Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠίσωInitial ΠίσωBack ΠίσωΡυθμιστική

Στο δάσος
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ

Η μπεκάτσα η βασίλισσα του δάσους
 ! Ο Οκτώβριος έχει περάσει πλέον, από το πρώτο δεκαήμερο του γινόταν Λόγος για τις μπεκάτσες που είχαν ήδη ξεκινήσει να κάνουν δειλά - δειλά την εμφάνιση τους. Από αυτές, τις πρώιμες συζητήσει μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς τον προβληματισμό στους λάτρείς του κυνηγιού της. ΟγΙοι έχουν την ανησυχία για το τι μέΜει γενέσθαι σε μερικά χρόνια.

Bιότοπος για πρώιμες H μπεκάτσα αποτελεί, όπως είναι σε όλους γνωστό, αποδημητικό είδος με μία πολύ ευρεία περιοχή γεωγραφικής εξάπλωσης όπου τους νοτιότερους σταθμούς που αποτελούν η χώρα μας και τα τουρκικά παράλια και η Κύπρος καθώς και όλα τα νότια παράλια της Μεσογείου. Ο μεγάλος αυτός χώρος δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ορθολογική και ενιαία διαχείριση της μπεκάτσας.
Αυτό οφείλεται στο ότι αυτός ο χώρος είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο παζλ κρατών με μεγάλη ανομοιογένεια σε πολλούς τομείς, όπως το πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο των λαών, η οικονομική κατάσταση τους και η συνολική αντίληψη όσον αφορά πολλά θέματα όπως και το κυνήγι.

Το κυνήγι αυτό καθαυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης κάθε ευρωπαϊκής και μη χώρας από αυτές που επισκέπτονται οι μπεκάτσες κατά την ετήσια αποδημία τους. Αυτό που αλλάζει είναι οι πρακτικές, το αντικείμενο που απασχολεί τους ντόπιους κυνηγούς κάθε χώρας, καθώς και οι εποχές που το κυνήγι πραγματοποιείται.
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15, έπειτα από μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες έχει επιτευχθεί τουλάχιστον ένα ενιαίο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται οι νομοθεσίες περί θήρας σε κάθε χώρα. Τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται τα εχέγγυα για να διατηρηθεί το είδος. Εκεί όπου όμως το πρόβλημα είναι σοβαρό είναι στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ καθώς και αυτές που δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ας δούμε όμως τι συνέβη σε αυτές τις χώρες μετά την αλλαγή στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό τους. Οι κάτοικοι των χωρών της Βόρειας Ευρώπης ανέκαθεν ήταν λάτρεις του κυνηγιού τριχωτού θηράματος σε μια μεγάλη πλειοψηφία τους και ανάλογα το ενδιαφέρον τους για το φτερωτό θήραμα ήταν περιορισμένο.








Βασικές μεταναστεύσεις της μπεκάτσας

Αυτή η στροφή προς το τριχωτό θήραμα, τουλάχιστον για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ καθώς και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είναι αποτέλεσμα και της οικονομικής κατάστασης που βρίσκονταν οι λαοί τους, όπου είτε επειδή η οικονομική κατάσταση των κατοίκων τους δεν τους επέτρεπε να ασχοληθούν με ένα ακριβό σχετικά κυνήγι, όπως αυτό των φτερωτών θηραμάτων, είτε επειδή ουσιαστικά το θήραμα αποτελούσε μέσο βιοπορισμού και το έβλεπαν σαν ποσότητα κρέατος που θα πήγαινε στο τραπέζι τους ή θα τους προσέφερε κάποιο οικονομικό όφελος.

Αυτοί οι λόγοι που απέτρεπαν τους μόνιμους κατοίκους των χωρών αυτών από το κυνήγι της μπεκάτσας καθώς και το απροσπέλαστο που δημιουργούσε το ανατολικό μπλοκ παρείχαν στις μπεκάτσες που αναπαράγονταν σε αυτές τις περιοχές ένα μεγάλο άσυλο όπου μπορούσαν να πραγματοποιούν με επιτυχία την αναπαραγωγή τους. Τα πουλιά αυτά ανέπαφα έρχονταν μετά να ξεχειμωνιάσουν το φθινόπωρο στη χώρα μας, ή όπου αλλού τα οδηγούσε το ένστικτο τους.

Η διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης και το άνοιγμα των μέχρι τότε κλειστών οικονομιών είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ασθενών οικονομικά κρατών, που θα έκαναν τα πάντα για να ενισχύσουν την οικονομία τους.
Ένας από τους τρόπουs που μπορεί κανείς να προσελκύσει συνάλλαγμα είναι μέσω του τουρισμού και της άμεσης εκμετάλλευσης εκποίησης φυσικού κεφαλαίου όπως είναι ο κυνηγετικοί τουρισμός. Η προσέλκυση δηλαδή κυνηγών από χώρες με υψηλότερο βιοτικό και εισοδηματικό επίπεδο που έχουν τη διάθεση και μπορούν να διαθέσουν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για να κυνηγήσουν κάποια θηράματα που για διάφορους λόγους δεν είναι τόσο άφθονα στην πατρίδα τους.

Είναι προφανές ότι ακόμα και με την είσοδο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι χώρες αυτές δύσκολα θα αλλάξουν τακτική γιατί το οικονομικό δέλεαρ είναι μεγάλο αλλά και το πολιτικό κόστος τεράστιο, όταν σε μια εκ των προτέρων ασθενή οικονομικά χώρα αφαιρείς ή περιορίζεις το εισόδημα των πολιτών και ιδιαίτερα όταν αυτό είναι εύκολο κέρδος και δεν απαιτεί ουσιαστικά καμία προσπάθεια αλλά και καμία επένδυση.


Φέρμα σε πρώιμες ! Φανταστείτε τώρα την ασυδοσία και το πλιάτσικο που μπορεί να γίνει σε μια χώρα όπου ο μισθός φτάνει στο ύψος των μερικών ευρώ και η τιμή μιας μπεκάτσας μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερο ύψος, ενώ από την άλλη ο κρατικοί έλεγχος σε αυτές τις χώρες είναι ανύπαρκτος. Λόγω του χαλαρού νομικού πλαισίου, αλλά και της οικονομικής ανέχειας που μαστίζει τους λαούς των χωρών αυτών, οι υπηρεσίες αλλά και τα αγαθά είναι πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα που παρέχονται στην Ευρώπη.
Ακόμα, όπως είπαμε παραπάνω, αυτές οι χώρες έχουν το προνόμιο να έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε μπεκάτσες αφού αποτελούν το χώρο όπου αυτές αναπαράγονται. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι πολλά πουλιά να χάνονται με μόνο σκοπό ης οικονομικές απολαβές χωρίς κανένα μέτρο και σε περιόδους που τα πουλιά είναι ακόμα υπό την προστασία των γονέων τους πολύ πριν ετοιμαστούν πλήρως για το ταξίδι τους.

Διαφορές
Μην νομίζετε όμως ότι οι μπεκάτσες είναι όπως τα τρυγόνια που πολλοί από εμάς πάνε και τα κυνηγάνε σε χώρες στα βόρεια σύνορα μας.
Τα τρυγόνια διαχειμάζουν στην Αφρική οι μπεκάτσες αποδημούν με πορεία νοτιοδυτικά, δηλαδή τα πουλιά που πέρασαν την άνοιξη και το καλοκαίρι στη Βόρεια Ευρώπη προς τις Σκανδιναβικές χώρες αποδημούν προς την Ισπανία και πολλές από αυτές περνάνε το Γιβραλτάρ, πιο λίγες περνάνε από το διάδρομο Ιταλία - Σικελία και μερικές από αυτές έρχονται προς τη Βαλκανική χερσόνησο.

Ο κύριος όγκος των πουλιών που επισκέπτονται τη χώρα μας έρχεται από τις περιοχές βορειότερα από τον Εύξεινο Πόντο. Μην ξεχνάμε ότι όταν τα πουλιά αυτά έρθουν στη χώρα μας, έχουν ένα ισχυρά τοπικό χαρακτήρα και δεν αλλάζουν την περιοχή τους εάν δεν αναγκαστούν από τις καιρικές συνθήκες, κυρίως παγωνιά όπου δεν μπορούν να βρουν την τροφή τους, ακόμα επισκέπτονται και διαμένουν κάθε φορά στις ίδιες περιοχές ή και τους ίδιους θάμνους.

Είναι λοιπόν φανερό ότι οι μπεκάτσες που καρπώνονται οι κυνηγοί που πάνε νωρίς το φθινόπωρο και στα τέλη καλοκαιριού, ουσιαστικά είναι τα ίδια πουλιά που θα έρχονταν σε εμάς αφού ολοκλήρωναν την ανάπτυξη τους και θα αποτελούσαν το θηραματικό κεφάλαιο με το οποίο θα ασχολούμασταν ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο.
Δεν πρέπει λοιπόν να μας αφήνει αδιάφορους η καταστροφή που γίνεται εκεί γιατί είμαστε αυτοί που άμεσα θα επηρεαστούμε από αυτό το φαινόμενο. Η διαφορά αυτή μπορεί να μην είναι εμφανής τουλάχιστον στην αρχή, εάν όμως έχουμε μια καταστροφική χρονιά όσον αφορά στην αναπαραγωγή, σε συνδυασμό με την κυνηγετική πίεση που δέχονται τα πουλιά αυτή την περίοδο μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουμε μια πολύ αισθητή μείωση στον αριθμό των πουλιών που θα επισκέπτονται τη χώρα μας.

Eνα καλό αποτέλεσμα Είναι λοιπόν θέμα μιας ευρύτερης θηραματικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει όλο το χώρο εξάπλωσης και πρέπει να εφαρμοστεί από την πλειοψηφία των κρατών που βρίσκονται μέσα σε αυτόν. Καταλαβαίνει λοιπόν εύκολα κανείς πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο στην εφαρμογή του. Ας έρθουμε τώρα λίγο και στα δικά μας, αυτήν την εποχή ψάχνουμε τα πουλιά κυρίως στις θέσεις που βρίσκονται ψηλά και έχουν πολλή υγρασία ώστε να τους παρέχουν τροφή και κάλυψη. Οι πρώτες αναφορές για μπεκάτσες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν είδη γίνει.


Εξοπλισμός
Τα ρούχα και ο εξοπλισμός τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τον τόπο που θα επισκεφθούμε. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε στα άρβυλα γιατί πρέπει να είναι αντιολισθητικά και να είναι και αδιάβροχα για να πατάμε σταθερά και να παραμένουν τα πόδια μας στεγνά.

Το παντελόνι ιδιαίτερα όταν έχει βρέξει ή όταν το μέρος πιάνει πολλή πάχνη και υγρασία πρέπει να είναι μερικώς αδιάβροχο ώστε να μην βρεχόμαστε όταν περνάμε μέσα από τους θάμνους, οπότε προτιμούμε αυτά που έχουν διαπνέουσα μεμβράνη ή πολύ σφιχτή πλέξη που θα κρατήσει το νερό μακριά μας. Ρούχα παραλλαγής στην μπεκάτσα δεν χρειάζονται, αντιθέτως πρέπει στον τόπο που κυνηγάμε να είμαστε εμφανείς για τη δική μας ασφάλεια αλλά και για τους συναδέλφους μας ιδιαίτερα όταν είμαστε σε πυκνές και σκοτεινές περιοχές.
Όπως είναι γνωστό αυτό που είναι απόλυτα εξειδικευμένο στο κυνήγι της μπεκάτσας είναι το όπλο και αυτό οφείλετε από τη μία στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η μπεκάτσα ως θήραμα και κρατάει πολύ στη φέρμα και πετάει σχετικά κοντά και από την άλλη στην ιδιαιτερότητα του βιοτόπου της που δεν μας επιτρέπει να τη δούμε σε μεγάλη απόσταση και ακόμα από τον ίδιο το χαρακτήρα της που θα πετάξει από κοντά και από το πιο πυκνό σημείο που υπάρχει στον τόπο αυτό και πολλές φορές με εκπληκτική ταχύτητα.

Όλα τα παραπάνω υπαγορεύουν τη χρήση όπλου ελαφρού, που μας βοηθάει στην ταχεία επώμιση, κοντού στο συνολικό του μήκος για να είναι ευέλικτο στα πυκνά, και με ανοιχτά τσοκαρίσματα ώστε να υπάρχει κάποια δυνατότητα διόρθωσης των σκοπευτικών σφαλμάτων σε κοντινή απόσταση.

Πέρα απ' όλ' αυτά πρέπει να είμαστε συνετοί όταν συναντούμε πολλά πουλιά και να σκεφτόμαστε ακόμα και το όριο ημερήσιας κάρπωσης είναι μεγάλο νούμερο, δεν είναι κακό να προβληματιστούμε λίγο και να σκεφτούμε πόσοι από εμάς και πόσες φορές το χρόνο συνάντησαν 10 μπεκάτσες τα τελευταία χρόνια.

Του ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ Ν. ΣTΈΦΑΝΟΥ, Δασοπόνου-θηραματοπόνου, επιστημονικού συνεργάτη της ΚΣΕ
TYPOΣ ΚΥΝΗΓΙ ( Ένθετο από τον Ελευθερο τύπο)

ΕΠΑΝΩ-UP