Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΥΝΗΓΙ
Bigblue
Spearfishing.com
Omerdiving
Mamassis S
Kostopulos K
Free2dive.com
Vavulogiannis G
Greek Divers
Sprearfishing in Cyprus
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Υποβρυχίου Κυνηγίου
Emerge
Ioannis Kollias
Free diving InstituteΑρχικήInitial ΑρχικήBack


SPINNING

ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Η τεχνική αυτή βασίζεται σε ένα μηχανικό τεχνητό δόλωμα που έχει επικρατήσει, λόγω του φτερού που έχει και των διαφόρων χρωματισμών, να λέγεται πεταλούδα.
Σκοπός του τεχνητού αυτού δολώματος είναι να προσελκύσει το ψάρι οπτικά δίνοντας του την εντύπωση ότι είναι έντομο που κινείται. Σε αντίθεση με την μύγα η οποία ψαρεύει στην επιφάνεια, η πεταλούδα ψαρεύει σε όλο το βάθος του νερού και έχει σαν στόχο να "τραβήξει" το ψάρι από το σημείο όπου βρίσκεται (μέσα σε φύκια, κάτω από πέτρες, μέσα σε ρίζες δέντρων) ψάχνει δηλαδή να βρει το ψάρι.

Η πεταλούδα αποτελείται από ένα σύρμα στο οποίο η μια άκρη του έχει θηλιά και η άλλη μια σαλαγκιά. Στο μέσο τώρα του σύρματος υπάρχει ένα μεταλλικό φτερό με διάφορους χρωματισμούς.

Πεταλούδες. Προσέξτε ότι η αριστερή έχει αυτό που λέμε καμπάνα πάνω από την σαλαγκιά.
Ας δούμε λίγο τον τρόπο ψαρέματος και την λειτουργία της πεταλούδας μέσα στο νερό. Όπως είπαμε σκοπός της πεταλούδας είναι να "βρει" το ψάρι.
Ρίχνουμε λοιπόν σε διάφορα σημεία του ποταμού την πεταλούδα την αφήνουμε ελάχιστα δευτερόλεπτα να βυθιστεί και μετά αρχίζουμε και την μαζεύουμε.
Όταν αρχίζει να μαζεύεται το φτερό που έχει περιστρέφεται και έτσι ξεγελά την πέστροφα.
Ο μηχανισμός που ενδείκνυται για αυτό το είδος ψαρέματος είναι ένας τύπου spinning δηλαδή με λόγο περιστροφής αρκετά μεγάλο τουλάχιστον 5:1. (Ο λόγος περιστροφής είναι οι στροφές που φέρνουμε γύρω το χερούλι του μηχανισμού με τις στροφές που φέρνει γύρο το roller και μαζεύει την πετονιά -5:1 σημαίνει ότι σε μια στροφή του χερουλιού θα έχουμε 5 του roller.)
Το καλάμι θα πρέπει να έχει μεγάλη ευλυγισία και να μην είναι μακρύτερο από 1.5 μέτρα.

Πετονιές και νήματα υπάρχουν πολλών ειδών στο εμπόριο και θα πρέπει να προτιμούμε τις καλές έστω και αν είναι ακριβότερες (020 Φ - 030 Φ). Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές η πεταλούδα σκαλώνει και θα πρέπει να ζορίσουμε την πετονιά.

Δεν απαιτείται ιδιαίτεροι αρματωσιά για αυτό το είδος ψαρέματος απλά δένουμε την πεταλούδα στο τέλος της πετονιάς μας. Παρακάτω υπάρχει ένας αποτελεσματικός κόμπος:

Σημειώστε ότι θα πρέπει να εξασκηθείτε πολύ στο πέταγμα της πεταλούδας γιατί τα ψάρια βρίσκονται σε σημεία όπως είπαμε ρίζες δέντρων κλπ. και απαιτούν ακρίβεια στο πέταγμα.
Επίσης θα πρέπει να ξέρεται ότι πολλές από τις πεταλούδες θα τις αφήσετε στο ποτάμι ιδιαίτερα αν είναι κλειστό γιατί θα σκαλώνουν.
Προσοχή στο τράβηγμα σκαλωμένης πεταλούδας. Όταν ξεσκαλώσει έρχεται με δύναμη προς το μέρος σας και μπορεί να σας τραυματίσει. τουλάχιστον πάντα να γυρίζεται το κεφάλι σας προς την αντίθετη κατεύθυνση μην σας βγάλει κανένα μάτι.
Ποια πεταλούδα θα χρησιμοποιήσετε; Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να σας το πούμε. Όχι γιατί δεν θέλουμε αλλά γιατί εξαρτάται πολύ από το ποτάμι που ψαρεύουμε και από τις καιρικές συνθήκες.
Θα πρέπει λοιπόν να ρωτήσετε άλλους συναδέλφους και ασφαλώς να πειραματιστείτε και εσείς με διάφορες πεταλούδες.
Εκείνο που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι για πολλά νερά και βαθιά ποτάμια χρησιμοποιούμε πιο βαριές πεταλούδες 4αρες και 5αρες ενώ για ρηχά από 3αρες και κάτω.

Αν κάποια πέστροφα τσιμπήσει θα νοιώσετε ένα βαρύ τράνταγμα και τότε θα πρέπει με μεθοδικές και γρήγορες κινήσεις να την φέρετε προς το μέρος σας.
Η χρήση μιας μικρής απόχης θα είναι σίγουρα ένα πολύτιμο εργαλείο στη προσπάθεια σας. Καλές ψαριές.
Greekfisher


ΨΑΡΕΜΑ
Τα πάντα για το ψάρεμα Greek Fisher
Thalassa.net.gr
Ψάρεμα στην Κύπρο
Charis Fisinig Page - Kύπρος
Ψαρο...νόμοι
Fishfinder
Ψάρεμα
Psaremata
A.S.E.A.F
Ερασιτέχνης Ψαράς
Ψάρεμα απο την ακτή
Η σελίδα της Ελλάδας


.
       ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ      

The Abyss Club   

ΕΠΑΝΩ-UP