Κουφώνουμε τίς μελιτζάνες καί τίς βάζουμε σε αλατισμένο νερό να μείνουν μια ώρα για να ξεπικρίσουν..
Καψαλίζουμε τα ορτύκια, τα καθαρίζουμε, σχίζουμε την κοιλίτσα τους καί βγάζουμε τα εντόσθια, κόβουμε τα κεφάλια τους καί τα πόδια τους καί τα πετάμε, καί κρατάμε μόνο το συκώτι τους.
Στή συνέχεια τα πλένουμε, τα βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν καί υστέρα τα άλατοπιπερώνουμε έξω καί μέσα
...
Βάζουμε λίγο βούτυρο στα τηγάνι καί σωτάρουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα, μαζί με τα κρεμμύδια, επίσης ψιλοκομμένα.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά καί προσθέτουμε το τυρί κομμένο μικρά κομματάκια, την κοπανισμένη φρυγανιά καί τα ανακατεύουμε. Με τα μίγμα αύτό γεμίζουμε τα Ορτύκια.
Στό τηγάνι βάζουμε πάλι βούτυρο καί, άφου κάψει, ροδοκοκκινίζουμε τα πουλιά άπ' όλες τίς μεριές.
Στίβουμε τίς μελιτζάνες καί το κούφωμα πού ετοιμάσαμε τα γεμίζουμε με ένα Ορτύκι όταν γεμίσουμε όλες τίς μελιτζάνες με τα ορτύκια, τίς τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε τό ύπόλοιπο βούτυρο, τίς ντομάτες περασμένες άπα το τρυπητό, αλάτι, πιπέρι καί λίγο νερό καί τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να ψηθούν μισή ώρα και να μείνουν μόνο με την σαλστούλα τους.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο.