Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Για μία συμβίωση χωρίς προβλήματα


Η προέλευση του κατοικίδιου σκύλου έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένων επιστημονικών μελετών. Παρά όμως την σοβαρή μελέτη και τις φιλότιμες προσπάθειες των ερευνητών, δεν μπόρεσε να δοθεί ακόμα απάντηση στο ερώτημα από που προήλθε το κατοικίδιο σκυλί.

Ιστορική διαδρομή Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία για την ζωολογική του κατάταξη. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι μαζί με τον λύκο, την αλεπού και το τσακάλι ανήκει στην οικογένεια των ΚΥΝΙΔΩΝ. Φαίνεται από τις ανακαλύψεις ότι το σκυλί είναι το δεύτερο ζώο μετά το πρόβατο που εξημερώθηκε για τις ανάγκες διαβίωσης του ανθρώπου.
Πιθανολογείται ότι μετά την εποχή των πάγων, ο άνθρωπος παρατηρώντας την συμπεριφορά των άγριων τότε σκύλων που όμως έμεναν κοντά στους ανθρώπους προς εύρεση εύκολης τροφής, διαπίστωσε ότι όταν πλησίαζε κίνδυνος, υπήρχε συγκεκριμένη συμπεριφορά και έτσι η αγέλη τότε των ανθρώπων προετοιμαζόταν για την αντιμετώπιση του αφού το σκοτάδι ήταν ο κύριος εχθρός της εποχής. Έτσι έχουμε τα πρώτα σκυλιά φύλαξης.

Εξημερώνοντας και άλλα είδη ζώων, ο σκύλος άρχισε να χρησιμοποιείται ως ποιμενικός, αφού με την οξεία ακοή και όσφρηση αντιλαμβανόταν τον εχθρό και με την συμπεριφορά του ειδοποιούσε για τον επερχόμενο εχθρό. Αργότερα εκπαιδεύτηκε στο να έχει συγκεκριμένη συμπεριφορά ως προς το να ασκεί μόνος του την φύλαξη των ζώων.
Έχουμε πολλές φορές ακούσει ιστορίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τις ικανότητες των ποιμενικών σκυλιών.

Βασικό κριτήριο η ράτσα Σήμερα ο σκύλος μετά από πολλές μεταλλάξεις που δέχθηκε μετά από επιλεκτικές αναπαραγωγές, προκειμένου να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες όπως κυνήγι, φύλαξη, παρέα κλπ, αλλά κυρίως την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για επαφή με την φύση, άρχισε αναπόφευκτα να έχει και ορισμένα προβλήματα και μορφολογίας, αλλά και συμπεριφοράς.
Τα σοβαρότερα όμως προβλήματα, δημιουργούνται από την ΜΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ & ΧΡΗΣΗ της ράτσας που επιλέγουμε για αγορά.

Δεν μπορούμε να αγοράζουμε μια ράτσα η οποία έχει μεγάλες ανάγκες σε άσκηση αν δεν μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε, γιατί τότε θα έχουμε ένα σκυλί και δυστυχισμένο αλλά και με προβλήματα υγείας. Έτσι πριν να αγοράσουμε ένα σκύλο, πρέπει κατ' αρχάς να ενημερωθούμε για την ράτσα ( ιδιοσυγκρασία-συμπεριφορά ), και κατόπιν αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του τότε να προχωρήσουμε στην αγορά. Επίσης πρέπει να έχουμε συνειδητοποιήσει τι ζητάμε από το συγκεκριμένο ζώο.
Για παράδειγμα αν αγοράσουμε μια ράτσα που είναι εύκολα εκπαιδεύσιμη στην φύλαξη και την χρησιμοποιούμε για αυτό τον σκοπό μέσα στο διαμέρισμα ή στην μονοκατοικία που βρίσκεται μέσα σε πόλη, τότε έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες να έχουμε προβλήματα συμπεριφοράς, μικρά ή ίσως και μεγαλύτερα. Γιατί κανένας δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι κάνοντας την βόλτα του δεν θα χρησιμοποιήσει τα ένστικτα που του έχουμε ενισχύσει.
Όλες οι ράτσες μπορούν να εκπαιδευτούν, στο να έχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Συνήθως ο σκύλος παίρνει πολλά από τα στοιχεία του ιδιοκτήτη όσον αφορά την συμπεριφορά, όσο και αν φαίνεται περίεργο. Ο σκύλος μας μελετάει και έχει τάσεις μιμητισμού.
Προσπάθεια μας πρέπει να είναι η σωστή χρήση του σκύλου μας κατά περίπτωση, συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις της κτηνιατρικής και των σχετικών επιστημών ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και του σκύλου μας και την προσωπική μας αλλά και κατ' επέκταση της κοινωνίας γενικότερα, που τόσα πολλά έχει να προσφέρει η ύπαρξη του σκύλου.

Θέλει να του συμπεριφερόμαστε ως μέλος της αγέλης μας και να μην τον απορρίπτουμε. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρει την αρχηγεία της αγέλης, γιατί πια θα μας βγάζει, δεν θα τον βγάζουμε βόλτα.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και μια σχετικά επιθετική συμπεριφορά. Η μη κατανόηση των παραπάνω, είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης των... Αδέσποτων.

Σωστή επιλογή, σωστή εκπαίδευση, υπομονή, επιμονή, κατανόηση της έννοιας της αγέλης και να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας θα σας ανταμείψει με μια υπέροχη σχέση συμβίωσης.

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas