Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

AρχικήInitial MπροστάNext ΠίσωBack


ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το κυνήγι σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολύ δύσκολο, δέχεται ανηλεείς και άδικες επιθέσεις από παντού με έναν μόνο σκοπό , τον περιορισμό του και τέλος την κατάργηση του.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΤΕΜΙΣ

Ξεκίνημα την αυγή Κυνήγι μπεκάτσας Από εμάς και μόνο από εμάς τους ίδιους τους κυνηγούς εξαρτάτε προς τα που θα πάει , ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει, δηλαδή αν θα συνεχίσει την μακρόχρονη πορεία του , όπως έκανε από την αρχή της εμφανίσεως του ανθρώπου η θα μετατραπεί σε κάτι άλλο που δεν θα είναι το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι της πατρίδας μας.(ρεζερβοποίηση) η θα σταματήσει τελείως , στον βωμό ενός πολιτισμού καινούργιου που ορισμένοι επικαλούνται-ονειρεύονται για το ανθρώπινο είδος..

Κοντά στη φύση , στη Μητέρα Γη, στο δυνατό και παράξενο τραγούδι των ανέμων . κοντά στη φύση , εκεί που σμίγει το τραγούδι των πουλιών , με την ανάσα των δένδρων , του νερού και του χώματος. Με βροχή, με ανεμοβόρι, με χιόνι , με ήλιο.

Οι εικόνες εναλλάσσονται σ' ένα αέναο παιχνίδι του χρόνου και του χώρου.
Στα βαλτοτόπια , στα παραποτάμια και παραλίμνια χωράφια , στα δάση , στα βουνά , παντού οι κυνηγοί αναζητάνε την τέρψη, την απόλαυση, την περιπέτεια και τη γαλήνη της Φύσης . Απ' τις κοιλάδες, ως τις πλαγιές και τις κορφές των βουνών, μέσα από αχάρακτους δρόμους και ακαθόριστες διόδους , αναζητάνε ότι καλύτερο και πιο ζωτικό έχει χαρίσει ο θεός στους ανθρώπους.
Το Φυσικό περιβάλλον.Αυτό που δεν έχει καταστραφεί (ευτυχώς ακόμα!) από την αλόγιστη επέμβαση του ανθρώπου.
Οι κυνηγοί γνωρίζουν τι σημαίνει δάσος , πουλιά , θηλαστικά, ποτάμια κ.λ.π.
Οι κυνηγοί γνωρίζουν και σέβονται το φυσικό περιβάλλον και με παντοειδείς ενέργειες προσπαθούν να το προστατεύσουν από τις καταστροφές , που προξενούν οι διάφοροι στο όνομα της τεχνολογικής εξέλιξης.

Οι κυνηγοί που ευσυνείδητα , κάτω από αντίξοες συνθήκες , είναι οι καλύτεροι «πρεσβευτές» και φύλακες της Φύσης. Δεν μιλάμε γι' αυτούς που παρανομούν , γιατί αυτοί δεν είναι κυνηγοί κι' ούτε που πρέπει να συγχέονται με τους πραγματικούς κυνηγούς.
Οι πραγματικοί δεν είναι «εγκληματίες», «δολοφόνοι» κ.λ.π. όπως θέλουν , κακώς βέβαια και εντελώς αψυχολόγητα να τους παρουσιάσουν- χαρακτηρίσουν διάφοροι αδαείς οικολόγοι , φυσιολάτρες και ειδικοί επιστήμονες.
Πρέπει επιτέλους τα πράγματα να μπουν σε μία σειρά . Δεν επιτρέπεται διάφοροι γραφιάδες και επιστήμονες να κάνουν άστοχες κρίσεις και επικρίσεις και πάνω απ' όλα να εξαπολύουν ανηλεείς επιθέσεις , εναντίον των κυνηγών . γιατί όλοι οι σωστοί κυνηγοί έχουν ενστερνιστεί πλήρως τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Βλέπουν το κυνήγι σαν τρόπο ζωής και συνάμα αγαπάνε υπέρμετρα την ύπαιθρο, γιατί κατά βάθος είναι οι πραγματικοί Φυσιολάτρες και Φυσιογνώστες.

κυνήγι αγριογούρουνου Πολλοί αντικυνηγοί διατείνονται ότι οι κυνηγοί είναι υπεύθυνοι για τη μείωση η τον αφανισμό της πανίδας , με τα αιμοχαρή ένστικτα τους και την χωρίς φραγμό απληστία τους.
Έχει επισημανθεί μάλιστα ότι οι κυνηγοί ευθύνονται για τη μείωση των αρπακτικών, δηλαδή αετού, γύπα, γερακιού κ.α. που είναι προστατευόμενα είδη.
Δεν θυμάμαι ποτέ να άκουσα από τα παιδικά μου χρόνια έναν κυνηγό, να περιγράφει Πως σκότωσε έναν Αετό η Γεράκι η κάποιο αρπακτικό πουλί.
Το πιο πιθανό είναι η μείωση των αρπακτικών να οφείλεται στην μείωση του βιοτόπου τους , στην ύπαρξη τεράστιων καλλιεργησίμων περιοχών , που αφάνισαν την άγρια φύση και πιο πολύ στα φυτοφάρμακα που η ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση τους , ελάττωσε όλα τα θηλαστικά , έντομα , ερπετά κ.λ.π. που αποτελούν τροφή για τα αρπακτικά και κατέστρεψαν την αλυσίδα της ζωής στην άγρια φύση.

Mία τέλεια κυνηγετική στιγμή Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη άγνοια , για το ποιοι πραγματικά ευθύνονται , για την μείωση η τον αφανισμό ορισμένων πουλιών , θηλαστικών και φυτών.
Σίγουρα όχι οι κυνηγοί , που στην πλειοψηφία τους , ανιχνεύουν , εντοπίζουν τα προβλήματα της φύσης και αυτό γιατί την ζουν από κοντά .
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι προήρθαμε από τον ΑΡΧΑΙΟ ΚΥΝΗΓΟ και σε αυτόν οφείλουμε την σημερινή ύπαρξη μας και τον πολιτισμό μας

Από την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία , ως τη λογική απαγόρευση, που λαβαίνει υπόψη την δυναμική του πληθυσμού των θηραμάτων , η ηθική του κυνηγού έχει σημαντικά εκλεπτυνθεί , εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια.
Τα πρώτα ζώα που επωφελήθηκαν από τούτη την ριζική αλλαγή της νοοτροπίας , ανήκουν στους πληθυσμούς των μεγάλων θηραμάτων.
Το αγριογούρουνο που βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο στην Ελλάδα., όπως θα ήταν εύκολο να ανακάμψει και το Ζαρκάδι η το Ελάφι με σωστούς χειρισμούς και το βασικότερο πάταξη της λαθροθηρίας .

Το μικρό ενδημικό θήραμα είναι αυτό που υποφέρει περισσότερο από τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας κι από τις καταστροφικές επιπτώσεις του στον πολλαπλασιασμό του. Οι πεδινές πέρδικες έχουν αρχίσει να χάνονται σε ολόκληρες περιοχές , οι πληθυσμοί των ελεύθερων Φασιανών δεν υπάρχουν πια παρά σε υπολειμματική κατάσταση σε ορισμένους προνομιούχους τομείς…. και μάλιστα υπό αυστηρή παρακολούθηση!

Ωστόσο , πρόκειται για ένα είδος που θα μπορούσε πολύ καλά να ξαναβρεί το δυναμικό του, μια που ξέρει να προσαρμόζεται στις κατάλληλες βελτιώσεις.
Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί χρόνο, εργασία και χρήμα , αλλά με πόση ανταμοιβή!

Το φτερωτό μεταναστευτικό θήραμα μοιάζει να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα .
Η μπεκάτσα υποφέρει παρ' όλα αυτά από μία αυξημένη πίεση κυνηγιού και την καταραμένη μάστιγα της το καρτέρι.
Τα ορτύκια δείχνουν σταθερότητα και κατά εποχές αύξηση το ίδιο και τα τρυγόνια.
Η πετροπέρδικα το παραδοσιακό βασιλικό… κυνήγι μας, υποφέρει αρκετά.
Αυτό οφείλεται στην διάνοιξη των δρόμων παντού σε όλα τα βουνά , στην εγκατάλειψη των ορεινών καλλιεργειών και στο ότι τώρα πια και η κουτσή Μαρία έγινε η θέλει να λέγεται Περδικοκυνηγός αφού ανεβαίνει μέχρι την κορυφή με το αυτοκίνητο του.
Δεν παύει να υπάρχει όμως και σε ορισμένα μέρη έχει αυξητική τάση , αυτό οφείλεται βασικά στα Ελληνικά βουνά και στο ότι και τα πουλιά προσαρμόζονται και αντιδρούν στις καινούργιες συνθήκες , εξελίσσονται και αυτά σε τρόπους άμυνας και επιβίωσης.
Τα ίδια ισχύουν και για την νησιώτικη πέρδικα, εδώ ίσως βασικό ρόλο έπαιξε η εγκατάλειψη των καλλιεργειών για άλλον τρόπο ζωής όπως ο τουρισμός .

Το Κυνήγι Κυνήγι λαγού Ο Λαγός βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και σε συνεχή αύξηση του πληθυσμού του.
Σε όλη αυτή την κατάσταση οι κυνηγοί προσπαθούν να κάνουν κάτι , απελευθερώσεις, φύλαξη, δασοπυρόσβεση, μελέτες , παρακολούθηση και τόσα άλλα.
Όλα με δικά τους χρήματα , κόπο και ανθρώπινο δυναμικό.
Από τον τυφλωμένο λαθροθήρα που ασκούσε την δραστηριότητα του μέσα στη Φύση, ο κυνηγός σιγά-σιγά συνειδητοποιεί τους φυσικούς χώρους καθώς και τη άγρια πανίδα που απ' αυτήν εξαρτάται. Έτσι γίνεται διευθετητής και διαχειριστής μιας κληρονομιάς που υφίσταται επιθέσεις όλο και πιο πολύ αδιόρθωτες , που συνδέονται με την τεχνολογική πρόοδο.

Το θέμα είναι να βρεθεί μία χρυσή τομή συνεργασίας μεταξύ αυτών της πολιτείας και των ονομαζόμενων οικολόγων……..
Γιατί όλοι έχουν κοινό σκοπό την προστασία της Φύσης , έστω και αν ο καθένας για τους δικούς του λόγους .

Νομίζω ότι αυτή η απλή κοινή συνισταμένη μπορεί να βοηθήσει , ώστε να βρεθεί κάποια λύση δίκαιη και όχι στείρες απαγορεύσεις παντού, χωρίς καμία μελέτη η εργασία , με αποτέλεσμα να γίνονται ολόκληρες περιοχές νεκροταφεία της φύσεως η ορισμένοι να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν άγρια με την Οικολογία.
Η καθιέρωση εποικοδομητικού διαλόγου με τους οικολόγους θ' αποκαλυφθεί σ' ένα κοντινό μέλλον αναγκαία , με σκοπό να συμφιλιωθούν τα συμφέροντα όλων σ' ένα κοινό στόχο που είναι σε όλους αγαπητός , τη συντήρηση της Φύσης που παραμένει άγρια κι ανέπαφη.ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas