Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece




ΑρχικήInitial ΠίσωBack ΠίσωΚτηνιατρικά

Προσοχή στα φίδια και όχι μόνο και στα ζώα σας ...

.

Δαγκώματα, γρατζουνιές, τσιμπήματα. Μπορούν να συμβούν από οποιαδήποτε ζώο και αρκετές φορές μπορούν να γίνουν επικίνδυνα λόγω της αυξημένης συχνότητας ανάπτυξης των λοιμώξεων. Μάθετε πώς πρέπει να αντιδράσετε και να γλιτώσετε τα χειρότερα

Επιπόλαια δαγκώματα
Αν το δάγκωμα είναι αβαθές και απλό πρέπει να το πλύνετε αμέσως με άφθονο νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια απολυμάνετε το με αντισηπτικά διαλύματα (οξυζενέ και betadine) και καλύψτε το με αποστειρωμένη γάζα.

Σοβαρά δαγκώματα
Ένα δάγκωμα θεωρείτε σοβαρό όταν είναι βαθύ και υπάρχει αιμορραγία. Πρώτη μέριμνά μας είναι το σταμάτημα της αιμορραγίας με άμεση πίεση επί του τραύματος. Εάν πρόκειται για τραύμα κάποιου μέλους (πόδι, χέρι), τότε αυτό ανυψώνεται και συγκρατείται σε λοξή θέση. Στη συνέχεια τοποθετείστε πάνω του καθαρές γάζες και πιέστε. Μετά το σταμάτημα της αιμορραγίας πλύνετε το με καθαρό νερό.

Στην περίπτωση που ο τραυματισμός προήλθε από άγνωστο ζώο θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας για χορήγηση αντιτετανικού και αντιλυσσικού ορού αν κριθεί απαραίτητο. Αν το ζώο που προκάλεσε το τραύμα είναι οικόσιτο, υγιές και διαθέσιμο, τίθεται σε παρακολούθηση για δέκα μέρες και παίρνονται τα συνήθη μέτρα για την περιποίηση των τραυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τους σκύλους, λύσσα μπορεί να έχουν και άλλα ζώα όπως οι σκίουροι, οι αλεπούδες, οι λύκοι, οι νυχτερίδες, τα κουνάβια, οι νυφίτσες κ.α.


.

Ένα ίσως όχι και τόσο συχνό, αλλά σίγουρα τρομακτικό καλοκαιρινό ατύχημα των μικρών τετράποδων φίλων μας είναι το δάγκωμα από φίδι.

Στη χώρα μας υπάρχουν 7 είδη δηλητηριωδών φιδιών από τα οποία ως πιο επικίνδυνο θεωρείται η Οχιά. Το τσίμπημά της είναι αρκετά χαρακτηριστικό αφού αφήνει πίσω της σημάδια στο σημείο του δαγκώματος (2-3 μικρές τρύπες). Τα συνήθη σημεία δακγώματος είναι τα άκρα ( πόδια) , ή / και το πρόσωπο του ζώου. Πιο συχνά οι σκύλοι πέφτουν θύματα δαγκώματος φιδιού κατά τις καλοκαιρινές εξορμήσεις τους στη φύση όπου η περιέργειά τους τους οδηγεί στην ανακάλυψη φιδιών ή/και των φωλιών τους.

Τα φίδια επιτίθενται όταν νιώσουν απειλή. Όταν πατηθούν, χτυπηθούν ή νιώσουν απειλή στις φωλιές τους! Η εποχή αναπαραγωγής της Οχιάς είναι προς το τέλος Αυγούστου και γι'αυτό τα περισσότερα τέτοια ατυχήματα σημειώνονται αυτή την εποχή.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα είναι πως κανένα περιστατικό δαγκώματος φιδιού ΔΕΝ είναι ίδιο με κανένα άλλο! Η πεποίθηση πως το δάγκωμα φιδιού αντιμετωπίζεται εύκολα και πολύ δύσκολα ένα ζώο πεθαίνει από το δηλητήριο των Ελληνικών φιδιών δεν είναι καθόλου σωστή.

Είναι βέβαια αλήθεια πως στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά αυτά είναι αντιμετωπίσημα, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου οι επιπλοκές από το δάγκωμα του φιδιού στον οργανισμό του ζώου είναι τόσο σοβαρές ώστε να χρειάζεται ακόμα και μετάγγιση αίματος προκειμένου να σωθεί το ζώο. Ένα τέτοιο περιστατικό αντιμετωπίσαμε πέρυσι το καλοκαίρι στο ιατρείο μας και ευτυχώς η έγκαιρη διαπίστωση της αιμορραγικής διάθεσης του κυνηγόσκυλου που δαγκώθηκε από Οχιά και η μετάγγιση αίματος (από την γενναία και υπερήφανη κυρία της φωτογραφίας!!!!) του έσωσαν τη ζωή!

Η σοβαρότητα του δαγκώματος του φιδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους είναι η ποσότητα και η τοξικότητα του δηλητηρίου .

Η ποσότητα του δηλητηρίου αλλά και η σύστασή του εξαρτώνται από:το είδος του φιδιού, την ηλικία του, την εποχή του έτους, το χρονικό διάστημα που πέρασε από την τελευταία φορά που το ίδιο φίδι δάγκωσε κάποιο άλλο θύμα( δηλαδή την ποσότητα του δηλητηρίου που πρόλαβε να παράγει).

Να θυμάστε: δεν είναι όλα τα φίδια που συναντώνται στη χώρα μας το δηλητηριώδη ή το ίδιο δηλητηριώδη! Δεν είναι όλα τα φίδια που για κακή μας τύχη συναντάμε στο δρόμο μας Οχιές!

Οι συνέπειες για το θύμα εξαρτώνται κυρίως από το μέγεθος και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του θύματος, την κινητικότητα του θύματος μετά το δάγκωμα ( γι'αυτό και πρέπει να ακινητοποιούμε το ζώο που δαγκώθηκε από φίδι), το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο δάκγωμα και την έναρξη θεραπευτικής αντιμετώπισης!

Τα συχνότερα αναγνωριστικά ΤΟΠΙΚΑ σημάδια του δακγώματος φιδιού είναι: οξύ ερύθημα ( κοκκίνισμα) και οίδημα ( πρήξιμο) στην περιοχή γύρω από το δάγκωμα, σημάδια από τα δόντια του φιδιού ( όχι υποχρεωτικά, ιδίως αν πρόκειται για νεαρό φίδι). Το οίδημα είναι συνήθως πολύ έντονο και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε γειτονικά σημεία του σώματος.

Το δάγκωμα του φιδιού δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται χωρίς κτηνιατρική φροντίδα και περιποίηση. Tα τοπικά συμπτώματα μπορεί γρήγορα να εξελιχθούν σε γενικευμένη ασθένεια. Το δηλητήριο των φιδιών έχει πρωτεολυτική, νευροτοξική και αιμολυτική δράση. Έτσι μπορεί ένα 'απλό' δάγκωμα φιδιού να προκαλέσει υπόταση και ταχυκαρδία, διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος , ακόμα και θάνατο λόγω αιμορραγιών ή παρατεταμένων επιληπτικών κρίσεων.

Μερικές συμβουλές λοιπόν για τις πρώτες βοήθειες που μπορείτε να προσφέρετε στο ζώο σας αν πέσει θύμα τέτοιου δαγκώματος.

    Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι η ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ του θύματος.

    Να θυμάστε: ζώο που δαγκώθηκε από φίδι θα πρέπει να ακινηποιηθεί αλλιώς θα διευκολυνθεί η εξάπλωση του δηλητηρίου.

    Μια μάλλον εσφαλμένη άποψη είναι πως η σφιχτή επίδεση του άκρου που δέχτηκε το δάγκωμα, βοηθά στην αποφυγή εξάπλωσης του δηλητηρίου στο υπόλοιπο σώμα. Η σφιχτή επίδεση όχι μόνον δεν προσφέρει τίποτα, αλλά αντιθέτως μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα λόγω της διακοπής κυκλοφορίας του αίματος.

    Χάραγμα στο σημείο δαγκώματος είναι μια παλιά τεχνική που σίγουρα έχει τη λογική της, είναι όμως καλύτερα να γίνεται από τον κτηνίατρο με πολύ προσοχή. Και φυσικά ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν κάνουμε απόπειρα απομάκρυνσης του δηλητηρίου από το σημείο δαγκώματος με..............το στόμα μας!!!!!!!!

    Αποφύγετε την επαφή των χεριών σας με το αίμα του ζώου που δάγκώθηκε από φίδι . Πιθανές αμιχές στο δέρμα σας μπορεί να επιτρέψουν την είσοδο δηλητηρίου.

    Η χορήγηση κορτιζόνης είναι αμφιλεγόμενη. Κάποιοι υποστηρίζουν πως βοηθά, όμως είναι αλήθεια πως μπορεί να οδηγήσει και στη πρόκληση σηψαιμίας ιδίως αν δεν συνοδευτεί και από ταυτόχρονη χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών.

    Η χορήγηση αντιοφικού ορρού είναι επίσης αμφιλεγόμενη λόγω των πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει, διότι πρόκειται για χορήγηση ετερόλογων πρωτε'ι'νών που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο ζώο που δέχεται τον ορρό. Όταν αυτή αποφασίζεται, θα πρέπει να γίνεται μόνον από Κτηνίατρο και αν έχουν περάσει περισσότερες από 2 ώρες από το ατύχημα, τότε ο ορρός χορηγείται ενδοφλέβια.

    Χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και αντιβιοτικών.

    Μετάγγιση αίματος. Αν το ζώο παρουσιάσει διαταραχές πηκτικότητας τότε είναι αναγκαία.

    Στενή παρακολούθηση του ζώου από κτηνίατρο για τουλάχιστον 24 ώρες.

Να θυμάστε: το δάγκωμα φιδιού δεν είναι κάτι απλό. Ζητάτε πάντα τη συμβουλή και βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Είναι αλήθεια πως το ζώο που δαγκώθηκε από φίδι ( στη Χώρα μας) ΔΕΝ πεθαίνει ακαριαία. Ο θάνατος όμως μπορεί να επέλθει λόγω επιπλοκών αν δεν εξεταστεί και βοηθηθεί από κτηνίατρο τις πρώτες ώρες μετά το δάγκωμα.

Μην αφήνετε ένα ζώο που δαγκώθηκε από φίδι αβοήθητο και σε καμία περίπτωση μην ακολουθήτε συμβουλές και 'γιατροσόφια' μη ειδικών που 'γνωρίζουν', διότι είχαν και οι ίδιοι ζώο που δαγκώθηκε από φίδι .......κάποτε!

Και μια ακόμα μικρή συμβουλή. Σίγουρα η συνάντηση με ένα φίδι στη φύση είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και ανεπιθύμητη, όμως τα φίδια έχουν και αυτά το ρόλο τους στην φύση στον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών. Τα φίδια μας φοβούνται όσο τα φοβόμαστε και εμείς. Αν συναντήσετε στο δρόμο σας ένα φίδι το οποίο δεν σας απειλήσει, απλώς συνεχίστε το δρόμο σας και να είστε σίγουροι πως και αυτό θα κάνει το ίδιο!

.

Σκορπιοί και αράχνες

Σε περίπτωση τσιμπήματος από σκορπιό ή αράχνη πρέπει να απομακρυνθεί το κεντρί και να γίνει περίδεση πάνω και κάτω από το τσίμπημα, για να περιοριστεί τοπικά η διάχυση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια τοποθετούμε επιθέματα πάγου πάνω στο τσίμπημα για την επιβράδυνση του ρυθμού απορρόφησης του δηλητηρίου.

Σκορπιοί

Το τσίμπημά τους είναι πολύ επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει τοπικό οίδημα και αλλαγή χρώματος στην περιοχή. είναι δυνατόν να συνοδεύεται από μούδιασμα, ναυτία, πυρετό, δυσκολία στην ομιλία, κράμπες στο στομάχι, σπασμούς και σοκ.
Τότε πρέπει να χορηγηθεί ο αντίστοιχος ορός που περιέχει αντισώματα που εξουδετερώνουν το δηλητήριο.

Αράχνες

Το δάγκωμα γίνεται αντιληπτό έπειτα από 24 ώρες περίπου, ώσπου να αρχίζει να μουδιάζει η περιοχή. Το δηλητήριο είναι νευροτοξικό και αφορά κυρίως σε κέντρα του νωτιαίου μυελού. Προκαλούνται κράμπες, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, εφίδρωση, εμετός, ναυτία και δερματικό εξάνθημα.
Η αντιμετώπιση του πόνου γίνεται με ήπια αναλγητικά. Αν εμφανιστούν επικίνδυνα συμπτώματα υπάρχει αντι-δηλητηριώδης ορός που χορηγείται με ιατρική συνταγή.

Τσιμπήματα στη θάλασσα

Οι συχνότεροι θαλάσσιοι «τραυματισμοί» προέρχονται από τσούχτρες, αχινούς, ανεμώνες και μέδουσες. Όλα τα τσιμπήματα ή τα κεντρίσματα από τα θαλάσσια ζώα παρουσιάζουν έντονο, τσουχτερό πόνο και, ελάχιστες φορές, γενικά συμπτώματα, όπως ζάλη, εξάντληση, παράλυση, κράμπα, ναυτία, εμετό ή δύσπνοια.
Για τα κεντρίσματα από αχινούς και ορισμένα ψάρια του γλυκού και αλμυρού νερού δεν υπάρχουν ειδικά αντίδοτα.
Το οινόπνευμα και η αμμωνία εξουδετερώνουν μόνο τις τοξίνες της μέδουσας. Το δηλητήριο της ανεμώνης αδρανοποιείται με τη θερμότητα.

Τσιμπήματα εντόμων

Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όσο αφορά τα τσιμπήματα από τα έντομα γιατί πολλοί είναι αλλεργικοί χωρίς να το ξέρουν. Μετά το τσίμπημα πρέπει να απομακρύνουμε αμέσως το κεντρί από το δέρμα. Στη συνέχεια τοποθετείστε κρύες κομπρέσες πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος για να ανακουφιστεί ο ασθενής από το πρήξιμο και την κοκκινίλα. Αν συνεχιστούν τα συμπτώματα επισκεφτείτε ένα γιατρό λήψη κάποιου αντιϊσταμινικού χαπιού για ταχεία υποχώρηση.
Όσοι γνωρίζουν πως είναι αλλεργικοί θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ένα κουτί πρώτων βοηθειών με την κατάλληλη ιατρική συνταγή. Αυτό περιλαμβάνει επινεφρίνη (αδρεναλίνη) μέσα σε σύριγγα για άμεση χρήση, αντιϊσταμινικά για χορήγηση από το στόμα και ενδοφλέβια.


Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece