Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

Αρχική Initial ΠίσωBack

To Ανοιγμα των πουλερικών !

Πα να ψήσουμε γρήγορα στο φούρνο ή στα κάρβουνα το κοτόπουλο, μπορούμε εύκολα να το «ανοίξουμε», κάνοντας το σχεδόν επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό, θα ψηθεί ταχύτερα και ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία. Το κρέας θα διατηρηθεί ζουμερό και σωστά ψημένο και η ροδοκόκκινη και κριτσανιστή. Με τον ίδιο τρόπο θα ανοίξετε τη γαλοπούλα μειώνοντας σχεδόν στο μισό τον χρόνο ψησίματος , αλλά και την πάπια , τα ορτύκια και τα υπόλοιπα θηράματα .

Σας χρειάζεται μεγάλο μαχαίρι, αυτό που αποκαλείται «μαχαίρι του σεφ». Τοποθετήστε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στην επιφάνεια εργασίας Ξεκινώντας από το μέρος του λαιμού, κόψτε παράλληλα με τη ραχοκοκαλιά. Τα κόκαλα των πλευρών κόβονται εύκολα, ακόμα και σε μεγαλύτερα πουλερικά, όπως οι γαλοπούλες η οι χήνες.

Ανοίξτε και απλώστε το κομμένο κοτόπουλο. Ελέγξτε αν έχουν μείνει κομματάκια από κόκαλα στο μέρος που κόψατε και αφαιρέστε τα με βρεγμένη πετσέτα κουζίνας. Γυρίστε το κοτόπουλο με την πλάτη προς τα επάνω και με τη βάση της παλάμης πιέστε με δύναμη, να ακούσετε την ραχοκοκαλιά να σπάζει, ώστε να μην είναι πλέον κυρτή αλλά επίπεδη.

Περάστε μεταλλικό σουβλάκι ξεκινώντας από το μπούτι διαπερνώντας το ένα ακροπόδαρο και υστέρα το άλλο. τέλος το δεύτερο μπούτι. Περάστε δεύτερο σουβλάκι στις φτερούγες και το στήθος. Έτσι το κοτόπουλο δεν θα χάσει ην φόρμα του καθώς ψήνεται και θα διατηρηθεί σχεδόν επίπεδο

ΜΑΡΙΝΑΔΑ

Αν θέλετε να μαρινάρετε το κοτόπουλο, κάτι που σας συμβουλεύω να κάνετε, αφού το ανοίξετε όπα)5 περιγράφω, θα το αλείψετε με τη μαρινάδα Η απλούστερη μορινάδα είναι μείγμα με ελαιόλαδο, λευκό κρασί, λιωμένο σκόρδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι, καθώς και ρίγανη , θρούμπι και θυμάρι. Αν θέλετε, προσθέστε λίγο κύμινο, σπασμένο κόλιανδρο ή χυμό λεμόνι αντί για ίο κρασί. Η μαρινάδα πρέπει να έχει υφή κρέμας και όχι σάλτσας. θα αφήσετε το κοτόπουλο μερικές ώρες ή μία νύχτα στο ψυγείο, κατά προτίμηση ξεσκέπαστο. Βγάλτε ίο όμως 1 -2 ωρες προτού το ψήσετε, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ψήστε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο. Αν, αντί για απλή μαρινάδα, χρησιμοποιήσετε γλάσο που περιέχει μέλι ή φρούτα με ζάχαρη, θα πρέπει να ψήσετε το κοτόπουλο σκεπασμένο κσι να το ξεσκεπάσετε τα τελευταία 15-20 λεπτά, νια να πάρει χρώυα. Οι μαρινάδες με ζάχαρη αρπάζουν και καραμελώνουν γρήγορα προτού προλάβει να ψηθεί το κρέας.

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas