Welcome in Greece Welcome in Greece

 


ΑρχικήInitial Back





(Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται τα καλυτερα θέματα κυνηγετικού αλλά και γενικού ενδιαφέροντος από τα Eλληνικά Βlogs )

Μονόβολος       Tα Νέα μας       Περισσότερα HUNTING Blogs       Περισσότερα BLOGS-News


BLOGS-NEWS 2011      BLOGS-NEWS 2012      BLOGS-NEWS 2013      BLOGS-NEWS 2014     





BLOGS-NEWS 2015




  28-9--2015    47% περισσότερα δέντρα στον πλανήτη πριν από 11.700 έτη

ΝΙΟΥ ΧΕΪΒΕΝ, ΗΠΑ. Περισσότερα από τρία τρισεκατομμύρια είναι τα δέντρα σήμερα στον πλανήτη μας, οκτώ φορές περισσότερα από ό,τι εκτιμούσε μέχρι στιγμής ο επιστημονικός κόσμος, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale.
Παρ’ όλα αυτά, η εκτίμηση αυτή δείχνει ότι ο αριθμός δέντρων στη Γη έχει μειωθεί στο ήμισυ, στη χρονική περίοδο από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι σήμερα.
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δέντρα χάνονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της αποψίλωσης των δασών, της δασικής διαχείρισης και της αλλαγής χρήσης γης, όπως δείχνει η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Nature.
Ο αριθμός των δέντρων στον πλανήτη μειώθηκε κατά 47% από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού, πριν από 11.700 χρόνια.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τον αριθμό των δέντρων, μελετώντας 400.000 τμήματα δάσους σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής, όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. Η ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να υπολογίσει με ποιον τρόπο η πυκνότητα των δέντρων στα τμήματα δάσους σχετίζεται με τοπικά χαρακτηριστικά, όπως το κλίμα, τη βλάστηση, τις εδαφικές συνθήκες και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν για τη δημιουργία προτύπων, τα οποία προσφέρουν καλή εκτίμηση για τον αριθμό των δέντρων σε διαφορετικές περιοχές.
Ο παγκόσμιος χάρτης που σχεδίασε η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η Γη διαθέτει 3,04 τρισ. δέντρα, τα οποία αναλογούν σε 422 δέντρα ανά κάτοικο του πλανήτη μας. «Η δραστηριότητά μας οδήγησε στη μείωση του αριθμού των δέντρων κατά το ήμισυ, ενώ σήμερα διαπιστώνουμε τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στο κλίμα και στην ανθρώπινη υγεία», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Τόμας Κράουδερ.
Η μεγαλύτερη πυκνότητα δέντρων καταγράφεται στα δάση των υποαρκτικών περιοχών της Ρωσίας, στη Σκανδιναβία και στη Βόρεια Αμερική, ενώ οι μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις βρίσκονται στις τροπικές χώρες, οι οποίες φιλοξενούν ποσοστό 43% των δέντρων του πλανήτη.
Τα στοιχεία για τον πληθυσμό των δέντρων θα βοηθήσουν στη δημιουργία προτύπων τα οποία θα προβλέπουν με σχετική ακρίβεια την ικανότητα των δασών να αποθηκεύουν άνθρακα, την κλιματική αλλαγή και τη γεωγραφική διανομή της χλωρίδας και της πανίδας.
Ο Τόμας Κράουδερ εξηγεί: «Τα δέντρα είναι μεταξύ των πιο σημαντικών οργανισμών στη Γη, ενώ μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τη σημασία της κατανομής τους στον πλανήτη. Αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, παίζουν κρίσιμο ρόλο στον κύκλο των τροφών, του νερού και της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα».
Εναυσμα για την ενδιαφέρουσα μελέτη έδωσε η πρωτοβουλία «Εκστρατεία δισεκατομμυρίων δέντρων», παγκόσμια κίνηση νεολαίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την αναδάσωση και την προστασία των απειλούμενων δασών.
Ο κ. Κράουδερ επισημαίνει ότι, παρά τη δυσμενή επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας, ο άνθρωπος παραμένει ο κύριος παράγοντας αναδάσωσης.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : kathimerini.gr

  28-9--2015    Ο Αύγουστος του 2015 ήταν ο θερμότερος μήνας στην ιστορία της Γης .....

Σύμφωνα με ανακοινώσεις επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, ο περασμένος Αύγουστος ήταν ο πιο θερμός σε ολόκληρη την μοντέρνα ιστορία της Γης, όντας παράλληλα και ο έκτος μήνας στη σειρά μέσα στο 2015 που σπάει τα ρεκόρ
Σε μία ασυνήθιστα ζεστή χρονιά, όπως είναι το 2015, ο Αύγουστος έσπασε κάθε ρεκόρ σε ολόκληρη την καταγεγραμμένη ιστορία του πλανήτη μας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας παρουσιάστηκε σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική και περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Ασίας.
Πρόκειται για τον πιο θερμό Αύγουστο στα 136 χρόνια που υπάρχουν στοιχεία. Ενώ είναι ο έκτος συνεχόμενος μήνας αυτής της χρονιάς που σπάζει τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ιστορία, βάζοντας το 2015 σε τροχιά... τίτλου σε σχέση με τον προηγούμενο κάτοχο της πιο ζεστής χρονιάς που ήταν το 2014.
Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων σημειώνουν ότι είναι χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει φέτος, το γεγονός ότι πάνω από το 97% των περιοχών του πλανήτη σημειώνουν θερμοκρασίες που είναι ανώτερες από τον συνήθη μέσο όρο.
Τα αίτια σύμφωνα με την έρευνα οφείλονται κυρίως στην καύση καυσίμων με βάση τον άνθρακα σε τεράστιες περιοχές του πλανήτη (όπως η Κίνα). Ενώ αποδίδεται και στην μεγάλη επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο ευθύνεται για την θέρμανση των θαλασσών.
Στο τελευταίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το ρεκόρ του Αυγούστου. «Στις περισσότερες περιοχές των επτά θαλασσών, όπου υπάρχουν διαθέσιμα αρχεία, οι θερμοκρασίες του νερού που καταγράφηκαν ήταν ανώτερες από τον μέσο όρο, ενώ σε κάποιες περιοχές σε όλους τους ωκεανούς σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ όλων των εποχών» αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τις μελέτες, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας για την Αύγουστο ήταν 0,78°C πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός και αρκετά δυσοίωνος. Αποτελώντα παράλληλα και την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το 1880 έως το 2015, ξεπερνώντας τον Ιούλιο του 2015 όπου η άνοδος ήταν «μόλις» 0,04°C
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : protothema.gr

  28-9--2015    Γιατί οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους .....

Η υπερπανσέληνος θα εξαφανιστεί τελείως - Στη χώρα μας το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί
Μία πανσέληνος με το φεγγάρι να είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να υπάρξει, η λεγόμενη και υπερπανσέληνος, θα εξαφανιστεί τελείως λόγω ολικής έκλειψης. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί πάνω από τρεις δεκαετίες.
α ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου, όσοι είναι ξύπνιοι στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μια ολική έκλειψη υπερμεγέθους Σελήνης. Στη χώρα μας το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η, ούτως ή άλλως θεαματική, ολική έκλειψη θα συμβεί κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «υπερπανσελήνου», καθώς η πανσέληνος θα λάβει χώρα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι η διάμετρος του υπό έκλειψη φεγγαριού θα φαίνεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις.
Η έκλειψη -εφόσον το επιτρέπει ο κατά τόπους καιρός- θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία. Προηγήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου μια μερική σεληνιακή έκλειψη, η οποία όμως ήταν ορατή μόνο από τη Νότια Αφρική και από τους... πιγκουίνους της Ανταρκτικής.
Κάτι ανάλογο -συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου- είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033, σύμφωνα με τη NASA. Ασφαλώς ολικές εκλείψεις «κανονικής» και όχι «σούπερ» Σελήνης συμβαίνουν πολύ πιο συχνά (περίπου κάθε δυόμισι χρόνια).
Στην Ελλάδα θα είναι ορατή ολόκληρη η ολική φάση της έκλειψης, καθώς και ολόκληρη η μερική φάση της στα δυτικά της χώρας μας. Ορισμένες περιοχές της ανατολικής Ελλάδας θα χάσουν μερικά λεπτά από το τέλος της μερικής φάσης, καθώς η Σελήνη εκεί θα δύσει μερικά λεπτά νωρίτερα.
Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στη χώρα μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους, θα έχουν ως εξής:

- Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ
- Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ
- Έναρξη ολικότητας: 5:11 πμ
- Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ
- Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ
- Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ
- Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).

Η έκλειψη της 28ης Σεπτεμβρίου είναι η τέταρτη και τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη της τελευταίας διετίας. Οι προηγούμενες ολικές εκλείψεις έλαβαν χώρα στις 15 Απριλίου 2014, 8 Οκτωβρίου 2014 και 4 Απριλίου 2015.
Κατά την έκλειψη της ερχόμενης Δευτέρας, το φεγγάρι θα φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από ό,τι στην προηγούμενη φετινή έκλειψη, επειδή θα βρίσκεται στο κοντινότερο στη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του (σε απόσταση 363.700 χιλιομέτρων), ενώ την περασμένη άνοιξη βρισκόταν αντίθετα στο πιο μακρινό του (σε απόσταση 405.600 χιλιομέτρων).
Ενώ η φετινή ανοιξιάτικη ολική έκλειψη διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά, της Δευτέρας θα διαρκέσει πάνω από 70 και συνολικά πάνω από τέσσερις ώρες μαζί με την παρασκιά και την μερική έκλειψη. Είτε με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, είτε μια κυάλια, είτε με γυμνά μάτια, θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το φαινόμενο.

Η «Ματωμένη Σελήνη» δεν θα φέρει το τέλος της Γης
Παρά την ολική έκλειψη, το φεγγάρι δεν γίνεται τελείως σκοτεινό, αλλά παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση, γι' αυτό πολλοί το ονομάζουν «Ματωμένη Σελήνη».
Όταν η σκιά της Γης καλύψει τη Σελήνη εντελώς, τότε -ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν (υγρασία, θερμοκρασία, περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε σκόνη κλπ.), η σκιά της Σελήνης θα αποκτήσει μια κοκκινωπή απόχρωση. Ο φυσικός μηχανισμός είναι σχετικός με αυτόν που χρωματίζει κόκκινα τα δειλινά.
Καθόλου παράξενο που με αυτό το φαινόμενο κατά καιρούς έχουν συνδεθεί διάφοροι φόβοι για το επερχόμενο τέλος του κόσμου. Και αυτή τη φορά, διάφορες περιθωριακές θρησκευτικές ομάδες -κυρίως προτεσταντικές στις ΗΠΑ- προβλέπουν ότι ο κόσμος δεν θα υπάρχει μετά τη Δευτέρα, ίσως εξαιτίας της πτώσης κάποιου μεγάλου αστεροειδούς. Κουράγιο σε όλους!
Πάντως, για καλό και για κακό -επειδή μερικοί παίρνουν στα σοβαρά τέτοιες φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο- η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία φρόντισε να καθησυχάσει αναφέροντας σε ανακοίνωσή της τα εξής: «Η NASA δεν γνωρίζει κανέναν αστεροειδή ή κομήτη που βρίσκεται τώρα σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, συνεπώς η πιθανότητα μιας σοβαρής σύγκρουσης είναι αρκετά μικρή. Στην πραγματικότητα, με βάση τις καλύτερες πληροφορίες που διαθέτουμε, κανένα μεγάλο μεγάλο αντικείμενο δεν είναι πιθανό να χτυπήσει τη Γη οποτεδήποτε μέσα στις επόμενες αρκετές εκατοντάδες χρόνια».
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : protothema.gr

  10-9--2015    Γιατί οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους .....

Οι γάτες μπορεί να προτιμούν να αλληλεπιδρούν με τους ιδιοκτήτες τους, δεν στηρίζονται σε αυτούς για να τις καθησυχάσουν όταν βρίσκονται σε ένα άγνωστο περιβάλλον.
Οι κατοικίδιες γάτες κατά κανόνα δεν βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους ως επίκεντρο ασφάλειας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα σκυλιά, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Η μελέτη από ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν δείχνει ότι ενώ τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τους ιδιοκτήτες τους ως μία ασφαλή βάση, η σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τις γάτες είναι αρκετά διαφορετική, όπως άλλωστε υποστηρίζουν και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των μικρών αιλουροειδών.
Ενώ αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι οι γάτες είναι πιο κοινωνικές και πιο ικανές να σχηματίζουν σχέσεις από ό,τι παραδοσιακά πιστεύεται, η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι ενήλικες γάτες φαίνεται να είναι πιο αυτόνομες, ακόμη και στις κοινωνικές τους σχέσεις, και δεν εξαρτώνται απαραίτητα από άλλους για να τις παρέχουν μια αίσθηση προστασίας.
«Η κατοικίδια γάτα ξεπέρασε πρόσφατα το σκυλί ως το πιο δημοφιλές κατοικίδιο ζώο στην Ευρώπη, με πολλούς να βλέπουν τη γάτα ως ένα ιδανικό κατοικίδιο ζώο για ιδιοκτήτες που εργάζονται πολλές ώρες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικές γάτες εμφανίζουν σημάδια άγχους αποχωρισμού, όταν αποχωρίζονται τους ιδιοκτήτες τους, όπως τα σκυλιά, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανεξάρτητες. Φαίνεται ότι αυτό που ερμηνεύουμε ως άγχος αποχωρισμού μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδια ενόχλησης ή δυσθυμίας», δήλωσε ο καθηγητής Μιλς, επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ ενός αριθμού γατών και των ιδιοκτητών τους, τοποθετώντας τα κατοικίδια ζώα σε ένα άγνωστο περιβάλλον μαζί με τον ιδιοκτήτη τους, με έναν ξένο, αλλά και μόνα τους. Για τα διάφορα σενάρια, εκτίμησαν τρία διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσκόλλησης στον ιδιοκτήτη: το βαθμό επαφής που επιδιώκει η γάτα, το επίπεδο παθητικής συμπεριφοράς, και τα σημάδια δυσφορίας που προκαλούνται από την απουσία του ιδιοκτήτη.
Παρά το ότι οι γάτες αντιδρούσαν πιο έντονα όταν τις άφηναν οι ιδιοκτήτες τους, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποια άλλη ένδειξη που να υποδηλώνει ότι ο δεσμός τους αποτελεί σχέση ασφάλειας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ενώ οι γάτες μπορεί να προτιμούν να αλληλεπιδρούν με τους ιδιοκτήτες τους, δεν στηρίζονται σε αυτούς για να τις καθησυχάσουν όταν βρίσκονται σε ένα άγνωστο περιβάλλον, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φύση του είδους ως ανεξάρτητου και μοναχικού κυνηγού.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : real.gr


  10-9--2015    Αυστραλία: Κατ' οίκον περιορισμός για τις γάτες... για να μη σκοτώνουν απειλούμενα ήδη .....

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρχαιότερες ενδείξεις κατανάλωσης βρώμης από παλαιολιθικούς νομάδες πριν από 32.000 χρόνια περίπου, δηλαδή σχεδόν 25.000 χρόνια προτού εμφανιστεί η γεωργία και η καλλιέργεια των δημητριακών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μάρτα Μαριότι Λίπι του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist", έκαναν την ανακάλυψη σε ένα σπήλαιο της νοτιοανατολικής Ιταλίας, όπου ζούσαν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και το οποίο ήταν γεμάτο με βραχογραφίες αλόγων και εργαλεία της λίθινης εποχής.
Οι επιστήμονες βρήκαν πολλά ίχνη από σπόρους βρώμης πάνω σε ένα λίθινο «γουδί».
Σε αυτό μάλλον οι προϊστορικοί άνθρωποι άλεθαν με πέτρες τους κόκκους από τα άγρια φυτά της βρώμης, αφού προηγουμένως τους είχαν εκθέσει σε θερμότητα, πιθανώς για να τους αποξηράνουν (όπως γίνεται και σήμερα πριν την επεξεργασία τους), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν και δεν υπάρχουν ακόμη απτές αποδείξεις ότι οι σπόροι βρώμης στη συνέχεια ανακατεύονταν με νερό και βράζονταν ή μαγειρεύονταν με άλλο τρόπο, κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί πιθανό.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μάλιστα ότι οι πρόγονοί μας κοπάνιζαν και έτρωγαν διάφορα άγρια δημητριακά ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : real.gr


  18-8--2015    Αυστραλία: Κατ' οίκον περιορισμός για τις γάτες... για να μη σκοτώνουν απειλούμενα ήδη .....

Οι Αυστραλοί ιδιοκτήτες γάτας θα πρέπει να κρατούν τα κατοικίδιά τους μόνιμα εντός οικίας, σύμφωνα με απαγόρευση κυκλοφορίας που προτείνει η κυβέρνηση.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον πρώτο «επίτροπο απειλουμένων ειδών» της Αυστραλίας, Γκρέγκορι Άντριους, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν τα τοπικά είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω επιθέσεων από γάτες, αναφέρουν τα μέσα της χώρας.
Ο Άντριους δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη δημόσια στήριξη για την επιβολή του 24ωρου περιορισμού για τις κατοικίδιες γάτες, ιδιαίτερα κοντά στις περιοχές μεγάλης σπουδαιότητάς όσον αφορά τους πληθυσμούς των απειλουμένων ειδών.
Το μέτρο ισχύει ήδη σε ορισμένες περιοχές και θα μπορούσε να επιβληθεί μελλοντικά σε όλη τη χώρα.
Η Αυστραλία αντιμετωπίζει μια «κρίση γατών», και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους τεράστιους αριθμούς τους.
Οι γάτες εισήχθησαν στην περιοχή πριν από περίπου 200 χρόνια από Ευρωπαίους αποίκους και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι περίπου 20 εκατομμύρια γάτες στην Αυστραλία σκοτώνουν καθημερινά 75 εκατομμύρια μικρά ζώα.
Παράλληλα, η Αυστραλία διαθέτει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ εξαφανίσεων ειδών στον κόσμο, με 29 αυτόχθονα είδη θηλαστικών να έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξη των Ευρωπαίων. Σήμερα απαριθμεί περίπου 1.800 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η κυβέρνηση έχει επίσης προτείνει τη θανάτωση δύο εκατομμυρίων γατών σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα άλλα είδη. Η αμφιλεγόμενη πρόταση έχει καταδικαστεί από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, όπως τη Γαλλίδα ηθοποιό Μπριζίτ Μπαρντό που δήλωσε ότι η χώρα «έχει αμαυρωθεί από το αίμα εκατομμυρίων αθώων ζώων».
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : naftemporiki.gr


  18-8--2015    Τα drones αγχώνουν τις αρκούδες .....

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι οι καρδιακοί παλμοί μιας μαύρης αρκούδας αυξάνονται δραματικά στη θέα και μόνο ενός drone, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν εξωτερικές ενδείξεις ανησυχίας του ζώου.
Τα μηχανικά τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα μικρής κλίμακας που είναι εφοδιασμένα με κάμερες καταγραφής και ονομάζονται drones, έχουν ήδη βρει εφαρμογή σε μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων καθημερινά.
Μία από αυτές είναι και η παρατήρηση της άγριας ζωής από απόσταση ασφαλείας. Όσο συναρπαστικό και άκακο κι αν φαίνεται κάτι τέτοιο εκ πρώτης όψεως, μπορεί εν τέλει να αποβεί ιδιαίτερα αγχωτικό για τα υποκείμενα παρακολούθησης, τα ίδια τα ζώα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι οι καρδιακοί παλμοί μιας μαύρης αρκούδας αυξάνονται δραματικά στη θέα και μόνο ενός drone, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν εξωτερικές ενδείξεις ανησυχίας του ζώου.
Συγκεκριμένα ο καρδιακός παλμός μίας αρκούδας τετραπλασιάστηκε από το φυσιολογικό των 41 παλμών το λεπτό στους 162.
Παρά το γεγονός ότι ο καρδιακός παλμός του ζώου επανερχόταν στο φυσιολογικό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρηση του drone, αυτό συνέβαινε ενδεχομένως επειδή κάποια ζώα είναι εξοικοιωμένα με τις σύγχρονες συσκευές.
Εντούτοις, ενδέχεται αρκούδες που ζουν σε απομονωμένο περιβάλλον να μην αντιδρούν τόσο γαλήνια.
Αυτή η ανακάλυψη συνιστά στο ότι τα drones θα πρέπει να γίνουν λιγότερο θορυβώδη και παρεμβατικά, εφόσον χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση ζώων.
Σημειώνεται ότι ακόμα και τα τελευταία τεχνολογίας drones παράγουν έναν χαρακτηριστικό βόμβο και συνεπώς, μέχρι να γίνουν σχεδόν αθόρυβες, αυτές οι συσκευές θα πρέπει να αρκεστούν στην εναέρια φωτογράφηση και σε άλλες δραστηριότητες που πάντως δεν θα παρενοχλούν την πανίδα.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : .skai.gr


  18-8--2015    Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πουλιά σώζει απειλούμενα είδη .....

Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πουλιά, που συχνά πιστεύεται ότι αποτελεί την πιο προοδευτική και επιτυχημένη νομοθεσία για τη διατήρηση της φύσης στον κόσμο, είχε τεράστιο αντίκτυπο στην προστασία των πλέον απειλούμενων ειδών πτηνών της Ευρώπης, όπως δείχνει νέα έρευνα της RSPB (εταίρος του BirdLife International στην Αγγλία), του BirdLife International και του Πανεπιστήμιου του Durham, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου στο περιοδικό Conservation Letters, αναλύει τις τάσεις των πληθυσμών όλων των πτηνών της ΕΕ και αποκαλύπτει το βασικό παράγοντα που καθορίζει τη μοίρα ενός είδους, που είναι το κατά πόσον του παρέχεται το υψηλότερο επίπεδο προστασίας, βάσει της Οδηγίας για τα πουλιά, δηλαδή αν ένα είδος αναφέρεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα πουλιά ή όχι.
«Αναλύσαμε τις πληροφορίες για όλα τα είδη πουλιών που φωλιάζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνουν ότι τα είδη που έχουν τα ψηλότερα επίπεδα προστασίας υπό την Οδηγία για τα πουλιά, όπως ο Αργυροπελεκάνος, ο Κουταλάς, ο Γύπας και το Φλαμίνγκο, είναι πιο πιθανό να σημειώσουν αύξηση στους πληθυσμούς τους και αυτά τα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή σε χώρες που είναι κράτη μέλη για περισσότερο καιρό» δήλωσε η κύρια συγγραφέας της έρευνας, επιστήμονας της RSPB, Δρ. Fiona Sanderson, που εργάζεται για το Κέντρο του οργανισμού για την Επιστήμη Διατήρησης της Φύσης.
Σήμερα υπάρχει ο εκατονταπλάσιος αριθμός Κεφαλόπαπιων και ο πενταπλάσιος αριθμός των Αργυροπελεκάνων σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση, την Κυριακή 26 Ιουλίου, δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον των νομοθεσιών της ΕΕ για τη φύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξετάζει την αποτελεσματικότητα των Οδηγιών για τη φύση (Οδηγία για τα πουλιά και Οδηγία για τους οικοτόπους).
Ο Επικεφαλής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του BirdLife Europe, Ariel Brunner, δήλωσε: «Μόνο μέρες αφού έκλεισε η κρίσιμη δημόσια διαβούλευση για τις Οδηγίες για τη Φύση, αυτά αποτελούν σαφή επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των νόμων αυτών. Σε μια περίοδο που τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ είναι όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι, τουλάχιστον για τη φύση, η ΕΕ έχει κάνει μια τεράστια θετική διαφορά. Δεν θα είχε απολύτως κανένα νόημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει νομοθεσία η οποία αποδεδειγμένα λειτουργεί και η οποία χαίρει μαζικής στήριξης από τους πολίτες».
Στις 30 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τις Οδηγίες για τη φύση. Η διαβούλευση έκλεισε την Κυριακή 26 Ιουλίου, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη δημόσια ανταπόκριση σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο (520,325) πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη έχουν υποστηρίξει την έκκληση για τη μη-τροποποίηση της νομοθεσίας, εκ των οποίων πέραν των 1,500 είναι από την Κύπρο.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : sigmalive.com



  18-8--2015    Τα ζώα της στεριάς πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από τα υδρόβια .....

Τα ζώα που ενδημούν στο υγρό στοιχείο -θάλασσες, λίμνες και ποτάμια- είναι πιο ευάλωτα από τα χερσαία είδη εξαιτίας των υψηλότερων πιέσεων που δέχονται οι βιότοποί τους, αναφέρει πρόσφατη αμερικανική μελέτη.
Από τα περίπου 1,5 εκατ. γνωστά είδη ζώων της Γης, τα σπονδυλωτά -ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πτηνά και θηλαστικά- εμφανίζονται σε μια εκπληκτική ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Ωστόσο, ο αριθμός ειδών ανά κατηγορία ζώου παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις.
Για παράδειγμα, κολυμπούν στις θάλασσες και τις λίμνες μόλις έξι είδη δίπνοου και 25 κροκόδειλοι, αντίστοιχα, αλλά χοντρικά πετούν 10.000 είδη πουλιών και έρπονται 9.700 είδη σαυρών και φιδιών.
Μια νέα έρευνα του εξελικτικού βιολόγου Τζον Γουίνς από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα δείχνει ότι τα ποσοστά διαφοροποίησης των χερσαίων ομάδων είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι των υδροβίων.
Σύμφωνα με τον βιολόγο, ο βιότοπος είναι πολύ πιο καθοριστικός για το εύρος διαφοροποίησης των ειδών σε σύγκριση με άλλους παράγοντες, όπως το κλίμα ή ο μεταβολισμός.
«Ήθελα να καταλάβω γιατί αυτές οι διαφορετικές ομάδες ποικίλουν σε αριθμό ειδών», δήλωσε ο Γουίνς, καθηγητής στο Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας.
«Ανακάλυψα ότι κατά κανόνα υπάρχει μια απλή εξήγηση, ότι οι ομάδες που ζουν στην ξηρά πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από ό,τι εκείνες στο νερό».
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, η ομάδα του Γουίνς υπολόγισε τα καθαρά ποσοστά διαφοροποίησης για 12 μεγάλες ομάδες σπονδυλωτών. Το καθαρό ποσοστό διαφοροποίησης υπολογίστηκε ως το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των ειδών σε μια ομάδα ζώων με την ηλικία αυτής της ομάδας. Στόχος, του Γουίνς ήταν να συγκρίνει την ταχύτητα πολλαπλασιασμού ενός είδους σε βάθος χρόνου.
Για παράδειγμα ένας κλάδος με υψηλό καθαρό ποσοστό διαφοροποίησης είναι τα πουλιά, στα οποία καταγράφεται μεγάλος αριθμός ειδών παρότι είναι συγκριτικά μια νέα ομάδα ζώων σε μια χρονική κλίμακα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.
Αντιθέτως, πολύ αρχαιότερα ζώα όπως οι καρχαρίες και τα σαλάχια έχουν μικρότερο αριθμό ειδών, συνεπώς έχουν χαμηλότερο ποσοστό διαφοροποίησης.

—Οι αιτίες
Ο Γουίνς πιστεύει επίσης ότι το φαινόμενο μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά εξαφάνισης των σπονδυλωτών τόσο στον ωκεανό όσο και σε γλυκό νερό.
Για παράδειγμα, η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών μπορεί να καταστρέψει πολλά είδη θαλάσσιων οργανισμών. Επίσης τα υδάτινα σώματα γλυκού νερού όπως οι λίμνες και τα ποτάμια είναι συχνά γεωγραφικά απομονωμένα, αλλά και “εφήμερα” με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο πολλαπλασιασμός των ειδών.
Αντιθέτως, ένα ζώο στην ξηρά αντιμέτωπο με ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχει τη δυνατότητα να μεταναστεύσει αλλού.
Ο αμερικανός επιστήμονας θα διευρύνει τη μελέτη του και στα ασπόνδυλα για να διαπιστώσει εάν επικρατούν οι ίδιες τάσεις.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : econews.gr


  11-8--2015    Οι θανατηφόρες επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα - Αυξήθηκε ο αριθμός των Μεγάλων Λευκών στα ελληνικά νερά .....

Αύξηση της παρουσίας καρχαριών και ειδικά λευκών καρχαριών έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στα ελληνικά νέρα. Και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν συμβεί αιματηρές επιθέσεις καρχαρι'ων στα ελληνικά νέρα.
Μάλιστα στον Β'ΠΠ είχαν επιτεθεί τουλάχιστον 3 φορές σε ναυαγούς, πλοίων που είχαν βυθιστεί.
Τα τελευταία 161 χρόνια, σημειώθηκαν 14 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες, αναφέρει ο Σίμος Ναλμπάντογλου, εκπαιδευτής της Active Sport Academy.

Υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στην Ελλάδα;
Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε, ποια είναι η σχέση του λευκού καρχαρία με τις ελληνικές θάλασσες. Η απάντηση είναι μία. Ο λευκός καρχαρίας, είναι ένας από τα 35 είδη καρχαρία που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα και μάλιστα ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί στην περιοχή του Κρητικού Πελάγους.
Στα νερά μας διαβιούν 47 είδη καρχαριών υμπεριλαμβανόμενου του γνωστότερου και πιο τρομακτικού πλάσματος των θαλασσών, του Μεγάλου Λευκού.
Ο λευκός καρχαρίας επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του Carcharodon που υπάρχει ακόμα.

    Καταγεγραμμένες επιθέσεις στην Ελλάδα
    -Το 1847 από το Gosport της Αγγλίας επιβιβάστηκε σε πλοία και απέπλευσε το 36ο τάγμα του Worcestershire της Αγγλίας, με προορισμό την Κέρκυρα. Ανάμεσα σε μια παρέα στρατιωτών του τάγματος, που κολυμπούν στο βορινό τμήμα του Φρουρίου στην Κέρκυρα , βρέθηκε και έναν 19χρονος στρατιώτης που δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία .
    -Το καλοκαίρι του 1903 στην Κρήτη συνέβησαν δύο θανατηφόρα περιστατικά σε σφουγγαράδες γυμνούς δύτες.
    -Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1948 έναν ψαράς δεχετε θανατηφόρα επίθεση από γιγαντιαίο σκυλόψαρο.
    -Παρασκευή 17 Αυγούστου 1951.Το Μον Ρεπό της Κέρκυρας ήταν ο επόμενος τόπος που ένα ακόμη δραματικό περιστατικό οδήγησε στο χαμό νεαρής γυναικάς.
    -Το 1956 ένας 17χρονος δέχθηκε επίθεση από καρχαρία - μάλλον λευκό - και έχασε την ζωή του ενώ κολυμπούσε 100 μέτρα από την παραλία σε ακτή της Κερατέας Αττικής.
    -Στην Κάτω Αχαΐα, στις 4 Ιουνίου 1962, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλιεύθηκε ένας από τους δύο καρχαρίες που είχαν θεαθεί. Η περίμετρος του στόματός του ήταν 2 μέτρα.
    -1η Ιουνίου του 1963 στον Παγασητικό κόλπο , αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος, από τη Βιέννη, Χέλγκα Πόγκλ, κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε σε απόσταση τριών μόλις μέτρων από την ακτή, μπροστά στα μάτια της φίλης της, Βίλκεν.
    -14 Αυγούστου 1977, που το πλοίο «Φάλτσερ» εκτέλεσε το πρώτο δρομολόγιο στην πορθμειακή γραμμή Βόλος – Συρία και μετέπειτα που το λιμάνι του Βόλου καθιερώθηκε ως κομβικό στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, αρκετοί καρχαρίες ακολουθώντας τα φορτηγά πλοία, για να τρώνε τα σκουπίδια που πετούσαν, εμφανίστηκαν στον Παγασητικό.
    -1981 μια ακόμη επίθεση καρχαρία, ευτυχώς όχι θανατηφόρα πάλι στην περιοχή του Παγασητικού σε τουρίστα από την Αυστρία. Διασώθηκε με βαριά τραύματα

Στα ρηχά της παραλίας στην Ψάθα Μεγάρων στα Χανιά πιάστηκε στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου ένς λευκός θηλυκός καρχαρίας 6 μέτρων!
Ο θηλυκός λευκός γέννησε τα μικρά που είχε μέσα του! Ένας 18χρονος ειδοποίησε τον θείο του, ερασιτέχνη ψαρά, ο οποίος έσπευσε στην παραλία. Ο καρχαρίας είχε αγκίστρια από παραγάδι στο στόμα του και όπως φαίνεται, στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί από τα παραγάδια ευρισκόμενος σε κατάσταση εγκυμοσύνης, εξαντλήθηκε με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στα ρηχά, όπου πιάστηκε.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : defencenet.gr


  11-8--2015    Αποικία απειλούμενων ειδών πελεκάνων η λίμνη Κάρλα .....

Δεν ήταν τελικά «περαστικοί» οι ροδοπελεκάνοι από την Κάρλα. Κατόπιν εντατικής παρατήρησης και έρευνας των ειδικών, διαπιστώθηκε πως πράγματι το σπάνιο είδος έχει κάνει τη λίμνη της Θεσσαλίας «σπιτικό», καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν εννέα φωλιές με αυγά.
Οι ροδοπελεκάνοι άρχισαν να εμφανίζονται στον ταμιευτήρα της Κάρλας το φθινόπωρο του 2013. Εκτοτε, οι αριθμοί του είδους (σ.σ. ο ροδοπελεκάνος είναι μεταναστευτικό πουλί, παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση) συνεχώς αυξάνονταν, με αποκορύφωμα το φθινόπωρο του 2014 οπότε και ξεπέρασαν τα 550 πουλιά. Οι πολύ υψηλοί αριθμοί ροδοπελεκάνων την περασμένη άνοιξη οδήγησαν τους ερευνητές της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ και του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλοβρύσου-Βελεστίνου να ξεκινήσουν εξειδικευμένη έρευνα, κατά την οποία στα τέλη Ιουνίου διαπίστωσαν ότι το είδος έχει επιλέξει την Κάρλα για φώλιασμα. Ετσι, ο ταμιευτήρας έγινε η τρίτη γνωστή αποικία ροδοπελεκάνων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μετά το Δέλτα του Δούναβη και τη Μικρή Πρέσπα.
Η Κάρλα είναι επίσης και η τέταρτη αποικία αργυροπελεκάνων, ενός ακόμα απειλούμενου πτηνού, στην Ελλάδα. Οι πρώτοι εμφανίστηκαν στην περιοχή το 2009, λίγο μετά την ολοκλήρωση του ταμιευτήρα (η λίμνη είχε αποξηρανθεί το 1962 και από το 2006 έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες επανασύστασής της), ενώ η πρώτη φωλιά παρατηρήθηκε το 2012. Φέτος, οι φωλιές των αργυροπελεκάνων ξεπερνούν τις 100 με περίπου 1.000 πτηνά.
Οι ειδικοί ορνιθολόγοι επισημαίνουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις μετατρέπουν την Κάρλα σε τόπο ιδιαίτερης σημασίας για τα υδρόβια πουλιά, ιδίως για τους πελεκάνους. Οπως αναφέρουν, η παρουσία των δύο ειδών στην πρώην λίμνη ήταν γνωστή για πάνω από 70 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αποδείξεις για φώλιασμα εκεί. Ειδικά για την καταγραφή φωλιών ροδοπελεκάνων, κάνουν λόγο για «ιστορικής σημασίας» γεγονός. «Ολες οι δομές του ΥΠΑΠΕΝ, της Περιφέρειας και των δήμων πρέπει να φροντίσουν ώστε τα πτηνά να έχουν χώρο φωλιάσματος και να τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι πλήρωσης του ταμιευτήρα χωρίς αυξομειώσεις, να μην υπάρχει ανθρώπινη ενόχληση και απειλή εναντίον τους, η ποιότητα των νερών και των ψαριών να είναι ασφαλής τόσο για τα πουλιά όσο και για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και βεβαίως ο Φ. Δ. Κάρλας θα ενισχυθεί έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΠΠ.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : kathimerini.gr


  11-8--2015    Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας .....

Το μέλλον του «μεγάλου ασθενούς» της περιοχής, της λίμνης Κορώνειας, συζήτησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ευρεία σύσκεψη που οργανώθηκε στον Λαγκαδά από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), με πρωτοβουλία του ειδικού γραμματέα του ΕΠΑΠΑΝ κ. Ιάκωβου Γκανούλη. Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας-Βόλβης, του Δήμου Λαγκαδά και της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη».
Οι συμμετέχοντες ήρθαν αντιμέτωποι με θλιβερά δεδομένα. Παρά το εξαιρετικό φετινό υδρολογικό έτος 2014-2015, η λίμνη εμφανίζει μόνο περίπου πέντε μέτρα βάθος. Οι ρίζες του κακού εντοπίζονται τη δεκαετία του 1990, εποχή κατά την οποία σειρά μέτρων -κυρίως τεχνικών- απέτυχαν και πολλά εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής κατασπαταλήθηκαν. Η ασυνέπεια, μάλιστα, ήταν τέτοια που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας. Η υπερκατανάλωση των υπόγειων νερών της υδρολογικής λεκάνης το καλοκαίρι, μέσω αρδευτικών γεωτρήσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του όγκου και, τελικά, την αποξήρανση της λίμνης. Είναι ενδεικτικό ότι από τα πέντε μέτρα μέσο βάθος στη δεκαετία του 1970, η λίμνη έπιασε, κυριολεκτικά, «πάτο» το καλοκαίρι του 1999. Σήμερα, για να διατηρηθεί το βάθος των πέντε μέτρων, απαιτείται περιορισμός και έλεγχος των γεωτρήσεων.
Για τη διάσωση της λίμνης και τη σταδιακή αποκατάσταση του υδρόβιου οικοσυστήματος, η ΕΓΥ προτείνει δέσμη μέτρων. Αρχικά συστήνεται η δημιουργία μητρώου αδειοδοτημένων υδροληψιών με υποχρεωτική τοποθέτηση υδρομετρητών, η επιβολή κατώτερων ορίων χρήσης του αρδευτικού νερού, αλλά και ο διορισμός κλιμακίων για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Προτείνουν ακόμα την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών άρδευσης, σύσταση δικτύου και στροφή των αγροτών σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες. «Η λίμνη Κορώνεια είναι σύμβολο της αναποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων και των παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας επί δεκαετίες», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, προσθέτοντας ότι «τώρα καλούμαστε να ξαναφτιάξουμε ένα κατεστραμμένο οικοσύστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : kathimerini.gr


  11-8--2015    Καρχαρίες και άνθρωποι: 70 επιθέσεις το χρόνο .....

Η Ελίζαμπεθ Οσμπορν πετάχτηκε από τη θέση της και πλησίασε έντρομη την τηλεόραση - «δεν πίστευα αυτό που έβλεπα», είπε. Αυτό που έβλεπε σε ζωντανή μετάδοση ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα σερφ στη Νότια Αφρική, στο οποίο συμμετείχε ο γιος της, Μάικ Φάνινγκ. Λίγο πριν ο Αυστραλός πρωταθλητής ανέβει στη σανίδα του για να ξεκινήσει την προσπάθειά του, συνειδητοποίησε ότι ένας μεγάλος καρχαρίας βρισκόταν ακριβώς πίσω του. Ενστικτωδώς άρχισε να χτυπάει με δύναμη τα πόδια του, καταφέρνοντας, ανέλπιστα, να τον απομακρύνει. Θα μπορούσε να είναι σκηνή από τα «Σαγόνια του καρχαρία», την ταινία που φέτος κλείνει 40 χρόνια και που έως ένα βαθμό δημιούργησε σε εκατομμύρια ανθρώπους τη φοβία ότι κάπου υπάρχει ένας δολοφόνος λευκός καρχαρίας που καιροφυλακτεί. Είναι απλώς μια φοβία; Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και στα πιο «επικίνδυνα» νερά (Φλόριδα, Χαβάη, Αυστραλία ή Νότια Αφρική) το να δεχτεί κάποιος επίθεση από καρχαρία είναι στατιστικά απίθανο: η πιθανότητα είναι 1 στα 264 εκατομμύρια! Την προηγούμενη δεκαετία στις ΗΠΑ υπήρξαν μόλις 10 θανάσιμες επιθέσεις, ενώ το ίδιο διάστημα 7.053 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάνοντας ποδήλατο.
Ολα αυτά τα στοιχεία, όμως, δεν αναιρούν το γεγονός ότι αυτήν τη δεκαετία, και ειδικά φέτος, παρατηρείται μια ασυνήθιστη αύξηση στις... συναντήσεις ανθρώπων με τον περιβόητο θαλάσσιο θηρευτή. Οι απρόκλητες επιθέσεις, λοιπόν, έχουν παγιωθεί πλέον λίγο πάνω από τις 70 το χρόνο - περισσότερες από ποτέ. Στις ακτές της βόρειας Καρολίνας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια σημειώνονταν ένα με δύο περιστατικά, φέτος έχουν καταγραφεί ήδη οκτώ. Εν τω μεταξύ, στην Αυστραλία, έπειτα από δύο θανάτους κολυμβητών πέρυσι και εξαιτίας του διπλασιασμού των επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έδωσαν εντολή (ξεσηκώνοντας, δικαιολογημένα, θύελλα αντιδράσεων) σε ψαράδες να περιφρουρούν τις τουριστικές παραλίες θανατώνοντας κάθε καρχαρία άνω των τριών μέτρων. Εν τω μεταξύ, στην Τασμανία σημειώθηκε προ ημερών νέα θανάσιμη επίθεση, με έναν 40χρονο να κατασπαράσσεται από λευκό καρχαρία μπροστά στα μάτια της κόρης του.

Αποπροσανατολίζονται από τα ζεστά νερά
Τι συμβαίνει λοιπόν; Εχει αλλάξει η συμπεριφορά των καρχαριών; Αυτό που έχει αλλάξει σίγουρα είναι οι δικές μας συνήθειες. Ο κόσμος πλέον περνά σημαντικά περισσότερο χρόνο εντός του νερού, κυρίως λόγω των διάφορων θαλάσσιων δραστηριοτήτων (σερφ, scuba diving κ.ά.). Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η συνύπαρξή μας σε έναν κοινό τόπο είναι, πολύ λογικά, ο βασικότερος λόγος για την αύξηση των περιστατικών. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός. Η αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παίζει επίσης κάποιο ρόλο: οι καρχαρίες αποπροσανατολίζονται από τα ζεστά νερά, ακολουθούν άγνωστα σ’ αυτούς ρεύματα και συχνά παρασύρονται κοντά στις ακτές. Στις πιθανές αιτίες προστίθεται και η συχνότητα του ψαρέματος σε τουριστικές παραλίες, με τους καρχαρίες να οσφραίνονται από χιλιόμετρα τα δολώματα ή τα σκοτωμένα ψάρια των ψαροντουφεκάδων - η όσφρηση είναι η ισχυρότερη αίσθησή τους, σε αντίθεση με την αδύναμη όρασή τους.
Και τι κάνουμε αν βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν καρχαρία; «Το καλύτερο είναι να μείνεις ακίνητος, να μην προσπαθήσεις να τον αντιμετωπίσεις ή να φύγεις· δεν έχει νόημα. Αν θέλει να σε πιάσει, θα σε πιάσει», λέει ο Μανώλης Μπαρδάνης, εκπαιδευτής αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης στη Νάξο, ο οποίος έχει ολοκληρώσει μια εκτενή μελέτη για τις επιθέσεις καρχαριών ιστορικά στις ελληνικές θάλασσες (naxosdiving.com). Αρα ο Φάνινγκ δεν αντέδρασε σωστά χτυπώντας τα πόδια του; «Αν επιτεθεί, μπορείς να δοκιμάσεις να τον χτυπήσεις στο ρύγχος, αυτό ίσως και να βοηθήσει», απαντά ο κ. Μπαρδάνης, εξηγώντας μας όμως ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε μια τέτοια περίσταση, καθώς ανάμεσα στα αμέτρητα διαφορετικά είδη πρέπει να συνυπολογίζουμε και το χαρακτήρα του ζώου αλλά και το αν είναι ή όχι πεινασμένος.
Η αύξηση των περιστατικών, πάντως, σε απόλυτες τιμές δεν είναι εντυπωσιακή. Ερευνητές δεν αποκλείουν οι επιθέσεις να φαίνονται περισσότερες, αλλά στην πραγματικότητα να μην είναι, και αυτό γιατί στο παρελθόν δεν ήταν καθόλου οργανωμένη η καταγραφή τους. Αλλωστε η μελέτη των καρχαριών δεν θεωρείται ολοκληρωμένη. «Γενικότερα η έρευνα της θάλασσας είναι περιορισμένη και συγκεκριμένα για τους καρχαρίες ξέρουμε ελάχιστα πράγματα. Δεν γνωρίζουμε ούτε πώς αναπαράγονται τα περισσότερα είδη και μέχρι πρότινος δεν ξέραμε ότι ο μεγάλος λευκός αναπαράγεται στο Αιγαίο», επισημαίνει η Μαρία Σαλωμίδη, δρ περιβαλλοντολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). «Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι άνθρωποι δεν βρισκόμαστε στο μενού τους - διαφορετικά, φανταστείτε τι θα συνέβαινε κάθε καλοκαίρι στις παραλίες».

«Είναι το τελευταίο ζώο που πρέπει να φοβόμαστε»
Γιατί, τότε, έστω και σπάνια, μας επιτίθενται; Κυρίως επειδή μπορεί να μας μπερδέψουν με τη λεία τους (π.χ. με μια φώκια ή με κάποιο μεγάλο ψάρι) ή επειδή μπορεί να νιώσουν απειλή από κάποια κίνησή μας «που θα προκαλέσει τα κυνηγετικά τους ένστικτα», συνεχίζει η κ. Σαλωμίδη. «Το πιο πιθανό είναι να απομακρυνθεί χωρίς να μας δώσει σημασία και χωρίς εμείς να συνειδητοποιήσουμε ότι υπήρξε κοντά μας», προσθέτει ο κ. Μπαρδάνης. «Με εξαίρεση τον μεγάλο λευκό, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα είδη είναι εντελώς ακίνδυνα και καθόλου επιθετικά. Δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος· ο καρχαρίας είναι το τελευταίο ζώο που πρέπει να φοβόμαστε». Στην έρευνά του κατέγραψε συνολικά 14 επιθέσεις στην Ελλάδα (οι 11 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρες) τα τελευταία 161 χρόνια, με την πιο πρόσφατη να χρονολογείται το 1981. Κι αν το να δεχτείς επίθεση είναι σπανιότατο, πόσο πιθανό είναι να έχεις κάποια αναίμακτη συνάντηση; «Εχω κάνει 2.000 καταδύσεις, πάνω από 1.000 ώρες στο νερό μεσοπέλαγα. Ποτέ δεν έχω συναντήσει καρχαρία».
Υπάρχει, φυσικά, και η άλλη όψη του νομίσματος. Κυρίως επειδή σε κάποιες περιοχές του κόσμου τα πτερύγιά τους θεωρούνται θαυμάσιο έδεσμα, θανατώνονται ετησίως περίπου 100 εκατ. καρχαρίες. Η κ. Σαλωμίδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Είναι ένα απειλούμενο είδος που εξαφανίζεται με εξωφρενικούς ρυθμούς από τα νερά μας». Στην Ελλάδα κάποια είδη προστατεύονται από τη νομοθεσία. Αλιεύονται, ωστόσο, έστω και συμπτωματικά (π.χ. μπλέκονται σε δίχτυα) και οι ψαράδες τραβούν θριαμβευτικές φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του Ιντερνετ. «Σκεφτείτε να γινόταν κάτι αντίστοιχο με ένα νεκρό δελφίνι. Ο καρχαρίας είναι ένα παρεξηγημένο ζώο, με ρόλο απαραίτητο για την ισορροπία του οικοσυστήματος», σχολιάζει η κ. Σαλωμίδη. «Δεν λέω ότι είναι χαριτωμένος - όχι, είναι ένα τρομακτικό, άγριο, μη εξημερωμένο ζώο. Είναι όμως ένας εκπληκτικός θαλάσσιος θηρευτής που έχει επιβιώσει σχεδόν απαράλλακτος, με ελάχιστες εξελικτικές μεταβολές, εδώ και 400 εκατ. χρόνια. Ισως αξίζει το σεβασμό μας». Μαζί της θα συμφωνούσε και ο Πίτερ Μπέντσλεϊ, ο συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίστηκαν τα «Σαγόνια του καρχαρία»: αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία των καρχαριών, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την εικόνα που έως ένα βαθμό ο ίδιος δημιούργησε.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : kathimerini.gr


  11-8--2015    Τα φυτά... εκπέμπουν SOS όταν κινδυνεύουν! .....

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία απέδειξαν για πρώτη φορά ότι τα φυτά εκπέμπουν σήματα αντίστοιχα με αυτά των ζώων όταν υπόκεινται πιέσεις ή διατρέχουν κίνδυνο Όλοι όσοι αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος και προτιμούν τη χορτοφαγία ως πιο ηθική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και τα φυτά έχουν νοημοσύνη.
Μάλιστα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία απέδειξαν για πρώτη φορά ότι τα φυτά εκπέμπουν σήματα αντίστοιχα με αυτά των ζώων όταν υπόκεινται πιέσεις ή διατρέχουν κίνδυνο.
Παρότι λοιπόν δεν διαθέτουν νευρικό σύστημα, τα φυτά ανταποκρίνονται στο περιβάλλον με ένα αντίστοιχο μείγμα χημικών και ηλεκτρικών σημάτων, μολονότι αυτό συμβαίνει μέσω ενός ειδικού μηχανισμού.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το σιτάρι, το αμπέλι, το ρύζι και το κριθάρι και ανακάλυψε ότι όλα αυτά τα φυτά αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο στα όξινα εδάφη, τις πλημμύρες, τους καύσωνες και τις ξηρασίες.
Ο επικεφαλής της μελέτης Μάθιου Γκίλιχαμ εξηγεί ότι τα φυτά χρησιμοποιούν το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) για να ρυθμίσουν τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν την ανάπτυξή τους, αναφέρει το econews.
“Πρόκειται για μια ομοιότητα ανάμεσα στα φυτά και τα ζώα που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε” πρόσθεσε.
“Γνωρίζαμε για καιρό ότι ο ζωικός νευροδιαβιβαστής GABA παράγεται από φυτά υπό πίεση, για παράδειγμα όταν έρχονται αντιμέτωπα με ξηρασίες, αλατότητα, ιούς, όξινα εδάφη ή ακραίες θερμοκρασίες” προσθέτει ο Γκίλιχαμ.
Η κατανόηση του μηχανισμού μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να μεταβάλλουν τον τρόπο που τα φυτά αντιδρούν στις εξωτερικές πιέσεις και έτσι να αυξήσουν κατακόρυφα την αποδοτικότητα των καλλιεργειών.
Η ανακάλυψη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και στην ιατρική έρευνα καθώς η ομοιότητα ανάμεσα σε ζώα και φυτά ίσως αποκαλύψει τους λόγους που ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες που προέρχονται από φυτικούς οργανισμούς, όπως ηρεμιστικές και ουσίες καταστολής της επιληψίας, λειτουργούν στους ανθρώπους. Τα φάρμακα αντιδρούν με τις πρωτεΐνες στο σύστημα GABA τόσο στα φυτά όσο και στα ζώα.
“Μπορεί τα φυτά να μοιάζουν διαφορετικά, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι χρησιμοποιούν τους ίδιους διαβιβαστές” λέει ο Γκίλιχαμ.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : protothema.gr


  11-8--2015    Πλημμύρισε μπλε καβούρια το Β. Αιγαίο .....

Η ναυμαχία στον βυθό του Βόρειου Αιγαίου φέρνει νικητή το μπλε καβούρι, τον περίεργο ξενιστή που ήρθε από τον Δυτικό Ατλαντικό και σήμερα έχει... κατακτήσει τις ελληνικές θάλασσες. Εκατοντάδες τόνοι από τον πεντανόστιμο εισβολέα αλιεύονται κάθε χρόνο στο Θρακικό Πέλαγος, στον Στρυμονικό Κόλπο, στον Θερμαϊκό, μέχρι και στον Κόλπο της Καλλονής στη Μυτιλήνη, και πουλιούνται προς 1,5 ευρώ το κιλό - φτάνοντας στον καταναλωτή 3-5 ευρώ το κιλό.
Ελληνες ψαράδες τα βγάζουν με δίχτυα -έως και 200 κιλά την ημέρα τους θερινούς μήνες- και τα εξάγουν στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, τελευταία μάλιστα η... χάρη τους έφτασε έως τη μακρινή Κίνα, όπου και αποτελεί πλέον ένα γκουρμέ έδεσμα.
«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον πληθυσμό τους, καθώς η σχετική πρόταση που κάναμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύνταξη μιας μελέτης δεν απαντήθηκε ποτέ. Είναι πάντως πολύ μεγάλος και χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται με αλματώδη ρυθμό» λέει στο «Εθνος» ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χαρίτων Χιντήρογλου.
Το μπλε καβούρι (callinectes sapidus είναι η επιστημονική ονομασία του) δεν είναι άγνωστο είδος για τις ελληνικές θάλασσες. Τις δεκαετίες του '50 και του '60 τεράστιες ποσότητες έφευγαν με... βαγόνια για τις αγορές του εξωτερικού, απότομα ωστόσο σταμάτησε να εμφανίζεται και σχεδόν εξαφανίστηκε.
Επέστρεψε το 2009 και από τότε πολλαπλασιάζεται στα νερά του Βόρειου Αιγαίου.
Πρόσφατα μάλιστα ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου?Βιστωνίδας?Ισμαρίδας, αποφάσισε να βάλει το μπλε καβούρι στο... μικροσκόπιο.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρός του Μάνος Κουτράκης, «στις λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας?Θράκης έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στο φαινόμενο του ευτροφισμού, το οποίο επηρεάζει τη φυσική ισορροπία της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας.
Η συγκέντρωση του φυτοπλαγκτόν ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια, ευνοώντας την αύξηση των μπλε καβουριών, αφού αποτελεί την κύρια τροφή τους, συντελώντας ταυτόχρονα στην εξαφάνιση ή τη μετανάστευση άλλων πληθυσμών».
Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Ιταλό», κανείς όμως δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Θεωρείται σίγουρο ότι έφτασε από τον Δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό με εμπορικά πλοία στα μέσα του 20ού αιώνα και βρήκε τα ιδανικά νερά με πλούσια σύσταση στο Βόρειο Αιγαίο.
«Οι λιμνοθάλασσες και οι παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης είναι εύτροφες, αφού εκεί εκβάλλουν όλα τα μεγάλα ποτάμια. Υπάρχει λοιπόν άφθονο φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν, ενώ τα Δέλτα των ποταμών είναι πλούσια σε οργανική ύλη και έτσι το μπλε καβούρι, ένας τυπικός κάτοικος εκβολών, βρίσκει άφθονη τροφή» μας λέει ο βιολόγος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας?Θράκης, Κοσμάς Κεβρεκίδης.
Το μπλε καβούρι διαχειμάζει μέσα στη λάσπη κατά προτίμηση στη θάλασσα και το θηλυκό γονιμοποιείται μία φορά στη διάρκεια του βιολογικού κύκλου του. Γεννά περίπου 2 εκατ. αβγά (!), τα οποία εκκολάπτονται για 15 μέρες, αλλά επιβιώνει μόλις 1/500.000 αβγά.
Τα αρσενικά «σεργιανίζουν» στις λιμνοθάλασσες και τα θηλυκά στη θάλασσα. Ετσι εξηγείται το ότι τα θηλυκά μετακινούνται σε περιοχές χαμηλής αλατότητας για να ζευγαρώσουν και σε περιοχές μεγαλύτερης αλατότητας (πιο βαθιά στη θάλασσα) για την ωοαπόθεση.
Το καλοκαίρι αλιεύεται σε μεγάλες ποσότητες, τον χειμώνα φαίνεται πως μεταναστεύει σε μεγαλύτερα βάθη και αυτό ερμηνεύει τη σημαντική ελάττωση του πληθυσμού.
Το κρέας του μπλε καβουριού έχει ήπια, γλυκιά γεύση και είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, με μόλις 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, οι ειδικοί όμως συνιστούν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα αγοράζουν. Πρέπει να είναι ζωντανά και να κουνούν έστω και λίγο τα άκρα τους, ενώ δεν επιτρέπεται να μπουν αμέσως στην κατάψυξη, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα τα σκοτώσουν.
Είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, με χαμηλή συγκέντρωση σε υδράργυρο - ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην κατανάλωση των θαλασσινών.
Είναι επίσης πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, σε νιασίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη Β-12) και βιταμίνη Α και C, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή σε ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό), νάτριο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : real.gr


  11-8--2015    Η Δεύτερη Διώρυγα του Σουέζ “κερκόπορτα” για επικίνδυνα είδη στη Μεσόγειο .....

Ανησυχίες εκφράζουν διάφοροι επιστήμονες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διάνοιξης δεύτερης διώρυγας στο Σουέζ στην Αίγυπτο λίγες ώρες μετά τα μεγαλειώδη εγκαίνια του κολοσσιαίου έργου.
Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε γρήγορο χρόνο, από 18 σε 11 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.
Η διώρυγα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χωρίζει την αφρικανική ήπειρο από την Ασία και παρέχει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.
Στόχος του έργου του νέου καναλιού, που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 2014 και ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των κερδών και η προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων. Στόχος είναι να περνούν καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία από 49 που είναι σήμερα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα αυξηθεί η διέλευση χωροκατακτητικών θαλάσσιων ζώων από τον Ινδικό Ωκεανό προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.

—Τι λένε οι επιστήμονες
Μεταξύ άλλων, η Μπέλα Γκαλίλ, θαλάσσια βιολόγος από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ισραήλ υποστηρίζει ότι η νέα διώρυγα “θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικολογία ολόκληρης της Μεσογείου”.
Ήδη σήμερα 444 χωροκατακτητικά είδη διαπερνούν τη διώρυγα και συνεχίζουν το ταξίδι τους βόρεια και δυτικά. Μάλιστα, ένα είδος μέδουσας, η Rhopilema nomadica, εμφανίζεται σε μεγάλα σμήνη και αποτελεί εξαιρετικό κίνδυνο για παράκτια φυτά, για το ψάρεμα και τον τουρισμό. Αλλά ακόμα και για τους ανθρώπους, καθώς το τσίμπημά της μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.
Η Γκαλίλ δεν τάσσεται κατά της κατασκευής της διώρυγας αλλά επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως η τοποθέτηση φραγμάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μετακίνηση επιθετικών ειδών προς τη Μεσόγειο.
Τις ενστάσεις αυτές απορρίπτει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συνέπεια. Ειδάλλως, δεν θα προχωρούσαμε στην κατασκευή του έργου» δηλώνει.
Μαζί του συμφωνεί και ο Τάρεκ Τεμράζ, εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Ισμαηλίας για τη μελέτη των συνεπειών της επέκτασης της διώρυγας: «Η ενδυνάμωση των επιθετικών ειδών θα είναι πολύ μικρή. Δεν εννοώ ότι όλα είναι εντάξει. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα επιθετικά είδη που βρίσκονται στη Μεσόγειο οφείλουν στη διώρυγα την έλευσή τους». Ο ίδιος εστιάζει σε άλλες αιτίες, όπως τα υδάτινα λύματα των μεγάλων πλοίων ή τα οστρακόδερμα που προσκολλώνται σε αυτά. Χωρίς σοβαρή επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να αποφανθεί κανείς οριστικά για την μετοίκηση των επιθετικών αυτών ειδών στη Μεσόγειο.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : econews.gr


  4-6--2015    Μαζική μετανάστευση θαλάσσιων ειδών λόγω Κλιματικής Αλλαγής φέρνει πείνα .....

Τη μαζικότερη μετανάστευση ειδών που ενδημούν στους ωκεανούς του πλανήτη εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια μπορεί να προκαλέσει η Κλιματική Αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη εάν επιβεβαιωθούν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια για αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά πέντε βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Λιλ της Γαλλίας εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση είδη ψαριών που ζουν σε ψυχρά ύδατα ενδεχομένως θα εξαφανιστούν ή θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν προς του Πόλους όπου η βιοποικιλότητα θα αυξηθεί κατά 300%.
Αντίστοιχα, θαλάσσια είδη που ευδοκιμούν σε θερμότερα νερά θα μετακινηθούν σε περιοχές που σήμερα καλύπτονται από ψυχρά ύδατα.
Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η παγκόσμια υπερθέρμανση να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής έως τα τέλη του αιώνα, ένα σενάριο που επίσης συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις, όχι όμως τόσο ζοφερές με αυτό που φέρνει η τρέχουσα τάση για αύξηση κατά πέντε βαθμούς Κελσίου ως το 2100.
—Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις περιόδους της γεωλογικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της μέσης Πλειόκαινου, μίας περιόδου περίπου πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές. Αυτές οι πληροφορίες συνδυάστηκαν μαζί με δεδομένα από την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων, πριν από 26.500 με 20.000 χρόνια, καθώς και με σύγχρονες μετρήσεις από το 1960 έως το 2013.
Όλα αυτά τα στοιχεία αντιπαραβλήθηκαν με τις προβλέψεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών για το έτος 2100. Οι προβλέψεις αυτές ποικίλουν ανάλογα με το ύψος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα 85 χρόνια.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι αν η αύξηση της θερμοκρασίας αγγίξει τους πέντε βαθμούς Κελσίου, τότε θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μετανάστευση ειδών των ωκεανών εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια, ανακατανέμοντας μαζικά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα του πλανήτη.
Ακόμη και αν επιτευχθεί ο χαμηλότερος στόχος του ΟΗΕ, η αλλαγή των βιοτόπων των ειδών θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια.

—Οι συνέπειες για τον άνθρωπο
Οι επιπτώσεις μια τέτοιας εξέλιξης θα είναι ολέθριες για τον άνθρωπο και ειδικά για τις κοινότητες εκείνες που εξαρτώνται από τη ζωική πρωτεΐνη των ψαριών, των μαλακίων και των οστρακοειδών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο άνθρωπος τρέφεται με τέτοια πρωτεΐνη κατά 25% κατά μέσο όρο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το 2010, τα ψάρια παρείχαν σε 2,9 δισ. ανθρώπους το 20% της προσλαμβανόμενης ζωικής πρωτεΐνης και σε 4,3 δισ. ανθρώπους το 15%.

Σε κάποιες χώρες τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα.
Ένα μειονέκτημα της μελέτης, όπως και άλλων που εστιάζουν στα θαλάσσια είδη, είναι ότι γνωρίζουμε περισσότερα για τον πλανήτη Άρη απ’ ότι για τους ωκεανούς της Γης. Ο Γκρεγκορύ Μπογκράν, εκ των συγγραφέων της μελέτης, επισημαίνει ότι έχουμε ταξινομήσει μόλις 200.000 θαλάσσια είδη, δηλαδή μόλις το 10% της βιοποικιλότητας που εκτιμούμε ότι κρύβουν οι ωκεανοί.
“Δεν έχουμε πλήρη γνώση της θαλάσσιας βιολογίας και της χωρικής κατανομής της, στοιχεία που περιορίζουν την αξιοπιστία των μελετών μας ως ένα βαθμό” παραδέχτηκε.
H μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στην επιθεώρηση Nature Climate Change.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : econews.gr


  4-6--2015    Η βιοποικιλότητα της Ευρώπης συρρικνώνεται – Green Week 2015 .....

Το 15% περίπου των πτηνών στην ΕΕ καθώς και το 7,5% όλων των ψαριών που ενδημούν σε ευρωπαϊκά ύδατα απειλούνται με εξαφάνιση.
Αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την Πράσινη Εβδομάδα, τη μεγαλύτερη διάσκεψη της Ευρώπης πάνω στην περιβαλλοντική πολιτική της ένωσης, η οποία διοργανώνεται 3 με 5 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Η διάσκεψη θα εξετάσει τους λόγους στους οποίους οφείλονται οι τάσεις αυτές, καθώς και τρόπους για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας.

—Τα ψάρια
Στις εκθέσεις αναφέρεται ότι παρά ορισμένες επιτυχίες σχετικά με τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών ήδη μειώνονται εξαιτίας της υπεραλίευσης, της μεταβολής της χρήσης γης, της ρύπανσης, της ανάπτυξης υποδομών και της κλιματικής αλλαγής.
Αν και ο γάδος του Ατλαντικού και ο ερυθρός τόνος του Ατλαντικού ανακάμπτουν, η διαχείριση των θαλασσών επέφερε μικρότερη επιτυχία για άλλα εμπορικά είδη.
Οι καρχαρίες και τα σαλάχια είναι τα πλέον απειλούμενα είδη, με το 40,4% να απειλείται με εξαφάνιση και το 39,7% να αντιμετωπίζει μείωση των πληθυσμών.
Το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος ψαριού «άγγελος» (Squatina squatina), το οποίο κάποτε απαντιόταν σε όλα τα ευρωπαϊκά ύδατα, περιορίζεται σήμερα μόνο στα Κανάρια Νησιά.

—Και τα πουλιά
Όσον αφορά τα πτηνά, το 13% των 533 ειδών που εξετάστηκαν (δηλαδή 67 είδη), είναι απειλούμενα και μεταξύ αυτών, 10 είναι "κρισίμως κινδυνεύοντα".
Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα εμβληματικά πτηνά όπως η καλημάνα (Vanellus gregarius), το σημυδοτσίχλονο και η λεπτομύτα. Όμως, η στοχοθετημένη δράση διατήρησης που ξεκίνησε με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., έχει οδηγήσει και σε επιτυχία: 20 είδη που κάποτε ήταν απειλούμενα, κατατάσσονται σήμερα στην κατηγορία των ειδών που προκαλούν τις λιγότερες ανησυχίες, όπως ο αργυροπελεκάνος, η ευρασιατική τουρλίδα, ο τσίφτης και το κιρκινέζι.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίντεμανς, αρμόδιος για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε τα εξής:
«Πρέπει να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης, που αποτελεί την υγεία και τον πλούτο μας – σε αυτήν στηρίζεται τόσο η ποιότητα της ζωής μας όσο και η οικονομία μας.
»Η βιοποικιλότητα απειλείται και πρέπει να μεριμνήσουμε για τη σωστή προστασία της. Η Πράσινη Εβδομάδα θα συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις στον υπό εξέλιξη έλεγχο καταλληλότητας που διενεργείται, όσον αφορά τις οδηγίες για τη φύση.
»Αυτό σημαίνει ότι αναζητούμε μεθόδους για να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εν λόγω οδηγίες και να διευκολύνουμε την εφαρμογή τους, χωρίς να υπονομεύουμε τους στόχους που είναι τόσο σημαντικοί για τους πολίτες μας».
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : real.gr



  4-6--2015    Λιοντάρι πήδηξε σε αυτοκίνητο και σκότωσε τουρίστρια στη Νότιο Αφρική .....

Συνήθως η είδηση είναι ότι λαθροθήρες ή κυνηγοί-συλλέκτες κεφαλών άγριας ζωής σκοτώνουν τα εναπομείναντα λιοντάρια στην Αφρική.
Σε σπάνιες περιπτώσεις οι όροι αντιστρέφονται και κάποιος άνθρωπος βρίσκει τραγικό θάνατο στα σαγόνια κάποιου λιονταριού.
Αυτή τη φορά μια αμερικανίδα τουρίστρια έχασε τη ζωή της λόγω επίθεσης από λιοντάρι σε πάρκο της Νοτίου Αφρικής. Η άτυχη γυναίκα ήταν συνοδηγός σε όχημα που κινείτο στο πάρκο την ώρα που το λιοντάρι της επιτέθηκε από το ανοιχτό παράθυρο και τη σκότωσε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιδιωτικού Πάρκου των Λιονταριών όπου έλαβε χώρα το περιστατικό η γυναίκα είχε ανοιχτό το παράθυρο παραβαίνοντας τους κανονισμούς του πάρκου.
«Οδηγούσε στο πάρκο και ήταν μαζί με έναν άνδρα. Τους επιτέθηκε το λιοντάρι, εκείνη έχασε τη ζωή της στο πάρκο και ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Λουνγκέλο Ντλαμίνι, εκπρόσωπος της Αστυνομίας.
Ο άνδρας προσπάθησε να διώξει το λιοντάρι και τραυματίστηκε στο χέρι. Το προσωπικό του πάρκου που βρίσκεται λίγο έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ κυνήγησε το λιοντάρι.
Η 22χρονη γυναίκα ήταν από τις ΗΠΑ, ενώ ο συνταξιδιώτης της είναι Νοτιοαφρικανός. Πέθανε την ώρα που νοσοκόμοι της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : econews.gr



  1-6--2015    Εγκαινιάστηκε το Menalon Trail .....

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Στεμνίτσα Γορτυνίας το MenalonTrail, το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι της χώρας και το όγδοο ευρωπαϊκό, από την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, τη Δανή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, Lis Nielsen και τον δήμαρχο Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος, σε μια πραγματική γιορτή στην πλατεία του χωριού.
Το Menalon Trail βρίσκεται στο όρος Μαίναλο, αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ και περνά ιστορικούς οικισμούς, όπως η Δημητσάνα, τα Λαγκάδια, η Στεμνίτσα, ενώ διέρχεται από όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της ζώνης που διασχίζει και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης, τόσο της πεζοπορίας στη Γορτυνία όσο και της ίδιας της Γορτυνίας.
Επιπλέον δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της προβολής του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, μέσω της ανάδειξης ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο πεζοπορικός, ο πολιτιστικός και ο γαστρονομικός τουρισμός.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Ντίνα Νικολάκου, υπογράμμισε ότι «η Αρκαδία και πάλι πρωτοπορεί κι ανοίγει δρόμους πολιτισμούς». Πρόσθεσε πως η Περιφέρεια στηρίζει κάθε εξωστρεφή δράση και εξήρε την προσφορά των εθελοντών διότι, όπως είπε, είναι αυτοί που καθάρισαν, χαρτογράφησαν και έκαναν τη σήμανση αυτού του πρώτου πιστοποιημένου μονοπατιού.
Ο δήμαρχος Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε το Menalon Trail «μονοπάτι πολιτισμού» και σημείωσε πως η πιστοποίηση είναι για τρία χρόνια και κατόπιν θα γίνει επαναξιολόγηση για πιστοποίηση του μονοπατιού.

Το δεύτερο ευρωπαϊκό μονοπάτι της χώρας στην 'Ανδρο
Η πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, Lis Nielsen, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική η διαδρομή του μονοπατιού, αλλά και γενικότερα η Γορτυνία, γιατί δεν έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής.
Επιπλέον η κ. Nielsen τόνισε πως το δεύτερο ευρωπαϊκό μονοπάτι που θα πιστοποιηθεί στην Ελλάδα, είναι στο στάδιο της αξιολόγησης και βρίσκεται στην Άνδρο.
Με την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων ξεκίνησαν πεζοπορία σε δύο διαδρομές, ή πρώτη διάρκειας τριών ωρών από τη Στεμνίτσα ως την ιερά μονή Φιλοσόφου, ενώ όσοι επέλεξαν τη δεύτερη διαδρομή, διάρκειας πέντε ωρών, συνέχισαν μετά τη μονή Φιλοσόφου ως τη Δημητσάνα.

Το μονοπάτι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής
Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας εκδήλωση με θέμα «Ανάδειξη πολιτισμικού τοπίου της Γορτυνίας με αφορμή το δίκτυο των μονοπατιών της». Εκεί αναφέρθηκε ότι το δίκτυο του Menalon Trail, του πρώτου διεθνώς πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα, που διασχίζει σχεδόν τη μισή Γορτυνία, δύναται να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Ζαχαριάς, ανέφερε πως είναι σημαντική η πρωτοβουλία των εθελοντών και όλων όσοι συνέβαλαν για την πιστοποίηση του μονοπατιού, αφού ενώνει τόπους και ανθρώπους και τόνισε πως περιμένει να βοηθήσει το μονοπάτι τον τουρισμό στη Γορτυνία και βέβαια αναφέρθηκε στον Παυσανία, ως τον πρώτο που μίλησε για τα μονοπάτια.
Η πολιτευτής Εύη Τατούλη, που συμμετείχε ως εθελόντρια, επισήμανε πως ως εθελοντές θα βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί από εδώ και πέρα, και αυτό που απαιτείται είπε, είναι η προβολή των μονοπατιών.
Τέλος, ο πρωτεργάτης εθελοντής του μονοπατιού που είχε και την ιδέα της πιστοποίησης, Γιάννης Λαγός, υπογράμμισε πως τα μονοπάτια θα συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τόνισε πως το μονοπάτι πρέπει να επεκταθεί και προς την εξαιρετικού φυσικού κάλους περιοχή του Λάδωνα κι αυτό είπε, είναι ο επόμενος στόχος.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : real.gr



  1-6--2015    Μαζί με την «Ιριδα» και την «Τουίγκι» θα παρακολουθείται και ο «Γίγαντας» που έχει περίμετρο λαιμού 100 εκατοστά .....

«Κατά πόδας» θα παρακολουθεί την «Ιριδα», την «Τουίγκι» και τον ογκώδη... «Γίγαντα», η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», μετά την τοποθέτηση δορυφορικού ραδιοκολάρου στις τρεις αρκούδες. Μάλιστα, ο «Γίγαντας» είναι το μεγαλύτερο αρσενικό που έχει ποτέ ραδιοσημάνει η «Καλλιστώ», αφού έχει περίμετρο λαιμού 104 εκατοστά και βάρος 300 κιλά! Αντίθετα, η «Τουίγκι» και η «Ιριδα» ήταν σχετικά ελλιποβαρείς, γεγονός που αποδίδεται στο ότι ξύπνησαν προσφάτως από τον χειμέριο λήθαργο.
Οι ραδιοσημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ALPINE σε συνέργεια με το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA (που διανύει το τελευταίο 6μηνο υλοποίησής του).
Οι τρεις αρκούδες, μαζί με άλλες τρεις, που ραδιοσημάνθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο («Αλκμήνη», «Γαλήνη» και «Ζωηρούλα»), «συνεργάζονται» τώρα με την οργάνωση, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους χάρη στο δορυφορικό ραδιοκολάρο, που επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων, τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μία ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικής εφαρμογής.

Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολάρα θα αξιοποιηθούν με δύο τρόπους:

    1. Στο πλαίσιο του έργου ALPINE, μέσω επικοινωνίας τους με δύο πιλοτικούς σταθμούς «έξυπνων», αισθητήρων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και τοποθετηθεί σε υπόγεια τεχνικά περάσματα κατά μήκος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού. Η ενδοεπικοινωνία των δύο αυτών σταθμών αισθητήρων με τα ραδιοκολάρα θα ταυτοποιεί την κινητική συμπεριφορά των αρκούδων και ειδικότερα τη χρήση ή όχι των τεχνικών περασμάτων σαν ασφαλείς διόδους του αυτοκινητοδρόμου. Στόχος του έργου ALPINE, που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι η ανάπτυξη ενός «έξυπνου» δικτύου αισθητήρων, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με εφαρμογή στην περιβαλλοντική διαχείριση.
    2. Στο πρόγραμμα LIFE ARCTOS/KASTORIA, προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής νέων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα από το πρόγραμμα στον οδικό άξονα/κάθετος άξονας ΚΑ45 καθώς και η συχνότητα χρήσης των υπόγειων περασμάτων επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : protothema.gr



  1-6--2015    Το κλίμα αλλάζει … εδώ και 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια .....

Η κινδυνολογία για την «κλιματική αλλαγή» και τις καταστροφές που φέρεται ότι θα επισύρει κυρίως σχετίζεται με κοινωνικο-πολιτικά και οικονομικά ενδιαφέροντα ή συμφέροντα, παρά με επιστημονικά δεδομένα.
Η ίδια η έννοια της «κλιματικής αλλαγής» δεν έχει οριστεί επαρκώς ως επιστημονικός όρος. Στην πραγματικότητα ο όρος αποτελεί πλεονασμό, δεδομένου ότι η αλλαγή είναι σύμφυτη με την έννοια του κλίματος.
Η μελέτη παλαιοκλιματικών δεδομένων και πληροφοριών, αλλά και ιστορικών υδρομετεωρολογικών χρονοσειρών δείχνει ότι το κλίμα πάντα άλλαζε, σε όλες τις χρονικές κλίμακες και όσο πίσω στον χρόνο μας επιτρέπουν οι μελέτες ανακατασκευής του κλίματος. Η υπόθεση ότι οι πρόσφατες αλλαγές (π.χ. η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 0.3°C τις τελευταίες τρεις δεκαετίες) είναι ανθρωπογενείς, διαφέροντας από τις φυσικές αλλαγές που πάντα συντελούνται, δεν στοιχειοθετείται.
Για υποστήριξη αυτής της ... υπόθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί κλιματικά μοντέλα, τα οποία όμως, όταν δοκιμάστηκαν σε ανεξάρτητες μελέτες, έδειξαν να μην αναπαράγουν σωστά το γνωστό κλιματικό παρελθόν. Κατά μείζονα λόγο, οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων για το μέλλον δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες.¨
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του καθηγητή του Ε.Μ.Π. κου Δ. Κουτσογιάννη (ΕΔΩ)
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : envthink.blogspot.gr



  21-5--2015    «Γυμνάσια»... περιβαλλοντικής νομοθεσίας .....

Δημόσια διαβούλευση για τον «έλεγχο καταλληλότητας» της νομοθεσίας για τη φύση (Οδηγία για τα πτηνά, Οδηγία για τους οικοτόπους) έχει εξαγγείλει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή, μέσω της διαβούλευσης επιθυμεί να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης (οδηγία για τα πτηνά και οδηγία για τους οικοτόπους) και για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της.

Από τις γνώμες που θα υποβληθούν έχει στόχο:
• να εξετάσει το κατά πόσον το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο είναι αναλογικό και κατάλληλο για τον σκοπό που προορίζεται
• αν επιτυγχάνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα
• αν, από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα (προγράμματα προστασίας, εφαρμογή νομοθεσίας κ.ά.), υπάρχει συνάφεια, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι μια... «άσκηση», αφού τα συμπεράσματα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες διαδικασίες όπως π.χ. πιθανή τροποποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (σχετικά με το δίκτυο Natura ή τις Οδηγίες για τα πουλιά).
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, αφού αξιολογηθούν, θα παρουσιαστούν συνοπτικά σε έκθεση στον ιστότοπο της Επιτροπής.

Στο έγγραφο που «κυκλοφορεί», γίνεται μια πολύ γενική αναφορά στις δύο Οδηγίες:
«Γυμνάσια»... περιβαλλοντικής νομοθεσίας
• Στην Οδηγία για τα πτηνά, που εκδόθηκε το 1979, για την προστασία όλων των άγριων πτηνών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
• Στην Οδηγία για τους οικοτόπους, η οποία εκδόθηκε το 1992, και ορίζει παρόμοια μέτρα προστασίας για 230 περίπου τύπους οικοτόπων και 1.000 είδη άγρια ζώα και φυτά.

Σημειώνονται επίσης τα εξής:
Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των Οδηγιών έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες περιοχές που πλέον αποτελούν μέρος ενός δικτύου φυσικών περιοχών, του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Πανευρωπαϊκά έχουν καθοριστεί 27.000 προστατευόμενες περιοχές που καταλαμβάνουν το 18% του εδάφους της ΕΕ και το 4% των θαλασσών της.
«Γυμνάσια»... περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Για την καλή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (και των Οδηγιών) η ΕΕ συγκεντρώνει κάθε 6 χρόνια εκθέσεις προόδου.
Η Επιτροπή αξιοποιεί αυτές τις πληροφορίες ως εξής:
• ενημερώνεται για το καθένα από τα είδη και τους οικότοπους σε ολόκληρη την ΕΕ
• αξιολογεί αν έχει ή αναμένεται να επιτευχθεί μια ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης για είδη και οικότοπους
• αποφασίζει και προωθεί χρηματοδοτήσεις για προγράμματα μελέτης, προστασίας ή διατήρησης οικοτόπων.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : ethnos.gr



  21-5--2015    Οι... χωροφύλακες των ορνιθολόγων! .....

Ρόλο τοποτηρητή ή ορθότερα «χωροφύλακα» επιδιώκει να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια η BirdLife International, αξιοποιώντας συμπεράσματα από προηγούμενα LIFE αλλά και νεότερα στοιχεία για «αδικήματα» κατά των πτηνών που συλλέγονται από τις εθνικές οργανώσεις που είναι μέλη της.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, πτηνολογικοί σύνδεσμοι - μέλη της BirdLife International από τον Ιούνιο 2014 εργάζονται και για την προετοιμασία «ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου νομικής θωράκισης ενάντια σε περιβαλλοντικά προβλήματα».
Το δίκτυο αναμένεται να αποτελείται από δικηγόρους, αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος και από εκπροσώπους των οικολογικών ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, όπως, για παράδειγμα, την BirdLife International κ.ά.
Σύμφωνα με την BirdLife, ένα νέο εξειδικευμένο Δίκτυο είναι απαραίτητο επειδή μέχρι τώρα «τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν αντιμετωπίζουν με την ίδια αποτελεσματικότητα τα αδικήματα σχετικά με τα πτηνά (παγίδευση, δηλητηριάσεις πτηνών κ.λπ.) ούτε επιβάλλουν όμοιες ποινές για κάθε τύπο παράβασης».
Πριν συνεχίσουμε με λεπτομέρειες για το νέο project των ορνιθολόγων, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη Οδηγία (που είχε διαβιβαστεί στα κράτη-μέλη από το 2010) έχει ήδη ενσωματωθεί στην εθνική μας νομοθεσία με τον νόμο 4042 του 2012. Σε εθνικό επίπεδο, διατάξεις για την προστασία των πτηνών και των βιοτόπων τους υπάρχουν σε αρκετούς ακόμη νόμους, Προεδρικά Διατάγματα αλλά και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : ethnos.gr



  18-5--2015    Ο Ελύτης για τα αιολικά στα βουνά στο Περδικάκι, γύρω από τον Αχελώο, για τους αιολικούς πλασιέ, και για τα ... Πανευρωπαϊκά δίκτυα .....

α θεμέλιά μου στα βουνά
και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους
και πάνω τους η μνήμη καίει
άκαυτη βάτος.
Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω.

Στην εικόνα, η Πίνδος ανάμεσα Άρτα, Καρδίτσα και Ευρυτανία. Τα χρώματα είναι οι μπαλαρίνες δεξιά και αριστερά του Αχελώου. Αυτή η ανάρτηση είναι με ευκαιρία την επίσκεψη κάποιας "Επιτρόπου" αρμόδιας για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Περδικάκι Αιτολοακαρννανίας. Μια ματιά στον χάρτη της ΡΑΕ δείχνει ποια θα είναι η "Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Κι αν δείτε ποιοι είναι καλεσμένοι... Ο Βαρουφάκης(δεν θα είναι) πρόσφατα μας θύμισε ότι είναι Πράσινος. Η Μπιρμπίλη κάπου χτενίζεται. Ο τυπάκος κάτω αριστερά, δεν θα είναι. Ούτε ο κύριος που μεθόδευσε να πάρουμε λιγότερα δικαιώματα CO2, όταν δήθεν παζάρευε για τα συμφέροντά μας. Ο Μπακογιάννης, στο Κρίκελλο, κάπου φάνηκε να ακούει την άρνηση των ντόπιων, επιφυλάσσομαι. ΟΛΟΙ οι άλλοι είναι τόσο αιολικοί που σφυρίζουν.

Ήρθαν
ντυμένοι φίλοι
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας
και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους.

Έφεραν το Σοφό, τον Οικιστή, και το Γεωμέτρη,
βίβλους γραμμάτων και αριθμών,
την πάσα υποταγή και δύναμη,
το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας.
Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους.

Ούτε μέλισσα καν δεν γελάστηκε
το χρυσό ν’ αρχίσει παιχνίδι
ούτε ζέφυρος καν, τις λεύκες να φουσκώσει ποδιές. ...          Συνέχεια άρθρου ΕΔΩ : archaeopteryxgr.blogspot.gr/



  5-5--2015    Η εξαφάνιση μεγάλων ζώων οδηγεί σε «άδεια τοπία» .....

Τα μεγάλα φυτοφάγα ζώα της Γης μειώνονται συνεχώς, διαπίστωσε μελέτη
Τα ζώα υφίστανται μεγάλες πιέσεις από το κυνήγι των ανθρώπων, είτε για κατανάλωση του κρέατός τους είτε για εμπόριο μερών των ζώων
Η σταδιακή εξαφάνιση των μεγάλων φυτοφάγων ζώων της Γης, ιδίως στην Αφρική και σε περιοχές της Ασίας, εγείρει το φάσμα ενός «άδειου τοπίου» σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη -η πρώτη που εξέτασε την κατάσταση των φυτοφάγων ζώων συνολικά ως ομάδας- διαπίστωσε ότι περίπου το 60% πολλών πληθυσμών ζώων (ρινόκεροι, ζέβρες, καμήλες, ελέφαντες, γορίλες, τάπιροι κ.ά.) βρίσκονται στο στάδιο της διαρκούς μείωσης έως σημείου εξαφάνισης.
Χρειάζεται παρέμβαση
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανέλυσαν στοιχεία για τα μεγαλύτερα φυτοφάγα ζώα, σε όλον τον κόσμο (όσα έχουν βάρος άνω των 100 κιλών). Η μελέτη εστιάσθηκε σε 74 μεγάλα είδη φυτοφάγων, που επιβιώνουν τρώγοντας τη βλάστηση του περιβάλλοντός τους. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «χωρίς δραστική παρέμβαση, τα μεγάλα φυτοφάγα (και πολλά μικρότερα) θα συνεχίσουν να εξαφανίζονται από πολλές περιοχές, γεγονός με τεράστιο οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος». Η εξαφάνιση των φυτοφάγων εξελίσσεται παράλληλα με την εξαφάνιση της βλάστησης σε πολλά μέρη της Γης.
Πιέσεις λόγω κυνηγιού
Τα ζώα υφίστανται μεγάλες πιέσεις από το κυνήγι των ανθρώπων, είτε για κατανάλωση του κρέατός τους είτε για εμπόριο μερών των ζώων (π.χ. το κέρας του ρινόκερου αξίζει στην αγορά πιο πολύ και από το χρυσάφι ή τα διαμάντια). Καθόλου παράξενο, έτσι, που ο τελευταίος μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής έζησε το 2011, ενώ όλοι οι ρινόκεροι της Αφρικής αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα εντός των επομένων 20 ετών. Από την άλλη, η μελέτη εκτιμά ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο -κατά τεκμήριο φτωχοί- άνθρωποι ζουν τρώγοντας κρέας άγριων φυτοφάγων ζώων. Η εξαφάνιση των φυτοφάγων είναι πρόβλημα που δεν παρατηρείται μόνο στα (υπό εξαφάνιση επίσης) τροπικά δάση, αλλά και σε άλλα οικοσυστήματα, όπως σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, σαβάνες και ερήμους.
4 χιλιάδες είδη
Συνολικά, τα φυτοφάγα ζώα της ξηράς συγκροτούν μια ομάδα αποτελούμενη από περίπου 4.000 είδη, τα οποία ζουν σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής. Τα περισσότερα είδη τους απειλούνται στη ΝΑ Ασία, την Ινδία και την Αφρική. Στην Ευρώπη ζει πια μόνο ένα μεγάλο επαπειλούμενο φυτοφάγο ζώο, ο βίσωνας, ενώ στις ΗΠΑ κανένα, αφού εξαφανίσθηκαν εδώ και πολλά χρόνια. Η μείωση των φυτοφάγων αναπόφευκτα οδηγεί σε μείωση και των θηρευτών τους, των σαρκοβόρων ζώων, όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις, οι λεοπαρδάλεις, οι ύαινες και οι λύκοι. Επιπλέον, για αρκετές φτωχές χώρες η εξαφάνιση των εμβληματικών μεγάλων φυτοφάγων ζώων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, από τον οποίον εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό. ...          Πηγή: sigmalive.com



  5-5--2015    Η Νέα Υόρκη κατεβάζει διακόπτες για τα αποδημητικά πουλιά .....

Δε θα φωτίζονται τα κρατικά κτίρια από τις 11 το βράδυ μέχρι την αυγή
Πολλά αποδημητικά πουλιά που ταξιδεύουν κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, προτιμούν τις βραδινές ώρες, έχοντας ως πυξίδα τους τα αστέρια του νυχτερινού ουρανού.
Ωστόσο, ο εξωτερικός φωτισμός των τεράστιων κτιρίων και ουρανοξυστών των πόλεων μπορούν να τα αποπροσανατολίσουν, προκαλώντας ατυχήματα, με πολλά πουλιά να πέφτουν επάνω σε παράθυρα, τοίχους και προβολείς.
Για το λόγο αυτό, από φέτος τα κρατικά κτίρια της Νέας Υόρκης θα κατεβάσουν διακόπτες, όπου κρίνεται ότι ο εξωτερικός φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι απαραίτητος, προκειμένου τα αποδημητικά πουλιά να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανακοίνωσε, ότι το σχέδιο αυτό θα ισχύει από τις 11 το βράδυ μέχρι την αυγή, κατά την περίοδο μετανάστευσης των πουλιών άνοιξη και φθινόπωρο.
Το πρόγραμμα ισχύει από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 31 Μαΐου και από τις 15 Αυγούστου έως τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η MailOnline. ...          Πηγή: newsbeast.gr



  30-4--2015    Στην Πελοπόννησο τα πρώτα πιλοτικά κτηνοτροφικά πάρκα .....

την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στην Κυπαρισσία, στην Ερμιονίδα και στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, διαφαίνεται πως θα δημιουργηθούν τα πρώτα πιλοτικά κτηνοτροφικά πάρκα, από νέους αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην κτηνοτροφία με πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας.
Ως κτηνοτροφικό πάρκο ορίζεται μία περιοχή ευκόλως προσβάσιμη από τους κτηνοτρόφους, στην οποία θα εγκατασταθούν αιγοπροβατοστάσια με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα δεξαμενές πρόψυξης γάλακτος, αποθήκες ζωοτροφών και τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους, κατοικία για τους κτηνοτρόφους, ακόμα και γραφείο για τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο που θα παρακολουθούν το ζωικό κεφάλαιο.
Όλα ξεκίνησαν στη Λακωνία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όταν οι τοπικές αρχές- ο τότε νομάρχης Κώστας Φούρκας, η μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα και ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης- έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναδιάταξη της αγροτικής και δη της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιώργος Ζέρβας, ο οποίος ασχολείται συστηματικά για το θέμα, παρά τη διάθεση που εκδηλώθηκε και το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη έκταση στον δήμο Ευρώτα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο δισταγμός των κτηνοτρόφων, αλλά και η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ευόδωση του εγχειρήματος.

Πού εστιάζεται σήμερα το ενδιαφέρον
Σήμερα το ενδιαφέρον στη Σπάρτη έχει ατονήσει, σε αντίθεση με την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, την Ερμιονίδα Αργολίδας και τον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, όπου διαπιστώνεται έντονη επιθυμία από ιδιώτες κτηνοτρόφους, να ενταχθούν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μονάδων τους με τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
Ο κ. Ζέρβας αφού επισήμανε ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προετοιμάζεται, από την πλευρά του, για το νομοθετικό πλαίσιο και τις λεπτομέρειες λειτουργίας των κτηνοτροφικών πάρκων που πρόκειται να υλοποιηθούν, γνωστοποίησε ότι ήδη στη Μεσσηνία και στην Κορινθία έχουν εντοπισθεί πιθανές τοποθεσίες για τη δημιουργία τους.
Στην Ερμιονίδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη περίπου σαράντα κτηνοτρόφων και μια ομάδα εξ αυτών αποφάσισαν να συνεργαστούν και ενταχθούν σε πρόγραμμα για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης στον δήμο Ερμιονίδας, Γιάννης Δημαράκης, που στο πλαίσιο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα στην περιοχή λειτουργεί συντονιστικά και υποβοηθητικά στους κτηνοτρόφους, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα βρίσκονται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο.
«Ο δήμος μας» τόνισε ο κ. Δημαράκης «είναι αγροτικός και τουριστικός και στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, για να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος μας εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει με τους γεωτεχνικούς που διαθέτουμε και το στελεχιακό μας δυναμικό, νέους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν κτηνοτροφικά πάρκα, κατά την έννοια και τον ορισμό που δίνει ο καθηγητής κ. Ζέρβας και προς αυτό θα εργαστούμε κι ευελπιστούμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνδράμει».

Η θέση της Περιφέρειας
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την ανάπτυξη κτηνοτροφικών πάρκων και μάλιστα, με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Υποδομών Ντίνα Νικολάκου σημειώνει ότι «τη νέα προγραμματική περίοδο, όπως έχει ανακοινώσει ο περιφερειάρχης, τίθεται σε προτεραιότητα η αγροτική μας οικονομία. Μέσα σε αυτό μεγάλο μερίδιο ανάπτυξης, έχει η κτηνοτροφία. Ήδη, έχουμε παρουσιάσει το κτηνοτροφικό μας πρόγραμμα, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κι αυτήν τη στιγμή εξελίσσεται κι ωριμάζει το σχέδιο για τη δημιουργία πιλοτικών κτηνοτροφικών πάρκων».
Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι στόχος δεν είναι να εξαφανιστεί η παραδοσιακή κτηνοτροφία. «Το πρόγραμμα» διευκρίνισε «στοχεύει στη διατήρηση - με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους - από τη μια πλευρά της παράδοσης με τις μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες, κι απ' την άλλη στη δημιουργία καινοτόμων κτηνοτροφικών πάρκων», προσθέτοντας ότι «και στις δύο περιπτώσεις σκοπός είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων με ισχυρό brand name, τα οποία τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά θα έχουν σαφώς υψηλή προστιθέμενη αξία».
Από την πλευρά του, ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιώργος Ζέρβας, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η ιδέα των κτηνοτροφικών πάρκων θα υλοποιηθεί, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020. Παράλληλα, σημειώνει ότι θα μπορούσε αρχικά η λειτουργία τους να είναι σε «πιλοτική» βάση προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη πλεονεκτήματα και αδυναμίες της, πριν γενικευτεί η εφαρμογή τους. ...          Πηγή: eal.gr



  30-4--2015    Γιατί οι γάτες φέρνουν τη νεκρή λεία τους στο σπίτι .....

ίναι ένα φαινόμενο που έχουν ζήσει όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων γατών. Μια μέρα ανοίγεις την πόρτα και βλέπεις τη γάτα σου και ένα «δωράκι»: ένα νεκρό ποντίκι.
Για ποιο λόγο μπορεί να το έχει κάνει αυτό; Δεν πεινάει, αφού δεν το έχει φάει, ενώ και το μπολάκι με το φαγητό παραμένει μισογεμάτο.
Προτού καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η γάτα του είναι μια «στυγνή δολοφόνος», θα πρέπει να κατανοήσει μερικά πράγματα για τους λόγους που ωθούν μια γάτα σε αυτή τη συμπεριφορά.
Οι γάτες είναι, πρώτα και πάνω απ' όλα, γεννημένες από τη φύση τους «κυνηγοί». Αυτό έχει αποδειχθεί άλλωστε και από έρευνες που έχουν δείξει τις επιπτώσεις των άγριων και οικόσιτων γατών σε πληθυσμούς πουλιών και τρωκτικών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα του LiveScience, οι γάτες σκοτώνουν δισεκατομμύρια μικρά ζώα κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι «κακές», αλλά ότι απλά είναι πολύ καλά προσαρμοσμένες στο σαρκοφάγο τρόπο ζωής.
Παρότι οι γάτες εξημερώθηκαν σχεδόν 10.000 χρόνια πριν, το ένστικτο του κυνηγού από τους άγριους προγόνους τους παραμένει μέσα τους, όπως και το πεπτικό τους σύστημα, που τους επιτρέπει να αφομοιώνουν το ωμό κρέας. Ωστόσο, πολλές γάτες δεν τρώνε τη λεία τους και μερικές φορές δε τη σκοτώνουν καν, ενώ οι στειρωμένες γάτες είναι πιο πιθανό να φέρουν «δωράκια» στους ιδιοκτήτες τους. >Έχουν όμως τους λόγους τους.
Στη φύση, οι θηλυκές γάτες διδάσκουν στα μικρά τους πώς να τρώνε φέρνοντας στη φωλιά τη νεκρή ή τραυματισμένη λεία τους. Οι κατοικίδιες γάτες δε διαφέρουν από αυτές που ζουν ελεύθερες και επειδή είναι στειρωμένες και δεν έχουν μικρά για να «περάσουν τις γνώσεις και τη σοφία τους». Αφήνοντας λοιπόν νεκρά ζώα στο μπαλκόνι, στην πόρτα ή μέσα στο διαμέρισμα, οι γάτες ακολουθούν απλά το μητρικό και «εκπαιδευτικό» τους ένστικτο. ...          Πηγή: eal.gr



  30-4--2015    Διδακτικό βίντεο για την εγκατάλειψη των σκύλων! .....

Η εταιρεία παραγωγής DeadLens Pictures από την Ουγγαρία δημιούργησε ένα συγκινητικό βίντεο με τίτλο «Gift» που πρέπει να δουν όλοι όσοι έχουν σκοπό να υιοθετήσουν κάποιο κατοικίδιο, και όχι μόνο. Φυσικά και ένα παιδί δεν είναι το ίδιο με ένα σκυλί.
«Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και κανείς δεν θέλει να παρομοιάσει τον άνθρωπο με το ζώο», λένε οι δημιουργοί. Ωστόσο πρέπει να μάθει και να καταλάβει ο κόσμος πως η ευθύνη των ανθρώπων απέναντι σε ένα κατοικίδιο που υιοθετούν είναι μεγάλη. Η ιστορία περιγράφει τη χαρά της υιθοεσίας ενός κοριτσιού που έρχεατι στην οικογένεια…
Στην αρχή όλα είναι ιδανικά αλλά στην πορεία οι γονείς αρχίζουν να δυσανασχετούν για τον χρόνο που πρέπει να της αφιερώσουν, την βόλτα που πρέπει να την πάνε, αλλά και για τις ζημιές που κάνει το μικρό κοριτσάκι στο σπίτι… Μέχρι που μια ιδέα τους έρχεται στο μυαλό για να λύσουν τα προβλήματά τους… ...          Πηγή: eal.gr



  30-4--2015    Νορβηγία: Αστυνομία για εγκλήματα κατά των ζώων .....

Ταυτοχρόνως, μια τέτοια μονάδα θα μπορούσε επίσης να συμβάλει «στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και τις επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι ένα μέρος εκείνων που διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος ζώων, το κάνουν και εναντίον ανθρώπων», πρόσθεσε. Το «πείραμα» της Νορβηγίας θα διαρκέσει τρία χρόνια.
Οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων χαιρέτισαν την πρωτοβουλία αυτή. «Η διαδικασία που συνίσταται στο να παίρνουμε στα σοβαρά τη βία σε βάρος των ζώων ξεκίνησε», είπε η Σίρι Μάρτινσεν, υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Νώε».
Το 2014 είχαν γίνει 38 καταγγελίες για επεισόδια βίας σε βάρος ζώων, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NRK. Με βάση τη νορβηγική νομοθεσία, η βία εναντίον ζώων τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.
Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν ελάχιστες μονάδες «αστυνομίας ζώων», όμως παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, η Ολλανδία και η Σουηδία. ...          Πηγή: eal.gr



  30-4--2015    Tρόμος στην Φλόριδα - Γέμισε με σαρκοβόρες σαύρες 2,5 μέτρων - Τρώνε ακόμα και γάτες .....

Είναι σύνηθες φαινόμενο Αμερικανοί και όχι μόνο, να αγοράζουν μικρά φίδια, σαύρες, τροπικά ψάρια και όταν αυτά γίνουν τόσο μεγάλα που είναι δύσκολο για τους κατόχους τους να να συντηρήσουν, να τα αφήνουν ελεύθερα στη φύση.
Τα ζώα αυτά όμως όχι μόνο απειλούν την ισορροπία στο οικοσύστημα που τα φιλοξενεί, αλλά και για τα ζώα και τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτό.
Πρόσφατα, έγινε γνωστό πως πύθωνες της Βιρμανία και Αφρικανικοί πύθωνες έφαγαν αλεπούδες, κουνέλια, ελάφια, ρακούν, οπόσουμ, αγριόγατες και άλλα άγρια ζώα στο εθνικό πάρκο του Everglades.
Όμως ένα πλάσμα έρχεται τελευταία να στοιχειώσει την άγρια φύση της Φλόριδα και δεν είναι άλλο από τεράστιες άγριες, σαρκοφάγες σαύρες που έκαναν ξαφνικά την εμφάνισή τους στην περιοχή.
Πρόκειται για σαύρες που ανήκουν στο ίδιο είδος με τις τρομερούς Δράκους του Κόμοντο και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πρώτες φονικές σαύρες ελευθερώθηκαν στην περιοχή το 1990.
Από τότε έχουν γίνει εκατοντάδες και έχουν σκορπίσει σε διάφορα σημεία της πολιτείας. Μάλιστα εμφανίστηκαν ακόμα και στο Palm Beach County.
Αγρονόμοι, οπλισμένοι με καραμπίνες έχουν αρχίσει περιπολίες στα κανάλια του Palm Beach, ώστε να εντοπίσουν και να αιχμαλωτίσουν ή να σκοτώσουν τις σαύρες. Μέχρι στιγμής, από το καλοκαίρι, έχουν σκοτώσει 20 σαύρες, σύμφωνα με την Sun Sentinel.
Οι σαύρες που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, φτάνουν το 1,5 μέτρο ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν φτάσει ακόμα και τα 2,5 μέτρα. Ξεχωρίζουν από τα κίτρινα σημάδια στην πλάτη τους ενώ πολλές φορές τα σημάδια αυτά είναι πράσινα.
Οι σαρκοφάγες σαύρες συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους εκτός και να προκληθούν, ενώ μπορούν να προκαλέσουν με τα κοφτερά τους δόντια τρομακτικά τραύματα στο ανθρώπινο σώμα.
Ειδικοί περιγράφουν την σαύρα σαν έναν κτήνος που επιτίθεται σε ότι είναι μικρότερο από αυτό.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πύθωνες και δηλητηριώδη ψάρια που ελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία που ζούσαν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Φλόριδα, αυξάνοντας τον πονοκέφαλο για τους ειδικούς. ...          Πηγή: protothema.gr



  30-4--2015    ΣτΕ: Πράσινο φως για χαρακτηρισμό ως πάρκου του υγρότοπου Βουρκάρι Μεγάρων .....

Επιδιώκεται η προστασία και η ανάδειξη του υγρότοπου, με την αναβάθμισή της φύσης του τοπίου ως πολύτιμου φυσικού πόρου, ενώ προβλέπει ότι όρμος Βουρκαρί αποτελεί ένα «ξεχωριστό παράκτιο υδάτινο σώμα» Όχι μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για το χαρακτηρισμό του υγρότοπου Βουρκάρι Μεγάρων ως περιφερειακού πάρκου, αλλά επισημαίνει ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να δημοσιευθεί αμέσως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς όπως προκύπτει ο υγρότοπος έχει υποβαθμιστεί και η προστασία του είναι επιβεβλημένη. Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό της περιοχής του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων (Αττικής) ως περιφερειακού πάρκου.
Με το διάταγμα επιχειρείται η ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του επίμαχου υγροτόπου, η σύνδεσή του με το ευρύτερο τοπίο και η απόδοσή του στην αναψυχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ακόμη, το επίμαχο διάταγμα καθορίζει τις ζώνες προστασίας του υγροτόπου, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης του κατά ζώνες κλπ.
Επίσης, με το εν λόγω διάταγμα επιδιώκεται η προστασία και η ανάδειξη του υγρότοπου, με την αναβάθμισή της φύσης του τοπίου ως πολύτιμου φυσικού πόρου, ενώ προβλέπει ότι όρμος Βουρκαρί αποτελεί ένα «ξεχωριστό παράκτιο υδάτινο σώμα».
Το επίμαχο διάταγμα προσαρμόζεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (νόμοι 1515/2985 και 4277/2014) που προβλέπει ήδη από το 1985 την προστασία των υγροτόπων της Αττικής, ενώ συνοδεύεται από ειδική μελέτη για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρο Νίκος Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης, με την υπ΄ αριθμ. 12/2015 γνωμοδότησή τους έκριναν νόμιμο το επίμαχο σχέδιο διατάγματος.
Όμως καταλήγουν οι δικαστές ότι όπως προκύπτει από γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδική μελέτη, έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και του Οργανισμού της Αθήνας, ο επίμαχος υγρότοπος έχει υποβαθμισθεί και η προστασία του είναι επιβεβλημένη.
Κατόπιν αυτών, υπογραμμίζουν οι δικαστές, το διάταγμα πρέπει αμέσως να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του υγρότοπου.

Το διάταγμα, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:
- Εντάσσεται στη ζώνη προστασίας το θαλάσσιο τμήμα του κόλπου της Αγίας Τριάδας που τροφοδοτεί τον υγρότοπο. - Δημιουργείται περιφερειακή ζώνη με χρήσεις του πρωτογενούς τομέα που θα λειτουργεί ανασχετικά ως προς τη ρύπανση και τις λοιπές επιβαρυντικές για τον υγρότοπο πιέσεις,
- Περιορίζεται η θεσμοθετημένη της εντός του υγροτόπου βιομηχανικής ζώνης,
- Στο χερσαίο τμήμα του υγροτόπου Βουρκάρι και στην χερσονήσου της Αγίας Τριάδας, αποδίδονται χρήσεις έρευνας, εκπαίδευσης και αναψυχής, που θα λειτουργούν προστατευτικά για τον υγρότοπο ενώ προβλέπεται οργάνωση της ζώνης ως υγροτοπικού πάρκου και η δυνατότητα δημιουργίας ενός κέντρου ενημέρωσης και παρατηρητηρίων της ορνιθοπανίδας. ...          Πηγή: protothema.gr



  30-4--2015    Έρευνα: Οι λύκοι πιο ανεκτικά και ευγενή ζώα από τους σκύλους .....

Οι λύκοι είναι πιο ανεκτικά ζώα σε σύγκριση με τους σκύλους σύμφωνα με νέα αυστριακή μελέτη που εξηγεί τους λόγους που ο πρόγονος του εξημερωμένου σκύλου λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά σε αγέλες.
Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι οι σκύλοι διαμορφώνουν πιο αυστηρή ιεραρχία κυριαρχίας σε σύγκριση με τους λύκους.
Σύμφωνα με το econews, oι λύκοι συνεργάζονται περισσότερo από τα σκυλιά στην αναπαραγωγή, την προστασία περιοχών και το κυνήγι” αναφέρει στο Discovery News η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Φριντερίκε Ράνγκε από το Κτηνιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. “Οι σκύλοι είναι πτωματοφάγοι” προσθέτει.
Η καλή σχέση μεταξύ ανθρώπων και σκυλιών έχει διαμορφωθεί μέσα από την εξημέρωση, ενώ μπορεί να γίνει η υπόθεση πως διαχρονικά οι άνθρωποι προτιμούσαν πιο ανεκτικά ζώα για εκτροφή.Αυτό ευνόησε την ανάπτυξη πιο συνεργάσιμων και λιγότερο επιθετικών σκύλων, αλλά οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξετάσουν αν αυτό ισχύει επίσης για τις σχέσεις μεταξύ σκύλων, και όχι μόνο μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.

Τα πειράματα
Οι ερευνητές του διεξήγαγαν αρκετά τεστ συμπεριφοράς τόσο σε σκύλους όσο και σε λύκους. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε σε πρώτη φάση εννέα λύκους και οκτώ ημίαιμα σκυλιά. Οι λύκοι προέρχονταν από τη Βόρειο Αμερική και γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία, ενώ τα σκυλιά γεννήθηκαν σε καταφύγια στην Ουγγαρία.
Τα ζώα χωρίστηκαν σε ζευγάρια ενός ζώου υψηλής και ενός ζώου χαμηλής κοινωνικής θέσης, και στη συνέχεια τους χορηγήθηκε τροφή, είτε ωμό κρέας είτε ένα μεγάλο κόκκαλο.
Οι λύκοι χαμηλής κοινωνικής θέσης συχνά προφύλασσαν το φαγητό τους από το σύντροφο που ήταν πιο ψηλά στην ιεραρχία και έδειχναν επιθετικότητα το ίδιο συχνά με αυτούς, παρά τη διαφορά στην ιεραρχία. Αντίθετα οι σκύλοι χαμηλής κοινωνικής θέσης έκαναν πίσω και αποδέχονταν τις απειλές του κυρίαρχου σκύλου. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι απειλές δεν εξελίσσονταν σε ιδιαίτερη επιθετικότητα.
«Οι λύκοι εμφανίζονται πιο ανεκτικοί στα άτομα του ίδιου είδους, ενώ οι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στην ιεραρχία κυριαρχίας», εξηγεί η Ράνγκε. «Αυτό έγινε εμφανές από το γεγονός πως οι μη-κυρίαρχοι λύκοι μπορούν να προκαλούν τους κυρίαρχους λύκους και οι τελευταίοι να το ανέχονται, ενώ στους σκύλους η επιθετικότητα ήταν προνόμιο μόνο των ατόμων πιο ψηλά στην ιεραρχία», πρόσθεσε.
Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία εξημέρωσης, οι άνθρωποι επέλεγαν πιθανότατα τα πιο υποτακτικά και πειθήνια ζώα που ήταν έτοιμα να προσαρμοστούν. Όσον αφορά τους λύκους, αυτή η ανεκτικότητα ευνοεί τη συνεργασία για το καλό της αγέλης. Επίσης, στις αγέλες αδέσποτων τα σκυλιά συνήθως δεν έχουν καμία “συγγενική” σχέση μεταξύ τους. Αντίθετα, στις αγέλες των λύκων συνήθως υπάρχει ένα κυρίαρχο ζευγάρι αρσενικού και θηλυκού λύκου που ζουν με τους γόνους τους για δύο με τρία χρόνια, οπότε μοιάζουν περισσότερο με οικογένεια.
«Οι αλληλεπιδράσεις σκύλου-ανθρώπου σχετίζονται περισσότερο με τη συμβίωση χωρίς συγκρούσεις, όχι με την ισότητα. Η ικανότητά τους να σεβαστούν και να ακολουθήσουν είναι που έκανε τα σκυλιά ιδανικούς συντρόφους των ανθρώπων», πρόσθεσε η Ράνγκε.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B. ...          Πηγή: zougla.gr



  20-3--2015    Νορβηγία: Σκότωσαν πολική αρκούδα που τραυμάτισε ελαφρά τσέχο τουρίστα.....

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά σκοτώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην Κύπρο από κυνηγούς, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Birdlife Cyprus.
Η έρευνα της οργάνωσης έλαβε χώρα στην περίοδο μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, υπολογίζοντας τον αριθμό των πτηνών που παγιδεύτηκαν αδιάκριτα σε παγίδες, δίχτυα και κλαδιά αλειμμένα με κόλλα (ξυλόβεργες ή ξόβεργα).
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της οργάνωσης, ο αριθμός των παγίδων το 2014 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και είναι ο υψηλότερος από το 2002 όταν και ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Συγκεκριμένα πέρυσι βρέθηκαν πάνω στο νησί δίχτυα συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων και περισσότερα από 6.000 ξόβεργα, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται δυνατά ηχητικά σήματα και φακοί για τον αποπροσανατολισμό των πουλιών.
Οι μέθοδοι αυτοί χρησιμοποιούνται για το παράνομο κυνήγι αμπελοπούλιων και τσιχλών, τα οποία προσφέρονται έως και για 80-90 ευρώ τη δωδεκάδα στη μαύρη αγορά και παρανόμως σε εστιατόρια. Σύμφωνα με τις αρχές του νησιού, το παράνομο εμπόριο γύρω από τα εδέσματα αποτελεί βιομηχανία 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά βρίσκουν καταφύγιο στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, έχουν καταγραφεί 152 διαφορετικά είδη πτηνών παγιδευμένα σε δίχτυα και ξόβεργες, εκ των οποίων τα 78 θεωρούνται απειλούμενα από διάφορες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη δεκαετία του 1990 το κυνήγι ήταν πάλι εκτός ελέγχου, καταλήγοντας στο θάνατο έως και 10 εκατομμυρίων πτηνών, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Το φθινόπωρο αποτελεί την κυριότερη κυνηγετική περίοδο, με 3.000-4.000 λαθροκυνηγούς να δραστηριοποιούνται σε όλο το νησί.
Στους αριθμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι δραστηριότητες στις Βρετανικές βάσεις, με το Βασιλικό Σύνδεσμο για την Προστασία των Πτηνών να ζητάει από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα πριν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Αυστηρά μέτρα εναντίον των παραβατών κυνηγών και των εστιατορίων λήφθηκαν το 2004, προτού η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο τώρα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν την κυπριακή κυβέρνηση για απουσία πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσει το ανησυχητικό φαινόμενο. Ο νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών, καθώς και πρόστιμα ύψους έως και 17.000 ευρώ, ωστόσο σπάνια εφαρμόζεται..          Πηγή: tanea.gr



  20-3--2015    Νορβηγία: Σκότωσαν πολική αρκούδα που τραυμάτισε ελαφρά τσέχο τουρίστα.....

Μια πολική αρκούδα τραυμάτισε ελαφρά έναν Τσέχο τουρίστα στο νησί Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, στον αρκτικό κύκλο, όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες επισκέπτες προκειμένου να παρακολουθήσουν την αυριανή έκλειψη του ηλίου. «Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά, στο πρόσωπο και στο χέρι, από την επίθεση της πολικής αρκούδας», δήλωσε η Σίντσελ Σβάρσταντ, η αρχηγός της αστυνομίας του νησιού. Η αρκούδα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Ο τραυματίας, που μετείχε σε μια εξαμελή ομάδα που έκανε κάμπινγκ στην περιοχή, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Λογκγέαρμπγεν, του μεγαλύτερου οικισμού του Σβάλμπαρντ. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται άλλος ένας τουρίστας ο οποίος έχει υποστεί κρυοπαγήματα. Η έκλειψη ηλίου θα είναι μερικώς ορατή αύριο από περιοχές της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Μόνο στα νησιά Σβάλμπαρντ και Φερόες η έκλειψη του ηλίου θα είναι ολική. Στα Σβάλμπαρντ ζουν περίπου 3.000 πολικές αρκούδες, είναι δηλαδή περισσότερες από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που δεν ξεπερνούν τις 2.500. Στην έξοδο του Λογκγέαρμπγεν υπάρχει μια πινακίδα, μοναδική στο είδος της, που εικονίζει μια πολική αρκούδα μέσα σε ένα τριγωνικό, μαύρο πλαίσιο και προειδοποιεί τους τουρίστες για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Οι πολικές αρκούδες είναι προστατευόμενο είδος από το 1973 και οι ντόπιοι αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, να σκοτώνουν όσες πλησιάζουν πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Όσοι πάντως θέλουν να περιηγηθούν στα νησιά θα πρέπει να συνοδεύονται απαραιτήτως από έναν ντόπιο ξεναγό και να είναι οπλισμένοι για την προστασία τους. Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο πέντε θάνατοι από επιθέσεις πολικών αρκούδων στα Σβάλμπαρντ. Η τελευταία σημειώθηκε το 2011 με θύμα έναν 17χρονο Βρετανό..          Πηγή: tanea.gr



  6-3--2015    Οι ΑΠΕ πηγαίνουν όλο και καλύτερα στην Ε.Ε.....

Ανοδική είναι η πορεία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών των βλαβερών για το κλίμα αερίων του θερμοκηπίου, αλλά υπολείπονται ακόμα των απαιτήσεων για μια αποφασιστική στροφή με σκοπό την αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αιολική και ηλιακή ενέργεια, βιομάζα και όλες οι άλλες ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες αυξήθηκαν αξιοσημείωτα και το 2013 στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Μάλιστα, στο διάστημα 2005-2012, η παραγόμενη από ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια στην Ε.Ε. αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,1% (αρκετά υψηλότερο από το 4,1% της περιόδου 1990-2012). Μόνο από την ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας», από το 2005 έως το 2012 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 7% στα τέλη του 2012, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη – Προσέγγιση της πρόσφατης ανάπτυξής τους και των αλυσιδωτών συνεπειών τους». Η μείωση των εκπομπών προήλθε από αντικατάσταση ρυπογόνων καυσίμων από ΑΠΕ. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον άνθρακα, του οποίου η κατανάλωση θα ήταν υψηλότερη κατά 13%. Με τον ίδιο τρόπο αποφεύχθηκε χρήση φυσικού αερίου σε ποσοστό 7%, γεγονός που εκτιμάται από τον ΕΟΠ ως ιδιαίτερα θετικό, σε μια εποχή που τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου φθίνουν.
Το 2013, η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνεχίστηκε. Σε επίπεδο Ε.Ε., το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα έφτασε σχεδόν το 15%, ενώ ο στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ ήταν 12%. Μέχρι το 2020, η Ε.Ε. στοχεύει να λαμβάνει τουλάχιστον το 20% της ενέργειάς της χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μερίδιο που θα αυξηθεί σε 27% έως το 2030. Το ποσοστό αυτό, όμως, θεωρείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις χαμηλό και ανεπαρκές στο να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάσχεση του φαινομένου της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής. Η Greenpeace, για παράδειγμα, είχε εισηγηθεί τον Νοέμβριο του 2014 να τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως στόχος το 45%, ως ποσοστό των ΑΠΕ, στην τελική κατανάλωση ενέργειας του 2030 (ανάλογες θέσεις διατύπωσαν και άλλες μεγάλες περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις). Η Greenpeace εκτιμά, μάλιστα, πως οι στόχοι που έθεσε η Κομισιόν τελικά θα οδηγήσουν σε καθήλωση των ρυθμών ανάπτυξης των ΑΠΕ από 6%-7% το έτος στο 1%-2%.
Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Ε.Ε. σημειώνει επιτυχία, αλλά με βάση χαμηλούς στόχους. Ακόμα και ως προς αυτούς, όμως, σημειώνονται μεγάλες αποκλίσεις. Υπάρχουν χώρες, όπως η Σουηδία, η Λετονία, η Φινλανδία και η Αυστρία, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2013. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κάτω από 5%. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μέσο επίπεδο, λίγο κάτω από τον μέσο όρο, στο 12%.
Το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών είναι μεγαλύτερο στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το 2012 έφτασε το 24,1%. Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε θέσει για την ηλεκτροπαραγωγή στόχο το 21% έως το 2010.
Τον στόχο έπιασαν 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Εχει ενδιαφέρον το πώς κατανέμεται αυτό το 24,1% στις διάφορες μορφές πράσινης ενέργειας. Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από τα υδροηλεκτρικά φράγματα, που παρέχουν περίπου το μισό πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα (11% του συνόλου). Με 6% συμμετέχει η αιολική ενέργεια, που αποτελεί τη δεύτερη πιο διαδεδομένη ΑΠΕ, ακολουθεί η βιομάζα (στην οποία περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων στον Βορρά) με 3%, η ηλιακή ενέργεια πιο πίσω με 2% και η γεωθερμία και άλλες μικρότερες μορφές δίνουν το 2%.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να γίνουν μία από τις μεγάλες επιτυχίες της Ευρώπης. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Αν υποστηρίξουμε την καινοτομία στον τομέα αυτόν, θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μειώνοντας τις εκπομπές και προωθώντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης ο Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει τις θέσεις εργασίας που έχουν ήδη δημιουργηθεί από τις ΑΠΕ στην Ευρώπη σε 1.000.000.
Βεβαίως, στη μάχη κατά των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου δεν συμβάλλει μόνο η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υπάρχει ένα σύνολο μέτρων, με βασικό στοιχείο την προσπάθεια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στην παραγωγή, στις μεταφορές και στην κατοικία. Θετικά, επίσης, έχουν λειτουργήσει, σύμφωνα με τον ΕΟΠ, και τα οικονομικά κίνητρα για τη μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνους τύπους καυσίμων. Επίσης, ο τομέας της θέρμανσης και ψύξης, με βάση ανανεώσιμες πηγές, έκανε σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια είναι το πεδίο της πιο μεγάλης και γρήγορης ανάπτυξης των ΑΠΕ..          Πηγή: kathimerini.gr



  6-3--2015    Πρόβλημα η καφέ αρκούδα για το 70% των κατοίκων της Καστοριάς ....

Τη μείωση του πληθυσμού των καφέ αρκούδων έως και την πλήρη εξαφάνιση του είδους ζητεί η πλειονότητα των κατοίκων της Καστοριάς. Η εχθρική στάση των ανθρώπων απέναντι στο απειλούμενο είδος δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί, δείχνει όμως εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί. Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» επιχείρησε με ένα κοινοτικό πρόγραμμα να βελτιώσει τη σχέση του ανθρώπου με την καφέ αρκούδα στην Καστοριά, προτείνοντας λύσεις για μια αρμονικότερη συμβίωση.
Το πρόγραμμα Life Arctos Kastoria πραγματοποιείται από το 2010 στην ακριτική Καστοριά, από την οργάνωση «Καλλιστώ», την Αναπτυξιακή Καστοριάς και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος το 2014 πραγματοποιήθηκε έρευνα στους δήμους Καστοριάς, Αργους Ορεστικού και Νεστορίου σε δείγμα 500 ατόμων και τα αποτελέσματά του προκαλούν δυσάρεστη έκπληξη: σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει με τον πληθυσμό της αρκούδας στην περιοχή, το 55,4% απάντησε ότι πρέπει να μειωθεί, το 14,8% να εξαφανισθεί, το 5,8% να αυξηθεί και 24% δήλωσε ότι δεν ξέρει/δεν απαντά. Το 42% των ερωτηθέντων στην έρευνα έχει υποστεί ζημιά από την αρκούδα, ενώ το 25,8% των ερωτηθέντων έχει δει αρκούδα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, το 28,4% μία φορά το εξάμηνο, το 12,2% μία φορά τον μήνα και ποτέ το 33,6%.
«Οι περισσότεροι προτιμούν να θανατώνονται οι αρκούδες ή... να προωθούνται στην Αλβανία, λες και τα άγρια ζώα περνούν από συνοριακούς σταθμούς» λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του Life Arctos Kastoria και διευθυντής της οργάνωσης «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας. «Οι αιτίες είναι πολλές. Κατ’ αρχάς η Καστοριά έχει παράδοση στην κτηνοτροφία αλλά και στη γουνεμπορία, οπότε η αντιμετώπιση των ζώων από τους ανθρώπους είναι διαφορετική. Επίσης, δεν έχουν γίνει συστηματικά προγράμματα ενημέρωσης στην περιοχή – ενδεικτικό της αντιμετώπισης θεμάτων περιβάλλοντος και φύσης στην περιοχή είναι ότι σε ολόκληρη την Καστοριά δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή Natura, ακόμα και στον Γράμμο».
Το πρόγραμμα Life Arctos Kastoria, που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο (και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.), επιχείρησε για πρώτη φορά όχι μόνο να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους και τους κατοίκους των περιοχών όπου ζει η καφέ αρκούδα για το απειλούμενο αυτό είδος, αλλά και να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα για ομαλή συνύπαρξη.
«Η πρώτη δράση αφορούσε τα τροχαία ατυχήματα. «Στην περιοχή της Καστοριάς το πρόβλημα είναι διπλό» λέει ο κ. Ψαρούδας. «Στις αρχές του 2009, πριν από τις εκλογές, δόθηκε στην κυκλοφορία ένα κομμάτι της Εγνατίας χωρίς να έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία στο θέμα. Το ίδιο καλοκαίρι ξεκίνησαν τα ατυχήματα. Σκεφθείτε σε έναν δρόμο που οι οδηγοί κινούνται με 130-150 χλμ./ώρα να έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα ζώο 200 κιλών. Από θαύμα δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι, ενώ από το 2009 έως το 2013 σκοτώνονταν 3-4 αρκούδες τον χρόνο, ένας αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός αν σκεφθεί κανείς ότι ο πληθυσμός του είδους στην Καστοριά είναι μόλις 100 άτομα. Δεν υπήρχαν περιφράξεις στο δρόμο, δεν είχαν προβλεφθεί καθόλου διαβάσεις. Ο δρόμος λειτούργησε σαν "εμπόδιο" για την αρκούδα. Επειτα από πολλές πιέσεις, από πολλούς φορείς, αλλά κυρίως από την Ε.Ε. που είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή της Εγνατίας, τεκμηριώθηκε η ανάγκη τοποθέτησης φράκτη, εξασφαλίστηκαν κοινοτικοί πόροι και το έργο ολοκληρώθηκε το 2013. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2014-2015 δεν είχαμε κανένα ατύχημα στην Καστοριά, στην Εγνατία ή τον κάθετο άξονά της».
Το δεύτερο βήμα αφορούσε την προστασία των κατοίκων των περιοχών όπου εμφανίζεται η αρκούδα. «Τα τελευταία χρόνια για μια σειρά από λόγους έχουν δημιουργηθεί συνθήκες εξοικείωσης του ζώου με τους ανθρώπους. Στα ορεινά, πολλοί ηλικιωμένοι έχουν στην αποθήκη τους 1-2 ζώα, που λειτουργούν σαν εύκολο θήραμα. Επιπλέον, οι αρκούδες έμαθαν να αναζητούν τροφή στους κάδους των σκουπιδιών. Ετσι, άρχισαν να μπαινοβγαίνουν στις κατοικημένες περιοχές. Το 2011 μάλιστα εθεάθη μια αρκούδα να κολυμπά στη λίμνη της Καστοριάς! Οι λύσεις που προωθήσαμε ήταν να μοιραστούν ηλεκτροφόροι φράκτες (που δεν σκοτώνουν την αρκούδα, αλλά τη διώχνουν) και να τοποθετηθούν κάδοι που δεν μπορούν να τους ανοίξουν οι αρκούδες. Αναλόγως, μεσολαβήσαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να μοιραστούν τέτοιοι φράκτες και σε κτηνοτρόφους. Η σπουδαιότερη δράση όμως ήταν η δημιουργία ομάδων άμεσης επέμβασης, που έπαιρναν μέτρα αποτροπής. Μάλιστα οι άνθρωποι της "Καλλιστώ" εκπαίδευσαν το προσωπικό του δασαρχείου, αστυνομικούς και συνοριοφύλακες προκειμένου η δράση να συνεχιστεί». Τέλος, η «Καλλιστώ» δημιούργησε ένα δίκτυο ώστε να προμηθεύει σε κτηνοτρόφους εκπαιδευμένους σκύλους (ελληνικούς ποιμενικούς ή μολοσσούς της Ηπείρου). Προσπαθήσαμε με δράσεις ενημέρωσης να ενημερώσουμε τον κόσμο για την καφέ αρκούδα, να μειώσουμε την προκατάληψη. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι, ακόμη κι αν η καφέ αρκούδα εξαφανιστεί, το κενό που θα δημιουργηθεί στη φύση δεν θα το καταλάβει κάποιος άλλος».          Πηγή: kathimerini.gr



  6-3--2015    WILD Καμπάνια επικοινωνίας ....

Βρισκόμαστε σε ένα κατάφυτο δάσος. Ξαφνικά ακούγονται πατημασιές επάνω σε φύλλα. Μία αρκούδα συνδέει μία ηλεκτρική κιθάρα στον ενισχυτή και ξεκινάει να ροκάρει.
Είναι η μικρή Ζωή που πρέπει να γίνει άγρια όπως και οι υπόλοιπες αρκούδες και όχι αιχμάλωτη και περιορισμένη.
Η νέα καμπάνια επικοινωνίας παρουσιάζει με αξιοπρέπεια την ιστορία της ορφανής αρκούδας που φρόντισε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επί 10 μήνες και πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε στη φύση, στη δεύτερη επιχείρηση επανένταξης αρκούδας στο φυσικό περιβάλλον που πραγματοποιείται ποτέ στην Ελλάδα.
Την καμπάνια επικοινωνίας με τίτλο «WILD» εμπνεύστηκε η έμπειρη δημιουργική ομάδα της ATTP, της εταιρείας που εδώ και εννιά χρόνια σχεδιάζει και δημιουργεί την επικοινωνία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Η ATTP ακολούθησε το «ταξίδι» της Ζωής και δημιούργησε την καμπάνια? για την οποία ένωσαν τις δυνάμεις τους η εταιρία παραγωγής Parasol, ο σκηνοθέτης John Mitropoulos, η Music For Ads που είχε την μουσική επιμέλεια, οι Greggy K & Ren με το «άγριο» κομμάτι Get Me To The World On Time, ο Μάριος Θεολόγης με τα illustrations και η Μελίνα Αυγερινού του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, μία από τους δύο φροντιστές της Ζωής που ερμήνευσε την άγρια πλευρά της Ζωής!
Όλες οι εταιρίες εργάστηκαν στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της κοινωνικής ευθύνης τους.
Η καμπάνια θα προβάλλεται όλο το Μάρτιο στα ΜΜΕ περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας με την έγκριση του ΕΣΡ.
Εκτός από το τηλεοπτικό μήνυμα στο πλαίσιο της ίδιας καμπάνιας έχουν δημιουργηθεί επίσης ραδιοφωνικό σποτ, ηλεκτρονικό banner και έντυπη διαφημιστική καταχώρηση.
Υποστηρίξτε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και ακολουθήστε τον... www.arcturos.gr          Πηγή: kathimerini.gr



  6-3--2015    Γενναιόδωρη φέτος η φύση με τις λίμνες ....

Οι λίμνες Βόλβη και Πρέσπα γνώρισαν φέτος μια από τις καλύτερες, υδρολογικά, χρονιές τους, δημιουργώντας ένα επιβλητικό τοπίο, η οικολογική αξία του οποίου είναι απροσμέτρητη, αρκεί να τύχει της αρμόζουσας προσοχής.
Οι λίμνες μας γέμισαν με νερό. Το ωραιότερο δώρο της φύσης μάς δόθηκε φέτος απλόχερα, εξαιτίας των χιονοπτώσεων των προηγούμενων μηνών. Ακόμα και η Κορώνεια, που τα προηγούμενα καλοκαίρια είχε ουσιαστικά πάψει να υπάρχει, έχει φέτος δύο μέτρα νερού. Οι ποσότητες του νερού που εξακολουθούν να εισέρχονται στις λίμνες της Βόρειας Ελλάδας είναι τέτοιες, που σε πολλές περιοχές οι αρχές λαμβάνουν μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν πλημμύρες. Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση.
Οι Πρέσπες, η Κερκίνη, η Βόλβη, ακόμη και η Κορώνεια γέμισαν φέτος με νερό. «Το 2014 ήταν μια εξαιρετικά βροχερή χρονιά. Ακόμη και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είχαμε κάποιες δυνατές βροχές, με αποτέλεσμα η στάθμη της λίμνης να μην κατέβει πολύ» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Θοδωρής Ναζηρίδης, συντονιστής του φορέα διαχείρισης λίμνης Κερκίνης. «Στις αρχές Φεβρουαρίου είχαμε μεγάλες πλημμυρικές παροχές από τον Στρυμόνα, καθώς τα χιόνια στα βουνά της Βουλγαρίας έλιωσαν πρόωρα από τους νοτιάδες. Μέσα σε μια εβδομάδα η στάθμη της λίμνης ανέβηκε 3 μέτρα!». Η (τεχνητή) λίμνη Κερκίνης έχει τη δυνατότητα εκφόρτισης μέσα από το φράγμα της, ωστόσο η επιλογή αυτή δεν είναι απλή. «Πιο χαμηλά στον Στρυμόνα τα αναχώματα είναι υποτυπώδη και δεν μπορεί να γίνει παροχέτευση πολύ μεγάλων ποσοτήτων γιατί θα πλημμυρίσουν εκτάσεις. Ελπίζω πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Ανάλογη είναι η εικόνα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια. «Φέτος είχαμε το καλύτερο υδρολογικό έτος εδώ και χρόνια» λέει ο κ. Ηλίας Ντεκίρης, υπεύθυνος μελετών και έργων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας και Βόλβης. «Τα τελευταία 2-3 χρόνια το καλοκαίρι η Κορώνεια ξεραίνεται. Αυτήν τη στιγμή έχει στο βαθύτερο σημείο της δύο μέτρα νερό, τη μεγαλύτερη ποσότητα εδώ και μια δεκαετία. Βοήθησαν βέβαια και κάποια έργα που έγιναν στο δυτικό της τμήμα. Ετσι, η περιοχή γέμισε με χιλιάδες άγρια πουλιά που έμειναν να ξεχειμωνιάσουν». Εντυπωσιακή είναι η εικόνα και στη Βόλβη. «Η Βόλβη δεν είχε ποτέ πρόβλημα.
Φέτος όμως έχει κι αυτή πολύ νερό – μάλιστα έχουν πλημμυρίσει πολλά χωράφια στις περιοχές της Μικρής και Μεγάλης Βόλβης, καθώς και στο δάσος της Απολλωνίας. Η εικόνα της είναι απλώς πανέμορφη».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις ακριτικές Πρέσπες. «Για πρώτη φορά αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε τέτοια εποχή το φράγμα που εκφορτίζει τη Μικρή Πρέσπα προς τη Μεγάλη Πρέσπα, γιατί φαίνεται ότι το νερό θα αυξηθεί πολύ» λέει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών Νίκος Γιαννάκης. «Είμαι πολύ χαρούμενος, διότι η εικόνα των λιμνών την άνοιξη θα είναι μοναδική».
«Μέχρι στιγμής, εφέτος, οι λίμνες και γενικότερα οι υδρολογικές λεκάνες έχουν δεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων, ενώ αυτό που αναμένεται ως το πιο ωφέλιμο είναι ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων από τα χιόνια» λέει η πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της λίμνης Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου. «Οι εισροές λοιπόν έχουν οδηγήσει σε ανύψωση της στάθμης. Δυστυχώς όμως οι λίμνες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται μόνο ως "πολύ-χρηστικά" υδάτινα σώματα αγνοώντας τις υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρουν με πρωταρχική υπηρεσία την οικολογική τους ύπαρξη».
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η διαχείριση του νερού. Στην Κορώνεια, για παράδειγμα, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι περιορισμένα. «Μόλις σταματήσουν οι βροχοπτώσεις και αρχίσει η άντληση νερού από τους αγρότες, η στάθμη θα πέσει ταχύτατα» λέει ο κ. Ντεκίρης. «Ελπίζω να μην ξεραθεί και πάλι η λίμνη».
Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι Πρέσπες, που η διαχείριση γίνεται με υποδειγματικό τρόπο. «Την τελευταία δεκαετία, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών συστήθηκε η “επιτροπή διαχείρισης υγροτόπου”» εξηγεί ο κ. Γιαννάκης. «Πρόκειται για μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι: οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, η περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο φορέας διαχείρισης και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να καθορίσει τη μέγιστη στάθμη που θα αφεθούν να φθάσουν οι λίμνες, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι λειτουργίες της: να προλάβουν να αναπαραχθούν τα ψάρια στα υγρά λιβάδια, να απελευθερωθούν οι βοσκότοποι και τα χωράφια γύρω από τις λίμνες και να προστατευθεί το οικοσύστημα. Οσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, υπάρχει απόλυτη συμφωνία κάθε χρόνο, γιατί καταλαβαίνουν όλοι ότι υπάρχει κοινό συμφέρον».
Καμία βελτίωση στην Κάρλα

Δεν είναι όμως τα πράγματα τόσο αισιόδοξα σε όλες τις λίμνες της χώρας. Στην Κάρλα, που βρίσκεται υπό ανασύσταση, οι βροχοπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν την κατάσταση. «Οι έντονες βροχοπτώσεις εισφέρουν στον ταμιευτήρα “υδρολογικές ενέσεις”. Οι αστοχίες και η παρατεταμένη ολιγωρία εκ μέρους των αρμοδίων φορέων (πρώην υπουργείο Υποδομών και Περιφέρεια Θεσσαλίας) φαίνεται να εντείνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση» λέει η πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της λίμνης, Ιφιγένεια Κάγκαλου.
«Χαρακτηριστικά, την άνοιξη του 2014 ζήσαμε ένα πρωτοφανές γεγονός, όσον αφορά την τροφοδοσία της λίμνης Κάρλας από τον Πηνειό. Ενώ το αντλιοστάσιο του Πηνειού τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο παροχετεύοντας σημαντικές ποσότητες νερού, το νερό αυτό ποτέ δεν έφτασε στην Κάρλα. Κι αυτό, γιατί ο ΤΟΕΒ Πηνειού με τη χρήση πρόχειρων χωμάτινων φραγμάτων παροχέτευε σχεδόν όλη την ποσότητα του νερού για την ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ανέλθει καθόλου η στάθμη της λίμνης. Οι αντιλήψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την ασφυξία της».          Πηγή: kathimerini.gr



  6-3--2015    Αυστραλία: Εκαναν ευθανασία σε 700 κοάλα που δεν έβρισκαν τροφή και πέθαιναν από την πείνα ....

Πέθαιναν από την πείνα και η περιοχή «μύριζε θάνατο» λέει το υπ. Περιβάλλοντος της Βικτόρια - Η μεταφορά των ζώων αυτών δεν είναι αποτελεσματική, υποστηρίζουν ειδικοί - Αντιδράσεις από το Αυστραλιανό Ίδρυμα για τα Κοάλα, που καταγγέλλει κακοδιαχείριση
Οι αυστραλιανές αρχές θανάτωσαν περίπου 700 κοάλα στη νοτιο-ανατολική Αυστραλία, όπου ο πληθυσμός τους είχε αυξηθεί πολύ και τα μαρσιποφόρα πέθαιναν από την πείνα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος της πολιτείας Βικτόρια.
Επιχειρήσεις ευθανασίας σε κοάλα έγιναν το 2013 και το 2014 στην περιοχή του ακρωτηρίου 'Οτγουεϊ στη νότια Βικτόρια, εξήγησε η Λίζα Νενίλ. "Η επιχείρηση αυτή ήταν απαραίτητη για να μην υποφέρουν τα κοάλα που δεν έβρισκαν τι να φάνε", είπε η υπουργός.
Συνολικά 686 κοάλα θανατώθηκαν με ευθανασία. Η υπουργός εξήγησε ότι συνεργάζεται με ειδικούς προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των πληθυσμών των κοάλα, χωρίς να αποκλείει ωστόσο, μια νέα εκστρατεία θανάτωσης.
"Η εμπειρία δείχνει ότι η μεταφορά των κοάλα σε άλλες περιοχές δεν λειτουργεί και αντίθετα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα δεινά", δήλωσε στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Πριν από την παρέμβαση των αρχών, τα κοάλα αργόσβηναν και τα πτώματά τους κείτονταν διάσπαρτα στην ακτή σε σημείο το μέρος αυτό να "μυρίζει θάνατο", δήλωσε ο Φρανκ Φοτινάς, διαχειριστής κατασκήνωσης στην περιοχή.
Η υπόθεση του Ακρωτηρίου Οτγουεϊ παραμένει σε εκκρεμότητα: ο πληθυσμός αυτών των μικρών μαρσιποφόρων που έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτα από την κυβέρνηση, καταγράφει πράγματι απότομη μείωση η οποία οφείλεται στην απώλεια των βιοτόπων τους, σε ασθένειες, επιθέσεις σκύλων και σε δασικές πυρκαγιές. Το Αυστραλιανό Ίδρυμα για τα Κοάλα, που υπολογίζει τον πληθυσμό τους σε λιγότερο από 100.000, κατήγγειλε την κακοδιαχείριση από τους τοπικούς πολιτικούς αξιωματούχους.
"Αυτό που έκαναν προκαλεί σοκ. Γιατί αφήσαμε την κατάσταση να επιδεινωθεί;", αντέδρασε η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος, Ντέμπορα Τάμπαρτ.
Σύμφωνα με τη ζωολόγο και ειδική για τα κοάλα Ντέσλεϊ Ουίσον, ο πληθυσμός τους στο Ακρωτήριο 'Οτγουεϊ αυξήθηκε σημαντικά μετά την εισαγωγή κοάλα από παράκτιο νησί της πολιτείας Βικτόριας το οποίο στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ένα καταφύγιο για τα κοάλα που αποτελούσαν στόχο των κυνηγών.
Λόγω της έλλειψης αρπακτικών όπως ο αυστραλιανός αετός, τα κοάλα πολλαπλασιάστηκαν. Η Ουίσον υποστήριξε την παρέμβαση των αρχών εξηγώντας ότι είχε στόχο να "ανακόψει την οικτρή μοίρα των κοάλα", καθώς ορισμένα ζώα είχαν ασθενήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή.          Πηγή: protothema.gr



  6-3--2015    Ρώσοι επιστήμονες : Η γη κοντά σε νέα εποχή παγετώνων ....

Απότομη παγωνιά θα σημειωθεί σε 2 χρόνια σε όλον τον πλανήτη Γη σύμφωνα με Ρώσους επιστήμονες. Η νέα περίοδος παγετώνων θα κρατήσει τουλάχιστον 2 αιώνες και στην κυριολεξία θα παγώσει τον κόσμο μας, τονίζουν οι Ρώσοι.
Ο Χαμπιμπουλό Αμπντουσαμάτοβ, διευθυντής του τμήματος διαστημικών ερευνών του αστεροσκοπείου Πούλκοβσκαγια της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δηλώνει πως ο πλανήτης άρχισε να παγώνει.
Μελετώντας την συχνότητα αλλαγών της ηλιακής δραστηριότητας, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα για τις ερχόμενες παγκόσμιες ανόδους θερμοκρασίας και ψύξης. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, η θερμοκρασία θα αρχίσει σταθερά να πέφτει από το 2014. Το μέγιστο ψύχος θα σημειωθεί το 2055, συν - πλην 11 έτη»,υποστηρίζει ο επιστήμονας. «Η ψύξη θα προκαλέσει μείωση των περιοχών καλλιέργειας.
Εκτός των προβλημάτων με τα τρόφιμα, θα είναι πιο δύσκολη η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις βόρειες περιοχές. Τα προβλήματα με την παροχή θέρμανσης θα κλιμακωθούν. Το ψύχος θα επηρεάσει πολλούς, σχεδόν όλους, αλλά κυρίως τις βόρειες χώρες», προειδοποιεί ο Χαμπιμπουλό Αμπντουσαμάτοβ. Η προβλεπόμενη παρατεταμένη ψύξη μπορεί να είναι η πέμπτη μικρή περίοδος παγετώνων τους τελευταίους εννέα αιώνες.
Παρόμοιες κλιματικές αλλαγές είχαν εντοπιστεί τον 13o, 15o, 17o και 19ο αιώνα. «Όπως συχνά συμβαίνει, στην αρχή όλοι λένε, πως όλα αυτά είναι ανοησίες, δεν είναι επιστήμη, δεν μπορούν να συμβούν, ύστερα λένε πως κάποια λογική υπάρχει σε αυτό, ότι και εμείς έτσι πάντα σκεφτόμασταν. Η αναγνώριση της θεωρίας ψύξης πραγματοποιείται σε όλον τον κόσμο», είπε στο τέλος ο Ρώσος επιστήμονας.          Πηγή: greek-weather.org



  19-2--2015    Το δόντι της πεταλίδας είναι το ισχυρότερο υλικό της φύσης ....

Μέχρι στιγμής το πιο γνωστό δυνατό βιολογικό υλικό και γνωστό στον άνθρωπο, ήταν ο μεταξένιος ιστός της αράχνης Τα δόντια της κοινής πεταλίδας των θαλασσών αποκτούν πλέον τον τίτλο του πιο δυνατού βιολογικού υλικού που είναι μέχρι στιγμής γνωστό στον άνθρωπο, εκθρονίζοντας πλέον τον μεταξένιο ιστό της αράχνης από το βάθρο του.
Οι πεταλίδες διαθέτουν στη γλώσσα τους μικροσκοπικά δόντια μήκους μικρότερου του ενός χιλιοστού, με τα οποία αποσπούν τροφή από τα βράχια ή ανοίγουν ρωγμές μέσα στις οποίες χώνονται. Τα δόντια αποτελούνται από ένα μίγμα μετάλλων και πρωτεΐνης, το οποίο Βρετανοί επιστήμονες δοκίμασαν στο εργαστήριο και βρήκαν ότι είναι τρομερά ισχυρό, σχεδόν τόσο δυνατό, όσο τα πιο ισχυρά υλικά που έχει φτιάξει ο άνθρωπος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άζα Μπάρμπερ της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το «Science», δήλωσαν ότι η μελέτη του μυστικού της πεταλίδας μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στο να βελτιωθούν περαιτέρω -να γίνουν πιο ελαφρά και ανθεκτικά- διάφορα τεχνητά συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα, στα πλοία και στα αυτοκίνητα, καθώς και στα σφραγίσματα των δοντιών.
«Η βιολογία, αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης για έναν μηχανικό. Αυτά τα δόντια (πεταλίδας) είναι φτιαγμένα από πολύ μικρές ίνες, διατεταγμένες με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Πρέπει να δημιουργήσουμε δικές μας υλικές δομές ακολουθώντας τις ίδιες σχεδιαστικές αρχές», δήλωσε ο Άζα Μπάρμπερ.
Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν πως τα δόντια πεταλίδας είναι έως πέντε φορές πιο δυνατά από το μετάξι της αράχνης (υπάρχουν διάφορα είδη μεταξιού με διαφορετική αντοχή), θέτοντας έτσι ένα νέο ρεκόρ δύναμης υλικού στο πεδίο της βιολογίας.
Το δόντι πεταλίδας αντέχει σε πίεση περίπου πέντε γιγαπασκάλ (GΡa), όσο η πίεση που απαιτείται για να μετατραπεί ο άνθρακας σε διαμάντι στο υπέδαφος της Γης. Συγκριτικά, το πιο δυνατό μετάξι φθάνει τα τέσσερα γιγαπασκάλ (το κοινό μετάξι έχει μόνο 1,3 GPa), το μπαμπού το ένα γιγαπασκάλ, ενώ τα ανθρώπινα οστά και δόντια έχουν μόνο 0,7 και 0,5 GΡa αντίστοιχα.
Σε σχέση με τα ανθρωπογενή υλικά, τα δόντια πεταλίδας, που έχουν ως βασικό υλικό τον γαιτίτη (ένα κρύσταλλο που περιέχει σίδηρο), είναι πιο γερά από τις ίνες Κέβλαρ από τις οποίες φτιάχνονται τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη και σχεδόν τόσο γερά όσο τα καλύτερα ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική.
Η πεταλίδα είναι γαστερόποδο μαλάκιο, με πιο γνωστό είδος το εδώδιμο Patella cerulea, που ζει και στις ελληνικές ακτές. Το όστρακό της έχει σχήμα κώνου, με ακτινωτές προεξοχές στην εξωτερική επιφάνειά του και δόντια στην περιφέρειά του.
Οι πεταλίδες ουσιαστικά είναι θαλάσσια σαλιγκάρια, που ζουν στα ρηχά. Προσκολλώνται στους βράχους, όπως τα μύδια και τα στρείδια, και για να προστατευθούν από την ξηρασία στη διάρκεια της αμπώτιδας, σκάβουν ένα μικρό κοίλωμα στα βράχια. Όταν γίνεται πλημμυρίδα, έρπουν και πάλι στην αρχική θέση τους.          Πηγή: protothema.gr



  19-2--2015    Τρίπολη: Έκαναν χωματερή το ελατόδασος του Μαινάλου! ....

Ο δήμος Τρίπολης μετέφερε αυθαίρετα μέσα στο ελατόδασος στο Λεβίδι μέρος των σκουπιδιών που πνίγουν την πρωτεύουσα της Αρκαδίας - Δείτε φωτογραφίες - Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Βασίλης Βαρδιάμπασης
Είναι στιγμές που η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία. Υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Τρίπολη το οποίο εντάθηκε από την στιγμή που απαγορεύτηκε από την Περιφέρεια Αθηνών, η μεταφορά τους στην Αθήνα με απορριμματοφόρα, μια λύση προσωρινή αλλά και ακριβή (90 ευρώ ο τόνος στη μεταφορά).
Τα σκουπίδια αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη σχηματίζουν μικρά «βουνά» και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με την νεοεκλεγείσα Δημοτική αρχή να καλείται να διαχειριστεί ένα χρόνιο πρόβλημα.
Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε η λύση της Αγίας Τριάδας όπου η άδεια για προσωρινή αποθήκευση είναι ακόμη σε ισχύ. Η απόφαση που πάρθηκε για τη μεταφορά των σκουπιδιών (600 τόνοι) μέσα στο δάσος του Μαινάλου δεν είναι του δημοτικού Συμβουλίου.
Ο ΧΑΔΑ Λεβιδίου στην θέση Μαγούλα στον οποίο η δημοτική αρχή θέλει να οδηγήσει τα σκουπίδια έχει «κλείσει» από το 2011 και βρίσκεται σε φάση περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι, για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης από επικίνδυνη ρύπανση, ορίζεται χώρος προσωρινής απόθεσης και μελλοντικής μεταφόρτωσης των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων Λεβιδίου, «για χρονικό διάστημα έως την ισχύ της έκτακτης ανάγκης».
Ο δήμαρχος Τρίπολης ενημέρωσε για την απόφασή του αυτή, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι εξέφρασαν στο σύνολό τους την κάθετη αντίθεσή τους στην επιλογή του χώρου απόθεσης των σκουπιδιών του Δήμου.
Στο άκουσμα της απόφασης ξεσηκώθηκαν σύσσωμα τα χωριά του Μαινάλου με τους κατοίκους του Λεβιδίου να πρωτοστατούν. Μιλώντας με τον πρόεδρο της επιτροπής αγώνα για την διάσωση της περιοχής Natura στο όρος Μαίναλο, Βασίλη Βαρδιάμπαση ακούσαμε: «Εμείς σαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ανατολικού Μαινάλου, ξενυχτήσαμε χτες στην είσοδο του βουνού με παγετό στους -7 βαθμούς Κελσίου προσπαθώντας να προστατεύσουμε το δάσος, από την απόθεση 600 τόνων σκουπιδιών που βρίσκονται στους κάδους της Τρίπολης και έχουν φέρει το δήμο σε αδιέξοδο.
Παρότι είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του δημάρχου να βρεθεί μια μόνιμη λύση για τα σκουπίδια του Δήμου μας, θεωρούμε αδιανόητο να σκεφτεί κανείς να τοποθετήσει τα σκουπίδια μέσα στο ελατοδάσος του Μαινάλου, σε περιοχή Natura, το μοναδικό πνεύμονα της Πελοποννήσου που γλύτωσε από τις φωτιές του 2007. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σημείο εναπόθεσης είναι εντός του βουνού απέχει μόλις 2km από το Λεβίδι μοναδικό χειμερινό τουριστικό προορισμό του Δήμου Τρίπολης και 1km από το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνα του Μαινάλου».
Οι κάτοικοι του Λεβιδίου αντιδρούν στην απόφαση του δημάρχου και δηλώνουν πως δεν δέχονται τα σκουπίδια της Τρίπολης, ενώ έκλεισαν την χωματερή και υπάρχει στην είσοδο του βουνού, ομάδα περιφρούρησης των κατοίκων.
Επιπλέον κάτοικοι από το Λεβίδι έφτασαν στο δημαρχείο Τρίπολης και αποδοκίμασαν την δημοτική αρχή, για την απόφασή που έλαβε.          Πηγή: protothema.gr



  19-2--2015    Τσεχία: Άγρια άλογα για τη διάσωση σπάνιου οικοσυστήματος ....

Τα άγρια άλογα εξαφανίστηκαν από την Τσεχία πριν από χιλιάδες χρόνια, όμως τώρα η επανεισαγωγή τους αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για τη διάσωση ενός μοναδικού οικοσυστήματος.
Αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν πως κοπάδια άγριων αλόγων ζούσαν σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης μεταξύ 4.700 και 3.700 π.Χ. προτού εξημερωθούν. Τώρα, οι τοπικές αρχές μετέφεραν 14 άλογα από το Εθνικό Πάρκο Έξμορ της Αγγλίας στο Μιλοβίτσε, μία μικρή πόλη ανατολικά της Πράγας.
Τα ζώα έχουν ύψος 1,25 μέτρα και αποτελούν κάποια από τα λίγα άγρια άλογα που έχουν απομείνει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Και τα 14 είναι θηλυκά αλλά το κοπάδι αναμένεται να πολλαπλασιαστεί μετά την άφιξη ενός επιβήτορα αυτή την άνοιξη.
«Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τσεχία θα χρησιμοποιήσει άλογα για να σώσει ένα οικοσύστημα, εν προκειμένω μία στέπα», δήλωσε ο Ντάλιμπορ Ντόσταλ του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ceska Krajina.
Η εισαγωγή των αλόγων έγινε προκειμένου να καταναλώσουν τα είδη που έχουν εισβάλει στη στέπα και καταπνίγουν διάφορα σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
«Η πεταλούδα Alcon Blue και το μικροσκοπικό γαλάζιο φυτό Cross Gentian αποτελούν τους αδιαφιλονίκητους βασιλιάδες της περιοχής», δήλωσε ο Μίροσλαβ Γίρκου της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.
«Οι πολύτιμοι αυτοί οργανισμοί θα είχαν εξαφανιστεί και η στέπα θα είχε μετατραπεί σε δάσος εάν δεν είχαμε εισάγει αυτά τα άλογα από την Αγγλία», πρόσθεσε.
Εάν οι προσπάθειες αποτύχουν τότε διάφορα είδη πτηνών, ερπετών και άλλων ζώων θα βρεθούν επίσης σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον Γίρκου.
Το νέο σπίτι των αλόγων βρίσκεται σε μία στρατιωτικοποιημένη ζώνη που ορίστηκε από τον Αυστροουγγρικό στρατό το 1904, ενώ στο Μιλοβίτσε στεγάστηκε στρατόπεδο αιχμαλώτων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο γειτονικό νεκροταφείο έχουν ταφεί 5.170 Ιταλοί, 521 Ρώσοι και 51 Σέρβοι στρατιώτες.
Ο στρατός της Τσεχοσλοβακίας κατέλαβε τη ζώνη το 1918 αλλά απωθήθηκε με τη σειρά του από τους Ναζί το 1939. Μετά τα γεγονότα του 1968 η περιοχή μετατράπηκε σε ένα τεράστιο σοβιετικό στρατόπεδο και από το 1991 ο τσεχοσλοβακικός και μετέπειτα τσέχικος στρατός πραγματοποιεί ασκήσεις στη στέπα, βοηθώντας στην αποδυνάμωση λιγότερο ισχυρών επιθετικών ειδών.          Πηγή: .real.gr



  19-2--2015    Τα ζώα της θάλασσας γίνονται όλο και μεγαλύτερα ....

Τα πλάσματα που ζουν στις θάλασσες του πλανήτη μας τείνουν να γίνουν ολοένα μεγαλύτερα κατά μέσο όρο, από τότε που τα ζώα εξαπλώθηκαν στη Γη μετά τη λεγόμενη "Κάμβρια" έκρηξη πριν από περίπου 550 εκατομμύρια χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε τις διαχρονικές τάσεις στην τωρινή και στην παρελθούσα θαλάσσια ζωή.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα σημερινά μεγαλύτερα ζώα είναι μεγαλύτερα από ό,τι τα μεγαλύτερα ζώα κατά την πρώτη περίοδο εμφάνισης της ζωής (αν και ενδιάμεσα έχουν υπάρξει μεγαλύτερα ζώα από ό,τι σήμερα, όπως οι δεινόσαυροι). Η νέα μελέτη για πρώτη φορά επιβεβαιώνει κάτι που ήταν αβέβαιο έως τώρα, ότι στην εξέλιξη των ζώων υπάρχει μια γενική τάση: το μέσο ζώο γίνεται σταδιακά μεγαλύτερο.
Αυτό σημαίνει πως η εξελικτική διαδικασία δεν είναι τυχαία, αλλά έχει μια κατευθυντικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το μέγεθος των έμβιων οργανισμών. Παραμένει ερωτηματικό σε ποιο βαθμό ισχύει κάτι ανάλογο και σε άλλα χαρακτηριστικά των ζώων, πέρα από το μέγεθός τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νοέλ Χάϊμ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, υπολόγισαν ότι, από τότε που υπάρχει ζωή στους ωκεανούς, το μέσο μέγεθος των θαλάσσιων ζώων έχει αυξηθεί κατά 150 φορές στη διάρκεια μισού δισεκατομμυρίου ετών. Αυτή η αύξηση του μεγέθους αποδίδεται κυρίως στο ότι το μεγαλύτερο μέγεθος βοηθάει τα ζώα να τα βγάζουν καλύτερα πέρα στο υδάτινο περιβάλλον τους.
Το σημερινό μεγαλύτερο πλάσμα των θαλασσών, η γαλάζια φάλαινα, που έχει μήκος περίπου 30 μέτρων, είναι τουλάχιστον 100.000 φορές μεγαλύτερη από το μεγαλύτερο θαλάσσιο ζώο της Κάμβριας περιόδου.
Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τον παλαιότερο "Κανόνα του Κόουπ", μία βιολογική θεωρία του αμερικανού παλαιοντολόγου του 19ου αιώνα Έντουαρντ Ντρίνκερ Κόουπ ότι η φυσική επιλογή οδηγεί σταδιακά σε ζώα με μεγαλύτερο μέγεθος. Πάντως ο κανόνας αυτός έχει εξαιρέσεις, αφού π.χ. τα σημερινά πουλιά εξελίχθηκαν από τους πολύ μεγαλύτερους δεινόσαυρους.
Η πολυπληθής ερευνητική ομάδα υπό τον Νοέλ Χάιμ ανέλυσε στοιχεία για 17.208 ομάδες θαλασσίων ειδών (γένη) ζώων, δηλαδή σχεδόν το 75% όλων των θαλασσίων γενών και τουλάχιστον το 60% όλων ανεξαιρέτως των γενών ζώων που έζησαν ποτέ. Η ανάλυση αποκάλυψε μια σαφή τάση για τη διαχρονική αύξηση του μεγέθους. Αυτό πάντως, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, δεν σημαίνει ότι κάθε ξεχωριστό ζώο γίνεται ολοένα μεγαλύτερο με το πέρασμα του χρόνου.
Το μεγαλύτερο μέγεθος παρέχει διάφορα εξελικτικά πλεονεκτήματα, καθώς έτσι ένα ζώο μπορεί να κινηθεί ταχύτερα, να σκάψει πιο βαθιά στο χώμα ή στον βυθό, να βρει πιο εύκολα τροφή ή, αντίστροφα, να γίνει πιο δύσκολα τροφή ενός άλλου ζώου κ.α.
Στην περίπτωση των ωκεανών, όταν ορισμένα ζώα της ξηράς, όπως τα ερπετά και μερικά θηλαστικά, επέστρεψαν στο νερό, το μέγεθός τους αυξήθηκε στη συνέχεια. Άλλωστε, το μεγαλύτερο πλάσμα των θαλασσών σήμερα, οι φάλαινες, είναι ένα θηλαστικό, που κάποτε ζούσε έξω από το νερό. Οι θαλάσσιοι οργανισμοί που εισπνέουν οξυγόνο, μπορούν να μεγαλώσουν περισσότερο.          Πηγή: press-gr



  10-2--2015    Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το 2014 σημειώθηκε χωρίς να υπάρξει πραγματικό επεισόδιο του φαινομένου Ελ Νίνιο ....

To 2014 ήταν σίγουρα η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, μια τάση που συνεχίζεται, επιβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (ΟΜΜ).
Η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια του πλανήτη ξεπέρασε πέρυσι κατά 0,57 βαθμό Κελσίου την υπολογιζόμενη μέση θερμοκρασία για την περίοδο αναφοράς 1961-1990, που είναι 14 βαθμοί, ξεπερνώντας τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του 2010 (κατά 0,55 βαθμό πάνω) και του 2005 (κατά 0,54 βαθμό), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οργανισμό του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.
«Ο αιώνας μας συγκεντρώνει 14 από τις 15 θερμότερες χρονιές. Υπολογίζουμε σε μια συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς η συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η αύξηση της ενθαλπίας των ωκεανών μας υπόσχονται ένα θερμότερο μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΜΜ Μισέλ Ζαρό.
«Η παγκόσμια τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πιο σημαντική από την κατάταξη αυτής ή εκείνης της χρονιάς», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι αυτό προκύπτει από την ανάλυση συνόλων δεδομένων ότι το 2014 είναι, έναντι της συλλογής δεδομένων, η θερμότερη χρονιά παρότι υπάρχει ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στις τρεις πιο θερμές χρονιές.
Ο ΟΜΜ υπολόγισε ότι σχεδόν το 0,93% της ζέστης που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προερχόμενα από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, είναι αποθηκευμένη στους ωκεανούς.
«Οι ωκεανοί παίζουν συνεπώς πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά τη θερμική ρύθμιση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έφθασε σε νέα ρεκόρ το 2014», προειδοποίησε ο ΟΜΜ.
Ωστόσο ο οργανισμός μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι αυτό το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το 2014 σημειώθηκε χωρίς να υπάρξει πραγματικό επεισόδιο του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει το κλίμα όταν θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας υψηλότερες του φυσιολογικού στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό αλληλεπιδρούν με τα συστήματα ατμοσφαιρικής πίεσης.
Σύμφωνα με τον Ζαρό, τα φαινόμενα καύσωνα που είχαν σχέση με καταρρακτώδεις βροχές και μεγάλες πλημμύρες σε ορισμένες χώρες, ενώ άλλες υπέφεραν από την ξηρασία εντάσσονται στη λογική ενός κλίματος που εξελίσσεται. «Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να διαθέτουμε αξιόπιστες μετεωρολογικές και κλιματολογικές υπηρεσίες για να ενισχύουμε την αντίσταση των πληθυσμών και να βοηθάμε τις χώρες και τις κοινότητες να προσαρμόζονται σε ένα κλίμα που εξελίσσεται γρήγορα και που, σε πολλές περιοχές, γίνεται λιγότερο ευνοϊκό»...
Ο ΟΜΜ δημοσιοποίησε την ανάλυσή του με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ενόψει των ετήσιων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθούν στη Γενεύη από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα βοηθήσουν τις πλευρές στη Σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος να υιοθετήσουν μια συμφωνία στο Παρίσι τον προσεχή Δεκέμβριο.          Πηγή: .protothema.gr



  10-2--2015    ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Στα σκαριά η δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου ....

Ο Δήμος Ερμιονίδας αξιοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και λειτουργίας κτηνοτροφικού πάρκου.
Για τις διαδικασίες εκκίνησης του κτηνοτροφικού πάρκου θα μιλήσει ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας, κ. Γεώργιος Ζέρβας στο Δημοτικό Σχολείο Λουκαϊτίου, την Παρασκευή 13 -2-2015 και ώρα 8:00 μ.μ.
Το κτηνοτροφικό πάρκο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από την Ε.Ε., αποτελεί μια καινοτόμο ιδέα με πολλά πλεονεκτήματα, που μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της «αιγοπροβατοτροφίας» στην περιοχή μας.
Το πιλοτικό σχέδιο του κτηνοτροφικού πάρκου προϋποθέτει έναν ομαδικό χώρο σταβλισμού αιγοπροβάτων από μικρή ομάδα κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα έχουν αυτονομία (ατομικό στάβλο) αλλά θα χρησιμοποιούν κοινόχρηστους βοηθητικούς χώρους.
Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη για τους κτηνοτρόφους όπως χαμηλότερο κόστος παραγωγής, μικρότερες τιμές αγοράς ζωοτροφών, συνεργασίες για πώληση προϊόντων, καλύτερη ποιότητα προϊόντων, που θα μπορούσε να προκύψει και λόγω της δωρεάν παρεχομένης επιστημονικής βοήθειας από κτηνιάτρους και γεωπόνους.
Επίσης ένα κτηνοτροφικό πάρκο θα μπορεί να επεκτείνει τη δραστηριότητά του με την ίδρυση και λειτουργία ενός τυροκομείου, την ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, κ.λπ.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας να προσέλθουν στον προαναφερόμενο χώρο για να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες και διαδικασίες του προγράμματος.
Πληροφορίες: Γιάννης Δημαράκης, Αντιδήμαρχος, τηλ. 2754360001          Πηγή: paratiritis-news.com



  10-2--2015    Γέμισε νερό η Κορώνεια ....

Πάνω από 3 μέτρα ανέβηκε η στάθμη στην Κερκίνη
Σχεδόν τα δύο μέτρα έχει φτάσει η στάθμη στη λίμνη Κορώνεια, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, γεγονός που θα πρέπει, όμως, να συνδυαστεί και με αναγκαία μέτρα για να αναζωογονηθεί η «ταλαιπωρημένη» λίμνη.
«Σύμφωνα με μετρήσεις, η στάθμη έχει ανέβει ακόμα και σε σημεία που δεν υπήρχε καθόλου νερό, ενώ είναι από τις λίγες φορές που ο κύριος τροφοδότης της Κορώνειας, ο ποταμός Μπογδάνας, έχει συνέχεια νερό επί 3 μήνες», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμών Κορώνειας- Βόλβης, λέκτορας του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ Δήμητρα Μπόμπορη.
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν η άνοδος της στάθμης αποτελεί απλώς ένα «γέμισμα» με νερό, όπως σε ένα άδειο δοχείο, η κ. Μπόμπορη επισημαίνει ότι θα πρέπει να συμπράξουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να μπορέσει, σε βάθος χρόνου, να αναπτυχθεί υδρόβια ζωή.
«Ένα καλό υδρολογικό έτος, σε συνδυασμό με έργα που πρέπει να γίνουν, μπορεί να δώσει 'ανάσα' στον υδροφόρο ορίζοντα», πρόσθεσε, αξιολογώντας ως πρωταρχικό έργο σωτηρίας, τον περιορισμό των αντλήσεων για την κάλυψη γεωργικών αναγκών.
«Την άνοιξη θα αρχίσουν να αντλούνται μεγάλες ποσότητες για τα χωράφια, με αποτέλεσμα να πέσει και πάλι η στάθμη του νερού», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη στη Βόλβη, τόνισε ότι η στάθμη του νερού έχει ανέβει πολύ, πλημμυρίζοντας παρόχθιες περιοχές, στο δάσος της Απολλωνίας και κάποια σημεία βόρεια των χωριών Μικρή και Μεγάλη Βόλβη.
Αυξημένη είναι η στάθμη των νερών και στην λίμνη Κερκίνη, με αποτέλεσμα ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης να καλεί, αύριο, σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με θέμα την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με δηλώσεις του συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης Θεόδωρου Ναζιρίδη, εντοπίζεται στη λεκάνη απορροής που είναι στη Βουλγαρία, όπου σημειώθηκαν πολλές βροχοπτώσεις και χιόνια.
«Η στάθμη της λίμνης έχει ανέβει περί τα 3,5 μέτρα, κάτι που βέβαια έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Ναζηρίδης, εξηγώντας ότι για να πέσει η στάθμη, πρέπει να ανοίξουν τα φράγματα.
«Αν, όμως, "αποσυμφορηθεί" η λίμνη, η ποσότητα του νερού είναι τόσο μεγάλη που θα πλημμυρίσει κομμάτι του κάμπου των Σερρών», διευκρίνισε.
Σημαντική άνοδο της στάθμης του νερού παρατηρήθηκε και στις Πρέσπες, με τη Μικρή να έχει ανέβει 24 εκατοστά και 26 η Μεγάλη Πρέσπα.
«Για πρώτη φορά είχαμε τόσο απότομη άνοδο της στάθμης, την οποία αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά, με σταδιακή μείωση, με το θυρόφραγμα στη Μικρή Πρέσπα», αποκαλύπτει η βιολόγος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Ειρήνη Κουτσερή, προσθέτοντας ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν στενά την κατάσταση και λαμβάνονται άμεσα, διαχειριστικά μέτρα.          Πηγή: newsbeast.gr



  9-2--2015    ΗΠΑ: Θανάτωση 11.000 κορμοράνων για την προστασία των σολομών ....

Η αμερικάνικη κυβέρνηση σκοπεύει να εξοντώσει περίπου 11.000 κορμοράνους τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προστατέψει τους σολομούς και τις πέστροφες στην πολιτεία του Όρεγκον, όπως αποκάλυψε το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο έλεγχος του πληθυσμού των κορμοράνων θα επικεντρωθεί στο νησί Ιστ Σαντ του Όρεγκον. Αν το σχέδιο λάβει το τελικό πράσινο φως, τότε οι υπεύθυνοι θα αρχίσουν την εξόντωση των πτηνών αλλά και την καταστροφή 26.000 φωλιών με ρίψη λαδιού, προκειμένου να διακόψουν την εκκόλαψη νεοσσών.
«Η απόφαση να εξοντωθούν 11.000 πτηνά είναι δύσκολη, όμως είναι προτιμότερη από την εναλλακτική να σκοτωθούν 18.000 κορμοράνοι έως το 2018», δήλωσε η Νταϊάνα Φρέντλαντ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.
«Προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τον πληθυσμό των σολομών και των πεστρόφων με αυτόν των πτηνών. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τη σωστή απάντηση και αφιερώσαμε αρκετό χρόνο σε αυτό, με τη βοήθεια πολλών ειδικών», πρόσθεσε.
Ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάστηκε ήταν η εξαναγκαστική μετατόπιση των κορμοράνων σε άλλη τοποθεσία, ωστόσο σύμφωνα με τη Φρέντλαντ κάτι τέτοιο απλά θα μετέφερε το πρόβλημα σε άλλους βιοτόπους.
Το σχέδιο ελέγχου του πληθυσμού των κορμοράνων εκπονήθηκε μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών (ΝΟΑΑ), η οποία πρότεινε τη μείωση του πληθυσμού των πτηνών από 13.000 σε 6.000 μέσα στα επόμενα τέσσερα έτη.
Οι κορμοράνοι τρέφονται με νεαρούς σολομούς αλλά και πέστροφες, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πληθυσμού τους. Ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ισχυρίζονται πως στην πραγματικότητα η κύρια απειλή για τα ψάρια είναι η απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, και όχι τα πτηνά.          Πηγή: naftemporiki.gr



  9-2--2015    Κτηνοτρόφοι και αγρότες που έχουν πληγεί από επιθέσεις αρκούδα ζητούν μέτρα προστασίας ....

Τη μείωση του πληθυσμού της αρκούδας ζητούν κτηνοτρόφοι και αγρότες ορεινών περιοχών, οι περιουσίες των οποίων έχουν πληγεί από επιθέσεις αρκούδων, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, το περασμένο έτος, από την Αναπτυξιακή Καστοριάς (ΑΝ.ΚΑΣ.).
Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει με το πληθυσμό της αρκούδας στην περιοχή, το 55,4% απάντησαν ότι πρέπει να μειωθεί, το 14,8% να εξαφανισθεί, το 5,8% να αυξηθεί και 24% δήλωσαν ότι δεν ξέρουν/δεν απαντούν. "Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι στάσεις των κατοίκων της περιοχής σχετικά με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή και γενικότερα στα άγρια ζώα θεωρούνται αποτέλεσμα τεσσάρων αλληλένδετων παραγόντων:

α) των βασικών αξιών σχετικά με την άγρια ζωή της περιοχής, β)των αντιλήψεων των ανθρώπων για τα συγκεκριμένα είδη, γ) της γνώσης και της κατανόησης της άγριας ζωής και δ) των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων-ζώων" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινωνιολόγος Χρήστος Μουρατίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει την έρευνα, στο διήμερο διεθνές συνέδριο, με θέμα "Υποδομές μεταφορών και άλλες κατηγορίες συγκρούσεων αρκούδας-ανθρώπου", που αρχίζει σήμερα στην Καστοριά και διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση "Καλλιστώ". Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στους δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, σε δείγμα 500 ατόμων, τα οποία είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις δράσεις του έργου Life ARCTOS KASTORIA "Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα - Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών".

Σύμφωνα με τον κ. Μουρατίδη, πρόκειται ουσιαστικά για μια έρευνα, κυρίως προσανατολισμένη στις περιοχές των δήμων, όπου η εμφάνιση της αρκούδας είναι πιο συχνή και η παρουσία της εκεί δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους (για παράδειγμα, καταστροφές σε καλλιέργειες). Το 42% των ερωτηθέντων στην έρευνα έχουν υποστεί ζημιά από την αρκούδα, ενώ το 25,8% των ερωτηθέντων έχουν δει αρκούδα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, το 28,4% μια φορά το εξάμηνο, το 12,2% μια φορά το μήνα και ποτέ το 33,6%.
"Το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (66% περίπου) έχουν έρθει/έρχονται σε επαφή με την αρκούδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την διαμόρφωση των στάσεων και των αντιλήψεων τους γύρω από την παρουσία της στην περιοχή" υπογραμμίζει ο κ. Μουρατίδης, διευκρινίζοντας ότι σχεδόν όσοι απάντησαν ότι συναντούν κάποια στιγμή αρκούδα στην περιοχή τους, είναι κυρίως όσοι ζουν ή μετακινούνται στις ορεινές και αγροτικές περιοχές του νομού, αν και τα τελευταία χρόνια, υπήρξε παρουσία της και σε κατοικημένες περιοχές της Καστοριάς που βρίσκονται κοντά στο βουνό. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δηλώνουν ενήμεροι σε μεγάλο βαθμό για τα μέτρα που υπάρχουν για την πρόληψη των ζημιών από την αρκούδα, με τους ηλεκτροφόρους φράχτες και την ειδική σήμανση να είναι τα πιο διαδεδομένα.

Συνέδριο για την αρκούδα από την Καλλιστώ
Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, θα συμμετάσχουν επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη και διαχείριση της αρκούδας. Το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA "Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα - Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών" υλοποιείται στον νομό Καστοριάς, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας της καφέ αρκούδας (Ursus arctos). Το έργο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 31η Μαρτίου 2015. Οι εταίροι του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Αναπτυξιακή Καστοριάς και η "Καλλιστώ".
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δράσεις του έργου, ο διευθυντής του προγράμματος Σπύρος Ψαρούδας αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν, για την αύξηση της οδικής ασφάλειας, στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, όπου σημειώνονται και τα περισσότερα τροχαία με θύματα αρκούδες και στην Εγνατία Οδό. "Τοποθετήθηκαν ενισχυμένες περιφράξεις, ειδικοί ανακλαστήρες και προειδοποιητικές πινακίδες" τόνισε. "Επιπλέον", πρόσθεσε, "σε ορεινά χωριά της Καστοριάς, όπου οι επισκέψεις αρκούδων είναι συχνές, τοποθετήθηκαν 40 ειδικοί κάδοι που ανοίγουν μόνο με σύρτη προκειμένου να αποτρέψουν τα άγρια ζώα στην αναζήτηση τροφής κοντά σε κατοικημένους οικισμούς, ενώ δόθηκαν συνολικά 28 σκύλοι φύλαξης κοπαδιών σε κτηνοτρόφους".          Πηγή: .paseges.gr



  9-2--2015    Κλιματική αλλαγή και κακοκαιρία ....

ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ


«Ο εγκέφαλός μας δεν έχει φτιαχτεί να νοιάζεται για απειλές όπως η κλιματική αλλαγή» τονίζει ο κοινωνικός ψυχολόγος Ντάνιελ Γκίλμπερτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Αντίθετα, ο εγκέφαλος έχει σχεδιαστεί για να ανησυχεί για πολύ συγκεκριμένου είδους απειλές, όπως η τρομοκρατία», προσθέτει ο δρ Γκίλμπερτ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ». «Ο τρόπος με τον οποίο ο δυτικός πολιτισμός αντιμετωπίζει την τρομοκρατία είναι εντυπωσιακός. Ρίχνει στη μάχη μεγάλες δυνάμεις και έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας».
Η κλιματική αλλαγή όμως, μία ακόμα μεγαλύτερη απειλή, δεν έχει κανένα από τα τέσσερα συστατικά που μας κάνουν να νοιαστούμε πραγματικά για έναν κίνδυνο: τη σκοπιμότητα, την ανηθικότητα, την αμεσότητα και τη στιγμαιότητα. «Δεν έχει το ανθρώπινο στοιχείο, δεν την προκαλεί κανένας κακός με μούσι. Δεν έχει το ηθικό στοιχείο, δεν μας κάνει να νιώθουμε ατιμασμένοι ή προσβεβλημένοι. Επίσης συμβαίνει πολύ αργά» εξηγεί ο δρ Γκίλμπερτ. «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το είδος εκείνο της απειλής που μπορεί να αφανίσει μεν το ανθρώπινο είδος, αλλά ο εγκέφαλός μας δεν είχε ποτέ σχεδιαστεί για να ανησυχεί γι’ αυτή. Οπως και να έχει όμως, οφείλουμε να βρούμε τρόπους να παλέψουμε απέναντι σε πράγματα για τα οποία η φύση δεν μας προόρισε για να μας απασχολούν».
«Δεν αποτελεί μυστήριο ότι όλα τα ζώα νοιάζονται για απειλές που είναι δίπλα τους, παρά για άλλες που είναι μακριά τους» λέει ο δρ Γκίλμπερτ. Η κλιματική αλλαγή όμως σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει σε κάποιο μακρινό μέρος, αλλά στον ίδιο μας τον πλανήτη. Οι μεγαλουπόλεις, στις οποίες ζουν σήμερα περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 50% του πληθυσμού της γης, όσο προστατευμένες και εάν φαίνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτή συνεπάγεται, είναι το ίδιο, εάν όχι περισσότερο, ευάλωτες από άλλες περιοχές της γης.
«Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, γιατί έρχεται να προστεθεί στο φαινόμενο της θερμικής νησίδας» υπογραμμίζει η Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο, η οποία μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα της ατμόσφαιρας των μεγαλουπόλεων. Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας είναι μικρής κλίμακας φαινόμενο του θερμοκηπίου που εμφανίζεται στο κέντρο των πόλεων, εξαιτίας της έντονης δόμησης που εμποδίζει τη διέλευση του αέρα και δημιουργεί μικροκλίμα, αλλά και εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που εκπέμπουν ενέργεια στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας. «Στην Αθήνα, η διαφορά θερμοκρασίας μέσα στην πόλη, σε σχέση με τα περίχωρα, μπορεί να ξεπερνά τους 4 βαθμούς Κελσίου» λέει η δρ Κανακίδου, αναφερόμενη σε επιστημονική έρευνα του 2011 που διεξήγαγε σε συνεργασία με Ελληνες, Τούρκους, Αιγύπτιους και Γερμανούς συναδέλφους της.
«Οι διαφορές θερμοκρασίας δημιουργούν και αλλαγές στην τοπική αέρια κυκλοφορία. Αλλάζει δηλαδή στην ουσία το πώς καθαρίζει η ατμόσφαιρα στην περιοχή» λέει η ίδια. Με τη βοήθεια μοντέλων έχει υπολογιστεί ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα η Μεσόγειος θα έχει 10-20% λιγότερες βροχοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες, μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη θερμοκρασία. «Η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια περισσότερες “καλές μέρες” στα μέσα γεωγραφικά πλάτη, όπως στην Ελλάδα, συνθήκες όμως που ευνοούν την παραμονή και επαύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων» λέει η δρ Κανακίδου.

Αβεβαιότητες
H κλιματική αλλαγή κρύβει πολλές αβεβαιότητες, ακόμα και στην περίπτωση των μεγαλουπόλεων που τόσο καλά θεωρούμε ότι γνωρίζουμε. Η αύξηση του πληθυσμού στις πόλεις δεν επηρεάζει μόνο την πυκνότητα των πόλεων, αλλά και το μέγεθός τους, καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις. «Οσο πιο εξαπλωμένες είναι οι μεγαλουπόλεις τόσο πιο ευάλωτες εμφανίζονται απέναντι στην κλιματική αλλαγή» λέει στην «Κ» ο Ρόλαντ Φλέτσερ, καθηγητής θεωρητικής και παγκόσμιας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Ο δρ Φλέτσερ εδώ και 30 χρόνια έχει αναπτύξει έναν διεπιστημονικό τρόπο μελέτης των αρχαίων πολιτισμών, μελετώντας την πιθανή επίδραση μιας κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και την κοινωνία, ίσως και σε μία πιθανή καταστροφή ολόκληρου του πολιτισμού. Η έρευνά του έχει ως επίκεντρο την αρχαία μεγαλούπολη Ανγκορ της Καμπότζης, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς και εγκαταλείφθηκε εξαιτίας μεγάλων πλημμυρών που αχρήστευσαν τα συστήματα ύδρευσης, ενώ η διάβρωση των εδαφών κάλυψε με άμμο τα κανάλια υδροδότησης. «Το μάθημα που παίρνουμε από τις αρχαίες μεγαλουπόλεις, όπως η Ανγκορ, που χτυπήθηκαν από κλιματική αλλαγή, είναι ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την εξάρτησή μας από τερατώδεις υποδομές, και να οδηγηθούμε σε πιο ευέλικτα μοντέλα με περισσότερες και πιο μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις» λέει ο δρ Φλέτσερ.
«Θα υπάρξουν εκπλήξεις. Την απραξία όμως θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά» προειδοποιεί η Πατρίσια Ρομέρο Λανκάο, επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Αστικό Μέλλον» του Εθνικού Κέντρου Ερευνας της Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, σε πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Smithsonian. «Ενα μεγάλο μυστήριο της ανθρώπινης ιστορίας είναι ότι ενώ γνωρίζουμε ότι το τίμημα που θα πληρώσουμε μελλοντικά θα είναι πολύ μεγαλύτερο, δεν διστάζουμε πάραυτα να συνεχίζουμε να μετακυλίουμε το κόστος αυτό προς το μέλλον» καταλήγει ο δρ Γκίλμπερτ.

Αύξηση της στάθμης της θάλασσας
Οι παράκτιες μεγαλουπόλεις απειλούνται επιπροσθέτως από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το 2100, υπολογίζεται ότι έως και το 4,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, πιθανώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, θα βιώνουν ετήσιες πλημμύρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Τα νούμερα αυτά όμως είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα πάνω έπειτα από δημοσίευση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις 14 Ιανουαρίου 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Nature, στην οποία οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ο ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Προηγούμενες εκτιμήσεις σχετικά με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας μεταξύ 1901 και 1990 ανέφεραν ότι κάθε χρόνο ανεβαίνει κατά μέσο όρο 1,5 με 1,8 χιλιοστό. Αναφορικά με την περίοδο μετά το 1993 και μέχρι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται κατά 3 χιλιοστά το έτος. Με ένα πιο χαμηλό σημείο εκκίνησης, ο ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας φαίνεται να είναι γρηγορότερος και απειλητικότερος από ό,τι είχαν ποτέ υπολογίσει οι επιστήμονες.          Πηγή: kathimerini.gr



  22-1--2015    Σπάνιο πτηνό στις εκβολές του Δέλτα Αξιού ....


Ένα χιονοτσίχλονο (Plectrophenax nivalis), που σπάνια καταγράφεται στην Ελλάδα, έγινε «στόχος» των παρατηρητών Οδυσσέα Τζημούλη, Γιώργου Γουτακόλη, Δημήτρη Καρακόλη και Μάριου Κατσαούνη, οι οποίοι εντόπισαν πρώτοι το πουλί στις αρχές του μήνα.
Το πουλί -στο μέγεθος σπουργιτιού- δεν φάνηκε να ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία, πράγμα που πιθανόν να σημαίνει ότι στις περιοχές όπου ζει δεν έχει «βιώσει» ενοχλήσεις και απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Μιλάμε για την ένατη καταγραφή στην Ελλάδα από τις αρχές του 1980» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζημούλης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ενδημικό πουλί της Σκανδιναβίας. Το χιονοτσίχλονο ξανάκανε την εμφάνισή του στον Αξιό και στις 17 Ιανουαρίου, οπότε και παρατηρήθηκε και φωτογραφήθηκε, εκτός από τους προηγούμενους και από τον Γιάννη Μαρκιανό και Λεωνίδα Παρασκευόπουλο.
«Είδα το πουλί και το φωτογράφισα στις 17 Ιανουαρίου στον Αξιό, όπου συνάντησα και άλλους γνωστούς και φίλους να το αναζητούν. Μού έκανε εντύπωση η ηρεμία του πουλιού. Οκτώ άνθρωποι καθόμασταν γύρω και το φωτογραφίζαμε αλλά αυτό μας κοιτούσε και συνέχιζε αμέριμνο το φαγητό του» λέει ο Γιάννης Μαρκιανός.
Το χιονοτσίχλονο είναι είδος που αναπαράγεται κατά μήκος του αρκτικού κύκλου, και συγκεκριμένα στη Σκανδιναβία, και η εξάπλωσή του φτάνει ως τη χερσόνησο Καμτσάτκα της βορειοανατολικής Ρωσίας και τα νησιά της θάλασσας του Βερίγγειου. Κατά την διάρκεια του χειμώνα -ή σε μετακίνηση- μπορούμε να το βρούμε σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα όπως τώρα, στην περιοχή του Αξιού ή το 2009 σε παράκτιο υγρότοπο της Κω.
Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση και προστασία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα , γίνεται από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού και αποτελεί έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Οδυσσέας Τζημούλης          Πηγή: eleftheriaonline.gr



  20-1--2015    Σπάνια ευρωπαϊκή αγριόγατα σουλατσάριζε στον Καλαμά ....


Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπάνκορ της Ουαλίας, εντόπισε την πτήση και αποκάλυψε τη βάση για το μοτίβο του πετάγματος των πουλιών.
Είναι γεγονός πως αυτή η χήνα , η οποία κατατάσσεται στη βιβλιογραφία και ως Ευλάβεια (Eulabeia), γοητεύει τους βιολόγους εδώ και δεκαετίες. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science, δείχνουν πως η συμπεριφορά αυτή των πουλιών, δηλαδή το ότι ανεβαίνουν ψηλά και στη συνέχεια πέφτουν , αγκαλιάζοντας σχεδόν το ορεινό έδαφος, τους βοηθά να εξοικονομούν ενέργεια. Κατορθώνουν ψυχολογικά επιτεύγματα που μοιάζουν αδύνατα, να πετούν σε μεγάλα υψόμετρα, εκεί που υπάρχει λιγότερο από το 10% του οξυγόνου που βρίσκεται στη θάλασσα.
Ο George Lowe, Νεοζηλανδός ορειβάτης είπε ότι τις είχε δει να πετούν πάνω από το όρος Έβερεστ, του οποίου η κορυφή είναι περίπου 8848 μέτρα. Με συσκευές GPS έχει υπολογιστεί να πετούν στα 7315 μέτρα.
Οι συσκευές μέτρησαν την επιτάχυνση, τη θερμοκρασία σώματος και τους σφυγμούς της καρδιάς των 7 χηνών που πιάστηκαν στην κεντρική Μογγολία. Πληροφορίες από αυτές τις συσκευές έδωσαν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να υπολογίζουν τις ανάγκες των πτηνών σε ενέργεια, αλλά και το μοτίβο ή αλλιώς το «σχέδιο πτήσης» τους.
Παρ’ όλο που φαινομενικά η άνοδος και η πτώση τους φαινόταν άσκοπη, το να πέφτουν δηλαδή από ένα υψόμετρο μόνο και να ανέβουν αργότερα πάλι, οι ερευνητές βρήκαν τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό.
«Οι παλμοί της καρδιάς τους ανέβαιναν ανάλογα με το υψόμετρο αρκετά γρήγορα, οπότε το να πετούν ψηλά τους ήταν πολύ δύσκολο», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας Dr Charles Bishop, από το Πανεπιστήμιο του Μπάνκορ και συνέχισε λέγοντας πως «όταν υπολογίσαμε το τι θα συνέβαινε αν ανέβαιναν στα 6000 μέτρα και έμεναν εκεί, διαπιστώσαμε ότι θα κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια από το να πέσουν και να ανέβουν ξανά». Επίσης, φαίνεται να εκμεταλλεύονται τις αλλαγές των ανέμων για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ώθηση. Είναι αξιοπρόσεκτο πως τα πουλιά δεν ωφελούνται από τους ούριους ανέμους και δεν σταματούν ποτέ να κουνούν τα φτερά τους. Μάλιστα, εντοπίστηκε πτήση πουλιών που πετούσαν 17 ώρες!
Η Dr Lucy Hawks, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξήγησε ότι στις προηγούμενες έρευνές τους είχαν βρει ότι τα πουλιά συνήθως πετούσαν το βράδυ, όταν ο αέρας ήταν κρύος και πυκνότερος. Το γεγονός αυτό μείωνε το ενεργειακό κόστος της πτήσης σε σχέση με την ημέρα.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως αυτά τα πτηνά έχουν βρει τον τρόπο να περνούν το μεγαλύτερο και υψηλότερο σημείο εδάφους στον κόσμο με σχετική ευκολία. Δεν εκπαιδεύονται, ούτε εγκλιματίζονται αλλά παρ’ όλα αυτά μπορούν να περπατούν την κορυφή του όρους Έβερεστ χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι βιολόγοι της ομάδας αλλά και άλλοι, ελπίζουν να κατανοήσουν τη γενετική που κάνει αυτά τα ζώα ικανά να πραγματοποιούν τέτοια ενεργειακά κατορθώματα σε τόσο μεγάλα υψόμετρα.
         Πηγή: skai.gr


  14-1--2015    Σπάνια ευρωπαϊκή αγριόγατα σουλατσάριζε στον Καλαμά ....


Μια ευρωπαϊκή…αγριόγατα, από τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη θηλαστικών, έκανε την εμφάνισή της πριν από λίγες μέρες στο Δέλτα του Καλαμά στη Θεσπρωτία. Η εντυπωσιακή αγριόγατα…σουλατσάριζε ανάμεσα στις καλαμιές και…πόζαρε στο φακό των ερευνητών του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά, που την παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Η ευρωπαϊκή αγριόγατα μοιάζει με την κοινή κατοικίδια γάτα, αλλά είναι διπλάσια σε μέγεθος, το αρσενικό είναι ακόμη μεγαλύτερο και έχει πολύ μεγάλα πόδια. Το χρώμα της διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή από γκριζοκαφέ ως γκριζοκίτρινο με σκούρες ραβδώσεις και στίγματα το σώμα και με μικρότερη ουρά από την ήμερη, με πυκνό τρίχωμα με μαύρους έντονους δακτυλίους», είπε στο «Έθνος», ο πρόεδρος του Φορέα, Θεόδωρος Κομηνός.
Επιστήμονες έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια ευρωπαϊκές αγριόγατες στα δάση της βόρειας Πίνδου και μάλιστα κοντά σε οικισμούς, όπως επίσης και σε παραποτάμιες περιοχές, παραμένει ωστόσο ένα σπάνιο είδος για την ελληνική επικράτεια. Προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτεί αυστηρή προστασία, από το CITE και από το Κόκκινο Βιβλίο (η αγριόγατα της Κρήτης, μιας και διαφοροποιείται γενετικά από της ενδοχώρας).
Όπως μας δήλωσε η βιολόγος του Φορέα, Εύη Συντιχάκη, η ευρωπαϊκή αγριόγατα έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο Δέλτα του Καλαμά, ανάμεσα στους καλαμιώνες και τα αρμυρίκια στις περιοχές που εποπτεύονται σε καθημερινή βάση από το προσωπικό φύλαξης. Αποφεύγει τον άνθρωπο, ο οποίος την μπερδεύει συχνά με την κοινή γάτα και μάλιστα αναρωτιέται πώς βρέθηκε σε τέτοιες περιοχές μια… τεράστια γάτα.
«Λόγω του απομακρυσμένου των περιοχών φύλαξης, η αγριόγατα καταφέρνει να επιβιώνει μένοντας μακριά από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Όπως και στις συγγενικές γάτες, η ζωή της είναι ως επί το πλείστον καθιστική, συνήθως παραμονεύει και επιτίθεται αιφνιδιαστικά στα θύματά της με ένα άλμα. Πολύ σπάνια και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα κυνηγήσει μακριά από την κάλυψη του δάσους, σε ανοιχτά μέρη, ίσως για να βρει τροφή», μας είπε η κ. Συντιχάκη.
Η αγριόγατα έχει πολύ αναπτυγμένες τις αισθήσεις και αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή νοημοσύνη της, την οδηγεί στο να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τους φυσικούς κινδύνους. Ακόμη και με την όσφρηση μπορεί να αντιληφθεί και να ξεχωρίσει αμέσως τον κίνδυνο. Τα χαρακτηριστικά, μεγάλα νύχια της, τα κοφτερά της δόντια, η οξύτατη όραση και ακοή, η ικανότητά της να αναρριχάται στα δέντρα με πολύ μεγάλη ευκολία, την καθιστούν έναν δυνατό και ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνο θηρευτή.
H ευρωπαϊκή αγριόγατα δεν εξημερώνεται, δεν συμπαθεί την ανθρώπινη παρουσία και δεν απαντά σε καλέσματα. Τα τελευταία 250 χρόνια ο πληθυσμός της έχει μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας της καταστροφής των δασικών περιοχών και της ανθρώπινης δραστηριότητας, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από κυνηγούς. Το θηλυκό γεννά 5-6 μικρά, τα μισά σχεδόν πεθαίνουν πρόωρα. Όσα επιβιώνουν, αναπτύσσονται γρήγορα, και σε ηλικία ενός έτους έχουν απογαλακτιστεί από την μητέρα τους, τρέφονται κανονικά με πτηνά, τρωκτικά και μικρά θηλαστικά, -ποτέ πτώματα- και αναζητούν ερωτικό σύντροφο.
Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί απαντώνται σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές, ειδικά στα φυλλοβόλα δάση της Σκωτίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και σε ένα μεγάλο μέρος της Ρωσίας. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί ευρωπαϊκές αγριόγατες σε όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, κυρίως σε παραποτάμιες περιοχές και υγροτόπους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία τους φαίνεται πως είναι η ύπαρξη πυκνής βλάστησης.
Στην Κρήτη υπάρχουν μερικά άτομα από ένα υποείδος της ευρωπαϊκής αγριόγατας, ίσως και της αφρικανικής, ο κρητικός αγριόγατος. Το 1996 έγινε παρακολούθηση ενός κρητικού αγριόγατου με ραδιοκολλάρο από Ιταλούς επιστήμονες και συνεργάτες του βιολογικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης, με ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ          Πηγή: ethnos.gr


  13-1--2015    Νέα ράτσα λύκων τρομοκρατεί κτηνοτρόφους στον Έβρο ....


Φόβος και τρόμος έχει γίνει για τους κτηνοτρόφους στον Έβρο μια αγέλη λύκων, που ρημάζουν κάθε τόσο τα ζώα τους. Τα πεινασμένα αγρίμια είναι τόσο τολμηρά, ώστε ακόμη και τα τσοπανόσκυλα διστάζουν να τα βάλουν μαζί τους!
Φόβος και τρόμος έχει γίνει για τους κτηνοτρόφους στον Έβρο μια αγέλη λύκων, που ρημάζουν κάθε τόσο τα ζώα τους. Τα πεινασμένα αγρίμια είναι τόσο τολμηρά, ώστε ακόμη και τα τσοπανόσκυλα διστάζουν να τα βάλουν μαζί τους!
Η τελευταία επίθεση της αγέλης έγινε στο χωριό Γεμιστή στις Φέρες του Έβρου, όπου οι λύκοι κατασπάραξαν τρία κατσίκια, τα οποία προστέθηκαν σε δεκάδες άλλα που έπεσαν θύματά τους τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, οι τρομοκρατημένοι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία νέα ράτσα λύκων, που δεν μοιάζουν καθόλου με αυτούς που έβλεπαν τα προηγούμενα χρόνια!
Οι ιδιοκτήτες των κοπαδιών κυκλοφορούν πια έχοντας μαζί τους καραμπίνες για να προστατέψουν τα ζώα και τους εαυτούς τους από τα αγρίμια που, όπως υποθέτουν, ήρθαν από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες κτηνοτρόφων από τη Νίψα της Τραϊανούπολης, εντοπίστηκαν και εκεί παρόμοιοι λύκοι.          Πηγή: protothema.gr


  13-1--2015    Μεγαλύτερος επενδυτής στην πράσινη ενέργεια η Κίνα ....


Το προβάδισμά της έναντι των ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια διεύρυνε η Κίνα εντός του 2014.
Με τη συνεχή ανάπτυξη των κλάδων παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η Κίνα παρέμεινε ο σημαντικότερος επενδυτής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό αυτό.
Ειδικότερα, οι επενδύσεις της Κίνας στην «καθαρή» ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, αυξήθηκαν κατά 32% με το ποσό να ανέρχεται στο επίπεδο-ρεκόρ των 89,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώνεται πως σχεδόν τα τρία τέταρτα από το ποσό αυτό πηγαίνει στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια .
Οι ΗΠΑ ακολουθούν στην δεύτερη θέση με αύξηση 8% με το ποσό να ανέρχεται στα 51,8 δισεκατομμύρια δολάρια- το μεγαλύτερο ποσό από το 2012. Οι αμερικανικές επενδύσεις διαμορφώνονται στο 58% αυτών της Κίνας. Μάλιστα, οι επενδύσεις της Κίνας το 2014 αντιπροσώπευαν το 29% του συνόλου των παγκόσμιων επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια.          Πηγή: enikonomia.gr


  13-1--2015    Νέα ράτσα λύκων τρομοκρατεί κτηνοτρόφους στον Έβρο ....


Φόβος και τρόμος έχει γίνει για τους κτηνοτρόφους στον Έβρο μια αγέλη λύκων, που ρημάζουν κάθε τόσο τα ζώα τους. Τα πεινασμένα αγρίμια είναι τόσο τολμηρά, ώστε ακόμη και τα τσοπανόσκυλα διστάζουν να τα βάλουν μαζί τους!
Φόβος και τρόμος έχει γίνει για τους κτηνοτρόφους στον Έβρο μια αγέλη λύκων, που ρημάζουν κάθε τόσο τα ζώα τους. Τα πεινασμένα αγρίμια είναι τόσο τολμηρά, ώστε ακόμη και τα τσοπανόσκυλα διστάζουν να τα βάλουν μαζί τους!
Η τελευταία επίθεση της αγέλης έγινε στο χωριό Γεμιστή στις Φέρες του Έβρου, όπου οι λύκοι κατασπάραξαν τρία κατσίκια, τα οποία προστέθηκαν σε δεκάδες άλλα που έπεσαν θύματά τους τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, οι τρομοκρατημένοι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία νέα ράτσα λύκων, που δεν μοιάζουν καθόλου με αυτούς που έβλεπαν τα προηγούμενα χρόνια!
Οι ιδιοκτήτες των κοπαδιών κυκλοφορούν πια έχοντας μαζί τους καραμπίνες για να προστατέψουν τα ζώα και τους εαυτούς τους από τα αγρίμια που, όπως υποθέτουν, ήρθαν από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες κτηνοτρόφων από τη Νίψα της Τραϊανούπολης, εντοπίστηκαν και εκεί παρόμοιοι λύκοι.          Πηγή: protothema.gr


  13-1--2015    Το θερμότερο έτος παγκοσμίως το 2014 ....


Η μέση θερμοκρασία στη Γη πέρυσι ήταν μεγαλύτερη κατά 0,27 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 Το 2014 υπήρξε το θερμότερο έτος παγκοσμίως μετά το 1891, όπως ανακοίνωσε πρώτη η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η μέση θερμοκρασία στη Γη πέρυσι ήταν μεγαλύτερη κατά 0,27 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 και 0,05 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2010. Η ανακοίνωση επισημοποίησε το αναμενόμενο, καθώς τον Δεκέμβριο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, κάνοντας μια προκαταρκτική ανάλυση των μετεωρολογικών στοιχείων για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, είχε εκτιμήσει ότι το περασμένο έτος προαλειφόταν να γράψει μετεωρολογική ιστορία.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, που θα δημοσιοποιήσει τη δική της «ετυμηγορία» στις 16 Ιανουαρίου, αναμένεται να καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, σύμφωνα με το "Nature".
Οι υψηλές θερμοκρασίες του 2014 θεωρούνται αξιοσημείωτες, αν ληφθεί υπόψη ότι ουσιαστικά απουσίαζε το φαινόμενο του Ελ Νίνιο. Και στα τρία προηγούμενα έτη που είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες-ρεκόρ (2010, 2005 και 1998), είχε συμβάλει σε αυτό το γεγονός ότι είχε εκδηλωθεί το Ελ Νίνιο, το οποίο τείνει να ανεβάζει την παγκόσμια θερμοκρασία, θερμαίνοντας τα επιφανειακά νερά του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού.
Όμως, στο 2014, αν και οι θερμοκρασίες του Ειρηνικού υπήρξαν υψηλές, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στο Ελ Νίνιο να εκδηλωθεί. «Είναι ασυνήθιστο να καταγράφεται ζέστη ρεκόρ σε ένα έτος χωρίς ισχυρό Ελ Νίνιο», δήλωσε ο κλιματολόγος του πανεπιστημίου Πρίνστον Μάικλ Οπενχάιμερ, πράγμα που, όπως είπε, αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση πως η Γη θερμαίνεται με γοργό ρυθμό.
Το νέο ρεκόρ του 2014 έρχεται μετά από μια τουλάχιστον δεκαετία, στην οποία είχε καταγραφεί επιβράδυνση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μια τάση που είχε ξεκινήσει το 1998. Μεταξύ 1951 και 2012 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ μεταξύ 1998 - 2012 η αύξηση ήταν μόνο 0,05 βαθμοί.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πάντως ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα ένα «διάλειμμα» στην άνοδο της θερμοκρασίας, απλώς θεωρούν ότι η αυξημένη θερμότητα «κρύβεται» όλα αυτά τα χρόνια στους βυθούς των ωκεανών, εκεί όπου η θερμοκρασία δεν μπορεί να μετρηθεί καλά.          Πηγή: protothema.gr


  9-1--2015    : Εισαγωγή λύκων για την προστασία των δασών; ....


Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η εισαγωγή λύκων σε περιοχές της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεισφέρει στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με το να ελέγχουν τον αυξανόμενο πληθυσμό των ελαφιών.
Οι λύκοι περνάνε περίοδο ευημερίας στην ηπειρωτική Ευρώπη, από την Ιβηρική Χερσόνησο ως τη Ρωσία και από τις σκανδιναβικές χώρες ως και τα Βαλκάνια, μαζί με άλλα μεγάλα σαρκοβόρα θηλαστικά όπως ο λύγκας. Πρόσφατα μάλιστα εντοπίστηκαν λύκοι και στο Βέλγιο μετά από αρκετά χρόνια, ενώ τα ζώα φαίνονται να μπορούν να επιβιώνουν ακόμα και σε περιοχές με πυκνότητα πληθυσμού 95 ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο στη Βρετανία απουσιάζουν εδώ και 350 χρόνια, ενώ οι αρκούδες πολύ περισσότερο, λόγω της αποψίλωσης των δασών και του συστηματικού κυνηγιού.
Η απουσία φυσικών εχθρών έχει οδηγήσει σε πληθυσμιακή έκρηξη στις τάξεις των ελαφιών, τα οποία έχουν φτάσει τα δύο εκατομμύρια στη Βρετανία, το μέγιστο πληθυσμό τους από την εποχή των παγετώνων. Οι αυξημένοι αριθμοί μοιραία έχουν οδηγήσει σε απώλεια δασικών εκτάσεων και οι επιστήμονες καλούν το κοινό να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του και να συμφωνήσει στην εκ νέου εισαγωγή των λύκων στη Μεγάλη Βρετανία, δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Γκιγιόμ Σαπρόν.
Ένα παρόμοιο εγχείρημα δοκιμάστηκε το 1995 στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν λύκοι εισάχθηκαν στο πάρκο μετά από δεκαετίες και ήλεγξαν επιτυχημένα τον πληθυσμό των ελαφιών. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια τα ελάφια να αποφεύγουν περιοχές όπου μπορούν να παγιδευτούν και έτσι να επιτρέπουν σε αρκετά δέντρα να ευδοκιμήσουν σε περιοχές όπου τρέφονταν παλαιότερα τα ελάφια, προσελκύοντας με τη σειρά τους νέα πτηνά και ζώα όπως οι κάστορες.
Μετά από αυτή την αρχική κίνηση το οικοσύστημα έφτασε σε καλύτερη ισορροπία, με αρκετά άλλα είδη να ευνοούνται μετά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κάτι παρόμοιο προτείνουν οι επιστήμονες να δοκιμαστεί στη Βρετανία και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, οι οποίες μαζί με τον Καναδά φιλοξενούν περίπου τους μισούς λύκους σε σχέση με την Ευρώπη.          Πηγή: naftemporiki.gr


  5-1--2015    : Ποιες είναι οι πιο «πράσινες» χώρες του κόσμου ....


Στην Ελλάδα καταφέραμε με τα πολλά -και αφότου δεκάδες αρκούδες και λύκοι βρήκαν τραγικό θάνατο στην άσφαλτο θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο τη ζωή οδηγών και επιβατών- να τοποθετήσουμε ειδικούς φράχτες σε τμήματα της Εγνατίας Οδού και των παρακαμπτηρίων της, στις περιοχές εκείνες όπου ενδημεί η άγρια ζωή.
Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι ελληνικό. Η κατασκευή νέων ή η επέκταση ήδη υπαρχόντων δρόμωn διαταράσσει τους βιοτόπους αρκετών ζώων σε διάφορα μέρη του κόσμου με συνέπεια να μειώνεται η βιοποικιλότητα και να ξοδεύονται πολύ μεγάλα ποσά για την απομάκρυνση των ζώων, την επισκευή των αυτοκινήτων, τον καθαρισμό των δρόμων και τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης.

—Μια νέα λύση
Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξαν μια λύση υπέργειων και υπογείων διαβάσεων σε αυτοκινητοδρόμους ώστε η μεν άγρια ζωή να διέρχεται ασφαλώς και ανεμπόδιστα και η δε κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται απρόσκοπτα.
Τα έργα έγιναν στο πλαίσιο της διαπλάτυνσης του τοπικού αυτοκινητόδρομου 93, ο οποίος περνούσε από τον καταυλισμό Φλάτχεντ όπου κατοικούν οι φυλές Σάλις και Κουτενάι. Οι ινδιάνοι υποστήριξαν ότι έπρεπε να προστατευθεί η άγρια ζωή ώστε να διατηρηθεί το πνεύμα της γης.
«Ένα τμήμα 56 μιλίων του αυτοκινητοδρόμου 93 περιλαμβάνει τώρα 41 υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις για τα ψάρια και την άγρια ζωή, καθώς και άλλα μέτρα προστασίας για την αποφυγή θανατηφόρων οχημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου μεταξύ 1998 και 2010 σκοτώθηκαν τέσσερεις καφέ αρκούδες. Η ιδέα των διαβάσεων αποδεικνύεται επιτυχημένη καθώς οι ερευνητές καταγράφουν το τελευταίο διάστημα αυξημένη χρήση των υπέργειων και υπογείων διαβάσεων από τα ζώα.
Σύμφωνα με τους μηχανικούς το έργο αποτελεί επίσης καλή οικονομική απόφαση, καθώς το κόστος για την κατασκευή των νέων αυτών δομών είναι χαμηλότερο από αυτά για την επισκευή και τον καθαρισμό που προκαλούνται από τις συγκρούσεις μεταξύ ζώων και οχημάτων κάθε χρόνο.          Πηγή: protothema.gr


  5-1--2015    : Υπέργειες και υπόγειες διαβάσεις σε αυτοκινητοδρόμους για ψάρια και άγρια ζωή ....

BINTEO ΕΔΩ.


Στην Ελλάδα καταφέραμε με τα πολλά -και αφότου δεκάδες αρκούδες και λύκοι βρήκαν τραγικό θάνατο στην άσφαλτο θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο τη ζωή οδηγών και επιβατών- να τοποθετήσουμε ειδικούς φράχτες σε τμήματα της Εγνατίας Οδού και των παρακαμπτηρίων της, στις περιοχές εκείνες όπου ενδημεί η άγρια ζωή.
Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι ελληνικό. Η κατασκευή νέων ή η επέκταση ήδη υπαρχόντων δρόμωn διαταράσσει τους βιοτόπους αρκετών ζώων σε διάφορα μέρη του κόσμου με συνέπεια να μειώνεται η βιοποικιλότητα και να ξοδεύονται πολύ μεγάλα ποσά για την απομάκρυνση των ζώων, την επισκευή των αυτοκινήτων, τον καθαρισμό των δρόμων και τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης.

—Μια νέα λύση
Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξαν μια λύση υπέργειων και υπογείων διαβάσεων σε αυτοκινητοδρόμους ώστε η μεν άγρια ζωή να διέρχεται ασφαλώς και ανεμπόδιστα και η δε κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται απρόσκοπτα.
Τα έργα έγιναν στο πλαίσιο της διαπλάτυνσης του τοπικού αυτοκινητόδρομου 93, ο οποίος περνούσε από τον καταυλισμό Φλάτχεντ όπου κατοικούν οι φυλές Σάλις και Κουτενάι. Οι ινδιάνοι υποστήριξαν ότι έπρεπε να προστατευθεί η άγρια ζωή ώστε να διατηρηθεί το πνεύμα της γης.
«Ένα τμήμα 56 μιλίων του αυτοκινητοδρόμου 93 περιλαμβάνει τώρα 41 υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις για τα ψάρια και την άγρια ζωή, καθώς και άλλα μέτρα προστασίας για την αποφυγή θανατηφόρων οχημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου μεταξύ 1998 και 2010 σκοτώθηκαν τέσσερεις καφέ αρκούδες. Η ιδέα των διαβάσεων αποδεικνύεται επιτυχημένη καθώς οι ερευνητές καταγράφουν το τελευταίο διάστημα αυξημένη χρήση των υπέργειων και υπογείων διαβάσεων από τα ζώα.
Σύμφωνα με τους μηχανικούς το έργο αποτελεί επίσης καλή οικονομική απόφαση, καθώς το κόστος για την κατασκευή των νέων αυτών δομών είναι χαμηλότερο από αυτά για την επισκευή και τον καθαρισμό που προκαλούνται από τις συγκρούσεις μεταξύ ζώων και οχημάτων κάθε χρόνο.          Πηγή: econews.gr


  5-1--2015    : Πού χάθηκε ο κρητικός αγριόγατος (ή φουρόγατος); ....


Ο σπάνιος κρητικός αγριόγατος, μοναδικό στην Ελλάδα υποείδος του ευρωπαϊκού αγριόγατου έχει χρόνια να εμφανιστεί στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, αναφέρουν κτηνοτρόφοι του νομού Ρεθύμνης.
Ο κρητικός αγριόγατος, ή φουρόγατος, καταγράφηκε για πρώτη φορά επίσημα μόλις το 1953. Ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για το ενδημικό αιλουροειδές μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Περούτζα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αιχμαλώτισαν ένα άτομο στα Πλατάνια Αμαρίου και το μελέτησαν πριν το απελευθερώσουν.

Κίνδυνος εξαφάνισης
Το ακριβοθώρητο θηλαστικό είναι τώρα άφαντο στη συγκεκριμένη περιοχή. «Έχω να τον δω δυο-τρία χρόνια και δεν ξέρω τι συμβαίνει» λέει στο MadeInCreta.gr ο 74χρονος κτηνοτρόφος Μύρων Λίτινας, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή στον Ψηλορείτη.
«Γεγονός είναι πως πάει για εξαφάνιση, ενώ όταν ήμουν 20, 30 και 40 χρονών έβλεπα και δέκα και δεκαπέντε αγριόγατους στην Πάνα και τα Χάλαβρα» διαβεβαιώνει, αναφερόμενος σε δύο ορεινές περιοχές του Αμαρίου.
Άλλοι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως, από τότε που ανοίχτηκε ο δρόμος για το βουνό Πάνας, «το είδος μειώνεται δραματικά».
«Δεν παρουσιάζεται ούτε όταν γεννούν τα πρόβατα και οι κατσίκες για να τραφεί με τα νεογέννητα όπως έκανε πάντα» λένε οι ίδιες πηγές. «Μπορεί να υπάρχει, αλλά σε πληθυσμό μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού».

—Φουρόγατος, ο άγριος
Ο μεγαλόσωμος φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι υποείδος της αγριόγατας (Felis silvestris) που απαντάται σε Ευρώπη, Αφρική και μεγάλο τμήμα της Ασίας. Δεν είναι στενός συγγενής της μκρότερης οικόσιτης γάτας (Felis catus), μπορεί όμως να διασταυρώνεται μαζί της, κάτι που απειλεί τη γενετική ποικιλότητά του.
Λόγω των επιθέσεών του σε νεογέννητα εκτρεφόμενα ζώα, το κρητικό αιλουροειδές κυνηγήθηκε ανελέητα από τους κτηνοτρόφους τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως παραδέχεται και ο κ. Λίτινας. Οι φόλες ήταν ίσως ο βασικότερος παράγοντας για την παρακμή του κρητικού ζώου.
Τα Πλατάνια Αμαρίου είναι -ή τουλάχιστον ήταν- μια από τις ελάχιστες περιοχές όπου επιζεί το υποείδος. Μικροί πληθυσμοί εκτιμάται ότι επιβιώνουν στα Λευκά Όρη και το φαράγγι της Σαμαριάς.          Πηγή: econews.gr


  5-1--2015    : Οι λύκοι δίπλα μας ....


Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ο άνθρωπος μοιράζεται τη γη και τη ζωή του με αρκούδες, λύκους και λύγκες. Στις 10 Ιουνίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξένησε την εναρκτήρια εκδήλωση της «πλατφόρμας της ΕΕ για τη συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων». Οι αρκούδες, οι λύγκες, οι λύκοι και οι αδηφάγοι είναι μεγάλα αρπακτικά ζώα που προκαλούν ισχυρές εντυπώσεις. Είναι ζώα που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και είναι ιδιαίτερα χαρισματικά, παρά τον σχετικά περιορισμένο αριθμό τους. Επιπλέον, εξάπτουν ιδιαίτερα τη φαντασία των Ευρωπαίων, η οποία αποτυπώνεται στα λαϊκά παραμύθια του Λα Φοντέν, των αδελφών Γκριμ και των μεταγενέστερων. Κλασσικά παραδείγματα τέτοιων παραμυθιών αποτελούν η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χρυσομαλλούσα και οι τρεις αρκούδες, και ο Κακός λύκος.
Σήμερα στην ΕΕ ζουν περίπου 18 000 καφέ αρκούδες, καθώς και 10 000 λύκοι, 10 000 λύγκες και 2 000 αδηφάγοι. Παρά το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών αυτοχθόνων ειδών απειλούνται πλέον με εξαφάνιση, κυρίως λόγω της εξάλειψης των ενδιαιτημάτων τους, ορισμένα σαρκοφάγα της Ευρώπης παρουσιάζουν αύξηση του πληθυσμού τους σε αντίθεση με τις παγκόσμιες τάσεις. Αυτό αποτελεί μια κυρίως φυσική διαδικασία, χάρη στον συνδυασμό των προσπαθειών διατήρησής τους, όπως είναι η νομική προστασία και ορισμένες επανεισαγωγές, και χάρη σε άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση των δασικών εκτάσεων και των θηραμάτων, καθώς και η μετανάστευση από την ύπαιθρο στις πόλεις. Συμβολικά είδη
Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οκτώ σημαντικές ευρωπαϊκές οργανώσεις ενδιαφερομένων μερών δημιούργησαν την «πλατφόρμα της ΕΕ για τη συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων». Η πλατφόρμα εστιάζει στον διάλογο επιδιώκοντας την ανταλλαγή εμπειριών, τη μείωση των παρανοήσεων και την επίτευξη συμφωνιών για την επίλυση των συγκρούσεων που προκύπτουν από τη συνύπαρξη των ανθρώπων με τα μεγάλα σαρκοφάγα.
«Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στους φυσικούς μας γείτονες, αλλά πρέπει επίσης να εγκύψουμε στους προβληματισμούς εκείνων των οποίων οι ζωές επηρεάζονται πραγματικά λόγω της εγγύτητάς τους με τους εν λόγω γείτονες»
«Η νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση και οι συλλογικές μας προσπάθειες για την εφαρμογή της αποτελούν αναμφίβολα έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι τάσεις για τα μεγάλα σαρκοφάγα στην Ευρώπη δεν ακολούθησαν εκείνες του υπόλοιπου κόσμου» δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον ευρωπαίος επίτροπος, Janez Potoc(nik, στην εναρκτήρια εκδήλωση. «Τα μεγάλα σαρκοφάγα, τα οποία πολλοί θεωρούν σύμβολα της άγριας φύσης, έχουν επιδείξει μια εξαιρετική ικανότητα να προσαρμόζονται, αλλά και να ευδοκιμούν, στο σύγχρονο ευρωπαϊκό τοπίο».
Ωστόσο, για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές όπου απαντώνται και κυνηγούν τα ζώα αυτά —στα τρία τέταρτα των κρατών μελών της ΕΕ ζει τουλάχιστον ένα είδος μεγάλων σαρκοφάγων— η συνύπαρξη αυτή δημιουργεί πραγματικές προκλήσεις.
«Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στους φυσικούς μας γείτονες, αλλά πρέπει επίσης να εγκύψουμε στους προβληματισμούς εκείνων των οποίων οι ζωές επηρεάζονται πραγματικά λόγω της εγγύτητάς τους με τους εν λόγω γείτονες» δήλωσε ο επίτροπος Potoc(nik.
Στο πλαίσιο των εργασιών της, η νέα πλατφόρμα θα αξιοποιήσει τα επιτεύγματα της οδηγίας περί ενδιαιτημάτων της ΕΕ και τη συμφωνία μεταξύ της Ομοσπονδίας Οργανώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Άγριας Πανίδας της ΕΕ και της οργάνωσης για την προστασία των πτηνών BirdLife σχετικά με το βιώσιμο κυνήγι βάσει της οδηγίας για τα πτηνά.

Συμβολική επιτυχία
«Πιστεύω ότι τα μεγάλα σαρκοφάγα προσφέρουν μια ευκαιρία κατάρτισης μιας νέας και πιο εποικοδομητικής προσέγγισης για την επίλυση των ευρύτερων κοινωνικών συγκρούσεων και εντάσεων, η οποία έχει συμβολικό χαρακτήρα για τη σύγχρονη Ευρώπη που συνδυάζει τις βέλτιστες παραδοσιακές πρακτικές με τα καλύτερα στοιχεία του μέλλοντος» ανέφερε ο επίτροπος.
Ανοχή των ανθρώπων για τους γείτονές τους που δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος και ανοχή μεταξύ αγροτών, κυνηγών και των υπέρμαχων της διατήρησης του περιβάλλοντος σε διασυνοριακό επίπεδο, χρηστή διακυβέρνηση, βασισμένη στον διάλογο και τον συμβιβασμό, και αξιοποίηση των γνώσεων για την αντιμετώπιση συγκρούσεων• η συμφωνία αντικατοπτρίζει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για τη διατήρηση της φύσης, στο οποίο ενσωματώνονται διάφορα συμφέροντα στο πλαίσιο ενός κοινού τοπίου.
Στην πρώτη συνάντηση συζητήθηκε το πρόγραμμα εργασιών που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
         Πηγή: ec.europa.eu


  24-12--2014    : Σπιζαετός: ανάμεσα σε γεράκι και αετό δεσπόζει στους ελληνικούς αιθέρες ....


Οι έντονες ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν εξαφανίσει πολλά μεγάλα αρπακτικά πουλιά από πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχουν συρρικνώσει τους πληθυσμούς των υπολοίπων.
Ένας από τους εναπομείναντες αετούς στη Πελοπόννησο και κατ' επέκταση και στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού είναι και ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), ένα σπάνιο και πολύ όμορφο πτηνό. Το πρώτο συνθετικό του επιστημονικού του ονόματος (Hieraaetus) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ιέραξ+αετός, υποδηλώνοντας ένα πτηνό με χαρακτηριστικά ενδιάμεσα των δύο τάξεων, ενώ το δεύτερο συνθετικό (fasciatus) είναι η λατινική λέξη που σημαίνει «ραβδωτός», αναφερόμενο στο χρωματικό πρότυπο της κοιλιακής περιοχής του πτηνού.
Ο σπιζαετός είναι ένας μεσαίου-μεγάλου μεγέθους αετός με μήκος που φτάνει τα 70 εκατοστά, βάρος μέχρι και 2,5 κιλά και άνοιγμα φτερών μέχρι και 1,7 μέτρα. Το σώμα είναι δυνατό και οι φτερούγες του φαρδιές. Στα ενήλικα άτομα το χρώμα ραχιαία είναι σκούρο γκρίζο με ένα υπόλευκο «μπάλωμα» στην πλάτη μεταξύ των φτερών, ενώ κοιλιακά το σώμα και το πρόσθιο τμήμα της βάσης των φτερών είναι λευκό/υπόλευκο με λεπτές σκούρες ρίγες, ενώ τα φτερά και η ουρά είναι γκρίζα/καστανά με μια σκουρότερη λωρίδα στο μέσο των φτερών. Αναπαράγεται σε ξηρές βραχώδεις περιοχές με ανοικτές αραιή βλάστηση, αραιά δάση χαμηλών και μέσων υψομέτρων και φωλιάζει σε απότομες πλαγιές.
Την τροφή του αποτελούν σχεδόν μεσαίου μεγέθους θηλαστικά, πουλιά και σπανιότερα ερπετά. Παρατηρεί από κάποιο ψηλό βράχο κρυμμένο και κυνηγά σε χαμηλό υψόμετρο χωρίς να γίνεται αντιληπτό, όμως περιπολεί και από ψηλά την επικράτειά του ή μετακινείται προς αναζήτηση τροφής. Συνδυάζει τη δύναμη ενός αετού και την ταχύτητα και ευελιξία ενός γερακιού
Ο σπιζαετός προστατεύεται επαρκώς τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται απειλές κατά του είδους. Οι άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του σχετίζονται με τη θανάτωσή του από τη λαθροθηρία, τις προσκρούσεις σε ηλεκτροφόρα καλώδια και ανεμογεννήτριες. Οι έμμεσες πιέσεις σχετίζονται με την κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων που προορίζονται για άλλα είδη, την ενόχληση κοντά στη φωλιά του, την διάνοιξη δρόμων και την πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές, τη μείωση των θηραμάτων του, και γενικότερα με τις συνεχείς και έντονες δραστηριότητες του ανθρώπου που έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και υποβάθμιση των βιοτόπων που φωλιάζει, αναπαράγεται και κυνηγά ο σπιζαετός.
Ο σπιζαετός είναι ένα σπάνιο είδος με σχετικά μικρή και ιδιαίτερα κατακερματισμένη περιοχή εξάπλωσης. Έχουν μείνει μερικές μόνο εκατοντάδες ζευγάρια στη φύση με την Ελλάδα να φιλοξενεί περίπου το 10% αυτών. Συνεπώς οι πιθανότητες για τον επισκέπτη ή τον κάτοικο της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού να συναντήσει ένα από τα πανέμορφα πτηνά είναι λίγες, εκτός και αν κινηθεί μακριά από τις πολυσύχναστες διαδρομές την κατάλληλη εποχή αυξάνοντας τις πιθανότητες συνάντησης. Και τότε η συνάντηση είναι το λιγότερο εντυπωσιακή καθώς η οπτική εντύπωση που μένει από τον γρήγορα και συνήθως σε χαμηλό υψόμετρο κινούμενο σπιζαετό είναι αυτή ενός μεγάλου άσπρου πτηνού με σκούρα φτερά.          Πηγή: http://fdparnonas.gr/


  24-12--2014    : ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 2015 ....


        

© Giorgio Peppas





Eδώ ότι θέλετε να μας πείτε