Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
DSLR
................
..................

HomeInitial    HomeBack    HomeVideo
.


   Φωτογραφικές (ψηφιακές) μηχανές   Α-Οικονομικές ψηφιακές μηχανές
Οι πιο οικονομικές φωτογραφικές μηχανές έχουν σταθερό φακό χωρίς δυνατότητες zoom.

Β- Compact μηχανές
Μηχανές που βασικά έχουν σταθερό φακό , δηλαδή δεν έχουν την δυνατότητα αλλαγής του φακού .
Οι περισσότερες compact μηχανές διαθέτουν σύστημα φακών με κινητά μέρη επιτυγχάνοντας οπτικό zoom συνήθως 3x δηλ. μπορούν να μεγενθύνουν 3 φορές το θέμα μας. Ωστόσο πολλές μηχανές εμφανίζεται να έχουν πολλαπλάσιο zoom χωρίς ο φακός τους να έχει αυτή τη δυνατότητα: αυτό επιτυγχάνεται με το ψηφιακό zoom (βλ. παρακάτω). Τώρα πια υπάρχουν compact που έχουν δεκαπλάσιο έως και εικοσαπλάσιο zoom και λόλα τα μοντέρνα ψηφιακά καλούδια της εποχής .

Γ- SLR/DSLR μηχανές Οι μονοοπτικές reflex φωτογραφικές μηχανές, γνωστές και ως φωτογραφικές μηχανές SLR, ή απλούστερα SLR (Single Lens Reflex) η DSLR (Digiatal Single Lens Reflex είναι ο κυρίαρχος σήμερα και ευρύτερα διαδεδομένος τύπος των κλασικών φωτογραφικών μηχανών και κυρίως των επαγγελματικών που η σκόπευση του θέματος γίνεται μέσα από τον φακό, χρησιμοποιώντας φιλμ των 35 mm.

Οι μηχανές αυτές φέρουν έναν μετακινούμενο καθρέφτη τοποθετημένο ανάμεσα στον φακό και το φίλμ από το οποίο αντανακλάται το είδωλο στο υπερκείμενο αυτού πεντάπρισμα, όπου και εξ αυτού φτάνει πλέον διορθωμένο στο σκόπευτρο της μηχανής. Με την ενεργοποίηση (πάτημα κομβίου) λήψης ο καθρέπτης υψώνεται και το φως του ειδώλου προσπίπτει απ΄ ευθείας στο φιλμ.

Στο εμπόριο σήμερα υφίστανται οι "απλές μηχανές SLR" και οι "εξελιγμένες μηχανές SLR" στις οποίες πολλές λειτουργίες γίνονται αυτόματα, έναντι των απλών SLR που γίνονται χειροκίνητα. Μεταξύ των δύο αυτών τύπων, που είναι εξ ίσου άριστες για επαγγελματική και ερασιτεχνική χρήση, ειδικότερα για τη μελέτη και την εκπαίδευση στη τεχνική της φωτογραφίας προτείνεται η απλή μηχανή παρά η εξελιγμένη που λόγω των αυτοματισμών της δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Μετά την επιλογή αγοράς του τύπου φωτογραφικής μηχανής απαιτείται η άμεση εξοικείωση με τις δυνατότητες που παρέχει η συγκεκριμένη μηχανή και τις διάφορες ρυθμίσεις της. Ασφαλέστερος βοηθός επ΄ αυτού είναι το βιβλίο οδηγιών που συνοδεύει τη μηχανή.
Ανάλογα με τον τύπο του φωτογραφικού φακού που είναι κάθε φορά προσαρμοσμένος στο σώμα της μηχανής λαμβάνει αυτή και επιπλέον χαρακτηριστικό όνομα π.χ. κανονική, ευρυγώνια, ζουμ, μάκρο και τήλε.

Γενικά Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές προσφέρουν μια σειρά από αυτόματα προγράμματα, που επιτρέπουν τη λήψη αξιοπρεπών φωτογραφιών σε όλες τις πιθανές συνθήκες. Ορισμένες προσφέρουν επιπλέον τη δυνατότητα μιας σειράς "χειροκίνητων" ρυθμίσεων για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μάθετε τον τρόπο με τον οποίον μπορείτε να αξιοποιήσετε τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά της κάμεράς σας και ανεβάστε σε ένα νέο επίπεδο τις φωτογραφικές σας ικανότητες.

Οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έρχονται με λογισμικό που θα σας επιτρέψει να περικόψετε ή να ρυθμίσετε το χρώμα, τη φωτεινότητα και την αντίθεση των φωτογραφιών σας - αφού όμως τις έχετε βγάλει. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα, αλλά υπάρχουν και πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν τραβήξετε τη φωτογραφία. Η ρύθμιση της ταχύτητας του κλείστρου και του ανοίγματος του διαφράγματος, π.χ., είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να επηρεάσετε την ποιότητα της εικόνας.

Ταχύτητα κλείστρου

Το κλείστρο ελέγχει το πόσο φως περνάει μέσα από τον φακό. Πιο αργή ταχύτητα κλείστρου αφήνει να περάσει περισσότερο φως, δημιουργώντας πιο φωτεινές εικόνες. Με μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου περνάει λιγότερο φως και παίρνετε μια πιο σκοτεινή εικόνα. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του κλείστρου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ευκρίνεια της φωτογραφίας. Έτσι, εάν παίρνετε φωτογραφίες γρήγορα κινούμενων θεμάτων, όπως θα κάνατε σε μια αθλητική εκδήλωση, θα προτιμήσετε πιθανώς μια πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου.m

Άνοιγμα διαφράγματος

Το μέγεθος ανοίγματος του διαφράγματος είναι επίσης μια πολύ σημαντική ρύθμιση σχετικά με την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή. Καθώς αλλάζει το μέγεθος, επηρεάζεται τόσο το φως της εικόνας όσο και το βάθος. Επίσης, επηρεάζεται η ευκρίνεια των φωτογραφιών σας όπως και με το κλείστρο, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Βασικά, μπορεί να κάνει σαφέστερο το φόντο ή πιο θολό. Για παράδειγμα, εάν φωτογραφίζετε ένα τοπίο μπορεί να θέλετε ένα μικρότερο άνοιγμα, ώστε το φόντο αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία να είναι ευκρινή. Αλλά με ένα πορτρέτο, μπορεί να θέλετε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα. Θα μειωθεί το βάθος, έτσι ώστε το πρόσωπο να είναι ευκρινές, αλλά το φόντο θολό και εκτός εστίασης.

Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα του κλείστρου και το άνοιγμα του διαφράγματος θα πρέπει να επιλέξετε τις χειροκίνητες ρυθμίσεις στη μηχανή σας.

.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
...............
...............
...............