Welcome in Greece Welcome in Greece

 


ΑρχικήInitial ΠίσωBack


Το μέλλον της ορεινής πέρδικας

Μία πέρδικα παινεύτηκε σ' Ανατολή και Δύση
πως δεν ευρέθη κυνηγός για να την κυνηγήση .
Κι ο κυνηγός σαν τα' άκουσε , πολύ του κακοφάνη ,
στήνει τα βρόχια στα βουνά ……

Συνέντευξη Γ Τσαμαντάκη (ΓΤ ) του Νίκου Μάνιου (ΝΜ)

0 Nίκos Mανιόςείναι Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος, Διδάκτωρ Θηραματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη και Kυvnyos από τα 18 του. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες σχετικές με την οικολογία τns ορεινής πέρδικας σε επιστημονικά περιοδικά του Εωτερικού καθώς και σε διεθνή Επιστημονικά συνέδρια. Έδωσε περισσότερες από 20 ενημερωτικές διαλέξεις για την ορεινή πέρδικα τισ διοργάνωσαν Κυνηγετικοί Σύλλογοι της χώρας. Υπηρετεί στο Δασαρχείο Άμφισσας και είναι ο Επόπτης της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασίδας.

Γ.Τ./ Ποια είναι η κατάσταση του πληθυσμού Tης οερεινής πέρδικας;

Ν.Μ./ Οι πληθυσμοί Tns oρεινής πέρδικας έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια μια έντονη και συνεχή μείωση τόσο ποσοτική (μείωση Tns πληθυσμιακής πυκνότητας), όσο και χωρική (μείωση των περιοχών που απαντά).

  Στη μείωση αυτή συνετέλεσαν:
  1. Η εγκατάλειψη Tns υπαίθρου και η αστικοποίηση η οποία οδηγεί
  σε πύκνωση Tns βλάστησα των Βιοτόπων.
  2. Η αλλαγή του τρόπου που διεξάγεται η βόσκηση των κτηνοτροφικών ζώων (εγκατάλειψη Tns νομαδικής κτηνοτροφία) με αποτέλεσμα αλλού να γίνεται υπερβόσκηση και αλλού υποΒόσκηση ενώη πέρδικα ευνοείται από μέτρια βόσκηση.
  3. Η υπερκάρπωση με τη θήρα ειδικά σε περιοχές όπου απουσιάζουν τα πυκνά και τα γκρέμια.
  4. Η ραγδαία αύξηση των πληθυσμών του κουναβιού, Tns νυφίτσας και της αλεπούς.

Γ.Τ./ Ποια μέτρα έχουν παρθεί ή πρέπει να παρθούν για την προστασία τns;

Ν.Μ./Το μόνο μέτρο που έχει λάβει χώρα είναι η ίδρυση ορισμένων Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Μέτρο το οποίο δεν είναι αποτελεσματικό για το σκοπό που επιδιώκουμε (την αύξηση τns αειφόρου κάρπωσης τns ορεινήs πέρδικας).

  Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι:
  1. Η κατά Tόπoυς έρευνα προκειμένου να καθοριστούν οι επί μέρους περιοριστικοί παράγοντες των πληθυσμών του είδους.
  2. Η πληθυσμιακή μείωση του κουναβιού, της νυφίτσας και τns αλεπούς.
  3. Η καλή κατανομή της βόσκησης.
  4. Η καλλιέργεια ορισμένων ορεινών αγρών.
  5. Η εφαρμογή ελεγχόμενης καύσης για την αύξηση των κατάλληλων Βιοτόπων.
  6. Η εκτροφή και απελευθέρωση καθαρόαιμων ορεινών περδίκων.

Τα παραπάνω μέτρα χρειάζονται χρηματοδότηση και κυρίως εθελοντισμό που αν δεν είμαστε σε θέση (εμείς οι κυνηγοί να πραγματοποιήσουμε τότε πρέπει να περάσουμε σε άλλης φιλοσοφίας μέτρα τα οποία είναι τα κατασταλτικά τα οποίο είναι:

  1 Ο έλεγχος τnς ετήσιας κάρπωσης ανά κυνηγό με αριθμημένους δακτυλίους οι οποίοι δίδονται προσωπικά σε κάθε κυνηγό και χρησιμοποιούνται μόνο από αυτόν και εφαρμόζονται στο πόδι κάθε Θηρευμένης πέρδικας
  2 Οι εκ προτροπής απαγορεύσεις της θήρας της πέρδικας κατά χώρο και χρόνο.
  3 Η απαγόρευση των εκπαιδευτικών τους μήνες Απρίλιο , Μάιο , Ιούνιο και Ιούλιο.

Γ.Τ./ Είναι εύκολο η εκτροφή της πέρδικας graeca.

Ν.Μ./ Η εκτροφή είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή διότι το είδος δεν έχει υποστεί την διαδικασία εξημέρωσης.

Γ.Τ./ Οα μπορούσαν να βοηθήσουν οι απελευθερώσεις ΄

Ν.Μ./ Οι απελευθερώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε περιοχές όπου το είδος εξαφανίστηκε η σε περιοχές όπου έχει μειωθεί οριακά.
Η απαγόρευση γίνεται διότι δεν διασφαλίζεται η γενετική καθαρότητα των προς απελευθέρωση περδίκων με κίνδυνο γενετική μόλυνση.

Γ.Τ./ Εχω την αίσθηση ότι έχεις πάρει το ζήτημα της προστασίας της πέρδικας … πατριωτικά !
Αλήθεια τι έχει το συγκεκριμένο θήραμα και σε κάνει ν΄ ασχολείσαι μαζί του τόσο καιρό .

Ν.Μ./ Είναι το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής . Έχω ζήσει μαζί της μέρες … μήνες… χρόνια… Την έχω δει να βγαίνει από το αυγό της , να ορμά στην γερακίνα που προσπαθούσε να φάει τα μικρά της , να αντιμετωπίζει κατά μέτωπο την χιονοθύελλα , να δίνει μάχες για την γη της , να γίνετε μούσκεμα από την καταιγίδα κι όμως να μην αφήνει τα αβγά της να βραχούν.
Την θαύμασα σαν στολίδι του βράχου , σαν τραγούδι της χαραυγής των βουνών , σαν το πιο συναρπαστικό θήραμα που οδηγεί τον κυνηγό στις πιο ψηλές κορφές και στο πιο άγρια φαράγγια. Θες να ακούσεις και άλλα !

Γ.Τ./ Κάποιο περίεργο περιστατικό που σου έκανε εντύπωση.

Ν.Μ./ Είναι πολλά αλλά το πιο περίεργο είναι να βλέπεις την πέρδικα να έχει κάνει την φωλιά της πάνω σε δέντρο σε ύψος 1,6 μέτρων από το έδαφος προκειμένου να αποφύγει την αρπακτικότητα. Παγκόσμια πρωτοτυπία για ορνιθόμορφο !
Πανέξυπνο όμως και αποτελεσματικό ! Οι νεοσσοί εκκολάφτηκαν όλοι .

Γ.Τ./ Τα εκπαιδευτικά προκαλούν ζημιά στο είδος.

Ν.Μ./ Τα εκπαιδευτικά δεν προκαλούν ζημιά αρκεί να μην γίνονται την περίοδο από Απρίλιο έως Ιούνιο για την χαμηλή ζώνη και Μάιο έως Ιούλιο για την υπόλοιπη.

Γ.Τ./ Είναι αναγκαία η καταπολέμηση των επιβλαβών.

Ν.Μ./ Το αναφέραμε και παραπάνω είναι εντελώς απαραίτητο διότι είναι βασικός παράγοντας της αναπαραγωγής ιδίως στη χαμηλή ζώνη.

Γ.Τ./ Το μέλλον της ορεινής πέρδικας;

Ν.Μ./ Το μέλλον της ορεινής εξαρτάται από τον κάθε κυνηγό. Σίγουρα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εντελώς από τα ελληνικά βουνά όσο κι αν το προσπαθήσουν μερικοί «νουμεράδες». Η πέρδικα όταν βρίσκεται στα γκρέμια της και στίς πυκνούρες της είναι η κυρίαρχη του παιχνιδιού. 'Ομως δεν είναι απίθανο οι μελλοντικές γενιές των κυνηγών να τη γνωρίσουν σαν προστατευόμενο είδος και όχι ως θηρεύσιμο.
Το έχουμε ξαναδεί το έργο με την πεδινή πέρδικα στην Ελλάδα, (ο πατέρας μου την έχει κυνηγήσει, εγώ όχι) καθώς και με την ορεινή πέρδικα π.χ. στη Γαλλία όπου πρόσφατα απαγορεύτηκε, ουσιαστικά, το κυνήγι της.
Από εμάς λοιπόν εξαρτάται αν θα πράξουμε το καλό, το κακό, ή θα παραμείνουμε στη μακαριότητα μας προσμένοντας την αναπόφευκτη μοίρα μας.

Περιοδικό Αρτεμις Απριλίου/Μαίου 2007

Πίσω

ΠΗΓΗ : ΕΝΘΕΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Photo: Internet - gpeppas

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas