H χώρα που θα εξετάσουμε σε αυτό το τεύχος ανήκει και αυτή στην Σκανδιναβική χερσόνησο και είναι αρκετά γνωστή στους Έλληνες, κυρίως για ένα προϊόν που παράγει και είναι γνωστό παγκοσμίως.
Φυσικά αναφέρομαι στην Σουηδική ξυλεία και τα προϊόντα που παράγονται από αυτή.
Η Σουηδία λοιπόν και η ξυλεία που παράγουν τα δάση της, είναι δυο στοιχεία αλληλένδετα αφού στην πανέμορφη αυτή χώρα, τα δάση καταλαμβάνουν την περισσότερη από την μισή έκταση της χώρας.
Ένα κυνηγετικό όνειρο εκπληρώθηκε με ένα αλησμόνητο ταξίδι στον μακρινό Βορρά , συνοδεία ενός φίλου και τριών Γκόρντον Σέττερ προς αναζήτηση των λευκών περδίκων και του μεγαλύτερου πτερωτού θηράματος της Ευρώπης του μεγάλου αγριοκόκορα
10-2005
Αγριό
κουρκος
Με έκταση λοιπόν που αγγίζει τα 450.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και από αυτή το 52% να είναι δάση και το 8,5% να είναι λίμνες, καταλαβαίνει κανείς τον τεράστιο φυσικό πλούτο που διαθέτει. Επίσης είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος την πληθώρα των θηραμάτων που υπάρχουν και συνάμα αποτελούν εθνικό πλούτο, καθώς και το εξαιρετικό ενδιαφέρον που αποκτά το κυνήγι σε αυτή την χώρα.
Η πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη και η χώρα συνορεύει δυτικά και βόρεια με την Νορβηγία, στα βόρεια, βορειοανατολικά με την Φινλανδία, ενώ στα νότια βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα.
Το τοπίο εναλλάσσεται συνεχώς με τα δάση να κυριαρχούν και η οροσειρά που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με την Νορβηγία ονομάζεται Κεμπνεπάικε, με ύψος που φθάνει τα 2.117 μέτρα, χαμηλώνει προοδευτικά από Βορρά προς Νότο και παρουσιάζει τοπία πολλές φορές καλυμμένα από πάγους, αλλά και μεγάλες λίμνες. Οι φυσικοί πόροι της χώρας αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εθνικής οικονομίας και αυτοί είναι η ξυλεία, η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα ποτάμια - τα οποία εκτός των άλλων αποτελούν και τους φυσικούς μεταφορείς της ξυλείας - τα ορυκτά και τα σιδηρομεταλλεύματα. Μεγάλη ανάπτυξη επίσης παρουσιάζεται στον τομέα της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών, καθώς επίσης και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η παραγωγικότητα που αυξάνεται διαρκώς την κάνει να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και την καθιστά υπόδειγμα ως προς την κοινωνική της πολιτική.
Η παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην Σουηδία και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνει το 53%, ενώ οι εγγράμματοι αγγίζουν το 99%. Ο πληθυσμός της χώρας ξεπερνά τα 9.000.000 κατοίκους με αρκετούς μετανάστες από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Φιλανδοί, Γιουγκοσλάβοι, Δανοί, Νορβηγοί, Έλληνες, Τούρκοι αλλά και Λάπωνες, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή των ταράνδων.
Στην Σουηδία το κυνήγι εξασκείται σε δημόσιο η ιδιωτικό έδαφος.
Όσον αφορά το κυνήγι το οποίο εξετάζουμε κυρίως, αποτελεί μια δημοφιλή ενασχόληση στην Σουηδία από πολύ παλιά. Οι κυνηγοί σε αριθμό φθάνουν τις 300.000 αλλά σημαντική ιδιαιτερότητα αποτελεί , ο αριθμός των γυναικών που ενασχολούνται με το κυνήγι o οποίος είναι πράγματι εντυπωσιακός και φθάνει τις 15.000.
Ξεκινώντας από τον τομέα της άδειας κυνηγίου, οι προϋποθέσεις είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές της Νορβηγίας, περιλαμβάνουν δηλαδή πολυήμερα τεστ, θεωρητικά και πρακτικά, τα οποία χωρίζονται σε πέντε στάδια, από το πρώτο στο οποίο μαθαίνει να κρατάει κανείς το όπλο, μέχρι το τελευταίο να είναι σε θέση να το χρησιμοποιεί στο κυνήγι.
Από τον 13ο κιόλας αιώνα υπήρχε στην Σουηδία η αρχή η οποία επικρατεί έως και σήμερα, ότι δηλαδή ο ιδιοκτήτης ενός τμήματος γης είναι και ο αποκλειστικός δικαιούχος να κυνηγήσει στο κομμάτι αυτό. Να σημειώσουμε ότι το παραπάνω από το μισό υπαίθριο κομμάτι της χώρας ανήκει στο ίδιο το κράτος. Οι ιδιώτες μπορούν να νοικιάσουν μεγάλα τμήματα για να κυνηγήσουν έναντι αμοιβής και για το σκοπό αυτό υπάρχουν και διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.
Στην χώρα, από το σύνολο των κυνηγών οι πιο πολλοί είναι μέλη της Σουηδικής Οργάνωσης Κυνηγίου και μιας άλλης οργάνωσης, που ονομάζεται Οργάνωση Διαχείρισης της Άγριας Ζωής.
Στις περιοχές όπου το κυνήγι επιτρέπεται λιγότερο, αποκλειστικοί διαχειριστές είναι οι εταιρίες που είναι όμως υπεύθυνες για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα των θηραμάτων στις περιοχές αυτές.
Η κυνηγετική άδεια κοστίζει 200 κορώνες Σουηδίας, δηλαδή περίπου 20 ευρώ και η κυνηγετική ασφάλεια 300 κορώνες δηλαδή περίπου 30 ευρώ. Επιπλέον βέβαια χρήματα δαπανά όποιος αγοράζει το δικαίωμα να κυνηγά σε ενοικιαζόμενα τμήματα.
Το κυνήγι με φυσητούς κράχτες επιτρέπεται για τα ελάφια, ενώ για τα υδρόβια επίσης επιτρέπονται οι ίδιοι κράχτες και τα πλαστικά ομοιώματα. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι τα ραβδωτά και τα λειόκανα. Τα ραβδωτά όπλα είναι επιβεβλημένα για το κυνήγι της άλκης και του ελαφιού και το καθαρό βάρος του βλήματος πρέπει να ξεπερνά τα 10 γραμμάρια. Για το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο και τον κάστορα επιτρέπεται και το λειόκανο αυτογεμές (καραμπίνα), αλλά με φυσίγγια μεγάλων γομώσεων και βάρους, ικανά να πλήξουν καίρια το ζώο και για συγκεκριμένη περίοδο, διαφορετικά το ραβδωτό είναι απαραίτητο και σε αυτά.
Όποιος είναι κάτοχος ραβδωτού και κυνηγά άλκη και τα άλλα μεγάλα θηράματα περνά υποχρεωτικά από τεστ σε στόχους φυσικού μεγέθους, σταθερούς και κινούμενους, στην απόσταση των 80 μέτρων τουλάχιστον και κατόπιν κρίνεται ικανός.
Τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται για τα πουλιά κυρίως, είναι πόιντερ, σέττερ αλλά και ντράτχααρ, για το λαγό κυρίως μπηγκλ και για τα moose ο ιχνηλάτης elkhund.
Η κυνηγετική περίοδος είναι όλο το έτος με διαφορετική διάρκεια όμως για το κάθε είδος και ανάλογα στο βόρειο ή στο νότιο τμήμα της χώρας. Μαζί με την επιτρεπόμενη χρονική διάρκεια θα παραθέσω και τον αριθμό των θηραμάτων που επιτρέπονται να θηρευτούν, ο οποίος αρκετές χρονιές συμπληρώνεται, για να καταλάβουμε ότι η σωστή διαχείριση, τα κατάλληλα μέτρα, και οι πλούσιοι φυσικοί βιότοποι είναι τα μέτρα που προσφέρουν τόσο μεγάλο αριθμό θηραμάτων, μέτρα τα οποία υπό άλλες συνθήκες μπορούν να προσφέρουν έντονες συγκινήσεις και στους Έλληνες κυνηγούς, αν φυσικά εφαρμοστούν ποτέ στην χώρα μας.
Κάθε γαιοκτήμονας έχει τα δικαιώματα κυνηγιού στο έδαφός του/της που του ανήκει η το έχει νοικιάσει από το κράτος , ανεξάρτητα από εάν είναι μεγάλο ή μικρό. Εάν τα landowners (χρήστες γης ) δεν θέλουν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα, μπορούν να τα μισθώσουν έξω ολικά ή εν μέρει. Το κυνήγι πραγματοποιείται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση στο π έδαφος όπου επιτρέπεται νόμιμα είτε είναι ιδιωτικό , είτε κρατικό .
Κυνηγετικές περιοχές (έδαφος)
Το περίπου μισό έδαφος στη Σουηδία ανήκει στο κράτος και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις βόρειες και κεντρικές περιοχές. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του εδάφους τα δικαιώματα κυνηγιού μισθώνονται σε άτομα ή τις κυνηγετικές ενώσεις.
Στις περιοχές όπου το διαθέσιμο έδαφος είναι περιορισμένο, η συνεργασία είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει βιώσιμο κυνήγι. Οι ιδιοκτήτες των δικαιωμάτων κυνηγιού στις διάφορες περιοχές επομένως συγκεντρώνουν συχνά τα δικαιώματά τους να κάνουν τις περιοχές μεγαλύτερες σε μέγεθος . Η συνεργασία είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για τις άλκες για την εξασφάλιση και συντήρηση του ζωικού αποθέματος.
Κυνηγοί
Το κυνήγι είναι δημοφιλές στη Σουηδία. Υπάρχουν περίπου 300.000 κυνηγοί, των οποίων σχεδόν 200.000 έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στη σουηδική ένωση για το κυνήγι και τη διαχείριση άγριας φύσης (Svenska Jδgarefφrbundet).
Η ένωση είναι εθελοντικό σώμα του οποίου κύριος στόχος είναι να φροντιστούν τα ενδιαφέροντα του κυνηγιού και των κυνηγών. Πολλοί κυνηγοί είναι επίσης landowners αλλά περισσότερο από μισά δικαιώματα πυροβολισμού και μισθώσεων ανήκουν στις συνεταιριστικές ενώσεις.
Από το 1985 όλοι οι νεοφερμένοι στο κυνήγι έπρεπε να περάσουν μια εξέταση που περιλαμβάνει πέντε χωριστά μέρη, τα οποία είναι και θεωρητικά και πρακτικά. Η διάβαση αυτής της εξέτασης είναι ένας ουσιαστικός όρος για την κατοχή των πυροβόλων όπλων .
Εντούτοις, οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να λάβουν την άδεια να φέρουν τα πυροβόλα όπλα τους και να τα χρησιμοποιήσουν στη Σουηδία.
Ευκαιρίες κυνηγίου για τους ξένους επισκέπτες .
Σχεδόν όλο το κυνηγετικό έδαφος κρατικό και ιδιωτικό είναι μισθωμένο , υπάρχουν λίγες ευκαιρίες να μισθωθούν κάποια ακόμη δικαιώματα κυνηγίου στη Σουηδία.
Εντούτοις, πολλοί ξένοι κυνηγοί καλούνται για να απολαύσουν το κυνήγι με την μέθοδο "της ανταλλαγής " στη Σουηδία. Κάτω από αυτό το σχέδιο ένας ξένος κυνηγός μπορεί να προσκαλέσει έναν Σουηδό κυνηγό για να κυνηγήσει στη χώρα του και καλείται, σε αντάλλαγμα, για να κυνηγήσει στη Σουηδία.
Μια άλλη όλο και περισσότερο δημοφιλής επιλογή είναι να πάει στη Σουηδία ως "πελάτης με πληρωμή ", και όλο και περισσότερα landowners και κυνηγετική συνεταιρισμοί προσφέρουν αυτήν την ευκαιρία και στους σουηδικούς και ξένους επισκέπτες.
Άδειες κυνηγιού
Ο καθένας που πηγαίνει στη Σουηδία πρέπει να καταβάλει μια ετήσια αμοιβή - άδεια προς όφελος του κυνηγίου .
Η αμοιβή, συμμετοχή ισχύει για ένα έτος, από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Για το 2003/2004 η ετήσια αμοιβή είναι 200 SEK.
Το τέλος μπορεί να καταβληθεί σε όλα τα ταχυδρομεία. Όταν το τέλος καταβάλλεται η παραλαβή είναι συνδεμένη με την άδεια κυνηγιού, η οποία πρέπει πάντα να συνοδεύει στο κυνήγι τον Σουηδό η τον φιλοξενούμενο κυνηγό .
Λευκές Πέρδικες
Λευκές Πέρδικες
Ασφάλεια κυνηγιού
Εάν οι ξένοι επισκέπτες δεν έχουν την κάλυψη ολικής κυνηγετικής ασφάλειας που ισχύει στη Σουηδία πρέπει να πάρουν ένα ειδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κυνηγιού που καλύπτει και τα προσωπικά ατυχήματα και την ευθύνη τρίτων. Αυτή η ασφαλιστική κάλυψη είναι διαθέσιμη σε εκείνους που ανήκουν στην ένωση των σουηδών κυνηγών για ένα έτος. Η ιδιότητα μέλους κοστίζει περίπου 300 SEK, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας . Και η άδεια και η ασφάλεια κυνηγιού μπορούν να τακτοποιηθούν μέσω του σουηδικού οικοδεσπότη.
Επιτρεπόμενα πυροβόλα και πυρομαχικά
Μόνο τα τουφέκια (ραβδωτά) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ορισμένο κυνήγι , συμπεριλαμβανομένων των αλκών, τα κόκκινα ελάφια .
Για τα πυρομαχικά ισχύουν οι ακόλουθες απαιτήσεις . Οι σφαίρες που ζυγίζουν τουλάχιστον 10 γραμμάρια (154 σιτάρια) πρέπει να έχουν μια ενέργεια αντίκτυπου τουλάχιστον 2.000 τζάουλ σε 100 μέτρα από το ρύγχος. Οι σφαίρες που ζυγίζουν μεταξύ 9 και 10 γραμμάρια (139-154 σιτάρια) πρέπει να έχουν μια ενέργεια αντίκτυπου τουλάχιστον 2.700 τζάουλ 100 μέτρα από το ρύγχος.
Οι παρόμοιες απαιτήσεις ισχύουν επίσης για το κυνήγι για τα ελάφια και τον άγριο κάπρο. Εντούτοις, αυτά τα είδη μπορούν επίσης να κυνηγηθούν με τα κυνηγετικά όπλα (λειόκανα) .
Οι κάστορες είναι επίσης μεταξύ των ειδών που μπορούν να κυνηγηθούν μόνο με τα τουφέκια. Για τα ελάφια τα κυνηγετικά όπλα επιτρέπονται μόνο μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και 31 Ιανουαρίου. Σε άλλες κυνηγετικές περιόδους πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ραβδωτά.
Η ελάχιστη απαίτηση πυρομαχικών για τον κάστορα και τα μικρά ελάφια είναι:
βάρος σφαιρών τουλάχιστον 3,2 γραμμάρια (50 σιτάρια) ενέργεια αντίκτυπου τουλάχιστον 800 τζάουλ 200 μέτρα από το ρύγχος.
Οι πλήρως καλυμμένες σφαίρες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κυνήγι οποιωνδήποτε από τα ανωτέρω είδη.
Τα κυνηγετικά όπλα που μπορούν να φορτωθούν με περισσότερες από τρεις κασέτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Η μεγαλύτερη επιτρεπόμενη εσωτερική διάμετρος είναι 12, εσωτερικές διάμετροι μικρότερες από 20 - με ορισμένες εξαιρέσεις - δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κυνήγι.
Το μεγαλύτερο πυρομαχικό σε μέγεθος που επιτρέπεται είναι αριθμός ΗΠΑ 1.4 χιλ.).
Σε ορισμένες περιοχές υγρότοπου απαγορεύεται η χρήσης σκαγιών μολύβδου .
Εισαγωγή των πυροβόλων
Οι επισκέπτες από τη Δανία, τη Φινλανδία ή τη Νορβηγία με τη μόνιμη άδεια από την κατάλληλη αρχή της χώρας τους μπορούν να χρησιμοποιούν τα ραβδωτά η λειόκαννα όπλα για ιδιωτική χρήση , χωρίς οποιαδήποτε ειδική άδεια εισαγωγής ή αμοιβή, στην εισαγωγή της Σουηδίας των όπλων και όποια από τα πυρομαχικά που ανήκουν στους ίδιους . Τα όπλα και τα πυρομαχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Σουηδία για μια περίοδο μέγιστη των τριών μηνών. Η άδεια του όπλου πρέπει να παρουσιαστεί πάντα άμεσα σε όποια τυχόν ζήτηση .
Σχετικά με τη Δανία και τη Φινλανδία ισχύει επίσης η άδεια του ευρωπαϊκού κοινοτικού περάσματος πυροβόλων όπλων.
Οι ξένοι επισκέπτες από άλλες χώρες για να πάρουν τα όπλα τους σε ένα ταξίδι κυνηγιού στη Σουηδία πρέπει όταν έρθει η ώρα να συνεννοηθούν με το Σουηδό οικοδεσπότη τους και σε συνεργασία μαζί του να αποκτήσουν άδεια . Καταρχήν είναι καλύτερο για τον οικοδεσπότη να υποβάλει μια αίτηση εξ ονόματος του φιλοξενούμενου.
Η άδεια για την εισαγωγή και την εξαγωγή δίνεται από την αστυνομική αρχή στο σημείο όπου τα πυροβόλα θα παρουσιαστούν (περάσουν) μέσα στη χώρα. Η αστυνομία έχει τις ειδικές αιτήσεις υποψηφιότητας για αυτόν το λόγο.
Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν όταν έρθει η ώρα, τουλάχιστον ένα μήνα εκ των προτέρων. Η άδεια για να εισαχθούν τα πυροβόλα όπλα πρέπει να παρουσιαστεί στο τελωνείο στο σημείο του εισόδου των όπλων μέσα στη Σουηδία.
Οι κυνηγοί από άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης, κατά άφιξη στη Σουηδία, να έχουν την άδεια εισαγωγής που παρέχει για την μετακίνηση πυροβόλων όπλων η ΕΕ για τους πολίτες της . Σε μερικές περιπτώσεις η αστυνομία υποβάλλει την άδεια στο τελωνείο και παίρνεται από το φιλοξενούμενο όταν έρθει αυτός στη χώρα.
Φέρμα σε Αγριόκουρκο
Φέρμα Λευκές Πέρδικες
Σημείωση Είναι πολύ σημαντικό ότι η αίτηση στέλνεται στην αστυνομική αρχή στο σημείο όπου τα πυροβόλα θα μπουν μέσα στη χώρα!
Οι ακόλουθες πληροφορίες απαιτούνται στην αίτηση υποψηφιότητας:
Οι υποψήφιοι καταγράφονται με πλήρη τα στοιχεία τους , ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου.
Όνομα, διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου του σουηδού κυνηγού οικοδεσπότη.
Όνομα και θέση της περιοχής κυνηγιού.
Η χρονική περίοδος που το όπλο θα είναι στη Σουηδία.
Θέση και ημερομηνία άφιξης στη Σουηδία.
Τα ακόλουθα έγγραφα πρέπει να επισυναφθούν στην αίτηση:
1.Μια φωτοτυπία της άδειας των υποψηφίων κυνηγών στην Σουηδία για το όπλο στη χώρα του/της (ή άλλα έγγραφα που υποστηρίζουν το δικαίωμα να είναι κάτοχοι του όπλου και την χρήση αυτού για το κυνήγι), άδεια κατοχής .
2. Μια φωτοτυπία του ειδικού εντύπου για την μετακίνηση πυροβόλων όπλων της ΕΕ (μόνο πολίτες της ΕΕ).
3. Μια γραπτή πρόσκληση από τον Σουηδό οικοδεσπότη ή τον διαχειριστή - μισθωτή της γης
Η αμοιβή για μια άδεια για να εισαγάγει τα όπλα είναι 500 SEK, ανεξάρτητα από πόσα όπλα εισάγεται. Το τέλος πρέπει να καταβληθεί κατά την διάρκεια της εφαρμογής.
Δανεισμός πυροβόλων όπλων
Είναι δυνατό για τους ξένους φιλοξενουμένους να δανειστούν όπλα από έναν Σουηδό κυνηγό. Εάν ο ιδιοκτήτης του όπλου είναι πάντα μαζί με το πρόσωπο που έχει δανειστεί το όπλο μέσα σε μερικά μέτρα - οι μόνες απαιτήσεις είναι ότι ο ξένος κυνηγός πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών και να κατέχει μια σουηδική άδεια κυνηγιού.
Εάν ο ξένος κυνηγός θέλει να δανειστεί ένα όπλο για τη χρήση του πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών για να του επιτραπεί να το χρησιμοποιήσει. Ο σουηδικός ιδιοκτήτης του όπλου πρέπει να συντάξει ένα πιστοποιητικό δανείου που πρέπει να γραφτεί σε μια φωτοτυπία της άδειάς για το όπλο.
Στη φωτοτυπία πρέπει να δηλωθεί το όνομα του κυνηγού που φιλοξενεί τον ξένο κυνηγό , της διεύθυνσης κατοικίας του και της διεύθυνσης στη Σουηδία, καθώς επίσης και του σκοπού και της διάρκειας του δανείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι πιο μακροχρόνιο από 14 ημέρες. Οι πληροφορίες για τον φιλοξενούμενο κυνηγό για την χρήση του δανεικού όπλου πρέπει να υπογραφούν από το Σουηδό ιδιοκτήτη του όπλου.
Λευκές Πέρδικες
Αγριόκοκορας λυράτος
Δοκιμές κυνηγιού για Αλκη
Οι ξένοι κυνηγοί που θέλουν να πάνε για τις άλκες στη Σουηδία πρέπει να κανονίσουν μέσω του οικοδεσπότη τους να κάνουν μια σειρά μαθημάτων κατάρτισης για το κυνήγι της άλκης πριν από το κυνήγι.
Πολλοί landowners και οικοδεσπότες το έχουν σαν μια απαίτηση ότι οι κυνηγοί αλκών πρέπει να έχουν περάσει μια αναγνωρισμένη δοκιμή στο επίπεδο σκοπευτηρίου προτού να συμμετάσχουν στο κυνήγι.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι κυνηγοί πυροβολούν σε έναν life-size (πραγματικό μέγεθος) στόχο μιας άλκης σε μια απόσταση 80 μέτρων.
Η δοκιμή περιλαμβάνει τον πυροβολισμό ενώ είναι στάσιμη και όταν κινείται "τρέχει".
Σκυλιά
Τα σκυλιά που εισάγονται στη Σουηδία πρέπει να εμβολιαστούν ενάντια στη λύσσα, leptospirosis και τον κυνοειδή τύφο. Πρέπει επίσης να φέρουν ένα σημάδι προσδιορισμού και το ειδικό γραφείου του υπουργείου γεωργίας πρέπει να δώσει την άδεια για την εισαγωγή.
Εάν αυτές οι απαιτήσεις δεν καλύπτονται, τα σκυλιά μπορούν να κρατηθούν στην καραντίνα για τέσσερις μήνες. Είναι προφανές, επομένως, ότι είναι σχετικά περίπλοκο για να φέρει ένα σκυλί στη Σουηδία. Ένας ξένος κυνηγός .
Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου είναι σχεδόν ολόκληρο το έτος με συγκεκριμένο όμως διάστημα για κάθε επιτρεπόμενο είδος.
Εποχές κυνηγιού
Οι εποχές κυνηγιού στη Σουηδία καλύπτουν κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα (Αύγουστος-Φεβρουάριος).
Η έναρξη και η διάρκεια της εποχής για ένα ιδιαίτερο είδος μπορούν να ποικίλουν αρκετά μεταξύ ενός μέρους της Σουηδίας με ενός άλλου. Είναι επομένως απαραίτητο για τους ξένους κυνηγούς να ανακαλύψουν – πληροφορηθούν μέσω του οικοδεσπότη τους ποιες ημερομηνίες ισχύουν για την περιοχή όπου προγραμματίζουν να κυνηγήσουν.
Η άλκη που κυνηγά στη νότια και κεντρική Σουηδία αρχίζει στην αρχή του Οκτωβρίου και συνεχίζεται για περίπου δύο μήνες. Στη βόρεια Σουηδία η εποχή για τις άλκες αρχίζει στην αρχή του Σεπτεμβρίου και διαιρείται σε δύο μέρη με ένα σπάσιμο κατά τη διάρκεια της rutting εποχής προς το τέλος Σεπτεμβρίου και την αρχή Οκτωβρίου.
Στις μικρότερες άλκες σε άλλες περιοχές κυνηγίου το κυνήγι επιτρέπεται για μόνο μερικές ημέρες.
Η εποχή για τα ελάφια είναι μακρύτερη. Αρχίζει στις 16 Αυγούστου με το κυνήγι για τα bucks. Στη νότια και κεντρική Σουηδία το κυνήγι για τα κατσίκια επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου, και όλα τα ελάφια όπως τα λευκόστικτα μπορούν να κυνηγηθούν από την 1η Οκτωβρίου. Στα βόρεια για τα ελάφια της Σουηδίας το κυνήγι τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου και στο υπόλοιπο της Σουηδίας στις 31 Ιανουαρίου. Ορισμένες επαρχίες επιτρέπουν επίσης το κυνήγι για τα bucks μεταξύ της 1ης Μαϊ'ου και 15 Ιουνίου.
Για τους φίλους των πτερωτών και δη των υδροβίων, τα είδη που επιτρέπονται αλλά και τα νούμερα είναι πράγματι εντυπωσιακά. Καναδέζικες χήνες, οι οποίες αξίζει να παρατηρήσουμε ότι έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν περίπου 1000 χιλιόμετρα σε μια ημέρα, αγριόχηνες και ασπρομέτωπες χήνες, επιτρέπονται από 11 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου και συνολικά θηρεύονται περίπου 40.000 και από τα τρία είδη.
Τα παπιά βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς και επιτρέπονται από 20 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου με συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό θηρευομένων που αγγίζει τις 115.000. Από αυτά οι 100.000 περίπου είναι οι αγριόπαπιες, αυτά που στην χώρα μας ονομάζουμε «καθαρά παπιά», δηλαδή πρασινοκέφαλα, καφεκέφαλα και τα υπόλοιπα σφυριχτάρια και κάποια άλλα είδη παπιών.
Όλα αυτά βέβαια στους Έλληνες κυνηγούς φαντάζουν άπιαστο όνειρο, την στιγμή μάλιστα που το κυνήγι των υδροβίων στην χώρα μας έχει μειωθεί δραματικά, όσον αφορά τις επιτρεπόμενες τοποθεσίες άσκησης κυνηγίου, στους κατά τα άλλα πλούσιους υδροβιότοπους. Ανεπανάληπτες πραγματικά κυνηγετικές εμπειρίες βιώνουν όσοι κυνηγούν με σκυλιά φέρμας και αυτό διότι οι στιγμές κυνηγετικής πανδαισίας είναι αξέχαστες για σκύλους και κυνηγούς.
Αλήθεια ποιος ιδιοκτήτης ενός πόιντερ ή ενός σέττερ δεν θα ήθελε να κυνηγά σε μια χώρα, στην οποία κάθε χρόνο επιτρέπεται να θηρευτούν σχεδόν 60.000 πεδινές πέρδικες, 30.000 Hazel και Black grouse, 20.000 Ptarmigan, 20.000 αγριόγαλοι και 50.000 φασιανοί, σε μια περίοδο, η διάρκεια της οποίας ξεκινά τα τέλη Αυγούστου και τελειώνει για ορισμένα από τα προαναφερόμενα είδη στις αρχές Μαρτίου;
Οι φίλοι της μπεκάτσας θηρεύουν σχεδόν 1300 άτομα του είδους, καθώς είναι γνωστό ότι η μπεκάτσα μεταναστεύει προς τον Νότο και η περίοδος κυνηγίου αρχίζει στις 20 Αυγούστου σε όλη την χώρα και τελειώνει τέλος Οκτωβρίου για τον Βορρά και τέλος Νοεμβρίου για τον Νότο.
Τέλος οι καρτεριτζήδες κυνηγοί της φάσας αποζημιώνονται επαρκώς και κάθε χρόνο περισσότερες από 45.000 φάσες μπορούν να μπουν στα σακίδια των κυνηγών σε μια περίοδο που ξεκινά αρχές Αυγούστου και τελειώνει τέλος Δεκέμβρη στην βόρεια χώρα και τέλος Φλεβάρη στον Νότο
Λευκές πέρδικες το καλοκαίρι στον Βορρά
Μικρά ελάφια
Για την αγριόκοτα και το κυνήγι αγριόγαλλων και αγριόκουρκων επιτρέπεται από τις 25 Αυγούστου, εκτός από σε Skεne και στη Gotland.
Η χιονόκοτα και η βουνοχιονόκοτα εμφανίζονται μόνο στη βόρεια Σουηδία, όπου η εποχή κυνηγιού αρχίζει στις 25 Αυγούστου.
Ο κάστορας βρίσκεται στα μέρη της κεντρικής και βόρειας Σουηδίας και το κυνήγι επιτρέπεται από την 1 Οκτωβρίου έως τις 10 ή 15 Μαΐου. Η καλύτερη εποχή για τον κάστορα είναι κανονικά το τελευταίο μέρος του Απριλίου και η αρχή Μαΐου.
Οι εποχές κυνηγιού στη Σουηδία αναθεωρούνται από την κυβέρνηση κάθε τρίτο έτος. Παρακαλώ σημειώστε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες των δικαιωμάτων κυνηγιού μπορούν να περιορίσουν τις κανονικές εποχές για ορισμένα είδη παραδείγματος χάριν, με την έναρξη της εποχής αργότερα από κανονικής, ή το κλείσιμο της εποχής πριν από τη συνηθισμένη ημερομηνία.
Τι ώρα της ημέρας.
Οι άλκες μπορούν να κυνηγηθούν μια ώρα πριν από την ανατολή μέχρι το ηλιοβασίλεμα.
Ορισμένα είδη, συμπεριλαμβανομένων των σταχτιών ελαφιών
, των ελαφιών των αγραναπαύσεων και των κόκκινων ελαφιών μπορούν να κυνηγηθούν μια ώρα πριν από την ανατολή μέχρι μια ώρα μετά από το ηλιοβασίλεμα
Για άλλα είδη, το εικοσιτετράωρο κυνήγι επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της νόμιμης εποχής.
Πληγωμένα ζώα
Οι σουηδικοί νόμοι κυνηγιού είναι πολύ αυστηροί, ιδιαίτερα σχετικά με τα πληγωμένα ζώα. Όταν κυνηγώντας ungulates μεγάλα τριχωτά θηράματα (ελάφια , άλκες, αγριογούρουνο) υπάρχει η απαίτηση ότι ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί ιχνηλάτης πρέπει να μπορεί να είναι διαθέσιμο μέσα σε δύο ώρες για την ανεύρεση τυχόν πληγωμένου θηράματος που έχει διαφύγει .
Επίσης και για ορισμένα είδη πουλιών είναι απαίτηση ότι ένα σκυλί τουλάχιστον πρέπει να είναι παρόν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.
Είναι ένα καθήκον των Σουηδών οικοδεσποτών να εξασφαλίσουν ότι αυτές οι απαιτήσεις τηρούνται.
Πού μπορείτε να κυνηγήσετε και ποιες επαφές είναι απαραίτητες;
Πολλοί ξένοι επισκέπτες απολαμβάνουν το κυνήγι στη Σουηδία μέσω των επαφών τους με τους Σουηδούς κυνηγούς . Εάν θέλετε να κάνετε επαφή με τους Σουηδούς κυνηγούς για μια "ανταλλαγή για να κυνηγήσετε " ή για να συμμετέχετε σε έναν κυνηγετικό όμιλο ως πελάτης πληρώνοντας , αξίζει να ενημερωθείτε από τα σουηδικά περιοδικά κυνηγίου.
Αυτά τα περιοδικά έχουν διαφημίσεις και από τους ιδιώτες και από τους κυνηγετικούς συλλόγους χρήστες κρατικών εδαφών για κυνήγι στη Σουηδία.
Εάν θέλετε πληροφορίες για κυνήγι στην Σουηδία η στις σκανδιναβικές χώρες, το μεγαλύτερο περιοδικό είναι Svensk Jakt
Πηγές - Αρθρογράφοι
Το Κυνήγι στην Σουηδία - ΓΠέππας
Κυνηγεσία κυνοφιλία Περιοδικό - Ν ΝΙκολάου