Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece




ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Ta κυνηγετικά ατυχήματα ...

.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ (ΚΟΜΑΘ)

Για να σταματήσουν πλέον τα συνεχώς αυαξανόμενα κυνηγετικά ατυχήματα , χρειάζεται η βοήθεια όλων μας.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε την σοβαρότητα του προβλήματος και να βοηθήσουμε στη συσπείρωση όλων των κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι με τη σειρά τους, να οργανώνουν συγκεντρώσεις στα κυνηγετικά στέκια του τομέα ευθύνης τους και με παρουσία κάποιου ειιδικού να δίνουν κάποιες συμβουλές πάνω σε θέματα ασφαλείας στο κυνήγι και στην σωστή χρήση του όπλου κατά την διάρκεα αυτού και όχι μόνο .

Συναδελφοι, πρεπει ολοι να καταλαβουμε πως οταν ξεκιναμε για κυνηγι, στο πισω μερος του μυαλου μας πρέπει πάντα να έχουμε τους βασικούς κανονες ασφαλειας για τα οπλα, όπως το πορτοκαλι γιλεκο και καπελο.
Το παν δεν ειναι να καρπωθουμε το θηραμα, πρωτευει η ζωη του συνανθρωπου μας!

Είναι άδικο και απαράδεχτο να χάνεται μία ανθρώπινη ζωή σε μια δραστηριότητα που μόνον αξιόλογα αγαθά και οφέλη προσφέρει στον άνθρωπο, και ο μόνος λόγος που οδηγεί στο ατύχημα να είναι η έλλειψη βασικών κανόνων και γνώσεων των κυνηγών. Θα πρέπει να συστρατευτούμε όλοι μαζί για να σταματήσουμε αυτήν την άδικη απώλεια συναδέλφων μας από την ζωή. Είναι χρέος και καθήκον μας να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση όλοι μας με κάθε τρόπο.
Αυτή η σκέψη σε συνδυασμό με την αγωνία μου για όλους τους συναδέλφους με οδήγησαν στο περιεχόμενο αυτού του άρθρου. Κάνοντας πράξη όλες τις ανωτέρω σκέψεις μου, πιστεύω ότι μέσα από αυτό το άρθρο θα βοηθήσω και θα συμβάλλω στο φρενάρισμα κάποιων θλιβερών κυνηγετικών ατυχημάτων.
Είναι αλήθεια ότι για να αποφευχθεί ένα ατύχημα, θα πρέπει να εντοπισθούν και να προβληθούν τα αίτια που το προξενούν από την μία και από την άλλη να υποδειχθεί ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων κατά την άσκηση της θήρας.

Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει πολλά ευχάριστα και θετικά στοιχεία δίνοντας την δυνατότητα στον άνθρωπο να τα εκμεταλλευτεί και να τα απολαύσει, ούτως ώστε να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες που μπορούν να τον βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή στην ζωή του και να δώσουν ζωτικής σημασίας λύσεις σε δύσκολες στιγμές του. Η δραστηριότητα αυτή όμως είναι άρρητα συνδεδεμένη με ένα αντικείμενο που λέγεται όπλο.
Είναι γεγονός ότι χωρίς όπλο δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί η δραστηριότητα του κυνηγίου. Το όπλο αυτό λοιπόν είναι ένα αθώο εργαλείο που χρησιμοποιεί ο κυνηγός για την θήρευση των άγριων ζώων. Δεν παύει όμως από ένα αθώο εργαλείο να μετατραπεί σε ένα πολύ επικίνδυνο φονικό όργανο, που μπορεί από μία επιπόλαιη κίνηση να γίνει αιτία στο να αφαιρεθεί άδικα η ζωή ενός ανθρώπου.
Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγετικών ατυχημάτων καταγράφεται και χρεώνεται στον επιπόλαιο τρόπο χρησιμοποίησης των όπλων από τους συναδέλφους κυνηγούς.

Τα όπλα είναι μηχανήματα που έχουν κατασκευαστεί για να σκοτώνουν. Εκτός από τα πολύ ψιλά σκάγια, όλα τα άλλα πυρομαχικά είναι ικανά να διατρήσουν το ανθρώπινο δέρμα και να προκαλέσουν τραυματισμό λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό ανάλογα με την απόσταση βολής. Βέβαια σε περιπτώσεις τραυματισμού ανθρώπων από μονόβολο ή σεβροτίνες τα τραύματα θα είναι πολύ σοβαρά ή και θανατηφόρα.
Ευτυχώς όμως στο κυνήγι τα ατυχήματα δεν είναι τόσα πολλά σε σύγγριση με άλλες δραστηριότητες αναψυχής. Τα ατυχήματα που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας ή στο σπίτι είναι πολύ περισσότερα από αυτά που συμβαίνουν στο κυνήγι.
Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το ποσοστό των θανάτων από κυνηγετικά ατυχήματα είναι πολύ χαμηλό, σχεδόν αμελητέο, σε σχέση με θανάτους από άλλα ατυχήματα.
Το κυνήγι είναι πιο ασφαλής δραστηριότητα από πολλές άλλες. Επειδή όμως όλοι ασχολούμαστε με το κυνήγι για λόγους αναψυχής, πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς ώστε τα ατυχήματα αυτά να εξαλειφθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο κυνήγι του αγριόχοιρου, διότι διεξάγεται σε ορεινές δασώδεις περιοχές και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ ισχυρά.

Πού οφείλεται όμως αυτή η επιπολαιότητα και η αρνητική εικόνα των Ελλήνων κυνηγών έναντι των Ευρωπαίων;

Οι λόγοι είναι πολύ. Θα αναφέρω τους σημαντικότερους και ουσιαστικότερους που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στο να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.
Ο βασικότερος και αναμφισβήτητα σπουδαιότερος λόγος που περικλείει πολλά δυσάρεστα επακόλουθα, είναι η παντελής έλλειψη εκπαίδευσης του Έλληνα κυνηγού τόσο σε ότι αφορά την απόκτηση άδειας θήρας, όσο και για την απόκτηση άδειας κατοχής όπλου. Δύο στοιχεία που οι υπεύθυνοι της πολιτείας ουδέποτε αξιολόγησαν, ούτε καν ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν ή να συμβουλευτούν ή να αντιγράψουν από άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσουν την δραστηριότητα του κυνηγίου στην πατρίδα μας και να απαξιώνουν τον Έλληνα κυνηγό κάθε φορά, κατατάσσοντας τον στα χαμηλότερα σκαλοπάτια ως αξία.
Και βέβαια αυτό που δείχνει την ανικανότητα και την κάκιστη δημόσια διοίκηση είναι, η πλήρη αδιαφορία για τα θανατηφόρα κυνηγετικά ατυχήματα. Ουδέποτε έδειξαν ενδιαφέρον ούτε καν κάποιο προβληματισμό ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους δυσάρεστα γεγονότα.
Αυτό όμως δεν πρέπει να μας καθησυχάσει και να μας ατονήσει αφήνοντας στην τύχη την ζωή των συναδέλφων μας.
Ίσα – ίσα θα πρέπει να μας πεισμώσει περισσότερο η αδιαφορία τους αυτή, και να προσπαθήσουμε εμείς οι ίδιοι να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις που θα εξασφαλίζουν την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων κυνηγών. Η έλλειψη της κρατικής μέριμνας καθιστά τον ρόλο των αρχαιότερων συναδέλφων πολύ υπεύθυνο και ουσιαστικό.
Όλο το βάρος της εκπαίδευσης και της ευθύνης για τους νέους κυνηγούς πέφτει στους ώμους των αρχαιότερων και έμπειρων συναδέλφων. Γι' αυτό συνάδελφοι μην αδιαφορείτε και παραμελείτε την υποχρέωση αυτή για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην κυνηγετική μας οικογένεια. Είναι χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε την κυνηγετική ιδέα με αγάπη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην νέα γενιά ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο να μην θρηνούμε ούτε ενός συναδέλφου την απώλεια κατά την κυνηγετική διαδικασία.

 Οι κύριες αιτίες ατυχημάτων

1. Παραβίαση των κανόνων ασφαλούς μεταφοράς και φύλαξης (π.χ. μεταφορά γεμάτων όπλων μέσα σε οχήματα).
2. Λανθασμένη κρίση του κυνηγού (π.χ. λανθασμένη αναγνώριση του στόχου ή του περιβάλλοντός του).
3. Αδεξιότητα ή απειρία του κυνηγού (π.χ. πτώση σε συνδυασμό με ανασφαλές κράτημα του όπλου κ.α.).

 Πρόληψη

Από τη στιγμή που θα τραβηχτεί η σκανδάλη τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τη βολή. Δεν πρέπει λοιπόν να αφήσουμε το ατύχημα να συμβεί.

Γι' αυτό:

. -Δεν κυνηγάμε αφηρημένοι
- Κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας
-Γνωρίζουμε καλά και εφαρμόζουμε ενστικτωδώς τους κανόνες ασφαλούς χειρισμού των όπλων
-Χειριζόμαστε τα όπλα πάντα με υπευθυνότητα
-Δεν πυροβολούμε, αν δεν έχουμε αναγνωρίσει με απόλυτη βεβαιότητα τον στόχο
-Δεν μετακινούμαστε απροειδοποίητα σε κυνήγι σε χώρους ή σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας
-Στο κυνήγι του αγριόχοιρου αποφεύγουμε τα ρούχα παραλλαγής και προτιμάμε πάντα πορτοκαλί φωσφοριζέ γιλέκο ή καπέλο.
-Επίσης πυροβολούμε έτσι ώστε μετά την τουφεκιά τα βόλια μας να τερματίσουν στο έδαφος με ασφάλεια.

ΠΗΓES:
Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν στο κυνήγι του αγριόχοιρου, του Δημήτρη Ευμοιρίδη.
KOMAΘ

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece