Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial MπροστάBack ΠίσωNext


Tσούκαρ!

Συστροφή και Διάταση Στομάχου…


Η διάταση και η συστροφή στομάχου είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και την ζωή των σκύλων μας αφού αποτελεί την δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου των σκύλων μετά τον καρκίνο! Στις υψηλές κατηγορίες κινδύνου είναι τα μεγαλόσωμα σκυλιά με βαθύ στήθος όπως τα Γερμανικά Ποιμενικά, οι Μεγάλοι Δανοί, τα Doberman κ.α.

Η “διάταση (πρήξιμο – bloating) του στομαχιού” γενικά συνδέεται κυρίως με αέρα που έχει καταπιεί ο σκύλος (αν και ενδέχεται να υπάρχει στο στομάχι φαγητό ή υγρά). Συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχει ανώμαλη συγκέντρωση αέρα, υγρών και αφρού στο στομάχι (γαστρική διαστολή). Το στρες μπορεί επίσης να επιβαρύνει ή και να προκαλέσει την κατάσταση.

Το περιστατικό μπορεί να έχει δύο μορφές: τη γαστρική διάταση (πρήξιμο του στομαχιού λόγω αερίων) και την γαστρική διάταση με συστροφή όπου το στομάχι περιστρέφεται από 90° μέχρι 360° πάνω στον άξονα του (οισοφάγο και πάνω μέρος του εντέρου). Η περιστροφή του στομάχου παγιδεύει αέρα, τροφή και νερό στο στομάχι. Το πρησμένο στομάχι παρεμποδίζει φλέβες στην περιοχή της κοιλιάς και οδηγεί σε χαμηλή πίεση, σοκ και ζημιές σε εσωτερικά όργανα. Το συνδυαστικό αποτέλεσμα μπορεί γρήγορα να σκοτώσει κάποιο σκύλο.

Διαβάστε προσεχτικά για να είστε ενημερωμένοι!

Συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν κάποια (αλλά όχι απαραίτητα όλα) από τα παρακάτω τα οποία όμως εμφανίζονται και από άλλους λόγους κάτι που κάνει τη διάγνωση πιο δύσκολη. Δυστυχώς από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων έχετε πολύ λίγο χρόνο (μερικές φορές λεπτά, μερικές φορές ώρες) για να λάβετε άμεση ιατρική βοήθεια. Θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά τον σκύλο σας και τη συμπεριφορά του ώστε να καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά.

  Προσπαθεί να κάνει εμετό (συνήθως χωρίς επιτυχία) κάθε 5 – 30 λεπτά.
  Φαίνεται να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και συνήθως ο σκύλος δεν βγάζει τίποτα ή μερικές φορές μόνο αφρό. Μερικές αναφορές το παρουσιάζουν σαν συνεχόμενο βήχα.

  Δεν είναι ο εαυτός του.

  Ίσως το πρώτο σημάδι που εμφανίζεται και μάλλον το μοναδικό σύμπτωμα που εμφανίζεται πάντα. Πολλές φορές τα σκυλιά ζητάνε να βγουν έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν ο σκύλος σας δεν το κάνει αυτό και αν συνδυάζετε και με προσπάθεια για εμετό τότε το πρήξιμο – συστροφή είναι πολύ πιθανό
  Σημαντική ανησυχία και ταραχή
  Τυπικό αρχικό σύμπτωμα
  Κουρασμένη εμφάνιση, σκυμμένο κεφάλι

  Φαίνεται να συμβαίνει αρκετά συχνά

  Έλλειψη συνηθισμένων ήχων χώνεψης από την κοιλιά
  Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν κάνει αυτή την αναφορά αφού έβαλαν το αυτί τους στην κοιλιά του σκύλου τους. Αν βλέπεται άλλα συμπτώματα δοκιμάστε το αμέσως.
  Πρησμένη κοιλιά, τεντωμένη (τυμπανισμός)
  Παρά την ονομασία “πρήξιμο” αυτό το σύμπτωμα δεν εμφανίζεται πάντα ή δεν φαίνεται αν και συνήθως παρουσιάζεται στο μπροστινό τμήμα της κοιλιάς.
  Χλωμά ή διαφορετικού χρώματος ούλα.
  Σκούρα κόκκινα σε αρχικό στάδιο, άσπρα ή μπλε σε επόμενα στάδια.
  Βήχας
  Πολλά σάλια
  Αφρώδης βλέννα γύρω από τα χείλι ή στον εμετό.
  Ανεπιτυχής προσπάθεια να ενεργηθεί
  Κλάμα
  Συνεχές περπάτημα Γλύψιμο του αέρα
  Ψάχνει μέρος να κρυφτεί
  Κοιτάει στο πλάι ή δείχνει άλλα στοιχεία πόνου στην κοιλιά ή δυσφορία
  Μπορεί να αρνηθεί να ξαπλώσει ή ακόμα και να κάτσει
  Μπορεί να στέκεται με ανοιχτά τα πόδια
  Μπορεί να κουλουριάζεται ή να κάθετε σε “στάση προσευχής” ή σαν να σκύβει
  Μπορεί να προσπαθεί να φάει μικρές πέτρες ή κλαδάκια
  Μεγάλη κατανάλωση νερού
  Έντονο ή γρήγορο λαχάνιασμα
  Ρηχή αναπνοή Παγωμένες μεμβράνες στο στόμα Εμφανή αδυναμία, δεν μπορεί να σηκωθεί ή στέκεται με ανοιχτά πόδια (ειδικά σε προχωρημένα στάδια)
  Ταχυκαρδία που αυξάνεται όσο προχωράει η συστροφή και το πρήξιμο
  Αδύναμος σφυγμός
  Κατάρρευση

Αιτίες

Τα παρακάτω φαίνεται να είναι κάποιες από τις κυριότερες αιτίες.

  Άσκηση πριν και ιδιαίτερα μετά το φαγητό!
  Άγχος – Στρες.
  Εκθέσεις, ζευγάρωμα, αλλαγές σε ρουτίνα, νέο σκυλί στο σπίτι κτλ
  Δραστηριότητες που προκαλούν κατάποση αέρα.

  Διατροφικές συνήθειες:

  Υπερυψωμένα μπολ, γρήγορη κατανάλωση τροφής, ξηρά τροφή που περιέχει κιτρικό οξύ σαν συντηρητικό (το ρίσκο ανεβαίνει αν βρέχουμε την τροφή), ξηρά τροφή που περιέχει λίπος ανάμεσα στα πρώτα 4 συστατικά της, ανεπάρκεια παγκρεατικών ενζύμων όπως η Τρυπσίνη (που βρίσκεται συνήθως στο κρέας), διάλυση γαστρικών υγρών απαραίτητων για την πλήρη χώνεψη λόγο κατανάλωσης νερού πριν ή μετά το τάισμα, κατανάλωση φαγητών που προκαλούν αέρια όπως φασόλια, αλφαλφα κτλ, κατανάλωση πολύ νερού πολύ γρήγορα (προκαλεί κατάποση πολύ αέρα).
  Κληρονομικότητα ειδικά αν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού που το παρουσίασε.
  Δομή σώματος και χαρακτηριστικά όπως βαθύ και στενό στήθος συγκριτικά με άλλα σκυλιά της ίδιας φυλή, ηλικιωμένα σκυλιά, μεγαλόσωμα σκυλιά, αρσενικά, αδύνατα.
  Προδιάθεση: Φοβικά ή αγχοτικά σκυλιά, επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά ή ανθρώπους.

Πρόληψη

  Αποφύγετε ιδιαίτερα αγχωτικές καταστάσεις. Αν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε περιορίστε το στρες όπως μπορείτε και να είστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί.
  Μην χρησιμοποιείται υπερυψωμένα μπολ για τάισμα.
  Μην κάνετε άσκηση στον σκύλο το λιγότερο μία ώρα πριν (και περισσότερο) και ιδιαίτερα μετά το τάισμα. Ιδιαίτερα αποφύγετε έντονη άσκηση και μην επιτρέπεται στο σκύλο σας να γυρίζει ανάποδα γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει συστροφή του στομαχιού.
  Να ταΐζετε 2 ή 3 γεύματα την μέρα αντί για ένα.
  Μην δίνετε νερό μία ώρα πριν και μετά το γεύμα (διαλύει τα γαστρικά υγρά που χρειάζονται για τη σωστή χώνεψη και αυτό οδηγεί σε παραγωγή αερίων)
  Να έχετε ένα προϊόν με Simethicone για να θεραπεύσετε τα αέρια αν δείτε έντονο και συχνό ρέψιμο.
  Να υπάρχει πάντα πρόσβαση σε φρέσκο νερό εκτός από πριν και μετά τα γεύματα.
  Κάντε τα γεύματα μία ήρεμη διαδικασία χωρίς άγχος.
  Όταν αλλάζετε τροφή να το κάνετε σταδιακά.
  Μην ταΐζετε μόνο ξηρά τροφή.
  Να ταΐζετε μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη, ειδικά με ωμό κρέας.
  Αν ταΐζετε ξηρά τροφή να αποφύγετε τροφές που περιέχουν λίπος στα τέσσερα πρώτα συστατικά τους.
  Αν ταΐζετε ξηρά τροφή να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν κιτρικό οξύ. Αν πρέπει να ταΐσετε κάποια τέτοια μην βρέχεται το φαγητό.
  Αν ταΐζετε ξηρά τροφή επιλέξτε κάποια που περιέχει κρέας με κόκαλα ανάμεσα στα 4 πρώτα συστατικά της.
  Μειώστε όσο μπορείτε τους υδατάνθρακες (υπάρχουν για παράδειγμα σε πολλά μπισκότα σκύλων)
  Δίαιτα υψηλής ποιότητας! Ωμή πλήρης και μη επεξεργασμένη τροφή είναι πολύ χρήσιμη.
  Ταΐζετε αρκετή ποσότητα από ίνες
  Συμπληρώστε τις τροφές με ένα προϊόν με ένζυμα.
  Αποφύγετε τροφές με φασόλια κτλ
  Δημιουργήστε ένα όξινο περιβάλλον στο έντερο. Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο μετά από κάθε γεύμα.
  Ευνοήστε τα φιλικά βακτήρια στο έντερο με συμπληρώματα ή τροφές με προβιοτικά.
  Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να πίνει νερό πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες!

Στόχοι θεραπείας

Όταν ο ιδιοκτήτης παρατηρήσει σημάδια που παραπέμπουν στη συστροφή στομάχου θα πρέπει να πάει το σκύλο του στο νοσοκομείο αμέσως.Αν ο σκύλος πάσχει από γαστρική διάταση και συστροφή και δεν αντιμετωπιστεί,θα πεθάνει σχεδόν σε κάθε περίπτωση.Οι στόχοι της θεραπείας είναι:

  Επίλυση του σοκ που προκαλείται από τη μειωμένη ροή κυκλοφορίας του αίματος (υποογκαιμία)
  Αποσυμπιέστε το φούσκωμα στο στομάχι
  Διόρθωση της θέσης του στομάχου χειρουργικά αν έχει μπλεχτεί
  Χειρουργική αφαίρεση νεκρωμένου στομάχου,σπλήνας ή εντερικού ιστού
  Κόλλημα του στομάχου προς το κοιλιακό τοίχωμα,μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «γαστροπηξία»,για να μειωθούν οι πιθανότητες επανάληψης αυτής της επικίνδυνης κατάστασης

Επιλογές θεραπείας

Όταν ένα σκυλί πηγαίνει σε μια κτηνιατρική κλινική με σημάδια της συστροφής στομάχου,η ιατρική ομάδα προετοιμαστεί για επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να σώσει τη ζωή του.Συνήθως,ενδοφλέβιοι καθετήρες τοποθετούνται αμέσως για την παροχή υγρών στο σκύλο,για να επιλυθεί η αφυδάτωση και για να προσπαθήσουν να διορθώσουν την καταπληξία.SondeΑντιβιοτικά μπορεί επίσης να χορηγηθούν ενδοφλεβίως.
Το διογκωμένο στομάχι μερικές φορές μπορεί να αποσυμπιεστεί με την τοποθέτηση ενός σωλήνα από το στόμα του σκύλου με κατεύθυνση προς το λαιμό,τον οισοφάγο και το στομάχι,για να δημιουργηθεί μια οδός διαφυγής του συσσωρευμένου φυσικού αερίου.Αυτό ονομάζεται στοματογαστρική διασωλήνωση.
Αν αυτό δεν είναι δυνατό ή δεν είναι επιτυχές,ο κτηνίατρος μπορεί να προσπαθήσει να ανακουφίσει το φούσκωμα στο στομάχι μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται διαδερμική παρακέντηση.
Βασικά,αυτό συνεπάγεται ψαλίδισμα,καθαρισμό και προετοιμασία ένος σημείου εισόδου στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς του σκύλου,ακριβώς πίσω από το τελευταίο πλευρό,στη συνέχεια,εισάγεται μία μεγάλη βελόνα μέσα από όλα τα στρώματα του τοιχώματος του σώματος απευθείας μέσα στο στομάχι.
Αν είναι επιτυχής,θα υπάρξει άμεσο σφύριγμα και αέριο με άσχημη οσμή θα βγειμέσα από τη βελόνα μεγάλου διαμετρήματος,σα να σκάει ένα μπαλόνι.

Όταν το στομάχι έχει πράγματι περιστραφεί,η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να επιστρέψει στην κανονική του θέση.Μπορεί να είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί η σπλήνα αν εμπλέκεται,κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά.Όταν η κοιλιακή χειρουργική επέμβαση διορθώσει τις συνέπειες της συστροφής,οι περισσότεροι κτηνίατροι συστήνουν συρραφή ή κόλλημα του στομάχου προς το κοιλιακό τοίχωμα χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται γαστροπηξία.Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες των επαναλαμβανόμενων συστροφών στομάχου.
Πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν φυλές με προδιάθεση στη συστροφή στομάχου,κάνουν γαστροπηξία στο σκύλο προληπτικά στην ηλικία των 2 ή 3 ετών,για να αποτρέψουν ενδεχόμενη συστροφή στα αγαπημένα κατοικίδιά τους.Αρρυθμίες της καρδιάς συχνά συμβαίνουν μέσα στις πρώτες 36 ώρες μετά την επέμβαση.Οι περισσότεροι κτηνίατροι θα κρατήσουν το σκυλί στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 36 ώρες μετά την επέμβαση σκοπό την παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας.

Φυλές Υψηλού Ρίσκου:

Οι παρακάτω φυλές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν διάταση και/ή συστροφή στομάχου.

  Afghan Hound
  Airedale Terrier
  Akita
  Alaskan Malamute
  Basset Hound
  Bernese Mountain Dog
  Borzoi
  Bouvier des Flandres
  Boxer
  Bullmastiff
  Chesapeake Bay Retriever
  Collie
  Dachshund
  Doberman Pinscher
  English Springer Spaniel
  Fila Brasileiro
  Golden Retriever
  Gordon Setter
  Great Dane
  German Shepherd
  German Shorthaired Pointer
  Great Pyrenees
  Irish Setter
  Irish Wolfhound
  King Shepherd
  Labrador Retriever
  Miniature Poodle
  Newfoundland
  Old English Sheepdog
  Pekinese
  Rottweiler
  Samoyed
  Shiloh Shepherd
  St. Bernard
  Standard Poodle
  Weimaraner
  Wolfhound
  Sighthoudstwisting
  Bloodhounds

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες:
http://www.globalspan.net/bloat.htm
https://www.addl.purdue.edu/newsletters/2005/Summer/canine-acd.htm
http://www.marvistavet.com/html/body_bloat.html
http://www.michvet.com/library/surgery_gdv.asp
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+1571&aid=402


Tσούκαρ!

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas

Πρόγνωση
Τα σκυλιά που παθαίνουν συστροφή,ακόμη και αν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και χειρουργικά,συχνά εξακολουθούν να πεθαίνουν από αυτήν την κατάσταση.Αν η βλεννογόνος του στομάχου έχει ήδη αρχίσει να νεκρώνει τη στιγμή που ο σκύλος πηγαίνει για χειρουργική επέμβαση,τα ποσοστά επιβίωσης είναι ακόμη χειρότερα.Ωστόσο,εάν το προλάβετε αρκετά νωρίς και αν η γαστροπηξία πραγματοποιηθεί με επιτυχία,οι πιθανότητες υποτροπής είναι ελάχιστες.

ΠΗΓΗ : http://www.petwave.com/