Welcome in Greece Welcome in Greece

 







Εμβόλια Σκύλου
Πρωτόκολλα εμβολιασμού
Προφύλαξη από Παράσυτα- ζωίφια
Λύσσα του σκύλου

Δάγκωμα φιδιού σε σκύλο
Προσοχή στα φίδια και όχι μόνο και στα ζώα σας
Πρώτες βοήθειες σε δηλητηριασμένο ζώο
Φάκελος Φόλες - Ιατρικές & Νομικές Ενέργειες

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΙΙ (Αντιμετωπίζοντας τη δηλητηρίαση )
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΙΙI (Αντιμετωπίζοντας τη δηλητηρίαση )
Η κυνηγετική έναρξη και η κτηνιατρικά σωστή προετοιμασία του σκύλου μας.
Προστατέψτε τον σκύλο σας το καλοκαίρι

Θερμοπληξία
Υποθερμία
Πρώτες βοήθειες στον σκύλο μας γενικές
Επιληψία στους Σκύλους

H δυσπλασία του Ισχίου
H δυσπλασία του Ισχίου II
Κλινική και ακτινολογική εξέταση δυσπλασίας του ισχίου του σκύλου
Η παχυσαρκία των τετράποδων φίλων μας
O ραχιτσιμός των σκύλων

Ανάγκες σε νερό το καλοκάιρι του σκύλου μας
Η διατροφή του κυνηγόσκυλου
Ανατομία της διατροφής
Πώς να απαντάτε στις ερωτήσεις τού κτηνιάτρου σας

Ο βήχας και οι αιτίες του στο σκύλο
Οδηγίες αξιολόγησης ύποπτων περιστατικών Λύσσας
Η πυομήτρα στα θηλυκά σκυλιά
Γιατί κυνηγάει την ουρά του

Η τεχνητή σπερματέγχυση στο σκύλο
To ζευγάρωμα και η γέννα
Οίστρος, εγκυμοσύνη, γαλουχία
Εγκυμοσύνη και τοκετός

Η ηλικία του σκύλου
Η όραση του σκύλου
Η προβολή του αδένα της νηκτικής μεμβράνης - Ευρυβλεφαρον η Μακροβλέφαρον
Σκύλος και κολύμπι
Άγανα, τι είναι και πως μπορούμε να προστατέψουμε το σκύλο μας

Συστροφή και Διάταση Στομάχου…
Τραύματα εντέρου
Ο καρκίνος στον σκύλο









ΑρχικήAρχική ΠίσωΙατρικά


To κουτάβι μας !!

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΙ


Οι κυριότερες ασθένειες του σκύλου , που μεταδίδονται στον άνθρωπο είναι η λύσσα, η λεπτοσπείρωση , η νόσος Iyme, παρασιτώσεις {όπως κασκαρίδες , ταινίες , εχινόκοκκος} και η λεϊσμανίαση και η τοξοπλάσμωση , που οφείλονται σε πρωτόζωα.

Η λύσσα

Μια πολύ σοβαρή νόσος , που μεταδίδεται με δάγκωμα από λυσσασμένο σκύλο μαζί με το σίαλο, ήταν πρόβλημα πριν αρκετά χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, με τους συστηματικούς εμβολιασμούς των σκύλων , τείνει να εξαφανιστεί. Οι εμβολιασμοί κατά ης λύσσας είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας του σκύλου και βεβαίως του ανθρώπου. Υπάρχει ένας μύθος…. 'ότι το εμβόλιο καταστρέφει την μύτη των κυνηγόσκυλων. Έτσι πολλοί κυνηγοί δεν το κάνουν στα ζώα τους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος , κινδυνεύουν και αυτά , αφού έχουν πιθανότητα να δαγκωθούν από άγρια σαρκοβόρα όπως , αλεπού, κουνάβι κλπ που μπορεί να είναι φορείς, όσο σπάνιο και να φαίνεται αυτό.

Η λεπτοσπείρωση

Είναι ασθένεια μεταδιδόμενη από τα ούρα των μολυσμένων σκύλων , οι οποίοι μολύνονται από τα ούρα ποντικιών που έχουν το μικρόβιο. Η νόσος προλαμβάνεται εύκολα με εμβολιασμούς. Σε περιοχές που υπάρχουν ποντίκια καλό είναι να γίνεται κάθε 6 μήνες.

Μία ασθένεια η οποία θέλει πολύ προσοχή γιατί είναι πολύ ύπουλη και σοβαρή αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα. Ο σκύλος μολύνεται από τα σπλάχνα νεκρών ζώων (μηρυκαστικά ) που μπορεί να είναι φορείς , τα περιττώματα επίσης. Στις πόλεις τα κρούσματα έχουν μειωθεί , αλλά στην επαρχία όπου γίνονται σφαγές αιγοπροβάτων κατ΄ οίκον κλπ η εξάπλωση είναι μεγάλη. Αντιμετωπίζεται με χάπια , ενέσεις , φάρμακα.

Παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από ένα είδος σκνίπας (φλεβοτόμος) από μικρά ζώο σε ζώο , με το τσίμπημα μεταφέροντας τα παράσιτα . Τα συμπτώματα παρουσιάζονται σιγά σιγά σε 2, 3 μήνες η και πολύ περισσότερο με αδυνάτισμα , κούραση , πιτυρίαση στο δέρμα που γίνεται σκληρό με έλκη , λεμφογάγγλια και σπλήνα διογκωμένα , αναιμία , τριχόπτωση γύρω από τα μάτια κλπ. Κίνδυνος για τον άνθρωπο, αν και δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο , με τσιμπήματα σκνιπών κυρίως την άνοιξη η το καλοκαίρι. Η πρόληψη είναι δύσκολη. Συνίσταται στην καταπολέμηση των αιματοφάγων εντόμων τους θερινούς μήνες του χρόνου και η σωστή αντιμετώπιση των σκύλων φορέων.

Η τοξοπλάσμωση

Μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα λοιπά ζώα με την κατάποση κυρίως κύστεων κατά την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος η σπανιότερα με άπλυτα λαχανικά και φρούτα. Κυριότερος υπεύθυνος είναι η γάτα και το άψητο κρέας. Προσοχή όπου υπάρχουν κόπρανα γάτας.


Η εχινοκόκκωση   Λεϊσμανίαση   Διροφιλαρίωση   Η τοξοπλάσμωση    ΤΡΙΧΙΝΕΛΛΩΣΗ


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ

Ο ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΗΣ ΣΚΥΛΟΣ

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια ασθένεια που θεραπεύεται μόνο με μεταμόσχευση , πράγμα που σήμερα , στην περίπτωση του σκύλου αποκλείεται. Οι ιατρικοί μέθοδοι δεν μπορούν λοιπόν παρά να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ζώου και αν αυτό είναι δυνατόν να παρατείνουν την διάρκεια της.

Η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας εξελίχτηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια , χάρη στη χρήση νέων μορίων και κυρίως χάρη στους αγγειοδιαστολείς που ονομάζονται « αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης» ΑΜΕΑ. Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι μόνο οι ουσίες που ενισχύουν τη δράση του καρδιακού μυός, αυξάνοντας τον τόνο και την ικανότητα συστολής του (συσταλτικότητα), μπορούσαν να επιτρέψουν την αποτελεσματική θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Επικεφαλής αυτών των προϊόντων ήταν η διγιταλίνη και τα παράγωγα της. Η θεραπεία λοιπόν στηριζόταν στο συνδυασμό ενός παραγώγου διγιταλίνης κι ενός διουρητικού, που στόχο είχε να σβήσει… τα οιδήματα κυρίως το πνευμονικό οίδημα, που τείνει να επαναδημιουρείται στην περίπτωση της αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την μείωση της καρδιακής συχνότητας ,όταν ο ρυθμός είναι πολύ γρήγορος.

Συμβουλές υγείας

Η ανάπαυση και η αναστολή οποιασδήποτε απότομης προσπάθειας είναι τα δύο πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Παρομοίως , πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη αποφυγής της παραμονής σε μεγάλα υψόμετρα , όπου το οξυγόνο είναι πιο αραιό και οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος πολύ υψηλές . Αντίθετα η σπουδαιότητα της διατροφής χωρίς αλάτι μετριάζεται αρκετά από τη χρήση των ΑΜΕΑ. Πράγματι, χάρη σ΄ αυτά τα φάρμακα η μη νατριούχα διατροφή γίνεται εντελώς προαιρετική. Αυτό είναι πολύ θετικό , γιατί η παρουσία αλατιού στο φαγητό αποτελεί μεγάλο παράγοντα όρεξης για τα σκυλιά.


BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Παθολογική Κλινική Κτηνιατρικού τμήματος Α.Π.Θ.
Σ.Θ.Χαραλαμπίδης, Καθηγητής
Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων.
Τμήμα Κτηνιατρικής, Α.Π.Θ., 54 124 Θεσσαλονίκη.
Τηλ. 2310 999933, fax 2310 999927. e-mail harala@vet.auth.gr
Στυλιανός Θ. Χαραλαμπίδης

© Giorgio Peppas

ΕΠΑΝΩ-UP






  ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ

 Π.Κ.Σ

 Αν βρούμε ένα νεοσσό


 Ιατρικά θέματα




 Eχινοκοκκίαση: από τον σκύλο στον άνθρωπο