Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠίσωInitial ΠίσωBack

TO ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ !



Νίκου Νικολάου

Ναι τον ξέρω εκέινο τον γέρο. Είναι ο χειμώνας απο την περασμένη χρονιά. Δεν είναι πεθαμένος όπως λέει το ημερολόγιο, κάθε άλλο. Δουλειά του είναι να φυλάει την μικρή πριγκίπισσα Άνοιξη που έρχεται σε λίγο καιρό.Ναι εδώ ακόμα κυβερνάει ο χειμώνας.
Εξάλλου και εσείς μικρά μου πλασματάκια από το κρύο δεν έχετε ανατριχιάσει; Ναι απάντησε το μικρό σπουργίτι. Σας το έλεγα εγώ. Το ημερολόγιο είναι μια κουτή εφεύρεση των ανθρώπων και δεν φτιάχτηκε σύμφωνα με την φύση...

Το παραπάνω απόσπασμα ανήκει σε ένα υπέροχο παραμύθι που απεικονίζει και ξεδιπλώνει τις εναλλαγές της φύσης ανάλογα με τις εποχές, και σχετίζεται άμεσα με την αγαπημένη μας δραστηριότητα η οποία είναι το κυνήγι.
Το παραμύθι έχει τίτλο «Η ιστορία του χρόνου» και συγγραφέας του είναι ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς όλου του κόσμου, ο οποίος συγχρόνως αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο της χώρας που θα εξετάσουμε σε αυτό το τεύχος δηλαδή της Δανίας.

Ίσως σε ορισμένους αναγνώστες να ξυπνήσουν οι παιδικές τους μνήμες, πάντως τα στοιχεία που θα παραθέσω παρακάτω και τα οποία αφορούν το κυνήγι δεν είναι βγαλμένα από τα παραμύθια του Άντερσεν, αλλά αποτελούν αληθινά και πραγματικά στοιχεία, που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τις διαφορές που υπάρχουν, ανάμεσα σε αυτή τη χώρα και της δική μας Ελλάδας.

Η Δανία βρίσκεται στην Βορειοκεντρική Ευρώπη και η έκτασή της είναι 43.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μια ομοιότητα με την Ελλάδα και αυτή είναι ο μεγάλος αριθμός νησιών.
Η έκταση της χώρας αποτελείται από ένα μέρος της χερσονήσου της Γιουτλάνδης και από ένα σύμπλεγμα 600 μικρών και μεγάλων νησιών. Ακόμη και η πρωτεύουσα της χώρας η Κοπεγχάγη βρίσκεται πάνω σε ένα νησί.
Η Δανία συνορεύει βόρεια και δυτικά με την Βόρεια θάλασσα, ανατολικά με την Βαλτική, και νότια με την Γερμανία. Η ακτογραμμή της έχει μήκος 7.000 χιλιόμετρα με τις δυτικές ακτές να είναι μικρού μήκους και αμμώδεις ενώ οι ανατολικές έχουν πολλές εσοχές και εξοχές καθώς και πολλά λιμάνια.
Τα εδάφη της χώρας είναι σχεδόν επίπεδα και σπανίως κανείς συναντά κάποιους μικρούς λόφους.

Το κλίμα της χώρας είναι ωκεάνιο με υγρούς δυτικούς ανέμους να φυσούν συνεχώς, δροσερά καλοκαίρια και σχετικά ήπιους χειμώνες. Η θερμοκρασία τον χειμώνα κυμαίνεται γύρω στους 0 βαθμούς ενω το καλοκαίρι γύρω στους 15.

Η οικονομία της χώρας στηρίζεται στην γεωργία, στην εκτροφή των ζώων (βοοειδών – χοίρων - πουλερικών) με πολύ εξειδικευμένες τεχνικές, στην αναπτυγμένη αλιεία, την βιομηχανία που συνδέεται με την γεωργία και την ζωοτεχνία, την μεταλλουργία ,την ναυπηγική και την υφαντουργία.
Επίσης το εμπόριο αποτελεί βασικό μοχλό καθώς γίνονται πολλές εξαγωγές κρεάτων ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο πληθυσμός της χώρας είναι 5.400.000 κάτοικοι από τους οποίους οι 160.000 είναι κυνηγοί οργανωμένοι σε 900 κυνηγετικές οργανώσεις. Η Δανέζικη Οργάνωση κυνηγίου έχει καταφέρει να προβάλλει με τον σωστό τρόπο, και να εμπεδώσει στην κοινωνία το κυνήγι και τα ζητήματα που αφορούν την άγρια ζωή.

Τα δάση καταλαμβάνουν το 12% της συνολικής επιφάνειας και το 65% οι πεδιάδες και τα αγροκτήματα. Το κυνήγι επιτρέπεται στο 90% της επικράτειας. Η κυνηγετική άδεια κοστίζει σχεδόν 60 Ευρώ ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και τα έξοδα ασφάλισης του κάθε κυνηγού.
Πάντως τα ποσά που δίνονται ως αποζημίωση είναι υψηλά και αγγίζουν τις 270.000 ευρώ για υλικές ζημιές και τα 800.000 ευρώ σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου.

Οι εξετάσεις για την απόκτηση της κυνηγετικής άδειας, προϋποθέτουν πολλές γνώσεις και πρακτικές και περιλαμβάνουν βιολογία των θηραμάτων, ασφαλή χρήση του όπλου, γνώση των κυνηγετικών οδηγιών και των κανόνων ασφαλείας, γνώσεις για τα πυρομαχικά και ειδικά τεστ για όσους σκέφτονται να κυνηγήσουν με ραβδωτά όπλα ή για ορισμένους που θέλουν να κυνηγήσουν με τόξο, κυνήγι που επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οποιοσδήποτε συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του έχει το δικαίωμα να εκδώσει κυνηγετική άδεια κατόπιν φυσικά των αυστηρών εξετάσεων που προανέφερα.
Ο γνωστός κανόνας χρησιμοποίησης ραβδωτού όπλου με βλήμα άνω των 10γρ. ισχύει και εδώ όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Στον τομέα της κυνοφιλίας παρατηρούμε μεγάλη ανάπτυξη και αυτό διότι υπάρχουν λέσχες και κλαμπ σχεδόν για όλες τις φυλές που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι.
Βεβαίως οι αγγλικές φυλές διεκδικούν το μεγαλύτερο μερίδιο και σε μεγάλο βαθμό τα πόιντερ, καθώς οι περίφημες δανέζικες γραμμές είναι γνωστές σε όλη την Ευρώπη.

Η πληθώρα των θηραμάτων, τα επίπεδα εδάφη της Δανίας, καθώς και οι κυνοτεχνικές ικανότητες των Δανών εκτροφέων διαμόρφωσαν ένα τύπο πόιντερ ιδανικό σε μορφολογία και συγχρόνως και σε κυνηγετικές ικανότητες, συν της επαναφοράς (απόρτ) προσόν που θεωρείται απαραίτητο στην χώρα αυτή εφόσον κυνηγιούνται πολύ τα υδρόβια.
Αυτά τα πόιντερ είχαν φήμη σε όλη την Ευρώπη γεγονός που έκανε πολλούς γνωστούς Ιταλούς και Γάλλους εκτροφείς να τα χρησιμοποιήσουν στην εκτροφή τους από την δεκαετία του '60. Αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων με σκύλους φέρμας, θηραματοφορίας και ιχνηλασίας γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα και γνωρίζουν μεγάλη άνθηση.

Στο καθαρά κυνηγετικό κομμάτι τα στοιχεία για τον αριθμό των θηραμάτων που επιτρέπεται να θηρευτούν είναι πράγματι εντυπωσιακά και αρκετά για να συγκρίνουμε με αυτά της δικής μας χώρας.

Η κυνηγετική περίοδος ξεκινά για τα περισσότερα θηράματα στις αρχές Σεπτεμβρίου και τελειώνει στο τέλος Ιανουαρίου.

    Για τα αρσενικά ελάφια η περίοδος ξεκινά στις αρχές Σεπτέμβρη και για τα θηλυκά στις αρχές Οκτώβρη και τελειώνει και για τα δυο είδη στο τέλος Ιανουαρίου με αριθμό που φθάνει τα 3.000 ζώα.

    Τα ζαρκάδια είναι ιδιαιτέρως πολυπληθές είδος και κάθε χρόνο θηρεύονται 100.000 ζώα από μέσα Μαΐου έως μέσα Ιουλίου για τα αρσενικά και από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου για τα θηλυκά στο σύνολο.

    Οι λαγοί είναι και αυτοί πάρα πολλοί μιας και ο αριθμός των 100.000 «αυτιάδων» που επιτρέπεται να χτυπηθούν σε τρεις μήνες είναι παραπάνω από ικανοποιητικός για λαγόσκυλα και λαγοκυνηγούς.

    Το κυνήγι της αλεπούς είναι δημοφιλές για την νεολαία, και έτσι ο πληθυσμός τους ελέγχεται απόλυτα, σε αντίθεση με την χώρα μας όπου η αλεπού βρίσκεται σε υπερπληθυσμό έχει πλέον φθάσει μέσα στα σπίτια στα χωριά, και προσφάτως εμφανίστηκε σε περιοχές που κατά το παρελθόν δεν υπήρχε.
    Έχει αναχθεί σε καταστροφέα των μικρών λαγών και άλλων θηραμάτων με αρνητικές συνέπειες στην ζωική αλυσίδα.Κάθε χρόνο λοιπόν θηρεύονται 45.000 ζώα σε διάστημα πέντε μηνών από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι και τέλος Δεκέμβρη.

    Για τους κυνηγούς με σκύλο φέρμας αλλά και για αυτούς των υδροβίων τα νούμερα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.

    Ο φασιανός ο οποίος είναι ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό θήραμα για κάθε κυνηγό με σκύλο φέρμας και όχι μόνο, εύκολα αναπαραγόμενος σε εκτροφεία, απελευθερώνεται κάθε χρόνο στην χώρα μας, αλλά λίγοι είναι αυτοί που τον συναντούν εκτός των ρεζερβών που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια, διότι πολύ απλά το μεγαλύτερο μέρος αποτελεί τροφή για αλεπούδες.
    Στην Δανία όμως 740.000 φασιανοί επιτρέπεται να θηρευτούν κάθε χρονιά σε διάστημα τεσσάρων μηνών με διαφορετικές ημερομηνίες για τα αρσενικά και θηλυκά πουλιά.

    Το κυνήγι της πάπιας που όπως είπαμε είναι πολύ διαδεδομένο και ο αριθμός που επιτρέπεται να θηρευτεί είναι εξωπραγματικός για τα δικά μας δεδομένα. Έτσι λοιπόν οι Δανοί κυνηγοί δικαιούνται να χτυπήσουν 850.000 παπιά και σχεδόν 20.000 χήνες.

    Το πραγματικά εκπληκτικό παζλ συμπληρώνουν τα επιτρεπόμενα όρια για 55.000 πέρδικες, 25.000 μπεκάτσες και 18.000 τσίχλες κάθε χρονιά σε μια περίοδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Αντικρίζοντας κάποιος λοιπόν αυτά τα νούμερα για πρώτη φορά, μάλλον θα βρίζει την τύχη του γιατί ως κυνηγός γεννήθηκε σε λάθος χώρα. Όμως η πραγματική αλήθεια είναι οτι βρισκόμαστε στην σωστή χώρα με λάθος κυνηγετική παιδεία και έλλειψη κυνηγετικής συνείδησης, καθώς και διαχείρισης του φυσικού μας πλούτου.

Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος την χαώδη διαφορά μεταξύ της χώρας μας και της Δανίας που εξετάζουμε σε αυτό το τεύχος την στιγμή μάλιστα που η έκτασή της είναι το 1/3 της ελληνικής;

Δεν μένει λοιπόν παρά να αναλογιστούμε όλοι οι κυνηγοί τις ευθύνες μας στο μερίδιο που αναλογεί στον καθένα μας, αλλά κυρίως οι έχοντες την τύχη του κυνηγίου στα χέρια τους για να μπορέσουμε στο μέλλον με πρόγραμμα να ζήσουμε καλύτερες κυνηγετικές στιγμές.

Πηγή - Κυνηγεσία Κυνοφυλία

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas