Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack


Δοκιμή όπλου. ...

Όταν αγοράζουμε ένα όπλο τα κριτήρια επιλογής μας είναι η εξωτερική εμφάνιση «μας γυάλισε στη βιτρίνα», οι περιγραφές άλλων κατόχων του ίδιου όπλου, στη συνέχεια τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και τα μεγέθη του , μήκος κάννης και θαλάμης, μέταλλα, τύπος σκανδάλης κλπ.

Αυτό που ποτέ δεν θα δούμε πουθενά γραμμένο είναι ότι το όπλο σχεδόν πάντα ΔΕΝ είναι στα μέτρα μας. Απλά γιατί αυτό είναι αδύνατο! Τα όπλα κατασκευάζονται σύμφωνα με κάποιο μέτρο που ανάγεται σε βαθμό μιας γενικής ανθρωπομετρικής εκτίμησης.

Πάρα πολλοί κυνηγοί (δυστυχώς για πολλά χρόνια ) έχασαν θηράματα , άγνωστα σε αριθμό. Οι περισσότεροι επιδόθηκαν σε αέναη και μάταιη αναζήτηση του «κατάλληλου φυσιγγιού», κατηγόρησαν άδικα το 99% των φυσιγγιών, ενώ εκθείασαν κάποια που τους έδωσαν κάποιες περιστασιακές επιτυχίες. Κατηγόρησαν τη βαρειά ή ελαφριά σκανδάλη, κατηγόρησαν το ίδιο το όπλο στο τέλος και είτε το πούλησαν όσο-όσο, είτε το κράτησαν ανενεργό στη ντουλάπα για χρόνια αγοράζοντας ένα άλλο που και πάλι δεν τους ικανοποίησε και ο κύκλος ψαξίματος και ψευδών κατηγοριών ξεκίνησε και πάλι. Άγνωστο πόσες φορές. Εντωμεταξύ ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά και ο κυνηγός δεν κατάφερε ποτέ να έχει εμπιστοσύνη σε τίποτα.

Αν ο κυνηγός απευθυνθεί με ειλικρίνεια στον εαυτό του και αναρωτηθεί «Μήπως εγώ δεν ρίχνω καλά ρε παιδί μου…;» τότε έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη λύση του ουσιαστικότερου προβλήματος. Τότε θα ψαχτεί. Θα αρχίσει να δοκιμάζει το όπλο και τα φυσίγγια του σε χαρτιά και θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στη λύση της καλής εφαρμογής του όπλου στο σώμα του.

Πολλοί παίρνουν ένα όπλο, στήνουν ένα χάρτινο στόχο στα 30 ή 35μ σημαδεύουν καλά με τη ρίγα και το μπροστινό στόχαστρο και ρίχνουν. Τις περισσότερες φορές μένουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και χρησιμοποιούν το όπλο και το φυσίγγι αυτό στο κυνήγι . Πολλές φορές μάλιστα το προτείνουν ανεπιφύλακτα σε φίλους.

Εδώ συγχέουμε τη δοκιμή ευθυβολίας του όπλου με την ικανότητα του όπλου να ρίχνει εκεί που το επωμίζουμε και όλος ο μακροσκελής πρόλογος ήταν απλά για να περιγραφεί το γεγονός πρίν και όχι μετά την πραγματική δοκιμή που προτείνουμε ανεπιφύλακτα .

Θα πάρουμε 1 χαρτί 1Χ1μέτρο ή και μεγαλύτερα που θα τα στήσουμε σε απόσταση 15-17μ. στο κέντρο θα γράψουμε μία ορατή κουκίδα με μαρκαδόρο. Από την απόσταση που είπαμε , θα σταθούμε μπροστά στο στόχο με τα ρούχα που συνήθως φοράμε στο κυνήγι, και θα κάνουμε πέντε επωμίσεις όπως συνήθως επωμίζουμε και πέντε βολές γρήγορα, σαν να ρίχνουμε σε θήραμα βλέποντας το κέντρο του χαρτιού και τίποτε άλλο. Δεν πρέπει να ενδιαφερθούμε για τα αποτελέσματα πρίν ολοκληρώσουμε τις πέντε βολές. Αν τυχόν δούμε κάποια τρύπα που να φαίνεται από την απόσταση αυτή , είναι ο συγκεντρωτήρας και τίποτε άλλο…

Θα πάρουμε λοιπόν αυτό το χαρτί και θα κοιτάξουμε να δούμε πού υπάρχει η μεγαλύτερη πυκνότητα σκαγιών. Άσχετα από το τσόκ ή το φυσίγγι, το σημείο της μεγαλύτερης πυκνότητας είναι το σημείο που ρίχνει το όπλο μας σε αυθόρμητη κανονική κυνηγετική ή σκοπευτική βολή.

Εφόσον ρίχνουμε με καλή εφαρμογή του κοντακιού στο μάγουλο, κάτω από το ζυγωματικό και στη συνέχεια επαφή του πέλματος με τον ώμο, έχουμε πάρει την εικόνα του πού ρίχνει το όπλο μας. Ίσως διαπιστώσουμε ότι ρίχνει 40 ή 50εκατοστά μακριά από το κέντρο ή απλά ελάχιστα δεξιά και επάνω κλπ.

Το επόμενο βήμα είναι να φτειαχτεί το κοντάκι ώστε να έχουμε την απόλυτη σύμπτωση της πυκνότητας του κέντρου βολών με το κέντρο που γράψαμε εμείς στον χάρτινο στόχο. Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους.

Παίρνουμε το χαρτί και πάμε σε υπεύθυνο οπλουργό-κοντακά . Μπορεί να μας ρωτήσει και άλλα πράγματα, να μας βάλει να επωμίσουμε μπροστά του, ή ότι άλλο θεωρήσει σημαντικό και απαραίτητο για να αναλάβει τη δουλειά.

Αν έχουμε αυτογεμές ή επαναληπτικό όπλο ίσως τα πράγματα να μπορούμε να τα διορθώσουμε μόνοι μας. Καταρχήν υπάρχουν φλάντζες που τοποθετούνται μεταξύ κοντακιού και βάσης, που μπορούμε να τις προμηθευτούμε στο εμπόριο. Κατά δεύτερο λόγο , υπάρχει η λύση να κόψουμε χαρτονάκια όποιου πάχους θέλουμε και να τα τοποθετήσουμε ακριβώς εκεί που πρέπει , από άχρηστες τραπεζικές ή τηλεφωνικές κάρτες. Αλλά αυτή η επιλογή είναι μάλλον για μεγάλες αποκλίσεις…ενώ ένα απλό χαρτόνι , μια μικρή λουρίδα με πάχος 0,4-0,3 του χιλιοστού και 2,5Χ0,3εκ. μπορεί να λύσει απλά και ριζικά το πρόβλημα.

Παρουσιάσαμε μια προσέγγιση σε ένα δύσκολο θέμα. Στην εφαρμογή του όπλου στα σωματομετρικά στοιχεία του σώματός μας. Υπάρχουν περιπτώσεις που απλά το υλικό του κοντακιού είναι ακατάλληλο για μας και μας σκαλώνει στο ρούχο. Αν όμως το όπλο μας "κάθεται" , τότε είναι σημαντική η ποσότητα των σκαγιών που απαιτείται για την κατάρριψη του θηράματος, και σίγουρα είναι μικρότερη από την συνήθη των 34-32γρ. αν πρόκειται για μικρά πουλιά.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το κοντάκι μας πέφτει μακρύ ή κοντό. Ακόμα και η γωνία του πέλματος να μας είναι άβολη. Επίσης τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής κοντακιού στο όπλο εκφράζονται με πολλές παραμέτρους (lenth of pull, drop of comp, monte-carlo comb, on heel, cast on-off).

Προς το παρόν ας μείνουμε στην αρχική προσέγγισή μας, και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το κυνήγι και τις βολές μας χωρίς να κατηγορούμε τα φυσίγγια και τα όπλα μας που μπορεί να τα πουλήσουμε αλόγιστα και βιαστικά για να πάμε σε άλλη αγορά έτσι απλά γιατί δεν μας κάθισε.

X.Z.

ΠΗΓΗ :gdouvris.gr

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas