Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Ο Κυνηγός


ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΓΕΡΑΚΙΑ


Αρπακτικά φτερωτοί θηρευτές       Γερακοθηρία       Οι αρχαίοι Θράκες με τα γεράκια κυνηγούσαν πουλιά    Γερακοθηρία στην Κρήτη


Ο ουρανός ανοικτός, υπέροχος, ο ήλιος λάμπει , ξαφνικά στον φόντο του γαλάζιου ουρανού μία σκούρα κουκίδα φαίνεται , που μετατρέπεται ξαφνικά σε κεραυνό , όπως ο κεραυνός χτυπάει ταχύτατα και ξαφνικά ένα δέντρο στο έδαφος , έτσι και η πεδινή πέρδικα που πέταξε από την κάλυψη της χωρίς προσοχή , κεραυνοβολείται αστραπιαία και χωρίς οίκτο από τον ιπτάμενο αρχέγονο κυνηγό το γεράκι.

Ετοιμο για κυνήγι Η έρευνα Η προέλευση αυτού τους είδους κυνηγιού χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας.
ΟΙ κινέζοι κυνηγούσαν με γεράκια τουλάχιστον είκοσι τρεις αιώνες πριν αυτό το θαυμάσιο άθλημα έρθει στην Β. Κ Ευρώπή.
Στις επαρχίες του Βορρά και του Νότου χρησιμοποιούσαν αετούς και γεράκια για το κυνήγι τους.
Στην Ευρώπη το κυνήγι με τα γεράκια εξασκούταν από τους Νότιους λαούς κι από τους Σικελούς , ενώ από τους Ρωμαίους μόνο γύρω στο 300 μ.Χ.
Στους Αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστό λόγο του εμπορίου και της επαφής με τους Ασιατικούς λαούς και τους Θράκες και αναφέρεται και από τον Αριστοτέλη.

Η βασική του καταγωγή όμως είναι από την Ανατολή και στα μακρινόταταστεπώδη η βουνίσια εδάφη της Ασίας.
Στην κεντρική Ευρώπη άρχισε να ασκείται από την αρχή του Μεσαίωνα, αλλά γνώρισε την κορύφωση της δόξας του στην εποχή του Λουδοβίκου ΧΙΙΙ, οπότε έκριναν την αξία και τα προτερήματα ενός αριστοκράτη από το πόσο σπουδαία ήταν τα πουλιά του !









Εκπαιδευση 2 Εκπαιδευση 1 Οι κανόνες που διδάσκουν σε ένα γεράκι για να κυνηγάει για το αφεντικό του είναι πολλοί απλοί.
Χρειάζεται μόνο υπομονή και μια δόση διαίσθησης.
Πράγματι σε μερικούς μήνες , μέχρι ένα χρόνο αν κάποιος αφιερώσει (έχοντας τις γνώσεις βέβαια) τρεις ώρες την ημέρα μπορεί εύκολα να εκπαιδεύσει εύκολα ένα Προσκυνητή η ένα Κιρκινέζι. Αυτή την εργασία την αναλάμβαναν ειδικοί άνθρωποι στην αυλή των πλουσίων και βασιλέων .
Μάλιστα οι ευγενείς τους είχαν σε άριστη θέση λόγο της ανάγκης τους αυτής για τα γεράκια και του συναγωνισμού που υπήρχε μεταξύ τους.
Μάλιστα ιδιαίτερη εκτίμηση είχαν σε αυτούς που κατάφερναν να κάνουν τα γεράκια να κυνηγούν σε ζευγάρι. Αυτό λόγο της δυσκολίας στην εκπαίδευση που χρειαζόταν στα πουλιά.
Ξέρουμε ότι από φυσικό ένστικτο το γεράκι να ορμήσει κατ' ευθείαν , γρήγορα και αποφασιστικά στο θήραμα .
Γι΄ αυτό είναι πολύ δύσκολο να το εκπαιδεύσει κανείς ν' ακινητοποιήσει το θήραμα χωρίς να του επιτεθεί , πράγμα ενάντια στα ένστικτα του !
Έτσι θαύμαζαν πολύ το κυνήγι ενός ζευγαριού γερακιών όταν ο προσκυνητής πετούσε πάνω από τις πέρδικες , εμποδίζοντας τες να πετάξουν , ενώ το γεράκι ορμούσε πάνω σε κάθε μία από αυτές, σκοτώνοντας τες με την σειρά.
Αυτά τα ικανά γεράκια είχαν μια αξία πολύ σημαντική , όπως και ο άνθρωπος που τα εκπαίδευσε.

Σήμερα αυτό ο τρόπος κυνηγίου εξασκείται ακόμη στην Ευρώπη κάτω από δύσκολες συνθήκες , χρειάζονται ειδικές άδειες , πολύ αυστηρές για την κατοχή των αρπακτικών.
Σε πολλές χώρες έχει απαγορευθεί , στην Ελλάδα αν θυμάμαι καλά υπήρχαν 2 άδειες μέχρι πρότινος.







Ετοιμοι για κυνήγι παπιών To αποτέλεσμα Δύο μεγάλοι τύποι τέτοιου κυνηγιού εφαρμόζονται σήμερα χρησιμοποιώντας διάφορα πουλιά.
Τα πουλιά υψηλής και χαμηλής πτήσης.



Το κυνήγι με αρπακτικά υψηλής πτήσης.

Σ' αυτό το κυνήγι χρησιμοποιούνται γεράκια που έχουν αποδείξει την εξαιρετική τους πτητική άνεση.
Τα πουλιά αυτά χρησιμοποιούνται σε μεγάλους ακάλυπτους χώρους, όπου πετούν σε μεγάλα ύψη πριν ορμήσουν κάθετα με τρομερή ταχύτητα πάνω στην λεία τους, για να δεθούν μαζί της.
Τα πουλιά αυτά ανήκουν σε είδη τόσο σημαντικά όπως είναι το γεράκι - προσκυνητής , το χωριάτικο γεράκι και το ριγωτό γεράκι.
Παρ' όλα που αυτά τα' αρπακτικά έχουν αποδείξεις τις εξαιρετικές τους ικανότητες στο να συλλαμβάνουν την λεία τους στο φτερό , δε συμβαίνει το ίδιο με τη γη .







Kυνήγι λαγού 1 Kυνήγι λαγού 2 και σύλληψη Το κυνήγι με αρπακτικά χαμηλής πτήσης.

Υπάρχουν μερικά είδη γερακιών που χρησιμοποιούνται στο είδος αυτού του κυνηγιού.
Αυτά τα πουλιά εφορμούν αμέσως στην λεία τους πετώντας συχνά ξυστά στο έδαφος αν πρόκειται για λαγό η αγριοκούνελο.
Επιτίθενται σ' ένα πουλί ορμώντας σε καταδίωξη του , πριν το καρφώσουν με τα νύχια τους από πάνω.
Δείχνουν καταπληκτική ικανότητα να περνούν ακόμη και μέσ' από τα πιο πυκνά φυλλώματα και κλαδιά , καταφέρνοντας να αιχμαλωτίσουν ακόμη και είδη δύσκολα όπως η μπεκάτσα . Τα θηλυκά του είδους είναι πιο ογκώδη , σχεδόν κατά το ένα τρίτο από τα' αρσενικά και μπορούν να κυνηγούν όλα τα μικρά φτερωτά θηράματα .
Μερικοί χρησιμοποιούν ένα είδος γερακιού χαμηλών πτήσεων που δείχνει τρομερή ευστροφία στη σύλληψη πουλιών όπως η τσίχλα , φάσα , πέρδικα.




Αφού κυνηγήσουν μερικά χρόνια με αυτά τα πουλιά , προτού γεράσουν τα απελευθερώνουν και συνεχίζουν με καινούργια για να μην διαταράξουν την ισορροπία της Φύσης.

Το κυνήγι με αρπακτικά και σκυλιά φέρμας.

Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο κυνήγι , απλώς την εύρεση του θηράματος την αναλαμβάνει ένας σκύλος δείκτης , κατόπιν με το ξεσήκωμα του τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το αρπακτικό.
Ένας τέλειος συνδυασμός τριών κυνηγών, του σκύλου του, γερακιού και του ανθρώπου που πρέπει να λειτουργήσει άψογα για να φέρει καλό αποτέλεσμα και αυτό απαιτεί πολλή προπόνηση και εκπαίδευση από όλους.

Είναι μια ομάδα .
Το σκυλί είναι ο αναντικατάστατος σύντροφος του ανθρώπου και του αρπακτικού. Οι δύο αυτοί βοηθοί του κυνηγού πρέπει να συνηθίσουν ο ένας τον άλλο, χάρη σε μια προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση ,που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν σχέσεις αμοιβαίας ανοχής και σεβασμού που οδηγούν στην πιο τέλεια συνεργασία!
Το σκυλί μετά από ξεσήκωμα του θηράματος πρέπει να κάθεται ακίνητο και φρόνιμο , ώστε να μην διαταράξει την εργασία του αρπακτικού .

Σύλληψη φασιανού Η καλη συνεργασία έδωσε αποτέλεσμα Οι κυνηγοί συνήθως χρησιμοποιούν Αγγλικά πόιντερ η σέττερ , ώστε να ερευνούν μακριά και να έχουν σταθερή φέρμα και ακινησία.
Όταν το σκυλί φερμάρει και ακινητοποίηση το θήραμα , βγάζουμε την κουκούλα από το κεφάλι του αρπακτικού και το ελευθερώνουμε , αυτό πάει συνήθως πάνω από το σκυλί που φερμάρει και αιωρείται και περιμένει να φανερωθεί το θήραμα.
Οι πέρδικες νιώθουν τον κίνδυνο που έρχεται από τον ουρανό και αρνούνται να πετάξουν , προτιμώντας να τρέξουν να σωθούν με τα πόδια τους.
Εδώ θέλει καλή συνεργασία από τον σκύλο να τις βαστήξει μέχρι ο άνθρωπος να τις σηκώσει !!
Κατόπιν αναλαμβάνει το αρπακτικό και το σίγουρο είναι ότι δύσκολα αποτυνχάνει !

Ένα αρπακτικό δεν εκπαιδεύεται …… αλλά φορμάρεται !!
Το φορμάρισμα απαιτεί μεγάλες γνώσεις , την προσοχή μας όλες τις στιγμές.
Με δύο λόγια συνιστάτε να προσφέρουμε κίνητρα στο πουλί να κυνηγά λείες κάποτε πιο μεγάλες κι απ' το ίδιο, πράγμα που θα δίσταζε να κάνει σε άγρια κατάσταση.
Οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στο αρπακτικό και στον άνθρωπο έχουν αυστηρό χαρακτήρα διατροφής , μια που το πουλί κυνηγά για να τραφεί.
Και πάντα τρέφεται στην γροθιά του.
¨όταν έχει αιχμαλωτίσει κάποια λεία ο κυνηγός του επιτρέπει να γευθεί λίγο από αυτή για να μην το απογοητεύσει αλλά θα φάει μόνο από το χέρι του ανθρώπου πλήρες γεύμα.

Οι κυνηγοί

TO ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΑΕΤΟ

Στην Ασία ορισμένοι νομαδικοί λαοί όπως οι Μογγόλοι , Κούρδοι, Αφγανοί κλπ χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα μεγάλους αετούς για την σύλληψη μεγάλων τριχωτών θηραμάτων , όπως ο λύκος , μεγάλες αλεπούδες , μικρά άγρια πρόβατα , κατσίκια .

1-Η καταδίωξη του Λύκου 2-To κτύπημα

Αυτό οφείλεται ότι ο αετός λόγο του μεγέθους του και του ανοίγματος των φτερών (μεγάλο μπορεί και 4 μέτρα) δεν έχει ικανότητα μεγάλων ελιγμών , όπως τα γεράκια , αλλά έχει φοβερή δύναμη κτυπήματος στην επίθεση , γι' αυτό καταβάλει θηράματα πολύ μεγαλύτερα από αυτόν .
Ο λόγος λοιπόν της χρησιμοποίησης των αετών , είναι η στέπα (τεράστιες ανοικτές εκτάσεις ), βουνά πετρώδη με μεγάλη ορατότητα και τα μεγάλα θηράματα που ανέφερα πιο πάνω.

Το κυνήγι διεξάγεται ως εξής !
Ο κυνηγός καλπάζει με το άλογο του στην στέπα η στην κορυφογραμμή και όπου δει , το θήραμα που ψάχνει τότε ελευθερώνει τον αετό !
Καμιά φορά χρησιμοποιούνται και σκυλιά για να βγάλουν στο καθαρό το θήραμα .










3-To τέλος της επίθεσης


4-Oi κυνηγοί και το θήραμα, Λύκος Αυτά τα μεγαλειώδη πουλιά τα συλλαμβάνουν από μικρά , διαλέγοντας το είδος που τους ενδιαφέρει, επιλέγουν την φωλιά και από εκεί παίρνουν ένα μικρό μόνο ! ρισκάροντας και κάποιο τραυματισμό από τους γονείς του μικρού , αλλά και με το να φτάσουν στην φωλιά η οποία είναι σε δύσκολα βράχια συνήθως.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η σύλληψη κάποιου νεαρού πουλιού με παγίδα και δόλωμα την τροφή.

Τα πουλιά περνούν μία μακριά περίοδο εκπαίδευσης και εξοικείωσης με τους ανθρώπους , κατόπιν αρχίζει η εκπαίδευση τους πάντα ελεγχόμενη (δεμένα στην αρχή με μακρύ σκοινί) και τέλος αφού δουν ότι έχουν φτάσει στο σημείο που θέλουν , τότε αρχίζει και η πρακτική και εξάσκηση για κυνήγι.


Photo: Internet










Ο Κυνηγός


ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas