Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Παλιομοδίτικες Πρακτικές και Νέες Γαστρονομικές Τάσεις
Τα Κρασιά που Αγαπάει το Κυνήγι
Μαγειρικό Κnow-how και Η Τέχνη του Σιτέματος


HomeInitial    Hellenic pagesBack Οδηγίες για τους κυνηγούς

.

Κυνήγι και γεύσεις

Όλοι οι γκουρμέ ταξιδιώτες ξέρουν πως ένα από τα πιο όμορφα θεάματα του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι οι προθήκες των κρεοπωλείων της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες είναι στολισμένες με πολύχρωμο, φτερωτό κυνήγι και συχνά ολόκληρα μεγαλοπρεπή θηλαστικά, όπως αγριόχοιρους, ζαρκάδια, ελάφια και φυσικά λαγούς.

Στις χώρες αυτές το κυνήγι αποτελεί βαθιά ριζωμένη κοινωνική και γαστρονομική παράδοση και όσο διαρκεί η κυνηγετική περίοδος δεν υπάρχει καλό εστιατόριο που να μην προτείνει στο μενού του έστω και ένα πιάτο κυνηγιού.

Βέβαια, σε σχέση με την Ελλάδα, υπάρχει μια σημαντική ειδοποιός διαφορά: στο εξωτερικό επιτρέπεται η αγοραπωλησία πολλών θηραμάτων (με την εξαίρεση συνήθως των αποδημητικών πτηνών), κάτι που δεν ισχύει στη χώρα μας, όπου τα κρεοπωλεία και τα εστιατόρια δεν έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν παρά μόνο θηράματα από εκτροφεία ή εισαγωγής, (τα οποία είναι σχεδόν πάντοτε κατεψυγμένα, με την εξαίρεση του αγριόχοιρου την εποχή των Χριστουγέννων). Έτσι, η εξασφάλιση θηραμάτων είναι, για τον Έλληνα γκουρμέ, εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και θα μπορούσαμε να πούμε, δίχως μεγάλη υπερβολή, πως το αληθινό κυνήγι είναι από τα πιο σπάνια και εξεζητημένα εδέσματα που θα μπορούσαμε να βάλουμε στο οικογενειακό μας τραπέζι.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να απολαύσετε κυνήγι, υπάρχουν τρεις επιλογές:

1.Το φρέσκο, αληθινό κυνήγι

Στην περίπτωση αυτή είστε ο ίδιος κυνηγός, έχετε φίλους κυνηγούς ή έχετε προσβάσεις στο χώρο αυτό. Είναι, φυσικά, η καλύτερη και η μοναδική λύση για να προμηθευτείτε φρέσκα και πραγματικά θηράματα, τα οποία μπορείτε και να καταψύξετε.

2.Το κυνήγι εκτροφείου

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κυνηγετικές ρεζέρβες, αλλά και απλά εκτροφεία που εφοδιάζουν την αγορά με πολλών ειδών θηράματα. Εδώ υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στην ποιότητα. Μερικά εκτροφεία πράγματι παράγουν άνοστα, σχεδόν «βιομηχανοποιημένα» ζώα, που σίγουρα δεν έχουν τα αρώματα και την «άγρια» γεύση του αληθινού κυνηγιού. Υπάρχουν, όμως, και ρεζέρβες που «αμολάνε » τα ζώα αρκετό χρόνο πριν αυτά σκοτωθούν, με αποτέλεσμα να προλάβουν να αποκτήσουν κάποιο ποσοστό της χαρακτηριστικής γεύσης του αληθινού κυνηγιού.

3.Το καλό εστιατόριο

Στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο στο εξωτερικό, υπάρχουν παθιασμένοι εστιάτορες, οι οποίοι, όσο διαρκεί η κυνηγετική περίοδος, προτείνουν στους πελάτες τους ένα σωρό εξαιρετικές δημιουργίες, που δύσκολα θα μπορούσε να αναπαράγει κανείς στο σπίτι του, λόγω της πολυπλοκότητάς τους.

Πηγή: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ


.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
...............
.............
...............