|
Initial
Back
Τριχωτά
Ο λαγός ο κοινός (αρχ. ελλ.: «λαγωός», λατ. ονομ.: «Lepus») είναι τρωκτικό, φυτοφάγο θηλαστικό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των λαγιδών. Το μήκος του φτάνει τα 75 εκ. και η ουρά του τα 8 εκ. Το βάρος του φτάνει τα 4-6 κιλά.
Το τρίχωμά του αποτελείται από κοντές τρίχες σαν μαλλί και μακριές σαν στάχυα. Αλλάζει χρώμα ανάλογα με την εποχή και το περιβάλλον, και είναι γρήγορο και ευκίνητο ζώο.
Τρέχει με 70 χιλιόμετρα την ώρα αλλά ποτέ σε ευθεία, ώστε να παραπλανεί τους διώκτες του. Μπορεί να πηδήξει πάνω από 5 μέτρα.
Κατοικεί σε εύφορες πεδιάδες και δασώδεις βουνοπλαγιές αλλά έχει παρατηρηθεί και σε υψόμετρα έως 1500 μ. Είναι μάλλον νυκτόβιο ζώο, και τρέφεται με λαχανικά και τεύτλα.
Την φωλιά του (που λέγετα λαγούμι) την κατασκευάζει σε μικρό βάθος το καλοκαίρι και μεγαλύτερο τον χειμώνα. Γεννά 4 φορές τον χρόνο 1-4 μικρά, μετά από εγκυμοσύνη που διαρκεί 30 περίπου μέρες. Τα μικρά γεννιούνται με τρίχωμα και ανοιχτά μάτια, θηλάζουν 5-6 μέρες και έπειτα αφήνονται στην τύχη τους. Αν επιβιώσουν, γίνονται ενήλικα άτομα σε 15 μήνες.
Ο λαγός ψάχνει την τροφή του την νύχτα, και κρύβεται στα σπαρτά, τους θάμνους, κάτω από μεγάλες πέτρες, ενώ του αρέσει να ροκανίζει και τον φλοιό των δέντρων. Οι αρσενικοί κάνουν επίδειξη δύναμης στα θηλυκά παλεύοντας μεταξύ τους, το ίδιο και τα θηλυκά γιά να αποφύγουν το επίμονο φλερτ των ανεπιθύμητων μνηστήρων.
Το διασημότερο θήραμα σε όλο τον κόσμο είναι ο λαγός και αυτό όχι τυχαία, τον βρίσκουμε παντού, από τις ερήμους ώς τις παγωμένες περιοχές και από τα καλλιεργημένα χωράφια ώς και μέσα στα πάρκα των πόλεων.
Ευκολοπροσάρμοστος ανθεκτικός, έξυπνος, πονηρός, γρήγορος βρίσκεται μπροστά μας και κανείς δέν το βλέπει, τα σκυλιά χρειάζεται να είναι τα καλύτερα για να τον ξετρυπώσουν και για να πιαστεί θα πρέπει και ο κυνηγός να είναι ικανός διαφορετικά μένει ένα όνειρο.
Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των κυνηγών. Δέν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 φυλές σκύλων ιχνηλατών χωρίς να υπολογίσουμε τις παραλλαγές τους ανάλογα το μέγεθος και το χρώμα αλλά και το τρίχωμα, που καλλιεργούνται ανά το κόσμο αποκλειστικά για το κυνήγι του λαγού. Και όχι μόνο σάν θήραμα ο άνθρωπος το έχει μεταφέρει και εντάξη σε οικοσύστηματα που δέν υπήρχε, αποκλειστικά για το κυνήγι του.
Eχω παρακολουθήσει λαγούς όταν σηκώνονται το απόγευμα, είτε να βγαίνουν από τη φωλιά τους και να σταματάνε ακίνητοι ως και 30 λεπτά και να παρατηρούν και στην συνέχεια να απομακρύνονται και άλλους να βγαίνουν με φόρα και με μεγάλα άλματα να απομακρύνονται από το σημείο της φωλιάς λες και βιάζονται να πάνε σε ραντεβού.
Περισσότερο πιστεύω ότι ο λαγός καλύπτεται από την ίδια την φύση και τα αρώματα της αλλά και από τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και το κρύο, παρά από τα κόλπα που εμείς νομίζουμε ότι αυτός κάνει.
Δηλαδή τείνω να πιστεύω ότι ο λαγός δεν κάνει αυτά τα ψέματα που νομίζουμε αλλά η δυσκολία στο να τον βρει ο σκύλος έγκειται στο ότι μη γνωρίζοντας το σημείο που βρίσκεται αλλά μυρίζοντας τον εδώ και εκεί αναγκαστικά θα ψάχνει όλα τα πιθανά σημεία μπρος-πίσω δεξιά -αριστερά έως ότου καταφέρει να βρει την θέση του. Ακόμα αυτό το στηρίζω σε πολλές περιπτώσεις που το σκυλί ιχνηλατώντας το λαγό πλησιάζει στο σημείο που κάθεται και πολλές φορές δεν μπορεί να τον εντοπίσει αν και περνάει από πάνω του. Μια δεδομένη όμως στιγμή και εφόσον ο λαγός θα κάνει το λάθος να μετακινηθεί έστω και ελάχιστα τότε το σκυλί τον εντοπίζει και του επιτίθεται άμεσα.
Επίσης ποτέ δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο λαγός που ο σκύλος μας σήκωσε είναι και αυτός που απαραίτητα είχε αφήσει την μυρωδιά που ο σκύλος μας έψαχνε. Δηλαδή πολλές φορές και ασφαλώς όταν υπάρχουν πολλοί λαγοί άλλον λαγό ιχνηλατεί και άλλον σηκώνει και αυτό διότι σε μια περιοχή που μπαίνουν 2-3-4 λαγοί και ο σκύλος ιχνηλάτησε έναν, δεν ξέρουμε αν δεν τον μπέρδεψε με τα ίχνη άλλου και στο τέλος κατέληξε αλλού. Ίσως αυτά τα μπερδέματα να είναι πιο πιθανά από τα κόλπα που λέμε ότι κάνει ένας λαγός. Βέβαια υπάρχουν σκυλιά ενήλικα που έχουν μεγάλη πείρα και ξεχωρίζουν τη μυρωδιά του κάθε λαγού, όπως υπάρχουν και σκυλιά που δεν αναγνωρίζουν τη μυρωδιά ενός λαγού την ίδια στιγμή που άλλα τον ψάχνουν ενώ αυτό δεν μπορεί καν να υποδείξει ότι εκεί υπάρχει λαγός.
Στο χιόνι τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά, εκεί θα δούμε λαγούς που πήγαν κάπου για να καθήσουν να απιστρέφουν τα ίδια βήματα πίσω και μετά να αλλάζουν πορεία και ξανά και ξανά μέχρι τελικά να καθήσουν κάπου, αλλά υπάρχουν και λαγοί οι οποίοι παίρνουν μια ευθεία πορεία ανακατεύονται με ίχνη άλλων και στο τέλος δέν ξέρεις ποιός πήγε πού.
Γενικά πιστεύω αυτό που είπα και πρίν ο λαγός απλός νοιάζεται περισσότερο για την ασφάλεια της θέσης του αλλά και για την δυνατότητα διαφυγής αλλά και έγκαιρης παρατήρησης που του προσφέρει αυτή η θέση παρά να μπερδέψει εμάς ή τους ιχνηλάτες μας για να μην βρούμε την θέση του. Αυτό φαίνεται καθαρά στην μητέρα η οποία δέν πάει στα μικρά της για να τα θηλάσει αλλά τα καλεί κοντά της για να θηλάσουν και κατόπιν αυτά επιστρέφουν στη θέση τους. Και η μάνα μένει εκτεθειμένη στον κίνδυνο σκόπιμα και στέκει όρθια και παρακολουθεί από απόσταση το σημείο για να τραβήξει την προσοχή του ενδεχόμενου θηρευτή ώστε να προστατεύσει τα μικρά της. Ακόμα έτυχε αρκετές φορές να συναντήσουμε στο κυνηγότοπο 2-3 λαγούς μαζί να κάθονται σε πολύ κοντινή απόσταση ή στο ίδιο κλαδί και να πετάγεται πρώτα ο αρσενικός και να φεύγει παρασύροντας τα σκυλιά, ενώ πίσω έχει μείνει η θηλυκιά χωρίς καθόλου να μετακινηθεί.
Το να εκπαιδευτεί ένα πουλόσκυλο στην πρακτική εκπαίδευση μπορεί να μην είναι εύκολη δουλειά, αλλά σε σχέση με την εκπαίδευση του λαγόσκυλου είναι παιχνίδι.
Και αυτό, γιατί το πουλόσκυλο εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας ήμερο θήραμα, σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, χωρίς κατ` ανάγκη να επισκεφθούμε κάποιον κυνηγότοπο αλλά σε οποιονδήποτε τόπο, ακόμα και σε κάποιο μεγάλο οικόπεδο ... Το λαγόσκυλο όμως μπορεί να κάνει σωστά την πρακτική εκπαίδευση μόνο στον κυνηγότοπο, μόνο με άγριο θήραμα, μόνο τις πρωινές ώρες, πάρα πολλές φορές, μόνο του και πάντα σε συνθήκες πραγματικού κυνηγίου..."
αλείας ... για να μην έχουν οπτική επαφή μαζί του ... Όταν το καταφέρει αυτό αλλάζει τακτική και ενδιαφέρεται κυρίως για το χρόνο που τον χωρίζει... Αρχίζει λοιπόν ασταμάτητα και όσο πιο γρήγορα μπορεί να κάνει διπλές διαδρομές και σταυρώματα ... Έτσι μειώνεται η αρχική απόσταση ... αλλά αυξάνεται ο χρόνος που τον χωρίζει ..."
" ... Αν κυνηγούμε στα πυκνά και το καρτέρι μας βρίσκεται μακριά ... μόλις "στρώσει η καταδίωξη", από τη συμπεριφορά του λαγού θα ... και ανάλογα να αλλάξομε ή όχι πόστο καρτεριού ... Για παράδειγμα αν το καρτέρι μας είναι ψηλότερα και ο λαγός ανεβαίνοντας δε "σκάσει" στο καρτέρι μας, αλλά λίγα μέτρα πριν κάνει μεταβολή και γυρίσει πίσω, σημαίνει ότι ... και αυτομάτως πρέπει να χαμηλώσομε εμείς σε άλλο πόστο όσο ..."
"... Γενικά στην καταδίωξη αν εμείς δε γνωρίζομε καλά τα περάσματα ... σαν κανόνα μπορούμε να πούμε ότι η καλύτερη επιλογή καρτεριού είναι ...".
"...Η κάλυψη χώρου είναι μια έννοια κεφαλαιώδους σημασίας στο λαγοκυνήγι ... Θεωρούν ότι το λαγόσκυλο είναι εκείνο που θα καταδιώκει συνεχώς το λαγό και κάποια στιγμή αυτός θα περάσει από το καρτέρι τους. Αυτό όμως είναι τελείως λάθος γιατί την κούρσα την οδηγεί ο λαγός και όχι το λαγόσκυλο. Ο λαγός επιλέγει τις διαδρομές διαφυγής σύμφωνα με τη δική του τη λογική.
Αν λοιπόν εμείς δεν ξέρομε τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης του λαγού στη φάση της καταδίωξης, είναι λογικό να μην μπορούμε να επιλέξομε το σωστό πόστο καρτεριού παρά μόνο σε περιοχές που κυνηγούμε χρόνια και παρατηρώντας τους λαγούς, έχομε εντοπίσει κάποια πόστα. Έτσι αν επισκεφθούμε άγνωστους κυνηγότοπους, θα ρίξομε τις ευθύνες στο λαγόσκυλο για την αποτυχία μας .
Πηγές
http://www.kritikosichnilatis.gr/gr/bllagos.html
http://www.lagokinigi.gr
Internet
| .
| |