθνικά Πάρκα στην Ήπειρο. Αρχικά να αναφέρουμε πως τα Εθνικά Πάρκα που υπάρχουν ή που προβλέπεται να γίνουν στην περιοχή μας, με τα σημερινά δεδομένα, είναι τα εξής : Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού Κόλπου Εθνικό Πάρκο Λίμνης Παμβώτιδας Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Κοιλάδας Αράχθου Εθνικό Πάρκο Στενών & Εκβολών Π. Καλαμά και Π. Αχέροντα & έλους Καλοδικίου Εθνικό Πάρκο Γράμμου και Δούσκου (Νεμέρτσικας) Τα Εθνικά Πάρκα θεσμοθετούνται είτε με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) είτε με Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με κύρια ευθύνη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και περιλαμβάνουν περιοχές Natura 2000 και όχι μόνο, με σκοπό την καλύτερη προστασία και διαχείρισή τους. Η τελευταία δήλωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλογιάννη (Ιωάννινα 29/11/2008) ότι : «στην Ήπειρο μέχρι το 2013 το 85% της Έκτασης των περιοχών Natura 2000 προβλέπεται να χαρακτηριστούν ως Προστατευόμενες Περιοχές», μας δίνει την κατεύθυνση της κεντρικής εξουσίας σχετικά με τη θεσμοθέτηση Προστατευόμενων Περιοχών. Εάν αναλογιστούμε τώρα ότι το ποσοστό των περιοχών Natura 2000 στην ελληνική επικράτεια ανέρχεται περίπου στο 23% και στην Ήπειρο είναι σαφώς μεγαλύτερο, αντιλαμβανόμαστε όλοι την έκταση των περιοχών για τις οποίες συζητάμε. Η θέση των Κυνηγετικών Οργανώσεων (ΚΟ) για τη θεσμοθέτηση των Εθνικών Πάρκων δεν μπορεί να είναι αρνητική και ούτε μπορούμε να ξεκινήσουμε μια τεράστια συζήτηση στην παρούσα φάση για το αν αυτές οι ενέργειες θα εξασφαλίσουν πραγματική προστασία για το περιβάλλον ή όχι. Αρκεί για μας να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την μη υποβάθμιση του θηραματικού κεφαλαίου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υψηλά επίπεδα όπως και την κυνηγετική μας δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό λοιπόν οι ΚΟ της χώρας, έχοντας άριστη συνεργασία μεταξύ μας και υπό την αρωγή των επιστημονικών μας συνεργατών, μελετώντας ώριμα όλα τα επιστημονικά, νομικά και κοινωνικοοικομικά δεδομένα καταλήξαμε στην πάγια θέση για όλες τις προστατευόμενες περιοχές ότι : Το κυνήγι μπορεί να ασκείται όπως σήμερα ως συμβατή δραστηριότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές και η ισχύουσα Νομοθεσία κρίνεται επαρκέστατη ώστε με την εφαρμογή της οι θηραματικοί πληθυσμοί αλλά και τα προστατευόμενα είδη να μην διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Αυτή είναι η θέση των ΚΟ και σε κάθε διαβούλευση και συζήτηση που αφορά Προστατευόμενες Περιοχές, αυτή προωθείται. Για την Ήπειρο και για τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος σχετικά με τα Εθνικά Πάρκα, θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους κυνηγούς παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα και τις ενέργειες που κάναμε σαν Έ Κ.Ο.Η για κάθε περιοχή ξεχωριστά.
  Το Γραφείο Τύπου της Ε' Κ.Ο. Ηπείρου
    6-7-2009    : Ε' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

  Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (ΕΠΒΠ)
  Το ΕΠΒΠ θεσμοθετήθηκε με ΚΥΑ τον Ιούνιο του 2005 (ΦΕΚ 639/Δ/14-6-2005) και ορίστηκαν τέσσερις Ζώνες Προστασίας Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV. Η πρώτη ζώνη συμπεριλαμβάνει τους πρότερους Εθνικούς Δρυμούς και μόνιμα Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) όπου ούτως ή άλλως υπήρχε απαγόρευση θήρας. Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, συσκέψεις και προτάσεις πριν από την υπογραφή της ΚΥΑ, η τελευταία αφομοίωσε τις απόψεις των ΚΟ αυτούσιες για τις Ζώνες ΙΙΙ και ΙV ενώ για τη Ζώνη ΙΙ επέτρεπε το κυνήγι μόνο για διαχειριστικούς σκοπούς, μέχρι να ανατεθεί και ολοκληρωθεί μια μελέτη θήρας που θα προκήρυσσε ο Φορέας Διαχείρισης (ΦΔ) του ΕΠΒΠ και θα καθόριζε τους όρους με τους οποίους θα ασκείται η θήρα στη Ζώνη ΙΙ. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε μέσα στο 2008 και ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Όταν λοιπόν κληθήκαμε στην παρουσίαση της μελέτης και ενώ οι μελετητές δεν είχαν κάνει συζήτηση με τις ΚΟ, με τεράστια έκπληξη ακούσαμε την πρόταση των μελετητών για διετή απαγόρευση στη Ζώνη ΙΙ και κατόπιν η θήρα να επιτρέπεται έτος παρά έτος… μονά - ζυγά δηλαδή. Η αντίδραση μας σαν Ε’ ΚΟΗ ήταν εντονότατη και σε συνεργασία με την ΚΣΕ – και προσωπικά τον Πρόεδρο της κ. Ν. Παπαδόδημα – και την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, παρουσιάσαμε αναλυτικά επιστημονικά επιχειρήματα ανατρέποντας την ατεκμηρίωτη αυτή πρόταση. Μαζί μας συντάχθηκαν όλοι οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Υπηρεσίες, Ο Φορέας Διαχείρισης και οι κάτοικοι της περιοχής. Το θέμα συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΔ του ΕΠΒΠ παρουσία αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας μας και πάρθηκε η απόφαση η προτεινόμενη απαγόρευση θήρας να απορριφθεί σαν διαχειριστικό μέτρο και η απόσυρσή της να τεθεί ως όρος για την έγκριση της μελέτης, όπως και έγινε. Σήμερα το κυνήγι επιτρέπεται με την ισχύουσα νομοθεσία σε όλες τις Ζώνες του ΕΠΒΠ εκτός από την Ζώνη Ι. Επίσης καλλιεργείται κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις ΚΟ, τις Δασικές Υπηρεσίες και τον ΦΔ για την προώθηση ουσιαστικών διαχειριστικών μέτρων που θα ενισχύσουν τους θηραματικούς πληθυσμούς, χωρίς ανούσιες και άστοχες απαγορεύσεις.
  Το Γραφείο Τύπου της Ε' Κ.Ο. Ηπείρου

    5-7-2009    : Ε’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

  Έκδοση ΠΔ για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Περιστερίου
  Για το τι καλό συμβαίνει στον κυνηγετικό τομέα μιλήσαμε με τον πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου του νησιού κ. Δημήτρη Πατητή. Εκείνος μας έδειξε πως ακόμα και λίγα άτομα μπορούν να προσφέρουν πολλά στον κυνηγετικό χάρτη της χώρας μας. Πείτε μας λίγα λόγια για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κέας Ο σύλλογός μας αυτή την περίοδο αριθμεί 100 μέλη περίπου. Παρότι είναι ολιγομελής και με ελάχιστα έσοδα, προσπαθεί μόνιμα για τη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού των ενδημικών θηραμάτων του νησιού μας με όλες του τις δυνάμεις. Δυστυχώς, λόγω των αλλαγών χρήσης της γης, που από τη γεωργοκτηνοτροφία μεταμορφώθηκε στην οικοπεδοποίηση και στην παραθεριστική κατοικία, έχουμε μια σημαντική μείωση των καλλιεργειών, μια μετατροπή σε δασώδεις και φυσικά μια τρομερή αύξηση των επιβλαβών. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κίνδυνος μέχρι και εξαφάνισης του ενδημικού θηράματος. Κάνετε κάτι για να το αλλάξετε αυτό; Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κέας με τη βοήθεια της Δ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος προσπαθεί να εμπλουτίσει τους πληθυσμούς με εξοικείωση και με απελευθερώσεις θηραμάτων από τους κλωβούς του. Εκτός αυτού φροντίζουμε να κάνουμε τακτικές σπορές και καλλιέργειες σε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα του νησιού μας. Τέλος, κάνουμε μια διερεύνηση της συμμετοχής των επιβλαβών στη μείωση των θηραμάτων. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Επιδιώκουμε την αύξηση των κλωβών εκτροφής και εξοικείωσης, από τρεις σε πέντε ή ακόμα και έξι για την καλύτερη αξιοποίηση και φροντίδα των θηραμάτων. Ένα όμως από τα βασικά μελήματά μας είναι να πατάξουμε πλήρως τη λαθροθηρία, καθότι δυστυχώς έχουμε αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κέας προσπαθεί και παίρνει μέτρα, ώστε ο κυνηγός να αισθάνεται άνετα, αλλά και υπόχρεος στο χώρο που επισκέπτεται με σαφή καθορισμό των καταφυγίων, συνεχή υπενθύμιση των υποχρεώσεων σε μέλη και μη. Το κυνήγι τι ρόλο παίζει στην Κέα; Καθημερινό και σημαντικό, αφού φροντίζουμε σταθερά να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε όχι μόνο τα μέλη αλλά και τους κατοίκους της περιοχής μας ακόμη και τους διάφορους φορείς για τα ζητήματα του κυνηγίου. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα στη φύση.
  Το Γραφείο Τύπου της Ε’ Κ.Ο. Ηπείρου

    3-7-2009    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΑΣ: ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ

  Για το τι καλό συμβαίνει στον κυνηγετικό τομέα μιλήσαμε με τον πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου του νησιού κ. Δημήτρη Πατητή. Εκείνος μας έδειξε πως ακόμα και λίγα άτομα μπορούν να προσφέρουν πολλά στον κυνηγετικό χάρτη της χώρας μας. Πείτε μας λίγα λόγια για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κέας Ο σύλλογός μας αυτή την περίοδο αριθμεί 100 μέλη περίπου. Παρότι είναι ολιγομελής και με ελάχιστα έσοδα, προσπαθεί μόνιμα για τη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού των ενδημικών θηραμάτων του νησιού μας με όλες του τις δυνάμεις. Δυστυχώς, λόγω των αλλαγών χρήσης της γης, που από τη γεωργοκτηνοτροφία μεταμορφώθηκε στην οικοπεδοποίηση και στην παραθεριστική κατοικία, έχουμε μια σημαντική μείωση των καλλιεργειών, μια μετατροπή σε δασώδεις και φυσικά μια τρομερή αύξηση των επιβλαβών. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κίνδυνος μέχρι και εξαφάνισης του ενδημικού θηράματος. Κάνετε κάτι για να το αλλάξετε αυτό; Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κέας με τη βοήθεια της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος προσπαθεί να εμπλουτίσει τους πληθυσμούς με εξοικείωση και με απελευθερώσεις θηραμάτων από τους κλωβούς του. Εκτός αυτού φροντίζουμε να κάνουμε τακτικές σπορές και καλλιέργειες σε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα του νησιού μας. Τέλος, κάνουμε μια διερεύνηση της συμμετοχής των επιβλαβών στη μείωση των θηραμάτων. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Επιδιώκουμε την αύξηση των κλωβών εκτροφής και εξοικείωσης, από τρεις σε πέντε ή ακόμα και έξι για την καλύτερη αξιοποίηση και φροντίδα των θηραμάτων. Ένα όμως από τα βασικά μελήματά μας είναι να πατάξουμε πλήρως τη λαθροθηρία, καθότι δυστυχώς έχουμε αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κέας προσπαθεί και παίρνει μέτρα, ώστε ο κυνηγός να αισθάνεται άνετα, αλλά και υπόχρεος στο χώρο που επισκέπτεται με σαφή καθορισμό των καταφυγίων, συνεχή υπενθύμιση των υποχρεώσεων σε μέλη και μη. Το κυνήγι τι ρόλο παίζει στην Κέα; Καθημερινό και σημαντικό, αφού φροντίζουμε σταθερά να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε όχι μόνο τα μέλη αλλά και τους κατοίκους της περιοχής μας ακόμη και τους διάφορους φορείς για τα ζητήματα του κυνηγίου. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα στη φύση.

    23-6-2009    : Απόστολος Αντωνάκης & Συντακτική ομάδα του ΕΤ- Κυνήγι

  Aγαπητοί φίλοι
  Σήμερα 22/ 6/ 2009, εντελώς απρόσμενα και αιφνιδιαστικά, ανακοινώθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας της ιστορικής εφημερίδα μας, Ελεύθερος Τύπος. Αισθανόμαστε όλοι τουλάχιστον συντετριμμένοι για αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, που αφορούν όλους μας, συνεπώς και τους αναγνώστες του ΕΤ Κυνήγι. Νιώθουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε σε όλους εσάς, αναγνώστες, επιχειρηματίες, διαδικτυακές ιστοσελίδες, τα άλλα έντυπα του χώρου και τις κυνηγετικές οργανώσεις για τη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια προς τις κοινές προσπάθειες και στόχους. Για όλους εμάς, η δική σας –καθ’ οποιονδήποτε τρόπο βοήθεια- αποτέλεσε μέχρι σήμερα το οξυγόνο για την δημοσιογραφική μάχη προάσπισης του κυνηγιού και της κυνηγετικής μας αξιοπρέπειας. Ένα θερμό ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούμε – τούτες τις δύσκολες στιγμές- να σας απευθύνουμε με σεβασμό, ιδιαίτερη εκτίμηση και συναδελφική αλληλεγγύη. Ελπίζουμε ότι εσείς θα συνεχίσετε να εργάζεστε για τα ιδανικά εκείνα που μας οπλίζουν με θάρρος τούτες τις σκληρές εποχές, ώστε να μαχόμαστε για πατροπαράδοτες αξίες όπως είναι το κυνήγι. Ισως κάποτε ξανασυναντηθούν οι δρόμοι μας ίσως και όχι… Ένα ωστόσο είναι βέβαιο. Ότι καθένας από εμάς αποτελεί μια ξεχωριστή αξία στην κοινωνία μας-την κυνηγετική αλλά και την ευρύτερη- και ως εκ τούτου υπό αυτήν την έννοια πρέπει να συνεχίσει να μάχεται συμπληρώνοντας τα κενά εκείνων που φεύγουν…
  Με κάθε εκτίμηση
  Απόστολος Αντωνάκης & Συντακτική ομάδα του ΕΤ- Κυνήγι

    13-6-2009    : Μακρόνησος, κυνηγοί και κτηνοτρόφοι

  Με αφορμή ένα άστοχο, αλλά και επικίνδυνο ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τη Δευτέρα 4/12/2006,από κάποιον δημοσιογράφο Παπακωνσταντίνου σχετικά με τον «πόλεμο» μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών πάνω στη Μακρόνησο, με τον οποίο προσπαθώ να επικοινωνήσω μέρες τώρα, σας στέλνω κάποια στοιχεία. Επειδή έχω διαπιστώσει και έχω καταγράψει τις καταπατήσεις και τις εσκεμμένες φθορές , επειδή έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, αφού είμαι παιδί κρατούμενου της Μακρονήσου, αλλά και ως μέλος του ICOMOS παρακαλώ να δώσετε δημοσιότητα στο θέμα. Στη περίπτωση της Μακρονήσου ισχύει η ρήση: «δυο γαίδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα» , όσον αφορά και τους βοσκούς και τους κυνηγούς. Οι ευθύνες της πολιτείας, τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ένα άλλο έγκλημα. Η Μακρόνησος διοικητικά ανήκει στη Ν. Κυκλάδων και οι κτηνοτρόφοι, αν και απαγορεύεται αυτή η δραστηριότητα πάνω στο νησί νοικιάζουν τις εκτάσεις από το Δ. Κέας, αλήθεια τι κάνει ΚΕΔ; Το οπτικό υλικό που διαθέτω όμως αποδεικνύει ότι οι οι φυλακές , η εκκλησία και τα άλλα μνημεία έχουν γίνει μαντριά. Το ΑΤ Λαυρίου έχει ενημερώσει τις υπηρεσίες που υποτίθεται είναι υπεύθυνες για τη προστασία του νησιού, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει, μάλιστα πρόσφατα οι κτηνοτρόφοι έφεραν και γελάδια στο νησί. Λέγεται ότι από τη πίσω πλευρά έχουν κτίσει και σπίτια. Ο κυνηγετικός σύλλογος Λαυρίου και συγκεκριμένα ο κύριος Καπελάκης, όταν του επισήμανα ότι απαγορεύεται και το κυνήγι ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ΠΔ που επιτρέπει το κυνήγι για δέκα μέρες το χρόνο. Οι κτηνοτρόφοι όμως μετά το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων φαίνεται να αποθρασύνονται και να εμποδίζουν τη πρόσβαση στο νησί. Το καλοκαίρι μάλιστα, όπως ισχυρίζονται κάτοικοι του Λαυρίου προπηλάκισαν ένα καθηγητή Πανεπιστημίου που προσέγγισε με το σκάφος το νησί και μάλιστα τον μήνυσαν για ζωοκλοπή , δηλαδή χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο για να κατοχυρώσουν τις καταπατήσεις τους, δηλαδή εμποδίζουν με κάθε μέσο σε οποιονδήποτε να πλησιάσει το νησί. Στο νησί απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα, ο «πόλεμος» των επίδοξων διεκδικητών του νησιού, πέρα από τα καταστροφή των μνημείων, μπορεί να έχει και άλλα ολέθρια αποτελέσματα, σαν αυτά που όλοι είδαμε πρόσφατα στο Αγρίνιο… Για τη Μακρόνησο υπάρχει οπτικό υλικό που είναι στη διάθεση σας, αν το χρειαστείτε. Τον Ιούνη του 2006 που έγινε το καθιερωμένο προσκύνημα στη Μακρόνησο, παρέστη και ο βουλευτής του ΣΥΝ κύριος Λεβέντης, ο οποίος είδε και κατήγγειλε τη κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Τα τηλέφωνα της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου είναι 210 3247820 μέλος της οποίας είναι και ο κύριος Θανάσης Τσουκνίδας τλφ οικίας του : 210 2917740 Με εκτίμηση Ελένη Γκίκα 6946081251 http://www.elenigkika.multiply.com/

    12-6-2009    : Επιτρέπεται το κυνήγι αγριογούρουνου στον Κόνισκο

  Εκδόθηκε απόφαση. Δεν κάνει δεκτή την παλιά πρόταση των κυνηγών
  Η Διεύθυνση Δασών Ευρυτανίας έλαβε υπόψη τους κυνηγούς που ήθελαν να κυνηγούν ελεύθερα και ακύρωσε την απόφαση της προσωρινής απαγόρευσης που έφερε αναστάτωση στον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρπενησίου. Ο Διευθυντής των Δασικών Υπηρεσιών Ευρυτανίας κ. Γιώργος Καραγεώργος, τελικά δεν έκανε δεκτή την πρόταση του Κυνηγετικού Συλλόγου να επιβάλλει την προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού αγριογούρουνων -λόγω μείωσης του πληθυσμού των θηραμάτων- στην περιοχή του Κόνισκου. Με απόφασή του, η οποία εκδόθηκε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009 και απευθύνεται προς τον Κυνηγετικό Σύλλογο, αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση της θήρας σε περιοχή των δήμων Καρπενησίου και Ποταμιάς, που προτείνεται με το υπ? αριθμ. 929/25-2-2009 έγγραφό σας και λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική θέση του δήμου Ποταμιάς, την οριακά θετική θέση του δήμου Καρπενησίου, το αρνητικό αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρπενησίου, διαβλέπουμε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θα δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα (κυρίως στο σύνολο των κυνηγών αλλά και στους υπόλοιπους δημότες) και δεν συνηγορούμε για την προτεινόμενη απαγόρευση». Να θυμίσουμε ότι το Δασαρχείο Καρπενησίου είχε σταθεί θετικά στην απαγόρευση του κυνηγιού. Ωστόσο τελικά, και μετά τα αποτελέσματα από την Γενική Συνέλευση, επικράτησε η άποψη ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι της απαγόρευσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν δηλαδή είναι σωστή ή όχι η απόφαση και ποιος τελικά είχε δίκιο, ταιριάζει η φράση «ο χρόνος θα δείξει

    10-6-2009    : Νέο κρούσμα «φόλας» σε αρκούδα στα Γρεβενά. Οι κυνηγοί επικήρυξαν με πέντε χιλιάδες ευρώ τον άγνωστο δράστη

  Μόλις πριν λίγες μέρες ειδοποιήθηκε η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Καλλιστώ" από για το νέο περιστατικό νεκρής αρκούδας από δηλητηριασμένο δόλωμα, αυτή τη φορά στην κοινότητα Περιβολίου. Ο μεγάλος αρσενικός αρκούδος βάρους περίπου 180 κιλών, ηλικίας 10-12 ετών βρέθηκε νεκρός στο Ρέμα Χορευτό σε υψόμετρο 1100 μέτρων περίπου. Η χρήση δηλητηριασμένων δολομάτων είναι καθόλα παράνομη, ενώ το κίνητρο των δραστών είναι τις περισσότερες φορές οι εποχικές ζημιές που προκαλούν τα ζώα σε αναζήτηση τροφής. Ο κυνηγετικός σύλλογος Γρεβενών έχει επικηρύξει τον ένοχο με το ποσό πέντε χιλιάδων ευρώ ελπίζοντας "να τελεσιδικήσει επιτέλους μια υπόθεση παράνομης εξόντωσης ζώου". Η "Καλλιστώ" σε συνεργασία με τη νομαρχία Γρεβενών έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος LIFE στην περιοχή με στόχο τη διατήρηση προστατευόμενων ειδών και ειδικότερα της καφέ αρκούδας και του βιοτόπου της στην συγκεκριμένη περιοχή. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις για την καταγραφή και αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και η σύσταση ομάδας άμεσης επέμβασης, με βασικό στόχο την ενημέρωση για τη σημασία διατήρησης τους είδους στη χώρα μας.

    15-5-2009    : Παγκόσμια Ημέρα για τα Μεταναστευτικά Πουλιά 2009

  :

  Το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Πουλιών. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία γιορτάζει την σημαντική αυτή ημέρα με την συμμετοχή της στην Παγκόσμια εκστρατεία «Εμπόδια στην Μετανάστευση» και με μία σειρά από εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η μετανάστευση των πουλιών είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στο φυσικό κόσμο που κεντρίζει την φαντασία και προκαλεί θαυμασμό. Κάθε χρόνο περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια πουλιά μεταναστεύουν ανάμεσα σε διάφορους ηπείρους. Αν και το πέρασμα πάνω από την Μεσόγειο θάλασσα και την έρημο της Σαχάρας είναι επίπονο και επικίνδυνο, τα πουλιά επιμένουν στην επιλογή της μετανάστευσης. Γνωρίζουν ότι όποιες και να είναι οι απώλειες, είναι πάντα λιγότερες από αυτές που θα είχαν αν έμεναν στο ίδιο μέρος. Εξ? άλλου, οι φυσικοί κίνδυνοι τους είναι γνωστοί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει. Ο άνθρωπος έχει προσθέσει πολλά εμπόδια κάνοντας τη ζωή τους πολύ δυσκολότερη, ίσως και προβληματική την ύπαρξη τους. Το πέρασμα τους εμποδίζεται από ανθρώπινες κατασκευές όπως ανεμογεννήτριες, καλώδια μεταφοράς ρεύματος και ψηλά κτίρια. Παλαιότερα, στο πέρασμα τους, τα πουλιά ήξεραν ότι το μόνο φως τη νύχτα ήταν το φεγγάρι και τα αστέρια. Τώρα, κάθε χρόνο, τους αποπροσανατολίζουν καινούρια φώτα και πόλεις. Παράλληλα, τα πουλιά απειλούνται και άμεσα από τους ανθρώπους. Χιλιάδες παράνομες θηλιές, τουφέκια και άλλες παγίδες περιμένουν σε κάθε ταξίδι. Σήμερα, ενώ αυτές οι μέθοδοι έχουν απαγορευτεί, συνεχίζονται μαζικά γύρω από τις ακτές της Μεσόγειου. Τα πουλιά δεν ξέρουν σύνορα, όμως εμείς οι άνθρωποι τα δημιουργούμε. Είναι στο χέρι μας να εφαρμόσουμε μία αειφόρο ανάπτυξη ελαττώνοντας τα πιθανά εμπόδια και τις απειλές στο πέρασμα των μεταναστευτικών πουλιών. Περισσότερες πληροφορίες για τη μετανάστευση και τις εκδηλώσεις μαςμπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.ornithologiki.gr Έχουμε στην διάθεση μας ένα σύντομο ενημερωτικό βίντεο, για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας εάν θέλετε να το προβάλετε στις 9-10 Μαΐου. Πηγή-Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

    30-4-2009    : ΟΜΙΛΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
     :

  Επωφελείς οι ποτίστρες νερού των Ιχνηλατών

  Σημαντικά οφέλη για τα θηράματα στην περιοχή του Πλατάνου αποφέρουν οι ποτίστρες που τοποθετήθηκαν από τον όμιλο Ιχνηλατών Τρικάλων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης με συναδέλφους κυνηγούς. Αυτό τονίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για μια σειρά θεμάτων και δράσεις και παράλληλα απαντά στον Κυνηγετικό Σύλλογο με αφορμή δημοσίευμα σχετικό με τις ποτίστρες τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με συναδέλφους. Ειδικότερα βάσει δελτίου τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου στην πρόσφατη συνεδρίασή του, συζήτησε και αποφάσισε για τα εξής: Κατ' αρχήν ενημερώθηκαν τα παριστάμενα μέλη του Δ.Σ., για την κατάσταση και πορεία του εκτροφείου και εκπαιδευτηρίου. Εγκρίθηκαν οι τρέχουσες δαπάνες του Ομίλου και πάρθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις. Να συντηρηθεί το εκτροφείο και το εκπαιδευτήριο, κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, με θειάφι, ψυρόσκονη, αποψίλωση ξηρών χόρτων μέσα και έξω από αυτό, κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση του πανέμορφου κιόσκι και των νεοφυτευθέντων δένδρων γύρω απ' αυτό, ορίστηκε αρμόδιος επιβλέπων για την καλοκαιρινή περίοδο, αποφασίσθηκε να συντηρηθούν και να επαναλειτουργήσουν οι πλαστικές δεξαμενές νερού που τοποθετήθηκαν από τον Όμιλό μας στην ευρύτερη περιοχή του Πλατάνου και να αγορασθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός για το γέμισμα των δεξαμενών αυτών με νερό και τέλος αποφασίσθηκε η αναστολή της λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου για την τρέχουσα περίοδο. Για την επαναλειτουργία του η οποία πιθανότατα τοποθετείται στο τέλος του μήνα Αυγούστου, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας, από την σχεδόν άριστη, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του. Εκτός των παραπάνω, συζητήθηκε και το δημοσίευμα της διοίκησης του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων, που δημοσιεύθηκε στις 4-4-2008 στον τοπικό τύπο, και το οποίο εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφιζε τον Όμιλο μας. Απαντώντας τους κατ' αρχήν θέλουμε να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε την άνευ λόγου και αιτίας αντιπαράθεση, που σαφέστατα ξεκίνησαν οι διοικούντες του Κ.Σ. Τρικάλων, προς τον Όμιλο μας. Ειλικρινά δεν κατανοούμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι μαζί με μάς, δεν τους κατανοούν και οι συνάδελφοί μας οι λαγοκυνηγοί. Εξ' άλλου, ασχολούμαστε μόνο με τα δρώμενα του Ομίλου μας και με κανέναν άλλον, και σε τελική ανάλυση, ότι κάνουμε, το κάνουμε με γνώμονα το συμφέρον των λαγοκυνηγών . Εμείς ποτέ δεν το «παίξαμε» ούτε «ειδικοί» ούτε «περιφερόμενοι παντογνώστες». Είμαστε της άποψης και της ρήσης «γηράσκω αεί διδασκόμενος», χωρίς όμως παρωπίδες και στενοκεφαλιές κοινωνική και οικονομική ανιδιοτέλεια είναι για μας κανόνας. Και επειδή δεν κρίνουμε εξ' ιδίων τα αλλότρια, δηλώνουμε μετ' επιστασίας, ό,τι δεν είμαστε ούτε «παραμυθατζήδες ούτε έντεχνα παραπληροφορούντες», όπως αβασάνιστα μας αποκαλείτε. Σας επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς σας, γιατί εμάς δεν μας αγγίζουν. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, και προσπαθούμε να προσέχουμε τώρα, για να έχουμε στο μέλλον. Δεν αρκούμαστε στα εφήμερα και τα τυπικά. Διαβλέποντας ότι το μέλλον του λαγοκυνηγίου προδιαγράφεται δυσοίωνο, αντιστεκόμαστε και προσπαθούμε για το καλύτερο. Γι' αυτό τα μέλη μας, αλλά και η πλειοψηφία των κυνηγών, μας δίνουν τα εύσημα και επικροτούν τις πρακτικές μας. Βέβαια εκτός των άλλων «παραμυθιών» μας, κατανοούν ότι οι ποτίστρες που τοποθετήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πλατάνου, με αποκλειστική ευθύνη και βεβαίως με έξοδα του Ομίλου μας, αποτελούν ΕΥΧΗ και όχι ΚΑΤΑΡΑ όπως ΕΣΕΙΣ θέλετε να παραπληροφορείτε. Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, τους κλιματικά χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, στις παραπάνω «καταραμένες» ποτίστρες, θα βρίσκει νερό και θα δροσίζεται, και ο λαγός και η πέρδικα και το τρυγόνι και το κάθε πετεινό του ουρανού, και βεβαίως το κουνάβι, η αλεπού και λοιπά κατ' εσάς επιβλαβή και αρπακτικά, που (επιλεκτικά όμως) τελευταίως κόπτεσθε. Αυτά τα λίγα, για αποκατάσταση της αλήθειας και προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως, δηλώνοντας συγχρόνως ότι δεν θα σας ακολουθήσουμε στην αναίτια επίθεση σας, θεωρώντας ότι σαν κυνηγοί, δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτε.. Γι αυτό δεν θα επανέλθουμε.
  Υστερόγραφο: Παρακαλούνται κάποιοι φίλοι λαγοκυνηγοί, να αραιώσουν τα σχεδόν καθημερινά εκπαιδευτικά των σκυλιών τους, εκεί που τοποθετήθηκαν οι ποτίστρες και εκεί που οι λαγοί (κατά την άποψή τους βέβαια) δεν συμπληρώνουν 2 ημέρες ζωής.
  Πηγή-Ερευνα

    12-3-2009    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - Δελτίο Τύπου :

  ΚΑΜΠΑΝΑ 15 μηνών σε Δασικό Υπάλληλο
  Σε 15 μήνες φυλάκιση (κατά συγχώνευση) καταδίκασε το 3μελές Πλημμελειοδικείο Σπάρτης τον διευθυντή Δασών Λακωνίας κο Γιαννακόπουλο Κωνσταντίνο μετά από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσους κος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατ' εξακολούθηση με πρόθεση. Κατά τα έτη 2004 – 2005 η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου πραγματοποιώντας οικονομοδιαχειριστικό έλεγχο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Σπάρτης διαπίστωσε σοβαρές οικονομοδιαχειριστικές ανωμαλίες και παρατυπίες. Στο τότε Δ.Σ. του επεβλήθησαν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό κυρώσεις, δηλαδή διαγραφή των μελών αυτού για 1 χρόνο. Απόφαση που επικυρώθηκε τόσο από την Κ.Σ.Ε. όσο και από τα δικαστήρια της Σπάρτης όπου προσέφυγαν οι διαγραφέντες. Ο κος Γιαννακόπουλος, Δασάρχης Σπάρτης τότε, υπεραμυνόμενος σοβαρών παραλείψεων τόσο της υπηρεσίας του όσο και ιδικών του, ερμηνεύοντας όπως αυτός ήθελε τις εγκυκλίους και τις καταστατικές διατάξεις, επανειλημμένα σε έγγραφά του ανέφερε ότι ο κος Μαρκόπουλος ως εκπρόσωπος της Γ΄ Κ.Ο.Π. σκοπίμως με ψευδή στοιχεία και αυθαιρετών, είχε λειτουργήσει αντικαταστατικά εις βάρος του Δ.Σ. του Κ.Σ. Σπάρτης (Αν είναι δυνατόν).!!! Μετά λοιπόν από πέντε αναβολές το Δικαστήριο της Σπάρτης με την 57/09 απόφασή του την 22/1/2009 έκρινε ένοχο τον πρώην Δασάρχη Σπάρτης και σημερινό Διευθυντή Δασών Λακωνίας και του επέβαλε την ανωτέρω ποινή η οποία έχει τριετή ανασταλτικό χαρακτήρα. Η όλη ιστορία είναι ένα μήνυμα προς όλους εκείνους τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι συνηθίζουν να ασκούν προσωπική πολιτική, να ερμηνεύουν τις εγκυκλίους και τους νόμους όπως αυτοί θέλουν και να αυθαιρετούν πολλές φορές, ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τέτοιες τακτικές και να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να σέβονται τους ανθρώπους που υπηρετούν τις κυνηγετικές οργανώσεις, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν μακράν αποδείξει ότι με υπευθυνότητα, γνώση και ανιδιοτέλεια, εκπροσωπούν χιλιάδες κυνηγούς.
  Για την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου Το Γραφείο Τύπου

    11-3-2009    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - Δελτίο Τύπου :

  Τρακτέρ για την βελτίωση των βιοτοπων
  Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου απέκτησε τελικά το εργαλείο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των βιοτόπων. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές η Γ΄ Κ.Ο.Π. δημιούργησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων προκειμένου να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στην νεκρή φύση της Πελοποννήσου. Η Γ΄ Κ.Ο.Π. γνώρισε το πλάνο δράσεων στην πολιτική ηγεσία αλλά και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας να στηριχθεί οικονομικά αυτή της η προσπάθεια από τα χρήματα των κυνηγών που συσσωρεύονται στο ταμείο θήρας του Υπουργείου. Εν τέλει η Γ΄ Κ.Ο.Π. εισέπραξε άπειρα ΜΠΡΑΒΟ και ούτε ένα σεντς από το Υ.Α.Α.Τ. γι' αυτή την προσπάθειά της. Γνωστός για το πείσμα του και την δυναμική του ο πρόεδρος της Γ΄ Κ.Ο.Π. κος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος, αναζητώντας σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, βρήκε τελικά την άκρη… Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνέδραμε την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου προσφέροντάς της το εικονιζόμενο τρακτέρ. Με δαπάνες της η Γ΄ Κ.Ο.Π. αγόρασε και όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα και ήδη το τρακτέρ είναι έτοιμο να κινηθεί στους ορεινούς και πεδινούς όγκους κάνοντας σπορές κατάλληλων ενδιαιτημάτων της άγριας πανίδας.
  Για την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου Το Γραφείο Τύπου

    25-2-2009    : Δ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου υπόψιν Προέδρου :

  Κύριε Πρόεδρε Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από τότε που ανακαλύφθηκαν 15 νεκρά φοινικόπτερα στο χώρο ευθύνης σας και ακόμα δεν έχουμε πληροφορηθεί με ακρίβεια τις πραγματικές αιτίες θανάτου τους. Αντιθέτως, σε όλο αυτό το ενδιάμεσο διάστημα ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου επιχειρεί με έμμεσους και άμεσους τρόπους να καταλογίσει το θλιβερό συμβάν στην «ανεξέλεγκτη λαθροθηρία», έστω και αν μέχρι σήμερα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ενοχοποίηση της λαθροθηρίας δεν επιβεβαιώνεται από κανένα εύρημα στην υπόθεση των φλαμίγκο. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας δεν έχει φυσικά κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει την απειλή που αντιπροσωπεύει η λαθροθηρία για την άγρια πανίδα, ούτε και να συνεργαστεί με τον οποιοδήποτε στο επίπεδο της πρόληψης, του ελέγχου και της καταστολής της. Και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά όχι με ασκήσεις δημοσίων σχέσεων ή ανέξοδες ανακοινώσεις αφορισμού της, αλλά απασχολώντας σε καθημερινή βάση (μέρα νύχτα) 66 Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, καταβάλλοντας ετησίως 1.650.000,00 ευρώ για τη μισθοδοσία τους και τη συντήρηση του εξοπλισμού τους. Την ίδια όμως σοβαρότητα και συνέπεια κ. Πρόεδρε την απαιτούμε και από όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς με τη διαχείριση της άγριας ζωής. Και δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να σας επισημάνουμε ότι η σοβαρότητα και το επιστημονικό αποδεκτό απουσιάζουν πλήρως από τον τρόπο που ο Φορέας Διαχείρισης αντιμετώπισε την υπόθεση των 15 νεκρών φοινικόπτερων. Όταν από την πρώτη μέρα η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας όχι μόνο δε βρίσκει σκάγια στα νεκρά πουλιά, αλλά αποστέλλει και δείγματα σε εργαστήριο των Ιωαννίνων προκειμένου να διερευνηθούν … άλλες πιθανές αιτίες θανάτου, είναι αντιεπιστημονικό, ψευδές και σκόπιμα παραπλανητικό το δελτίο τύπου του Φορέα Διαχείρισης με τις βολικές υπεκφυγές περί λαθροθηρίας. Αν όλα αυτά έγιναν εις γνώση σας ή όχι, είναι πλέον αδιάφορο …. Όταν 15 φοινικόπτερα βρίσκονται νεκρά στο χώρο ευθύνης σας, το πραγματικά επιτακτικό γεγονός είναι να ανακαλύψεις και – αν είναι δυνατό – να εξουδετερώσεις την αιτία θανάτου τους, χωρίς να καταφεύγεις σε βολικά άλλοθι που μεταθέτουν τα αίτια μακριά από το δικό σου πεδίο ευθυνών. Η διαχείριση έχει τα δικά της πρωτόκολλα: προϋποθέτει σοβαρότητα, επιστημονικές γνώσεις και θέληση για την αλήθεια. Στην περίπτωση του Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου, όλα αυτά δεν υπήρξαν. Αναμένοντας, έστω και τώρα, τις δικές εξηγήσείς και ενέργειες, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας είναι υποχρεωμένη να σας γνωστοποιήσει ότι η όλη υπόθεση και μία σειρά άλλων πληροφοριών που έχει συλλέξει, θα τεθούν υπόψη πολιτικών προϊσταμένων σας στο Υπουργείο Χωροταξίας, Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος.

    23-2-2009    : Αγώνες Α.Κ.Ι. Κυν. Συλλόγου Πειραιά :

  Σας γνωστοποιούμε ότι στις 28 και 29 Μαρτίου 2009, ημέρες Σαββάτο και Κυριακή, ο Σύλλογος μας διοργανώνει Α.Κ.Ι. σε ζευγάρια χωρίς ακινησία, σε θήραμα άγρια πέρδικα τσούκαρ, για αγγλικές και ηπειρωτικές φυλές σκύλων φέρμας, στο όρος Αιγάλεω (Σχιστό) υπό την αιγίδα των Κ.Ο.Ε. και ομίλων φυλών. Ώρες έναρξης αγώνων 6:00 π.μ. Θέση Καλύβα. Αιτήσεις συμμετοχής στον Σύλλογο μας. Τηλ: 210 4122653 Φαξ: 210 4226408 Κόστος συμμετοχής 30 Ευρώ ανά σκύλο και για τις δυο ημέρες.

    11-2-2009    : Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Πελοποννήσου… «εν κινήσει» ΓΚΟΠ :

  Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,
  Έντεκα συμβατικά οχήματα εντάσσει πλέον η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου στον στόλο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής με στόχο την καθοριστική συμβολή τους στην πρόληψη και την καταστολή της λαθροθηρίας. Τα εν λόγω οχήματα είναι διαφόρων χρωμάτων και δεν φέρουν διακριτικά στοιχεία έτσι ώστε να μην γίνονται αντιληπτά. Θα χρησιμοποιούνται από τους Θηροφύλακες της Γ΄Κ.Ο.Π. σε ολόκληρη την περιφέρεια της Πελοποννήσου ανάλογα με τις ανάγκες θηροφύλαξης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος κος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος, το Δ.Σ. της Γ΄Κ.Ο.Π. υλοποίησε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την συμπλήρωση του στόλου της Θηροφυλακής με συμβατικά οχήματα τα οποία δεν δίνουν «στόχο» και δεν προϊδεάζουν για την χρήση τους, ενισχύοντας έτσι σημαντικά το έργο και την δράση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.


    11-2-2009    : ΥΠΕΧΩΔΕ: Σε εθνικό πάρκο μετατρέπεται η περιοχή των Πρεσπών :

  Σε εθνικό πάρκο μετατρέπονται 327.000 στρέμματα στην περιοχή των Πρεσπών, στην οποία περιλαμβάνεται η χερσαία και λιμναία έκταση της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, τόποι όπου ενδημούν και αναπαράγονται σπάνια και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, ο μεγάλης σημασίας διεθνής υγρότοπος των Πρεσπών θα χωριστεί σε τρεις ζώνες προστασίας, μέσα στις οποίες θα καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, στην Α’ Ζώνη θα επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα, ενώ στη Β’ (Ζώνη Προστασίας της Φύσης) θα επιτρέπονται δράσεις όπως η βόσκηση, η αλιεία μόνο με παραδοσιακές μεθόδους, η καλλιέργεια σιτηρών με βιολογικό τρόπο και η εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων και έργων που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Τέλος, στη Ζώνη Γ’, η οποία χαρακτηρίζεται περιοχή οικοανάπτυξης, θα επιτρέπονται η γεωργία, η ελεύθερη βόσκηση και ο ενσταβλισμός ζώων, η δόμηση εντός των ορίων οικισμών και ξενώνων σε επιμέρους όγκους (έως 26 κλινών και όχι μεγαλύτερη των 72 κλινών), καθώς και η εγκατάσταση βιοτεχνιών και ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων ελαφριάς μεταποίησης.
  Πηγή :Πρώτο Θέμα


    10-2-2009    : Για την "Οδύσσεια του Κυνηγίου Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ :

  Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,
  Αφορμή για τη παρούσα επιστολή, στάθηκε η πρωτοβουλία του καναλιού σας να προβάλλετε εδώ και λίγο καιρό, τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ».
  Πριν προχωρήσουμε στην ουσία του θέματος, επιτρέψτε μας να σας δώσουμε το στίγμα του Συλλόγου μας. Ο ΩΡΙΩΝ ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα και είναι αναγνωρισμένος σύλλογος κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Τα μέλη του είμαστε κυνηγοί από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας που γνωριστήκαμε και επικοινωνούμε κυρίως μέσω του Διαδικτύου. Κύριος σκοπός μας είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και ειδικότερα η διαφύλαξη της Υπαίθρου και του Κυνηγίου. Στην ιστοσελίδα μας (www.orion.net.gr) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους σκοπούς, το καταστατικό και τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές μας.
  Η συγκεκριμένη σειρά, η Οδύσσεια του Κυνηγίου, αποτελεί για όλους εμάς τους κυνηγούς, το ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητα της τηλεόρασης και μας ταξιδεύει μαζί της σε τόπους ονειρικούς.
  Παρόλα αυτά, πληροφορηθήκαμε ότι δεχτήκατε επίθεση από κάποιους ανθρώπους που έχουν ένα διαφορετικό σκεπτικό για την φύση από την οικογένεια των 250.000 Ελλήνων κυνηγών. Εμείς οι κυνηγοί γνωρίζουμε πως οι εχθροί του κυνηγίου, δεν έχουν κακές προθέσεις. Είναι και αυτοί συμπατριώτες μας που αγαπούν το δάσος και θα ήθελαν να το προστατεύσουν. Δυστυχώς όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις αστικές κοινωνίες, έχει αποξενώσει πλήρως τους ανθρώπους από τη φύση. Δεν ξέρουν πια πως είναι να βιώνεις το δάσος σε όλο του το μεγαλείο. Δεν νιώθουν την ανάγκη να ταξιδέψουν 600 και 800 χιλιόμετρα μόνο και μόνο για να βρεθούν για λίγες ώρες σε ένα παρθένο δάσος, ελεύθεροι από τα άγχη αλλά και από τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού.
  Ο σύγχρονος αστός, αισθάνεται ένοχος που ο υπερκαταναλωτισμός του, οδηγεί τα δάση σε εξαφάνιση. Θέλει να αντιδράσει και να σταματήσει το κακό που ο ίδιος δημιουργεί αλλά δεν ξέρει πως. Νομίζει ότι αποστειρώνοντας τη φύση και διακόπτοντας πλήρως τις ανθρώπινες δραστηριότητες που για χιλιετίες είχαν συνδεθεί με τη φύση, θα την προστατέψει. Έχοντας λοιπόν χάσει κάθε επαφή με την άγρια φύση, οι άνθρωποι που σας κατηγόρησαν, αποφάσισαν να επιστρατεύσουν το πλέον αρχέγονο Ελληνικό ένστικτο και να αποστασιοποιηθούν από την ευθύνη, κατηγορώντας όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν είναι κυνηγοί, οπότε άνετα και χωρίς προσωπικό κόστος κατηγορούν το κυνήγι για την μείωση της πανίδας στον τόπο μας. Το γεγονός πως κανένα θηρεύσιμο είδος δεν κινδύνεψε ή κινδυνεύει με εξαφάνιση, δεν απασχολεί κανέναν.
  Κλείνοντας, θέλουμε και πάλι να σας ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας, για τις στιγμές νοητικής απόδρασης από τη καθημερινότητα που μας χαρίζετε
  Με εκτίμηση,
  Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
  www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

    9-2-2009    : Πρόγραμμα Χρηματοδοτούμενης Στείρωσης Σκύλων Φιλοζωική Κρήτης :

  Η Φιλοζωική Κρήτης θα ήθελε να σας ενημερώσει για το Πρόγραμμα Χρηματοδοτούμενης Στείρωσης Σκύλων που απευθύνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων της Κρήτης!
  Για κατοικίδια καλύπτεται το 50% του κόστους στείρωσης και δωρεάν το Μικροτσιπ και η καταγραφή που προϋποθέτει ο Νόμος 3170/03.
  Για κυνηγόσκυλα καλύπτεται το 100% του κόστους στείρωσης και δωρεάν το Μικροτσιπ και η καταγραφή που προϋποθέτει ο Νόμος 3170/03.
  Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων και των ανεπιθύμητων κουταβιών καθώς και την ευημερία των ζώων (αποφυγή καρκίνου του μαστού, σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών κτλ.)
  Παρακαλούμε διαδώστε το σε φίλους, κυνηγετικούς συλλόγους και επικοινωνήστε μαζί μας στο +30 6993 023797 για περισσότερες πληροφορίες ή εγγραφή στο πρόγραμμα.
  Με εκτίμηση,
  Κορέντζα Βλαστού
  Υπεύθυνη Προγράμματος Χρηματοδοτούμενων Στειρώσεων

    9-2-2009    : Φόβοι για δηλητηρίαση σε κοπάδια και χωράφια της Λήμνου :

  Εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία αλλά και τη ζωή των κοπαδιών που βόσκουν ανέμελα στα βοσκοτόπια, αλλά και για τα φυτά, αποδεικνύεται η αλόγιστη χρήση ισχυρών δηλητηρίων από τους αγρότες της Λήμνου που προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τα αγριοκούνελα τα οποία ρημάζουν τα χωράφια τους! Άνδρες της Θηροφυλακής εντοπίζουν συνεχώς νεκρά αγριοκούνελα, τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην περιοχή μεταξύ του Ρεπανιδίου και του Βάρους. Οι κτηνίατροι του Επαρχείου που τα εξέτασαν, εξακρίβωσαν ότι ο θάνατός τους επήλθε από δηλητηρίαση. Μάλιστα, στον οργανισμό τους βρέθηκαν κατάλοιπα καρβαμιδικών εστέρων, που είναι ουσίες ιδιαίτερα τοξικές οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα και είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τα ζώα και τον άνθρωπο. Όπως λένε οι ειδικοί, η αλόγιστη χρήση τους επιβαρύνει το περιβάλλον και καθιστά τοξικά τα φυτά. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι οι ουσίες αυτές μεταφέρονται σε άλλες περιοχές με τον αέρα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς ποια περιοχή είναι μολυσμένη! Με ανακοίνωσή του, το Επαρχείο προτρέπει τους κτηνοτρόφους να απομακρύνουν τα κοπάδια τους από τις ύποπτες περιοχές ώστε να αποφύγουν τυχόν δηλητηρίαση ή βλάβη στο γάλα που παράγουν. Ταυτόχρονα, συνιστά στους αγρότες να αποφεύγουν τη χρήση των επικίνδυνων αυτών ουσιών. Ωστόσο, οι αγρότες αντιδρούν, καθώς τα αγριοκούνελα ρημάζουν τους αγρούς και τα χωράφια τους καταστρέφοντας τις σοδειές. Ο πληθυσμός τους αυξάνεται ραγδαία και η ζημιά που προκαλούν στην παραγωγή είναι τεράστια. Μάλιστα, κατηγορούν τις αρχές ότι άργησε να σχηματίσει ειδικά συνεργεία κυνηγιού των αγριοκούνελων, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον αναστρέψιμη η κατάσταση. Έτσι, το Επαρχείο αναζητά άλλους τρόπους για να προστατέψει τη δημόσια υγεία.
  www.protothema.gr

    6-2-2009    : Νέο λειτουργικό τρόφιμο: Ω-3 κοτόπουλο, ταϊσμένο με λάδι ελιάς :

  Ένα νέο λειτουργικό τρόφιμο ανακοινώθηκε από τον καθηγητή Α. Γιαννακόπουλο στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Μεσογειακών Χωρών, που έγινε στο Πόρτο Καράς της Χαλκιδικής, παρουσία 300 και περισσότερων ξένων συνέδρων τοn περασμένο Μάιο. Το τρόφιμο αυτό, είναι το ω-3 κοτόπουλο ταϊσμένο με λάδι ελιάς, σελήνιο, κ.λ.π. και προέκυψε από ερευνητική εργασία του ιδίου και της καθηγήτριας Αγγελικής Τσερβένη- Γούση. st1\:*{behavior:url(#ieooui) }
  Η εργασία τους σε συνοπτική μετάφραση στην Ελληνική έχει ως παρακάτω:
  Οι καταναλωτές σήμερα, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για λειτουργικά τρόφιμα. Δηλαδή, τα τρόφιμα αυτά ικανοποιούν μια ή περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού.
  Μια κατηγορία από αυτά τα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για την υγιεινή κατάσταση του οργανισμού και λειτουργούν κατά όμοιο τρόπο όπως οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.
  Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε, και φυσικά αντιοξειδωτικά από βότανα π.χ. θυμάρι, ρίγανι, λάδι ελιάς, προσφέρουν αντιοξειδωτικά και σταθερότητα στο ορνίθειο κρέας και αυξάνουν παράλληλα τη διάρκεια συντηρησή του. Ακόμη, εφοδιάζουν τον καταναλωτή με φυσικά αντιοξειδωτικά τα οποία είναι και περισσότερο για τον οργανισμό ενεργά ,λόγω του ότι μεσολαβεί ο ζωικός οργανισμός του πτηνού, σε σύγκριση με τη συνήθη μορφή τους.
  Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τη κατανάλωση ιχθύων, λαδιού και λαχανικών. Η δημιουργία του ω-3 κοτόπουλο ταϊσμένου με λάδι ελιάς, βότανα ως φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και ω-3 λιπαρά οξέα την φέρνει στο πιάτο του σύγχρονο καταναλωτή.
  Η σύνθεση του λίπους του κρέατος των κρεοπαραγωγών ορνιθίων μπορεί μέσω της διατροφής τους να μεταβληθεί σε κατεύθυνση επιθυμητή για την υγεία του καταναλωτή. Στην εργασία αυτή, της οποίας η μεθοδολογία καλύπτεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΔΕ 1005735 ΟΒΙ (Κάτοχοι Α.Γιαννακόπουλος και Αγγελική Τσερβένη-Γούση), χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές ω-3 λιπαρών οξέων ο λιαναρόσπορος καθώς επίσης και παρθένο ελαιόλαδο.
  Από την εκτροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων ,που η χορήγηση του ειδικού μίγματος ζωοτροφών γίνεται κατά ορισμένο τρόπο και για ορισμένο χρόνο πριν τη σφαγή τους προέκυψαν ότι, το ω-3 κοτόπουλο ταισμένο με λάδι ελιάς που κυκλοφορεί στο εμπόριο με εμπορική ονομασία Ελαδικό και την ονομασία από τη παντέντα ως κοτόπουλο ω-3 ,αποκτά ελαφρώς μεγαλύτερο σωματικό βάρος, καταναλώνει περίπου την ίδια τροφή και έχει μικρότερες απώλειες κατά τη σφαγή σε σχέση με το συμβατικό.
  Σε ότι αφορά τη χημική σύσταση, η οποία και ενδιαφέρει τον καταναλωτή, έχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα ,χαμηλότερη χοληστερόλη και η αναλογία ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων είναι κοντά στην ιδανική. Σημειώνεται ότι από διεθνείς οργανισμούς συνιστάται αυτή η αναλογία να είναι κάτω από το 4-5/1.Στη σημερινή δίαιτα δυτικού τύπου, δυστυχώς ,είναι κοντά στο 15-20/1.

  Σύνθεση του λίπους(%) του κρέατος του ω-3 κοτόπουλο και του συμβατικού Συμβατικό Κοτόπουλο ω-3
  Πρωτείνες, % 19.53 19.28
  Λιπίδια, % 10.47 7.74*
  Κεκορεσμένα λιπαρά , % 36.64 29.90*
  Μονοακόρεστα λιπαρά, % 50.86 47.49
  Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, % 12.50 22.60*
  Σύνολο ω6, % 11.58 15.13*
  Σύνολο ω3, % 0.93 7.41*
  ω6/ω3 12.4 2
  *Σημαντική διαφορά P0.05
  Συμπερασματικά το ω-3 κοτόπουλο είναι μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων που ανέρχονται πάνω από 0,5 γραμμάρια για κάθε 100 γραμμάρια κρέατος,έχει αρεστή γεύση και πλούσιο άρωμα. Το προϊόν αυτό ήδη παράγεται σε εμπορικές συνθήκες και η τιμή του για την ποιοτική του αξία είναι προσιτή.
  Πηγή: ΠΑΓΕΣΕΣ

    2-2-2009    : ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ :

  Συνάδελφοι, έχω την χαρά να σας προσκαλέσω σε ένα σεμινάριο σωστής σκόπευσης και κυνηγητικής αγωγής. Είναι πλέον γνωστό πως όσα όπλα και αν αποκτήσουμε, όσο και αν «τα φέρουμε στα μέτρα μας» το αποτέλεσμα δεν θα είναι θεαματικό αν δεν γνωρίζουμε την σωστή σκόπευση στο κυνήγι. Σωστή και ασφαλή.
  ΟΜΙΛΗΤΗΣ: θα είναι ο ιδιοκτήτης της Ελληνικής Σχολής Κυνηγητικής Σκοποβολής, Προπονητής Κος Μπάμπης Αιγινήτης, πρώην τεχνικός σύμβουλος της Εθνικής Ομάδος Κυνηγητικού Όπλου και γνωστός σε όλους μας από τα άρθρα του σε θέματα όπλων και σκοπευτικής τεχνικής.

  ΘΕΜΑΤΑ:
  - Στοιχεία και οδηγίες για σωστή εφαρμογή του κοντακιού στο σώμα.
  - Βελτίωση της επώμισης και της θέσης του σώματος στον κυνηγότοπο.
  - Ασφαλής χειρισμός του όπλου και πρόληψη ατυχημάτων.
  - Διόφθαλμη σκόπευση και τα πλεονεκτήματα της.
  - Τελευταίες εξελίξεις στη σκόπευση με το κυνηγητικό λειόκανο όπλο και σύγχρονες σκοπευτικές μέθοδοι.

  ΠΟΤΕ: Την Τετάρτη 18 Μαρτίου, από τις 17:00 μέχρι τις 21:00. ΠΟΥ: Στο GUN & KNIFE classics 25ης Μαρτίου 28Α στα Μελίσσια Αττικής. Σε έναν εξαίρετα διαμορφωμένο χώρο, που θα μας περιβάλουν δεκάδες χειροποίητα όπλα και μαχαίρια. Ο Χρήστος Χατζιώτης, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του χώρου αυτού θα μας προσφέρει, πάλι, την ζεστή φιλοξενία του.
  ΣΚΟΠΟΣ: Το σεμινάριο έχει αποκλειστικό σκοπό την κυνηγητική επιμόρφωση μας, γι? αυτό είναι ΔΩΡΕΑΝ.
  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Κατόπιν δηλώσεως στα τηλ. 697 2223883 και 22940 95019 ή στο e-mail: kallistonhellas@yahoo.gr μέχρι 9 Μαρτίου.
  Φιλικά Γιάννης Νικολακόπουλος

    28-1-2009    : Υποψήφιος στο διαγωνισμό ανάδειξης των ''Επτά σπουδαιότερων μνημείων της φύσης'' ο Όλυμπος :

  Ο Όλυμπος, το μυθικό βουνό του νομού Λάρισας, είναι το πρώτο και μοναδικό ελληνικό "Μνημείο της Φύσης" που πέρασε στην επόμενη φάση μίας ψηφοφορίας που διεξάγεται ήδη στο Διαδίκτυο με σκοπό την ανάδειξη των 7 σπουδαιότερων μνημείων της φύσης. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διάκριση καθώς έχουν ήδη ψηφίσεις 100 εκατ. άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Η Νομαρχία Λάρισας, ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουλίου, με ανακοίνωσή της, καλεί τους πολίτες του νομού, τους απόδημους Λαρισαίους, αλλά και όλους τους όπου γης Έλληνες, να στηρίξουν τη μεγάλη προσπάθεια προβολής ενός βουνού καταξιωμένου στην παγκόσμια συνείδηση. Ο παγκόσμιος αυτός διαγωνισμός διεξάγεται από το Ίδρυμα "The 7 wonders foundation" μεταξύ 430 φυσικών μνημείων από 224 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Στη β' φάση πέρασαν 261 μνημεία (το πρώτο μνημείο από κάθε χώρα). Από την Ελλάδα πέρασε ως πρώτος ο Όλυμπος, ενώ υποψήφια ήταν ακόμη τα Μετέωρα, η Σαντορίνη και το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Η ψηφοφορία για την πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου και ήδη άρχισε η ψηφοφορία της Β' φάσης η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Ιουλίου του 2009 προκειμένου να αναδειχθούν οι 77 πιο δημοφιλείς υποψηφιότητες. Κατόπιν στις 21 Ιουλίου του 2009 θα ανακοινωθούν οι 21 υποψηφιότητες οι οποίες θα μπουν στην τελική φάση που θα οδηγήσει στην ανάδειξη των 7 θαυμάτων του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη μας. Η τελική ψηφοφορία θα διεξαχθεί κατά τα έτη 2010 και 2011 και στα μέσα του 2011 θα ανακοινωθούν τα 7 θαύματα της φύσης όπως τα επέλεξαν πολίτες από όλον τον κόσμο. Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν, μπορούν να το κάνουν μεταβαίνοντας στη Διεύθυνση: http://www.new7wonders.com/nature/en όπου, επιλέγοντας την Ευρώπη παρατίθενται οι υποψηφιότητες από κάθε χώρα της γηραιάς ηπείρου. Εκεί από την Ελλάδα βρίσκεται η υποψηφιότητα του Ολύμπου τον οποίο μπορούν να επιλέξουν ενισχύοντας με την ψήφο τους τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Νομαρχία Λάρισας.

    26-1-2009    : Αγώνας πρακτικού κυνηγίου μπεκάτσας Όμιλος Κυνοφίλων Αιτωλοακαρνανίας :

  Στις 16-11-2008 ο Όμιλος Κυνοφίλων Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε αγώνα πρακτικού κυνηγίου μπεκάτσας στην περιοχή «Λειβάδια» Δήμου Ινάχου Ν. Αιτωλ/νίας. Κριτές του αγώνα ήταν ο κ. Μιχάλης Λάμπρου με βοηθό τον κ. Χαλαστάνη Δημήτριο. Η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή και τις προσπάθειες των μελών του Δ.Σ του Ο.Κ.ΑΙ και την κατανόηση των κυνηγών της περιοχής δεδομένου ότι ο αγώνας πραγματοποιήθηκε σε ελεύθερο κυνηγότοπο. Αν και οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες (υψηλές θερμοκρασίες ) εντούτοις η περιοχή είχε κρατήσει κάποια πουλιά και έτσι στην βαθμολογία κατάφεραν και μπήκαν δύο (2) σκύλοι : ο R.G.ΟRFEAS αγγλικό σέττερ του κ. Ραπακούλια Χρήστου και ο AMOS αγγλικό σέττερ του κ. Παπασωτηρόπουλου Αλέξανδρου. Οι συμμετοχές έφτασαν τις 22 αποκλειστικά σε Βρετανικές φυλές και στην πλειοψηφία τους ανήκαν σε απλούς κυνηγούς . Παραβρέθηκαν εκτός των διαγωνιζόμενων και φίλοι κυνηγοί. Το επίπεδο των σκύλων κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα ,σύμφωνα με τους κριτές. Αποτελέσματα Κυριακή 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 1ος Εξαίρετος ο RAPAKOYLIAS GENESIS ORFEAS (BEK 45877) ιδιοκτήτης και κυναγωγός ο κ. Ραπακούλιας Χρήστος 2ος Εξαίρετος ο AMOS (BEK 58968) ιδιοκτήτης και κυναγωγός ο κ. Παπασωτηρόπουλος Αλέξανδρος Ο Ο.Κ.ΑΙ ευχαριστεί θερμά τον κ. Μιχάλη Λάμπρου που δέχτηκε την πρόσκληση με χαρά ,προκειμένου νε μεταδώσει τις γνώσεις του και την εμπειρία του στον αγώνα.

    25-1-2009    : "Εισβολή" από τσιπούρες στη Ρόδο :

  Εδώ και ένα τετραήμερο στη Ρόδο δεκάδες ερασιτέχνες ψαράδες έχουν στηθεί με τα καλαμίδια τους σε διάφορα σημεία του εμπορικού λιμανιού και ψαρεύουν τσιπούρες, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί εκεί κατά χιλιάδες, έχοντας ξεφύγει προφανώς από κάποιο ιχθυοτροφείο της Σύμης.Η τσιπούρα είναι για τον ψαρά ένα από τα πλέον εκλεκτά θηράματα. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } Η ράχη υπερυψωμένη στη βάση ενός κεφαλιού με υπέροχη καμπύλη. Τα μάτια μικρά και έξυπνα ενώνονται με μια χρυσοκίτρινη γραμμή, ενώ ένα εντυπωσιακό κόκκινο στίγμα, στολίζει τα βραγχιακά καλύμματα. Το δυνατό στόμα με τα ανεπτυγμένα χείλη συμπληρώνει τα κύρια χαρακτηριστικά του ψαριού. Αυτό που προκαλεί... αναστάτωση στον υποβρύχιο ψαρά είναι οι καταπληκτικές ανταύγειες κατά μήκος του σώματος της. Από ιστορίες παλιών ψαράδων μαθαίνουμε πράγματα αντικρουόμενα για την παρουσία αυτού του ψαριού. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, η τσιπούρα ήταν ένα κοινό παράκτιο είδος, αλλά η παρουσία της άρχισε να φθίνει από το υπερβολικό ψάρεμα και τη μόλυνση της ακτογραμμής. Σε άλλες περιοχές κάνει εντυπωσιακή την εμφάνιση της, παρόλο που δεκαετίες πριν σπάνια αποτελούσε μέρος της κύριας ψαριάς. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί από τα καλά ψαροτόπια η τσιπούρα εξοστρακίσθηκε για τους γνωστούς λόγους, αλλά σε κάποια άλλα η παρουσία της τονώθηκε από την παρουσία των ιχθυοτροφείων. Εδώ και ένα τετραήμερο στη Ρόδο δεκάδες ερασιτέχνες ψαράδες έχουν στηθεί με τα καλαμίδια τους σε διάφορα σημεία του εμπορικού λιμανιού και ψαρεύουν τσιπούρες, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί εκεί κατά χιλιάδες, ανάμεσα στα τεράστια κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν ξένους τουρίστες και στις θαλαμηγούς και τα κότερα με τους πλούσιους επισκέπτες του νησιού. Το πιο πιθανό είναι οι τσιπούρες να ξέφυγαν από κάποιο ιχθυοτροφείο της Σύμης και κατέληξαν στο λιμάνι της Ρόδου, όπου βρήκαν καταφύγιο. Μάλιστα λέγεται ότι πριν από έναν μήνα σε ιχθυοτροφείο που βρίσκεται στην περιοχή Νημποριό της Σύμης, δελφίνια στην προσπάθειά τους να βρουν φαγητό έσπασαν τα κλουβιά με αποτέλεσμα να φύγουν οι τσιπούρες και να γίνουν... πελαγήσιες, φτάνοντας έτσι μέχρι τη Ρόδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους ψαράδες χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τρία και τέσσερα καλαμίδια, ώστε να προλάβουν να ψαρέψουν όσο μπορούν περισσότερες τσιπούρες. Κατά μέσο όρο κάθε ψαράς καταφέρνει να ψαρέψει μέχρι και 10 κιλά τσιπούρες την ημέρα, ενώ από το πρωί του Σαββάτου μεγάλα κοπάδια από τσιπούρες εμφανίστηκαν και στο διπλανό λιμάνι της Ακαντιάς, όπου και εκεί συγκεντρώθηκαν ερασιτέχνες ψαράδες για να ψαρέψουν. «Όπως και να χει η καλή πελαγίσια τσιπούρα, σήμερα αποτελεί πολύτιμο ψάρι για τον απνείστα ψαρά» σημειώνει ο Γιώργος Στριγάρης . «Το ψάρεμά της στα ανοιχτά παρουσιάζει υψηλό βαθμό δυσκολίας και σαν αλιευτική αξία τοποθετείτε στην σκέψη όλων αρκετά πάνω από τον σαργό. Το διατροφικό πεδίο της τσιπούρας βρίσκεται στον αμμώδη βυθό, όπου ψάχνει οστρακόδερμα. Εκεί, σε ρηχά κυρίως κομμάτια άμμου, που στολίζονται από φυκιάδες και πλάκες είναι τα σημεία που καθώς πλησιάζουν οι ζεστές μέρες της άνοιξης οι τσιπούρες κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Μια παρουσία που εξασθενεί τις μέρες του καλοκαιριού, αλλά κορυφώνεται στα μέσα του φθινοπώρου, όπου θεωρείται και εποχή αναπαραγωγής για το είδος. Η ανακάλυψη ενός καλού κομματιού με σαργούς και λαβράκια σηματοδοτεί και την παρουσία της τσιπούρας κάποιες εποχές του χρόνου. Σ' αυτά τα σημεία ο απνείστας ψαράς θα χρησιμοποιήσει την ενέδρα ως κύριο μέσο σύλληψης. Τα καρτέρια της τσιπούρας γίνονται περισσότερο αποδοτικά, όταν δεν υπάρχει προηγούμενη οπτική επαφή μαζί της. Στην αντίθετη περίπτωση η τσιπούρα γίνεται πολύ δύστροπη και επιφυλακτική. Σε αμμώδεις βυθούς, η ενέδρα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την κάλυψη κάποιας φυκιάδας. Αν από προηγούμενες εμπειρίες γνωρίζουμε τα αποδοτικά πόστα της περιοχής, τότε τα χρησιμοποιούμε αδιαφορώντας όμως για τα άλλα άσπρα που θα δεχθούν γρήγορα το καρτέρι μας. Τις περισσότερες φορές οι τσιπούρες καθυστερούν αρκετά να εμφανιστούν. Μάλιστα καθώς στην εμφάνιση μοιάζει με τη συναγρίδα, δεν είναι λίγοι οι υποβρύχιοι κυνηγοί που παρομοιάζουν την δυσκολία της ενέδρας της, με αυτή της συναγρίδας. Κάτι τέτοιο δεν είναι δίκαιο τουλάχιστον για τη... συναγρίδα, αφού ο χαρακτήρας της τσιπούρας δεν είναι καθόλου προβλέψιμος σε σχέση με το κόκκινο ψάρι. Άλλοι ψαροκυνηγοί θεωρούν ότι η τσιπούρα δεν είναι καν καρτερόψαρο και ασχολούνται μαζί της μόνο όταν τη βρουν βραχωμένη. Πράγματι η βραχωμένη τσιπούρα στην συμπεριφορά, καμία σχέση δεν έχει την τσιπούρα στα ανοιχτά νερά. Η βραχωμένη τσιπούρα είναι ο πιο εύκολος στόχος από κάθε άλλο άσπρο ψάρι. Κυριολεκτικά κοκαλώνει και δέχεται βολές εξ' επαφής, ακόμη κι όταν ο υποβρύχιος ψαράς δεν τηρεί όλους τους κανόνες υψηλής τεχνικής του ψαρέματος στην τρύπα. Η τσιπούρα βραχώνει για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι όταν το ψάρι βαρύ από το φαγητό επιλέγει την ασφάλεια του θαλαμιού. Κρίσιμη περίπτωση είναι όταν είναι βαριά από... αυγά. Ο απνείστας ψαράς θα τηρήσει τότε το fair play που επιβάλετε και δεν θα εξοντώσει ένα κοπάδι από ψάρια που κυοφορούν. Η τρίτη περίπτωση είναι όταν το ψάρι βραχώσει τεχνικά με χτυπήματα του ελεύθερου χεριού στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι μια τεχνική αρκετά αποδοτική ιδίως σε ρηχά νερά και λειτουργεί, όταν ο απνείστας ψαράς γνωρίζει καλά τα σημεία που προσφέρονται για βράχωμα και καθοδηγεί με μαεστρία τα ψάρια προς αυτά τα σημεία».

    24-1-2009    : Απελευθέρωσαν 6.000 μινκ στη Σιάτιστα :

  Το ίδιο μήνυμα εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ιστοσελίδες: «Χίλια μινκ απελευθερώθηκαν από εκτροφείο στη Σιάτιστα Κοζάνης. Θα ακολουθήσει προκήρυξη στο προσεχές μέλλον. Αυτές οι νύχτες είναι του Αλέξη». Μολονότι δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί εάν όντως η δράση εντάσσεται στις κινητοποιήσεις που πυροδότησε ο θάνατος του 15χρονου μαθητή, πρόκειται για πραγματικό περιστατικό. Μάλιστα, δεν απελευθερώθηκαν μόνο 1.000, αλλά τουλάχιστον 6.000 γουνοφόρα ζώα... Ο άτυχος εκτροφέας είναι ο κ. Λάζαρος Παπαχαρίσης, ο οποίος το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου, κατά τον καθιερωμένο έλεγχο, είδε ανοιχτά τα κλουβιά και άφαντα τα μισά περίπου από τα ζώα του. «Ηρθαν το προηγούμενο βράδυ. Ηταν Κυριακή και έβρεχε. Χάλασαν την περίφραξη, μπήκαν μέσα και άφησαν ελεύθερα 6.000 μινγκ», λέει ο ίδιος στην «Κ». Τις ημέρες που ακολούθησαν, εξαπολύθηκε... μινγκοκυνηγητό στη Σιάτιστα προκειμένου να εντοπιστούν τα χαμένα ζώα. Πολλά βρέθηκαν νεκρά, καθώς η φάρμα γειτνιάζει με την Εγνατία Οδό. «Ευτυχώς, καταφέραμε και πιάσαμε αρκετά. Περίπου 1.000 ζώα όμως παραμένουν ελεύθερα». Οπως λέει, ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς τα μινγκ είναι σαρκοφάγα και ενδέχεται να επιτεθούν σε οικόσιτα ζώα. Πράγματι, το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κτηνοτρόφους της περιοχής που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τα πεινασμένα μινγκ. Ηδη, έχουν καταγραφεί ζημιές σε κοτέτσια. «Οχι, δεν πάει κάπου το μυαλό μου. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή, μολονότι υπάρχουν πολλά εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στη Σιάτιστα. Εχω καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων και περιμένω νέα από την αστυνομία», καταλήγει ο κ. Παπαχαρίσης. Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά απελευθέρωσης μινγκ, βιζόν και άλλων γουνοφόρων ζώων από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων. Οχι όμως και στην Ελλάδα. Στη Σιάτιστα και την Κοζάνη λειτουργούν περίπου 35 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, τα οποία παράγουν περισσότερα από 450.000 δέρματα μινγκ ετησίως. Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται περί τις 1.100 επιχειρήσεις γουνοποιίας, βιομηχανία που μετά μια περίοδο ύφεσης γνωρίζει άνθηση εξαιτίας κυρίως του ρωσικού ενδιαφέροντος για την ελληνική γούνα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 95% της παραγωγής των Ελλήνων γουνοποιών απορροφάται από τη ρωσική αγορά. Οσον αφορά την οικονομική ζημιά που υπέστη ο εκτροφέας, παραμένει ακόμα άγνωστη. Τα ζώα πάντως που βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής κοστίζουν 120 ευρώ το ένα, ενώ τα υπόλοιπα 50 ευρώ.
  πηγή :Καθημερινή

    9-1-2009    : «Σφράγισμα» στα πηγάδια του θανάτου με πρωτοβουλία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στ. Ελλάδας :

  Μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής και ασφαλούς περίφραξης των εκατοντάδων ακάλυπτων πηγαδιών που εκτείνονται σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής, ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο του Λαυρίου. Συνεργεία μισθωμένα από τη Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. και υπό την καθοδήγηση του τοπικού συλλόγου, έχουν αναλάβει να περιφράξουν τα στόμια των πηγαδιών με δομικό πλέγμα και να τοποθετήσουν στο καθένα ευδιάκριτη προειδοποιητική πινακίδα. Για δεκαετίες τώρα, στα διάσπαρτα αυτά πηγάδια έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες κυνηγόσκυλα και άλλα ζώα, ενώ διάφορα τυχαία περιστατικά έχουν ΄΄αποκαλύψει΄΄ στον πυθμένα τους ακόμα και οστά ανθρώπων που για χρόνια θεωρούνταν ως ΄΄αγνοούμενοι΄΄ στα αστυνομικά δελτία αναζητήσεων. Κάθε χρόνο ο Πυροσβεστικός Σταθμός του Λαυρίου χρειάζεται να επέμβει σε δέκα περίπου περιπτώσεις κατά μέσο όρο, ώστε να απεγκλωβιστούν κυνηγετικοί σκύλοι που τραυματίζονται κατά την πτώση τους σε πηγάδια της Λαυρεωτικής, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που στην περιοχή συρρέουν κυνηγοί από όλη την Αττική για το κυνήγι των ορτυκιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τις επιχειρήσεις αναγκάζεται να διεξάγει η ίδια η ΕΜΑΚ, λόγω της επικινδυνότητας του εγχειρήματος. Τα πηγάδια αποτελούσαν κάποτε οπές εξαερισμού των αρχαίων και πιο σύγχρονων μεταλλευτικών στοών του Λαυρίου, αλλά παρέμειναν ανοιχτά κι όταν οι γαλαρίες έκλεισαν. Μέχρι τις μέρες μας, καμία δημόσια αρχή του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσει προληπτικά την απειλή που αντιπροσωπεύουν για ανθρώπους και ζώα Σήμερα, τα κρυμμένα και χορταριαμένα στόμια τους εντοπίζονται κατά δεκάδες στο Σούνιο, στην Κερατέα, στην Ανάβυσσος, στα Λεγρενά, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Καμάριζα, στην Παλιά Φώκαια, στον Χάρακα και αλλού. Λόγω του μεγάλου κόστους και του χρόνου που θα απαιτηθεί για να εντοπισθούν και να περιφραχθούν όλα, η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. άρχισε κιόλας την περίφραξη των 20 πιο επικίνδυνων, σύμφωνα με τις υποδείξεις και το δελτίο συμβάντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία.

    12-1-2009    : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ - Ανανέωση προθεσμίας εφοδιασμού με Άδεια Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων, κατόχων αδήλωτων κυνηγετικών όπλων :

  Σύμφωνα με το ΦΕΚ Α΄263/23.12.08 η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 3 του Ν. 2168/1993 προθεσμία εφοδιασμού με Άδεια Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων, κατόχων τέτοιων όπλων, που δεν έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ανανεώθηκε μέχρι την 23-12-2009. Εντός της ως άνω προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για χορήγηση Άδειας Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου στα Τμήματα Ασφαλείας και όπου δεν υπάρχουν αυτά, στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους.

    9-1-2009    : Πέρασε για θήραμα τον εγγονό του και τον πυροβόλησε :

  Τραγική κατάληξη είχε η κυνηγετική βόλτα 28χρονου με τον παππού του, σε δασική περιοχή στους Σπαθάδες Καλαμπάκας του νομού Τρικάλων. Ο 72χρονος πυροβόλησε τον νεαρό στα πόδια, καθώς θεώρησε πως πρόκειται για θήραμα. Ο 28χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ ο 72χρονος βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Έρευνα για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας. Νεκρός πατέρας πέντε παιδιών από σκάγια φίλου του Τραγωδία στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Ένας κυνηγός πέρασε για θήραμα ένα 48χρονο σύντροφό του και τον πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Ο 48χρονος ήταν πατέρας 5 παιδιών, ενώ δεν φορούσε το ειδικό πορτοκαλί γιλέκο, με το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι κυνηγοί για την προστασία τους, καθώς θα ξεχωρίζουν από μακριά και δεν θα αποτελούν στόχο. !

    1-1-2009    : Τι είναι η τρούφα :

  Η τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συμβιώνει και αναπτύσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή και θάμνων.Πρόκειται για καρποφορίες ομάδας ασκομυκήτων οι μυκηλιακές υφές  των οποίων περιβάλλουν τα ριζικά τριχίδια των ξενιστών τους σαν γάντι. Οι μύκητες αυξάνουν την ικανότητα των ριζών να προσλαμβάνουν απο το έδαφος θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία, ενώ απορροφούν απο τις ρίζες κυρίως υδατάνθρακες. Το εδώδιμο αυτό μανιτάρι ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία ύδνον.Οι Ρωμαίοι ήταν επίσης λάτρεις του ξεχωριστού αυτού εδέσματος. Άγνωστο γιατί, στην Ελλάδα σήμερα δεν το ξέρουν πολλοί παρ' ότι αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές. Οι κύριες χώρες παραγωγής αλλά και κατανάλωσης, είναι η Ιταλία και η Γαλλία.
  Ωστόσο η  γαστρονομική και θρεπτική του αξία το κάνουν περιζήτητο απο τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου. Του αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως όμως του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες. Όλα αυτά δημιουργούν αυξημένη ζήτηση και σε συνδυασμό με τις μικρές ποσότητες που διατίθενται στην αγορά, διατηρούν τις τιμές της τρούφας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 1000 ευρώ το κιλό. Γίνεται έτσι πιό επίκαιρος παρά ποτέ ο χαρακτηρισμός του Γάλλου γαστρονόμου Jean Brillat Savarin για τη μαύρη τρούφα (Tuber melanosporum) που την ονόμασε μαύρο διαμάντι της Γαλλικής κουζίνας.
  Οι μεγαλύτερες ποσότητες τρούφας που πωλούνται διεθνώς έχουν συγκομιστεί σε άγρια μορφή στη φύση. Η παραγωγή τους όμως συνεχώς μειώνεται.Στη Γαλλία για παράδειγμα η παραγωγή τρούφας ανέρχεται σε 40 ως 50 τόννους ετησίως ενώ έναν αιώνα νωρίτερα ξεπερνούσε τους 1000 τόννους. Η αναγκαιότητα για την εμπορική καλλιέργεια αυτού του πανάκριβου μανιταριού, είχε εντοπιστεί απο παλαιότερα, αλλά μόλις το 1970 έγινε αυτό δυνατό. Γάλλοι και Ιταλοί επιστήμονες κατάφεραν να εμβολιάσουν ρίζες  με το μυκήλιο της τρούφας. Λύθηκε έτσι ένα μεγάλο μυστήριο γύρω απο την τρούφα και ένα μεγάλο πρόβλημα των αγροτών. Μια πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια γεννήθηκε : η καλλιέργεια φυταρίων εμβολιασμένων με τρούφες.
  Ένα ακόμη άλμα έγινε προς αυτή την κατέυθυνση, όταν ο  Δρ. Α.Κανάκα ύστερα απο 14ετή έρευνα στο πανεπιστήμιο του Ανόβερο κατάφερε να μπολιάσει σπόρια τρούφας σε ρίζες ελιάς. Καλλιέργειες  τρούφας έχουν εγκατασταθεί απο την πρώτη στιγμή που έγινε αυτό εφικτό, επειδή πρόκειται για μια αγροτική δραστηριότητα με μεγάλες αποδόσεις και λίγη χειρωνακτική εργασία. Αυτή τη στιγμή στην επαρχία Dordogne της ΝΔ Γαλλίας πάνω απο 800 στρέμματα άλλων καλλιεργειών κάθε χρόνο αντικαθιστούνται απο φυτείες τρούφας. Έντονο είναι και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Υπάρχει στην περιοχή Castilla Y Leon της Ισπανίας φυτεία μελανόσπορης τρούφας εμβολιασμένης σε δρύες μεγέθους 5800 στρεμμάτων, ενώ και στη Σαουδική Αραβία 120.000 ελιές εμβολιασμένες με τρούφα τερφέζια (αραβική τρούφα που θεωρείται οτι ήταν το <<το μάνα εξ ουρανού>> της παλαιάς διαθήκης) έχουν αρχίσει ήδη να παράγουν τρούφες. Σε χώρες όπως η Ν Ζηλανδία, η Τασμανία, η Β Αμερική όπου δεν υπάρχουν αυτοφυείς τρούφες, εγκαταστάθηκαν φυτείες τρούφας με επιτυχία. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην Κύπρο τέλος τα τελευταία δύο χρόνια 15000 ελιές έχουν φυτευτεί εμβολιασμένες με Tuberaestivum (καλοκαιρινή τρούφα). Όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν την αρωγή των τοπικών κυβερνήσεων οι οποίες πιστεύουν πως η τρούφα μπορεί να αντικαταστήσει άλλες αποθαρρούμενες καλλιέργειες και να αξιοποιήσει άγονες και ορεινές περιοχές αφήνοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους αγρότες. Η εγκατάσταση ελαιώνων εμβολιασμένων με τρούφες είναι μια δραστηριότητα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά κάθε Έλληνα παραγωγό. Το ΕΘΙΑΓΕ με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών προωθεί την καλλιέργεια τρούφας στη χώρα μας. Ενημερωτικές διαλέξεις έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και σχετικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί απο τον τακτικό ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Δρ Στέφανο Διαμαντή.

    1-1-2009    : ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ :

  To Κυνήγι στην Ελλάδα και όχι μόνο εύχεται σ όλους τούς συναδέλφους και τις οικογένειες τους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία !

Top

© Giorgio Peppas
E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster