Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Από τη ζωή των πουλιών !


Τα πουλιά ζουν την ζωή τους με Εξαιρετική ζωηρότητα, όπως ζωηρά είναι τα χρώματα τους και το κελάδημά τους..

Η θερμοκρασία του σώματος τους είναι συνήθως υψηλή, κυμαινόμενη μεταξύ 42 και 43 βαθμών εκατοντάβαθμου και όποιος παρατήρησε με προσοχή πουλιά από κοντά, θα προσέξει ότι ολόκληρο το σώμα τους πάλλεται από τον μανιώδη σφυγμό τους. .

Μια τέτοια μηχανή πρέπει να εργάζεται με ισχυρό ρυθμό και ακριβώ5 αυτό πράττει το πουλί..

Με την εισπνοή όχι μόνο γεμίζουν τουs πνεύμονες τους με αέρα, αλλά διοχετεύουν αέρα και σε αμέτρητους λεπτότατους σωληνίσκους σ' αεροκύστες, οι οποίες υπάρχουν σ' όλο το σώμα τους, όπου υπάρχουν ζωτικά όργανα. Οι αεροκύστες αυτές επικοινωνούν με πολλά απ' τα οστά του πουλιού, τα οποία δεν περιέχουν μυελό, όπως τα ζώα, αλλά είναι εσωτερικά κενά.

Στα οστά του το πουλί αποθηκεύει αέρα, ο οποίος το βοηθά στην αιώρησή του κατά το πέταγμα και του είναι χρήσιμος εν γένει στην έντονη ζωή του.

• Τα θηλυκά πουλιά γεννούν συνήθως καθορισμένο αριθμό αυγών σε κάθε επώαση, αλλά αν μερικά απ' τα αυγά χάνονται, το πουλί έχει την ικανότητα να τα αντικαθιστά. Η «εφεδρεία αναπαραγωγής» των πουλιών σε τέτοια περίπτωση, είναι σχεδόν απίστευτη.

Ένα κλασικό παράδειγμα επ' αυτού: Όλα τα αυγά εξαιρουμένου ενός, αφαιρούνταν απ' τη φωλιά ενός δρυοκολάπτη. Η αφαίρεση του αυγού γινόταν καθημερινά για να εξακριβωθεί σε πόσο χρόνο το πουλί ήταν ικανό ν' αντικαθιστά το κλεπτόμενο αυγό. Το εμπαιζόμενο αλλά αποφασισμένο πουλί, γέννησε 71 αυγά σε 73 ημέρες!

• Οι γονείς μετά την επώαση πρέπει να βρουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τροφής για τα βουλιμιώντα μικρά τους. Αναπτυσσόμενοι νεοσσοί συχνά καταβροχθίζουν το 24ώρο, τροφή ανώτερη απ' το βάρος τους.

Πώς κανονίζει η μητέρα ποιο από τα μικρά της πουλάκια πρέπει να ταΐσει κάθε φορά;
Η φύση έλυσε το πρόβλημα αυτό εφοδιάζοντας τα μικρά πουλιά μ' ένα μηχανισμό στο λάρυγγα τους, ο οποίος επιβραδύνει το κατέβασμα μιας μπουκιάς τροφής όταν το στομάχι είναι γεμάτο. Η μητέρα απλώς βάζει κατά τύχη τη τροφή σ' ένα από τα ανοιχτά στόματα των νεοσσών της και παρακολουθεί. Εάν δει ότι η τροφή δεν καταποθεί αμέσως, την αφαιρεί και την βάζει στο επόμενο ανοιχτό στόμα. Όποιο πουλάκι την καταπιεί ακαριαία, είναι εκείνο που έχει το πλέον αδειανό στομάχι.

• Γιατί ένα πουλί δεν πέφτει από το δέντρο όταν κοιμάται;.

Η φύση τα έχει προικίσει μ' ένα τελειότατο μη χανισμό. Οι τένοντες των δακτύλων των πουλιών διέρχονται δια μέσου ενός συνδέσμου που έχει την όψη σφύρας. Την στιγμή που ακουμπά τα πόδια του το πουλί στο δέντρο για να καθήσει, το βάρος του επιδρά στους τένοντες των δακτύλων του και οι τένοντες ωθούν τα δάκτυλα τους να κλείσουν, περιβάλλοντας το κλαδί του δέντρου ισχυρά και αυτόματα..

Επειδή τα πουλιά δεν έχουν δόντια, η φύση τους έδωσε τον πρόλοβο για να «μασούν» την τροφή τους. Οι καταβραχθιζόμενες τροφές πολτοποιούνται από τους προλό-βους τη βοήθεια των ισχυρότατων γαστρικών υγρών των πουλιών..

Τα πουλιά καταπίνουν πετραδάκια τα οποία στον πρόλοβο ενεργούν ως δόντια για να λειοτρίβουν τις τροφές. Αγριόπαπιες π.χ. καταπίνουν ολόκληρα μικρά όστρακα και μεταβάλλουν τα κελύφη σε λεπτή άμμο.

Τα πουλιά, όπως πολλά άγρια ζώα, έχουν πολλές αισθητήριες αρετές.

Ίσως η πλέον αξιοπερίεργη είναι η αίσθηση του προσανατολισμού. Υποτίθεται ότι μπορούν τα πουλιά ν' αισθάνονται τον γήινο μαγνητισμό και κατ' αυτόν τον τρόπο να κανονίζουν την πορεία τους σαν να είχαν πυξίδα.

Σ' ένα πείρα μα, 7 χελιδόνια τα οποία αιχμαλώτισαν στις φωλιές τους, στην Βρέμη της Γερμανίας, τα μετέφεραν αεροπορικά στην Αγγλία, αφού προηγουμένως τα χρωμάτισαν με κόκκινα εμφανή σήματα και εκεί τα άφησαν ελεύθερα.
Νωρίς την επόμενη μέρα, πέντε από τα επτά χελιδόνια επέστρεψαν χαρούμενα στις φωλιές τους στην Βρέμη

ΕΠΑΝΩ