Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial Περιοδικό Νέα ΑρθραO ΜΟΝΟΒΟΛΟΣ 2014

H "ματιά" του Κυνήγι στην Ελλάδα και όχι μόνο !!

Εάν ένας τρόπος ζωής συνδυάζει το τερπνό με το ωφέλιμο, την διασκέδαση με την άθληση αναντίρρητα αυτός είναι το κυνήγι .
Και όλα αυτά γιατί όταν ένας κυνηγός κυνηγάει κινείται μέσα στην ίδια την άγρια φύση και αυτομάτως μετατρέπεται σε ένα ζωντανό κομμάτι της που αντιλαμβάνεται, συμμετέχει , υφίσταται ότι συμβαίνει σ' αυτή γύρω του και όχι μόνο και το σπουδαιότερο μαθαίνει να την καταλαβαίνει !
Ο Ξενοφώντας για να αναζωπυρώσει τον πόθο των Αθηναίων για ζωή μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο έγραψε το κυνηγετικό του έργο !!
Ο Λυκούργος θέσπισε την άσκηση με το κυνήγι στους Σπαρτιάτες και σε καμία περίπτωση δεν επιτρεπόταν σε ένα νεαρό να πάρει μέρος σε τραπέζι αν δεν είχε σκοτώσει ένα κάπρο στο κυνήγι !
Ο Όμηρος απέδιδε ως προσόν προς έπαινο στους ήρωες του το κυνήγι και την αγάπη γι' αυτό « αίμων θήρης » !
Σήμερα το κυνήγι όπως και πολλές άλλες αξίες έχουν καταρρακωθεί η έστω γίνεται προσπάθεια να γίνει αυτό από κάποιους που έχουν κάνει σημαία τους το χρήμα την εξουσία και έναν κόσμο γυάλινο μα επικερδή για πολυεθνικές και λαούς χωρίς ταυτότητα και κουλτούρα ??.


Μονόβολος 2003    Μονόβολος 2004    Μονόβολος 2005    Μονόβολος 2006    Μονόβολος 2007    Μονόβολος 2008    Μονόβολος 2009    Μονόβολος 2010    Μονόβολος 2011    Μονόβολος 2012    Μονόβολος 2013     11-11--2014    : Διάσωση δύο σκύλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βάραθρο ...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε επιχείρηση διάσωσης για δυο κυνηγόσκυλα που είχαν εγκλωβιστεί για μία εβδομάδα σε βάραθρο, λίγο έξω από το χωριό Βραδέτο Ζαγορίου.
Ο εκπαιδευτής ορειβατικού σκι και αναρρίχησης, Ηρακλής Μωυσίδης κατέβηκε σε βάθος 15 μέτρων και κατάφερε να σώσει τα δύο σκυλιά.
Η περιπέτεια για τα δύο κυνηγόσκυλα ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα. Το περασμένα Σάββατο έπεσε στο βάραθρο το πρώτο και την επομένη και το δεύτερο και τότε οι ιδιοκτήτες τους θεώρησαν ότι ήταν νεκρά καθώς δεν άκουγαν κανένα γάβγισμα. Χθες το πρωί κάποιος περαστικός από το σημείο, άκουσε γάβγισμα και ενημέρωσε αμέσως τα αφεντικά των χαμένων σκύλων.
Ο διασώστης περιγράφει την επιχείρηση και λέει χαρακτηριστικά:
«Ειδοποιήθηκα για το συμβάν από τον ιδιοκτήτη του δεύτερου σκύλου που είναι φίλος μου, ο οποίος με ρώτησε αν μπορώ να κάνω κάτι για να σωθούν τα σκυλάκια. Αμέσως ετοίμασα τον εξοπλισμό μου και κατέφθασα στο σημείο. Εκεί έκανα μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και διαπίστωσα ότι η διάσωση είναι εφικτή. Ετοίμασα ό,τι ήταν απαραίτητο για την ασφάλειά μου και κατέβηκα στο βάραθρο βάθους 15-20 μέτρων. Το συγκεκριμένο βάραθρο έχει πάτο. Στην αριστερή πλευρά το βρήκα τα σκυλάκια. Στα δεξιά, συνέχιζε δεύτερο πιο στενό βάραθρο, στο οποίο ξανά έκανε πατάρι και στα 10 μέτρα χανόταν πιο μέσα. Αρχικά διαπίστωσα ότι τα σκυλιά δεν είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα από την πτώση, ήταν αδύνατα, αλλά σε καλή κατάσταση και χάρηκαν μόλις με είδαν. Τα έδεσα ένα- ένα και έδωσα σήμα στους φίλους που ήταν στην επιφάνεια του βαράθρου, να τα ανεβάσουν σιγά -σιγά στην επιφάνεια.
Μετά το γεγονός αυτό είμαι χαρούμενος γιατί τα σκυλάκια είναι καλά στην ασφάλεια των σπιτιών τους». ....

ΠΗΓΗ : enikos.gr  10-10--2014    : Καταγγελία της ΚΣΕ για ανάρμοστη, απαράδεκτη και υβριστική συμπεριφορά του Προέδρου του Φορέα Καλαμά – Αχέροντα ...

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΛΟΣ:F.A.C.E.& C.I.C.
ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ
ΑΘΗΝΑ ΤΚ 10563
Τηλ. 210-3231271 Fax. 210-3222755
http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr
ΑΘΗΝΑ 01-10-2014
Αριθ. Πρωτ. 1609

ΠΡΟΣ: – Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτη
- Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ν. Ταγαρά
- Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, κα Ν. Γιαννακοπούλου
Κοιν.: Πρόεδρο Θεματικής Ομάδας Εργασίας, κ. Δημόπουλο- Ειδική Γραμματεία Δασών
- Γεν. Δ/νση Δασών & Αγρ. Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτ. Μακεδονίας
- Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας

Θέμα: «Ανάρμοστη, απαράδεκτη και υβριστική συμπεριφορά του Προέδρου του Φορέα Καλαμά – Αχέροντα.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος,καταγγέλλει ενώπιον σας την ανάρμοστη, απαράδεκτη και υβριστική συμπεριφορά του Προέδρου του Φορέα Καλαμά – Αχέροντα, εναντίον του εκπροσώπου της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση της Θεματικής Ομάδας Εργασίας, με θέμα «Σύγκλιση Συστημάτων Φύλαξης, Εποπτείας, Προστασίας και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών», την Τρίτη 23/09/2014.
Κατά τη συνεδρίαση αυτή ο κ. Κομηνός διαφωνώντας με τις θέσεις του εκπροσώπου μας, εξεστόμισε τις εξής ύβρεις: «χουντικός νόμος», «φασίστες», «είσαι καραγκιόζης», «έχετε ιδιωτικό στρατό», «είστε χομπίστες».
Σημειώνουμε ότι οι παραπάνω εκφράσεις: «έχετε ιδιωτικό στρατό», «χουντικός νόμος», «φασίστες», αφορούσαν την Θηροφυλακή μας, της οποίας το τεράστιο έργο φύλαξης είναι αναγνωρισμένο στη χώρα μας και διεθνώς.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κομνηνός διέσχισε την αίθουσα και κινήθηκε απειλητικά προς τον εκπρόσωπό μας κ. Χατζηνίκο, με σκοπό να χειροδικήσει. Η ψύχραιμη στάση του εκπροσώπου μας απεσόβησε χειροδικία εντός του Υπουργείου σας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση του την 25η-9ου -2014, αφού ενημερώθηκε για την ανάρμοστη και υβριστική συμπεριφορά του Προέδρου του Φορέα ενώπιον δεκάδων μαρτύρων, αποφάσισε ομόφωνα να σας καταγγείλει το γεγονός και να σας ζητήσει την παύση του κυρίου αυτού από τη θέση του Προέδρου του Φορέα Καλαμά –Αχέροντα.
Επειδή, η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας έχει συσταθεί με Απόφαση σας και η συμπεριφορά του συγκεκριμένου Προέδρου διασύρει και υποσκάπτει την προσπάθειά σας για συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την φύλαξη και τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών, θεωρούμε απαραίτητο να ληφθεί το μέτρο της παύσης από τον Φορέα Καλαμά -Αχέροντα του Προέδρου κ. Κομηνού, άσχετα από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη που επιφυλάσσεται να προβεί η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ....

ΠΗΓΗ : ΚΟΜΑΘ  10-10--2014    : Αγριογούρουνα πουά και ριγέ λόγω υβριδισμού έχουν κατακλύσει τα ελληνικά δάση! ...

Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα. Τα περισσότερα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ news247 Σεπτέμβριος 08 2014 10:20
Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλήττοντας το εισόδημα των αγροτών.
Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ!
"Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Κυριάκος Σκορδάς.
Όπως διευκρινίζει, τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.
"Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την... ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού" τονίζει χαριτολογώντας. Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, τα αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: πουά ή ριγέ!
Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, ο κ. Σκορδάς συγκαταλέγει την εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι.
"Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής ενώ η αύξηση της θηροφύλαξης, μείωσε αντίστοιχα και τα περιστατικά λαθροθηρίας".
Το θέμα της αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Εκπρόσωποι των καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής του κάμπου Καλπακιού-αρακάλαμου είχαν επισημάνει ότι το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων προέκυψε την τελευταία πενταετία, αλλά εντάθηκε πέρυσι και φέτος και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της κυνηγετικής περιόδου.
Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που παραθέτει ο κ. Σκορδάς, βάσει 15ετούς προγράμματος μέτρησης της κυνηγετικής κάρπωσης και προτίμησης για τον αγριόχοιρο, φαίνεται ότι το 15,40% των κυνηγετικών εξορμήσεων αφορά τη θήρα αγριόχοιρου (4ο στη σειρά κατάταξης μετά την μπεκάτσα, τον λαγό και τις τσίχλες). Από αυτές τις εξορμήσεις, το 55% έγιναν στη Μακεδονία και Θράκη και το ποσοστό κάρπωσης, σε σχέση με τις φορές που ο κυνηγός αγριόχοιρου συναντά το θήραμα, κυμαίνεται μεταξύ 10-20%.
"Έχουμε ζητήσει επιμήκυνση της περιόδου κυνηγιού αγριογούρουνου αλλά και συνεργασία με τα δασαρχεία ώστε να γίνεται στοχευμένα. Να μας υποδεικνύουν, δηλαδή, τα δασαρχεία τις περιοχές όπου υπάρχει υπερπληθυσμός των ζώων και ό,τι 'χτυπάμε' να δημοπρατείται από τα δασαρχεία ή να δωρίζεται σε ιδρύματα. Μην ξεχνάτε ότι ένα αγριογούρουνο έχει περίπου 50 κιλά κρέας, μεγάλης γευστικής αξίας και γαστριμαργικής απόλαυσης" λέει ο εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.
Όσον αφορά τις ζημιές που προκαλούν τα ζώα στις καλλιέργειες, η ΚΟΜΑΘ έχει προτείνει στο ΥΠΕΚΑ, τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού για την αποζημίωση των αγροτών, οι περισσότεροι από τους οποίους πλήττονται από επιθέσεις αγριογούρουνων σε εκτάσεις δίπλα σε δάση και προστατευόμενες, από τη σύμβαση RAMSAR, περιοχές.
πηγή: ΑΠΕ ....

ΠΗΓΗ : news247.gr  10-10--2014    : Μέτρα για την αντιμετώπιση ζημιών σε καλλιέργειες από αγριογούρουνα ζητά ο Μαξ. Χαρακόπουλος ...

Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες καλαμποκιών και αμπελιών ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης παραπόνων από αγρότες κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε χωριά του δήμου Τεμπών, αλλά και μετά από σχετικά δημοσιεύματα της «Ελευθερίας», ζητά την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για ζημιές ευρύτερα της ζώνης Ramsar, επιδοτούμενο πρόγραμμα για τοποθέτηση ηλεκτροφόρας γραμ
μής περίφραξης των καλλιεργειών και εξέταση της πρότασης των κυνηγών για επέκταση της κυνηγητικής περιόδου για αγριογούρουνα.

Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:
«Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι αναφορές αγροτών για ζημιές από αγριογούρουνα στις καλλιέργειές τους, ειδικά σε περιοχές που συνορεύουν με δασωμένες ορεινές εκτάσεις. Τα αγριογούρουνα δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα κυρίως σε καλλιέργειες καλαμποκιού και αμπελιού. Στα μεν αμπέλια οι ζημιές είναι εύκολα αντιληπτές, όμως στο καλαμπόκι η ζημιά εξωτερικά του αγρού δεν είναι ορατή. Προς έκπληξη των παραγωγών, την περίοδο της ωρίμανσης, ανακαλύπτουν ότι ολόκληρα τμήματα της καλλιέργειας, εσωτερικά του αγρού, έχουν εξαφανιστεί από τη δράση των αγριογούρουνων. Το πρόβλημα στο νομό Λάρισας εστιάζεται κυρίως στην περιοχή του δέλτα του Πηνειού και όχι μόνο.
Το γεγονός ότι οι ζημιές αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία δυο έτη επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις επανειλημμένες αναφορές για θέαση αγριογούρουνων ακόμα και σε πεδινές περιοχές, αλλά και από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο (εφημερίδα Ελευθερία, 9/9/2014). Σύμφωνα με δασολόγους, η τεράστια αύξηση που παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, που προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά! Ενώ τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, τα υβρίδια γεννούν από 6 έως 10 γουρουνάκια.
Τα αγριογούρουνα δεν έχουν φυσικούς εχθρούς και τα μέσα που έχουν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές είναι λίγα και μη αποτελεσματικά».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των αγροτών των περιοχών που πλήττονται.
• Εάν θα εξετάσει προτάσεις φορέων των Κυνηγών για παράταση της περιόδου κυνηγιού, έστω και τοπικά, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και συνεπώς των ζημιών.
• Εάν θα επεκταθεί άμεσα η ασφαλιστική κάλυψη ζημιών από αγριογούρουνα, που σήμερα ο κανονισμός καλύπτει μόνο στις περιοχές RAMSAR, κατ' ελάχιστο κατά 500 μέτρα γύρω από την οριοθετημένη περιοχή.
• Εάν θα ενταχθεί στο πλαίσιο της ενεργητικής προστασίας που ασκεί ο ΕΛΓΑ η επιχορήγηση 100% της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας γραμμής περίφραξης σε καλλιέργειες για την προστασία τους από επιδρομές αγριογούρουνων. ....

ΠΗΓΗ : tameteora.gr/  26-9--2014    : Η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε ότι το φθινοπωρινό κυνήγι κλείνει με άμεση ισχύ, συνεπεία της έξαρσης συμβάντων παράνομης θήρας ...

Η περίοδος, που διαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο, θα επαναληφθεί μόνο στις 11 Οκτωβρίου, όταν η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών θα έχει πιθανότατα ολοκληρωθεί.

malta_hunting2Σε μια δήλωση που εκδόθηκε από το Τμήμα Ενημέρωσης, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ενώ επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των κυνηγών, δεν θα ανεχθεί εγκληματική δραστηριότητα, ιδίως δεδομένου ότι οι λαθροθήρες που εμπλέκονται φαίνεται να επωφελούνται οικονομικά από τη διάθεση ταριχευμένων προστατευόμενων πουλιών.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών ενήργησαν με υπευθυνότητα, αλλά μια «πολύ μικρή μειοψηφία εγκληματιών» κατάφεραν να καταστρέψουν το άθλημα εις βάρος αυτής της πλειοψηφίας.
Ισχυρίστηκε ότι η επιβολή της κυνηγετικής νομοθεσίας δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή, αλλά ένας αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν.
Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι είχε ήδη προειδοποιήσει ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστικά μέτρα, τα οποία έχουν πλέον ληφθεί. Ανέφερε, επίσης, ότι η απόφαση θα χρησιμεύσει ως μια προειδοποίηση, και θα ενθαρρύνει τους κυνηγούς να είναι πιο έτοιμοι να συνεργαστούν με την αστυνομία για τη σύλληψη των εγκληματιών ανάμεσά τους. ....

ΠΗΓΗ : newsbeast.gr  10-9--2014    : Παράταση ισχύος αδειών κατοχής συλλεκτικών όπλων ...

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης
Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, η ισχύς των αδειών κατοχής συλλεκτικών όπλων και λοιπών αντικειμένων, που εκδόθηκαν πριν τη δημοσίευση της απόφασης αυτής (ΦΕΚ Β’ 2244 από 18.08.2014) και έχουν λήξει ή λήγουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Σημειώνεται ότι απαραίτητη για την ανανέωση είναι η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης, όπως αυτή περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 3009/2/84-δ΄ από 27.07.2004 Υ.Α. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Στο πλαίσιο αυτό και για την ενιαία και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καθορίζονται τα ακόλουθα:
Το σύνολο των αδειών κατοχής συλλεκτικών όπλων, ιστορικών ή οικογενειακών κειμηλίων, που χορηγήθηκαν από ενάρξεως της εφαρμογής των διατάξεων του Ν.2168/1993, η ισχύς των οποίων έληξε ή λήγει μέχρι 31.12.2014, παρατείνονται μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Αιτήματα για την ανανέωση αδειών κατοχής συλλεκτικών όπλων, που έχουν ήδη υποβληθεί και περιλαμβάνουν όπλα ενεργά, για τα οποία χρήζουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 13 της υπ’ αριθ. 3009/2/84-δ’ από 27-7-2004 Απόφασης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, θα ικανοποιηθούν και οι σχετικές άδειες θα παραταθούν με πράξη επί του σώματος αυτών.
Αρχικά αιτήματα, για χορήγηση τέτοιων αδειών, στα οποία δεν περιλαμβάνονται ενεργά όπλα, θα εξετάζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα. Εφόσον όμως τέτοια αιτήματα περιλαμβάνουν και ενεργά όπλα, τα οποία αποκτήθηκαν κατά τρόπο νόμιμο, θα χορηγείται άδεια κατοχής, εφόσον πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, χρονικής ισχύος μέχρι 31.12.2014, ημερομηνία έως την οποία παρατείνεται η προσκόμιση της προβλεπόμενης βεβαίωσης.
Θέματα που αφορούν περιπτώσεις απόρριψης αιτημάτων, για ανανέωση των εν λόγω αδειών και αφαίρεσης των κατεχόμενων όπλων, θα διευθετούνται στο πλαίσιο των παραπάνω ρυθμίσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες τοπικές αστυνομικές Αρχές. ....

ΠΗΓΗ : newsbeast.gr  1-9--2014    : Οι προβοκάτσιες έχουν… κοντά ποδάρια! ...

΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΔΟΣ: ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ- Τ.Κ. 10563
ΤΗΛ: 2103231212 – 2103232616 FAX: 2103257593
www.dkose.gr e-mail: info@dkose.gr

Με μια ψευδή, προβοκατόρικη και συκοφαντική ανακοίνωση, για την οποία θα κληθεί να δώσει λόγο και ενώπιον την Ελληνικής Δικαιοσύνης, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) επιχείρησε να στοχοποιήσει για μια ακόμα φορά τον κόσμο των κυνηγών και τη Θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων.

Επιλέγοντας – για προφανείς λόγους – την ημέρα της έναρξης της νέας κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου, η ηγεσία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εμφανίζει τη θηροφυλακή της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. και τα λιμενικά όργανα της Αντιπάρου, ως να συγκάλυψαν παραβατικές συμπεριφορές και να… συνεργάσθηκαν μεταξύ τους, ώστε να διεξαχθούν πλημμελείς έλεγχοι στους κυνηγούς που εκείνη την ημέρα μετακινούνταν από και προς την Αντίπαρο, για την άσκηση της νόμιμης κυνηγετικής δραστηριότητας.
Σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, η οργάνωση που έχει βάλει ως κύριο σκοπό της ύπαρξης της τον… διωγμό των κυνηγών και των σκύλων τους, κατηγορεί το Λιμενικό και τη θηροφυλακή ότι δεν έλεγξαν, ή ανέχτηκαν παραβάσεις που έχουν σχέση με την υποχρέωση ηλεκτρονικής ταυτότητας (μικροτσίπ) και αντιλυσσικού εμβολιασμού των κυνηγετικών σκύλων.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, αφού απέτυχε να δημιουργήσει την προβοκάτσια και την ένταση που από μέρες είχε μεθοδεύσει εις βάρος των κυνηγών στο λιμάνι της Αντιπάρου, κατηγορεί το Λιμεναρχείο γιατί… ζήτησε και τη συνδρομή της Θηροφυλακής στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εκεί! Πρόκειται στην ουσία περί μιας «παραφροσύνης», καθώς η Θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων είναι επιφορτισμένη εκ του νόμου με τέτοια καθήκοντα και τέτοιες υποχρεώσεις σε σχέση με τους δεσποζόμενους σκύλους, αλλά και γιατί οι λιμενικοί από μόνοι τους δεν θα μπορούσαν ούτε να γνωρίζουν, αλλά ούτε και να επιληφθούν πολύ σοβαρότερων παραβάσεων λαθροθηρίας που, ίσως, να είχαν διαπραχθεί από τους ελεγχόμενους.
Προκειμένου να εξυπηρετήσει εμμονές, να συκοφαντήσει και να στοχοποιήσει το σώμα θηροφύλαξης των κυνηγετικών οργανώσεων, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διέστρεψε στην κυριολεξία όλα όσα συνέβησαν στις 20 Αυγούστου στα λιμάνια της Πάρου και της Αντίπαρου. Δυστυχώς γι’ αυτήν, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και για τους δεκάδες ελέγχους που έγιναν από θηροφύλακες της στους κυνηγούς των δυο νησιών, με τα… ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων, αλλά και τους αριθμούς της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των δεκάδων κυνηγετικών σκύλων που ελέγχθηκαν εκείνη την ημέρα.
Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν εκείνη την ημέρα στην Πάρο και στην Αντίπαρο, απέδειξαν πως η κοινότητα των κυνηγών είναι η πλέον συμμορφωμένη, ως προς τις υποχρεώσεις που επιβάλει ο ισχύων νόμος για τους δεσποζόμενους σκύλους στη χώρα μας. Δεν θα είχαμε ποτέ απαίτηση από μια εμμονική οργάνωση σαν τον Π.Φ.Π.Ο, να αναγνωρίσει ή να επαινέσει τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που χαρακτηρίζει τη δράση των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων, ενός σώματος που, ήδη, έχει προσφέρει δυο θύματα στην προσπάθεια ελέγχου της λαθροθηρίας και υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Δεν πρόκειται να ανεχθούμε, όμως, ούτε τη σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ούτε και την σκόπιμη κατασυκοφάντηση που για καιρό επιχειρεί εις βάρος κυνηγών και θηροφυλάκων, τόσο η Π.Φ.Π.Ο. όσο και άλλες οργανώσεις που αυτοπροσδιορίζονται ως «φιλοζωικές».
Γραφείο Τύπου
Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. ....

ΠΗΓΗ : dkose.gr  1-9--2014    : Ξεκινάει η καταπολέμηση κορακοειδών στη Λήμνο ...

Η Β΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου γνωστοποιούν στα μέλη τους ότι επικηρύσσουν τα κορακοειδή (κουρούνες).
Η επικήρυξη θα έχει διάρκεια για όλη την κυνηγετική περίοδο 2014/2015 και θα είναι ως εξής:
Για κάθε 15 ζευγάρια πόδια κουρούνας θα δίνεται ένα κουτί φυσίγγια 25 τεμαχίων κατά την παράδοση τους στα γραφεία του Κ.Σ. Λήμνου.
Οι ώρες παράδοσης είναι οι εξής:
Για τον μήνα Σεπτέμβριο στις εργάσιμες ημέρες από τις 8:00 το πρωί ως τις 14:00 και για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι την λήξη της κυνηγετικής περιόδου η παραλαβή θα γίνεται κάθε Δευτέρα από τις 10:00 ως 12:00 το μεσημέρι. ....

ΠΗΓΗ : limniakifoni.gr  1-9--2014    : Τα συνεχή περιστατικά επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους απαιτούν την ενεργοποίηση της Ειδικής Επιτροπής της Πολιτείας ...

Με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου η θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες για τον εντοπισμό ηχομιμητικών συσκευών προσέλκυσης πουλιών.
Δυστυχώς συνεχίζεται από μερικούς επιτήδειους το απαράδεκτο φαινόμενο της χρήσης αυτών των ηχομιμητικών συσκευών, τα περιβόητα «μηχανάκια», που αποτελούν όνειδος για την ελληνική κυνηγετική πραγματικότητα.
Ήδη η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης έχει βρει και κατασχέσει αρκετές τέτοιες συσκευές.
Άξιο αναφοράς είναι η κατάσχεση μίας συσκευής τελευταίας τεχνολογίας, που δείχνει ότι η μάστιγα αυτή συνεχώς εξελίσσεται. Μαζί με την κατάσχεση της συσκευής έγινε επ’ αυτοφώρω σύλληψη του δράστη σε περιοχή της Χαλκιδικής και υποβλήθηκε αμέσως μήνυση. ....

ΠΗΓΗ : ΚΟΜΑΘ  1-9--2014    : Τα συνεχή περιστατικά επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους απαιτούν την ενεργοποίηση της Ειδικής Επιτροπής της Πολιτείας ...

Με ιδιαίτερο προβληματισμό η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) παρακολουθεί τα συνεχή περιστατικά επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους και σε αγροτικά ζώα στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τις αναφορές των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ τον τελευταίο μόνο μήνα έγιναν οι εξής επιθέσεις αρκούδας σε άνθρωπο:

  - Στις 5/8 στους Λικνάδες Τσοτυλίου Κοζάνης αρκούδα όρμηξε στον κτηνοτρόφο, τον δάγκωσε στον μηρό και στην πλάτη και τον έσυρε στο έδαφος. Τον κτηνοτρόφο έσωσαν τα ποιμενικά σκυλιά του. Από το Κ.Υ. Τσοτυλίου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου και νοσηλεύεται.
  - Στις 30/7/2014 πάλι στις Λικνάδες Τσοτυλίου Κοζάνης (μια εβδομάδα πριν το περιστατικό με τον νοσηλευόμενο κτηνοτρόφο), μία αρκούδα (πιθανόν η ίδια) επιτέθηκε στα κτηνοτροφικά ζώα και έφαγε ένα κριάρι
  - Στις 12/7/2014 στην Αχλαδιά Τσοτυλίου Κοζάνης μία αρκούδα επιτέθηκε σε κοπάδι πρόβατα, σκότωσε 7 πρόβατα και 1 σκυλί, έριξε κάτω τον κτηνοτρόφο, τον οποίον έσωσαν τα υπόλοιπα σκυλιά του.
  - Στις αρχές Ιουλίου 2014 στη Δαμασκηνιά Τσοτυλίου, αρκούδα επιτέθηκε σε ποιμενικό σκυλί και ο κτηνοτρόφος την έδιωξε πετώντας της μια πέτρα στο στήθος.

Αντίστοιχα περιστατικά συνέβησαν και στο Νομό Φλώρινας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης ζητά την ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, όπως αυτή συγκροτήθηκε με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας. Θυμίζουμε΄ότι η Επιτροπή αυτή συγκροτήηθηκε σε εφαρμογή της ΚΥΑ 104180/433/5-2-2014 για την λήψη μέτρων και διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.
Καλεί επίσης τους ανθρώπους της υπαίθρου (κτηνοτρόφους, κυνηγούς, περιπατητές και κατοίκους) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν με την τοπική Δασική Υπηρεσία ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο ή την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (τηλ. 2310477128, e-mail: info@hunters.gr) ....

ΠΗΓΗ : ΚΟΜΑΘ  1-9--2014    : Απαγορεύτηκε για ακόμη μια χρονιά το κυνήγι στην Τήλο...

Δημοσιεύτηκε η απαγόρευση, την οποία υπογράφει o Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και μεταξύ άλλων αναφέρει :
«…Απαγορεύουμε το κυνήγι όλων των θηραμάτων για την κυνηγετική περίοδο 2014-15 στην περιοχή που βρίσκεται εκτός των ορίων, του υπάρχοντος καταφυγίου άγριας ζωής, στη νήσο Τήλο για λόγους προστασίας της άγριας πανίδας της περιοχής.
Η Δ/νση Δασών Δωδ/σου παρακαλείται για την έκδοση της σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης Θήρας.»
Το ιστορικό της απαγόρευσης
Ας δουμε όμως πως άρχισε όλη αυτή η ιστορία: Το Νοέμβριο του 1993, μια ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ (μάλλον σύλλογος) ζήτησε να απαγορευτεί το κυνήγι στην Τήλο για ένα (1) χρόνο. Το αιτιολογικό του αιτήματος ήταν «Η προστασία των θηραμάτων από τη λαθροθηρία και η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να παρέχει την απαραίτητη φύλαξη των βιοτόπων». Η Νομαρχία μεταβίβασε το αίτημα αυτό το Υπ.Γεωργίας. Το ΥΠΓΕ όμως αντέτεινε, ότι οι απαγορεύσεις θήρας σε τοπικό επίπεδο έχει καθορισθεί να διαρκούν 3 χρόνια.
Έτσι, μετά από την σχετική υπηρεσιακή αλληλογραφία καθορίστηκε, τον Ιούλιο του 1994, η απαγόρευση θήρας για την Τήλο στα 3 χρόνια.
Το 1997 που λογικά έληγε το καθεστώς απαγόρευσης, και ενώ όλα έδειχναν ότι το κυνήγι στο νησί έπρεπε να επιτραπεί, αφού και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου με έγγραφο του βεβαίωνε ότι οι πέρδικες ήταν τόσες πολλές που κινδύνευαν πλέον από ασθένειες λόγω ζωοχωρητικότας και ότι υπάρχουν πλέον οι εγγυήσεις για την φύλαξη του νησιού και την πάταξη της λαθροθηρίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Όμως, Δήμαρχος του νησιού, κ. Τάσσος Αλιφέρης, αντέδρασε σ’ αυτή την προοπτική, και ενώ η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όριζε να ανοίξει το κυνήγι στο νησί, μετά από «πιεστικές» διεργασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήλου κατάφερε να ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση νησί, μετά από «πιεστικές» διεργασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήλου κατάφερε να ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση. Και τελικά αυτή η απαγόρευση κρατάει μέχρι τις ημέρες μας. ....

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr  1-9--2014    : Νέες ρυθμίσεις για τις άδειες κυνηγετικών όπλων ...

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κατόχους κυνηγετικών όπλων, των οποίων είτε έχει λήξει η άδεια είτε δεν έχουν δηλωθεί στις αρχές, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

  Βάσει των νέων ρυθμίσεων, ισχύουν τα ακόλουθα:

  Οι κάτοχοι αδήλωτων κυνηγετικών όπλων, δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εάν προσέλθουν με δική τους πρωτοβουλία στις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των απαραίτητων αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων, καταβάλλοντας παράλληλα το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ, αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις.
  Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια κατοχής (ΑΚΚΟ) αλλά έχει λήξη η ισχύς της, δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εφόσον προσέλθουν στις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, με δική τους πρωτοβουλία, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, από την ημερομηνία λήξης της αδείας και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 15 ευρώ, αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις.
  Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια κατοχής (ΑΚΚΟ) αλλά έχει λήξη η ισχύς της, δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εφόσον προσέλθουν στις αστυνομικές Υπηρεσίες με δική τους πρωτοβουλία, μετά το πέρας της διετίας από την ημερομηνία λήξης της αδείας τους και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 15 ευρώ αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ, που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις, εφόσον δεν έχουν πριν με οποιοδήποτε τρόπο εξεταστεί από αρμόδια Αρχή για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου. Οι κάτοχοι των κυνηγετικών όπλων για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια κατοχής (ΑΚΚΟ) αλλά έχει λήξει η ισχύς της, θα έχουν νομικές συνέπειες, εάν μετά το πέρας της διετίας δεν έχουν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και με οποιοδήποτε τρόπο εξεταστούν ή ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές για παράνομη κατοχή. Στην περίπτωση αυτή θα κινείται αυτεπάγγελτα από τις Αστυνομικές Αρχές η ποινική διαδικασία σε βάρος τους.

Παράλληλα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, παρακαλούν τους πολίτες να προβούν στην ανανέωση των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων που έχουν στην ιδιοκτησία τους και έχει λήξει η ισχύς τους, αλλά και στην άμεση δήλωση των μη καταγεγραμμένων εξ αυτών. Για περισσότερες πληροφορίες ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στις αρμόδιες τοπικές αστυνομικές Αρχές. ....

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr  27-7--2014    : Ο Πρώτος Σιγαστήρας για Κυνηγετικά Όπλα - SilencerCo Salvo 12...

ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ YOUTUBE
Ο SilencerCo Salvo 12 είναι ο πρώτος σιγαστήρας για λειόκαννα κυνηγετικά όπλα που πωλείται στο εμπόριο αυτή τη στιγμή, και αντιπροσωπεύει μια απίστευτη πρόοδο στη μηχανική και την τεχνολογία!
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες πηγαίνουν στη φύση για να κυνηγήσουν.
Ενώ οι σιγαστήρες τυφεκίων και πιστολιών συνεχίζουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα, οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών όπλων ήταν χωρίς μια πραγματική λύση για την προστασία των αυτιών. Κάποιοι επιλέγουν τη διατήρηση της ακοής με τη μορφή ωτοασπίδων ή βυσμάτων για την ανακούφιση σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, αλλά απορρίπτουν τη χρήση τους στο πεδίο ή σε ένα σενάριο προστασίας στο σπίτι, όπου η δυνατότητα να ανιχνεύσουν και άλλους ήχους είναι κρίσιμη.
Ο σιγαστήρας Salvo 12 ταιριάζει στις πιο κοινές καραμπίνες για το κυνήγι, τη σκοποβολή ή την αυτοπροστασία στο σπίτι - εφόσον έχουν σπείρωμα για τσοκάκια. Ο σιγαστήρας συνδέεται με το σπείρωμα των τσοκ μέσω ενός προσαρμογέα. Λόγω των διαφορών στα κυνηγετικά όπλα διαφόρων κατασκευαστών, ειδικά στη σχεδίαση των τσοκ, είναι σημαντικό να επιλεγεί ο σωστός προσαρμογέας.
Το Salvo 12 είναι αρθρωτή σχεδίαση - ο σκοπευτής μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει τμήματα να εξισορροπήσει τις ανάγκες της καταστολής του ήχου, το βάρος και το μήκος του. Σε όλο το μήκος του από 12 ίντσες, φέρνει τον ήχο μέχρι 137 dB στο στόμιο της κάννης - πολύ κάτω από τα 140 dB το ασφαλές επίπεδο που ορίζει η OSHA.......

ΠΗΓΗ : policenet.gr/  26-7--2014    : Αφαιρεση αδειας θηρας εαν δεν εχει τσιπακι ο σκυλος ...

Η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων ανακοινώνει τα εξής :

Βάσει του Ν.4039/2012 παρ.1,4,5, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4235/2014, ΦΕΚ. Α32/11.2.2014, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:

  Να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννησή αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή την απόκτησή του.
  Να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του απαραίτητου αντιλυσσικού εμβολιασμού του.
  Να φέρει μαζί του κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιανδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του, ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριό του σκύλου.

Σε περίπτωση που ο σκύλος, ο οποίος χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του Ν.4039/2012 (ως τροπ. και ισχύει) και δεν έχει εγγραφεί χειρόγραφα ή με την ετικέτα ταυτοποίησης ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, πέραν των λοιπών διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) που προβλέπονται στο αρ. 21 του Ν. 4039/2012 (ως τροπ. και ισχύει), αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από τον κυνηγό ιδιοκτήτη του, μέχρι να σημανθεί το συγκεκριμένο ζώο. ......

ΠΗΓΗ : Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων  19-7--2014    : Επιχείρηση σωτηρίας για ένα ζευγάρι πέρδικες στο νομό Θεσσαλονίκης ...

Η ευαισθητοποίηση μερικών ανθρώπων και ο συντονισμός των κυνηγετικών οργανώσεων βοήθησε ώστε να διασωθεί ένα κοπάδι πεδινής πέρδικας και να ευδοκιμήσει η γέννα 15 τουλάχιστον περδικόπουλων.
Το περιστατικό έγινε στο νομό Θεσσαλονίκης όταν αγρότης ετοιμαζόταν να θερίσει το υπόλειμμα της παραγωγής του. Εκεί αντιλήφθηκε μία πέρδικα να παραμένει στη φωλιά της. Ειδοποίησε έναν γνωστό του κυνηγό και μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε τον Σύλλογό του και κατόπιν την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης. Αμέσως εκπρόσωποι των οργανώσεων έσπευσαν στο χωράφι και επήλθε συνεννόηση ώστε ο αγρότης να αναβάλλει τις γεωργικές του εργασίες, καθώς σε λίγες μέρες αναμενόταν τα νεαρά πουλιά να βγουν από τα αυγά τους.
Πράγματι η αναβολή του θερίσματος είχε ως αποτέλεσμα μετά από μία εβδομάδα η πέρδικα πια να έχει μετακινηθεί σε παρακείμενη έκταση και να έχουν βγει μαζί της άλλα τουλάχιστον 15 περίπου περδικόπουλα.
Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι αρκεί η ευαισθητοποίηση μας και η παρουσία στο πεδίο των κυνηγετικών μας οργανώσεων ώστε να διαφυλάξουμε την άγρια πανίδα. Τα μικρά περιστατικά είναι εξίσου σημαντικά με τα ευρύτερης σημασίας τεχνικά διαχειριστικά μέτρα.
Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον αγρότη όσο και στον κυνηγό για την έγκαιρη κινητοποίησή τους, καθώς η πεδινή πέρδικα είναι ένα είδος που μπορεί το κυνήγι της να απαγορεύεται, αλλά αποτελεί σύμβολο για την ελληνική ύπαιθρο.
......

ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗS  18-7--2014    : ΟΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - KΣE ...

H ΕΠΙΣΗΜΗ ANAKOΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ ΕΔΩ ......

ΠΗΓΗ : .ksellas.gr  18-7--2014    : Δείτε πως και οι γεωργοί δηλητηριάζουν τα άγρια ζώα ...

Το γεγονός ότι και οι γεωργοί (μαζί με τους κυνηγούς, τους κτηνοτρόφους και άλλες κατηγορίες ανθρώπων) δηλητηριάζουν συστηματικά και άγρια ζώα επιβεβαιώνεται από την καταγγελία ενός θηροφύλακα και έρχεται στο φως της δημοσιότητας από την ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης.
Συγκεκριμένα πριν από μερικές ημέρες ένας θηροφύλακας εντόπισε σε αγροτική περιοχή της Άρδασσας του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης βρήκε δηλητηριασμένη ζωοτροφή μέσα σε καλλιέργειες σιτηρών αραβόσιτου και ηλίανθου.
Κάποιος (πολύ πιθανότατα ο γεωργός στον οποίο ανήκουν οι καλλιέργειες) είχε τοποθετήσει σε δυο σημεία, δηλητηριασμένη ζωοτροφή αποτελούμενη από σιτάρι και σπασμένο καλαμπόκι αναμεμιγμένο με μια άσπρη σκόνη. Η δηλητηριασμένη τροφή για τα αγριογούρουνα
Οι δύο σωροί της φόλας ήταν περίπου πέντε κιλά. Ήταν τοποθετημένοι ο ένας εντός της καλλιέργειας ηλίανθου και ο δεύτερος στα όρια της καλλιέργειας με σιτηρά. Πάνω από τη δηλητηριασμένη ζωοτροφή ήταν τοποθετημένες σακούλες απορριμμάτων τις οποίες συγκρατούσαν χωμάτινοι σβόλοι, ώστε να μην διασκορπιστούν οι σωροί από τα πτηνά και να παραμείνουν εκεί σε ικανοποιητική ποσότητα ώστε τα αγριογούρουνα να φάνε τόσο ώστε να δηλητηριαστούν.
Για το περιστατικό αυτό η ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. ενημέρωσε άμεσα το Δασαρχείο Κοζάνης το οποίο και απέστειλε επί τόπου τρεις δασοφύλακες, οι οποίοι μαζί με τον θηροφύλακα μάζεψαν το δηλητήριο.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης μόλις ενημερώθηκε έστειλε δείγμα της ζωοτροφής για ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα της φόλας αποθηκεύτηκε σε ειδικό χώρο στις εγκαταστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι οι ζωοτροφές ήταν εμποτισμένες με απαγορευμένη δηλητηριώδη ουσία γι’ αυτό και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας (άρθρο 252 παράγραφος 5 του ν. δ. 86/1969).
Ένας από τους λόγους που οι αγρότες εξοντώνουν έτσι τα αγριογούρουνα της περιοχής είναι γιατί ο ΕΛΓΑ – πολύ κακώς – δεν αποζημιώνει τις ζημιές που αυτά προκαλούν.
Φυσικά τόσο στον Δήμο Εορδαίας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας οι καταστροφές προκαλούνται γιατί ανεύθυνοι απελευθερώνουν αγριογούρουνα ώστε να υπάρχει επάρκεια θηράματος όταν το κυνήγι τους ξεκινήσει.
Σε κάθε περίπτωση υπαίτιος της ζημιάς, που προκαλείται στα ζώα και στο περιβάλλον είναι πάντα ο άνθρωπος αφού και αυτά τα πλάσματα το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν τροφή για να επιβιώσουν.
Τι είναι η δευτερογενής δηλητηρίαση
Η δευτερογενής δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τα ζώα που τρέφονται με πτώματα καταναλώσουν μολυσμένο κρέας. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα τρωκτικά που εξοντώνονται με ποντικοκτόνα και μετά γίνονται τα ίδια θήραματα από τους φυσικούς θηρευτές τους.
Η δευτερογενής δηλητηρίαση προκαλείται – σύμφωνα με την Γεωργία Στεφανακη, πρώην υπεύθυνη του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων Κρήτης – όταν η δράση π.χ. των ποντικοκτόνων, μεταβιβάζεται σε μη επιβλαβή είδη μέσω της κατανάλωσης δηλητηριασμένων τρωκτικών.

Για παράδειγμα κουκουβάγιες, γεράκια, κουνάβια καθώς και κατοικίδια ζώα, κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν και με τους δύο τρόπους:

  - από την κατανάλωση ζωντανών τρωκτικών, τα οποία έχοντας φάει δηλητήριο είναι πιο ευάλωτα στους θηρευτές τους.
  - από την κατανάλωση νεκρών ζώων, που έχουν θανατωθεί με τη χρήση ποντικοκτόνων. Τα ποντικοφάρμακα λόγω της πολύ τοξικής σύστασής τους, παραμένουν ενεργά και μετά τον θάνατο του ζώου.
FolaErordaias (4)Η χρήση ποντικοκτόνων στην πραγματικότητα επιδεινώνει το πρόβλημα. Η εξόντωση ενός θηρευτή π.χ. μιας κουκουβάγιας έχει πολύ σημαντικότερες συνέπειες από την εξόντωση ενός τρωκτικού, καθώς οι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα είναι πολύ λιγότεροι και αναπαράγονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.
Τα γεράκια και οι κουκουβάγιες καταναλώνουν τουλάχιστον ένα τρωκτικό την ημέρα, δηλαδή 300-400 ετησίως. Ένας θηλυκός αρουραίος μπορεί να γεννήσει 50-100 νεογνά ετησίως, τα οποία είναι ώριμα για αναπαραγωγή μέσα σε 45 ημέρες.
Συνεπώς, η εξόντωση ΕΝΟΣ αρπακτικού μέσω δευτερογενούς δηλητηρίασης, μπορεί να «προκαλέσει» τη γέννηση 7.500 – 20.000 αρουραίων, οι οποίοι θα έχουν και αντίστοιχη δυνατότητα αναπαραγωγής.
Τα περιστατικά δηλητηρίασης αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την επιβίωση πολλών ειδών άγριων ζώων στη χώρα μας. Το πρόβλημα εντείνεται από την ανεπάρκεια του κράτους και την έλλειψη ενός μηχανισμού ελέγχου της διακίνησης και χρήσης φυτοφαρμάκων......

ΠΗΓΗ : newsnowgr.com  18-7--2014    : Απαγάγουν κυνηγόσκυλα και τα πουλούν στη μαύρη αγορά...

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κυνηγοί της Ξάνθης και των γύρω περιοχών μετά τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν μνεία σε μια πρωτοφανή έξαρση των απαγωγών κυνηγετικών σκύλων σε Μακεδονία και Θράκη.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τις σχετικές καταγγελίες, σπείρες που κινούνται στις παραπάνω περιοχές βάζουν στόχο καλά εκπαιδευμένα σκυλιά κυνηγών, τα οποία τα απαγάγουν και στη συνέχεια τα μεταπωλούν κερδίζοντας πολλές χιλιάδες ευρώ!
«Εδώ στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια που είμαι πρόεδρος του Συλλόγου αλλά και πιο πριν , είχαμε ελάχιστα τέτοια κρούσματα και όχι οργανωμένα με τη μορφή σπείρας» εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Καραγιάννης πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, προσθέτοντας πως «πριν από μερικά χρόνια είχαμε μια κλοπή ενός ιχνηλάτη στους Τοξότες ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ, ήταν σπάνιο σκυλί, και υπάρχουν αναφορές πως βρίσκεται στο εξωτερικό. Ωστόσο μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά και όχι κάτι οργανωμένο με τη μορφή σπείρας. Ακούμε για τέτοια περιστατικά κυρίως στη Μακεδονία, ενώ από την επαφή μου και με τους γύρω Νομούς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουμε αντίστοιχα περιστατικά εδώ».
Ζητούν να βρουν σκύλο… έτοιμο!
Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τη ζήτηση για απόκτηση ενός σκύλου «έτοιμου», δηλαδή ενός σκύλου που έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως, και έτσι προχωρούν σε κλοπές και στη συνέχεια πωλήσεις των ζώων. «Βγάζουν πολλά λεφτά. Ένας καλά εκπαιδευμένος ιχνηλάτης μπορεί να πουληθεί από 3.000 έως και 5.000 ευρώ».
Οι δράστες φαίνεται πως δρουν στοχευμένα, καθώς αρχικά εντοπίζουν και παρακολουθούν τα σκυλιά που τους ενδιαφέρουν και στη συνέχεια βρίσκουν τρόπο να τα κλέψουν. Ακολούθως παρουσιάζοντας στους κυνηγούς – πελάτες τους, συνήθως σε άλλες περιοχές, και εκεί πωλούν τα «κλοπιμαία» τους. Πριν από μερικές ημέρες αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη ωστόσο οι δράστες έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας, γεγονός που ξεσκέπασε ένα μέρος της δράσης του κυκλώματος. Αντίστοιχα περιστατικά θορυβούν τους κυνηγούς της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για να μην πέσουν θύματα και χάσουν τα εκπαιδευμένα τους σκυλιά.
Άφησαν λαγούς οι κυνηγοί στην Ξάνθη
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, πιστός στις υποχρεώσεις του προς τα μέλη του, πραγματοποίησε Εμπλουτισμό των βιοτόπων με λαγούς σε διάφορες περιοχές, πεδινές και ορεινές του Νομού Ξάνθης.
Οι λαγοί προέρχονται από ιδιωτικό εκτροφείο και αφού τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που αναφέρονται στην σχετική απόφαση του Υπουργείου (αρ. 98161/4136/29-9-2008 ΦΕΚ637/Β΄/6-4-2009) και εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, απελευθερώθηκαν παρουσία Δασικού υπαλλήλου του Δασαρχείου Ξάνθης στο φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για 12 λαγούς οι οποίοι αποκτήθηκαν με έξοδα του Συλλόγου. Πριν από μερικές ημέρες ο Σύλλογος προχώρησε στην αγορά σχεδόν 2,5 τόνων καλαμποκιού, το οποίο διέθεσε δωρεάν για τις ανάγκες εκτροφής αγριόχηνων στην ορεινή Ξάνθη.....

ΠΗΓΗ : newsbeast.gr  18-7--2014    : Νίκη των κυνηγών – σώθηκαν οι καλύβες στο Δέλτα του Εβρου ...

Το διοικητικό δικαστήριο Θράκης έκανε δεκτές τις αιτήσεις ανακοπής εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης, που είχε διατάξει το δασαρχείο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης Νώντας Τερζής.
Πέρυσι την ίδια περίπου εποχή με δεκαεννέα αναρτήσεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης είχε ανακοινωθεί η κατεδάφιση 19 καλυβών στο Δέλτα του Έβρου, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.
Οπως έγραφε σε εκτενές ρεπορτάζ του το Εθνος, η ειδική διάταξη που είχε εκδοθεί πέρυσι είχε δώσει «ανάσα» σε περισσότερους από 300 αλιείς, κτηνοτρόφους και κυνηγούς που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Εβρου, δίνοντας ζωή σε μια περιβαλλοντικά αλλά και εθνικά ευαίσθητη ακριτική περιοχή της χώρας.
Εχουν ιστορία δεκαετιών
Οι πρόχειρες κατασκευές υπάρχουν από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα στις όχθες του Δέλτα και στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετώντας τις ανάγκες αλιέων, κτηνοτρόφων και κυνηγών (φύλαξη εργαλείων, πρόσκαιρη διαμονή, προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες κ.λπ.).
Στην πλειονότητά τους έχουν εμβαδόν από 20 έως και 40 τ.μ. και είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνες, ξύλο και πάνελ αλουμινίου. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτές πολλαπλασιάστηκαν και αναπτύχθηκαν άναρχα, ενώ δεν λείπουν και οι πιο «βαριές» κατασκευές με χρήση και μπετόν. Αποτέλεσμα είναι να έχει παγιωθεί μια κατάσταση αυθαιρεσίας που «πληγώνει» αισθητικά και περιβαλλοντικά την προστατευόμενη περιοχή.
Οι καταγγελίες αρμόδιων φορέων και οικολόγων προκάλεσαν επανειλημμένως την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες έχουν εκδώσει απανωτές αποφάσεις για κατεδαφίσεις, ενώ στους ιδιοκτήτες των καλυβών έχουν καταλογιστεί πολλές φορές χρηματικά πρόστιμα.
Δήμος, Περιφέρεια, Φορέας Διαχείρισης, Δασαρχείο και άλλοι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν διαχρονικά πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η ιδιαιτερότητα της ακριτικής περιοχής οδηγεί κάθε φορά στην αναβολή των κατεδαφίσεων, για λόγους που άπτονται και του εθνικού συμφέροντος.
Ενδεδειγμένη λύση είναι η κατασκευή ομοιόμορφων, καλαίσθητων καταλυμάτων, με χρήση υλικών που συνάδουν με το τοπίο και την οικολογική ταυτότητα της περιοχής, για την εξυπηρέτηση των χρηστών, πριν από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Παράκτια Ζώνη», έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που αφορά την κατασκευή των πρώτων τέτοιων καταλυμάτων.
Οικολογική όαση 95.000 στρεμμάτων
Το Δέλτα του Εβρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καλύπτει μια συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρέμματα υδάτινη επιφάνεια) και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ. Τα αυθαίρετα καταλύματα υπολογίζονται από τους χρήστες σε 300, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης ανεβάζει τον αριθμό τους σε 500.
Σε ανακοίνωσή του το 2005 ο Φορέας Διαχείρισης αναφερόταν σε φήμες ότι ανάμεσα στις αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν και καλύβες «βίλες», που γίνονται αντικείμενο εμπορικής και τουριστικής εκμετάλλευσης, ενώ άφηνε υπόνοιες και για θυλάκους εγκληματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.....

ΠΗΓΗ : ethnos.gr  18-7--2014    : Γράμμα προς τον Μπάμπη. ...

Ανοιχτή επιστολή προς δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου:

Γεια σου βρε Μπάμπη.
Δε γνωριζόμαστε και ούτε ποτέ ήταν στις προθέσεις μου να αποχτήσουμε παρτίδες, μιας και δε σου κρύβω ότι ποτέ μου δε σε χώνεψα για τη μέχρι τώρα διαδρομή σου και τις θέσεις σου επί παντός επιστητού.
Αφού όμως το ‘φερε η κακιά η ώρα να αποχτήσουμε παρτίδες ας σου συστηθώ λοιπόν:
Είμαι και εγώ ένας «κατά συρροή δολοφόνος» όπως με χαρακτήρισες ελαφρά τη καρδία, κρίνοντας μια δραστηριότητα τόσο παλιά όσο και το ανθρώπινο είδος, για την οποία καθώς φαίνεται δεν έχεις την παραμικρή ιδέα παρά μόνο το ότι «οι κυνηγοί σκοτώνουν ζώα».
Μπάμπη σου ‘χω νέα!
Όλοι οι έμβιοι οργανισμοί αυτού του πλανήτη σκοτώνουν κάτι άλλο για την επιβίωσή τους.
Μη εκπλήσσεσαι Μπάμπη μου, δεν είναι βάρβαρο ούτε ανήθικο, είναι απολύτως φυσιολογικό και το λένε φύση, τροφική αλυσίδα, κύκλο της ζωής, τροφική πυραμίδα και πολλά άλλα.
Καλώς ή κακώς λοιπόν ο δημιουργός αυτής της πλάσης τοποθέτησε κάποια πρωτεύοντα θηλαστικά ψηλά σε αυτήν την πυραμίδα και στην κορυφή της τον άνθρωπο, οπότε Μπάμπη φρέσκα νέα πάλι!
Μπάμπη μου και εσύ σκοτώνεις ζώα μόνο που προτιμάς να βάζεις το χασάπη σου να το κάνει για σένα. Προφανώς και μέσα σου βαθιά ξέρεις ότι η μπριζολίτσα στο πιάτο σου δεν φτιάχνεται σε εργοστάσιο αλλά πριν γίνει μπριζόλα ήταν ένα ζωντανό γουρουνάκι αφού όμως η όλη διαδικασία δεν γίνεται μπροστά στα μάτια σου μάλλον δεν σε ενοχλεί, ίσως και γι’ αυτό να είπες οι κυνηγοί να απομονωθούμε, να περιοριστούμε για να μη μας βλέπετε εσείς οι υπόλοιποι.
Μην ακούσω τώρα τίποτα χαζά του τύπου «αυτά τα ζώα του κρεοπωλείου φτιάχτηκαν και εκτρέφονται γι’ αυτό το σκοπό» γιατί τότε βρε Μπάμπη, εκτός από τον τίτλο του «παντογνώστη» διεκδικείς και άλλους δύο:

  1. Τον τίτλο του «δικτάτορα» μιας και θέλεις να αποφασίσεις εσύ για τις διατροφικές μου συνήθειες η οποίες εκτός από απολύτως νόμιμες (όπως σου επισήμανε και ο παρουσιαστής της εκπομπής) είναι απόλυτα συμβατές με τη φύση και όχι επιζήμιες προς αυτή, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.
  2. Τον τίτλο του «Θεού» μιας και αποφασίζεις εσύ με τα δικά σου (θεϊκά;) κριτήρια για το πιο ζώο θα πρέπει να ζήσει ή να πεθάνει.

Ελπίζω να μη σε στενοχώρησα με τα μέχρι τώρα γραφόμενα αλλά μιας και το ‘φερε ο διάολος και τα λέμε για πρώτη (και τελευταία) φορά λέω να σου κάνω τη χάρη και να δεχτώ ως «υπόθεση εργασίας» ότι ο θάνατος ενός ζώου είναι δολοφονία.
Έχουμε που λες Μπάμπη μου από τη μία ένα οικόσιτο ζώο που σε κάποια στιγμή πιθανόν να το βρεις εσύ ή ένας άλλος «Μπάμπης» στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου.
Το ζώο αυτό που λες, μεγάλωσε συνηθισμένο στην παρουσία ανθρώπου την οποία μάλιστα και επιζητούσε μιας και την είχε συνδυάσει με τη λήψη τροφής και την εξασφάλιση της διαβίωσής του.
Χαρούμενο λοιπόν που κάθε φορά έβλεπε τον «τσοπάνη» του ποτέ του δεν φαντάστηκε ότι τη μέρα που το έπιασε από το πόδι κάτι θα πάθαινε. Του ‘ρθε λίγο περίεργο αλλά δεν είχε και κανένα σπουδαίο τρόπο αντίδρασης γιατί εκτός του ότι ήταν κλεισμένο στο μαντρί, ως εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια εξημερωμένο είδος είχε χάσει όλα τα ένστικτα άμυνας και διαφυγής.
Έτσι λοιπόν πέρασε από το λιβάδι που έβοσκε στο μαχαίρι του χασάπη και από εκεί στον πάγκο του κρεοπωλείου σου Μπάμπη.
Από την άλλη έχουμε ένα άγριο ζώο που ανήκει στα θηρεύσιμα είδη (γιατί για να σου πω και ένα ακόμα νέο, όλα τα ζώα στη φύση εκτός από λίγα πρωτεύοντα θηλαστικά και πτηνά είναι θηράματα κάποιου άλλου είδους αλλά ο άνθρωπος – κυνηγός επιτρέπεται να θηρεύσει μόνο ελάχιστα συγκεκριμένα είδη).
Αυτό το ζώο λοιπόν έχει όλα του τα ένστικτα και ικανότητες όπως ταχύτητα, παραλλαγή (καμουφλάζ αν το θες και ξενικά), όραση και ακοή που ξεπερνάν τη φαντασία σου και το σημαντικότερο, ο αγώνας είναι εντός έδρας του.
Πιθανόν λοιπόν το ζώο – θήραμα για το οποίο μιλάμε μια μέρα να βρεθεί απέναντι σε έναν από τους πιο ανίκανους θηρευτές της φύσης, τον άνθρωπο.
Μην απορείς με το «ανίκανους», έτσι είναι. Ως είδος, το ανθρώπινο δε λέει και πολλά από κυνηγετικές ικανότητες. Δε διαθέτουμε ούτε την όραση, ούτε την όσφρηση, ούτε την ταχύτητα, ούτε τη δύναμη αλλά ούτε και την ευστοχία των υπολοίπων θηρευτών της πλάσης. Στο μόνο που υπερτερούμε είναι στη νοημοσύνη και αυτό όχι πάντα.
Βάση εμπειρίας σου λέω ότι από τις εκατό φορές τις είκοσι (ίσως και λιγότερες) το άγριο ζώο θα γίνει αντιληπτό από τον άνθρωπο – κυνηγό, από αυτές τις είκοσι, δώδεκα με δεκαπέντε φορές θα προλάβει ο άνθρωπος – κυνηγός να το πυροβολήσει. Τελικά από τους δώδεκα με δεκαπέντε πυροβολισμούς οι τρεις με πέντε θα είναι εύστοχοι και αυτό μόνο εφόσον μιλάμε για ικανό άνθρωπο – κυνηγό γιατί άμα είναι ατζαμής όπως είμαστε οι περισσότεροι άστα – βράστα.
Δες τώρα Μπάμπη μου τις δυο παραπάνω περιπτώσεις «δολοφονίας», όπου στην πρώτη έχουμε 100% επιτυχία χωρίς την παραμικρή πιθανότητα αντίδρασης – διαφυγής και στη δεύτερη 3 – 5% και πες μου με το χέρι στην καρδιά ποια είναι περισσότερο δολοφονία και ποια λιγότερο;
Να μην εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ: και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις για τη δική μου λογική είναι αποδεκτές και φυσιολογικές αλλά αν στην τελική πρέπει να κάνεις ένα «φόνο» δεν είναι πιο ηθικό να τον κάνεις μόνος σου από το να πληρώσεις κάποιον άλλο να τον κάνει για σένα;
Στα είπα ωμά όμως και ίσως να σε εκτρέψω σε περίεργες ατραπούς.
Πρόσεξε Μπάμπη μην πέσεις στην παγίδα (εάν και εφόσον ακόμα επιμένεις στις θέσεις σου περί «δολοφονίας») και θελήσεις να αποκλείσεις το κρέας από τη διατροφή σου νομίζοντας πως έτσι δεν θα είσαι υπέυθυνος για τη θανάτωση κανενός ζωντανού.
Λάθος Μπάμπη, λάθος μέγα και θα σου εξηγήσω.
Αν αποφασίσεις Μπάμπη μου να τραφείς με μαρούλια και μόνο, να ξέρεις ότι και πάλι ακούσια γίνεσαι υπεύθυνος εκατομμυρίων θανάτων.
Όπως το ακούς και μην απορείς καθόλου Μπάμπη γιατί για να φτάσει το μαρούλι στο πιάτο σου φρέσκο και λαχταριστό άκου να δεις τι γίνετε:
Ένας αγρότης οργώνει το χωράφι του, (αν είσαι ρομαντικός υπέθεσε ότι το σκάβει με την τσάπα αν πάλι είσαι άνθρωπος που ζει στο 2014 με το τρακτέρ του) σκάβοντας και κόβοντας το χώμα.
Μαζί με αυτό κόβει και πολτοποιεί κάτι χιλιάδες ασπόνδυλα και έντομα που ζουν εκεί.
Μετά τη σπορά και τη λίπανση (με χημικά λιπάσματα που δε χρειάζεται εδώ να αναλύσουμε πόσο «αθώα» είναι) και αφού φυτρώσουν τα φυτά θα πρέπει μέχρι να έρθει η ώρα της συγκομιδής να τα διαφυλάξει ο αγρότης του παραδείγματος μας από ασθένειες – μύκητες – έντομα που θα τα προσβάλλουν.
Ξέρεις πως γίνεται αυτό; Με ψεκασμό Μπάμπη, έτσι το κάνουν ακόμα και στη βιολογική γεωργία (απλά εκεί χρησιμοποιούν πιο ακίνδυνα για τον άνθρωπο σκευάσματα).
Βάλε ρε Μπάμπη τώρα με το νου σου πόσα εκατομμύρια «μαμούνια» πεθαίνουν σε κάθε κύκλο καλλιέργειας για να σου έρθει εσένα φρέσκο, πράσινο και τρυφερό το μαρουλάκι στο πιάτο.
Μη μου πεις τώρα ότι είμαι υπερβολικός που έφτασα στα «μαμούνια» γιατί και εγώ θα σου πω ότι είσαι επιλεκτικά ευαίσθητος σχετικά με τις ζωές πάνω σε αυτή την πλάση.
Γιατί δηλαδή να μην σε πειράζει τίποτα άλλο παρά μόνο οι ζωές των θηρευσίμων;
Με λίγα λόγια Μπάμπη μου κακά μαντάτα σου έχω για το τέλος.
Δε γίνεται ρε Μπάμπη να υπάρξεις πάνω σε αυτή τη γη και να μην επιβαρύνεις το «κάρμα» σου με το θάνατο κανενός άλλου ζωντανού.
Ο μόνος τρόπος να σταματήσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι να επιστρέψεις το δώρο της ζωής που σου έκανε ο δημιουργός σου και να αυτοκτονήσεις αλλά μην το κάνεις ρε Μπάμπη, κρίμα!
Βλέπεις πάνω σε αυτή τη γη όλοι ήρθαμε για κάποιο λόγο.
Οι βλάκες ας πούμε ήρθαν για να έχουμε μέτρο σύγκρισης και να ξέρουμε ποιο είναι έξυπνοι, οι κακοί για να ξέρουμε ποιοι είναι καλοί και οι παντογνώστες δημοσιογράφοι για να μας ενημερώνουν για όλα, ακόμα και γι’ αυτά για τα οποία δεν έχουν την παραμικρή ιδέα Μπάμπη μου, γιατί, παραδέξου το δεν είναι κακό, το μόνο που ξέρεις για το κυνήγι είναι ότι σκοτώνετε κάποιο ζώο.
Αν Μπάμπη μείνεις μόνο σε αυτό είναι σα να περιγράφεις ένα ταξίδι μιας εβδομάδας μιλώντας μόνο για τα σουβλάκια που έφαγες από μια καντίνα σε μια στάση. Δεν είναι μόνο η Ιθάκη ρε Μπάμπη, το ταξίδι μετράει περισσότερο …
Τελειώνοντας το γράμμα μου κάπου εδώ Μπάμπη άσε με να σου πω και ένα τελευταίο και άμα θέλεις κράτα το, άμα δε θέλεις πέτα το.
Το κυνήγι σταμάτησε να είναι αναγκαίο για την σωματική επιβίωση του ανθρώπου πολλές χιλιετίες πριν, από όταν ο πρωτάνθρωπος εξημέρωσε τα πρώτα ζώα και καλλιέργησε τα πρώτα χωράφια.
Παρόλα αυτά γίνονταν, γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται ακόμα και όταν δε θα έχει μείνει ούτε η ανάμνησή μας πάνω σε αυτή τη γη γιατί η σοφία της φύσης που μας έκανε κυνηγούς είναι απείρως μεγαλύτερη από το δικό μου λίγο μυαλό και από τον δικό σου φωτεινό νου μαζί.

Αντίο Μπάμπη

Νικόλας Αρμούτης Εκ πεποιθήσεως κυνηγός και όχι κατά συρροή δολοφόνος.....

ΠΗΓΗ : kentayros.wordpress.com

  9-7--2014    : Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου Ανακοίνωση - καταγγελία πρός Τηλεοραση ΣΚΑΙ : Οι κυνηγοι ειναι κατα συρροη δολοφονοι ...

Με αφορμή την απαράδεκτη αναφορά στους κυνηγούς του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου, την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, κατά την οποία χαρακτήρισε του Έλληνες κυνηγούς ως «κατά συρροή δολοφόνους», η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου προτίθεται να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα τόσο κατά του τηλεοπτικού σταθμού όσο και κατά του συγκεκριμένου δημοσιογράφου τόσο για συκοφαντική δυσφήμιση αλλά και ότι άλλο προβλέπει ο Νόμος για την προσβολή των 200.000 κυνηγών και των οικογενειών τους που ασκούν την νόμιμη δραστηριότητα της θήρας.
Η ανάγκη περιορισμού των δακτυλοδεικτούμενων κυνηγών που επικαλείται ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο χαρακτηρισμός της δραστηριότητας του κυνηγίου ως «μακάβριο παιχνίδι», αποτελούν βαρύτατες ύβρεις και συκοφαντία προς όλους εμάς που ασκούμε νόμιμα την θήρα και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους επιδιωκόμενη και στοχευμένη άγνοια να σπιλώνει την τιμή και την υπόληψή μας.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου έχει ήδη απευθυνθεί εγγράφως αφενός στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) για την αποκατάσταση της αλήθειας ενώπιον του εν λόγω δημοσιογράφου και αφετέρου στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) και στον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του.
Επιπλέον, καλούμε όλες τις Κυνηγετικές Οργανώσεις όλων των βαθμίδων όπως από κοινού κινηθούμε δικαστικά, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην αντίδρασή μας, μηνύοντας συνολικά τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, στέκοντας ενάντια σε τέτοιους ανεκδιήγητους χαρακτηρισμούς και πρόσωπα, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της βλάβης που υπεστήκαμε και την παραδειγματική τιμωρία του υβρεολόγου δημοσιογράφου και των συνεργών του.....

ΠΗΓΗ : Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου  1-7--2014    : Τηλεοραση ΣΚΑΙ : Οι κυνηγοι ειναι κατα συρροη δολοφονοι ΚΑΙ Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΜΊΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΚΥΝΗΓΟΥ ...

Με εκπληξη και εν τελει....θλιψη .... παρακολουθω τα οσα διαδραματιζονται τις τελευταιες μερες και αφορουν την κυνηγετικη μας οικογενεια.... στοχαστρο γι άλλη μια φορα...πολλοστη της πολλοστης.... γινομαστε περιγελος και μενουμε ερμαια στο στομα του εκαστοτε ασχετου πλην τυχερου (που τυγχανει να εχει μπροστα του μια καμερα κ ένα μικροφωνο και να τον ακουει ολη η ελλαδα) να μας συρει τα χιλια μυρια... κατανομαζοντας μας... κατά συρροη δολοφονους... και από διπλα μια «κυρια» εντελως αφελης και ασχετη του θεματος να επικροτει και να συμφωνει με τον προλαλησαντα...! ο οποιος ξεπεσμος για ολους τους κυνηγους της ελλαδας!
Κάθε μερα καποιος καπου θα βρεθει να στοχοποιησει εμας ολους και τις οικογενειες μας γιατι απλα δεν μπορει να δεχθει ότι ολοι οι ανθρωποι δεν εχουμε την ιδια κριση.... και κάθε μερα...καπου.... καποιος κυνηγος παλευει να αλλαξει γνωμη...να υπερασπισει.... και να προαγει το κυνηγι.... την ωρα που οι ανωτεροι της κυνηγετικης μας «οικογενειας»αντι να κανουν επιτελους τα λογια πραξη και μεθοδικα να υψωσουν το αναστημα τους και να προστατευσουν τη κυνηγετικη κοινοτητα, κοιτανε μονο πως θα αυξησουν την εισφορα υπερ ομοσπονδιας κτλ κτλ ....
Λες και δε φτανει...που εχουμε μεινει 3 κι ο κουκος.... να μεινει ο μονο ο κουκος ....

ΠΗΓΗ : fisitv  1-7--2014    : Τηλεοραση ΣΚΑΙ : Οι κυνηγοι ειναι κατα συρροη δολοφονοι...

Ο γνωστός δημοσιογράφος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, με προκλητικό ύφος, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τους κυνηγούς ως "κατά συρροή δολοφόνους" στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της τηλεόρασης του Σκάι.
Μίλησε για δακτυλοδεικτούμενους χομπίστες, που είναι επικίνδυνοι και καλό είναι να υπάρξει αύξηση των περιορισμών στην δραστηριότητα τους. Μάλλον ο κ. Παπαδημητρίου αγνοεί όλη την κινητοποίηση των κυνηγών προς όφελος του περιβάλλοντος, την ανατροφή θηραμάτων και την απελευθέρωσή τους στη φύση, την πυροπροστασία, το ποικίλο κοινωνικό έργο των Συλλόγων και όλες τις παρεμβάσεις που βοηθούν τη Φύση και το Περιβάλλον. Παρόλα αυτά, ο γνωστός δημοσιογράφος, μέσα από μία συχνότητα υψηλής τηλεθέασης ονομάζει όλους εμάς, ελαφρά την καρδία, ως κατά συρροή δολοφόνους.
Είναι λυπηρό και ανεπίτρεπτο να γίνεται κάτι τέτοιο σε εθνικό δίκτυο, ειδικά όταν οι ίδιοι οι Κυνηγοί δεν έχουν κανένα βήμα απάντησης ή ανάλυσης του έργου τους. Θεωρούμε ότι οι επίσημες οργανώσεις μας θα πρέπει να δώσουν μία ηχηρή απάντηση σε τέτοιες κατηγορίες. Την εκπομπή μπορείτε να τη δείτε κάνοντας κλικ εδώ, ενώ η δήλωση βρίσκεται μεταξύ του 25ου και του 29ου λεπτού.
....

ΠΗΓΗ : greekhunter.gr/  30-6--2014    : Metallica VS Anti hunter ...

Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί καμπάνια στο Facebook που απαιτεί την ακύρωση των Metallica από το πολυσυζητημένο επερχόμενο φεστιβάλ Glastonbury.
Ο λόγος είναι ότι ο τραγουδιστής / κιθαρίστας των Metallica, James Hetfield, θα είναι ο αφηγητής μιας καινούργιας εκπομπής στο History Channel, η οποία θα σχετίζεται με το κυνήγι της αρκούδας στην Αλάσκα. Είναι γνωστό ότι ο 50-χρονος Hetfield είναι μέλος της National Rifle Association και φανατικός κυνηγός. Μάλιστα, πολύ συχνά ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές του κόσμου για να λάβει μέρος σε οργανωμένες αποστολές κυνηγιού.
Η σελίδα στο Facebook ονομάζεται «Remove Metalica From Glastonbury Festival For Their Support Of Bear Hunting» και έχει προσελκύσει σχεδόν 13000 άτομα από την ημέρα δημιουργία της, δηλαδή τις 25 Μαΐου.
Σε άλλα σχετικά νέα, η εμφάνιση των Metallica στο Glastonbury (η πρώτη headline εμφάνιση metal συγκροτήματος) έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης από πολλούς μουσικούς, όπως οι Mogwai που θα παίζουν στο Glastonbury την ίδια ώρα με τους Metallica, αλλά και οι Alex Turner (Arctic Monkeys), Rob Halford (Judas Priest) και Mick Jagger (Rolling Stones).

Την εμφάνιση τους στο Glastonbury την είδαμε σε live streaming, την έχουμε πλέον και ολόκληρη και μπορείτε να τη δείτε ξανά και ξανά εδώ.
Αυτό που δεν είδαμε όμως στην μετάδοση, ήταν το βίντεο με το οποίο οι Metallica έκαναν την εμφάνιση τους στην Pyramid Stage.
Ξεκινάει ως συνήθως με σκηνές από το «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» και ένα Rest in Peace στον Ιλάι Γουάλας που είναι το κεντρικό πρόσωπο και έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες. Το βίντεο διακόπτεται όμως και αρχίζουν να παίζουν σκηνές από ένα παραδοσιακό κυνήγι Άγγλων ευγενών.
Τα πράγματα όμως παίρνουν διαφορετική τροπή, όταν τα ζώα κάνουν την αντεπίθεση τους στους κυνηγούς ενώ στο τέλος εμφανίζονται αρκούδες με όπλα και τους αποτελειώνουν.
Οι αρκούδες φυσικά είναι οι Metallica (ή Glastallica όπως τους αποκαλεί το βίντεο) που σχολίασαν με αυτό τον τρόπο τους επικριτές της εμφάνισης τους στο φεστιβάλ, που έλεγαν ότι δεν μπορούν να παίξουν επειδή ο James Hetfield είναι ο αφηγητής σε ντοκιμαντέρ για το κυνήγι της αρκούδας.
Το βίντεο ανέβηκε στο επίσημο κανάλι των Metallica στο youtube ΕΔΩ. ....

ΠΗΓΗ : rockisdead.gr  27-6--2014    : Υπέκυψε στα τραύματα του μετά από μάχη με μια αρκούδα...

Σήμερα το πρωί ο Παρδαλός, ο σκύλος ενός κτηνοτρόφου - σύμφωνα με την οργάνωση Καλλιστώ - υπέκυψε στα τα τραύματα του. Σε μία πολύ πρόσφατη μάχη, που έδωσε μόνος του χωρίς την βοήθεια άλλων σκύλων, με αρκούδα κατάφερε να προστατέψει πλήρως το κοπάδι του! Αλλά δυστυχώς, τα τραύματα που του άφησε αυτή η θαρραλέα του πράξη απέβησαν μοιραία για τη ζώη του.
Ο Παρδαλός ήταν 7 χρονών και μετρούσε ήδη 6 χρόνια φύλαξης και μάχης με αρκούδες και λύκους στην Πίνδο. Ένα σκυλί «παλικάρι» και βασικό μέλος του Δικτύου Ανταλλαγών Καλών Σκυλιών Φύλαξης της οργάνωσης Καλλιστώ.
Ο κυρ Αποστόλης (87 ετών βοσκός) και ο Αιμίλιος με βαριά πίκρα μας μίλησαν με τους ανθρώπους στην Καλλιστώ για να τους ανακοινώσουν την απώλεια. Μιλούσαν στο τηλέφωνο σαν να έφυγε ένα μέλος από την οικογένειά τους και αυτό μας συγκίνησε ακόμα πιο πολύ τονίζει με ανακοίνωση της η Καλλιστώ.
Ο Παρδαλός ήταν ο αγαπημένος σκύλος όλων. Σοβαρός, ψύχραιμος, δεν πείραξε ποτέ άλλα σκυλιά, δεν έφυγε ποτέ μέσα από τα πρόβατα, δεν «ζητιάνευε» ποτέ για χάδια ή φαγητό, ήταν αρχοντικός.
Ήταν και πάρα πολύ ψύχραιμος και θαρραλέος με τα αγρίμια: συνήθως μαζί με την Τούρκα παρέα προστάτευαν το κοπάδι. Φέτος όμως οι φόλες σκότωσαν τους συμπολεμιστές του τον Ζορμπά και τον Ρούφο και έτσι την πρόσφατη μάχη την έδωσε μόνος του! Και νίκησε! Αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα…
Οι άνθρωποι της Καλλιστώς εξηγούν: «Για όσους από εμάς τον γνωρίσαμε θα αποτελεί πάντα μία πηγή έμπνευσης και ένα παράδειγμα της αξίας του έργου μας. Κάποια κουτάβια - παιδιά του έχουν δοθεί σε κτηνοτρόφους στον Όλυμπο, την Βόρεια Πίνδο, τη Ζίτσα, το Ζαγόρι και μέσα από το Δίκτυο Ανταλλαγών Καλών Σκυλιών Φύλαξης που έχουμε δημιουργήσει θα συνεχίσουν τον αγώνα συνύπαρξης άγριας φύσης και ανθρώπου. Από το Χαλίκι και το Ανήλιο μέχρι την Θεσσαλονίκη όλοι θα θυμούνται πάντα τον Παρδαλό. Καλό ταξίδι φίλε…». ....

ΠΗΓΗ : zoosos.gr  27-6--2014    : Επιστρέφει το δάσος στην Πάρνηθα...

Εφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα, και όλα δείχνουν ότι ο Εθνικός Δρυμός αναγεννάται μέσα από τις στάχτες.
Σύμφωνα με στοιχεία των δασολόγων, το 25% από τα 36.000 στρέμματα δάσους που είχαν καεί στο δρυμό έχει ξανά δασική βλάστηση, και τουλάχιστον 10.000 μικρά έλατα έχουν φυτευτεί από εθελοντικές αναδασώσεις του φορέα της Πάρνηθας και των εθελοντικών ομάδων.
Ο αριθμός των ελαφιών ολοένα και μεγαλώνει και από τα 700 που ήταν πριν την πυρκαγιά, σήμερα ξεπερνούν τα 1000.
Σήμερα στο φυτώριο της Πάρνηθας αναπτύσσονται 300.000 δενδρύλλια κεφαλληνιακής ελάτης, τα οποία στην ηλικία των 3 - 4 ετών μεταφυτεύονται στο βουνό με τη βοήθεια εθελοντών, από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο κάθε χρονιάς. ....

ΠΗΓΗ : skai.gr  26-6--2014    : ΑΛΕΠΟΥ - Κάποιος να την... παγιδεύσει...

Η αλεπού συνεχίζει να προβληματίζει κυνηγούς, αγρότες, οικολόγους και επιστήμονες. Στο παρελθόν, παρότι είχε «κυνηγηθεί» συστηματικά, ποτέ και πουθενά δεν θεωρήθηκε σπάνιο είδος. Αντιθέτως! Συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με υψηλούς ρυθμούς και να επεκτείνεται όχι μόνο στην ύπαιθρο αλλά και κοντά στις πόλεις. Τα τελευταία χρόνια, η «διαχείριση» του υπερπληθυσμού της –ειδικά στην Ελλάδα– έχει εξελιχθεί σε γρίφο.
Σε πολλές χώρες εφαρμόζονται δραστικά μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού της (ως θήραμα, αλλά κυρίως ως «παράσιτο» ή δυνητικός φορέας της λύσσας). Ενδεικτικά νούμερα αλεπούδων που «αφαιρέθηκαν» κάποια στιγμή, από το φυσικό περιβάλλον: Ουκρανία: 21.500-25.000 (2000), Γερμανία 600.000 (2000-2001), Αυστρία 58.000 (2000-2001), Σουηδία 58.000 (1999-2000), Φινλανδία 56.000 (2000-2001), Δανία 50.000 (1976-1977), Ελβετία 34.832 (2001), Νορβηγία 17.000 (2000-2001).
Για την Ελλάδα, αντίστοιχες πληροφορίες δημοσίευε το υπουργείο Γεωργίας. Την περίοδο δε που η χώρα θεωρούνταν λυσσόπληκτη, υπήρχε διπλό κίνητρο για τη δίωξή της: επιδότηση για κάθε νεκρή αλεπού αλλά και έσοδα από την πώληση του δέρματός της σε βιοτεχνίες γούνας.
Παλαιότερα, για τη «μείωση» του πληθυσμού της, εκτός από το συστηματικό κυνήγι χρησιμοποιούνταν (παγκοσμίως) και δηλητηριασμένα δολώματα.
Με την έκδοση της Οδηγίας 92/43/ΕΕ που απαγορεύει τη χρήση «μη επιλεκτικών μέσων σύλληψης ή θανάτωσης άγριων ειδών» ως μόνη αποδεκτή μέθοδος, θεωρείται το κυνήγι και (σε ειδικές περιπτώσεις) η «σύλληψή της» με κάποιες παγίδες.
Στην Ελλάδα
Κατά κοινή ομολογία, ο τρόπος που κυνηγιέται στην Ελλάδα (μόνο ημέρα και μόνο με λειόκανο όπλο) θεωρείται αναποτελεσματικός.
Πρόσφατα, αυτή η αναποτελεσματικότητα στη θήρευσή της μόνο με λειόκανο όπλο, τεκμηριώθηκε και επιστημονικά. Στα πλαίσια του προγράμματος συλλογής δειγμάτων για την επιτήρηση της λύσσας, οι συμμετέχοντες στα μεικτά συνεργεία παραδέχθηκαν και τη δυσκολία στον εντοπισμό αλλά κυρίως στη θήρευση της αλεπούς μόνο με λειόκανο όπλο.
Η ΣΤ' ΚΟΜΑΘ που πρωτοστάτησε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι τα μεικτά συνεργεία συλλογής δειγμάτων αλεπούδων παρότι «κατανάλωσαν» πολλές ώρες και ξοδεύτηκαν μεγάλες ποσότητες καυσίμων το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν μηδενικό!

Κατά τη συγκεκριμένη φάση αναζήτησης αλεπούδων είχαν εμπλακεί, τουλάχιστον 11 Δασαρχεία ή Διευθύνσεις Δασών. Είχαν πραγματοποιηθεί 71 έξοδοι, εκ των οποίων οι 53 έγιναν νυχτερινές ώρες (οι οποίες μπορεί να ξεκινούσαν νύχτα και να συνέχιζαν μέχρι το πρωί). Στο σύνολο των 232 νυχτερινών ωρών δραστηριοποίησης των συνεργείων, τελικά, θανατώθηκε μόνο μία αλεπού! Ευτυχώς… που βρέθηκαν και συλλέχθηκαν πέντε νεκρές αλεπούδες. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, μετά από όλη αυτήν τη διαδικασία, συλλέχθηκε μία αλεπού ανά 14 περίπου εξόδους!
Ομως, θα πρέπει να σημειωθεί πως τελικά, αλεπούδες υπάρχουν. Βέβαια, αυτές τριγυρίζουν σε άγνωστα μέρη! Απόδειξη: Από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες – που δεν συμμετείχαν στα προαναφερόμενα μεικτά συνεργεία -το ίδιο περίπου διάστημα- συγκεντρώθηκαν γύρω στις 200 νεκρές αλεπούδες. Τα δείγματα αυτά τα εντόπισαν οι ίδιοι σε περιπολίες στους αγροτικούς δρόμους ή τους τα παρέδωσαν πολίτες - που είχαν βρει νεκρές αλεπούδες σε δρόμους ή την ύπαιθρο. Περιορισμένος αριθμός, εξασφαλίστηκε και από κυνηγούς.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μέθοδος «σύλληψης» των αλεπούδων, χρειάζεται επανεξέταση.
Στην Ευρώπη
Τυπικά, και σύμφωνα με τα νομικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον συντρέχουν ειδικές συνθήκες, τα κράτη-μέλη έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν «παρέκκλιση» από το γενικό πλαίσιο της Οδηγίας. Σε έναν Κανονισμό της Ε.Ε., για τη σύλληψη και απομάκρυνση άγριων ειδών που προκαλούν καταστροφές σε άλλα ευαίσθητα είδη προτείνονται κάποιου τύπου παγίδες: οι θηλιές ποδιού (leg snare) ή λαιμού με στοπ (stopped neck snare) αλλά και οι παγίδες κλουβιά (cage or box trap).
Από την έκδοση όμως αυτού του Κανονισμού μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια.
Στο μεσοδιάστημα, η «νομική γραφειοκρατία» της Ε.Ε. αλλά κυρίως οι επιρροές από διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ κρατών ή κλαδικών λόμπι (εμπόρων, γουναράδων, οικολόγων, ζωόφιλων κ.λπ.) κατέστησαν αδιέξοδη και αυτή τη δυνατότητα λήψης μέτρων… Το 1999- 2000, μετά από κάποιες εισηγήσεις ευρωβουλευτών κ.ά., περί προστασίας της ευζωίας και των άγριων ειδών κ.λπ., τέθηκε και θέμα προσδιορισμού προδιαγραφών αυτών των παγίδων. Η εξέλιξη είναι ότι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να καθορίσουν με ξεκάθαρο τρόπο, αυτές τις προδιαγραφές. Από αυτήν τη διαδικασία, δημιουργήθηκε ένα ακόμα πρόβλημα. Το 2004, διατυπώθηκαν ενστάσεις και για τη χρήση «παγίδων τύπου θηλιάς».
Δηλαδή με λίγα λόγια, για περισσότερα από 6 χρόνια, σε Επιτροπές της Ε.Ε., συζητείται μεν το θέμα, αλλά ακόμα… δεν έχει ακόμα αποφασιστεί το τύπος των παγίδων που εξασφαλίζει τις «άριστες προδιαγραφές» για την ευζωία και την ολιγόωρη παραμονή των άγριων ζώων σε αυτές!
Παρέμβαση
Η FACE, η ένωση των Ευρωπαϊκών Κυνηγετικών Οργανώσεων, που έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις και γι' αυτό το θέμα, εκφράζοντας τη βούληση και την εμπειρία των κυνηγών της Ευρώπης για τη διαχείριση της άγριας ζωής, ετοίμασε σχέδια παγίδων που σύμφωνα με ειδικούς πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη σύλληψη των ειδών: Nyctereutes procyonoides, Martes martes, Mustela erminea, Ondatra zibethicus, Vulpes vulpes.
Η πρόταση προς την Επιτροπή, η FACE συνοδεύεται από κείμενο στο οποίο τονίζεται ότι «η ρύθμιση του πληθυσμού αυτών των ειδών - για διάφορους λόγους - είναι άμεσης προτεραιότητας».
Στην ιστοσελίδα της έχει αναρτήσει ήδη τις προδιαγραφές «παγίδων κλουβιών» για τη σύλληψη του Nyctereutes procyonoides. Αναφέρει δε ότι σύντομα θα αναρτηθούν και οι προδιαγραφές για τις «παγίδες–κλουβιά» που είναι κατάλληλες για την αλεπού, το κουνάβι κ.λπ.
«Χωρίς τη δυνατότητα ελέγχων -και μέσω παγίδευσης- τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα θα ταλαιπωρούνται από τον υπερπληθυσμό ορισμένων ειδών - συμπεριλαμβανομένων των χωροκατακτητικών ξένων ειδών. Η ανεξέλεγκτη αύξηση κάποιων ειδών ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρές πιθανές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, την ιδιωτική ιδιοκτησία και τα οικοσυστήματα».
Η FACE υπογραμμίζει ότι «η πιστοποίηση ενός τύπου παγίδας που πληροί τα διεθνή πρότυπα AIHTS (συμφωνία για τη διεθνή πρότυπα της μη βάναυσης παγίδευσης) είναι άμεσης προτεραιότητας και θα πρέπει να επισημοποιηθεί άμεσα μέσω προσθήκης σε κάποια σχετική Οδηγία».
Τα πρότυπα παγίδων που προτείνει η FACE, έχουν διαμορφωθεί αφού ελήφθησαν υπόψη και τις θέσεις όσων παραβρέθηκαν σε σχετική διεπιστημονική Συνάντηση Εργασίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στη Γερμανία. Και οι απόψεις επιστημόνων, ειδικών κ.λπ., που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια μιας ευρύτατης διαβούλευσης.
Με λίγα λόγια, σχετικά με την αλεπού βλέπουμε ότι συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ σε άλλες χώρες (όπου το κυνήγι της αποδίδει) προωθούνται και συμπληρωματικοί τρόποι για τον περιορισμό της, στην Ελλάδα, απλά ευχόμαστε το ΥΠΕΚΑ να βρει επιτέλους μια μέθοδο «σύλληψης» αλεπούδων για να εξασφαλίζονται τουλάχιστον τα δείγματα που χρειάζονται για την καλή εφαρμογή του προγράμματος της ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης της λύσσας!
Γιώργος Παναγόπουλος ....

ΠΗΓΗ : ethnos.gr  26-6--2014    : Περιβάλλον: 239 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα το 2014 για προτάσεις έργων ...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τη χρηματοδότηση έργων δράσης για το κλίμα. Μέσω του υποπρογράμματος LIFE για το περιβάλλον θα διατεθούν το 2014 238,86 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων τρόπων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με έμφαση στη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, την αποδοτικότητα των πόρων και την περιβαλλοντική διακυβέρνηση και πληροφόρηση.
Ο επίτροπος κ. Janez Potoc(nik, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε τα εξής: «Τα καινοτόμα προγράμματα για το περιβάλλον και τη διατήρηση της φύσης σε ολόκληρη την Ευρώπη θα λάβουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από ποτέ. Αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης μέσω επενδύσεων σε μία οικονομία με αποδοτική χρήση των πόρων και θα βοηθήσει τα κράτη μέλη και τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν σχέδια και στρατηγικές σε βασικούς τομείς πολιτικών όπως είναι η φύση, τα απόβλητα, ο αέρας και το νερό.»
Το υποπρόγραμμα αποτελεί μέρος του προγράμματος της ΕΕ LIFE 2014-2020 και θα διαθέσει 2 592 εκατ. ευρώ σε δράσεις για το περιβάλλον κατά την επόμενη επταετία. Θα υποστηρίξει επίσης και τη βελτίωση της διακυβέρνησης, τη διάδοση πληροφοριών και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα.
Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ενθαρρύνονται να αρχίσουν την προετοιμασία τους όσο το δυνατόν νωρίτερα, αναπτύσσοντας τις ιδέες τους για έργα, διαμορφώνοντας εταιρικές σχέσεις με σχετικούς ενδιαφερομένους και εντοπίζοντας συμπληρωματική χρηματοδοτική υποστήριξη. Για τα «παραδοσιακά έργα», η Επιτροπή επικροτεί ιδιαιτέρως προτάσεις που καλύπτουν τα θέματα των έργων προτεραιότητας που καθορίζονται στο πολυετές πρόγραμμα εργασίας του προγράμματος LIFE για την περίοδο 2014-2017.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 16η Οκτωβρίου 2014 για τα παραδοσιακά έργα, ενώ για τα ολοκληρωμένα έργα έχει οριστεί η 10η Οκτωβρίου 2014. Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος LIFE θα στοχεύει σε επιδοτήσεις λειτουργίας μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος και θα δημοσιευτεί το φθινόπωρο.
Ιστορικό
Το πρόγραμμα LIFE είναι ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που λειτουργεί από το 1992 και έχει συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από 4 000 έργα. Tο πρόγραμμα της ΕΕ LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα 2014-2020 υποδιαιρείται σε δύο περιόδους προγραμματισμού: 2014-2017 και 2018-2020.

Περισσότερες πληροφορίες
Λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων
Πολυετές πρόγραμμα εργασίας LIFE για την περίοδο 2014-2017
Αρχική σελίδα του LIFE ....

ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  24-6--2014    : Υπερψηφίστηκε επί της αρχής η κρατική ενίσχυση έξι αιολικών πάρκων !!! ...

Έξι μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια (προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ) αναζητούν την κρατική τους επιχορήγηση, μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, και που υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα επί της αρχής, από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ξεκίνησε σε άσχημο κλίμα και διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, λόγω της παράλληλης επεξεργασίας τριών νομοσχεδίων με επείγουσες έως κατεπείγουσες διατάξεις (του εν λόγω νομοσχεδίου, του ν/σ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση και του ν/σ για τη λεγόμενη «μικρής ΔΕΗ»).
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, απάντησε ότι «στις 30/6 λήγει ο παρών χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων» και κατά συνέπεια πρέπει μέχρι τις 30/6 να έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, όλα τα εκκρεμή έργα της προηγούμενης περιόδου».
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας διέκριναν σε αυτό μιαν αναπτυξιακή πνοή. Εντούτοις, τα έξι μεγάλα αιολικά πάρκα του νομοσχεδίου συνιστούν «μεγάλα σκάνδαλα» για την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου. Όπως παρατήρησε η βουλευτής, η κρατική ενίσχυση των συγκεκριμένων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων υπερβαίνει τα 94 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλιστούν περιορίζονται σε έξι.
«Ο επενδυτικός νόμος είχε τον στόχο να στηρίξει επενδύσεις που δημιουργούν κυρίως θέσεις εργασίας, αλλά και επενδυτικά έργα που προωθούσαν την καινοτομία και την τεχνολογία, ή άλλα που προάγουν τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Σήμερα συζητάμε τα μεγάλα αυτά έργα, που είναι αιολικά» απάντησε ο Νότης Μηταράκης.
Η Λίτσα Αμανατίδου κατήγγειλε επίσης τη συμμετοχή σε δύο από τις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταρείας Enercon η οποία, όπως είπε,«έχει δικαστικές εκκρεμότητες με το Δημόσιο. Η ΔΕΗ έχει καταθέσει και αγωγή με την κατηγορία της δόλιας εξαπάτησης για υπερκοστολόγηση σύμβασης εννέα αιολικών πάρκων. Έχει παρέμβει εισαγγελέας, αλλά και το ΣΔΟΕ, η ίδια η μητρική εταιρεία στη Γερμανία. Τι ερχόμαστε να κυρώσουμε εδώ, κ. Μηταράκη;» ρώτησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μπορεί να υπάρχουν ανοικτά νομικά θέματα, αλλά δεν επηρεάζονται από τη σημερινή απόφαση» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. «Η έγκριση της επιδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την αδειοδότηση. Το μόνο που γίνεται σήμερα, είναι ότι η Βουλή κυρώνει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην ενίσχυση έργων του ιδιωτικού τομέα» πρόσθεσε.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης άσκησε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του υπουργείου Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως «έχουμε μια κυβέρνηση δύο χρόνων και δεν έχει κατατεθεί σοβαρά και υπεύθυνα ένας οδικός χάρτης, ενώ υπάρχει και μια καθίζηση πληρωμών στον αναπτυξιακό νόμο».
«Δεν λέμε όχι στις επενδύσεις, αρκεί να αναπτύσσουν την περιφέρεια και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Όταν δεν μας δίνετε αυτά τα στοιχεία, αλλά αθετείτε τις δεσμεύσεις σας προς τους μικροπραγαγωγούς ενέργειας, δεν μπορούμε να συναινέσουμε» ανέφερε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ), επιφυλασσόμενη για την τελική στάση του κόμματός της στην Ολομέλεια.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η Χρυσή Αυγή, με τον Ηλία Παναγιώταρο να υποστηρίζει πως η χώρα δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε με τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα. «Ούτε θέσεις εργασίας, ούτε μείωση της τιμής του ρεύματος, που διαρκώς αυξάνεται (...) Για τους πολύ μεγάλους "παίκτες" δίνονται τα πάντα, και για τους μικρομεσαίους τίποτα απολύτως» υποστήριξε.
Αντίστοιχη παρατήρηση επεφύλαξε ο Πάρις Μουτσινάς (ανεξάρτητοι βουλευτές), ο οποίος τόνισε: «Με το κλείσιμο των 400.000 και πλέον μικρομεσαίων επιχειρήσεων χάθηκαν 700.000 με 800.000 θέσεις εργασίας. Αντί να χρηματοδοτούμε επενδύσεις που υπηρετούν άλλα συμφέροντα, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις». Επιφυλακτική απέναντι στο νομοσχέδιο υπήρξε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ), επικαλούμενη μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες «οι επενδύσεις αυτές των μεγάλων αιολικών είναι εξαιρετικά αποδοτικές και έχουν εγγυημένη απόδοση 15%, ακόμη και χωρίς την επιχορήγηση (...)». «Γιατί συνεχίζουμε να δίνουμε χρήματα και κίνητρα στους ίδιους και στους ίδιους;» αναρωτήθηκε η βουλευτής.
«Το νομοσχέδιο αποτελεί επιβεβαίωση της πεμπτουσίας του καπιταλισμού. Δεν υπάρχουν λεφτά για εμβόλια για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά υπάρχουν για τους κεφαλαιοκράτες, βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). ....

ΠΗΓΗ : news.in.gr  24-6--2014    : Κυνήγι: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε...

Πολλοί φίλοι που ενδιαφέρονται για το κυνήγι ρωτούν ποια είναι η κυνηγετική περίοδος και ποια η διαδικασία και τα δικαιολογητικά έκδοσης άδειας θήρας.
Η διάρκεια λοιπόν της κυνηγετικής περιόδου, για το κυνηγετικό έτος 2013-2014 ορίζεται από 20 Αυγούστου 2013 έως 28 Φεβρουαρίου 2014. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου μέχρι την 10 Μαρτίου 2014.
Απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
Σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου με δικαίωμα θήρευσης μέχρι 4 ατόμων ανά ομάδα και έξοδο.
Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσος αυτός φέρει χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών
Στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο, απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Οι γενικές ρυθμίσεις που όλοι οι κυνηγοί πρέπει να έχουν υπόψη τους είναι οι εξής:

  Απαγορεύεται το κυνήγι:
  Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής
  Στα εκτροφεία θηραμάτων
  Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας
  Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών
  Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος μεθοριακής γραμμής
  Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές
  Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία
  Σε περιοχές που έχουν εκδοθεί Δασικές απαγορευτικές αποφάσεις κυνηγιού λόγω πυρκαγιών
  Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας

Επίσης, ας ληφθεί υπόψη ότι: Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων εκτός εκείνων που προέρχονται από εκτροφεία, από ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίας απόκτησής τους
Η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Προσοχή! Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειομένης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά προς αποφυγή ατυχημάτων.
Στον Πίνακα θηρεύσιμων ειδών του ΦΕΚ τεύχος Β’ 1850/2013 μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα επιτρεπόμενα είδη, τη χρονική περίοδο, τις ημέρες κυνηγιού τους, καθώς και το μέγιστο αριθμό θηραμάτων κατά είδος που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του.

Ποια είναι όμως τα δικαιολογητικά και η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας θήρας;

Για ημεδαπούς κυνηγούς, ομογενείς υπηκόους ξένων κρατών, υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηκόους ξένων-κρατών που διαμένουν στην Ελλάδα πέραν της 15ετίας και του διπλωματικούς υπαλλήλους:
Aίτηση προς την αρμόδια αρχή για χορήγηση άδειας θήρας
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου ή βεβαίωση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, από την Αστυνομική Αρχή του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την κάλυψη από τυχόν ατύχημα που θα προκληθεί κατά την άσκηση του κυνηγιού
Τριπλότυπο ή γραμμάτιο είσπραξης των τελών κυνηγιού υπέρ του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου
Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν έχει καταδικαστεί ή δεν εκκρεμεί εις βάρος του σχετική ποινική δίωξη

Οι παλαιοί κυνηγοί στην υπεύθυνη δήλωση θα συμπληρώνουν επιπλέον ότι «είναι κάτοχοι άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου σε ισχύ ή βεβαίωση αρμόδιας αστυνομικής αρχής ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου.

Οι κυνηγοί οι οποίοι εφοδιάζονται για πρώτη φορά με άδεια θήρας θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν:
Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας
Βεβαίωση της Επιτροπής Κρίσης Ικανότητας Νέων Κυνηγών στην οποία βεβαιώνεται ότι πέτυχαν τις σχετικές εξετάσεις
Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (π.χ βεβαίωση από το Δήμο ή εκκαθαριστικό Εφορίας).
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια για την έκδοση άδειας θήρας, δασική αρχή, στην περιοχή της αρμοδιότητας της οποίας βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου.
Η αστυνομική αρχή υποχρεούται εντός 5 εργασίμων ημερών σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου να ενημερώσει την αρμόδια δασική αρχή, η οποία ανακαλεί αμέσως την άδεια θήρας, ειδοποιώντας τον κυνηγό να παραδώσει το ατομικό βιβλιάριο θήρας.
Όσοι κυνηγοί εφοδιάζονται με άδεια θήρας μέσω του συνεργαζόμενου και αναγνωρισμένου από το ΥΠΕΚΑ, κυνηγετικού συλλόγου καταθέτουν την αίτηση και τα ανωτέρω δικαιολογητικά στον κυνηγετικό σύλλογο. Ο σύλλογος αφού συμπληρώσει τα στοιχεία του ατομικού βιβλιαρίου θήρας, τα υποβάλλει μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια δασική αρχή για έλεγχο και υπογραφή. Το βιβλιάριο στη συνέχεια παραδίδεται μέσω του κυνηγετικού συλλόγου στον αιτούντα ενώ τα κατατεθέντα δικαιολογητικά παραμένουν στο φάκελο της αρμόδιας δασικής αρχής.
Για λοιπές λεπτομέρειες σχετικά με τις άδειες, μπορείτε να ανατρέξετε στο ΦΕΚ (τ. Β’) 224/5-2-2013.
Αν οι φίλοι κυνηγοί έχουν υπόψη όλα τα παραπάνω και η ισορροπία της πανίδας θα διατηρηθεί και εκείνοι θα μπορούν ν’ απολαύσουν απρόσκοπτα το ωραίο χόμπι τους! .....

ΠΗΓΗ : news.gr"  24-6--2014    : Πεθαίνουν οι εκτρεφόμενες πέρδικες και φασιανοί, όταν απελευθερώνονται...

Μπορεί πολλοί να ονειρεύονται να ζήσουν ως «ελεύθερο πουλί», κατά το γνωστό λαϊκό άσμα, όμως ορισμένα πουλιά δεν αντέχουν την ελευθερία και πεθαίνουν. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας, που δείχνει ότι ακόμη και στην πιο επιτυχημένη απελευθέρωση, ένα μικρό μόνο ποσοστό (1-10%) των εκτρεφόμενων περδίκων ή φασιανών μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από τρεις μήνες.
Στην έρευνα των πανεπιστημιακών Χ. Σώκου, Π. Μπίρτσα, K. Παπασπυρόπουλου, Σ. Κελεσίδου και Χ. Μπιλλίνη επισημαίνεται ακόμη ότι έχει αποδειχθεί πως η επιβίωση των τεχνητά εκτρεφόμενων περδίκων και φασιανών στο φυσικό περιβάλλον είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την επιβίωση των άγριων. Τα περισσότερα εκτρεφόμενα πτηνά πεθαίνουν τις πρώτες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση.
Συνήθως κανένα ή ελάχιστα από τα απελευθερωμένα εκτρεφόμενα πτηνά καταφέρνουν να αναθρέψουν νεοσσούς στη φύση. Έχει, μάλιστα, αποδειχθεί ότι η κύρια αιτία αποτυχίας είναι η θνησιμότητα που προκαλείται από τους άρπαγες, όπως η αλεπού, αν και εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις (εκτός Ελλάδας) ο έλεγχος του αριθμού τους. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε αδυναμίες των τεχνητά εκτρεφόμενων περδίκων και φασιανών στη μορφολογία, φυσιολογία και στη συμπεριφορά τους.
Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες απελευθερώσεις από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και τη Δασική Υπηρεσία οδήγησαν στην εγκατάσταση μικρών ομάδων ατόμων του είδους σε μερικές περιοχές της χώρας. Πρόκειται συνήθως για λίγες δεκάδες άτομα σε περιοχές όπου οι απελευθερώσεις συνεχίζονται, συνεπώς δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι πρόκειται για βιώσιμους πληθυσμούς, διότι αν σταματήσουν οι απελευθερώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο να αφανιστούν και τα λίγα άτομα που παρατηρούνται. Αυτό καταγράφηκε στη Μακεδονία, όπου το 2002 είχαν εγκατασταθεί ομάδες ατόμων φασιανών, κάτι που δεν ίσχυε το 2011.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απελευθέρωση στη χώρα μας συνήθως δεν συνδυάζεται με άλλα διαχειριστικά μέτρα, όπως η μείωση της αρπακτικότητας, η βελτίωση του ενδιαιτήματος και η ρύθμιση της θήρας, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να βαίνει σε αποτυχία, σύμφωνα με την έρευνα.
Χαρακτηριστικό είναι, αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο Δρ. Περικλής Μπίρτσας, καθηγητής στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Άγριας Πανίδας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας, ότι στα νησιά του Β. Αιγαίου εγκαθίστανται συχνότερα άτομα τσούκαρ σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι στα νησιά η αφθονία των αρπάγων ίσως είναι μικρότερη σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Υψηλό το κόστος των απελευθερώσεων
Ξένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κόστος για κάθε απελευθερωμένη πέρδικα ή φασιανό που μπαίνει στην τσάντα του κυνηγού είναι υψηλό λόγω της μικρής επιβίωσης μετά την απελευθέρωση.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ελάχιστο κόστος των περδίκων και φασιανών τη στιγμή της απελευθέρωσης εκτιμάται σε 8ευρώ/πτηνό, ενώ αυτά που τελικά μπαίνουν στην τσάντα του κυνηγού στοίχιζαν 143ευρώ/πτηνό στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το 2009. Στη νησιωτική Ελλάδα από ανέκαθεν και μετά το 2009 στην ηπειρωτική, το ποσό αυτό εκτιμάται ότι μειώθηκε σε 36€/πτηνό, επειδή επιτράπηκαν οι απελευθερώσεις και στους κυνηγοτόπους. Το αντίστοιχο κόστος στη Βρετανία είναι 18–33 λίρες/πτηνό, ενώ η αξία του φασιανού τη στιγμή της απελευθέρωσης είναι δυόμισι λίρες. Στην Πενσυλβανία βρέθηκε ότι το κόστος αυτό για το φασιανό ανέρχεται σε 22,63 έως 90,74 δολάρια/πτηνό.
Η απελευθέρωση τεχνητά εκτρεφόμενων περδίκων και φασιανών μέσα σε απαγορευμένες για τη θήρα περιοχές πρέπει- συμπεραίνεται- να περιοριστεί, διότι τα πτηνά αυτά δεν είναι κατάλληλα για την εγκατάσταση νέου ή την ενδυνάμωση απειλούμενου πληθυσμού.
Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται η σύλληψη και μεταφορά άγριων ατόμων και εναλλακτικά η χρησιμοποίηση εκτρεφόμενων πτηνών φυσικής ή ημιφυσικής εκτροφής. Επιπρόσθετα, η απελευθέρωση πρέπει υποχρεωτικά να συνδυάζεται με τεχνικές μείωσης της αρπακτικότητας από την αλεπού και άλλους άρπαγες.
Η απελευθέρωση για άμεση κάρπωση σε κυνηγότοπο έχει σοβαρά μειονεκτήματα, ωστόσο αν αποφασιστεί να εφαρμοστεί θα πρέπει να αρθεί ο κανονισμός που τοποθετεί χρονικά την απελευθέρωση σε τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την έναρξη της θήρας του είδους.
Αντίθετα, προτείνεται να γίνεται μέχρι δύο ημέρες πριν ή καλύτερα εντός της κυνηγετικής περιόδου. Αυτό αναμένεται να μειώσει το κόστος ανά πτηνό που μπαίνει στην τσάντα του κυνηγού από 36 σε 26 ευρώ.
Επιπλέον, συνίσταται να γίνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά των πτηνών κατά την απελευθέρωση και να ενημερώνονται με τον ίδιο τρόπο όλοι οι κυνηγοί του τοπικού Κυνηγετικού Συλλόγου για να καρπώνονται δικαιότερα τα πτηνά. .....

ΠΗΓΗ : korydallosnews.gr"  23-6--2014    : Διεθνές Συνέδριο με θέμα της βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισης της παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών ...

Διεθνές Συνέδριο με θέμα της βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισης της παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο ΤΕΙ Ιονίων νήσων της Ζακύνθου στις 26-27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασφαλή καταφύγια για τα άγρια πουλιά».
Απώτερος στόχος του Διεθνούς Συνεδρίου είναι ο σχεδιασμός συγκεκριμένων δράσεων ή/και προγραμμάτων στις Μεσογειακές χώρες όπου παρατηρείται μέχρι και σήμερα έντονα η παράνομη θανάτωση μεταναστευτικών πουλιών. Η ανάπτυξη του Σχεδίου Δράσης της Τύνιδας (2013-2020) για την εξάλειψη της παράνομης θανάτωσης, αιχμαλωσίας και εμπορίου πουλιών στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης, αλλά και ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσδιορίζει δράσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ΜΚΟ και κρατών-μελών αποτελούν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό των εν λόγω δράσεων.
Στην πρώτη ημέρα, η οποία είναι ανοικτή προς το κοινό, θα γίνει ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στο πεδίο ειδίκευσής τους. Ομιλητές θα είναι ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Δρόσος Κουτσούμπας, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, ο Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επίκουρος Καθηγητής Τομέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Νίκος Παπαδόδημας, Αντιπρόεδρος της FACE και Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ο Φώτης Παπούλιας, ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ζωντανή παρουσίαση μέσω διαδικτύου), αλλά και επιστήμονες από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις. Μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας, θα γίνει η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», που σκιαγραφεί το παράδοξο «έθιμο» της λαθροθηρίας την άνοιξη με φόντο τα μοναδικά τοπία των Ιόνιων νησιών (ελεύθερη είσοδος). Τη δεύτερη ημέρα, η οποία δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σκοπός είναι να προσδιοριστούν μέσω Ομάδων Εργασίας συγκεκριμένες δράσεις στο επίπεδο των Μεσογειακών χωρών για την αντιμετώπιση της παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και σκιαγράφηση των υπο-δράσεων που αυτές θα περιλαμβάνουν.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της πρώτης μέρας (ανοικτή για το κοινό) εδώ

Περισσότερα για το πρόγραμμα «Ασφαλή καταφύγια για τα άγρια πουλιά» δείτε και εδώ

Για φωτογραφίες και ενημερωτικό υλικό επικοινωνείτε με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Προγράμματος, Κατερίνα Γιοσμά, kgiosma@ornithologiki.gr .....

ΠΗΓΗ : ornithologiki.gr  23-6--2014    : Ολοκληρωτική καταστροφή στην Κωπαίδα. Εξατομικευμένες αποζημιώσεις απαιτούν οι αγρότες..

BINTEO-Βοιωτία: Καταστροφές από βροχή και χαλάζι

Περίπου 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατέστρεψε σε Βοιωτία και Λοκρίδα, η σφοδρότατη καταιγίδα και η πρωτοφανής χαλαζόπτωση της Κυριακής.
Οι αγρότες σε απόγνωση απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων εξατομικευμένων και όχι στο μέσο όρο της συνολικής στρεμματικής καλλιέργειας που έχει δηλωθεί. .....

ΠΗΓΗ : lamiastar.gr  23-6--2014    : Στο «μικροσκόπιο» τα τσακάλια για τις θανατώσεις αιγοπροβάτων...

Κώστας Αντωνόπουλος
antsekoula@yahoo.gr

Στο «μικροσκόπιο» των εμπλεκόμενων υπηρεσιών μπαίνει τις αμέσως προσεχείς ημέρες το πρόβλημα που προέκυψε με την κατασπάραξη αιγοπροβάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δίβρης, καθώς θα επισκεφτει την περιοχή ειδικός θηραματολόγος, ο οποίος θα διαπιστώσει εάν τελικά πρόκειται για τσακάλια ή άλλα άγρια ζώα.
Το πρόβλημα του αφανισμού πολλών αιγοπροβάτων, που πρόσφατα ανέδειξε η «ΠΡΩΤΗ» με σχετικό ρεπορτάζ, εξακολουθεί να απασχολεί σε έντονο βαθμό τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτεί το ζωικό τους κεφάλαιο. Μέχρι στιγμής διάχυτη είναι η εντύπωση ότι επρόκειτο για τσακάλια , που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε σημαντικούς πληθυσμούς στην Πελοπόννησο (και στην Ηλεία), αλλά ο τρόπος θανάτωσης των οικόσιτων ζώων δεν ταιριάζει πλήρως, με τον τρόπο που επιτίθενται τα παραπάνω άγρια ζώα… Συγκεκριμένα το τσακάλι που είναι συνήθως φοβισμένο ζώο, χτυπάει στους μαστούς, ή άρρωστα και αδύνατα ζώα, ενώ στις περιπτώσεις των κατασπαράξεων στη Λαμπεία, στα Τσίπιανα και στην Κρυόβρυση, τα πρόβατα έχουν δεχτεί επιθέσεις στα πιο ψηλά σημεία του σώματός τους.
Αγριόσκυλα;
Όπως έχει αναφέρει η «ΠΡΩΤΗ», εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα ζώα να δέχτηκαν επιθέσεις από αγριόσκυλα (αρχικά αδέσποτα), τα οποία περιφέρονται στην ευρύτερη περιοχή. Τα πράγματα ωστόσο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν άμεσα, με τη λήψη δειγμάτων από τσακάλια που υπάρχουν στην περιοχή, για να διαπιστωθεί εάν έχουν ίχνη από κρέας προβάτων στα σπλάχνα τους. Να σημειωθεί ότι την παραπάνω διαδικασία έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το Δασαρχείο Πύργου, σε συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς παράγοντες. Από την πλευρά του εξάλλου ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Κώστας Μαρκόπουλος , δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ότι «υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί τσακαλιών και στην Ηλεία, τα οποία κινούνται σε αγέλες και γίνονται επικίνδυνα για τα αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα να θίγεται η τοπική οικονομία».....

ΠΗΓΗ : protinews.gr/  17-6--2014    : ) Ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανιών προσκαλεί τα μέλη του όπως καταθέσουν προτάσεις εργα θηραματικα- αναβαθμισης βιοτόπων κλπ ...

Ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανιών, στα πλαίσια του σχεδιασμού των Φιλοθηραματικών Δραστηριοτήτων για την επόμενη περίοδο, καλεί τα μέλη του όπως καταθέσουν προτάσεις και υποδείξουν περιοχές οι οποίες χρήζουν αναβάθμισης (απελευθέρωση θηραμάτων, φιλοθηραματικά έργα, ζώνες εκγ/σης και κάθε πιθανή πληροφορία προς αυτό το σκοπό) έως τα τέλη του μηνός Ιουνίου.
Tηλέφωνο: 28210 91303 e-mail: kschanion@gmail.com ....

ΠΗΓΗ : 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανιών  17-6--2014    : Πέντε χιλιάδες κυνηγοί επί ποδός... πολέμου για τον λαγό (ΚΥΠΡΟΣ) ... ...

Λευκωσία: Για πρώτη φορά στην ιστορία του κυνηγίου στην Κύπρο περισσότεροι από 5 χιλιάδες κυνηγοί υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας εναντίον του Ταμείου Θήρας και άλλων κρατικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της Υπηρεσίας Θήρας, για την απαράδεκτη κατάσταση με την οποία παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στους βιότοπους τα θηράματα.
Γι' αυτό και οι κυνηγοί που ανέλαβαν την προσπάθεια για την ανάκαμψη των κυνηγετικών πραγμάτων, εκτός από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το τελευταίο δίμηνο, είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, εάν χρειασθεί, όπως τονίζουν, ακόμα και με δυναμικά μέσα.
Οι περισσότερες προσπάθειες στρέφονται εναντίον της Υπηρεσίας Θήρας και της ηγεσίας της, γιατί, όπως αναφέρουν, έχει αποτύχει στο θέμα της καταπολέμησης της λαθροθηρίας, της ανάπτυξης του θηράματος και γενικότερα δεν κατόρθωσε να επιλύσει τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυνήγι στην Κύπρο.
Την περασμένη εβδομάδα γύρω στους 600 από αυτούς τους κυνηγούς συνήλθαν στην Αραδίππου και ανασκόπησαν την όλη πορεία του αγώνα τους. Η συζήτηση ήταν πολύ έντονη, αφού κάποιοι ζήτησαν και παραιτήσεις αρμοδίων παραγόντων, γιατί «έφθασε ο κόμπος στο κτένι με το λαγό», ο οποίος «βρίσκεται σε τραγική κατάσταση».
Έφεραν δε ως παράδειγμα την τελευταία απόφαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, με την οποία μειώνεται το κότα του λαγού και της πέρδικας. Η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κάμει νέες συγκεντρώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό και μετά στην Πάφο. Θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες υπογραφές, τις οποίες θα παραδώσει στον υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο. Τότε θα ζητήσει ευθύνες για παραλείψεις, αδιαφορία, λανθασμένες αποφάσεις και έλλειψη προγραμμάτων ανάπτυξης και προστασίας του θηράματος.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι:

? Δεν μπόρεσαν ποτέ οι αρμόδιοι να καταπολεμήσουν τη λαθροθηρία.
? Εισπράττουν εκατομμύρια τον χρόνο και δεν κάμνουν έργα. Ούτε οι ποτίστρες έχουν νερό ούτε γίνονται οι κατάλληλες σπορές.
? Οι αλεπούδες και οι ποντίκες με τα υπόλοιπα αρπακτικά προκαλούν τεράστιες ζημιές.
? Έγνοια τους είναι να περιορίζουν τις περιοχές κυνηγίου και άσκησης σκύλων και να κόβουν εξώδικα 300 ευρώ.
? Γι' αυτό οι θηροφύλακες πρέπει να περιορισθούν στην ανάπτυξη του θηράματος και τα έργα και η λαθροθηρία να μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό σε Ουλαμό Πάταξης της Λαθροθηρίας στην Αστυνομία.
? Θέλουμε να τους ρωτήσουμε τι έγιναν οι λαγοί σε μια εποχή που αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα.
? Γιατί δεν χρησιμοποιούν τα εκτροφεία λαγών που έχει η Υπηρεσία Θήρας για τα οποία ξόδεψε τόσα χρήματα;
? Τα δικαστήρια των Βάσεων καταδικάζουν σε ποινές φυλάκισης τους λαθροθήρες, ενώ σε εμάς μόνο πρόστιμο. Με εφτά λαγούς και αμπελοπούλια πήγε τρεις μήνες φυλακή νεαρός από το Δασάκι.
? Να απαντήσουν γιατί δεν δέχονται τη λειτουργία εκτροφείων. Τι εξυπηρετεί αυτή η απόφασή τους; ....

ΠΗΓΗ : philenews.com  17-6--2014    : Λίμνη Μαραθώνα: Επιτρέπεται το... ψάρεμα, αλλά όχι και οι βουτιές! ... ...

Υπάρχουν, άραγε, ψάρια στη λίμνη; - Τι αναφέρει μια ξεχασμένη από το 1983 Κοινή Υπουργική Απόφαση
Περνώντας τον περασμένο μήνα, λίγες μέρες μετά το Πάσχα, από το φράγμα του Μαραθώνα και κατευθυνόμενοι για μπριζόλες στο γειτονικό Καλέντζι, ένας καλός φίλος -Ιρλανδός στην καταγωγή, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου και γιατρός στο επάγγελμα- εκδήλωσε την επιθυμία να... κολυμπήσει στα νερά της λίμνης.
Ακόμη περισσότερο, έριξε και την ιδέα στο επόμενο ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα να φέρει μαζί του και το ελαφρύ καγιάκ του.
Όλα τα μέλη της παρέας σπεύσαμε να ενημερώσουμε τον Λονδρέζο φίλο μας ότι η λίμνη του Μαραθώνα ήταν και είναι ένας «ταμιευτήρας» για την ύδρευση της πρωτεύουσας -αν και εδώ και δεκαετίες ο ρόλος στην ύδρευση είναι καθαρά επικουρικός. «Ε, και τι έγινε;» είπε ο φίλος μας. «Δεν είναι δα και ο μόνος ταμιευτήρας στην Ευρώπη»...
Κουβέντα με την κουβέντα, μάθαμε ότι οι «ταμιευτήρες» νερού στην ήπειρό μας μπορούν να δεχθούν από κολυμβητές μέχρι ήπιες μορφές τουριστικής αξιοποίησης. Από την πλευρά μας, δεσμευτήκαμε να μάθουμε αν μπορεί στο επόμενο ταξίδι να φέρει το καγιάκ του και να ρίξει και τη βουτιά του.
Έπειτα από μια σύντομη έρευνα -με τη βοήθεια των ανθρώπων της ΕΥΔΑΠ, που διαχειρίζεται τους ταμιευτήρες που ανήκουν έτσι κι αλλιώς στην 100% κρατική ΕΥΔΑΠ Παγίων- βρεθήκαμε να διαβάζουμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του '80.
Μια απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13 Δεκεμβρίου 1983 και φέρει τις υπογραφές του μακαρίτη Γιώργου Γεννηματά (με την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών) και του Παρασκευά Αυγερινού (τότε υπουργού Υγείας και Πρόνοιας).
Σε αυτή την απόφαση -που παραμένει σε ισχύ 31 χρόνια- καταγράφεται το τι επιτρέπεται και κυρίως το τι απαγορεύεται. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που απαγορεύονται, περιλαμβάνονται και οι βουτιές! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 5 της συγκεκριμένης απόφασης, «απαγορεύεται η κολύμβηση, ιστιοπλοΐα, κ.λ.π. ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και το κυνήγι μέσα στις λίμνες Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου, καθώς και στα ανοικτά τμήματα των αγωγών Υλίκης -Μαραθώνα και Μόρνου- Διυλιστήρια».
Απαγορευτικό λοιπόν και για τις βουτιές και για το καγιάκ του φίλου μας από το Λονδίνο, που γνωρίζει καλά -από πρώτο χέρι- μια άλλη ευρωπαϊκή πραγματικότητα... Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση στην απόφαση του '83, είναι ότι ανάμεσα στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνεται και το... ψάρεμα -και μάλιστα με τη μορφή της επαγγελματικής αλιείας.
Η επαγγελματική αλιεία, σύμφωνα με την απόφαση του '83, είναι δυνατή ύστερα από απόφαση της οικείας Νομαρχίας και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπηρεσιών -τότε ακόμη υπήρχε η Χωροφυλακή και η Αγροφυλακή- στη λίμνη του Μαραθώνα, της Υλίκης και στους άλλους ταμιευτήρες και εφόσον θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν μια σειρά προϋποθέσεων.
Οι προύποθέσεις είναι οι εξής: α) Συστηματική επιτήρηση - αστυνόμευση της λίμνης από εντεταλμένο όργανο (π.χ. χωροφυλακής ή αγροφυλακής), παράλληλα με την παρακολούθηση που κάνει η ΕΥΔΑΠ, β) χρησιμοποίηση αλιευτικών σκαφών μόνο με κουπιά και σε καμμιά περίπτωση μηχανοκίνητα, εκτός τυχόν από την υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ, για λόγους γρήγορης επέμβασης, γ) χορήγηση δελτίου - άδειας μόνο στους επαγγελματίες αλιείς. Ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από την οικεία Νομαρχία και την ΕΥΔΑΠ, δ) απαγόρευση μόνιμων εγκαταστάσεων κοντά στη λίμνη. Οποιαδήποτε τυχόν ανάγκη, θα ικανοποιηθεί ύστερα από άδεια της Νομαρχίας με σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ και της Υγειονομικής Υπηρεσίας και, τέλος, η απαγόρευση της αλιείας σε απόσταση 1.500 μ. από τις εγκαταστάσεις άντλησης της ΕΥΔΑΠ στην Υλική ή Παραλίμνη.....

ΠΗΓΗ : protothema.gr  1-6--2014    : Προσεχώς έναρξη εκπαιδευτικών στην πέρδικα ... ...

Εποχή εκπαιδευτικών της πέρδικας
Είναι πρωί ,άγρια χαράματα
Στο ραντεβού μας σωστοί
Υπόθεση!
Κυνήγι!
Δεν πρόκειται να μας κατηγορήσει
να μας δικάσει!
Κανείς!
Δεν μιλάνε την γλώσσα μας,
Έλλειψη κατηγόρου & δικαστή!
Αυτές καλημερίζουν τον ήλιο!
Που έδιωξε την νύχτα
Εμείς παγανιά
Με δυο εξαιρετικά σκυλιά
Πόιντερ - Γκορντον
Αγάλματα άλλης εποχής
Σηκώνονται !
Όλος ο κόσμος μια πέρδικα!
Σφίγγουμε νευρικά
την φωτογραφική στο χέρι
οι αισθήσεις σε συναγερμό
Ξερά κλικ κλικ
Χύνονται στην κατηφόρα απλώνοντας σαν βεντάλια
Ένα μικρό πουλί τρόμαξε
Ένας κόρακας έγραφε κύκλους
…& εμείς περήφανοι!
Κυνηγοί!
Ινδιάνοι σε άλλη εποχή
Κόψαμε ένα τραγούδι καλημέρας
Να ξεφύγουμε από την βαρύτητα
….μα είμαστε και πάλι στο δικό της πεδίο!
# Γιώργος # ....

ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ  7-5--2014    : Πέρασαν ήδη δύο χρόνια από την μεγάλη απαγόρευση της θήρας στην Λαυρεωτική ... ...

Στις 14 Ιουλίου 2012 οι εργασίες οξυγονοκόλλησης, που έκαναν τέσσερις άνδρες στη Δροσιά Κερατέας Αττικής, ήταν η αιτία να ξεσπάσει μια μεγάλη πυρκαγιά, η οποία τελικά κατέκαψε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, αφού ειδικά εκείνη τη μέρα έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι.
Η φωτιά έφτασε στην Παλαιά Φώκαια και στα Λεγραινά και οι πυροσβέστες μαζί με τους κατοίκους έδωσαν μάχη για να σώσουν, ό,τι μπορούσαν.
Έτσι απαγορεύτηκε το κυνήγι όλων των θηραμάτων για τρία (3) έτη μέχρι και την 20 Ιουλίου 2015 σε ολόκληρη την καμένη έκταση μετά των περιφερειακών της μη καμένων τμημάτων, συνολικού εμβαδού σαράντα πέντε χιλιάδων και πεντακοσίων ογδόντα ενός στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Π. Φώκαιας, του Αγίου Κωνσταντίνου και των Λεγραινών, Δήμου Λαυρεωτικής και Δήμου Σαρωνικού αρμοδιότητας Δασαρχείου Λαυρίου, η οποία οριοθετείται ως εξής:

«Τα όρια άρχονται από το νεκροταφείο της κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, ακολουθούν νότια και ανατολικά κεντρική δασική οδό προς «ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΥΚΑ», η οποία αποτελεί και το ανατολικό όριο της προς απαγόρευση περιοχής μέχρι την κοινότητα Λεγραινών. Στην περιοχή των Λεγραινών το όριο της απαγόρευσης ακολουθεί τα ανατολικά όρια των δασικών εκτάσεων, περιλαμβάνει τα πεδινά μεμονωμένα σπίτια των Λεγραινών και τον λόφο της Αγίας Μαρίνας τον οποίο περιβάλλει από την ακτογραμμή και κατόπιν με κατεύθυνση δυτική τα όρια της απαγόρευσης ακολουθούν την ακτογραμμή, η οποία αποτελεί το νότιο και δυτικό εν μέρει όριο της απαγόρευσης. Τα όρια ακολουθούν την ακτογραμμή προς νότο και δυτικά στρεφόμενα διέρχονται και περιλαμβάνουν τις θέσεις «ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΑΧΟΣ», «ΧΑΡΑΚΑΣ», την «ΚΑΣΙΔΙΑΡΑ», το ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ», το «ΘΥΜΑΡΙ», και την «ΑΣΦΑΚΕΡΗ» μέχρι τον οικισμό της Π. Φώκαιας. Από τον οικισμό της Π. Φώκαιας τα όρια της απαγόρευσης ακολουθούν την περιφερειακή οδό και κατόπιν κεντρική αμαξιτή οδό (οδός ΒΡΥΟΥΛΩΝ) προς τον οικισμό ΑΤΕ και Δροσιάς περιλαμβάνοντας στην προς απαγόρευση περιοχή τις ευρύτερες θέσεις γνωστές ως Τραπέζης της Ελλάδος, το «ΠΥΡΓΑΚΙ», την «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΖΑ», την «ΣΠΗΛΙΑ», τον «ΠΡΟΦΉΤΗ ΗΛΙΑ», το «ΜΕΤΟΧΙ» και με βόρεια κατεύθυνση ακολουθούν αγροτοδασική οδό προς «ΑΡΙ»- «ΠΑΝΑΡΙΤΙ». Από την περιοχή «ΑΡΙ» τα όρια ακολουθούν αγροτοδασική οδό μέχρι που συναντούν τον κεντρικό αμαξιτό δρόμο Συντερίνας- Κερατέας, τον οποίο ακολουθούν προς νότο μέχρι που συναντούν ανώνυμο δασικό δρόμο, από τον οποίο στρέφονται ανατολικά και τον ακολουθούν μέχρι τα όρια του οικισμού του Αγίου Κωνσταντίνου όπου άρχισαν.

Η Φύση όμως μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν αναγεννήθηκε σε αυτές τις περιοχές και οι συγκεκριμένοι βιότοποι έχουν επιστρέψει στην γνώριμη μορφής τους , που είχαν πριν την πυρκαγιά με εξαίρεση κάποια μεγάλα δέντρα που χάθηκαν για πάντα .
Οπότε τα διαβατάρικα πουλιά που μας ενδιαφέρουν, βασικά ορτύκια και τρυγόνια , δεν έχουν κανένα πρόβλημα επιβίωσης από όποια μεριά και να το δούμε , αφού οι βιότοποι παρέχουν όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται .
Ελπίζω λοιπόν η απαγόρευση να αρθεί φέτος και αυτοί οι “αρχαίοι “ κυνηγότοποι, από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην Αττική, να ανοίξουν ... ....

ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ  5-5--2014    : Ο Κότσος και το κότσι . ...

Kότσος συνηθίζεται να ονομάζεται το αρσενικό ''από την ιδιομορφία του (κότσι ).
Ο κότσος είναι ο αφέντης αλλά και ο προστάτης του κοπαδιού του και βέβαια της περιοχής που ζει αυτό .
Πρώτος θα ξυπνήσει και πρώτος θα καλημερίσει τη νέα αυγή , αυτός θα δώσει το σήμα για να φύγει το κοπάδι από την κούρνια και να πάει στα μέρη όπου θα τραφεί , αυτός θα είναι άγρυπνος φρουρός κατά την διάρκεια της ανεύρεσης της τροφή από τα μέλη του κοπαδιού , αυτός θα δώσει το σήμα να πάνε για νερό αφού πρώτα βεβαιωθεί για την ασφάλεια της πηγής και αυτός θα δώσει το σήμα αργά το απόγευμα για να ξεκινήσει το κοπάδι για την βραδινή κούρνια συνήθως στα ψηλά και πάντα τελευταίως θα αποχαιρετήσει το τελευταίο φως της ημέρας που φεύγει .
Επίσης πολλές φορές ο κότσος θα δώσει και την ίδια του την ζωή στην προσπάθεια του να διαφυλάξει τα μέλη του κοπαδιού του ...
Είναι γνωστό ότι όταν το κοπάδι έχει εγκλωβιστεί από τον κυνηγό πολλές φορές κάνει φανερή την παρουσία του σε αυτόν με τέτοιο τρόπο ώστε να τραβήξει την προσοχή του , δίνοντας έτσι την δυνατότητα στα υπόλοιπα μέρη του κοπαδιού τον να απαγκιστρωθούν και τελικός να διαφύγουν ...
Με αυτό τον τρόπο όμως πολλές φορές γίνεται ο ίδιος θύμα , δίνοντας την ίδια την ζωή του ...
Τα αρσενικά άτομα, –πάντα η αναφορά σε πέρδικες- στο μέσο του ταρσού, φέρουν κεράτινη διόγκωση (κότσι) απ' όπου προήλθε και η λαϊκή ονομασία «κότσος».
Την εποχή του ζευγαρώματος κάθε αρσενικό ορίζει μια δική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται με φανατισμό και αποκλείει την είσοδο των άλλων αρσενικών σε αυτή. Την ίδια περίοδο τα αρσενικά εκφέρουν μια κραυγή, που είναι προειδοποιητική για τα άλλα αρσενικά και συγχρόνως κάλεσμα για το θηλυκό .
Τα θηλυκά πάντα επιλέγουν για το ζευγάρωμα τα δυνατότερα και ανθεκτικότερα αρσενικά που προκύπτουν από σκληρές μάχες μεταξύ όλων των διεκδικητών και καταλήγουν στο ένα τον ισχυρότερο που θα γίνει το ζευγάρι τους .
Αυτό είναι μία φυσική επιλογή της μητέρας Φύσης για να δώσει τις καλύτερες προϋποθέσεις και δυνατότητες επιβίωσης της νέας γενιάς του είδους που θα προκύψει από το ζευγάρωμα.
Σε αυτές τις μάχες του ζευγαρώματος , όσο και στις μάχες υπεράσπισης του κοπαδιού τους από άλλα ξένα αρσενικά ο κότσος χρησιμοποιεί το κότσι και τα νύχια του ώστε α καταφέρει δυνατά χτυπήματα στον αντίπαλο , ώστε να τον αναγκάσει σε υποχώρηση στην καλλίτερη περίπτωση η και να τον σκοτώσει .
Όσο πιο μεγάλο και σκληρό είναι το κότσι δηλαδή η κεράτινη διόγκωση του ταρσού του ποδιού της πέρδικας , τόσο πιο ισχυρό όπλο είναι σε αυτές τις διαμάχες .
Επίσης όγκος και η σκληρότητα δείχνουν και την ηλικία του πουλιού, δηλαδή όσο πιο μεγάλο είναι τόσο πιο μεγάλη είναι και η ηλικία του κότσου . ....

ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

  5-5--2014    : Eνα χρονογράφημα με τίτλο «Πέρδικες» που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1927 στην εφημερίδα «‘Έθνος». ...

Για την πιο πρόσφατη εποχή, μεγάλο ενδιαφέρον έχει ένα χρονογράφημα με τίτλο «Πέρδικες» που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1927 στην εφημερίδα «‘Έθνος». Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρονται και τα εξής:

«Απελύθησαν, λοιπόν, δέκα ζεύγη περδίκων εις τον γειτονικόν μας Υμηττόν, όπως ευδοκιμήση το κυνήγιόν των βραδύτερον εις το όρος τούτο.
Προ ολίγων ακόμη χρόνων, προ τεσσάρων το πολύ, συνήντα τις πέρδικας εις τους βράχους των άνω μερών του Υμηττού. Τας εξωλόθρευσαν οι κυνηγοί, αλλά περισσότερον οι ποιμενόπαιδες, οι οποίοι αναζητούν τα ωά των εις τα αποκρημνοτέρας φωλεάς των.
Και παντού της Ελλάδος, όπου υπήρχον αφθονώταται πέρδικες, εμειώθησαν πάρα πολύ, ενιαχού δε εξέλιπον εντελώς ένεκα της κακής ταύτης συνηθείας της συλλογής των ωών των.
Εις πλείστας νήσους του Αιγαίου άλλοτε, ότε ήσαν οι έλληνες ολιγώτεροι, άρα όλα ήσαν ευκολώτερα, ομαλώτερα, ανθρωπινώτερα (τι τα θέλετε, ουκ εν τω πολλώ τω ευ) δεν εθήρευον τα ωά των περδίκων αλλά τας ιδίας. Χρειάζεται δε αρκετή ικανότης διά το κυνήγιον τούτο, διότι δεν είναι η πέρδικα σιταρήθρα, την οποίαν σπανίως κατορθώνουν οι κυριακάτικοι κυνηγοί να κτυπούν.
Τα τελευταία έτη απηγορεύθη το κυνήγιον των περδίκων εις πλείστα μέρη της Ελλάδος, δι’ αυτό βλέπει τις τώρα πολλά από τα ωραία αυτά πτηνά. Προ ολίγων ημερών τα συνήντησα εις ομαδικάς πτήσεις εις αρκετά χιονισμένα όρη της Πελοποννήσου. Καθώς δε ανηρχόμην το Μαίναλον της Αρκαδίας τα έβλεπον ιπτάμενα και εις την χιονοθύελλαν.
Ώστε μετά τινα έτη θα επανακτήση και ο Υμηττός μας περδίκας, εκτός αν εν τω μεταξύ δεν πιάσουν οι ποιμενόπαιδες με δίκτυα και τα απολυθέντα δέκα ζεύγη περδίκων, διότι και αυτή η απασχόλησις είναι αρεστή εις τους ποιμένας.
Προ ημερών είδον πωλουμένας ζωντανάς μπεκάτσας εις την Μεγαλόπολιν. Μοναδικοί δε θηρευταί πτηνών διά δικτύων είναι οι ποιμένες του όρους Όλυμπος της Ευβοίας τον χειμώνα»… ....

ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ  1-5--2014    : Τι κάνουμε αν συναντήσουμε αρκούδα; Συμβουλές από τον Αρκτούρο ...

Η παράδοση λέει ότι η συνάντηση με αρκούδα σημαίνει υγεία και καλοτυχία. Για να μειωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος συνάντησης με ένα μεγάλο ζώο, όπως η αρκούδα, στο δάσος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  ? Η αρκούδα έχει εξαιρετική όσφρηση, πολύ καλή ακοή και όχι τόσο καλή όραση
  ? Έχει εξαιρετική μνήμη και νοημοσύνη
  ? Ο ζωτικός της χώρος είναι 100-150 χλμ2 για ένα θηλυκό και έως και παραπάνω από 400 χλμ2 για ένα αρσενικό.
  ? Αν δεν ενοχληθεί, ακολουθεί συγκεκριμένη ρουτίνα στις καθημερινές της μετακινήσεις: χρησιμοποιεί την ίδια όχθη ρεματιάς και τον δασικό δρόμο για τις μετακινήσεις της, το ίδιο μονοπάτι για να πάει στη φωλιά της, τους ίδιους οπωρώνες για να βρει φρούτα.
  ? Η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης

Αυτά σημαίνουν πως αντιλαμβάνεται εύκολα τον γύρω της χώρο και συνήθως καταλαβαίνει πολύ νωρίτερα την παρουσία του ανθρώπου από ό,τι ο άνθρωπος τη δική της παρουσία και απομακρύνεται.

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας υπάρχει ένας βασικός κανόνας και αυτός είναι ότι η αρκούδα δε θα πρέπει να νοιώθει ότι απειλείται από τον άνθρωπο.

Αυτό σημαίνει: 1. Κρατάμε την ψυχραιμία μας
2. Μένουμε ακίνητοι
3. Δεν παίρνουμε «απειλητικά» αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κτλ.
4. Προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά αναγνωρίζοντας την «κυριαρχία» της αρκούδας στο χώρο
5. Σε άμεση θέα προς την αρκούδα, προσπαθούμε να φανούμε μεγαλύτεροι
6. Δεν τρέχουμε 7. Σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» το δρόμο

Το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι να τα σκεφθούμε όλα τα παραπάνω η αρκούδα θα έχει φύγει.

Εφόσον η αρκούδα επισκέπτεται τακτικά μια κατοικημένη περιοχή:
1.       Φροντίστε να κάνετε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο ή να μιλάτε διαρκώς.
2.       Μαζεύετε τα σκουπίδια από τους εξωτερικούς χώρους, τις πλατείες, τις αυλές των σπιτιών καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα και επομένως να την ελκύει στην περιοχή. 3.       Καθαρίστε υπολείμματα από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.

Να θυμάστε ότι η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο ως την αυγή καθώς και ότι μπορεί να χρησιμοποιεί την περιοχή ως πέρασμα.
Ενημερώστε τις τοπικές αρχές, τον Δήμο, τη Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία και τον Αρκτούρο. ....

ΠΗΓΗ : arcturos.gr  30-4--2014    : Βελτίωση βιοτόπου με εύκολης κατασκευής ποτίστρες για τα θηράματα! ...

Γεια σας συνάδελφοι,
θα σας περιγράψω μία εύκολη κατασκευή δεξαμενής νερού πολλή απλή, για το βουνό και τις πέρδικες και όχι μόνο.
Παίρνουμε ένα πλαστικό δοχείο , αν είναι δυνατόν φυσικού χρώματος (να ταιριάζει με το περιβάλλον) , μεσαίου μεγέθους 50 εκατοστών περίπου η και μεγαλύτερο ,σκάβουμε ένα λάκκο και το θάβουμε μέσα, αν είναι πολύ βαθύ το κόβουμε, ώστε να έχουμε ένα βάθος μέσα στο χώμα περίπου 15-20 εκατοστά, πρέπει να αφήσουμε περίπου 4-5 εκατοστά του δοχείου έξω από το χώμα για να χρησιμεύει σαν τοίχος, ώστε να μην μπαίνουν βρωμιές κ.λ.π.
Το γεμίζουμε νερό, βάζουμε και λίγες καθαρέ πετρούλες κατά προτίμηση βότσαλα μέσα με πλατιά επιφάνεια προς τα πάνω και το ένα κοντά στο άλλα , ώστε αν κάποιο περδικάκι πέσει μέσα να μπορεί να βγεί και να μην πενιχροί, επίσης γύρω γύρω βάζουμε πέτρες, κλαράκια, έτσι ώστε να το κάνουμε όσο πιο φυσικό γίνεται και τελειώσαμε.
Αυτό θα γεμίζει κάθε φορά με την βροχή και μέχρι να εξατμιστεί οι πέρδικες και όχι μόνο θα έχουν νερό, μέχρι την επόμενη βροχή η δική μας επίσκεψη για καθαρισμό.
Αν θέλουμε κατά καιρούς το επισκεπτόμαστε, το καθαρίζουμε και το γεμίζουμε φρέσκο νερό , ειδικά σε εποχές ξηρασίας.
Εγώ το έχω εφαρμόσει με επιτυχία και έχω δεί πολύ καλά αποτελέσματα.
....

ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ  30-4--2014    : Λίγος χρόνος μας αφιερωμένος στις πέρδικες θα μας επιστραφεί εκατονταπλάσιος από τις ίδιες ...

Κατά καιρούς επισκέπτομαι διάφορα βουνά και λόφους της Αττικής και όχι μόνο όπου έχω εντοπίσει πέρδικες.
Οι πέρδικες που έχω βρει νομίζω ότι οι περισσότερες είναι απομεινάρια παλιότερων προσπαθειών που έκαναν οι κυνηγητικοί σύλλογοι της περιοχής για εμπλουτισμό θηραμάτων, υπάρχουν βέβαια και παλαιότεροι μικροί άγριοι πληθυσμοί που πια έχουν αναμιχθεί με τις νεότερες απελευθεριμένες πέρδικες και έχουν σχηματίσει άγρια κοπάδια του είδους διάσπαρτα στα γύρω βουνά της Αττικής.
Είχαν τότε αμοληθεί αρκετά ζεύγη, τα περισσότερα από τα οποία δεν κατάφεραν να επιβιώσουν αφού η περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής έχει μεγάλους πληθυσμούς αλεπούς, αλλά και γενικά το οικοσύστημα είναι αρκετά υποβαθμισμένο αφού τον νερό είναι δυσεύρετο και τα άγρια ζώα υποφέρουν.
Τα πεδινά είναι γεμάτα καλλιέργειες με φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα , ώστε να παραγάγουν το μέγιστο σε είδη διατροφής για τα περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκων του λεκανοπεδίου , καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τους πληθυσμούς της άγριας πανίδας

Κάποια ζευγαράκια όμως κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να δώσουν απογόνους. Αυτές οι πέρδικες ζουν στις παρυφές των λόφων και των βουνών, και πολλές φορές μπορούμε να τις βρούμε κοντά σε μεμονωμένες εξοχικές κατοικίες. Την ημέρα βρίσκονται σε ξέφωτα και εγκαταλελειμμένα χωράφια (αφού τώρα πια τα χωράφια έχουν γίνει οικόπεδα) και αργά το απόγευμα ανεβαίνουν προς κάποια απότομη πλαγιά για να κουρνιάσουν την νύκτα στην ασφάλειά της.
Οι περισσότερες είναι τους είδους Alectoris chukar αλλά υπάρχουν και κάποιοι πολύ μικροί πληθυσμοί του είδους Alectoris graeca. Και μάλιστα σε κάποια μέρη των γύρω βουνών συνυπάρχουν και τα δύο είδη στους ίδιους βιότοπους .

Οι πέρδικες του λεκανοπεδίου εί8ναι ένα στολίδι για όλους εμάς αλλά και ένας κυνοφιλικός “χρυσός” για όλους , αφού μας δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουμε βόλτα προς μία απολαυστική συνάντηση μαζί τους , αλλά και να εκπαιδεύουμε τα σκυλιά όπου επιτρέπεται σε άγριο θήραμα . Ενα άγριο θήραμα δύσκολο και δύστροπο που φροντίζει με την άγρια συμπεριφορά του να κρατά εμάς τους ίδιους σε φόρμα , αλλα το σπουδαιότερο παραδίδει δωρεάν μαθήματα κυνηγεσίας στους τετράποδους συντρόφου μας ...
Στο κάτω - κάτω ας τις έχουμε εδώ για να εκπαιδεύουμε κανένα κουτάβι, και ας κυνηγάμε την πέρδικα στα βουνά εκτός της Αττικής.
Δεν νομίζω ότι κάποιος κυνηγός θα ήταν περήφανος αν τις θήρευε και δεν θα έκανε το πάν για να τις βοηθήση με κατάλληλα μέτρα ώστε να αυξήσει τον πληθυσμός τους και κατά επέκταση να διευκολύνουμε την μετακινησή τους και σε διπλανούς βιότοπους που δνε έχουν πληθυσμούς από πέρδικα.

Μία μεγάλη βοήθεια λοιπόν που εύκολα πολύ εύκολα μπορούμε να τους προσφέρουμε είναι , να διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας και να μεταφέρουμε νεράκι καθαρό στις όποιες ποτίστρες έχουμε αντιληφθεί στους διάφορους βιότοπους , τοποθετημένες από Κυνηγετικούς Συλλόγους η ιδιώτες και αφού βέβαια τις καθαρίσουμε να τις γεμίσουμε νερό .

Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα τις πέρδικες ειδικά τώρα που έχουν νεοσσούς και το νερό είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη τους ..

Ετσι λίγος χρόνος και λίγος κόπος μας που θα διατεθεί σ αυτά τα υπέροχα πουλιά , θα μας επιστραφεί από τα ίδια στο εκατονταπλάσιο, σε ευτυχισμένες στιγμές κοντά τους !!!

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕΤΟ ...

....

ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ  30-4--2014    : Προσοχή οι περισσότερες πέρδικες αυτήν την στιγμή είναι με νεοσσούς ... ...

Η θηλυκιά μόλις συμπληρώσει ικανό αριθμό αυγών, “εξαφανίζεται” κυριολεκτικά και μετά από την εκκόλαψη εμφανίζεται πολύ περήφανη με τους νεοσσούς της. Οι νεοσσοί από τις πρώτες ημέρες βοσκάνε κοντά πάντα με την μητέρα τους και σκαλίζουν το έδαφος μιμούμενοι και εκπαιδευόμενοι από αυτήν.
Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους τρέφονται κυρίως με ζωικής προέλευσης τροφή. Οι νεοσσοί είναι ικανοί να πετάξουν στην ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων.

Μόλις κρυώσουν, ή το βράδυ, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από το πτέρωμα της μητέρας τους. Είναι πολύ συνηθισμένο εάν έχουμε έναν Κότσο και μία κλωσσα να συμπεριφέρονται σαν αντρόγυνο, με τον αρσενικό να προσέχει την φωλιά όσο η θηλυκιά κλωσάει, και όταν βγούνε οι νεοσσοί να τα προσέχουν μαζί, “επιτιθέμενοι” σε όποιον απειλήσει τους νεοσσούς. κάνοντας τους τραυματισμένους και ανήμπορους να πετάξουν ώστε να τραβήξουν την προσοχή από τους νεοσσούς .
Οι γονείς συνοδεύουν πάντα τα μικρά τους και τα ειδοποιούν με χαρακτηριστική φωνή, τότε αυτά καλύπτονται μέσα στη βλάστηση και το θηλυκό κυρίως προσπαθεί να απομακρύνει τον κίνδυνο.

Η κλώσα θα εκπαιδεύσει τους νεοσσούς της στην ανεύρεση της τροφής και του νερού (χαμηλές ποτίστρες χρειάζονται) και θα τους παρέχει την ζεστασιά της όποτε την χρειάζονται. Από την μάνα κλώσα περνάει αποτελεσματικά η ανοσία της σε διάφορες αρρώστιες στους νεοσσούς.
Τις πρώτες μέρες που οι νεοσσοί εξερευνούν τον βιότοπο τους και ψάχνουν την τροφή τους πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της θηλυκιάς , είναι πολύ ευάλωτοι στους φυσικούς εχθρούς τους αλλα και στις καιρικές συνθήκες , όπως χαλάζι , απότομες χαμηλές θερμοκρασίες και συνεχής βροχή που δεν τα αφήνει να στεγνώσουν και λόγω υγρασίας και πτώσεως της θερμοκρασίας του σώματος τους χάνονται .

Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να διαταράσσουμε την συνοχή της οικογένειας αυτές τις πρώτες δύσκολες ημέρες , αλλιώς θα προκαλέσουμε απώλειες στην οικογένεια των περδίκων . ....

ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ  22-4--2014    : ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ & ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΚΚΟ... ... ...

Περιληπτικά οι ρυθμίσεις αναφέρουν τα εξής:

  - Όπλα χωρίς ΑΚΚΟ: Αν δηλωθούν αυτοβούλως δεν υφίστανται καμία ποινική ευθύνη και το κόστος είναι δεκαπλάσιο των τελών έκδοσης ΑΚΚΟ.
  - Ανανέωση ληγμένης ΑΚΚΟ : Δεν υφίστανται καμία ποινική ευθύνη για τα 2 πρώτα χρόνια μετά την λήξη της ΑΚΚΟ και το κόστος είναι πενταπλάσιο των τελών έκδοσης ΑΚΚΟ.

Διαβάστε αναλυτικότερα τι αναφέρουν οι τροποποιήσεις :
Άρθρο 59
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993

1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 2168/1993 (Α” 147), όπως προστέθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 3944/2011 (Α” 67), αντικαθίσταται με εδάφια ως εξής:
«Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος υποχρεούται να καταβάλει, για την έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, το δεκαπλάσιο των τελών που προβλέπονται κάθε φορά. Ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν εντός διετίας από τη λήξη της ισχύος της άδειας κατοχής υποβάλει στις αρμόδιες αστυνο­μικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας και καταβάλει το πενταπλάσιο των προβλεπόμενων τελών για την ανανέωσή της. Μετά την πάροδο της ως άνω διετούς προθεσμίας, ο κάτοχος του κυνηγετικού όπλου δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν με δική του θέληση και πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου από την αρχή υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας και καταβάλλει το πενταπλάσιο των προβλε­πόμενων τελών.» ....

ΠΗΓΗ : knf.gr  22-4--2014    : Η ΠΕΡΔΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ... ... ...

Θα ήμουν εφτά ή οχτώ χρονών κι ήταν Μεγάλη Σαρακοστή, τότε που ο θείος μου ο Μιχάλης, ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, μου έφερε από τα χωράφια που γύριζε, σαν αγρότης που ήταν, ένα μικρό αυγουλάκι. Ήταν, όπως μου είπε, ένα αυγό, που πήρε από τη φωλιά της πέρδικας και μου υποσχέθηκε πως κάθε μέρα θα μου φέρνει κι από ένα. Η έκπληξη και η χαρά μου ήταν ανείπωτες και μέχρι σήμερα, που πέρασαν από τότε σχεδόν εφτά δεκαετίες, κάθε φορά που βλέπω κόκκινα αυγά, η εικόνα των μικρών πασχαλινών αυγών της πέρδικας, που έβαψε η μάνα μου, επανέρχεται στη μνήμη μου, μαζί με τα μπερδεμένα συναισθήματα, που χρειάστηκαν μια ζωή για να τα ξεκαθαρίσω, για να καταλάβω τη σκληρότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η οποία κατά κανόνα, με την πάροδο του χρόνου, στρέφεται εναντίον του.
Βρήκε ο θείος μου, μέσα στις καλλιέργειές του, τη φωλιά της πέρδικας και με το μυαλό και την πρακτική της εποχής του, εφάρμοσε την τεχνική, που του έμαθαν οι πρόγονοί του, για να ξεκωλιάσει την πέρδικα. Τη δική του γνώση, θέλησε να μεταδώσει και σ' εμένα και με ρώτησε αινιγματικά:

  - Συ, που έμαθες στο σχολειό πολλά γράμματα, μέχρι τα πόσα ξέρεις να μετράς; - Ουουου! Μέχρι εκεί που δεν τελειώνουν οι αριθμοί.
  - Όμως, δε ξέρεις μέχρι τα πόσα μετράει η πέρδικα;

Δεν ήξερα βέβαια, ούτε φανταζόμουν πως ένα πουλί μπορούσε να μετράει, αλλά έμαθα πώς γίνεται αυτό με την πέρδικα. Κι ο θείος μου συνέχισε το μάθημα:

  - Η πέρδικα γεννά κάθε μέρα ένα αυγό και μετρά μέχρι που να τα κάνει δώδεκα, για να καθίσει να τα πλακώσει. Ο άνθρωπος, που ξέρει αυτή της την ικανότητα, πηγαίνει κάθε μέρα στη φωλιά και με ένα κουτάλι ή ένα ξυλάκι, για να μην αφήσει τη μυρουδιά του και πονηρέψει το πουλί, της παίρνει ένα αυγό. Η πέρδικα γεννά συνέχεια μέχρι που να κάνει τα αυγά δώδεκα. Στο τέλος ξεκωλιάζεται κι απ' την αδυναμία της δε μπορεί ούτε να πετάξει, ούτε να τρέξει και ο ασυνείδητος, ο ανάλγητος, ο απάνθρωπος άνθρωπος, την πιάνει στη φωλιά της.

Δίχως νά'ναι ακόμα Πάσχα, δίχως να δω κόκκινα αυγά, τί ήταν αυτό που έφερε στη μνήμη μου αυτό το παιδικό μου βίωμα; Η ψυχολογία λέει πως είναι περίπλοκη υπόθεση η ανάκληση της μνήμης αιώνων και συναισθημάτων.
Δρόμοι πολλοί και μονοπάτια δύσβατα, διατρέχουν οι αναμνήσεις, για να γυρίσουν πίσω στο συνειδητό, απ' εκεί που βρίσκονται αρχειοθετημένες. Η εικόνα της αδύναμης, ξεκωλιασμένης πέρδικας, την οποία έφερε θριαμβευτικά ο θείος μου, παραλληλίστηκε με μια άλλη εικόνα των ημερών μας. Κάτι μνημόνια, κάτι μέτρα, κάτι χαράτσια, κάτι κουρέματα, δε ξέρω πώς τα μπέρδεψα και τα είδα σαν αυγά, που τα παίρνουν απ' τη φωλιά μιας πέρδικας με το κουτάλι, σε καθημερινή βάση, μέχρι να ξεκωλιαστεί το πουλί και να μείνει αδύναμο και αβοήθητο στη φωλιά του. Παρά τα χρόνια μου, δε μπορώ να καταλάβω, γιατί υποσυνείδητα κάποιους τύπους, που βλέπω στην τηλεόραση, τους ταυτίζω με τον μακαρίτη το θείο μου και τους βλέπω σαν σε όραμα να κρατούν κι αυτοί θριαμβευτικά, αλαζονικά και ανάλγητα, στα χέρια τους μια άχρηστη ξεκωλιασμένη πέρδικα.
Τί την έκανε ο θείος μου την πέρδικα; Τίποτα, ήταν άχρηστη, ήταν τόσο αδύνατη, που ψόφησε στα χέρια του. Ικανοποίησε όμως τα πιο ζωώδη ένστικτά του και νόμιζε, με άφατη απερισκεψία, πως θα χάριζε χαρά σ' εμένα. Εγώ όμως, όταν είδα το θάνατο του πουλιού και συνειδητοποίησα το άσκοπο αυτής της θυσίας, άρχισα να σκέπτομαι. Ο θείος μου, άθελά του, μου έδωσε ένα μάθημα απ' την ανάποδη, ένα μάθημα ζωής.
Γεννάει η χώρα μας και μετρά καθημερινά τα αυγά της, να τα κάνει δώδεκα, να τα πλακώσει, να βγάλει πουλιά, να κάνει κι αυτή προκοπή. Αλίμονο! Κάποιοι ανόητοι της τα παίρνουν, για να τη ξεκωλιάσουν και να την πιάσουν σαν την πέρδικα στη φωλιά της. Τί θα την κάνουν τότε, δε ρωτούν. Τα ακατανόμαστα, πρωτόγονα, ζωώδη ένστικτά τους λένε πως πρέπει να γεννά και να της παίρνουν κάθε μέρα ένα αυγό! Άλλες σκέψεις δε γεννά ο παραγεμισμένος με χρηματιστικές και χρηματιστηριακές, νευρωνικές συνδέσεις, εγκέφαλός τους.
Η πέρδικα που λέγεται Ελλάδα, λένε πως έφταιξε και πρέπει να πληρώσει. Ας πούμε ότι είναι έτσι. Η αιτίαση όμως αυτή μοιάζει σα δικαιολογία, για να καθησυχάσει συνειδήσεις ή πρόσχημα για να καλύψει ανομολόγητες επιδιώξεις. Μακροχρόνια τέτοιες πρακτικές αποβαίνουν σε βάρος αυτών που τις μηχανεύονται και τις θέτουν σε εφαρμογή. Ποιό είναι το κέρδος, που έχουν οι αγρότες, οι κυνηγοί, οι άνθρωποι της υπαίθρου της χώρας μας, τώρα που δεν υπάρχουν πια πέρδικες, που να γεννούν και να μετρούν τ' αυγά τους;
Τάσος Μακρής/Συνταξιούχος Λυκειάρχης....

ΠΗΓΗ : oimos-athina.blogspot.gr  22-4--2014    : Συνέχιση εκπαιδευτικών μέσα σε πλήρη αναπαραγωγική περίοδο !!! ...

Κάποιοι προφανώς χωρίς ιδιαίτερη σκέψη , συνεχίζουν τα εκπαιδευτικά τους στις πέρδικες , είτε είναι νησιώτισσες , είτε ορεινές και ενώ οι πέρδικες έχουν όλες φωλιές με αυγά και κάποιες έχουν ήδη νεοσσούς ολίγων ημερών ...
Συνεχίζουν λοιπόν αυτοί οι τύποι τα εκπαιδευτικά , ελαφρά την καρδία και μάλιστα βάζουν δημόσια φωτογραφίες και βίντεο , για να επαληθεύσουν την κυνηγοσύνη του σκύλου τους , που βέβαια δεν φταίει σε τίποτα αφού έχει τέτοιο αφεντικό ...
Μάλιστα κάποιοι για τις ορεινές , θεωρούν δικαιολογία το ότι λόγω του ψυχρού καιρού που επικρατεί στην Βόρεια και κεντρική Ελλάδα ειδικά στα ορεινά , ότι δεν έχουν πάει οι πέρδικες ακόμη για φωλιά !!!
Ελα όμως που επιβεβαιωμένες πληροφορίες από σοβαρούς ανθρώπους - κυνηγούς λένε ότι στην Ιταλία , στις Άλπεις ναι στις Άλπεις , οι πέρδικες έχουν ήδη φωλιές και κάποιες ήδη μικρά ...
Τα συμπεράσματα δικά σας ...για την συμπεριφορά κάποιων και για την καταστροφή που προκαλούν ηθελημένα πια στους πληθυσμούς των περδίκων που έχουν την ατυχία να ζουν κοντά τους ... ....

ΠΗΓΗ : Κυνήγι στηνν Ελλάδα και όχι μόνο  22-4--2014    : Ναι στους ζωντανους κραχτες λεει το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο !!! ...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει την απαγόρευση ζώντων πτηνών ως κραχτών 17 Απριλίου 2014Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου απέδειξε ότι η τροπολογία που αποσκοπεί στην απαγόρευση της χρήσης των ζωντανών πτηνών ως κραχτών για κυνηγετικούς σκοπούς είναι αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη και οφείλεται περισσότερο σε αντι-κυνηγετικά συναισθήματα παρά σε ανησυχία για το συμφέρον της υγείας των ζώων .
Στις 15 Απριλίου, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( ευρωβουλευτές ), καταψήφισαν την πρόταση για την απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τη σύλληψη και την αιχμαλωσία όλων των άγριων πτηνών που χρησιμοποιούνται ως ζωντανά δολώματα για κυνήγι , όπως κίσσες , κοράκια , φάσσες , πάπιες και τσίχλες .
Η πρόταση κατατέθηκε από το Γάλλο Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Jose' Bove' ως τροπολογία στο νέο κανονισμό για την υγεία των ζώων στην ΕΕ, η δε προτεινόμενη απαγόρευση παρουσιάστηκε με την αιτιολογία ότι τα ζωντανά δολώματα μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες με τέτοιον τρόπο που είναι αδύνατο να παρακολουθηθεί .
Αυτό ώθησε τη FACE (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση) και τα μέλη της να αντιδράσουν επικοινωνώντας και ενημερώνοντας τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι μια τέτοια αξίωση δεν βρίσκει έδαφος στην επιστήμη και προτρέποντάς τους να απορρίψουν την προτεινόμενη απαγόρευση .
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, η χρήση των εν λόγω πτηνών-δολωμάτων θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της υγείας των άγριων πτηνών (π.χ. όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης των πτηνών ) , οπότε θα μπορούσε ακόμη και να προωθηθεί η χρήση τους .
Ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτή την τροπολογία σαφώς οδηγείται ιδεολογικά από αισθήματα αντι - κυνηγών .
Επιπλέον , η χρήση ζωντανών πτηνών-δολωμάτων επιτρέπεται και ρυθμίζεται από την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009 , περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών .
Η χρήση ζωντανών πτηνών-δολωμάτων είναι μια παραδοσιακή και νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα διαδεδομένη , ιδίως στις μεσογειακές χώρες , όπως η Γαλλία , η Ιταλία , η Ισπανία και η Ελλάδα . Ως εκ τούτου, η FACE είναι ευχαριστημένη και ικανοποιημένη που είδε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απέρριψε την τροπολογία - 468 ψήφισαν κατά , 164 υπέρ και 15 απείχαν . Πλησιάζοντας τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου , αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει το κυνήγι .

Απόσπασμα : « Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου αποδέχτηκε ότι η τροπολογία αυτή είναι αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη », δήλωσε ο Filippo Segato , Γενικός Γραμματέας της FACE . " Είναι παράλογο να υποστηρίζει κανείς ότι τα ζωντανά πουλιά κράχτες αποτελούν απειλή για την υγεία των ζώων . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ακόμη αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτών των πτηνών σε έρευνες που σχετίζονται με κρούσματα της γρίπης των πτηνών ( 1 ) .
Η χρήση ζωντανών πτηνών-κραχτών σήμερα ρυθμίζεται αυστηρά στο πλαίσιο της ΕΕ , των εθνικών και περιφερειακών νόμων .
Πρόκειται για μια αρχαία παράδοση που συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση , ιδιαίτερα αποτιμώνται στην περιοχή της Μεσογείου , και διεξάγεται με βιώσιμο τρόπο , ανάλογο της καλής διαβίωσης των πτηνών αυτών » . ( 1 ) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Αυγούστου 2006 για την τροποποίηση της απόφασης 2005/734/ΕΚ όσον αφορά σε ορισμένα συμπληρωματικά μέτρα για τη μετρίαση του κινδύνου κατά της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών ( κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C( 2006 ) 3702 ) ....

ΠΗΓΗ : Face.comΑπό σήμερα η στήλη Μονόβολος αλλάζει , από εδώ και πέρα θα περιέχει μικρές αλλα περιεκτικές , απόψεις και ειδήσεις που θa αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την κυνηγητική οικογένεια .

  15-4--2014    : Αττικό Πάρκο: επιμορφωτική και ψυχαγωγική η γνωριμία με τα δελφίνια – Αγωγές κατά φιλόζωων !!! ...

Ανακοίνωση κατά της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) εξέδωσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κατηγορώντας την οργάνωση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, επιθέσεις κατά πάντων και απουσία από τις πραγματικές δράσεις για την προστασία των ζώων.
Μάλιστα το Αττικό Πάρκο επισημαίνει ότι είναι μέλος διεθνών ενώσεων όπως η ΕΑΖΑ (European Association of Zoos and Aquaria) και η ΕΑΑΜ (European Association of Aquatic Mammals) και θεωρεί ότι αποτελεί έναν "από τους σημαντικότερους φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης αναφορικά με την άγρια ζωή" στην Ελλάδα.
Το Αττικό Πάρκο χαρακτηρίζει "επιμορφωτική και ψυχαγωγική" την εμπειρία της "γνωριμίας με μερικά από τα πιο όμορφα και σπάνια είδη που κατοικούν στον πλανήτη", καταγγέλλει "τραμπουκισμούς" και ανακοινώνει ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της ΠΦΠΟ και όλους όσοι το δυσφημούν.
Τα έσοδα από τις αγωγές όπως αναφέρει το Αττικό Πάρκο "θα διατεθούν σε οργανισμούς και φορείς με πραγματική δράση στο πεδίο για την προστασία της ελληνικής πανίδας".
Αναλυτικότερα, το Αττικό Πάρκο αναφέρει:
"Αιδώς Αργείοι! Η ΠΦΠΟ αυτή την φορά κατάφερε να ξεπεράσει κάθε όριο. Κάθε όριο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, κάθε όριο παρερμηνείας της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάθε όριο απόκρυψης της κατ`εξακολούθηση δικαίωσης του Aττικού Ζωολογικού Πάρκου στην ελληνική δικαιοσύνη, με αποκορύφωμα την αθώωση του για την καταγγελόμενη εις βάρος του παράβαση του άρθρου 12 του Ν4039/2012.
Το μένος τους ενάντια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο τους έχει μπερδέψει μάλιστα τόσο, ώστε να ζητούν την μεταφορά των δελφινιών και των υπόλοιπων άγριων ζώων σε άλλα ζωολογικά πάρκα της ΕΑΖΑ (European Association of Zoos and Aquaria), αποκρύπτοντας το γεγονός ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μέλος όχι μόνο της ΕΑΖΑ, αλλά και της ΕΑΑΜ (European Association of Aquatic Mammals)! Η στάση της δε, μέσω της εξώδικης επιστολής, καταδεικνύει τον ωμό εκβιασμό και τις απειλές εις βάρος δημοσίων λειτουργών.
Η πρόσφατη επιστολή της ΠΦΠΟ στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της τακτικής της εν λόγω οργάνωσης, που αναλώνεται κατά κύριο λόγο στην σύνταξη δελτίων τύπου και ανακοινώσεων που κρίνουν τους πάντες και τα πάντα συνεπικουρούμενοι από επαναστάτες του πληκτρολογίου, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζουν θεαματικά από πραγματικές δράσεις για την προστασία των ζώων.
Φαίνεται ότι δεν μπορούν να ανεχτούν το γεγονός ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, είτε τους αρέσει είτε όχι, αποτελεί αυτή την στιγμή έναν από τους σημαντικότερους φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης αναφορικά με την άγρια ζωή στην χώρα.
Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εδώ και χρόνια προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας, μέσα από την επιμορφωτική και συνάμα ψυχαγωγική εμπειρία της γνωριμίας με μερικά από τα πιο όμορφα και σπάνια είδη που κατοικούν στον πλανήτη. Με πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες από ιδρύσεως του και με περισσότερους από 300.000 επισκέπτες, εκ των οποίων 75.000 μαθητές, ετησίως αποτελεί πλέον τοπόσημο για την Αττική και αυτό τους ενοχλεί.
Τους ενοχλεί επίσης ότι πάνω από το 95% των καθ` ύλην αρμόδιων εκπαιδευτικών που επισκέπτονται με τα σχολεία το Πάρκο, μας εξάρουν για το έργο μας και αναγνωρίζουν τον θετικό αντίκτυπό μας στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και αυριανών υπεύθυνων πολιτών.
Επειδή μάλλον κάποιοι έχουν εκλάβει την στάση μας απέναντι τους τα τελευταία χρόνια ως αδυναμία οφείλουμε να τους ενημερώσουμε ότι ο τραμπουκισμός τους έχει τα όρια του και δεν είναι πλέον ανεκτός. Για το λόγο αυτό προχωρούμε άμεσα σε αγωγή εναντίον όλων όσοι εν γνώσει τους κατασυκοφαντούν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και μας δυσφημούν.
Οι αποζημίωσεις που αξιώνουμε από αυτούς και θα κερδίσουμε στην ελληνική δικαιοσύνη θα διατεθούν σε οργανισμούς και φορείς με πραγματική δράση στο πεδίο για την προστασία της ελληνικής πανίδας. Θα είναι έτσι η πρώτη ίσως φορά που οι εν λόγω κυρίες και κύριοι, έστω και με αυτό τον τρόπο, θα συμβάλλουν στην χρηματοδότηση δράσεων για το καλό του τόπου μας".. ....

ΠΗΓΗ : econews.gr  15-4--2014    : “Παράνομο και αυθαίρετο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κακοποιεί τα δελφίνια” λέει η ΠΦΠΟ !!! ...

Εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) σχετικά με τη λειτουργία του Αττικού Πάρκου.
Η ΠΦΠΟ επισημαίνει ότι το Αττικό Πάρκο λειτουργεί παρανόμως καθώς δεν έχει νόμιμη άδεια, ότι στην περιοχή έχουν συντελεστεί πλήθος πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες και κυρίως ότι διενεργείται κακοποίηση των δελφινιών που λαμβάνουν μέρος στις -επίσης παράνομες- παραστάσεις.
Η ΠΦΠΟ καλεί τον Γιάννη Σγουρό να μην ανανεώσει την άδεια της επιχείρησης, να σφραγίσει το Αττικό Πάρκο, να εξασφαλίσει την ευζωία των δελφινιών και να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των υπευθύνων για την κακοποίηση των δελφινιών.
Ειδάλλως προειδοποιεί ότι θα στραφεί εναντίον του ιδίου.
Όπως αναφέρει η ΠΦΠΟ στον Γιάννη Σγουρό:
“Επιτρέψτε μας να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για την μέχρι τώρα αδιαφορία και υποτονικότητα των υπηρεσιών σας, για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά στην λειτουργία του Αττικού Πάρκου , και που απασχολεί χιλιάδες εκατοντάδες πολίτες της φιλοζωικής κοινότητας της χώρας μας.
Όπως πρέπει να γνωρίζετε το Αττικό Πάρκο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο παράνομα , αφού εκκρεμεί η ανανέωση της άδειας λειτουργίας του.
Επιθυμούμε επίσης να σας ενημερώσουμε, ότι πέραν του θέματος της έλλειψης άδειας η ίδια η λειτουργία του Αττικού Πάρκου αυτή καθεαυτή προσκρούει στην νομοθεσία μας , και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 του νόμου 4235/14 αλλά και του προηγούμενου και εν ισχύ ακόμη 4039/12, το οποίο ρητά , σαφέστατα και κατηγορηματικά αναφέρει τα παρακάτω:
«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο.»
Ως εκ τούτου οι δήθεν εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις με δελφίνια επί εισιτηρίω ρητά απαγορεύονται από την νομοθεσία μας το δε ελληνικό φιλοζωικό κίνημα με συμπαραστάτη του και το ευρωπαϊκό αγωνίστηκε, ώστε να μην επιτραπεί η χρήση ζώων για παραστάσεις, όπως επί χρόνια και εντελώς παράνομα γίνεται στο Αττικό Πάρκο.
Επιπλέον αυτών σας καθιστούμε γνωστές τις παρακάτω παραμέτρους:
Το 1999 το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, λαμβάνει οικοδομική άδεια , την υπ αριθμ. 39/1999 για ανέγερση “Γεωργοπτηνοτροφικής εγκατάστασης – Αποθήκες” και έκτοτε αυτή η άδεια δεν έχει αναθεωρηθεί ποτέ.
Στις 19/03/2008 η Περιφέρεια Αττικής – Διεύθυνση Δασών, εγκρίνει την άδεια Λειτουργίας Ζωολογικού Κήπου για 5 έτη.
Τον Μάρτιο του 2010 Εισάγονται στην χώρα τα τέσσερα πρώτα δελφίνια κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης CITES, με πιστοποιητικά που έχουν λήξει.
Τον Οκτώβριο του 2010 εισάγονται στην χώρα ακόμα 7 δελφίνια με την ανωτέρω διαδικασία.
Όλα τα δελφίνια, κατάσχονται από την αρμόδια αρχή CITES τον 11/2010 και τον 12/2010 και τα έγγραφα κατάσχεσης διαβιβάζονται στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Ως εκ τούτου υπάρχει σαφέστατη παράβαση τόσο του ΦΕΚ 69Α/3-3-2004 όσο και του 1999/22/ΕΚ σε ότι αφορά την νόμιμη απόκτηση ζώων από ζωολογικούς κήπους αφού διαπιστώθηκαν οι ανωτέρω παραβάσεις από τις αρμόδιες αρχές. Παρόλα αυτά, οι περιφέρεια ουδέποτε ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του εν λόγω ζωολογικού κήπου ως όφειλε σύμφωνα με τους ανωτέρω νόμους.
Από το 2010 έως σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού πάρκου, έχουν καταγραφεί τεράστιες πολεοδομικές παραβάσεις οι οποίες είναι:

  α) Αυθαίρετες εγκαταστάσεις πισίνας (για το δελφινάριο) και βοηθητικές εγκαταστάσεις αυτής.
  β) Σφράγιση καταστήματος “αναψυκτηρίου – κυλικείου” με απόφαση Δημάρχου, αφού αυτό δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.

Μόνο για την α) παράβαση επιβλήθηκαν το 2010 στο Α.Ζ.Π. πρόστιμα ύψους 1.055.118 (ανέγερση) και διατήρησης 527.559 κατ έτος.
Ταυτόχρονα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρωπίας, λαμβάνει απόφαση άρσης της ενεργητικής πυροπροστασίας του Α.Ζ.Π. αφού λόγω αυθαιρεσιών το θεωρεί κατά τεκμήριο επικίνδυνο.
Για τις ανωτέρω παραβάσεις τον λόγο έχει λάβει η Ελληνική Δικαιοσύνη που πρωτόδικα καταδίκασε την εταιρεία και εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης.
Στο άρθρο 6 παρ. β) του ΦΕΚ 69Α/3-3-2004, ορίζεται ότι για να είναι δυνατή η έκδοση άδειας λειτουργίας ο αιτών, θα πρέπει να έχει όλες προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία άδειες (που δεν τις έχει εφόσον έχει γίνει βεβαίωση αυθαιρέτου και άρση της ενεργητικής πυροπροστασίας) ενώ ταυτόχρονα στο άρθρο 6 παρ. δ), ότι θα πρέπει να μην έχει ασκηθεί εναντίων του καμία ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου «περί ίδρυσης και λειτουργίας ζωολογικών κήπων». (ποινική δίωξη για τα αυθαίρετα, κατάσχεση των δελφινιών, ποινική δίωξη για παραστάσεις κατά παράβαση του άρθρου 12 και 13 του Ν.4039/2012)
Η άδεια λειτουργίας του Α.Ζ.Π. έληξε τον Μάρτιο του 2013 , ως προαναφέραμε και έκτοτε η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια.

Κύριε Περιφερειάρχα,

  Για τους λόγους αυτούς ζητάμε :
  α. Να μην ανανεωθεί η άδεια , για την οποία έχει ήδη υποβάλλει αίτημα ο Γάλλος επιχειρηματίας του Αττικού Πάρκου ,αφού υπάρχουν τόσες διαπιστωμένες παραβάσεις του ανωτέρω νόμου και όχι να ανανεωθεί υπό προϋποθέσεις, όπως προτείνουν οι υπηρεσίες σας ( ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ,Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με την επιστολή ,Αρ. Πρωτ.: 236673/13 )
  β. Να προβείτε στην σφράγιση της επιχείρησης σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες αρχές .
  γ. Να έλθετε πρωτίστως σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές (Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES), για να εξασφαλιστεί η ευζωία των ήδη υπαρχόντων δελφινιών αλλά και των υπολοίπων αγρίων ζώων , ώστε να μεταφερθούν σε άλλους ζωολογικούς κήπους μέλη της ΕΑΖΑ και
  δ.Να προβείτε στις νόμιμες ενέργειες για την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για παθητική κακοποίηση των δελφινιών αλλά και των άλλων άγριων ζώων που διαβιούν μέσα στο Αττικό Πάρκο ως έχετε νόμιμη και ηθική υποχρέωση σαν αρχή να πράξετε.
Σε εναντία περίπτωση θα προσφύγουμε εναντίον σας με κάθε νόμιμο ένδικο αλλά και εξώδικο μέσον”. ....

ΠΗΓΗ : econews.gr  15-4--2014    : Σοκαριστικό Αρκούδα επιτίθεται σε άντρα. !!! ...

TO VIDEO EΔΩ

Ακατάλληλο για ανηλίκους
Αν δεν αντέχετε μην δείτε το βίντεο είναι πολύ σκληρό . Ο άντρας τελικά έζησε,από ότι λέει ο σπίκερ στο τέλος.
Η αρκούδα φαίνεται να είναι σε ζωολογικό κήπο, μάλλον έχει εκνευριστεί με την συμπεριφορά των ανθρώπων γιατί δαγκώνει και δέρνει ταυτόχρονα με μίσος τον άτυχο άνδρα για να τον «τιμωρήσει ; » και όχι για να τον φάει .
Ο κόσμος από μακριά φανερά σοκαρισμένος πετάει διάφορα αντικείμενα και νερό στην αρκούδα , ο άτυχος άντρας τους φωνάζει και εκλιπαρεί βοήθεια και λέει στην αρκούδα να σταματήσει στοπ στοπ . ....

ΠΗΓΗ : .youtube.com  15-4--2014    : Επίθεση αρκούδας σε πρόβατο παρουσία του τσοπάνη !!! ...

TO VIDEO EΔΩ

Η καφέ αρκούδα ή φαιά αρκούδα ή κοινή αρκούδα (Άρκτος η άρκτος-Ursus arctos) είναι παμφάγο θηλαστικό ζώο και το είδος αρκούδας (ίσως το γνωστότερο) με την μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση, που μπορεί να φτάσει σε μάζα από 170 μέχρι 300 κιλά.
Υποείδος της είναι η Αρκούδα γκρίζλι, διάσημη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα, η καφέ αρκούδα υπάρχει κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος.
Γενικότερα, απαντάται στην Ασία, την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και τα όρη της βόρειας Αφρικής. Έχει μεγάλο κεφάλι, μικρά αυτιά, πατούσες με γερά νύχια και κοντή ουρά.
Είναι μοναχικό ζώο. Ο ζωτικός χώρος των αρσενικών προστατεύεται από οποιονδήποτε αντίπαλο και φτάνει τα 1.000 τετρ. χλμ. Τρέφεται με φυτά, ψάρια, μέλι, πτηνά και τρωκτικά.
Έχει οξεία όσφρηση και ασθενή όραση. Τα μικρά γεννιούνται τον χειμώνα, ζυγίζουν μερικές εκατοντάδες γραμμάρια και μένουν με την μητέρα τους πάνω από δύο χρόνια. Η αρκούδα είναι ζώο παμφάγο με προτίμηση στις τροφές φυτικής προέλευσης και έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες τροφής.
Τρέφεται με όλων των ειδών τους διαθέσιμους καρπούς του δάσους: Βατόμουρα, άγρια κορόμηλα, κεράσια, μήλα, αχλάδια, σμέουρα, καρπούς σορβιάς, αγριοφράουλες, βελανίδια, καρπούς οξιάς αλλά και βολβούς, ρίζες και χόρτα.
Συμπληρώνει το διαιτολόγιο της με μέλι, μικρά και μεγάλα θηλαστικά, έντομα, μυρμήγκια, βατράχια, σαλιγκάρια, ψάρια και χελώνες.
Μια πιο αναλυτική προσέγγιση της σύστασης του διαιτολογίου της, δείχνει τη σαφή επικράτηση των τροφών φυτικής προέλευσης (84%) έναντι των τροφών ζωικής προέλευσης (16%). ....

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ  29-3--2014    : Η κλιματική αλλαγή «σπρώχνει» την ελονοσία στα βουνά ...

Συνεχής αύξηση θερμοκρασίας παγκοσμίως επιτρέπει στην ελονοσία να εξαπλωθεί σε βόρειες και ορεινές περιοχές, έδειξε μια πρόσφατη έρευνα.
Τα υψίπεδα και τα βουνά που σήμερα είναι προστατευμένα από την ελονοσία, με το πέρασμα του χρόνου θα γίνουν ευάλωτα στη νόσο, καθώς το παράσιτο θα μπορέσει να «σκαρφαλώσει» στα μεγαλύτερα υψόμετρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Η εξέλιξη αυτή εξηγεί την παράλληλη τάση της ελονοσίας να κινείται σταδιακά από τον θερμότερο νότο προς τον πιο κρύο βορρά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας, Μερσέντες Πασκουάλ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν -που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό Science- μελέτησαν τις διαχρονικές εξάρσεις της ελονοσίας στα υψίπεδα της Αιθιοπίας και της Κολομβίας.
Αρχικά, οι επιστήμονες απομόνωσαν άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εξάπλωση της ελονοσίας, όπως προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών – φορέων, αντίσταση του πληθυσμού στα φάρμακα, διακυμάνσεις των βροχοπτώσεων και βρήκαν ότι αναμφίβολα τα περιστατικά της νόσου εμφανίζονται σε πιο μεγάλα υψόμετρα, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Όμως, όταν το θερμόμετρο σημειώνει πτώση για κάποια χρόνια, η ελονοσία δείχνει να υποχωρεί σε μικρότερα υψόμετρα.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό δείχνει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι αυτή που ευθύνεται για την εξάπλωση της νόσου στις ορεινές περιοχές. Επειδή σε αυτά τα μέρη, οι κάτοικοι δεν έχουν την προστατευτική ανοσία, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις και αυξημένη θνησιμότητα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το παράσιτο της ελονοσίας (Plasmodium), που μεταφέρεται από τα κουνούπια, μολύνει πάνω από 210 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, με τους περισσότερους θανάτους να συμβαίνουν μεταξύ των παιδιών που ζουν στην Αφρική.
Οι συνθήκες υπερθέρμανσης του πλανήτη διευκολύνουν τη μετακίνηση των κουνουπιών, φορέων του παρασίτου της νόσου. Αντίθετα, όταν κάνει κρύο, τόσο τα κουνούπια, όσο και τα παράσιτα, δυσκολεύονται να πολλαπλασιασθούν και να επεκταθούν. ....

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ  29-3--2014    : Τι σημαίνει η λήξη παροχής υποστήριξης των Windows XP μετά τις 8 Απριλίου 2014,...

Η Microsoft παρέχει υποστήριξη για τα Windows XP τα τελευταία 12 χρόνια. Έφτασε όμως η ώρα να επενδύσουμε, τόσο εμείς όσο και οι συνεργάτες μας στον τομέα υλικού και λογισμικού, τους πόρους μας στην υποστήριξη πιο πρόσφατων τεχνολογιών ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προσφέρουμε νέες εξαιρετικές εμπειρίες.
Επομένως, μετά τις 8 Απριλίου 2014, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες η τεχνική υποστήριξη για τα Windows XP και οι αυτόματες ενημερώσεις που βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή σας. Την ίδια ημερομηνία, η Microsoft θα σταματήσει να παρέχει το Microsoft Security Essentials για λήψη στα Windows XP. (Αν έχετε ήδη εγκαταστήσει το Microsoft Security Essentials, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις για υπογραφές προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας θα προστατεύεται, αφού η Microsoft δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας για να συμβάλλει στην προστασία του υπολογιστή σας.)
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP μετά τη λήξη της υποστήριξης, ο υπολογιστής σας θα εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά ίσως γίνει πιο ευάλωτος σε κινδύνους ασφάλειας και ιούς. Επίσης, καθώς περισσότεροι κατασκευαστές υλικού και λογισμικού συνεχίζουν να βελτιστοποιούν τα προϊόντα τους για τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows, μπορείτε να περιμένετε ότι θα συναντήσετε μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών και συσκευών οι οποίες δεν θα λειτουργούν με τα Windows XP. ....

ΠΗΓΗ : windows.microsoft.com  29-3--2014    : Ζώντας στα ψηλά υψίπεδα ...

Η νέα έρευνα, για πρώτη φορά, έδειξε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει παραπάνω κιλά απλώς και μόνο με το να ζει σε μεγάλο υψόμετρο, χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρόσθετη φυσική άσκηση.
Η διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο μειώνει την όρεξη, επιταχύνει τον μεταβολισμό του οργανισμού και έτσι ο άνθρωπος χάνει κιλά, σύμφωνα με νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο βουνίσιος αέρας περιέχει λιγότερο οξυγόνο σε σχέση με τον αέρα σε χαμηλό υψόμετρο, με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται πιο δύσκολα, η καρδιά να εξαναγκάζεται να χτυπά πιο γρήγορα και το σώμα να καίει περισσότερη ενέργεια, κάτι που οδηγεί στην απώλεια βάρους.
Η έρευνα, υπό τον γαστρεντερολόγο Φλόριαν Λιπλ του νοσοκομείου του πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Obesity», σύμφωνα με το «Science», μελέτησε 20 παχύσαρκα άτομα, που πέρασαν μια εβδομάδα σε ένα σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, περίπου 300 μέτρα κάτω από την κορυφή του ψηλότερου γερμανικού βουνού Τσουγκσπίτσε, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Όπως διαπιστώθηκε, η όρεξή τους μειώθηκε και έχασαν περισσότερο βάρος απΆ ό,τι θα έχαναν αν είχαν μείνει στο σπίτι τους.
Το μικρό δείγμα και η έλλειψη μιας δεύτερης ομάδας «ελέγχου» για σύγκριση σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Κι άλλες όμως, μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η άσκηση των αθλητών σε μεγάλα υψόμετρα οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Η νέα έρευνα, για πρώτη φορά, έδειξε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει παραπάνω κιλά απλώς και μόνο με το να ζει σε μεγάλο υψόμετρο, χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρόσθετη φυσική άσκηση. Οι 20 παχύσαρκοι εθελοντές έφτασαν στο βουνό χωρίς να κουραστούν, χάρη στον οδοντωτό σιδηρόδρομο, και εκεί δεν είχαν καθόλου κουραστικό πρόγραμμα (πεζοπορίες κ.λπ.). Αντίθετα, έκαναν την ίδια, πάνω-κάτω, καθιστική ζωή που έκαναν και στο σπίτι τους.
Απλώς ζούσαν σε μεγάλο υψόμετρο και βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση (λήψη αίματος, έλεγχος ορμονών που συνδέονται με την όρεξη, όπως η λεπτίνη, μέτρηση βάρους κ.α.). Το σημαντικότερο (γι' αυτούς): έτρωγαν όσο ήθελαν!
Μετά από μια εβδομάδα, οι παχύσαρκοι που στο ξεκίνημα ήταν κατά μέσο όρο 105 κιλά, είχαν χάσει ενάμιση κιλό ο καθένας. Παράλληλα, εμφάνισαν πτώση στην πίεση του αίματος, η οποία αποδόθηκε στην απώλεια του βάρους, ενώ το επίπεδο της ορμόνης λεπτίνης είχε αυξηθεί (αντίθετα με τις δίαιτες που μειώνουν την ποσότητα του ημερήσιου φαγητού).
Οι ερευνητές δεν μπορούν ακριβώς να ερμηνεύσουν την απώλεια βάρους. Η απώλεια όρεξης είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε όσους ζουν σε μεγάλα υψόμετρα και πράγματι οι παχύσαρκοι εθελοντές έτρωγαν λιγότερο απΆ ό,τι συνήθιζαν - περίπου 700 θερμίδες λιγότερες κάθε μέρα.
Η μικρότερη ποσότητα τροφής, κατά τον Λιπλ, εξηγεί την απώλεια ενός κιλού από το ενάμιση που κατά μέσο όρο μειώθηκε. Το υπόλοιπο μισό κιλό πιθανότατα σχετίζεται με την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. ....

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ  29-3--2014    : Στο Ευρωδικαστήριο για την καρέτα καρέτα...

Νέο «χαστούκι» στην Ελλάδα για τις κακές επιδόσεις της στην προστασία του περιβάλλοντος. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο για την αδυναμία της να προστατεύσει τον οικοτόπο της καρέτα καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από το «πλήθος σχεδίων ανάπτυξης και τις κατασκευαστικές δραστηριότητες που γίνονται ανεκτά και αδειοδοτούνται».
Η οργάνωση Αρχέλων δραστηριοποιείται στην περιοχή ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Η κύρια περιοχή ωοτοκίας ξεκινά από τις εκβολές της Νέδας και τελειώνει στο Καλό Νερό», εξηγεί η κ. Παναγιώτα Θεοδώρου, συντονίστρια του προγράμματος Πελοποννήσου της οργάνωσης. «Τα προβλήματα στη ζώνη αυτή είναι πολλά. Παράνομα έργα οδοποιίας, που καταστρέφουν τμήματα των οικοτόπων, καντίνες που μετατρέπονται σε μπαρ τα βράδια, ομπρέλες και ξαπλώστρες που καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματα της παραλίας, αυθαίρετες κατασκευές, έντονος φωτισμός. Μάλιστα το 2011 ξεκίνησαν σε ένα σημείο εργασίες για την κατασκευή 50 κατοικιών, καταστρέφοντας τις αμμοθίνες».
Ο Αρχέλων και η οργάνωση Medasset κατέθεσαν αναφορές στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη Σύμβαση της Βέρνης για τη Βιοποικιλότητα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσουν την καταστροφή. «Τελικά, η κινητοποίηση απέδωσε καρπούς», λέει ο διευθυντής της Medasset, Κώστας Γριμάνης. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε κάποια πρώτα μέτρα: το 2013 δεν έδωσε άδειες σε καντίνες και επέβαλε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε τμήμα της έκτασης, ενώ προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός προστατευτικού πλαισίου. Τους τελευταίους μήνες, όμως, η υπόθεση ατόνησε και πάλι».
Η Επιτροπή εξέφρασε πρώτα τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2011. Η Ελλάδα κατάρτισε πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του, ωστόσο σχεδόν δύο έτη μετά την εκπόνηση του προγράμματος, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. «Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι οικότοποι των χελωνών. Δεδομένου ότι η περίοδος φωλεοποίησης για το 2014 πρόκειται να ξεκινήσει, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε.», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωσή της.
Αξίζει να σημειωθεί πώς ούτε ένα (!) από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχει εκδώσει η Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας δεν έχει εκτελεστεί. Επίσης, ότι οι δήμοι της περιοχής υπερασπίζονται τη σημερινή άναρχη κατάσταση και μάλιστα προτείνουν... να αναλάβουν τη διαχείριση του φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης ζώνης!....

ΠΗΓΗ : kathimerini.gr  29-3--2014    : Ο “ελληνικός” ζιφιός κορυφαίο θηλαστικό στις καταδύσεις με 137 λεπτά “χωρίς ανάσα”...

Ένα κητώδες που συναντάται και στις ελληνικές θάλασσες με το όνομα ζιφιός ή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ άπνοιας κάτω από το νερό με δύο ώρες και 17 λεπτά και μάλιστα σε βάθος τριών χιλιομέτρων (εκεί που το ρεκόρ Γκίνες για τον άνθρωπο είναι 22 λεπτά).
Τις μετρήσεις έκαναν θαλάσσιοι βιολόγοι της αμερικανικής ερευνητικής κολλεκτίβας Cascadia, με επικεφαλής τον Γκρεγκ Σορ και την Έριν Φαλκόνε που είχαν τοποθετήσει δορυφορικούς αισθητήρες σε οκτώ ζιφιούς στη θαλάσσια περιοχή της Καλιφόρνια στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η κατάδυση ενός ζιφιού διήρκεσε 137,5 λεπτά και έγινε σε βάθος που έφτασε τα 2.992 μέτρα. Στα δύο χρόνια των παρατηρήσεων, από το 2010 ως το 2012, διαπιστώθηκε ότι οι οκτώ φάλαινες πραγματοποίησαν χιλιάδες καταδύσεις σε μεγάλο βάθος της τάξης των 1.400 μέτρων και ακόμη περισσότερες σε μικρότερα βάθη, της τάξης των 275 μέτρων.
Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε ένας θαλάσσιος ελέφαντας, που είχε μείνει κάτω από το νερό σε βάθος έως 2.388 μέτρα για δύο ώρες ακριβώς.
Η ικανότητα των ζιφιών να παραμένουν σε μεγάλα βάθη επί μεγάλα χρονικά διαστήματα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη, τη μυοσφαιρίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο μυϊκό τους σύστημα, το οποίο είναι σχεδόν μελανό.
Η μυοσφαιρίνη επιτρέπει στα εν λόγω θηλαστικά να αποθηκεύουν πολύ μεγάλες ποσότητες οξυγόνου όταν βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του νερού, λειτουργώντας όπως η αιμοσφαιρίνη στο ανθρώπινο αίμα.
Επίσης, οι ζιφιοί έχουν τη δυνατότητα να συμπιέζουν μέσα στο σώμα τους τους χώρους αέρα σε βαθμό τέτοιο που να μην συνθλίβονται από την τεράστια πίεση του νερού στα μεγάλα βάθη.
Επειδή ακριβώς μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το νερό, οι ζιφιοί δεν εμφανίζονται συχνά στην επιφάνεια, ενώ αποφεύγουν και τα πλοία.
Ένα ενήλικο άτομο έχει βάρος από 2,5 ως τρεις τόνους, πολύ μικρότερο σε σύγκριση με άλλες φάλαινες που φτάνουν τους 57 τόνους. Ωστόσο, είναι πολύ αποτελεσματικότερος στις καταδύσεις καθώς δεν μεσολαβούν περισσότερα από δύο λεπτά για δύο διαδοχικές βουτιές, σε αντίθεση με τις άλλες φάλαινες που χρειάζονται αρκετή ώρα....

ΠΗΓΗ : econews.gr  29-3--2014    : Νυφίτσα: ένα “αδικημένο” ζώο με εξαιρετικές ικανότητες...

Η λέξη νυφίτσα ((Mustela nivalis) χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει έναν άνθρωπο πονηρό και με κακές προθέσεις, που συνήθως δρα υπογείως, φέρεται υποκριτικά και δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι τελείως άδικοι για τη νυφίτσα αφού το συγκεκριμένο ζώο απέχει πολύ από αυτά τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ορισμένες φορές και τις ανθρώπινες δραστηριότητες (κοτέτσια, περιστερώνες, κονικλοτροφεία) για την επιβίωσή της, σε συνδυασμό με το πολύ μικρό της μέγεθος που την καθιστά «αόρατη», έχουν αποτελέσει τη βάση των ανωτέρω χαρακτηρισμών.
Η νυφίτσα είναι το μικρότερο είδος της οικογένειας των μουστελιδών (νυφίτσες, κουνάβια, ασβοί, βίδρες) και γενικότερα των σαρκοφάγων θηλαστικών στην Ευρώπη (μήκος σώματος μέχρι 32 εκατοστά, μήκος ουράς μέχρι 13 εκατοστά και βάρος μέχρι και 130 γραμμάρια). Έχει σώμα μακρύ, λεπτό και κυλινδρικό, κεφάλι μικρό με κοντό ρύγχος και στρογγυλεμένα αυτιά, λαιμό μακρύ και παχύ και πόδια κοντά.
Το κεφάλι, η ράχη και η ουρά έχουν καφετί χρώμα ενώ το κοιλιακό τριχώματος είναι λευκό, με τη χρωματική μετάβαση να γίνεται απότομα στις πλευρές του σώματος. Διαβιεί σε μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, από αμμοθίνες και λιβάδια μέχρι δάση και βουνά, αρκεί να υπάρχει τροφή και κάλυψη. Η νυφίτσα δραστηριοποιείται τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, ενώ φωλιάζει υπογείως ανάμεσα σε πέτρες, ρίζες αλλά και σε τρύπες δέντρων και τοίχων.
Η διατροφή της βασίζεται σε τρωκτικά, σε πουλιά και τα αυγά τους, σε αμφίβια, ακόμα και σε ψάρια. Αν χρειαστεί θα επιτεθεί σε ζώα με πολλαπλάσιο του μεγέθους της, π.χ. λαγούς, τα οποία σκοτώνει με δάγκωμα στο λαιμό. Το σχήμα του σώματός της, που της δίνει εξαιρετική ευκινησία, και η κάλυψη κατά το κυνήγι, εξαιτίας του μικρού μεγέθους της, την καθιστούν έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο κυνηγό, κάτι που της είναι απαραίτητο καθώς το μικρό μέγεθος και ο γρήγορος μεταβολισμός της, την υποχρεώνουν να τρέφεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να μη λιμοκτονήσει!
Η προστασία της νυφίτσας σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι «χαλαρή» καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους ορισμένων μόνο συμβάσεων και νόμων. Ενώ δεν φαίνεται να απειλείται άμεσα, ωστόσο και η νυφίτσα υφίσταται άμεσες πιέσεις που σχετίζονται με τη θανάτωσή της καθώς θεωρείται επιζήμια για τα μικρά οικόσιτα ζώα, ενώ σημαντική απειλή αποτελούν τα ατυχήματα στο οδικό δίκτυο. Οι έμμεσες πιέσεις σχετίζονται με τη συρρίκνωση, υποβάθμιση και κατακερματισμό των οικοτόπων που διαβιεί και γενικά τη συνεχή απώλεια της φυσικότητας του περιβάλλοντος.
Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού αποτελεί περιοχή «δράσης» της νυφίτσας σε ποικιλία οικοτόπων. Συχνά το ζώο αυτό κάνει εμφανή την παρουσία του κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και μέσα σε οικισμούς! Ο επισκέπτης ή κάτοικος θα ξαφνιαστεί από το πολύ μικρό μέγεθος του ζώου, από το οποίο όμως «ξεχειλίζει» το θάρρος και η κυνηγετική ικανότητα

ΠΗΓΗ : econews.gr  29-3--2014    : Η ΑΥΡΑ προστατεύει τη βίδρα στη Φλώρινα, δημιούργησε δασικό βοτανικό κήπο στο Καρπενήσι...

Πέντε χρόνια τώρα, με συνέπεια και αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ της Coca-Cola Τρία Έψιλον σχεδίασε και υλοποίησε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση Έχουν τη Δική τους Αύρα» με στόχο την προστασία της ελληνικής φύσης.
Με στόχο την ανάπλαση και προστασία της βιοποικιλότητας το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, προχώρησε στην υλοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού της βίδρας, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και στη δημιουργία δασικού βοτανικού κήπου στο Καρπενήσι.
Μέσα από ένα απολογιστικό video, η δύναμη του περιβαλλοντικού προγράμματος οπτικοποιείται και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο περιβάλλον και τις ανάγκες του για ανάπλαση και προστασία της βιοποικιλότητας. Ανάγκες στις οποίες οφείλουμε ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες να ανταποκρινόμαστε, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο αύριο για όλους μας!
—Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα
Tο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, υλοποίησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, που βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ν.Α άκρο του Νομού Φλώρινας στα όρια του Δήμου Αμύνταιου.
Στην περιοχή υπάρχει πλούσια χλωρίδα (πάνω από 150 φυτικά είδη) και πανίδα. Η παρόχθια δασική βλάστηση κυριαρχείται κυρίως από είδη ιτιάς, λεύκης και σκλήθρου. Ακόμα, συναντάμε 12 είδη θηλαστικών (π.χ. λύκο, ασβό, λαγόγυρο), 7 είδη αμφίβιων (π.χ. δενδροβάτραχος, λιμνοβάτραχος, χωματόφρυνος, τρίτωνας), 7 είδη ερπετών (π.χ. νερόφιδο, σαύρες, βαλτοχελώνα) και 8 είδη ψαριών (π.χ. γριβάδι, τούρνα, μουρμουρίτσα).
Στη παρόχθια περιοχή των λιμνών ζει η ευρασιατική βίδρα, η παρουσία της οποίας σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος. Η βίδρα συγκαταλέγεται στα απειλούμενα είδη γι’ αυτό, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ στοχεύει στην προστασία του είδους και του βιοτόπου του, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, με την εφαρμογή της πρώτης στην Ελλάδα πιλοτικής καταγραφής της κατάστασης του πληθυσμού.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού της βίδρας και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος, μέσα από τη χρήση υπέρυθρων καμερών με στόχο να προστατέψει τη βίδρα, να βοηθήσει όλη την περιοχή των λιμνών και να συμβάλλει στην καθαρότητά τους.
—Βοτανικός Κήπος στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα» ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη δημιουργία και ανάδειξη του Βοτανικού Κήπου στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, Καρπενησίου. Η μελέτη του έργου υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λαμίας, Παράρτημα Καρπενησίου. Σε όλες τις εργασίες συμμετείχαν 200 και πλέον φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ. Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλόβρυσου σχεδιάστηκε για να είναι ανοιχτός και ελεύθερος σε όλους τους επισκέπτες, προκειμένου να αναδείξει την τοπική χλωρίδα και να προωθήσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.
H δύναμη του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΑΥΡΑ δεσμεύεται να συνεχίσει τις δράσεις που θα μας φέρουν όλους ακόμα πιο κοντά.

ΠΗΓΗ : econews.gr  13-3--2014    : Το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξερράγη τον 16ο αιώνα π.Χ...

Το μεγάλο ερώτημα των επιστημόνων φαίνεται πως βρήκε απάντηση - Η χρονολόγηση με βάση την ελιά υποστήριζε πως συνέβη έναν αιώνα νωρίτερα
Μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τοποθετεί την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης τον 16 αιώνα π. Χ., όπως άλλωστε θεωρούνταν για πολλά χρόνια. Η έρευνα αξιολόγησε ως αναξιόπιστη τη δενδροχρονολόγηση, στην οποία είχαν βασιστεί προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η έκρηξη είχε συμβεί ένα αιώνα νωρίτερα περίπου.
Η ακριβής χρονολόγηση της διάσημης έκρηξης στο προϊστορικό Αιγαίο έχει διχάσει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Η μεγάλη φυσική καταστροφή -με τις σημαντικές ιστορικές επιπτώσεις της- εκτιμάται ότι συνέβη πριν από 3.500 έως 3.600 χρόνια.
Η παραδοσιακή άποψη -που επιβεβαιώνεται και από τη νέα μελέτη- είναι ότι το ηφαίστειο εξερράγη κάποια στιγμή στη διάρκεια του 16ου αιώνα π.Χ.
Νεότερες εκτιμήσεις μετά τη δεκαετία του ’80 πρότειναν ότι η έκρηξη έλαβε χώρα σχεδόν ένα αιώνα νωρίτερα. Τα τελευταία στοιχεία για αυτή την άποψη προσκόμισε μια δανική μελέτη, που χρησιμοποίησε την μέθοδο της χρονολόγησης με τον ραδιενεεργό άνθρακα-14 σε ξύλα από ελιές, που προέρχονται από την εποχή της έκρηξης.
Όμως νέα μελέτη αντιτείνει ότι η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα-14 μεμονωμένων κομματιών ελιάς, σκεπασμένων από ηφαιστειακές στάχτες, είναι πολύ αναξιόπιστη μέθοδος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάολο Κερουμπίνι του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ερευνών Δασών και Χιονιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αρχαιολογικό περιοδικό "Antiquity", μελέτησαν πολλούς γέρικους κορμούς ελαιόδενδρων από την Ελλάδα και τη λοιπή νότια Ευρώπη.
«Η ανάλυση δειγμάτων ξύλου έχει νόημα μόνο αν μπορεί να αποδειχτεί ότι τα εν λόγω δέντρα ήσαν ακόμα ζωντανά τη στιγμή της έκρηξης. Όμως στην περίπτωση των γέρικων ελαιόδενδρων στην περιοχή της Μεσογείου, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο νεκρά κλαδιά να μένουν πεσμένα για αρκετές δεκαετίες», δήλωσε ο Κερουμπίνι. Όπως είπε, για μια πραγματικά σωστή χρονολόγηση με άνθρακα-14, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μια διεθνής καμπύλη αναφοράς, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση της Σαντορίνης, πρέπει να βασίζεται σε μετρήσεις δενδροχρονολόγησης (δακτυλίων στο εσωτερικό των κορμών) από δένδρα ηλικίας μεγαλύτερης των 4.000 ετών.
Ο Κερουμπίνι ανέλυσε δείγματα ξύλου από πολλές ελιές της νοτίου Ευρώπης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ελαιόδενδρα συχνά παράγουν πολλούς ψευδο-δακτύλιους στο εσωτερικό τους, πράγμα που μπερδεύει την πραγματική ηλικία τους, γεγονός που δείχνει τα περιορισμένα όρια της δενδροχρονολόγησης. Αυτό, όπως είπε, συμβαίνει ιδιαίτερα σε θερμά μέρη όπως η Σαντορίνη με τις συχνές ξηρές περιόδους τα καλοκαίρια και τους χειμώνες σαν άνοιξη, που έχουν ως αποτέλεσμα να παράγουν μπερδεμένους δακτύλιους μέσα στους κορμούς και έτσι να προκαλούν σύγχυση ακόμα και στους ειδικούς. Ενδεικτικά, ανέφερε, ότι ένα κομμάτι ξύλου ελιάς που χρονολογείται πως έχει ηλικία 72 ετών, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μόνο 30.
Ο Κερουμπίνι πήρε δείγματα από ελαιόδενδρα που βρίσκονται σήμερα στη Σαντορίνη και έκανε ένα «τυφλό τεστ», δίνοντάς τα ίδια ακριβώς σε δέκα ειδικούς σε πέντα εργαστήρια δενδροχρονολόγησης σε διάφορες χώρες. Η συγκριτική ανάλυση ανέδειξε το πρόβλημα: οι μετρήσεις των δακτυλίων (και άρα της εκτιμώμενης ηλικίας του κάθε δένδρου) διέφεραν πάνω από 44% μεταξύ των εργαστηρίων.
Με αυτό το δεδομένο της αναξιοπιστίας, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρείται ακριβής μια χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η οποία βασίζεται μόνο σε ένα κομμάτι ελιάς από την εποχή εκείνη. Με άλλα λόγια, οι νεότερες εκτιμήσεις ότι η έκρηξη έγινε περίπου έναν αιώνα νωρίτερα, δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες με βάση τη δενδροχρονολόγηση και, συνεπώς, προς το παρόν τουλάχιστον, ισχύει η εκτίμηση ότι η εντυπωσιακή καλδέρα του νησιού δημιουργήθηκε από την έκρηξη τον 16ο αιώνα π.Χ.

ΠΗΓΗ : protothema.gr  13-3--2014    : Λίμνη Κάρλα: “Περιπατητικός Οδηγός” από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο...

Η λίμνη Κάρλα, μία από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας, αποτελούσε έναν από τους πιο πολυποίκιλους υγροτόπους της Μεσογείου, ένα παραγωγικό οικοσύστημα με σημαντική οικολογική, οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική αξία. Η λίμνη αποξηράνθηκε σκόπιμα τη δεκαετία του 1960, με σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Σήμερα, η αποκατάστασή της, καθιστά τη λίμνη Κάρλα, για άλλη μια φορά, σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής του τόπου και συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής. Ο υγρότοπος της Κάρλας περιμένει για να τον ανακαλύψουν ξανά οι σύγχρονοι επισκέπτες.
Ο καινούργιος «Περιπατητικός Οδηγός Λίμνης Κάρλας» αφηγείται την ιστορία της λίμνης, όπως ήταν παλαιότερα και όπως είναι σήμερα. Μέσα από τις σελίδες του οδηγού, αλλά και τις προτεινόμενες περιπατητικές διαδρομές, δίνεται η ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να γνωρίσει ξανά μια περιοχή με συναρπαστική ιστορία από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Οι διαδρομές αυτές έχουν επιλεγεί ώστε να αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα της περιοχής αγκαλιάζοντας την τοπική χλωρίδα και πανίδα, την αρχαιολογία, την ιστορία, τα θρησκευτικά μνημεία, τις παραδοσιακές δραστηριότητες, καθώς και τα πολιτιστικά και αισθητικά τοπία.
Ο οδηγός εκδόθηκε πρόσφατα απο το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Mediterranean Institute for Nature and Anthropos – Med-INA) που δραστηριοποιείται σε θέματα φύσης, πολιτισμού και αειφορίας και είναι διαθέσιμος στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών και άλλους σημαντικούς φορείς. Εχει σα στόχο να καταγράψει, να αναδείξει και να διαδώσει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, να βοηθήσει στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και, εν τέλει, να προωθήσει την αειφορία. Τον οδηγό μπορείτε να προμηθευτείτε σε έντυπη και/ή ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Med-INA.
Η περιοχή της λίμνης Κάρλας περιγράφεται διαχρονικά από συγγραφείς και ταξιδιώτες ως ένας επίγειος παράδεισος, όπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έσφυζε από ζωή, με τους ψαράδες της περιοχής και τα κοπάδια των Βλάχων της Πίνδου. Η ίδια η λίμνη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Το μυθικό βασίλειο του Άδμητου και της Άλκηστις, τα ίχνη οικισμών από τη Μεσολιθική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο, ο ξεσηκωμός των κολίγων της Θεσσαλίας και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στις αρχές και τα μέσα του περασμένου αιώνα αντίστοιχα. Επιπλέον, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον της περιοχής –με την πιο εύφορη πεδιάδα της χώρας στα δυτικά και τους ορεινούς όγκους της Όσσας, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου στο ανατολικά που επιτρέπουν περιορισμένη πρόσβαση στο Αιγαίο– και οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του τόπου μπορούν να τον καθιερώσουν ως ένα ποιοτικό τουριστικό προορισμό.
Ενώ στο παρελθόν, έγιναν σημαντικές προσπάθειες που ιχνηλατούσαν το πλούσιο παρελθόν της λίμνης, αυτό που έλειπε ήταν ένας οδηγός-πυξίδα για όλους όσους –ντόπιους και επισκέπτες– θέλουν να γνωρίσουν τη λίμνη και να προσεγγίσουν τα «μυστικά» της.
Η συγκεκριμένη έκδοση, έχοντας κεντρικό πρωταγωνιστή τη λίμνη Κάρλα, υπηρετεί με τον πιο άρτιο, τεκμηριωμένο και επιστημονικά ολοκληρωμένο τρόπο αυτό το σκοπό. Ως ένα βαθμό, αυτός ο οδηγός μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, να αυξήσει την κατανόηση και το σεβασμό τους για τη φύση και τον πολιτισμό του τόπου, να εντείνει την αισθητική απόλαυση του υγροτόπου και να μεταφέρει μηνύματα υπεύθυνης συμπεριφοράς.

ΠΗΓΗ : econews.gr  13-3--2014    : Το ταξίδι μεγάλου λευκού καρχαρία στον Ατλαντικό παρακολουθούν οι επιστήμονες...

Ένας λευκός καρχαρίας μήκους 4,3 μέτρων στον οποίο έχει τοποθετηθεί ραδιοπομπός θα γίνει σύντομα ο πρώτος εκπρόσωπος του είδους που θα διασχίσει τον Ατλαντικό υπό παρακολούθηση από τους βιολόγους χάρη σε ένα ειδικό σύστημα σήμανσης.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν τη θέση της Λίντια – το όνομα του καρχαρία- μέσω του ιστοτόπου της Ocearch, της ΜΚΟ που υλοποιεί το ερευνητικό πρόγραμμα.
Ο πομπός τοποθετήθηκε πριν από ένα χρόνο όταν ο λευκός καρχαρίας κολυμπούσε ακόμα στα ανοιχτά της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Έκτοτε έχει διανύσει πάνω από 30.000 χιλιόμετρα και πλέον πλησιάζει τη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού, μια υποβρύχια οροσειρά στον άξονα βορρά-νότου η οποία χωρίζει τον ωκεανό στη μέση.
Όταν θα έχει διασχίσει τη μεσοωκεάνια ράχη, η Λίντια θα βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρώπη από ό,τι στην Αμερική.
Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας (Carcharodon carcharias), ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους θηρευτές απαντάται στις ανατολικές και δυτικές ακτές των ΗΠΑ, στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό αντίστοιχα, τη Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, την Ωκεανία, ενώ έχει μικρή παρουσία ακόμα και στη θάλασσά μας, τη Μεσόγειο. Παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε πολλά για τις μετακινήσεις του.
Παλαιότερα οι βιολόγοι πίστευαν ότι ο λευκός καρχαρίας προτιμά τα παράκτια νερά, ωστόσο φαίνεται ότι ο κορυφαίος θηρευτής των ωκεανών μπορεί να ακολουθεί τη λεία του που αποτελείται από θαλάσσια θηλαστικά, μεγάλα ψάρια, θαλασσοπούλια- ακόμα και στον ανοιχτό ωκεανό.
Ο λευκός καρχαρίας, το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 6 μέτρα και να ξεπεράσει σε βάρος τους 2,2 τόνους. Είναι ένα ψάρι που χρειάζεται γύρω στα 15 χρόνια για να φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία και πιστεύεται ότι δεν ζευγαρώνει συχνά.
Πρόκειται για ένα είδος που συμπεριλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών κατατάσσει τον λευκό καρχαρία στα ευάλωτα είδη.

ΠΗΓΗ : econews.gr  13-3--2014    : Φυτοφάρμακα και αντιφλεγμονώδη σκοτώνουν σπάνια πουλιά σε Αυστραλία και Ευρώπη...

Στη χρήση φυτοφαρμάκων αποδίδεται ο θάνατος περισσοτέρων από 700 εξωτικών πτηνών στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπως απέδειξαν τα σχετικά τεστ που διενήργησε η αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Τα πτηνά αυτά, πολλά από τα οποία είναι σπάνια (κοκατού γκαλά, παπαγάλοι κορέλα κ.ά) εκτέθηκαν σε φυτοφάρμακα που χρησιμοποίησαν γεωργοί, αποφάνθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εκφράζεται μάλιστα φόβος πως ενδέχεται να απειληθούν με εξαφάνιση κάποια είδη πτηνών.
Τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται για την εξόντωση εντόμων, παρασίτων, αραχνών και πουλιών όπως τα ψαρόνια που βλάπτουν τις καλλιέργειες.
Εκατοντάδες εθελοντές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή για να μαζέψουν τα πτώματα των πουλιών πριν καταφθάσουν αρπακτικά, με στόχο η δηλητηριώδης ουσία να μην εισέλθει στην οικολογική αλυσίδα.
Φόβοι εκφράζονται επίσης για αρπακτικά πουλιά όπως οι αετοί, αλλά και τα φίδια της περιοχής.
Στο μεταξύ Αυστραλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα καταστήσει το ζωικό βασίλειο της Ανταρκτικής ευάλωτο σε «εισβολή» άλλων ζωντανών από θερμότερα κλίματα και θα το απειλήσει.

ΠΗΓΗ : econews.gr  7-3--2014    : Το Facebook “πετάει” με ηλιακή ενέργεια...

Σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά μιας εταιρείας που κατασκευάζει τηλεκατευθυνόμενα ηλιακά αεροπλάνα, βρίσκεται το Facebook, με σκοπό να επεκτείνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περιοχές της Αφρικής.
Η εταιρεία Titan Aerospace θα προσφέρει 11.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν την ικανότητα να πετούν ψηλά πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και μπορούν να παραμείνουν σε αυτά τα ύψη για ένα διάστημα έως πέντε ετών.
Αν επιτευχθεί η εξαγορά, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, για να πραγματοποιήσει το πρότζεκτ Internet.org, το οποίο έχει ως στόχο να επεκτείνει την εμβέλεια σύνδεσης στο ίντερνετ σε όλο το πλανήτη.
Οι “ατμοσφαιρικοί δορυφόροι” της Titan Aerospace μπορούν να φτάσουν σε υψόμετρο περίπου 20 χιλιομέτρων. Τα μοντέλα Solara 50 και Solara 60, στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για αεροφωτογραφήσεις, παρακολούθηση καιρικών συστημάτων και προσπαθειών αποκατάστασης μετά από καταστροφές.
Τα φτερά των αεροσκαφών, μήκους 50 μέτρων, καλύπτονται από φωτοβολταϊκά που αποθηκεύουν ενέργεια από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα, τα αεροπλάνα μπορούν να λειτουργούν με ισχύ από ενσωματωμένες μπαταρίες. Έχουν σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε να είναι ελαφρά και αποδοτικά, αλλά και να μπορούν να κρατηθούν στον αέρα χωρίς προσγείωση και ανατροφοδότηση για πέντε έτη.
Εάν η εν λόγω συμφωνία πραγματοποιηθεί, θα κοστίσει τον Mark Zuckerberg 60 εκατ. δολάρια. Οι άνθρωποι του Facebook όμως πιστεύουν πως πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, καθώς η τεχνολογία των μη επανδρωμένων ηλιακών αεροσκαφών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αγορά της ψηφιακής επικοινωνίας γενικώς.

ΠΗΓΗ : econews.gr  7-3--2014    : Πετρίτης: η Ferrari των πουλιών πιάνει τα 400 χλμ/ώρα...

Aν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη Ferrari των πουλιών -και όχι μόνο- σίγουρα ο αδιαφιλονίκητος νικητής θα ήταν ο πετρίτης. Γιατί, όταν μιλάμε για τον πετρίτη, ουσιαστικά μιλάμε για το ταχύτερο ζώο του πλανήτη, όταν εκτελεί κάθετες εφορμήσεις.
Ορισμένα πειράματα και μετρήσεις έχουν υπολογίσει την ταχύτητά του κατά τις εφορμήσεις του προς κάποιο θήραμα σε πάνω από 300χλμ/ώρα, με ορισμένες εκτιμήσεις να μιλούν για ταχύτητες κοντά στα 400χλμ/ώρα, ασύλληπτες για κάθε άλλο έμβιο oν!
Η εξωπραγματική ταχύτητα του πετρίτη δεν αποκαλύπτεται από την εξωτερική του εμφάνιση. Είναι ένα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους γεράκι με μήκος μέχρι και 50 εκατοστά, άνοιγμα φτερών μέχρι και 115 εκατοστά και βάρος μέχρι μόλις τα 1,3 κιλά.
Εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους εκτός από τις ακραίες πολικές περιοχές, τα πολύ ψηλά βουνά, και τα περισσότερα τροπικά δάση. Φωλιάζει και αναπαράγεται σε απόκρημνα βράχια ακτών, βουνών, φαραγγιών αλλά και σε νησίδες. Αναζητά την τροφή του στους περισσότερους βιοτόπους αλλά προτιμά ανοικτές εκτάσεις όπως χωράφια, ακτές, εκβολές, βάλτους. Την τροφή του αποτελούν τα πουλιά τα οποία αιφνιδιάζει και σκοτώνει με καταδίωξη ή κάθετη εφόρμηση από ψηλά. Κατά τις εφορμήσεις του «βυθίζεται» προς το θήραμά του με κλειστές φτερούγες και ακριβώς τότε επιτυγχάνει την εκπληκτική ταχύτητά του.
Το σώμα του δείχνει «γερή» κατασκευή με ογκώδες σώμα και φαρδύ στέρνο, ενώ οι φτερούγες είναι οι τυπικά στενόμακρες των γερακιών και μυτερές στην άκρη. Το σώμα του ραχιαία έχει χρώμα γκριζόμαυρο, ενώ ο λαιμός είναι λευκός και η κοιλιά λευκόχρωμη με σκουρόχρωμες γραμμές. Χαρακτηριστικό του πετρίτη το μαύρο «μουστάκι» που συνεχίζει από το μαύρο σκούφο και δημιουργεί έντονη αντίθεση με τα λευκά του μάγουλα.
Ο πετρίτης προστατεύεται επαρκώς σε εθνικό και κυρίως σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο. Το είδος έφτασε κοντά στην εξαφάνιση κατά τη δεκαετία του 1950. Αιτία ήταν η αλόγιστη και εκτεταμένη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα μέσω των εντόμων και των πουλιών που τα έτρωγαν οι βλαβερές ουσίες να περάσουν και στους πετρίτες δημιουργώντας αυγά με πολύ λεπτά τοιχώματα που έσπαγαν εύκολα μειώνοντας δραματικά τους πληθυσμούς τους. Η απαγόρευση των χημικών αυτών βοήθησε στην ανάκαμψη των πληθυσμών μέχρι τα σημερινά επίπεδα.
Όμως άμεσες πιέσεις στον πετρίτη όπως η λαθροθηρία, η χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και η παράνομη συλλογή αυγών και νεοσσών, και έμμεσες πιέσεις που σχετίζονται με τη συρρίκνωση και υποβάθμιση των βιοτόπων που φωλιάζει, αναπαράγεται και κυνηγά πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση όσον αφορά στις συνεχείς προσπάθειες προστασίας και διατήρησής των πληθυσμών του.
Ο επισκέπτης της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, εξαιτίας της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της περιοχής με πλήθος βουνών, ορεινών εξάρσεων, απότομων πλαγιών, φαραγγιών και γκρεμών είναι πολύ πιθανό να συναντήσει έναν πετρίτη.
Η τύχη του θα είναι μεγαλύτερη αν καταφέρει να τον δει κατά τη διάρκεια του κυνηγιού του, οπότε θα απολαύσει τον πετρίτη σε αυτό που έχει την ξεκάθαρη πρωτιά: να είναι ο ταχύτερος των ταχύτερων!

ΠΗΓΗ : fdparnonas.gr  7-3--2014    : Νέα Υόρκη: Δεν θα εξολοθρευτούν οι κύκνοι, λόγω έντονων αντιδράσεων...

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε καταστροφή των φωλιών, τρύπημα των αυγών και θανάτωση όλων των βουβών κύκνων που ζουν σε δημόσιους χώρους Ένα μήνα αφότου οι αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να θανατώσουν εκατοντάδες βουβούς κύκνους, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για «εισβολείς», οι οποίοι προκαλούν πολλά προβλήματα. Ωστόσο, χιλιάδες επιστολές διαμαρτυρίας είχαν ως αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να επανεξετάσουν το σχέδιο και πλέον προσανατολίζονται σε αναίμακτη επίλυση του ζητήματος.
Το αρχικό σχέδιο της Υπηρεσίας Διατήρησης του Περιβάλλοντος (DEC) προέβλεπε την καταστροφή των φωλιών των πανέμορφων πτηνών, το τρύπημα των αυγών τους και τη θανάτωση όλων των βουβών κύκνων που ζουν σε δημόσιους χώρους.
Η υπηρεσία τα κατηγορεί για επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε πάπιες, χήνες, ακόμη και ανθρώπους, για καταστροφή φυτών και μόλυνση των αποθεμάτων νερού με κολοβακτηρίδια από τα περιττώματά τους.
Η γνωστοποίηση του σχεδίου προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή. Η DEC έλαβε πάνω από 16.000 επιστολές διαμαρτυρίας από φιλόζωους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άτομα έβαλαν την υπογραφή τους σε κείμενο, με το οποίο ζητούσαν να μην θανατωθούν τα πτηνά, οι πρόγονοι των οποίων ήρθαν στη Νέα Υόρκη μαζί με τους αποίκους, κατά το 19ο αιώνα.
Οι διαμαρτυρίες δεν άργησαν να φέρουν αποτέλεσμα. Η DEC ανακοίνωσε ότι εξετάζει άλλα μέτρα ελέγχου των πτηνών, ένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι το πέρασμα των αυγών τους με λάδι, ώστε να μην εκκολαφθούν. «Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το προσχέδιο», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τζο Μάρτενς. «Το αναθεωρημένο σχέδιο θα επιχειρήσει να εξισορροπήσει τις αντικρουόμενες απόψεις για τη διαχείριση των βουβών κύκνων της Νέας Υόρκης».
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αρκετοί επιστήμονες εξέφρασαν τη στήριξή τους στα σχέδια εξολόθρευσης του πτηνού, αναγνωρίζοντας ότι βλάπτουν άλλα είδη πτηνών. Ο πληθυσμός τους, που αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 2.200 μέλη, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.

ΠΗΓΗ : protothema.gr  7-3--2014    : Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα του δεινόσαυρου- «μάστιγα» της Ευρώπης...

Ο Torvosaurus gurneyi έζησε στο ευρωπαϊκό χώρο κυρίως στην περιοχή της Πορτογαλίας πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και ήταν καλύτερα να μην επιχειρούσε κανείς να διασχίσει την περιοχή που ζούσε αυτός ο μεγάλος σαρκοβόρος δεινόσαυρος
Επιστήμονες στην Πορτογαλία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν εντοπίσει τα απολιθώματα του μεγαλύτερου σαρκοφάγου δεινόσαυρου που βρέθηκε ποτέ στην Ευρώπη. Ο δεινόσαυρος με την επιστημονική ονομασία Torvosaurus gurneyi, που έζησε στο ευρωπαϊκό χώρο κυρίως στην περιοχή της Πορτογαλίας πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, είχε μήκος 10 μέτρων και ήταν η «μάστιγα» της περιοχής του.
« Ήταν πράγματι καλύτερα να μην επιχειρούσε κανείς να διασχίσει την περιοχή που ζούσε αυτός ο μεγάλος σαρκοβόρος δεινόσαυρος», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Κρίστοφ Χέντριξ του πανεπιστημίου της Λισαβόνας και του Μουσείου της Λουρίνχα στην Πορτογαλία. Ο Torvosaurus gurneyi ήταν ένα επιβλητικό θηρίο. Ήταν δίποδο, με τα άλλα δυο άκρα του υπερβολικά μικρά σε σχέση με τον σωματότυπό του, ζύγιζε μεταξύ τεσσάρων και πέντε τόνων. είχε μακρύ κρανίο μήκους 1,2 μέτρων, και διέθετε ισχυρά σαγόνια με δόντια 10 εκατοστών που έμοιαζαν με λεπίδες, ανέφερε ο Χέντριξ. «Ο Torvosaurus gurneyi ήταν προφανώς ένας σούπερ θηρευτής που τρέφονται με μεγάλες λείες όπως οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι», συμπλήρωσε ο παλαιοντολόγος.
Τα απομεινάρια του είδους αυτού των δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν στην Πορτογαλία από έναν ερασιτέχνη κυνηγό απολιθωμάτων το 2003 στα βράχια της Λουρίνχα, μιας μικρής πόλης περίπου 72 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, είπε ο Χέντριξ που συμπλήρωσε ότι απολιθωμένα έμβρυα που κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε αυτό το είδος διενόσαυρου εντοπίστηκαν πέρυσι στην Πορτογαλία. Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται στο περιοδικό PLoS ONE.
Ο Torvosaurus gurneyi είναι το δεύτερο είδος του γένους Torvosaurus . Το "αδελφό είδος" ο Torvosaurus tanneri, έζησε την ίδια περίοδο στη Βόρεια Αμερική στις πολιτείες του Κολοράντο, της Γιούτα και του Ουαϊόμινγκ και ανακαλύφθηκε το 1979. Το όνομα του γένους, Torvosaurus, σημαίνει «άγρια σαύρα».

ΠΗΓΗ : protothema.gr  7-3--2014    : Η ελονοσία παίρνει τα... βουνά...

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής τόσο η ελονοσία θα κερδίζει έδαφος, κατακτώντας περιοχές πιο βορινές και πιο ορεινές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, τα υψίπεδα και τα βουνά που σήμερα είναι προστατευμένα από την ελονοσία, θα γίνουν ευάλωτα, καθώς το παράσιτο της λοιμώδους νόσου θα «σκαρφαλώνει» σε ολοένα μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η εξέλιξη αυτή πρέπει να συνδυαστεί με την παράλληλη τάση της ελονοσίας να κινείται σταδιακά από τον θερμότερο Νότο προς τον πιο κρύο Βορρά.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν τις διαχρονικές εξάρσεις της ελονοσίας στα υψίπεδα της Αιθιοπίας και της Κολομβίας.
Απομονώνοντας άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εξάπλωση της ελονοσίας (προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών - φορέων, αντίσταση του πληθυσμού στα φάρμακα, διακυμάνσεις των βροχοπτώσεων κ.ά.), βρήκαν ότι χωρίς αμφιβολία τα περιστατικά της νόσου εμφανίζονται σε πιο μεγάλα υψόμετρα, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Όταν, αντίθετα, το θερμόμετρο πέφτει για κάποια χρόνια, τότε υποχωρεί και η ελονοσία σε μικρότερα υψόμετρα.
«Η νέα έρευνά μας δείχνει ότι με την προϊούσα παγκόσμια υπερθέρμανση, η ελονοσία θα σκαρφαλώσει τα βουνά και θα εξαπλωθεί σε νέες περιοχές πιο μεγάλου υψόμετρου.
Και επειδή σε αυτές τις πιο ορεινές περιοχές οι πληθυσμοί δεν έχουν την προστατευτική ανοσία, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις και αυξημένη θνησιμότητα», δήλωσε ο ερευνητής Μένο Μπούμα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το παράσιτο της ελονοσίας (Plasmodium), που μεταφέρεται από τα κουνούπια, έχει μολύνει πάνω από 210 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, με τους περισσότερους θανάτους να συμβαίνουν μεταξύ των παιδιών που ζουν στην Αφρική (αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβή).
Όσο ο πλανήτης θερμαίνεται, τόσο ευνοείται ο πολλαπλασιασμός και η μετακίνηση των κουνουπιών - φορέων του παρασίτου της νόσου. Αντίθετα, όταν κάνει κρύο, τόσο τα κουνούπια, όσο και τα παράσιτα, δυσκολεύονται να πολλαπλασιασθούν και να επεκταθούν. .

ΠΗΓΗ : real.gr  7-3--2014    : Ωδικό πτηνό ταξιδεύει 30.000 χιλιόμετρα ...

Ο μικρός και ελαφρύς –βάρους 25 γραμμαρίων– σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe) φαίνεται ότι ταξιδεύει τόσο μακριά ώστε καταρρίπτει κάθε ρεκόρ.
Μια ομάδα Γερμανών ορνιθολόγων έχει αποδείξει ότι τα μικρά αυτά ωδικά πτηνά πετούν σχεδόν 15.000 χιλιόμετρα ξεκινώντας από τον τόπο της θερινής τους διαμονής, την αρκτική τούνδρα της Αλάσκας, για να καταλήξουν και να ξεχειμωνιάσουν στην ανατολική Αφρική, νοτιότερα της Σαχάρας.
Το ταξίδι που γίνεται κάθε χρόνο καλύπτει σχεδόν 30.000 χιλιόμετρα πτήσης και είναι μέχρι στιγμής το μακρύτερο που έχουν παρατηρήσει οι ορνιθολόγοι για ωδικό πτηνό. .

ΠΗΓΗ : real.gr  19-2--2014    : Αφανίζουν τα δελφίνια του Αιγαίου...

Με εξόντωση απειλούνται τα δελφίνια των ελληνικών θαλασσών, σύμφωνα με επιστήμονες και συλλόγους παράκτιων αλιέων, οι οποίοι καταγγέλλουν στη Realnews πως ασυνείδητοι ψαράδες με μηχανότρατες σκοτώνουν τα απειλούμενα θηλαστικά επειδή προσεγγίζουν τα σκάφη τους για να τραφούν.
Οι ειδικοί αποδίδουν τη συμπεριφορά αυτή του δελφινιού στη δυσκολία εύρεσης τροφής εξαιτίας της υπεραλίευσης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πελάγη.
Ήδη από τις αρχές του έτους έχουν βρεθεί νεκρά επτά δελφίνια, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί πρωτοφανές αρνητικό ρεκόρ. Στο στόχαστρο των επιτήδειων έχουν μπει οι φώκαινες, τα ρινοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια.
«Οι υποψίες μας στρέφονται προς τους ασυνείδητους και κακούς επαγγελματίες της βιομηχανικής αλιείας», υποστηρίζει ο διευθυντής του ινστιτούτου για την προστασία της θαλάσσιας ζωής «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, παρατηρώντας ότι:
«Τα τελευταία χρόνια, τα δελφίνια αναγκάζονται να αναζητούν τροφή στα ψάρια που αλιεύουν οι μηχανότρατες, οι οποίες έχουν προξενήσει τη μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα από το οποίο τρέφονται τα σπάνια κήτη».
Πρόσφατα, στο Μυρωδάτο Ξάνθης η θάλασσα ξέβρασε ένα κατακρεουργημένο θηλαστικό, από το οποίο είχαν αφαιρέσει τα εντόσθια και είχαν κόψει τα πτερύγια και την ουρά.
Ακολούθησαν άλλοι τρεις εκβρασμοί στην Ηρακλίτσα Καβάλας αλλά και στη Ροδόπη, στον δήμο Σαπών, σε διάστημα λίγων ημερών. «Το νεκρό κήτος στην Ξάνθη ήταν μία σπάνια φώκαινα», εξηγεί η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου από το «Αρχιπέλαγος», προσθέτοντας:
«Το είδος αυτό απειλείται με εξαφάνιση και απαντάται στα νερά του Θρακικού πελάγους σε απομονωμένους πληθυσμούς». Πριν από λίγες ημέρες, στη θαλάσσια περιοχή της Κω έξω από τα Καρδάμαινα, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα δελφίνι.
Επιπλέον, νεκρά δελφίνια εκβράστηκαν στη Δασκαλόπετρα της Χίου, στον Γαλησσά της Σύρου και στις ακτές της Πιερίας έξω από τον Θερμαϊκό. Ολα τα κουφάρια των θηλαστικών είχαν σημάδια βάναυσης κακοποίησης.
«Μας προκαλεί εντύπωση πώς γίνεται μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα να έχουμε περιστατικά που να οφείλονται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα» τονίζει η Α. Μήλιου.
Την ίδια στογμή, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θανατωμένων δελφινιών είναι μεγαλύτερος, αφού όταν εκβράζεται ένα κουφάρι είναι στατιστικά σίγουρο ότι υπάρχουν αρκετά περισσότερα που δεν φτάνουν ποτέ στις ακτές. «Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να εξακριβωθούν επακριβώς τα αίτια θανάτου σε όλα τα κήτη που εντοπίζονται», συμπληρώνει η υδροβιολόγος.
Πώς τα σκοτώνουν
Το τελευταίο διάστημα, οι ερευνητές του «Αρχιπελάγους» παρατηρούν άλλη μία νέα «πατέντα» καταστροφικής αλιείας που εφαρμόζουν οι μηχανότρατες σε πολλές περιοχές του Αιγαίου.
Πρόκειται για το ψάρεμα-τρενάκι που διενεργούν συγχρονισμένα ολόκληροι στόλοι από μηχανότρατες, προξενώντας τεράστιες ζημιές στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Κατά τη διάρκεια αυτού του τρόπου αλιείας, η μία τράτα στοιχίζεται πίσω από την άλλη σέρνοντας από κοινού τα αλιευτικά τους εργαλεία και οργώνοντας τον βυθό.
Οταν ανακατευτεί η θάλασσα, τα δελφίνια πλησιάζουν να τραφούν από τη λεγόμενη «καλάδα», όπως συνηθίζουν να την ονομάζουν οι ψαράδες. Επειτα πέφτουν στον σάκο της τράτας και ανασύρονται πολλές φορές μαζί με τα αλιεύματα στο κατάστρωμα του σκάφους, όπου σφαγιάζονται. «Ενώ υπάρχουν πιο “ειρηνικοί” τρόποι να αποδιωχτούν τα θηλαστικά από τα αλιευτικά εργαλεία, οι ανεγκέφαλοι επιλέγουν να τα σκοτώνουν πιστεύοντας βλακωδώς ότι θα παραδειγματίσουν τα υπόλοιπα δελφίνια του κοπαδιού», εξηγεί ο Θ. Τσιμπίδης, συμπληρώνοντας πως «έπειτα ξεκοιλιάζουν τα κουφάρια και τα βυθίζουν προσπαθώντας να κρύψουν το οικολογικό έγκλημα που διαπράττουν».
Έκκληση από τους ψαράδες
Δραματική έκκληση προς τους ασυνείδητους συναδέλφους τους απευθύνουν με τη σειρά τους οι παράκτιοι αλιείς, οι οποίοι τονίζουν ότι εάν χαθούν τα δελφίνια θα σημάνει και το δικό τους τέλος.
Ο καπετάνιος Βασίλης Σκλαβούνος, πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Λειψών, τονίζει:
«Γνωρίζουμε την οικολογική σημασία αυτού του θηλαστικού. Εμείς, ως παράκτιοι αλιείς τα θεωρούμε συντρόφους μας μέσα στη θάλασσα. Η εξάλειψη των δελφινιών, του κορυφαίου θηρευτή της θαλάσσιας ιχθυοπανίδας, θα σήμαινε αμέσως το τέλος της βιοποικιλότητας καθώς και το δικό μας τέλος.
Απευθύνομε έκκληση στο Λιμενικό Σώμα να ελέγξει την ασυδοσία της μηχανότρατας και να προστατεύσει τα δελφίνια».
«Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή αυτής της σφαγής, καθώς τα περισσότερα είδη δελφινιών στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση», τονίζει η Α. Μήλιου. «Καλούμε τους πολίτες να αναφέρουν στο “Αρχιπέλαγος” και στις λιμενικές Αρχές οποιοδήποτε περιστατικό εκβρασμού εντοπίζουν, προκειμένου να οργανώσουμε ένα ευρύτερο δίχτυ προστασίας αυτών των ζώων», συμπληρώνει ο Θ. Τσιμπίδης. .

ΠΗΓΗ : real.gr  19-2--2014    : Η μαζική… φυγή 1,3 εκατ. χηνών!...

Tο ομαδικό ταξίδι 1,3 εκατομμυρίων χηνών προς πιο ζεστά κλίματα απαθανάτισε φωτογράφος σε εθνικό πάρκο του Καναδά.
Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι οι χήνες καλύπτουν σχεδόν όλο το έδαφος και ότι κρύβουν ακόμη και τον ήλιο.
Το πάρκο Squaw Creek αποτελεί χαρακτηριστικό σταθμό των πτηνών στη διαδρομή 2.500 μιλιών που καλούνται να καλύψουν συνολικά μέχρι να φτάσουν στον κεντρικό Καναδά. Ο φωτογράφος από τη Νεμπράσκα που αφιέρωσε 22 συνολικά μέρες την περασμένη Άνοιξη παρατηρώντας τις χήνες προκειμένου να τραβήξει τις καλύτερες φωτογραφίες περιέγραψε με τον ακόλουθο τρόπο τις εικόνες:
«Φαίνεται σαν να πέφτει χιόνι στον ορίζοντα. Οι εικόνες πραγματικά σε ξεγελούν» Όσο για το θόρυβο που έκαναν, ο φωτογράφος ονόματι Mike Hollingshead, δήλωσε ότι ήταν τόσο έντονος που τον ένιωθε στα αυτιά του επί σειρά ωρών.
Μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να πάρει μαζί του ένα mp3 player για να κάνει τη δουλειά του πιο άνετα. ...

ΠΗΓΗ : real.gr  19-2--2014    : Γενετικός «άτλας» της ανθρώπινης ιστορίας ...

Βρετανοί και Γερμανοί επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο διαδραστικό χάρτη της ανθρώπινης γενετικής ιστορίας, ο οποίος, καλύπτοντας μια περίοδο 4.000 ετών, φέρνει στο φως το διαρκές και πολύπλοκο γενετικό «ανακάτεμα» -κυρίως λόγω των μεταναστεύσεων, των πολεμικών κατακτήσεων και του εμπορίου- ανάμεσα στους πληθυσμούς της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.
Μεταξύ άλλων, ο «άτλας» δείχνει ότι οι απομονωμένοι Καλάς που ζουν στην οροσειρά Ινδοκούς του Πακιστάν, φέρουν σήμερα στο DNA τους αρχαία γονίδια που έφθασαν στην Ασία από την Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή (η ακριβής προέλευσή τους δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί) πιθανότατα μέσω του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακριβώς αυτό πάντα πίστευαν οι ίδιοι οι Καλάς και τώρα η γενετική έρευνα μάλλον τους δικαιώνει.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Τμήμα Στατιστικής) και του University College του Λονδίνου (Ινστιτούτο Γενετικής), καθώς και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το "Nature", βάσισαν τον «χάρτη» τους στην πλήρη συγκριτική ανάλυση του DNA 1.490 ανθρώπων από 95 πληθυσμούς από όλο τον κόσμο.
«Το DNA έχει πράγματι τη δύναμη να λέει ιστορίες και να αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το παρελθόν της ανθρωπότητας», δήλωσε ο ερευνητής του Κέντρου Ανθρώπινης Γενετικής του Ινστιτούτου Wellcome, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα. Η γενετική έρευνα φέρνει στο φως συμβάντα που δεν είναι κατ' ανάγκη καταγραμμένα στην ιστορία. Για παράδειγμα, τόνισε ο επιστήμονας, «το DNA του λαού των Του στη σύγχρονη Κίνα δείχνει ότι περίπου στο 1.200 μ.Χ. Ευρωπαίοι παρόμοιοι με τους σύγχρονους Έλληνες αναμίχθηκαν (γενετικά) με ένα κατά τα άλλα κινεζικό πληθυσμό.
Πιθανώς, η προέλευση αυτού του ευρωπαϊκού DNA είναι έμποροι που ταξίδευαν στον γειτονικό Δρόμο του Μεταξιού».
Ο χάρτης επίσης, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τη γενετική κληρονομιά των επιδρομών των Μογγόλων του 13ου αιώνα, η οποία φθάνει μέχρι την Τουρκία.
Οι Τούρκοι εμφανίζονται να έχουν σήμερα σε ποσοστό 8% «μογγολικά» γονίδια, έναντι 39% των Ουζμπέκων και 50% των Ουιγούρων της Κίνας.
Το βασικό μήνυμα του «άτλαντα» είναι, σύμφωνα με τον Γκάρετ Χέλενταλ, ότι «σχεδόν όλοι οι πληθυσμοί εμφανίζουν συμβάντα γενετικής επιμιξίας, συνεπώς αυτά είναι πολύ κοινά σε όλη την πρόσφατη ιστορία και συχνά εμπλέκουν ανθρώπους που μεταναστεύουν μεγάλες αποστάσεις».
«Κάθε πληθυσμός έχει μια συγκεκριμένη γενετική "παλέτα"», πρόσθεσε ο επιστήμονας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ...

ΠΗΓΗ : real.gr  19-2--2014    : Χιλιάδες νανόκυκνοι στο Δέλτα του Έβρου...

"Χαράζουν" φτερωτές, λευκές γραμμές στον ουρανό δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα, με πληθυσμό που καταγράφεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Πρόκειται για νανόκυκνους που διαχειμάζουν στο Δέλτα Έβρου και σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης, ο αριθμός τους αποτελεί τη μέγιστη μέτρηση που έχει γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα.
"Καταμετρήσαμε 2610 νανόκυκνους, αριθμός αυξημένος από τους 2250 που είχαμε μετρήσει το 2010 στο Δέλτα Έβρου και αποτελούσε τότε την υψηλότερη καταγραφή πανελληνίως" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου, Παναγιώτης Ιωαννίδης.
Η καταγραφή των κύκνων έγινε από προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης στις 14 Φεβρουαρίου, σε θέσεις που κουρνιάζουν τα πουλιά τα οποία, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια δείχνουν να "προτιμούν" περισσότερο, από άλλες χώρες διαχείμασης, το Δέλτα του Έβρου.
"Παρατηρούμε μια αύξηση των κύκνων αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πού οφείλεται.
Εικάζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες στις βόρειες περιοχές με το δριμύτερο ψύχος των τελευταίων ετών, αναγκάζουν τα πουλιά να προτιμούν πιο νότιες περιοχές και ίσως γι' αυτό να έχουν αναγάγει το Δέλτα Έβρου σε νούμερο ένα προορισμό διαχείμασης" εκτιμά ο κ. Ιωαννίδης.
Παράλληλα, η αύξηση των πουλιών στο Δέλτα αποτελεί ένδειξη ότι πρόκειται για έναν υγιή υγρότοπο, αφού εκεί οι κύκνοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να κουρνιάσουν αλλά και τραφούν.
Πάντως, εκτός από τους νανόκυκνους καταμετρήθηκαν 1.185 αγριόκυκνοι, 1.220 βουβόκυκνοι και 950 καστανόπαπιες.
"Το θέαμα ωστόσο των κύκνων, την ώρα που -κυρίως το απόγευμα- κατευθύνονταν από την περιοχή του Δέλτα στην Τουρκία προς τα εμάς, είναι ασύλληπτο.
Φανταστείτε σμήνη με μέχρι 400 πουλιά, να σχηματίζουν τεράστιες άσπρες γραμμές στον ουρανό δημιουργώντας μια εικόνα μοναδική" περιγράφει ο κ. Ιωαννίδης..

ΠΗΓΗ : real.gr  19-2--2014    : Επιχείρηση ενίσχυσης των ηπειρωτικών ποταμών...

Προσπάθεια αναπαραγωγής και ενίσχυσης των ποταμών της Ηπείρου, με πληθυσμούς ενδημικής πέστροφας, ξεκίνησε από τον Λούρο, ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός Ιωαννίνων, αξιοποιώντας την εμπειρία του προσωπικού του, στην αναπαραγωγή και εκτροφή της πέστροφας.
Η ενδημική πέστροφα, είναι το ντόπιο είδος του ψαριού, με τις κόκκινες βούλες και σώμα μικρότερο από εκείνο της «αμερικανικής» πέστροφας, η οποία εκτρέφεται στα οικοσυστήματα της περιοχής.
Η προϊσταμένη του Σταθμού, Μαρία Τσουμάνη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το εγχείρημα.
Η ντόπια πέστροφα, κατατάσσεται στα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη και βρίσκεται στην «κόκκινη» λίστα των ενδημικών ψαριών γλυκού νερού της Μεσογείου, που έχει καταρτίσει η Παγκόσμια Ένωση για την Προστασία της Φύσης.
Ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός Ιωαννίνων, όπως τονίζει η κ. Τσουμάνη, εκτίμησε την ανάγκη για ενίσχυση των ποταμών της Ηπείρου, με την ενδημική πέστροφα και προσπαθεί να αναπαράγει τους πληθυσμούς της.
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, είναι ο «Πανελλήνιος Σύλλογος FlyFishing και προστασίας της άγριας πέστροφας "Αστραίος"».
Ειδικότερα, αναφέρει ότι, «η περιοχή της Ηπείρου, είναι μια απομονωμένη ιχθυογεωγραφική περιοχή, με υψηλά επίπεδα ενδημισμού και αποκτά σημαντικό ενδιαφέρον, όταν τρία από τα πέντε ενδημικά είδη της Ελλάδος απαντώνται στην περιοχή».
Η ντόπια, ενδημική πέστροφα του Λούρου ονομάζεται Salmolourosensis.
Γεννάει τα αυγά της στα ποτάμια τον χειμώνα και χρειάζεται καθαρό χαλικώδες υπόστρωμα για να τα εναποθέσει.
Για την τεχνητή αναπαραγωγή και εκτροφή της ενδημικής πέστροφας, πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα, όπως η δυσκολία προσαρμογής της σε ελεγχόμενες συνθήκες και η χορήγηση τροφής.
Για τους παραπάνω λόγους, όπως επισημαίνει η προϊσταμένη του Ιχθυογεννητικού Σταθμού, «επιλέχθηκε η διαδικασία συλλογής γενετικών προϊόντων και τεχνητής γονιμοποίησης στο ποτάμι, ενώ στη συνέχεια γίνεται μεταφορά στον Σταθμό, για την πραγματοποίηση της επώασης και της εκκόλαψης των γονιμοποιημένων ωαρίων.
Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζονται υψηλότερα ποσοστά εκκόλαψης απ' ότι στη φύση, προστασία από τους εχθρούς και απελευθέρωση των γόνων, με πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης». Με τη διαδικασία αυτή, οι ειδικοί ελπίζουν να διατηρούν στις εγκαταστάσεις του Σταθμού, γόνο αλλά και γεννήτορες από όλα τα ποτάμια της Ηπείρου, για τον συστηματικό εμπλουτισμό της ενδημικής πέστροφας του κάθε οικοσυστήματος, στους ποταμούς Άραχθο, Καλαμά, Αώο, και Λούρο.
Ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός Ιωαννίνων είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Βρίσκεται στις πηγές του ποταμού Λούρου, ενώ ιδρύθηκε τη δεκαετία του '60 και εισήγαγε στην Ελλάδα, μια νέα για εκείνη την εποχή δραστηριότητα, την εκτροφή των ψαριών σε ελεγχόμενες συνθήκες.
Μία από τις κύριες δραστηριότητες της υπηρεσίας, είναι να αναπαράγει και να εκτρέφει την ιριδίζουσα στον χρωματισμό της «αμερικανική πέστροφα», για τον εμπλουτισμό των υδροηλεκτρικών φραγμάτων και την ενίσχυση νέων ιχθυοτρόφων ή εκείνων, που έχουν υποστεί ζημιές λόγω καιρικών φαινομένων..

ΠΗΓΗ : real.gr  19-2--2014    : Κρίτων Αρσένης: Μας κοροΐδεύει η κυβέρνηση, τα χημικά του Άσαντ θα καταστραφούν στην Κρήτη...

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής καταγγέλλει αναληθείς δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου «Άνθρακες οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Ξεκινά η καταστροφή των χημικών ανοικτά της Κρήτης» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.
Με νέα παρέμβασή του, δε, ζητά την άμεση διακοπή της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας και εγκαλεί την κυβέρνηση για απόκρυψη της πραγματικότητας από τους πολίτες.
Συγκεκριμένα επικαλείται τόσο τις ανακριβείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και τις αναληθείς δηλώσεις του υφυπουργού Δημήτρη Κούρκουλα από το βήμα της Βουλής.
Υπογραμμίζει ο Κρίτων Αρσένης:
"Καλώ για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να παρέμβει, έστω και τώρα στην 12η ώρα για να σταματήσει η περαιτέρω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης. Η διαδικασία μπορεί να ξεκίνησε πλέον, αλλά θα διαρκέσει 20 ημέρες. Κάθε ημέρα που θα περνάει ο κίνδυνος για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και τον τουρισμό θα μεγαλώνει. Και όμως, η κυβέρνηση αντί να αναλαμβάνει τον ρόλο του εγγυητή της ασφάλειας και της διαφάνειας της διαδικασίας καταστροφής και ιδιαίτερα την αλλαγή του τόπου εκτέλεσης της, γίνεται φορέας διαρκούς εφησυχασμού και παραπληροφόρησης. Μόλις την Παρασκευή ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Μανούσου Βολουδάκη, δήλωνε ότι η καταστροφή των όπλων θα γινόταν στην Καλαβρία, πολύ μακριά από την Μεσόγειο ίσως δε και…κάπου στη Γερμανία! Δεν ήξερε η κυβέρνηση ότι τα χημικά θα καταστρέφονταν ανοικτά της Κρήτης, μόλις 4 ημέρες μετά; Γιατί εξυπηρετεί την κυβέρνηση ο εφησυχασμός και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης για το ζήτημα; Τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της προκλητικής αδράνειας της κυβέρνησης όμως αυξάνονται με κάθε νέα δήλωση του κ. Βενιζέλου για το θέμα. Η μόνη επίσημη ανακοίνωσή του, αναφερόταν σε διαβεβαιώσεις που του μετέφεραν ΜΚΟ από συνάντησή τους με εκπροσώπους του ΟΗΕ. Από τις τρεις οργανώσεις που κατονόμασε ο κ. Βενιζέλος, το WWF δεν είχε συμμετάσχει σε καμία σχετική συνάντηση, ενώ η "oceanica" δεν υπάρχει."
Υπενθυμίζεται ότι αντιμέτωπος με την πρωτοφανή "αδράνεια" της κυβέρνησης Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου οι οποίοι αρνούνται τόσο να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας για να διεκδικήσουν δυναμικά την ακύρωση του σχεδίου καταστροφής των χημικών ανοικτά της Κρήτης, όσο επίσης να ενημερώσουν πλήρως τους συμπολίτες μας για το θέμα o Κρίτων Αρσένης χρησιμοποίησε την ιδιότητα του ως εισηγητή της έκθεσης για την 68η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να θέσει το ζήτημα στον πρόεδρο της 68ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Τζων Ας, ο οποίος δεν ήταν ενημερωμένος για τις αντιδράσεις των κατοίκων, ούτε για την ελλιπή ενημέρωση και ανέλαβε να ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, αλλά και τους επικεφαλής των οργανισμών του ΟΗΕ που χειρίζονται το θέμα".

ΠΗΓΗ : protothema.gr  19-2--2014    : Αλβανία: Διετές “στοπ” στο κυνήγι για να ανακάμψει η άγρια ζωή...

Πολλά πουλιά και θηλαστικά θα γλιτώσουν από το παράνομο κυνήγι, χάρη σε ένα διετές μορατόριουμ που ψήφισε η αλβανική κυβέρνηση.
“Η Αλβανία ήταν μια παγίδα θανάτου για τα αποδημητικά πουλιά”, δήλωσε ο Gabriel Schwaderer, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης EuroNatur.
Η βαλκανική χώρα περιλαμβάνει υγρότοπους και άλλα οικοσυστήματα που αποτελούν ζωτικής σημασίας στάσεις ανεφοδιασμού για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά. Όμως, η κακή επιβολή του νόμου, η αύξηση της οπλοκατοχής και η εισροή ξένων κυνηγών, είχαν καταστήσει την Αλβανία ένα συνεχές σκοπευτήριο. Οι στόχοι των κυνηγών ήταν, μεταξύ άλλων πουλιών, αετοί, γερανοί, ακόμη και μικρά ωδικά πτηνά.
Σύμφωνα με τον Schwaderer, δεν ήταν μόνο τα πουλιά που υπέφεραν. Προκειμένου να μελετηθεί ο απειλούμενος με εξαφάνιση λύγκας των Βαλκανίων, η EuroNatur τοποθέτησε αυτόματες κάμερες σε ορεινές περιοχές οι οποίες παρατηρούσαν όλα τα ζώα που περνούσαν από την περιοχή. Θηλαστικά, όπως τα ελάφια και σαμουά που θα έπρεπε να καταγραφούν σε σημαντικούς αριθμούς, ήταν πολύ σπάνια. Αυτό έδειξε ότι τα εν λόγω ζώα αποτελούν συνήθη στόχο για τους κυνηγούς.
Ο νέος νόμος, που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιανουαρίου, αναστέλλει όλες τις άδειες κυνηγιού και της χρήσης συγκεκριμένων περιοχών για το κυνήγι για τα επόμενα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτήν τη χρονική περίοδο για να μελετήσει τρόπους μεταρρύθμισης των κανονισμών διατήρησης βιοποικιλότητας και ελέγχου, καθώς στο θέμα αυτό επικρατεί σχεδόν πλήρης ανομία. Οι κυνηγοί στην Αλβανία εδώ και καιρό δεν φοβούνται να πυροβολήσουν οποιοδήποτε ζώο που θα βρεθεί στον δρόμο τους, ακόμη και σε εθνικά πάρκα, όπου οι πλούσιοι κυνηγοί -στην πλειοψηφία τους Ιταλοί- δωροδοκούν κακοπληρωμένους δασοφύλακες και τους χρησιμοποιούν σαν οδηγούς.
Ενώ πολλοί Αλβανοί -μεταξύ των οποίων και ένας σημαντικός αριθμός κυνηγών- συνειδητοποίησαν εδώ και καιρό ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, η κυβέρνηση δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των νόμων σχετικών με το θέμα. Οι εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όμως, έφεραν στην εξουσία ένα νέο κόμμα, με υπουργούς πιο αποφασισμένους να ασχοληθούν με την προστασία των άγριων ζώων.

ΠΗΓΗ : econews.gr  19-2--2014    : Νεκρή φάλαινα εμφανίστηκε στα Φιλιατρά

Ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν το πρωί, όσοι βρέθηκαν στην περιοχή της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών.
Μία νεκρή φάλαινα μήκους 10 μέτρων και βάρους τουλάχιστον 2 τόνων, είχε ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια βόρεια του λιμανιού.
Το κήτος φαινόταν χτυπημένο σε τρία διαφορετικά σημεία και όπως εικάζουν ψαράδες της περιοχής, πιθανόν να προκλήθηκαν από κάποια προπέλα μεγάλου πλοίου, όταν ήταν ήδη νεκρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, το περασμένο Σάββατο, ένας κάτοικος της περιοχής παρατήρησε πολλούς γλάρους συγκεντρωμένους στο σημείο και πλησιάζοντας την ακτή αντίκρισε το τεράστιο θηλαστικό.
Ειδοποίησε αμέσως το Λιμεναρχείο, που έφτασε λίγο αργότερα στο σημείο, ενώ αναμένεται και κτηνίατρος που θα εξετάσει το κήτος για τα αίτια θανάτου του, πριν απομακρυνθεί από την περιοχή.
Δείτε το σχετικό βίντεο που κατέγραψε ο φακός του filiatranet:

ΠΗΓΗ : econews.gr  19-2--2014    : Το “Όχι” του Μπάκιγχαμ στη λαθροθηρία ...

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ ζητά άμεση απομάκρυνση 1.200 αντικειμένων από ελεφαντόδοντο από τη βασιλική συλλογή.
Ο Δούκας του Κέιμπριτζ ακολουθεί το παράδειγμα του πατέρα του, Πρίγκηπα Κάρολου, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια ζητάει όλα τα αντικείμενα του παλατιού που έχουν προέλευση από λαθροθηρία να απομακρυνθούν και να καταστραφούν.
Η κοινή γνώμη στη Βρετανία χειροκρότησε την πρωτοβουλία του Πρίγκηπα Ουίλιαμ, ενώ οι ακτιβιστές της προστασίας του περιβάλλοντος εκτίμησαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσε να παρακινήσει τους Βρετανούς να πράξουν παρόμοια και να “παραδώσουν” τα προϊόντα από ελεφαντόδοντο που έχουν στην ιδιοκτησία τους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουίλιαμ παρευρέθη σε ένα συνέδριο με κορυφαίους οικολόγους και προσέφερε την υποστήριξή του σε μια εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας ελεφάντων. Ο Κάρολος, από την πλευρά του, σε ομιλία του κάλεσε τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη στη λαθροθηρία, κυρίως στο εμπόριο του ελεφαντόδοντου και του κέρατου ρινόκερου.
Την Πέμπτη, Ο Ουίλιαμ και ο Κάρολος, μαζί με τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, παρακολούθησαν το μεγαλύτερο συνέδριο στον κόσμο σχετικά με το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Σαράντα έξι χώρες και έντεκα διεθνείς οργανισμοί ήταν παρόντες στο συνέδριο Illegal Wildlife Trade, κατά τη διάρκεια του οποίου, παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για την προστασία των απειλούμενων ζώων από τους λαθροθήρες.

ΠΗΓΗ : econews.gr  19-2--2014    : Χρυσαετός: ένας "βασιλιάς των αιθέρων" εξορίζεται από τον άνθρωπο ...

Ο χρυσαετός είναι από τα πιο σημαντικά και -δυστυχώς- σπάνια πτηνά της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Είναι ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς αετούς της Ευρώπης και αποτελεί πραγματικό κόσμημα της βιοποικιλότητας της περιοχής μας.
Το όνομά του σχετίζεται με το φωτεινό καστανοκόκκινο,χρυσαφί χρώμα του κεφαλιού και του λαιμού του. Η χαρακτηριστική του σιλουέτα όταν πετάει πάνω από το «βασίλειό» του μόνο θαυμασμό μπορεί να προκαλέσει. Δυστυχώς σπάνια θα τον δει κάποιος, καθώς τα 1-2 ζευγάρια που διαβιούν στην περιοχή του Πάρνωνα εντοπίζονται σε απρόσιτες τοποθεσίες, αποφεύγοντας την ανθρώπινη παρουσία.
Ο χρυσαετός (μαζί με τον θαλασσαετό) είναι ο μεγαλύτερος από τους αετούς με μήκος που ξεπερνά τα 90 εκατοστά, βάρος μέχρι και 7 κιλά και άνοιγμα φτερών μέχρι και 2,3 μέτρα. Φωλιάζει σε ορεινές περιοχές με βραχώδεις εξάρσεις. Κατασκευάζει τεράστια φωλιά με κλαδιά, χόρτα και ενίοτε τρίχες ζώων, σε γκρεμούς ή μεγάλα δέντρα και την χρησιμοποιεί συνεχώς αν δεν ενοχληθεί.
Προτιμά μεγάλες ανοικτές ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση για την αναζήτηση της τροφής του. Την τροφή του αποτελούν θηλαστικά μικρού και μεσαίου μεγέθους (τρωκτικά, λαγόμορφα, σαρκοφάγα), ερπετά (φίδια, σαύρες, χελώνες), πουλιά αλλά και πτώματα. Πετά ψηλά εποπτεύοντας την περιοχή του αλλά και κοντά στο έδαφος αιφνιδιάζοντας τη λεία του. Οι χελώνες (ως μέρος της τροφής του χρυσαετού) ρίχνονται από ψηλά σε βράχια ώστε να «νικηθεί» η προστατευτική τους «πανοπλία». Το σχήμα του σώματος και των φτερών κατά το πέταγμα μοιάζει με «ρηχό» V.
Ο χρυσαετός προστατεύεται επαρκώς τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του σχετίζονται με τη θανάτωσή του από τη λαθροθηρία και τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, και απομάκρυνσή του από περιοχές αναπαραγωγής που υπάρχει ανθρώπινη παρουσία και όχληση.
Επιπλέον, έμμεσες πιέσεις σχετίζονται με τη συρρίκνωση και υποβάθμιση των βιοτόπων που φωλιάζει και κυνηγά ο χρυσαετός και την υπερθήρευση των θηραμάτων του. Η ευρεία κατανομή του χρυσαετού σε όλα σχεδόν τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε αρκετά νησιά (δεκαετία 1960) περιορίστηκε σε ορισμένες περιοχές ηπειρωτικής Ελλάδας, ελάχιστες θέσεις σε Πελοπόννησο και Εύβοια, και στην Κρήτη.
Ο επισκέπτης της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού που θα αφήσει το οδικό δίκτυο και θα περιπλανηθεί στα ορεινά μονοπάτια και διαδρομές μακριά από την έντονη ανθρώπινη παρουσία, αν είναι υποψιασμένος, τυχερός και κοιτάζει ψηλά, πιθανόν θα καταγράψει στις εμπειρίες της ζωής του μια -έστω μακρινή- συνάντηση με έναν πραγματικό «βασιλιά των αιθέρων», εκεί που οφείλει να είναι ένας βασιλιάς: πάνω από όλους!

ΠΗΓΗ : econews.gr  8-2--2014    : Λύκοι εξασφαλίζουν μούρα για να τραφούν αρκούδες υπό εξαφάνιση ...

Η επιστροφή των λύκων στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν των ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει τις απειλούμενες με εξαφάνιση αρκούδες γκρίζλι να επιβιώσουν κρατώντας τα κοπάδια της άλκης μακρυά από τα πολύτιμα για τη διατροφή της αρκούδας μούρα.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η αμερικανική κυβέρνηση απελευθέρωσε περίπου 100 λύκους στο πάρκο και στις έρημες περιοχές του Σάλμον στο Άινταχο στο πλαίσιο της αναβίωσης ενός άγριου ζώου που κυνηγήθηκε και δηλητηριάστηκε μέχρι εξαφάνισης από τα βόρεια Βραχώδη Όρη.
Σήμερα, μόλις 1700 λύκοι περιπλανώνται στο Εθνικό Πάρκο, αφού το ανελέητο κυνήγι αυτών των πολύτιμων θηρευτών ξεκίνησε εκ νέου μετά την αφαίρεσή τους από την ομοσπονδιακή λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση το 2011 και το 2012.
Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και δύο δεκαετίες, χωρίς να μπορούν να το αποδείξουν με ακρίβεια, ότι η εκ νέου εισαγωγή ενός κορυφαίου θηρευτή στην περιοχή μετά από 70 χρόνια απουσίας θα επανέφερε την οικολογική ισορροπία σε ένα οικοσύστημα που υποφέρει από την υπερβολική βόσκηση της άλκης, του βίσωνα και άλλων βοοειδών.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην επιθεώρηση Journal of Animal Ecology υποστηρίζει ότι ο λύκος μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επιβίωση των αρκούδων γκρίζλι.
Πώς; Εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες ποσότητες μούρων τα οποία καταστρέφουν ανεξέλεγκτα τα κοπάδια άλκης που ενδημούν στην περιοχή. Έτσι, ο ένας μεγάλος θηρευτής προστατεύει τον άλλο από σπόντα.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ερευνά τη σχέση μεταξύ των 600 αρκούδων γκρίζλι στο Γέλοουστόουν και των λιγότερων από 100 λύκων που συχνάζουν στην περιοχή.
Στις αρχές του έτους υπήρξε δημόσια κατακραυγή για τη θανάτωση δεκάδων λύκων από κυνηγούς της ευρύτερης περιοχής που δεν εμπίπτουν στα όρια του πάρκου.
Αγρότες και κυνηγοί θέλουν να μειώσουν τον αριθμό λύκων και αρκούδων, διαμαρτυρόμενοι ότι πλήττουν την κτηνοτροφία και τα θηράματά τους αντίστοιχα.
Μάλιστα κυνηγετικές οργανώσεις στα Βραχώδη Όρη αποδίδουν τη μείωση του πληθυσμού της άλκης από 19.000 σε 4.000 στην επανεμφάνιση του λύκου.
Το ερώτημα της οικολογικής ισορροπίας βρίσκεται στον πυρήνα της μήνυσης που έχουν υποβάλλει οικολογικές οργανώσεις κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για τη απόσυρση της νομοθεσίας προστασίας της αρκούδας γκρίζλι, η οποία βλέπει την τροφή της να εξαφανίζεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Στους προσεχείς μήνες θα κριθεί εάν θα συνυπολογιστούν κλιματικοί παράγοντες, μαζί με την ένταση των πιέσεων για αφαίρεση της αρκούδας από τη λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και την απελευθέρωση του κυνηγιού.

ΠΗΓΗ : econews.gr  8-2--2014    : Επαγγελματίας κυνηγός σκότωσε λύκους για να αυξήσει τα ελάφια για τους συναδέλφους του ...

Οι Αρχές της αμερικανικής Πολιτείας του Άινταχο ανακάλεσαν τον επαγγελματία κυνηγό που είχαν προσλάβει για να σκοτώσει λύκους και να μειώσει τον πληθυσμό τους σε προστατευόμενη περιοχή.
Η “πρόσληψη” του κυνηγού είχε γίνει με σκοπό να αυξηθεί ο πληθυσμός της άλκης που ενδημεί στην περιοχή, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να έχουν θηράματα να κυνηγούν οι συνάδελφοί του.
Ο κυνηγός “καθάρισε” εννέα λύκους από τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά κανέναν από τα μέσα Ιανουαρίου.
Κυνηγοί και κτηματίες στο ‘Αινταχο επιδιώκουν τη μείωση του πληθυσμού του λύκου από 650 άτομα σε 150. Οι πρώτοι γιατί ο λύκος τους στερεί τα θηράματα (για να επιβιώσει και όχι για να διασκεδάσει σκοτώνοντας ελάφια). Οι δεύτεροι γιατί θεωρούν ότι οι λύκοι απειλούν τα ζώα κτηνοτροφίας που εκτρέφουν.
Η διαμάχη για τον πληθυσμό του λύκου στην περιοχή χρονολογείται από το 1974 όταν και το θαυμαστό σαρκοβόρο χαρακτηρίστηκε ως είδος υπό εξαφάνιση.
Στη συνέχεια ο πληθυσμός ανέκαμψε και έγινε άρση της προστασίας του λύκου ο οποίος επιτρέπεται να κυνηγηθεί και να παγιδευθεί.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτείνουν ότι η ανάκαμψη των πληθυσμών του λύκου συνέβαλε στην εξισορρόπηση των τοπικών οικοσυστημάτων τα οποία επιβαρύνονταν από υπερπληθυσμούς ελαφιών και άλκεων.
Σε κάθε περίπτωση οι Αρχές της Πολιτείας αποφάσισαν να κάνουν το χατήρι των κυνηγών, καθώς το ψάρεμα, το κυνήγι και η παρατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής μεταφράζονται σε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τα δημόσια ταμεία σύμφωνα με έρευνα του 2011 από την Υπηρεσία Αλιευμάτων και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ (U.S. Fish and Wildlife Service).
Η Σούζαν Στόουν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Defenders of Wildlife, υποστήριξε ότι η πολιτεία έβαλε μπροστά από την επιστήμη τη μικροπολιτική και το οικονομικό συμφέρον για να ρυθμίσει το θέμα του πληθυσμού του λύκου.

ΠΗΓΗ : econews.gr  8-2--2014    : Στο μέλλον οι αρουραίοι θα έχουν μέγεθος προβάτου ...

Τα θηλαστικά εξαφανίζονται και τα τρωκτικά μεγαλώνουν για να πάρουν τη θέση τους. Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας τρόμου, αλλά επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζονται πως πρόκειται για πιθανό φαινόμενο.
“Τα ζώα θα εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου σε οποιεσδήποτε μορφές τους επιτρέψουν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν απογόνους”, υποστηρίζει ο Jan Zalasiewicz, γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
Ο Zalasiewicz παρομοιάζει το εύρημα της μελέτης με την κατάσταση την κρητιδική περίοδο, όταν ζούσαν οι δεινόσαυροι και υπήρχαν πολύ μικρά θηλαστικά -σε μέγεθος αρουραίου η ποντικού. Οι δεινόσαυροι καταλάμβαναν τις μεγαλύτερες οικολογικές θέσεις και αφότου εξαφανίστηκαν, αυτά τα μικροσκοπικά θηλαστικά μπόρεσαν και εξελίχθηκαν σε πολλές διαφορετικές μορφές. Κάποιες από αυτές ήταν πολύ μεγάλες και εντυπωσιακές, όπως βροντοθηρία, άλογα, μαστόδοντες, μαμούθ και ρινόκεροι.
Στο μέλλον, τα σημερινά ποντίκια ενδέχεται να φτάσουν σε μέγεθος του καπιμπάρα ή υδρόχοιρου, του μεγαλύτερου τρωκτικού που υπάρχει στον πλανήτη και φτάνει έως και 80 κιλά.
“Οι αρουραίοι αποτελούν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ζώων, τα οποία οι άνθρωποι έχουμε βοηθήσει να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο και που έχουν προσαρμοστεί επιτυχώς σε πολλά από τα νέα περιβάλλοντα, όπου έχουν βρεθεί”, εξηγεί ο Zalasiewicz τον λόγο για τον οποίο η πρόβλεψή του δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει.
“Κάποια σημεία του οικοσυστήματος αδειάζουν και οι αρουραίοι είναι σε καλή θέση να καλύψουν αυτό το κενό”, συμπληρώνει ο Zalasiewicz, πιθανολογώντας ότι οι αρουραίοι θα έχουν σημαντική επίδραση στο γεωλογικό μέλλον της Γης και θα παράγουν “κάποιους αξιόλογους απογόνους“

ΠΗΓΗ : econews.gr  8-2--2014    : Εντοπίστηκε ο πρώτος κάστορας στη Βρετανία μετά από 800 χρόνια ...

Ο τελευταίος κάστορας της Ευρασίας είχε παρατηρηθεί πριν από περίπου οκτώ αιώνες, ενώ εξαφανίστηκαν εντελώς από την Μεγάλη Βρετανία περίπου το 1600.
Ενώ μερικά από αυτά τα τριχωτά τρωκτικά ακόμα υπάρχουν σε μικρές ομάδες σε συνθήκες αιχμαλωσίας, στην Αγγλία τελευταία υπάρχουν σχέδια να αφεθούν ελεύθερα πίσω στη φύση.
Πρόσφατα ο περιβαλλοντολόγος Tom Buckley παρατήρησε και απεικόνισε με τον φακό της φωτογραφικής του μηχανής μερικά από αυτά τα πλάσματα, τα οποία εντόπισε στην πόλη Ottery Saint Mary στην περιοχή Devon.
Η “αποκάλυψη” του κάστορα στην εν λόγω περιοχή ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς ήδη υπήρχαν μαρτυρίες κατοίκων που ισχυρίστηκαν ότι είδαν το ζώο πριν από μερικούς μήνες. Ένας ντόπιος είπε στο Independent ότι τον περασμένο Ιούλιο παρατήρησε “κάτι που έμοιαζε με κάστορα” κοντά στο ποτάμι Otter: “Φαινόταν πολύ φιλικός και κολυμπούσε κυκλικά στο ποτάμι μέχρι που κρύφτηκε πάλι κάτω από το δέντρο”.
Περίεργο χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι ένας κάστορας κατάφερε να φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία κολυμπώντας από Γαλλία, Γερμανία ή Βέλγιο, όπου κανονικά ζουν. Υποψιάζεται ότι μπορεί να ξέφυγε από αιχμαλωσία, καθώς υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι πριν από μερικά χρόνια 3 κάστορες είχαν “χαθεί” από μια φωτογράφιση άγριας ζωής. Τα δύο θηλυκά τα είχαν ξαναπιάσει, ενώ το αρσενικό το βρήκαν πολύ αργότερα το 2012. Εικάζεται ότι κάποιο από τα θηλυκά μπορεί να είχε γεννήσει όσο ακόμα ήταν ελεύθερο ή ότι ο “σημερινός” κάστορας ξέφυγε από κάποιο άλλο περιβάλλον όπου τα ζώα κρατούνται αιχμάλωτα.

ΠΗΓΗ : econews.grΦωτογραφία από δορυφόρο.   8-2--2014    : Η Ρωσία διακόπτει προσωρινά τις εισαγωγές χοιρινού από την Ε.Ε....


Με αφετηρία τις 30 Ιανουαρίου, η Ρωσία αποφάσισε να διακόψει ανεπίσημα τις εισαγωγές χοιρινού που προέρχεται από την Ε.Ε., με αφορμή δύο αγριόχοιρους από την Λιθουανία οι οποίοι διαγνώστηκαν με αφρικάνικο πυρετό των χοίρων. Ρώσοι κτηνίατροι δήλωσαν ότι εκτός του παραπάνω περιστατικού,έχουν πληροφορίες ότι βρέθηκαν 11 νέκροι αγριόχοιροι στη Λιθουανία την προηγούμενη βδομάδα ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ένα ακόμη περιστατικό στην Πολωνία.
Οι ρώσικες αρχές σημειώνουν, ότι όπως δηλώνεται και στη διμερή εμπορική συμφωνία που έχουν υπογράψει Ε.Ε. και Ρωσία, έως να διευκρινιστεί η ακριβής έκταση της κρίσης, η Ε.Ε. θα πρέπει να διακόψει να εκδίδει πιστοποιητικά για τα προιόντα που προέρχονται από χοιρινό κρέας και να καταγράψει σε λίστα τις ζώνες υψηλής και χαμηλής επικινδυνότητας ώστε να μπορέσει η Ρωσία να μπλοκάρει ένα τμήμα εισαγωγών, επιτρέποντας παράλληλα αυτές που δεν εμπεριέχουν κίνδυνο.
Οι ρώσικες αρχές καλούν τις ευρωπαικές αρχές σε στενή συνεργασία για την επίλυση του ζητήματος καθώς μία οριστική διακοπή εκ μέρους της Ρωσίας θα φέρει οικονομικές ζημιές και στα δύο μέρη. Έως το τέλος του 2013 η Ε.Ε. είχε τροφοδοτήσει 340000 τόνους (55% των συνολικών ρώσικων εισαγωγών) χοιρινού κρέατος την ρώσικη αγορά.
Για την ρώσικη αγορά η διακοπή των εισαγωγών θα έφερνε απότομη άνοδο των τιμών, γεγονός το οποίο θα δημιουργούσε κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά και προβλήματα τροφοδοσίας.
Κ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ .

ΠΗΓΗ : agronews.grΦωτογραφία από δορυφόρο.   8-2--2014    : Έρευνα: Δάση, πυρκαγιές ευθύνονται για την αρχαία υπερθέρμανση...


Για την άνοδο της θερμοκρασίας πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια δεν ευθύνονται τόσο τα ατμοσφαιρικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα όσο η απελευθέρωση πτητικών οργανικών ενώσεων από τα δάση και ο καπνός των πυρκαγιών, υποστηρίζουν επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, οι ερευνητές του Γέιλ περιγράφουν τη μέση Πλειόκαινο Εποχή ως μια περίοδο κατά την οποία πυκνά δάση κάλυπταν τεράστιες εκτάσεις στον πλανήτη, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες πτητικών οργανικών ενώσεων.
Επιπλέον, το σκοτεινό φύλλωμα των δασών απορροφούσε πολλή ηλιακή ενέργεια, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί η Πλειόκαινος ήταν σχετικά θερμή – 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή – παρότι τα ατμοσφαιρικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλά.
Στο πλαίσιο των μελετών τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο μοντέλο βασισμένο σε έναν υπερυπολογιστή ικανό να επεξεργάζεται 52 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Βρήκαν ότι οι συγκεντρώσεις τροποσφαιρικού όζοντος, μεθανίου και αιωρούμενων σωματιδίων ήταν διπλάσιες απ’ ό,τι πριν από το 1750.
Οι ενώσεις αυτές μετέβαλαν την ισορροπία ακτινοβολία της Γης προκαλώντας άνοδο της θερμοκρασίας 2-3 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν που μπορεί να προκαλέσει το διοξείδιο του άνθρακα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.
«Η ανακάλυψη είναι σημαντική για την καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής στην ιστορία της Γης και έχει τεράστια βαρύτητα για τις συνέπειες της αποψίλωσης και το ρόλο των δασών στις στρατηγικές προστασίας του κλίματος», αναφέρει η Ναντίν Ούνγκερ από το τμήμα Δασοκομίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών του Γέιλ, επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε τις έρευνες.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, στόχος της μελέτης τους δεν ήταν να αμφισβητήσουν το ρόλο των ανθρωπογενών εκπομπών CO2 στην κλιματική αλλαγή, αλλά να δείξουν πόσο περίπλοκα είναι τα αίτιά της και πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν και φυσικοί παράγοντες. .

ΠΗΓΗ : naftemporiki.grΦωτογραφία από δορυφόρο.   8-2--2014    : Παραιτείται από την ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος...


Κάνει λόγο για πελατειακές σχέσεις εντός του κόμματος
Παραιτείται από την ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος στην επιστολή παραίτησης ρίχνει βολές για καταστάσεις που διαμορφώθηκαν στο κόμμα.
«Από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι παραιτήσεις σειράς σημαντικών στελεχών από την ευρωλίστα, φαίνεται σαφώς πως κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος προσπαθειών για μια ενωτική, πολιτικά ισορροπημένη και επιτυχή πορεία των Οικολόγων Πράσινων ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τρεμόπουλος και σημειώνει: «Όλες οι προσπάθειες του τελευταίου μήνα αρκετών από μας προσέκρουσαν σε τοίχο και επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, που αναπαράγει την απογοήτευση στα μέλη και διευκολύνει τις φυγόκεντρες τάσεις στους Οικολόγους Πράσινους».
Κάνει λόγο για μεθοδευμένη διαμόρφωση της ευρωλίστας, αναπαραγωγή πελατειακών λογικών και συναλλαγές χωρίς αρχές, ενώ προσθέτει: Είναι φανερό πως κάποιοι έδειξαν στον Χρυσόγελο την πόρτα της εξόδου από το κόμμα και το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και με όποιον δεν αποδέχεται τα νέα δεδομένα.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως τα νέα μέλη από την ΠΑΣΠ το 2013 αντί να σηματοδοτήσουν ένα άνοιγμα στην κοινωνία, αυτονομήθηκαν βίαια και λειτουργώντας εισοδιστικά και χωρίς πολιτικούς όρους, εξασφάλισαν σημαντικές θέσεις.
«Προσωπικά δεν επιδίωκα να βγω ευρωβουλευτής, όπως είχα γράψει και πει εξαρχής ούτε όμως και είναι στο χέρι μου πια να συμβάλλω σε ένα καλό αποτέλεσμα, όπως επιδίωκα. Γι' αυτό και δεν έχει νόημα η παρουσία μου στην ευρωλίστα, όπως είχα διαπιστώσει και πει στο ΠΣ στις 18.1, δίνοντας και λίγη ακόμη πίστωση χρόνου» δηλώνει ο κ. Τρεμόπουλος.
Εξετάζει την πρόταση για ένα έκτακτο συνέδριο και τάσσεται υπέρ της στήριξης ελκυστικών αυτοδιοικητικών σχημάτων και συμμαχιών, καθώς και της οργάνωσης του κόμματος για τη μάχη των εθνικών εκλογών. .

ΠΗΓΗ : protothema.grΦωτογραφία από δορυφόρο.   8-2--2014    : Παρίστανε τον κυνηγό, για να μεταφέρει ναρκωτικά...

Κατασχέθηκαν τη νύχτα από στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και συνοριοφύλακες από την Κόνιτσα, 198 κιλά χασίς στην περιοχή του χωριού Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.
Τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα σε 188 δέματα και τοποθετημένα μέσα σε σάκους, σε κλειστό φορτηγάκι 43χρονου από τα Τρίκαλα.
Ο 43χρονος παρίστανε τον κυνηγό, προκειμένου να μην κινήσει τις υποψίες και να κυκλοφορεί ελεύθερα στη περιοχή των συνόρων, από όπου παρέλαβε τα ναρκωτικά.
Κατά τον έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν επίσης ένα Καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες και 113 γραμμάρια επεξεργασμένης κάνναβης.
Ο 43χρονος συνελήφθη και κατασχέθηκαν τα ναρκωτικά, το όπλο, οι γεμιστήρες και το αυτοκίνητο. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Ιωαννίνων. .

ΠΗΓΗ : amna.grΦωτογραφία από δορυφόρο.   1-2--2014    : Ελλάδα, η χώρα των 5.752 φυτών...

Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη βλάστηση, αποφάνθηκαν γερμανοί βοτανολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους στη χώρα μας υπάρχουν 5.752 είδη φυτών.
Μάλιστα το ένα στα πέντε - για την ακρίβεια 1.278 είδη - δεν απαντώνται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Οι γερμανοί ερευνητές σε συνεργασία με έλληνες και δανούς συναδέλφους τους μελετούσαν επί τρία χρόνια τα είδη βλάστησης της Ελλάδας στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας, καταγράφοντας με λεπτομέρειες ποιοι τύποι φυτών απαντώνται σε κάθε περιοχή.
Για παράδειγμα, η πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη τουλίπα του Ορφανίδη (Tulipa orphanidea) αναπτύσσεται μόνο στην Πελοπόννησο, σε υψόμετρα 700-1.600 μέτρων.
Το λείριο το μάρταγο (Lilium martagon) είναι ένα από τα πέντε είδη κρίνων στην Ελλάδα, ενώ απαντάται σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας. Επίσης, ενδημικό στη χώρα μας είναι και το ένα από τα μόλις δύο είδη φοινίκων της Ευρώπης, ο Κρητικός Φοίνικας (Phoenix theophrastii).
«Η Ελλάδα έχει βουνά ύψους σχεδόν 3.000 μέτρων, αλλά και πολλά νησιά με μακρά ιστορία απομόνωσης των εξαιρετικά ποικιλόμορφων βιοτόπων τους, καθένα από τα οποία έχει ένα πολύ διαφορετικό τοπικό κλίμα», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους με τίτλο «Αγγειακά Φυτά της Ελλάδας περιγράφοντας ιδιαίτερα τα νησιά του Αιγαίου ως υπαίθρια εργαστήρια της εξελικτικής διαδικασίας. .

ΠΗΓΗ : naftemporiki.grΦωτογραφία από δορυφόρο.   1-2--2014    : Ακτοτούρλι, το πτηνό που δεν καταλαβαίνει από κλιματική αλλαγή...

Κάθε χρόνο, το φθινόπωρο, το ακτοτούρλι (Limosa lapponica baueri) ξεκινάει το ταξίδι του από την Αλάσκα για τη Νέα Ζηλανδία. Διανύει μια απόσταση 11.000 χιλιομέτρων χωρίς να σταματήσει οπουδήποτε, ούτε μία φορά, για οκτώ έως εννέα ολόκληρες ημέρες. Την άνοιξη ταξιδεύει πίσω στην Αλάσκα, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Η μοναδική αυτή ικανότητα του πτηνού έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ άλλων στην ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, στην αεροδυναμική μορφή του, στην ταχύτητα πτήσης, αλλά και στους ευνοϊκούς ανέμους. Επιστήμονες λένε τώρα ότι το ακτοτούρλι, χάρη και στην ικανότητά του να «κρίνει» τις καιρικές συνθήκες, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι άλλων πτηνών καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
«Έχουν μεγάλη εμπειρία και ξέρουν πότε πρέπει να εγκαταλείψουν την Αλάσκα, να επιλέξουν τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε οι ατμοσφαιρικές συνθήκες να είναι κατάλληλες για το ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία και οι άνεμοι να είναι ευνοϊκοί», εξήγησε μιλώντας στο BBC ο Ντέιβιντ Ντάγκλας από την αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών. «Δεν πιστεύουμε ότι οι αλλαγές θα είναι τέτοιες που θα πρέπει να ανησυχούμε ότι [το ακτοτούρλι] δεν θα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη μετανάστευσή του με εξίσου θαυμαστό τρόπο όπως τώρα.»
Ο Ντάγκλας και οι συνάδελφοί του μελέτησαν πώς το ακτοτούρλι και άλλα πτηνά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στο μέλλον και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη μετανάστευσή τους. Με τη βοήθεια ενός μοντέλου προσομοίωσης των συνθηκών ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που θα επικρατούν στο τέλος του αιώνα, είδαν ότι τα συστήματα αυτά θα μετακινηθούν προς το Βορρά και ότι τα πτηνά θα έχουν, κατά μέσο όρο, λιγότερες ευκαιρίες να αρχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους σε ευνοϊκές συνθήκες.
Όπως φάνηκε ωστόσο από τη μελέτη, το πτηνό μπορεί να επιλέξει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για το ταξίδι του, ακόμη κι όταν οι ευκαιρίες είναι λιγότερες. «Οι εμπειρικές μελέτες έδειξαν με σαφήνεια ότι αυτά τα πτηνά δεν φεύγουν στην τύχη», διευκρίνισε ο Ντάγκλας. «Είναι πολύ καλά στο να καταλαβαίνουν πότε οι συνθήκες είναι ιδανικές και επίσης, βλέποντας τα αποτελέσματα των μοντέλων και τη μεταβλητότητα των διαθέσιμων “παραθύρων”, διαπιστώνουμε ότι έχουν αρκετές ευκαιρίες να επιλέξουν καλά “παράθυρα” για αυτή τη μετανάστευση, παρότι αυτά μειώνονται.» .

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gΦωτογραφία από δορυφόρο.   1-2--2014    : Οι πολικές αρκούδες αλλάζουν διατροφή για να επιβιώσουν...

Τα νέα για τις πολικές αρκούδες είναι καλά και κακά. Τα κακά νέα είναι ότι οι συνθήκες ζωής τους γίνονται όλο και δυσκολότερες, καθώς ο θαλάσσιος πάγος εξαφανίζεται όλο και νωρίτερα και σχηματίζεται όλο και αργότερα. Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ χάνουν τα πλωτά «πατήματά» τους για να κυνηγούν την τροφή τους, οι διατροφικές τους συνήθειες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευέλικτές, όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα τριών διαφορετικών μελετών που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, οι πολικές αρκούδες στρέφονται από τις φώκιες και άλλα θαλάσσια ζώα στα φυτά και τα ζώα της ξηράς για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Τις παρατηρήσεις μοιάζει τώρα να επιβεβαιώνει ακόμη μια μελέτη, του αμερικανικού μουσείου φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης, η οποία επικεντρώθηκε στις πολικές αρκούδες του Χάντσον Μπέι, στον Καναδά.
«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι οι πολικές αρκούδες έχουν ευέλικτες στρατηγικές συλλογής τροφής», δήλωσε στο NBC News η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Λίντα Γκορμεζάνο. «Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες παράμετροι στο πώς οι αρκούδες προσαρμόζονται στις αλλαγές των συνθηκών πάγου.» Όπως η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσο καλά θα προσαρμοστούν τα ζώα σε αυτές τις αλλαγές.
Είναι γνωστό ότι οι πολικές αρκούδες στέκονται κοντά στην άκρη του πάγου περιμένοντας φώκιες και άλλα υποψήφια θηράματα να κάνουν την εμφάνισή τους για να τους επιτεθούν. Καθώς οι περίοδοι με θαλάσσιο πάγο γίνονται όλο και μικρότερες, τα ζώα αλλάζουν μεθόδους, αλλά όχι και συνήθειες - για παράδειγμα, εξακολουθούν να σπαταλούν την ελάχιστη δυνατή ενέργεια σε αναζήτηση τροφής. Όπως λέει η Γκορμεζάνο, βγαίνουν στη στεριά καθώς οι πάγοι λιώνουν και παράλληλα με την περίοδο επώασης των χηνών, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα αυγά για να φάνε, χωρίς να απομακρυνθούν από το βιότοπό τους.
Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, οι χήνες και τα καριμπού της ξηράς αποτελούν μόνο... σνακ για τις πολικές αρκούδες, οι οποίες χρειάζονται τις φώκιες, αφού τις βοηθούν να συσσωρεύουν το απαραίτητο λίπος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μόλις βγουν στη στεριά, χάνουν 700 γραμμάρια την ημέρα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να φθάνουν στο τέλος της περιόδου χωρίς πάγους ετοιμοθάνατες από την ασιτία. .

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gΦωτογραφία από δορυφόρο.   1-2--2014    : Τα σαρκοφάγα απειλούνται, τα φυτοφάγα ενισχύονται, τα οικοσυστήματα υποφέρουν...

Οι πληθυσμοί κορυφαίων αρπακτικών ζώων όπως οι λύκοι, τα λιοντάρια, οι αρκούδες και οι τίγρεις συρρικνώνονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα ζώα, με τα οποία τρέφονται να αυξάνονται. Αν και αυτό ίσως ακούγεται θετικό, στην πραγματικότητα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα, τα οποία διαταράσσονται και απορρυθμίζονται.
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο. Ιδιαίτερα στον αναπτυγμένο κόσμο, τα περισσότερα αρπακτικά τείνουν προς τον αφανισμό, ενώ και στις αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται υπό πίεση. «Διεθνώς, χάνουμε τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα», ανέφερε στο BBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον Ουίλιαμ Ριπλ. «Οι πληθυσμοί τους καταρρέουν. Πολλά από αυτά τα ζώα κινδυνεύουν με αφανισμό, είτε σε τοπικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.»
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στη σχέση των λύκων και των ορεινών λεόντων με την «αναγέννηση» της βλάστησης και των δασών γύρω από τα ποτάμια του Εθνικού Πάρκου Γέλοουστοουν των Ηνωμένων Πολιτειών. Είδαν ότι η μείωση των θηρευτών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση φυτοφάγων ζώων, π.χ. των ελαφιών. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στη «διατάραξη της βλάστησης και στη μετακίνηση πτηνών και άλλων μικρών θηλαστικών», όπως γράφουν στην επιθεώρηση Science.
Εξηγούν ότι περισσότερα φυτοφάγα σημαίνει και λιγότερα φυτά. Αποτέλεσμα: να επηρεάζεται οτιδήποτε εξαρτάται από αυτά, από τα πτηνά μέχρι τις πεταλούδες. Όπως υποστήριξε ο Ριπλ, ακόμη και οι ποταμοί και τα ρεύματα επηρεάζονται, καθώς τα ελάφια πολλαπλασιάζονται και... αφανίζουν όλη τη βλάστηση στις όχθες τους, κάτι που επισπεύδει τη διάβρωσή τους. «Τα ρεύματα αλλάζουν πορεία. Οι θηρευτές επηρεάζουν το σχήμα του», εξήγησε ο ίδιος.
Σύμφωνα πάντως με την ερευνητική ομάδα, υπάρχει ελπίδα. Σε περιπτώσεις επανεισαγωγής των μεγάλων θηρευτών, όπως συνέβη με τους λύκους του Γέλοουστοουν, τα οικοσυστήματα παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης. .

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gΦωτογραφία από δορυφόρο.   1-2--2014    : Πιο περίπλοκο απ’ όσο πιστεύαμε το γενεαλογικό δέντρο των σκύλων...

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι οι σύγχρονοι σκύλοι προέρχονται από λύκους που εξημερώθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική: οι σημερινές ράτσες σκύλων έχουν στενότερη σχέση μεταξύ τους παρά με τους λύκους, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι εξημερώθηκαν μετά το διαχωρισμό τους από τους λύκους.
Τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων επιβεβαιώνουν ότι οι λύκοι εξημερώθηκαν από κυνηγούς-συλλέκτες πριν από τουλάχιστον 9.000 χρόνια, όμως «γεννούν» ακόμη περισσότερα ερωτήματα, τα οποία ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σικάγο, της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες κ.α. προσπαθούν τώρα να απαντήσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι «οι μελέτες αρχαίου DNA σε αυτό το πεδίο θα είναι πολύ συναρπαστικές στο εγγύς μέλλον», όπως δήλωσε στο NBC News ο γενετιστής Τζον Νοβέμπερ.
Η μελέτη βασίστηκε σε λεπτομέρειες αναλύσεις των γονιδιωμάτων του αυστραλιανού ντίνγκο και του μπασέντζι που κατάγεται από την Αφρική, τριών λύκων - από την Κροατία, το Ισραήλ και την Κίνα - καθώς και ενός χρυσού τσακαλιού, ενώ για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα οι ερευνητές περιέλαβαν το ήδη γνωστό γονιδίωμα ενός ευρωπαϊκού μπόξερ. «Πρόκειται για τα ποιοτικότερα αποκωδικοποιημένα γονιδιώματα που έχουν δημοσιευτεί ποτέ», υποστήριξε ο Νοβέμπερ. «Χωρίς υψηλής ποιότητας γονιδιώματα λύκων, είναι δύσκολο να μάθει κανείς περισσότερα για την καταγωγή των σκύλων.»
Ενώ περίμεναν να εντοπίσουν κοινά στοιχεία μεταξύ των σκύλων με κάποιων από τους λύκους, είδαν ότι το μπασέντζι και το ντίνγκο κατάγονται και τα δύο από άλλο πρόγονο. «Ο κοινός πρόγονος σκύλων και λύκων ήταν ένα μεγάλο ζώο που έμοιαζε με λύκο και έζησε πριν από 9.000 έως 34.000 χρόνια. Με βάση τα στοιχεία από το DNA, έζησε στην Ευρώπη», είπε στο Discovery News ο έτερος συντάκτης της έκθεσης Ρόμπερτ Γουέιν.
Όπως εξήγησε, πολλά ζώα αφανίστηκαν κατά την ύστερη Πλειστόκαινο. Σχεδόν την ίδια εποχή, οι σύγχρονοι άνθρωποι κυριάρχησαν στην Ευρώπη και θα μπορούσαν ίσως να ευθύνονται για τον αφανισμό κάποιων ζώων. .

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gΦωτογραφία από δορυφόρο.   17-1--2014    : Τρίπολη: Οικολογική καταστροφή στη λίμνη Λάδωνα με χιλιάδες ψάρια νεκρά....

Εικάζεται ότι ο θάνατος των ψαριών μπορεί να οφείλεται σε ρύπανση των νερών της λίμνης από απόβλητα τυροκομείου
Για μεγάλη οικολογική καταστροφή που συντελείται στη Λίμνη Λάδωνα με χιλιάδες νεκρά ψάρια, έκανε λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Βαγγέλης Γούργαρης σε δηλώσεις του την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.
Ο κ. Γούργαρης ανέφερε πως το φαινόμενο παρατηρείται κάθε τέτοια περίοδο, τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια συνεχώς, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ομαδική θανάτωση ψαριών της λίμνης με συνέπεια να διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία της λίμνης και της γύρω περιοχής.
Ακόμη, είπε πως δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό μέχρι τώρα και δυστυχώς η ΔΕΗ συγκαλύπτει το όλο πρόβλημα,αφού και την ημέρα των Θεοφανίων που έγινε ο αγιασμός είχαν μαζευτεί τα ψάρια για να μην τα δει ο κόσμος και αναρωτηθεί τι συμβαίνει.
Επέρριψε ευθύνες τόσο στη ΔΕΗ όσο και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που δεν έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό για το μείζον αυτό πρόβλημα και σημείωσε ότι πλέον υπάρχει αποδεκατισμός των ψαριών που δεν γνωρίζει όμως από πού μπορεί να προέρχεται αυτό.
Εικάζει ότι, επειδή τέτοια περίοδο, αρχίζει η γαλακτοκομική παραγωγή και δουλεύουν τα τυροκομεία της περιοχής μπορεί να ρίχνονται ρύποι και τυρόγαλα στη λίμνη, που έχει χαμηλή στάθμη αυτήν την εποχή και έτσι να θανατώνονται τα ψάρια.
Αυτό βέβαια, όπως ανέφερε, πρέπει να το διαπιστώσουν με σωστούς ελέγχους οι αρμόδιες υπηρεσίες που οφείλουν τώρα που υπάρχει το πρόβλημα να πάνε στη λίμνη και να δουν τι συμβαίνει. Μάλιστα μίλησε για «εγκληματική αδιαφορία» αφού το πρόβλημα είναι παλιό.
Η Περιφέρεια Αρκαδίας και ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλη Γιαννακούρας αναφορικά με το θέμα είπε πως τους έχει γνωστοποιηθεί το όλο πρόβλημα και ήδη η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει πάρει ψάρια και νερό και πραγματοποιεί ελέγχους για να εντοπιστεί πού οφείλεται η ομαδική θανάτωση των ψαριών. .

ΠΗΓΗ : protothema.gr

Φωτογραφία από δορυφόρο.   17-1--2014    : Η γυναίκα που ζει με τους ουρακοτάγκους!....

Η Birute Galdikas έχει αφιερώσει τη ζωή και τις σπουδές της στους ουρακοτάγκους, όχι όμως μόνο θεωρητικά αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Βόρνεο της Ινδονησίας σε μια πρωτόγονη καλύβα, όπου μαζί με τον σύζυγό της φωτογράφο Rod Brindamour μελετούν τη ζωή αυτών των πρωτευόντων θηλαστικών.
Η ίδια γεννήθηκε στη Γερμανία από Λιθουανούς γονείς, αλλά μεγάλωσε στο Τορόντο του καναδά, σπούδασε ζωολογία, βιολογία και ψυχολογία και έχει αφιερώσει εξ ολοκλήρου τη ζωή της στους ουρακοτάγκους, γράφοντας βιβλία, άρθρα σε περιοδικά ενώ έχει λάβει πλείστα βραβεία για το έργο της.
Το National Geographic έχει αφιερώσει αρκετά εξώφυλλά του σε αυτήν, ενώ στις σελίδες του πολλές φορές έχει αναλυθεί το έργο της και η σημασία του. Πέρασε αρκετές δυσκολίες παραμένοντας στο Βόρνεο πάνω από 30 χρόνια, υπερασπιζόμενη τους ουρακοτάγκους και την προστασία των τροπικών οικοτόπων τους, οι οποίοι καταστρέφονταν με γοργό ρυθμό από τους υλοτόμους, τους χρυσοθήρες και τις πυρκαγιές.
Απελευθέρωσε στο φυσικό τους περιβάλλον περισσότερους από 100 μικρούς, ορφανούς ουρακοτάγκους, που είχαν αιχμαλωτιστεί παράνομα για κατοικίδια ζώα ή για ζωολογικούς κήπους. Το έργο της θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ανεκτίμητη. .

ΠΗΓΗ : real.grΦωτογραφία από δορυφόρο.   17-1--2014    : Σκύλοι και λύκοι είχαν κοινό πρόγονο....

Μια πιο πολύπλοκη εικόνα για την προέλευση των σκύλων και των λύκων έρχεται να δώσει μια νέα αμερικανική γενετική έρευνα, που κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα: πρώτον, ότι οι σκύλοι και οι λύκοι εξελίχτηκαν από ένα κοινό πρόγονο που πιθανώς ζούσε ήδη πριν από 34.000 χρόνια και, δεύτερον, ότι οι πρώτοι εξημερωμένοι σκύλοι έζησαν στο πλευρό των κυνηγών - συλλεκτών και όχι των πρώτων αγροτών. Η εξημέρωση των σκύλων τοποθετείται πριν από 11.000 έως 16.000 χρόνια, δηλαδή σαφώς πριν από την εμφάνιση της γεωργίας στη Γη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Ανθρώπινης Γενετικής του πανεπιστημίου του Σικάγο Τζον Νοβέμπρ και τον Άνταμ Φρίντμαν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", μελέτησαν το γονιδίωμα λύκων και σκύλων (καθώς και ενός τσακαλιού) από διάφορες περιοχές του πλανήτη, από όπου πιστεύεται ότι μπορεί να προέρχονται τα ζώα αυτά.
Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι όλοι οι σκύλοι έχουν μεταξύ τους στενότερη γενετική συγγένεια από ό,τι με οποιονδήποτε λύκο. Παρομοίως, οι λύκοι από οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή συγγενεύουν περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι με οποιονδήποτε σκύλο. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι σκύλοι και λύκοι προέρχονται από ένα κοινό πρόγονο.
Κατά συνέπεια, η κοινή γενετική κληρονομιά που, σε ένα βαθμό, παρατηρείται σήμερα μεταξύ μερικών σύγχρονων λύκων και σκύλων, πρέπει να οφείλεται σε επιμειξίες που έλαβαν χώρα μετά την εξημέρωση των σκύλων.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως οι πρώτοι γεωργοί «υιοθέτησαν» μερικούς φιλικούς λύκους, τους εξημέρωσαν και σταδιακά τους μετέτρεψαν στους σημερινούς «καλύτερους φίλους» του ανθρώπου, στους σκύλους. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι οι πρώτοι σκύλοι -που προέρχονταν από τον ίδιο με τους λύκους κοινό πρόγονο- μάλλον έζησαν μεταξύ των κυνηγών - συλλεκτών (άρα αυτοί τους εξημέρωσαν) και, στη συνέχεια, οι σκύλοι προσαρμόστηκαν στον αγροτικό τρόπο ζωής, όταν οι άνθρωποι έκαναν πλέον το πέρασμα στη γεωργία και στη δημιουργία μόνιμων οικισμών.
«Η εξημέρωση των σκύλων είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι αρχικά υποθέσαμε. Η ανάλυσή μας δεν υποστηρίζει τη θεωρία για προέλευσή τους από τους λύκους», δήλωσε ο Τζον Νοβέμπρ. Η εικόνα περιπλέκεται περαιτέρω, επειδή η γενετική έρευνα έφερε στο φως σαφή ίχνη γενετικών επιμειξιών μεταξύ λύκων και τσακαλιών στο παρελθόν. .

ΠΗΓΗ : real.grΦωτογραφία από δορυφόρο.   17-1--2014    : Χιλιάδες ψάρια πάγωσαν μαζί με το νερό.....

Οι πολικές θερμοκρασίες και ο ισχυρός ανατολικός άνεμος πάγωσε το νερό στον κόλπο του νησιού Lovund στη Νορβηγία. Σαν αποτέλεσμα ένα κοπάδι ρέγγες που είχαν παγιδευτεί στα νερά του κόλπου, παγώσανε μαζί με το νερό.
Κάτοικος της περιοχής, ο οποίος και ανακάλυψε πρώτος το εντυπωσιακό θέαμα δήλωσε πως δεν θυμάται κάτι τέτοιο να έχει ξανασυμβεί.
Ειδικοί ωκεανολόγοι που επίσης μίλησαν για το φαινόμενο, δήλωσαν πως είναι πάρα πολύ σπάνιο για τα ψάρια να φτάσουν τόσο κοντά στην ακτή και ειδικά στα νερά του κλειστού κόλπου του Lovund. .

ΠΗΓΗ : perierga.grΦωτογραφία από δορυφόρο.   10-1--2014    : Ο χρόνος της υποστήριξης των Windows XP τελειώνει...

ι σημαίνει λήξη υποστήριξης; Γιατί ενδιαφέρει τις μικρές επιχειρήσεις;
Όταν κυκλοφόρησαν, πριν από 12 χρόνια, τα Microsoft Windows XP αποτελούσαν την κορυφαία τεχνολογία της Microsoft. Αλλά 12 χρόνια είναι μεγάλο διάστημα για τον κόσμο του ΙΤ. Τόσα πράγματα αλλάζουν κάθε ημέρα στην τεχνολογία.
Συνεπώς, εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε Windows XP δεν επωφελείστε από τις επιδόσεις και την παραγωγικότητα της τελευταίας τεχνολογίας, τα Windows 8, καθώς και τη νέα γενιά υπολογιστών που την αξιοποιούν.
Αλλά υπάρχει και άλλος ένας σημαντικότερος λόγος για να πραγματοποιήσετε αναβάθμιση. Από τις 8 Απριλίου 2014, η Microsoft δεν θα παρέχει πλέον υποστήριξη για τους χρήστες των Windows XP. Τι σημαίνει αυτό;
Δεν θα υπάρχουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας, συνεπώς τα Windows XP θα γίνονται προοδευτικά περισσότερο ευπαθή σε επιθέσεις, ιούς και μολύνσεις.
Αυτό μπορεί να θέσει τα προσωπικά και εταιρικά δεδομένα σε κίνδυνο. Κάτι τέτοιο είναι ούτως ή άλλως σοβαρό θέμα αλλά ενδέχεται να εκτεθείτε επιπλέον και σε κανονιστικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα νομικής συμμόρφωσης.
Οι εταιρείες που κατασκευάζουν υλικό και λογισμικό για τα Windows θα σταματήσουν πιθανότατα να υποστηρίζουν τα Windows XP.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσετε αναβάθμιση και να αξιοποιήσετε πλήρως τα Windows. .

ΠΗΓΗ : microsoft.com/Φωτογραφία από δορυφόρο.   10-1--2014    : Από την «παγκόσμια υπερθέρμανση» στην «πολική δίνη» ...

Οι μισές αμερικανικές πολιτείες υποφέρουν από τις συνέπειες της επονομαζόμενης «πολικής δίνης» που κατέφθασε από το Βόρειο Πόλο φέρνοντας μαζί της παγωμένους ανέμους και ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών. Αν και ασυνήθιστο, επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για «πρωτοφανές κύμα ψύχους» και τονίζουν ότι δεν αποτελεί ένδειξη ότι η υπερθέρμανση σταμάτησε ή επιβραδύνθηκε.
Τι είναι όμως η «πολική δίνη»; Όπως εξηγούν μετεωρολόγοι, πρόκειται στην πραγματικότητα για μια γιγαντιαία μάζα ψυχρού αέρα, η οποία συνήθως παραμένει περιορισμένη κοντά στους γεωγραφικούς πόλους της γης, κινούμενη σε μία δίνη, αντίθετα από τη φορά του ρολογιού.
«Η ένταση των ανέμων στα υψηλότερα επίπεδα της δίνης αλλάζει κάποιες φορές», ανέφερε ο μετεωρολόγος του CNN Μπράντον Μίλερ. «Όταν η εξασθένιση είναι μεγάλη, η δίνη παραμορφώνεται και το αποτέλεσμα είναι ένας αεροχείμαρρος, ο οποίος σαρώνει τα νότια γεωγραφικά πλάτη φέρνοντας μαζί του τον ψυχρό και πυκνό αέρα της Αρκτικής.»
Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το συγκεκριμένο συμβάν ενδέχεται να αποτελεί το προοίμιο περισσότερων κυμάτων ψύχους στο βόρειο ημισφαίριο, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι ηπιότερες συνθήκες στην Αρκτική αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ Βορείου Πόλου και ισημερινού. Άλλοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν, το οποίο επηρέασε άμεσα μόνο το 2% του πλανήτη. Η «παγκόσμια υπερθέρμανση» άλλωστε, αναφέρεται σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προδίδει η ονομασία της. Ευρώπη, Ρωσία και Αυστραλία είναι μεταξύ των περιοχών που βιώνουν φέτος χειμώνες θερμότερους από το μέσο όρο.
Το να κάνει κρύο ή να έχει πολύ αέρα, μια ημέρα, εβδομάδα ή εποχή, δεν σηματοδοτεί τίποτε σε ό,τι αφορά το υπόβαθρο της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε στο blog του ο πρόεδρος της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Μάρσαλ Σέπαρντ. Παραπέμποντας στα αρχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, συνάδελφοί του σημείωναν ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, η άνοιξη πλέον έρχεται 10 ημέρες με δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με πριν από 20 χρόνια.
Όπως ήταν επόμενο πάντως, οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και οι τραγικές επιπτώσεις τους έδωσαν τροφή για νέες δηλώσεις αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών από την Οκλαχόμα Τζέιμς Ίνχοφ ότι τα Ηνωμένα Έθνη επινόησαν «αυτό το πράγμα που λέγεται παγκόσμια υπερθέρμανση» στο πλαίσιο του «ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε». Το 2011, η πολιτεία του Ίνχοφ βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr  10-1--2014    : Δημοπρατήθηκε έναντι 350.000 δολαρίων η άδεια δολοφονίας απειλούμενου μαύρου ρινόκερου ...

Πουλήθηκε το Σάββατο σε δημοπρασία στο Ντάλλας η άδεια κυνηγιού μαύρου ρινόκερου στη Ναμίμπια έναντι 350.000 δολαρίων.
Τα κέρδη υποτίθεται προς θα διατεθούν για την προστασία και διατήρηση του απειλούμενου είδους, ωστόσο δημοπρασία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους πολίτες να χαρακτηρίζουν «ανήθικη» την όλη διαδικασία.
Η άδεια κυνηγιού που δημοπρατήθηκε επιτρέπει τη δολοφονία ενός μαύρου ρινόκερου υπό την επίβλεψη δασοφυλάκων της Ναμίμπια, οι οποίοι θα καθορίσουν αν το ζώο που επιλέχθηκε είναι κατάλληλο.
Εκπρόσωπος του Dallas Safari Club, που διοργάνωσε τη δημοπρασία, δήλωσε πως η άδεια κυνηγιού αναμενόταν να αποφέρει από 250.000 έως ένα εκατομμύριο δολάρια και πως το ποσό στο οποίο τελικά πουλήθηκε θα βοηθήσει την κυβέρνηση της Ναμίμπια στη μάχη κατά των λαθροθήρων.
Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι υπέγραψαν σε ηλεκτρονική διαμαρτυρία στην ιστοσελίδα www.causes.com σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη δημοπρασία, τονίζοντας πως οι μαύροι ρινόκεροι δεν μπορούν να προστατευτούν αν επιτρέπουμε τη δολοφονία τους.
Εκτιμάται ότι στην Αφρική έχουν απομείνει περίπου 25.000 ρινόκεροι και συγκεκριμένα 20.000 λευκοί ρινόκεροι και 5.000 μαύροι ρινόκεροι.
Οι περισσότεροι ρινόκεροι εντοπίζονται στη Νότιο Αφρική, ενώ δεύτερος μεγαλύτερος οικότοπος είναι η Ναμίμπια.
Και οι δυο χώρες επιτρέπουν τη διεξαγωγή περιορισμένων κυνηγιών κάθε χρόνο με τα κέρδη που συγκεντρώνονται να χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των ρινόκερων.
Η προστασία των ρινόκερων γίνεται όλο και πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της λαθροθηρίας από εγκληματικές ομάδες, που ικανοποιούν τη ζήτηση για κέρατα ρινόκερου σε περιοχές όπως το Βιετνάμ. Εκεί το κέρατο ρινόκερου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική και πωλείται σε υψηλότερη τιμή από τον χρυσό.

ΠΗΓΗ : econews.gr  10-1--2014    : Πάνω από τα 3/4 των σαρκοβόρων ζώων απειλούνται ...

Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των μεγάλων σαρκοβόρων ζώων της Γης -λιονταριών, λύκων, αρκούδων κ.ά.- απειλούνται και οι πληθυσμοί τους εμφανίζουν σταδιακή μείωση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα αυτών των σαρκοβόρων κατέχουν πλέον λιγότερο από το ήμισυ της προηγούμενης επικράτειάς τους.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Αυστραλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, αποδίδουν την παγκόσμια υποχώρηση των σαρκοβόρων στη σταδιακή απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, στην έλλειψη θηραμάτων για την τροφή τους και στο κυνήγι από τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξαφάνιση των σαρκοβόρων μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ήδη, σύμφωνα με τη μελέτη, τα περισσότερα μεγάλα σαρκοβόρα ζώα έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη και τις άλλες ανεπτυγμένες περιοχές, ενώ κάτι ανάλογο τείνει να συμβεί και σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, όπως στον Αμαζόνιο, τη ΝΑ Ασία, τη νότια και ανατολική Αφρική. «Σε όλο τον κόσμο, χάνουμε τα μεγάλα σαρκοβόρα μας. Πολλά από αυτά τα ζώα αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, είτε σε τοπικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε ο ερευνητής. Ο λύγκας, η βίδρα, η λεοπάρδαλη, το πούμα και το ντίγκο (αγριόσκυλο) είναι ανάμεσα σε αυτά.
Η εμπειρία έχει δείξει πως όταν λιγοστεύουν τα μεγάλα σαρκοβόρα, τότε τα μικρότερα σαρκοβόρα και φυτοφάγα ζώα «παίρνουν τα πάνω τους». Όμως αυτό συχνά φέρνει καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες, καθώς επίσης στους πληθυσμούς των πουλιών και των άλλων μικρών θηλαστικών, πράγμα με αλυσιδωτές συνέπειες για τα οικοσυστήματα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι από παλιά έχει επικρατήσει η εσφαλμένη αντίληψη πως τα μεγάλα σαρκοβόρα είναι επιβλαβή και επικίνδυνα για το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Όμως, αντίθετα, θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό πως αυτοί οι -συχνά τρομεροί- θηρευτές παίζουν αναντικατάστατο ρόλο στα πολύπλοκα οικοσυστήματα και, όχι σπάνια, η συμβολή τους είναι πολύτιμη από οικονομική άποψη, αφού διατηρούν μια ισορροπία στη φύση.
«Αυτά τα ζώα όχι μόνο έχουν ένα εγγενές δικαίωμα να υπάρχουν, αλλά επίσης παρέχουν οικονομικές και οικολογικές υπηρεσίες μεγάλης αξίας για τους ανθρώπους», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, όπως προστασία της βιοποικιλότητας, έλεγχο των ασθενειών κ.α. Όταν σε μια περιοχή επανέρχονται τα μεγάλα σαρκοβόρα, τα οικοσυστήματα τείνουν να ανταποκρίνονται γρήγορα με θετικό τρόπο.
Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία (κάτι που ήδη συμβαίνει στην Ευρώπη) για την προστασία αυτών των σαρκοβόρων, ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά με τους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ : real.gr  10-1--2014    : Ο Απόστολος Γκλέτσος στο στόχαστρο φιλόζωων για αυθαίρετη ευθανασία αδέσποτου σκύλου ...

Την αντίδραση φιλόζωων της Φθιώτιδας προκάλεσε η η είδηση ότι ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος διέταξε την ευθανασία αδέσποτου σκύλου, κρίνοντας ο ίδιος το ζώο ως επιθετικό.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας (Φ.Σ.Φ.) καταγγέλλει τον Απόστολο Γκλέτσο διότι χαρακτήρισε μόνος του έναν αδέσποτο σκύλο ως επιθετικό και έδωσε εντολή παραμονή Χριστουγέννων σε ιδιώτη κτηνίατρο της Λαμίας να τον θανατώσει.
Καταγγέλει επίσης τον ιδιώτη κτηνίατρο γιατί διενήργησε την ευθανασία, χωρίς να έχει ζητήσει απόφαση της πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου που να γνωματεύει ότι το αδέσποτο ζώο είναι επιθετικό (π.χ.αν έχει προκαλέσει τραύματα σε ανθρώπους με αποδείξεις νοσοκομείου) ή χωρίς να του κάνει ιατρικές εξετάσεις που να αποδεικκνύουν ότι έχει κάποια πάθηση επικίνδυνη για ανθρώπους ή ζώα.
«Θα περίμενε κανείς ο κ. Δήμαρχος να έχει επιδείξει έστω κάποια δραστηριότητα προστασίας των αδέσποτων τους Δήμου του, αφού σύμφωνα με το νόμο είναι αρμόδιος, πόσο μάλλον που πολλές φορές του έχουν προταθεί λύσεις εφαρμόσιμες και για τις οποίες δεν ενδιαφέρθηκε καν να διερευνήσει και όχι να αυτοαναγορεύεται μπόγιας, κτηνίατρος , ειδικός στην επιθετικότητα των σκύλων και στο τέλος δήμιός τους. Η συνέχεια επί του θέματος θα δοθεί στα δικαστήρια. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι δήμαρχος είτε απλός πολίτης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του διοικητικό συμβούλιο του Φ.Σ.Φ.
Ο Απόστολος Γκλέτσος απάντησε πως «έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα στη Στυλίδα. Έπρεπε να πράξω άμεσα για τη δημόσια ασφάλεια».
Όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο stilida.com, «πριν από κάποιες ημέρες δέχθηκα τηλεφώνημα από κάτοικο της Στυλίδας ότι αδέσποτος σκύλος έξω από σούπερ μάρκετ επιτέθηκε στον ίδιο και σε άλλα δύο άτομα και τον δάγκωσε. Απευθύνθηκα στην Αστυνομία Στυλίδας όπου μου είπαν πως δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και μόνος αρμόδιος για τα αδέσποτα είναι ο Δήμος».
Και πρόσθεσε: «Είπα στους συνεργάτες μου να καλέσουν το Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας αλλά το τηλέφωνό τους δεν απαντούσε. Έξω από το σούπερ μάρκετ επικρατούσε χαμός γιατί ο συγκεκριμένος σκύλος φόβιζε όσους πήγαιναν να μπουν μέσα. Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα στη Στυλίδα. Έπρεπε να πράξω άμεσα για τη δημόσια ασφάλεια. Με μεγάλο κόπο κατάφερα να ακινητοποιήσω το σκύλο και στη συνέχεια τον μετέφερα σε κτηνίατρο, όπου του έγινε ευθανασία. Κατόπιν πήρα ο ίδιος το θανατωμένο ζώο και το έθαψα».

ΠΗΓΗ : econews.gr  10-1--2014    : Αγροχημικά σκευάσματα (εντομοκτόνα) που επίσημα έχουν αποσυρθεί καταστρέφουν την άγρια πανίδα ...

Αγροχημικά σκευάσματα (εντομοκτόνα) που επίσημα έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία ακόμα και από το 1985, πιθανόν να κυκλοφορούν εδώ και 28 χρόνια στην αγορά της Κρήτης ανεξέλεγκτα.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε πτώματα ζώων και δείγματα δηλητηριασμένων δολωμάτων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αυτοψιών που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Καινοτομίες Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από το 2010.
Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων αποτελείται από 15 συνολικά εκπαιδευμένους σκύλους και μαζί με τον εκπαιδευτή τους επισκέπτεται μία φορά το χρόνο τις επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος (4 στην Ισπανία, 2 στην Πορτογαλία και 2 στην Ελλάδα, ήτοι: Πιλοτική Περιοχή Κρήτης [Ψηλορείτης, Δίκτη και Αστερούσια] και Πιλοτική Περιοχή Θεσσαλίας [Αντιχάσια-Μετέωρα και Όρος Κόζιακας]) προκειμένου να εντοπίσει πιθανά νεκρά δηλητηριασμένα ζώα καθώς και δηλητηριασμένα δολώματα. Η ομάδα επισκέφτηκε την Κρήτη τον Οκτώβριο το 2011 και τον Οκτώβριο του 2012.
Τριάντα δύο (32) νεκρά ζώα και 45 δηλητηριασμένα δολώματα ήταν το σύνολο των ευρημάτων της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τον Οκτώβριο του 2012, αριθμός τριπλάσιος των ευρημάτων του Οκτωβρίου 2011. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα των επισκέψεων των εκπαιδευμένων σκύλων στην Πιλοτική Περιοχή Θεσσαλίας (Αντιχάσια Όρη-Μετέωρα και Όρος Κόζιακα) όπως αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν για τα εκεί ευρήματα.
Από τα νεκρά ζώα που έχουν συλλεχθεί από τις αυτοψίες της Ε.Ο.Σ. το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σκύλοι και γάτες ενώ αρκετά μεγάλος είναι και ο αριθμός νεκρών άγριων ζώων, κυρίως ζουρίδων και προστατευόμενων πτηνών (γερακίνες, γύπες κ.λπ.).
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός των δηλητηριασμένων άγριων ζώων που συλλέγονται κάθε χρόνο αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό των πραγματικών περιστατικών. Τα περισσότερα άγρια ζώα είναι αδύνατον να εντοπιστούν στην ύπαιθρο (π.χ. ημιορεινές και ορεινές περιοχές, κάθετα βράχια όσον αφορά τα πουλιά). Αντίθετα τα κατοικίδια ζώα εντοπίζονται ευκολότερα καθώς κινούνται κοντά σε αστικές ή αγροτικές περιοχές.
Τα δείγματα (νεκρά ζώα και δολώματα) τα οποία βγήκαν θετικά (10 σε σύνολο 32, ποσοστό 31,25%) ως προς την ύπαρξη δηλητηρίων (οργανοφωσφορικά, καρβαμιδικά, πυρεθρίνες) έδειξαν τη χρήση δραστικών ουσιών όπως το methomyl, το oxamyl, το chlorpyrifos-methyl του οποίου η έγκριση έχει λήξει από το 2010 αλλά και το αποσυρμένο από το 1985 carbofuran (σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Οι τοξικολογικές εξετάσεις διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία carbofuran χρησιμοποιούνταν για την προστασία καλλιεργειών πατάτας, καπνού, σιτηρών, ψυχανθών, λαχανοκομικών κ.α., είναι τοξικά για ψάρια, άγρια ζώα, πουλιά και μέλισσες. Βάσει των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία τους καθώς έχει λήξει η άδεια έγκρισης των προϊόντων (1985, 1987 και 2007) αλλά και η λήξη διάθεσης των αποθεμάτων τους είχε οριστεί για τα τέλη του 2008. Παρόλα αυτά φαίνεται να κυκλοφορούν και να πωλούνται στην αγορά του νησιού παράνομα, ακόμα και τώρα.
Η δραστική ουσία chlorpyrifos-methyl κυκλοφορούσε σε ένα μόνο εμπορικό σκεύασμα, το RELDAN 2Ε του οποίου όμως η έγκριση έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2010. Χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και θεωρείται πολύ τοξικό για τα ψάρια και τις μέλισσες.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί την κύρια αιτία μη-φυσικού θανάτου αρκετών σημαντικών και προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως είναι ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), το όρνιο (Gyps fulvus), ο βασιλαετός (Aquila heliaca), ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus), η αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis lupus) και ο λύγκας (Lynx pardinus στην Ιβηρική χερσονήσο και Lynx lynx στα Βαλκάνια). Παράλληλα αποτελεί και σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ σε εθνικό επίπεδο αποτελεί και σημαντική απειλή και για οικόσιτα ζώα, κυρίως ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους.
Αξίζει επίσης να τονισθεί -μετά και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό με κρούσματα λύσσας στην ηπειρωτική Ελλάδα- πως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί πολύ θετικό παράγοντα μετάδοσης της νόσου καθώς τα πτώματα των δηλητηριασμένων ζώων αποτελούν εστίες μαζικής μετάδοσης της νόσου τόσο σε είδη της άγριας πανίδας όσο και σε αδέσποτους σκύλους.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από το άρθρο VI της Κοινοτικής Οδηγίας για τους Βιοτόπους καθώς και από πλήθος εθνικών διατάξεων, κοινών υπουργικών αποφάσεων και νόμων.

ΠΗΓΗ : econews.gr  10-1--2014    : Νέο κρούσμα λύσσας σε αλεπού στο Νομό Κιλκίς ...

Σύμφωνα με την με αρ. Πρωτ. 402/10-1-2014 Απόφαση της Π.Ε. Κιλκίς θετικό στο ιό της λύσσας βρέθηκε δείγμα από αλεπού στην τοπική κοινότητα Μαυρονερίου του Δήμου Κιλκίς.
Η αλεπού εστάλη με παραπεμπτικό δελτίο εργαστηριακής εξέτασης στις 8-1-2014 από το Τμ. Κτηνιατρικής Π.Ε. Κιλκίς.
Είναι το 18ο κρούσμα λύσσας στο Νομό Κιλκίς, ενώ συνολικά στην Ελλάδα έχουν βεβαιωθεί 37 θετικά στον ιό της λύσσας ζώα.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα ενεργητικής παρακολούθησης της λύσσας, με την υποχρέωση της Πολιτείας να συλλέξει (μέσω θανάτωσης) αλεπούδες. Τα έως τώρα συνεργεία δεν έχουν συλλέξει ακόμα κάποιο ζωντανό δείγμα…. γεγονός που αποδεικνύει το δύσκολο του εγχειρήματος, αλλά και την αμφίβολη αποτελεσματικότητα των αεροεμβολιασμών. Για το θέμα αυτό η ΚΟΜΑΘ, που συμμετέχει τόσο μέσω συσκέψεων και όσο και κυρίως διαθέτοντας το προσωπικό της (θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ), τα οχήματα και λοιπά μέσα θα υπάρξει μετέπειτα ανακοίνωση.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δείτε εδώ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δείτε εδώ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

ΠΗΓΗ : ΚΟΜΑΘ  10-1--2014    : Προσπάθεια της ΚΟΜΑΘ για αρμονική συνύπαρξη γεωργών και κυνηγών. Τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες σε ελαιώνες ...

Η συνέχιση της θήρας βασίζεται στο σεβασμό που θα πρέπει να κερδίζουν οι κυνηγοί από τους άλλους χρήστες της υπαίθρου. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου χωρικές απαγορεύσεις θήρας έχουν εφαρμοστεί μετά από αιτήματα γεωργών, περιπατητών και ιδιοκτητών κατοικιών. Μια τέτοια περίπτωση καταγράφεται σε περιοχή με ελαιώνες στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής. Οι καλλιεργητές βρίσκονται στους ελαιώνες κατά τους χειμερινούς μήνες για τις σχετικές εργασίες και παρενοχλούνται όπως δηλώνουν από τους πυροβολισμούς.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης (ΚΟΜΑΘ) έγινε δέκτης παραπόνων από γεωργούς της περιοχής. Η ΚΟΜΑΘ ενέσκηψε αμέσως στο ζήτημα για να την προάσπιση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό την περιοχή επιβλέπουν και ενημερώνουν τους κυνηγούς Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο της ΚΟΜΑΘ για την ασφάλεια στο κυνήγι και τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, με την ενεργό συμμετοχή του Κυνηγετικού Συλλόγου Πολυγύρου.
Η ΚΟΜΑΘ υποστηρίζει την αρμονική συνύπαρξη όλων και προτρέπει τους κυνηγούς :

  Να σέβονται το μόχθο και τους ανθρώπους της υπαίθρου
  Να μην πλησιάζουν κυνηγώντας κοντά στους ελαιοκαλλιεργητές
  Να μην πυροβολούν κοντά στους ελαιοκαλλιεργητές
  Να είναι σίγουροι για την πορεία και το σημείο πτώσης των σκαγιών τους πριν πυροβολήσουν.

ΦΙΛΕ ΚΥΝΗΓΕ ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
για αρνητικά σχόλια απέναντι στο κυνήγι

ΠΗΓΗ : ΚΟΜΑΘ  10-1--2014    : Αρκαδία: Κι άλλος νεκρός σε κυνήγι αγριογούρουνου ...

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 63χρονος από την Τριποταμιά κατά τη διάρκεια κυνηγιού στην περιοχή της Δημητσάνας στην Αρκαδία.
Ο άτυχος 63χρονος βρισκόταν στην περιοχή της Αράχωβας Γορτυνίας μαζί με ομάδα κυνηγών για κυνήγι αγριόχοιρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, την ώρα που είχαν περικυκλώσει το θήραμα, μέλος της ομάδας κυνηγών πυροβόλησε αλλά η σφαίρα κατέληξε στον μηρό του 63χρονου, προκαλώντας του αιμορραγία η οποία αποδείχθηκε μοιραία για τη ζωή του.
Ο άτυχος 63χρονος διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας και στη συνέχεια στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τριπόλεως, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο θάνατος του 63χρονου βύθισε στο πένθος τη Δυτική Πελοπόννησο, αφού είχε αρκετούς συγγενείς στην Ηλεία, ενώ ήταν καθηγητής στο ΤΕΙ Πατρών.

ΠΗΓΗ : newsit.gr  8-1--2014    : Στην Ιταλία επιτέθηκαν αγριογούρουνα από το Τσερνομπίλ ...

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας εξέδωσε προειδοποίηση για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της χώρας σχετικά με τη μετανάστευση ραδιενεργών αγριογούρουνων. Τα ζώα αυτά είναι φορείς ακτινοβολίας 600 μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους. Αυτό θεωρείται κρίσιμο σημείο και σε περίπτωση υπέρβασης του το κρέας των ζώων απαγορεύεται να πωλείται και να καταναλώνεται σαν τροφή.
Πως βρέθηκαν τα ραδιενεργά ζώα στην Ιταλία οι ειδικοί δεν ξέρουν και προσπαθούν να εξακριβώσουν. Επι του παρόντος διεξάγεται έρευνα στα ζώα. Ως μια από τις εκδοχές είναι ότι η κρίσιμη περιεκτικότητα των ραδιενεργών ουσιών στο σώμα των αγριόχοιρων αποτελεί συνέπεια του ατυχήματος του Τσερνομπίλ το 1986.

ΠΗΓΗ : greek.ruvr.ru  8-1--2014    : Απειλούνται με εξαφάνιση οι καφετιές αρκούδες των Ιμαλαΐων ...

Η καφετιά αρκούδα των Ιμαλαΐων αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης. Παλαιότερα υπήρχαν σημαντικοί πληθυσμοί στο βόρειο Πακιστάν. Τώρα πλέον συναντάμε μόνο μικρές ομάδες σε μέρη, όπως το Εθνικό Πάρκο Ντεοσάι.
Ο βασικός λόγος που το είδος απειλείται είναι ότι τα δάση και τα βοσκοτόπια όπου ζούσαν οι αρκούδες σε μεγάλα υψόμετρα, έχουν πλέον αντικατασταθεί από γεωργικές καλλιέργειες. Αποτελούν δυστυχώς στόχο των αγροτών, αλλά και διαφόρων κυνηγών που τις πωλούν στις ασιατικές αγορές για να φτιάξουν από αυτές διάφορα γιατροσόφια.
«Οι λόγοι που κυνηγούν αυτά τα ζώα είναι δύο ειδών. Ο ένας αφορά αυτούς που τους αρέσει το κυνήγι και τις σκοτώνουν για να φτιάξουν από αυτές κυνηγετικά τρόπαια. Ο άλλος είναι η αμάθεια. Αμάθεια γιατί το να φάνε ένα συγκεκριμένο κομμάτι από το ζώο ή να φτιάξουν ένα έλαιο από αυτές, νομίζουν ότι θα τους προσφέρει υπερφυσικές δυνάμεις» ανέφερε ο οικολόγος Νισάρ Μαλίκ.
Οι καφετιές αρκούδες μπορούν να ζήσουν στην άγρια φύση από 15 μέχρι και 34 έτη, ενώ φτάνουν και τα 45 χρόνια αν ζήσουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Είναι παμφάγα ζώα. Τρέφονται κυρίως με βλάστηση και ψάρια, μικρά τρωκτικά και σάρκες σκοτωμένων ζώων που έχουν αφήσει πίσω τους, κάποια σαρκοφάγα.
Οι ειδικοί έχουν χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η μείωση του πληθυσμού τους στο Βόρειο Πακιστάν είναι ραγδαία. Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ενάντια στους λαθροθήρες και τους κυνηγούς, ώστε να προστατέψουν αυτό το είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Σύντομα αναμένεται να έχουμε τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια των πρόσφατα εφαρμοζόμενων πολιτικών.

ΠΗΓΗ : euronews.com  8-1--2014    : ΥΠΕΚΑ: Φθηνότερο το κλιματιστικό από το τζάκι ...

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι η χρήση του κλιματιστικού εκτός από πιο οικονομική είναι και πιο αποδοτική καθώς ένα μεσαίο κλιματιστικό παρέχει θερμική ισχύ περίπου 3,5 kW, ενώ ένα τζάκι περίπου 2 kW
Το κόστος κατανάλωσης ενός μεσαίου κλιματιστικού είναι περίπου 60% φθηνότερο από αυτό ενός τζακιού ανοιχτού τύπου.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η χρήση του κλιματιστικού εκτός από πιο οικονομική είναι και πιο αποδοτική καθώς ένα μεσαίο κλιματιστικό παρέχει θερμική ισχύ περίπου 3,5 kW, ενώ ένα τζάκι περίπου 2 kW.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το κόστος χρήσης τζακιού εκτιμάται κατά μέσο όρο ως εξής:
Η κατανάλωση ξύλου κυμαίνεται περίπου σε 4-5 kg ανά ώρα, δηλαδή για 4-5 ώρες την ημέρα καταναλώνονται περίπου 20 kg. Ένας τόνος ξύλου κοστίζει περίπου 200 ευρώ, συνεπώς τα 20 kg κοστίζουν 4 ευρώ. Έτσι, η χρήση τζακιού κοστίζει περίπου 4 ευρώ την ημέρα ή περίπου 0,8-1 ευρώ την ώρα.
Με την έκπτωση για τις ημέρες αυξημένου ρίσκου αιθαλομίχλης, η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών μέσων θα κοστίζει σαφώς λιγότερο από τη χρήση τζακιού (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 2 kW).
Αντίστοιχα, η χρήση ενός ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 2 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 2 kW) θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 2,5 ώρες με την έκπτωση 70% στο ρεύμα, που θεσπίστηκε με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,3 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα.
Επίσης, η χρήση ενός κλιματιστικού (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 3,5 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 1 kW) θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 5 ώρες με την έκπτωση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,15 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα. Επιπλέον, με τη χρήση του κλιματιστικού παρέχεται και καλύτερη θέρμανση στο χώρο.
Με την ΚΥΑ θεσπίστηκε έκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά μέσης κατανάλωσης που δεν υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε και αυτά να έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα, κατά τις ημέρες υψηλού ρίσκου αιθαλομίχλης. Σε περίπτωση έκδοσης συ?στάσης για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στέρεων καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας θα ενεργοποιείται, από τον υπουργό ΠΕΚΑ η τον αρμόδιο περιφερειάρχη, έκπτωση 70% στις ανταγωνιστικές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό «μεταφράζεται» σε έκπτωση 50% στη συνολική χρέωση για το ρεύμα που περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για δίκτυα κ.λπ. Η έκπτωση χορηγείται σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση ε?ως 2.000 kWh, που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για όσες μέρες ισχύουν αυτά.
Ο υπολογισμός της έκπτωσης θα γίνεται αυτόματα από τον προμηθευτή χωρίς να χρειάζεται καμία ενέργεια από την πλευρά του καταναλωτή και το ποσό της έκπτωσης θα αναγράφεται στους λογαριασμούς.
Η έκπτωση αυτή επιτρέπει στο μέσο νοικοκυριό να χρησιμοποιήσει δωρεάν ένα ηλεκτρικό μέσο θέρμανσης (π.χ. αερόθερμο, ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλιματιστικό κ.λπ.) για κάποιες ώρες την ημέρα.

ΠΗΓΗ : protothema.gr  8-1--2014    : Βρετανοί ανέβηκαν το Κιλιμάντζαρο για τα αδέσποτα του Ασπρόπυργου ...

Παρά λοιπόν τις δυσκολίες, οι περισσότεροι από τους αναβάτες αρρώστησαν και αποχώρησαν, ο Glenn και ο Lance έφτασαν, λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά, μετά από πολλές περιπέτειες στην κορυφή του βουνού και σήκωσαν τη σημαία της ελληνικής φιλοζωικής ομάδας στο πιο ψηλό βουνό της Αφρικής. Τα έσοδα από την προσπάθεια αυτή θα δοθούν στα «Φαντάσματα του Ασπρόπυργου» για να πληρωθεί μέρος από τις τεράστιες οφειλές της ομάδας σε κτηνιάτρους και πανσιόν
Αφιερωμένη στη νέα φιλοζωική ομάδα «Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου» είναι η προσπάθεια που έκανε αυτές τις μέρες μια ομάδα Βρετανών φιλόζωων να ανέβει το Κιλιμάντζαρο της Αφρικής. Ο Glenn Campbell, o Lance Arnold και αρκετοί άλλοι φίλοι τους από το Σαουθάμπτον της Βρετανίας γνώρισαν το έργο της φιλοζωικής ομάδας από το facebook και εντυπωσιάστηκαν με την τεράστια προσπάθεια των Ελλήνων εθελοντών να ασχοληθούν με μια από τις πιο δύσκολες περιοχής της Ελλάδας, όσον αφορά τα αδέσποτα, που είναι ο Ασπρόπυργος. Το καλοκαίρι μάλιστα που μας πέρασε κάποιοι από αυτή την ομάδα των Βρετανών επισκέφτηκαν την Ελλάδα και είδαν από κοντά τη δράση των «Φαντασμάτων του Ασπρόπυργου».
Παρά λοιπόν τις δυσκολίες, οι περισσότεροι από τους αναβάτες αρρώστησαν και αποχώρησαν, ο Glenn και ο Lance έφτασαν, λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά, μετά από πολλές περιπέτειες στην κορυφή του βουνού και σήκωσαν τη σημαία της ελληνικής φιλοζωικής ομάδας στο πιο ψηλό βουνό της Αφρικής. Τα έσοδα από την προσπάθεια αυτή θα δοθούν στα «Φαντάσματα του Ασπρόπυργου» για να πληρωθεί μέρος από τις τεράστιες οφειλές της ομάδας σε κτηνιάτρους και πανσιόν.
«Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου» είναι μια φιλοζωική ομάδα που μετράει μόλις 2 χρόνια ζωής. Πρόσφατα μάλιστα έγινε και επίσημο σωματείο. Οι εθελοντές αυτής της ομάδας, που είναι από όλα τα μέρη της Αθήνας, πηγαίνουν κάθε Σάββατο, χειμώνα, καλοκαίρι, στον Ασπρόπυργο, ταίζουν τα αμέτρητα αδέσποτα της περιοχής και μαζεύουν από τις χωματερές πεταμένα ζώα, άρρωστα και κακοποιημένα.
Ο Ασπρόπυργος χαρακτηρίζεται ως ο σκουπιδοτενεκές των αδέσποτων της Αθήνας, στον οποίο καθημερινά συμπολίτες μας εγκαταλείπουν ζώα από όλες τις περιοχές της πόλης. Τα ζώα αυτά, που συχνά είναι πολύ άρρωστα, περιφέρονται σαν φαντάσματα ζώντας σε άθλιες συνθήκες και τρεφόμενα από τις χωματερές. Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας τα μεταφέρουν με δικά τους αυτοκίνητα σε κτηνιάτρους για να γίνουν καλά. Παράλληλα φτιάχνουν το προφίλ του κάθε ζώου στο διαδίκτυο και το προωθούν για υιοθεσία. Ο απολογισμός μάλιστα των δυο χρόνων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός: Η ομάδα αυτή, χωρίς καμιά βοήθεια από το Κράτος, έχει στειρώσει πάνω από 200 ζώα, έχει βρει σπίτι σε πάνω από 100 και έχει περιθάλψει αμέτρητα ακόμα.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το έργο της ομάδας και να βοηθήσετε το έργο της επισκεφτείτε τη σελίδα της στο facebook: Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου.

ΠΗΓΗ : protothema.gr  8-1--2014    : Μάστιγα για την Αυστραλία τα άγρια ελάφια ...

Κάνουν μεγάλη ζημιά στη βλάστηση, καταστρέφουν διάφορες πηγές και απειλούν με αφανισμό άλλα είδη ζώων που ζουν στην περιοχή
Μετά τα καγκουρό και τις καμήλες τώρα και τα ελάφια εξελίσσονται σε μάστιγα για την πανίδα της Αυστραλίας.
Τα άγρια ελάφια κάνουν μεγάλη ζημιά στη βλάστηση, καταστρέφουν διάφορες πηγές και απειλούν με αφανισμό άλλα είδη ζώων που ζουν στην περιοχή.
Η δραματική αύξηση του αριθμού τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αισθητή αφού προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ διασχίζοντας συχνά τους δρόμους έχουν γίνει αιτία και αρκετών τροχαίων ατυχημάτων.
Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταντήσει μάστιγα και καλούν τις Αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους, που, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Και όλα αυτά, παρ' ότι οι ελαφοκυνηγοί σκότωσαν πέρυσι στην περιοχή του Ντάντενογκ πάνω από 50.000 ελάφια, αριθμός που είναι 20,5% μεγαλύτερος από αυτόν της προηγούμενης χρονιάς.
Άλλα 16.000 ελάφια σκότωσαν, επίσης, πέρυσι οι κυνηγοί και στην ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Gippsland.
Σε ορισμένες περιοχές του Πάρκου του Ντάντενογκ οι ζημιές είναι ορατές, ιδιαίτερα γύρω από τις πηγές όπου υπάρχει νερό.

ΠΗΓΗ : protothema.gr

  5-9--2013    : Καλή Χρονιά 2014 και παντα ζεστες κάννες ...

Η gpeppas.gr καλωσορίζει διαδικτυακά το νέος έτος και τους χιλιάδες αναγνώστες που την εμπιστεύονται καθημερινά για την επιλεκτική ενημέρωση τους .

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, ενότητα, αλληλεγγύη, ελπίδα και δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστούμε για την προτίμησή σας και σας ενημερώνουμε ότι η νέα χρονιά θα φέρει σύντομα… μεγάλες αλλαγές!

ΠΗΓΗ :Top

© Giorgio Peppas
E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster