Welcome in Greece Welcome in Greece

 


O σκύλος (αρχ. ελλ. κύων) είναι ανώτερο θηλαστικό ζώο του γένους Canis.

Πιθανότατα η καταγωγή του προέρχεται από τον κοινό λύκο. Ο σκύλος αποτελεί ένα από τα κοινότερα κατοικίδια ζώα. Η σχέση του με τον άνθρωπο χρονολογείται από τα πολύ παλαιά χρόνια. Έχει υμνηθεί και δοξαστεί πολλές φορές κυρίως για την (έμφυτη) τάση του να δέχεται τον άνθρωπο ως ηγετικό μέλος της αγέλης και να δένεται μαζί του ιδιαίτερα στενά. Έτσι, έχουν υπάρξει περιπτώσεις σκύλων που θυσιάστηκαν για το "αφεντικό" τους στην προσπάθειά τους να το σώσουν ή να το προστατεύσουν.

Η Φυλή - ράτσα

Μια φυλή (ράτσα) σκυλιών είναι ομάδα σκυλιών που έχουν παρόμοια ή σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά εμφάνισης ή συμπεριφοράς ή, συνήθως, και τα δύο, πρώτιστα επειδή προέρχονται από ένα επίλεκτο σύνολο προγόνων που είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Τα σκυλιά αυτά έχουν αναπαραχθεί επιλεκτικά για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για χιλιάδες έτη.

Αρχικά οι επιλογές είχαν στραφεί στην εργασία και τη χρήσιμη συμπεριφορά όπως η δυνατότητα κυνηγιού.

Αργότερα, τα σκυλιά επιλέχτηκαν και για τις ελκυστικές και διακριτικές μορφές, με συνέπεια μια απέραντη ποικιλία των τύπων. σκύλος είναι πολύ έξυπνο ζώο, μπορεί να μάθει να αντιλαμβάνεται από 60 έως και 100 λέξεις. Παράδειγμα, όταν του λέμε “έλα”, ο σκύλος καταλαβαίνει και έρχεται σε μας. Όταν λέμε “πάμε” ο σκύλος ξέρει ότι θα πάει βόλτα και μπορεί να μας φέρει να του φορέσουμε και το λουρί του. Αντίστοιχα όταν του λέμε “φαγητό” ξέρει ότι ήρθε η ώρα για να φάει. Όταν του δείχνουμε το σφουγγάρι ή το αφρόλουτρό του, καταλαβαίνει ότι θα κάνει το μπάνιο του.

Αισθήσεις Ο σκύλος διαθέτει και τις 5 αισθήσεις (όραση, όσφρηση, ακοή, γεύση, αφή) όπως και ο άνθρωπος αλλά με κάποιες ιδιαιτερότητες.

Όραση: Η όραση στον σκύλο δεν θεωρείται η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση αφού βλέπει μόνο ένα μέρος των χρωμάτων του ηλιακού φάσματος (αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου) και θολά σε αποστάσεις πέρα των 50 εκατοστών. Μπορεί όμως να βλέπει οξύτερα σε πολύ χαμηλότερο φωτισμό αλλά και να αντιληφθεί την κινητικότητα από ότι στους ανθρώπους λόγο της κατασκευής του αμφιβληστροειδή των ματιών που διαθέτει, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην γάτα.

Όσφρηση: Η όσφρηση στον σκύλο είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις καθώς μπορεί να είναι ως 100.000 φορές πιο ισχυρή από του ανθρώπου έχοντας παράλληλα μεγάλη απομνημονευτική ικανότητα των οσμών. Μετά από κατάλληλη εκπαίδευση χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο ως ιχνηλάτης ο σκύλος για την εύρεση θηραμάτων, ναρκωτικών, εκρηκτικών υλικών κτλ. ακόμα και για να την ανεύρεση καρκινικών όγκων.

Ακοή: Η ακοή στον σκύλο είναι η δεύτερη από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις αντιλαμβάνοντας ήχους που λαμβάνουν χώρα σε αποστάσεις τέσσερις φορές μακρινότερα από ότι μπορεί να συλλέξει η ανθρώπινη ακοή.

Αφή: Ο σκύλος όπως και η γάτα, διαθέτουν τριχωτούς αισθητήρες στη μουσούδα, πάνω και γύρω από τα μάτια και κάτω από το σαγόνι ενώ στο τριχωτό του ζώου υπάρχουν νευρικές απολήξεις.

Ασθένειες Οι ασθένειες του σκύλου που μεταδίδονται και στον άνθρωπο είναι η λύσσα , η λεϊσμανίαση (Καλά-αζάρ), η λεπτοσπείρωση ή νόσος της Στουτγάρδης, η εχινοκοκκίαση και η τοξοπλάσμωση.

Γηρατειά Το πρώτο έτος, που το σκυλί είναι κουτάβι μετράει για ένα ανθρώπινο. Από το δεύτερο και μετά κάθε έτος μετράει για επτά ή οκτώ χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος π.χ. όταν ένα σκυλί μικρού μεγέθους είναι 2 ανθρώπινων ετών τότε είναι 8 σκυλίσιων ενώ όταν ένα σκυλί μεγάλου μεγέθους είναι 2 ανθρώπινων ετών τότε είναι 9 σκυλίσιων. Συνήθως τα κατοικίδια φτάνουν τα 15 (ανθρώπινα) ενώ τα αδέσποτα το πολύ τα 10 έτη.

Τα πρώτα συμπτώματα γηρατειών είναι η δυσκινησία, η αδιαθεσία, τα προβλήματα στην όραση (καταρράκτης/γλαύκωμα), οι καρδιακές παθήσεις. Το γηραιότερο σκυλί στον κόσμο απεβίωσε το 2003 σε ηλικία 28 ετών και σήμερα (2009) ο αντικαταστάτης του, ένα θηλυκό, είναι 21 ετών
ΑρχικήInitial Φ. Δίωξης Φ.ΞεπετάγματοςΦΥΛΕΣ ΔΕΙΚΤΩΝ

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡ
IΡΛΑΝΔΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ IΡΛΑΝΔΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ
ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΙΝΤΕΡ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΙΝΤΕΡ
ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ
ΛΕΥΚΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ ΛΕΥΚΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ
ΜΠΡΑΚΟ ΙΤΑΛΙΑΝΟ ΜΠΡΑΚΟ ΙΤΑΛΙΑΝΟ
Γαλλικό Μπράκ Γαλλικό Μπράκ
ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ
ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ
BIΖΛΑ BIΖΛΑ
NΤΡΑΧΤΑΑΡ NΤΡΑΧΤΑΑΡ
ΒΑΙΜΑΡΑΝΕΡ ΒΑΙΜΑΡΑΝΕΡ
SPINONE SPINONE
Μπράκ της Ώβέρνης Μπράκ της Ώβέρνης

Όμιλοι φυλών
Internet - Βιβλία κυνηγετικού περιεχομένου- To μεγάλο βιβλίο του σκύλου- Περιοδικά Ελληνικά και ξένα- Το τέλειο βιβλίο του κυνηγού- Κυνηγόσκυλα J M Lepeudry- EK Καρακώτσογλου

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas