Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece




ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Η πετροπέρδικα της Σικελίας !

.

Είναι ένα ενδημικό υποείδος που βρίσκεται αποκλειστικά στη Σικελία.

Ανήκει στην τάξη των Galliformes, έχει μεσαίο μεγέθος (βάρος περίπου 300 γραμμάρια θηλυκά, τα αρσενικά περίπου 600 γραμμάρια) και συχνάζει σε ανοικτές περιοχές με χαμηλή βλάστηση, όπου ψάχνουν για τους σπόρους και έντομα με τα οποία τρέφεται.

Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους ζουν σε ομάδες που καλούνται κοπάδια και που διασπώνται την εποχή αναπαραγωγής (Φεβρουάριος-Μάρτιος), τότε δημιουργούνται τα ζευγάρια για την αναπαραγωγή .

Γεννούν (ωοτοκία) , 8 έως 16 αυγά ,αυτό λαμβάνει χώρα την άνοιξη σε φωλιές καλά καμουφλαρσιμένες μεταξύ σχισμών βράχων ή στη βάση των θάμνων.
Οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά αμέσως μετά τη γέννησή τους και έχουν ένα χρωματισμένο φτέρωμα παραλλαγής για την προστασία τους , το κανονικό φτέρωμα των ενηλίκων θα αποκτηθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου .
Η πέρδικα της Σικελίας ήταν κάποτε άφθονη σε όλη τη Σικελία. Οι περιγραφές των μελετητών περιέγραφαν μία εικόνα της υπαίθρου και των χωριών, με πολλά κοπάδια του πουλιού αυτού, ήταν τόσο πολλές που ακόμη και στις ντόπιες αγορές θα μπορούσε να αγοραστούν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, οι πέρδικες άρχισαν να υποφέρουν από μια αργή και σταθερή πτώση του πληθυσμού τους , αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η λαθροθηρία, οι πυρκαγιές, την αλλοίωση και καταστροφή των κατάλληλων ενδιαιτημάτων, με κατάληξη να ζουν τώρα πια σε κάποιες λίγες προστατευμένες περιοχές και σε κάποια φυσικά πάρκα.

Για το λόγο αυτό, στη Σικελία η Πετροπέρδικα ορθώς περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών με προτεραιότητα διατήρησης των «Όρνις» με Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Για την αποφυγή της εξαφάνισης της, το Τμήμα Γεωργίας της Περιφέρειας της Σικελίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός σύνθετου έργου διατήρησης που ονομάζεται LIFE + "SICALECONS -, με επείγοντα μέτρα για τη διατήρηση της Πετροπέρδικας της Σικελίας , όπως το Alectoris graeca whitakeri Schiebel 1934 "στο οποίο έχουν συνεργαστεί αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες , όπως το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας βιολογικών, χημικών και φαρμακευτικών, του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, στην Σικελία , το Zooprofilattico Ινστιτούτο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Η περιοχή του έργου έχει ορισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας "Mount Hood, San Vito Lo Capo και Monte Sparagio" και βρίσκεται στην επαρχία του Trapani, μεταξύ των πόλεων του San Vito lo Capo, Castellammare del Golfo και Custonaci.

Μέσα σε αυτό το τόπο έγινε μια προκαταρκτική μελέτη του πληθυσμού της Πετροπέρδικας γενετικά , όπως και των ενδιαιτημάτων της .
Στη συνέχεια διεξήχθησαν δράσεις για την βελτίωση του περιβάλλοντος και την απομάκρυνση ή τον έλεγχο των περισσότερων από τους κύριους παράγοντες απειλής (όπως πυρκαγιές και τους αγριόχοιρους) και ταυτόχρονα άμεση δράση για την αύξηση του πληθυσμού με την απελευθέρωση ατόμων που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν σε ειδικά κλουβιά.

Επίσης γίνονται ομιλίες και εκθέσεις για την πετροπέρδικα της Σικελίας από ειδικούς σε αυτό το υπέροχο ζώο που αποκλειστικά ζει στην Σικελία ώστε να διαδωθούν oi παρεμβάσεις που γίνονται για την προστασία του και να γίνει γνωστό ότι χωρίς την άμεση συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού κάθε προσπάθεια kαι σχεδιασμοs είναι μάταια.

Gpeppas

siciliafan.it



.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece