Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece




ΑρχικήInitial ΠίσωBack ΠίσωΚτηνιατρικά

Το θήραμα και ο δρόμος του στο βουλγαρικό τραπέζι ...

.

Κείμενο: Ντιάνα Χριστάκιεβα

Το κρέας θηραμάτων είναι πολύ πιο υγιεινό, οικολογικό και νόστιμο από τα άλλα κρέατα. Μήπως όμως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία κρέατος θηραμάτων στο εμπορικό δίκτυο και οι τιμές του θα είναι ανταγωνιστικές; Αυτά και άλλα ερωτήματα γύρω από το κυνήγι, η κατάσταση των κυνηγετικών δρυμών στη χώρα μας, ο έλεγχος στα θηράματα, ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού επί του θέματος.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν εκπρόσωποι της Euro-Toques Βουλγαρίας (Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Ένωσης, επίσημος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα των τροφίμων), ειδικοί της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων, της Εκτελεστικής Υπηρεσίας Δασών, εκπρόσωποι των εταιρειών επεξεργασίας κρέατος, των εμπορικών αλυσίδων, εστιατόρων, κυνηγετικών δρυμών κ.ά.

Το στρογγυλό τραπέζι εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων, Μιροσλάβ Νάιντενοφ, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι η Βουλγαρία είναι χώρα με σχετικά ομαλά αποθέματα θηραμάτων, τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται αποτελεσματικά. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας θα ιδρυθεί το πρώτο σε παγκόσμια κλίμακα Διεθνές Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών στα Άγρια Ζώα.

"Τα έσοδα από κυνηγετικό τουρισμό για το 2011 είναι κατά 30% μεγαλύτερα σε σχέση με το 2010", συμπληρώνει ο Μιροσλάβ Νάιντενοφ. "Εγώ ο ίδιος είμαι κυνηγός, επίσης στην ιδιότητα μου ως υπουργός επισκέπτομαι τους κυνηγετικούς δρυμούς και παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τόσο των μεγάλων, όσο των μικρών θηραμάτων. Τα θηράματα είναι εθνικός πλούτος και γι’ αυτό πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες το κρέας θηραμάτων να υπάρχει συχνότερα στο τραπέζι του Βουλγάρου, χωρίς να φοβόμαστε την ποιότητα και την προέλευσή του".

Οι εκπρόσωποι της Euro-Toques Βουλγαρίας και αρχιμάγειρες σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια στη πρωτεύουσα και τη χώρα, επεσήμαναν ότι δύσκολα προμηθεύονται με βουλγαρικό κρέας θηραμάτων με πιστοποίηση. "Τα κρέατα θηραμάτων, που προσφέρονται στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες στη Βουλγαρία, δεν είναι βουλγαρικής προέλευσης", συμπληρώνει η Ελένα Συμεώνοβα, εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας τροφίμων: "Το κρέας θηραμάτων δε βρίσκει τη θέση του στα τραπέζια όλων των Βουλγάρων, ιδιαίτερα των κατοίκων των μεγάλων πόλεων", λέει η ίδια. "Υπάρχει στα τραπέζια των ανθρώπων που μένουν κοντά στους κυνηγητικούς δρυμούς ή στις οικογένειες κυνηγών. Είναι απαραίτητη διαφήμιση, προβολή του κρέατος θηραμάτων, γιατί πρόκειται για βιολογικό κρέας". Ο Ζόρο Ιβανόφ, πρόεδρος της Euro-Toques Βουλγαρίας και αντιπρόεδρος της Euro-Toques International, τόνισε ότι είναι απαραίτητη συνεπής πολιτική για τα θηράματα στη Βουλγαρία και τη θέση τους στη γαστρονομία. Η Euro-Toques Βουλγαρίας συμπεριλαμβάνει τα θηράματα ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Ο υπουργός Γεφωργίας, με τη σειρά του ανακεφαλαίωσε τα βασικά βήματα, που θα βοηθήσουν τα βουλγαρικά θηράματα να μετατραπούν σε προσιτό και ελεγχόμενο μέρος της βουλγαρικής γαστρονομίας. Ο κ. Νάιντενοφ επεσήμανε ότι αν είναι απαραίτητο σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων θα εκπονηθούν νομοθετικές τροποποιήσεις, που να διευκολύνουν τις προμήθειες βουλγαρικού κρέατος θηραμάτων στο εμπορικό δίκτυο στη χώρα μας.

Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

ΠΗΓΕΣ : Βουλγαρική Ραδιοφωνία

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece