Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Η ιστορία των πρώτων κυνηγετικών οργανώσεων στη Βόρεια Ελλάδα !


Η ίδρυση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης

Η δραστηριότητα του κυνηγιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παράδοση των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης, περιοχών που χαρακτηρίζονται από αφθονία θηραμάτων και από την ύπαρξη αξιόλογων οικοσυστημάτων τους.

Η οργάνωση των κυνηγών της Βόρειας Ελλάδας σε κυνηγετικούς συλλόγους ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930 σημειώθηκαν οργανωμένες προσπάθειες για την ανάπτυξη της κυνηγετικής ιδέας και για την υιοθέτηση δόκιμων διαχειριστικών λύσεων στα ζητήματα της άγριας πανίδας. Παράλληλα όλοι οι κυνηγετικοί φορείς του βορειοελλαδικού χώρου αποτελούσαν ουσιαστικό κομμάτι των τοπικών κοινωνιών, διοργανώνοντας μεγάλο αριθμό ιδιαίτερα ζωντανών κοινωνικών εκδηλώσεων κάθε χρόνο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1930 η Ένωση Κυνηγών και Σκοπευτών Θεσσαλονίκης και η Εταιρεία Προστασίας και Αναπαραγωγής θηραμάτων. Τη δεκαετία του 1950 οι δύο αυτοί φορείς προχώρηοαν στην ίδρυση του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αξίζει να αναφερθεί ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1930 η Εταιρεία Προστασίας και Αναπαραγωγής Θηραμάτων πραγματοποίησε την πρώτη προσπάθεια εμπλουτισμού θηραμάτων, εισάγοντας με δικά της έξοδα 600 φασιανούς από την Ουγγαρία.

Από το 1923 και μετά καταβλήθηκε από την πλευρά της Πολιτείας προσπάθεια ώστε να ευνοηθεί η ίδρυση και λειτουργία κυνηγετικών σωματείων. Έτσι ήδη στη δεκαετία του 1920 λειτουργούσαν στη Βόρεια Ελλάδα 15 αναγνωρισμένοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι (Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Ναούσης, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκης, Πολυγύρου, Δράμας, Καβάλας, Νιγρίτης, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Σο υ φλ ίο υ]

Κυνηγετικές Οργανώσεις πήραν τη σημερινή τους μορφή, κυρίως με την Υπουργική Απόφαση 25234/1637 της 4ηί Μαίου 1976 «Περί εγκρίσεως Καταστατικού Κυνηγετικών Συλλόγων, Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος». Τότε εγκρίθηκε και το Καταστατικό λειτουργίας της Ομοσπονδίας μας, με την ονομασία «Κυνηγετική Ομοσπονδία Βορείου Ελλάδος" (ΚΟΒΕ].

Το 1992, όταν ξέσπασε το ζήτημα της ανοίκειας χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας από γειτονικό κράτος, η μέχρι τότε Κυνηγετική Ομοσπονδία Βορείου Ελλάδος μετονομάοθηκε σε «Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης» (ΚΟΜΑΘ), με απόφαοη της'Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της που έλαβε χώρα στις 23 Φεβρουαρίου.

Στο πρακτικό της τότε Γενικής Συνέλευσης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Μακεδονίας και της Θράκης εκπροσωπώντας πάνω από 70.000 κυνηγούς, που κινούνται και ζουν στην τελευταία γωνιά της γης αυτής, διατρανώνουν με τη σημερινή τους Γενική Συνέλευση την απόφαση τους να προασπίσουν με κάθε τρόπο την προαιώνια ελληνική υπόσταση της Μακεδονίας και της Θράκης, να αποκρούσουν κάθε ιταμή επιβουλή στα εδάφη αυτά και να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της πατρίδας μας τηρώντας την παράδοση χιλιάδων χρόνων, όπου πάντοτε οι Μακεδόνες και οι Θράκες θωράκιζαν την Ελλάδα,.

K.O.Μ.Α.Θ

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas