Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
..................
..................

HomeInitial    HomeBack   
.Τηλεμετατροπέας - Τeleconverter

Τηλεμετατροπέας , είναι ο ειδικός φακός που μπαίνει μεταξύ του σώματος της μηχανής και του φακού και ο οποίος διπλασιάζει την ωφέλιμη εστιακή απόσταση φακών χωρίς να αυξάνει την πλησιέστερη απόσταση εστίασης.
Μικρού όγκου και και βάρους , αποτελούν μια οικονομική και πρακτική λύση στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς πρόσθετων τηλεφακών.

Είναι λοιπόν ενα μικρό δαχτυλίδι, μια μικρή προέκταση που μπαίνει πρίν τον φακό και αυξάνει την εστιακή του απόσταση. Τα συνηθέστερα μοντέλα είναι 1.4x και 2x. Αυτό σημαίνει οτι αν έχουμε ενα τηλεφακό 300mm f/4 και προσθέσουμε το δαχτυλίδι 1.4x, τότε έχουμε ενα τηλεφακό 420mm (300 x 1.4 = 420) με διάφραγμα f/5.6 (4 x 1.4 = 5.6).
Με αυτό το φτηνό τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε την εστιακή απόσταση κάποιου φακού μας. Πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι, ο τηλεμετατροπέας μειώνει το φώς που φτάνει στο φακό κατά μία βαθμίδα στο 1.4x και κατά δύο βαθμίδες στο 2x.
Αυτό μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε μικρότερες ταχύτητες φωτοφράκτη, πιο ευαίσθητο φίλμ και ίσως και τρίποδο. Και ως ενα βαθμό, μειώνεται η ευκρίνεια και η αντίθεση της εικόνας.

Με το δεδομένο μάλιστα ότι συνήθως χρησιμοποιούνται όπως είπαμε teleconverters από 1,4Χ μέχρι 2X οι ταχύτητες θα πρέπει να κρατιούνται πολύ ψηλά, πάνω από το 1/2500, με ISO κυμαινόμενα από 800-1600 για συννεφιά. Να σημειωθεί εδώ ότι το σύστημα φακού - μηχανής + Grip γίνεται αρκετά βαρύτερο και αυτό σημαίνει μιά μεγαλύτερη αδράνεια όταν προσπαθήσεις να σηκώσεις τον φακό και να εστιάσεις στο θέμα σου.
Kατά συνέπεια υπάρχει ένα κάποιο χάσιμο χρόνου, μία μικρή υστέρηση στην αντίδρασή μου. Η επιλογή εστίασης ήταν στην "εστίαση κεντρικού σημείου" και ο επιλογέας στην "μονή λήψη", που είναι ο ταχύτερος τρόπος εστίασης, ειδικά για αργά μεγάλα θέματα.

Είναι προφανές ότι οι φακοί που θα προτιμηθούν είναι οι σχετικα ακριβοί φακοί οι οποίοι εκτός από τις κατασκευαστικές ιδιότητες που αφορούν την καθ' εαυτό λήψη της φωτογραφίας όπως το να είναι πχ F 2.8 , πρέπει να έχουν και το κατάλληλο εστιακό μήκος για τις συγκεκριμένες λήψεις.

Οι λήψεις με φακούς που βρίσκονται στα όριά τους από απόψεως εστιακού μήκους (π.χ. 200mm για τις εν λόγω λήψεις) οδηγούν σε σημαντικά χειρώτερες φωτογραφίες μιά και το θέμα είναι ήδη μικρό μέσα στο καρρέ και το απαιτούμενο cropping δεν βοηθά την ποιότητα.
Να τονιστεί τέλος ότι η χρήση τηλεμετατροπέων (teleconverters) προτείνεται μόνον εφόσον ο φακός έχει εξαιρετική οπτική ποιότητα.

Η χρήση των τηλεμετατροπέων σε φακούς με μέτρια οπτική ποιότητα θα οδηγήσει σίγουρα σε άσχημα αποτελέσματα, πολύ χειρώτερα από ότι αν ο φακός είχε χρησιμοποιηθεί χωρίς αυτούς.
Η επιλογή του σωστού εστιακού μήκους για τέτοιες λήψεις είναι κάτι που αποκτιέται με την εμπειρία αν και γενικά μιλώντας όσο πιό «ισχυρός» ο τηλεφακός τόσο το καλύτερο.
Γενικά, εστιακά μήκη γύρω στα 400mm είναι αρκετά για τις περισσότερες περιπτώσεις, ίσως με ένα καλό σετ τηλεμετατροπέων.

Πηγή :


.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
.............
.............