Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

..................
..................
..................
..................
...................
..................
..................
...................
..................


HomeInitial ΑρχικήBack ΠίσωΡυθμιστική


.

Ο ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΦΑΣΙΑΝΟΣ

Γενική περιγραφή

Μέσου και μεγάλου μεγέθους πτηνά ,έχουν βαρύ σώμα ,κοντές πλατιές και αποστρογγυλεμένες φτερούγες. Ράμφος ισχυρό και καμπυλωτό προς τα κάτω. Στην αρχή του πεπτικού συστήματος έχει μια διόγκωση τον πρόβολο, που χρησιμοποιείται για αποθήκευση τροφής. Καταπίνουν χαλίκια τα οποία χρησιμοποιούνται για την άλεση τις τροφής στο στομάχι . Τα αρσενικά συχνά έχουν έντονους λαμπρούς χρωματισμούς ενώ τα θηλυκά είναι γεώδη.

Οικογένεια Φασιανίδαι - Phasianidae
Πρόκειται για 178 είδη σε όλο τον κόσμο , εδαφόβια και τρέφονται με σπόρους καρπούς και έντομα.

Τον περασμένο αιώνα φώλιαζαν Φασιανοί στην Μακεδονία , στην Εύβοια , στην Αιτωλοακαρνανία, ακόμη και στην Αττική.Σήμερα ο αυτόχθων πληθυσμός του επιδημητικού αυτού είδους, πολύ περιορισμένος, επιβιώνει μόνο στο Δέλτα του Νέστου, στο παραποτάμιο δάσος του Κοτζά Ορμάν όπου απαντιούνται λίγες εκατοντάδες άτομα.
Οι φασιανοί του Νέστου αποτελούν υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και αγρίου πληθυσμού του είδους , δεν πρόκειται δηλαδή για απελευθερωμένα πουλιά [που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και που βρίσκονται σε άλλα μέρη. Οι άγριοι Φασιανοί είναι πολύ όμοιοι με τους ήμερους , μολονότι σκουρότεροι και πιο μικροί σε μέγεθος. Επίσης, δεν έχουν το λευκό "κολάρο" των ήμερων πουλιών.

Ο αρσενικός έχει μήκος 76-89 εκατοστά , στιλπνό σκουροπράσινο κεφάλι, κατακόκκινο σάρκωμα γύρω από τα μάτια και κοντές φούντες σαν κερατάκια…, πίσω από τα αφτιά. Το υπόλοιπο φτέρωμα έχει αποχρώσεις κοκκινωπές και κιτρινικάστανες. Τα αρσενικά των απελευθερωμένων πληθυσμών έχουν ένα λευκό , στενό περιλαίμιο. Πιο απλός σε εμφάνιση ο θηλυκός , μήκους 53-64 εκατοστά , με σχεδόν ομοιόμορφο ανοιχτό καφετί πτέρωμα, αλλά και με κοντύτερη ουρά. Και χωρίς περιλαίμιο.
Όταν νιώσει τον κίνδυνο, ο φασιανός προτιμάει να κρυφτεί μέσα στους θάμνους παρά να πετάξει. Το φτερούγισμα του είναι δυνατό.

Τρέφεται με σπόρους , φυτά, έντομα δημητριακά, σκουλήκια, μικρά σπονδυλωτά. Ο αρσενικός όταν πετάγεται μέσα από τις φτέρες και τα χορτάρια βγάζει ένα χαρακτηριστικό ήχο "γκοκ γκοκ" ενώ κράζει με την διαπεραστική του κραυγή "κερρκ-κοκ" .Το θηλυκό ξεπετιέται αφήνοντας ένα λεπτό σφύριγμα. Φωλιάζει στο έδαφος , στους αγρούς, στα δάση, σε θαμνώδεις εκτάσεις . Γεννάει τον Μάιο-Ιούνιο από 8-15 αβγά που κλωσάει το θηλυκό επί 23-28 μέρες.

Οι εχθροί του είναι τα δι'αφορα αρπακτικά ,όπως αλεπού,κουνάβι, ασβός , γεράκια κ.λ.π.

Ο φασιανός έχει μήκος 55-85 εκατ. από το οποίο 20 -47εκατ. είναι η ουρά του. Το αρσενικό έχει σκουρότερο πράσινο χρώμα και ραβδώσεις , το θηλυκό είναι μικρότερο και έχει γαιώδη χρώματα.

Γύρω από τη Κασπία Θάλασσα και στην Ευρώπη φυσικοί πληθυσμοί υπάρχουν στην Α. Βουλγαρία και στην Ελλάδα (στο υδροχαρές δάσος του Κοτζά-Ορμάν) Βιότοπος . Οι φασιανοί ζούν σε γόνιμες πεδινές περιοχές ,καλλιεργούμενες με δημητριακά και κτηνοτροφικά είδη ,που γειτνιάζουν με δάση ή θαμνότοπους. Ζει επίσης σε δρυοδάση με διάκενα καθώς επίσης και σε παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές με γεωργικές εκτάσεις.

Είναι είδος παμφάγο. Η τροφή είναι κυρίως φυτική 80-90% και λιγότερο ζωική 10-20%. Τρέφεται με σπόρους φυτών χυμώδεις καρπούς θάμνων (κρανιά , κουμαριά, κράτεγο , βάτο κ.α. , σπόρους καλλιεργούμενων φυτών (δημητριακά ,ψυχανθή) αλλά και χλόη , μηδική και ακρίδες σκουλήκια ,σαλιγκάρια μεγάλα έντομα κτλ. Η ζωικής προέλευσης τροφή καλύπτει τα νεαρά άτομα τα οποία έχουν και μεγάλες τροφικές απαιτήσεις . Ψάχνει για τροφή μία ώρα μετά την ανατολή του ήλιου και αργά το απόγευμα.

Ο φασιανός είναι είδος που κυκλοφορεί την ημέρα και παρά το γεγονός ότι είναι εδαφόβιο κουρνιάζει στα δέντρα. Τα φύλλα ζουν χωριστά κατά μικρές ομάδες εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής . Δεν πετά καλά είναι όμως πολύ καλός δρομέας . Πετά μόνο σε περίπτωση κινδύνου ενώ σε βροχερές μέρες ακόμη ποιο δύσκολα. Αναπαραγωγή. Είναι είδος μονογαμικό. Σε περίπτωση που ο πληθυσμός είναι μικρός συμπεριφέρεται και σαν μονογαμικό. Τον Μάρτιο με Απρίλιο οι ομάδες των αρσενικών διαλύονται , το καθένα εγκαθίσταται στη γαμήλια περιοχή και με κραυγές ,χτυπώντας τις φτερούγες τους ,ανασηκώνοντας της τούφες του κεφαλιού κ.α. προσπαθούν να προσελκύσουν τα θηλυκά (3 έως 10 περίπου). Κατασκευάζει πρόχειρη φωλιά συνήθως κάτω από θάμνους για να μπορεί να διαφύγει σε περίπτωση κινδύνου ενώ γεννά 8-15 αυγά ελαιοκαφέ έως γκριζοπράσινου χρώματος . Η επώαση διαρκεί από 23-25 μέρες και οι νεοσσοί είναι αμέσως βαδιστικοί.

Έχει αναπτυγμένη την ακοή και την όραση. Εχθροί. Η αλεπού οι ικτίδες ,ο αγριόγατος ,οι αετοί και τα γεράκια . ο άνθρωπος με τις διάφορες δραστηριότητες όπως φωτιά ,μηχανικό θέρισμα (τριφύλλι , κριθάρι κ.α) είναι υπεύθυνος για την καταστροφή των αυγών και τη θνησιμότητα των θηλυκών που επωάζουν τα αυγά τους . Τα υβρίδια του κολχικού φασιανού είναι πολύ σημαντικά από θηραματικής πλευράς για τους κυνηγούς ενώ εκτρέφονται και κάποια άλλα υβρίδια άλλων ειδών φασιανών τα οποία παρουσιάζουν περισσότερα πλεονεκτήματα.

KYNHΓΙ

Σε κάποιους νομούς της Eλλάδας, που έχουν εισαχθεί υβρίδια φασιανού, επιτρέπεται το κυνήγι του για μικρό χρονικό διάστημα. Το αρσενικό δε μπερδεύεται με κανένα άλλο πουλί. Έντονα χρωματισμένο, με τους τόνους των βασικών χρωμάτων να ποικίλουν. Θηλυκό μικρότερο, γκριζοκαφετί, μοιάζει με πεδινή πέρδικα, ξεχωρίζει όμως εξαιτίας της μακριάς ουράς του. Απογειώνεται με θόρυβο κακαρίζοντας χαρακτηριστικά.

Το κυνήγι του μιλώντας για τα άγρια πουλιά η απελευθερωμένα από καιρό , είναι πολύ δύσκολο , χρειάζεται το σκυλί να είναι πολύ καλό στην φέρμα ,αλλά και στο να ακολουθεί το πουλί σε μεγάλες αποστάσεις ποντάροντας , μέχρι να το μπλοκάρει κάπου , ώστε να σηκωθεί και να δοθεί έτσι η ευκαιρία στον κυνηγό να ντουφεκίσει. Επίσης το σκυλί πρέπει να αντέχει πολύ τα πυκνά και τα αγκάθια , βάτα κ.λ.π.

Χρειάζεται όπλο με **** η*** εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ Νο 7-8 σκάγια. Στην πατρίδα μας εγώ τον κυνηγώ μαζί με την μπεκάτσα σε μέρη που υπάρχει απελευθερωμένος από καιρό και σας βεβαιώνω ότι είναι συναρπαστικό κυνήγι και οι ένταση των σκυλιών είναι τρομερή πάνω στην φέρμα , άσε που στην φέρμα δεν ξέρεις αν είναι φασιανός η μπεκάτσα και όταν ξεπετάγεται το θηρίο….. μπορεί να σπάσει η καρδιά σου από την ταραχή.


.

Top

© Giorgio Peppas


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

...............
...............
...............
..................
...................
..................
..................
...................
..................