Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Μία πιθανή συνάντηση !

ΑΡΚΤΟΕΙΔΗ

Τα διάφορα είδη άρκτων αποτελούν την ομοιογένεια των αρκτοειδών σαρκοφάγων, των οποίων κυριώτερα γνωρίσματα είναι το ότι βαδίζουν πατώντας ολόκληρο το πέλμα , γι' αυτό ονομάζονται πελματοβάμονα ζώα.

 Αρκούδα καφέ (Ursus Arctos) - μαύρη (Ursus Americanus) - λευκή (Ursus Polaris) Μία ωραία οπτασία Ursus Arctos




Τα βασικά είδη αρκούδας είναι τρία η καφέ (Ursus Arctos) η μαύρη (Ursus Americanus) και η λευκή (Ursus Polaris).

Η κατασκευή του σώματος είναι χοντροειδής , πόδια μετρίου μεγέθους τα οποία φέρουν πέντε δάκτυλα , έχουν κοντή ουρά , επίσης το ρύγχος προεξέχει αλλά όχι πολύ.

Τα δόντια τους είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να μπορούν να τρώνε ζωική και φυτική τροφή. Οι αρκούδες υπήρχαν σας είδος από πολύ παλιά από την Προϊστορία και μάλιστα τότε το μέγεθος τους ήταν τεράστιο . Σήμερα ζουν στην Ευρώπη , Αμερική , Ασία και στην Βορειοδυτική Αφρική.

Είναι ένα ζώο που πάντα γοήτευε τον άνθρωπο και μάλιστα στην Προϊστορία και πολύ μεταγενέστερα σχεδόν λίγο προ την έλευση του Χριστού πολύ λαοί την είχαν σαν θεότητα τους. Τους γοήτευε αυτή η απίστευτη δύναμη αυτού του υπέροχου ζώου , αλλά και η πραότητα και η φοβερή προστατευτικότητα που έχει σαν μητέρα , όπως και η ικανότητα της να ζει κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες . Επίσης η εξαφάνιση της τον Χειμώνα για την χειμερινό της ύπνο και η επανεμφάνιση της την άνοιξη δημιουργούσε και δημιουργεί ακόμη φαντασιώσεις στους τότε ανθρώπους αλλά και στον σημερινό άνθρωπο.

Σήμερα που οι εποχές και το περιβάλλον έχουν αλλάξει αυτό το όμορφο ζώο ψάχνει να βρει τον δρόμο του προς την διατήρηση και επιβίωση του είδος του δυστυχώς σε έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από αυτό που έχει σαν μνήμη στα γονίδια του και ίσως στα όνειρα του.

Σήμερα τα άγρια δάση είναι λίγα , τα θηράματα που αποτελούν την τροφή του πχ ελάφια σχεδόν υπό εξαφάνιση , η φυτική τροφή και αυτή έχει περιοριστεί σχεδόν παντού . Το βασικότερο όμως είναι ο απαραίτητος βιότοπος γι αυτήν , δυστυχώς όμως αυτός ο χώρος δεν υπάρχει σχεδόν πια . παντού έχει εισχωρήσει ο άνθρωπος με τον ένα η τον άλλο τρόπο.

Η Ελλάδα τυγχάνει να είναι ένα από τα μέρη που την προστατεύουν απολύτως σαν είδος προς εξαφάνιση .
Επίσης εδώ υπάρχει σχεδόν και ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της. Αυτό είναι και καλό και κακό και γιατί το λέω αυτό !


Ο βιότοπος της αρκούδας URSUS ARCTOS σήμερα με το κίτρινο !

Ο βιότοπος της αρκούδας URSUS ARCTOS σήμερα με το κίτρινο

Πρέπει πλέον να παρθούν μέτρα γρήγορα και σωστά ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα και εκ μέρους του ζώου και εκ μέρους των ανθρώπων μια και οι συναντήσεις θα είναι πλέον αρκετές και με αυξανόμενη τάση μεταξύ τους .

1-Λόγο ελλείψεως τροφής η καιρικών συνθηκών τα ζώα θα κατεβαίνουν όλο και περισσότερο πιο κοντά στους ανθρώπους γι΄ αυτό κατ' αρχάς πρέπει να γίνει μία σωστή ενημέρωση για τις συνήθειες και συμπεριφορές του ζώου όπως και το τι κάνει ο απλός άνθρωπος αν έρθει σ' επαφή μαζί της .

2- Ν αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί άμεσα και με το πραγματικό κόστος της ζημιά τους .

3- Οι οργανώσεις που ασχολούνται με την αρκούδα και κόπτονται για την προστασία της και εισπράττουν τεράστια χρηματικά ποσά να μην ασχολούνται μόνο με 10-15 αρκούδες που έχουν υπό τον έλεγχο τους , αλλά με το άγριο πληθυσμό του ζώου την φροντίδα του και την σωστή διατήρηση του και σεβόμενοι την πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

4-Δεν μπορεί για να περνάνε καλά οι αρκούδες να κλείνουμε τεράστιες περιοχές και να γινόμαστε ανθρωποδιώχτες και να τις ονομάζουμε βιότοπο της αρκούδας , άρα απαγορεύεται το οτιδήποτε εκεί !!!

5-Εφ' όσον ο πληθυσμός αυξάνει και δεν είναι δυνατόν να τις κρατήσει η περιοχής τους για να μην έχουμε απώλειες , να συλλαμβάνονται κάποια ζώα και να δύνονται σε άλλες χώρες που έχουν μικρό αριθμώ ατόμων ζώων η και καθόλου πια η να μεταφέρονται σε άλλες περιοχές …

6- Τα ζώα που επιτέθηκαν και σκότωσαν άνθρωπο για οποιοδήποτε λόγο να συλλαμβάνονται και να μην αφήνονται πια ελεύθερα η να εξοντώνονται γιατί είναι γνωστό ότι αυτά τα ζώα χάνουν τον έμφυτο φόβο τους προς τον άνθρωπο και μπορούν πια να επαναλάβουν το ίδιο οπουδήποτε τύχη. Μιλάμε για ένα ζώο που μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα και τα 350 κιλά με μία τρομερή ισχύ μυών , δοντιών νυχιών κλπ Μπορεί να είναι ένα ζώο που τις περισσότερες φορές φοβάται τον άνθρωπο , αλλά αν για κάποιο λόγο δικό του επιτεθεί σε απροστάτευτο άνθρωπο τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και με άσκημη κατάληξη συνήθως λόγου της δύναμης του ζώου.

7- Να μην αφήνουν άτομα σε διάφορα μέρη για να επαναφέρουν τους πληθυσμούς σε περιοχές που έχουν εκλείψει . Να λαμβάνουμε πάντα τις συνθήκες του σήμερα στις περιοχές αυτές , να ρωτούνται οι κάτοικοι των περιοχών όπως και οι κυνηγετικού σύλλογοι που γνωρίζουν τα πάντα για την περιοχή τους .

8-Να βοηθούμε τους ντόπιους πληθυσμούς στην αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων και να έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε και την βοήθεια των κυνηγών σ' αυτό το έργο για να μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με συνεργασία όχι με στείρες απαγορεύσεις παντός είδους ! !

Όλοι (όσοι ασχολούμεθα με την φύση) νοιαζόμαστε γι' αυτό το θηλαστικό και την προστασία του και επαναλαμβάνω ότι όλοι μα όλοι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για την διατήρηση του στην πατρίδα μας. Πάντως οι φίλοι της αρκούδας πρέπει να γνωρίζουν ότι οι νόμιμοι κυνηγοί είναι προστάτες φύλακες αυτού του υπέροχου ζώου και ότι είναι οι μόνοι που γνωρίζουν το μεγαλείο και την μαγεία της φύσης και των πλασμάτων αυτής !

Είναι δε οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν για σωστό αποτέλεσμα χάρη στην δύναμη που τους παρέχουν , η γνώση της κάθε περιοχής , τα μέσα που διαθέτουν υλικά , ανθρώπινο δυναμικό και την οργάνωση των Κ συλλόγων , Κ ομοσπονδιών και της ΚΣΕ !



ΑΡΚΟΥΔΑ ΦΑΙΑ - URSUS ARCTOS
Κοινή αρκούδα

ΠΡΟΣΟΧΗ
Απαγορεύεται το κυνήγι της αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα.

 H αρκούδα στην Ελλάδα !!        Στα χνάρια της Αρκούδας !!        Οδηγίες συμπεριφοράς και κινήσεων όταν είμαστε σε βιότοπό της αρκούδας και σε περίπτωση συνάντησης μ' αυτήν από την Καναδική υπηρεσία φύλαξης δασών !!        ΑΡΚΟΥΔΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κυνηγοί !!        Ένα πρόγραμμα (Life) για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών Γνωριμία με την Καφέ Αρκούδα pdf     

Δια την παγκοσμίως γνωστή κοινή άρκτο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ζωολόγων αν οι διάφορες παραλλαγές αυτής αποτελούν είδη διαφορετικά η διαφοροποιήσεις ενός είδους.

Αν παραδεχτούμε αυτήν σαν ένα είδος που ονομάζουμε Φαιά άρκτος η κοινή άρκτο η καστανόχρωμος θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη ότι αυτό το είδος παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές ως προς το τρίχωμα , το χρώμα , το σχήμα και την μορφή του κρανίου.
Το τρίχωμα του είναι πυκνό ,γύρω από το πρόσωπο , την κοιλιά και στα πίσω πόδια του είναι αρκετά μακρύ.
Στο υπόλοιπο σώμα εναλλάσσεται ανάλογα την περιοχή από κοντό σε μακρύ οι δε τρίχες αλλού είναι ευθείς και αλλού σγουρέ , το χρώμα τους δε είναι πολλών αποχρώσεων από καφέ, γκρι, καστανό γκρι , κόκκινου καφέ , με όλους τους ανωτέρω συνδυασμούς χρωμάτων.

Σ' όλο το μεγαλείο της !!
¨Ομορφη άγρια εικόνα !!

Το ρύγχος είναι μάλλον προμεμυκησμένον , το μέτωπο πλατύ .
Χάρη στις ιδιαίτερες σκελετικές κατασκευές της άρκτου στην Ευρώπη διακρίνουμε δύο τύπους.
Την πτωματοφάγον άρκτο Ursus arctos η οποία είναι μεγάλη σε μέγεθος και βάρος , με άκρα μεγάλα , κεφάλι μεγάλο και επιμήκη ρύγχος και μεγάλο μέτωπο.

Ο άλλος τύπος είναι η μυρμηκοφάγος άρκτος Ursus Formicarius η οποία είναι μικρότερη , πιο παχουλή , με πλατύ κεφάλι , και κοντό ρύγχος.

Η αρκούδα έχει μήκος από 2 - 3 μέτρα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το βάρος της κυμαίνεται από 150 - 350 κιλά .

Η περιοχή του βιότοπου της εκτείνεται από την Ισπανία μέχρι και της Καμτσιάτκας και από της Ιαπωνίας και της Σιβηρίας μέχρι του Άτλαντος , του Λιβάνου και των Δ Ιμαλαΐων. Στην Ευρώπη η χερσαία άρκτος ζει από πάντα στα ψηλά βουνά .
Εκεί υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την διαμονή της , δάση πυκνά και μεγάλα που δύσκολα πατιόνται από τον άνθρωπο .
Εκεί υπάρχουν οι καρποί των δέντρων και φυτών αναλόγως την εποχή που χρειάζεται για την διατροφή της.
Επίσης αισθάνεται ασφαλής λόγου του απροσπέλαστου του μεγάλου δάσους.

Η άρκτος με το χαρακτηριστικό περπάτημα της, βαδίζει πλαγιοποδιστικώς δηλαδή κινεί και τα δύο πόδια της ίδιας μεριάς ταυτόχρονα.
Αλλά ενώ σου δίνει την ιδέα αργού και οκνηρού ζώου με το βάδισμα της , αν αποφασίσει να τρέξει ,τρέχει τόσο γρήγορα που προλαμβάνει σχεδόν αμέσως τον άνθρωπο !!
Επίσης είναι άριστος κολυμβητής και αναρριχάται και στα δέντρα σε ορισμένες περιπτώσεις !
Η ακοή της και η όσφρησης είναι από τις καλύτερες του ζωικού Βασιλείου, ενώ η όρασης δεν είναι τόσο καλή.

Μία ματιά στα δόντια της αρκούδας μας λέει άμεσα ότι είναι ένα ζώο παμφάγο , τρώει και ζωική τροφή και φυτική .

Βασική της τροφή βέβαια είναι η φυτική η οποία περιλαμβάνει τα πάντα , χόρτα , καρπούς , φλοιό δέντρου , βλαστάρια , άνθη λουλουδιών κλπ (αδυναμία της το μέλι από τα άγρια μελίσσια και τα βατόμουρα , κάστανα).

Με τα μεγάλα νύχια της ανασκάπτει παλιούς κορμούς για να φτάσει στο μέλι και πολύ λίγο ενοχλείται από τις άγριες επιθέσεις των μελισσών που την πονάνε πραγματικά ειδικά στην μουσούδα , αλλά αυτή επιμένει για την αγάπη της το μέλι !
Από ζωική τροφή τρώει τα πάντα , όπως ελάφια, ζαρκάδια , αγριόχοιρο , λαγό , πουλιά , ψάρια , σκουλήκια, σαλιγκάρια και πτώματα ζώων αν πεινάει .
Μάλιστα έχει την συνήθεια αφού φάει καλά να θάβει τα υπολείμματα από το θήραμα της και να επιστρέφει μετά από πολλές μέρες για να το αποτελειώσει .

Την μεγάλη ζωική λεία της την συλλαμβάνει συνήθως με ενέδρες και τότε η συμπαθής αρκούδα μεταβάλλεται σε έναν ανελέητο και φοβερά άγριο κυνηγό με τρομερή δύναμη, ύψος περίπου 2,30 μέτρων, βάρους 300 κιλών, με τεράστια νύχια και μία και μία κατασκευή σκελετική και μυϊκή τέτοια που την κάνει ανίκητη σχεδόν και θανατηφόρα!

Εδώ θα ήθελα να πω ότι η καφέ αρκούδα αποφεύγει γενικώς τον άνθρωπο, όπως και το ότι δεν τον βλέπει σαν θήραμα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις επιθέσεως της άρκτου είναι γιατί ενοχλήθηκε , είχε μικρά , η είδε ανταγωνιστικά στην περιοχή της τον άνθρωπο , όπως όταν πάει να φάει κάποιο άλογο ,μουλάρι , πρόβατο κλπ και επέμβει ο βοσκός η ο ιδιοκτήτης του ζώου !
Το ίδιο μπορεί να γίνει στα σκουπίδια...... των χωριών όπως και στα με ήμερα μελίσσια που υπάρχουν στα βουνά μας !



Μητέρα και μικρό 2-4 μηνών Τα νύχια και ο όποιος κατάλαβε κατάλαβε  !!
Γενικώς πάντως αν βρίσκει τροφή και ειδικά φυτική δεν κατεβαίνει χαμηλότερα για να έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.
Εδώ θα τονίσω όμως ότι αν επιτεθεί σε στάνη , σε ζώα η και σε άνθρωπο ,τότε από το συγκεκριμένο ζώο χάνεται σε μεγάλο βαθμό η έμφυτη φοβία του και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο πια !!

Η αρκούδα τρέφεται την άνοιξη και το καλοκαίρι όσο μπορεί για να μπορέσει μετά κατά την διάρκεια του χειμώνα να πέσει στον γνωστό της ύπνο και να ξαναξυπνήσει την επόμενη άνοιξη , τρεφόμενη από τα αποθέματα της σε λίπος.

Βρίσκει κάποια απόμερη και σκοτεινή σπηλιά η μεγάλο δέντρο (κουφάλα) και εκεί περνά τον χειμώνα σε ύπνο , ο ύπνος δεν είναι όμως τόσο βαθύς ώστε να μην αντιλαμβάνετε το τι γίνεται γύρω της ………

Το θηλυκό μπαίνει στο καταφύγιο αρχές Νοεμβρίου ενώ το αρσενικό περιφέρεται έξω ακόμη για λίγο καιρό, περίπου στα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αδιάφορο αν η περιοχή έχει καλυφτεί με χιόνι..

Το θηλυκό γεννά 2-3 μικρά και πολύ σπανίως 5 . Είναι δε μία άψογη μητέρα που προστατεύει , διδάσκει τα μικρά της με τον καλύτερο τρόπο .
Κατά τον 4 μήνα τα μικρά είναι πια αρκετά μεγάλα για να αρχίσουν τις περιηγήσεις με την άγρυπνο μητέρα τους, στο γύρω κόσμο τους.

Όταν δε γίνουν 5-6 μηνών είναι τρομερά διασκεδαστικά με τα παιχνίδια και σκέρτσα που κάνουν μεταξύ τους.

Κατά αυτήν περίοδο χρειάζεται μεγάλη προσοχή εκ μέρους μας , γιατί σε περίπτωση συνάντησης με τα μικρά πρέπει να απομακρυνθούμε άμεσα όσο γλυκά και τρυφερά φαίνονται , γιατί εκεί γύρω σίγουρα είναι και η μητέρα τους που αν μας αντιληφτεί που θα το κάνει σίγουρα, θα έρθουμε σε πολύ πολύ δύσκολη θέση ………………

Προσοχή λοιπόν για να μην μετατραπεί ένα κυνήγι μας η περίπατος σε ατύχημα δικό μας η της άρκτου , να θυμάστε πάντα ότι εμείς είμαστε οι εισβολείς στο τόπο της !!

Προσοχή είστε σε βιότοπο αρκούδας !

Ταμπέλες τέτοιου είδους είναι απαραίτητες για ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΠΡΟΣΟΧΗ όχι για εύκολες, άδικες και στείρες ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ !!!

Γιώργος Πέππας

ΕΠΑΝΩ-UP