Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠίσωInitial MπροστάBack
To ζευγάρωμα και η γέννα !

Το ζευγάρωμα σκύλων για πολλούς, αρχίζει και τελειώνει με τη συνεύρεση ενός
αρσενικού μ' ένα θηλυκό. Δεν είναι όμως και τόσο απλό. Για να είναι επιτυχημένο το ζευγάρωμα θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες παράμετροι, που είναι βασικές γι' αυτόν το σκοπό.

Για να ζευγαρώσουμε την σκύλα μας θα πρέπει με ώριμη σκέψη να εξαντλήσουμε τα μεγάλα, σοβαρά αλλά και κλασικά ερωτήματα: Για ποιους λόγους θέλουμε να κάνουμε γέννα; Έχουν τα απαραίτητα προσόντα οι γεννήτορες για να τους αναπαράγουμε; Δηλαδή πληρούν τα μορφολογικά και εργασιακά πρότυπα στο έπακρον; Έχουν καλό χαρακτήρα; Είναι ψυχικά ισορροπημένοι; Θα βελτιώσουμε την πορεία της φυλής με τα κουτάβια τους; Επιλέξαμε τον αντάξιο επιβήτορα; Έχουμε υποψήφιους ιδιοκτήτες σωστούς και ικανούς να αναθρέψουν τα κουτάβια μας και να τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής;  

Η κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσε να είναι τίτλος πολυσέλιδου άρθρου. Μη ξεχνάμε πως δημιουργούμε ζωή με την δική μας θέληση.

Το βασικότερο πείραμα για να δημιουργηθεί ελπίδα για ικανό σκύλο είναι το ζευγάρωμα καθαρόαιμης εκτροφής. Καθαρόαιμη εκτροφή εννοούμε την επιλεκτική και με άμεση ανθρώπινη επίβλεψη και παρέμβαση αναπαραγωγή ζώων που ανήκουν σε μία αναγνωρισμένη φυλή από έγκυρο κυνολογικό όμιλο. Το ζευγάρωμα θα πρέπει να γίνεται όταν τα ζώα έχουν ενηλικιωθεί και δεί όταν έχουν συμπληρώσει τους 18 μήνες ζωής τους και πάνω. Όταν αρχίζει στο θηλυκό ο ερεθισμός του αιδοίου και στην συνέχεια τρέχει αίμα για 8-9 ημέρες., η θηλυκιά δεν «δέχεται» τον αρσενικό. Από την 10η ημέρα εως την 13η ημέρα γίνεται ωορεξία και αυτή την χρονική περίοδο πρέπει να γίνει το ζευγάρωμα.

Όταν περάσει η γόνιμη αυτή περίοδο οι πιθανότητες σύλληψης ελαχιστοποιούνται. Η θηλυκιά όμως δέχεται τον αρσενικό μέχρι και την 20η ημέρα περίπου τελειώνοντας έτσι και η περίοδος οργασμού της. Το πρώτο διάστημα τής εγκυμοσύνης η θηλυκιά είναι ανήσυχη και τις τελευταίες 10-15 ημέρες περίπου κατεβάζει γάλα. Η διάρκεια της εγκυμοσύνης διαρκεί από 58-65 ημέρες ενώ το σιτηρέσιό της για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι πλούσιο ποιοτικό, αλλά και ποσοτικό. Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί μέχρι που η σκύλα γεννήσει αλλά και αρχίσει ο απογαλακτισμός των κουταβιών περίπου στην ηλικία των 4 εβδομάδων. Όταν γεννηθούν τα κουτάβια τις πρώτες δύο εβδομάδες δεν ακούνε και δεν βλέπουν. Όταν αρχίσει ο απογαλακτισμός των κουταβιών τα συνηθίζουμε στο συμπυκνωμένο γάλα, ενώ συγχρόνως προσθέτουμε αυγό, ρύζι καλό βρασμένο με κιμά, ή τα συνηθίζουμε στην πλήρη και ισορροπημένη ξηρά τροφή . Από αυτή την ηλικία δεν παραλείπουμε το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, με αποπαρασίτωση, εμβολιασμούς με επίσκεψη στον κτηνίατρο. Κάθε καθαρόαιμη φυλή ενάγεται σε κοινούς προγόνους, και δεν γίνεται διάκριση μεταξύ φαινότυπου και γονότυπου. Φαινότυπος είναι η εξωτερική εμφάνιση του ζώου ενώ γονότυπος είναι η γενετική του ταυτότητα.

Η καθαρόαιμη εκτροφή θεωρείται τέχνη και τα αποτελέσματα της εκφράζουν το σύνολο των ενεργειών του κυνοτρόφου. Οι ενέργειες του στηρίζονται στις μεθόδους αναπαραγωγής, με ζευγάρωμα μεταξύ αδελφών – πατέρας - κόρης, μητέρας – γιου κλπ, δηλαδή αναπαραγωγή μεταξύ σκύλων πρώτων βαθμού συγγένεια ,

Εύκολα συμπεραίνουμε ότι όλοι οι καθαρόαιμοι σκύλοι είναι συγγενείς μεταξύ τους, άλλοι σε μικρότερο βαθμό, άλλοι σε μεγαλύτερο.  

Η εκτροφή είναι μια δουλειά αιώνια δεν τελειώνει ποτέ και σ' αυτό έγκειται και η γοητεία της. Επειδή όμως πάντα θα υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι αδιαφορούν για την εξέλιξη της φυλής και για να αποφύγουμε την εκμετάλλευση από ορισμένους ασυνείδητους κυνοτρόφους θα πρέπει να προσέχουμε πολύ πριν αγοράσουμε κουτάβι. Το καλύτερο κριτήριο για την επιλογή του κουταβιού μας το εξασφαλίζουν οι γονείς. Αλλά επειδή από «ρόδο βγαίνει αγκάθι, και από αγκάθι βγαίνει ρόδο» δεν είμαστε ποτέ σίγουροι. Η επιλογή κουταβιού δεν πρέπει να γίνεται τυχαία. Διαλέγεται το κουταβάκι σας με τα αυστηρότερα κριτήρια. Δείτε το σωματότυπο των γωνιών, πως κυνηγάνε και πως εργάζονται. Το σωματότυπο των γωνιών δεν πρέπει να έχει μεγάλες αποκλίσεις, δηλαδή ο αρσενικός να μην είναι πολύ πιο μεγαλόσωμος από την θηλυκή. Προσωπικά τα σκυλιά που μου αρέσουν πρέπει να είναι συμμετρικά στιβαρά, με μέτριο προς το χαμηλό ύψος στην κάθε φυλή. Η κατασκευή τους παίζει σημαντικό ρόλο στην εργασία τους. Τον βασικότερο ρόλο στην εκτροφή του παίζει η θηλυκή. Όταν έχουμε μία θηλυκή η οποία είναι κατά μέσο πολύ καλή στο κυνήγι η «δουλεία» του καλού επιβήτορα γίνεται πιο εύκολη.

Όταν το ζευγάρωμα πραγματοποιηθεί με ένα σκύλο ποιοτικό και σωματότυπο κοντά στην θηλυκιά με δεδομένο τις κυνηγετικές αρετές έχουμε μεγάλες πιθανότητες η τοκετο-ομάδα της γέννας να έχει ομοιομορφία και τα χαρακτηριστικά να μεταβιβαστούν από γεννιά σε γεννιά. Ψάξτε όσο το δυνατό περισσότερο, πάντα με ενθουσιασμό και τότε η επιτυχία είναι σίγουρη. Στην εποχή μας η διάθεση κουταβιών με ιδιαίτερα υψηλές τιμές που προσφέρουν η ύπαρξη πιστοποιητικών καθαροαιμίας για την απόκτηση ενός κουταβιού εξασφαλίζεται μόνο από την υπευθυνότητα του πωλητή. Και επειδή γεμίσαμε εμπόρους παρά κυνηγούς χρειάζεται προσοχή. Ο κάθε συνειδητοποιημένος εκτροφέας, επειδή συνεπάγονται κάποιες θυσίες από τον αγοραστή, θεωρεί υποχρέωση του να αναπαράγει σκυλιά υψίστης βαθμίδας κυνηγετικών ενστίκτων. Αφού εντοπίσουμε το σημείο από το οποία θα προμηθευτούμε το κουταβάκι μας φθάνουμε στην σημαντικότερη στιγμή που θα πρέπει να διαλέξουμε το συγκεκριμένο κουτάβι από την γέννα. Το περισσότερο υποσχόμενο κουτάβι είναι εκείνο που είναι ζωηρό, έχει θάρρος στην ανθρώπινη επαφή, αλλά και την πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, αλλά και την πιο παιχνιδιάρικη διάθεση ενώ συγχρόνως παρατηρούμε ότι δεν υστερεί η υπόλοιπη τοκετοομάδα. Η πρώτη απορία που συνήθως τίθεται είναι το φύλο του κουταβιού.

ΓΕΝΝΑ

Προετοιμασία γέννας

Από την 6η εβδομάδα η σκύλα θα πρέπει να προσαρμοστεί στον χώρο που θα γεννήσει. Θα πρέπει να είναι ένα χώρος καθαρός, προστατευμένος από κρύο, ρεύματα αέρα και υγρασία ή από καύσωνα. Τα κουτάβια την πρώτη εβδομάδα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 30°C και την δεύτερη από 28°C έως (σταδιακά) 23° C. Θα φροντίσουμε για θερμάστρα ή θερμαντική λάμπα (τις κόκκινες που χρησιμοποιούν στα γουρουνάκια) ή το καλοκαίρι για ανεμιστήρα που θα ανακουφίζει και την μάνα. Ένα κιβώτιο από τάβλες ή νοβοπάν στρωμένο με εφημερίδες που θα αλλάζουμε μόλις λερώνονται θα αποτελεί το κρεβάτι της σκύλας όπου και θα γεννήσει και την «φωλιά» των κουταβιών. Μία σωστή γεννήστρα έχει διαστάσεις από 80Χ120 εκ. έως 100Χ140 εκ. ανάλογα με το μέγεθος της σκύλας. Ο πάτος της πρέπει να είναι σταθερός, ίσως χρειαστεί να πατήσουμε μέσα. Τα πλαϊνά από 25-40 εκ. τόσο όσο να μη μπορούν να βγαίνουν τα κουτάβια, αλλά να μπορούμε να σκύβουμε μέσα. Στη μία πλευρά θα κόψουμε ένα πορτάκι αφήνοντας 10-12εκ από την κάτω πλευρά, αν η σκύλα βγει ενώ θηλάζουν τα κουτάβια θα «ξεκολλήσουν» από τους μαστούς όταν βρουν σε αυτό το εμπόδιο, έτσι δεν θα κινδυνέψουν. Παλιά σεντόνια πετσέτες κουβέρτες κλπ είναι χρήσιμα για την στρωμνή. Στερεώνουμε μία ταυλίτσα 7-8 εκ. γύρο-γύρο σε ύψος 10-12 εκ. από τον πάτο, έτσι αποφεύγουμε να στριμώξει η μάνα κανένα κουτάβι με την πλάτη της στα πλαϊνά. Ας έχουμε μια κούτα ή ένα καλάθι στρωμένο με πανιά, θα βάζουμε από κάτω τους μία θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι με ζεστό νερό. Εκεί θα βάζουμε τα νεογέννητα αν η μάνα στις ωδίνες της είναι νευρική και τα πατά ή όταν θέλουμε να αλλάξουμε την στρωμνή.

Από την 58η ημέρα θα χρειαστούμε το θερμόμετρο. Είναι πια ο καιρός να έχουμε όλα τα απαραίτητα της γέννας διαθέσιμα.

Τα απαραίτητα και που θα χρησιμέψουν

Ένα κοφτερό ψαλίδι για το κόψιμο των λώρων αν δεν το κάνει η μάνα. Μία αιμοστατική λαβίδα για το πιάσιμο του λώρου αν η μάνα τον κόψει κοντό (πιθανή ομφαλοκήλη) μέχρι να τον δέσουμε με οδοντόνημα. Betadine. Γάντια μιας χρήσης σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουμε στον τοκετό. Σύριγγες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την χρήση ή μη οξιτοκίνης. Η οξιτικίνη προκαλεί συστολές και συσπάσεις, έτσι αφ΄ ενός μεν συντομεύει τις παύλες και αφ' εταίρου μετά την γέννα συμβάλει στην αποβολή υπολειμμάτων πλακούντων κλπ. Την χρησιμοποιώ με φειδώ, ποτέ πριν γεννηθεί το πρώτο κουτάβι, μετά από 7 και 12 ώρες από την γέννα του τελευταίου κουταβιού κάνω από μία δόση για να διευκολύνω την υστεροτοκία. Το μέλι σαν τονωτικό και για την υπογλυκαιμία και το ουίσκι σαν καρδιοτωνοτικό μπορούν να φανούν σωτήρια για την μάνα αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα. Ακόμη ας προμηθευτούμε Κορτιζόνη. Έναν αναρροφητήρα υγρών (σαν αυτόν που καθαρίζουν τις μύτες των μωρών). Οινόπνευμα, ο κόλπος δεν είναι άσηπτος οπότε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες απολυμάνσεις. Χαρτί κουζίνας. Πολλές εφημερίδες ή χαρτί οντουλέ. Ζυγαριά κατάλληλη για να ζυγίζει με ακρίβεια. Φωτογραφική μηχανή ή κάμερα για αναμνηστικό ή μελέτη. Φακός, αν χρειαστεί να βγει η σκύλα για να λερώσει ή αν αργεί να γεννήσει το επόμενο κουτάβι και την βγάλουμε να κινηθεί για να «κατέβει το κουτάβι» θα πρέπει να την έχουμε υπό πλήρη έλεγχο, μπορεί να γεννήσει έξω. Αν δεν έχετε περιφραγμένο χώρο βγάλτε την μόνο με κολάρο και λουρί.

Σημειωματάριο. Στυλό. Μερικοί εκτροφείς κρατάμε σημειώσεις για το ζευγάρωμα καθώς και για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης με μεγάλη τυπικότητα τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας όχι μόνο θερμοκρασίες συμπτώματα κλπ. αλλά και την ψυχική κατάσταση της σκύλας. Φυσικά το ίδιο κάνουμε κατά την γέννα, αρχίζοντας από την ώρα που πέφτει η θερμοκρασία. Καταγράφουμε την ώρα που γεννιέται κάθε κουτάβι, το φύλο του, το βάρος του, το μήκος του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και διάφορες άλλες παρατηρήσεις κατά την γέννα του (προβολή, αν βγήκε ο πλακούντας κλπ)

Τοκετός

Τις τελευταίες 2 έως 10 ώρες οι σκύλες και κυρίως οι πρωτότοκες παρουσιάζουν έντονη ανησυχία, κοφτή ακανόνιστη αναπνοή, μερικές κάνουν εμετό. Όσο πλησιάζει ή ώρα στέκονται όρθιες σαν αμήχανες στην γεννήστρα ή ξαπλώνουν στο πλάι. Οι ωδίνες εμφανίζονται στην αρχή ήπιες για 10 έως 40 δευτερόλεπτα και με ακανόνιστο χρόνο η μία από την άλλη (παύλες). Μία με δύο ώρες πριν τον τοκετό έχουμε ωδίνες κάθε δυόμισι λεπτά. Όσο πλησιάζουμε στον τοκετό οι παύλες είναι συντομότερες οι ωδίνες εντονότερες και με διάρκεια μέχρι και 2 λεπτών. Τι είναι οι ωδίνες, είναι οι συστολές που κάνει η μήτρα προκειμένου να βγουν τα έμβρυα, ξεκινάνε από συγκεκριμένα σημεία της μήτρας για να βγουν τα έμβρυα με σειρά. Οι συστολές αυτές και τα κουτάβια που εξέρχονται συμπιέζουν νεύρα της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου προκαλώντας πόνους. Για την εξώθηση του κουταβιού βοηθούν και οι συσπάσεις των κοιλιακών τοιχωμάτων. Όταν «σπάνε τα νερά» (ρήξη εμβρυϊκών υμένων) η μάνα γλύφει τα γεννητικά της όργανα, σε φυσιολογικές καταστάσεις το πρώτο κουτάβι θα έρθει σε ένα τέταρτο ως μία ώρα, πολύ σπάνια σε δύο. Αν γνωρίζεται πως κυοφορούνται μόνο δύο έμβρυα μπορεί να περιμένετε μέχρι 7 ώρες άλλως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Οι σκύλες γεννούν συνήθως ξαπλωμένες στο πλάι γλύφοντας την περιοχή, μερικές όρθιες και σπάνια μισοκαθισμένες στα πίσω πόδια. Τα κουταβάκια με η χωρίς τον σάκο τους προβάλουν με το κεφάλι ανάμεσα στα μπροστινά πόδια τους, σπάνια έρχονται με τα πίσω πόδια ή το χειρότερο με τα καπούλια. Η μάνα θα σκίσει τον σάκο, θα κόψει τον λώρο με τα δόντια της θα γλύφει το κουτάβι για να το καθαρίσει, να αποφράξει την αναπνευστική του οδό και με το μασάζ αυτό θα πάρει το κουτάβι την πρώτη του αναπνοή. Θα φάει τον σάκο και τον πλακούντα που περιέχουν πρωτεΐνες, μην την αφήνετε να φάει περισσότερους από 3-4 γιατί θα έχει δυσπεψία, διάρροια ή εμετό. Θα καθαρίσει όλο τον χώρο από τα υγρά και τα αίματα. Κατόπιν θα βάλει το κουτάβι να θηλάσει. Με τον θηλασμό διεγείρεται ο οργανισμός για εξωθήσεις. Αν δεν βγήκε ο σάκος και ο πλακούντας μαζί με το κουτάβι, θα αποβληθεί σε 10 με 15 λεπτά. Κρατάτε σημειώσεις γιατί ένας «σφηνωμένος» πλακούντας μπορεί να εμποδίσει την κάθοδο των άλλων κουταβιών. Μετά την γέννα του πρώτου, η σκύλα ξεκουράζεται και το δεύτερο συνήθως αργεί. Το ευτύχημα είναι όταν έχουμε ένα κουτάβι κάθε 20 λεπτά με μισή ώρα. Κάθε σκύλα έχει τον ρυθμό της, άλλες κάνουν 2-3 μαζί και μετά έχουν μεγάλο καινό. Μια γέννα κρατά από 6 έως 12 ώρες ανάλογα με τον αριθμό των κουταβιών. Μετά τις 12 ώρες όσα έμβρυα δεν έχουν γεννηθεί θα βγουν νεκρά. Έχω ακούσει πάντως περίπτωση που γεννήθηκε ζωντανό μετά από 22 ώρες. Για αρκετές ημέρες θα εξέρχονται κιτρινωπά, ροζ ή σκούρα κόκκινα υγρά από το αιδοίο, είναι φυσιολογικό. Αν δείτε πράσινα ή χαλκοπράσινα και έχουν άσχημη μυρωδιά αποταθείτε αμέσως στον γιατρό σας.

Κατά τον τοκετό αφήστε την φύση να κάνει το έργο της, καθιστέ κοντά της διακριτικά, παρατηρείτε με προσοχή και μην επεμβαίνετε χωρίς λόγο. Αποφύγετε παρουσίες τρίτων.

Πότε επεμβαίνουμε

Όταν η σκύλα από απειρία, σύγχυση ή αδιαφορία δεν φροντίσει το νεογέννητο θα πρέπει αμέσως να σκίσουμε τον σάκο μα τα δάκτυλά μας να καθαρίσουμε με μια πετσέτα το στόμα και τα ρουθούνια του και να το στεγνώσουμε καλά. Αν δεν παίρνει αναπνοή του κάνουμε μαλάξεις στο στήθος, φροντίζουμε να απομακρύνουμε πιθανά υγρά ή βλέννες από τις αναπνευστικές οδούς κρατώντας το και κουνώντας το με το κεφάλι προς τα κάτω, αν δεν έχουμε αναρροφητήρα χρησιμοποιούμε μία σύριγγα

 

1ml (χωρίς βελόνα) ή ακόμη ρουφάμε με το στόμα μας. Κρατήστε την ψυχραιμία σας, επιμένετε. Με ένα κοφτερό ψαλίδι κόβουμε τον λώρο 2½-3 εκ. από την κοιλιά, βάζουμε Betadine. Δεν χρειάζεται δέσιμο εκτός αν η σκύλα τον έχει κόψει κοντό. Καλμάρουμε την μάνα και βάζουμε το κουτάβι να θηλάσει. Το πρωτόγαλα παρέχει τροφή και αντισώματα. Αν αργεί να έρθει το επόμενο κουτάβι ψηλαφούμε κάτω από το αιδοίο στο πίσω μέρος της κοιλιάς για να δούμε αν όντως έχει κατέβει, αν όχι, μπορούμε να κάνουμε απαλές πιέσεις από τα πλευρά προς την κοιλιά και από πάνω προς τα κάτω, βοηθά περισσότερο αν κάποιος βαστά την μάνα όρθια στα πίσω της πόδια. Αν βρεθείτε χωρίς ιατρική βοήθεια και έχετε την ατυχία μιας δύσκολης γέννας αναγκαστικά θα βοηθήσετ«Αρσενικό η θηλυκό»


Κυνηγετικά δεν υστερούν έχουν τις ίδιες κυνηγετικές ικανότητες τα αρσενικά συνήθως έχουν μεγαλύτερη αντοχή, λόγω ισχυρότερης κατασκευής, και μυϊκής δύναμης. Κυνηγούν με αμείωτης έντασης, σ' όλη την διάρκεια του κυνηγιού και αν οι κυνηγετικές του ικανότητες είναι εξαιρετικές. Χρησιμοποιείται ως επιβήτορας και αναπαραγωγός.
Τα θηλυκά έχουν συνήθως ήπιο χαρακτήρα αντιμετωπίζουν τα πρόβλημα της περιόδου (έμμηνος ρήση) και δημιουργούν στον ιδιοκτήτη το άγχος μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Φυσικά έχουν την δυνατότητα αναπαραγωγής με οικονομικά οφέλη, με την προϋπόθεση να είναι άριστα στο κυνήγι. Συνήθως τα θηλυκά όταν αποδεχθούν ανίκανα στο κυνήγι χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Αυτό είναι καταστροφή της φυλής και είναι τελείως απαράδεκτο. Το ζευγάρωμα σε τέτοια θηλυκά σημαίνει δημιουργία σκύλων χωρίς να υπάρχει το ένστικτο του κυνηγιού και είναι ολέθριο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή.
Αφού συνεκτιμηθούν από τον ιδιοκτήτη τα υπέρ και τα κατά του κάθε φύλου.
Προχωρήστε στο επόμενο βήμα που είναι η επιλογή ενός συγκεκριμένου κουταβιού με γνώμονα την εμφάνιση και την υγεία του το οποίο θα συνοδεύεται και από το βιβλιάριο υγείας. Η κατάλληλη ηλικία που πρέπει να αποχωριστεί και να το πάρετε από την μητέρα του και τα αδελφάκια του, είναι όταν το κουτάβι διανύει την 8η εβδομάδα ανάπτυξης περίπου και είναι η ηλικία που δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα στην οδυνηρή δοκιμασία της αλλαγής κατοικίας και υιοθεσίας.
Με την συγκατοίκηση ξεκινά και η δυσκολία για την προσαρμογή του κουταβιού μας στις νέες συνθήκες διαβίωσης του. Οι πρώτες δύο τρεις μέρες είναι και οι πιο δύσκολες, διότι είναι φυσιολογικό να κλαίει γιατί ψάχνει και αναζητά την στοργή και ζεστασιάς της μάνας του καθώς και το παιχνίδι με τα αδέλφια του. Ο χώρος που θα μεγαλώσει το κουτάβι τοποθετείστε υλικά που καθαρίζονται εύκολα για την καθαριότητα και την υγιεινή. Η γενική συμπεριφορά μας παίζει ρόλο σημαντικό, στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Πρέπει να του δίνουμε απλόχερα το χάδι, την αγάπη, την φροντίδα, την ελευθερία. Για την σωστή αυτή σχέση θα πρέπει ο κυνηγός να αφιερώνει χρόνο για επικοινωνία με το σκύλο του. Ο σκύλος μεγαλώνοντας μαθαίνει, προσαρμόζεται και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του από την συμπεριφορά μας. Μια αδέξια μεταχείριση, ο σκύλος μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς. Η διεργασία αυτή δεν ολοκληρώνεται ποτέ τυχαία, αλλά χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση από την πρώτη στιγμή.

Αν δεν είστε σε θέση να ακολουθήσετε αυτή την αμφίδρομη διαδρομή καλό είναι να αποταθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή που για αυτόν είναι εύκολο να δώσει τα αποτελέσματα που χρειάζονται στο σκύλο για την άσκηση κυνηγιού. ε. Σπάνια συμβαίνει να προβάλει λίγο το κουτάβι και να μην εξέρχεται παρά τις εξωθήσεις της μάνας, βάλτε τα γάντια, περάστε τον δείκτη και τον μέσο αριστερά και δεξιά στους ώμους του κουταβιού, στρίψτε το λίγο και τραβήξτε συγχρόνως με τις εξωθήσεις της μάνας. Είναι τόση η χαλάρωση του αιδοίου που τα δάχτυλα σας χωρούν.

«Αρσενικό η θηλυκό»


Κυνηγετικά δεν υστερούν έχουν τις ίδιες κυνηγετικές ικανότητες τα αρσενικά συνήθως έχουν μεγαλύτερη αντοχή, λόγω ισχυρότερης κατασκευής, και μυϊκής δύναμης. Κυνηγούν με αμείωτης έντασης, σ' όλη την διάρκεια του κυνηγιού και αν οι κυνηγετικές του ικανότητες είναι εξαιρετικές. Χρησιμοποιείται ως επιβήτορας και αναπαραγωγός.
Τα θηλυκά έχουν συνήθως ήπιο χαρακτήρα αντιμετωπίζουν τα πρόβλημα της περιόδου (έμμηνος ρήση) και δημιουργούν στον ιδιοκτήτη το άγχος μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Φυσικά έχουν την δυνατότητα αναπαραγωγής με οικονομικά οφέλη, με την προϋπόθεση να είναι άριστα στο κυνήγι. Συνήθως τα θηλυκά όταν αποδεχθούν ανίκανα στο κυνήγι χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Αυτό είναι καταστροφή της φυλής και είναι τελείως απαράδεκτο. Το ζευγάρωμα σε τέτοια θηλυκά σημαίνει δημιουργία σκύλων χωρίς να υπάρχει το ένστικτο του κυνηγιού και είναι ολέθριο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή.
Αφού συνεκτιμηθούν από τον ιδιοκτήτη τα υπέρ και τα κατά του κάθε φύλου.
Προχωρήστε στο επόμενο βήμα που είναι η επιλογή ενός συγκεκριμένου κουταβιού με γνώμονα την εμφάνιση και την υγεία του το οποίο θα συνοδεύεται και από το βιβλιάριο υγείας. Η κατάλληλη ηλικία που πρέπει να αποχωριστεί και να το πάρετε από την μητέρα του και τα αδελφάκια του, είναι όταν το κουτάβι διανύει την 8η εβδομάδα ανάπτυξης περίπου και είναι η ηλικία που δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα στην οδυνηρή δοκιμασία της αλλαγής κατοικίας και υιοθεσίας.
Με την συγκατοίκηση ξεκινά και η δυσκολία για την προσαρμογή του κουταβιού μας στις νέες συνθήκες διαβίωσης του. Οι πρώτες δύο τρεις μέρες είναι και οι πιο δύσκολες, διότι είναι φυσιολογικό να κλαίει γιατί ψάχνει και αναζητά την στοργή και ζεστασιάς της μάνας του καθώς και το παιχνίδι με τα αδέλφια του. Ο χώρος που θα μεγαλώσει το κουτάβι τοποθετείστε υλικά που καθαρίζονται εύκολα για την καθαριότητα και την υγιεινή. Η γενική συμπεριφορά μας παίζει ρόλο σημαντικό, στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Πρέπει να του δίνουμε απλόχερα το χάδι, την αγάπη, την φροντίδα, την ελευθερία. Για την σωστή αυτή σχέση θα πρέπει ο κυνηγός να αφιερώνει χρόνο για επικοινωνία με το σκύλο του. Ο σκύλος μεγαλώνοντας μαθαίνει, προσαρμόζεται και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του από την συμπεριφορά μας. Μια αδέξια μεταχείριση, ο σκύλος μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς. Η διεργασία αυτή δεν ολοκληρώνεται ποτέ τυχαία, αλλά χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση από την πρώτη στιγμή.

Αν δεν είστε σε θέση να ακολουθήσετε αυτή την αμφίδρομη διαδρομή καλό είναι να αποταθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή που για αυτόν είναι εύκολο να δώσει τα αποτελέσματα που χρειάζονται στο σκύλο για την άσκηση κυνηγιού.

Πηγή: www.hunterathletic.gr

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas