Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
DSLR
................
..................

HomeInitial    HomeBack    HomeVideo
.


   Συνεργασία, διαφράγματος , ταχύτητας κλείστρου και ISO ...   Εάν έχετε αγοράσει πρόσφατα μια DSLR ή mirrorless φωτογραφική μηχανή, ή σκέφτεστε να το πράξετε στο εγγύς μέλλον, είστε πιθανώς ενδιαφέρομενος να μάθετε πως μπορείτε να τις κάνετε να κάνουν περισσότερα πράγματα από να τις λειτουργείτε απλά στην αυτόματη επιλογή λειτουργίας.
Γνωρίζοντας τα περί διαφράγματος , την ταχύτητα κλείστρου και το ISO είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για νa κάνουμε μια καλή αρχή , αλλά η σωστή κατανόηση πώς να λειτουργούν μαζί είναι το κλειδί που θα σας βοηθήσει να γίνεται καλύτερος φωτογράφος.

Ξέρω ότι αυτό ακούγεται δύσκολο σε έναν αρχάριο, kαι σίγουρα έτσι νόμιζα και εγώ, μέχρι που κατάλαβα πόσο απλό είναι. Aπλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά τις ρυθμίσεις.
Για μένα, «σωστές ρυθμίσεις» σημαίνει Aperture (Α ή Αv) λειτουργία και να ρυθμίσετε χειροκίνητα το πρότυπο ISO. H λειτουργία διαφράγματος είναι μία ημι-αυτόματη ρύθμιση όπου μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της τρύπας στο διάφραγμα του φακού, δηλαδή το άνοιγμα που θα επιτέπεψει να παράσει το φώς σε αυτόν και η κάμερα αντίστοιχα αλλάζει την ταχύτητα του κλείστρου για να ταιριάζει.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

Άνοιγμα

Το άνοιγμα ελέγχει πόσο φως επιτρέπεται να περάσει στον αισθητήρα μέσω του φακού αυξάνοντας και μειώνοντας το μέγεθος της οπής στο διάφραγμα του φακού, με τις χαμηλότερες τιμές να δηλώνουν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα. Οι χαμηλότερες τιμές και το μεγαλύτερο άνοιγμα δίνουν επίσης μικρότερο βάθος πεδίου.
Το φάσμα των f-stop δηλαδή το πόσο φωτεινός είναι ο φακός , σε ένα συνήθη πχ φακό ζουμ πηγαίνει με την εξής σειρά:
(F3.5) f4 - f5.6 - f8 - F11 - F16 - F22 - F32
Αν ο κατάλογος αυτός f-stop φαίνεται σαν μια τυχαία αυξανόμενη σειρά αριθμών δεν είναι έτσι , υπάρχει ανά τρεις αριθμούς διπλασιασμός .

Ταχύτητα κλείστρου

Η ταχύτητα κλείστρου καθορίζει , τον πόσο χρόνο το διάφραγμα του φακού είναι ανοιχτό ,γιατί μεταβάλλοντας το διάστημα χρόνου ,δηλαδή του πόσο χρόνο το διάφραγμα είναι ανοιχτό , επιτρέπουμε ανάλογα και την αντίστοιχη ποσότητα φωτός που πρέπει να εισέλθει στο φακό.

Το φάσμα των ταχυτήτων του κλείστρου ενός φακού είναι σαν αυτό:
30 "(δευτερόλεπτα) - 15" - 8 "- 4" - 2 "- 1" - 1/2 (του δευτερολέπτου) - 01.04 - 01.08 - 1.15 - 1.30 - 1/60 - 1/125 - 1/250 - 1/500 - 1/1000 - 1/2000 - 1/4000 - 1/8000
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν άνετα μια γρήγορη φωτογραφία στο 1/60.
Και πάλι, παρατηρήστε πώς μειώνονται κατά το ήμισυ οι τιμές / διπλασιασμός , καθώς αυξάνεται η ταχύτητα

ISO

Το ISO ελέγχει την ευαισθησία του αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής στο φως. Μια χαμηλότερη τιμή (όπως το ISO 100) σημαίνει περισσότερο φως , δηλαδή ο χώρος-περιβάλλον που βρισκόμαστε είναι ηλιόλουστος . Σε μια ηλιόλουστη μέρα στο πάρκο, χρησιμοποιήστε το ISO 100. Στις συννεφιασμένες ημέρες, σε κλειστούς χώρους, ή το βράδυ, θα πρέπει να επιλέξετε μια υψηλότερη ευαισθησία ISO. Χρησιμοποιώντας υψηλότερες τιμές ISO σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, η οποία είναι ο λόγος που θέτουμε συνήθως το ISO μας στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, που μας επιτρέπει να επιτευχθεί η επιθυμητή ταχύτητα κλείστρου. Μόνο αν δεν μπορείτε να φτάσετε την ταχύτητα κλείστρου που θέλετε θα πρέπει να αυξήσετε την τιμή ISO.

Ένα τυπικό εύρος ISO με τιμές διαθέσιμες σε μια φωτογραφική μηχανή μπορεί να μοιάζει κάπως έτσι:
ISO 100 - 200 - 400 - 800 - 1600-3200 - 6.400 με 12.800
Παρατηρήστε πως για άλλη μια φορά οι τιμές διπλασιάζονται καθώς αυξάνουν.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τις ρυθμίσεις

    Μια γρήγορη ανακεφαλαίωση από τα σημαντικά σημεία:
    • Ρυθμίστε τη φωτογραφική μηχανή σας σε ένα ή AV
    • Το ISO θα πρέπει να ρυθμιστεί στη χαμηλότερη δυνατή τιμή η οποία εξακολουθεί να σας επιτρέπει να φτάσετε την επιθυμητή ταχύτητα κλείστρου
    • Όλες οι τιμές στην άνοδο και την πτώση με διπλασιασμό ή υποδιπλασιασμό

Παρά το γεγονός ότι έχουμε τις τρεις τιμές, θέλω να βάλω ξεχωριστά το ISO από το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου. Φανταστείτε το ISO να ενεργεί μόνο του, με διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου που εργάζονται μαζί.

Το ISO είναι η ρύθμιση θεμέλιο και δεν αλλάζει από το κλίκ φωτογράφισης στο πλάνο. Εάν η φωτεινή ένδειξη στην οθόνη σας δεν αλλάζει, ούτε εσείς να αλλάξετε την τιμή ISO. Εάν φωτογραφίζετε σε έντονη ηλιοφάνεια όλη την ημέρα, το ISO μπορεί να μείνει στο 100 όλη την ημέρα. Ο λόγος που θέτουμε ISO χειροκίνητο είναι έτσι ξέρουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει αν δεν το αλλάξετε. Πρέπει να παραμείνει σταθερό για εμάς για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο διαφράγματος και ταχύτητας κλείστρου.

Σε μια δεδομένη τιμή ISO, ο αισθητήρας της κάμερας σας χρειάζεται πάντα την ίδια ποσότητα φωτός για να πάρετε μια καλά εκτεθειμένη φωτογραφία .

Διάφραγμα και ταχύτητα κλείστρου είναι μεταβλητές στην φωτογράφιση ενός πλάνου, για να συνεργαστούν και για να εξασφαλίσουν τα δεδομένα σωστά στον αισθητήρα μας είναι απαραίτητο να πάρει αυτός τη σωστή ποσότητα του φωτός ανάλογα το ISO που έχουμε θέσει.
Θυμηθείτε, με μια σταθερή τιμή ISO, μπορείτε να ανοίξετε ή να κλείσετε το άνοιγμα στην Α ή Av λειτουργία της φωτογραφικής μηχανή σας που θα αλλάξει την ταχύτητα του κλείστρου για να ταιριάζει.

Κλείνοντας το άνοιγμα σημαίνει λιγότερο φως που μπαίνει, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι ο φακός θα παραμείνει ανοικτός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να διατηρήσει μια καλή έκθεση.

Σε πραγματικούς όρους, έξω σε μια ηλιόλουστη ημέρα, οι ρυθμίσεις μας να μοιάζουν με αυτό:
ISO 100
Διαφράγματος f8
Με ταχύτητα κλείστρου 1/250 (από ένα δευτερόλεπτο)

Το μέγεθος της τρύπας στο διάφραγμα μας στο f8 μπορεί να σημαίνει μια ταχύτητα κλείστρου 1/250 η οποία μας δίνει μια καλά εκτεθειμένη φωτογραφία . Έτσι, αν κλείναμε το άνοιγμα μας με ένα f-stop κάνει την τρύπα μικρότερη, η ταχύτητα του κλείστρου θα αυξηθεί τόσο ώστε φως να εισέλθει πλέον στη μικρότερη τρύπα και στο φακό.

Οι νέες τιμές μας θα μοιάζουν με αυτό:
ISO 100
Aperture F11
Με ταχύτητα κλείστρου 1/125 (από ένα δευτερόλεπτο)

Χρησιμοποιώντας αυτό στον Πραγματικό Κόσμο (όχι το στούντιο)

Θυμηθείτε πως, στις λίστες μας από f-stop, η ταχύτητα του κλείστρου και τιμές ISO, πάντα αυξάνονται ή μειώνονται με διπλασιασμό ή υποδιπλασιασμό;
Κοιτάξτε ξανά τα παραδείγματα μας από μια φωτογραφική μηχανή στις παραπάνω ρυθμίσεις.
Οταν έχουμε ένα άνοιγμα από F8 για να F11, η ταχύτητα μας διπλασιάζεται για να αντισταθμίσει. Αυτό είναι ένας κανόνας της φωτογραφίας. Οταν μία τιμή αλλάζει κατά μία στάση, οι άλλες ρυθμίσεις αλλάζουν τουλάχιστον μία στάση για να αντισταθμίσουν το αποτέλεσμα .
Ανοίξτε το διάφραγμα και η ταχύτητα κλείστρου θα αυξηθεί ανάλογα, με τον ίδιο αριθμό των στάσεων. Είναι προβλέψιμο, και λειτουργεί.
Οι τιμές της ταχύτητας διαφράγματος και κλείστρου που χρειάζεστε εξαρτάται από την εικόνα που παίρνετε και σε ποιο φως. Με το κατάλληλο ISO και λίγη πρακτική όμως, μπορείτε εύκολα να ελέγξετε και τα δύο για όλες τις φωτογραφίες σας χωρίς να φύγετε από τη λειτουργία διαφράγματος. .

gpeppas

.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
...............
...............
...............