Welcome in Greece Welcome in Greece

 


ΑρχικήInitial Back

Πώς να καθαρίσουμε και να συντηρήσουμε το όπλο μας


Του Μπάμπη Αιγινήτη )

Το σημερινό άρθρο δεν θα έλεγα ότι αφορά μόνο τους νέους κυνηγούς, αλλά σίγουρα και οι παλιοί θα πάρουν κάτι ή θα βελτιώσουν κάτι από τις γνώσεις τους στο συγκεκριμένο θέμα.
Το όπλο μας θα πρέπει πάντα να είναι σε άριστη κατάσταση και εμφάνιση ώστε όχι μόνο να μην χάνει από την εμπορική του αξία, αλλά πάνω απ’ όλα για την άψογη λειτουργία του με τα εξαρτήματά του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τότε μόνο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας αφήσει στη μέση του κυνηγίου από κάποια ξαφνική βλάβη και δεν θα καταντήσει επικίνδυνο για εμάς και τους γύρω μας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τύχει να εγκαταλείψει κάποιον αδαή ή επιπόλαιο το αυτογεμές του (ή καραμπίνα), διότι οι οδηγοί του κλείστρου και το πιστόνι των αερίων ήταν πνιγμένα από τα κατάλοιπα της καύσης και την υγρασία. Όπως επίσης έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν και κυνηγοί που δεν ξέρουν πώς να καθαρίσουν το όπλο τους και έτσι αποφεύγουν αυτή την απαραίτητη διαδικασία.

    Τι θα χρειαστούμε

    1. Μία βέργα σπαστή, ξύλινη, τριών τεμαχίων και αν δεν βρούμε ξύλινη στα καταστήματα κυνηγίου (πράγμα απίθανο), θα βρούμε αλουμινίου. Σχοινοκαθαριστήρες, κ.λ.π, απορρίπτονται ως ακατάλληλοι, διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με στρατιωτικό όπλο.
    2. Ένα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι καθαρή βενζίνη (έχουν όλα τα super markets).
    3. Σύρμα της κατσαρόλας παλαιού τύπου σε ρολό (που επίσης θα βρούμε στα super markets).
    4. Μεταλλική βούρτσα ορειχάλκινη ελικοειδή ή από λεπτά ορειχάλκινες ίνες, που συνήθως υπάρχει στο σετ με τη βέργα καθαρισμού ή την αγοράζουμε ξεχωριστά και υπάρχει σε όλα τα κυνηγετικά καταστήματα.
    5. Ένα λιπαντικό σε σπρέϋ, που να είναι διπλής δράσης (καθαρισμού και λιπάνσεως), κατά προτίμηση με περιεκτικότητα teflon και που έχουν όλα τα καταστήματα ειδών κυνηγίου.
    6. Πανάκια από λευκό βαμβακερό ύφασμα για καθαρισμό, διαστάσεων 10Χ15 εκ., που μπορούμε και μόνοι μας να κόψουμε από ένα παλιό μπλουζάκι, που επρόκειτο να το πετάξουμε, αν βέβαια δεν θέλουμε να τα αγοράσουμε έτοιμα από τα καταστήματα ειδών κυνηγίου που έχουν.
    7. Ένα υγρό απομολυβδωτικό για τις δύσκολες περιπτώσεις στον καθαρισμό της κάνης, όταν τα κατάλοιπα επιμένουν και που υπάρχει στα μεγάλα και επιλεγμένα καταστήματα ειδών κυνηγίου.
    8. Ένα μικρό μπουκαλάκι λινέλαιο κοντακίου, που πάνω του θα αναγράφεται GUN STOCK OIL και θα το βρούμε επίσης σε επιλεγμένα καταστήματα ειδών κυνηγίου. Αυτό θα το χρειαστούμε μόνο αν το κοντάκι και η πάπια διαθέτουν φινίρισμα λινελαίου. Αν το φινίρισμά τους είναι από εποξικό βερνίκι, τότε ένα μπουκαλάκι OVERLΑΥ με κερί μέλισσας από οποιοδήποτε super market θα κάνει τη δουλειά μας.

Πώς θα το κάνουμε

Οποιοδήποτε τύπο όπλου κι αν έχουμε, απαραίτητο είναι να το λύσουμε στα κύρια μέρη του, έτσι όπως λύνεται για να μπει μέσα σε μια σπαστή θήκη. Αν δεν ξέρουμε πως λύνεται, το βιβλιαράκι του κατασκευαστή που συνοδεύει το όπλο αναφέρει το πως. Ξέρετε ότι υπάρχουν κυνηγοί που αγνοούν πως λύνεται η καραμπίνα τους στα κύρια μέρη της, διότι από τότε που την αγόρασαν την βάζουν συνεχώς σε μία μονοκόμματη θήκη; Ακούγεται παράξενο, αλλά είναι γεγονός.

Δίκανο (πλαγιόκανο ή σούπερ ποζέ)

Ξεκινάμε από τις κάνες, τις οποίες περνάμε εσωτερικά με ένα πανάκι εμποτισμένο με καθαρή βενζίνη. Κατόπιν τις ψεκάζουμε με το σπρέϋ καθαρισμού – λιπάνσεως από τη θαλάμη προς το στόμιο. Όταν το κάνουμε αυτό καλό θα είναι να έχουμε στρώσει κάτω μία παλιά εφημερίδα για να αποφύγουμε τη συζυγική γκρίνια.
Τα τσοκάκια σε αυτή τη φάση καθαρισμού της κάνης δεν τα ξεβιδώνουμε για να καθαριστούν και αυτά στο εσωτερικό τους. Αφήνουμε τις κάνες για να ενεργήσει λίγο το σπρέϋ και πιάνουμε τη βάση. Με ένα πανάκι εμποτισμένο με καθαρή βενζίνη καθαρίζουμε τους κύκλους που σχηματίζονται στις οπές εξόδου των επικρουστήρων στον καθρέπτη (το κάθετο τμήμα) της βάσης.
Μετά ψεκάζουμε με το σπρέϋ αυτό το τμήμα καθώς και την εσωτερική πλευρά στις υποδοχές των κλειδιών, όπου δένουν οι κάνες.
Με ένα πανάκι σκουπίζουμε και καθαρίζουμε όλα τα σημεία αφαιρώντας τα κατάλοιπα από την καύση. Πιάνουμε τις κάνες. Βιδώνουμε στην αντίστοιχη υποδοχή της βέργας την βούρτσα από ορείχαλκο.
Περνάμε την κάθε κάνη 3-4 φορές με παλινδρομικές κινήσεις από τη θαλάμη προς το στόμιο. Βγάζουμε τη βούρτσα από την βέργα και βάζουμε στην υποδοχή ένα πανάκι και περνάμε 3-4 φορές την κάθε κάνη. Ακολούθως ελέγχουμε στο φως το εσωτερικό των κανών. Αν είναι καθαρές, τότε ξεβιδώνουμε τα τσοκάκια με το κλειδάκι τους, βγάζοντάς τα από το στόμιο και καθαρίζουμε τις βόλτες τους με ένα πανάκι εμποτισμένο σε καθαρή βενζίνη. Κατόπιν τα λιπαίνουμε με το σπρέϋ και τα ξαναβιδώνουμε.
Υπάρχει και ειδικό γραφιτούχο γράσο για τσοκάκια ή γράσο λιθίου, που μπορεί κάποιος να βάλει στις βόλτες αν θέλει να κάνει σχολαστική συντήρηση. Αν οι κάνες ή μία από τις κάνες δεν είναι απολύτως καθαρή και έχει στο εσωτερικό της γραμμές μολυβδώσεων ή κατάλοιπων πλαστικού, που είναι σύνηθες φαινόμενο όταν έχουμε χρησιμοποιήσει φυσίγγια που δεν διαθέτουν κυάθιο για τα σκάγια, όπως κάποια από τα διασποράς, τότε πάμε στο απομολυβδωτικό. Βάζουμε ένα πανάκι στη βέργα και το βουτάμε στο μπουκαλάκι του απομολυβδωτικού και περνάμε 3-4 φορές την κάνη με τις μολυβδώσεις.
Για να ενεργήσει το απομολυβδωτικό υγρό χρειάζονται 15 λεπτά. Μετά βιδώνουμε την ορειχάλκινη βούρτσα στη βέργα και παίρνουμε ένα κομμάτι από το σύρμα της κατσαρόλας, που το ανοίγουμε για να λεπτύνει, ώστε να τυλιχτεί γύρω από τη βούρτσα, με τρόπο όμως που να περνάει η βέργα σφικτά στο εσωτερικό της κάνης. Περνάμε 3-4 φορές την κάνη και κατόπιν με ένα πανάκι την περνάμε για να την σκουπίσουμε.
Αν οι μολυβδώσεις ή μέρος των μολυβδώσεων δεν έχει φύγει (πράγμα απίθανο), τότε θα επαναλάβουμε την διαδικασία με το απομολυβδωτικό ακόμα μία φορά. Αν και τότε δεν φύγουν οι γραμμές ή τα στίγματα, τότε πάμε στον οπλουργό, διότι πρόκειται για οξείδωση.

Καραμπίνα (αυτογεμές ή επαναληπτική)

Η κάνη καθαρίζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω για τις κάνες του δίκανου. Αν το αυτογεμές είναι αδρανείας, χρειάζεται να λύσουμε το κλείστρο – λύνεται πολύ εύκολα – ακολουθώντας τις οδηγίες από το βιβλιαράκι του κατασκευαστή.
Αν είναι αερίου, τότε επιβάλλεται να καθαρίζουμε όχι μόνο το πιστόνι, αλλά και την εξωτερική επιφάνεια της αποθήκης, όπου κινούνται το πιστόνι και οι βέργες όπλισης του κλείστρου. Σε αυτό θα βοηθήσει το τρίψιμο με σύρμα της κατσαρόλας και κατόπιν το πέρασμα όλων των μερών του μηχανισμού με καθαρή βενζίνη.
Το πιστόνι των αερίων, καθώς και η εξωτερική πλευρά της αποθήκης, όπου αυτό κινείται δεν λιπαίνεται με το σπρέϋ καθαρισμού. Πρέπει να είναι στεγνά. Ελάχιστο λάδι χρειάζεται μόνο στους οδηγούς στο εσωτερικό της βάσης πάνω στους οποίους κινείται το κλείστρο και που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τα προϊόντα καύσης της πυρίτιδας.
Το κοντάκι και η πάπια που έχουν φινίρισμα λινελαίου θα χρειαστούν μόνο 2-3 σταγόνες λινελαίου και αρκετό τρίψιμο με ένα μάλλινο πανί. Για το φινίρισμα βερνικιού 2-3 σταγόνες από το Overlay με κερί μέλισσας και αρκετό τρίψιμο με μάλλινο ύφασμα θα καθαρίσει και θα γυαλίσει τις επιφάνειες του ξύλου.
Στα ξύλινα μέρη που έχουν περαστεί πολυεστερικό βερνίκι – συνηθισμένο σε όπλα για την αμερικάνικη αγορά – μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα ή γυαλιστική αλοιφή (ψιλή) για κέρωμα αυτοκινήτων. Αυτή την ψιλή αλοιφή θα την βρούμε σε όλα τα μεγάλα βενζινάδικα με την ένδειξη CAR WAX πάνω στο κουτί της και θα τη χρησιμοποιήσουμε επίσης με μάλλινο ύφασμα.
Αφού έχουμε τελειώσει με τον καθαρισμό του όπλου μας, πριν το βάλουμε στη θήκη του καλό είναι να ψεκάσουμε ένα πανάκι με το σπρέϋ καθαρισμού – λιπάνσεως και να περάσουμε εξωτερικά τις κάνες του όπλου για να φύγουν οι δαχτυλιές από το πιάσιμο.
Τα δάχτυλα και το δέρμα των χεριών αφήνουν υγρασία πάνω στις κάνες. Επίσης η υφασμάτινη θήκη, ή η θήκη που διαθέτει από μέσα συνθετική γούνα, πολλές φορές κρατάει υγρασία από τα κυνήγια που έχουμε πάει και μετά βάλαμε μέσα το όπλο.
Ποτέ δεν θα βάλουμε το όπλο βρεγμένο μετά από μια βροχερή κυνηγετική ημέρα μέσα στη θήκη του. Όλη η υγρασία θα μείνει μέσα στη θήκη και σε 48 ώρες το όπλο θα έχει γεμίσει κόκκινα στίγματα οξείδωσης. Το όπλο θα στεγνώσει καλά με την θερμοκρασία δωματίου και μετά θα μπει μέσα στη θήκη του και αφού βέβαια περαστεί με ένα πανάκι εμποτισμένο με λάδι.
Προσοχή στην υγρασία, είναι ο πιο ύπουλος εχθρός του όπλου μας.

ΠΗΓΗ : Ελληνική Σχολή Κυνηγετικής Σκοποβολής

© Giorgio Peppas