Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial Back Νέα ΑρθραO ΜΟΝΟΒΟΛΟΣ 2016

H "ματιά" του Κυνήγι στην Ελλάδα και όχι μόνο !!

Εάν ένας τρόπος ζωής συνδυάζει το τερπνό με το ωφέλιμο, την διασκέδαση με την άθληση αναντίρρητα αυτός είναι το κυνήγι .
Και όλα αυτά γιατί όταν ένας κυνηγός κυνηγάει κινείται μέσα στην ίδια την άγρια φύση και αυτομάτως μετατρέπεται σε ένα ζωντανό κομμάτι της που αντιλαμβάνεται, συμμετέχει , υφίσταται ότι συμβαίνει σ' αυτή γύρω του και όχι μόνο και το σπουδαιότερο μαθαίνει να την καταλαβαίνει !
Ο Ξενοφώντας για να αναζωπυρώσει τον πόθο των Αθηναίων για ζωή μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο έγραψε το κυνηγετικό του έργο !!
Ο Λυκούργος θέσπισε την άσκηση με το κυνήγι στους Σπαρτιάτες και σε καμία περίπτωση δεν επιτρεπόταν σε ένα νεαρό να πάρει μέρος σε τραπέζι αν δεν είχε σκοτώσει ένα κάπρο στο κυνήγι !
Ο Όμηρος απέδιδε ως προσόν προς έπαινο στους ήρωες του το κυνήγι και την αγάπη γι' αυτό « αίμων θήρης » !
Σήμερα το κυνήγι όπως και πολλές άλλες αξίες έχουν καταρρακωθεί η έστω γίνεται προσπάθεια να γίνει αυτό από κάποιους που έχουν κάνει σημαία τους το χρήμα την εξουσία και έναν κόσμο γυάλινο μα επικερδή για πολυεθνικές και λαούς χωρίς ταυτότητα και κουλτούρα ??.


Μονόβολος 2003    Μονόβολος 2004    Μονόβολος 2005    Μονόβολος 2006    Μονόβολος 2007    Μονόβολος 2008    Μονόβολος 2009    Μονόβολος 2010    Μονόβολος 2011    Μονόβολος 2012    Μονόβολος 2013    Μονόβολος 2014    Μονόβολος 2015     20-12--2016    : Αλεπού η… επικηρυγμένη ...

Το ποσό των 30 ευρώ για κάθε αλεπού που θανατώνει και των 50 ευρώ για κάθε αλεπού που βρίσκει νεκρή (όχι πτώμα σε προχωρημένη σήψη, όχι πυροβολημένο ή δηλητηριασμένο ζώο), θα λαμβάνει για το επόμενο διάστημα κάθε κυνηγός, που τυχόν τη βρει στο διάβα του. Η αμοιβή αυτή δίνεται στο πλαίσιο ελέγχου των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού κατά της λύσσας, που έγινε το προηγούμενο διάστημα.
Ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας για το φθινόπωρο 2016 έγινε στην περιφέρεια με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων. Στη γειτονική Βουλγαρία, μια χώρα στην οποία, όπως και στην Ελλάδα, εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού, στις 10 Σεπτεμβρίου 2016 καταγράφηκε νέο κρούσμα, όταν το προηγούμενο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2014. Στην Ελλάδα, το 48ο και τελευταίο κρούσμα λύσσας (1ο στις 19/10/2012), καταγράφηκε στις 9 Μαΐου 2014.
Το επόμενο βήμα μετά τον εμβολιασμό και για διάστημα δύο μηνών είναι η αξιολόγηση του προγράμματος και ο έλεγχος με «ενεργητική επιτήρηση», που βασίζεται στη θανάτωση και στην εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων. Ο κυνηγός συμμετέχει αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και θα πρέπει να είναι κάτοχος άδειας θήρας σε ισχύ και τα δείγματα θανατωμένων αλεπούδων (μόνον από υγιή πληθυσμό ζώων) θα προσκομίζονται στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές. Τα μέτρα βιοασφάλειας (γάντια, φόρμες, κατάλληλη συσκευασία για τη μεταφορά των δειγμάτων κ.λπ.) θα πρέπει να ακολουθούνται με ευλάβεια. Απαραίτητη είναι η συνεννόηση με τους κυνηγητικούς συλλόγους ή τις ομοσπονδίες, οι οποίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά σε εβδομαδιαία βάση από τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον αριθμό των ζώων που θα πρέπει να συλλεχθεί, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση του ορίου.
Το κυνήγι της είναι δύσκολο, αφού η αλεπού φημίζεται για την πονηριά και τις αναπτυγμένες αισθήσεις της (ακοή, όσφρηση). Μπορεί να εντοπίσει το θήραμά της από τον θόρυβο που κάνει και να μυρίσει τον κίνδυνο, ακόμα και αν βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.
Κινείται τη νύχτα, το σούρουπο και το ξημέρωμα. Τις κρύες νύχτες μειώνονται κατά πολύ οι μετακινήσεις της, ενώ αντίθετα τις θερμές και υγρές νύχτες εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο κυνήγι.
Συγχρόνως, όμως, είναι ένα ζώο – μπελάς για τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους, μια και ορμά στα κοπάδια τους. Για τους καλλιεργητές, όμως, είναι σύμμαχος, καθώς τους απαλλάσσει από τις ζημιές των ποντικιών.
Όλες οι εποχές είναι καλές για το κυνήγι της αλεπούς. Οι καλύτερες, όμως, για όσους τη θέλουν για τη γούνα της είναι οι ψυχροί μήνες, όταν είναι «στολισμένη» με πυκνό τρίχωμα. Ο καλύτερος τρόπος κυνηγιού είναι το καρτέρι, επιλέγοντας σημεία γύρω από τις φωλιές της και σε απόσταση δεκάδων μέτρων. Δέλεαρ για την αλεπού, προκειμένου να ξετρυπώσει, είναι να χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα ένα ψόφιο ζώο. Καλό θα ήταν να τοποθετείται καθημερινά ένα δόλωμα σε συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε ο κυνηγός να καταφέρει να παρατηρήσει τις κινήσεις της. Ο αέρας θα μεταφέρει τη μυρωδιά του δολώματος και η αλεπού θα προσεγγίσει το σημείο που θέλει ο κυνηγός. Το καλύτερο θα είναι να επιλεχτεί ένα σημείο προς τα πλάγια και σε απόσταση από το νεκρό ζώο, έτσι ώστε όταν η αλεπού το αντιληφθεί, να μη μυρίσει συγχρόνως και τον κυνηγό.
Στο κυνήγι της αλεπούς, ο κυνηγός αποφεύγει να χρησιμοποιήσει το σκυλί του, γιατί όταν αυτό… γλυκαθεί με την αλεπού, είναι πολύ πιθανόν να μη στραφεί ξανά σε κάποιο άλλο θήραμα. Χρήσιμο εργαλείο για την παρατήρηση των γύρω θάμνων απ' όπου θα ξεπροβάλει η αλεπού είναι κιάλια δύναμης 7Χ ή 8Χ.

Το όπλο
Καλύτερος σύμμαχος στο κυνήγι της αλεπούς είναι το κατάλληλο όπλο, αλλά και η στιγμή που θα τουφεκίσει ο κυνηγός. Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος. Ο κυνηγός πρέπει να αφήσει την αλεπού να μπει στο βεληνεκές του όπλου. Τα όπλα με μικρά διαμετρήματα είναι ιδανικά για την επίτευξη του στόχου. Ένα όπλο 20άρι με 25άβολα είναι ικανό να την καταβάλει ακαριαία. Ένα 36άρι με μονόβολα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να έχει ρυθμιζόμενα σκοπευτικά (και να έχει ρυθμιστεί σωστά για να στέλνει το βλήμα στο σημείο σκόπευσης στα 40 με 50 μέτρα). Η επιτυχία με το μονόβολο θέλει βέβαια και την απαιτούμενη εξάσκηση. ... ..............................
         ΠΗΓΗ : ypaithros.gr  12-12--2016    : Οι φρουροί της φύσης ...

Οι φρουροί της φύσης Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Με το λειτούργημα της φύλαξης της ελληνικής φύσης έχουν επιφορτιστεί οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, το ειδικό σώμα που προστατεύει την άγρια πανίδα καθώς και τον δασικό πλούτο της χώρα μας, από τους επιτήδειους κερδοσκόπους.
«Πρόκειται για τους μοναδικούς φύλακες της φύσης που έχουν απομείνει, σε συνεργασία με το δασαρχείο, με αρμοδιότητες την πάταξη της λαθροθηρίας, της λαθροϋλοτομίας, τη συνδρομή σε πυρκαγιές και σε διασώσεις, με ειδικά προανακριτικά καθήκοντα και δυνατότητα σύλληψης. Δεν οπλοφορούν, αν και έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οπλοφόρους», εξηγεί στο zougla.gr ο Γιώργος Μαρής, Νομικός Σύμβουλος.
Το zougla.gr συνόδευσε τους άνδρες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής σε μυστικό μπλόκο στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, του πράσινου πνεύμονα της Αττικής, όπου οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν ελάφια και άλλα ζώα, για να προσποριστούν τα κέρδη από την πώληση του κρέατός . Κρυμμένοι σε σημεία-περάσματα, που χρησιμοποιούν οι λαθροκυνηγοί, οι άνδρες της Θηροφυλακής φυλάσσουν το βουνό σε 24ωρη βάση, αντιμετωπίζοντας ανθρώπινους και φυσικούς απρόβλεπτους κινδύνους.

Ο Ευάγγελος Ρωμανός εξηγεί: «Η Αττική έχει 20.000 περιπου νόμιμους κυνηγούς με άδεια, οπότε η Πάρνηθα δέχεται μεγάλη πίεση. Φανταστείτε τι γίνεται και με το παράνομο κυνήγι, και τα παράνομα όπλα, ο καθένας μπορεί να έχει ένα όπλο, χωρίς να ξέρουμε την προέλευσή του και το σκοπό που το έχει... Χάρη στην 24ωρη φύλαξη που γίνεται από την ομοσπονδιακή θηροφυλακή όμως, έχουμε πετύχει τη μείωση της λαθροθηρίας κατά 80%. Πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά, απαιτητική, με πολλούς κινδύνους, την οποία δεν μπορεί να την κάνει κάποιος αν δεν αγαπάει τη φύση».
Ο Δημήτρης Ζιώγας επισημαίνει ότι ο κάθε θηροφύλακας έχει έδρα, όμως ταξιδεύουν όπου χρειαστεί κι όπου υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αν υπάρχει ανάγκη «Συλλαμβάνουμε τους παρανόμους, συνήθως με τη συνδρομή αστυνομίας. Επιπλέον συμμετέχουμε σε επιστημονικά προγράμματα διαχείρισης και προστασίας της φύσης, όπως κάναμε πρόσφατα σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη λύσσα από τις αλεπούδες.
»Δυστυχώς το Σώμα μας έχει θρηνήσει δύο θηροφύλακες τα τελευταία χρόνια, που εκτελέστηκαν από λαθροθήρες. Υπάρχουν κίνδυνοι και ρίσκα με τον κόσμο που αντιμετωπίζουμε. Όλοι έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία που δεχτήκαμε επίθεση, εγώ ο ίδιος τραυματίστηκα όταν μου πέταξαν στο κεφάλι μπαταρία αυτοκινήτου», καταλήγει.
Ο Αθανάσιος Σεχρεμέλης, θεωρεί ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική φύση είναι η οικονομική κρίση, που οδηγεί τον κόσμο στη λαθροθηρία και τη λαθροϋλοτομία. Υπάρχουν όμως τρόποι να αξιοποιηθεί σωστά το δάσος και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως γίνεται σε άλλα αναπτυγμένα κράτη. Με αυτόν τον τρόπο και με το κίνητρο του κέρδους, η προστασία θα είναι πιο αποτελεσματική».
Ο Κωνσταντίνος Θεοφανόπουλος, τέλος, αναφέρει μια ακόμα ιδιαίτερη πτυχή του επαγγέλματός του: «Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε μια μικρή τοπική κοινωνία. Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με παρανόμους, οι οποίοι συχνά είναι ταυτόχρονα και γείτονές μας, ακόμα και συγγενείς μας. Καταλαβαίνετε τι προβλήματα δημιουργούνται για την προσωπική μας ζωή. Για να αποφευχθεί αυτό, συχνά σε αποστολές ταξιδεύουν συνάδελφοι από άλλα μέρη»... ..............................
         ΠΗΓΗ : zougla.gr  12-12--2016    : Η αληθινή ιστορία με τα σκυλιά χάσκι που εγκατέλειψαν τα μέλη επιστημονικής αποστολής στην Ανταρτική. Κατάφεραν να επιβιώσουν επί ένα χρόνο στην χιονοθύελλα και έγιναν ταινία από την Ντίσνεϋ... ...

Το Φεβρουάριο του 1958, μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα βρισκόταν στην Ανταρτική, στα πλαίσια επιστημονικής αποστολής. Όταν όμως ενημερώθηκε ότι πλησίαζε σφοδρή χιονοθύελλα φοβήθηκαν ότι θα αποκλειστούν. Έτσι, πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν από τη βάση με ελικόπτερο, αφήνοντας πίσω 15 σκυλιά ελκήθρου που τους συνόδευαν, επειδή δεν χωρούσαν. Η σκέψη ήταν, ότι μόλις μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, ο πιλότος θα επιστρέψει πίσω στη βάση για να τα πάρει. Κανένας ωστόσο δεν περίμενε το τι θα ακολουθούσε. Η μετεωρολογική υπηρεσία έπεσε έξω στις προγνώσεις της. Ο καιρός χειροτέρεψε απότομα μέσα σε 4 ώρες. Οι χειμερινές αποστολές ακυρώθηκαν για ένα χρόνο και οι πτήσεις προς τη βάση απαγορεύτηκαν. Κανένας, όσο και αν το επιθυμούσε, δεν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω για να πάρει τα σκυλιά. Όταν ο οδηγός και ιδιοκτήτης των σκυλιών επέστρεψε στην Ανταρκτική την επόμενη χρονιά, βρέθηκε μπροστά σε ένα απροσδόκητο θέαμα. Δύο από τα 15 χάσκι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν. Επτά είχαν παραμείνει δεμένα με τις αλυσίδες και είχαν θαφτεί στο χιόνι, πέντε είχαν λυθεί αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ ένα βρέθηκε νεκρό μπροστά από την πόρτα του σταθμού «Showa», λίγα χιλιόμετρα παρακάτω.
Από το ιδιαίτερο αυτό γεγονός εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης Φράνκ Μάρσαλ και σε συνεργασία με την εταιρία Ντίσνεϋ, το 2005, γύρισε την ταινία «Eight Below» με πρωταγωνιστή τον Πολ Γουόκερ. Στην πλοκή της ιστορίας υπήρξαν ορισμένες αλλαγές, από το σεναριογράφο Ντέιβιντ Ντιτζίλο, ο οποίος δεν ήθελε το φινάλε της ταινίας να είναι τόσο δραματικό, όσο στην πραγματικότητα, αλλά πιο αισιόδοξο και χαρούμενο. Στην ταινία τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα το 1993. Η ομάδα εξερευνητών αποτελείται από Αμερικάνους και τα σκυλιά ελκήθρου είναι οκτώ. Περνούν δύσκολες δοκιμασίες. Αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας μεταξύ τους και 6 από τα σκυλιά καταφέρνουν να αντέξουν στις πολικές θερμοκρασίες, με ελάχιστη τροφή. Ο ιδιοκτήτης τους Τζέρι, τον οποίον υποδύεται ο Πολ Γουόκερ, είναι εξαιρετικά δεμένος μαζί τους. Κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στη βάση, τα εντοπίζει και τα παίρνει μαζί του.... ..............................
         ΠΗΓΗ : mixanitouxronou.gr  10-12--2016    : Tο κυνήγι άλλοτε στην Αττική ...

Ο Αγιος Παντελεήμονας Αχαρνών βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα από διάφορα επεισόδια που σχετίζονται με μετανάστες.
Πριν η περιοχή αστικοποιηθεί και στη συνέχεια υποβαθμιστεί, ο Αγιος Παντελεήμονας ήταν μια εξοχή της πρωτεύουσας και αποτελούσε τον καλύτερο κυνηγότοπο για τσίχλες. Πριν λίγες δεκαετίες οι έννοιες «οικολογία» και «περιβάλλον» ήταν άγνωστες κι έτσι πολλές πληροφορίες για την άγρια φύση του Λεκανοπεδίου Αθηνών τις αντλούμε από τις κυνηγετικές ειδήσεις που περιελάμβαναν στην ύλη τους οι αθηναϊκές εφημερίδες. Και για παράδειγμα, να μια είδηση του 1901.
«Από τα περίχωρα των Αθηνών κομίζουν εις την Αγοράν σωρηδόν τους λαγούς. Μας έπνιξαν οι λαγοί αυτάς τις ημέρας. Φαντασθείτε ότι εθεάθη ένας λαγός και εις την πλατείαν του Ζαππείου».
Βέβαια, την εποχή εκείνη η Αθήνα ήταν πολύ μικρότερη. Στο Μοσχάτο και τα Πατήσια υπήρχαν περιβόλια. Το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, οι Κουκουβάουνες (Μεταμόρφωση) και το Μπραχάμι (Άγιος Δημήτριος) ήταν χωριά. Οι κυνηγότοποι και τα πουλιά αφθονούσαν. Έχουμε και λέμε: Στο Δέλτα του Φαλήρου, στη λίμνη Κουμουνδούρου, στον Σκαραμαγκά και στα παράλια των Μεγάρων υπήρχαν αγριόπαπιες. Αν έπεφτε δριμύ κρύο, οι πάπιες έβρισκαν καταφύγιο και στον Πειραιά, την Φρεαττύδα και το Πέραμα. Να και μια είδηση από το 1911:

«Εις την Φρεαττύδα η χιονοθύελλα έχει ρίψει στίφη από αγριόπαπιες. Τούτο αντιληφθέντες πολλοί κυνηγοί εξήλθον εις την Πειραϊκήν χερσόνησον προς άγραν».
Στη Βουλιαγμένη, το Σούνιο, τα Λεγραινά, τις Σπέτσες έπεφταν πολλά τρυγόνια. Στη Γλυφάδα, το Μπραχάμι, την Πάρνηθα, το Αιγάλεω αφθονούσαν οι πέρδικες. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο στον Υμηττό, όπου οι βοσκοί εξολόθρευαν τις πέρδικες μαζεύοντας τα αυγά τους. Γενικά οι βοσκοί, όπως μαθαίνουμε από τις ειδήσεις της εποχής, έκαναν πολύ μεγάλες ζημιές στα πουλιά διότι χρησιμοποιούσαν σωρηδόν δίχτυα για να πιάνουν ζωντανές πέρδικες και μπεκάτσες.
Στο Μοσχάτο, σε όλο τον κάμπο της Αθήνας, στο Σούνιο και τις Σπέτσες αφθονούσαν τα ορτύκια. Τα Πατήσια, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι κρατούσαν πολλές μπεκάτσες. Μια είδηση του 1904 αναφέρει με χιούμορ τα εξής ενδιαφέροντα για το τότε χωριό της Κηφισιάς και τα αγροτικά Πατήσια:
«Στην Κηφισιά, όσοι κατοικούν και τον χειμώνα εκεί, καλοπερνούν από κυνήγι. Από το πολύ ψύχος οι μπεκάτσες πηγαίνουν και τους κτυπούν το τζάμι για να τους το ανοίξουν και να ζεσταθούν λιγάκι στη… φωτιά. Και στα Πατήσια το κυνήγι τους είναι άφθονο, γιατί κι εκεί έχουν 5-6 βαθμούς περισσότερον ψύχος από τας Αθήνας».
Και, βέβαια, υπήρχαν αγριογούρουνα και ζαρκάδια στην Πάρνηθα. Το 1922 δύο γνωστοί Αθηναίοι, οι καθηγητές Φωτεινός και Κορύλλας, κατέβηκαν από την Πάρνηθα με δέκα αγριογούρουνα κι άλλα τόσα ζαρκάδια. Οι πιο δεινοί κυνηγοί αγριογούρουνων ήταν οι Μενιδιάτες, πολλοί από τους οποίους εξασφάλιζαν από το κυνήγι αυτό ένα σταθερό εισόδημα. Οι Μενιδιάτες δεν δίσταζαν να κυνηγάνε και στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου, όπου, εκτός από τα αγριογούρουνα, χτύπαγαν και ελάφια που είχε φέρει ο βασιλιάς
Λαγοί υπήρχαν παντού και ορισμένες χρονιές, όπως το 1901 και 1902, ο αριθμός τους σημείωσε τόσο εντυπωσιακή αύξηση, ώστε να θεωρείται το φτηνότερο κρέας στην Κεντρική Αγορά. «Το φθηνότερο φαγητό είναι ο λαγός», έγραψε μια εφημερίδα το 1916. Αυτά τότε. Γιατί τώρα

Νίκος Νικητίδης…..............................         ΠΗΓΗ : enimerosi360.gr  27-11--2016    : Απαγωγή Λαγόσκυλου από φιλόζωη ...

Απόστολος Γιαπουτζής

Ο κος Ηλίας Τ. και η σύζυγος του Ελένη κάτοικοι Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης βιώνουν εδω και μια βδομάδα έναν πρωτοφανή και θρασύτατο  ( ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα) φασισμό .
Η απίστευτη ιστορία που βρίσκεται αυτη την στιγμή σε εξέλιξη ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες όταν εξαφανίστηκε ξαφνικά η ” Ροζα” η δωδεκάχρονη ιχνηλάτης της οικογένειας απο παρακείμενο στο σπίτι τους χώρο . Η αγωνία της οικογένειας φάνηκε να τελειώνει όταν πριν μια βδομάδα μια γειτόνισσα η κα Λιτσα Γ. τους ανέφερε οτι αυτή ειχε τον σκύλο στην κατοχή της .Φάνηκαν αρχικά ανακουφισμένοι . Το πραγματικό μαρτύριο τους όμως μόλις ξεκινούσε . Φανατική “φιλόζωος” η κα Λιτσα Γ. αποφάσισε απο μόνη της οτι η σκυλα δεν απολάμβανε αυτά που θα έπρεπε , αφαίρεσε με το “έτσι θέλω “την κυριότητα του ζώου (!) και αρνείται ακόμα και σήμερα να “παραδώσει” την σκύλα στους πραγματικούς ιδιοκτήτες παρά τις εκκλήσεις τους να μην φτάσουν τα πράγματα ” παραπέρα” . Σημειωτέον οτι η ” Ροζα” φέρει ηλεκτρονική σήμανση ( τσιπ) πράγμα που γνωστοποιήθηκε στην ” απαγωγέα” της , που μάλιστα απάντησε ότι ” ψάχνει καινούργιο σπίτι να την φιλοξενήσει ” (!)
Ο Κυνηγετικος Σύλλογος ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ,μέλος του οποίου είναι ο κος Ηλίας ,ενημερώθηκε για το πρωτοφανές περιστατικό ,έχει συμβουλευτεί την νομική σύμβουλο της ΚΟΜΑΘ ,θα αναλάβει οποιοδήποτε δικαστικό κόστος προκύψει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη .Σήμερα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για να τελειώνει η ιδιότυπη αιχμαλωσία της ” Ρόζας”. ..............................
         ΠΗΓΗ : facebook.com  27-11--2016    : Οι τελευταίοι των Ακριτών ...

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr στις Καλύβες του Έβρου:

Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης - Νίκος Χριστοφάκης

Οι καλύβες στο Δέλτα του Έβρου. Η τελευταία γραμμή ελληνικής παρουσίας και δραστηριοποίησης πριν από τα σύνορα με την Τουρκία, με τεράστια ουσιαστική όσο και συμβολική σημασία, για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, αλλά και για τη διατήρηση της κυριαρχίας στην ευαίσθητη περιοχή. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι ψαράδες, οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έφτιαξαν τα δικά τους «σπίτια» στις όχθες του ποταμού, πρόχειρα παραπήγματα μικρού εμβαδού, ώστε να εξυπηρετούν εκεί τις βασικές τους ανάγκες και να συνεχίσουν τη σημαίνουσα ασχολία τους.
Από το 2013 όμως, και δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη με βάση διεθνείς συνθήκες για τους υγροβιότοπους, έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλες αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι καλύβες πρέπει να κατεδαφιστούν και οι «ιδιοκτήτες» τους υποχρεώνονται σε τσουχτερά πρόστιμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπόκεινται ακόμα και σε ποινικές διώξεις, με την κατηγορία των αυθαίρετων κατασκευών και την κατάληψη δημοσίας έκτασης.
Η ψυχική ταλαιπωρία των ελάχιστων «Ακριτών» που συνεχίζουν αυτή τη δραστηριότητα είναι τεράστια, με τα συνεχόμενα δικαστήρια και την επιβολή προστίμων να αποτελούν ουσιαστικά, αν δεν αλλάξει κάτι, την καθοριστική και τελευταία πράξη εγκατάλειψης της ευαίσθητης περιοχής.
Οι ψαράδες της περιοχής που έχουν απομείνει σχεδιάζουν μια διαφορετική ζωή, και συστήνουν και στους απογόνους τους να κάνουν το ίδιο. Όχι επειδή η δραστηριότητά τους τους αποφέρει ελάχιστα κέρδη - «αρκούμαστε και με τα λίγα» επισημαίνουν- αλλά επειδή η Πολιτεία τους διώχνει. To zougla.gr επιβιβάστηκε στη βάρκα του Χριστόφορου Ασλανίδη, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια στην περιοχή, και πραγματοποίησε οδοιπορικό στο Δέλτα Έβρου, καταλήγοντας στη φιλόξενη καλύβα του. Ο ίδιος κάποτε συνεργαζόταν με τον στρατό μεταφέροντας τους στρατιώτες στα παρατηρητήρια. . ..............................
        
ΠΗΓΗ : zougla.gr  27-11--2016    : Λύκος ή λύκοι σε δασώδη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού Αίγινας. ...

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal

Ένας ή ενδεχομένως και περισσότεροι λύκοι να βρίσκονται αυτή την περίοδο σε δασώδη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που ορίζεται από το εκκλησάκι του Άι Στάθη και τον Άγιο Παντελεήμονα. Το ζώο εντοπίστηκε από κυνηγούς και έχει φωτογραφηθεί, ενώ υπάρχει και video από μοτοσικλετιστή που έκανε προπόνηση motocross. Αυτά είπε, ανάμεσα σε άλλα, για το ζήτημα ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού κύριος Μανώλης Λεούσης, που ζήτησε να υπάρξει έρευνα για το θέμα. Για το ίδιο ζήτημα το Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωσε ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Γιώργος Σκαλτσιώτης, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν αναφορές, πως έχουν επιτεθεί σε κοπάδια με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί ζώα. "Πρέπει να κάνουμε τα δέοντα, ποια είναι η συναρμόδια υπηρεσία, να κοιτάξουμε να δούμε και σαν δήμος την υποχρέωσή μας: να προστατέψουμε το βιότοπο και το ζωικό βασίλειο που έχει η Αίγινα. Δεν ξέρω ποια αρμόδια υπηρεσία είναι, θα το κοιτάξουμε, έχουμε μία επιτροπή που ασχολείται με τέτοια θέματα, γενικά με θέματα αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Σε αυτά τα πράγματα, λύκους, όλοι γνωρίζουμε πως έχουν έρθει στην Αίγινα, θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος τι ζώα απελευθερώνονται και σε πιο χώρο. Δεν είναι ούτε Όλυμπος, ούτε Πίνδος η Αίγινα να υπάρχουν τέτοια ζώα στην περιοχή μας". ..............................          ΠΗΓΗ : aeginaportal.gr  8-11--2016    : Καστοριά: Δύο μικρές αρκούδες εμφανίστηκαν στο κέντρο της πόλης ...

Μεταμεσονύκτιες βόλτες στο κέντρο της Καστοριάς έκαναν δύο νεαρές αρκούδες, ξυπνώντας τους κατοίκους που έβλεπαν έντρομοι, κάτω από τα παράθυρά τους, να σουλατσάρουν αμέριμνα δύο άγρια ζώα!
 Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» και μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος, τα αρκουδάκια, ενός έτους περίπου, εθεάθησαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στον δρόμο, δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς και αμέσως σήμανε συναγερμός.
«Στο σημείο έσπευσαν 4 περιπολικά μαζί με τα πληρώματα τους και δύο συμβατικά αυτοκίνητα που έκλεισαν τις δύο κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Ξεκινήσαμε λοιπόν, με αναμμένους φάρους και κορνάροντας, να προσεγγίζουμε τα ζώα με τρόπο τέτοιο ώστε να τα οδηγήσουμε προς την έξοδο του Καστοριάς. Όμως αυτά, αντί να γυρίσουν προς τα πίσω, ανέβηκαν στα νεκροταφεία και μετά μπήκαν και έκαναν βόλτα στο κέντρο της Καστοριάς» εξιστορεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση και προσπάθησε, ακόμα και με κροτίδες, να διώξει τα ζώα προς το βουνό. Ωστόσο, τα αρκουδάκια που είχαν εντοπισθεί και άλλες φορές, μαζί με την μητέρα τους, στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται να εξοικειώθηκαν με την ανθρώπινη παρουσία γι αυτό και, σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτόπουλο, δεν φοβήθηκαν καθόλου αλλά ήταν εξαιρετικά ήρεμα στην... αναγνωριστική τους βόλτα στο αστικό περιβάλλον.
Τελικά, ύστερα από 4 ώρες και αφού αναστατώθηκε μεγάλο μέρος των κατοίκων, οι αρκούδες έφυγαν προς το βουνό.
«Φοβόμαστε όμως ότι θα ξαναγυρίσουν γιατί μεγάλωσαν κοντά στον αστικό ιστό και θα έρθουν και πάλι αναζητώντας τροφή. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στους πρόποδες του βουνού απ΄ όπου κατεβαίνουν, στην άκρη της Καστοριάς, υπάρχει μια παιδική χαρά που τα αρκουδάκια τρελαίνονται να παίζουν με τα όργανα, ειδικά με την τραμπάλα και τα παιχνίδια με το ελατήριο!» καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος. ..............................
         ΠΗΓΗ : kathimerini.gr  31-10--2016    : Αρκούδα επιτέθηκε σε κυνηγό στην ορεινή Ξάνθη – Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ! ...

Αρκούδα με προβληματική και επικίνδυνη συμπεριφορά έχει εμφανισθεί στην ορεινή Ξάνθη, σύμφωνα με πηγές του Δασαρχείου.
Η αρκούδα που είχε μαζί και το μικρό της, επιτέθηκε Κυριακή σε κυνηγό που ήταν σε κυνήγ αγριόχοιρου και τον έχει τραυματίσει σοβαρά στο πόδι. Ο άνδρας νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Ξάνθης χωρίς πάντως να διατρέχει οποιοδήποτε κίνδυνο.
Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Θεοτόκου-Ωραίου αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Συνιστάται σε κυνηγούς και κατοίκους στην ορεινή Ξάνθη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθούν νέα δυσάρεστα περιστατικά.
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης που εφιστά την προσοχή στους κυνηγούς. ..............................
         ΠΗΓΗ : xanthi2.gr  14-9--2016    : Ρύθμιση θήρας λαγού και αγριοκούνελου στον ν. Δωδεκανήσου για τις επόμενες πέντε κυνηγετικές περιόδους

Τη θήρα του λαγού (Lepus europaeus) και του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) για τις επόμενες πέντε κυνηγετικές περιόδους (από κυν. περίοδο 2016-2017 έως και την κυν. περίοδο 2020-2021), ρυθμίζει απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση τίθενται οι παρακάτω ρυθμίσεις:

Απαγορεύεται η θήρα του λαγού στη νήσο Κάλυμνο.
Ως ημερομηνία λήξης της θήρας του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) ορίζεται η 10ην Ιανουαρίου εκάστου έτους για το Ν. Δωδ/σου, περιορίζεται δε το κυνήγι του αγριοκούνελου σε τρεις (3) φορές την εβδομάδα δηλαδή Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή και ορίζεται ως μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά έξοδο τα τέσσερα (4) αγριοκούνελα. ..............................
         ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  14-9--2016    : Σε ελληνικό νησί επιτρέπεται το κυνήγι ΜΟΝΟ των αγριόχοιρων επειδή… τρομοκρατούν τους κατοίκους ...

Σε ποιο ελληνικό νησί απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων διότι επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της πτηνοπανίδας και τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας αλλά επιτρέπεται το κυνήγι των αγριόχοιρων επειδή τρομοκρατούν τους κατοίκους και επισκέπτες με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό του;
Το Παλαιό Τρίκερι είναι νησί και οικισμός του νομού Μαγνησίας και βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου. Έχει έκταση περίπου 3 τ.χλμ. και πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 86 κατοίκους.
Σε αυτό το πανέμορφο νησί που καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και κατά την περίοδο του την περίοδο του εμφυλίου πολέμου υπήρξε τόπος εξορίας εγκαταστάθηκαν αγριόχοιροι. Στο Παλαιό Τρίκερι, όμως, το κυνήγι απαγορεύεται και ο πληθυσμός των αγριόχοιρων αυξήθηκε ανεξέλεγκτα λόγω απουσίας θηρευτών.
Οι κάτοικοι του νησιού υπέβαλλαν αίτημα στις αρμόδιες δασικές αρχές, προσυπογγεγραμμένο από όλους, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ελέγχου και ρύθμισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.
Το Δασαρχείου Βόλου, κατά την έρευνα που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι οι αγριόχοιροι καταστρέφουν τη χλωρίδα και πτηνοπανίδα του νησιού λόγω έλλειψης τροφής και νερού και λόγω της μικρής έκτασης του περιφέρονται στις αυλές των σπιτιών, στα μονοπάτια και στις παραλίες με αποτέλεσμα να τρομοκρατούν τους κατοίκους και επισκέπτες με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό του νησιού.
Η λύση βρέθηκε, αν και ασυνήθιστη για τη χώρα μας. Με απόφαση, λοιπόν, που υπογράφει ο δασάρχης Βόλου, ναι μεν παρατείνεται για άλλα πέντε χρόνια (5) η απαγόρευση του κυνηγίου όλων των θηραμάτων σε όλη την έκταση της νήσου «Παλαιό Τρίκερι», εξαιρείται δε της απαγόρευσης το κυνήγι του αγριόχοιρου.
Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μόνο η θήρα του αγριόχοιρου κατά την περίοδο κυνηγίου με τους όρους που προβλέπει η ρυθμιστική διάταξη θήρας της κάθε κυνηγετικής περιόδου. Οι λόγοι που συνηγορούν στην παράταση για άλλα πέντε χρόνια της απαγόρευσης κυνηγιού, των υπόλοιπων θηραμάτων, εστιάζονται στο γεγονός ότι στο νησί ενδημούν φασιανοί, αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό των αποδημητικών πτηνών (επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την προστασία, ανάπτυξη και αναπαραγωγή τους), καθώς και για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας. ..............................
         ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  5-7--2016    : Εντοπισμός και σύλληψη ατόμου για τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων, από την «Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» (ΚΟΣ) ...

H δημιουργία της «Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» είναι γεγονός και σημείωσε ήδη την πρώτη της μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016.
Σε αυτοψία που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή τα δύο εκπαιδευμένα σκυλιά, Ντάικα και Καρίνα, μαζί με τους χειριστές-Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, με την επίβλεψη του εκπαιδευτή των σκυλιών κ. Jesus Lopez στο Κουρτέσι Πινακιανού, Οροπεδίου Λασιθίου, εντόπισαν αρχικά ένα νεκρό αρπακτικό νυκτόβιο πουλί, 2 θηλιές και 2 δόκανα σε καλλιεργημένη έκταση.
Ο εκπαιδευτής των σκύλων κ. Lopez έχοντας εμπειρία από προηγούμενες αυτοψίες που είχε πραγματοποιήσει στην Κρήτη το 2011 και το 2012, ζήτησε από την ομάδα τη συνέχιση της έρευνας, η οποία οδήγησε τελικά στον εντοπισμό κι άλλων θηλιών και δοκάνων, καθώς επίσης σε διάσπαρτα δηλητηριασμένα δολώματα σε παρακείμενο χωράφι και παράνομα γεωργικά φάρμακα στην αποθήκη του αγροκτήματος, ο ιδιοκτήτης του οποίου προσπάθησε να διαφύγει τη σύλληψη.
Την ομάδα συνόδευε και υπάλληλος της Δ/νσης Δασών Αγίου Νικολάου, ο οποίος προχώρησε στη σύλληψη τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και τον οδήγησε για κατάθεση ενώπιον του ανακριτή. Στη συνέχεια αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος. Σχηματίζεται δικογραφία και επίκειται παραπομπή. Όλα τα ευρήματα κατασχέθηκαν ως πειστήρια.
Του συγκεκριμένου περιστατικού είχε προηγηθεί άλλος ένας εντοπισμός δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή Μέσης Βιάννου την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016. Η ομάδα κατέθεσε μήνυση στο Δασονομείο Καστελλίου ενώ τα ευρήματα θα σταλούν για τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών.
Η δημιουργία μίας Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων για την Κρήτη, προέκυψε ως ανάγκη, τόσο λόγω της έκτασης του φαινομένου της παράνομης δηλητηρίασης, πρωτογενούς και δευτερογενούς, άγριων ζώων όσο έπειτα από την επιτυχή εμφάνιση αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ομάδας (ECT) στην Κρήτη το 2011 και το 2012, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LIFE09 NAT/ES/000533 «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο έληξε τον Οκτώβριο του 2014.
Σε επαφές και συζητήσεις που είχε διενεργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης τόσο με τη Δ/νση Δασών της Περιφέρειας Κρήτης όσο και με εκπροσώπους της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΑΚΟΚΔ) και των Κυνηγετικών Συλλόγων-μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κυνηγετικών Συλλόγων και Κυνηγών της Κρήτης, είχε εκφραστεί έντονο το ενδιαφέρον να υποστηριχθεί η δημιουργία μιας αντίστοιχης εκπαιδευμένης ομάδας σκύλων που θα επιχειρεί στην Κρήτη. Η ΑΚΟΚΔ αποδέχτηκε ν’ αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας μιας ομάδας σκύλων, εντάσσοντας την στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και διαθέτοντας 2 Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες ως χειριστές καθώς και τα αντίστοιχα οχήματα για τη μετακίνηση της ομάδας.
Τον Οκτώβριο του 2015, το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προχώρησε στην αγορά δύο σκύλων, οι οποίοι ξεκίνησαν την προετοιμασία τους άμεσα. Η αγορά των σκύλων και η εκπαίδευση της ομάδας χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα - Πρόγραμμα After-LIFE». Τα σκυλιά έφτασαν στο Ηράκλειο την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 μαζί με τον εκπαιδευτή τους Jesus Lopez και κα Beatriz Carcamo που εκτελεί χρέη διερμηνέως και από τις 17 Ιουνίου 2016, μαζί με τους εκπαιδεύονται μαζί με τους χειριστές τους κ.κ. Γιάννη Γρηγοράκη και Σπύρο Νηστικάκη, Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες που ανήκουν στο δυναμικό της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης Δωδεκανήσου, στελεχώνουν πλέον την Κρητική Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων.
Οι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που στελεχώνουν την ΚΟΣ, η Ντάικα και η Καρίνα, είναι γερμανικοί ποιμενικοί ηλικίας 18 μηνών. Το πρώτο μέρος της εκπαίδευσής τους πραγματοποιήθηκε στην Ανδαλουσία (Ισπανία), από το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης “Perros contra el Veneno” με έδρα την Ισπανία (Glorieta de la Cruz No. 11, ES-23560 – Huelma, Spain). Πρόκειται για ειδική πρότυπη μονάδα εκπαίδευσης σκύλων εργασίας, η οποία δραστηριοποιείται από 25ετίας στο χώρο και θεωρείται αυθεντία στο αντικείμενο πανευρωπαϊκά, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερες από 10 ομάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και αλλού.
To Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης “Perros contra el Veneno” ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1993 εκπαιδεύοντας σκύλους στην ανεύρεση παράνομων εκρηκτικών υλών με τη μέθοδο “DE Jelova”, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (Federation Cynologique Internationale-FCI) με κωδικό αδείας 128/93. Το 2003 το Κέντρο “Perros contra el Veneno” προχώρησε στην προετοιμασία ομάδας σκύλων διάσωσης, με τη μέθοδο Chest, ενώ τον Απρίλιο του 2004 εκπαίδευσε τις πρώτες ομάδες σκύλων ανίχνευσης δηλητηρίων και δηλητηριασμένων δολωμάτων, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ARCON (http://www.metodoarcon.org/attachments/article/6/SynthesisArconMethod.pdf), από τις πλέον αποτελεσματικές διεθνώς.
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή κ. Lopez και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου 2016 και την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, με διπλά πρακτικά μαθήματα (περιπολίες) καθημερινά αλλά και θεωρητική εκπαίδευση.
Να σημειωθεί ότι για την περίοδο που θα διαρκέσει η εκπαίδευση και έως ότου τα δύο κλιμάκια της ομάδας αρχίσουν και επίσημα να επιχειρούν στο νησί, οι δύο σκύλοι φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της πρώην 126 Σ.Μ. νυν 350/ΠΚΒ/11η Μοίρα ΚΒ μαζί με τους σκύλους φύλαξης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Περιληπτική περιγραφή εκπαιδευτικής διαδικασίας
Μια Ομάδα Σκύλων, ειδικευμένη στον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων και πτωμάτων, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στη μάχη ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηρίων. Η Κρητική Ομάδα Σκύλων (ΚΟΣ) εκπαιδεύτηκε με τις ίδιες μεθόδους που εκπαιδεύονται οι σκύλοι για την ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών. Η χρήση αυτού του είδους σκύλων, επιτρέπει την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων στο πεδίο, τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να εντοπιστούν με κανέναν άλλο, συμβατικό, τρόπο. Στις περισσότερες των περιοχών, ο πιο διαδεδομένος τρόπος δηλητηρίασης είναι η χρήση μικρών δολωμάτων. Αν λάβουμε υπόψη μας τις τεράστιες επιφάνειες και τις δυσκολίες προσέγγισης των αγροτικών (απομακρυσμένων) αυτών περιοχών, αυτά τα δολώματα είναι αδύνατον να εντοπιστούν μόνο με την ανθρώπινη επιφανειακή έρευνα.
Η μέθοδος στο πεδίο είναι η ακόλουθη: ο εκπαιδευτής των σκύλων, που συνοδεύεται πάντα από υπεύθυνους για το περιβάλλον υπαλλήλους και από τον εκάστοτε τεχνικό υπεύθυνο των πιλοτικών περιοχών, απελευθερώνει ένα από τα σκυλιά στην επιλεγμένη περιοχή (στην δική μας περίπτωση σε τοποθεσίες εντός των πιλοτικών περιοχών). Ο σκύλος αρχίζει την αναζήτηση χωρίς να λαμβάνει οποιαδήποτε οδηγία από τους παρόντες. Με μια οσφρητική ευαισθησία χίλιες φορές δυνατότερη από την ανθρώπινη, ο σκύλος της ΚΟΣ μπορεί να συλλάβει τις δυνατές οσμές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δηλητηριασμένα δολώματα (μια αρκετά περιορισμένη οικογένεια εξαιρετικά τοξικών βιοκτόνων που συχνά χρησιμοποιούνται στη γεωργία), οι οποίες μεταφέρονται από τα ρεύματα αέρα και μαρτυρούν την προέλευσή τους.
Από τη στιγμή που ο σκύλος φτάσει κοντά στο δηλητηριασμένο δόλωμα ή στο πτώμα, αρχίζει να γαυγίζει δείχνοντας το σημείο. Ο περιβαλλοντικός υπάλληλος μετακινεί το δόλωμα/πτώμα και συντάσσει επίσημη αναφορά μετακίνησης με ειδική μέριμνα σε όλες τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες, προκειμένου να μην αχρηστευτεί το δείγμα, ως νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο εγκλήματος. Στο μεταξύ ο σκύλος και ο εκπαιδευτής του συνεχίζουν τα καθήκοντά τους, υποδεικνύοντας στους υπεύθυνους που βρίσκονται τα δηλητηριασμένα δολώματα ή πτώματα που πρέπει να μετακινηθούν.
Η εκπαίδευση των σκύλων πραγματοποιείται στην Ανδαλουσία (Ισπανία), από ειδικό κέντρο εκπαίδευσης. Ωστόσο, μία βασική διαφορά μεταξύ της χώρας προέλευσης των σκύλων, δηλαδή της Ισπανίας με την Ελλάδα, είναι ο τρόπος άσκησης του κυνηγίου. Η κυνηγετική δραστηριότητα στην Ισπανία ασκείται σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτικές ελεγχόμενες περιοχές (ρεζέρβες), όπου σε περίπτωση εντοπισμού δηλητηριασμένων δολωμάτων αυτές αποκλείονται («κλείνουν») για ένα χρονικό διάστημα το οποίο ορίζεται με δικαστική απόφαση. Ωστόσο, με την χρήση των εκπαιδευμένων σκύλων έχουν αποδεδειγμένα μειωθεί το εμπόριο δηλητηριασμένων δολωμάτων, οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας, οι απώλειες λαγωνικών σκύλων, αλλά και τα θανατηφόρα κρούσματα δηλητηρίασης ανθρώπων της υπαίθρου.
Η συγκεκριμένη ομάδα, γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία και χρησιμοποιείται ως εργαλείο ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα και σε άλλα υλοποιούμενα προγράμματα LIFE, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε η πρώτη Ελληνική Ομάδα Σκύλων, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» [LIFE10 NAT/BG/000152], που υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και τις Ορνιθολογικές Εταιρείες της Βουλγαρίας (BSPB) και του Ηνωμένου Βασιλείου (RSPB) από τον Οκτώβριο του 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πόπη Μπαξεβάνη, 2810 393281
Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, Τάσος Σακούλης, 28210 98147 ..............................
         ΠΗΓΗ : nhmc.uoc.gr  5-7--2016    : Το θαλάσσιο δίκτυο Natura επεκτείνεται ...

Μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, οφείλει να φροντίζει ως κόρην οφθαλμού τα μοναδικά παράκτια οικοσυστήματά της. Ωστόσο, ο θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 καλύπτουν μόλις το 6% των εθνικών μας υδάτων, αφήνοντας έτσι ένα σοβαρό κενό. Το κενό αυτό επιχειρεί σήμερα, έστω και με καθυστέρηση, να καλύψει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνοντας τον χαρακτηρισμό 19,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων θαλάσσιων περιοχών. Ανάμεσα σε αυτές, το μεγαλύτερο μέρος του Κορινθιακού Κόλπου, η θαλάσσια περιοχή στην Κρήτη, η ευρύτερη περιοχή των Παξών, της Πύλου, της Ανδρου, του στενού ανάμεσα στην Καβάλα και στη Θάσο.
Σήμερα, το Εθνικό Δίκτυο Natura 2000 περιλαμβάνει 403 περιοχές, καλύπτοντας το 27,1% της έκτασης της χώρας (35.747,40 τ.χλμ). Από αυτές τις περιοχές, οι 152 έχουν θαλάσσιο τμήμα, ενώ μόνο 16 περιοχές Natura είναι αμιγώς θαλάσσιες (αντιστοιχούν στο 6% των εθνικών μας υδάτων). Η έλλειψη αυτή επισημάνθηκε πριν από δύο χρόνια, στην τελευταία ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας (για τη διατήρηση των οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας, Οδηγία 92/43/ΕΟΚ).
Προ δεκαημέρου, λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σε διαβούλευση έναν κατάλογο με 100 περιοχές που προτείνεται να ενταχθούν στο δίκτυο Natura. Πρόκειται είτε για νέες περιοχές ή για επεκτάσεις υφισταμένων, με σκοπό την προστασία κάποιου ή κάποιων απειλούμενων ειδών ή οικοτόπων. Στις προτάσεις του ΥΠΕΝ κυριαρχούν οι θαλάσσιες περιοχές (περίπου 19,3 στρέμματα), ενώ οι χερσαίες καταλαμβάνουν μόλις 474.000 στρέμματα.

Οι στόχοι Ε.Ε., ΟΗΕ
«Σε επίπεδο έκτασης των περιοχών Natura, η Ελλάδα καλύπτει τους στόχους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα. Εκεί όπου υστερούμε είναι οι θαλάσσιες περιοχές», εξηγεί στην «Κ» η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Χριστίνα Μπαριτάκη. «Σε επίπεδο ΟΗΕ, οι στόχοι για την προστασία της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να ρυθμίζεται με μέτρα διαχείρισης το 17% των χερσαίων εκτάσεων και το 10% των θαλάσσιων. Με την πρότασή μας, λοιπόν, το ποσοστό των ελληνικών θαλάσσιων περιοχών Natura ανεβαίνει κατά 17%».
Η επιλογή των περιοχών έγινε με βάση μελέτες που εκπονήθηκαν για λογαριασμό του ΥΠΕΝ και τις προτάσεις των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. «Με την καταγραφή και επικαιροποίηση της κατάστασης των ειδών και των οικοτόπων της χώρας, έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα εξαιρετικό διαχειριστικό εργαλείο», λέει η κ. Μπαριτάκη. «Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε, και για τον λόγο αυτό αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης».
Ειδικά για τις θαλάσσιες περιοχές, οι προτάσεις του υπουργείου έχουν ως στόχο την προστασία αμμοσύρσεων που καλύπτονται διαρκώς από θαλάσσιο νερό μικρού βάθους, λιβαδιών Ποσειδωνίας, υφάλων, υποθαλάσσιων σχηματισμών που δημιουργούνται από εκπομπές αερίων και θαλασσίων σπηλαίων που βρίσκονται εξ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επίσης, την προστασία απειλούμενων ειδών όπως η Caretta caretta και σημαντικών για την ορνιθοπανίδα περιοχών. Οι μεγαλύτερες από τις νέες προτεινόμενες περιοχές είναι οι ακτές της νότιας Μάνης (382.000 στρ.), η παράκτια θαλάσσια ζώνη της Ανδρου (300.000 στρ.), το βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης (Διονυσάδες, Ελάσα και χερσόνησος Σίδερο, 262.000 στρ.), η χερσόνησος του Αθω (200.000 στρ.), οι ακτές της ανατολικής Εύβοιας (178.000 στρ.), ο κεντρικός και ανατολικός Κορινθιακός Κόλπος (166.000 στρ.), η θαλάσσια περιοχή της δυτικής και νοτιοδυτικής Κρήτης (166.000 στρ.).

Νησιά και νησίδες
Επίσης περιλαμβάνεται πλήθος νησιών και νησίδων, όπως η παράκτια και θαλάσσια περιοχή της Μακρονήσου, οι νήσοι Λιχάδες, η παράκτια και θαλάσσια περιοχή της βορείου Ανάφης, η Κάσος και τα Κασονήσια, νησίδες και ύφαλοι στη βορειοανατολική Εύβοια, τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερεικούσα, Μαθράκι), η Νίσυρος, η νότια Πάτμος, οι Στροφάδες, οι νησίδες Φαλκονέρα, Βελοπούλα και Καράβια, τα Κύθηρα, η Δυτική Σκύρος με τις νησίδες της, Τα Ψαρά και Αντίψαρα, τα νησιά Λειψοί, Αγαθονήσι, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Τέλενδος και οι νησίδες τους.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ο κατάλογος θα εγκριθεί με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και θα αποσταλεί στις κοινοτικές αρχές. ..............................
         ΠΗΓΗ : kathimerini.gr/  1-7--2016    : Το μετέωρο …βήμα της νέας ρυθμιστικής ...

Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η νέα κυνηγετική περίοδος, μετά και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων των κυνηγών με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Πρώτης», η νέα ρυθμιστική παραμένει μετέωρη, λόγω και της διαρκούς αδιαλλαξίας που υπάρχει εκ μέρους του αν. υπουργού, σε αντίθεση με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ότι «δεν θα θιγεί η χρονική περίοδος του κυνηγίου, δηλαδή δεν θα μεταβληθεί το κυνήγι από 20 Αυγούστου ως 28/29 Φεβρουαρίου».
Το γεγονός πως τα πράγματα παραμένουν ρευστά γύρω από το διάλογο για τη νέα κυνηγετική περίοδο, επιβεβαίωσε ερωτηθείς σχετικά και ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος είναι ανάμεσα στους επικεφαλής για τις διαπραγματεύσεις στο ΥΠΕΚΑ που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Πάντως οι χιλιάδες κυνηγοί και στην Ηλεία δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις επιχειρούμενες απαγορεύσεις γύρω από τη συγκεκριμένη παραδοσιακή δραστηριότητα, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας…
Μάλιστα από τους εκπροσώπους των κυνηγών έχει αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων, εφόσον συνεχιστεί η αδιαλλαξία εκ μέρους του κ. Τσιρώνη, ενώ ευχή όλων είναι «να μην πειραχθεί το παραδοσιακό κυνήγι και να μην κυριαρχήσει η αντικυνηγετική υστερία αλλά η λογική και η σύνεση». ..............................
         ΠΗΓΗ : kunigetikanea.blogspot.g  1-7--2016    : Tεχνικές κυνηγιού της πέρδικας στα νησιά. : Περδικοπάνι ...

περδικοπάνι, το (ουσιαστικό - σύνθετο). πολύχρωµο πανί που απλώνουν για να ζαλίζουνται οι πέρδικες

Ο Della Rocca περιγράφει και μια ειδική μέθοδο για το κυνήγι της πέρδικας. Ο κυνηγός παίρνει ένα κομμάτι πολύχρωμο πανί και ετοιμάζει ένα είδος σημαίας, τρία πόδια φάρδος και έξη ύψος. Στη μέση ανοίγει μια τρύπα για να περάσει το τουφέκι του. Εφοδιασμένος μ' αυτά τα εργαλεία ξεκινάει πρωί πρωί και μόλις ακούσει να λαλούν οι πέρδικες, οπλίζει το τουφέκι του, υψώνει την παντιέρα με το αριστερό χέρι, τοποθετεί την κάννη στο άνοιγμα και προχωρεί σιγά σιγά προς το θήραμα. Οι πέρδικες σαστίζουν από τα χρώματα της σημαίας, μαζεύονται πάνω σε μια πέτρα ή κοντά σε μια μάντρα κι' αρχίζουν να κακαρίζουν λες και αναρωτιούνται για το παράξενο θέαμα. Στο μεταξύ ο κυνηγός ζυγώνει, σταματάει, πυροβολεί και συνήθως σκοτώνει δέκα και περισσότερα πουλιά. Αυτός ο τρόπος κυνηγιού είναι πιο αποτελεσματικός όταν οι πέρδικες συνοδεύονται από τα περδικόπουλά τους, καθώς και το χειμώνα που μετακινούνται κοπαδιαστά.
Ο Αγγλος Λοχαγός Sutherland, που το 1789 αποβιβάσθηκε στη Μήλο.
«Το νησί ήταν γεμάτο πέρδικες. Οι νησιώτες κυνηγοί κρύβονταν πίσω από ένα φορητό τελάρο με μια τρύπα στη μέση, όπου στέριωναν την μπούκα του τουφεκιού. Εκραζαν τις πέρδικες και όταν μαζεύονταν αρκετές πυροβολούσαν. Κάθε σμπάρο σκότωνε πέντε έως εφτά! Αλλά αυτή η μέθοδος κυνηγίου ήταν δαπανηρή, γιατί δεν υπήρχαν σκάγια ή μπαρούτι. Γι' αυτό όταν έρχονταν ξένοι στο νησί, οι κάτοικοι έσπευδαν να τους ζητήσουν μπαρούτι και σκάγια για να κυνηγήσουν...»
Για όσους ξέρουν λίγα πράγματα για τις πολιτισμικές καταβολές του κυνηγιού στα νησιά του Αιγαίου, είναι σαφές ότι ο Αγγλος λοχαγός αναφέρεται στο λεγόμενο... «περδικοπάνι», αλλά με κάποιες «ατέλειες» στην περιγραφή του.

YΣ Τις πέρδικες ο σωστός κυνηγός δεν τις χτυπάει στο νερό, ούτε χρησιμοποιώντας «περδικοπάνι», διότι όχι μόνο απαγορεύεται αλλά είναι και υποτιμητικό για τον σωστό περδικοκυνηγό… ..............................          ΠΗΓΗ : ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1700-1800, ΤΟΜΟΣ Β', ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ  31-5--2016    : Απίστευτο!!! Κοράκια επιτέθηκαν και σκότωσαν δύο νεογέννητα γελάδια ...

Σύμφωνα με καταγγελία κτηνοτρόφου από την περιοχή μας τις προηγούμενες ημέρες συνέβησαν δύο πολύ σπάνια περιστατικά επίθεσης από κοράκια σε νεογέννητα γελάδια που διατηρούσε ο ίδιος στον Ηρακλή το ένα και στο Κακό πρινάρι το δεύτερο.
Η επίθεση στο πρώτο ζώο έγινε κυρίως στο πρόσωπο (μάτια κλπ) και στο δεύτερο περιστατικό στην κοιλιά του άτυχου ζώου με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο.
Όπως μας δήλωσε ο κτηνοτρόφος τα περιστατικά αυτά είναι ασυνήθιστα για την περιοχή μας (ο ίδιος είχε ακούσει ότι έγιναν παρόμοιες επιθέσεις πριν από πάρα πολλά χρόνια) μιας και όπως μας είπε τα κοράκια είναι κυρίως νεκροφάγα, σαρκοβόρα πτηνά, αλλά έχουν την τάση να επιτίθενται σε νεαρά και αδύναμα ζώα... ..............................
         ΠΗΓΗ : rodiaki.gr  31-5--2016    : Αυστηρή εφαρμογή των όρων διεξαγωγής αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων ...

Με επείγον υπηρεσιακό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Α.Π. προς τις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων δίνεται εντολή για εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων διεξαγωγής αγωνων κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων.
«Με αφορμή ανακοινώσεις που διακινούνται συστηματικά στο διαδίκτυο, ότι επίσημοι κυνολογικοί όμιλοι διοργανώνουν κυνολογικούς αγώνες, εκτός επιτρεπόμενης περιόδου και χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες προς κυνολογικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης σας, για την αυστηρή εφαρμογή των όρων και τοιν προϋποθέσεων της αριθμ. 91613/1073/2-4-1999 Απόφασης (ΦΕΚ 423 Β’ ) περί «καθορισμού όρων και προϋποθέσεων διεξαγωγής αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων (Α.Κ.Ι) σκύλων δεικτών, καθώς και για τον έλεγχο τυχόν διαπιστούμενης, σχετικής με το θέμα, παραβατικότητας», αναφέρει το έγγραφο.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση (ΕΔΩ) η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών επιτρέπεται μετά από άδεια της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο χρόνος διεξαγωγής των Α.Κ.Ι. καθορίζεται ανάλογα με το καθεστώς που ισχύει σε κάθε περιοχή (καταφύγιο άγριας ζωής, ιδιωτικές εκτάσεις, κλπ). Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και στους χώρους εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή Α.Κ.Ι. κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, για λόγους προστασίας της άγριας πανίδας κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, διαβάζουμε στο διαδίκτυο επίσημες ανακοινώσεις συλλόγων και οργανώσεων για διεξαγωγή αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων κατά την μη επιτρεπόμενη περίοδο. ..............................
         ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  23-5--2016    : Κισσόκουκος, Καλοχρονιά, (Clamator glandarius) ...

Ένας ακόμα επισκέπτης στην πατρίδα μας που είναι στενός συγγενής του κούκου και που είναι αρκετά εντυπωσιακός.
Χαρακτηριστικό λοφίο (σταχτί). Μακρυά ουρά, σκούρα. Πάνω μέρος καστανό με λευκές κηλίδες. Κάτω μέρος-πλαϊνά κεφαλιού-λάρυγγας κρέμ-κιτρινωπά. Κεφάλι μέχρι τα μάτια σταχτιά, μαύρο στα νεαρά. Κοντά πόδια. Κοντό ράμφος, μαύρο. Πυρόξανθα πρωτεύοντα .
Γεννά 2-3 αυγά σε διαφορετικές και ξένες φωλιές και μέχρι 15.
Ο Κισσόκουκος (όπως και ο συγγενικός κούκος) είναι παρασιτικό πουλί.
Ακραία μοναχικός, δεν φτιάχνει φωλιά ενώ γεννά μιμητικά αυγά (αυγά δηλαδή που μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με αυγά άλλων πουλιών). Στην συνέχεια τα αποθέτει στις φωλιές τους και εκείνα αναλαμβάνουν άθελα τους τον ρόλο του θετού γονιού.
Με την καρακάξα σχηματίζει ένα πολύ παράδοξο ζευγάρι ξενιστή – παρασίτου. Αν και οι κοινοί κούκοι παρασιτούν σε εντομοφάγα πουλιά ο κισσόκουκος παρασιτεί μόνο φωλιές της Kαρακάξας, όπου αφήνει τα αυγά του και μάλιστα έχουν την τάση να ξεφορτώνονται τα υπόλοιπα μωρά της φωλιάς σπρώχνοντάς τα και ρίχνοντάς έξω από την φωλιά.
Με αυτό τον τρόπο γίνεται ρυθμιστής των πληθυσμών της καρακάξας σε ένα ενδιαίτημα , αφού περιορίζει πολύ με αυτό τον τρόπο την νέα γενιά των κορακοειδών .
Και μάλιστα επειδή είναι αδίσταχτος κάποιοι Δανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί μαφιόζικες μεθόδους τέτοιες που θα τις ζήλευε και ο... Μάρλον Μπράντο στον «Νονό». Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, ο κισσόκουκος (Clamator glandarius) εκφοβίζει καρακάξες, έτσι ώστε να δεχθούν να αναλάβουν τη φροντίδα των αβγών του και στη συνέχεια την ανατροφή των μικρών του. Μάλιστα, αν η καρακάξα αρνηθεί να το κάνει, ο κούκος φεύγει προσωρινά, παραμονεύει και μόλις η καρακάξα εγκαταλείψει τη φωλιά της εκείνος πηγαίνει, καταστρέφει τη φωλιά και σκοτώνει τα μικρά της καρακάξας. Ο κισσόκουκος είναι γενικά ένα σπάνιο είδος.
Φέτος τον έχω συναντήσει τον Απρίλιο στην Αττική και Βοιωτία σε τρία διαφορετικά ενδιαιτήματα αρχικά σε ζευγάρια (2-3) και κατόπιν μοναχικά. τον Μάιο .
Γεγονός πάντως είναι ότι η παρουσία του προκαλεί μεγάλη ταραχή στις καρακάξες αρχικά που εν συντομία καταλήγουν σε έντονη σύρραξη μεταξύ τους . ..............................
         ΠΗΓΗ : Κυνήγι την Ελλάδα και όχι μόνο  13-5--2016    : Απάντηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι ...

Η απόφαση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που εκπροσωπεί όλες τις Κυνηγετικές Οργανώσεις με τα 200.000 μέλη τους, να διακόψει τη συμμετοχή μας στον προσχηματικό Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι ταρακούνησε τους «κύκλους του Υπουργείου», προφανώς του Υπουργού Αναπληρωτή, σε τέτοιο βαθμό, που για μια ακόμη φορά εξέδωσαν ένα ανυπόγραφο κείμενο γεμάτο ανακρίβειες, παραπλανητικούς ισχυρισμούς αλλά και απαράδεκτες, έως συκοφαντικές, κατηγορίες κατά της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Και αντί οι «κύκλοι του Υπουργείου» να διακινούν παραπλανητικούς ισχυρισμούς προς τα μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο Αναπλ. Υπουργός θα έπρεπε να εξηγήσει και να απαντήσει στο γεγονός ότι, η διαδικασία που ο ίδιος εμπνεύσθηκε και οργάνωσε, κατηγορήθηκε από σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες, ως ατελέσφορη, αδιέξοδη και πλήρως ανοργάνωτη!
Πριν η Κ.Σ.Ε. αποχωρήσει από την τελευταία φάση του προσχηματικού «Εθνικού Διαλόγου», με τον ένα ή άλλο τρόπο είχαν αποφύγει να συμμετάσχουν ή είχαν αποχωρήσει από αυτόν, τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι ακαδημαϊκοί καθηγητές, διάφορες Δασικές Υπηρεσίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις και λοιποί φορείς.
Με ευθύνη του Υπουργείου η Κ.Σ.Ε. είχε απομείνει να συζητά με έναν «αχταρμά» οργανώσεων που μισούν και αποστρέφονται τον κόσμο των κυνηγών, όχι για βελτιωτικές παρεμβάσεις επί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, αλλά για την πραγματοποίηση των στόχων της ουσιαστικής κατάργησης του κυνηγίου.
Ο Αναπλ. Υπουργός χρησιμοποίησε εσκεμμένα ένα ετερόκλητο πλήθος φορέων, οργανώσεων και οργανισμών, που καθιστούσε αδύνατη την παραγωγή του οποιουδήποτε έργου ή της οποιασδήποτε συναίνεσης.
Είναι σαφές ότι οι «κύκλοι του Υπουργείου» θέλουν, πάση θυσία, να διασπάσουν το απόλυτα αρραγές μέτωπο των Κυνηγετικών μας Οργανώσεων. Είναι προφανές ότι τους δημιουργεί πανικό το γεγονός ότι η Κ.Σ.Ε. εκπροσωπεί περίπου το 99% των κυνηγών της χώρας! Τους προκαλεί πανικό η ομοψυχία μας, οι επιστημονικές και ειδικές μας γνώσεις, η συσπείρωσή μας, η δικαιολογημένη μαχητικότητά μας, η δημόσια και εκτενής ενημέρωσή μας προς την κοινωνία και τους φορείς σε όλη την Ελλάδα, η ενημέρωση που ανοικτά και δημόσια δίνουμε σε όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ανεξάρτητα των πολιτικών θέσεων του καθενός, η συνεργασία μας με Πανεπιστήμια και εξειδικευμένα στο περιβάλλον ιδρύματα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η αναγνώριση του έργου μας σε διεθνή συνέδρια, ημερίδες και διασκέψεις, κ.λ.π., κ.λ.π.
Αλήθεια από πού συμπεραίνουν οι «κύκλοι του Υπουργείου» ότι η αποχώρησή μας απ' τον Εθνικό Διάλογο είναι «προσχηματική»; Ούτε προσχήματα, ούτε έμμονες ιδέες χρησιμοποιούμε!
Αλήθεια πότε όρισε ο Υπουργός Αναπληρωτής και δήθεν πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κ.Σ.Ε.; Κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015 τον Πρόεδρο συνάντησε μια και μόνο φορά και μία άλλη φορά μαζί με -4- Προέδρους των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών, αφού του γνωρίσαμε του Υπουργού ότι σε κάθε περίπτωση θα πάμε να τον συναντήσουμε την τάδε του μήνα! Έκτοτε και μέχρι σήμερα παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά μας και για ιδιαίτερα φλέγοντα ζητήματα, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση!
Αλήθεια που βασίζεται η δήλωση ότι «η Κ.Σ.Ε. θέλει να είναι ο αποκλειστικός συνομιλητής του Υπουργείου σε θέματα κυνηγίου και μάλιστα με αδιαφανείς επαφές;» Ο συκοφαντικός αυτός ισχυρισμός πως αποδεικνύεται; Θα θέλαμε μια απάντηση.
Η Κ.Σ.Ε. δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατικού διαλόγου, διότι η επί δεκαετίες διαδικασία που ακολουθεί τόσο στις εσωτερικές της όσο και στις δημόσιες ενέργειές της είναι απόλυτα νόμιμες και εξόχως διαφανείς και δημοκρατικές.
Και επειδή ακριβώς «λογοδοτεί» καθημερινά στον κόσμο των χιλιάδων κυνηγών που αντιπροσωπεύει και αυθεντικά εκφράζει, δεν θα χρειασθεί ποτέ να «απολογηθεί» γιατί έκανε πράξη την καθολική απαίτησή τους, για τερματισμό αυτής της κοροϊδίας.

                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
           ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ                                                                                      ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ
     Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας       Κυνηγετικών Οργανώσεων (F.A.C.E.) ..............................
         ΠΗΓΗ : ksellas.gr  12-5--2016    : ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΩΣ 22 ΜΑΪΟΥ 2016 …

Συμπληρώθηκε σήμερα η δίμηνη διαδικασία διαδοχικών συναντήσεων και έγγραφης κατάθεσης απόψεων, σύμφωνα με τους τέσσερις θεματικούς άξονες του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, που έθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.
Για την πλήρη ενημέρωση φορέων και πολιτών οι απόψεις που κατατέθηκαν μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν, στον ιστότοπο του Υπουργείου ( http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=920&language=el-GR ) όπου και είναι διαθέσιμες για το ευρύ κοινό.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την σύνοψη των αποτελεσμάτων του διαλόγου, δίδεται 10ήμερη προθεσμία για επιπλέον κατάθεση προτάσεων, προβληματισμών ή απόψεων όσων φορέων ή πολιτών επιθυμούν, στην κατεύθυνση της συμπλήρωσης, διόρθωσης ή και αντίκρουσης των ήδη κατατεθειμένων απόψεων καθώς και θεμάτων που θεωρούν ότι είναι σημαντικά και δεν έχουν μέχρι τώρα συμπεριληφθεί στον διάλογο.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή συνεχίζει να είναι ανοιχτή σε «όλους τους ενδιαφερόμενους χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα» όπως χαρακτηριστικά είχε διατυπωθεί από στην πρώτη πρόσκληση στις 10-03-2016.
Η διαδικασία θα κλείσει την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στις 12:00 μ.μ. ...............................
         ΠΗΓΗ : ypeka.gr  23-4--2016    : Μεσσηνία: Ένας χρόνος φυλάκιση για εγκατάλειψη σκύλου και πρόστιμο 5.000 ευρώ …

Με ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ τιμωρήθηκε Χωραΐτης κυνηγός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας γιατί εγκατέλειψε το σκύλο του. Ο κυνηγός άφησε το σκύλο σε μια ερημιά ψηλά στο Κοντογόνι για να πεθάνει μόνος και αβοήθητος, γιατί είχε Καλαζάρ.
Το ζώο όμως από ένστικτο έπιασε και ακολούθησε ένα ρέμα, όπως ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του και κατηγορούμενος υπέθεσε στην απολογία του, και έτσι έφτασε στο Βλαχόπουλο. Εκεί το βρήκε φιλόζωη που είχε κατέβει για αγροτικές δουλειές από την Αθήνα, το πήρε στο πατρικό της στο χωριό και του ξεκίνησε θεραπεία σε κτηνίατρο. Η εν λόγω γυναίκα ήταν αυτή που έκανε μήνυση στον κυνηγό για κακοποίηση ζώου, όταν αυτός βρήκε τυχαία το σκύλο και τον πήρε αφού ήταν πια υγιής. Κατηγορούμενος για κακοποίηση ζώου στην ίδια υπόθεση ήταν και ένας ξάδελφος της μηνύτριας, ο οποίος κατηγορείτο πως άφησε το σκύλο χωρίς νερό και φαγητό -αλλά αθωώθηκε γιατί όσο έλειπε η ξαδέλφη του στην Αθήνα τη φροντίδα του ζώου είχε μια γυναίκα η οποία φρόντιζε και τους γονείς της μηνύτριας.
Ο Χωραΐτης κυνηγός πάντως αρνήθηκε στην απολογία του ότι παράτησε το σκύλο του να πεθάνει και υποστήριξε ότι τον έχασε στο κυνήγι. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ήταν ένα πολύ καλό πουλόσκυλο και δεν ήθελε να το χάσει -μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε στην απολογία του, γύρισε στο βουνό για να το ψάξει και τις επόμενες ημέρες, ενώ άφησε και μια μπλούζα του για να βρει ο σκύλος τη μυρωδιά του. Αυτό έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2012, ενώ σύμφωνα με καταθέσεις η φιλόζωη που έσωσε το σκύλο, τον βρήκε το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου σε άθλια κατάσταση, άρρωστο και φοβερά αδυνατισμένο. Περίπου 10 μήνες μετά, κι αφού ο σκύλος είχε δυναμώσει και έκανε θεραπεία, ο κυνηγός τον είδε τυχαία να περιφέρεται στο Βλαχόπουλο. Ρώτησε και βρήκε σε ποιο σπίτι τον έχουν και πήγε αποφασισμένος για να τον πάρει πίσω, όπως και έκανε. Η μηνύτρια όμως δεν το άφησε έτσι και τον κατήγγειλε στο Α.Τ. Πύλου, καταθέτοντας την μήνυση για κακοποίηση ζώου, ενώ ο εισαγγελέας αποφάσισε να της επιστραφεί ο σκύλος μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο.
Την ενοχή του κυνηγού πρότεινε στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας Μαρία Κωλέττη. Ν.Κ.  ...............................
         ΠΗΓΗ : eleftheriaonline.gr  19-4--2016    : ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ...

Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου 2016 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι προκειμένου να συν-διαμορφωθεί ένα Εθνικό Πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο Σχέδιο Νόμου.

ΕΔΩ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

  Στην ατζέντα του διαλόγου, μετά από πρόταση του Γ. Τσιρώνη, τέθηκαν τέσσερις άξονες:

  1. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι (όπως άδειες θήρας, εγγραφή σε σωματείο, έλεγχος, εκπαίδευση κυνηγών, δικαιώματα κυνηγού και σωματείου κτλ)
  2. Το οικονομικό πλαίσιο (συνδρομές, διάθεση εσόδων κ.λπ)
  3. Η φύλαξη της φύσης και ο έλεγχος της λαθροθηρίας (ιδιωτικοί φύλακες θήρας, παραβατικότητα στη φύση, κ.λπ.)
  4. Τα διαχειριστικά σχέδια βιοποικιλότητας (προστασία πανίδας και χλωρίδας, περιοχών, κριτήρια καθορισμού κυνηγετικής περιόδου κτλ)

Στον διάλογο συμμετείχαν εμπλεκόμενες περιβαλλοντικές διευθύνσεις και γραμματείες, Πανεπιστημιακοί φορείς, επιμελητήρια, εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ, σχετικά σωματεία, ομοσπονδίες και πολιτικά κόμματα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, οι προτάσεις και οι απόψεις των οποίων θα κατατεθούν και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Ο κ. Τσιρώνης, δήλωσε σχετικά: «H Κυβέρνηση ανοίγει έναν έντιμο διάλογο για ένα ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, τις οικονομίες δεκάδων ορεινών περιοχών και κυρίως τον φυσικό πλούτο της χώρας μας που παραλάβαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα συζητείται για πρώτη φορά με μία διαδικασία που απορρέει από την κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν επέλεξε να προαποφασίσει και να επιβάλει πολιτικές, αλλά επέλεξε να δώσει βήμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα».
Χρέη προέδρου των διαδικασιών του εθνικού διάλογου θα εκτελέσει εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος ο κ. Ντινόκας. ...............................
         ΠΗΓΗ : ypeka.gr  19-4--2016    : Τελευταία νιώθω μεγάλη απογοήτευση, για θέματα που έχουν σχέση με το κυνήγι και τον κυνηγό. ...

Γράφει: ο Σωτήρης Σακαβίτσης

Αγαπητοί φίλοι. Τελευταία νιώθω μεγάλη απογοήτευση, για θέματα που έχουν σχέση με το κυνήγι και τον κυνηγό.
Βλέπω κι ακούω πράγματα από κυνηγούς και κυρίως νέους, που ειλικρινά λέω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με τα κυνηγετικά.
Προτελευταία ημέρα κυνηγίου και πηγαίνοντας για τον Άσσο, στη θέση Νταλαμάνι, σταματάω να ρωτήσω έναν κυνηγό που ήταν στο δρόμο, αν περνάνε τσίχλες να ρίξω τις τελευταίες τουφεκιές. Διαπιστώνω ότι φόραγε CB κι έτρεξε να πιάσει ένα σκυλί που έβγαινε από το λόγγο. Σε παρατήρησή μου γιατί κυνηγάει με σκυλί, αναγνωρίζοντάς με, το έβαλε στα πόδια «ο παλικαράς».
Αυτή είναι η κατάσταση παντού. Δεν σταμάτησαν να κυνηγάνε. Τι άλλο να πει κανείς. Και συνεχίζουν παντού. Με σκυλιά, νύχτες, καρτέρια, με αυτοκίνητα, θηλιές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Δεν αλλάζει ο Έλληνας. Σε όλα τα επίπεδα. Σκέτη απογοήτευση.
Κι αν κάποιος σκεφτεί να τους παρατηρήσει, χίλιες δυο δικαιολογίες. Θράσος !!
Δεν είναι το κυνήγι διασκέδαση πλέον. Είναι λαιμαργία, συναγωνισμός, εμπόριο κρέατος και σκυλιών, τσακωμοί, ξυλοδαρμοί, μηνύσεις, δικαστήρια, καταστροφές περιουσιών. Κι αυτοί οι λίγοι ρομαντικοί, χάνονται στη «μαγκιά» των παραπάνω.
Πραγματικά εύχομαι αυτός ο «άντρας» που κρύβεται μέσα στον κάθε κυνηγό, να λειτουργήσει σαν άντρας επιτέλους, υποκινούμενος ο ένας από τον άλλον. ...............................
         ΠΗΓΗ : Περιοδικό Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων  12-4--2016    : Αποστολή θηροφύλαξης Ζακύνθου και Νήσων Στροφάδων . ...

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΓΟΥΝΑΡΗ 9-11, Τ.Θ. 3009 Τ.Κ. 26221
ΤΗΛ: 2610 361671-72 FAX: 2610 346614
http://www.gkop.gr e-mail: info@gkop.gr

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου απέστειλε στην Ζάκυνθο ομάδα Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων οι οποίοι περιπολούν στο νησί με τέσσερα τζιπ περιπολικά προκειμένου να εντοπίσουν σημεία παραβατικότητας και να προβούν άμεσα στην πρόληψη και την καταστολή τους σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ζακύνθου. Στις περιπολίες που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν υπερυψωμένες φυλάχτρες εντός δασικών περιοχών οι οποίες στην συνέχεια καταστράφηκαν από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες.
Παράλληλα με την θηροφύλαξη της Ζακύνθου συνεχίζεται όπως κάθε χρόνο, από την αρχή της δημιουργίας του σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η αποστολή εναλλασσόμενων ομάδων Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων στις Νήσους Στροφάδες. Η επιχείρηση θα διαρκέσει καθ' όλο το διάστημα της εαρινής μετανάστευσης των αποδημητικών πτηνών έτσι ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε κρούσματα παράνομης θήρας, εξασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη συνέχιση του προγραμματισμένου ταξιδιού τους.
Θα πρέπει για πολλοστή φορά να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η επιχείρηση κάθε χρόνο χρηματοδοτείται ως γνωστό αποκλειστικά και μόνο από τους κυνηγούς μέλη μας, από την συνδρομή που καταβάλλουμε. Καμία άλλη επιχορήγηση δεν υπάρχει, ούτε από την πολιτεία, ούτε από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι στις άμεσες προτεραιότητες των Κυνηγετικών Οργανώσεων είναι πάντα η τήρηση των Νόμων, η ουσιαστική πληθυσμιακή διαχείριση αλλά και η προστασία του θηράματος, είτε πρόκειται για ενδημικό, είτε για αποδημητικό είδος. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα της Θηροφυλακής και το έργο της έχει αναγνωριστεί από το BirdLife International αναφέροντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την παράνομη θανάτωση των Πτηνών, το οποίο έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2011 στη Λάρνακα της Κύπρου, ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι παραβάσεις που αφορούν την πτηνοπανίδα στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά και εκτιμάται ότι έχουν ιδιαίτερα χαμηλή ένταση πλέον, αποδεικνύοντας το αποτελεσματικό έργο της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
Είναι σαφές ότι το τεράστιο έργο και η προσφορά της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων δεν μπορεί να υποκατασταθεί από λόγια και επιδοτούμενες μελέτες επί χάρτου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την ανεπάρκεια, την άγνοια ή την δόλια σκοπιμότητα, την ιδεοληψία ή την αδικαιολόγητη και ανεκδιήγητη εμπάθεια των οποιονδήποτε να θέσουν σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, αλλά και την κυνηγετική δραστηριότητα όπως αυτή ασκείται νόμιμα. ...............................
         ΠΗΓΗ : gkop.gr  11-4--2016    : Μεγάλη επιτυχία η κοπή πίτας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος. ...

Εντυπωσιακή προσέλευση Πολιτικών, με μέλη της Κυβέρνησης, μέλη της Βουλής, πρώην Υπουργών και Βουλευτών, εκπροσώπων του νομικού κόσμου και άλλων φορέων, σημειώθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στις 6-4ου-2016.
Η προσέλευση αυτή αποδεικνύει περίτρανα τη μεγάλη σημασία που αποδίδει το σύνολο της κοινωνίας μας στην κυνηγετική δραστηριότητα η οποία, πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα στοχεύει στην προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος.
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ενημερώθηκαν, τόσο από τον Πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Ν. Παπαδόδημα, όσο και από τον Πρόεδρο της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος κ. Ν. Σταθόπουλο, με αριθμούς και επίσημα στοιχεία για το πολύ σημαντικό έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων, για την αποτελεσματικότητα της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, για την πολύ μεγάλη συμβολή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και για το ρόλο του κυνηγίου στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.
Τονίστηκε ότι όλες οι ενέργειες και δράσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους ίδιους τους κυνηγούς, χωρίς να επιβαρύνονται κρατικοί πόροι, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.
Κατά τις τοποθετήσεις των ομιλητών από όλα τα πολιτικά κόμματα, τονίστηκε ιδιαίτερα η κοινή διαπίστωση ότι οι κυνηγοί είναι προστάτες του περιβάλλοντος, ότι το έργο της θηροφύλαξης είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόληψη και καταστολή της λαθροθηρίας, καθώς επίσης, ότι οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι θεσμικά συνεργαζόμενες με το κράτος και το έργο τους στοχεύει στην αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείριση φυσικών πόρων της χώρας.
Επιπλέον, οι ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα ότι στον Εθνικό διάλογο για το κυνήγι, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση για την πραγματικότητα του κυνηγίου και η συζήτηση να βασίζεται σ’ αυτή τη γνώση.
Τέλος, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι όλοι οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες των κυνηγών και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος προς όφελος του περιβάλλοντος, προσπάθειες, δράσεις και έργο που πραγματοποιούνται με το ισχύον νομικό και διοικητικό καθεστώς.

ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
Ο κ. Λεβέντης Βασίλειος Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Πολάκης Παύλος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο κ. Μπαλάφας Ιωάννης Υφυπουργός Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης χαιρέτησε την εκδήλωση με επιστολή του.
Από το ΣΥΡΙΖΑ η κα Καρακώστα Ευαγγελία Βουλευτής Β΄ Πειραιώς, ο κ. Κάτσης Μάριος Γραμματέας Βουλής και Βουλευτής Θεσπρωτίας, ο κ. Μπγιάλας Χρήστος Βουλευτής Γρεβενών, και ο κ. Φάμελλος Σωκράτης Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης.
Από τη Ν.Δ. ο κ. Σκρέκας Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Βουλευτής Τρικάλων, η κα Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς, η κα Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Σερρών, η κα Ασημακοπουλου Άννα Μισέλ Βουλευτής Β Αθηνών, ο κ. Βλάχος Γεώργιος Βουλευτής Αττικής, ο κ. Βορίδης Μάκης Μαυρουδής Βουλευτής Αττικής, ο κ. Γεωργαντάς Γεώργιος Βουλευτής Κιλκίς, ο κ. Δημοσχάκης Αναστάσιος Βουλευτής Έβρου, η κα Καραμανλή Άννα Βουλευτής Β΄ Αθηνών, ο κ. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος Βουλευτής Α΄ Πειραιώς, ο κ. Κεδίκογλου Σίμος Βουλευτής Εύβοιας, ο κ. Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Λάρισας, ο κ. Μπουκώρος Χρήστος Βουλευτής Μαγνησίας, ο κ. Μπούρας Αθανάσιος Βουλευτής Αττικής, ο κ. Τσιάρας Κωνσταντίνος Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βουλευτής Καρδίτσας, ο κ. Πλακιωτάκης Ιωάννης Βουλευτής Λασιθίου και ο κ. Καββαδάς Αθανάσιος Βουλευτής Λευκάδας, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση με επιστολή του.
Επίσης, από τη Ν.Δ παρευρέθησαν και ο κ. Κιλτίδης Κωνσταντίνος πρώην Υφυπουργός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, ο κ. Σταύρου Απόστολος πρώην Υφυπουργός Γεωργίας, και ο κ. Φώλιας Χρήστος πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και πρώην Ευρωβουλευτής, η κα Κράτσα Ρόδη Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρώην Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σταμενίτης Διονύσης πρώην Βουλευτής Πέλλης, η κα Σταυρινούδη Σόδη Μαρία πρώην Βουλευτής Χίου και ο κ. Καντερές Νικόλαος πρώην Βουλευτής Αττικής. Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μανιάτης Ιωάννης ως εκπρόσωπος της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Φώφης Γεννηματά και Βουλευτής Αργολίδος, πρώην Υπουργός ΥΠΕΚΑ, ο κ. Κουτσούκος Ιωάννης Βουλευτής Ηλείας, ο κ. Μωραΐτης Θάνος πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος και πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και η κα Αντωνίου Τόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Από το ΚΚΕ ο κ. Παφίλης Αθανάσιος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Αθηνών.
Από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ο κ. Κατσίκης Κωνσταντίνος Βουλευτής Αττικής.
Επίσης, παρευρέθησαν ο κ. Κορασίδης Μόσχος, Γραμματέας Τομέα Ανάπτυξης Υπαίθρου από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ - ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δημόπουλος Φαίδων Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου του κ. Βορίδη, ο κ. Πλούμης Εμμανουήλ, Στρατηγός και Διοικητής Οικονομικής Αστυνομίας, ο κ. Τσίγκας Κωνσταντίνος, Πυραγός Πυροσβεστικής, ο κ. Παπαδιάς Γεώργιος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων, ο κ. Ντινόκας Δημήτριος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Συντονιστής Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι και Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων & Υποδομών, ο κ. Γουρδομιχάλης Γρηγόρης Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών – Πειραιώς, ο κ. Ευσταθιάδης Νικόλαος πρώην Διευθυντής Ανάπτυξης Δασικών Πόρων, και ο κ. Πεταμίδης Ιωάννης πρώην Διευθυντής Δασών Αττικής, καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι της Κ.Σ.Ε. και της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. ο κ. Ηλίας Θεοδωράτος, ο κ. Δημήτριος Καλαμίδας και ο κ. Ηλίας Μπεκιάρης.
Όλες οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν σε αυτή την εκδήλωση, ευχαριστούν ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες. ...............................
         ΠΗΓΗ : ksellas.gr  11-4--2016    : Οι Έλληνες κυνηγοί έφτιαξαν Οικουμενική κυβέρνηση ...

Ολομέλεια της βουλής με υπουργούς, δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων και των τάσεων, έναν πρόεδρο και έναν πρώην πρόεδρο κόμματος στην ετήσια εκδήλωση του Συνομοσπονδίας των Ελλήνων κυνηγών. Τι περιείχε το «μενού». Όλα τα ονόματα των βουλευτών και υπουργών
Οι Έλληνες κυνηγοί κατάφεραν αυτό που δεν έχει καταφέρει ο κανονισμός της βουλής πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Η συνομοσπονδία τους κατάφερε να συγκεντρώσει τόσους πολλούς βουλευτές μέσα στον ίδιο χώρο.
Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά 25 βουλευτές βρέθηκαν στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων κυνηγών. Τέτοια πολυπληθής εκπροσώπηση του Ελληνικού κοινοβουλίου δεν συναντάται ούτε στα συνέδρια τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών είτε εργατικών είτε εργοδοτικών οργανώσεων ή άλλων μαζικών φορέων που εκπροσωπούν 100δες χιλιάδες πολίτες. Αν και οι κυνηγοί όπως φαίνεται δεν είναι μικρή εκλογική δεξαμενή καθώς υπολογίζονται σε 180 χιλιάδες ετησίως οι άδειες που εκδίδονται.
Τη μερίδα του λέοντος στην εκδήλωση του Συνομοσπονδίας των κυνηγών είχε η ΝΔ με 13 βουλευτές. Πρόκειται για τον τέως πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη και τους βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργο Βλάχο, Μάκη Βορίδη, Γιώργο Γεωργαντά, Τάσο Δημοσχάκη, Άννα Καραμανλή, Κώστα Κατσαφάδο, Χρήστο Κέλλα, Χρήστο Μπουκώρο, Θανάση Μπούρα και Κώστα Τσιάρα. Η επίσημη εκπροσώπηση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε από τον Κώστα Σκρέκα.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υφυπουργοί υγείας Παύλος Πολάκης και εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ενώ το παρόν έδωσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, Χρήστος Μπαλάς, Εύη Καρακώστα, και Μάριος Κατσής.
Από το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν οι Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Κουτσούκος και ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Θάνος Μωραΐτης. Τους ΑΝΕΛ εκπροσώπησε ο Κώστας Κατσίκης, το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, ενώ με την παρουσία του τίμησε τους κυνηγούς και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο ξενοδοχείο Ledra Marriott. To μενού της εκδήλωσης περιείχε λαγό στιφάδο και κοκκινιστό αγριογούρουνο, ενώ δεν έλειψαν τα διακομματικά πηγαδάκια καθώς οι προσκεκλημένοι πολιτικοί είχαν καθίσει σε «μικτά» πολιτικά τραπέζια. ...............................
         ΠΗΓΗ : news247.gr  11-4--2016    : Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν από την ασυδοσία και την άγνοια ...

Η σύλληψη και η πώληση άγριων ειδών της πανίδας απαγορεύεται εξίσου με τα είδη της χλωρίδας, σύμφωνα με τη Συνθήκη CITES.
Eντούτοις και εδώ οι παρανομίες και η άγνοια βασιλεύουν, αν και τα πράγματα είναι καλύτερα από τις προηγούμενες δεκαετίες. Η πανίδα της χώρας μας περιλαμβάνει πολλά ενδημικά είδη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ερπετών και των εντόμων, τα οποία προσελκύουν δεκάδες συλλέκτες κάθε χρόνο.

Πουλιά
Στη χώρα μας υπάρχουν ακόμα αρκετοί παράνομοι πουλοπιάστες. Κάθε χρόνο εκατοντάδες πουλιά αιχμαλωτίζονται με διάφορους τρόπους και στη συνέχεια πωλούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Θηροφυλακής Στερεάς Ελλάδος, που καλύπτει μόνο 9 νομούς, οι κατασχέσεις πτηνών της άγριας πανίδας μέσα στο 2015 έφτασαν τα 800 πουλιά. Ανάμεσά τους υπήρξαν και είδη πέρα από τα συνήθη ωδικά (καρδερίνες, φλώρους, λούγαρα, σκαρθάκια, κότσυφες), όπως αρπακτικά και δρυοκολάπτες. Οι αριθμοί είναι μεγάλοι αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια που κάθε χωριό είχε και τον πουλοπιάστη του.

Ερπετά
Λίγοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας είναι μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης όσον αφορά την ερπετοπανίδα. Τα προηγούμενα χρόνια το φαινόμενο της αρπαγής σπάνιων ειδών με σκοπό το εμπόριό τους ήταν ιδιαίτερα έντονο, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν σχετικά ηρεμήσει. Ο λόγος είναι απλός: οι παράνομοι έμποροι έγιναν νόμιμοι εκτροφείς. Για παράδειγμα μια ενδημική οχιά του είδους Macrovipera schweizeri, που ζει αποκλειστικά σε λίγα νησιά των Κυκλάδων, βρισκόταν παλιότερα στην κορυφή της ζήτησης παγκοσμίως και πωλούνταν μέχρι 3.000 ευρώ το άτομο. Πλέον η τιμή της έχει πέσει πολύ χαμηλά και πωλείται νόμιμα και με χαρτιά μέσω επίσημων εκτροφέων.
Το πρόβλημα στην περίπτωση των ερπετών έχει να κάνει περισσότερο με την απελευθέρωση ατόμων που απλά οι χομπίστες τα βαρέθηκαν. Και αυτό γιατί το εκφυλισμένο γονιδιακά είδος του εκτροφείου μπορεί να αναπαραχθεί με το άγριο άτομο στη φύση και να οδηγήσει με τα χρόνια στην εξαφάνιση της τυπικής άγριας μορφής του είδους. Μία ακόμα βλακώδης και παράνομη συνήθεια που δυστυχώς είναι ζωντανή στη χώρα μας είναι η συλλογή χελωνών που καταλήγουν να ζουν σε αστικούς κήπους και πυλωτές πολυκατοικιών προς τέρψη των παιδιών της οικογενείας.

Αμφίβια
Στη χώρα μας ακόμα υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις συλλογής σπάνιων αμφιβίων. Το μεγάλο πρόβλημα για τους άγριους πληθυσμούς επικεντρώνεται περισσότερο στη διασπορά επιβλαβών μυκήτων και μικροβίων. Μην αγγίζετε ποτέ με γυμνά χέρια βατράχια και σαλαμάνδρες, καθώς μπορεί άθελά σας να μεταδώσετε κάποιον αβλαβή για εσάς μικροοργανισμό αλλά την ίδια στιγμή να προκαλέσετε εκατόμβες και εξαφάνιση ειδών.

Πεταλούδες
Μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες είναι η συλλογή σπάνιων λεπιδόπτερων. Το συγκεκριμένο είδος συλλογής έχει φανατικούς οπαδούς ανά τον πλανήτη και είναι δεκάδες τα σπάνια είδη των βουνών μας τα οποία απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση. Δυστυχώς εδώ το διαδικτυακό εμπόριο ακόμα ανθεί και δεν υπάρχει καμία προστασία από την πολιτεία. Αν στις βόλτες σας παρατηρήσετε κάποιους «περίεργους τύπους» με απόχες και λευκά πανιά, μη διστάσετε να ειδοποιήσετε τις τοπικές αρχές.

Αλλα έντομα
Κάθε χρόνο πολλοί συλλέκτες εντόμων καταφθάνουν στη χώρα μας για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους. Σκαθάρια, ακρίδες, λιβελούλες και πολλά στενότοπα ενδημικά και θαυμαστά έντομα του τόπου μας καταλήγουν σε διαδικτυακά πωλητήρια. Υπάρχουν σκαθάρια της Ελλάδας που στην αγορά φτάνουν ακόμα και τα 300 ευρώ το άτομο. Η πρακτική ανθεί ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, όπως ο Γράμμος και η Βάλια Κάλντα.

Υποβρύχια ζωή
Χιλιάδες προστατευμένα είδη κάθε χρόνο πωλούνται σε εκατοντάδες ψαροταβέρνες. Η νομοθεσία απαγορεύει τη συλλογή από πίνες, τρίτωνες, μπουρούδες, πετροσωλήνες και πολλά ακόμα είδη, αλλά και εδώ ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η πολύ πρόσφατη συλλογή κάποιων ειδών γυμνοβράγχιων (θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες) των νερών μας. Τα συγκεκριμένα είδη είναι ιδανικά για τη φυσική καταπολέμηση των πληθυσμιακών εξάρσεων των υδρόζωων (ανεμώνες) στα θαλασσινά ενυδρεία.

ΔΑΥΙΔ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ...............................          ΠΗΓΗ : ethnos.gr  11-4--2016    : Οι θησαυροί της ελληνικής φύσης στο έλεος «αρπακτικών» ...

Ανάμεσα όμως στις μαργαρίτες και στις παπαρούνες που κόψατε για το βάζο σας μπορεί εύκολα να βρίσκεται και εκείνη η σπάνια ορχιδέα για την οποία τόσα έχουν γραφτεί σε επιστημονικούς καταλόγους και κείμενα ενθουσιωδών φυσιοδιφών και η οποία προστατεύεται από διεθνείς κανονισμούς.
Μπορεί βέβαια εσείς να είστε «αθώοι» λόγω άγνοιας, αλλά κάποιοι άλλοι που ξέρουν καλά τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου φυτού σχεδιάζουν ένα ταξίδι σε κάποια ελληνική εσχατιά για να το εντοπίσουν και δυστυχώς να το συλλέξουν. Και κάπου εκεί ανάμεσα στην άγνοια και τον δόλο βρίσκεται ο κίνδυνος για πολλά από τα σημαντικότερα και σπανιότερα φυτά της χώρας μας.
Ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και με έναν ιδιαίτερα έντονο γεωμορφολογικό χαρακτήρα, η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης από άποψη χλωριδικού πλούτου. Μια τεράστια ακτογραμμή, με βράχια, παραλίες και αμμοθίνες, δεκάδες μεγάλα βουνά με φαράγγια και πυκνά δάση, ποτάμια, λίμνες, κάμποι και λόφοι με φρύγανα, όλα διαδεχόμενα μεταξύ τους και συμπιεσμένα σε έναν μαγικό, μικρής έκτασης χώρο, φιλοξενούν έναν τεράστιο πλούτο φυτικών ειδών.
Ο αριθμός τους, σύμφωνα και με τις τελευταίες μελέτες, φτάνει τα 6.600 είδη, καθιστώντας την ελληνική χλωρίδα και τη χώρα μας την πλουσιότερη σε αριθμό ειδών αλλά και συγκριτικά με το μέγεθός της στην Ευρώπη. Για να καταλάβουμε τη διαφορά με άλλες χώρες, αρκεί να πούμε ότι η Μεγάλη Βρετανία φιλοξενεί 2.951 φυτά, ενώ η χλωρίδα της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ελβετίας μαζί (με έκταση έξι φορές όση η Ελλάδα) αριθμεί περίπου 3.800 είδη.
Γι' αυτό όμως που είναι ξακουστή η χώρα μας είναι για τα ενδημικά της είδη, δηλαδή τα φυτά που μπορεί κανείς να συναντήσει μόνο εδώ και πουθενά αλλού στον πλανήτη, τα οποία φτάνουν τα 1.462, δηλαδή το 22% του συνόλου των φυτών μας - η Μεγάλη Βρετανία έχει μόλις 47 ενδημικά. Ολος αυτός ο πλούτος μαγνητίζει τους απανταχού επιστήμονες και ερασιτέχνες λάτρεις των φυτών. Εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα είναι το αγαπημένο σημείο συνάντησης και εξερεύνησης των μεγαλύτερων βοτανολόγων της ηπείρου και οι ανακαλύψεις τους συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τον χλωριδικό μας κατάλογο.
Και μπορεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια το ενδιαφέρον να περιοριζόταν μεταξύ λίγων βοτανολόγων και ελάχιστων φυδιοδιφών, εντούτοις ο κύκλος έχει ανοίξει και μαζί του έχει ανοίξει και ο κύκλος της αγοράς.

Η γοητεία του διαφορετικού
Εδώ και χρόνια και εξαιτίας της δημιουργίας νέων αγορών στον τομέα του τουρισμού, δεκάδες λάτρεις των φυτών καταφθάνουν στη χώρα μας για οικοτουρισμό, κάτι που είναι θαυμάσιο -όταν γίνεται οργανωμένα- καθώς δίνει ζωή στις απομακρυσμένες περιοχές αλλά και επεκτείνει την τουριστική περίοδο. Αλλες γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν κάνει άλματα σε αυτόν τον τομέα, ενώ στη χώρα μας ακόμα και πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού δεν μπορούν ακόμα να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ αγροτουρισμού και οικοτουρισμού.
Μαζί όμως με τους ταξιδιώτες που θέλουν να δουν κάτι διαφορετικό καταφθάνουν και κάποιοι που γνωρίζουν την αξία του διαφορετικού. Εμποροι σπάνιων φυτών, μοναχικοί και φανατικοί συλλέκτες, βοτανικοί που εργάζονται σε πανεπιστήμια και βοτανικούς κήπους, ανθοπώλεις, συλλέκτες βοτάνων και άλλοι οργώνουν την Ελλάδα για να μελετήσουν ή και να αποκτήσουν κάποια από τα σπάνια φυτά μας.
Και κάποιοι από αυτούς τα εμπορεύονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο κάνοντας περιουσίες. Σπόροι, βλαστοί και ώριμα άτομα δεκάδων ειδών της χλωρίδας μας πωλούνται έναντι αντιτίμου που καθορίζεται από τον βαθμό σπανιότητας. Οι τιμές κυμαίνονται από 10 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και πάνω από 100 ευρώ ενώ κάποιοι ακόμα πιο τολμηροί επικοινωνούν θρασύτατα με ντόπιους φυσιοδίφες ζητώντας σπόρους από ιδιαίτερα σπάνια είδη, έτοιμοι να προσφέρουν μέχρι και 500 ευρώ.

ΔΑΥΙΔ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ...............................          ΠΗΓΗ : ethnos.gr  7-4--2016    : Παππού, τι είναι ανάπτυξη; ...

- Παππού, τι είναι ανάπτυξη; Ρώτησε ο Γιάννης, ο μικρός μου εγγονός.
- Ανάπτυξη, Γιάννη μου, είναι να σκοτώνουμε ένα δάσος που υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και να δηλητηριάζουμε τα χώματα και τα νερά που είναι πάνω και κάτω από τη γη για να βγάλουμε χρυσάφι που τα δέντρα το εμπόδιζαν να βγει στην επιφάνεια. Ανάπτυξη είναι να χαλάμε το νερό και τα δάση αυτά, που έχουν πολύ μικρότερη αξία από το χρυσάφι για τη ζωή μας, τη ζωή των ανθρώπων. Χωρίς νερό και δάση ζούμε, χωρίς χρυσάφι δεν ζούμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε το έργο αυτό και να μη μυξοκλαίμε για μερικά άχρηστα δεντράκια και λίγο τάχα γάργαρο νερό. (Μίδας; Ποιος σου είπε το παραμύθι του βασιλιά Μίδα;).
- Ανάπτυξη είναι ακόμα: Σε μια πόλη όλο τσιμέντο -τσιμεντούπολη την είπαν μερικοί κακοί γι' αυτόν τον λόγο- στο τελευταίο μεγάλο οικόπεδο που έμεινε να φτιάχνεις καζίνο γι' αυτούς που «τον φυσάνε τον παρά», αλλά και γι αυτούς που θέλουν να τον αποκτήσουν ξοδεύοντας τις τελευταίες οικονομίες τους, να φτιάχνεις ξενοδοχεία πολυτελείας για τους πολύ λίγους που μπορούν να πληρώσουν γι' αυτά τα δωμάτια, αλλά να φτιάχνεις και malls για ανθρώπους σαν και σένα κι εμένα. Οι κακοί λένε ότι τα mall θα κλείσουν όλα τα μικρά μαγαζιά που ψωνίζουμε σήμερα. Τι τα θέλουμε όμως όλα αυτά, Γιάννη μου; Ένα και καλό μας φτάνει. Λένε ακόμα οι κακοί ότι το καζίνο και τα ξενοδοχεία θα μας αποκλείσουν από τη θάλασσα και δεν θα μπορούμε να πηγαίνουμε για μπάνιο. Σαχλαμάρες, θα κάνουμε μπάνιο στην μπανιέρα μας!
Νομίζεις, μου λες, ότι η τσιμεντούπολη έχει ανάγκη από δέντρα πολλά και μεγάλα και σ' αυτό το μεγάλο οικόπεδο θα μπορούσαμε να τα φυτέψουμε. Εντάξει, να φυτέψουμε μερικά δέντρα, αλλά τι τα θέλουμε τα πολλά; Βάρος θα είναι. Περιττά έξοδα για συντήρηση και μισθούς. Αυτό το τελευταίο όμως δεν το λέμε (ότι δηλαδή δεν θέλουμε να ξοδευόμαστε σε μισθούς). Αντίθετα λέμε πως η ανάπτυξη θα φέρει δουλειές, γιατί υπάρχουν, όπως είπαμε, κι οι κακοί που δεν θέλουν να καταλάβουν τη μεγάλη, την τεράστια αξία της ανάπτυξης για την εθνική οικονομία.
- Ανάπτυξη είναι ακόμα, Γιάννη μου, να χτίζουμε εργοστάσια που καίνε κάρβουνο και πετρέλαιο για να βγάλουν ρεύμα ηλεκτρικό. Ε, μπορεί να κοστίζει κάτι παραπάνω από το ρεύμα που βγάζουμε από τον ήλιο και τον αέρα με ειδικές μηχανές, αλλά αξίζει τον κόπο, αφού πιο μεγάλα έξοδα σημαίνουν πιο μεγάλο ΑΕΠ, δηλαδή πιο μεγάλη ανάπτυξη (τι είναι ΑΕΠ; Αυτό είναι ένα άλλο παραμύθι που θα σου το διηγηθώ όταν μεγαλώσεις). Τώρα, αν αυτό βρομίζει τον αέρα που αναπνέουμε και συντομεύει τη ζωή μας, ε, δεν μπορούμε να τα 'χουμε κι όλα...
Εντάξει, Γιαννάκη μου, νομίζω πως θα κατάλαβες πια ότι ανάπτυξη είναι μια ευλογία που ο ίδιος ο άνθρωπος -αυτό το αριστούργημα της πλάσης- έδωσε στον εαυτό του σαν ένας άλλος θεός! Και θα κατάλαβες σίγουρα πόσο μας συμφέρει όλους, πλούσιους και φτωχούς, αφού, άμα οι πλούσιοι γίνουν πλουσιότεροι, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι κι έτσι θα πάνε στον παράδεισο. Θα βγουν λοιπόν κι αυτοί κερδισμένοι.
Είναι η περίπτωση που οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι τη λένε win-win!
- Κατάλαβες, Γιάννη;
- Όχι! ...............................
         ΠΗΓΗ : avgi.gr  7-4--2016    : Έγκλημα στο Ζαγόρι - Κι άλλα νεκρά σκυλιά - Βρέθηκαν δηλητηριασμένα ...

Κατόπιν της καταγγελίας για τον εντοπισμό δύο δηλητηριασμένων σκύλων στο Δεμάτι του Δήμου Ζαγορίου, την Δευτέρα 4 Απριλίου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησαν την Τρίτη 5 Απριλίου αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή του Δεματίου η οποία βρίσκεται πλησίον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Στην αυτοψία και την έρευνα για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή συμμετείχε η ειδική Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που διαθέτει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» , κλιμάκιο του Φορέα Διαχείρισης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δεματίου.  
Με την καθοδήγηση του ειδικά εκπαιδευμένου γι' αυτό το σκοπό σκύλου και του συνοδού του, εντοπίστηκαν δύο ακόμη νεκρά σκυλιά το ένα εκ των οποίων έφερε εμφανή σημάδια δηλητηρίασης και ίχνη παραφίνης στο πρόσωπο και μία αλεπού, επίσης εντοπίστηκαν ένα  άθικτο δηλητηριασμένο δόλωμα με επικάλυψη παραφίνης και υπολείμματα τεσσάρων  δηλητηριασμένων δολωμάτων επίσης με επικάλυψη παραφίνης. Τα δολώματα ήταν όλα τοποθετημένα κατά μήκους του δρόμου πάνω σε πέτρες στις οποίες είχε προστεθεί μίγμα φαγητού για την προσέλκυση των ζώων.
Ο θλιβερός απολογισμός του συγκεκριμένου περιστατικού παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αριθμεί συνολικά 5 νεκρά ζώα τα οποία ανέλαβε να θάψει με κατάλληλο τρόπο ο Δήμος Ζαγορίου. Ενώ τα δολώματα που συλλέχθηκαν από τον βιολόγο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Βαβύλη σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης παραδόθηκαν στο Δασαρχείο Ιωαννίνων για τις περεταίρω ενέργειες.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου καταδικάζει για πολλοστή φορά το γεγονός τονίζοντας ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα, καθώς απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Επίσης αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Ειδικά, όσον αφορά στην άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη (Κουκάλογο) στην Ήπειρο, ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στην περιοχή.
Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά την Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την άμεση ανταπόκριση και την έγκαιρη πραγματοποίηση της έρευνας στην περιοχή. ...............................
         ΠΗΓΗ : pamepreveza.gr  1-4--2016    : «Όπλισαν» οι κυνηγοί ...

Με τα… όπλα παρά πόδα βρίσκεται ο κυνηγετικός κόσμος της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προτάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι.
Οι τέσσερις βασικούς άξονες σχετικά για τη διαμόρφωση του εθνικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο σχέδιο νόμου για το κυνήγι, δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι, το οικονομικό πλαίσιο, η φύλαξη της φύσης και η πάταξη της λαθροθηρίας, καθώς επίσης και τα διαχειριστικά σχέδια βιοποικιλότητας, βρίσκουν κάθετα αντίθετες τις κυνηγετικές οργανώσεις, που βλέπουν προσπάθεια σταδιακής κατάργησης της κυνηγετικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια.
Αυτός ήταν και ο λόγος που το απόγευμα της Δευτέρας η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην οποία δηλώθηκε η αποφασιστικότητα του συνόλου της κυνηγετικής οικογένειας απέναντι στις πρωτοφανείς και αστήριχτες, όπως χαρακτηρίστηκαν, προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος.
Το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης υιοθέτησε με απόλυτη ομοφωνία το ψήφισμα και τις προτάσεις του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ, με τον πρόεδρο Παναγιώτη Τσιλίκη να κάνει λόγο για θέσεις που δε συνοδεύονται από καμία επιστημονική τεκμηρίωση και οδηγούν αυθαίρετα, αρχικά στη μείωση των κυνηγετικών περιόδων, στην αύξηση των απαγορευμένων περιοχών, στην κατάργηση του ρόλου και του έργου των κυνηγετικών οργανώσεων και του Σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και τελικά στην σταδιακή κατάργηση της άσκησης θήρας στην Ελλάδα. «Συναντήσαμε την άρνηση και την υπεκφυγή του Υπουργείου να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις επισημάνσεις μας. Η χρονική ανεπάρκεια για την ολοκλήρωση του εθνικού διαλόγου που είναι μόλις 45 ημέρες, αποδεικνύει ότι ή πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις και ο διάλογος είναι προσχηματικός ή ότι αυτοί που έθεσαν το χρονικό όριο, έχουν πλήρη άγνοια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ξεκάθαρη θέση υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και των προτάσεων των εκπροσώπων των κυνηγετικών οργανώσεων παίρνει το σύνολο των φορέων του α’ και β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης, με τους εκπροσώπους τους να τοποθετούνται στη Γεν. Συνέλευση απέναντι στις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Τη στήριξή τους με οποιονδήποτε τρόπο απαιτηθεί να γίνει στη συνέχεια, δήλωσαν στις τοποθετήσεις τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, τονίζοντας ότι το υπάρχον θεσμικό πλαισίου που διέπει την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα δε μπορεί να βρίσκεται υπό διωγμό και προσθέτοντας ότι πρόκειται για το αυστηρότερο μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.
Την έκπληξή του για το πώς η πολιτική ηγεσία σκέφτηκε να καταργήσει ένα αποδεδειγμένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι στη χώρα μας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ενώ στα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μέσω της αειφορικής διαχείρισης των θηραματικών πληθυσμών αναφέρθηκαν ακόμη πολλοί Δήμαρχοι από την Ήπειρο. «Οι κυνηγοί δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν από την Πολιτεία αυτά που δικαιούνται. Ποια άλλη δραστηριότητα προσφέρει 1 δις τζίρο το χρόνο, 180 εκ. ευρώ ΦΠΑ και 7000 θέσεις εργασίας;», ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές που αναφέρθηκαν στην τεράστια προσφορά του κυνηγίου στην τόνωση της εθνικής, αλλά και της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου.
«Αν δεν υπήρχε το κυνήγι τα χωριά του Ζαγορίου δε θα έβλεπαν ποτέ κόσμο το χειμώνα εκτός των τουριστικών περιόδων, γιατί γεμίζουν από ανθρώπους που έρχονται κυρίως για το κυνήγι», τόνισε ο κ. Σπύρου, για να συμπληρώσει ο κ. Σεντελές: «Κάνει μεγάλο λάθος το Υπουργείο εάν θέλει να ικανοποιήσει την ιδεοληψία του κ. Τσιρώνη ή κάποιων πολιτικών συμμάχων του. Πολλά από τα μικρά κυρίως χωριά των Τζουμέρκων ζουν αποκλειστικά από τους κυνηγούς, ενώ όσες φορές χρειάστηκε να συνεργαστούμε, με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ή των Συλλόγων διαπίστωσα, πως πρόκειται για ανθρώπους με υψηλή οικολογική συνείδηση».
Την ίδια άποψη εξέφρασαν ακόμη οι Δήμαρχοι Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης και Νικ. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, οι Αντιδήμαρχοι Σουλίου και Φιλιατών κ.κ Φράγκος και Κατσάρης αντίστοιχα, καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βασίλης Παπαχρήστου και Κωνσταντίνος Αναγνώστου.
Σε παρέμβασή του ο πολιτευτής Ιωαννίνων των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αντώνης Βασιλείου τόνισε πως οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στη συνδρομή και συνεισφορά των κυνηγών στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της αειφορίας της βιοποικιλότητας. «Οι ΑΝΕΛ συμμετέχουμε στη διαβούλευση με εκπρόσωπό μας στην αρμόδια Επιτροπή τον βουλευτή κ. Κατσίκη στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των κυνηγών τα οποία και θα συνεχίσουμε, να στηρίζουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ιδιαίτερη σημασία είχαν επίσης οι τοποθετήσεις του Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Νικ. Παπαευθυμίου και του Διευθυντή Δασών Πρέβεζας Β. Δάλαρου, που εξήραν το ρόλο των κυνηγετικών οργανώσεων και την άριστη συνεργασία μαζί τους, επισήμαναν την αδυναμία των δασικών υπηρεσιών να ανταποκριθούν σήμερα στο ρόλο τους λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, και αναφέρθηκαν στην τεράστια προσφορά των κυνηγετικών οργανώσεων και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, τόσο στον τομέα της εκπόνησης μελετών όσο και στον τομέα της θηροφύλαξης.
Επίσης τη Γ.Σ. στήριξαν με την παρουσία τους και ενημερώθηκαν για τις θέσεις της Ε’ ΚΟΗ οι υπεύθυνοι θήρας των Δασαρχείων Ιωαννίνων Μάνθος Παππάς και Μετσόβου Νίκος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης, καθώς και ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου Θωμάς Μπασογιάννης. ...............................
         ΠΗΓΗ : .agon.gr  1-4--2016    : ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΜΑΖΕΜΑ» ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΟΜΑΘ ...

Με αφορμή διαγραφόμενα στο διαδίκτυο ότι δήθεν η Ελληνική Αστυνομία ή η Πολιτεία προβαίνει στη συγκέντρωση των όπλων από τους κυνηγούς σας δηλώνουμε ότι όλα αυτά είναι ανακριβή.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ) που εκπροσωπεί 63 Κυνηγετικούς Συλλόγους και περίπου 40.000 χιλιάδες κυνηγούς σας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ενέργεια για συλλογή των όπλων από τους κυνηγούς. Τα όποια περιστατικά τροφοδότησαν αυτήν την παραπληροφόρηση αφορούν παραβάσεις των νόμων περί κατοχής και εμπορίας όπλων και πυρομαχικών.
Η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ επικοινώνησε και με το Τμήμα Όπλων και Εκρηκτικών της Ελληνικής Αστυνομίας που διέψευσε επίσης ότι υπάρχει οποιαδήποτε ενέργεια της Αστυνομίας για συγκέντρωση των κυνηγετικών όπλων.
Παρόλα αυτά σας επισημαίνουμε ότι ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου οφείλει να έχει πάντοτε το Δελτίο Κατοχής του Όπλου του σε ισχύ (ΑΚΚΟ – άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου). Η ΑΚΚΟ έχει διάρκεια 10 ετών. Ο κυνηγός οφείλει να την ανανεώσει πριν τη λήξη της δεκαετίας (τουλάχιστον 3 μήνες νωρίτερα).

Σήμερα υπάρχουν επίσης οι εξής ευεργετικές διατάξεις:
Οι κάτοχοι αδήλωτων κυνηγετικών όπλων δεν θα έχουν καμία ποινική συνέπεια, εάν προσέλθουν με δική τους πρωτοβουλία στις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των απαραίτητων αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων, καταβάλλοντας παράλληλα το σχετικό παράβολο. Μπορούν δηλαδή να προσέλθουν αυτοβούλως, όμως αν σε τυχαίο έλεγχο της Αστυνομίας βρεθούν με αδήλωτο όπλο, τότε έχουν τις ανάλογες ποινικές ευθύνες.
Μετά το πέρας της διετίας από τη λήξη της ΑΚΚΟ τότε υπάρχουν ποινικές κυρώσεις για τους κατόχους.
Παρακαλούμε τους Κυνηγετικούς Συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να προβούν στην ανανέωση των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων που έχουν στην ιδιοκτησία τους και έχει λήξει η ισχύς τους, αλλά και εκείνοι που μέχρι σήμερα έχουν στην κατοχή τους αδήλωτα κυνηγετικά όπλα, να προβούν στην άμεση δήλωσή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στις αρμόδιες τοπικές αστυνομικές Αρχές. ...............................
         ΠΗΓΗ : hunters.gr  31-3--2016    : Δεύτερη αποτυχημένη συνάντηση στα πλαίσια «Εθνικού Διαλόγου» για το κυνήγι ΚΣΕ ...

Στις 30-3ου-2016 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση στα πλαίσια του αναφερόμενου «Εθνικού Διαλόγου» για το κυνήγι, ο οποίος διεξάγεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Κατά τη δεύτερη συνάντηση, ήταν σαφής και έγινε αντιληπτή για άλλη μία φορά από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς η άρνηση, η ανικανότητα, και η υπεκφυγή του Υπουργείου να προσδιορίσει συγκεκριμένη θεματολογία και συγκεκριμένους στόχους.
Επιπρόσθετα, η επίμονη άρνηση να καθορισθεί η σύνθεση και ο προσδιορισμός του ρόλου της σχεδιαζόμενης Επιτροπής Αξιολόγησης, επιβεβαιώνουν με τον πειστικότερο τρόπο, ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός, και ήδη έχουν παρθεί καταστροφικές αποφάσεις σε βάρος του κυνηγιού, των Κυνηγετικών Οργανώσεων και της Θηροφυλακής.
Επιπλέον, το ήδη σύντομο χρονικό διάστημα υλοποίησης του διαλόγου, που έθεσε στην εναρκτήρια συνάντηση ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός, επιχειρείται εκ των υστέρων να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, εξαντλώντας τους επόμενους 3 άξονες προς συζήτηση σε μία και μοναδική συνάντηση που προγραμματίζεται για τις 20 Απριλίου !!!
Η προχειρότητα μάλιστα της διοργάνωσης, η αδυναμία του συντονιστή να απαντήσει σε σημαντικές ερωτήσεις των συμμετεχόντων, επειδή προφανώς δεν έχει λάβει καμία κατεύθυνση από τον Υπουργό, και η παντελής έλλειψη καταγραφής πρακτικών ή απομαγνητοφώνησης των τοποθετήσεων κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, προδικάζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα διάλογο κοροϊδίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ήδη ειλημμένες καταστροφικές για το κυνήγι αποφάσεις!
Άλλωστε, το αντικυνηγετικό κυβερνητικό πρόγραμμα και η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, από το οποίο προέρχεται ο κ. Τσιρώνης, συνηγορούν απόλυτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κραυγαλέος ήταν επίσης, με ευθύνη του Υπουργείου, ο πλήρης αποκλεισμός από τη διαδικασία εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταστρατηγώντας την συνθήκη του Aarhus, που έχει συνυπογράψει η χώρα μας, με την οποία επιβάλλεται προς ενίσχυση της εγκυρότητας και της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων, η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων χρηστών σε αντίστοιχες διαδικασίες, και σε εύλογα χρονικά διαστήματα. Η αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού άλλωστε, είναι και η άμεσα ενδιαφερόμενη για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιοχή ευθύνης της.
Αντίθετα, στον Εθνικό Διάλογο, συμμετέχουν πανηγυρικά Μ.Κ.Ο., μηδαμινής εκπροσώπησης, με πλήρη άγνοια της πραγματικότητας για το κυνήγι, οι οποίες κάτω από τη γνωστή ιδεοληψία ενός αντικυνηγετικού μένους που τις διέπει, διατύπωσαν απόψεις πλήρως ατεκμηρίωτες και κραυγαλέα λανθασμένες. Οι τοποθετήσεις τους δείχνουν άγνοια σε βασικά ζητήματα που διέπουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και νομολογία της Ευρώπης και της χώρας μας, σύμφωνα με την οποία ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει π.χ. η απαίτησή τους να γίνει πενταετούς ισχύος η Ρυθμιστική Απόφαση για τη θήρα, τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι η Ρυθμιστική Απόφαση επιβάλλεται να είναι ετήσια, ώστε να προσαρμόζεται στα πιο πρόσφατα βιολογικά και οικολογικά δεδομένα των ειδών.
Άρπαξαν την ευκαιρία λόγω της παρουσίας του αντικυνηγού Υπουργού κ. Τσιρώνη για να δεσμεύσουν καταστροφικά το μέλλον του κυνηγιού.
Ο Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι, όπως τελικά εξελίσσεται επί της ουσίας, αντί να διεξάγεται από μηδενική βάση, όπως εξήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός, γίνεται σε μηδενιστική βάση με τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτή η προσχηματική διαδικασία για το κυνήγι.
Εμείς όμως, θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε τα επιστημονικά και τεχνικά μας επιχειρήματα, ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι των 200.000 κυνηγών, δηλαδή ως εκπρόσωποι ενός τεράστιου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, όπου χτυπάει η καρδιά της υπαίθρου και της τοπικής οικονομίας. ...............................
         ΠΗΓΗ : ksellas.gr  28-3--2016    : Έκτακτη συνέλευση των κυνηγών για τον εθνικό διάλογο στην Ηπειρο ...

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Du Lac των Ιωαννίνων η Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα ¨Ενημέρωση συζήτηση για τον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι.
Στην Γενική Συνέλευση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Κέρκυρας, Διευθυντές Δασών Ηπείρου και Κέρκυρας , Επιμελητήρια Ηπείρου και λοιποί φορείς.
Στόχος είναι να καταγραφούν οι απόψεις και να ¨κωδικοποιηθούν" προτάσεις που θα αποτελέσουν "κομμάτι" της συνδιαμόρφωσης ενός εθνικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο Σχέδιο Νόμου.
Σημειώνεται ότι οι κυνηγοί μετά την πρώτη συνάντηση, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, σημειώνοντας πως η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται γενικά και σε μηδενική βάση, αλλά μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις όπου χρειάζεται στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, οι οποίες όμως θα στηρίζονται σε δημοκρατικό διάλογο.
Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις της Κυνηγετικής συνομοσπονδίας Ελλάδος η οποία αναφέρει πως από την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, στην ουσία προκύπτει η μείωση των κυνηγετικών περιόδων, η αύξηση των απαγορευμένων στο κυνήγι περιοχών, η κατάργηση της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, η κατάργηση του ρόλου και του έργου των Κυνηγετικών Οργανώσεων, ακόμα και η πλήρης απαγόρευση του κυνηγιού. ...............................
         ΠΗΓΗ : epiruspost.gr  28-3--2016    : Ακύρωση απόφασης απαγόρευσης θήρας λόγω πληµµελούς δηµοσίευσης ...

Σύμφωνα με την απόφαση ΣτΕ 4690/2015 (Τμήμα Ε΄), oι αποφάσεις των δασικών αρχών που περιλαμβάνουν διατάξεις απαγόρευσης θήρας, φέρουν κανονιστικό χαρακτήρα. Οι διοικητικές πράξεις κανονιστικού χαρακτήρα για να λάβουν νόμιμη υπόσταση, απαιτείται, ως συστατικό στοιχείο του κύρους τους, να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τη δημοσίευση η κανονιστική ρύθμιση καθίσταται προσιτή στους πολίτες, δημιουργείται τεκμήριο γνώσεώς της και καθίσταται εφικτός ο έλεγχος της νομιμότητας των κανονιστικών διοικητικών πράξεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα λοιπά δικαστήρια.
Με την επίδικη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, απαγορεύθηκε το κυνήγι όλων των θηραμάτων για πέντε (5) χρόνια, σε έκταση εμβαδού 35.5000 στρεμμάτων, στην κτηματική περιφέρεια των Δήμων Ηγουμενίτσας και Σαγιάδας. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε κατ΄ επίκληση της διατάξεως της παρ. 5 του άρθρου 258 του νδ 86/1969 και της κυα 36427/17.9.2009 «Χαρακτηρισμός των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των Στενών και εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, του Έλους Καλοδικίου και της ευρύτερης περιοχής τους, ως Περιοχών Προστασίας της Φύσης και Περιφερειακών ζωνών» (Δ΄396) των Υπουργών Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ και Εμπ. Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Επομένως, σχετικά με τη διαδικασία εκδόσεως και τον νόμιμο τρόπο δημοσίευσης της επίδικης ως άνω αποφάσεως, δεν έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 66 παρ. 4 του νδ 86/1969, λαμβανομένου υπ΄ όψη και ότι η εν λόγω διάταξη, αναφερόμενη στις δασικές αστυνομικές διατάξεις, με τις οποίες ρυθμίζεται, περιορίζεται ή απαγορεύεται πλήρως η υλοτομία, η συλλογή δασικών προϊόντων, η κλάδευση, εκρίζωση δένδρων, θάμνων κ.λπ., η ρητίνευση κ.λπ., έχει κανονιστικό χαρακτήρα. Συνεπώς, για να λάβει νόμιμη υπόσταση η προσβαλλομένη απόφαση έπρεπε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά ανωτέρω.
Δεν συνιστά επομένως νόμιμο τρόπο δημοσίευσης της προσβαλλομένης δασικής αστυνομικής διατάξεως θήρας, η κοινοποίηση και ανάρτησή της στα οικεία δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα, στην οικεία Αστυνομική Διεύθυνση και στα αστυνομικά τμήματα του Νομού Θεσπρωτίας, στους δασικούς υπαλλήλους, στην τέως Αγροφυλακή και στους κυνηγετικούς συλλόγους Θεσπρωτίας, στις όμορες Διευθύνσεις Δασών κ.λπ., κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 66 του νδ 86/1969 και για τον λόγο αυτό η προσβαλλομένη απόφαση κρίθηκε ακυρωτέα.

Σχετικό αρχείο:
ΣτΕ 4690/2015 Ακύρωση απόφασης απαγόρευσης θήρας λόγω πληµµελούς δηµοσίευση ...............................
         ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  28-3--2016    : UNESCO: 5 περιοχές της Ελλάδας στα 120 «παγκόσμια Γεωπάρκα»...

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Εθνικών Γεωπάρκων (GGN – Global Network of National Geoparks) αποτελεί ένα εθελοντικό και μη-κερδοσκοπικό Δίκτυο ανταλλαγής και συνεργασίας Εθνικών Γεωπάρκων, το οποίο στηρίζεται από την UNESCO.
Το Δίκτυο δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία, ανάδειξη και προβολή τόσο της γεωλογικής, όσο και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, αναπτύσσοντας και προωθώντας εκπαιδευτικές και γεωτουριστικές δραστηριότητες με υψηλές ποιοτικά προδιαγραφές.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς ήδη πέντε περιοχές της χαρακτηρίζονται «παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO», με ένα πρόγραμμα του Οργανισμού στο οποίο εντάσσονται συνολικά 120 γεωπάρκα σε 33 χώρες παγκοσμίως. Πρόκειται για υπέροχα τοπία, με επιστημονική αξία αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.
Ένα παγκόσμιο Γεωπάρκο είναι ένας ενιαίος χώρος με γεωλογική κληρονομιά εξέχουσας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα Γεωπάρκα αξιοποιούν αυτή την κληρονομιά για την κατανόηση και την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που η κοινωνία αντιμετωπίζει, στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη στον οποίο ζούμε
Από τα πέντε σημεία της χώρας που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά και αναγνωρίστηκαν διεθνώς ως «παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO»:

1. Λέσβος
Το Γεωπάρκο Λέσβου, περιλαμβάνει ολόκληρη τη νήσο Λέσβο και αναγνωρίσθηκε από την UNESCO το Σεπτέμβριο 2012. Στο δυτικό τμήμα της Λέσβου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».
Από τη συστηματική μελέτη των απολιθωμένων κορμών και φύλλων προσδιορίσθηκε το γένος και το είδος των φυτών που συμμετείχαν στη σύνθεση του δάσους της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθωμένα φυτά περιλαμβάνουν κωνοφόρα, αγγειόσπερμα – ανθοφόρα φυτά, και λίγα πτεριδόφυτα. Τα κωνοφόρα περιλαμβάνουν προγονικές μορφές της σεκόιας, του πέυκου, του κυπαρισιού, του τάξου και άλλων σπάνιων ειδών των οποίων δεν υπάρχουν σύγχρονοι απόγονοι. Πολλοί απολιθωμένοι κορμοί ανήκουν σε προγονικές μορφές του σύγχρονου είδους Σεκόια η αειθαλής που φύεται στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. “Έχουν προσδιορισθεί επίσης πρωτοπευκίδες, που αποτελούν προγονική μορφή του σύγχρονου πεύκου, κυπαρισίδες και το σπάνιο κωνοφόρο Κουνιχάμια η μειοκαινική. Τα αγγειόσπερμα – ανθοφόρα φυτά περιλαμβάνουν αντιπρόσωπους των ειδών Λεύκη, Δάφνη, Κανελλόδενδρο, Πλάτανος, Δρύς, Οξιά, Φοίνικας, Σκλήθρο, Βάτος, Σφένδαμος και Καρυδιά. Επίσης έχουν προσδιοριστεί πολλά είδη φοινικίδων.

2. Η περιοχή του Ψηλορείτη, στην Κρήτη
Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού. Τα μνημεία της γης και οι γεώτοποι του Ψηλορείτη είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκτασή του. Περιλαμβάνουν μοναδικούς σχηματισμούς πετρωμάτων, θέσεις απολιθωμάτων, εντυπωσιακές μορφές του αναγλύφου, σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές, πτυχώσεις και ρήγματα των πετρωμάτων, ιδιαίτερα σημαντικές για το φυσικό περιβάλλον εμφανίσεις νερού, στοιχεία αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την πέτρα και το ανάγλυφο, που όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της Γης και του ανθρώπου στον Ψηλορείτη.

3. Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, στην Ήπειρο
Το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου βρίσκεται στο Ν. Ιωαννίνων ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Τραπεζίτσας, του Σμόλικα, της Τύμφης και του Μιτσικελίου και ιδρύθηκε το 1973. Το πάρκο είναι αλλιώς γνωστό και με την ονομασία “Ο Δρυμός των μεγάλων κορυφών”. Βόρειο όριο του Δρυμού είναι η χαράδρα του Αώου και το νότιο όριο το φαράγγι του Βίκου. Μέσα στον Δρυμό βρίσκονται 4 οικισμοί. Είναι τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, το Μονοδέντρι και ο Βίκος, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο φαράγγι. Περιμετρικά στα όρια του Δρυμού βρίσκονται άλλα 6 χωριά του Ζαγορίου: η Αρίστη, ο Αγ. Μηνάς, η Βίτσα, το Καπέσοβο, το Βραδέτο και το Βρυσοχώρι. Επίσης η πόλη της Κόνιτσας και τα χωριά Καλλιθέα και Κλειδωνιά.
Το φαράγγι του Βίκου το οποίο δημιουργήθηκε από τις έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις, θεωρείται από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά ασβεστολιθικά φαράγγια της Ευρώπης. Έχει μήκος 12 χλμ., πλάτος που κυμαίνεται μεταξύ 200μ. και 1.5 χλμ. Και μέγιστο βάθος 1200μ.

4. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, στην Πελοπόννησο
Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού–Βουραϊκού, εκτείνεται στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας και οριοθετείται από τους υδροκρίτες των ποταμών Βουραϊκού, Κράθι, Αροανίου και την παραλιακή ζώνη του Διακοπτού. Η οικολογική αξία της περιοχής όσον αφορά το χλωριδικό της πλούτο, είναι τεράστια. Η γεωμορφολογία του εδάφους, η διαμόρφωση διαφορετικών οικοσυστημάτων, το υψομετρικό εύρος σε συνδυασμό με την εναλλαγή των εποχών, έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση ποικίλων μικροθέσεων στις οποίες τα είδη έχουν προσαρμοστεί με εντυπωσιακή εξειδίκευση.
Αντίστοιχα αξιόλογη είναι και η πανίδα της περιοχής, περιλαμβάνοντας σημαντικό αριθμό εντόμων, αμφίβιων, ερπετών πουλιών και θηλαστικών. Τα είδη αυτά αποτελούν μέρος της παγκόσμιας βιολογικής κληρονομιάς και έχουμε ηθική υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε.

5. Η περιοχή της Σητείας, στην Κρήτη
Εντός του Πάρκου έχουν αποτυπωθεί πάνω από 100 γεώτοποι, δηλαδή τοποθεσίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ξεχωριστές εμφανίσεις πετρωμάτων, εντυπωσιακές γεωμορφές και θέσεις πλούσιες σε απολιθώματα. Οι γεώτοποι παρουσιάζονται στους χάρτες του Πάρκου. Η γεωγραφική της θέση στο ανατολικό άκρο του νησιού που επέτρεψε την ανταλλαγή ειδών από τη Μικρά Ασία, σε συνδυασμό με το έντονα ξηροθερμικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, δημιούργησε ένα μωσαϊκό οικοτόπων και οικοσυστημάτων, μερικά από τα οποία, όπως το φοινικόδασος του Βάι, είναι μοναδικά για την περιοχή της Μεσογείου. ...............................
         ΠΗΓΗ : econews.gr  27-3--2016    : Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπεκάτσας 2016 στην Ελλάδα....

Το Δ.Σ. του Pointer-Setter Club με μεγάλη χαρά ανακοινώνει στους φίλους και τα μέλη του ότι, ύστερα από τις συνεδριάσεις του International Pointer Club & του International Setter Club το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπεκάτσας 2016 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. ...............................          ΠΗΓΗ : okade.gr  27-3--2016    : Οδηγός φυτεύσεων...

Ο οδηγός στην ελληνική γλώσσα.  ΕΔΩ.

Ο οδηγός φυτεύσεων δημιουργήθηκε από την εταιρεία ΥΛΗ στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το UNEP (United Nations Environment Programme) των Ηνωμένων Εθνών για την εκστρατεία PLAN FOR THE PLANET: A BILION TREE CAMPAIGN. Σκοπός της εκστρατείας ήταν να φυτευθούν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δέντρα παγκοσμίως κατά την διάρκεια του 2007.
Από το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης διαβάζουμε ότι «ο οδηγός φύτευσης απευθύνεται σε κάθε εθελοντή πολίτη, που θέλει μόνος ή σε ομάδα να συμβάλει ενεργά στο φύτεμα όσο το δυνατό περισσότερων δέντρων. Επίσης, μπορεί να διευκολύνει ομάδες και παιδιά που θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα περιβαλλοντική συνείδηση και κατανοώντας τις θετικές ενέργειες από την συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα».

Ο οδηγός έχει εκδοθεί και στην Αγγλική γλώσσα.  ΕΔΩ. ...............................          ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  26-3--2016    : Έρευνα για την μπεκάτσα στην Ελλάδα ...

Έρευνα για την Μπεκάτσα (Scolopax rusticola), με σκοπό την παρακολούθηση και μελέτη της μετανάστευσης του είδους στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ).
Η έρευνα θα έχει διάρκεια 2 χρόνων και για την εργασία πεδίου έχουν επιλεγεί 25 περιοχές, με  αντίστοιχο αριθμό παρατηρητών, από τον Έβρο μέχρι την Ρόδο και από την Κέρκυρα μέχρι τη Μεσσηνία.
Για τις ανάγκες της έρευνας, ο εντοπισμός των πουλιών θα γίνεται με την χρήση κυνηγετικών σκυλιών. Η έρευνα θα λαμβάνει χώρα μια φορά ανά δεκαήμερο από το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου και από την 1η Ιανουάριου έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους.
Λόγω της χρήσης κυνηγετικών σκυλιών εξαιρούνται τα καταφύγια άγριας ζωής καθώς και όλες οι εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις Θήρας (ΔΑΔ) από τα κατά τόπους Δασαρχεία ή Δ/νσεις Δασών που βρίσκονται στις επιλεγμένες περιοχές.
Πριν από την διεξαγωγή της έρευνας πεδίου ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έρθει σε άμεση επικοινωνία με την κατά τόπο αρμόδια Δασική Αρχή (Διεύθυνση Δασών Νομού ή Δασαρχείο) για να οριστεί ο ακριβής τόπος και χρόνος αυτής καθώς και ο μέγιστος αριθμός κυνηγετικών σκύλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ανά περιοχή. Η Δασική Αρχή είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της εν λόγω έρευνας.
Σύμφωνα με  την απόφαση έγκρισης που έλαβε η ερευνητική ομάδα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Αρχές, «να παρακολουθήσουν και εποπτεύσουν τη διαδικασία και να επιβάλλουν, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν απαραίτητους συμπληρωματικούς όρους, για την αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στα οικοσυστήματα των περιοχών αρμοδιότητάς τους».
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας είχε λάβει παρόμοιες εγκρίσεις, διάρκειας 2 ετών η κάθε μία, για την παρακολούθηση και μελέτη της μετανάστευσης της Μπεκάτσας για τα έτη 2012-2013 και 2014-2015,
Να σημειώσουμε εδώ για την διετία που πέρασε (2014-2015) το αρμόδιο υπουργείο είχε εγκρίνει την διεξαγωγή μιας ακόμη έρευνα, με χρήση δορυφορικών πομπών στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την παρακολούθηση της μετανάστευσης της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στην Ηπειρωτική Ελλάδα (περισσότερα ΕΔΩ). ...............................          ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  7-3--2016    : Ξεκίνησε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Εθνικός Διάλογος για το Κυνήγι ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ξεκίνησε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Εθνικός Διάλογος για το Κυνήγι

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, ξεκίνησε σήμερα στο Υπουργείο τον Εθνικό διάλογο για το κυνήγι προκειμένου να συν-διαμορφωθεί ένα Εθνικό Πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο Σχέδιο Νόμου. Στην ατζέντα του διαλόγου τέθηκαν τέσσερις άξονες:

1) Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι

  2) Το οικονομικό πλαίσιο
  3) Η φύλαξη της φύσης και ο έλεγχος της λαθροθηρίας
  4) Τα διαχειριστικά σχέδια βιοποικιλότητας

Στον διάλογο συμμετείχαν εμπλεκόμενες περιβαλλοντικές διευθύνσεις και γραμματείες, Πανεπιστημιακοί φορείς, επιμελητήρια, εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ, σχετικά σωματεία, ομοσπονδίες και πολιτικά κόμματα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, οι προτάσεις και οι απόψεις των οποίων θα κατατεθούν και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Ο κ. Τσιρώνης, δήλωσε σχετικά: «H Κυβέρνηση ανοίγει έναν έντιμο διάλογο για ένα ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, τις οικονομίες δεκάδων ορεινών περιοχών και κυρίως τον φυσικό πλούτο της χώρας μας που παραλάβαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα συζητείται για πρώτη φορά με μία διαδικασία που απορρέει από την κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν επέλεξε να προαποφασίσει και να επιβάλει πολιτικές, αλλά επέλεξε να δώσει βήμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα». ...............................          ΠΗΓΗ : ypeka.gr  7-3--2016    : Έναρξη Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι ...

Λίγες ημέρες μετά την λήξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου και ο πολυαναμενόμενος, εδώ και καιρό, εθνικός διάλογος για το κυνήγι παίρνει σάρκα και οστά.
Με πρόσκληση προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, τις κυνηγετικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα και πολιτικά κόμματα που απέστειλε σήμερα η Ειδική Σύμβουλος του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κου Τσιρώνη, ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι, προκειμένου να συν-διαμορφωθεί ένα νέο εθνικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο σχέδιο νόμου.
Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10/03/2016 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεσογείων 119 στο αμφιθέατρο του ισογείου και ώρα 11.00 πμ. ...............................          ΠΗΓΗ : /dasarxeio.com  5-3--2016    : Δήμος Τριφυλίας εναντίον ΜΚΟ για τον Κυπαρισσιακό  ...

Υψηλούς τόνους για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο που τέθηκε σε διαβούλευση, κρατά ο Δήμος Τριφυλίας που με χθεσινή του ανακοίνωση κάνει λόγο για παραχώρηση του Κυπαρισσιακού Κόλπου στις ΜΚΟ.
Συμπληρώνοντας πως και με τη βούλα πλέον διώχνονται οι κάτοικοι της περιοχής και μόνοι συνδικαιούχοι είναι οι ημέτεροι που απέκτησαν διαπιστευτήρια λόγω καλών υπηρεσιών. Αναφέρει ακόμη πως αυτοί που διέσυραν την χώρα στα διεθνή δικαστήρια, ήρθε η ώρα να αμειφθούν. Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας πως το παιχνίδι είναι ξαναπαιγμένο και προβλέψιμο. Πρώτα η απαξίωση της γης μας και μετά τα νέα deal, η γη πρέπει να αλλάξει χέρια. Σε αυτό όμως εμείς θα αντιδράσουμε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει: “Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, για μια ακόμα φορά από τις εφημερίδες, ότι τέθηκε σε «διαβούλευση και μάλιστα δύο εβδομάδων» ένα νέο σχέδιο Π.Δ., το οποίο αφορά την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου η οποία έχει μήκος 70 χιλιόμετρων, το θαλάσσιο χώρο σε απόσταση μέχρι και 300- 500 μ. από την ακτή, την παραλία, και μεγάλο τμήμα της ενδοχώρας, δηλαδή έκταση εβδομήντα τετραγωνικών χιλιομέτρων (70χλμ2), κατά ενιαίο και δογματικό, αλλά κυρίως ακατάληπτο τρόπο. 
Με το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επιχειρείται η παραχώρηση της χρήσης και της διαχείρισης του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποκλειστικά στους διαχειριστές της οικολογίας και τις ΜΚΟ, διώχνοντας με τη βούλα τους κατοίκους της περιοχής. Μόνοι συνδικαιούχοι οι ημέτεροι που απέκτησαν διαπιστευτήρια λόγω καλών υπηρεσιών. Αυτοί που διέσυραν και οδήγησαν τη χώρα μας στα διεθνή δικαστήρια, ήρθε η ώρα να αμειφθούν. Δεν είδαμε όμως κανένα «ευαίσθητο» και κανένα διεθνές δικαστήριο να νοιαστεί για το ανθρωπιστικό δράμα στη χώρα μας.

Ανθρώπινο είδος σε ευτέλεια.
Το παιχνίδι είναι ξαναπαιγμένο και προβλέψιμο. Πρώτα η απαξίωση της γης μας και μετά τα νέα deal, η γη πρέπει να αλλάξει χέρια. Σε αυτό όμως εμείς θα αντιδράσουμε». Κ.Μπ. ...............................
         ΠΗΓΗ : eleftheriaonline.gr  5-3--2016    : Εξαρση παρουσιάζουν φέτος οι κάμπιες σε πολλές περιοχές της χώρας ...

- Η πευκοκάμπια στο χρόνο… και ο κίνδυνος για τον σκύλο μας ....

Εξαρση παρουσιάζουν φέτος οι κάμπιες σε πολλές περιοχές της χώρας, ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό. «Παρατηρούμε φέτος μια αύξηση των πληθυσμών της κάμπιας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε στη φάση που μετρούμε και παρατηρούμε το φαινόμενο, για να δούμε την έκταση και τις αιτίες του. Φαίνεται πως σχετίζεται με τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Αβτζής, ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κ. Αβτζή, οι πληθυσμοί της κάμπιας εμφανίζονται φέτος αυξημένοι στη Βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον κατά 30-35%. «Είναι χαρακτηριστικό πως οι λεγόμενες λιτανείες της κάμπιας, δηλαδή όταν κατεβαίνουν από τα δέντρα στο χώμα και προχωρούν στη σειρά, εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη ένα μήνα νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως».
Η κάμπια αποτελεί ένα στάδιο εξέλιξης του εντόμου, που από το ωόν (αβγό) μετατρέπεται σε κάμπια (προνύμφη), νύμφη και τελικά περί τον Ιούλιο - Αύγουστο σε πεταλούδα. Οι κάμπιες επιβαρύνουν την υγεία των δέντρων που απομυζούν, κυρίως γιατί τα εξασθενούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα δέντρα από άλλα έντομα, που «επιτίθενται» στη συνέχεια.
«Τα τριχίδια της κάμπιας έχουν τοξίνες και ένζυμα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο δέρμα, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν και αλλεργικό σοκ. Τα τριχίδια μάλιστα ακόμα κι αν αποκολληθούν από την κάμπια παραμένουν στο περιβάλλον και συνεχίζουν να προκαλούν αλλεργίες», λέει ο δασολόγος - εντομολόγος κ. Αβτζής. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο στα παιδιά, καθώς παίζουν στο χώμα, είναι περίεργα και συχνά δεν γνωρίζουν την πιθανή ενόχληση. Οι τετράποδοι φίλοι μας, τα σκυλιά έχουν επίσης την τάση να μυρίζουν τα πάντα με κίνδυνο να πληγούν αλλεργικά.

Ιδιαίτερη προσοχή
Η αντιμετώπιση της κάμπιας στο αστικό ή περιαστικό περιβάλλον θέλει προσοχή. Οι αεροψεκασμοί έχουν απαγορευθεί σε τέτοιες περιοχές. «Υπάρχει δυνατότητα για προσεκτικούς ψεκασμούς με ειδικά σκευάσματα που είναι φυσικά, όπως για παράδειγμα εκείνα που περιέχουν έναν βάκιλο και δεν βλάπτουν το περιβάλλον ή την υγεία. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στην Ελλάδα είχαμε συχνά καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων. Τα τελευταία χρόνια όμως, λόγω και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, οι αναγκαίοι ψεκασμοί περιορίζονται», λέει ο κ. Αβτζής. Ο κ. Αβτζής πειραματίζεται θετικά το τελευταίο διάστημα στο Δάσος του Σέιχ Σου με μία μέθοδο που βασίζεται στη διασπορά μιας φερομόνης που αποπροσανατολίζει τις αρσενικές κάμπιες, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του είδους. Αλλη μέθοδος είναι η καταστροφή των φωλιών, που πρέπει όμως να γίνεται με προσοχή για να είναι αποτελεσματική. ...............................
         ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  2-3--2016    : «Πόλεμος» κυνηγών και υπουργείου Παιδείας ...

Συντάκτης:  Τάσος Σαραντής

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας και Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με τις οποίες ουσιαστικά απαγορεύονται οι επισκέψεις μαθητών δημοτικών σχολείων σε ζωολογικούς κήπους και χώρους εκτροφής ζώων για την παραγωγή γούνας και άλλες εκμεταλλεύσεις, καθώς και η είσοδος μελών κυνηγετικών συλλόγων στις τάξεις.
Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κίνηση αυτή έπειτα από καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και καταγγελίες οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων, θεωρώντας ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται από αρκετά σχολεία σε χώρους αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης ζώων, αλλά και αυτά που αφορούν το κυνήγι, είναι αντιπαιδαγωγικά.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του υπουργείου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στον χώρο των κυνηγών όσο και των γουνοποιών της Καστοριάς, σε κάποιες περιπτώσεις με την εξαπόλυση βαρύτατων κατηγοριών και χαρακτηρισμών.

Το ολικό άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο ..............          ΠΗΓΗ : efsyn.gr  26-2--2016    : Πιστοποιητικά οικολογικών και αντικυνηγετικών φρονημάτων ...

ΩΡΙΩΝ
Προς
apodektes@orion.net.gr
Σήμερα στις 8:09 π.μ.
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία δικαιοδοσίας της με την οποία «απαγορεύει» σε επιστήμονες κυνηγούς να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά των σχολείων, στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων (1). Ακολούθησε μια σειρά παρόμοιων εγκυκλίων και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Υπήρξε κάποια άνωθεν παρέμβαση από το Υπουργείο ή από μόνοι τους οι Διευθυντές Εκπαίδευσης σκέφτηκαν με παρόμοιο τρόπο;
Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης απέστειλε έγγραφο, με το οποίο αποβάλει επιστήμονες, που έχουν την ιδιότητα του κυνηγού, από τα Δημόσια Σχολεία της χώρας, όπως αφήνουν να εννοηθεί δημοσιεύματα που αποδίδονται στον σύμβουλο του Υπουργού κο Θέμη Δημητρακόπουλο ότι «κυνηγετικοί σύλλογοι και κυνηγοί δεν θα πλησιάζουν τα σχολεία στο εξής». Θεωρούμε ότι σε συνθήκες Δημοκρατίας, και όχι οικοφασισμού, η κυβέρνηση πρέπει να είναι όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των οικολογικών οργανώσεων.
Το επόμενο βήμα, πιο θα είναι άραγε; να αποβληθούν και τα παιδιά των κυνηγών από τα σχολεία; Οι δάσκαλοι που είναι κυνηγοί θα απολυθούν και αυτοί για να μη μολύνουν την διαμορφούμενη «οικολογική» συνείδηση του σχολείου; Μήπως να πάρει σειρά το Υπουργείο Υγείας; Αρκετοί γιατροί είναι κυνηγοί, επομένως θα κινδυνεύουν τα παιδιά όταν επισκέπτονται τα σχολεία οι γιατροί-κυνηγοί; Οι πρακτικές των κυβερνητικών στελεχών αρχίζουν να διολισθαίνουν σε επικίνδυνα για τον τόπο μονοπάτια. Πιστοποιητικά οικολογικών φρονημάτων, δηλώσεις οικολογικής νομιμοφροσύνης και διαχωρισμός των Ελλήνων σε μιάσματα και οικολόγους, έχουν ξεπεραστεί από την ιστορία. Αν δεν ήταν πραγματικά επικίνδυνες επειδή οδηγούν σε οικοφασιστικές πρακτικές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν αστείες. Θυμίζουμε ότι και ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν φανατικός ζωόφιλος και χορτοφάγος...
Με άλλη πρόσφατη εγκύκλιό του (2), για τις σχολικές εκδρομές, το Υπουργείο Παιδείας συνιστά (!!) «κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων η αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης». Ακολούθησε, προφανώς όχι τυχαία, ένα κύμα παρεμβάσεων, με υποδείξεις προς το Υπουργείο Παιδείας που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Μια Κίνηση για την Κατάργηση της Γούνας απέστειλε επιστολή (3) με την οποία ζητούσε από το Υπουργείο να απαγορεύσει στους επαγγελματίες της γούνας να ενημερώσουν τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων της Καστοριάς για το επάγγελμα τους. «Θεωρούμε ότι ο κλάδος της γούνας ξεχειλίζει από αίμα και βαρβαρότητα και οποιαδήποτε προσπάθεια ενθάρρυνσης της νέας γενιάς να ασχοληθεί με αυτόν, πρέπει να αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο σας με αυστηρότητα και υπευθυνότητα.... Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίσατε τις επισκέψεις σχολείων σε χώρους που διατηρούν ζώα σε αιχμαλωσία, σας καλούμε να διερευνήσετε τις παραπάνω πρωτοβουλίες, να τις καταδικάσετε και να αποτρέψετε μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες» Αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο η οικοφασιστική άποψη περί μιας νόμιμης επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά το ύφος των υποδείξεων προς το Υπουργείο Παιδείας, να «καταδικάσει» να «αντιμετωπίσει με αυστηρότητα», να «αποτρέψει» κλπ. Παρόμοιες εκφράσεις συνετισμού και επαναφοράς στην τάξη θυμίζουν κυβερνητικές ανακοινώσεις επί καθεστώτος επταετίας.
Το ερώτημα, αν μετά τα ενυδρεία, τους γουναράδες και τους κυνηγούς έχουν σειρά οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες και οι γεωργοί να εξοβελιστούν από τα σχολεία, μάλλον είναι θέμα χρόνου να απαντηθεί. Η Τσικνοπέμπτη, η Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα είναι κοντά. Οι δυνάμεις της λαϊκής οικολογικής πολιτοφυλακής θα αναλάβουν δράση. Όποιος δεν υπογράφει δήλωση οικολογικής νομιμοφροσύνης και δεν αποκηρύξει την κατανάλωση κρέατος και ψαριών θα συλλαμβάνεται. Όσοι είναι κυνηγοί θα εξορίζονται για ψυχολογική αναμόρφωση στη Μακρόνησο.
Στον χορό των αντικυνηγετικών υποδείξεων προς το Υπουργείο Παιδείας μπήκε, πέραν των αναμενόμενων κινήσεων από τους ζωόφιλους του zoosos, και η Ορνιθολογική Εταιρεία. Η κα Πανώριου, πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Εταιρείας, εκφράζει επιφυλάξεις και ανησυχίες για το αν, πτυχιούχοι Δασολόγοι, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, θα μπορούσαν να ενημερώσουν με επιτυχία τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου για τη φύση, το δάσος, τα ζώα και τα φυτά της χώρας μας (4). Ίσως μερικοί θεωρούν ότι ένας απόφοιτος του οικονομικού πανεπιστημίου ή ένας χορτοφάγος ή ποδηλάτης, αλλά με «οικολογικές ευαισθησίες», τα καταφέρνει καλύτερα από έναν επιστήμονα δασολόγο. Σημεία των καιρών και της κατάστασης που έχουμε περιέλθει στη χώρα αυτή. Η επιστολή της ΚΟΜΑΘ (5) προς το Υπουργείο για την υπόθεση αυτή, είναι κατατοπιστική και φέρνει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Εμείς ως κυνηγοί και μέλη του Ωρίωνα, θεωρούμε, όπως και όλοι οι σοβαροί επιστημονικοί φορείς του κόσμου, ότι το κυνήγι είναι ένα νόμιμο και επιστημονικά ορθό μέσο διαχείρισης της φύσης. Ως πολίτες αυτής της χώρας, δε νομίζουμε ότι οι χορτοφάγοι-οικολόγοι έχουν το μονοπώλιο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ότι πρέπει να επιβληθούν ως ευαγγέλιο στα δημόσια σχολεία των παιδιών μας οι προσωπικές τους απόψεις.
Αν και υπήρχε μια ελπίδα στον Ωρίωνα, ότι η κυβέρνηση θα διαψεύσει τους προεκλογικούς μας φόβους, για τους οποίους κατηγορηθήκαμε και από μερικούς κυνηγούς, δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τις προθέσεις της έναντι των κυνηγών.
Επειδή δεν νοείται να υπάρχουν στη Ελλάδα αποκλεισμοί πολιτών από εκπαιδευτικές δομές λόγω πεποιθήσεων, επειδή παρόμοιες πρακτικές ταιριάζουν περισσότερο με εποχές Συνταγματαρχών και όχι με το Σύνταγμα μιας δημοκρατικής χώρας, ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και από τον αρμόδιο Υπουργό, να ακυρώσει όλες τις εγκυκλίους, με τις οποίες επιβλήθηκε ο διαχωρισμός των επιστημόνων σε κυνηγούς και μή κυνηγούς, ενώ παράλληλα «απαγορεύτηκε» η πρόσβαση στα σχολεία σε όσους είναι κυνηγοί. Οι προσωπικές ιδεοληψίες των αυτοαποκαλούμενων «οικολόγων» και χορτοφάγων, ας μείνουν προσωπικές τους. Όποιος καταλαμβάνει δημόσια αξιώματα οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας.

  Για τον Ωρίωνα, Με εκτίμηση,   ..............          ΠΗΓΗ : orion.net.gr  26-2--2016    : Εξαιρετικά μπερδεμένος χορτοφάγος που κατανάλωσε σαρκοφάγο φυτό ...

Βασανιστικά ερωτήματα στριφογυρνούν στο μυαλό 28χρονου χορτοφάγου από την Τερψιθέα Αττικής, ο οποίος εν αγνοία του το βράδυ της Κυριακής κατανάλωσε σαρκοφάγο φυτό που είχε μαζέψει ο ίδιος από το παρτέρι της πολυκατοικίας του, βρασμένο μαζί με τσουκνίδες, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι.
Αφού απόλαυσε το γεύμα του, το επόμενο πρωί ο 28χρονος Θωμάς Λ. ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψε τυχαία πως οι νόστιμες διωναίες που έφαγε το προηγούμενο βράδυ είναι στην πραγματικότητα σαρκοφάγα φυτά που τρέφονται με μικρά ζωά, κυρίως μικρά έντομα. Σοκαρισμένος, από εκείνη τη στιγμή δεν έχει σταματήσει να σκέφτεται την πράξη του ενώ αδυνατεί να συγκεντρωθεί σε οτιδήποτε άλλο.
Μιλώντας αποκλειστικά στο «Κουλούρι», ο Θωμάς απαριθμεί μερικά από τα ερωτήματα που του στερούν τον ύπνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Λένε ότι και τα φυτά έχουν ψυχή και αισθήματα, όμως τι αισθήματα να έχει ένα φυτό που αιχμαλωτίζει και τρώει μικρά ζώα; Σε τελική ανάλυση, του αξίζει να φαγωθεί για να σωθούν οι ζωές μερικών εντόμων; Ή μήπως το ίδιο το φυτό άξιζε κάτι καλύτερο από το να συνοδεύσει το δείπνο μου; Ποιό είναι το ηθικό σε αυτή την περίπτωση;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο 28χρονος, ο οποίος μετά από μακρά περίοδο προσωπικού πειραματισμού και έρευνας γύρω από τη διατροφή του, τα τελευταία τρία χρόνια αποφεύγει οποιαδήποτε τροφή ζωικής προέλευσης και νιώθει την υγεία και την «ενέργειά» του να «ανεβαίνουν» σταθερά έκτοτε.
«Ίσως το σκέφτομαι υπερβολικά και απλώς πρέπει να δεχθώ το συμβάν ως ένα βράδυ κραιπάλης, όπως άλλοι τρώνε σουβλάκι ή "βρώμικο" από το δρόμο όταν γυρνούν από ξενύχτι» συμπληρώνει ο κάτοικος της συνοικίας της Άνω Γλυφάδας, ενώ βλέπει μανιωδώς στο διαδίκτυο φωτογραφίες μωρών σαρκοφάγων φυτών να τον κοιτούν κατάματα με τα μεγάλα και εκφραστικά τους φύλλα.
Από την πλευρά του, ο ένοικος του πρώτου ορόφου, 55χρονος τραπεζικός υπάλληλος Λεωνίδας Κ. αναρωτιέται τι έγινε από χθες το βράδυ και γέμισε ο τόπος κουνούπια, Φλεβάρη μήνα. ..............
         ΠΗΓΗ : tokoulouri.com  23-2--2016    : Επιστολή ΚΟΜΑΘ προς το Υπουργείο Παιδείας… ...

ΠΡΟΣ: κ. Νίκο Φίλη                                                                                       Θεσ/νίκη 17/2/2016 Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων                                       Αριθ. Πρωτ.:220  

Κοινοποίηση: κ. Μαρία – Κόλλια Τσαρουχά Υφυπουργος Εσωτερικων & Διοικητικης Ανασυγκροτησης. Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης  

ΘΕΜΑ: Αναφορά για ενημερωτικές παρουσιάσεις σε σχολεία  

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή, με αφορμή γραφόμενα στο διαδίκτυο άρθρα που στρέφονται κατά της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, όσον αφορά την ενημέρωση μαθητών που έγινε από το επιστημονικό προσωπικό της Ομοσπονδίας.
Σας ενημερώνουμε ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης είναι ΝΠΙΔ, αναγνωρισμένο και συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και εποπτευόμενο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Επιθεώρηση Συντονισμού & Δασών. Διοικείται από 7μελές ΔΣ, που εκλέγεται από τους εκπροσώπους των Κυνηγετικών Συλλόγων, επίσης αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Η Ομοσπονδία μας απασχολεί επιστημονικό προσωπικό που αποτελείται από δέκα (10) μόνιμους επιστημονικούς συνεργάτες (7 Δασολόγους, 2 Δασοπόνους και 1 Νομικός), που είναι ειδικευμένοι σε θέματα άγριας πανίδας και προστασίας περιβάλλοντος, οι περισσότεροι κάτοχοι διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου. Επίσης απασχολεί 60 μόνιμους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, εκ των οποίων ένας Δασολόγος και 10 Δασοπόνοι. Τονίζεται, ότι μετά από το Δημόσιο, η Ομοσπονδία μας είναι ο οργανισμός που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό μόνιμων Δασολόγων στην Ελλάδα.
Για τη συγκεκριμένη αναφορά, σχετικά με σχολείο της Αλεξανδρούπολης, την παρουσίαση ανέλαβε ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας για την περιοχή της Θράκης, κ. Πέτρος Πλατής (πτυχιούχος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, πτυχιούχος Δασοπονίας από το ΤΕΙ Λάρισας και υποψήφιος για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου). Εργάζεται εδώ και 16 συνεχή χρόνια στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και με τη χρήση εποπτικών μέσων σε μορφή powerpoint παρουσίασε την πανίδα της περιοχής. Παράλληλα στην παρουσίαση συμμετείχε ο κ. Κων/νος Καλέντζης, μέλος του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είναι πτυχιούχος Ιχθυολογίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, πτυχιούχος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου, υποψήφιος για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και εργάζεται ως Βοηθός Εργαστηρίου στον Τομέα Ιχθυοπονίας Εσωτερικών Υδάτων, στα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Επομένως μόνο άσχετοι δεν ήταν οι εισηγητές, όπως άστοχα γράφηκε στο διαδίκτυο, τόσο στην ιστοσελίδα zoosos, όσο και σε σελίδα στο Facebook από τον κ. Θέμη Δημητρακόπουλο.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ομοσπονδίας μας δέχονται συχνά αιτήματα από διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς για την πραγματοποίηση ανάλογων παρουσιάσεων και σε κάποιες φορές ανταποκρίνονται, ανάλογα με το χρόνο και τις υποχρεώσεις τους. Στόχος της Ομοσπονδίας μας είναι η ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας, όπως ορίζει και το Καταστατικό μας.
Παράλληλα η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης δημιούργησε ειδική εφαρμογή για τις ταμπλέτες τύπου ipad, σχετικά με τα θηραματικά είδη της Ελλάδας, που κυρίως απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και την οποία όποιος επιθυμεί την «κατεβάζει» δωρεάν. Θεωρούμε ότι υπό το στενό πρίσμα αντικυνηγετικού πνεύματος δημιουργήθηκε αυτή η δυσάρεστη αναστάτωση, η οποία επιχειρεί, με ιδιοτέλεια, να απαξιώσει το κύρος των ειδικευμένων Δασολόγων και Δασοπόνων της Ομοσπονδίας μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για πληρέστερη ενημέρωση και ενίσχυση της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

     Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας
Καλογεράκος Νικόλαος                                       Πολυχρόνης Ιωάννης ..............
         ΠΗΓΗ : ΚΟΜΑΘ  23-2--2016    : Κυνηγολάτρες και κυνηγομάχοι… ...

Κυνηγολάτρες και κυνηγομάχοι!  Ο πόλεμος (ξανα)ξεκίνησε! Ο νέος «εμφύλιος» είναι γεγονός…
    Επικές «μάχες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο καιρό. Κατά εκατομμύρια τα φλεγόμενα Mbps εκτοξεύονται από τους μεν κατά των δε και το αντίστροφο, σφυρίζοντας πάνω (και πολλές φορές μέσα) απ' τα κεφάλια των διαχειριστών της σελίδας του Δασαρχείου, της σχολής δασολόγων, της Δασικής Υπηρεσίας. Οι διαχειριστές των ομάδων αυτών δίνουν τον δικό τους αγώνα… Προσπαθούν οι άνθρωποι να βάλουνε μια τάξη αλλά η «μάχη» είναι στα φουντώματα και πολλές φορές, μη έχοντες άλλη λύση, προχωρούν σε διαγραφές αναρτήσεων ή/και μελών. Οι απώλειες της μάχης ένθεν και ένθεν.
Οι ενδόξως πεσόντες στο πεδίο της μάχης!!!
Οι ήρωες του διπλανού πληκτρολογίου…
Και -φυσικά- η κάθε πλευρά κατηγορεί τους διαχειριστές ότι μεροληπτούν υπέρ της άλλης!
    Δύσκολοι καιροί για διαχειριστές. Το ξέρω από πρώτο χέρι και συμπάσχω συνάνθρωποι. Μα έχω την εντύπωση πως πέφτετε σε μια απ' τις πιο παλιές και ταυτόχρονα καλοστημένες παγίδες όπου μπορεί να πέσει ένας διαχειριστής και προκειμένου να διαφυλάξετε την «ειρήνη» στις σελίδες που διαχειριζόσαστε, ρισκάρετε -άθελά σας είμαι σχεδόν βέβαιος- να στερήσετε από τον αναγνώστη – μέλος της ομάδας – νέο επιστήμονα ή απλό αναγνώστη, την σφαιρικότητα της ενημέρωσης και της γνώσης.
    Πιστεύοντας ακράδαντα πως η σφαιρικότητα αυτή είναι αναφαίρετο, απαραίτητο και αναγκαίο συστατικό της επιστημοσύνης, σας γράφω κάποιες σκέψεις, τις οποίες γέννησαν κάποια γεγονότα, τα οποία επίσης σας παρουσιάζω, χωρίς να θέλω να σας κατηγορήσω για κάτι και χωρίς καμιά απολύτως διάθεση παράπονου ή γκρίνιας. Την «άλλη ματιά» που ίσως λείπει…
    Είμαι κυνηγός. Συνεπώς, σε ότι αφορά αυτόν τον «πόλεμο» δεν μπορώ να είμαι ούτε αμερόληπτος ούτε αντικειμενικός. Μπορώ όμως να παραμείνω ψύχραιμος, ελπίζω λογικός και προσπαθώ σοβαρός. Είναι ακριβώς αυτό που λείπει. Η έλλειψη ψυχραιμίας, λογικής και σοβαρότητας είναι που μετατρέπει αυτές τις συζητήσεις σε μάχες με θύματα και απώλειες.
Βολικά θύματα και απώλειες, σε έναν κατά παραγγελία πόλεμο και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ.
    Το μεγάλο θύμα αυτού του πολέμου, όμως, είναι ο ίδιος ο διάλογος. Δεν ξέρω για πόσο και κατά πόσο θα μπορούσε κάποιος εχέφρων άνθρωπος να αντέξει σε ατάκες του στυλ: «να πεθάνετε όλοι σας», «να ψοφήσεις από αιμορραγία, μέσα σε φριχτούς πόνους, χτυπημένος απ' τη σφαίρα του γιού σου, που τον μαθαίνεις να κυνηγά»,  «ωχ τι καλά, σκοτώθηκε ακόμα ένας σε κυνηγετικό ατύχημα»…
Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να πει κάποιος, όσο καλοπροαίρετος και διαλεκτικός κι αν είναι,  σε ένα νεαρό και υποτίθεται μορφωμένο άτομο, όταν η απάντηση του δεύτερου, σε μία τετρασέλιδη κατάθεση θέσεων, με επιχειρήματα, νούμερα, αποτελέσματα μελετών και πλήθος ερωτήσεων, είναι: «τσάμπα τα γράφεις, δεν τα διαβάζει κανείς. Βαριόμαστε».
-«Και τι κάνεις εδώ κοριτσάκι μου;» απαντάς «πήγαινε να ξεκουραστείς κι όταν πάψεις να βαριέσαι ή  μάθεις να διαβάζεις, ξαναέλα να κουβεντιάσουμε». Και γυρνάει το πράγμα στο προσωπικό κι αρχίζουν οι βρισιές, οι προσβολές, τα απαξιωτικά σχόλια… Ή απλά σηκώνεσαι και φεύγεις και αφήνεις πίσω σου τους «νικητές» να πανηγυρίζουν που εξεδίωξαν τον «εχθρό», ξέροντας ως τόσο (αν δεν τους έχει τυφλώσει τόσο ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία ώστε να μην το βλέπουν) πως η μάχη αυτή δεν είχε κανέναν νικητή, πως ο μεγάλος ηττημένος είναι η λογική, ο πολιτισμένος διάλογος, η αποκομιδή γνώσης μέσα απ' την αντίθεση και την αντίθετη άποψη.
    Η μεγάλη απώλεια είναι ο εκμηδενισμός της πιθανότητας για μια πολιτισμένη ανταλλαγή απόψεων, αλληλοκατανόησης, προσέγγισης, σύνθεσης και κοινής δράσης. Το μεγάλο θύμα, για μιά ακόμη φορά, το πολύπαθο περιβάλλον, για το οποίο κατά τ' άλλα όλοι οι πολέμαρχοι «νοιάζονται»…
    Βρέθηκα, πριν χρόνια, προσκεκλημένος ενός Γάλλου συναδέλφου, σε μια κωμόπολη της Γαλλίας, την ημέρα της έναρξης του κυνηγιού. Εκείνη την ημέρα σκότωσα το πρώτο από τα δύο ελάφια που έχω θηρεύσει στη ζωή μου, την μία από τις τρείς φορές που κυνήγησα με ραβδωτό.
    Μετά το τέλος του κυνηγιού, νωρίς το μεσημέρι, μαζευτήκαμε στο εντευκτήριο του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου, ένα πανέμορφο παλιό αρχοντικό, σ' ένα μεγάλο  ξέφωτο ενός τέλειου, απ' όλες τις απόψεις δάσους.  Υπήρχαν παρέες που είχαν φτάσει πριν από μας, παρέες από άλλους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής, όλοι φορώντας τις επίσημες στολές των συλλόγων τους, κάτι σαν σκουροπράσινο κοστούμι, με λαστιχένιες μπότες και φυσιγγιοθήκες με καπάκια. Τα τραπέζια ήταν στρωμένα για πάνω από 1.500 άτομα! Τα πρώτα θηράματα είχαν ήδη μαγειρευτεί και άλλα καθαριζόντουσαν και τεμαχιζόντουσαν για να μαγειρευτούν αργότερα, αφού η γιορτή θα κρατούσε για πολλές ώρες.
    Ήταν εκεί όλος σχεδόν ο πληθυσμός της πόλης, κυνηγοί και μη, το προσωπικό της αστυνομίας και της υπηρεσίας δασών, φορώντας ο καθ' ένας τη στολή του, καθώς και άλλες ομάδες πολιτών, τις στολές των οποίων δεν αναγνώριζα.
Φανταστείτε την έκπληξή μου, όταν διαπίστωσα πως επρόκειτο για στολές και σήματα οικολογικών – φιλοπεριβαλλοντικών  οργανώσεων…
Όταν εξέφρασα την έκπληξή μου στον φίλο μου, εισέπραξα ένα μεγάλο γέλιο…
«Έρχονται κάθε χρόνο στη γιορτή» μου είπε, «όπως πηγαίνουμε κι εμείς στη δική τους, την ημέρα του περιβάλλοντος. Εμείς βάζουμε τα κρεατικά, αυτοί τις σαλάτες τους σερβιτόρους και τους μάγειρες. Κρασί φέρνει ο καθ' ένας το δικό του…
-Δεν τρωγόσαστε;
-Ασταμάτητα. Οι «αντί» είναι ίδιοι σ' όλο τον κόσμο. Άσχετοι και κρυόκωλοι. Τα συζητάμε με τις ώρες, οι αντιπαραθέσεις είναι επικές, μα το μεγάλο πεδίο συναγωνισμού καταφέραμε να είναι οι φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Εκεί γίνεται η μεγάλη κόντρα, ποιος θα προσφέρει περισσότερα στη φύση. Συνήθως τους νικάμε κατά κράτος, πάντα τους νικούσαμε. Έτσι υποχρεωθήκαν να μας προσεγγίσουν και εδώ και χρόνια προγραμματίζουμε και πραγματοποιούμε κοινές δράσεις. Έτσι μας γνώρισαν από κοντά, γιατί πιο μπροστά μας ήξεραν μόνο από την αντικυνηγετική προπαγάνδα κάποιων που βγάζανε λεφτά απ' αυτή. Όλοι μαζί τους απομονώσαμε, μαζευτήκανε κι οι άλλοι, οι αδιάλλακτοι αντικυνηγοί,  σε κάτι δικούς τους συλλόγους και ΜΚΟ και προσπαθούν να επιβιώσουν. Αλλά σχεδόν κανείς δεν τους δίνει πιά σημασία…
    Δεκαετία του '90, σε μια μικρή κωμόπολη, σχεδόν χωριό, της Γαλλίας. Είδα τους οικολόγους να χειροκροτούν τους κυνηγούς ομιλητές και το αντίθετο. Να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, να εύχονται «καλή σεζόν», να πίνουν και να τραγουδούν παρέα. Άκουσα τους εκπροσώπους της διοίκησης και των υπηρεσιών να ευχαριστούν τους κυνηγούς και τους συλλόγους τους για τη μεγάλη τους προσφορά στο περιβάλλον…
Ελλάδα 2015. Η έχθρα, το μίσος, ο πόλεμος καλά κρατεί. Εκατό χρόνια πίσω απ' τα βόδια είμαστε συνάνθρωποι…
    Ξαναρχόμαστε λοιπόν στη δική μας μάχη, του facebook. Κανένας πόλεμος, διαχρονικά, δεν γίνεται τυχαία και στο παρασκήνιο όλων των πολέμων, υπάρχουν πάντα κάποιοι επιτήδειοι που επωφελούνται, που πατώντας πάνω στα πτώματα των ανόητων ηρώων που αφήνει πίσω της η σύρραξη πετυχαίνουν κοινωνική, πολιτική ή οικονομική ανέλιξη (ή όλα αυτά μαζί).
    Δεν είναι τυχαίος ούτε ο χρόνος που ξαναξεκίνησε η φαγωμάρα μεταξύ κυνηγών – αντικυνηγών. Μικροκαβγάδες υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν. Κι η κάθε πλευρά έχει τα δίκια, τα άδικα και τα επιχειρήματά της. Αλλά αυτού του είδους οι οργανωμένες επιθέσεις, σαν αυτές που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες γίνονται όταν οι συνθήκες είναι (ή θεωρούνται) ευνοϊκές και όταν δοθούν οι άνωθεν εντολές γι' αυτό.
    Πώς να ξεχάσω τις ολοήμερες και ολονύκτιες συρράξεις επί εποχής Μπιρμπίλη; Ριχτήκανε με τα μούτρα, τότε, στην αντικυνηγετική μάχη οι τάχαμ – δήθεν «σωτήρες του περιβάλλοντος». Μα η «πράσινη Τίνα» αποδείχτηκε μικρή για τις προσδοκίες τους και το είπανε και την «κράξανε» με όλους τους τρόπους. Μα, στο τέλος,  δεν βγήκανε χαμένοι. Οι χρυσοφόρες αντικυνηγετικές ΜΚΟ είχαν μπει για τα καλά στο υπουργείο, κάνανε κολεγιές με υπηρεσιακούς παράγοντες  και βρήκανε μόνιμη θέση στα τραπέζια όπου παίρνονται οι αποφάσεις, παραγκωνίζοντας και εκτοπίζοντας τους αρμόδιους γι' αυτό κρατικούς λειτουργούς και τους ακαδημαϊκούς συμβούλους τους, τους πραγματικούς επιστήμονες, που δεν αντιστάθηκαν όμως ιδιαίτερα, αφού το μισθουλάκι συνέχιζε να έρχεται κάθε μήνα, ίσως και με λιγότερο κόπο πλέον…
    Και μείνανε λοιπόν και δικτυωθήκανε και οργανωθήκανε όσο καλύτερα μπορούσαν στα υπουργεία, στις υπηρεσίες, στη συνείδηση του κόσμου. Και περιμένανε την επόμενη βολική συγκυρία για να ξαναεπιτεθούν. Και το όνειρό τους δείχνει να γίνεται πραγματικότητα με την υπουργοποίηση του διορισμένου και όχι εκλεγμένου(*) Τσιρώνη, μέλους των οικολόγων πράσινων και δηλωμένου αντικυνηγού. Τα πρώτα δείγματα γραφής του τα είδαμε με τη φετινή ρυθμιστική. Ανούσιες, αναίτιες και επιστημονικά ανυποστήρικτες απαγορεύσεις, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν κάποιες προσωπικές ιδεοληψίες, να ξοφληθούν κάποια χρωστούμενα, να γίνουν τα χατίρια των δήθεν συνοδοιπόρων, που μέχρι χτες τον βρίζανε. Ίσως ακόμη και για να τακτοποιηθούν κάποιες εκκρεμότητες απέναντι σε παρασκηνιακούς χορηγούς και σπόνσορες.
    Τι πιο βολικό; Ο εκπρόσωπος του 0,9 του εκλογικού σώματος γίνεται, με το έτσι θέλω, υπουργός και νομοθετεί, υπακούοντας κατά λέξη στα κελεύσματα της ορνιθολογικής, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την επιστήμη, την ηθική, τη λογική, τη Δημοκρατία…
    Ούτε όμως και το πεδίο των «μαχών» επιλέχτηκε τυχαία. Ο πόλεμος δεν διεξάγεται στα εδάφη των αντιμαχόμενων. Η σύρραξη δεν γίνεται ούτε στις φιλοκυνηγετικές ούτε στις αντικυνηγετικές ομάδες του διαδικτύου (κι αυτό θα 'πρεπε να σας πονηρέψει συνάδελφοι). Γίνεται στις σελίδες των σχετιζόμενων κρατικών υπηρεσιών. Της Δ.Υ., του Δασαρχείου, της σχολής δασολόγων κλπ. Εκεί απ' όπου ενδέχεται το κράτος να ζητήσει τεχνογνωσία, γνώμη, συμβουλή, επιστημονική υποστήριξη, αν και όταν αντιληφθούν οι λειτουργοί του την απάτη των ΜΚΟ. Εκεί που δεν μπορέσανε να χωθούν, στο βαθμό που θα  θέλανε οι απατεώνες αυτοί, γιατί απλά δεν ήταν άξιοι γι' αυτό. Βλέπετε, άλλο να διοριστείς σε μια δημόσια υπηρεσία και άλλο να βρεις θέση σε μια ΜΚΟ και μέσα απ' αυτήν να ζεις παρασιτικά μέσα στις υπηρεσίες και γύρω από τους αρμόδιους, να μπερδεύεσαι στα πόδια τους, να περνάς το δικό σου με κάθε -θεμιτό ή αθέμιτο- τρόπο και μέσο…
    Η μέθοδος απλή: ξεσηκώνουνε όσο μπορούνε περισσότερη φασαρία, παραβαίνουν με όλους τους τρόπους τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των πιο πάνω σελίδων, παρασέρνουν, προκαλώντας, βρίζοντας και εκνευρίζοντας, με κάθε πρόσφορο μέσο, όσους μπορούν περισσότερους από τους «μαχητές» της άλλης πλευράς, γίνεται ένα μπάχαλο, ζαλίζονται οι διαχειριστές, τους διαγράφουν όλους μαζί και ο αντικειμενικός σκοπός επετεύχθη!!!  Η αντίθετη άποψη δεν θα φτάσει ποτέ, δεν θα επηρεάσει ποτέ την κρίση των λειτουργών ή των μελλοντικών λειτουργών του κράτους, των οποίων η γνώμη μπορεί να παίξει ρόλο σε μελλοντικά νομοθετήματα. Οι θέσεις των κυνηγών δεν θα ακουστούν. Οι θέσεις των «αντί» είναι ήδη εκεί… Απλά, μεθοδικά και όμορφα, πάπαλα η σφαιρικότητα της ενημέρωσης και της γνώσης…
    Φυσικά τα παιδόπουλα και τα κοριτσόπουλα που βλέπουμε να μαλλιοτραβιούνται με τους κυνηγούς στο διαδίκτυο, ούτε το μυαλό ούτε την πονηριά να σχεδιάσουν κάτι τέτοιο κατέχουν. Αυτοί είναι ο στρατός, οι αναλώσιμοι, το πόπολο. Αυτοί έχουν αλλάξει, από την εποχή της πράσινης Τίνας. Εκείνοι οι παλιοί είτε μεγάλωσαν είτε βρήκαν κάτι καλύτερο να κάνουν για να γεμίσουν το χρόνο τους, να ζευγαρώσουν  ή να βρουν παρέα, είτε κατάλαβαν την κοροϊδία και την κοπάνησαν. Οι επικεφαλής, οι μέντορες, οι επιτελικοί, αυτοί που «φτιάχνουν» τους αναλώσιμους παρέμειναν οι ίδιοι. Κορόιδα και οι ίδιοι τους, αν και δεν αποκλείεται να πέφτει κάνα ψιχουλάκι, που και που, απ' το μεγάλο τραπέζι και στο δικό τους πιάτο, μπαρουτοκαπνισμένοι όμως και παρασημοφορημένοι πια στα πεδία παλαιότερων μαχών, επιστήμονες της προπαγάνδας, της μισαλλοδοξί ας και του φανατισμού, φροντίζουν μεθοδικά να μην υπάρξει περίπτωση επαφής, γνωριμίας, απομυθοποίησης του αντιπάλου…
    Πιο πάνω απ' αυτούς (αλλά όχι τα αφεντικά), κάτι μεγαλοστελέχη των αντικυνηγετικών Μ.Κ.Ο., κάτι «εθελοντές» ψευτοεπιστήμονες που «σώζουν» το περιβάλλον το οποίο δεν γνώρισαν ποτέ, οι λίγοι, οι εκλεκτοί της κομπίνας δηλαδή, αυτοί που τα κονομάνε απ'την «οικολογία», καθώς και οι πολιτικοί συνεταίροι τους ετοιμάζουν κι αυτοί τον οπλισμό και τα εφόδιά τους:    Ρουφιανιές, συκοφαντίες, προπαγάνδα, εκμετάλλευση των γελασμένων, των πολλών, των ανόητων που τρέχουν ξοπίσω τους και που πιστεύουν ότι, με μπροστάρηδες τους επαγγελματίες «σωτήρες του περιβάλλοντος», θα προσφέρουν υπηρεσία στη φύση…
    Φυσικά οι πρώτοι ξέρουν ότι το κυνήγι είναι ένα κομμάτι της φύσης. Φυσικά ξέρουν ότι είναι μια απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον δραστηριότητα που όχι απλά δεν βλάπτει, αντίθετα βοηθά στην αρμονική λειτουργία των οικοσυστημάτων. Και φυσικά όλα αυτά τα κρύβουν από τους δεύτερους. Και φυσικά τα αλλοιώνουν, τα σερβίρουν όπως τους βολεύει και εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, φροντίζουν να τους κρατούν ημιμαθείς, να τους εμποτίζουν τη μισαλλοδοξία,  να τους κάνουν φανατικούς…
    Εύκολη δουλειά!  Όταν μοστράροντας τίτλους, περγαμηνές και διπλώματα που κάποιος σαν και σένα σού' δωσε, έτσι όπως κι εσύ έδωσες σ' αυτόν, αλληλοχαϊδευόμενοι και ανταλλάσσοντες φιγουρατζίδικα, χωρίς καμιά πραγματική αξία διαπιστευτήρια, απευθύνεσαι σ' ένα παιδί που ψάχνει να πιστέψει σε κάτι, που ζει φυλακισμένο σ' ένα διαμέρισμα μιας σκοτεινής μεγαλούπολης, που φύση βλέπει τρείς μέρες το χρόνο και χαζώνει απ' τη  χαρά του (άσχετα που δεν ξέρει πούθε κατουρά η κότα) και τον καλείς να συστρατευτεί για τη σωτηρία του περιβάλλοντος… ώριμο φρούτο, θα πέσει στα χέρια σου ο μικρός (και εσχάτως η μικρά, που και είναι πιο πιασάρικο και μπορεί να βγάλεις και κάνα γούστο στην πορεία)…
    Όταν, παριστάνοντας τον ειδικό, απευθύνεσαι σ' ένα κοινό που δεν γνωρίζει (αφού έχεις φροντίσει να μη γνωρίσει) τίποτα περισσότερο από τον τίτλο, είναι εύκολο να φτιάξεις μουτζαχεντίν. Άσχετο που ούτε εσύ ξέρεις πούθε κατουρά η κότα…
    Ο νεαρός κάτοικος των αστικών κέντρων χρειάζεται κάπου ν' ακουμπήσει. Το παιδί αυτό  που, σε πολύ πυκνό χρόνο, είδε γύρω του τις ιδεολογίες να ξεφτίζουν και να γκρεμίζονται, που ανακάλυψε πως ο πολιτικός στον οποίο πίστεψε ήταν ένας κοινός ψεύτης και κάποιες φορές, ακόμα χειρότερα, κλέφτης, που είδε να ξεσκεπάζονται παραεκκλησιαστικά και παραδικαστικά κυκλώματα, που άκουσε για αστυνομικούς που τα παίρνουν και δημάρχους που φυλακίζονται για υπεξαίρεση, που έμαθε για υπουργούς που σβήνανε τα ονόματα των συγγενών τους από λίστες που δεν ερευνήθηκαν ποτέ και μεγαλοδημοσιογράφους που παίρνανε μέρος στη μοιρασιά για να τυφλώνονται και να κουφαίνονται  βολικά οι πολίτες, την κατάλληλη στιγμή, κατόπιν της σχετικής εντολής…
…ο νεαρός αυτός άνθρωπος είναι ένας απελπισμένος και θυμωμένος νεαρός άνθρωπος. Μίγμα επικίνδυνο, εκρηκτικό. Και υλικό που είναι εύκολο να το πλάσεις, να το διαμορφώσεις όπως θες, να το χειραγωγήσεις, να το κατευθύνεις…
    Απαραίτητο συστατικό για να πετύχει και να έχει διάρκεια η συνταγή: ο μισητός αντίπαλος! Για να την έχεις πάντα στα χέρια σου τη στρατιά των άχρωμων, άοσμων και άγευστων, αδαών αλλά βολικά φανατικών που δημιούργησες πρέπει να βρεις ένα σφιχτό δεσμό ανάμεσα σε σένα και σ' αυτούς. Κι αφού στην πραγματικότητα δεσμός δεν υπάρχει, ιδού η  παλιά καλή λύση: ο κοινός εχθρός!
    Παίρνοντας λοιπόν υλικό από αυτή την μάζα και σερβίροντας του ένα μισητό εχθρό, κάποιοι έφτιασαν κουκουλοφόρους για να σπάνε τα μαγαζιά του «ταξικού εχθρού», κάποιοι έφτιασαν ροπαλοφόρους «πατριώτες» για να σπάνε τα κεφάλια των «εχθρών του Έθνους», κάποιοι άλλοι έφτιασαν ασπροκόκκινους, πρασινόασπρους, κιτρινόμαυρους ή ασπρόμαυρους κ.λ.π. στρατούς… και τα μυαλά στα κάγκελα, για σένα ζω, όπου κι αν πάς σ' ακολουθώ (και απ' ότι φάνηκε πρόσφατα σε ψηφίζω κι όλας αφού δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο)… κι όπως σοφά είπε ο ποιητής: «όλο το Έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες»…
Οι «πράσινοι» και οι «βένετοι» του Βυζαντίου…
Οι «Εθνοκαθαριστές» του Αρκάν… Οι εικονολάτρες και οι εικονομάχοι…
Οι «μαχητές» του κράτους του Ισλάμ…
Οι της όρνιθος λογικής φανατικοί κυνηγοφάγοι των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης…
Κρίμα στο υλικό, κρίμα στη χαμένη ορμή, στη χαραμισμένη οργή, στην πεταμένη ενέργεια, κρίμα στη νιότη που εκτονώνεται στον φτιαχτό εχθρό, μη γίνει κάνα λάθος κι ανακαλύψει τον πραγματικό…
    Το μεγάλο αφεντικό της μπίζνας; Ο πραγματικός εχθρός όλων; Δεν θα σας πω εγώ γι' αυτόν. Όποιος δεν βαριέται να διαβάσει, όποιος δεν επιτρέπει σε κανέναν την πιθανότητα να τον πιάσει κορόιδο, να τον χρησιμοποιήσει, να τον εκμεταλλευτεί,  όποιος πραγματικά θέλει, μπορεί και νοιάζεται, ας ψαχτεί λίγο, θα τη βρει την άκρη.
    Τους πρόσφατους ψιθύρους περί ιδιωτικοποίησης της δημόσιας γης τους έχεις ακούσει. Κάτι θα έφτασε και στα δικά σου αυτιά. Έλα λοιπόν, πονηρέψου λίγο…
Ψάξε να βρεις πόσες προτάσεις έχουν υποβληθεί, τον τελευταίο καιρό, από funds του εξωτερικού κυρίως, για τη δημιουργία στην Ελλάδα ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών, αυτών που αποκαλούμε «ρεζέρβες», ακολούθησε το χρήμα κι ίσως κάτι καταλάβεις…
Ίσως καταλάβεις πως, ότι δεν έβαλαν τόσα χρόνια από την πόρτα οι κυβερνήσεις που θεωρητικά υποστήριζαν το κεφάλαιο και τους πλουτοκράτες, πάει να το το φέρει ολοταχώς απ' το παράθυρο η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση κι ο «οικολόγος» υπουργός της, υπηρετώντας και εξυπηρετώντας κάποιους κερδοσκόπους, που έχουν κάνει το κυνήγι επάγγελμα. Στην πλάτη σου στήνεται η επιχείρηση, κορόιδο, που μαλλιοτραβιέσαι στο διαδίκτυο με τους «αλλόφυλους». Στην πλάτη τη δική σου. Είτε είσαι κυνηγός είτε αντικυνηγός, είσαι ο βολικός χαζός που βοηθάει στην πραγματοποίηση του σχεδίου…
    Ίσως να είμαι υπερβολικός, ίσως να μην είναι έτσι, θα σκεφτείς. Και σε βολεύει να μην είναι έτσι, πιθανόν να σε βολεύει και να μη χρειάζεται να σκεφτείς. Ξεκόλλα όμως για λίγο από το δογματικό Ελληνικό εφησυχασμό του «δεν θα συμβεί σε μένα» και δες την πιθανότητα να έχω δίκιο. Αν ένα στα χίλια είναι σωστά αυτά που λέω, τότε φίλε μου, συνάδελφε κυνηγέ ή «εχθρέ» αντικυνηγέ, γίνεσαι συνένοχος σε ένα μεγάλο έγκλημα κατά του ελεύθερου, παραδοσιακού κυνηγιού ο πρώτος και κατά της φύσης και των καημένων των θηραμάτων που νομίζεις πως προστατεύεις, μέσα απ' όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια ο δεύτερος.
Γιατί δεν θα απαγορευτεί το κυνήγι μέσα απ' όλα αυτά, το ελεύθερο κυνήγι θα απαγορευτεί! Τα θηράματα πάλι θα σκοτώνονται, μόνο που πλέον θα είναι εκτροφείου, χωρίς καμιά άμυνα, χωρίς καμιά πιθανότητα επιβίωσης, χωρίς ελπίδα διαφυγής, ζευγαρώματος, πολλαπλασιασμού. Γι' αυτό αγωνίζεσαι άραγε; Θαρρείς πως σώζεις κάποιο ζώο έτσι; Οι «κυνηγοί» θα συνεχίσουν να σκοτώνουν ζώα, μόνο που πλέον θα είναι οι πελάτες απ' το εξωτερικό και οι πιο εύποροι ντόπιοι. Οι λιγότερο εύποροι θα πηγαίνουν για κυνήγι (εξάγοντας πολύτιμο συνάλλαγμα) στη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τα Σκόπια. Γι' αυτό πολεμάς άραγε; Ή μήπως νοιάζεσαι μόνο για τα πουλιά που έχουν Ελληνικό διαβατήριο;     Μα κι έτσι αν είναι, ούτε αυτά τα σώζεις. Αντίθετα τους κάνεις κακό. Μεγάλο κακό και θα σου εξηγήσω πως και γιατί:
Όσο κι αν δεν σου αρέσει, ο διπλανός σου είναι κυνηγός. Το έχει μέσα του. Το πώς και το γιατί ας μην το πιάσουμε, όσες φορές το κάναμε καταλήξαμε σε καυγάδες και βρισιές. Ας το αποφύγουμε κι ας μείνουμε στο γεγονός, στο δεδομένο, στο σίγουρο, στο αναπόφευκτο. Ο διπλανός σου είναι κυνηγός!   Ούτε θα πεθάνει επειδή τον καταριέσαι, ούτε θα πάψει να κυνηγά γιατί έτσι θέλεις. Ακόμα κι αν, μέσα απ' τον «αγώνα σου» πετύχεις να του απαγορέψεις τα πάντα, αυτός θα κόψει μια διχάλα από 'να δέντρο, θα βγάλει το λάστιχο απ' το βρακί του, θα πάρει μια πέτρα απ' τη γη και θα πάει να κυνηγήσει. Και πριν πεις «με τη σφεντόνα δεν θα έχει την κάρπωση που έχει με την καραμπίνα» κοίτα να μάθεις για την αποτελεσματικότητα των αθόρυβων όπλων, ανόητε, που καταπίνεις αμάσητο ότι σου σερβίρουν. Σφεντόνες, βρόγχοι, δίχτυα, θηλιές. Πλάκες, αγκίστρια, ξόβεργα…
Πόνος, τρόμος, βασανιστικός θάνατος, αθόρυβες, μυστικές γενοκτονίες…
Κανένας έλεγχος, κανένας περιορισμός, κανένα όριο κάρπωσης, καμιά λογική διαχείρισης. Επιστροφή στην ανεξέλεγκτη παρανομία…
Ότι κι αν κάνεις, αυτός που το 'χει μέσα του θα κυνηγήσει γιατί το 'χει μέσα του. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα κυνηγήσει.  Αν δεν το πάρεις χαμπάρι, αν δεν το αποδεχτείς, αν δεν το δεχτείς σαν αδιαμφισβήτητο γεγονός, δεν πρόκειται να πας παρακάτω. Θα παραμείνεις κυνηγός ανεμόμυλων κάνοντας ζημιά και μόνο ζημιά σε ότι προσπαθείς να «προστατέψεις», ζώντας καμαρωτά στον ψεύτικο κόσμο σου και εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα των χρηματοδοτών του καθοδηγητή και μέντορά σου, του «μυστικού στρατηλάτη».
Οι άλλοι, οι πολλοί, αυτοί που δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν στη ρεζέρβα ή να κυνηγήσουν στο εξωτερικό, θα βγουν στην παρανομία. Το κυνήγι θα ξαναγίνει το χόμπι των πλουσίων και η παράνομη δραστηριότητα των φτωχών (πολύ αριστερή και πολύ δημοκρατική προοπτική, δεν συμφωνείς;) μα δεν θα πάψει να υπάρχει, πάρ'το επί τέλους χαμπάρι..
    Πίσω στην εποχή που ο περίφημος Ρομπέν των δασών βγήκε στην παρανομία γιατί σκότωσε ένα απ' τα ελάφια που ανήκαν στον βασιλιά. Εκεί θέλεις να ξαναγυρίσουμε; Οι εποχές που οι Ρομπέν γινόντουσαν ήρωες τελείωσε, κουτό.
Τώρα πια μόνο λαθροθήρες θα είναι. Αυτοί οι λαθροθήρες που επί χρόνια πολεμά η κυνηγετική οικογένεια, που έχει θρηνήσει πραγματικά θύματα στον πραγματικό αυτό πόλεμο, όσο εσύ «πυροβολείς» εναντίον της από την ασφάλεια του πληκτρολογίου και την άνεση του καναπέ σου.

                                                                         Γειά χαρά, άσχετε σωτήρα. Καλά ταξίδια
.                                                                      Γιώργος Κ. Αποστολόπουλος (Θαλασσινός).                                                                                                  
  evrodelta@gmail.com

* Ο καθόλου κύριος (αφού άλλα είπε όταν έγινε υπουργός κι άλλα έκανε αμέσως μετά) Τσιρώνης, δεν κατάφερε να εκλεγεί την «πρώτη φορά αριστερά». Εξελέγη όμως τη δεύτερη, αφού μπήκε ψηλά στη λίστα και σε περιοχή όπου ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο δυνατός και σίγουρος, που θα μπορούσε να εκλέξει τον οποιονδήποτε. ΔΕΝ εξελέγη με τις ψήφους των Ο.Π. ούτε με τις ψήφους ανθρώπων που νοιάζονται για το περιβάλλον. Κατ' εντολή έγινε βουλευτής. Για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Το πολιτικό αλισβερίσι ξεβράκωτο, σε όλο του το μεγαλείο: «Δεν φαίνεται να μπαίνετε στη βουλή. Δώστε μου λοιπόν τις ψήφους των οργανωμένων σας κι εγώ, όταν γίνω κυβέρνηση, θα σας δώσω ένα υπουργείο». Υπάρχει κάποιος που δεν το βλέπει;     Αυτοί, δυστυχώς, είναι (και όχι μόνο στην Ελλάδα) οι καρποί της πολιτικής οικολογίας. Γιατί όπου η οικολογία έγινε πολιτική, η οικολογία έπεσε θύμα προδοσίας. Γιατί η οικολογία είναι επιστήμη, είναι κίνημα, είναι επανάσταση και η παντρειά της με την πολιτική έχει τα ίδια αποτελέσματα που είχαν στο διηνεκές όλα τα κινήματα και οι επαναστάσεις όταν παντρεύτηκαν με την πολιτική: Αγοραπωλησίες ιδεών, εκποιήσεις πεποιθήσεων, μπαστάρδεμα και εκφυλισμό του κάθε ιδανικού.     Μα είναι πολλά τα λεφτά κυρά – Λένη μου, να μην πούμε και για τη δόξα! ..............          ΠΗΓΗ : kentayros.wordpress.com

  15-2--2016    : «KYKLOS»:Μια ταινία μικρού μήκους για τη φύση και τον άνθρωπο ...

O «ΚΥΚΛΟΣ» είναι μια ταινία
μικρού μήκους, όπου σ' ένα δωδεκάλεπτο ταξίδι μέσα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, αναδεικνύει την μοναδική φυσική ομορφιά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Παρθένα δάση, υγρότοποι που σφύζουν  από ζωή, παραλίες απομονωμένες από οποιοδήποτε στοιχείο του πολιτισμού, ποτάμια με εντυπωσιακούς καταρράκτες και  μαγευτικά βουνά … ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης.
Ο συνδυασμός των εικόνων και της υπέροχης μουσικής, κατασκευάζουν αριστουργηματικά αυτήν, ακριβώς,την χαμένη γέφυρα μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης.

Παραγωγή / Διεύθυνση φωτογραφίας – Γκόγκος Γιάννης
Σκηνοθεσία / Μοντάζ – Θεόφιλος Γεροντόπουλος
Μουσική επιμέλεια – Τρυφωνόπουλος Γιάννης
Επεξεργασία τελικού ήχου – Παπαλιάς Αναστάσιος
Επεξεργασία τελικού ήχου (τρέιλερ) –Ζαζόπουλος Βίκτωρας
Κείμενα – Γεωργιάδης Αναστάσιος
Εκφώνηση – Γκόγκος Γιάννης
Ηχογράφηση – Δούκας Σισκόπουλος (music temple)
Λογότυπο  – Χρυσάκης Γιάννης
Υποτιτλισμός – Δαουλτζή Νίκη ..............
         ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  8-2--2016    : Έχουν ξεφύγει οι Ιταλοί κυνηγοί. Πυροβόλησαν ντόπιο στην Γκρίκα Παραμυθιάς επειδή διαμαρτυρήθηκε ...

Ανεξέλικτες διαστάσεις τείνει να πάρει το φαινόμενο των ιταλών κυνηγών που αλωνίζουν στην Ήπειρο, αφού μετά τις γνωστές συμπεριφορές  που μας έχουν συνηθίσει ορισμένοι από αυτούς τα τελευταία χρόνια, έχουν περάσει και στην χρήση όπλων εναντίον των ντόπιων.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κυνηγοσυνδικαλιστής Σωτήρης Σακαβίτσης μέσω της σελίδας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Ιταλοί κυνηγοί πυροβόλησαν κάτοικο της Γκρίκας Παραμυθιάς επειδή διαμαρτυρήθηκε για την αλόγιστη χρήση σε κατοικήσιμη περιοχή, κοντά στο στάβλο του. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει ο Σωτήρης Σακαβίτσης, οι παρατηρήσεις οδήγησαν σε αψιμαχία με αποτέλεσμα ο ντόπιος να πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό και ο ένας από τους Ιταλούς κυνηγούς να πυροβολεί τον κάτοικο της Γκρικας, τραυματίζοντας τον στα πόδια.
Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Παραμυθιάς όπως αναφέρει ο Σωτήρης Σακαβίτσης, με τις απαιτούμενες εξηγησεις και την διενέργεια της σχετικής έρευνας.
Όπως καταγγέλλουν πρόεδροι κοινοτήτων, το πρόβλημα με τους Ιταλούς κυνηγούς είναι μεγάλο, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Χρυσαυγής και Προδρομίου Παραμυθιάς, παρέδωσαν προ ημερών, υπόμνημα διαμαρτυρίας σε όλες τις αρμόδιες αρχές. ..............
         ΠΗΓΗ : paramythia-online.gr  2-2--2016    : Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα. Μάστιγα στην χώρα η εγκατάλειψη κυνηγόσκυλων ...

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καλεί τον επίσημο φορέα των κυνηγών να λάβει μέτρα, ώστε να σταματήσει η εγκατάλειψη και να αλλάξουν οι συνθήκες που ζουν τα κατοικίδια αυτά . ε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί στη χώρα μας η εγκατάλειψη καθαρόαιμων κυνηγόσκυλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φιλοζωικής κοινότητας ανέκαθεν ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων σκύλων κυνηγετικής ράτσας ήταν υψηλός, τελευταία όμως παρατηρείται μεγάλη αύξηση κυνηγόσκυλων, που οι φιλοζωικοί σύλλογοι βρίσκουν και περιθάλπουν.
Όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), πολλά εξ αυτών φέρουν ηλεκτρονική σήμανση αλλά δεν είναι καταγεγραμμένα στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου αφού σε πολλές περιπτώσεις το chip τοποθετείται μόνο για την αποφυγή των σχετικών προστίμων αλλά και προκειμένου να γίνει η ετήσια ανανέωση της κυνηγετικής άδειας.
Ευθύνη για την εγκατάλειψη τόσων κυνηγόσκυλων, τα οποία τριγυρίζουν εξαθλιωμένα, φέρουν τόσο οι ίδιοι οι κυνηγοί ιδιοκτήτες τους όσο και η Κυνηγετική Ομοσπονδία και οι κτηνίατροι, οι οποίοι δεν καταχωρούν τα chip, όπως αναφέρει η Π.Φ.Π.Ο. σε επίσημη ανακοίνωση της.
"Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ζώων είναι άθλιες, παρά τις δηλώσεις των κυνηγετικών ενώσεων περί του αντιθέτου", αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καλεί "τον επίσημο φορέα των κυνηγών να λάβει μέτρα, ώστε να σταματήσει και η εγκατάλειψη και για να αλλάξουν οι συνθήκες που ζουν τα κατοικίδια αυτά, τους δε κτηνιάτρους να καταγράφουν υποχρεωτικά, ως οφείλουν εκ του νόμου, την ηλεκτρονική σήμανση". ..............
         ΠΗΓΗ : news247.gr  29-1--2016    : Λέμε ΟΧΙ στα σχέδια της κυβέρνησης για την «αξιοποίηση» του Ολύμπου ...

Ας δείξουμε ότι έχουμε τα οξυμένα αντανακλαστικά και την αναγκαία εγρήγορση για την διαφύλαξη και προστασία αυτού του κορυφαίου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού συλλογικού μας πόρου. Ας διαμορφώσουμε για τον Όλυμπο ένα Άβατο σε όσους επιθυμούν να απλώσουν χέρι πάνω του για να εξυπηρετήσουν τους ιδιοτελείς τους σκοπούς.
Ακολουθεί το ψήφισμα το οποίο συνδιαμορφώθηκε από μέλη περιβαλλοντικών, ορειβατικών και φυσιολατρικών  συλλόγων και σωματείων:

Στήριξε την προσπάθεια. Υπέγραψε το ψήφισμα ΕΔΩ

Ακυρώστε οποιαδήποτε σχέδια για «αξιοποίηση» του Ολύμπου..
Σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτριου Μάρδα, σχεδιάζεται η κατασκευή ελικοδρομίου και οικισμού 3 – 4 καταφυγίων στο Οροπέδιο των Μουσών (2300 μ.) στον Όλυμπο. Επίσης η δημιουργία τελεφερίκ, από την πλευρά της Ελασσόνας και ενός ακόμα μικρού οικισμού, από την πλευρά του Λιτόχωρου, στους πρόποδες του βουνού..
Όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάρδα, θα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών», το οποίο μειώνει την έκταση της περιοχής απόλυτης προστασίας και προβλέπει πληθώρα επιτρεπόμενων χρήσεων και επεμβάσεων.Αντιμετωπίζει ως απειλή τους ορειβάτες αλλά γνέφει με νόημα στους επενδυτές : «Ορίστε κύριοι, κι ο Όλυμπος δικός σας».
Επειδή αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια θα συντελεστεί ένα μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό έγκλημα, σας υποβάλουμε την κάτωθι έκκληση με σκοπό έστω και την τελευταία στιγμή να επικρατήσει ο σεβασμός για το βουνό, που λόγω της ιστορίας και του μύθου που το συνοδεύει, της βιοποικιλότητας και της ομορφιάς του, αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης.

Επιστολή–έκκληση.
Κύριοι αρμόδιοι της κρατικής και τοπικής εξουσίας, ο σκοπός της Πολιτείας δεν πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός ορεινού τουρισμού που θα τον θεωρούμε πετυχημένο ανάλογα με το πόσα έσοδα φέρνει στην εθνική και την τοπική οικονομία και θα αντιμετωπίζει τους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού ως καταναλωτές, προσφέροντας τους ανούσιες και αταίριαστες πολυτέλειες και διασκεδάσεις, αλλά θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων που να βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον, να το σέβονται, αναδεικνύοντας αυτά που τόσο απλόχερα προσφέρει η φύση. Όχι μιμήσεις και παραδείγματα ξένων πρότυπων «αξιοποιημένων» βουνών και εθνικών πάρκων, που εγκαταλείπονται λόγω της μείωσης των χιονοπτώσεων, αφήνοντας πίσω τους μια έρημο από τσιμέντο ,πυλώνες και σκουριασμένα τελεφερίκ. Ο Όλυμπος αποτελεί έναν από τους σπάνιους και παγκόσμιας ακτινοβολίας προορισμούς , γιατί ξεχωρίζει για τη παρθένα και ανέγγιχτη φύση του και τον έντονα συμβολικό του χαρακτήρα. Είναι το βουνό που κατοικούσαν οι θεοί των προγόνων μας, δε χρειάζεται την ισοπεδωτική «αξιοποίηση» ,που όπου δοκιμάστηκε απέτυχε παταγωδώς..
Δεν γίνεται να διαισθανθεί κανείς τον μύθο του Ολύμπου όταν θα πάψει να υπάρχει η μεγαλειώδης λιτότητα των κορυφών του. Είναι μια σύγχρονη Ύβρις τα πολυτελή SPA και όποιες παρόμοιες εγκαταστάσεις οραματίζονται οι θιασώτες της ανάπτυξης, να χτίσουν πάνω στο πανάρχαιο σώμα του βουνού για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. .
Στον Όλυμπο ανεβαίνουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο (και θα ανεβαίνουν πάντα) για να βρουν τον εαυτό τους και το νόημα της ύπαρξής τους, να δοκιμάσουν τα όριά τους, να νιώσουν την παρουσία εκατοντάδων αιώνων μύθου και ιστορίας, να αφουγκρασθούν τη σιωπηλή ερημιά των απόκρημνων κορυφών, να ταυτιστούν όχι μόνο με το βράχο, το χιόνι και τον αγέρα, αλλά και με το θείο και δεν ανεβαίνουν για να αντικρίσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε οποιοδήποτε άλλο βουνό της πατρίδας τους ή δικό μας..
Οποιαδήποτε ενέργεια ή σκέψη για επέμβαση στον Όλυμπο, πρέπει να γίνεται σαν να επεμβαίνουμε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στον Παρθενώνα.
Μη θυσιάσετε 4.000 χρόνια μύθου και ιστορίας στο βωμό της εγωιστικής και εφήμερης ευχαρίστησης μερικών ανθρώπων ή του οικονομικού συμφέροντος κάποιων άλλων, ή της δικής σας υποτιθέμενης ικανοποίησης και δόξας..
Μάθετε επιτέλους τι σημαίνει και τι είναι για την Ανθρωπότητα ο Όλυμπος. Οι ξένοι το γνωρίζουν αιώνες πριν. Το ήξεραν και αυτοί που κήρυξαν τον Όλυμπο Εθνικό Δρυμό από το 1938, αλλά και εκείνοι που τον χαρακτήρισαν «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» και «ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο» για να διασώσουν την άγρια ομορφιά του και τη μοναδική του βιοποικιλότητα, από την απληστία των εκάστοτε οικονομικών συμφερόντων. Ο Όλυμπος συμβολίζει το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα που είναι το Θείον, η Σκέψη, ο Λόγος, ο Πολιτισμός και η Ελευθερία. Όταν όλα τα υπέρλαμπρα ανθρώπινα κτίσματα του παρελθόντος θα είναι ανάμνηση, ο Όλυμπος θα είναι εκεί να μας θυμίζει την απαρχή της πιο λαμπρής περιόδου του Ανθρώπινου Πνεύματος..
Είναι το χρέος μας, να τον διατηρήσουμε αμόλυντο και ανέπαφο για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τόσο όμορφο όσο οι προηγούμενες γενιές μας τον κληροδότησαν.

Στήριξε την προσπάθεια. Υπέγραψε το ψήφισμα ΕΔΩ

..............          ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  26-1--2016    : Πραγματοποιήθηκαν οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών ...

Υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Ιανουαρίου οι φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού με το συντονισμό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού και με τη συμμετοχή 15 εθελοντών ή εργαζομένων του Φορέα.
Για την κάλυψη της περιοχής δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες που κάλυψαν τις περιοχές 1. Δενδροπόταμος, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, Γαλλικός ποταμός, 2. Ανατολικό ανάχωμα Αξιού, Παράκτιο Γαλλικού – Αξιού, 3. Δυτικό ανάχωμα Αξιού, εκβολές Λουδία, ανατολικό ανάχωμα Αλιάκμονα, 4. Υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης, 5. Αλυκή Κίτρους, 6. Εκβολές Αξιού και Αλιάκμονα.
Από τις πιο σημαντικές καταγραφές για φέτος ήταν οι 155 αργυροπελεκάνοι στο Δέλτα του Αξιού, όπου η ομάδα –που εξόρμησε με τη βάρκα του Φορέα Διαχείρισης- είδε επίσης έναν από τους θαλασσαετούς που φωλιάζουν στο Δέλτα του Αλιάκμονα. Η ομάδα στο δυτικό ανάχωμα του Αξιού εντόπισε δύο ψαραετούς, ενώ η ομάδα στο ανατολικό ανάχωμα του Αξιού κατέγραψε σε μεγάλους αριθμούς κιρκίρια, πρασινοκέφαλες, νερόκοτες, αλλά και μπεκατσίνια, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες και από τα αρπακτικά πολλές γερακίνες και καλαμόκιρκους. Στο παράκτιο τμήμα Αξιού – Γαλλικού η ομάδα κατέγραψε πολλά φοινικόπτερα, τουρλίδες, τρύγγες, σκαλίδρες και πολλές βαρβάρες, πριν… κολλήσει το αυτοκίνητο στις λάσπες και χρειαστεί η επέμβαση οχήματος μεγάλου κυβισμού για να τραβήξει το τζιπάκι του Φορέα Διαχείρισης.
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι. Διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές. Φέτος οι ΜΕΚΥΠ κλείνουν 50 χρόνια!
Στην Ελλάδα η μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις διεξάγονται υπό το γενικό συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. ..............
         ΠΗΓΗ : axiosdelta.gr  26-1--2016    : Διάκριση του περιβαλλοντικού έργου της ΚΟΜΑΘ από την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ...

Σε πρόσφατη έκδοση της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμβολή των διάφορων αρχών για τη Στρατηγική Προστασίας της Βιοποικιλότητας της Ε.Ε. γίνεται αναφορά και στο έργο που γίνεται στην Ελλάδα από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα. .
Συγκεκριμένα πρόκειται για την επίσημη έκδοση : Multilevel-governance of our natural capital: the contribution of regional and local authorities to the EU Biodiversity Strategy 2020 and the Aichi Biodiversity Targets. Part A: Analysis and case studies.
Εκεί ως επιτυχημένα παραδείγματα αναφέρονται δέκα (10) δράσεις από διάφορες χώρες. Ανάμεσα σε αυτά μνημονεύεται το έργο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για την προστασία και τη διαχείριση του κολχικού φασιανού στο Δέλτα του Νέστου. (Management measures for the protection of Phasianus colchicus in the Nestos Delta implemented by Hunting Federation of Macedonia & Thrace (Greece).
Η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή του Νέστου, που αποτελεί μοναδικό ενδιαίτημα του άγριου φασιανού στην Ελλάδα, και πιθανόν σε όλη την Ευρώπη. Σε συνεργασία με την οικεία δασική αρχή εκπονεί και εκτελεί διαχειριστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του ενδιαιτήματος και δράσεις παρακολούθησης για τον αριθμό των υπαρχόντων κολχικών φασιανών, την αναλογία σε αρσενικά/θηλυκά, τις κύριες απειλές και προτείνει ειδικά μέτρα διαχείρισης. Το έργο της έχει αναγνωριστεί και από διεθνείς οργανισμούς, που επισκέφθηκαν την περιοχή και συνεργάζονται με την Κυνηγετική Ομοσπονδία, όπως ο Οργανισμός Θήρας και Προστασίας της Άγριας Πανίδας της Αγγλίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Προστασίας των Φασιανοειδών.
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό το έργο αυτό να αναγνωρίζεται και από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Επιτροπή των Περιφερειών (Commiteee of the Regions) και να είναι μάλιστα το μοναδικό παράδειγμα από την Ελλάδα που μνημονεύει αυτή η επίσημη αναφορά της Ε.Ε. ..............
         ΠΗΓΗ : hunters.gr  26-1--2016    : Η Ε’ ΚΟΗ απαντά για τους Ιταλούς κυνηγούς ...

Την άμεση απάντηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου προκάλεσε το δημοσίευμα του Epiruspost σχετικά με τις επιδρομές των Ιταλών κυνηγών στην περιοχή.
Η Ομοσπονδία παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόια έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από πολίτες, για συγκεκριμένες συμπεριφορές ενώ έχουν διαπιστωθεί και παραβάσεις για τις οποίες έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές.
Ωστόσο είναι σαφής η προσπάθεια που κάνει να υποβαθμίσει το θέμα υποστηρίζοντας ότι η Ήπειρος δεν είναι ανεξέλεγκτη, ωστόσο ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι στις πύλες εξόδου της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
Η άσκηση της θήρας στην περιοχή της Ηπείρου, όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα διέπεται από την κείμενη ελληνική νομοθεσία βάσει της Ρυθμιστικής απόφασης, που βρίσκεται σε ισχύ.
Ό,τι προβλέπεται για τους έλληνες κυνηγούς που ασκούν θήρα στην ελληνική επικράτεια, προβλέπεται και για τους αλλοδαπούς, που τυγχάνει να βρίσκονται στα μέρη μας και οι οποίοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ασκήσουν θήρα, εφόσον προχωρήσουν στην έκδοση των σχετικών αδειών.
Η Ε’ ΚΟΗ έχει γίνει αποδέκτης τα τελευταία χρόνια, παρατηρήσεων και καταγγελιών από πολίτες, για συγκεκριμένες συμπεριφορές κυνηγών,ελλήνων και αλλοδαπών, που κινούνται εκτός του νόμιμου πλαισίου.
Σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες και την Ελληνική Αστυνομία που παρέχει συνδρομή όποτε έχει ζητηθεί, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, προβαίνει καθημερινά σε περιπολίες και ελέγχους.
Στους εκατοντάδες ελέγχους που έχουν γίνει, έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας για την άσκηση της θήρας, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί και έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές σε βάρος αλλοδαπών κυνηγών, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος τους και έχουν υποβληθεί αρμοδίως στις Εισαγγελικές αρχές.
Λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης ειδικά στην περιοχή της Θεσπρωτίας, όπου παρατηρείται αύξηση της κυνηγετικής πίεσης λόγω και της παρουσίας δεκάδων αλλοδαπών κυνηγών, κυρίως από την Ιταλία, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ έχει έρθει σε επαφή με Κυνηγετικούς Συλλόγους της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για το καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας, ώστε με τη σειρά τους να ενημερώνουν σχετικά τα μέλη τους, που πρόκειται να κυνηγήσουν στην Ελλάδα.
Επίσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Thiropedia, η Ε’ ΚΟΗ που ήταν εταίρος του προγράμματος, προχώρησε στην έκδοση σχετικού εντύπου στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, με όλες τις λεπτομέρειες για την άσκηση της θήρας στην Ελλάδα, όπως για τα είδη που επιτρέπεταιη θήρευσή τους, για τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό της κάρπωσης, την περίοδο έναρξης και λήξης της θήρας για κάθε θηρεύσιμο είδος, τοναναλυτικό κατάλογος με τα μη θηρεύσιμα είδη κ.λπ.
Οι νόμοι της χώρας ισχύουν για το σύνολο των πολιτών, ελλήνων και αλλοδαπών, που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.
Η Ε’ ΚΟΗ έχει απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά ή υπόνοιες, να ενημερώνεται άμεσα η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή για να επεμβαίνει.
Η περιοχή της Ηπείρου είναι πράγματι ένας κυνηγετικός παράδεισος, λόγω της μοναδικότητας της άγριας πανίδας της.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ανεξέλεγκτος, ούτε έχει παραδοθεί ως βορά στις διαθέσεις οποιουδήποτε είτε πρόκειται για έλληνα είτε για αλλοδαπό.
Η αντιμετώπιση περιστατικών λαθροθηρίας ή μη τήρησης της κείμενης νομοθεσίας που διέπει το κυνήγι στην Ελλάδα, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για την Ε’ ΚΟΗ που ζητά και από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας, να εντείνουν τους ελέγχους στους χώρους αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητάς τους, όπως είναι για παράδειγμα οι πύλες εξόδου της χώρας στα χερσαία ή στα θαλάσσια σύνορά της. ..............
         ΠΗΓΗ : ioannina24.gr  26-1--2016    : Περιστατικά ύποπτα για γρίπη των πτηνών στην προστατευόμενη περιοχή (Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού)


Εξαιτίας της εκδήλωσης συνεχόμενων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε πολλά Κράτη Μέλη της Ε.Ε., θα εφαρμοστεί για το έτος 2016 η υπ’ αριθμ.4802/142588/18-12-2015 (ΑΔΑ:Ω4274653ΠΓ-6Κ1) (ΦΕΚ 2962/Β΄/31.12.2015) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Εφαρμογή Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών», και αφορά τα άγρια πτηνά και πουλερικά της χώρας.
Όσον αφορά τα άγρια πτηνά, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, εκτός του προσωπικού υπηρεσιών, μελών ιδιωτικών φορέων που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή μαζί τους (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης κλπ), αλλά και των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς άγριων πουλιών.
Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, οι πολίτες καλούνται να μην τα πλησιάζουν και τα αγγίζουν, αλλά να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (κτηνιατρεία, δασικές υπηρεσίες, θηροφυλακή, Φορέα Διαχείρισης) ώστε να λαμβάνονται δείγματα που θα εξεταστούν για γρίπη των πτηνών.

Τα είδη της άγριας ορνιθοπανίδας που πρέπει να δειγματιστούν αν βρεθούν νεκρά είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με την ανωτέρω Απόφαση (Παράρτημα 3):

  Aa Επιστημονική ονομασία Ελληνική ονομασία
  1. Anser albifrons Ασπρομέτωπη χήνα
  2. Anas platyrhynchos Πρασινοκέφαλη πάπια
  3. Anas strepera Φλυαρόπαπια
  4. Anas acuta Σουβλόπαπια
  5. Anas clypeata Χουλιαρόπαπια
  6. Anas penelope Σφυριχτάρι
  7. Anas crecca Κιρκίρι
  8. Anas querquedula Σαρσέλα
  9. Ayihya ferina Κυνηγόπαπια
  10. Aythya fuligula Τσικνόπαπια
  11. Anser anser Σταχτόχηνα
  12. Anser erythropus Νανόχηνα
  13. Anser fabalis Χωραφόχηνα
  14. Branta ruficollis Κοκκινόχηνα
  15. Mergus albellus Νανοπρίστης
  16 Netta rufina Φερεντίνι
  17. Cygnus cygnus Aγριόκυκνος
  18. Cygnus olor Βουβόκυκνος
  19. Cygnus columbianus Νανόκυκνος
  20. Accipiter gentilis Διπλoσάινο
  21. Accipiter nisus Ξεφτέρι
  22. Buteo buteo Γερακίνα
  23. Buteo lagopus Χιονογερακίνα
  24. Circus aeruginosus Καλαμόκιρκος
  25. Milvus migrans Τσίφτης
  26. Milvus milvus Ψαλιδιάρης
  27. Podiceps cristatus Σκουφοβουτηχτάρι
  28. Podiceps nigricollis Μαυροβουτηχτάρι
  29. Tachybaptus ruficollis Νανοβουτηχτάρι
  30. Philomachus pugnax Μαχητής
  31. Limosa limosa Λιμόζα
  32. Larus canus Θυελλόγλαρος
  33. Larus ridibundus Καστανοκέφαλος γλάρος
  34. Falco peregrinus Πετρίτης
  35. Falco tinnunculus Βραχοκιρκίνεζο
  36. Pluvialis apricaria Βροχοπούλι
  37. Vanellus vanellus Καλημάνα
  38. Pica pica Καρακάξα
  39. Fulica atra Φαλαρίδα
  40. Phalacrocorax carbo Κορμοράνος
  41. Ciconia ciconia Λευκοπελαργός
  42. Bubo bubo Μπούφος
  43. Ardea cinerea Σταχτοτσικνιάς

Φορέας Διαχείρισης
Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 ..............
         ΠΗΓΗ : dparnonas.gr  26-1--2016    : Η απόβαση των Ιταλών… Ανεξέλεγκτος κυνηγετικός παράδεισος η Ήπειρος ...


Η κυνηγετική περίοδος στην Ιταλία τελειώνει.. Κι όπως συστηματικά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ξεκινά η «απόβαση» των Ιταλών στους κυνηγότοπους της Ηπείρου.
Ήδη αρκετοί είναι αυτοί που έχουν καταφτάσει σε περιοχές της Θεσπρωτίας και έχουν στήσει πόλεμο εναντίον της άγριας πανίδας.

Χωρίς μέτρο, καθώς η χώρα μας δεν φρόντισε να βάλει ποτέ..
Η απόβαση των Ιταλών ξεκίνησε συστηματικά μετά την απαγόρευση του κυνηγιού στη γειτονική Αλβανία, η οποία φέτος πήρε παράταση για άλλη μία διετία.
Η Αλβανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση, μετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που είχε πάρει το κυνήγι των Ιταλών, εξ αιτίας των οποίων απειλούνταν με αφανισμό πολλά είδη πουλιών.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος τους προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ήδη ορισμένες περιοχές της Θεσπρωτίας, έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμες ζώνες.
Κι όπως μαρτυρούν ντόπιοι κυνηγοί, που έχουν γίνει μάρτυρες της κατάστασης, οι Ιταλοί έρχονται πλήρως εξοπλισμένοι. Φέρουν μαζί τους από ψυγεία μέχρι και μηχανές για να μαδούν τα πτηνά και στη συνέχεια να τα μετατρέπουν σε κιμά.
Ολόκληρες στη χώρα τους παίρνουν μόνο τις μπεκάτσες, οι οποίες καταλήγουν σε εστιατόρια πολυτελείας.
«Η Ήπειρος και ειδικά η Θεσπρωτία, είναι ένας ανεξέλεγκτος παράδεισος... Με 120 ευρώ, όσο κοστίζει η έκδοση μιας άδειας, μπορούν να κυνηγήσουν όσο θέλουν και να σκοτώσουν όσα θηράματα επιθυμούν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Epiruspost μέλος της ντόπιας κυνηγετικής οικογένειας που μετρά πολλά χρόνια στο χώρο.
Το «πάρτι» των κυνηγών στην Ήπειρο είχε ξεκινήσει προ πενταετίας και παρότι το πρόβλημα έχει αναδειχθεί πολλές φορές, ουδένα μέτρο ελήφθη...
Σημειώνεται ότι σχεδόν ποτέ δεν υπήρξαν συλλήψεις από την αστυνομία, το δασαρχείο ή τη θηροφυλακή στην Ήπειρο, πέρυσι όμως υπήρξαν συλλήψεις και κατασχέσεις θηραμάτων όταν τα καράβια έφτασαν από την Ηγουμενίτσα στην Ιταλία!..............
         ΠΗΓΗ : epiruspost.gr  25-1--2016    : Προσοχή στα συστατικά των τροφών για τον σκύλο ...


Η προσθήκη του σιταριού σε πολλές ξηρές τροφές στο κουτάβι μεγαλώνει το κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας , ιδιαίτερα σε ορισμένες φυλές που έχουν προδιάθεση οπως το Γερμανικό λυκόσκυλο , τα Σεττερ , το Λαμπραντόρ κλπ , προκαλέι φλεγμονή του εντέρου που οδηγεί σε μη σωστή απορρόφηση των χρησίμων συστατικών της υπόλοιπης τροφής και σχηματισμό βλέννας, η οποία κολλά όπως η κόλλα στον τοίχο του εντέρου εμποδίζοντας την εντερική απορρόφηση των μετάλλων (για παράδειγμα, ασβέστιο ή ψευδάργυρο), των βιταμινών όπως η C -E κλπ και των αμινοξέων που είναι απαραίτητα για τη δομή του κολλαγόνου.
Επιπλέον, οι υδατάνθρακες προχωρούν σε αύξηση της μάζας του λίπους τοπικά , άρα σε αύξηση του βάρους στις αρθρώσεις που συχνά δεν υποστηρίζονται από τους μυς αποτελεσματικά λόγω αυτού του υπερβολικού συσσωρευμένου βάρους .
Όλα αυτά για να δούμε πως συχνά οι εντερικές ασθένειες (αλλεργίες ή εντερική φλεγμονή) μπορεί να σχετίζονται με ασθένειες στην ανάπτυξη, όπως η δυσπλασία του ισχίου, του αγκώνα και δυσπλασία OCD, τα οποία επηρεάζουν την σωστή ανάπτυξη του σκύλου. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το κολλαγόνο δρα ως σκαλωσιά ακόμα και στην λειτουργία της καρδιάς και τις καρδιακές βαλβίδες, όπως και στην σωστή ανάπτυξη των των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
Ως εκ τούτου, η σημασία της καλής διατροφής για την πρόληψη της δυσλειτουργίας της καρδιακής βαλβίδας,την κήλη δίσκων και των χόνδρων , την δυσπλασία του ισχίου κλπ είναι τεράστια ..............
         ΠΗΓΗ : cani.com  21-1--2016    : Σχέδιο για την αξιοποίηση του Ολύμπου με την κωδική ονομασία "Ο θρόνος του Δία" ...


Το δικό του σχέδιο για την αξιοποίηση του Ολύμπου, που έχει την κωδική ονομασία "Ο θρόνος του Δία", φέρεται να έχει ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Το επενδυτικό σχέδιο του κ. Μάρδα προσβλέπει στην προσέλκυση επενδύσεων, αναλόγων με αυτές που προβλέπει το σχέδιο "Θερινό Νταβός" για την αξιοποίηση της νήσου Αιγιαλείας.
Όπως αναφέρει η στήλη "Βηματοδότης" στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "Το Βήμα", ο υφυπουργός προτείνει τη δημιουργία μια παραδοσιακής χειμερινής κοινότητας, η οποία θα λειτουργεί και το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν ακόμη δύο καταφύγια (πλην των δύο που υπάρχουν ήδη), ενώ η πρόσβαση των επισκεπτών στο βουνό θα γίνεται με ελικόπτερα από το Λιτόχωρο.

Αναλυτικά η εφημερίδα αναφέρει τα ακόλουθα:
"Σας έχω φρέσκα νέα για τα νέα επενδυτικά σχέδια του μοναδικού υπουργού που καταθέτει με ρυθμό πολυβόλου προτάσεις και στρατηγικές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, με στόχο την εξασφάλιση 80 δισ. ευρώ ώστε να απογειωθεί η χώρα. Μετά το σχέδιο με την κωδική ονομασία "Θερινό Νταβός", το οποίο να σημειώσω ότι ενέκρινε ο Πρωθυπουργός, και τη μετατροπή της νήσου Αιγιαλείας (αυτό είναι το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τα Νέα Στύρα Ευβοίας, που κρατούσε ως τώρα μυστικό) σε ένα πολυεθνικό κέντρο τεχνών, επιστήμης και φιλοσοφίας, ο Δ. Μάρδας κατέθεσε άλλα δύο επενδυτικά σχέδια. Το πρώτο είναι αυτό που ήδη σας περιέγραψα με την κωδική ονομασία "Σίρλεϊ Μπάσεϊ", για το οποίο όμως ο κ. Τσίπρας του είπε "θα το δούμε αργότερα". Το νέο σχέδιο έχει την κωδική ονομασία "Ο θρόνος του Δία": Τι είναι πάλι τούτο; - ίσως αναρωτηθείτε.
Δεν είναι τίποτα άλλο από επενδύσεις στον Όλυμπο, εκεί όπου είχε το θρόνο του ο Δίας. Το επενδυτικό σχέδιο του κ. Μάρδα είναι απλό στη σύλληψη αλλά και στην εκτέλεσή του. Προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων καταφυγίων (άλλων δύο δηλαδή γιατά τα δύο ήδη υπάρχουν), τη δημιουργία δρόμων που να τα συνδέουν και τη φωταγώγησή τους ώστε κοντά στα καταφύγια να έρθουν οι ταβερνούλες ("με φασολάδες, σπετζοφάι, ζαρκάδια, απλή ελληνική κουζίνα" όπως έλεγε χαρακτηριστικά). Προτείνει δηλαδή τη δημιουργία μιας μικρής χειμερινής κοινότητας, η οποία όμως θα λειτουργεί και το καλοκαίρι για τους λάτρεις του βουνού. Το πρόβλημα είναι πώς θα ανεβαίνουν οι τουρίστες και γενικά οι επισκέπτες στον "Θρόνο του Δία". Ο κ. Μάρδας βρήκε τη λύση. Θα ανεβαίνουν με ελικόπτερο, το οποίο θα κάνει τα δρομολόγια από το Λιτόχωρο. Το σχέδιο πάντως αυτό ο Πρωθυπουργός του είπε να το κρατήσει για αργότερα", καταλήγει το δημοσιεύμα.
         ΠΗΓΗ : olympiobima.gr  19-1--2016    : Να αποφεύγονται σχολικές εκδρομές σε χώρους με ζώα σε αιχμαλωσία ...


Άγρια ζωή σε αιχμαλωσία. Είναι αφύσικο λέει το υπ. Παιδείας και συνιστά στα σχολεία να αποφεύγουν εκδρομές σε ζωολογικούς κήπους, δελφινάρια κ.ο.κ.
Να αποφεύγουν εκδρομές σε ζωολογικούς κήπους και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο έχει φυλακισμένα ζώα, συνιστά φέτος το υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στηρίζοντας την άποψή του στις λάθος παιδαγωγικές αρχές που μπορεί να καλλιεργήσει το σχολείο μέσα από τέτοιου είδους επιλογές.
Χωρίς να αναφέρει στην επιστολή του προς τα δημοτικά σχολεία, συγκεκριμένα το είδος των χώρων, που συνιστά να μην επισκεφτούν, γίνεται κατανοητό ότι αυτή η απόφαση περιλαμβάνει ζωολογικούς κήπους, εκτροφεία, φάρμες, τσίρκο και δελφινάρια.
Ως εκ τούτου, το ζωικό βασίλειο της Ελλάδας και όχι μόνο, τα παιδιά των πόλεων θα το γνωρίζουν μέσα από τα βιβλία τους, τουλάχιστον όσον αφορά τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να έχουν στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών, διότι για τα παιδιά στην ύπαιθρο είναι πιο εύκολο να τύχει να δουν γεράκι ή αλεπού, για παράδειγμα, από κοντινή απόσταση.

Αναλυτικά το υπουργείο Παιδείας, τονίζει στο σχετικό έγγραφό του:
«Συνιστάται, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων η αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης, στις οποίες μεταξύ άλλων, πολύ σημαντική θέση επέχει η ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα της προστασίας και του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, η υιοθέτηση ανάλογων προτύπων συμπεριφοράς, καθώς και η δημιουργία υπεύθυνων προσωπικοτήτων με κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες».
Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει τι σχετική νομοθεσία και συγκεκριμένα την παρ. 3 εδ.γ του αρ. 13 του ΠΔ. 201 /98 (ΦΕΚ 161/Α), η οποία ορίζει τα εξής: Παρέχεται η δυνατότητα στις τάξεις και τις σχολικές μονάδες να επιλέγουν με προσοχή τους επισκέψιμους χώρους ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς (Μουσεία, Θέατρα, Χώροι Εκθέσεων, Βιβλιοθήκες, Εργαστήρια), μονάδες παραγωγής, αξιοθέατα κτλ. και να οργανώνουν στη συνέχεια τις επισκέψεις τους, οι οποίες δεν θα γίνονται κατά τρόπο τυχαίο και αποσπασματικό, αλλά με προγραμματισμένες δράσεις και ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι διδακτικές επισκέψεις και η συμμετοχή των μαθητών σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, στις οποίες μπορεί να πάρει μέρος όλο το σχολείο ή μερικές τάξεις, έχουν διάρκεια μιας ή περισσοτέρων διδακτικών ωρών ή μπορούν και να παραταθούν πέραν του ωραρίου λειτουργίας, μέχρι και δύο διδακτικές ώρες, για τις περιπτώσεις που αυτό καθίσταται αναγκαίο για την ολοκλήρωση της επίσκεψης.
Ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και εντάσσονται στον ετήσιο ή τριμηνιαίο προγραμματισμό ο οποίος υποβάλλεται στον Σχολικό Σύμβουλο. O Σχολικός Σύμβουλος μπορεί να διατυπώνει τις δικές του τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις για το περιεχόμενο του σχεδιασμού. Με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται έκτακτες επισκέψεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για τις οποίες ενημερώνονται τόσο ο Σχολικός Σύμβουλος όσο και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Π.Ε.».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «Αρκτούρου», «στην Ελλάδα, τα άγρια ζώα υφίστανται διάφορες μορφές αιχμαλωσίας από τον άνθρωπο: Ζωολογικοί κήποι και ενυδρεία προσωπικές συλλογές και εκθέσεις ζώων, θεάματα με άγρια ζώα τσίρκα, δελφινάρια, εμπόριο ειδών άγριας πανίδας, εκτροφεία ειδών της άγριας πανίδας, εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
         ΠΗΓΗ : eleftheria.gr  18-1--2016    : Χρυσές δουλειές με απαγωγές σκύλων κάνουν οι συμμορίες ...

Αυξάνονται οι καταγγελίες για τη δράση του κυκλώματος, τα μέλη του οποίου αραπάζουν κατοικίδια ζώα μέσα από τα χέρια ιδιοκτητών τους και στη συνέχεια ζητούν λύτρα εκατοντάδων ευρώ για να τους τα επιστρέψουν.
Τον περασμένο Οκτώβριο η κυρία Άσπα βγήκε από το σπίτι της στο Παλαιό Φάληρο για να πάει βόλτα τον σκύλο της Ρούμπι, ένα λευκό Τεριέ, ηλικίας 10 ετών.
Συνήθιζε να κάνει κάθε μέρα την ίδια διαδρομή, στα στενά γύρω από το σπίτι της. Καθώς απολάμβανε τον πρωινό περίπατο, δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο την πλησίασαν και με πρόσχημα ότι αναζητούσαν έναν δρόμο της έπιασαν κουβέντα.
Η κυρία Ασπα τους κατηύθυνε και συνέχισε τη βόλτα της. Ξαφνικά, πριν προλάβει να καταλάβει τι συνέβαινε, οι δύο άνδρες κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και με γρήγορες κινήσεις άρπαξαν μέσα από τα χέρια της τον αγαπημένο σκύλο της. «Τον τραβούσαν με μεγάλη δύναμη. Προσπάθησα να αμυνθώ και να σώσω τον Ρούμπι, αλλά ήταν τέτοια η μανία τους, που έκοψαν το λουρί και κατάφεραν τελικά να τον πάρουν» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η κυρία Α­σπα.
Εκτοτε ακολούθησε ένας αγώνας να βρεθούν οι δράστες που είχαν κλέψει τον σκύλο της. Η κυρία Ασπα δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κλοπή του Ρούμπι, αναζητώντας πληροφορίες.
Αρχικά πίστευε ότι οι δράστες ήταν κλέφτες που νόμιζαν ότι ο σκύλος της είναι κουτάβι και θα μπορούσαν να τον πουλήσουν. Ομως η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική.
Ο Σωτήρης Χατζιδάκις, ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στην Ελευσίνα, πλήρωσε 500 ευρώ για να πάρει πίσω το λευκό Τεριέ του. Στην αρχή τού ζήτησαν 1.500 ευρώ.
Οπως αποκαλύφθηκε έπειτα από τρεις μήνες αναζητήσεων, οι δράστες ήταν απαγωγείς σκύλων. Ανήμερα τα Θεοφάνια η κυρία Ασπα κράτησε ξανά στα χέρια της τον σκύλο της, έχοντας καταβάλει 150 ευρώ για να τον πάρει πίσω. Ενα ασήμαντο ποσό μπροστά σε αυτά που ήταν διατεθειμένη να πληρώσει, όπως λέει η ίδια.
Τον βρήκε σε κακή κατάσταση στον καταυλισμό Ρομά Ασπροπύργου, όπου τον κρατούσαν δεμένο και νηστικό. «Οταν πήγα στον καταυλισμό, αποφασισμένη να πάρω πίσω τον σκύλο μου, αρχικά μου τον έκρυβαν και αρνούνταν ότι τον είχαν. Είχα τρομοκρατηθεί εκεί που είχα πάει, χωρίς να γνωρίζω τι θα αντιμετωπίσω. Ξαφνικά είδα μια πόρτα να ανοίγει και να βγαίνει ο Ρούμπι μου. Ηταν σε άθλια κατάσταση. Ταλαιπωρημένο, νηστικό και κακοποιημένο. Είχε γίνει καφέ από τη βρωμιά. Το πήρα στην αγκαλιά μου, είδα και τις ουλές που είχε από παλαιότερη επέμβαση αλλά και το τσιπ. Γύρω μου μαζεύτηκαν κάποιοι, δημιουργώντας έναν κλοιό. Αρχισαν να μου λένε ότι είναι δικό τους το σκυλί και ότι το έχουν μεγαλώσει από μωρό και αν θέλω να το πάρω πρέπει να τους δώσω κάτι. Είχα πάνω μου περίπου 150 ευρώ, ευτυχώς ήταν σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και τους φάνηκαν πολλά και έτσι με άφησαν να πάρω το σκυλί μου», λέει για την απίστευτη περιπέτεια που έζησε η κυρία Ασπα.
1, 2, 3, 4. Σκυλιά σε καταυλισμό Ρομά περιμένουν να καταβληθούν τα λύτρα για να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους. 5. Υπό την απειλή ενός μυτερού ξύλου τρεις μελαψοί άνδρες έκλεψαν το γαλλικό Μπουλντόγκ της, καταγγέλλει η ιδιοκτήτρια του σκύλου, Ρία. 6. Η κυρία Ασπα έδωσε 150 ευρώ για να πάρει πίσω τον σκύλο της.
Ομως μέσα από αυτήν την υπόθεση φαίνεται πως υπάρχει κύκλωμα Ρομά, το οποίο, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, προχωρεί σε απαγωγές σκύλων και ζητά λύτρα από τους ιδιοκτήτες τους. Η κυρία Ασπα κατάφερε να βρει τον σκύλο της, όταν ο Σωτήρης Χατζιδάκις, ένας ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στην Ελευσίνα, έψαχνε και αυτός τον σκύλο του. Αγνωστοι τον είχαν αρπάξει έξω από το μαγαζί του.
Οπως υποστηρίζει στο «Εθνος της Κυριακής», μερικές μέρες μετά την εξαφάνιση του σκύλου του, επίσης ενός λευκού Τεριέ, ένας Ρομά που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στον καταυλισμό Ασπροπύργου επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε ότι ο σκύλος είχε απαχθεί από κατοίκους του καταυλισμού. Τον βοήθησε να έρθει σε επαφή με τους απαγωγείς, οι οποίοι αρχικά του ζητούσαν 1.200 με 1.500 ευρώ.
Ακολούθησαν πολλές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις και η τιμή έπεσε στα 800 ευρώ. Υστερα από αρκετό παζάρεμα πλήρωσε 500 ευρώ λύτρα και το λευκό Τεριέ παραδόθηκε στο κομμωτήριό του.
Μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειάς του ο Σ. Χατζιδάκις έκανες αρκετές επισκέψεις στον καταυλισμό, όπου διαπίστωσε ότι κρατούνται και άλλα σκυλιά ράτσας.
Οπως υποστηρίζει στο «Εθνος της Κυριακής», βρήκε τουλάχιστον τέσσερα σκυλιά τα οποία ήταν κλεμμένα. «Είδα ένα σκυλί ράτσας Πόιντερ, που το βασάνιζαν και το είχαν μέσα στις λάσπες και στη βρωμιά. Δεν άντεξα να το εγκαταλείψω και πλήρωσα για να το πάρω. Δεν μου το έδιναν, μου έλεγαν ότι το έχουν μεγαλώσει από μικρό και μόνο όταν τους έδωσα 100 ευρώ με άφησαν να το πάρω μαζί μου», λέει ο Σ. Χατζιδάκις. Τα όσα έζησε τα δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook μαζί με φωτογραφίες από τον καταυλισμό. Στις αναρτήσεις του αναφέρει τις ράτσες των σκύλων που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στον Ασπρόπυργο, ευελπιστώντας πως οι πληροφορίες μαζί με τις φωτογραφίες θα «φτάσουν» στους «γονείς» των σκύλων.
Υποστηρίζει ότι στον καταυλισμό υπάρχουν πολλά σκυλιά, τα οποία έχουν κλαπεί και για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να τα πάρουν πίσω θα πρέπει να πληρώσουν.

Δεν επεμβαίνει η Αστυνομία
Οπως και η κυρία Ασπα, έτσι και ο ίδιος είχε προβεί σε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Ελευσίνας. Ομως οι αστυνομικοί δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, όπως λέει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τοπικά αστυνομικά τμήματα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες περιστατικών για αγνώστους που έχουν απαγάγει ή κλέψει σκύλους.
Αντίστοιχα πολλές είναι και οι καταγγελίες στις φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πάρα πολλές οι αναρτήσεις για σκυλιά που εκλάπησαν και αναζητούνται, ειδικά στη Δυτική Αττική.
Το τρίτο κρούσμα απαγωγής σκύλου καταγράφηκε πριν από 2,5 μήνες, αλλά μέχρι σήμερα το σκυλί δεν έχει βρεθεί.
Η αρπαγή του έγινε με παρόμοιο τρόπο, όπως στην περίπτωση της κυρίας Ασπας, καθώς τρεις άνδρες πλησίασαν τη Ρία στην οδό Ευξείνου Πόντου στη Νέα Σμύρνη και άρπαξαν ένα γαλλικό Μπουλντόγκ. Οπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια του σκύλου, δύο άνδρες την πλησίασαν και την απείλησαν κρατώντας ένα μυτερό ξύλο, αρπάζοντας από τα χέρια της το σκυλί. Στη συνέχεια διέφυγαν με ένα αμάξι μάρκας TOYOTA. Οι τρεις άνδρες «επιτέθηκαν» στη Ρία στις 8 το πρωί, κατά τον πρωινό περίπατο με τον σκύλο της.
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα zoosos.gr όπου δημοσιεύονται αγγελίες για χαμένα και ανευρεθέντα σκυλιά, η γυναίκα έκανε καταγγελία στο Α.Τ. Νέας Σμύρνης αρχικά κατά αγνώστου και στη συνέχεια με συμπληρωτική κατάθεση κατά συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο αναγνώρισε από φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.
Το τζιπ των δραστών, που όπως αποδείχτηκε ήταν κλεμμένο, εντοπίστηκε την επόμενη μέρα της απαγωγής του σκύλου κοντά σε καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο Αττικής. Ομως το γαλλικό Μπουλντόγκ, ονόματι Χουκ, δεν εντοπίστηκε.
Φιλοζωικές οργανώσεις αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ενδέχεται να υπάρχει σπείρα Ρομά που απάγει σκυλιά για λύτρα, αλλά δεν αποκλείεται να κλέβει τα σκυλιά για παράνομες κυνομαχίες, στις οποίες ρίχνει τα μικρόσωμα σκυλιά απέναντι σε εκπαιδευμένα Ροντβάιλερ και Πίτμπουλ…

Λευτέρης Μπιντέλας – Μαρία Ψαρά
astynomiko@pegasus.gr
         ΠΗΓΗ : animalplanet.gr  18-1--2016    : Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 44χρονη επειδή πούλησε – χωρίς να έχει άδεια – σκύλο ...

Με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι συνελήφθη χθες το απόγευμα, σε χωριό της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, μια 44χρονη γυναίκα η οποία πούλησε σε αστυνομικό που υποδύθηκε το πελάτη έναν σκύλο χωρίς να έχει σχετική άδεια.
Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς ενώ για την σύλληψη της οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, «κατά τη διάρκειας της οποίας συνελήφθη η 44χρονη, διότι πούλησε σε αστυνομικό, που εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής, έναντι 230 ευρώ, ένα σκύλο, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια από το νόμο. Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης».
Με αφορμή τη σύλληψη της 44χρονης οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι παράνομοι εκτροφείς αν και «αφανείς» στα μάτια των πολλών δραστηριοποιούνται παντού στην Ελλάδα κακοποιώντας και πουλώντας ζώα συντροφιάς μέσω διαδικτύου (facebook, ιστοσελίδες), αγγελιών σε εφημερίδες.
         ΠΗΓΗ : zoosos.gr  18-1--2016    : Παράταση του κυνηγιού ζητά ο Δήμος Ζίτσας ...

Υπέρ της επικείμενης, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη, να προωθήσει την τροποποίηση της ρυθμιστικής κυνηγίου με την οποία θα παρατείνεται η κυνηγετική περίοδο για τον αγριόχοιρο έως τις 29 Φεβρουαρίου, τάσσεται με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Στην επιστολή που αποστέλλει προς τον κ. Τσιρώνη και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου ο Δήμαρχος Ζίτσας εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς όπως αναφέρει υιοθετούνται οι θέσεις και προτάσεις των κυνηγετικών οργανώσεων και των τοπικών αρχών και κοινωνιών που επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα στη διαχείριση των προβλημάτων που δημιουργεί τα τελευταία χρόνια ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων.
Να σημειωθεί, πως τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά όπου αγέλες αγριόχοιρων καταστρέφουν καλλιέργειες με αποτέλεσμα οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνονται συχνά αποδέκτες διαμαρτυριών από τους αγρότες καθώς η πολιτεία δεν τους αποζημιώνει για τις ζημιές.
Στην επιστολή του ο κ. Πλιάκος μεταξύ άλλων καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που ήδη έχει συζητήσει κατά καιρούς τόσο με τους κυνηγούς όσο και με τους αγρότες.
«Εστιάζουμε όπως και εσείς, αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας απευθυνόμενος στον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, στην κυνηγετική διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων καθώς επιφέρει άμεσα εφικτές λύσεις» και προτείνει:
• Να αυξηθεί η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου όχι μόνο ως προς τη λήξη αλλά και ως προς την έναρξη ( Να ξεκινάει 20 Αυγούστου και να λήγει 28 Φεβρουαρίου),
• Να αυξηθούν οι ημέρες κυνηγίου και ο αριθμός των θηραμάτων,
• Να εξετασθεί το ενδεχόμενο εκτός από τον ΕΛΓΑ να χορηγεί αποζημιώσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και το Πράσινο Ταμείο, καθώς ένα μέρος του τέλους που πληρώνουν οι κυνηγοί για την έκδοση των αδειών τους πηγαίνει στο Ταμείο.
«Πιστεύουμε, καταλήγει ο Δήμαρχος, πως με τα παραπάνω συμβάλουμε στην προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων. Όλα αυτά βέβαια , πάντα σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των κρατικών φορέων, σεβόμενοι την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και διασφαλίζοντας την αειφορία»......
         ΠΗΓΗ : epiruspost.gr  14-1--2016    : Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης (δεύτερη έκδοση)

Ο καλύτερος Οδηγός Αναγνώρισης σε αναθεωρημένη έκδοση.
Ο πιο σύγχρονος και ενημερωμένος Οδηγός αναγνώρισης των πουλιών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης και των περιοχών γύρω από τη Μεσόγειο μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, τον βιότοπο, την κατανομή, την εμφάνιση και τη φωνή για 1.000 σχεδόν είδη, μέσα από χάρτες και 3.500 εικόνες! Ουσιαστικά πρόκειται για μια «εγκυκλοπαίδεια πουλιών», κατάλληλη για κάθε επαγγελματία του κλάδου, φοιτητή, ορνιθοπαρατηρητή ή απλώς φυσιολάτρη!
Ο συγκεκριμένος Οδηγός αποτελεί προσαρμογή στα ελληνικά της αγγλικής 2ης έκδοσης «Collins Bird Guide» των εκδόσεων Harper Colllins και είναι προϊόν µακράς συλλογικής προσπάθειας, βασισµένης στην εθελοντική βοήθεια πολλών µελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Πτηνολογικού Συνδέσµου Κύπρου, μετά και την πρώτη έκδοση η οποία είχε εξαντληθεί.
Η έκδοση ενός οδηγού αναγνώρισης στην εθνική γλώσσα έχει αποδειχθεί σε όλο τον κόσµο ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά µέσα για να προαχθεί η γνώση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για κάθε οµάδα οργανισµών. Ο συγκεκριμένος Οδηγός μαζί µε ένα ζευγάρι κιάλια και ένα σημειωματάριο είναι όσα χρειάζεται κανείς για να αναγνωρίσει όλα τα άγρια πουλιά που θα δει στην Ελλάδα, την Κύπρο και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη και στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. .....
         ΠΗΓΗ : .ornithologiki.gr  14-1--2016    : Πυροβόλησε το θηροφύλακα για να αποφύγει τον έλεγχο...

Ένας 40χρονος συνελήφθη χθες στην Άρτα για απόπειρα δολοφονίας ενός θηροφύλακα.
Όπως καταγγέλθηκε, ο κατηγορούμενος προχθές το απόγευμα, στο εθνικό πάρκο στο Μύτικα 'Αρτας, κατά τη διάρκεια ελέγχου για παράνομο κυνήγι πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο κατά του 42χρονου θηροφύλακα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, χωρίς να τον τραυματίσει και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
Ακολούθησαν αστυνομικές έρευνες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, να εντοπιστεί ο κυνηγός χθες το μεσημέρι και να συλληφθεί, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας 'Αρτας με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφάλειας 'Αρτας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Το κυνηγετικό όπλο του δράστη, η άδεια κατοχής τους οποίου ήταν ληγμένη, κατασχέθηκε. Σε βάρος του 40χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας καθώς και της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. .....
         ΠΗΓΗ : ewsbeast.gr  14-1--2016    : Η ΚΣΕ ενωμένη και δυνατή αντιμετωπίζει τα ανεύθυνα δημοσιεύματα και ετοιμάζεται εντατικά για τον εθνικό διάλογο για το κυνήγι...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κατά την συνεδρίαση της 12ης Ιανουαρίου 2016 του Δ.Σ. της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην οποία συμμετείχαν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη όλες οι Ομοσπονδίες ( 1) Στερεάς Ελλάδος, 2) Μακεδονίας – Θράκης, 3) Πελοποννήσου, 4) Θεσσαλίας,5) Ηπείρου, 6) Κρήτης & Δωδεκ., 7) Αρχιπελάγους), αποφασίστηκαν με πλήρη ομοφωνία τα εξής:

1. Κάκιστες υπηρεσίες στο κυνήγι και στους Έλληνες κυνηγούς προσφέρει η περιθωριακή και ανεύθυνη «δημοσιογραφία» που επιμένουν να κάνουν κάποιοι διαχειριστές του διαδικτύου και αρθρογράφοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «υποστηρικτές» των κυνηγετικών συμφερόντων. Αυτά τα ανεύθυνα, παραπλανητικά και μακριά από την πραγματικότητα δημοσιεύματα και σχόλια καταδικάζονται από το σύνολο των επίσημων Κυνηγετικών Οργανώσεων.
2. Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και οι Ομοσπονδίες θα συμμετάσχουν στον «Εθνικό Διάλογο» που προκήρυξε ο Υπουργός για το κυνήγι, με τρόπο υπεύθυνο, συντεταγμένο, ενιαίο και αποφασιστικό, αποδεικνύοντας έτσι τη συνοχή και ενότητα των κυνηγών που είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά. 3. Οι όποιες κατευθυνόμενες δημοσιεύσεις που εξυπηρετούν σκοπιμότητες των συντακτών τους και των υποβολέων τους και έτσι δίνουν τροφή στους κάθε μορφής αντικυνηγούς, δεν επηρεάζουν τη συνοχή μας και τον συλλογικό τρόπο λειτουργίας μας.
4. Οι 7 Κυνηγετικές Ομοσπονδίες μαζί με τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. της Κ.Σ.Ε. συζήτησαν και αποφάσισαν ομόφωνα τους στόχους, τη στρατηγική, τα επιχειρήματα και το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά τον «Εθνικό Διάλογο» προκειμένου να υπερασπιστούμε με τρόπο πειστικό τη συνέχιση του κυνηγίου στη χώρα μας που σήμερα βάλλεται και κινδυνεύ .....
         ΠΗΓΗ : ksellas.gr  13-1--2016    : Ειδική στολή «ξε-σηκώνει» σκύλους με δυσπλασία ισχίων...

Αυτή η φορεσιά που θυμίζει λίγο Ρόμποκοπ σχεδιάστηκε από τη σχεδιάστρια Galia Weiss για να βοηθήσει σκύλους που πάσχουν από δυσπλασία να ενδυναμώσουν τους μυς των ισχίων τους. «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να σηκώνονται, να περπατούν και, γιατί όχι, να τρέχουν με μεγαλύτερη ευκολία», εξηγεί η Galia Weiss.

EΔΩ :Τι είναι η δυσπλασία ισχίων;

Η δυσπλασία των ισχίων είναι μια κληρονομική ασθένεια που ταλαιπωρεί κυρίως μεγαλόσωμους και γιγαντόσωμους σκύλους. Μικρόσωμοι σκύλοι είναι επίσης πιθανό να υποφέρουν από την ασθένεια, αλλά επειδή έχουν μικρό βάρος σπάνια εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
Πρόκειται για την προοδευτική εκφύλιση και παραμόρφωση των αρθρώσεων του ισχίου. Σε έναν σκύλο με δυσπλασία η κεφαλή του μηριαίου δεν εφαρμόζει καλά στη λεκάνη, οπότε μετακινείται, με αποτέλεσμα οι αρθρικές επιφάνειες να τρίβονται μεταξύ τους και ο σκύλος να πονάει και να δυσκολεύεται να περπατήσει ή να τρέξει όπως πριν.
Η δυσπλασία μπορεί να εμφανιστεί από νωρίς ή αργότερα στη ζωή ενός σκύλου. Το πότε θα παρουσιάσει το ζώο συμπτώματα επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες όπως η διατροφή, το πάχος, η υπερβολική άσκηση ή κάποιος τραυματισμός στη γύρω περιοχή. Η συντηρητική θεραπεία στοχεύει στη μείωση του πόνου και περιλαμβάνει διαχείριση σωματικού βάρους, χρήση φαρμάκων και χονδροπροστατευτικών συμπληρωμάτων διατροφής, ελεγχόμενη άσκηση και φυσιοθεραπεία. Ριζική λύση δίνει μόνο η χειρουργική επέμβαση.

Η ιδέα
Το Hipster είναι το νεώτερο τεχνολογικό επίτευγμα στην συντηρητική θεραπεία της δυσπλασίας. Αγκαλιάζει το σώμα του σκύλου προκειμένου να σταματήσει τη μετακίνηση της κεφαλής του μηριαίου ενώ παράλληλα υπόσχεται ότι ενδυναμώνει τους μυς γύρω από τη λεκάνη.
Ο εξοπλισμός που αγκαλιάζει το σώμα του σκύλου είναι φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από ελαφριά και ανθεκτικά υλικά, περιλαμβάνει ένα άκαμπτο πλαίσιο, και ρυθμιζόμενους ιμάντες γύρω από τα πίσω πόδια, ώστε να ταιριάζει σε διαφορετικά μεγέθη σκύλων.
Σύμφωνα με τη σχεδιάστρια, αρκεί ένας μήνας χρήσης του Hipster για να δούμε στο σκύλο μας τα πρώτα αποτελέσματα.

Δουλεύει;
Είναι πολύ νωρίς για να το ξέρουμε αλλά το ελπίζουμε. Παρότι σαν εγχείρημα έχει ενδιαφέρον, η αποτελεσματικότητα της στολής είναι αμφισβητούμενη αφού δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί ευρέως σε σκύλους με προβλήματα δυσπλασίας. Για τον λόγο αυτό, προφανώς, το Hipster δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στο εμπόριο. .....
         ΠΗΓΗ : trihes.gr  12-1--2016    : Το αντικείμενο του έργου «THIROPEDIA»

ο αντικείμενο του έργου «THIROPEDIA» αφορά τη θήρα και τις σχέσεις της με το ευρύτερο περιβάλλον και περισσότερο την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και εξειδικευμένου κοινού, όπως οι κυνηγοί, οι επισκέπτες της περιοχής κά. Το έργο αντιμετωπίζει το ζήτημα της αειφόρου θήρας με συνδυασμό του Ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδιασμού και της σχετικής νομοθεσίας, την τοπική εμπειρία, τα διαδραστικά εργαλεία για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, τις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και τις εφαρμογές της πληροφορικής.

Απώτερος στόχος του έργου είναι η συμβολή στη βιωσιμότητα της άγριας πανίδας και γενικότερα της βιοποικιλότητας στην ‘Ήπειρο και στις αντίστοιχες περιοχές της Ιταλίας που συμμετέχουν στο έργο.

Το έργο «THIROPEDIA» περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν στα εξής:

Συλλογή, ψηφιοποίηση και αξιολόγηση όλων των σχετικών δεδομένων για το κυνήγι, την άγρια πανίδα και την περιβαλλοντική αειφόρο αξία τους,
Δημιουργία διαδραστικών εφαρμογών για την ανάδειξη και την ευαισθητοποίηση στην προστασία της ποικιλότητας της πανίδας (βιοποικιλότητα) των δύο περιοχών εφαρμογής του έργου στην Ελλάδα και στην Ιταλία με στόχο τον ευρύτερο πληθυσμό, τους επισκέπτες των περιοχών, τα παιδιά, τους κυνηγούς, τους οικοτουρίστες και τους επιστήμονες,
Διάθεση στο ευρύτερο δυνατό κοινό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των εθνικών και διεθνών βέλτιστων πρακτικών, οδηγιών και μεθοδολογιών για τη διατήρηση, την ανάδειξη και την προστασία της άγριας πανίδας,
Δημιουργία και λειτουργία δύο σύγχρονων Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτικών Κέντρων στην Ήπειρο και στην Ιταλία σχετικά με την πανίδα και την αειφόρο θήρα,
Παραγωγή σχετικού υλικού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,
Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με την άγρια πανίδα, την αειφόρο θήρα και τη λειτουργία των δύο Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτικών Κέντρων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 472.200,00 € και σε αυτό συμμετέχουν από την Ελλάδα:
η Περιφέρεια Ηπείρου (Επικεφαλής Εταίρος) και
Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου

και από την Ιταλία:
οι δήμοι Erchie (Μπρίντιζι),
Leverano (Λέτσε) και Villa Castelli (Μπρίντιζι) της Περιφέρειας Απουλίας στη Νότιο Ιταλία. .....
         ΠΗΓΗ : epirussa.gr  12-1--2016    : Βοσκέ δυο χρόνια πολεμώ να τη κάμω ελιά…...

Στον Αχλαδόλακο του χωριού Γαλιάς του Δήμου Φαιστού, ένας αγρότης έχει κεντρίσει μια χοντρολιά. Τα μπόλια έπιασαν, αλλά ο βοσκός βάνει κάθε χρόνο τα πρόβατα και τρώνε τα μπόλια!

Και ο αγρότης του γράφει όλο παράπονο:
«Βοσκέ δυο χρόνια πολεμώ να τη κάμω ελιά και εσύ με τση προβάτες σου τση βγάνεις τα μάτια. Λυπήσου τον κόπο και τον αγώνα μου. Είναι αμαρτία. Και τ΄ Αγίου το κανδήλι από παέ περιμένει. Από παέ περιμένουν και τα κοπέλια μου. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ»
Συνεχίζοντας με μια νέα πινακίδα ακριβώς αποκάτω γράφει ο απογοητευμένος αγρότης, σιργουλεύοντας το βοσκό:
«Βοσκέ, χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Σου αφήνω να πιείς ένα κρασί με καρύδια και κάστανα, καθώς και πορτακαλομαντάρινα. Ευχαριστώ»!
Στην πάνω μεριά της ελιάς έχει αφήσει ένα ασκό με κρασί και στη ρίζα το κέρασμα…
Την φωτογραφία δημοσιεύει ο γνωστός δραστήριος Γαλιανός λαογράφος Φανούριος Ζαχαριουδάκης, ο οποίος με μια φωτογραφία και με τις «πινακίδες» που τη συνοδεύουν δίνει το στίγμα της ασυδοσίας που επικρατεί στον κάμπο της Μεσαράς, όπου βόσκουν ανεξέλεγκτα χιλιάδες πρόβατα και κατσίκια!

Σαν σχόλιο στην φωτογραφία γράφει ο κ. Φανούριος Ζαχαριουδάκης:
Τα θερμοπαρακαλώ του φίλου μου!
Στην επικαιρότητα ως γνωστό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η παράνομη υλοτομία της ελιάς, ως επί το πλείστο τις νυχτερινές ώρες.
Αυτό το διαπιστώσαμε από τις συλλήψεις των δραστών τις τελευταίες μέρες από Αστυνομικούς του Α.Τ Μοιρών και των Τ.Α.Ε Μεσαράς σε Δημοτικό Διαμέρισμα της ΔΕ Τυμπακίου.
Η παράνομη υλοτομία αποτελεί μάστιγα της περιοχής μας.
Μήπως όμως δεν είναι επίκαιρη και η μάστιγα της κακοποίησης των δενδρυλλίων, ιδικά των μικρών, η οποία προέρχεται από τα πρόβατα ελευθέρας βοσκής των διαφόρων βοσκών;;
υθεντικός μάρτυρας της μάστιγας αυτής είναι η φωτογραφία που συνοδεύει το παρών δημοσίευμα, που εντελώς συμπτωματικά συνάντησα στην τοποθεσία, Αχλαδολαγκό, του χωριού Γαλιά.
Μέσα από αυτή ο φίλος γεωργός, θερμοπαρακαλεί το βοσκό να τονε λυπηθεί και αυτός του έχει έτοιμο κρασί και επιδόρπιο!!
Πάντως εγώ πιστεύω πως θα τρίζουν τα κόκαλα εκείνου που είχε νε φυτέψει τη συγκεκριμένη ελιά πριν από εκατό και πλέον χρόνια στη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα!!
Δεν μιλά κανείς, μα κανείς!!
Όλοι μας είμαστε αποδέχτες αυτής τις κατάστασης!!
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα!!».
Μα πως να μην είναι καλύτερα, αφού επαληθεύονται σε όλο τους το μεγαλείο τα λόγια που είχε νε πει ο συγχωρεμένος, ο Ηρακλής ο Γαλιανός, «νέα γενιά νέα ανθρωπότης;;» ...
         ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  12-1--2016    : ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΣΩΣΑΝ την ζωή των 3 κυνηγών...

Από θαύμα γλίτωσαν τρεις κυνηγοί που κυνηγούσαν στη περιοχή του Σουνίου την Κυριακή το πρωί, όταν τρία καλώδια ξέφυγαν από στύλο της ΔΕΗ και έπεσαν στο ποτάμι με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκτροπληξία και να σκοτωθούν τα σκυλιά τους αλλά και τα ψάρια και οι βίδρες του ποταμού.
Την συγκλονιστική ιστορία έκανε πρώτο θέμα το Xanthi channel όταν ο κυνηγός Γιώργος Δοϊτσίδης από τα Πηγάδια επικοινώνησε με το ΧΑΝΤΗΙ CHANNEL και μίλησε για το πρωτοφανές περιστατικό στο συνεργείο που έφτασε επί τόπου για να καταγράψει το συμβάν αλλά και την συγκίνησή του, αφού τα σκυλιά, τους γλίτωσαν από σίγουρο θάνατο. Μιλώντας στο Xanthi channel ο κυνηγός διηγήθηκε με τρεμάμενη τη φωνή τα παρακάτω:
«Περνούσανε εδώ το ρεματάκι με έναν ακόμη κυνηγό κι έναν φίλο μου και τα σκυλιά μας. Τα σκυλιά ψάχνανε εδώ και εκεί και ξαφνικά ακούω έναν ήχο από τα σκυλιά καθώς ετοιμαζόμασταν να περάσουμε τα νερά… Τρέχω να δω τι γίνεται. Περάσανε αυτά από δίπλα από το ρέμα, τα χτύπησε το ρεύμα, πάθανε ηλεκτροπληξία και πέσανε μέσα νεκρά. Εγώ ετοιμάστηκα να μπω να δω τι έγινε με τα σκυλιά και τελευταία στιγμή είδα ότι τα καλώδια είχαν ακόμα ρεύμα! Είδα μετά ψόφια και άλλα σκυλιά και κάτι βίδρες.
Κάλεσα τη ΔΕΗ, ενημέρωσα για το συμβάν και μετά αυτοί κόψανε το ρεύμα. Από τη μια ευχαριστώ το Θεό γιατί από θαύμα γλιτώσαμε… Από την άλλη ευγνωμονώ τα σκυλιά μας γιατί κυριολεκτικά έσωσαν την ζωή μου και μολονότι δεν μπορώ ακόμη να συνέρθω από το σοκ, δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω που τα έχασα, γιατί τα είχα σαν παιδιά μου…». Η συγκλονιστική ιστορία του κυνηγού Γιώργου Δοϊτσίδη που θα μπορούσε να γίνει και κινηματογραφική ταινία, μας έκανε να κλάψουμε…
Κι αντί να συνεχίσουμε το ρεπορτάζ, να βάλουμε τις τραγικές φωτογραφίες που βλέπετε! ...
         ΠΗΓΗ : maxitisthrakis.blogspot.gr  8-1--2016    : VICE Specials - Μπαλωθιές: Από την παράδοση στην παράβαση...

Η εκπομπή απευθείας από την ιστοσελίδα του antenna.gr: BINTEO

H σειρά ντοκιμαντέρ του VICE, τα VICE Specials, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά και προβάλλεται κάθε Σάββατο στην τηλεόραση του ANT1. Καταγράφει ιδιαίτερα, προκλητικά θέματα και ιστορίες που σπάνια παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό.
Αυτό το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 01.45 π.μ. θα παρακολουθήσετε το πέμπτο επεισόδιο της σειράς VICE Specials με τίτλο «Μπαλωθιές: Από την παράδοση στην παράβαση», ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ που καταγράφει την παράδοση των Κρητικών που συνήθως οι χαρές και οι λύπες τους συνοδεύονται από πυροβολισμούς στον αέρα.
Το να έχεις όπλο στην Ελλάδα είναι παράνομο, εκτός κι αν έχεις ειδική άδεια. Στην Κρήτη όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εκεί η οπλοκατοχή είναι παράδοση. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει όπλα στην κατοχή της, τα οποία συνήθως είναι κειμήλια από την τουρκοκρατία και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο. Στους γάμους και τις χαρές στα χωριά της Κρήτης, οι κρητικοί «παίζουν» μπαλωθιές με περίστροφα και Καλάσνικοφ. Τι συνέβη και αυξήθηκε τόσο δραματικά η οπλοκατοχή στο νησί;
Η Ναταλί Σαβαρίκας και η ομάδα του VICE ταξίδεψαν στην ορεινή Κρήτη, στην επαρχία Μυλοποτάμου, για να ρωτήσουμε τους ίδιους τους Kρητικούς τι σχέση έχουν με τα όπλα τους και για να καταλάβουμε πότε η παράδοση εξελίσσεται σε παράβαση...
         ΠΗΓΗ : .vice.com
  1-1--2016    : Δίχτυα-θανατηφόρες παγίδες για τα ελάφια της Ρόδου ...

Αυξάνεται ο αριθμός των ελαφιών (Dama dama) που εγκλωβίζονται κάθε χρόνο στα δίχτυα που τοποθετούνται γύρω από τις γεωργικές καλλιέργειες στο νησί της Ρόδου. Πολλά από αυτά δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν το δίχτυ από τα κέρατά τους και αργά ή γρήγορα οδηγούνται στο θάνατο.
Η Ρόδος είναι το τελευταίο νησί της Μεσογείου που διατηρεί αρχαίο πληθυσμό πλατονιού (Dama dama) και αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού. Στους κατοίκους του νησιού είναι γνωστό ως ροδίτικο ελάφι ή ελάφι της Ρόδου.
Σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία, το πλατόνι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο κατά τους Νεολιθικούς χρόνους, γύρω στην έκτη π.Χ. χιλιετηρίδα. Μετά την δεκαετία του 1940 ο πληθυσμός του άρχισε να φθίνει και κατά την δεκαετία του 1980 ο εκτιμώμενος πληθυσμός είχε περιοριστεί σε 30-40 άτομα σε λίγες θέσεις στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού.
Η κατάσταση άλλαξε ριζικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες με την σοβαρή προσπάθεια για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία με την βοήθεια των θηροφυλάκων του Κυνηγετικού Συλλόγου. Ένας δεύτερος παράγοντας, που βοήθησε στην αύξηση του πληθυσμού των πλατονιών, ήταν η αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων της νήσου Ρόδου, αφενός λόγω της φυσικής απώλειας των γηραιότερων, που ασχολούνταν παραδοσιακά με το παράνομο κυνήγι και της ενηλικίωσης των νέων, με μεγαλύτερη αγάπη και ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα και αφ’ έτερου λόγω της ενημέρωσης, με όλα τα μέσα (σχολεία, τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, διαλέξεις, ημερίδες, κ.λπ.) του πληθυσμού του νησιού, για το πόσο μεγάλης σημασίας είναι το θέμα για την ιστορία τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον του τόπου. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο πληθυσμός του πλατονιού, όπως και το εύρος εξάπλωσης του, έχει αυξηθεί σημαντικά. Πλατόνια παρατηρούνται πλέον όχι μόνο στα πευκοδάση του νησιού αλλά και στις πεδινές εκτάσεις με αγροτικές καλλιέργειες, ακόμα και κοντά στους παραθαλάσσιους οικισμούς.
Σε ορισμένες περιοχές, όπως στη νότια Ρόδο, η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μεγάλη και συχνά υπάρχουν αναφορές για πρόκληση ζημιών στις γεωργικές καλλιέργειες. Αγροζημιές όμως προκαλούν και τα αιγοπρόβατα λόγω ανεπιτήρητης βόσκησης που σε κάποιες περιπτώσεις «χρεώνονται» στις αγέλες των πλατονιών. Ορισμένοι αγρότες τοποθετούν δίχτυα κατά μήκος των ορίων των χωραφιών (πρόχειροι φράχτες), για να εμποδίσουν τα πλατόνια και τα αιγοπρόβατα να εισέλθουν και να προκαλέσουν φθορά στις καλλιέργειες.
Τα αρσενικά πλατόνια, κατά την περίοδο που φέρουν κέρατα, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν όταν πλησιάζουν στα δίχτυα αυτά διότι μπλέκονται τα κέρατα τους. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και με τα δίχτυα συλλογής ελαιοκάρπου που τοποθετούνται στους ελαιώνες και παραμένουν στο έδαφος για μέρες αλλά και με τα συρματοπλέγματα εγκαταλειμμένων περιφράξεων μέσα στα δάση
Περιστατικά παγίδευσης πλατονιών σε δίχτυα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη και σήμερα (20/12/2015) κοντά στο χωριό Απολακκιά στη νότια Ρόδο. Αρσενικό πλατόνι έμπλεξε τα κέρατα του στα δίχτυα ενός πρόχειρου φράχτη. Καθώς κινήθηκε να απομακρυνθεί, έσερνε μαζί του και το δίχτυ μέχρι που σκάλωσε αυτό στο κορμό ενός ξερού δέντρου. Παγιδεύτηκε και παρόλες τις προσπάθειες του δεν κατάφερνε να απελευθερωθεί. Το δίχτυ από την μια άκρη έμπλεκε περισσότερο στα κέρατα και στο κεφάλι του και από την άλλη στο ξερό κορμό. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται οι απέλπιδες προσπάθειες που καταβάλλει.
Κάτοικος της περιοχής που το εντόπισε, ειδοποίησε την αρμόδια δασική υπηρεσία και δυο δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, ο Σταμάτης Χουρδάκης και ο Σταμάτης Μαστροσαββάκης, έσπευσαν άμεσα στο σημείο που τους υπέδειξε. Οι δασοφύλακες, που έχουν επιληφθεί δεκάδες παρόμοια περιστατικά, αρχικά ακινητοποίησαν το ζώο με ειδικό δίχτυ και στη συνέχεια το απελευθέρωσαν επιτόπου. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η απελευθέρωση του ελαφιού.
Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε ευτυχή κατάληξη, σε άλλες περιπτώσεις, όμως, τα παγιδευμένα ζώα επειδή δεν εντοπίζονται εγκαίρως, εάν δεν καταφέρουν να απεμπλακούν μόνα τους, συνήθως πεθαίνουν μετά από πολύωρη και επίπονη προσπάθεια.
Ευχαριστούμε τον κ. Σταμάτη Χουρδάκη για την παραχώρηση φωτογραφιών και βίντεo...
         ΠΗΓΗ : dasarxeio.com  1-1--2016    : Οι φράχτες για τους πρόσφυγες σκοτώνουν άγρια ζώα ...

Σαν να μην έφτανε το ανθρώπινο δράμα, οι φράχτες που στήθηκαν στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα για να ανακόψουν τη ροή προσφύγων αποκαλύπτεται ότι έχουν επιπτώσεις και στην άγρια ζωή: βιότοποι απειλούμενων ειδών κατακερματίζονται και αρκετά ελάφια έχουν ήδη βρει φριχτό θάνατο στα κοφτερά συρματοπλέγματα.
«Πολλές αναφορές έχουν έρθει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από κυνηγετικούς συλλόγους, των οποίων τα μέλη έχουν παρατηρήσει ελάφια να μπερδεύονται στα συρματοπλέγματα και να βρίσκουν αγωνιώδη θάνατο, συχνά έπειτα από αρκετές μέρες» αναφέρει στο περιοδικό New Scientist o Βέντραν Σλιγέπτσεβιτς, ζωολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρλοβατς στην Κροατία.
Τα ελάφια τουλάχιστον δεν είναι απειλούμενα, όπως συμβαίνει με άλλα ζώα όπως οι αρκούδες, οι λύκοι και οι λίγκες.
«Σε είδη με μεγάλους πληθυσμούς όπως τα ζαρκάδια και τα ελάφια, το πρόβλημα δεν είναι οι αριθμοί αλλά ο πόνος» δηλώνει η Μάγκντα Σίντιτσιτς, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ. Αντίθετα, για είδη με μικρούς πληθυσμούς «κάθε ξεχωριστό άτομο μετράει».
Η Σίντιτσιτς μελετά τη γενετική ποικιλότητα του τελευταίου πληθυσμού λίγκα που μοιράζεται ανάμεσα στην Σλοβενία και την Κροατία -μόλις εξήντα άτομα απομένουν στην περιοχή. Όπως προειδοποιεί η ερευνήτρια, ο φράχτης ανάμεσα στις δύο χώρες εμποδίζει την μετακίνηση των αιλουροειδών και αυξάνει την πιθανότητα αιμομιξίας, η οποία απειλεί τη γονιδιακή δεξαμενή του απειλούμενου είδους.
Ο φράχτης που υψώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες ανάμεσα στη Σλοβενία και την Κροατία, μήκους 140 χιλιομέτρων, χωρίζει στα δύο ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα και των δύο χωρών, αναφέρει η Σίντιτσιτς.
Τα ελάφια μπορεί να μην απειλούνται με εξαφάνιση, όμως ο φράχτης εμποδίζει τη χειμερινή μετανάστευσή τους σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, λέει ο Σλιγέπτσεβιτς. Αν τα ζώα δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν, κινδυνεύουν να παγιδευτούν στα χιόνια κοντά στον φράχτη, προειδοποιεί.
Το πλήγμα θα μπορούσε να είναι μεγάλο και για τις αρκούδες, οι οποίες διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις. «Κάθε αρκούδα μπορεί να κινείται σε περιοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» εξηγεί ο Ντιούρο Χούμπερ του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ. Περίπου οι μισές από τις 20 αρκούδες που παρακολουθεί με ραδιοπομπούς ζουν και στις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ το καλοκαίρι μια από τις αρκούδες αυτές πέρασε τα σύνορα με τη Σλοβενία τρεις φορές σε έναν μήνα. Οι περίπου 500 με 1.000 αρκούδες που απομένουν σε μια μεγάλη περιοχή, από την Ελλάδα μέχρι την Κροατία, δεν αποκλείεται να συναντήσουν εμπόδια στις μετακινήσεις τους από τους φράχτες που έχουν στηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς και γύρω από την Ουγγαρία.
Ο κατακερματισμός του βιοτόπου θα μπορούσε επίσης να απειλήσει τις τέσσερις μεγάλες αγέλες λύκων που μοιράζονται ανάμεσα στην Κροατία και τη Σλοβενία.
Για να αντιμετωπίσουν την απειλή, ο Χούμπερ και άλλοι φίλοι της άγριας ζωής σχεδιάζουν να στείλουν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι οι φράχτες παραβιάζουν την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Ενδιαιτήματα, καθώς και μια συμφωνία του 2008 με την ονομασία Πρωτοβουλία Μεγάλων Σαρκοφάγων Ζώων για την Ευρώπη.
Η μόνη πραγματική λύση, όμως, είναι το ξήλωμα των συρματοπλεγμάτων.
Newsroom ΔΟΛ...
        
ΠΗΓΗ : in.gr


  24-12--2015    : Κaλά Χριστούγεννα - Καλή Χρονιά και παντα ζεστες κάννες ...

Η gpeppas.gr καλωσορίζει διαδικτυακά το νέος έτος και τους χιλιάδες αναγνώστες που την εμπιστεύονται καθημερινά για την επιλεκτική ενημέρωση τους .

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, ενότητα, αλληλεγγύη, ελπίδα και δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστούμε για την προτίμησή σας και σας ενημερώνουμε ότι η νέα χρονιά θα συνεχιστεί με το ίδιο υψηλό επίπεδο της Αυτοεκτίμησης στην προσπάθεια μας για σωστή ενημέρωση του Ελληνα κυνηγού και όχι μόνο ...          ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟTop

© Giorgio Peppas
E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster