Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack


Η χρησιμότητα των αυτόματων εξολκέων ...

Του Μπάμπη Αιγινήτη

Παρατηρούμε σήμερα ότι όλο και περισσότερα εμφανιζόμενα μοντέλα διαφόρων κατασκευαστών σε πλαγιόκανα και αλληλεπίθετα (σούπερ ποζέ), διατίθενται με αυτόματους εξολκείς για την απόρριψη των καλύκων με το άνοιγμα του όπλου. Κάποτε, αυτό ήταν προνόμιο των ακριβών δικάνων, ανεξαρτήτως αν αυτά ήταν παραδοσιακά πλαγιόκανα ή αλληλεπίθετα και εθεωρείτο ένδειξη ποιοτικής κατασκευής και πολυτέλειας. Κάτι ανάλογο με τον κλιματισμό (άιρ κοντίσιον) στα αυτοκίνητα που κάποτε έπρεπε κάποιος να πάει σε υψηλή χρηματική κατηγορία αυτοκινήτου για να τον βρει, ενώ σήμερα και εκείνα που ανήκουν, όχι μόνο στη μέση αλλά και στη χαμηλή κατηγορία τον διαθέτουν σαν στάνταρτ εξοπλισμό.

Η χρησιμότητα των αυτόματων εξολκέων σήμερα στο κυνήγι, ειδικά του καρτεριού είναι μεγάλη, ενώ στο σκοπευτήριο μικρή. Να το δούμε λοιπόν αυτό πιο αναλυτικά. Οι αυτόματοι εξολκείς ξεκίνησαν να κατασκευάζονται και να προσφέρονται στα χειροποίητα αγγλικά δίκανα από τις αρχές ακόμα του περασμένου αιώνα, διότι το κυνήγι του φασιανού στο καρτέρι που οδηγούντο με παγάνα (driven pheasauts) όπως είναι η ορολογία του), απαιτούσε γρήγορο άδειασμα και επαναγέμισμα του όπλου ώστε να μην περάσουν πουλιά ατουφέκιστα.

Τότε αναπτύχθηκαν μαζί με τους εξολκείς και οι μηχανισμοί αυτόματου ανοίγματος του δικάνου με διάφορες παραλλαγές (self opener, easy opening, assisted openinig κ.ά). Σήμερα, οι ατόματοι εξολκείς προσφέρονται αφειδώς στα διάφορα χαμηλής κατηγορίας όπλα, ώστε ακόμη και ο κυνηγός που δεν μπορεί να διαθέσει πολλά χρήματα να μπορεί να απολαύσει την ευκολία που προσφέρουν. Αυτή η ευκολία δεν είναι μόνο η ταχύτητα της επαναγέμισης του όπλου σε ένα «παραγωγικό» καρτέρι με συνεχές «μπάσιμο» των πουλιών, αλλά και στη φέρμα στο κυνήγι της πέρδικας όταν τα πουλιά του κοπαδιού σηκώνονται ένα ένα.

Στη πέρδικα πολλοί κυνηγοί αν και διαθέτουν δίκανο με αυτόματους εξολκείς, αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν, πιστεύοντας ότι υστερεί σε ταχυβολία. Όμως ένας προπονημένος στο χειρισμό του δίκανου με αυτόματους εξολκείς, μπορεί να ρίξει έξι φυσίγγια γρηγορότερα από έναν με καραμπίνα που θα ρίξει τρεις και θα ξαναγεμίσει για να ρίξει άλλες τρεις. Επίσης σημαντικός παράγοντας διευκόλυνσης του κυνηγού όταν το κρύο είναι ανυπόφορο και τα δάχτυλα παγωμένα, είναι το αυτόματο πέταγμα των καλύκων από τις θαλάμες με το άνοιγμα του όπλου. Έχω διαπιστώσει πόσο δύσκολο είναι όταν φορά κανείς γάντια να προσπαθεί να τραβήξει έξω από τις θαλάμες τους άδειους κάλυκες για να ξαναγεμίσει όταν το όπλο του διαθέτει απλούς εξολκείς.

Αντιθέτως στο σκοπευτήριο όπου και θέλουμε να μπαίνουν οι κάλυκες στα δοχεία ή διχτάκια δίπλα στους βατήρες, ώστε να μην ρυπαίνεται ο χώρος, οι σκοπευτές βάζουν τα χέρια τους για να σταματήσουν το πέταγμα των καλύκων και να τους ρίξουν με τα χέρια εκεί που πρέπει. Αν λοιπόν ερωτηθούν οι περισσότεροι, θα απαντήσουν ότι στο όπλο του σκοπευτηρίου δεν χρησιμεύουν οι αυτόματοι εξολκείς.

Να δούμε πως είναι τοποθετημένοι οι αυτόματοι εξολκείς στα δίκανα και πως αυτοί εργάζονται. Στα πλαγιόκανα ο μηχανισμός των αυτόματων εξολκέων ακολουθεί τις ευρεσιτεχνίες διάσημων κατασκευαστών του παρελθόντος (Westley Richards, Holland & Holland, Purdey κ.ά.) με μικρές παραλλαγές στη διάταξη των ελατηρίων. Στα αλληλεπίθετα ο σχεδιασμός ακολουθεί τα πρότυπα του Browning και της Beretta κατά τα οποία στη πρώτη περίπτωση ο μηχανισμός με τα ελατήρια βρίσκεται στη πάπια, ενώ στη δεύτερη στα πλαϊνά των κανών.

Εδώ να τονίσουμε ότι στη πρώτη περίπτωση δεν έχει αφαιρεθεί μέταλλο από τα πλαϊνά των θαλάμων για να στεγαστούν τα ελατήρια όπως αναγκαστικά γίνεται στη δεύτερη περίπτωση. Όταν το όπλο είναι κλειστό και οπλισμένο οι δύο σφύρες που κτυπούν τους επικρουστήρες είναι σε θέση όπλισης. Πάνω στα πλαϊνά των σφυρών βρίσκονται οι «εντολείς» των εξολκέων ή οι ίδιοι οι οπλιστήρες των σφυρών παίζουν και το ρόλο του «εντολέα», αναλόγως της σχεδίασης του μηχανισμού τους.

Κάποτε με ρώτησε με απορία ένας κυνηγός που πρώτη φορά αγόραζε ένα αλληλεπίθετο με αυτόματους εξολκείς, πως το όπλο του «ξέρει» ποιο φυσίγγι ρίχτηκε» και όταν ανοίγει το όπλο του βγαίνει έξω μόνο ο άδειος κάλυκας, ενώ το άλλο φυσίγγι που είναι γεμάτο, παραμένει στη θαλάμη. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν πυροδοτείται η πάνω ή η κάτω κάνη, ο «εντολέας» που έχει επαφή με τη σφύρα που έχει πέσει, δίνει «εντολή» με μια μικρή ώθηση στην αντίστοιχη εγκοπή και απελευθερώνεται ο εξολκέας που αντιστοιχεί στη θαλάμη του ριγμένου φυσιγγίου.

Αυτή η επιλεξιμότητα των εξολκέων είναι ακριβώς και η χρησιμότητά τους. Γιατί αν δεν υπήρχε αυτή, τότε θα πεταγόντουσαν έξω και ο άδειος κάλυκας και το γεμάτο φυσίγγιο, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε κάτω να βρούμε το γεμάτο και «πάει περίπατο» η γρήγορη επαναγέμιση.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στην κατασκευή των αυτόματων εξολκέων του δικάνου ανεξαρτήτως αν είναι πλαγιόκανο ή αλληλεπίθετο είναι ο χρονισμός τους σε σχέση με το άνοιγμα του όπλου. Ο σωστός χρονισμός είναι ένδειξη ποιότητας και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό όταν αγοράζουμε ένα όπλο, είτε είναι καινούριο είτε είναι μεταχειρισμένο. Υπάρχουν καινούρια όπλα που μόλις βγήκαν από το κουτί τους και οι εξολκείς τους δεν έχουν σωστό χρονισμό με το άνοιγμα του όπλου, ενώ σε κάποια άλλα οι εξολκείς δεν είναι σωστά συγχρονισμένοι μεταξύ τους.

Αντίθετα συναντάμε πολλά παλαιά μεταχειρισμένα όπλα με καλοκατασκευασμένους και συγχρονισμένους μεταξύ τους αυτόματους εξολκείς και αναρωτιόμαστε σαν να μην έχουν περάσει τόσα χρόνια χρήσης από πάνω τους. Θα πρέπει τη στιγμή που ανοίγουμε το όπλο μας να μην απελευθερωθούν οι εξολκείς πριν ολοκληρωθεί τελείως το άνοιγμα του όπλου, γιατί έτσι οι κενοί κάλυκες θα χτυπήσουν στη πάνω πλευρά της βάσης και δεν θα βγουν. Είναι το χαρακτηριστικό του σωστού χρονισμού να απελευθερώνονται οι εξολκείς, ενώ έχει ανοίξει πλήρως το όπλο, δηλαδή στην τελείως ανοικτή θέση του καθώς οπλίζονται ταυτόχρονα και οι σφύρες.

Το δεύτερο δείγμα της ποιοτικής κατασκευής στους αυτόματους εξολκείς όταν έχουμε ρίξει και τα δύο φυσίγγια, οι κενοί κάλυκες να βγαίνουν απολύτως ταυτόχρονα από τις θαλάμες και να πέφτουν στην ίδια ακριβώς απόσταση. Αν θέλουμε να μιλάμε για ποιότητα κατασκευής, δεν μπορεί ο ένας κάλυκας μόλις ανοίγουμε το όπλο μας, να πέφτει δίπλα στα πόδια μας και ο άλλος δύο μέτρα μακριά.

Οι αυτόματοι εξολκείς που διαθέτουν κάποιες γνωστές εταιρείες στα μοντέλα τους (Merkel, Verney Carron κ.ά.), μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε απλούς, αν γυρίσουμε απλά μια βίδα ή ένα κουμπί. Πάντως οι αυτόματοι εξολκείς, καλό είναι κάθε τέλος κυνηγετικής περιόδου να μάθουμε να τους βγάζουμε και να τους καθαρίζουμε όπως κάνουμε με το υπόλοιπο όπλο.

Δεν είναι δύσκολο να μάθει κάποιος να τους βγάζει και να τους βάζει στη θέση τους, αρκεί να δει μια φορά πως γίνεται αυτό. Ειδικά στα γνωστά μοντέλα (Browning, L. Franchi, Merkel, Beretta, Perazzi κ.ά.) είναι μια απλή και εύκολη δουλεία και θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αφού τους βγάλουμε θα πρέπει να τους καθαρίσουμε καλά με καθαρή βενζίνη, εδικά τα μη ορατά εσωτερικά τους σημεία, γιατί εκεί μαζεύονται κατάλοιπα πυρίτιδος, σκόνες κ.λ.π. που πολλές φορές εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία τους. Σε αυτό τον καθαρισμό θα βοηθήσει ένα μικρό βουρτσάκι ή μια παλιά οδοντόβουρτσα για να απομακρυνθούν από τις γωνίες τα κατάλοιπα. Μετά χρειάζεται να λιπάνουμε ελαφρά τα σημεία επαφής και κίνησης του εξολκέα.

Με αυτόν τον καθαρισμό και τη συντήρηση μια φορά το χρόνο δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ κάποια δυσλειτουργία. Όπως έχουμε εμπιστοσύνη σηκώνοντας το όπλο μας προς τον στόχο ότι όταν πατήσουμε τη σκανδάλη αυτό θα ρίξει, έτσι θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη και στη σωστή λειτουργία των εξολκέων. Όταν έχουμε ρίξει, το μυαλό μας έχει συγκεντρωθεί στο πως να βγάλουμε δύο νέα φυσίγγια για να γεμίσουμε γρήγορα, απλά το υποσυνείδητο έχει αντίληψη του ότι θα βγουν οι άδειοι κάλυκες και οι θαλάμες θα είναι άδειες για να τις γεμίσουμε.

Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε ένα φθηνό όπλο που του έχουν βάλει πρόχειρο-κατασκευασμένους αυτόματους εξολκείς είναι καλό να μην βασιζόμαστε γιατί είναι απλά για λόγους εντυπωσιασμού. Μπορούν να μας δημιουργήσουν προβλήματα στο κυνήγι με συνηθέστερο το να «καβαλάει» το δόντι του εξολκέα τη πατούρα του κάλυκα που μένει «φρακαρισμένος» μέσα στη θαλάμη του όπλου και τις πέρδικες να φεύγουν.

ΠΗΓΗ ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas