Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece



ΑρχικήInitial ΑρχικήBack

Περίπου 500 αρκούδες ζούνε στην Ελλάδα – Στοιχεία από τους στύλους της ΔΕΗ!...
.



Αρχική

ΕΔΩ διαβάστε για την αρκούδα στην Ελλάδα

Σε περίπου 500 υπολογίζονται οι αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα, με ιδιαίτερο ωστόσο χαρακτηριστικό την πυκνότητα που παρουσιάζουν σε ορισμένες περιοχές, αφού είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη!

«Σε περιοχές στο Βίτσι, τον Γράμμο και την κεντρική Πίνδο ο εγκατεστημένος πληθυσμός ανέρχεται στις 55 αρκούδες ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό, με κοινά γενετικά χαρακτηριστικά που συναντάται από τις Αλπεις έως τη χώρα μας» αποκάλυψε ο επιστημονικός συντονιστής του «Αρκτούρου», Αλέξανδρος Καραμανλίδης, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες που διενεργεί την τελευταία δεκαετία η Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση σύστημα παρακολούθησης που στηρίζεται σε γενετικό υλικό, το οποίο συλλέγεται από στύλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να ξύνονται. Με τη συνήθεια αυτή, τα μεγαλόσωμα ζώα αφήνουν τα «ίχνη» τους, όπως τρίχες, τα οποία συγκεντρώνουν οι επιστήμονες και αξιοποιούν για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα.

«Πρόκειται για μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, εκτός ίσως από την Αλβανία, όπου οι στύλοι είναι τσιμεντένιοι. Εμείς έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις γενετικές ταυτότητες από 350 ξεχωριστά ζώα, οι οποίες βρίσκονται καταχωρημένες στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας και σε κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που εμπεριέχει στοιχεία γενετικού υλικού από συνολικά 3.000 αρκούδες από εννέα χώρες» ανέφερε ο κ. Καραμανλίδης. Μιλώντας γενικότερα για τον πληθυσμό της αρκούδας στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει ανακάμψει και εξαπλώνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, από τα Τρίκαλα και τον Όλυμπο μέχρι το Ιόνιο. Το γεγονός αυτό οφείλεται, όπως εκτιμά, στις δράσεις προστασίας αλλά και στην διαφαινόμενη αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων που συμβιώνουν σε ορεινά χωριά με τις αρκούδες.

«Φυσικά, απαιτούνται να συνεχισθούν οι δράσεις προστασίας της αρκούδας και να πεισθούν ακόμα περισσότεροι κτηνοτρόφοι, ότι, για παράδειγμα, η χρήση ηλεκτροφόρας περίφραξης είναι αποτελεσματικότερη από τη θανάτωση της αρκούδας που πιθανόν να επιτεθεί στα ζώα τους» συμπλήρωσε.

Το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώνεται από τον «Αρκτούρο» και τη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Association for Bear Research and Management (IBA) και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ (Ειδική Γραμματεία Δασών). Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 230 επιστήμονες από περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες, με σημαντική εκπροσώπηση από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗ : econews.gr



«Οι αρκούδες επιτίθενται… για να αμυνθούν»

Έξι επιθέσεις ετησίως -κατά μέσο όρο- σε ανθρώπους από αρκούδες καταγράφονται στην Αλάσκα, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων 35 χρόνων, από τα οποία προκύπτει ότι συνολικά 19 άνθρωποι τραυματίσθηκαν θανάσιμα από τα άγρια ζώα.

«Μιλάμε κυρίως για επιθέσεις αρκούδων που νοιώθουν ότι κινδυνεύουν, κυρίως γιατί έχουν μαζί τους τα μωρά τους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο J. Hechtel, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του Διεθνούς Συνεδρίου για τη μελέτη της αρκούδας που διοργανώνει ο «Αρκτούρος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Αλάσκα ζουν περίπου 200.000 αρκούδες και γύρω στους 700.000 ανθρώπους, πληθυσμός που αυξήθηκε την τελευταία τριακονταετία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα περιστατικά επιθέσεων.

«Οι αρκούδες επιτίθενται όταν φοβούνται και δεν προσπαθούν να σκοτώσουν, αλλά να αμυνθούν» λέει ο κ. Hechtel. Παραθέτοντας δεδομένα από το 1980, διευκρινίζει ότι σημειώθηκαν 207 επιθέσεις, κυρίως από καφέ αρκούδες, σε 226 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 19 κατέληξαν. Αντίθετα, οι πολικές αρκούδες, επειδή ζουν σε απομονωμένα μέρη, έχουν επιτεθεί μόνο δύο φορές σε ανθρώπους, ενώ ζουν αρμονικά με τους ιθαγενείς.

Όσον αφορά τον πληθυσμό των αρκούδων, ο καθηγητής εκτιμά ότι παραμένει σταθερός, δηλώνοντας παράλληλα θαυμαστής αυτού του μεγαλόσωμου ζώου. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει επιλέξει να κατοικεί μόνιμα στην Αλάσκα -αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο- όσο κι αν δεν του αρέσουν οι μεγάλοι σε διάρκεια χειμώνες και η σκοτεινιά.

«Είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι κοντά στις αρκούδες, οι οποίες σε κάνουν να αισθάνεσαι ταπεινός. Ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι δυνατός αλλά μπροστά σε μια αρκούδα καταλαβαίνει την ψευδαίσθηση…» τονίζει ο κ. Hechtel.



.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece