Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΠίσωInitial MπροστάBack
Η παχυσαρκία των τετράποδων φίλων μας

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους δεν εμφανίζεται μόνο στους σκύλους συντροφιάς . Παχύσαρκοι είναι και πολλοί κυνηγετικού σκύλοι, κι αυτό είναι πολύ άσχημο !

Πώς θα ξέρουμε αν ο σκύλος μας είναι παχύσαρκος

Ενας σκύλος είναι παχύσαρκος όταν το βάρος του ξεπερνά κατά 20% το φυσιολογικό βάρος που προβλέπεται για τη φυλή του. Ομως, η ζυγαριά δεν είναι καν απαραίτητη για τη διάγνωση της παχυσαρκίας.
Αρκεί να προσέξουμε τα πλευρά του ατόμου: αν δε φαίνονται με το μάτι ή δεν μπορούμε να τα ψηλαφίσουμε, τότε μπορούμε να πούμε ότι το άτομο είναι παχύσαρκο.

H αιτία σε πολλές περιπτώσεις είναι η κληρονομικότητα: τα Λαμπραντόρ και τα Κόκερ Σπάνιελ έχουν προδιάθεση στην παχυσαρκία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βόρειες φυλές, που ζουν σε χώρες με μεσογειακό κλίμα. Στις πολύ δημοφιλείς φυλές, οι εκτροφείς κάνουν γονιδιακές επιλογές που συχνά ευνοούν την εμφάνιση παχύσαρκων γενεών. Παράδειγμα τα "λαμπραντόρ-αρκουδάκια", που αρέσουν ιδιαίτερα στον κόσμο, αλλά είναι υπερβολικά επιρρεπή στο παραπανίσιο βάρος.
Το φΰλο επίσης παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Περισσότερο επιρρεπή είναι τα αρσενικά στειρωμένα άτομα και ακολουθούν τα θηλυκά.

Αντίθετα, τα άτομα που δεν έχουν υποβληθεί σε στείρωση δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Ως προς τη σημασία του φΰλου, υπενθυμίζουμε ότι στο ανθρώπινο είδος η παχυσαρκία εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες πριν τα σαράντα, ενώ μετά απ' αυτή την ηλικία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η διατροφή (τα σπιτικά φαγητά προδιαθέτουν περισσότερο στην παχυσαρκία απ' ό,τι οι έτοιμες τροφές σε κονσέρβες και οι κροκέτες) καθώς και το άγχχος, η ακινησία και το περιβάλλον Περίπου 30% των ιδιοκτητών παχυσαρκών ατόμων πιστεύουν ότι το βάρος του σκύλου τους είναι φυσιολογικό, κι έτσι δεν κάνουν τίποτα για να τον αδυνατίσουν, αγνοώντας τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους
Η υπερκατανάλωση θερμίδων είναι η μεγαλύτερη αιτία εξέλιξης της παχυσαρκίας.
Πρόκειται είτε για υπερκατανάλωση τροφής - μερίδα υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια (σάκχαρα και λίπη) είτε για υπερεκτίμηση των τροφικών αναγκών του ζώου.

Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες:
αλλάξτε μενού!

Τα ηλικιωμένα και τα στειρωμένα άτομα, καθώς και τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, χρειάζονται περίπου 20% λιγότερη ενέργεια. Αν καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια απ' όση χρειάζονται, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος.
Το πάχος προκαλεί ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας και της θερμόλυσης (δηλαδή της ρύθμισης της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού), και αυξάνει τα αρθριτικά προβλήματα. Ετσι, η μείωση της δραστηριότητας εντείνεται και το βάρος συνεχώς αυξάνει.
Ο κτηνίατρος καταγράφει τις διατροφικές συνήθειες του παχύσαρκου ατόμου, καθώς και τον τρόπο ζωής του. Λαμβάνει υπόψη τις θεραπείες, στις οποίες έχει υποβληθεί το άτομο, και ερευνά την πιθανότητα ορμονικής δυσλειτουργίας.
Περιμένοντας να τελειοποιηθούν τα εμβόλια κατά της παχυσαρκίας (τα οποία πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν), η μόνη δυνατή θεραπεία βασίζεται στη δίαιτα. Οι ιατρικές θεραπείες στους σκύλους δεν έχουν καλά αποτελέσματα.

Μισή μερίδα

Ο γιατρός καθορίζει τη μερίδα στοχεύοντας στην απώλεια του περιττού Βάρους σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, ποτέ σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
αναμενόμενη απώλεια είναι 2-3% τον πρώτο μήνα της δίαιτας, και 1-2% στην συνέχεια. Ποτέ το αδυνάτισμα δεν έχει άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ο οργανισμός συνηθίζει το καινούργιο βάρος του ελαττώνοντας τον αρχικό του μεταβολισμό, και καταναλώνει έτσι στις υποθερμιδικές μερίδες προκειμένου να χάσει όσο το δυνατό λιγότερο βάρος.
Γι' αυτό το λόγο, θα πρέπει τα παχύσαρκα άτομα να λαμβάνουν μόνο το 60% των θερμίδων που αναλογούν στο ιδανικό βάρος (το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο σε περίπτωση διαβήτη).

Χορταστική δίαιτα

Ο περιορισμός πρέπει να αφορά τη σύνθεση της μερίδας, χωρίς να αλλάζει ο συνηθισμένος όγκος της. Το αίσθημα του κορεσμού είναι πολύ σημαντικό, και δεν πρέπει να παραβλέπεται. Γι' αυτό, ο γιατρός αυξάνει ελαφρά τις πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό στα σπιτικά φαγητά, ή έτοιμες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες) σε σχέση με τις ανάγκες συντήρησης του ατόμου.
Αυτό γίνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των μυών, και να αποφευχθεί η απώλεια μυϊκής μάζας ταυτόχρονα μ' αυτή του βάρους. Ελαττώνεται η ποσότητα λιπιδίων (δηλαδή το λίπος), ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η αναλογία μερικών χαμηλών οξέων (των λεγόμενων βασικών λιπαρών οξέων), καθώς και αυτή των γλυκιδίων (σάκχαρα).
Οι φυτικές ίνες πρέπει να περιλαμβάνονται στη μερίδα κυρίως για να μειώνουν την πεπτικότητα και να δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Η περιεκτικότητα σε μέταλλα (φώσφορο και ασβέστιο) και σε βιταμίνες πρέπει να μεταβάλλεται σε σχέση με τη δίαιτα συντήρησης.
Για να αδυνατίσει το άτομο, είναι προτιμότερο να μοιράζεται η μερίδα σε δύο ή τρία μέρη, προκειμένου να κατανεμηθεί η ενέργεια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει επίσης να ασκείται, ελαφρά στην αρχή, όχι για να καίει θερμίδες, αλλά για να διατηρεί σταθερό το βασικό του μεταβολισμό, που τείνει να ελαττώνεται με τη δίαιτα.

Προσοχή στις επιπλοκές

Η παχυσαρκία δημιουργεί ή επιδεινώνει πολλά προβλήματα, όπως: -διαβήτη (δέκα φορές μεγαλύτερος κίνδυνος) -ορμονικές διαταραχές -πεπτικές διαταραχές -αρθριτικά προβλήματα -καρδιακά προβλήματα -ηπατικά προβλήματα -ο μέσος όρος ζωής των παχύσαρκων ατόμων μειώνεται:
ο καθηγητής Ρότζερ Γουώλτερ, του τμήματος τροφικής αλυσίδας της κτηνιατρικής σχολής του Αλ-φορτ, εκτιμά ότι, όταν το βάρος είναι 10% και 20% πάνω απ' το κανονικό, η θνησιμότητα αυξάνει κατά 33% και 50% αντίστοιχα.

Μόνο όσο είναι απαραίτητο
(μια κουβέντα είναι)

Η παχυσαρκία, χωρίς να θεωρείται πραγματική ασθένεια, προκαλεί πολλά προβλήματα, και μειώνει το μέσο όρο ζωής των ατόμων.
Συνήθως προξενείται από την ακινησία και την ακατάλληλη διατροφή, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις γευστικής προδιάθεσης. Η δίαιτα που προτείνει ο γιατρός μπορεί να επαναφέρει το άτομο στο ιδανικό βάρος, χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην υγεία του.

ΕΠΑΝΩ-UP