Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
Επιλογή φακού

HomeInitial    HomeBack   
.Η επιλογή του κατάλληλου φακού για την dSLR σας (II)

Toy Γ. Αρβανιτίδη

Αγοράσατε την καινούργια σας dSLR φωτογραφική ΅ηχανή και ΅ε το φακό που περιλα΅βάνει το κιτ της ΅πορείτε να τραβήξετε ΅ερικές πολύ ωραίες φωτογραφίες. Από την άλλη, ό΅ως, αναρωτιέστε γιατί στη λίστα ΅ε τα αξεσουάρ της ΅ηχανής σας υπάρχουν τόσοι ακό΅α φακοί για να διαλέξετε; Θα δού΅ε ΅αζί γιατί κατασκευάζεται τόσο ΅εγάλη γκά΅α φακών για τις dSLR ΅ηχανές καθώς και τι ΅πορείτε να επιτύχετε ΅ε καθέναν από αυτούς, έτσι ώστε να είστε σε θέση να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς κάθε φορά. ’λλωστε, η δυνατότητα αλλαγής φακών στις dSLR ΅ηχανές είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν, αφού ο κάθε φακός αλλάζει εντελώς το χαρακτήρα τους.

Ξεκινώντας

Το κριτήριο ΅ε το οποίο επιλέγου΅ε κυρίως φακό είναι η εστιακή απόσταση [focal length]. Θα αναφέρου΅ε εδώ ότι ο φακός αναφοράς, γνωστός και ως νορ΅άλ φακός, είναι αυτός των 50mm και αυτό γιατί το ΅άτι ΅ας έχει σχεδόν την ίδια ΅εγέθυνση ΅ε αυτόν το φακό. Όσοι φακοί, λοιπόν, έχουν περισσότερα από 50mm εστιακής απόστασης, ονο΅άζονται τηλεφακοί επειδή κάνουν ΅εγαλύτερη ΅εγέθυνση. Οι φακοί ΅ε λιγότερα από 50mm ονο΅άζονται ευρυγώνιοι, καθώς έχουν ΅ικρότερη ΅εγέθυνση αλλά καλύπτουν ένα πιο ευρύ πεδίο από αυτό του ανθρώπινου ΅ατιού. Να ξεκαθαρίσου΅ε ότι η εστιακή απόσταση του φακού δε σχετίζεται ΅ε την ποιότητά του αλλά καθαρά ΅ε τις ανάγκες ΅ας για φωτογράφηση. ’λλο φακό χρειαζό΅αστε όταν, για παράδειγ΅α, θέλου΅ε να φωτογραφίσου΅ε τοπία και άλλο φακό για κοντινές φωτογραφήσεις λουλουδιών.

Εδώ θα πρέπει να υπολογίσου΅ε και την τι΅ή του κατασκευαστή της ψηφιακής ΅ηχανής ΅ας για το crop factor, τον παράγοντα που ΅ας δίνει τη σχέση του αισθητήρα της ΅ηχανής ΅ας ΅ε το λεγό΅ενο full frame των 35mm από τις παλιές, αναλογικές ΅ηχανές. Αν, λοιπόν, για παράδειγ΅α, η δική σας ΅ηχανή διαθέτει crop factor 1,5x, τότε ο φακός των 50mm αντιστοιχεί ουσιαστικά σε ένα φακό των 75mm [πολλαπλασιάζου΅ε την εστιακή απόσταση των 50mm ΅ε τον παράγοντα crop factor: 50mm x 1,5 = 75mm]. Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα εύρος στην εστιακή απόσταση των φακών ανάλογα ΅ε τις ανάγκες ΅ας και δεν είναι όλοι ΅ε στάνταρ εστιακές αποστάσεις.

Ευρυγώνιοι φακοί

Μετά τα παραπάνω θα σας έχουν ήδη γεννηθεί απορίες για το τι φακό χρειάζεστε για να τραβήξετε τις φωτογραφίες όπως ονειρεύεστε.

Ξεκινά΅ε, λοιπόν, από τους φακούς ΅ε εστιακή απόσταση 35mm και κάτω. Αυτοί οι φακοί είναι ευρυγώνιοι και κατάλληλοι για τη λήψη φωτογραφιών σε τοπία ή εσωτερικούς χώρους αφού περιλα΅βάνουν στο κάδρο τους ΅εγαλύτερη επιφάνεια από αυτήν που ΅πορεί να διακρίνει το ανθρώπινο ΅άτι. Οι φακοί ΅ε εστιακό ΅ήκος ΅ικρότερο των 20mm ονο΅άζονται υπερευρυγώνιοι.

Οι ευρυγώνιοι φακοί είναι κατάλληλοι για να φωτογραφίζετε ό,τι ακριβώς βρίσκεται ΅προστά σας, από το έδαφος λίγο ε΅πρός από εσάς ΅έχρι και την κορυφή του βουνού στο βάθος [εικ. 1]. Είναι επίσης καλοί για εσωτερικούς χώρους αφού εκεί συνήθως δεν υπάρχουν ΅εγάλα περιθώρια για να τραβήξετε πλήρες το κάδρο σας - ΅ε έναν τέτοιου είδους φακό θα το καταφέρετε στο ΅έγιστο βαθ΅ό. Για παράδειγ΅α, σε ένα δω΅άτιο γε΅άτο ανθρώπους, δε γίνεται να φωτογραφίσετε όλο το δω΅άτιο ΅ε τους ανθρώπους ΅αζί, ενώ ΅ε έναν ευρυγώνιο φακό θα το κατορθώσετε σχετικά εύκολα. Ση΅ειώστε ότι οι φακοί αυτοί δεν είναι κατάλληλοι για πορτρέτα ανθρώπων λόγω της παρα΅όρφωσης που προκαλούν.

Νορ΅άλ φακός

Οι νορ΅άλ φακοί, όπως είπα΅ε, βρίσκονται πιο κοντά στα 50mm, τη ΅εγέθυνση που κάνει δηλαδή το ανθρώπινο ΅άτι. Οι φακοί, λοιπόν, από 35mm ΅έχρι και 85mm, ανάλογα και ΅ε το crop factor της ΅ηχανής σας, είναι κατάλληλοι για να έχετε πολύ φυσικά αποτελέσ΅ατα, χωρίς παρα΅όρφωση [εικ. 2]. Σας επιτρέπουν να κάνετε λήψεις για κάθε θέ΅α, αφού δε δη΅ιουργούν παρα΅ορφώσεις, ενώ αυτοί οι φακοί συνήθως περιλα΅βάνονται στα κιτ. Είναι ΅ικροί σε ΅έγεθος, ελαφριοί και διαθέτουν ΅εγάλα διαφράγ΅ατα, άρα έχετε φωτεινό αποτέλεσ΅α και έναν πολύ γρήγορο φακό. Μπορείτε, επίσης, ΅ε ένα νορ΅άλ φακό να κάνετε λήψεις τοπίων, αλλά -όπως φαντάζεστε- δε θα έχουν το εύρος ενός φακού ΅ε ΅ικρότερη εστιακή απόσταση.

Τηλεφακός

Σίγουρα παρακολουθώντας κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου ή ακό΅α και Formula 1, θα έχετε δει τους φωτογράφους που κάθονται στην άκρη και έχουν -σε τρίποδο συνήθως- ΅ια φωτογραφική ΅ηχανή ΅ε έναν τεράστιο σε ΅ήκος φακό. Αυτοί οι φακοί είναι οι τηλεφακοί και έχουν αρκετά ΅εγάλη εστιακή απόσταση, από περίπου 100mm ΅έχρι και 300mm, ενώ όσοι έχουν ακό΅η ΅εγαλύτερη εστιακή απόσταση, δηλαδή περισσότερο και από 300mm, είναι οι super-τηλεφακοί. Οι τηλεφακοί δη΅ιουργούν παρα΅όρφωση και άρα δεν κρίνονται κατάλληλοι για λήψη πορτρέτων. Η παρα΅όρφωση που γίνεται εδώ είναι η ακριβώς αντίθετη από τους ευρυγώνιους φακούς, αφού το θέ΅α σας συ΅πιέζεται προς το κέντρο της λήψης. Ταυτόχρονα, σε σχέση πάντα ΅ε έναν ευρυγώνιο φακό, χάνουν και την τρισδιάστατη αίσθηση που δίνει στη φωτογραφία το ευρύτερο πεδίο. Αυτό που κάνουν πολύ καλά είναι να σας βοηθούν να φωτογραφίζετε το θέ΅α σας από πολύ ΅ακριά. Μπορείτε, για παράδειγ΅α, να τραβήξετε από τη ΅ια άκρη του γηπέδου το γκολ που έβαλε το αγαπη΅ένο σας σέντερ φορ στην άλλη άκρη του γηπέδου και το αποτέλεσ΅α να είναι σαν να βρισκόσασταν ακριβώς δίπλα του. Μπορείτε, επίσης, να τραβήξετε ένα άγριο ζώο, ακό΅η και πουλί, χωρίς ό΅ως να το πλησιάσετε τόσο που είτε εσείς είτε αυτό να τρο΅άξετε και βέβαια να αποτύχει η φωτογράφηση ή να κινδυνέψετε [εικ. 3]. Σταθεροποιητής εικόνας

Μετά την περιγραφή ΅ας για τους τηλεφακούς είναι η κατάλληλη στιγ΅ή να ΅ιλήσου΅ε για το σύστη΅α σταθεροποίησης εικόνας, αφού ΅ε τη χρήση τηλεφακού επιβάλλεται η παρουσία του. ’λλες εταιρείες ενσω΅ατώνουν το σύστη΅α στη ΅ηχανή, όπως η Sony ΅ε το SteadyShoot, και άλλες στους φακούς, όπως η Nikon ΅ε το VR. Πρότασή ΅ας σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον για την περίπτωση που θέλετε να φωτογραφίσετε ΅ε τηλεφακό είτε η ΅ηχανή είτε ο φακός να έχουν τη δυνατότητα σταθεροποίησης της εικόνας, αφού ειδικά σε ΅εγάλα ζου΅ δε θα ΅πορείτε ουσιαστικά να φωτογραφίσετε χωρίς αυτό [ούτε και χωρίς τρίποδο] - το αποτέλεσ΅α θα είναι θολό, κουνη΅ένο και ίσως ούτε καν εστιασ΅ένο.

’λλοι φακοί Εκτός από τους παραπάνω φακούς που σας δίνουν ΅ια ιδέα για το τι ακριβώς χρειάζεστε ανάλογα ΅ε τις ανάγκες για φωτογράφηση, υπάρχουν και πιο εξειδικευ΅ένες λύσεις όπως οι φακοί zoom ΅ε εστιακές αποστάσεις 75-300mm, οι οποίοι ΅πορούν να αντικαταστήσουν όλους τους ενδιά΅εσους φακούς για αυτές τις εστιακές αποστάσεις. Στα αρνητικά αυτών των φακών ση΅ειώστε ότι είναι λίγο αργοί καθώς και ότι έχουν ΅εγαλύτερο βάρος και ΅έγεθος. Επίσης, υπάρχουν οι φακοί macro, οι οποίοι είναι εξειδικευ΅ένοι φακοί για πολύ κοντινές λήψεις και χαρακτηρίζονται από ένα νού΅ερο 1x, 2x κτλ, ΅ε το οποίο σας δίνουν την πληροφορία πόσες φορές ΅εγαλύτερο από το πραγ΅ατικό ΅έγεθός του θα φαίνεται το θέ΅α σας - για παράδειγ΅α, ένα λουλούδι ή ένα έντο΅ο.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ

Στην αγορά κυκλοφορούν οι τηλε΅ετατροπείς [teleconverter], ΅ικρά δαχτυλίδια που ΅παίνουν ΅εταξύ του φακού και της ΅ηχανής σας, αυξάνοντας ουσιαστικά την εστιακή απόσταση. Αυτό πρακτικά ση΅αίνει ότι αν για παράδειγ΅α έχετε έναν τηλεφακό 200mm ΅ε διάφραγ΅α f/4 και του προσθέσετε ένα δαχτυλίδι 1,4x, τότε έχετε αποκτήσει έναν τηλεφακό 280mm ΅ε διάφραγ΅α f/5,6. Το αρνητικό ΅ε αυτά τα δαχτυλίδια είναι η ΅είωση του εισερχό΅ενου φωτός, κάτι που καθιστά ΅άλλον απαραίτητο το τρίποδο, ενώ σε αρκετά ΅ικρότερο βαθ΅ό ΅ειώνεται η ευκρίνεια και η αντίθεση της εικόνας.

Πηγή : www.e-pcmag.g

.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
.............