Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Ο ΦΑΣΙΑΝΟΣ

Φασιανός (Phasianus colchicus).
Τάξη (galliformes).
Οικογένεια ( Phasianidae) Φασιανίδαι


Φασιανός ΙΙ
Φωτογραφικό κυνήγι Φασιανoύ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ (PHASIANUS COLCHICUS) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

O φασιανός στην ΕυρώπηPhasianus colchicus ο αρχαίος Φασιανός , χωρίς το άσπρο περιλαίμιο

Περιγραφή

Ο αληθινός φασιανός κατάγεται από την Ασία , συγκεκριμένα από τις όχθες του ποταμού Φάσου απ' όπου , σύμφωνα με τον θρύλο, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και στη Ευρώπη , από τον Ιάσονα και τους αργοναύτες.

Στην Γαλλία όπως φαίνεται πρωτοεμφανίστηκε από τον 9ο αιώνα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τον συναντάμε μόνο σε μερικά όμορφα βασιλικά κυνήγια της Ιλ-ντε-Φρανς . Η εύκολη όμως εκτροφή του ευνόησε στην συνέχεια tην εξάπλωση του.

Αρσενικός με το χαρέμι του Τα κερατάκια του αρσενικού

Σήμα κατατεθέν αυτού του πουλιού είναι η πολύ μακριά και μυτερή ουρά. Πολύχρωμο και πλουμιστό το αρσενικό , πιο λιτό στην εμφάνιση το θηλυκό.
Τον περασμένο αιώνα φώλιαζαν Φασιανοί στην Μακεδονία , στην Εύβοια , στην Αιτωλοακαρνανία, ακόμη και στην Αττική. Σήμερα ο αυτόχθων πληθυσμός του επιδημητικού αυτού είδους, πολύ περιορισμένος, επιβιώνει μόνο στο Δέλτα του Νέστου, στο παραποτάμιο δάσος του Κοτζά Ορμάν όπου απαντιούνται λίγες εκατοντάδες άτομα. Οι φασιανοί του Νέστου αποτελούν υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και αγρίου πληθυσμού του είδους , δεν πρόκειται δηλαδή για απελευθερωμένα πουλιά [που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και που βρίσκονται σε άλλα μέρη.
Ο φασιανός για το κυνήγι (Phasianus colchicus colchicus), δεν πρέπει να συγχέεται με τον φασιανό με περιλαίμιο (Phasianus colchicus torquatus), που μεταφέρθηκε από την Κίνα , τον περασμένο αιώνα. Άλλα υπο-είδη έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη κατά την ίδια περίοδο , όπως ο φασιανός της Φορμόζας με πολύ ανοικτόχρωμο φτέρωμα.
Οι άγριοι Φασιανοί είναι πολύ όμοιοι με τους ήμερους , μολονότι σκουρότεροι και πιο μικροί σε μέγεθος. Επίσης, δεν έχουν το λευκό "κολάρο" των ήμερων πουλιών.
Οι πλήθος υβριδιώσεις που έγιναν , συγκεκριμένα ανάμεσα σε φασιανό κυνηγιού και σ' αυτόν με το περιλαίμιο , δεν επέτρεψαν καθόλου την ουσιαστική απομόνωση ενός ιδιαίτερου τύπου.

Ο αρσενικός έχει μήκος 76-89 εκατοστά και βάρος 1,4 -2 κιλά, στιλπνό σκουροπράσινο κεφάλι, κατακόκκινο σάρκωμα γύρω από τα μάτια και κοντές φούντες σαν κερατάκια…, πίσω από τα αφτιά.
Όταν τα μάγουλα του αρσενικού φουσκώσουν όταν θυμώσει η αναστατωθεί παρατηρούμε την εμφάνιση δύο μικρών κεράτων στην κάθε πλευρά του κεφαλιού , που αντιστοιχούν σε δύο μικρά φτερά αστραφτερού πράσινου.
Το υπόλοιπο φτέρωμα έχει αποχρώσεις κοκκινωπές και κιτρινικάστανες. Τα αρσενικά των απελευθερωμένων πληθυσμών έχουν ένα λευκό , στενό περιλαίμιο. Πιο απλός σε εμφάνιση ο θηλυκός , μήκους 53-64 εκατοστά και βάρους περίπου 1,2 κιλά, με σχεδόν ομοιόμορφο ανοιχτό καφετί πτέρωμα, αλλά και με κοντύτερη ουρά. Και χωρίς περιλαίμιο. Αυτό το βοηθά να περνά απαρατήρητο κατά την διάρκεια της φωλιάς , όταν κλωσάει.
Όταν νιώσει τον κίνδυνο, ο φασιανός προτιμάει να κρυφτεί μέσα στους θάμνους παρά να πετάξει. Το φτερούγισμα του είναι δυνατό.

Τρέφεται με σπόρους , φυτά, έντομα δημητριακά, σκουλήκια, μικρά σπονδυλωτά. Ο αρσενικός όταν πετάγεται μέσα από τις φτέρες και τα χορτάρια βγάζει ένα χαρακτηριστικό ήχο "γκοκ γκοκ" ενώ κράζει με την διαπεραστική του κραυγή "κερρκ-κοκ" .
Το θηλυκό ξεπετιέται αφήνοντας ένα λεπτό σφύριγμα. Από τις πρώτες μέρες του Μάρτη , αν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ήπιες, το αρσενικό εγκαταλείπει το μικρό κοπάδι με το οποίο πέρασε τον χειμώνα για να φύγει αναζητώντας μια περιοχή κοντά σε λίμνη , ένα προφυλαγμένο χώρο , ανάμεσα σε θάμνους , κοντά σε ένα καταφύγιο , σ' 'ένα χωράφι η σ' ένα αυλάκι.

Θηλυκός στην φωλιά

Επικυρώνει στη συνέχεια την εδαφική του διεκδίκηση κι αποζητά την προσέλκυση θηλυκών βγάζοντας την χαρακτηριστική κραυγή σε δύο τόνους «Κοκ Κοκ Κρόκ» που την συνοδεύει με δυνατό κτύπημα φτερών . Βίαιες μάχες γίνονται , με χτυπήματα των νυχιών γίνονται μεταξύ αρσενικών. Το αρσενικό που θα κυριαρχήσει μπορεί να μαζέψει γύρω του μέχρι δέκα θηλυκά. Το ιδανικό είναι ένα αρσενικό με τέσσερα θηλυκά.
Αφού γονιμοποιηθούν τα θηλυκά , φεύγουν αναζητώντας τόπο για φωλιά, κοντά στα όρια ενός δάσους κλπ Το αρσενικό δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα μικρά του.

Φωλιάζει στο έδαφος , στους αγρούς, στα δάση, σε θαμνώδεις εκτάσεις . Γεννάει τον Μάιο-Ιούνιο από 8-15 αβγά που κλωσάει το θηλυκό επί 23-28 μέρες.
Τα μικρά του φασιανού τρέφονται κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες , με ζωικές πρωτεΐνες, σκουλήκια , σκαθάρια, μυρμήγκια , σαρανταποδαρούσες , έντομα και οστρακοειδή.
Η Φωλια με τα αυγά Η τροφή του ενήλικου πουλιού ποικίλλει στη συνέχεια ανάλογα με τις εποχές και τον περίγυρο . Είναι κύρια χορτοφάγο πουλί , τρώει σπόρους δημητριακών , καλαμπόκι , σιτάρι, βρώμη, φρούτα και καρπούς τους δάσους , ρίζες και γογγύλια, πράσινα φύλλα και νεαρά βλαστάρια. Δεν περιφρονεί όμως τα σκουλήκια , τα σκαθάρια η τα έντομα, ακόμη και μικρά ερπετά σαύρες η φίδια. Επίσης τσιμπολογά και χαλίκια που αποθηκεύει στην γκούσα του , θα διευκολύνουν τη διάλυση των τροφών και το πέρασμα τους από το πεπτικό σωλήνα.
Οι εχθροί του είναι τα δι' άφορα αρπακτικά , όπως αλεπού, κουνάβι, ασβός , γεράκια κ.λ.π.


Πίνακας με τους σπουδαιότερους τύπους Φασιανών.

Διάφοροι φασιανοί Πρώτος είναι ο άγριος φασιανός ο αρχικός Phasianus colchicus, άτομα θηλυκό, αρσενικό, χαρακτηριστικό ότι δεν φέρει το άσπρο περιλαίμιο .

Ακολουθεί ένας άλλος τύπος ο melanistic

Φασιανός σε πτήση Μετά έχουμε τον φασιανό τον κοινό - εκτροφής με το άσπρο περιλαίμιο.

Ακλουθεί ο Βασιλικός φασιανός - Syrmaticus reevesil τον βρίσκουμε στην Αυστρία , Γαλλία, χαρακτηριστικό του εκτός από τα χρώματα , η ουρά που φτάνει τα δύο μέτρα..

Τελευταίος ο Χρυσός φασιανός - C pictus τον βρίσκουμε στην Βρετανία

Βιότοπος

Χαρακτηριστικό πουλί των μικρών δασών, ο φασιανός έχει καταφέρει να εγκλιματιστεί στην Ευρώπη , κατέχοντας μια οικολογική προστασία που δεν προσφέρεται σε άλλα αλεκτεροειδή.
Αναζητά τοποθεσίες με νερό και δροσιά , που είναι απαραίτητες για την διατήρηση του είδους (όχθες ποταμών, λιμνών η όπου αφθονεί η βλάστηση) ενώ προσαρμόζεται σε μερικές χώρες σχεδόν παντού , ακόμη και σε μέρη αφιλόξενα γι' αυτόν.
Στις μεσογειακές χώρες καταφεύγει στα βάθη δροσερών κοιλάδων .

Παρ' όλο που είναι στιβαρό και γεροδεμένο πουλί ο φασιανός είναι αρκετά ευαίσθητος στις κλιματολογικές συνθήκες. Άγριος δεν ανέχεται τις ενοχλήσεις .

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν κατοικεί στα πυκνά δάση , αλλά προτιμά τα μικρά άλση και σύδεντρα, καθώς επίσης και αραιά δασωμένες περιοχές που του προσφέρουν κάλυψη και προστασία κατά των εχθρών του και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Αν βρεθεί σε δάσος , αυτό θα είναι υπό καλλιέργεια , με μπόλικα ξέφωτα, μικρούς θάμνους και ζώνες που τον προστατεύουν από τον άνεμο και το κρύο.

Βιότοπος Φασιανού Ένα δίκτυο καλλιεργειών κοντά σε δάση του είναι απαραίτητο για αναζήτηση της τροφής του. Η ιδανική λοιπόν κατοικία είναι τα μικρά άλση , που εναλλάσσονται με δάση , θάμνους με καλλιέργειες και λιβάδια, πυκνοί φράκτες , ηλιόλουστες πλαγιές σκεπασμένες με θάμνους , ρυάκια, έλη και λιμνούλες. Ο φασιανός τρέφεται δύο φορές την ημέρα , την αυγή και προς το τέλος του απομεσήμερου.
Στην διάρκεια αυτών των σύντομων περιόδων , εγκαταλείπει το καταφύγιο του στο δάσος , για να αναζητήσει τροφή στην πεδιάδα , κι έτσι μπορεί να περιπλανηθεί μέχρι 250 μέτρα από τους θάμνους και την κάλυψη. Οι ανάγκες του σε νερό είναι επιτακτικές . αν δεν ικανοποιούνται το πουλί μεταναστεύει μακριά σε άλλες περιοχές.
Ο φασιανός είναι ένα πουλί ημερόβιο. Γίνεται ένα με το έδαφος , κάτω από την προστασία του δάσους . Με το δειλινό ανεβαίνει στα κλαριά των δένδρων για να περάσει την νύχτα του, προφυλαγμένος από τα αρπακτικά .
Το αρσενικό είναι πολύ ατομιστικό πουλί , ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής.

H Νίβα

Το κυνήγι του

Ο φασιανός είναι το θήραμα με πολλές αντιθέσεις. Μπορεί να προσφέρει ένα όλο, πάθος κυνήγι , που απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα βολής , μια εξαιρετική γνώση της περιοχής και των συνηθειών του πουλιού, τις υπηρεσίες ενός θαρραλέου σκυλιού , που χώνεται στα σύδεντρα και να είναι ικανοποιητικά έξυπνο ώστε ν' αντιλαμβάνεται τις πονηριές του πουλιού.
Στα περισσότερα από τα κυνήγια μας, κυνηγάμε δυστυχώς ένα πουλερικό εκτροφείου θηραμάτων, που το ελευθερώνουν τα πρωινά , χωρίς κανένα ενδιαφέρον.
Ο αληθινός φασιανός , αυτός που πετά ψηλά και γρήγορα, αποκτά το οριστικό φτέρωμα του γύρω στα μέσα του Οκτώβρη .
Συνιστάται μία σχολαστική επιθεώρηση των περιοχών που αγαπά ο φασιανός και που είναι διαφορετικές ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Εξερευνούμε λοιπόν καλυμμένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χωράφια , καλαμπόκια , τριφύλλια, ηλιοτρόπια , χέρσα η αυτά που μόλις έχουν θεριστεί.
Κατά το μεσημέρι είναι καλό να εξερευνούμε κάποιες δασώδεις περιοχές, κοντά σε φράχτες και θαμνώδη όρια , σύδεντρα και πυκνούς βάτους , σε δασώδεις περιοχές και τόπους με πυκνή βλάστηση κοντά σε λίμνες.
Ο φασιανός (προπάντων ο αρσενικός) είναι προικισμένος μ' εκπληκτική ικανότητα να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που του προσφέρει ο περίγυρος για να ξεφύγει από τον εχθρό του.
Τρέχει χοροπηδώντας με σπάνια επιδεξιότητα και εξαιρετική γρηγοράδα ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, γίνεται ένα με το χώμα, όταν σκυλί και κυνηγός τον προσπερνούν για να στραφεί προς αντίθετη κατεύθυνση , αλληλοδιασταυρώνοντας την πορεία του μ' ένα τέτοιο τρόπο που μόνο ένα καλό σκυλί φέρμας μπορεί να ξεδιαλύνει αυτό το λαβύρινθο. Δεν αφήνεται να μπλοκαριστεί παρά μόνο μπροστά στο μουσούδι του σκυλιού.
Ο κυνηγός οφείλεται τότε να διατηρήσει εμφάνιση και στο θορυβώδες πέταγμα του φασιανού. Οι κυριότερες αιτίες αποτυχιών είναι η υπερβολική βιασύνη και ο κακός υπολογισμός του πραγματικού μεγέθους πουλιού εξαιτίας των διαστάσεων της ουράς , που μας κάνει να ρίχνουμε η πολύ χαμηλά η πολύ πίσω.

Η Μηδεια Αν η βολή στην πεδιάδα δεν εμφανίζεται πραγματικές δυσκολίες , δε συμβαίνει το ίδιο και μέσα στο δάσος, όπου το πουλί ανεβαίνει ξαφνικά και κατακόρυφα, ζητώντας να κρυφτεί όσο γίνεται πιο γρήγορα ανάμεσα στους κορμούς.
Μόλις φτάσει στο ύψος των δέντρων , ακολουθεί μια οριζόντια πτήση , που το οδηγεί προς ένα καταφύγιο . Ο κυνηγός πρέπει να παρατηρήσει καλά το σημείο στάσης του πουλιού. Ένας ελαφρά τραυματισμένος φασιανός , αποφεύγει τον κίνδυνο με πολλή γρηγοράδα τρέχοντας να χωθεί στους πυκνούς θάμνους μόλις βρεθεί στο έδαφος.
Μόνο ένα εξαιρετικό σκυλί φέρμας θα μπορέσει τότε να τον ξαναβρεί. Ο κυνηγός οφείλει ακόμη να είναι προσεχτικός ως προς την αντίδραση του πουλιού τη στιγμή βολής, μια που ο φασιανός μπορεί να αντέξει πολλά σκάγια και να παρατηρεί το πουλί που πετάει και το πέταγμα του , γιατί μπορεί να πέσει αρκετά μακριά .
Ο φασιανός κυνηγιέται στην χώρα μας σε ρεζέρβες , με πουλιά που απελευθερώνονται την ίδια ημέρα.
Αλλά υπάρχουν και αρκετά πουλιά τα οποία έχουν επιβιώσει αρκετό καιρό στο ελεύθερο περιβάλλον και έχουν πολλή καλή συμπεριφορά.
Στην πατρίδα μας μπορεί να κυνηγηθεί μαζί με την μπεκάτσα.

Σκυλιά

Δεν υπάρχει φυλή φέρμας ανώτερη από άλλες για το κυνήγι του φασιανού.
Ο καλύτερος σκύλος για φασιανούς είναι αυτός που βρίσκει τους περισσότερους φασιανούς. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τα γούστα του κυνηγού που μπορεί να προτιμάει μία φυλά από την άλλη.

Nίβα - Μηδεια Σε ορισμένες περιοχές δασωμένες ιδιαίτερα , ένα σπρίνγκερ η κοκερ , μπορεί να ξεπετάξει αυτό το θήραμα .
Μόνο όμως ο σκύλος φέρμας δίνει τον χρόνο σον κυνηγό να τοποθετηθεί σωστά, ώστε να έχει μία καλύτερη βολή.
Το σκυλί που θα κυνηγήσει φασιανό και μιλάω για άγριο , πρέπει να έχει βγει αρκετές φορές σε αυτό το θήραμα.
Πρέπει να έχει καλή φέρμα και πάρα πολύ καλή μύτη.
Επίσης πρέπει να ακολουθεί το πουλί μέσα στα πυκνά και να το κρατά σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην προκαλέσει το πέταγμα και να το μπλοκάρει στο τέλος αφού πλησιάσει ο κυνηγός.
Γι' αυτό προτιμούνται οι φυλές οι οποίες είναι σκληροτράχηλες , όπως τα Γκόρντον Σέττερ, τα Κούρτσχααρ , Επανιέλ Μπρετόν , Ντραχτααρ.
Αυτό επειδή το τρίχωμα τους επιτρέπει να μπουν καλύτερα μέσα στα πυκνά και στους αγκαθότοπους .
Επίσης πρέπει να αντέχει στα πυκνά, αγκάθια, βάτα κλπ γιατί σε αυτά βρίσκει προστασία ο φασιανός και εκεί θα καταφύγει στην προσπάθεια του να μπερδέψει τον σκύλο και τον κυνηγό.
Τα σκυλιά επίσης που φερμάρουν από κοντά δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες , όπως και εκείνα που κάνουν πολύ θόρυβο.
Επίσης και η επαναφορά από πυκνά και δύσκολα μέρη , είναι πολύ σημαντική για το κυνήγι του φασιανού.

Μία εικόνα που πρέπει να γεμίσει την Ελλάδα


Επαναφορά στην Ελλάδα του Φασιανού.

Eπίθεση αλεπούς σε φασιανό στο χιόνι

Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να γίνει κατόπιν σωστής προεργασίας , επαναφορά του φασιανού σε ορισμένα μέρη , Θεσσαλία , Μακεδονία κλπ
Η πατρίδα μας έχει πάρα πολλούς χώρους που κάνουν για την σωστή επαναφορά του φασιανού, αφού αρχικά εξασφαλίσουμε προστασία , ασφάλεια και ακυνηγεσία , τότε θα ζωντανέψει η ύπαιθρος από την παρουσία του.
Τους χώρους αυτούς μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες

Α- χώροι όπου ο φασιανός θα προστατεύεται και θα διαβεί ως καλλωπιστικό και διακοσμητικό θήραμα , αυτοί οι χώροι θα είναι και τροφοδότες πουλιών των γύρω περιοχών.
Τέτοιοι χώροι υπάρχουν παντού, από το Ορμένιο ως την Κρήτη. πχ παραποτάμιες κοιλάδες και λαγκάδες των μικρών ποταμών (Λάδων, Ευρώτας, Γαλλικός, Λουδίας, Λούρος, Μυλοπόταμος, κλπ) όπου υπάρχουν φυτείες από λεύκες και ιτιές και πλατάνια , λιβαδότοποι και χωράφια.
Όμοιοι χώροι είναι ο μικροί βαλτότοποι με δέντρα της Μακεδονίας και άλλοι μικρότεροι στα νησιά πχ κάμπος της Βασιλικής, της Λευκάδος, της Κωπαίδας και στο Ξηρόμερο , ο βαλτότοπος του Παμλιάμπελου, Πέτρας κλπ
Ανάλογα με την έκταση και την προστασία που θα του παρέχουμε εμείς οι ίδιοι , αυτό το είδος θα αναπτυχθεί και θα ικανοποίηση οπωσδήποτε τους κυνηγούς.

Για να γίνει σωστή απελευθέρωση βέβαια , πρέπει να γίνει καταπολέμηση των επιβλαβών και ειδικά της αλεπούς , η οποία από λάθος χειρισμούς του κράτους και από ψευδή στοιχεία κάποιων δήθεν οικολογικών δήθεν οργανώσεων, έχει φτάσει σε τεράστιους αριθμούς , με τρομερή αύξηση του πληθυσμού της και με φοβερά επακόλουθα για τα ενδημικά θηράματα και τους πληθυσμούς αυτών.

Φέρμα σε Μπεκάτσα σε κυνήγι Φασιανού Β- Χώροι πρώτης κατηγορίας που είναι δυνατό ν' αναπτυχθούν οι φασιανοί και να μετατραπούν σε θαυμάσια κυνηγοτόπια , όπου το κυνήγι των φασιανών θα επιτρέπεται για όλους τους κυνηγούς σε καθορισμένη εποχή και με ορισμένο αριθμό θηραμάτων που θα ελέγχεται αυστηρά, τότε θα έχουμε λύσει και το μεγάλο θέμα της κυνηγετικής δυσπραγίας σε μεγάλο βαθμό.
Μερικοί από αυτούς τους χώρους είναι η παρόχθια περιοχή του ποταμού Άρδα τεράστιας εκτάσεως , με βαλτότοπους , ιτιές, λεύκες, καρυδιές κλπ , περιοχές του ποταμού Έβρου και ειδικότερα περιοχές Νέας Βύσσας, Σαγήνης Σοφικού, Πυθίου , Διδυμοτείχου, Κήπων, Γκιαούρ Αντά, Πόρου κλπ Kυνήγι Φασιανού-Μπεκάτσας Η παρόχθια περιοχή της λιμνοθάλασσας του Πόρτολαγου, το Κοτζά Ορμάν που διατηρεί μέχρι σήμερα ζευγάρια του αρχικού άγριου φασιανού.
Η κοιλάδα του Νότου, Παρανέστη, Λιβετά κλπ
Οι χώροι κοντά στην Λίμνη Κερκίνη , οι εκβολές του Αλιάκμονα , του Βαρδάρη
Η κοιλάδα του Σπερχειού, οι τόποι γύρω από το Λιτόχωρο, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Αχελώος , Μόρνος , Εύοινος, κλπ κλπ κλπ οι λίμνες που αποξηραίνονται κλπ προσκαλούν τους φασιανούς για να τις κάνουν σπίτι τους .Ας μας συγκινήσουν οι φωνές τους να κάνουμε κάτι επιτέλους .
Μπορεί να είμαστε έξυπνοι και στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας , όμως ο πρακτικός μας νους μας λείπει ορισμένες φορές. Η μεμψιμοιρία μας κατατρώγει και η σοφιστική στροφή των πραγμάτων, ότι ο δείνα και ο δείνα φταίει , ενώ αλληλέγγυα έχουμε όλοι μας ευθύνη.

Είναι έγκλημα η κάθε αυτός θηραματοφόρος χώρα , Η ΕΛΛΑΔΑ με απίστευτους βιότοπους , με ντόπια θηράματα και διαβατικά , να καταντήσει τόσο φτωχή , να ερημωθούν από τα κυνήγια οι κυνηγότοποι της Αρτέμιδος και οι κυνηγοί της να σφαδάζουν και να χτυπούν τόνα χέρι , με το άλλο από απελπισία!!! Δεν είμαι ονειροπόλος , ούτε προτείνω εναδαφισμούς και ουτοπίες.
Προβάλω θέματα για τη σωτηρία μας και την κοινή ωφέλεια και την κρατική οικονομία, απλά πρακτικά που με λίγο ρεαλισμό, προσπάθεια και καλή θέληση γίνονται , το έχω ξαναπεί , το χρήμα , τα χέρια και η γνώση υπάρχει , ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ !!!!!

Κολχικός Φασιανός ΚΟΜΑΘ Στοιχεία Φυσικής Ιστορίας του Κολχικού Φασιανού

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΑΣΙΑΝΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Η φέρμα !ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΣΙΑΝΟ Η φέρμα !ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΦΑΣΙΑΝΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΠΥΡΗΝΕΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ

Η φέρμα ! ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ (Phasianus colchicus colchicus) ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΔΑΣΟΣ ΚΟΤΖΑ ΟΡΜΑΝ
© Giorgio Peppas

ΕΠΑΝΩ-UP