Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΠίσωInitial ΠίσωBack

Ο φασιανός

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ TOY ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εδώ και μερικά χρόνια , έχει αρχίσει να γίνεται μία πολλή καλή δουλειά με τον Φασιανό , από ορισμένες ομοσπονδίες και συλλόγους.

Μία από αυτές είναι και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας MAIL K.Ο.Θ.
η οποία είναι μία από τις πιο δραστήριες ομοσπονδίες και χρησιμοποιώντας κατάλληλους ανθρώπους , θηραματολόγους κλπ , σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής της έχει ήδη αποδείξει ότι η επαναφορά του φασιανού είναι δυνατή και σχετικά εύκολη αν γίνει με σωστό τρόπο.

Ο κλωβός με τα πουλιά Κλωκοτό Τρικάλων - Κλωβός.
Κάποιοι λοιπόν συνάδελφοι , έτρεξαν , δούλεψαν , σπατάλησαν πολύ χρόνο και κόπο από την ζωή τους κατάφεραν όμως να αποδείξουν ότι όλα γίνονται με προσπάθεια και σωστή δουλειά. Ο κυνηγετικός σύλλογος Τρικάλων λοιπόν πριν λίγα χρόνια δημιούργησε ένα πολύ καλό πυρήνα προσαρμογής στον Κλωκοτό Τρικάλων. Εκεί άρχισε να εκτρέφει πουλιά τα οποία είναι δυνατά και αφού προσαρμοστούν στο μελλοντικό περιβάλλον που θα ζήσουν ,κατόπιν αφήνονται ελεύθερα σε επιλεγμένα μέρη της περιοχής. Τώρα μετά λίγα χρόνια , οι παλαιοί φασιανοί που απελευθερώθηκαν, ήδη έχουν επεκταθεί αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα από τον τόπο που απελευθερώθηκαν και το βασικότερο όλων , έχουν συμπεριφορά αγρίων πουλιών και ζευγαρώνουν και γεννούν όπως οι άγριοι. Μάλιστα ο Κ Σύλλογος Τρικάλων ετοιμάζει και άλλον κλωβό εξοικείωσης σ΄ άλλο μέρος της περιοχής , ώστε να έχει περισσότερα πουλιά κάθε χρόνο. Το σπουδαίο γεγονός , έγινε πλέον γνωστό και άλλοι σύλλογοι άρχισαν να ετοιμάζουν και αυτοί τέτοια προγράμματα .

Η ιστορία της μελέτης και της επαναφoράς

Το 1999 έγινε ο πρώτος πυρήνας εξοικείωσης στη Φωτάδα των Τρικάλων ( H ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Κ. Σ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ) με μελέτη του Γ χριστοδούλου. Το 2001 έγινε ο δεύτερος πυρήνας στον Κλωκοτό και φέτος θα κατασκευασθεί ο τρίτος στην Λιγαριά. Με την επιτυχία αυτού του έργου παρακινήθηκαν και άλλοι Κ.Σ. της Ομοσπονδίας όπως της Καρδίτσας, Λάρισας να κατασκευάσουν σωστούς πυρήνες. Έτσι αυτή τη στιγμή εφαρμόζετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαναφοράς του φασιανού με ορθολογικό τρόπο σχεδόν σε όλη την Θεσσαλία. Τα πουλιά δεν απελευθερώνονται σε άλλους τόπους εκτός αυτού που υπάρχει ο πυρήνας .

Φέρμα στα πυκνά σε φασιανό Ο πυρήνας εξοικείωσης αποτελείτε από την εξωτερική περίφραξη που περιλαμβάνει περίπου 2-3 στρέμματα κατάλληλου βιοτόπου και τον κυρίως κλωβό εκτάσεως 400 - 500 τ.μ. Εκεί τοποθετούνται οι μικροί φασιανοί που αναπτύσσονται και προσαρμόζονται στις φυσικές συνθήκες της περιοχής. Την κατάλληλη χρονική περίοδο ανοίγουμε τις διόδους εξόδου που υπάρχουν στον κλωβό και τα πουλιά εξέρχονται από αυτόν στον βιότοπο που περικλείετε από την εξωτερική περίφραξη μόνα τους. Φυσικά εκεί τους παρέχουμε τροφή και νερό και τα πουλιά με τις μέρες αρχίζουν να κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις έξω από τον πυρήνα κάθε μέρα όλο και πιο μακριά έως ότου νοιώσουν δυνατά και πλέον δεν επιστρέφουν στον πυρήνα. Βέβαια κάποια από αυτά νοιώθοντας ασφάλεια στον πυρήνα ξαναγυρνούν εκεί για να περάσουν τις νύχτες τους για αρκετό χρονικό διάστημα. Γύρω από τον πυρήνα και σε μία έκταση περίπου 2.000 στρεμ. απαγορεύετε το κυνήγι για να προστατέψουμε κάποιο αριθμό πουλιών τα οποία και αποτελούν και τους γεννήτορες της επόμενης χρονιάς. Εκτός αυτού κάποια πουλιά τα κρατάμε στον πυρήνα κόβοντας τα πρωτεύοντα φτερά της μιάς φτερούγας και τα οποία γενούν και μεγαλώνουν άγριους φασιανούς στον ελεγχόμενο βιότοπο του πυρήνα.

Επιβεβαίωση όλων αυτών είναι ότι φέτος υπήρξαν αρκετοί κυνηγοί που ενώ κυνηγούσαν συνάντησαν άγριους φασιανούς.

Επίσης έγινε από κοντά (στα Τρίκαλα) πραγματογνωμοσύνη !! από τα παιδιά του Έθνος Κυνήγι (ένθετο) τα οποία κυνήγησαν Φασιανούς άγριους !!
Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το ένθετο και αυτό το κυνήγι στα Τρίκαλα.

Μια σκηνή που από φέτος θα δούμε πολλές φορές - σε Φασιανό Φαντάζομαι ότι ήμασταν «δύσπιστοι» για ένα κυνήγι που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε ξανακάνει (εκτός από ρεζέρβες). Ο πρώτος φασιανός που βγάλαμε ήταν θηλυκός και ξεπετάχτηκε σαν βολίδα μέσα από ένα χωράφια από βαμβακιές , μετά από περίπου 45 λεπτά έρευνας. Το σκυλί δεν κατάφερε να τον φερμάρει παρότι τον είχε αντιληφτεί. Πρέπει να έτρεχε με τα χίλια μέσα στην βαμβακιά. Κανονική άγρια συμπεριφορά. Αρχίσατε τώρα να καταλαβαίνεται για τι Φασιανούς μιλάμε! Οι φασιανοί των Τρικάλων έχουν τόσο καλά ενταχτεί στον βιότοπο στον οποίο έχουν απελευθερωθεί, ώστε σταδιακά έχουν και επεκταθεί και σ' άλλες περιοχές. Πέρσι στην ελεύθερη περιοχή χτυπήθηκαν 500 φασιανοί και φέτος 700 και εις ανώτερα! Συγχαρητήρια σ' όλους αυτούς οι οποίοι σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο και μακάρι αυτό να γίνει παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους φορείς υπουργείο , ομοσπονδίες , συλλόγους κλπ.

.

Ευχαριστώ τον κ Γιώργο Χριστοδούλου ( επιστημονικός συνεργάτης Κ.Ο.Θ.) για τις φωτογραφίες και την μελέτη,
το δε ένθετο ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ για το κείμενο της επιβεβαίωσης-πραγματογνωμοσύνης !

ΕΠΑΝΩ-UP

Πέππας Γιώργος