Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠίσωInitial ΠίσωBack ΠίσωΡυθμιστική

Η κάθετη φυγή

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΚΑΤΣΑ

H Μπεκάτσα και η γεμάτη περιπέτεια ζωή της.

Η μπεκατσα Tο πέταγμα για φαγητό Η ζωή της μπεκάτσας είναι μία μακριά διαδρομή γεμάτη από ταξίδια και περιπέτειες και πολλούς κινδύνους, άλλοτε με καταστάσεις τρυφερές και άλλοτε σκληρές . Μόνο ο μπεκατσοκυνηγός γνωρίζει την ζωή της , τις παραξενιές και τις ιδιαιτερότητες αυτού του μαγικού πουλιού. Ο πραγματικός μπεκατσοκυνηγός την κυνηγάει ναι , ίσως και σκληρά και καμιά φορά ανελέητα , αλλά και την αγαπάει και την σέβεται και όταν χρειάζεται την προστατεύει . Επειδή είναι το αγαπημένο θήραμα του , αυτή η μανία, αγάπη του τον σπρώχνει να μπει – καταλάβει – γνωρίσει τα μυστικά και τις ιδιαιτερότητες αυτού του πουλιού.

Η μαγική ιστορία του πουλιού αυτού , (που αγαπιέται όσο κανένα άλλο σε τόσες χώρες και ηπείρους από διαφορετικούς λαούς και φέρνει κοντά ανθρώπους που μιλούν γλώσσες άγνωστες , διαφορετικού χρώματος και σίγουρα διαφορετικών πολιτισμών και κουλτούρας , να καταλαβαίνει απόλυτα ο ένας τον άλλο όταν μιλούν για την Βασίλισσα των δασών , την μακρομύτα , βελουδομάτα , την Μπεκάτσα) αρχίζει!!

Στην αρχή του Μαΐου κάποια αυγά σπάνε.. Βρισκόμαστε σε ένα πυκνό δάσος σε κάποια βόρεια κρύα χώρα της Ευρώπης . Στο έδαφος , σε μία φωλιά πρόχειρη , κατασκευασμένη από μερικά κλαράκια και φύλλα ξερά , μερικά μικρά μπεκατσάκια… βλέπουν για πρώτη φορά το φως της ημέρας. Κάνει ακόμη κρύο , το χιόνι είναι παντού γύρω από τα μικρά .









Hφωλιά τα μικρά Δεν θα επιβιώσουν όλα , τα πιο αδύνατα θα υποκύψουν στις δύσκολες συνθήκες και μερικά από αυτά θα γίνουν τροφή που είναι απαραίτητη για την επιβίωση κάποιων αρπακτικών. Η σκληρή πραγματικότητα της επιβίωσης στην άγρια φύση. Από αυτά , όσα επιβιώσουν στους πολλούς και διάφορους κινδύνους του δάσους , χρειάζονται ακόμη την φροντίδα και την προστασία της μητέρας. Η μητέρα γεμάτη αγάπη , θα πάει να βρει την τροφή που χρειάζονται , ειδικά σκουλήκια , κολεόπτερα και γενικά ζωική τροφή (μεγάλη ανάγκη μικρών σε πρωτεΐνες ζωικές για γρήγορη ανάπτυξη). Η όρεξη των μικρών είναι μεγάλη και σχεδόν ατελείωτη, σχεδόν κάθε μέρα τρώνε τροφή που ισοδυναμεί με το βάρος τους . Σε αυτή την περίοδο η ζωή τους , είναι ακόμη πολύ μικρά για να είναι αυτόνομα , μα σε μικρό χρονικό διάστημα θα πάνε μόνα τους για την εύρεση της τροφής τους.

Προς στιγμήν περιορίζονται στο να παίζουν , κυνηγώντας τα έντομα η με ένα σκουλήκι που κάποιο κατάφερε να πιάσει. Σ' όλη αυτή την διαδικασία το βλέμμα της μαμάς μπεκάτσας είναι πάνω τους , όπως και το χαρακτηριστικό γλυκό κάλεσμα Κρ ,κρ, κρ . Αυτή όμως η γαλήνια εικόνα της ζωής της οικογένειας διαταράσσεται ξαφνικά από την επίσκεψη ενός θηρευτή , που και αυτός αγωνίζεται να επιζήσει και να ταΐσει ίσως τα δικά του μικρά. Στην παραμικρή ένδειξη κινδύνου τα μικρά πετρώνουν,με όλη την σημασία της λέξεως, το πτέρωμα τους με το φοβερό σχεδιασμό των χρωμάτων (προσφορά της μητέρας όλων της Φύσης) , τους προσφέρει τέλεια κάλυψη. Επίσης η μητέρα τρέχει να τα σκεπάσει με ξερά φύλα η να τα βάλει ανάμεσα στα πόδια της , ώστε να τα πάει σε καλύτερο μέρος για μεγαλύτερη κάλυψη.




Μπεκάτσα στον πάγο Η μητέρα αν δει ότι ο θηρευτής επιμένει και πλησιάζει ακόμη , τότε σηκώνεται και παριστάνοντας την τραυματισμένη προσπαθεί να τον κάνει να την ακολουθήσει, ώστε να τον απομακρύνει από τα μικρά της. Καμιά φορά πέφτει και θύμα του αρπακτικού στην προσπάθεια να σώσει τα παιδιά της.

Η μπεκάτσα κατά την διάρκεια της ζωής της , απειλείται από πολλούς θηρευτές , μα ευτυχώς η Φύση της έχει προικίσει με όπλα πολύ δυνατά για την άμυνα της. Το φτέρωμα της με τα χρώματα του εδάφους στο δάσος, η όραση της , η ακοή της είναι μερικά από τα βασικά όπλα της. Όσο μπορεί προσπαθεί να μείνει μακριά από τους κινδύνους , είναι μοναχικό πουλί, Την ημέρα περιορίζεται σε μικρές μετατοπίσεις , με λίγα βήματα στο έδαφος. Την νύχτα αντιθέτως πετά προς εύρεση της τροφής της και αλλαγή περιοχής. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι την εποχή του ζευγαρώματος , που πετά και την ημέρα , όπως και την εποχή της φωλιάς . Σ' αυτές τις περιόδους έχουμε απώλειες της τάξεως του 30% περίπου.

H σύλληψη μπεκάτσας από γεράκι Κυνήγι μπεκατσας από γεράκι Από τους μεγαλύτερους θηρευτές της μπεκάτσας έχουμε , την αλεπού , το κουνάβι, την νυφίτσα και το γεράκι , μπούφο κλπ. Το κάθε ένα από αυτά τα αρπακτικά χρησιμοποιεί της δικές του μεθόδους για να την πιάσει. Η αλεπού επιμένει αν νομίσει ότι υπάρχει πουλί κοντά και προσπαθεί με πολλή μεθοδικότητα και υπομονή να την βρει και επειδή ζει στο ίδιο περιβάλλον την συναντά τακτικά . Η νυφίτσα κάνει μεγάλη καταστροφή στα αυγά και στα μικρά.

Αν τα μικρά καταφέρουν να επιζήσουν από όλους αυτούς τους κινδύνους και φτάσουν στην ηλικία των δύο μηνών , τότε είναι έτοιμα να ζήσουν μόνα τους την μοναχική και περίεργη ζωή τους.

Όταν φτάσει οι πρώτες μέρες του φθινοπώρου και οι μέρες αρχίζουν μα γίνονται πιο μικρές , τότε οι νεαρές μπεκάτσες αρχίζουν να αισθάνονται , ένα μυστηριώδες δυνατό κάλεσμα από τον Νότο. Είναι οι νέες που φεύγουν πρώτες και αρχίζουν την μετανάστευση για τον νότο , κάποια νύχτα του φθινοπώρου , οδηγούμενες μόνο από το ένστικτο σε ένα μακρινό ταξίδι που κάνουν για πρώτη φορά στην ζωή τους , χωρίς να έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία .

H δύναμη που έχει αυτό το ένστικτο , που τους έχει δώσει η φύση ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να εξηγηθεί τελείως. Μετά ακολουθούν τα μεγάλα θηλυκά (που ζυγίζουν περίπου 380-450 γρ) , οι μοναδικές που μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες κάτω των -10 Κελσίου Κατά την διάρκεια του μακρινού ταξιδιού τους , οι νεαρές μπεκάτσες πετούν μόνες τους η το πολύ με άλλους ένα η δύο συντρόφους. Οι διαδρομές της μετανάστευσης που ακολουθεί , εξαρτάτε από τον τόπο που γεννήθηκε.

Οι δικές μας μεταναστεύσεις

Αριστερά, αδύνατη μπεκάτσα - δεξιά κανονική Η μπεκάτσα πετάει συνήθως μόνο την νύχτα , πραγματοποιεί πτήσεις των 300-400 χιλιομέτρων με μία ταχύτητα των 60 χιλ ανά ώρα περίπου και σ' ένα ύψος που εξαρτάται από την μορφολογική κατασκευή του τόπου , περίπου είναι από μερικές δεκάδες μέτρα , έως 1-2 εκατοντάδες μέτρα. Τα εμπόδια που συναντά είναι πολλά και διάφορα . Η ομίχλη, οι κακοκαιρίες , συχνές αυτή την περίοδο αναγκάζουν το πουλί να αλλάξει πορεία . Πολλές απώλειες έχουν σημειωθεί από τα καιρικά δύσκολα φαινόμενα . Σε περιπτώσεις δύσκολων καιρικών φαινομένων , παρατηρούνται και μεγάλα κοπάδια από μπεκάτσες που μετακινούνται μαζικά η πέφτουν σ' ένα τόπο πολλές μαζί.

Το καιρικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό την μπεκάτσα και φτάνει σε σημείο κινδύνου για την ζωή της, είναι ο παγετός. Στον πάγο η μπεκάτσα δεν μπορεί να βρει την τροφή της , πρώτον γιατί το έδαφος είναι σκληρό και δεν μπορεί να το τρυπήσει με το ράμφος της , επίσης τα σκουλήκια δεν βγαίνουν κοντά στην επιφάνεια , αλλά αντιθέτως λόγο καιρού πάνε πιο βαθιά μέσα στο χώμα. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πολλές μεγάλες περιοχές και χώρες , τότε η μπεκάτσα αδυνατίζει σιγά σιγά μέχρι να γίνει η σκιά του εαυτού της και στο τέλος έρχεται και ο θάνατος. Σε μεγάλους ξαφνικούς παγετούς , έχουν παρατηρηθεί μπεκάτσες με το ράμφος μέσα στο χώμα, να έχουν μείνει έτσι εγκλωβισμένες στην γη .


Η περίοδος του ξεχειμωνιάσματος φτάνει περίπου μέχρι το τέλος του Φεβρουάριου , αρχές Μαρτίου. Οι μπεκάτσες παραμένουν πιστές στις περιοχές και τα μέρη που έχουν διαλέξει μέσα στα διάφορα χρόνια της ζωής τους. Συνήθως είναι μέρη παραλιακά κοντά στις ακτές η μέρη – περιοχές με κλίμα υγρό . Μερικά όμως άτομα κάνουν μακροχρόνιες παραμονές μακριά από τις ακτές, μέχρι που το κρύο γίνεται πολύ δυνατό και τις σπρώχνει σε ζεστότερα μέρη.

Οι δυτικές μεταναστεύσεις Είμαστε στα τέλη του Οκτωβρίου οι μπεκάτσες κινούνται νοτιότερα σε περιοχές με ζεστότερο κλίμα. Επιτέλους στα μέσα Νοεμβρίου , φτάνουν μαζικά στις ακτές της Μεσογείου , πάντα αναλόγως του καιρού. Oι μπεκάτσες έχουν διανύσει την Ευρώπη και έχουν φτάσει στον τόσο ποθητό σταθμό γι' αυτές την Μεσόγειο. Μια περιοχή γεμάτη από ευκαλύπτους, δροσερά πουρνάρια , ποτάμια , κοιλάδες με παχιά σκουλήκια , δάση από πεύκα κλπ Εδώ οι βροχές έχουν ετοιμάσει γι' αυτές ένα ατελείωτο τραπέζι γεμάτο από πλούσια εδέσματα που τόσο χρειάζονται μετά το μεγάλο ταξίδι τους, το οποίο πλέον έχει ξεχαστεί μαζί με όλες τις δυσκολίες του . Σ ' αυτές τις ιδανικές συνθήκες , ξεκουράζονται και ξεχειμωνιάζουν, παχαίνουν οι μπεκάτσες , ώστε να είναι έτοιμες για το ταξίδι της επιστροφής.

τραυματισμένη μπεκάτσα Aλλά και εδώ οι κίνδυνοι δεν σταματούν , τους περιμένουν οι τοπικοί θηρευτές του δάσους αλλά και ο άνθρωπος , ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι' αυτές.

Οι νέες μπεκάτσες βρίσκονται γρήγορα αντιμέτωπες με τους κυνηγούς . Ίσως καταφέρουν να γλιτώσουν, ίσως τραυματιστούν . Αν το τραύμα δεν είναι βαρύ ην φύση έχει προικίσει την μπεκάτσα με ιατρικές γνώσεις !! ναι ακριβώς με ιατρικές γνώσεις.

Αν ένα σκάγι έχει τραυματίσει ένα πόδι η μια φτερούγα η το ράμφος της , η μπεκάτσα θα κόψει και θα πετάξει το μέρος που δεν υπάρχει περίπτωση να αναρρώσει και το υπόλοιπο μέρος θα το καλύψει με λάσπη , φτερά , χορταράκια και σάλιο και με επιδεξιότητα χειρούργου θα φτιάξει μια αλοιφή που με αυτή θα καλύψει την πληγή. Μετά από λίγες μέρες το πουλί θα γίνει καλά. Πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί μπεκάτσες με πληγές παλιές που έχουν γιατρευτεί η πουλιά με τραυματισμένα μέρη καλυμμένα από την αλοιφή!! Αυτή η πρώτη συνάντηση με τους κυνηγούς αφήνει στα νεαρά πουλιά μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους. Από αυτή την στιγμή στον οποιονδήποτε ασυνήθιστο θόρυβο τα πουλιά θα πετάξουν μακριά η θα κοιτάξουν να κρυφτούν όσο καλά μπορούν.

Όταν έρχεται η νύχτα , η μπεκάτσα πετάει για τα αγαπημένα μέρη της όπου εκεί πλένεται και καθαρίζεται και τρέφεται . Το νερό γι' αυτήν είναι απαραίτητο . Καμιά φορά πετάει σε λιμνάζοντα χαμηλά νερά , όπου συναντά τα ξαδέρφια της τα μπεκατσίνια .

Μα ούτε εκεί μπορεί να είναι ήσυχη. Τα νυχτόβια αρπακτικά την περιμένουν .

Φέρμα σε μπεκατσα-Νίβα Η μπεκάτσα λόγο όλων αυτών των κινδύνων , δύσκολα φτάνει την ηλικία των 6-7 ετών . Η μέση χρονική διάρκεια της ζωής μίας μπεκάτσας είναι περίπου τα 2-3 έτη. Ο χειμώνας σχεδόν τελειώνει, στα ψηλά δέντρα τα κλαδιά και τα φύλα είναι ξερά και ο ήλιος είναι συνέχεια πιο ψηλά στον ουρανό. Κατά το τέλος του Φεβρουαρίου , οι ημέρες μακραίνουν και η θερμοκρασία είναι πιο γλυκιά. Η νεαρή μπεκάτσα αρχίζει να νιώθει την ανάγκη να ξαναφύγει προς τα βόρεια για την χώρα και τον τόπο που γεννήθηκε. Η μεγάλη ηλιοφάνεια αλλάζει σε αυτήν φυσιολογικές καταστάσεις και αρχίζουν και οι ορμόνες της να την πιέζουν για ζευγάρωμα . Οι καλές θερμοκρασίες , οι άνεμοι νότιοι και νότιο-δυτικοί θα βοηθήσουν την αποδημία της στον βορά, έτσι το πουλί θα αφήσει την Μεσόγειο για τις Β. χώρες.

Ρένο φέρμα σε μπεκάτσα σε φτέρες Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι και αφού περάσει πολλούς κινδύνους θα γυρίσει στον τόπο που γεννήθηκε. Η ηλικία της πλέον είναι κατάλληλη για ζευγάρωμα και παρότι εδώ κάνει ακόμη κρύο δυνατό , η μοναδική της σκέψη είναι στον ζευγάρωμα και στην αναπαραγωγή του είδους. Ψάχνει δε να βρει το κατάλληλο μέρος για την φωλιά. Τα αρσενικά έχουν αρχίσει το τραγούδι τους και το ψάξιμο της συντρόφου. Τα βλέπουμε να σηκώνονται σε μικρές πτήσεις επίδειξης, να τραγουδούν …. Γκρου..γκρου..γκρου.. ακολουθούμενο από ένα πσιιι… πσιιι τραβηχτό. Αυτοί οι όμορφοι ήχοι , ξεσηκώνουν τα θηλυκά που βρίσκονται στο έδαφος. Και επιτέλους απαντούν , πετούν στα αρσενικά και πετούν μαζί για μικρό διάστημα και μετά κάθονται μαζί στο έδαφος. Αφού παίξουν , χαϊδευτούν και ξαναπετάξουν μαζί , στο τέλος ζευγαρώνουν . Σε μια πρόχειρη φωλιά στο έδαφος , η θηλυκιά γεννά τα αυγά της, αυτό διαρκεί περίπου 4-6 ημέρες ενώ η επώαση διαρκεί 22-23 ημέρες . Τα αυγά ανοίγουν μετά από τρεις εβδομάδες . Σε περίπτωση που τα αυγά καταστραφούν το θηλυκό αμέσως γεννά άλλα.

Όταν τα μικρά γεννηθούν ξεκινά ένας καινούργιος κύκλος ζωής για αυτό ο σπουδαίο πουλί που είναι η μπεκάτσα.







EIΔΗ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ

Tα πιο γνωστά είδη μπεκάτσας που υπέρχουν σήμερα είναι.

Η δικιά μας μπεκάτσα Η Αμερικάνικη μπεκάτσα

Aριστερά ηδικιά μας Scolopax rusticola. Δεξιά η Αμερικάνικη Philohela minor και στο κέντρο η μπεκάτσα της θάλασσας-Haematopus ostralegus.

Η μπεκάτσα της Θάλασσας - Haematopus ostralegus

Η βιολογία η συμπεριφορά της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής μπεκάτσας είναι σχεδόν ίδια , όπως και οι βιότοποι που ζουν.
Διαφορά υπάρχει μόνο στην μπεκάτσα της θάλασσας που ζει και στην πατρίδα μας , στις εκβολές των μεγάλων ποταμών και κοντά στην θάλασσα, όπου και κάνει και την φωλιά της , μέσα στην άμμο. Τρέφεται με ασπόνδυλα , σκουλήκια και μαλάκια που συλλαμβάνει εκεί που σκάει το κύμα.

    
Στον μικρό χάρτη φαίνονται καθαρά τα μέρη που ζει η Βασίλισσα μας ,με το μαύρο χρώμα είναι τα μέρη της Scolopax rusticola της δικιά μας και με τις βούλες τις Αμερικάνικης Philohela minor.


Το φύλλο της Μπεκάτσας.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να δεις το φύλο της μπεκάτσας , αλλά σας βεβαιώνω κανείς δεν είναι σίγουρος εκτός του κατωτέρου ανατομικού τρόπου.
Στην φωτογραφία βλέπετε δύο σχέδια σχεδόν σε φυσικό μέγεθος,
το σχέδιο 5 είναι τα εσωτερικά όργανα μίας θηλυκής μπεκάτσας και
το σχέδιο 6 μίας αρσενικής.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές αν παρατηρήσετε σωστά τα δύο σχέδια.

Σχέδιο 5 θηλυκό
  1. Ωοθήκες
  2. Νεφρά
  3. Μήτρα
  4. Έδρα
  5. Ουρητήρες
εσωτερικά όργανα 5-θηλυκής, 6-αρσενικής μπεκάτσας.

Σχέδιο 6 αρσενικό
  1. Όρχεις
  2. Νεφρά
  3. Αγγεία
  4. Έδρα
  5. Ουρητήρες
  6. Κοιλιακή φλέβα με τις 2 ηλιακές


Πώς γίνεται η τομή αριστερά όρχεις σαν κόκκοι ρυζιού, δεξιά θηλυκό ωοθήκες     Εδώ φαίνεται καθαρά το φύλο ,αρσενικό, αριστερά όρχεις σαν κόκκοι ρυζιού, δεξιά θηλυκό, αυτό το βλέπεις αν κάνεις μία δεξιά (ως προς αυτόν που χειρουργεί) τομή στην κοιλιακή χώρα και σηκώσεις το έντερο.     Όπως παρατηρείτε υπάρχουν τεράστιες διαφορές όρχεις, ωοθήκες κ.λ.π     Οι μπεκάτσες στις οποίες έγινε ανατομία σκοτώθηκαν και οι δύο το χειμώνα και ήταν κανονικού μεγέθους.     Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να κάνετε αυτό το πράγμα απλώς , πληροφοριακά σας το έθεσα υπ όψιν.     Λένε επίσης ότι το θηλυκό είναι μεγαλύτερο του αρσενικού, στην Ευρωπαϊκή αυτό δεν έχει αποδειχθεί τουλάχιστον από ότι ξέρω, αλλά έχει αποδειχθεί στην Αμερικάνικη, σύμφωνα με τον ορνιθολόγο Pettingill.     To μάκρος του ράμφους δεν λέει τίποτε , το οποίο μεγαλώνει μέχρι τα τρία χρόνια περίπου.Τα χρώματα, είπαμε εξαρτώνται από την τροφή και το που ζει. Μόνο η αυτοψία μπορεί να μας βεβαιώσει για το φύλο(όρχεις- μήτρα).


αριστερά νέα, μέσον ενήλικη, δεξιά νέα    

 Ηλικία

Νέο άτομο δεξιά - αριστερά ενήλικα
    Για να καταλάβεις την ηλικία της μπεκάτσας , ο μοναδικός τρόπος είναι ότι πρέπει να δεις τα φτερά της, στην φτερούγα τα τρία πρώτα, όπως και τα πιο εσωτερικά στην φτερούγα.     Για να δούμε αν έχουμε ένα νέο άτομο ενός έτους, η ένα ενήλικα . Του νέου ατόμου είναι δεξιά , όπου φαίνεται σαν να έχει κρόσσια-φαγωμένα στην κορυφή , ενώ του ενήλικα είναι στρογγυλεμένα.

.

.

Προσδιορισμός της ηλικίας

Φτερούγα νέας μπεκάτσας Φτερούγα μεγάλης σε ηλικία  μπεκάτσας

Ο ευκολότερος τρόπος για να καθορίσει κανείς την ηλικία επίσης είναι, να χρησιμοποιεί την παρατήρηση του φτερού. Οι νέες μπεκάτσες, που είναι μικρότερες ενός έτους της ύπαρξης τους, παρουσιάζουν μια φθορά της ακρότητας του φτερού εν αντιθέσει με το παλαιό. Η παρατήρηση πρέπει να παρατηρηθεί στα 3 εξωτερικά primaires που προσφέρουν μια όψη σαν οδοντωτή πλευρά, ακανόνιστη και ξεφτισμένοη στην άκρη. Το πέρασμα του αέρα, κατά τη διάρκεια των σημαντικών μεταναστευτικών μετατοπίσεων προκαλεί μια φθορά autant , αυτό δείχνει ότι το πουλί είναι νέο, που έχει συνεπώς ένα τρυφερό και εύθραυστο πτέρωμα. Αυτή η παρατήρηση θα επιβεβαιωθεί από την εξέταση των αρχικών καλυμμάτων που βρίσκονται στη σειρά, ακριβώς στα ανωτέρω 3 εξωτερικά και του μεταβλητού χρώματος που έχουν. Οι ενήλικοι έχουν γενικά μια στενή λεπτή πλαισίωση, καθαρού χρώματος σε λευκό, συγκριτικά στον γενικό brune χρωματισμό του πτερώματος.


To φτερό του ζωγράφου!

φτερό του ζωγράφου Που ! φτερό του ζωγράφου μέγεθος !

Οι δύο φωτογραφίες μας δείχνουν το φτερό του ζωγράφου , που μία εποχή ήταν περιζήτητο για την ποιότητα γραφής που έκανε ! Φωτογραφίες Μ Φακιώλας


   

Μεγάλες σκούρες , μικρές κόκκινες Ευρωπαίες !!

Κόκκινη- ανοικτού χρώματος μπεκάτσα Σκούρα μπεκάτσα

     Τα αρκετά χρόνια που κυνηγάω μπεκάτσα , παρατήρησα την ύπαρξη δύο διαφορετικών χρωματισμών στην μπεκάτσα . Πουλιά μεγάλα σκούρα και με στίγματα μαύρα και πουλιά μικρότερα ανοικτού καφέ-κόκκινου χρώματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δύο είδη , αν και δεν μπόρεσα πουθενά να βρω πληροφορίες για ταυτοποίηση DNA και αν έχουν ελεγχθεί τα πουλιά σε διαφορετικές χώρες , για τυχόν διαφοροποιήσεις στην γονιδιακή δομή του DNA, δηλαδή αν έχουμε διαφορετικά είδη μπεκάτσας η υποείδη αυτής. Σίγουρα πάντως παρατήρησα και προσωπικά όπως και από πολλές βιβλιογραφίες που βρήκα ότι όντως υπάρχουν οι δύο φαινότυποι της μπεκάτσας και εκτός από την αυτή παρατηρούμε και διαφορά συμπεριφοράς.

Εδώ θα παραθέσω μερικές από τις διαφορές στην συμπεριφορά που παρατήρησα. Ξέρουμε πλέον ότι ο χρωματισμός του πτερώματος οφείλεται στις χώρες που ζουν και στον βιότοπο αυτών , όπως και στην τροφή τους. Επίσης υπάρχει μία θεωρία για τις μικρές κόκκινες μπεκάτσες που πολλές αποδεδειγμένα γεννιούνται στην Ιρλανδία, έχουνε αυτό το χρώμα γιατί το περιβάλλον αυτού του τόπου , βοηθά το κοκκινωπό χρώμα στα ζώα και στους ανθρώπους (άνδρες, γυναίκες,σκυλιά, αγελάδες,άλογα, κότες orpington κ.λ.π     Θα προσπαθήσω να λύσω το μυστήριο ας πούμε των ειδών.... μπεκάτσας (εγώ πιστεύω ότι είναι ένα είδος με διαφορετικούς χρωματισμούς ανάλογα από την πατρίδα που έρχονται ) χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, τα κατωτέρω είναι δικές μου παρατηρήσεις οι οποίες συμφωνούν με αρκετές βιβλιογραφίες.

Την καλύτερη λάμψη του πτερώματος την έχουμε μετά από τρία χρόνια ζωής της μπεκάτσας.

Πίνακας με διαφορές στην συμπεριφορά των πουλιών

ΧαρακτηριστικάΜεγάλες σκούρεςΜικρές κόκκινες
Βάρος320-480 γραμ.250-340 γραμ.
Χρώμα των ποδιώνΓκρίζο-σκούρο-σκουριάςΑνοικτό που πάει προς το κοκκινωπό
Αγριάδα-συμπεριφοράΛίγο άγριες παίρνεις σταθερές φέρμεςΕυαίσθητες φεύγουν στον παραμικρό
θόρυβο, προτού την φέρμα συχνά.
ΞεπέταγμαΒαρύ, θορυβώδες με ένα
τυπικό φλά φλά
Γρήγορο, αθόρυβο η
με μικρό θόρυβο
ΠερπάτημαMερικές φορέςΓενικώς ναι
ΞανακάθησμαΣε κανονική απόσταση σε ευθεία Mακριά σε σιγμοειδή πορεία
YψόμετροMεσαίο μεγάλοΜεγάλο ,πολύ μεγάλο
ΠροέλευσηΧώρες με αρκετή ηλιοφάνεια Αγγλία χώρες βόρειες
του κοντινέντε
ΤροφήΙδιαΙδια

         Έχω παρατηρήσει ότι οι μπεκάτσες που έχω σκοτώσει σε νορμάλ αποδημία , δηλαδή από ένστικτο, επειδή έφτασε η ώρα και πρέπει να φύγουν από τον Βορά για τον νότο , όπως φέτος , πιστεύω ότι προέρχονται από τα ίδια μέρη , άρα λίγο-πολύ ίδιοι χρωματισμοί και ίδια συμπεριφορά.     Τώρα σε περιπτώσεις μεταβολών καιρικών γρήγορων και σκληρών ,χιόνι , παγετώνας, έχουμε μαζική μετακίνηση πουλιών όλων των χρωμάτων !!!!! αυτό οφείλεται ότι από διαφορετικές περιοχές και χώρες τα πουλιά αναγκάζονται να φύγουν μαζικά προς τον νότο , λόγο των καιρικών συνθηκών και γι αυτό βλέπουμε και σκούρες και κόκκινες μαζί και συμπεριφορές λίγο-πολύ ίδιες , η συμπεριφορά όμως διαμορφώνεται από τις συνθήκες καιρού, των ενστίκτων (γονίδια) και της πείρας των πουλιών , δηλαδή νέα, παλιά πουλιά , κυνηγημένα ξανά η όχι , αν είναι κουρασμένες η όχι , παχιές η αδύνατες .

Ωραία φέρμα σε μπεκάτσα

Μία σπουδαία φέρμα Ροζα-Ρενο     Μεγάλη σημασία έχει και που χτυπάει ο καιρός στην Δ Ευρώπή- Α Ευρώπη για το πιες θα μας έρθουν η αν θα μας έρθουν μαζικά , πάντως από την μικρή στατιστική που έχω κάνει , είναι ότι οι κόκκινες μας έρχονται πρώτες και είναι πιο νευρικές με νορμάλ καιρικές συνθήκες.

    Όλα αυτά διαμορφώνουν την συμπεριφορά της και γι αυτό είναι απρόβλεπτη και όμορφη σχεδόν ποτέ δεν είναι ίδια (μιλάω για το ίδιο πουλί που σηκώνουμε 2-3 φορές την ίδια μέρα η σε δύο μέρες.     Επίσης πιστεύω ότι και αυτές έχουν αρχίσει να έχουν στα γονίδια τους καλύτερες άμυνες για τους κυνηγούς-σκύλους-κουδουνάκι-μπίπερ, μην ξεχνάτε πλέον κυνηγιούνται σε τεράστια νούμερα παντού (βασικά Ιταλοί) ακόμη και στα μέρη που γεννιούνται και ήταν ήσυχες και ακυνήγητες Ουκρανία, Ιράν, Σιβηρία κ.λ.π

Και είναι πολύ απλό το γιατί συμβαίνει. Όπως εξελισσόμαστε εμείς ως άνθρωποι, τα μέσα και ο τρόπος κυνηγιού, ανάλογα εξελίσσονται και τα θηράματα. Η ιστορία έχει δείξει από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους ότι όσα ζώα και πτηνά δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την εξέλιξη του ανθρώπου και την μεταβολή των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών εξαφανίσθηκαν η είναι καταδικασμένα να εξαφανισθούν. Ακριβώς αυτό κάνουν και οι μπεκάτσες, προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την αλματώδη εξέλιξη του ανθρώπου και κατ' επέκταση και του κυνηγού και την απότομη αλλαγή των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια. Και επειδή οι αλλαγές αυτές γίνονται τώρα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς , είναι τόσο πολύ αισθητές από μέρους μας.

Αυτό βέβαια είναι καλό για τα θηράματα γιατί αν δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες τότε είναι καταδικασμένα σε πληθυσμιακό μαρασμό και εν τέλει σε εξαφάνιση. Βέβαια σε εμάς τους κυνηγούς αυτές οι αλλαγές μας δημιουργούν προβλήματα στην άσκηση της θήρας αλλά σε τελική ανάλυση αυτή η δυσκολία και το απρόβλεπτο στην συνάντησή μας με τα θηράματα δεν είναι η μαγεία του κυνηγιού !!!!

Αυτό το μοναχικό και περίεργο πουλί η μπεκάτσα δεν μας έχει ακόμη αποκαλύψει όλα τα μυστικά της , παραμένει γι΄ εμάς τους κυνηγούς ένα από τα πιο αγαπημένα θηράματα που θα θέλαμε να συναντήσουμε , ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πονηριές της και ιδιοτροπίες της που μας κάνουν πολύ δύσκολο το κυνήγι της και γι' αυτό όμως και τόσο ποθητό και όμορφο .

ΕΠΑΝΩ-UP

Πέππας Γιώργος

Bιβλιογραφία
Κυνηγετικά έντυπα - Βιβλία -εγκυκλοπέδειες
Internet
Web side Casa de Mpekatsas
Web Side Scalopax rusticola
Web Side Kenel Aeans
Web side La passion de Becasse