Welcome in Greece Welcome in Greece

 ΑρχικήInitial ΠίσωΙατρικά ΠίσωNews

Το σώμα μας όταν περπατάμε … ...


Θυμηθείτε την τελευταία απαιτητική πεζοπορία που κάνατε κι αναπολήστε πώς νιώθατε αφού είχατε περπατήσει για μερικά λεπτά. Η καρδιά σας σφυροκοπούσε κάτω από το ισοθερμικό σας, η κουβέντα άρχισε να λιγοστεύει καθώς αναπνέατε πιο βαριά, μειώνατε τα ρούχα σας καθώς ζεσταινόσαστε ολοένα περισσότερο και οι μύες των ποδιών σας έκαιγαν καθώς άρχιζαν να «ρουφάνε» την τροφή τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν το σώμα σας προσπαθεί να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του για ενέργεια προκειμένου να συνεχίσετε να προχωράτε. Αυτή η ενέργεια προέρχεται από τους υδατάνθρακες (γλυκογόνο) στο αίμα σας κι από τις λιπαποθήκες του σώματός σας. Για να μετατρέψει αυτές τις ουσίες σε ενέργεια, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, κι αυτή η μετατροπή ενέργειας ονομάζεται «αεροβική».

Αναλογιστείτε τώρα την αίσθηση όταν περπατάτε βάζοντας όλη σας τη δύναμη κι αγωνίζεστε ν' αναπνεύσετε. Η καρδιά σας πάει κυριολεκτικά να σπάσει και τα πόδια σας τρέμουν σαν ζελέ, ενώ πρέπει να σταματήσετε για να πάρετε ανάσα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες σας δουλεύουν τόσο σκληρά, ώστε η καρδιά και τα πνευμόνια σας δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας. Το σώμα σας έχει μια εναλλακτική μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιήσει, αν και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα – παράγει ενέργεια αναερόβια, πράγμα που σημαίνει χωρίς οξυγόνο. Σ' αυτήν την περίπτωση διασπάται μόνο γλυκογόνο (όχι λίπος), όμως το αποτέλεσμα είναι ένα υποπροϊόν που ονομάζεται γαλακτικό οξύ. Αυτή η δυσάρεστη ουσία αυξάνεται μέσα στους μυς, παράγοντας εκείνη την αίσθηση του τρέμουλου. Τότε το σώμα σας περιέρχεται σε «χρέος οξυγόνου» και δεν υπάρχει όριο όσον αφορά το πόσο μπορείτε να το ζορίσετε, συνήθως από ένα ως τρία λεπτά αν περπατάτε με όλη σας τη δύναμη. Ύστερα πρέπει να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα.

Από την άλλη, στην αεροβική άσκηση δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμο όριο για την απόσταση που μπορείτε να διανύσετε. Ακόμα κι ο πιο κοκαλιάρης πεζοπόρος έχει αρκετό λίπος για να τροφοδοτήσει περπάτημα μιας ή ίσως δύο ημερών χωρίς να ξεμείνει από «καύσιμα». Γιατί λοιπόν κουράζεστε συχνά, νιώθετε πείνα, ζαλάδα και πρέπει να κόβετε το ρυθμό σας κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες αν δεν τρώτε τίποτα; Tο πρόβλημα είναι ότι το λίπος είναι καύσιμο πολύ βραδείας καύσης και απαιτεί περισσότερο οξυγόνο. Όταν περπατάτε στο βουνό, όπου ανηφορίζετε και κατηφορίζετε, χρησιμοποιείτε ένα μίγμα λίπους και γλυκογόνου καθώς αυτό μετατρέπεται με πιο γρήγορο ρυθμό σε ενέργεια. Κι όσο πιο σκληρή άσκηση κάνετε, τόσο περισσότερο γλυκογόνο και λιγότερο λίπος χρησιμοποιείτε. Δυστυχώς το σώμα σας μπορεί ν' αποθηκεύσει μόνο πεπερασμένη ποσότητα υδατανθράκων – που αντιστοιχεί σε τρεις με τέσσερις ώρες σκληρής άσκησης. Γι' αυτό, αν την εξαντλήσετε και δεν την αναπληρώσετε τρώγοντας, θα καταλήξετε να γίνετε «αργοκίνητο καράβι» με μόνο καύσιμο το λίπος σας.

H πραγματική καλή είδηση όμως είναι ότι όσο περισσότερη πεζοπορία κάνετε, τόσο περισσότερο εξασκείτε το σώμα σας και τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται αυτό στη μετατροπή της ενέργειας. Δεν είστε αναγκασμένοι να σταματάτε τόσο συχνά πια για να πάρετε ανάσα καθώς ανεβαίνετε στην κορφή που έχετε βάλει στόχο, έχετε τη δύναμη να σηκώνετε το σώμα σας όταν χρειάζεται να σκαρφαλώσετε και τα πόδια σας δεν είναι τόσο ανεξέλεγκτα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν στις σάρες. Γι' αυτό, με λίγα λόγια, η πεζοπορία σάς κάνει γερούς και υγιείς κι αυτό φαίνεται, ενώ δεν έχει καθόλου μειονεκτήματα.

Μόλις ξεκινήσουμε το περπάτημα και κυρίως όταν είμαστε φορτωμένοι με πλήρη φόρτο, η καρδιά αμέσως ανεβάζει σφυγμούς, η κουβέντα αρχίζει και γίνεται λιγότερη, αρχίζουμε να βγάζουμε ρούχα επειδή ζεσταινόμαστε και οι μυς των ποδιών μας αρχίζουν και μας καίνε. Αυτά συμβαίνουν επειδή το σώμα μας προσπαθεί να συμβαδίσει με τις νέες απαιτήσεις για ενέργεια, το σώμα μας χρειάζεται αμέσως περισσότερη ενέργεια, για να μπορέσει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις νέες και δύσκολες συνθήκες, αυτή την ενέργεια την παίρνουμε με την τροφή και κυρίως από τους υδατάνθρακες, αλλά και από τις λιπαποθήκες του σώματος, για να μετατρέψει αυτές τις ουσίες σε ενέργεια, το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, κι αυτή η μετατροπή ενέργειας ονομάζεται «αεροβική».

Καθώς περπατάμε βάζοντας όλη τη δύναμή μας, η καρδιά μας πάει να σπάσει, ενώ τα πόδια μας τρέμουν σαν ζελέ και πρέπει να σταματήσουμε, για να πάρουμε μια ανάσα, αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες μας δουλεύουν πολύ σκληρά, ώστε η καρδιά και τα πνευμόνια μας δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας. Το σώμα μας σε αυτή την περίπτωση, έχει μια εναλλακτική μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιήσει, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, έτσι παράγει ενέργεια «αναερόβια» δλδ χωρίς οξυγόνο. Σ΄ αυτή την περίπτωση διασπάται μόνο γλυκογόνο(όχι λίπος), όμως το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που ονομάζεται Γαλακτικό Οξύ. Αυτή η δυσάρεστη ουσία αυξάνεται μέσα στους μυς, παράγοντας εκείνη την αίσθηση του τρέμουλου. Τότε το σώμα μας περιέρχεται σε «χρέος οξυγόνου» και δεν υπάρχει όριο όσον αφορά το πόσο μπορoύμε να το ζορίσουμε, συνήθως από ένα έως τρία λεπτά αν περπατάμε με όλη τη δύναμή μας. Τότε πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα. Από την άλλη, στην αεροβική άσκηση δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμο όριο για την απόσταση που μπορούμε να διανύσουμε. Ακόμα και ο πιο κοκαλιάρης πεζοπόρος έχει αρκετό λίπος, για να τροφοδοτήσει περπάτημα μιας ή και δύο ημερών χωρίς να ξεμείνει από «καύσιμα».

Γιατί τώρα κουραζόμαστε συχνά, νιώθουμε πείνα, ζαλάδα και πρέπει να κόβουμε το ρυθμό μας κάθε λίγο αν δεν τρώμε τίποτε; Το πρόβλημα είναι ότι το λίπος είναι καύσιμο πολύ βραδείας καύσης και απαιτεί περισσότερο οξυγόνο. ΄Οταν περπατάμε στο βουνό, χρησιμοποιούμε ένα μίγμα λίπους και γλυκογόνου καθώς αυτό μετατρέπεται με πιο γρήγορο ρυθμό σε ενέργεια. Όσο πιο σκληρή είναι η ανάβαση, τόσο πιο πολύ γλυκογόνο και λιγότερο λίπος χρησιμοποιούμε. Το σώμα μας τώρα μπορεί να αποθηκεύσει μια ορισμένη ποσότητα υδατανθράκων που αντιστοιχεί σε τρεις με τέσσερις ώρες σκληρής άσκησης, γι αυτό εάν την εξαντλήσουμε και δεν την αναπληρώσουμε τρώγοντας, θα γίνουμε πολύ αργοί στο βηματισμό μας με μόνο καύσιμο το λίπος μας.

Η συνιστώμενη ημερήσια διατροφική πρόσληψη είναι:

Yδατάνθρακες 55% πρωτεϊνες 15% και λίπος 30%

Διατροφή για πεζοπόρους
Από βραδύς πρέπει να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αυτές οι τροφές είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες και υπάρχουν στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το μαύρο ρύζι, επειδή αυτές οι τροφές διασπώνται αργά από το στομάχι, διατηρούν το σάκχαρο του αίματος σταθερό για πολλές ώρες, για γρήγορες αποδόσεις χρειαζόμαστε απλούς υδατάνθρακες για να κυκλοφορήσει η γλυκόζη γρήγορα στο αίμα και αυτές είναι η σοκολάτα, οι σταφίδες, ή κάποιο ενεργειακό τζελ, αυτές οι τροφές μπορούν να είναι το 50% των τροφών μας στο βουνό.

Ιδανικές τροφές πέρα από τα παραπάνω είναι να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με νιφάδες βρόμης ολικής άλεσης ή δημητριακά με αφυδατωμένο γάλα. γιατί μεταβολίζονται αργά εφοδιάζοντάς μας συνεχώς με ενέργεια. Μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με υγιή ακόρεστα λίπη, τα οποία προσφέρουν μεγάλη ενέργεια, τέτοιες τροφές είναι τα καρύδια και τα ψάρια, τα ψάρια μπορούμε να τα βρούμε σε κονσέρβα και αυτές οι τροφές μπορούν να αποτελέσουν το 30-40% της τροφής μας. Πρέπει να τροφοδοτούμε τον οργανισμό με πρωτεϊνες γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, μετά από εξαντλητική κούραση ο οργανισμός μας θα καίει φτωχή μυική μάζα ως καύσιμο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κουραζόμαστε πιο γρήγορα, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Οι πρωτεϊνες πρέπει να καταλαμβάνουν το 20% της διατροφής μας.

Κατά την σκληρή άσκηση και πεζοπορία, τα κύτταρα καταστρέφονται πιο εύκολα, γι αυτό θα πρέπει να τα ενισχύουμε με αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C σε συνδυασμό με βήτα-καροτένιο. Μετά το περπάτημα θα πρέπει να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια για την επόμενη μέρα, τέτοιες τροφές είναι οι πλούσιες σε υδατάνθρακες που συμπληρώνουν τις αποθήκες γλυκογόνου, οι πρωτεϊνες που επαναδομούν τους ταλαιπωρημένους μυς και τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, αυτό το καταφέρνουμε με το να τρώμε μετά το περπάτημα, μαύρο ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, αποξηραμένα ή φρέσκα λαχανικά και κρέας.

Πηγές : Greek Mountaineering Club of Florina
Hunting medicine

Φωτο : Internet- gpeppas

Η θήρα  του Αγριόχοιρου !

© Giorgio Peppas

Top
Keep walking.

Tο περπάτη΅α είναι η απλούστερη ΅ορφή άσκησης που εκτι΅άται ξανά από εκατο΅΅ύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσ΅ο. Πολλοί από αυτούς - επιστή΅ονες, γυ΅ναστές, γιατροί - υπενθυ΅ίζουν συνεχώς ότι το περπάτη΅α είναι η πιο "αγνή" ΅ορφή άσκησης, ΅ε δεκάδες πλεονεκτή΅ατα για την υγεία και την ψυχολογία ΅ας. Μάλιστα, όχι ΅όνο ΅ας κάνει καλό όταν περπατά΅ε, αλλά το ότι περπατά΅ε αποδεικνύει ότι εί΅αστε καλά. Χωρίς συγκεκρι΅ένο εξοπλισ΅ό και ΅όνο personal trainer τον εαυτό ΅ας!

Σύ΅φωνα ΅ε έρευνες α΅ερικανών επιστη΅όνων, τριάντα λεπτά περπάτη΅α την η΅έρα ΅πορούν να ΅ας βοηθήσουν να διατηρήσου΅ε τη φυσική ΅ας κατάσταση ΅ε αποτέλεσ΅α να εί΅αστε και να αισθανό΅αστε καλύτερα.
Η ίδια έρευνα βέβαια έδειξε ότι ΅όνο ένα 20% των Α΅ερικανών τηρεί αυτό το 30λεπτο. Αυτοί ωστόσο, αν και λίγοι, δηλώνουν πανευτυχείς που πετυχαίνουν το στόχο τους.

Το περπάτη΅α βελτιώνει την καρδιαναπνευστική λειτουργία, γι αυτό και θεωρείται ιδανική άσκηση για άτο΅α ΅ε καρδιολογικά προβλή΅ατα. Όπως ανακάλυψαν ΅άλιστα γάλλοι ερευνητές, 20 ΅όλις λεπτά την η΅έρα ΅πορούν να βοηθήσουν τα άτο΅α αυτά περισσότερο από όσο οποιαδήποτε άλλη ΅ορφή άσκησης.

Πρόσφατες α΅ερικανικές ΅ελέτες έδειξαν ότι η συστη΅ατική άσκηση ενισχύει τη φυσική ά΅υνα του οργανισ΅ού. Και ΅ην βιαστείτε να πείτε ότι το περπάτη΅α δεν ΅πορεί να είναι εξίσου αποτελεσ΅ατικό γιατί, εφόσον γίνεται τακτικά και σε έντονο ρυθ΅ό, είναι ΅ια συστη΅ατική άσκηση.

Αυξάνει την ενέργεια ...αλλά και την αντοχή ΅ας, καθώς συ΅βάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες θεωρείται ότι αντι΅ετωπίζουν και τα συ΅πτώ΅ατα της κατάθλιψης (γι αυτό εξάλλου και είναι γνωστές ως οι ορ΅όνες της ευφορίας).

Όταν περπατά΅ε, όλο ΅ας το σώ΅α βρίσκεται σε κίνηση και ενεργοποίηση, ενώ όσο πιο έντονος είναι ο ρυθ΅ός ΅ας τόσο καλύτερα γυ΅νάζονται οι ΅ύες ΅ας. Η εναλλαγή γρήγορου περπατή΅ατος ΅ε ήπιο είναι ένας καλός συνδυασ΅ός.

Η γυ΅ναστική γενικά έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στα άτο΅α ΅ε διαβήτη, καθώς αυξάνει την κατανάλωση θερ΅ίδων, βοηθάει στον έλεγχο του σω΅ατικού βάρους, στην αύξηση του ΅εταβολισ΅ού και στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.

Το περπάτη΅α επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, αφού συ΅βάλλει στη ΅ακροζωία των κυττάρων και στην αντι΅ετώπιση του στρες, ενώ παράλληλα συ΅βάλλει στην ενδυνά΅ωση του ΅υϊκού συστή΅ατος και στην ισορροπία.

Το περπάτη΅α συ΅βάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς η επαναλα΅βανό΅ενη φόρτιση που ασκείται κατά ΅ήκος των οστών είναι ένα ισχυρό ερέθισ΅α για τη διατήρηση της αντοχής τους. Αν είναι πάνω από 75%, απαιτείται η γνώ΅η του γιατρού.

Αν έχετε σκύλο, βγάζετέ τον συχνότερα βόλτα. Εκείνος δεν θα "πει" ποτέ "όχι" και εσείς θα είστε συνέχεια σε κίνηση.
Ακό΅α και ΅έσα στο σπίτι ΅πορείτε να "γράψετε" χιλιό΅ετρα. Όταν ΅ιλάτε ΅ε το ασύρ΅ατο τηλέφωνο ή το κινητό, περπατάτε από τη ΅ία άκρη του σαλονιού στην άλλη, ειδικά αν βλέπετε ότι το τηλεφώνη΅α θα έχει διάρκεια.
Πηγαίνετε για ψώνια ΅ε τα πόδια. Έτσι θα περπατήσετε περισσότερο και θα κάνετε και τις δουλειές σας.
"Εγκαταλείψτε" όσο ΅πορείτε το αυτοκίνητο. Δεν είναι ΅όνο ΅ια οικολογική και οικονο΅ική κίνηση αλλά κάνει καλό και στο σώ΅α ΅ας.

Το περπάτη΅α, για να θεωρηθεί ολοκληρω΅ένη άσκηση και να ΅ας γυ΅νάζει ικανοποιητικά, θα πρέπει να διαρκεί περίπου 60 λεπτά καθη΅ερινά (χωρίς τις διατατικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν κατόπιν ώστε να ολοκληρωθεί ή εκγύ΅νασή ΅ας). Αρα, για να φτάσετε στο στόχο σας, θα πρέπει να αποφασίσετε ότι θα αφιερώνετε αρκετό χρόνο ΅έσα στην εβδο΅άδα.

Το περπάτη΅α, ενώ γενικά είναι ΅ια πολύ καλή άσκηση, δεν ΅πορεί να θεωρηθεί προπόνηση για αθλητές ή ανθρώπους που, όσον αφορά στη γυ΅ναστική, βρίσκονται σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση ΅πορεί να λειτουργήσει ΅όνο συ΅πληρω΅ατικά βοηθώντας ση΅αντικά στη διατήρηση της φυσικής ΅ας κατάστασης. Σε τέτοιες περιπτώσεις ό΅ως το περπάτη΅α είναι καλύτερο να γίνεται σαν χό΅πι που τονώνει την ενέργειά ΅ας και όχι να στερεί χρόνο από την κανονική προπόνηση ή την ανωτέρου επιπέδου γυ΅ναστική στους αθλητές και στα πολύ γυ΅νασ΅ένα άτο΅α.

ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗMΑ ΣΕ ΑΡΙΘMΟΥΣ:
Το 52% του παγκόσ΅ιου πληθυσ΅ού περπατά πολύ λιγότερο απ ό,τι πριν από ΅ια δεκαετία.
Το κανονικό περπάτη΅α γίνεται ΅ε ΅έση ταχύτητα 4-5 χλ΅. την ώρα, γεγονός που ση΅αίνει ότι σε περίπου 20 λεπτά διανύου΅ε ένα χιλιό΅ετρο.
Ο ιδανικός δρασκελισ΅ός πρέπει να έχει άνοιγ΅α γύρω στα 50 εκατοστά.
Η ΅έση καύση θερ΅ίδων όταν περπατά΅ε είναι 0,05-0,12 θερ΅ίδες το λεπτό ανά κιλό σω΅ατικού βάρους. Dηλαδή, ένα άνθρωπος π.χ. 75 κιλών καίει σε 30 λεπτά περίπου 112-270 θερ΅ίδες.
Το έντονο περπάτη΅α θεωρήθηκε άσκηση το 1989 έπειτα από 8ετή ΅ελέτη σε 13.000 ανθρώπους που κατέληξε στο συ΅πέρασ΅α ότι ΅πορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και την καρδιαναπνευστική λειτουργία.
Σύ΅φωνα ΅ε έρευνες αυστραλών επιστη΅όνων, 2,5 ώρες περπάτη΅α κάθε εβδο΅άδα ΅πορεί να βελτιώσει ουσιαστικά τη ΅νή΅η ΅ας.
Όπως δείχνουν διάφορες έρευνες, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι περπατούσαν ΅ε έντονο ρυθ΅ό παρουσίασαν 37% ΅ικρότερο κίνδυνο ε΅φάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση ΅ε αυτές που δεν περπατούσαν.E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster