Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece




ΑρχικήInitial ΠίσωBack ΠίσωQuail

Ορτύκι : ένας αυθεντικός γιος της Αφροδίτης ...

.


Το ορτύκι είναι το μόνο μεταναστευτικό είδος της οικογένειας των φασιανίδων.  Πέρνα το περισσότερο χρόνο του στο έδαφος ψάχνοντας για τροφή και κάλυψη από παραμονών κινδύνους. Όταν αντιληφθεί κίνδυνο προτιμά να διαφύγει τρέχοντας βρίσκοντας κάλυψη σε πυκνή βλάστηση η οποία του προσφέρει καμουφλάζ και δεν πέτα παρά μόνο όταν είναι αναγκαίο.

Το πέταγμα του είναι χαμηλό και συνήθως σε μικρές αποστάσεις μέχρι να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο και μετά αναζητεί ασφάλεια εντός της βλάστησης. Είναι πολύ κρυπτικό είδος το οποίο πολύ δύσκολα εντοπίζεται οπτικά. Η παρουσία του σε μια περιοχή επιβεβαιώνεται με το χαρακτηριστικό του κάλεσμα ιδιαίτερα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής όπου τα αρσενικά είναι πολύ ενεργά.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, κατά την περίοδο της εαρινής  μετανάστευσης όπου τα πουλιά φεύγουν από τις περιοχές διαχείμασης προς τις περιοχές αναπαραγωγής, τα αρσενικά προηγούνται στο ταξίδι, μετά τα θηλυκά και ακολουθούν τα νεαρά. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά εκδηλώνεται από τα αρσενικά έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις περιοχές χωροκρατίας τους όπου θα επιλέξουν τα θηλυκά για την αναπαραγωγή. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζουν καλύτερες πιθανότητες για επιτυχείς ζευγάρωμα.

Σε αντίθεση, κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση αρσενικά, θηλυκά και νεαρά ταξιδεύουν ταυτόχρονα.καλοκαιρινές Μέσα στον λαβύρινθο της χλόης πάντα σιωπηλό, δεν πετάει, αλλά περπατάει γρήγορα ανάμεσα στο τριφύλλι για να αποφύγει τα βλέμματα.

Αλλά τη νύχτα, όταν οι άνθρωποι κοιμούνται, το αρσενικό ορτύκι μεταμορφώνεται. Από τη δύση μέχρι την αυγή συμπεριφέρεται σαν ένας αυθεντικός γιος της Αφροδίτης.

Η εποχή της αναπαραγωγής των ορτυκιών διαρκεί από τον Απρίλιο, όταν και καταφθάνουν τα κοπάδια στον ευρωπαϊκό Νότο και παραμένουν τουλάχιστον μέχρι και τον Αύγουστο, οπότε τις γαλήνιες, ζεστές καλοκαιρινές νύχτες είναι δυνατόν να ακούσεις ένα ερωτικό τραγούδι.

Το ερωτικό τραγούδι των ορτυκιών που ξεκινάει αρχικά για να προσελκύσει την προσοχή των θηλυκών είναι κοφτό, επαναλαμβανόμενο και με μελωδική χροιά.

Αυτό το τραγούδι μοιάζει με ηχηρή γοητευτική καντάδα και καλύπτει το υποτονικό τιτίβισμα των θηλυκών, που παρακολουθούν τις ερωτοτροπίες των αρσενικών προκειμένου να ανταποκριθούν στον καλύτερο και ομορφότερο βάρδο για να τον κάνουν τον εκλεκτό της καρδιάς τους.

Το αρσενικό περνάει την ζωή του ψάχνοντας για συντρόφισσες με τις οποίες θα ζευγαρωθεί. Είναι ντυμένο με τα χαρούμενα χρώματα του θερισμένου σταριού που είναι το σπίτι του και κάθε χρόνο ζει συναρπαστικές ιστορίες έρωτα.

Είναι πολυγαμικό με μια ερωτική αίσθηση…ταραγμένη. Θα ζευγάρωνε με κάθε πούπουλο και λίγο θα το ενδιέφερε το ότι δεν πετάει, δεν κουνιέται ή δεν αναπνέει. Σύμμαχος η ίδια η φύση, σ` αυτή την ερωτική τρέλα του αρσενικού ορτυκιού, αφού φροντίζει σε κάθε εκατό ορτύκια που γεννιούνται να υπάρχουν δέκα τουλάχιστον θηλυκά περισσότερα.

Η φύση προσφέρει άφθονα θηλυκά «στην υπηρεσία» του αρσενικού για να φτιάξει το προσωρινό χαρέμι του και στο ίδιο δίνει την επιθυμία για ζευγαρώματα. Μερικοί μελετητές τοποθέτησαν κάποιες καλοκαιρινές νύχτες, όταν και τα λουλούδια τρέμουν από έρωτα, βαλσαμωμένα πουλιά και το αρσενικό έπεσε στην παγίδα και προσπαθούσε να τα αποπλανήσει. Αγωνιζόταν για μια ακόμη ερωτική στιγμή

Για ο αρσενικό ορτύκι , κάθε ερωμένη είναι μία ευκαιρία για την επόμενη , είναι ένας πραγματικός γιός της Αφροδίτης !

Όπως είπαμε είναι υπέρ της ποσότητας στο «σεξ» στην επιλογή των θηλυκών συντρόφων και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες γιατί οι ανταγωνιστές είναι πολλοί και περιμένουν την δικιά τους ευκαιρία …
Όποια θηλυκά βρεθούν στον χώρο του τα κάνει δικά του σε χρόνο μηδέν και με το πέρας της εφήμερης αγάπης είναι έτοιμος να αρχίσει μια καινούργια ιστορία έρωτα και αυτό συνεχίζεται καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας μέχρι το πρώτο φώς της αυγής.

Επίσης είναι φοβερός μαχητής που κάθε αυγή διαλαλεί την παρουσία του στην προσπάθεια του να προστατέψει τον μικρό ζωτικό του χώρο και τα σύνορα που έχει ορίσει γι αυτόν .
Αν τυχόν κάποιος αντίπαλος παραβιάσει τα σύνορα αυτά και γίνει αντιληπτός από τον κάτοχο του χώρου τότε επακολουθεί μάχη μεγάλη που σταματάει μόνο με την ήττα και απομάκρυνση τους ενός μαχητή , συνήθως του εισβολέα…

Η άμεση ανταπόκριση των ορτυκιών αρσενικών και θηλυκών στον ήχο της φωνής των είναι και η αιτία που τα ορτύκια πέφτουν εύκολα θύματα του ηλεκτρονικού κράχτη και των ασυνείδητων κυνηγών που τον χρησιμοποιούν .

Ο κόσμος τους σε λίγα τετραγωνικά…

Η φωλιά τους αποτελείται από μια μικρή τρύπα σκεπασμένη από χόρτα και ποτέ δεν θα την βρείτε να είναι εκτεθειμένη προς τον βορρά. Η φύση έχει διδάξει στο ορτύκι ότι παγωνιές μπορούν να του καταστρέψουν την οικογένεια την στιγμή που είναι έτοιμη να βγει στη ζωή. Αφήνει στην φωλιά συνήθως 8 με 12 αυγά με διάμετρο 29Χ24 χιλ, και με βάρος 0,75 γραμ. με σκούρο πρασινωπό κέλυφος. Τα πουλάκια γεννιούνται μετά από 13 ημέρες και αμέσως βγαίνουν στον κόσμο που γι` αυτά είναι μόνο λίγα τετραγωνικά μέτρα. Με την φροντίδα της μητέρας μεγαλώνουν γρήγορα και αρχίζουν να πετάνε μετά από περίπου τρεις εβδομάδες. Στην αρχή είναι μικρά χτυπήματα των φτερών για λίγα μέτρα, έπειτα πιο μακριά στον αέρα με προσγειώσεις στα χόρτα. Γιατί σ' αυτή τη φύση ο καθένας μαθαίνει τη ζωή, προσπαθώντας να σώσει φτερά και πούπουλα. Ξέρουν όμως και να μένουν ακίνητα σε ένα τιτίβισμα της μητέρας, και έτσι το γεράκι σχεδιάζει στον ουρανό κύκλους σαν να κεντάει την ιστορία της πείνας του. Να είστε βέβαιοι ότι τα μικρά δεν θα εγκαταλείψουν την κρυψώνα τους.
Και εδώ χρειάζεται η δικά μας προσοχή , που κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών μας ιδιαίτερα Ιούλιο – Αύγουστο , σε περίπτωση φέρμας του σκύλου μας αντιληφθούμε ότι πρόκειται για φωλιά η για μικρούς νεοσσούς, λόγω αυτής της σχεδόν ολικής ακοινωνησίας των που χρησιμοποιούν ως προστασία , επεμβαίνουμε, συγκρατούμε τον σκύλο μας και δένοντας τον απομακρυνόμαστε από το συγκεκριμένο χωράφι..

Αυτό είναι το ορτύκι που οι αρχαίοι το θεωρούσαν ιερό, και λόγο της μεγάλης κλίσης του στο έρωτα τοποθετούσαν στα νέα ζευγάρια στο δωμάτιο τους ένα ορτύκι , χωρίς όμως να έχουν επιφυλάξεις προκειμένου να το κάνουν ένα από τα πιο σπουδαία πιάτα. Του αφιέρωσαν μάλιστα και ένα νησί στο Αιγαίο την Ορτυγία (Δήλος) όπου κατά την μετανάστευση τα ορτύκια στάθμευαν κατά χιλιάδες .

Ο Δίας πεθύμησε κάποτε την αδερφή της Λητώς, την Αστερία. Αυτή όμως αντιστάθηκε με κάθε τρόπο και γι' αυτό τη μεταμόρφωσε σε ορτύκι και αργότερα σε ένα μικρό νησί, την Ορτυγία, που ήταν καταδικασμένη να πλέει διαρκώς στη θάλασσα. Μόνο όταν η Ορτυγία δέχτηκε την αδερφή της, για να γεννήσει, τότε έγινε σταθερό νησί και ονομάστηκε Δήλος.
Η Δήλος είναι ένα μικρό νησί. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα και το πλάτος του το ένα. Άνυδρος τόπος, δίχως πόσιμο νερό. Μολαταύτα οι άνθρωποι ζούσαν εδώ από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Λεγόταν στην αρχαιότητα πως το ιερό νησί έπλεε στη θάλασσα μέχρι που ο Ποσειδώνας το ακινητοποίησε στηρίζοντάς το με πολύ γερούς στύλους.

ΠΗΓΕΣ :
ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ
ΚΥΝΗΓΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Φωτο : Internet - gpeppas


.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece