Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
...................
HomeInitial    HomeBack
.

Πλανήτης Γη


Κάθε πλανήτης του ηλιακού συστήματος είναι μοναδικός ιδίω δικαιώματι, όμως η γη έχει ολόκληρο ένα σύνολο πραγματικά μοναδικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων.
Κατ' αρχάς, είναι ο μόνος ενεργός πλανήτης - οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων αλλάζουν συνεχώς την εμφάνισή του.  
Δεύτερον, είναι ο μόνος πλανήτης που καυχάται τους απέραντους πόρους του υγρού ύδατος: είναι πάρα πολύ καυτό για αυτόν στην Αφροδίτη και πάρα πολύ  κρύο στον Άρη.
Η γήινη ατμόσφαιρα είναι επίσης πολύ αντίθετα από τα αεριώδη κοχύλια οποιουδήποτε άλλουδήποτε πλανήτη. Οι ατμόσφαιρες των γήινων  γειτόνων αποτελούνται κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η γη περιέχει τα μεγάλα ποσά οξυγόνου και  αζώτου, ποια ασπίδα μορφής από τα πιό επικίνδυνα συστατικά της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η γήινη  ατμόσφαιρα προστατεύει επίσης τον πλανήτη από τους μετεωρίτες. Πιό έτσι, είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός συνεχώς  μεταβαλλόμενης επιφάνειας εδάφους, ωκεανών και εναέριας ασπίδας που το κατέστησαν πιθανό για ένα άλλο μοναδικό φαινόμενο - ζωή - να υπάρξει στη γη.

  κτιμώμενο βάρος(μάζα) (5,940,000,000,000,000,000,000 μετρικούς τόνους) Εκτιμώμενη ηλικία 4.6 δις χρόνια
Πληθυσμός  6,135,000,000
Συνολική επιφάνεια (510,066,000 τ.χλμ)
Επιφάνεια ηπείρων(148,429,000 τ.χλμ) 29.1%
Επιφάνεια ωκεανών(361,637,000 τ.χλμ) 70.9%
Συνολική υδάτινη επιφάνεια(382,672,000 τ.χλμ)
Είδος νερού (97% αλμυρό), (3% γλυκό)
Περιφέρεια ισημερινού (40,066 χλμ) Περιφέρεια πόλων (39, 992 χλμ)
Διάμετρος ισημερινού (12,753 χλμ)
Διάμετρος πόλων(12,710 χλμ)
Ακτίνα ισημερινού(6,376 χλμ)
Ακτίνα πόλων(6,355 χλμ)
Ταχύτητα τροχιάς Η γή περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο με (66,700 mph, 107,320 χλμ την ώρα)

              Εποχές

Κάθε 24 ώρες η γη ολοκληρώνει μια πλήρη επανάσταση γύρω από τον άξονά της, ο οποίος  από 23.5° κλίνει στην κατακόρυφο. Αυτή η κλίση είναι ο λόγος για τον οποίο οι εποχές αλλάζουν στη γη όπως περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

Δομή

Το κεντρικό μέρος της γης είναι ένας πυρήνας μετάλλων είναι πολύ καυτό - κάποιο 4000°C, και αυτό  περιβάλλεται από ένα κοχύλι του υγρού σιδήρου που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο της γης. Τα εξωτερικά  στρώματα διαμορφώνουν το μανδύα φιαγμένο επάνω από δύσκολες ουσίες, πέρα από τις οποίες είναι ελαφρύτερες  ουσίες που διαμορφώνουν την κρούστα. Η ατμόσφαιρα αποτελείται από το άζωτο (77%),  το οξυγόνο (21%), και ένα μίγμα υδρατμού και άλλων αερίων.

Μαγνητική φυσαλίδα

  Η περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της παράγει τα ισχυρά ηλεκτρικά ρεύματα στον  πυρήνα σιδήρου του πλανήτη και αυτό δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο. Αυτός ο τομέας διαμορφώνει μια γιγαντιαία  "φυσαλίδα" στο κοντινός-γήινο διάστημα αποκαλούμενο "μαγνητόσφαιρα".
Η μαγνητόσφαιρα  προστατεύει τη γη από τον ηλιακό αέρα - μια ροή των χρεωμένων μορίων που εκπέμπονται από τον  ήλιο. Αυτά τα μόρια παγιδεύονται από το μαγνητικό πεδίο σε δύο τεράστια δαχτυλίδια - Van  Αλλεν ζώνες.
Όταν τα διαστημικά σκάφη ταξιδεύουν μέσω των ζωνών του Αλλεν φορτηγών, ο  ηλεκτρικός εξοπλισμός των πρώτων μπορεί να υποστεί τη δυσλειτουργία που προκαλείται από αυτά τα  μόρια.

Διαχωρισμένοι ήπειροι

  Η γήινη κρούστα γίνεται από τα μέρη κάλεσε τα πιάτα, τα οποία επιπλέουν στην επιφάνειά του που οδηγείται  από τις ροές στον υγρό μανδύα. Οι ήπειροι βρίσκονται σε αυτά τα πιάτα, και έτσι η θέση  τους υπόκειται στη σταθερή αλλαγή.
Περίπου 200 εκατομμύριο έτη πριν, όλο το ξηρό  έδαφος στη γη ήταν μια ενιαία ήπειρος που κλήθηκε pangea από τους επιστήμονες, τα οποία  χωρίζουν περαιτέρω στις ηπείρους που ξέρουμε τώρα. Η λάβα αυξάνεται από τα χιλιοστόμετρα  γύρω από τις κορυφογραμμές βουνών που βρίσκονται στο ωκεάνιο πάτωμα, και κινεί τις ηπείρους χώρια.
Όταν οι ήπειροι διαφωνούν, όπως κάνουν γύρω από τις ακτές του Ειρηνικού, η γήινη επιφάνεια πρήζεται επάνω και οι κορυφογραμμές βουνών αυξάνονται επάνω εάν τα πιάτα πηγαίνουν κάτω στο μανδύα, οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις εμφανίζονται.Αυτή η διαδικασία, αποκαλούμενη τεκτονική πιάτων, αλλάζει συνεχώς τη γήινη εμφάνιση.

Χαραγμένος από το ύδωρ

  Πολλά πράγματα στη γη χαράζονται από τον αέρα, όμως ακόμη και περισσότερους - από το ύδωρ. Τα κύματα  θάλασσας μάχονται με τις ακτές και δημιουργούν τους υψηλούς απότομους βράχους και τις απότομες κλίσεις. Οι ποταμοί χαράζουν  τα κρεβάτια τους και κόβουν τις θαυμάσιες κοιλάδες στη γη, όπως το μεγάλο φαράγγι.
Το  επίπεδο παγετώνων τα βουνά. Ακόμα το ύδωρ μπορεί επίσης να δημιουργήσει το ξηρό έδαφος: οι αργοί ποταμοί,  όπως το Μισισιπή, δημιουργούν τα ιζήματα στα στόματα..

Top

© Giorgio Peppas


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
...............