Welcome in Greece Welcome in Greece

 


ΑρχικήInitial ΑρχικήBack

(Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται τα καλυτερα θέματα κυνηγετικού αλλά και γενικού ενδιαφέροντος από τα Eλληνικά Βlogs )

Μονόβολος       Tα Νέα μας       Περισσότερα HUNTING Blogs       Περισσότερα BLOGS-News


BLOGS-NEWS 2011      BLOGS-NEWS 2012      BLOGS-NEWS 2013     

Tι είναι τελικά, ή αν θέλετε, στην ουσία του το κυνήγι, είναι κάτι πού αναπόφευκτα έχει απασχολήσει τόν κάθε κυνηγό.

Τό ερώτημα τίθεται είτε μέσα σ' ένα θετικό περίβλημα, όταν π.χ. συνειδητοποιεί κανείς τήν ψυχική του ανάταση σ' ένα πρωινό κυνήγι στό δάσος, είτε κάτω από αρνητική πίεση, όταν ας πούμε αναγκάζεται κανείς ν' αμυνθεί στις ποικιλόμορφες επιθέσεις πού τόσο τής μόδας είναι, γιά νά εξήγηση τί είναι αυτό πού τόν διαφοροποιεί από τους εχθρούς κι αδιάφορους αυτής τής τόσο σημαντικής γιά μάς τους κυνηγούς πλευράς τής ζωής μας.
Μιά προσωπική προσέγγιση είναι κι αυτό τό πόνημα, πού ελπίζουμε νά ενδιαφέρει καθέναν πού δεν έμεινε ποτέ ικανοποιημένος μέ τήν ανεδαφική κι απλοϊκή αντιμετώπιση τού κυνηγίου σάν ένα ακόμα άθλημα, ισάξιο άς πούμε μέ τό καθημερινό τροχάδην.

Φυσικά, κατά πρώτον θά εκμεταλλευθούμε τό προνόμιο τού νά είμαστε Ελληνες, κάτι πού μάς επιτρέπει ν' αντλήσουμε ουσιαστικές πληροφορίες γιά τήν ουσία πού εκφράζουν οι λέξεις μας.
Μέ μιά πρώτη ματιά, αντιλαμβανόμαστε ότι τό κυνήγι είναι συνώνυμο σχεδόν ισοδύναμο μέ τίς λέξεις Θήρα καί Αγρα.

Τό τί δηλώνεται σάν πράξη από τά συναφή ρήματα κυνηγώ, θηρεύω, αγρεύω είναι εξ ίσου πασιφανές. Αγω τους κύνας στην πρώτη περίπτωση, αντιμετωπίζω τά θηρία στην δεύτερη καί συλλέγω συλλαμβάνω κάτι τό ελεύθερα υπάρχον στην φύση στην τρίτη.
Είναι ευνόητο ότι η ετυμολογική θεώρηση τών παραπάνω συνωνύμων μάς οδηγεί στό νά τά θεωρήσουμε ιστορικά αντεστραμμένα, δηλαδή ότι ή έννοια τού αγρεύω προϋπήρξε ή καί συνυπήρξε τού θηρεύω κι επακολούθησε η έννοια τού κυνηγώ μέ τήν βοήθεια τών σκύλων.
Τά ρήματα αυτά ήδη από τής αρχαίας ιστορικής εποχής χρησιμοποιούνται αδιακρίτως γιά νά υποδηλώσουν τήν αυτή δραστηριότητα τού σημερινού κυνηγίου. Από τους αυτούς χρόνους, τίς απαρχές δηλαδή τής Ιστορίας, τό κυνήγι αποσυνδέεται από τήν Ανάγκη.

Ο άνθρωπος δεν κυνηγά αμυνόμενος, αλλ' επιζητά τά θηρία συνήθως σε ξένους προς τήν διαβίωση του τόπους. Καί κυρίως ο άνθρωπος δεν κυνηγά γιά νά τραφεί, μιά κι η διατροφή του αντλείται από πηγές μή επικίνδυνες καί πλέον προσοδοφόρες.
Η λέξη κυνήγι επικρατεί καί φτάνει σ' εμάς μέχρι σήμερα λόγω τής περιορισμένης έννοιας πού φέρει, μιά καί π.χ. η λέξη θηρεύω δύναται νά χρησιμοποιηθεί καί γιά τήν θαλάσσια θήρευση, δραστηριότητα συναφέστατη μέτό καθεαυτό κυνήγι γιά τους αρχαίους μας προγόνους, κάτι πού συχνά αγνοείται από τήν σύγχρονη σκέψη μας.

Τό πόσο σέβονται κι εκτιμούν τό θεϊκό αυτό δώρο τού Απόλλωνα καί τής Αρτεμης είναι πιστεύουμε φανερά έκδηλο γιά όποιον πλησίασε ποτέ τήν σκέψη τών αρχαίων Ελλήνων.
Τό γιατί, κάλλιον πάντων μάς τό αναλύει ο Ξενοφών στον Κυνηγετικό του, έργο από τά μάλλον παραγνωρισμένα.
Πέραν όλων τών σωματικών ικανοτήτων πού αναπτύσσει ο κυνηγός, όπως αντοχή, οξύτητα όρασης κι αντίληψης, ικανότητες όμως πού αναπτύσσονται καί στά ελληνικά Γυμνάσια, εξόχως αναγνωρίζεται η συνεισφορά τού κυνηγίου στην διαμόρφωση τού χαρακτήρα ενός ελεύθερου πολίτη, όπως η λιτότητα, η εξοικίωση μέ τήν φύση, η σωστή εκτίμηση τού αντιπάλου, η προσωπική του αυτοπειθαρχία, η συνακόλουθη καρτερία κι η διηνεκής του ετοιμότητα νά αντιμετωπίσει τό οιονδήποτε συμβάν από τό συνήθως εχθρικό του περιβάλλον.
Περιττό μάλλον θά ήταν νά σημειώσουμε και τό εύλογο ενδιαφέρον πού επιδεικνύει ο Ξενοφών γιά τήν αυτονόητη προετοιμασία πού επιφέρει η κυνηγετική άσκηση γιά κάθε πολεμικό καθήκον πού ήθελε προκύψει γιά τόν πολίτη προς υπεράσπιση τής πατρίδας καί τής ελευθερίας του.

BLOGS-NEWS 2014
  1-9--2014    : Έγκλημα χωρίς τιμωρία η εκτέλεση των ελαφιών στη Ρόδο !!! ....


Η υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του αρσενικού ελαφιού στο νησί της Ρόδου πριν από μερικές μέρες, την οποία αποκάλυψε η «Ροδιακή» έχει προκαλέσει, οργή και προβληματισμό στην τοπική μας κοινωνία.
Για το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά, υπηρεσίες και φορείς που θα έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί από μόνοι τους για να ευαισθητοποιηθεί αφενός η κοινή γνώμη και αφετέρου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των παράνομων λαθροθήρων, δεν έδωσαν την δέουσα σημασία.
Η υπόθεση του τραυματισμού του μικρού αρσενικού ελαφιού, που παρά τις ενέργειες που έγιναν εκ των υστέρων από την Θηροφυλακή, τον Κυνηγετικό Σύλλογο, το Δασαρχείο και την αρμόδια κτηνίατρο που βοήθησε εθελοντικά, δεν κατάφερε τελικά να κρατηθεί στη ζωή, προκαλεί εκ των πραγμάτων πολλαπλά ερωτηματικά.
Ερωτηματικά και απορίες για τις οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και εισαγγελική έρευνα μέσα στις επόμενες μέρες, προκύπτουν για μια σειρά διαδοχικά γεγονότα αναφορικά με την υπόθεση αυτή. Για το πώς δηλαδή οι αδίστακτοι αυτοί λαθροθήρες που πάτησαν την σκανδάλη, μπόρεσαν να κινηθούν με τέτοια ευκολία, ανοίγοντας πυρ με κυνηγετικά όπλα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου που βρέθηκε τραυματισμένο το ελαφάκι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του δασαρχείου της περιοχής μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο αδίστακτος λαθροθήρας, όπλισε το κυνηγετικό όπλο με 9βολα και σημάδεψε πατώντας τη σκανδάλη για να σκοτώσει το ελαφάκι.
Πωλούνται στη Ρόδο σφαίρες για αγριογούρουνα;
Η έρευνα της «Ροδιακής» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, φανερώνει πάντως ότι οι σφαίρες με τις οποίες πυροβολήθηκε το ελάφι και εξαιτίας αυτού υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα ήταν τέτοιες που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι μεγάλων και άγριων ζώων.
Όπως σε όλη την επικράτεια, έτσι και στο νησί της Ρόδου επιτρέπεται νόμιμα η πώληση αυτού του τύπου κυνηγετικών φυσιγγίων. Άραγε, στο νησί μας τι είδους μεγάλα θηράματα υπάρχουν και γιατί θα πρέπει να πωλούνται;
Έγιναν έρευνες στα καταστήματα που πωλούν τέτοια φυσίγγια για να συγκεντρωθούν πληροφορίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη ή των δραστών;
Πάρθηκαν δείγματα από τα φυσίγγια που είχε στο σώμα του το άτυχο ζώο για να ταυτοποιηθούν με εξειδικευμένη μέθοδο από τι είδους όπλο θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί;
Όλα αυτά τα ερωτήματα, προβληματίζουν έντονα την τοπική μας κοινωνία η οποία με εξαιρετική οργή παρακολουθεί τέτοιου είδους περιστατικά να συμβαίνουν κι οι αδίστακτοι λαθροθήρες να μην εντοπίζονται.
Το έγκλημα είναι τετελεσμένο και αποτρόπαιο. Η τιμωρία; Θα επιβληθεί άραγε σε αυτούς που το διέπραξαν;
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  1-9--2014    : Πτηνό υπό εξαφάνιση μπορούν να κυνηγούν οι βασιλικές οικογένειες στο Πακιστάν !!! ....


Παρά τη κατακραυγή δόθηκαν άδειες να σκοτώνουν τον… αφροδισιακό χλαμυδόγαλο
Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε πέρυσι η σφαγή χιλιάδων πτηνών ενός είδους που τελεί υπό εξαφάνιση από έναν Σαουδάραβα πρίγκιπα, η κυβέρνηση του Πακιστάν εξέδωσε τουλάχιστον 29 άδειες οι οποίες επιτρέπουν στους εύπορους Άραβες να κυνηγούν το διεθνώς προστατευμένο πουλί χλαμυδόγαλο (Chlamydotis undulata), ανέφεραν σήμερα επίσημες πηγές.
Οι ειδικές αυτές άδειες εκδόθηκαν στις αρχές του μήνα από το υπουργείο Εξωτερικών για διάφορους πρίγκιπες και ηγεμόνες από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Μπαχρέιν αφότου έδωσε την έγκρισή του ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ.
Ένας αξιωματούχος είπε υπό το καθεστώς ανωνυμίας ότι η κυβέρνηση αρχικά είχε προγραμματίσει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με το κυνήγι του πτηνού αυτού για την περίοδο 2014 -2015 προκειμένου ο πληθυσμός του να προλάβει να αναπληρωθεί.
Ο Σαρίφ, ωστόσο, που διατηρεί προσωπικές σχέσεις με αρκετούς Άραβες ηγεμόνες, επέτρεψε στο υπουργείο να χορηγήσει τις άδειες σε επιλεγμένα μέλη αραβικών βασιλικών οικογενειών.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που η κυβέρνηση τους επιτρέπει να κυνηγήσουν αυτό το είδος στη βορειοδυτική επαρχία Χάιμπερ-Παχτούνχβα.
Ο αξιωματούχος αυτός επισήμανε ότι η έκδοση των αδειών για το κυνήγι του χλαμυδόγαλου αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις του Πακιστάν και την εθνική νομοθεσία για την προστασία των σπανίων ειδών.
Πέρυσι μία έκθεση που εξέδωσε το τμήμα άγριας ζωής στη νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουτσιστάν προκάλεσε σάλο καθώς αποκάλυπτε ότι ένας πρίγκιπας από τη Σαουδική Αραβία σκότωσε 2.100 χλαμυδόγαλους, παραβιάζοντας το επίσημο επιτρεπόμενο όριο των 100 πτηνών.
Ο κατάλογος εκείνων που λαμβάνουν την άδεια να κυνηγήσουν το πουλί αυτό περιλαμβάνει τον βασιλιά Χάμαντ του Μπαχρέιν, τον εμίρη του Κατάρ Τάμιμ, τον πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντέλ Αζίζ, τους ηγεμόνες του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι, και πολλά άλλα μέλη βασιλικών οικογενειών από κράτη του Κόλπου.
Οι Άραβες θεωρούν ότι το κρέας του χλαμυδόγαλου έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  1-9--2014    : Οι σκύλοι «μιλούν» με τα μάτια !!! ....


Οπως φαίνεται, ο άνθρωπος δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί το βλέμμα για να επικοινωνήσει. Ιάπωνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο του Κιότο ανακάλυψαν ότι ένα βλέμμα αρκεί και στην περίπτωση των... κυνοειδών - στα οποία συγκαταλέγονται οι σκύλοι, οι λύκοι, τα τσακάλια και οι αλεπούδες.
Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου και των ματιών συνολικά 25 διαφορετικών ειδών που ανήκουν στην εν λόγω οικογένεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια «κρυφή» γλώσσα μέσω των ματιών.
Συγκεκριμένα είδαν ότι τα ζώα με το πιο έντονο βλέμμα έτειναν να ζουν και να κυνηγούν σε αγέλες, όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση των λύκων. Η κρυφή αυτή μορφή επικοινωνίας, κατά τους ειδικούς, βοηθάει τα ζώα να κυνηγούν ομαδικά και να στοχεύουν μεγάλα θηράματα. Τα είδη πάλι που είχαν καμουφλαρισμένα με τρίχωμα μάτια έτειναν να ζουν πιο μοναχικά ή σε ζευγάρια, γεγονός που υποδείκνυε ότι η επικοινωνία μέσω του βλέμματος δεν ήταν πρωτεύουσας σημασίας.
Ανοιχτόχρωμα μάτια, έντονη οπτική επαφή
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ιάπωνες ερευνητές μοίρασαν τα είδη που εξέτασαν σε τρεις ομάδες.
Στην πρώτη ομάδα κατετάγησαν είδη όπως ο γκρίζος λύκος, το κογιότ και το χρυσό τσακάλι, τα οποία έχουν ανοιχτόχρωμη ίριδα που έρχεται σε αντίθεση με την κόρη των ματιών τους. Παράλληλα το τρίχωμα της κεφαλής αυτών των ειδών εμφανίζει έγχρωμα σχέδια καθοδηγώντας το βλέμμα των άλλων ζώων στην περιοχή των ματιών τους. Τα ζώα αυτά ζουν σε αγέλες.
Στη δεύτερη ομάδα συμπεριελήφθησαν ο μεγαλόσωμος κοκκινωπός λύκος της Νότιας Αμερικής, ο αυστραλιανός άγριος σκύλος ντίνγκο και η αλεπού κιτ της Βόρειας Αμερικής, των οποίων τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, με αποτέλεσμα η κόρη τους να μην είναι διακριτή. Τα ζώα αυτά τείνουν να ζουν μοναχικά ή σε ζευγάρια.
Στην τρίτη ομάδα κατετάγησαν ο «στρουμπουλός» σκύλος (του είδους Speothos venaticus) της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, το ιαπωνικό τανούκι που θυμίζει ρακούν και ο άγριος αφρικανικός σκύλος. Τα είδη αυτά δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο «τριχωτό» σχεδιασμό γύρω από τα μάτια τους. Τείνουν να ζουν σε αγέλες αλλά παρ' όλα αυτά επιδίδονται σε μοναχικό κυνήγι.
Αγριο βλέμμα που μαγνητίζει
Μελετώντας τις συμπεριφορές των παραπάνω ειδών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ σχεδόν όλα τα ζώα κοιτάζονταν μεταξύ τους πάνω-κάτω τις ίδιες φορές, το βλέμμα των λύκων είχε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια συγκριτικά με εκείνο των αλεπούδων ή των σκύλων της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την ανοιχτόχρωμη ίριδα κάποιων ειδών της συγκεκριμένης οικογένειας με την εξελικτική τους προσαρμογή στην ηλιακή ακτινοβολία - κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει και στη διαφορά του χρώματος στο ανθρώπινο δέρμα.
Συγκρίνοντας κάποια είδη λύκων, οι Ιάπωνες είδαν ότι το χρώμα της ίριδας δεν έφερε μεγάλη απόκλιση από είδος σε είδος. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεχομένως να σημαίνει ότι η αντίθεση της ίριδας με την κόρη των ματιών ίσως αναπτύχθηκε με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στα ζώα.
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η επικοινωνία μέσω του βλέμματος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» για τα κυνοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των σκύλων.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι τείνουν να έχουν άμεση οπτική επαφή με τον άνθρωπο, γεγονός που θα μπορούσε να δείχνει την προσπάθεια «συντονισμού» τους με εκείνον.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  1-9--2014    : Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της παρουσίας αρκούδων σε οικισμούς και καλλιέργειες !!! ....


Αποφασίστηκε η πρόσθετη λήψη μέτρων
Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την προσέγγιση αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές των δήμων Κόνιτσας, Ζαγορίου και Μετσόβου, αποφάσισε κατά την πολύωρη συνεδρίαση της, η Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε πρόσφατα από τη γγ της αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας, για την διαχείριση του φαινομένου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιοχών όπου έχουν καταγγελθεί ζημιές, τις οποίες προκάλεσε καφέ αρκούδα όταν μπήκε μέσα σε οικισμούς. Στο Δίστρατο της Κόνιτσας, το τελευταίο διάστημα, η εμφάνιση 4- 5 καφέ αρκούδων μέσα στο χωριό τρομοκράτησε τους κατοίκους.
Στις 21 Ιουλίου, εμφανίστηκε αρκούδα στο Μέτσοβο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κτηνοτρόφος στην Χρυσοβίτσα κατήγγειλε ότι αρκούδα του έφαγε τα πρόβατα. Πριν από μία εβδομάδα στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου, αρκούδα πιάστηκε σε θηλιά-παγίδα για αγριογούρουνα και χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση για την απελευθέρωσή της.
Κατά τη συνεδρίαση από την οποία απουσίαζαν, αν και είχαν προσκληθεί, οι εκπρόσωποι, του ΕΛΓΑ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», αφού αξιολογήθηκαν επτά περιστατικά που έχουν καταγραφεί, τα οποία αποδόθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι οι αρκούδες κατεβαίνουν στις κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση τροφής, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα.

  Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων:

  Να συγκροτηθούν οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης -όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ- προκειμένου να παρακολουθούν τα περιστατικά και στη συνέχεια να ενημερώνουν τη Συντονιστική Επιτροπή η οποία θα τα αξιολογεί και θα αποφασίζει για τα ενδεδειγμένα μέτρα. Μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα μέλη των Ομάδων, με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων και τη χρήση αναισθητικών όπλων, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα όταν κρίνεται απαραίτητο με την παρουσία πάντα κτηνιάτρων και ειδικών επιστημόνων.
  Να ξεκινήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους ΟΤΑ, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, τόσο για τα μέτρα πρόληψης όσο και για τα μέτρα αντιμετώπισης.
  Να γίνεται από τους δήμους τακτικότερη αποκομιδή των απορριμμάτων, ώστε να μη βρίσκουν οι αρκούδες τροφή στους κάδους, ενώ παράλληλα να γίνει τοποθέτηση ειδικών κάδων που δεν ανοίγουν.
  Να χρησιμοποιηθούν απωθητικά μέσα για την απομάκρυνση των αρκούδων, όπως σειρήνες και κανονάκια, σε οικισμούς όπου έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά.
  Να ζητηθεί η παράταση της εφαρμογής του προγράμματος της ΕΕ. «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
  Να ξεκινήσει -και όπου αυτό γίνεται να παραταθεί- η διανομή κουταβιών Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου στους κτηνοτρόφους.
  Να προταθεί νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση των βιοτόπων της αρκούδας, μέσω του εμπλουτισμού τους με άγρια καρποφόρα δένδρα, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωσή τους και να μην κατεβαίνουν στους οικισμούς για να βρουν τροφή.
  Να δοθεί έμφαση στις αποζημιώσεις ζητώντας από τον ΕΛΓΑ την άμεση καταβολή τους καθώς και να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται έως τώρα.

Ως «σύνθετο πρόβλημα», χαρακτηρίζεται από τον «Αρκτούρο», το γεγονός ότι η καφέ αρκούδα, πλησιάζει τα ορεινά χωριά και μπαίνει τις καλλιέργειες, δημιουργώντας ζημιές αλλά και φόβο στους κατοίκους. Ειδικότερα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης, Πάνος Στεφάνου, μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και αναφέρθηκε στους παράγοντες και στις αιτίες, που προκαλούν την προσέγγιση του ζώου σε κατοικημένες περιοχές.
Σε πρώτη φάση, ανέφερε, η έλλειψη τροφής στον βιότοπο της αρκούδας, που ορισμένες φορές οφείλεται και σε λόγους ανθρωπογενείς, αναγκάζει τα ζώα να κατέβουν χαμηλότερα για να την αναζητήσουν.
«Σε δεύτερο επίπεδο», επισημαίνει ο κ. Στεφάνου, «υπάρχει ευθύνη των ανθρώπων. Πολύ συχνά, η αρκούδα, βρίσκει τροφή σε κατοικημένες περιοχές, γιατί υπάρχουν σκουπίδια, όπου εντοπίζει φρούτα και άλλα φαγώσιμα». Μάλιστα προσθέτει πως, «χρειάζεται η βοήθεια των πολιτών, ώστε να μην αφήνουν σκουπίδια έξω από τους κάδους απορριμμάτων ή έξω από τα σπίτια τους. Επίσης, χρειάζεται η βοήθεια των τοπικών αρχών, ώστε οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε βιότοπο αρκούδας, να έχουν κάδους που κλείνουν αρκετά καλά, ώστε να μην μπορεί το ζώο να τους ανοίξει, να μη βλέπει ένα κάδο ως χώρο όπου μπορεί να βρει τροφή».
Για τις ζημιές που προκαλούν οι αρκούδες σε χωράφια και καλλιέργειες, ο εκπρόσωπος του «Αρκτούρου» προέτρεψε τους κατοίκους των περιοχών να περιφράξουν τα κτήματά τους με ηλεκτροφόρο πλέγμα.
«Οι ζημιές στις καλλιέργειες, είναι κάτι αναπόφευκτο όσο δεν τοποθετείται κάποια ηλεκτροφόρα περίφραξη, η οποία θεωρείται ως το πλέον κατάλληλο, αποδοτικό μέσο που εξασφαλίζει την προστασία του αγροτικού κτήματος. Εάν κτυπήσει την αρκούδα μια φορά το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν ξαναπλησιάζει».
Η εποχή την οποία διανύουμε, ειδικά οι επόμενοι δύο μήνες, είναι περίοδος κινητικότητας για τις καφέ αρκούδες, καθώς καλύπτουν αποστάσεις ώστε να έχουν αποθέματα για τον χειμέριο ύπνο.
Ο κ. Στεφάνου είναι καθησυχαστικός, καθώς λέει πως η αρκούδα συνήθως, δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Μάλιστα, εάν τον αντιληφθεί, μπορεί να απομακρυνθεί. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, είναι όταν έχει μαζί της μικρό.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  1-9--2014    : «Η άγρια ζωή απειλείται από ένα βιολογικό ολοκαύτωμα» !!! ....


«Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη πρέπει να… παραμεριστεί για την προστασία της άγριας ζωής και την πρόληψη της μαζικής εξαφάνισης των ειδών» υποστηρίζει ένας από τους κορυφαίους βιολόγους του κόσμου.
Η ριζοσπαστική στρατηγική για τη διατήρηση των ειδών, που θέλει τους μισούς ανθρώπους που ζουν στη Γη να… αποσύρονται από αυτή, προτάθηκε από τον 85χρονο Dr E.O. Wilson, επιστήμονα του Χάρβαρντ και δύο φορές βραβευθέντα με Πούλιτζερ.
Ο Dr Wilson προειδοποιεί για ένα «βιολογικό ολοκαύτωμα», το οποίο θα είναι τόσο καταστροφικό, όσο η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, εκτός κι αν οι άνθρωποι συμφωνήσουν να μοιραστούν τη Γη πιο δίκαια και ισότιμα με τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια είδη που κατοικούν σε αυτή.
Σκιαγραφώντας την τολμηρή θεωρία του «Half Earth», μιλώντας στο περιοδικό του ινστιτούτου Smithsonian στην Ουάσινγκτον, είπε: «Είναι στο μυαλό μου εδώ και χρόνια, ότι οι άνθρωποι -ακόμα και οι οικολόγοι- δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Βλέπω μια αλυσίδα απρόσκοπτων διαδρόμων, οι οποίοι μέσα από ανατροπές και στροφές, σχηματίζουν μερικά ανοίγματα αρκετά μεγάλα για να φιλοξενηθεί ένα νέο είδος εθνικών πάρκων βιοποικιλότητας, το οποίο δε θα επιτρέπει την εξαφάνιση των ειδών».
Ο ίδιος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους συνηγόρους του κόσμου της βιοποικιλότητας και θέλει να δημιουργήσει μια σειρά από «long landscape» αλυσίδες άγριας ζωής –όπως τις ονομάζει-, για να βοηθήσει τα είδη για να δώσουν τη δική τους «απάντηση» στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μετακινούμενα από το ένα μέρος στο άλλο.
Αυτοί οι «διάδρομοι» θα διασχίζουν κάθετα και οριζόντια τις ηπείρους και θα επιτρέπουν στα είδη τη μετακίνηση προς το βορρά όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και προς τα ανατολικά και τα δυτικά, ανάλογα με τις περιόδους των βροχών.
Ο Dr Wilson αναφέρθηκε ακόμη, στο πρόγραμμα διατήρησης της Φύσης που εκτείνεται από το Γουαϊόμινγκ στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι τα εδάφη Yukon στα βορειοδυτικά του Καναδά (Yellowstone-to-Yukon), ως ένα καλό παράδειγμα προστατευόμενης περιοχής, που θα μπορούσε να επεκταθεί σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.
Η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει και προστατεύει ένα ολόκληρο οικολογικό σύστημα βουνού, δίνοντας στα διάφορα είδη που ζουν εκεί 502.000 τετραγωνικά μίλια γης για να περιφέρονται.
«Η μισή Γη είναι ο στόχος, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις για το αν, πώς και κατά πόσο θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να δημιουργήσουμε δηλαδή τέτοιου είδους και μεγέθους συστήματα διατήρησης της άγριας ζωής» κατέληξε ο ίδιος.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  16-5--2014    : Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ζαρκαδιού στο φράγμα Καστρακίου !!! ....


Γιγαντιαία επιχείρηση στήθηκε χθες όλη την ημέρα (από τις 7:30 το πρωί) για να σωθεί ζαρκάδι στο φράγμα της ΔΕΗ στον ΥΗΣ Καστρακίου του Συγκροτήματος Αχελώου. Υπάλληλος της επιχείρησης (φύλακας) εντόπισε το εγκλωβισμένο Ζαρκάδι στον υπερχειλιστή του φράγματος και ειδοποίησε την διεύθυνση του εργοστασίου.
Ο Διευθυντής του Συγκροτήματος Αχελώου, κ. Δημήτρης Παπακαμμένος, με τους υπαλλήλους της ΔΕΗ του ΥΗΣ Καστρακίου έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για τον απεγκλωβισμό. Αυτό δεν κατέστη δυνατό και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, η Φιλοζωϊκή οργάνωση, ο κυνηγετικός σύλλογος Αγρινίου και η Θηροφυλακή του νομού.
Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συμμετείχαν υπάλληλοι της ΔΕΗ ένα όχημα της πυροσβεστικής με 5 πυροσβέστες και ομάδα θηροφυλάκων από 10 άτομα. Το άτυχο, πλην τυχερό τελικά, ζώο απεγκλωβίστηκε και αφέθηκε ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  26-4--2014    : Επί τάπητος η θήρα στον Αμβρακικό... !!! ....


Tα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ρυθμιστικής απόφασης του πρώην αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ με την οποία επιτρεπόταν το κυνήγι κατά την τρέχουσα περίοδο σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του Αμβρακικού και υπό προϋποθέσεις εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυς Ευταξά.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών οι οποίοι επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στα σημεία της ρύθμισης που αφορούν στην ανάληψη περαιτέρω ενεργειών και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της αειφόρου θήρας καθώς και των μεικτών κλιμακίων θηροφυλακής.
Συγχρόνως οι παριστάμενοι αντάλλαξαν απόψεις και γενικότερες προτάσεις για τη διαχείριση του Υγροβιότοπου του Αμβρακικού και αποφάσισαν μέσα στον επόμενο μήνα οι τρείς εμπλεκόμενοι φορείς – δασικές υπηρεσίες, Φορέας Διαχείρισης και κυνηγετικοί σύλλογοι – να καταθέσουν τις προτάσεις τους που θα αφορούν στην άσκηση θήρας για τη νέα κυνηγετική περίοδο τις οποίες θα συζητήσουν σε νέα συνάντηση για να συνδιαμορφώσουν το κείμενο που θα σταλεί στη συνέχεια στο ΥΠΕΚΑ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ο κ. Αθ. Οικονόμου, από το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού οι κ.κ. Δ. Μπαρέλος, Φ. Περγαντής, από την Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου οι κ.κ. Π. Σκαματζούρας, Χ. Μπρέχας, Σπ. Μπαλαμπέκος , από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Άρτας, Πρέβεζας οι κ.κ. Γ.Μπαλάφας, Γ. Καραγιάννης, ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Δ. Ζήκος, ο Δ/ντης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Αν. Τσουμάνης και από τις Δ/νσεις Δασών Άρτας , Πρέβεζας οι κ.κ. Εμ. Γοργόλης, Γ. Μπαλάφας. ........ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  26-4--2014    : Καταργήθηκε η ερασιτεχνική άδεια αλιείας !!! ....


Sύμφωνα με την παράγραφο 2, άρθρο 14, του νόμου 4256/2014 καταργήθηκε η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας, καθώς και η υποχρέωση εφοδιασμού του σκάφους ή των επιβαινόντων σε αυτό με την αντίστοιχη ερασιτεχνική άδεια για τη διενέργεια θαλάσσιας ερασιτεχνικής αλιείας, με την επιφύλαξη των απαγορεύσεων και περιορισμών της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας ως προς την πώληση, την εμπορία, τα είδη, τις ποσότητες των αλιευμάτων, τα μέσα, τα αλιευτικά εργαλεία, καθώς και των εποχικών και χρονικών περιορισμών και απαγορεύσεων.
Επιπλέον, με την παράγραφο 2, άρθρο 14, του ίδιου νόμου, οι επιβάτες των πλοίων αναψυχής μπορούν να πραγματοποιούν ερασιτεχνικές καταδύσεις αναψυχής, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Για περισσότερα δείτε τον νόμο: 4256/2014 (ΦΕΚ/92/Α'/2014) ........ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  26-4--2014    : Ναι στους ζωντανους κραχτες λεει το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο !!! ....


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει την απαγόρευση ζώντων πτηνών ως κραχτών 17 Απριλίου 2014Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου απέδειξε ότι η τροπολογία που αποσκοπεί στην απαγόρευση της χρήσης των ζωντανών πτηνών ως κραχτών για κυνηγετικούς σκοπούς είναι αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη και οφείλεται περισσότερο σε αντι-κυνηγετικά συναισθήματα παρά σε ανησυχία για το συμφέρον της υγείας των ζώων .
Στις 15 Απριλίου, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( ευρωβουλευτές ), καταψήφισαν την πρόταση για την απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τη σύλληψη και την αιχμαλωσία όλων των άγριων πτηνών που χρησιμοποιούνται ως ζωντανά δολώματα για κυνήγι , όπως κίσσες , κοράκια , φάσσες , πάπιες και τσίχλες .
Η πρόταση κατατέθηκε από το Γάλλο Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Jose' Bove' ως τροπολογία στο νέο κανονισμό για την υγεία των ζώων στην ΕΕ, η δε προτεινόμενη απαγόρευση παρουσιάστηκε με την αιτιολογία ότι τα ζωντανά δολώματα μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες με τέτοιον τρόπο που είναι αδύνατο να παρακολουθηθεί .
Αυτό ώθησε τη FACE (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση) και τα μέλη της να αντιδράσουν επικοινωνώντας και ενημερώνοντας τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι μια τέτοια αξίωση δεν βρίσκει έδαφος στην επιστήμη και προτρέποντάς τους να απορρίψουν την προτεινόμενη απαγόρευση .
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, η χρήση των εν λόγω πτηνών-δολωμάτων θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της υγείας των άγριων πτηνών (π.χ. όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης των πτηνών ) , οπότε θα μπορούσε ακόμη και να προωθηθεί η χρήση τους .
Ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτή την τροπολογία σαφώς οδηγείται ιδεολογικά από αισθήματα αντι - κυνηγών .
Επιπλέον , η χρήση ζωντανών πτηνών-δολωμάτων επιτρέπεται και ρυθμίζεται από την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009 , περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών .
Η χρήση ζωντανών πτηνών-δολωμάτων είναι μια παραδοσιακή και νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα διαδεδομένη , ιδίως στις μεσογειακές χώρες , όπως η Γαλλία , η Ιταλία , η Ισπανία και η Ελλάδα . Ως εκ τούτου, η FACE είναι ευχαριστημένη και ικανοποιημένη που είδε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απέρριψε την τροπολογία - 468 ψήφισαν κατά , 164 υπέρ και 15 απείχαν . Πλησιάζοντας τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου , αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει το κυνήγι .

Απόσπασμα : « Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου αποδέχτηκε ότι η τροπολογία αυτή είναι αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη », δήλωσε ο Filippo Segato , Γενικός Γραμματέας της FACE . " Είναι παράλογο να υποστηρίζει κανείς ότι τα ζωντανά πουλιά κράχτες αποτελούν απειλή για την υγεία των ζώων . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ακόμη αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτών των πτηνών σε έρευνες που σχετίζονται με κρούσματα της γρίπης των πτηνών ( 1 ) .
Η χρήση ζωντανών πτηνών-κραχτών σήμερα ρυθμίζεται αυστηρά στο πλαίσιο της ΕΕ , των εθνικών και περιφερειακών νόμων .
Πρόκειται για μια αρχαία παράδοση που συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση , ιδιαίτερα αποτιμώνται στην περιοχή της Μεσογείου , και διεξάγεται με βιώσιμο τρόπο , ανάλογο της καλής διαβίωσης των πτηνών αυτών » . ( 1 ) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Αυγούστου 2006 για την τροποποίηση της απόφασης 2005/734/ΕΚ όσον αφορά σε ορισμένα συμπληρωματικά μέτρα για τη μετρίαση του κινδύνου κατά της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών ( κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C( 2006 ) 3702 ) .... ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  16-4--2014    : Γιατί βάφουμε αυγά το Πάσχα;....


Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που η παράδοση θέλει να βάφονται κόκκινα τα Πασχαλινά αυγά. Το κόκκινο χρώμα δεν είναι τυχαίο καθώς συμβολίζει τη χαρά, την Ανάσταση, την ελπίδα, την αναγέννηση, αλλά και την αποτροπή. Το Πάσχα βάφουμε κόκκινα αβγά, επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού.
Μύθος αναφέρει πως μία μέρα, μετά την Ανάσταση του Χριστού, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα να του ανακοινώσει ότι αναστήθηκε ο Κύριος. Δίπλα τους εκείνη τη στιγμή υπήρχε ένας άνθρωπος που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά. Ο Καίσαρας έδειξε απορημένος και είπε στη Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αβγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Έτσι κι έγινε και ο Καίσαρας έμεινε άναυδος.
Σχετικά με το κόκκινο χρώμα, όταν ο Χριστός ήταν πάνω στο Σταυρό και τρυπήθηκε στο πλευρό από το στρατιώτη που ήθελε να επιβεβαιώσει το θάνατό του, έπεσαν σταγόνες αίματος στη γη κι όλα τα λουλούδια που ήταν κάτω έγιναν κόκκινα κι έτσι πήραν το χρώμα τους οι παπαρούνες, αναφέρει η παράδοση.
Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε. Το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου, της γέννησης της ζωής, το συναντάμε σε πολλές λατρείες τόσο πρωτόγονες όσο και περισσότερο εξελιγμένες.
Στη λαϊκή και μυθολογική φαντασία το αυγό είναι το σύμβολο της ζωής. Έχει μέσα του δύναμη ζωική και πίστευαν πως μπορούσε να την μεταδώσει στους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά. Μερικοί υποθέτουν ότι τα κόκκινα αυγά του Πάσχα διαδόθηκαν στην Ευρώπη, την Ασία και την Κίνα από ένα έθιμο των Καλενδών κι άλλοι θεωρούν αρχική κοιτίδα τους την Αίγυπτο.
Κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια κρεμούσαν τη Μεγάλη Πέμπτη στην Καστοριά οι γυναίκες για το καλό. Κόκκινο πανί έβαφαν μαζί με τα αυγά τους στη Μεσημβρία και το κρεμούσαν στο παράθυρο για σαράντα μέρες, για να μην τους πιάνει το μάτι. Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγίας και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Με αυτό σταύρωναν τα παιδιά από το κακό το μάτι.
Σε μερικά μέρη έβαζαν σε ένα κουτάκι τόσα αυγά όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας και τα πήγαιναν το βράδυ στην εκκλησία, για να διαβαστούν στα 12 Ευαγγέλια. Τα άφηναν κάτω από την Αγία Τράπεζα ως την Ανάσταση και τότε καθεμιά έπαιρνε τα δικά της. Αυτά τα αυγά ήταν «ευαγγελισμένα» και τα τσόφλια τους τα παράχωναν στους κήπους και τις ρίζες των δέντρων, για να καρπίσουν. Παρόμοια τύχη είχαν και τα αυγά που έκαναν οι κότες τη Μεγάλη Πέμπτη. Άμα η κότα ήταν μαύρη, ακόμα καλύτερα. Είχαν θαυμαστές ιδιότητες και μπορούσαν να διώξουν κάθε κακό. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  16-4--2014    : Πρόσκληση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση. OKADE....


Ύστερα από την παραίτηση δύο μελών του Δ.Σ., σας ενημερώνουμε ότι, στις 4 Μαϊου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 9 π.μ. στα γραφεία του ομίλου. (Σπύρου Πάτση 5 –Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του ομίλου.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Δευτέρα 12 Μαϊου 2014 στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.
Υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή και την Πειθαρχική Επιτροπή ,θα γίνονται δεκτές, δέκα μέρες πριν την Γ.Σ., δηλαδή μέχρι και τις 24 Απριλίου 2014 στο fax.210 5226 522.
Kαλούνται όλα τα μέλη του ομίλου τακτικά και αρωγά να είναι παρόντα στην Γενική Συνέλευση.

  Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης έχουν ως εξής :
  ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
  1. Εκλογή Προεδρείου.
  2. Ψήφιση αρωγών μελών σε τακτικά μέλη.
  3. Διοικητικός Απολογισμός.
  4. Οικονομικός απολογισμός 2013-2014.
  5. Αρχαιρεσίες.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Μαγουλάς Θεόδωρος
Ο Γ. Γραμματέας Γκουζούνας Δημήτριος ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  16-4--2014    : «Ναι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μαύρη λίστα ειδών-εισβολέων ....


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η «εισβολή» στην Ευρώπη αλλοχθόνων ειδών, τα οποία μπορούν να διαταράξουν οικοσυστήματα με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την οικονομία ή ακόμη και τη δημόσια υγεία. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία «μαύρης λίστας» ειδών-εισβολέων σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη.
«Τα αλλόχθονα είδη-εισβολείς προκαλούν ζημιές ύψους τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων το χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά κράτη-μέλη καλούνται να δαπανήσουν σημαντικούς πόρους για να τα αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο τσέχος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Πάβελ Ποτς, εισηγητής του κανονισμού, ο οποίος εγκρίθηκε με 606 ψήφους υπέρ και μόλις 36 κατά. «Οι προσπάθειες αυτές πολύ συχνά δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικές, πολύ απλά γιατί η εξάπλωση αυτών των ειδών δεν σταματά στα εθνικά σύνορα.»
Κατά τον Ποτς, καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα διαδραματίσει η συνεργασία μεταξύ των «28», οι οποίοι καλούνται να εντοπίσουν τις οδούς εισαγωγής και τους τρόπους εξάπλωσης των ειδών-εισβολέων και στη συνέχεια να τοποθετήσουν συστήματα ελέγχου και να καταρτίσουν σχέδια αντιμετώπισής τους. Όπως παραδέχθηκε, «οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και είχαμε στη διάθεσή μας περιορισμένο χρόνο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  3-4--2014    : Προσπάθεια διάσωσης της αρχέγονης φυλής των μολοσσικών σκύλων της Ηπείρου ....


Η προσωπική προσπάθεια μιας παρέας λίγων φίλων, στις αρχές του 1997, να «σώσουν τα ελληνικά τσοπανόσκυλα» μαζεύοντας τα τελευταία δείγματα της φυλής, οδήγησε το 2006 στην ίδρυση του Διασωστικού Ομίλου του Μολοσσού της Ηπείρου, ενός σκύλου- φύλακα ο οποίος απαντάται σε αναφορές από την αρχαιότητα στον ελλαδικό χώρο, ενώ εξελίχθηκε στις συνθήκες της Πίνδου αλλά κινδυνεύει με μιγαδοποίηση. Αφορμή για τη γνωριμία με το εθελοντικό εγχείρημα, ήταν η δωρεά 4 κουταβιών μολοσσικών ποιμενικών και ενός ελληνικού ποιμενικού σκύλου σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, που έγινε με τη συνεργασία του Διασωστικού Ομίλου, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και της Καλλιστώ.
«Ξεκινήσαμε να σώσουμε την ποιμενική φυλή, τον μολοσσό της Ηπείρου, και διαπιστώσαμε ότι οι φυλές είναι πολλές. Ο ελληνικός ποιμενικός, ο μολοσσός της Ηπείρου, το λευκό ελληνικό τσοπανόσκυλο, καθώς και μία σπάνια ράτσα τα «μουστακάτα» στη λαϊκή διάλεκτο, ο αρχαίος γρίφος που μοιάζει με γκριφόν και συναντάται σπάνια στη Δυτική Μακεδονία και τα Πιέρια Όρη». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  3-4--2014    : Κυριακή 6 Απριλίου, Καρπενήσι: Ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός μεσαίωνας στην Ευρυτανία και όλη την Ελλάδα ....


Ναι, στοχοποιείται η Ευρυτανία επειδή υπάρχουν καλώδια. Και επειδή νομίζουν ότι είναι καλή για σκουπιδότοπος.
Φυσικά και θα καταστρέψουν τα βουνά.
Ναι, μπαίνουν αιολικά για να δουλέψουν 2-3 Γερμανικά και Δανέζικα εργοστάσια που πουλάνε σαβούρες και έχουν αναδουλειές ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  30-3--2014    : Απάντηση από το υπουργείο για την προστασία των μελισσών και των αιγοπροβάτων από τα φυτοφάρμακα. ....


Για 28η συνεχή χρονιά, διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Βαρβέρη, η NATEX, η μεγαλύτερη έκθεση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα για το κυνήγι, το ψάρεμα, την κατάδυση, το κάμπινγκ και τα θαλάσσια σπορ.
Από τις 3 έως τις 7 Απριλίου 2014, οι λάτρεις της θάλασσας και της υπαίθρου, μπορούν να επισκεφτούν την 28η NATEX στο σύγχρονο εκθεσιακό χώρο του Δυτικού Αεροδρομίου Ελληνικού, στην Αίθουσα Ξιφασκίας (Λεωφ. Ποσειδώνος).
Μια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες της έκθεσης, καθώς μαζί με την 28η NATEX
θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, που αφορά τους φίλους του ναυταθλητισμού.
Σκάφη, κινητήρες, ηλεκτρονικά, αξεσουάρ, ναυτιλιακά και όλα όσα χρειάζονται οι άνθρωποι της θάλασσας, θα τα βρούν από τις 3 έως τις 7 Απριλίου στην έκθεση.
Απολαύστε 2 κορυφαίες εκθέσεις στο Ελληνικό, με μία είσοδο! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  30-3--2014    : Απάντηση από το υπουργείο για την προστασία των μελισσών και των αιγοπροβάτων από τα φυτοφάρμακα. ....


Δε μπορεί – λέω – κάποιος τρόπος θα υπάρχει για την προστασία μας από τον φονιά με την ψεκαστήρα. Και αποφάσισα να υποβάλω ψηφιακό αίτημα στο υπουργείο. Για όσους δε γνωρίζετε, μπορείτε να υποβάλετε ερώτηση στο υπουργείο, και να σας απαντήσουν γραπτώς. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του, επιλέγετε Ψηφιακές Υπηρεσίες και καταχωρείτε το ερώτημά σας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Το ερώτημα που έθεσα λοιπόν ήταν το εξής:
Υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους από τον ψεκασμό με φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα;
Έψαξα στη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας αλλά δεν βρήκα κάτι ουσιαστικό. Στο διαδίκτυο πληροφορήθηκα ότι απαγορεύονται οι ψεκασμοί κατά την ανθοφορία, και αν αυτό δεν είναι εφικτό γιατί κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή, τότε οι ψεκασμοί θα πρέπει να διενεργούνται με τη δύση του ηλίου, όταν τα επικονιαστικά έντομα δεν πετούν. Αλλά δεν βρίσκω το νόμο, παρά μόνον μερικές κατα τόπους νομαρχιακές αποφάσεις με περιορισμένη χρονική ισχύ, που δεν με προστατεύουν.
Υπάρχει τέτοιος Νόμος ; ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  29-3--2014    : ΞΕΡΕΣ ΛΙΘΙΕΣ – ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΙΧΟΥΝ ΚΙ ΑΝΑΣΑΙΝΟΥΝ… (Β΄) ....


Η οικολογία της λιθιάς

  «Άνθη της πέτρας μπροστά στην πράσινη θάλασσα
  με φλέβες που μου θύμιζαν άλλες αγάπες
  γυαλίζοντας στ’ αργό ψιχάλισμα,
  άνθη της πέτρας φυσιογνωμίες που ήρθαν όταν κανένας δε μιλούσε και μου μίλησαν
  που μ’ άφησαν να τις αγγίξω ύστερ’ από τη σιωπή
  μέσα σε πεύκα σε πικροδάφνες και σε πλατάνια»

  («Άνθη της πέτρας», Γιώργος Σεφέρης)

Εν σύμπαν στη ξερολιθιά: μια μάγα γη, του θρύλου, ανεξερεύνητη· αν και τόσο κοντά μας!.. Ο άνθρωπος, ο οικείος της, που τη θεώρησε στο είναι της κι όχι στο έχει της, δεν την είδε στο παραμέσα της, γιατί είχε δέος -μήπως και φόβο;- για το κρύφιο της ζωής στο ανάμεσο των λίθων, για το μυστήριο πώκρυβε η λίθινη κατασκευή. Γιατί, ακόμη, δεν ήθελε να την ταράξει, λογιάζοντας στο υποσυνείδητό του για την ακαταπόνητη προσπάθειά της ν’ ακεραιωθεί στο λίγο της, να γενεί ελάχιστη, για να μπορεί να σκιρτήσει σε κενά και σχισματιές, σε πόρους κι οπές, σε ρηγματιές και κοιλότητες. Είχε μια σέβαση, και μιαν πατρική στοργή λες, για τη ζωή που γεννήθηκε με το δημιούργημά του, γιατί την ένοιωθε δική του, γέννημά του, αφού τη δημιούργησε το έργο του. Απολάμβανε την πλάση του σύμφωνα με την προσφορά της, κι ας μην τη γνώριζε στο βάθος της, κι ας μην του αποδινόταν φανερή. Μόνο που τη νοούσε και τη γεύονταν στην ανάσα της, στο σκίρτημά της, στο λίγο της που του δινόταν: αυτό τού ήταν αρκετό για την απόλαψή της. Η μικρή, η αιρετική της ύλης φύση του τοίχου, απολαμβάνονταν με το συναίσθημα και την αίσθηση του βάθους της.
Για να κατανοήσουμε όμως τον δημιουργό, πρέπει ν΄ ανατρέξουμε στην αρχή του, όταν συνειδητοποίησε ότι η γη υπό τη διαχείρισή του απαιτεί το μέτρο, τη σπουδή και τη σοφία του. Τότε έφτιαξε έργα της γης, που την ωφέλησαν, για το δικό του καλό. Κι εξαιτίας τους, μια νέα φύση δημιουργήθηκε, μια φύση πνοημένη από το δημιουργό, π’ απαιτούσε για να κρατηθεί τη συνεχή άσκησή του εντός της. Σε μια τέτοια ολότη, δε μπορούσε ο άνθρωπος ξέχωρος από το όλον να σταθεί και να λειτουργήσει ως ανώτερος, μα όφειλε να πράξει ως λειτουργός της. Κι έπρεπε χορηγός να γένεται σε κάθε του πράξη, στο συλλείτουργο της φύσης του. Αν την εγκατέλειπε, αν την υπέσκαπτε, αν την αμελούσε, δε θα την είχε πλούσια σύμφωνα με το σκοπό -όπως τελικά κι έγινε, με την εγκατάλειψη και την κατάρρευσή της στους σύγχρονους καιρούς! Είχε συνεπώς σοφία η αντιμετώπισή του, για την κραταιώτη του δημιουργήματος… ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  29-3--2014    : ΞΕΡΕΣ ΛΙΘΙΕΣ – ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΙΧΟΥΝ ΚΙ ΑΝΑΣΑΙΝΟΥΝ… (A΄) ....


  «…και στρέφοντας μέσα στο φως άξαφνα είδα
  τέσσερα μελαψά στην όψη αγόρια
  οπού φυσούσαν κι έσπρωχναν, έσπρωχναν κι έφερναν
  κομμάτι γης φτενό ζωσμένο στην ξερολιθιά
  όλο όλο εφτά ελαιόδεντρα
  κι ανάμεσό τους γέροντας έμοιαζε βοσκός
  το πόδι του ξυπόλυτο πάνω στην πέτρα»

  («Η αποκάλυψη», από τη «Μαρία Νεφέλη», Οδυσσέας Ελύτης)

Η αλήθεια της ζωής, πλέρια αποκαλύπτεται κει οπού ο άνθρωπος με τη γη ανατράφηκε κι έφτιαξε πολιτισμό. Κει που η ανάγκη και η λογική, το πνέμα κι ο σκοπός, τον έφεραν να συμπράξει με τη γη, γι’ αυτήν να κοπιάσει και με τα στοιχεία της ν’ αρμοστεί.
Να κάμει ριζολίθι τα έργα του, και σ’ αυτά να βαστηχτεί η ζωή -θεμέλιο της γης, ρίζα της, ο στεργιωμός τους. Η πέτρα, ζωντανή στον προορισμό της από τον άνθρωπο, σύντονη του σκοπού, γένεται θεοφόρα στα χέρια του κι αποκτά αναπνιά στα έργα του, που ενοιώστηκαν τη ζωή και την έφτιαξαν στο πάλε της. Στην πέτρα την ηλίβατη μιλάει η γης· στην ξερολιθιά, ο παλμός της αχαμνής ζωής…
Σκέψεις για μια ξερολιθιά
(Δυο λέξεις, μια έννοια…)

Λέξεις ταιριασμένες της γλώσσας μας, που στοιχούνται στο λίγο τους για να πουν πολλά. Ξερή λιθιά: δυο μονάχα λέξεις -ιδού η αξία τους!.. Μιλούν μεστά για το δημιούργημα, περιλαμβάνοντας στην έννοια τους την άσκηση, την προσπάθεια, την πάλη του δημιουργού στο ακατάγραφτο -λόγω της ταπεινότητάς του- κραταίωμα της δημιουργίας. Κι έχουν τόσην ενότητα, τόση νοητική και ξήγηση, που στέκονται ως μία -ουχί στο σύνθετό τους, μα στην ουσία τους-, και λέγονται «ξερολιθιά», μιλώντας για το περσότερο του προκειμένου: για τη δημιουργία ως πράξη, καθώς σ’ αυτήν ρυθμούνται και μ’ αυτήν αποδίδονται τα σύστοιχα, η προσπάθεια και το έργο του ανθρώπου που δίνει ζωή.
Όχι μόνο το φαίνεσθαι, αλλά και το γίγνεσθαι κλείεται στην καταλύτρα λέξη, που μακραίνει στην εννόησή της, φτιάχνοντας πνέμα, δίνοντας πνοή στα σύμβολα. Ως τέτοια, πλουτίζει με τη σπουδή της κι εμφυσά ζωή, σπέρνοντας ιδέα στη χωραφιά της πλάσης. Και νοιώθεις στο μελέτημά της το δημιούργημα ως φυτιά της γεννήτρας γης, εν αναφύημά της που σκορπά ανάσα και κάμει την πλάση να πάλλεται. Και νοιώθεις, στο παραπέρα του, θέμελο το δημιούργημα κι άγια κλήρα τη δημιουργία που πνοεί. Η λέξη έτσι, η «ξερολιθιά», η απλή που τα εννοεί -που δεν πιστώνεται με τίτλους κι από τους σύγχρονους χαμηλά προφέρεται γιατί έχει κακήν ηχητική, μάλλον λόγω της μικρής αξίας της!-, έννοια γένεται, κι ας μην αναλύεται στα βαριά επεξηγηματικά λεξικά της νεοελληνικής ως τέτοια, αφού κλείει στο βάθος της πλούσια ύλη, της αίστησης και του σκοπού, που αν αναλυθεί από τους θέλοντες, γένεται έννοια σπουδαστική του βίου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  29-3--2014    : Η απάντηση του ΥΠΕΚΑ στις ερωτήσεις για ενδεχόμενη κατάργηση δασαρχείων....


Πριν από ένα μήνα περίπου, οι βουλευτές Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώργος Καρασμάνης, κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή (ΕΔΩ και ΕΔΩ), προς τους αρμόδιους υπουργούς, σχετικά με την Έκθεση Επιθεώρησης – Έρευνας 383/Α/2013 για την οργάνωση και λειτουργία στα Δασαρχεία της χώρας του ΣΕΕΔΔ και τις προτάσεις που περιέχει.
Στην απάντηση του, ο Αν. Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Σταύρος Καλαφάτης, επισύναψε το υπ’ αριθμ. 1338/06-03-2014 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Στο έγγραφο αυτό, η ανωτέρω Γενική Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ, αναφέρει ότι ως αρμόδια επιτελική αρχή σχεδιασμού και εισήγησης της ασκούμενης δασικής πολιτικής, δεν έχει υποβάλει ουδέποτε μέχρι σήμερα, πρόταση κατάργησης των Δασαρχείων ή των Διευθύνσεων Δασών. Αντίθετα πιστεύει ότι τα προβλήματα λειτουργίας των εν λόγω δομών που έχουν ανακύψει με τα Π.Δ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που εκδόθηκαν σε επιταγή του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87, Καλλικράτης), θα πρέπει να αντιμετωπιστούν λαμβάνοντας υπόψη:.          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  29-3--2014    : Σχέδιο Νόμου: Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα- ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας.....


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα- ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας.».

  Περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια:
  ΚΕΦ. Α «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορεύματα»
  ΚΕΦ. Β «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ποδοσφαίρου»
  ΚΕΦ. Γ «Ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας»
Να σημειώσουμε εδώ ότι πριν από ένα μήνα περίπου, είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, το σ/ν «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα και άλλες διατάξεις» όπου το Κεφάλαιο Γ, με τίτλο «Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», περιείχε πληθώρα διατάξεων δασικής νομοθεσίας. Το σ/ν που είχε δημοσιευτεί τότε στο dasarxeio.com, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ με το σ/ν που κατατέθηκε επίσημα σήμερα στη Βουλή.          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  29-3--2014    : Ο εμπλουτισμός και οι σπορές της υπαίθρου ολοκληρώθηκε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης,....


Ο εμπλουτισμός και οι σπορές της υπαίθρου ολοκληρώθηκε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης, ελπίζουμε του χρόνου να έχουμε πολύ περισσότερα πουλιά και να το οργανώσουμε καλύτερα. Σας περιμένουμε στην Γ. Συνέλευση του Συλλόγου, θα σας ανακοινωθεί η ημερομηνία και το μέρος με SMS, για να ακούσουμε τις δικές απόψεις. ...!          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  29-3--2014    : ΞΕΚΙΝΑΜΕ!!! ΠΑΝΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ KOMMA EΛΛHNΩN KYNHΓΩN...


Tο KOMMA EΛΛHNΩN KYNHΓΩN (Φύση - Kυνήγι - Ψάρεμα - Παράδοση) κατεβαίνει στις Eυρωεκλογές της 25ης Mαΐου 2014, για 5η φορά, με υποψήφιους από όλη και σε OΛH την επικράτεια, με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι θα έχει και την δική σου συμπαράσταση και υποστήριξη.
Συνάδελφε κυνηγέ, αγνόησε τα πολωτικά συνθήματα των μεγάλων κομμάτων και να είσαι σίγουρος ότι η ψήφος σου προς το K.E.K. δεν θα πάει χαμένη. Aκόμα και εάν το Kυνηγετικό μας Kίνημα δεν εκλέξει αντιπροσώπους στο Eυρωκοινοβούλιο, αναμφισβήτητα θα συγκεντρώσει χιλιάδες ψήφους για να αποτελέσει μια σταθερή δύναμη παρουσίας στο Πολιτικό προσκήνιο!
Mία δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει τον κυνηγετικό κόσμο και να περιφρουρήσει το κυνήγι, την θηραματοπανίδα και κάθε αξία της ύπαιθρου από τους γνωστούς εχθρούς τους.
Συνάδελφε κυνηγέ, μεγάλωσες κι’ εσύ -όπως και όλοι μας- με μια κάποια πολιτική ιδεολογία, αλλά δυστυχώς, κατά γενική ομολογία, οι ιδεολογίες στην εποχή μας έχουν πεθάνει και η σύγχυση και αβεβαιότητα βασιλεύουν σ' όλον τον κόσμο.
Γι' αυτό η πίστη μας στις υγιείς αρχές της παράδοσης και της φύσης, που εμείς οι κυνηγοί αντιπροσωπεύουμε, είναι η μόνη ιδεολογία που παραμένει άφθαρτη και αιώνια. Eίναι ένας “φάρος” που μπορεί να φωτίζει τους σκοτεινούς καιρούς, όχι μόνο τους κυνηγούς αλλά και όλους τους ανθρώπους γενικότερα.
Συνάδελφε κυνηγέ, δεν οφείλουμε σε κανένα τίποτα, γιατί είμαστε «παιδιά της φύσης», ενώ ταυτόχρονα δεν χαριζόμαστε και σε κανέναν. Eμείς νοιαζόμαστε αληθινά όχι μόνο για την σωτηρία του κυνηγίου και της θηραματοπανίδας, αλλά και όλου του οικοσυστήματος που καταστρέφεται από την απληστία ατόμων που στόχος τους είναι να τσιμεντοποιήσουν τη γη και να ρομποτοποιήσουν την ανθρώπινη ύπαρξη.
Συνάδελφε κυνηγέ, αν θέλεις να είσαι περήφανος (και πρέπει νά 'σαι) για την κυνηγετική σου ιδιότητα, αν θέλεις να τιμήσεις τους γονιούς σου που σε γαλούχησαν στο κυνήγι και να αφήσεις κληρονομιά στα παιδιά σου την κυνηγετική μας δραστηριότητα, ψήφισε το K.E.K. 'Yψωσε μαζί μας το λάβαρο της αντίστασης προς τα οργανωμένα συμφέροντα και ανέμισε καλά τη σημαία μας, που λέει:

  Φύση και κυνήγι, αιώνια αρμονική συνύπαρξη!
  Συνάδελφε κυνηγέ,
  Tο Kόμμα Eλλήνων Kυνηγών είναι ένα Kίνημα αρχών, ανοιχτό σε όλους. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Mπορείς και πρέπει κι’ εσύ να ενταχτείς σε αυτό. Kαι πρώτιστα έχεις χρέος και υποχρέωση να το στηρίξεις με την ψήφο σου.
  Σκέψου τη νύκτα της 25ης Mαΐου όταν θα ακούς τα αποτελέσματα των Eυρωεκλογών, το ρίγος της περηφάνειας που θα σε πλημμυρίζει εφόσον το έχεις βοηθήσει με την ψήφο σου!
  Συνάδελφε κυνηγέ, οι υποψήφιοι του K.E.K. δεν είναι όλοι τους επώνυμα άτομα, αλλά οι περισσότεροι είναι σαν εσένα κυνηγοί, απλοί πολίτες που έλαβαν το μήνυμα των καιρών και αγωνίζονται για το σταμάτημα της “κυνηγετικής κατηφόρας”...
  Στήριξε την προσπάθειά μας, μη ξεχνώντας ότι έτσι διασώζεις το κυνήγι, τον δικό σου TPOΠO ZΩHΣ!
  Mε συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς
  H EΠITPOΠH EKΛOΓIKOY AΓΩNA TOY KOMMATOΣ EΛΛHNΩN KYNHΓΩN ...!
         ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  29-3--2014    : Στήριξη σε αιμοδότες - κυνηγούς Μυτιλήνης...


Ενισχύσεις ειδικού σκοπού αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου στην τελευταία συνεδρίασή του, όπου εκφράζοντας τη βούληση να στηρίξει το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης, αλλά και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης, ψήφισε υπέρ της οικονομικής τους υποστήριξης.
Το ποσό που θα διατεθεί στους Αιμοδότες, θα οριστικοποιηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, ενώ οι Κυνηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους 3.500 ευρώ για την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού προκειμένου να βελτιώσουν εγκαταστάσεις τους πίσω απ' το αεροδρόμιο
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Κατράνης, εισηγούμενος το πρώτο θέμα, αναφέρθηκε σε αίτημα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης, απ' τις αρχές Φεβρουαρίου, περί οικονομικής ενίσχυσής του, τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος Σύλλογος πρέπει κατά προτεραιότητα να υποστηριχθεί.
Όπως είπε ο κ. Κατράνης, τους έχουν επιβληθεί φορολογικά πρόστιμα και ζητούν το ποσό των 4.000 ευρώ. «Κινδύνεψε να κλείσει ο Σύλλογος.
Επειδή όμως η τροποποίηση του σχετικού κωδικού πέρασε σήμερα, θα πρέπει να περιμένουμε να εγκριθεί και να ξαναέρθει, για να οριστικοποιήσουμε το ποσό μετά τη διάθεση», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, του οποίου η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα. ...!          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


  29-3--2014    : Έκκληση του Περιφερειάρχη για άμεσους εμβολιασμούς ζώων πρόληψης της λύσσας....


Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκαν από σήμερα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος λύσσας σε περιοχή της Π.Ε. Τρικάλων.
Παράλληλα αρχίζει νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων, καθώς επίσης και η τοποθέτηση, σε συνεργασία με τη Θηροφυλακή, ενημερωτικών -προειδοποιητικών πινακίδων σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Π.Ε.Τρικάλων.
Δημόσια έκκληση για την άμεση έναρξη των εμβολιασμών απεύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:"Θέλω να θέσω όλους προ των ευθυνών, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη λύσσα, που βρίσκεται πλέον πολύ κοντά μας.
Ήδη ανιχνεύτηκε λύσσα στην περιοχή Περτουλίου και Πύλης Τρικάλων. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, τα οποία σε πρώτη φάση αφορούν τους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας και τμήμα του Νομού Πρέβεζας. Ζητώ από όλο τον κόσμο να εμβολιάσουν τα ζώα τους, ξεκινώντας πρώτα από τους σκύλους (ποιμενικούς - κατοικίδιους) και από τους Δήμους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των αδέσποτων.
Στη συνέχεια πρέπει να γίνει εμβολιασμός και των άλλων κατοικίδιων. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή σε όσους δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, οι οποίοι πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα, γιατί η λύσσα έχει μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τα Βαλκάνια.
Πρέπει επίσης να αντιληφθούν όλοι ότι η αποτελεσματική πρόληψη, απαιτεί συνεργασία δημοσίων φορέων, δήμων και ιδιωτών..!          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  28-3--2014    : Ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανίων, θα πραγματοποιήσει οργανωμένες απελευθερώσεις ατόμων νησιωτικης πέρδικας το Σαββατοκύριακο....


Ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανίων, θα πραγματοποιήσει οργανωμένες απελευθερώσεις ατόμων νησιωτικης πέρδικας το Σαββατοκύριακο. Όποιο μέλος του Συλλόγου επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά πληροφορίες στο τηλ. 697177333
Για την επιτυχία των απελευθερώσεων, είναι πάρα πολύ σημαντικό, να μην πιέσουμε με εκπαιδευτικές εξόδους τις περιοχες όπου πραγματοποιήθηκαν απελευθερώσεις, για εύλογο χρονικό διάστημα..!          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  28-3--2014    : Προτάσεις της ΚΟΜΑΘ σχετικά με τη νομοθεσία περί όπλων...


Ενόψει της τροποποίησης του ισχύοντος νόμου για τα όπλα θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε ιδιαίτερα, ότι ο νέος νόμος πρέπει να ρυθμίζει θέματα τα οποία κατά το παρελθόν δημιούργησαν σχετικά προβλήματα και τα οποία έχουν σχέση, με την κατοχή και τη χρήση κυνηγετικών όπλων.
Α. Παρουσιάζοντας τις συγκεκριμένες μας προτάσεις του κεφαλαίου Β του παρόντος σας γνωρίζουμε τους λόγους που μας οδηγούν στις προτάσεις αυτές:

  1) Για την αγορά πυροβόλου όπλου για κυνηγετική και σκοπευτική χρήση, αλλά και την έκδοση και ανανέωση της Άδειας Κατοχής του πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει Άδεια θήρας εν ισχύ ή να έχει λήξει όχι περισσότερο από τρία χρόνια από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για την χορήγηση ΑΚΠΟ (Αδεια Κατοχής Πυροβόλου Όπλου) ή Άδειας αγοράς του, ή να είναι κάτοχος «Διπλώματος Κυνηγού Β’ τάξης» προκειμένου για λειόκαννο και «Διπλώματος Κυνηγού Α’ τάξης» προκειμένου για ραβδόκαννο.

Ο λόγος της πρότασης αυτής είναι προφανής. Το κυνηγετικό όπλο πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για κυνήγι και όχι για λόγους προσωπικής ασφάλειας. Επομένως, ένα πυροβόλο όπλο χαρακτηρίζεται «κυνηγετικό» μόνο όταν ο κάτοχός του το χρησιμοποιεί για κυνήγι και συμπληρωματικά για εξάσκηση στη σκοποβολή. Συνεπώς ο κάτοχος πρέπει να είναι ενεργός κυνηγός να έχει δηλαδή τις προϋποθέσεις της παραπάνω παραγράφου. ΄Οποιος πολίτης δεν επιθυμεί Αδεια θήρας (που έχει θέση οπλοφορίας και οπλοχρησίας) τότε πρέπει να ζητά άλλου είδους άδεια κατοχής στην οποία θα προσδιορίζεται η αντίστοιχη χρήση π.χ. σκοποβολή, συλλογή, οικογενειακό κειμήλιο, κλπ. Σε περίπτωση για παράδειγμα που επιθυμεί να χρησιμοποιεί το όπλο μόνο για σκοπευτική χρήση, τότε προτείνουμε να έχει δελτίο σκοπευτού αναγνωρισμένης από το αρμόδιο υπουργείο ομοσπονδίας, σε ισχύ.          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  27-3--2014    : ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ OUTDOOR EXPO 2014...


Το μεγαλύτερο κυνηγετικό γεγονός της χρονιάς, η νέα και δυναμική έκθεση OUTDOOR EXPO 2014, έρχεται από τις 27-30 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο του MEC Παιανίας, για να παρουσιάσει τα μεγαλύτερα ονόματα των επιχειρήσεων που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν το Κυνήγι, το Ψάρεμα, το Σκάφος, τη Σκοποβολή και την Κυνοφιλία.
Για τέσσερις ημέρες οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία για ενημέρωση των νέων τάσεων, των προϊόντων και των υπηρεσιών από τους πιο έγκυρους επαγγελματίες στο είδος τους, οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί για να απαντήσουν σε κάθε απορία και να παρουσιάσουν τα πιο ποιοτικά τους προϊόντα, ικανά να καλύψουν κάθε ανάγκη.
Στόχος της OUTDOOR EXPO 2014 είναι να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις πιο υψηλές απαιτήσεις, όχι μόνο του καταναλωτικού κοινού, αλλά και όλων των επαγγελματιών που θα παρευρεθούν και θα συμμετάσχουν σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Την διοργάνωση της OUTDOOR EXPO 2014 έχει αναλάβει η Theasis Expo, μια νέα καινοτομική εταιρεία στο χώρο της διοργάνωσης εκθέσεων και τελεί υπό την αιγίδα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος(Κ.Σ.Ε), της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΣΚ.Ο.Ε.), της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοτεχνών Εμπόρων Κυνηγετικών Ειδών (Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε.), ενώ παράλληλα έχει και την υποστήριξη σημαντικών επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων.
Εκθέτες και Εκθέματα:
Εκατόν πενήντα και πλέον εκθέτες θα δώσουν ένα δυναμικό παρόν και έναν μοναδικό τόνο στην κυνηγετική έκθεση OUTDOOR EXPO 2014.
Μεταξύ αυτών είναι και ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές, εισαγωγικές και εμπορικές εταιρείες του κλάδου όπως: η ΜΕΤΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ, η ΔΟΡΚΑΣ ΑΒΕΕ, η ΤΟΥΡΗΣ ΑΕ, η Μ.Γ ΚΥΡΓΙΑΣ ΑΒΕΕ, η GARMIN ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ, η PETLINE και πολλοί ακόμη έμποροι, εισαγωγείς, βιοτέχνες και παραγωγοί Φυσιγγίων, Ειδών ένδυσης και Υπόδησης, Αξεσουάρ, καθώς και τα σημαντικότερα καταστήματα της χώρας. Ακόμη στην OUTDOOR EXPO 2014 θα βρίσκονται επιχειρήσεις και εκθέτες από τους χώρους:

  Θάλασσα : Έμποροι, εισαγωγείς, βιοτέχνες και παραγωγοί ειδών ψαρέματος-Καταδύσεις-Μικρά σκάφη-Μηχανές θαλάσσης-Ένδυση & Υπόδηση-Αξεσουάρ-Αναλώσιμα
  Σκοποβολή : Έμποροι όπλων σκοποβολής-Φυσιγγίων-Σκοπευτικά προϊόντα- Τοξοβολία-Airsoft
  Μηχανοκίνηση : Αντιπρόσωποι & Εισαγωγείς αυτοκινήτων 4Χ4
  Ηλεκτρονικά : GPS-Συσκευές υψηλής τεχνολογίας-Κινητή τηλεφωνία
  Οπτικά : Γυαλιά-Κιάλια-Τηλεσκόπια
  Κυνοφιλία : Ομιλίες-Εκπαίδευση-Υγιεινή-Διατροφή-Αξεσουάρ για σκύλους-Όμιλοι φυλών και Οργανώσεις
  Οργανισμοί & Φορείς : Σύλλογοι & Οργανώσεις-Δήμοι-Περιφέρειες
Στα πλαίσια της OUTDOOR EXPO 2014, θα διοργανωθεί μια σειρά κυνοφιλικών αλλά και παράλληλων εκδηλώσεων οι οποίες έχουν σαν σκοπό να ενημερώσουν, να διδάξουν και να ψυχαγωγήσουν όλους τους επισκέπτες.
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τερέν (stage) θα πραγματοποιηθούν κυνοφιλικές επιδείξεις με εκπροσώπους όλων των φυλών καθαρόαιμων σκυλιών, καθώς και επιδείξεις διαβίωσης & διάσωσης από έμπειρες ομάδες του χώρου.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων και σε ξεχωριστή αίθουσα (Επίπεδο -1), θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα 10.30, μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, με θέμα «Η κοινωνικο-οικονομική διάσταση του κυνηγιού», όπου θα λάβουν μέρος γνωστοί και καταξιωμένοι στον κυνηγετικό χώρο, ομιλητές.
Παράλληλα, θα υπάρχει για το κοινό η δυνατότητα παρακολούθησης των συνεντεύξεων που θα δίνουν οι Πρόεδροι, οι εκπρόσωποι των Ομίλων καθώς και επαγγελματίες εκτροφείς και εκπαιδευτές οι οποίοι θα απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν τη μορφολογία, τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις ανάγκες τις κάθε φυλής που εκπροσωπούν.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Παρασκευή στις 28 Μαρτίου (18.00-18.30)          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  27-3--2014    : Το απόστημα των ΜΚΟ - Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις ή Μεγάλες Κρατικοδίαιτες Οργανώσεις; (ΩΡΙΩΝ)..


Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στην επικαιρότητα για την απροκάλυπτη διασπάθιση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στις χιλιάδες των οργανώσεων που συμμετέχουν στον ατέρμονα χορό των χρηματοδοτήσεων, κυρίαρχο ρόλο φαίνεται ότι έχουν οι περιβόητες «περιβαλλοντικές» ΜΚΟ. Εκατοντάδες από αυτές, με περίεργους και βαρύγδουπους τίτλους, αλλά πάντα με προμετωπίδα τις κατάλληλες και εύηχες λέξεις όπως, «περιβάλλον», «προστασία», «οικολογία» κλπ, φιγουράρουν στις λίστες των λιστών του δημοσίου χρήματος.
Και αναρωτιέται εύλογα ο κάθε πολίτης πως με τόσες χιλιάδες αφοσιωμένες οργανώσεις, με τόσα ευαισθητοποιημένα στελέχη, με εκατομμύρια ευρώ που μοιράζονται σαν στραγάλια για να ικανοποιηθεί ο «εθελοντισμός» κάποιων συμπολιτών μας, δεν έχει «σωθεί» ακόμη το περιβάλλον της χώρας μας;
Καίρια η πρόσφατη διαπίστωση της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους: «Τα ποσά που αναφέρονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ωχριούν μπροστά στους εθνικούς και ιδίως στους κοινοτικούς πόρους που ξοδεύτηκαν μάταια στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια για δήθεν περιβαλλοντικούς σκοπούς, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είχαν μηδαμινό επί της ουσίας αποτέλεσμα. Όχι μόνο τα χρήματα δεν επιτέλεσαν τους σκοπούς τους, αλλά έμμεσα συνέβαλαν στη διαμόρφωση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε πολλούς τομείς του περιβάλλοντος».
Το πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως από τον ίδιο τους τον τίτλο σηματοδοτείται, θα έπρεπε να κυριαρχείται από την ανιδιοτελή προσφορά και τον εθελοντισμό των μελών τους, τη μη κερδοσκοπική-οικονομική διάσταση της δράσης τους, την απουσία οποιασδήποτε κρατικής-κυβερνητικής επιρροής στη λειτουργία τους, τη μη συμμετοχή τους στην υλοποίηση και διαχείριση των κρατικών υποθέσεων μέσω διοικητικών δομών κλπ.
Αντ΄ αυτού βλέπουμε τις 10 κυρίαρχες και μεγάλες «Περιβαλλοντικές» ΜΚΟ να λειτουργούν με ακριβώς αντίθετο τρόπο. Αφενός, φαίνεται να καρπώνονται θηριώδεις χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, για να υλοποιούν τον εθελοντισμό τους. Αφετέρου, έχουν επιτύχει και θεσμοθετήσει τη συμμετοχή στελεχών τους (πρώην και νυν) σε επιτροπές και συμβούλια δημοσίων φορέων και υπουργείων με αποφασιστική αρμοδιότητα επί της ζωής των πολιτών. Πρόκειται για κατάφωρη υποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας από φορείς που ουσιαστικά δεν ελέγχονται από κανέναν.
Αν όλοι αυτοί οι οργανωμένοι ευαίσθητοι συμπολίτες μας, κατέβαλαν από το υστέρημα τους την ίδια συμμετοχή για την υλοποίηση προγραμμάτων εκατομμυρίων ευρώ, όπως συνήθως απαιτείται κάθε φορά, τότε είναι άξιοι επαίνων. Αν όμως χρησιμοποίησαν τις μεθοδεύσεις και τις επιρροές τους στον κρατικό μηχανισμό για να «μαζεύουν» δημόσιο χρήμα που θα καλύπτει την δική τους συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αυτό είναι όχι απλά επιλήψιμο αλλά παράνομο και θα πρέπει να επιστραφεί το σύνολο της χρηματοδότησής τους, πέραν των οποιοδήποτε άλλων νομικών συνεπειών.
Όλες αυτές οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιφέρειες και ΟΤΑ για να υλοποιήσουν τα διάφορα προγράμματά τους. Άραγε, έγινε ποτέ έστω ένας στοιχειώδης έλεγχος της ροής των χρημάτων ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν αφορούν το ίδιο πρόγραμμα; Ελέγχθηκε ποτέ αν υπάρχουν διπλές ενισχύσεις ή κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής με δημόσιο χρήμα ή «εικονικές δωρεές» εργαζομένων κλπ; Βλέπουμε με έκπληξη περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως ο Αρκτούρος, η Καλλιστώ, η Ορνιθολογική Εταιρεία κλπ να χρηματοδοτούνται, πέραν των άλλων, μέχρι και από το Υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της... ανεργίας. Την ώρα που περικόπτονται οι φαρμακευτικές δαπάνες των ανέργων, κάποιοι επιδοτούνται για την ανεργία των αρκούδων και των γλάρων, ακόμη και την εποχή του «μνημονίου». Εδώ δεν έχουμε απλά μια χήνα που κάνει χρυσά αυγά, αλλά ολόκληρο ορνιθοτροφείο από νανόχηνες που γεννοβολούν χωρίς τελειωμό.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το απόστημα των ΜΚΟ, αυτός ο παρασιτικός εναγκαλισμός όλης της διοικητικής πυραμίδας του κράτους, από διάφορες «ευαίσθητες» για το περιβάλλον οργανώσεις, που με πρόσχημα την κοινωνική προσφορά, έχουν στήσει μια ολόκληρη βιομηχανία «εθελοντισμού» και περιβαλλοντικών μελετών για τη σωτηρία πεταλούδων και γλαρονιών, πρέπει να σπάσει οριστικά.
Ο σύλλογός μας, Ωρίων – Το Δίκτυο των Κυνηγών, έχει καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν τα κακώς κείμενα του χώρου των ΜΚΟ. Πρέπει να προχωρήσει επιτέλους ένας σοβαρός και ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών όλων των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να εξαιρεθούν αυτή τη φορά οι «μεγάλες» περιβαλλοντικές ΜΚΟ που συνεργάζονται με το ΥΠΕΚΑ. Καιρός είναι να ξεχωρίσουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι πραγματικές μή κυβερνητικές οργανώσεις, από τις «γνωστές» σε όλους ΜΚΟ, δηλαδή τις Μεγάλες Κρατικοδίαιτες Οργανώσεις...
         ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  27-3--2014    : Καταπολέμηση Κορακοειδών στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού από τον Κ.Σ.Αμπελοκήπων...


Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την προσπάθειά του στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του για τη δημιουργία Τράπεζας Τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρέδωσε σήμερα τρόφιμα στην εκκλησία Αναστάσεως του Κυρίου και στον πατήρ Χερουβείμ, ποσότητα τροφίμων η οποία συγκεντρώθηκε μετά την άμεση ανταπόκριση των μελών μας.

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Θεσσαλονίκη 28/02/2014
« Καταπολέμηση Κορακοειδών στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού από τον Κ.Σ.Αμπελοκήπων»
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των φιλοθηραματικών του δραστηριοτήτων, πραγματοποίησε στις 19 & 20 Φεβρουαρίου 2014 εξόρμηση καταπολέμησης κορακοειδών στην περιοχή της κοίτης του Γαλλικού ποταμού. Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίστηκε η προσπάθεια αυτή του Συλλόγου μας για το οργανωμένο κυνήγι – καταπολέμηση κορακοειδών, αφού η προσέλευση των κυνηγών (μελών μας και μη) ξεπέρασε σε αριθμούς κάθε προηγούμενο.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση και η αναγνώριση από όλους μας ότι ο έλεγχος του αριθμού των «αρπάγων», ο οποίος παραμένει πολύ μεγάλος σε ευαίσθητες θηραματικά περιοχές και ως εκ τούτου απειλητικός για τα άλλα είδη της πανίδας μας. θυμίζουμε ότι η δράση εντάσσεται στο εξής τρίπτυχο : α) καταπολέμηση αρπάγων, β) βελτίωση βιοτόπων, σπορές, αθέριστες λωρίδες σιταριού στις άκρες των αγρών για «κάλυψη των θηραματων» όλο τον χρόνο κλπ. γ) αναστολή «εκπαιδευτικών» κατά την αναπαραγωγική περίοδο (Άνοιξη). Όλα αυτά έχουν, συνδυαστικά, απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση του ενδημικού θηράματος της περιοχής.
Στην εκδήλωση, που είχε και επιμορφωτικό – κυνηγετικό χαρακτήρα, παρέστησαν οι κ. Περικλής Μπίρτσας, Αν. Καθ/της Θηραματολογιας, Γεν. Διευθυντής της KOMAΘ που ανέπτυξε το θεμα « <<Ζωοανθρωπονόσοι και μέτρα πρόληψης >> όπως επίσης και ο Χ. Σώκος, θηραματολόγος της ΚΟΜΑΘ που ανέπτυξε το θέμα " Βιολογία των κορακοειδών". Επίσης τίμησε με την παρουσία του την δράση ο Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ, κ. Νίκος Καλογεράκος, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Απόστολος Γιαπουτζης, υπογράμμισε την κορυφαία σημασία που έχουν, αλλά πολλές φορές δεν την αποδίδουμε, τα ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ των όπλων κατά την διάρκεια του κυνηγιού και έδωσε πρακτικές συμβουλές .
  Ευχαριστήσουμε ΘΕΡΜΑ για τις δωρεές φυσιγγιών τους παρακάτω χορηγούς:
  Α) Το Δ.Σ του ΟΚΑΔΕ και τον πρόεδρο του κο Θ. Μαγουλά, όπως επίσης τον κο. Χ. Γώγο Outdoor life - Gorilla shoots, Ιωάννινα
  Β) Το κατάστημα Αφοί Πετρίδη Κυνήγι-Ψάρεμα, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη
  Γ) Toν κο Γ. Σουρουτζίδη Βιοτεχνία φυσιγγίων SIGMA III, Αλεξανδρούπολη.
  Δ) Το κατάστημα Κ.Ζαραλη ,Κυνήγι -Ψάρεμα , Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη
Συλλέχθηκαν όλοι οι άδειοι κάλυκες με το πέρας της εκδήλωσης, όπως και η πλειοψηφία των πτηνών παρά τη δυσκολία της νύχτας. Από το Γραφείο Τύπου του Κ.Σ.Α.,
Χρήστος Κυρκενίδης, Δασολόγος MSc          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
  1-2--2014    : Φορολόγηση με το... χιλιόμετρο και ανάλογος υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας !!!


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και ειδικά όπως αναφέρεται στην εφημερίδα τα ΝΕΑ κάθε αυτοκίνητο - κατά το ολλανδικό μοντέλο υπολογισμού των τελών - πρόκειται να εφοδιάζεται με σύστημα GPS (Global Positioning System), το οποίο θα καταγράφει και θα μεταφέρει ηλεκτρονικά σε μια βάση δεδομένων τα χιλιόμετρα που διανύει σε μηνιαία βάση.
Το «υψηλής τεχνολογίας» ολλανδικό μοντέλο στα τέλη κυκλοφορίας φέρεται να... εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Το ιδιαίτερο αυτό μοντέλο υπολογισμού προβλέπει τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας κάθε μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο. Με τα ολλανδικά δεδομένα το 59% των κατόχων ΙΧ θα πλήρωνε λιγότερα τέλη, για το 25% οι επιβαρύνσεις δεν θα μεταβάλλονταν ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% θα έχει επιβαρύνσεις.
Η χρέωση ανά χιλιόμετρο, στο ολλανδικό μοντέλο, είναι 0,03 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα 10.000 χιλιόμετρα ανά χρόνο τα τέλη κυκλοφορίας, διαμορφώνονται στα 300 ευρώ.
Παρότι έχει ψηφιστεί στην Ολλανδία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί για να δούμε και τα περιθώρια επιτυχίας του. Με τον νέο αυτό τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας δεν υπάρχει λόγος κατάθεσης πινακίδων, ενώ δίνεται και κίνητρο χρησιμοποίησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στους πολίτες.
Βέβαια υπάρχουν και τα ερωτήματα, κάποιος που κάνει πάνω από 50.000-60.000 χιλιόμετρα τον χρόνο λόγω της δουλειά του που θα βρει τα 1.800€ που θα απαιτηθούν με αυτό το μοντέλο για την πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Επίσης ποιος θα πληρώσει για το GPS; Αν σκεφτεί κανείς ότι θα απαιτηθεί ένα ποσό τουλάχιστον 80-100€ για την προμήθεια ενός τέτοιου συστήματος για τον δορυφορικό υπολογισμό των διανυόμενων χιλιομετρικών αποστάσεων, ενώ υπάρχουν παλιά αυτοκίνητα που η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 200-300€ τότε τα μεγέθη είναι δυσανάλογα. Άντε να πείσεις τον οδηγό αυτών των αυτοκινήτων σχετικά με την προμήθεια και εγκατάσταση του GPS στο αυτοκίνητό του όταν η αξία του GPS προσεγγίζει στην κυριολεξία της αξία ενός παλιού αυτοκινήτου...
Εκτός και αν το κράτος δαπανήσει σχεδόν 1δις για την δωρεάν προμήθεια των οδηγών με GPS...είπαμε ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!          ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
  1-1--2014    : ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!


         ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


© Giorgio Peppas

Eδώ ότι θέλετε να μας πείτε