Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

..................
..................
..................
..................
...................
..................


HomeInitial ΑρχικήBack ΠίσωΡυθμιστική


.

H OΡΕΙΝΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Πετροπέρδικα (Alectoris Graega)

Γενική περιγραφή
Μήκος. 32-35 εκ. περίπου
Βάρος. 900 γρ. Περίπου
Ανοιγμα φτερούγων. 46-53 εκ

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα:Το πάνω μέρος του σώματος της , το κεφάλι , το στήθος και η κοιλιά είναι γκριζωπά. Στα πλευρά της υπάρχουν 12-13 εναλλασόμενες εγκάρσιες λωρίδες μαύρου και λευκού χρώματος. Ο χαλινός , το σημείο που ενώνεται η βάση του ράμφους με την μαύρη λουρίδα που περιβάλει τον λαιμό, είναι μαύρος . Περιδέραιο σε σχήμα U. Το μαύρο περιλαίμιο που περιβάλλει τα μάτια περνά πάνω απ'αυτά και καταλήγει στο λαιμό σε σχήμα ωοειδές. Τα καλυπτήρια της ωτικής χώρας είναι γκριζωπά. Το λευκό πάνω από το μαύρο περιλαίμιο εκτείνεται μέχρι και το τέλος του κεφαλιού. Το ράμφος της είναι κοντό, καμπύλο και κόκκινου χρώματος, όπως και τα πόδια της.
Βιότοπος. Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Θεσσαλία, ΄Ηπειρος, Μακεδονία, Νησιά Ιονίου, Κύθηρα.
Φωνή. Διαπεραστική μεταλλική, με χαρακτηριστικό τσίκιρι-τσικ, τσίκιρι-τσικ.

Άλλα ονόματα: Βουνήσια πέρδικα, Μπαρταβέλα, Ορεινή.
Zει στην Eλλάδα (εκτός από τα νησιά και τη Θράκη), τη Nότια Bουλγαρία, την Aλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Iταλία και τη Σικελία. Είναι από τα αγαπημένα πουλια του Ελληνικού χώρου, ισως και το πιο πολυτραγουδισμένο. Ζει σε κοπάδια όλο το χρόνο, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής.
Aναπαράγεται σε ανοιχτά βραχώδη περιβάλλοντα, που εντοπίζονται μερικές φορές σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, αλλά και κοντά στη θάλασσα.
H πετροπέρδικα είναι είδος το οποίο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής καταλαμβάνει μια περιοχή την οποία υπερασπίζεται με πολύ μεγάλο σθένος από κάθε εισβολέα. Tην υπεράσπιση της περιοχής αναλαμβάνει το αρσενικό. Φωλιάζει στο έδαφος σε μια κοιλότητα που κατασκευάζει το θηλυκό. H φωλιά καλύπτεται με ξηρά χόρτα και πούπουλα.
Συνήθως βρίσκεται ενδιάμεσα ή κάτω από πέτρες ή θάμνους για να προφυλάσσεται από άρπαγες και άσχημες καιρικές συνθήκες.
Γεννά μία φορά το χρόνο 8-14 αβγά που έχουν χρώμα κρεμ. Eπωάζονται από το θηλυκό για 23-24 μέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα.
Τα ενήλικα τρέφονται με σπόρους και βλάστηση, ενώ οι νεοσσοί καταναλώνουν έντομα τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη σωματική τους ανάπτυξη.
Kυνήγι Tο κυνήγι της απαιτεί γνώση των συνηθειών της και αντοχή. Oι βιότοποί της είναι συνήθως σε όρη με μεγάλα υψόμετρα και απαιτείται μεγάλη θέληση για να προσπελαστούν

Η πετροπέρδικα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες πέρδικες, λιγότερο από την εμφάνιση και περισσότερο από την φωνή της. Το πάνω μέρος του σώματος της, το κεφάλι, το στήθος και η κοιλιά είναι γκριζωπά. Στα πλευρά της υπάρχουν 12-13 εναλλασσόμενες εγκάρσιες λωρίδες μαύρου και λευκού χρώματος.
Ο χαλινός, το σημείο που ενώνεται η βάση του ράμφους με την μαύρη λωρίδα που περιβάλλει το λαιμό, είναι μαύρος. Το μαύρο περιλαίμιο που περιβάλει τα μάτια περνά πάνω απ' αυτά και καταλήγει στο λαιμό σε σχήμα ωοειδές. Τα καλυπτήρια της ωτικής χώρας είναι γκριζωπά .
Το λευκό πάνω από το περιλαίμιο στην περιοχή του ματιού, εκτείνεται μέχρι το τέλος του κεφαλιού . Το ράμφος της είναι κοντό, καμπύλο και κόκκινου χρώματος , όπως τα πόδια. Τα αρσενικά άτομα , στο μέσο του ταρσού, φέρουν κεράτινη διόγκωση (κότσι) απ' όπου προήλθε και η λαϊκή ονομασία «κότσος».
Η πέρδικα είναι μονογαμικό πουλί, αν κι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου η αρσενική, ανάλογα με το κοπάδι, μπορεί να ζευγαρώσει με περισσότερες θηλυκές. Η πέρδικα είναι πουλί παμφάγο, σπόροι, βλαστάρια, έντομα, σκουλήκια, ακρίδες, καρπούς κ.λ.π. Πάντα μαζί με την τροφή τρώει και μερικά πετραδάκια που την βοηθούν στην πέψη


.

Top

© Giorgio Peppas


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

...............
...............
...............
...............
..................
...................
..................