Welcome in Greece Welcome in Greece

 




ΑρχικήInitial ΑρχικήInitial

Γαλλία ο κυνηγετικός παράδεισος



Η γαλλική ύπαιθρος είναι από τις ομορφότερες της Ευρώπης και αποτελεί πόλο έλξης για τον κυνηγετικό τουρισμό αλλά και για τον αγροτουρισμό. Το κυνήγι στη χώρα δεν είναι απλώς δημοφιλές, αλλά αποτελεί θεσμό καθώς συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία της Γαλλίας με παράγοντας;;;;;;;; 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σταθερό «κοινό», ενώ οι κυνηγοί προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Πάνω από ένα εκατομμύριο κυνηγοί, μια τεράστια οργάνωση και μια παράδοση που στις μέρες μας φθάνει είτε ως αναβίωση παραδοσιακού κυνηγιού σε παλαιά αυτοκρατορικά κτήματα είτε ως κυνηγετικές εταιρίες και οργανώσεις, σε κάθε σημείο της χώρας θέτουν σίγουρα τη Γαλλία ως την κορυφαία κυνηγετικά χώρα της Ευρώπης.
Εδώ έχουμε μάλιστα και τη δραστηριοποίηση του γνωστού κόμματος Kυνήγι, Ψάρεμα, Φύση, Παράδοση, το οποίο πέτυχε να εκλέξει 6 ευρωβουλευτές το 1999 κερδίζοντας το 6,77% των ψήφων.
Πιο πρόσφατα ο υποψήφιός του για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Frederic Nihous, πήρε το 1,15% των ψήφων στις εκλογές του 2007. Σήμερα το κόμμα έχει έναν ευρωβουλευτή συμμετέχοντας σε μια συμμαχία κομμάτων.

Σύγκριση με την Ελλάδα

• Από οπλισμό επιτρέπονται τα λειόκαννα, τα ραβδωτά και τα εμπροσθογεμή όπλα, καθώς και το κυνήγι με τόξο καθώς και η ιερακοθηρία. Υπάρχουν περιορισμοί ανάλογα με το είδος θηράματος και την περιοχή.
• Στη γαλλική ύπαιθρο υπάρχουν χιλιάδες όπλα, όπως Μάνλιχερ και Μάουζερ, απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία παλιότερα χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι. Προκειμένου να σταματήσει αυτό, έχουν απαγορευτεί τα πυρομαχικά πολεμικών όπλων. Προβλέπεται όμως ειδική άδεια για συγκεκριμένα πολεμικά όπλα.
• Τα δικαιώματα κυνηγίου ανήκουν στον ιδιοκτήτη της έκτασης στην οποία αυτό πραγματοποιείται, υπάρχει όμως διαφοροποίηση αναλόγως την περιοχή της χώρας.
• Υπάρχει πλούτος θηραμάτων αλλά για όλα υπάρχει τοπική ρυθμιστική, η οποία ανανεώνεται συστηματικά μετά από αναλυτικές μελέτες.

Εκδοση κυνηγςτικής άδειας

Η κυνηγετική άδεια είναι υποχρεωτική και παρέχεται κατόπιν εξετάσεων, οι οποίες έχουν θεωρητικό και πρακτικό σκέλος. Εφόσον οι υποψήφιοι περάσουν το θεωρητικό προχωρούν στο πρακτικό στάδιο που περιλαμβάνει και εξάσκηση.
Οσοι έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και έχουν περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις μπορούν να κυνηγήσουν με ενήλικο συνοδό. Εξετάσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αδεια για αλλοδαπούς

Το κυνήγι στη χώρα για τους αλλοδαπούς επιτρέπεται με ορισμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να έχουν πρόσκληση από Γάλλο κυνηγό, να διαθέτουν άδεια κυνηγιού από τη χώρα τους και EFP (European Firearm Pass) για να περάσουν τα όπλα τους και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ταξιδεύουν για κυνηγετικούς σκοπούς.

Κυνηγετικός τύπος

Ασφαλώς μια χώρα σαν τη Γαλλία δεν μπορεί παρά να πλαισιώνει το θεσμό του κυνηγίου, τον οποίο φυλάττει ως κόρην οφθαλμού, με μια πλειάδα κυνηγετικών περιοδικών, πολλά από τα οποία απευθύνονται σε κυνηγούς συγκεκριμένων θηραμάτων.
Οι βασικοί τίτλοι που κυκλοφορούν είναι οι εξής; Plaisirs de la Chasse, Chasse Becasse Passion (για μπεκάτσες), Nos Chasses, Le Saint Hubert, Jours de Chasse, Le Chasseur Francais, La Sauvagine – ANCGE, Chasse Sanglier Passion (για αγριόχοιρους), Connaissance de la Chasse, Le Journal de la Nature, La Revue Nationale de la Chasse, La Gazette Officielle de la Chasse, Le Chasseur de Sanglier/Le Chasseur de Becasse.

Κυνηγετική περίοδος , θηρεύσιμα είδη.

Η άγρια πανίδα της Γαλλίας αριθμεί περίπου 648 είδη (529 είδη πουλιών και 119 είδη θηλαστικών), από τα οποία 88 (64 είδη πουλιών και 24 είδη θηλαστικών) είναι θηρεύσιμα. Οι κυνηγετικές περίοδοι καθορίζονται σε τοπικό επίπεδο με γνώμονα τις ανάγκες της πανίδας αλλά και τις περιβαλλοντικές ανάγκες. Για να συνειδητοποιήσει ο αναγνώστης το μέγεθος και το επίπεδο οργάνωσης της Γαλλίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχει ξεχωριστή Ρυθμιστική Απόφαση για καθεμία από τις 26 μητροπολιτικές περιφέρειες της Γαλλίας, η οποία υποδιαιρείται σε μικρότερες περιφέρειες (από 2-8).
Συνεπώς ο αριθμός των Ρυθμιστικών Αποφάσεων ξεπερνά τις εκατό και είναι όπως προαναφέραμε κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κάθε περιοχής.

Σε γενικές γραμμές όμως η κυνηγετική περίοδος για τα περισσότερα θηράματα ξεκινά τον Σεπτέμβριο και λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Για τα υδρόβια πουλιά η περίοδος ξεκινά από τον Αύγουστο -υπάρχουν περιορισμοί για τα μεταναστευτικά είδη-, το κυνήγι των ζαρκαδιών επιτρέπεται από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, ενώ το έφιππο κυνήγι επιτρέπεται ως τις 31 Μαρτίου. Τα ελάφια κυνηγιούνται από 01 Ιουνίου έως 28 Φεβρουαρίου, τα ζαρκάδια από 27 Σεπτεμβρίου έως 28 Φεβρουαρίου, οι αγριόχοιροι από 1 Ιουνίου έως 28 Φεβρουαρίου, οι πέρδικες από 27 Σεπτεμβρίου έως 22 Νοεμβρίου, οι φασιανοί από 13 Σεπτεμβρίου έως 28 Φεβρουαρίου, οι λαγοί από 13 Σεπτεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου.
Για τις ακριβείς ημερομηνίες των κυνηγετικών περιόδων, αλλά και τα θηράματα που αυτές αφορούν, δίνεται αναλυτική ενημέρωση από τις κατά τόπους αρχές, οπότε αν βρεθείτε εκεί για κυνήγι επιβάλλεται να τις συμβουλευτείτε.

Πηγή: Ενθετο κυνήγι Ελέυθερου Τύπου



ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas





E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster