Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 


ΑρχικήInitial ΠίσωΠέρδικες ΠίσωΙστορίες

Ρενο και οι προσωπικές του Ρούφα 2003

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΕΡΔΙΚΕΣ

Ένα από τα κυνήγια που μου άρεσαν και ξεχώρισαν στην κυνηγετική μου ζωή είναι και το κυνήγι της κόκκινης πέρδικας η Alectoris Rufa η Ισπανική πέρδικα λόγω της περιοχής που ζει που βασικά είναι η Ισπανία .

Alectoris Rufa Reno -Niva !!! Την ζωή της και την βιολογίας την περιγράφω στα είδη των περδίκων στην σελίδα μου . Ένα θήραμα που είναι πολύ έξυπνο , ζει σε μεγάλα κοπάδια και βρίσκετε από τα βουνά μέχρι μέσα στους ελαιώνες της ιβηρικής χερσονήσου ! Δηλαδή έχει μία μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής στο περιβάλλον ! Είναι από τις πέρδικες που χρησιμοποιούν πολύ τα πόδια τους για να διαφύγουν και τα φτερά τους μόνο σε περίπτωση μη άλλης δυνατότητας . Το πέταγμα της είναι παρόμοιο με αυτό των δικών μας περδίκων μια και ο σκελετικός σχηματισμός των οστών και του φτερώματος είναι ίδιος σχεδόν. Διαφορά υπάρχει μόνο χρωματική και στην φωνή της .

Στην Ιβηρική χερσόνησο κυνηγιέται με τρεις τρόπους !
Ο πρώτος είναι με την μέθοδο της παγάνας που οργανώνονται από τους εκεί κυνηγούς . Δηλαδή πολλά άτομα μαζί πάνε αντίθετα από εκεί που ξέρουν ότι βόσκουν τα κοπάδια και σιγά σιγά τα σπρώχνουν προς τον κάμπο ! Εκεί υπάρχουν σε ειδικές θέσεις καρτέρια πολλοί κυνηγοί οι οποίοι τις περιμένουν στην πτήση τους από ψηλά (βουνό ) προς τον κάμπο η πλαγιές χαμηλές η περάσματα που αναγκάζονται να κάνουν σπρωγμένες από τους παγανιέριδες ! Μ' αυτό τον τρόπο σκοτώνονται πολλά πουλιά ,αλλά χρησιμοποιούν την μέθοδο της εναλλαγής της τοποθεσίας . Δηλαδή αν σε ένα βιότοπο θηρευτούν πολλά πουλιά για 1-2 χρόνια δεν ξανακυνηγιέται μέχρι να επανέλθουν οι πληθυσμοί . Επίσης βεβαίως γίνεται και συνεχής ανάπλασης του βιοτόπου των περδίκων με σπορές , μελετημένη καταπολέμηση των διαφόρων αρπακτικών , παροχή νερού κλπ κλπ Δηλαδή μία σωστή κυνηγετική διαχείριση !

Midia Ισπανική πέρδικα Ο Δεύτερος τρόπος είναι με φυλάχτρες ειδικές που χρησιμοποιούν ζωντανές πέρδικες σε κλουβί για κράχτες πάντα κοντά στους βιότοπους όπου ζουν τα άγρια κοπάδια . Οι κράχτες με τις φωνές τους τα προσελκύουν (λόγο και τις περιέργειας και ανταγωνιστικότητας του είδους ) και τα πιο αφελή γίνονται εύκολα θηράματα. Ο κυνηγός δηλαδή εξασφαλίζει και μία αφαίρεση των πιο ανόητων , απρόσεκτων ατόμων του κοπαδιού βοηθώντας την καλύτερη επιλογή γεννητόρων , εξυπνότερων , προσεκτικότερων που θα διασφαλίσουν με την καλύτερη γονιδιακή παροχή τους την συνέχιση του είδους . Σ' αυτούς τους τρόπους θα αναφερθώ εκτενέστερα μελλοντικά με πολλές φωτογραφίες στην σελίδα μου .

Ο τρίτος είναι και ο κλασσικός τρόπος κυνηγιού όπως και στην πατρίδα μας με σκύλο φέρμας που προσφέρει κατά την γνώμη μου και τις περισσότερες συγκινήσεις !

Ένα τέτοιο κυνήγι λοιπόν σας περιγράφω στις παρακάτω γραμμές που είχα την τύχη να εξασκήσω τρεις φορές .

Όλα ξεκίνησαν με ένα απλό κυνήγι ορτυκιού στην Λαυρεωτική και με την εκεί γνωριμία του φίλου πια ΔΠ και τους υπέροχους γερμανικούς κοντότριχους δείκτες του και την μανία – αγάπη για το κυνήγι της πέρδικας . Αυτό μας ένωσε και βεβαίως έφερε τα βήματα μας δίπλα δίπλα σε κυνηγότοπους της ορεινής πέρδικας . Εδώ θα ήθελα να πω ότι ήταν μία από τις στιγμές που είδα και την εργασία μιας άλλης φυλής δεικτών όπως είναι τα κούρτσχααρ στην ορεινή πέρδικα και μου επιβεβαίωσε την άποψη ότι σε όλες τις φυλές υπάρχουν άτομα άριστα κυνηγετικά για οποιοδήποτε θήραμα αρκεί να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής ! Δεν αναφέρω περισσότερα στοιχεία η φωτογραφίες δικές του και των υπέροχων σκυλιών του λόγο δικιάς του παράκλησης . Έτσι λοιπόν ένα πρωινό βρέθηκα σ' ένα νησί να κυνηγάω τις άγριες Ρούφα !!!!!!

Reno Μετά την απόβαση εγώ με Ρένο Κάρμεν δύο πόιντερ και την Νιβα Μηδεία Γκόρντον και ο Δημήτρης με τρία Κούρτσχααρ. Κυνηγήσαμε όλα τα σκυλιά εναλλακτικά ανά δύο ο καθένας κάθε φορά .

Ο βιότοπος καταπληκτικός με λίγα δέντρα μέσα , πολύ αγκάθι , πουρνάρι και πέτρα και βέβαια αρκετό νερό . Με κομμάτια αρκετά δύσκολα και σε μερικές μεριές πολύ απότομος ! Εκεί λοιπόν κυνηγήσαμε περίπου 6 ώρες με μεσημεριανή διακοπή για κολατσιό και αλλαγή σκυλιών .

Ένα θα σας πω ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα που είχα φανταστεί παρότι το μέρος είχε αρκετές πέρδικες . Μπορώ να πω ότι ήταν ένα κυνήγι πολύ ευχάριστο και με δυνατότητα για πολλές φωτογραφίες και βεβαίως για πολύ μα πολύ κινοφιλική συζήτηση ! Βλέπετε δεν είχαμε το άγχος να βρούμε τις πέρδικες ξέραμε ότι ήταν κάπου εκεί και το βασικό η απόλυτη μοναξιά μας .

Τα πουλιά είχαν τα στέκια τους και μετά από τα πρώτα σηκώματα έπιαναν στα πιο πυκνά και δύσκολα μέρη και πολλές φορές χρησιμοποιούσαν την θάλασσα για διαφυγή και κολλούσαν πίσω μας πολύ μακριά σε δύσκολα μέρη , βράχια κλπ Από εκεί δεν έβγαιναν με τίποτε σχεδόν μόνο αν πλησιάζαμε εμείς πολύ η το σκυλί έκανε προσπάθεια να τις πιάσει . Τρομερή ρε παιδιά η στασιμότητα τους τόσο μεγάλη μερικές φορές που σου έσπαγε τα νεύρα εσένα και του σκυλιού που έτρεμε τελείως μιας και δεν γινόταν τόση ώρα φέρμας τίποτε ! Φοβερό πουλί για να κάνεις εκπαίδευση και σταθεροποίηση φέρμας και σωστό ποντάρισμα . Εκεί λοιπόν έβλεπες τι σημαίνει κυνηγετικός παράδεισος που προήλθε από το μηδέν με σωστή κυνηγετική διαχείριση όμως .

Βεβαίως είναι το κάτι διαφορετικό από το να κυνηγάς πέρδικες ορεινές στις αλπικές ζώνες των μεγάλων βουνών μας και το απρόσμενο που σε περιμένει οποιαδήποτε στιγμή και ίσως και το τελικό κουλούρι μετά από πολλές μα πολλές ώρες περπατήματος να σε μανιάζει περισσότερο για την επόμενη φορά . Η δε απόκτηση 2-3 περδίκων να δίνει μία απόλυτη σχεδόν ευτυχία εκεί ψηλά! Αυτά τα γράφω χωρίς να θέλω να μειώσω καθόλου το συγκεκριμένο κυνήγι , αλλά απλά για να τονίσω την διαφορετικότητα του !

Ξεκινήσαμε λοιπόν το κυνήγι μας και μετά από περίπου περπάτημα μίας ώρας είχαμε την πρώτη συνάντηση μ' αυτό το θήραμα . Τα σκυλιά μέχρι αυτή την στιγμή χτένιζαν την περιοχή με πολλή προσοχή . Αυτό μας έδωσε να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας του θηράματος και τα σκυλιά το δείχνουν αυτό με την ερευνά τους . Όχι πολλή γρήγορη αλλά σταυρωτή και συνεχής .

Reno aport ! Karmen

Φέρμα σε κάτι χαμηλά αγκάθια και σήκωμα περίπου 6 πουλιών , δύο πουλιά μπήκαν στο σακίδιο . Από εκεί και πέρα το κυνήγι εξελίχτηκε πολύ όμορφα και στρωτά , με όμορφες συνεργασίες μεταξύ των τετραπόδων συνκυνηγών μας . Εδώ θα ήθελα να αναφέρω και άλλη μία πραγματικότητα , δηλαδή όταν σκυλιά διαφορετικών φυλών και όχι μόνο και που δεν έχουν κυνηγήσει ξανά μεταξύ τους ειδικά αν είναι έμπειρα κυνηγούν μαζί για πρώτη φορά , τότε θα δούμε ότι αν την πρώτη φορά που συναινέσουν στον πρώτο σκύλο και όντως υπάρχει θήραμα από εκεί και μετά θα σέβονται το ένα το άλλο και ποτέ δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός με την στραβή έννοια της λέξεως ώστε τελικά να έχουμε το λάθος . Μέσα δε σ' αυτό το κλίμα προσαρμόζονται πολύ γρήγορα και τα νεαρά σκυλιά κερδίζοντας πολύ χρόνο στα νεαρά μας κυνηγόσκυλα από την σωστή εκπαίδευση τους . ¨Έτσι λοιπόν είχαμε όμορφες συναινέσεις και πολλαπλά πονταρίσματα φέρμες .

Τα γερμανικά μπρακ με εντυπωσίασαν με την πολύ καλή ερευνά τους την σταθερή φέρμα και τον σεβασμό και την συνεργασία τους με τα δικά μου ζώα .

Ο γέρο Ρένο μου πάντα πολύ ανοικτός με τα χρόνια της ηλικίας πάνω του βέβαια να φαίνονται στην ερευνά του κάποια στιγμή χαμένος από το οπτικό μας πεδίο μένει σε φέρμα . Εγώ πηγαίνοντας με την Κάρμεν προς τα εκεί τον βλέπω σε μία ραχούλα φέρμα σε κάτι κοντοπούρναρα , τρέχω προς τα εκεί η κάρμεν τον αντιλαμβάνεται και αυτή , αρχίζει να ποντάρει πάει να μείνει σε φέρμα λίγο πίσω του ! Εγώ πλησιάζω και παρατηρώ το μέρος και βγάζω τις απαραίτητες φωτογραφίες . Είναι μία μικρή ράχη με αρκετά πυκνή βλάστηση που πίσω από την κορυφή της έχει μία κατηφόρα περίπου 10-20 μέτρων και μετά αρχίζει ένα απότομο κόψιμο και η θάλασσα. Καταλαβαίνω ότι τα πουλιά είναι εκεί γιατί έχουν ησυχία , κόβετε δε και ο αέρας και ο θόρυβος της θάλασσας άρα μπορούν ακούν καλά και να αισθάνονται ασφάλεια . Η εμπειρία μου λέει ότι αυτή την στιγμή τα πουλιά προχωρούν προσεκτικά προς το μικρό διάσελο να το διαβούν κάθετα να βγουν στην κατηφόρα και αν ζοριστούν να φύγουν προς την θάλασσα βάζοντας μπροστά μου το ανάχωμα του διάσελου !

 H ομάδα σε ένα μπανάκι ! Σφυρίζω στο Δημήτρη ο οποίος καταλαβαίνει παρότι δεν βλέπει τα σκυλιά και αρχίζει να πλησιάζει , ξαφνικά ακούω ελαφρύ θόρυβο πίσω μου και εμφανίζεται ο μεγάλος αρσενικός του σκύλος ο Μπάκ . Ο σκύλος πλησιάζει ποντάροντας βλέπει τα σκυλιά μου σε φέρμα συναινεί αρχικά και κατόπιν κάνει άτι καταπληκτικό , φεύγει κάνοντας ένα ημικύκλιο και χάνεται πίσω από το διάσελο κρατώντας αρκετή απόσταση από τα σκυλιά μου παρασύροντας μαζί του και την κόρη του ! Μετά βλέπω τον Δημήτρη να κάθετε πάνω στο διάσελο μία κοιτώντας μπροστά του προς την θάλασσα και μία προς τα σκυλιά μου ! Τότε όλη η εικόνα αποτυπώνεται στο μυαλό μου σαν να βλέπω όλη την σκηνή από κάπου ψηλά , ενώ στην πραγματικότητα βλέπω μόνο την μισή ! Δηλαδή τα σκυλιά μου και εμένα λίγο πιο δεξιά από αυτά να ελέγχουμε την ραχούλα μέχρι το διάσελο και ο Δημήτρης και τα σκυλιά του που είχαν κάνει τον κύκλο και κλείσει την διαφυγή από τις πέρδικες προς την κατηφόρα και την Θάλασσα ! Μία ενέργεια που γίνεται μόνο από σκυλί που έχει κυνηγήσει πολύ και έχει μεγάλες κυνηγετικές εμπειρίες σ' αυτό το θήραμα και βέβαια εξυπνάδα μεγάλη !! Μετά από τα πολλά αρχίζω να κινούμαι προς την κορφούλα και περίπου προτού φτάσω από αυτήν περίπου 10 μέτρα αρχίζει η απογείωση των περδίκων 6-7 μπροστά μου και άλλες τόσες πίσω από την κορφή ……

Τα πουλιά είχαν ακινητοποιηθεί από την σωστή εργασία των σκυλιών μερικά μέτρα από την σίγουρη διαφυγή τους προς την θάλασσα !! Τελικώς απολογισμός 3 πέρδικες στο σακίδιο και μία που έπεσε στην θάλασσα τραυματισμένη αφού πέταξε μακριά ξαφνικά έκανε μία άνοδο 50 μέτρων κατακόρυφη και μετά έπεσε κάθετα στην θάλασσα και χάθηκε . Χαρακτηριστικό τραύματος πέρδικας στο κεφάλι και δυσλειτουργία του εγκεφάλου ξαφνική !

Έτσι λοιπόν πέρασε μία όμορφη κυνηγετική ημέρα σε ένα θήραμα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Τελικώς απολογισμός οκτώ πέρδικες σε μία συνειδητή Θήρευση και υπακοή των νόμων της πατρίδας μας παρότι βγάλαμε πολλά πουλιά .

Εδώ θα ήθελα να κλέισω ότι αυτό το θήραμα έχει εύκολη διαχείριση και ακόμη ευκολότερη εκτροφή και πολλές χώρες το έχουν εισάγει παρότι δεν είναι γηγενές , ενδημικό των χωρών αυτών , όπως η Ιταλία , Αγγλία κλπ !


© Giorgio Peppas

Top

E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster